Ko je kriv?

mariopan RSS / 19.02.2008. u 14:37

  Razmisljanje na temu karmicke krivice roditelja prema deci ...ili ko je kriv sto nam je sada ovako, a sve to u vezi aktuelnih desavanja u Srbiji. O cemu god da je rec , provlaci se tiha optuzba da smo mi , starija generacija , roditelji ove dece , krivi za vse sto danas opterecuje srpsko drustvo , jer mogli smo da uradimo nesto a nismo ili smo nesto uradili sto nije trebalo.

  Ovo nece biti poligon za optuzivanje i prepucavanje dve generacije , to nije ni moguce jer ja priznajem KRIVA SAM. Ideja je da nam naknadna pamet , koja je obicno jalova , ovog puta pomogne da vide mladi gde smo mi gresili pa da ne pogrese i oni ...jer ako nisu danas roditelji , bice sutra , a vec prekosutra ce njih njihova deca da optuze za ovo isto.

   Da bih se kandidovala za krivca moram prvo biti roditelj sto jesam..onda penzionerka sam , zivela za vreme Tita , Slobe , DOSa , i sad kohabitiram..da li sam se kandidovala? Kao krivac mislim da imam i olaksavajuce okolnosti koje cu sad da iznesem , tacku po tacku:

  Mislim , pre svega da je moja osnovna greska sto sam odredila pogresne prioritete u mom zivotu a to je DA DECA MORAJU DA PREZIVE. Umesto da rusim svaku vlast jer su sve bile sve gora od gore , ja sam brinula , sasvim sebicno , da moji mladunci prezive pa sta god bilo oko mene. Da sam sve njih redom rusila sva ova deca danas ( koja prezive ) imala bi uredjenu drzavu i sve bi im bilo udeseno za lep i bezbrizan zivot. To je moja krivica roditeljska.

  Penzionerska krivica mi je to sto sam penzioner. Na jednoj temi o privatnom penzijskom osiguranju jedan mladi bloger gorko se pozalio : " Koliko vas penzosa ima , 1 200 000 , pa sad mi moramo da radimo za vas. Jaoo , kad mi je to rekao pao mi je mrak na oci...otkad ja cekam da upoznam onoga sto radi za MOJU penziju , imala bih stosta da mu kazem . Vi Ostali zatvorite oci i usi.  " Alo , bre , lenstino jedna , mrdni to lenjo dupe , kako te nije sramota da radis tako malo i tako lose da jedva dobacis do 9 000 din kolika mi je penzija? Znas li ti da su mi racuni veci od te crkavice? Ako se pod hitno ne popravis ima da te zamenim za nekog vrednijeg a tebi cu da uvalim nekoga sa privilegovanom penzijom , na primer nekog poslanika , pa ima da radis za njega do sudnjeg dana ! Shavtio si ? E , sad , trk na svoje radne zadatke !

  Krivica za Tita mi najteze pada , trebala sam da ga skidam odmah , danas i deca znaju da je komunizam pogubna ideologija ali ja se tada nisam bavila ideologijom jer se to ne maze na leba da se othrane deca ( opet ja ) a da se deca podignu treba i dom , pa sam ja tada kupila i prvu ciglu za kucu , pa drugu pa trecu.. Nije bilo sanse da dobijemo stan iako su nam uredno skidali pare sve do penzije , te stanove su dobijali " kadrovi " i cim dobiju dva tri stana oni posalju neki drugi " kadar" , znaci mi sami u se i u svoje kljuse. A verujem da bi mi kod skidanja Tita pomogla i sva braca Slovenci , Hrvati , Bosanci , Makedonci , Crnogorci i Albanci , jer taj Tito nije ni njima valjao. Ovde sam ih poredjala po zasluzi , onako kako su rusili zajednicku drzavu , mada tu zaslugu oni nama pripisuju , valjda iz skromnosti i pristojnosti. A to vreme jos pamtim i po tome sto sam tada poslednji put od plate mogla da kupim i jednu ciglu , posle toga nikad vise.

  Onda nam je dosao Sloba i odmah poceo da krade. Ajde sto je on krao ali i sva njegova familija , prijatelji , simpatizeri , dadilje , deca , Da bi imao razlog da nas pokrade imao je i rat , onaj sto nismo vodili , a svi znaju kada je rat da se steze kais , pa je on nama stegao. Imali smo i radnu obavezu , to je rad pod moranje. Idem na posao , radim 12 sati , na kraju meseca dobijem cek na kome pise 50 000 000 000 000 000......odem pred banku okovanu resetakama a nema para (?) , tamo zateknem kompaktnu masu od 500 smrznutih ljudi , cekaju tri dana , ne mogu da se pomere jer onda bi oni koji su umrli cekajuci ispali i pokvarili red. Dok stojim svakog minuta mi otpadaju nule sa onog ceka i za deset minuta krenem kuci da nahranih mojih sedam gladnih usta. Usput zavirim u prodavnice okovane resetkama da gladni narod ne navali na one tri flase kisele vode u izlogu.

  Onda smo skinuli Slobu i doveli DOS na vlast u ludoj nadi da ce pohapsiti onu armiju lopuza i ubica i da ce nam vratiti one pokradene pare , ako ne nama , onda vama jer od vas su ih i ukrali. Kad ono nista.  Izgleda da nisu mogli da se dogovore koga da uhapse pa nisu uhapsili nikoga osim Slobe. Oni sto su trebali da budu pohapseni nisu sedeli skrstenih ruku , konsolidovali su se i ubili premijera. Onda se sve raspalo kao mehur od sapunice sto je i bio.

   Sada imamo ovu "kohabitaciju" to meni lici na brak iz racuna. Svako je stavio svoju racunicu na sto i svi su hteli svu vlast , cast , privilegije i pare. Kako to nije moguce oni su se ukopali i svi organi drzave prestali su da rade. Onda su se skupili maldi sa zahtevom da ORGANI ove drzave moraju pod hitno da prorade. Tu se potpuno salzem sa mladima , znam kako je opasno ako neki organ ne radi. na primer , organ koji proizvodi mokracu i tako izbacuje toksine iz organizma , ako otkaze i nece da radi moze dovesti do smrti pacijenta. Jedini spas bilo bi hitno odstranjivanje tog organa ..RADIKALNO.

 Docuo taj organ , izgleda , da mu se sprema amputacija i pod hitno proradio. Jadno i kilavo ali radi. E , sad ti mladi opet nisu zadovoljni , ko bi njima ugodio? Mislili su , valjda da ce taj organ poceti da izbacuje milk-sejk i koka-kolu ? Sad kad radi moracete da ga pustite da radi sve do sledecih izbora a tada birajte organe.

 Kao sto vidite , svaka je vlast  , bar u mom delu zivota bila sve gora od gore. Umesto da imate prioritet da deca moraju da prezive koji se pokazao kao pogresan , vama bi prioritet moralo biti rusenje svake vlasti jer one imaju tendenciju pogorsavanja. A postoje stvari koje odmah morate da uradite da bi izbegli neke greske koje smo mi vec napravili.

  Prvo ,morate roditi sopstveno potomstvo da biste imali nekoga ko ce da vam kaze gde ste sve vi gresili i koliko ste krivi.

  Drugo , kupite prvu ciglu za vas dom , necete valjda da vam deca rastu kao beskucnici i celog zivota placaju kirije?

  Ili dignite kredit za stan , otplacivacete ga taman do duboke starosti.

  Odmah stavite neku cvrstu valutu u jos cvrscu banku za buduce studiranje vase dece , ako to ne uradite uskraticete mu svaku sansu da postane elita pa cete mu biti krivi do neba.

   Zaradite penzije za vase mame , tate , deke i bake jer oni to nisu uradili na vreme.

  Uplatite odmah i za svoju penziju u neki privatan fond jer ovo sto vam sada skidaju , imam utisak , neko vec sada trosi.

  Platite deci casove engleskog , klavira , plivanje , jahanje , tenis , kupite mu laptop i najnoviji model mobilnog , da ne navuce komplekse.

   Platite PDV , TV pretplatu , sve vase racune i tekuce troskove.

  A kako to da uradite sa platom od 300 evra? Pa svaka je generacija naprednija i pametnija od predhodne , zato ne pitajte mene , vi cete to bolje znati. A unapred se radujem sto ce VASA deca biti pametnija i naprednija od vas , ala cete tek vi biti krivi.

  Nadam se da cete mi uvaziti olaksavajuce okolnosti jer mi smo svi preziveli za razliku od nekih . Nije svako isto doziveo ta vremena , ovo je moj dozivljaj i secanje , pa izvolite da iznesete i vi svoje. A vi , mladi , nadam se da cete nesto probrati iz ovih iskustava i da ce vam to korisno biti da ne napravite slicne greske. 

 

Savremeno rasprostranjenje indijske droplje


Ova droplja je zamalo postala i nacionalna ptica Indije. Ušla je u najuži izbor zajedno s paunom i izgubila zbog nekog sitničavog, pretpostavljam, marketing eksperta koji se u pogrešnom trenutku setio da samo jedno slovo može da nacionalni simbol iz droplje pretvori u drolju (ili, iz bustard u bastard). I tako paunovi danas šetaju i po naseljima, a droplje koračaju ka izumiranju. Status nacionalne ptice bi bar značio lakše drešenje državne kase za potrebe zaštite nacionalnog blaga (setite se samo kako Srbija lako dreši kesu čim čuje “p” od reči “patriotizam”).

U svetu u kome sve veća ljudska populacija zahteva sve više prostora (pa stepe ubrzano postaju oranice, što sam video i u rezervatu indijskih droplji Nalija, ali i u našim Pašnjacima velike droplje u Banatu), krupne ptice su prve koje gube bitku. Prošlogodišnji update Globalne crvene liste IUCN povećao je broj ugroženih vrsta ptica na 1253 – ili uzbunjujućih 13% ukupnog broja!



Komentari (50)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Gorstak Gorstak 14:39 19.02.2008

Prvi utata

Samo da mahnem iz prvog reda na prvom postu pa ću posle da čitam.
Pozdrav uz čestitke
angie angie 14:45 19.02.2008

Re: Prvi utata

mariopan, samo da pozelim srecno blogovanje, rekla bih mnoge stvari drugachije i nije bash sve tako, al da ne kavrimo odmah:))))
mariopan mariopan 15:58 19.02.2008

Re: Prvi utata

Hvala Gorstak , moj prvi post a prvi se macici u vodu bacaju , cestitke ne bacam bas mi je drago da si prvi.
Gorstak Gorstak 16:26 19.02.2008

Re: Prvi utata

Hvala Gorstak , moj prvi post a prvi se macici u vodu bacaju , cestitke ne bacam bas mi je drago da si prvi.

Nema na čemu.
To se ja takmičim sa Vishnjom (koja, hehehe nije tu) u zauzimanju prvog komentara.
Novi i još nepriznati sport na Blogu.
I kod Čerevićana sam seo u prvu stolicu samo da se zna. Nema šanse Vishnja da me stigne:)))

E, sad za ono prvi mačići.... Za tu izreku su nam krivi turci (namerno malo slovo). Otkada sam pročitao poreklo i značenje te izreke izbacih je iz upotrebe. Ukratko, prvu bračnu noć je po pravu sile imao turski velikodostojnik (paša ili tako neki čin). To su radili iz istog razloga kao i englezi (isto malo slovo) Velšanima pa onda ovi snimili film Hrabro srce. Obe imperije su tako htele da porobe neposlušne narode. Mučenik čija je verenica provela tu groznu prvu bračnu noć je dete zvao mače iz razloga što nije siguran ko je detetov otac.
I onda su ih davili odbijajući da dete nazove detetom. Grozan običaj, kao i priča, a onda i izreka.
Možda i nije tačna priča, ali ja svakako izbegavam da je upotrebim.
Nemoj da si mi se sad naljutila na mene što mi se zahvaljuješ u tvom komentaru, a ja ovako profesorski odgovaram.
To ja sad kao amerikanci (sve mala slova): da se ne ljutimo jer sada nema razloga:))) Loše poređenje ja i ameri:))

Nego, Post je super i odmah sam stavio preporuku samo da znaš.
Negde sam, opet, pročitao da je svako kriv za svoju sudbinu. Teorija te samokrivice ide dotle da ako se sapleteš i padneš to je bilo zato što si to podsvesno htela da ti se dogodi.
Nije isključeno da mi kao narod podsvesno želimo sve ono što si nabrojala.

Pozdrav od predstavnika mladih roditelja. Moji mladunci tek počinju da govore pa još nisu formirali stav da sam im ja u stvari krivac za sve. Polako. Ima vremena.
mariopan mariopan 16:47 19.02.2008

Re: Prvi utata

Eh , Gorstak , za taj grozni obicaj " pravo prve bracne noci " i ja znam i deo je istorije mnogih naroda.
Bas zato ne razumem nacionalizam kao takav jer verovati da je bilo koji narod zadrzao bas svoju " plavu krv " i " cistu rasu" je nebulozno posle 500 godina pod turcima ( malo slovo) , posle svih ratova i osvajaca i groznih silovanja , otimanja dece ( danak u krvi ) , mesovitih brakova i seoba. Negde sam procitala da je samo DZingis Kan ostavio najbrojniju mogucu , genetski utvrdjenu , masu svojih potomaka. Pa ko to sada tvrdi da je cistokrvan Srbin , Hrvat , Slovenac..... Zato ja postujem sve ljude na planeti , nemam pojma ko mi je neki daleki rod a verujem da ih ima u svim narodima oko nas.
Pedja Rafailovic Pedja Rafailovic 14:58 19.02.2008

Re: ko je kriv?

Teško, previše teško pitanje! Umesto odgovora, pokušaću da parafraziram jednog svog (počivšeg) profesora, koji je, takođe, parafrazirao jednog čuvenog bečkog lekara, mislioca i začetnika, nije više ni bitno čega:
To je život.
mariopan mariopan 15:03 19.02.2008

Re: ko je kriv?

Hvala za pozdrave svima. Ja i ne kazem da je sve bilo tako ...meni je bilo tako. To su moja secanja i impresije a vi slobodno iznesite svoje. Sto vise budemo sabrali raznih iskustava , lakse cemo doci do necega dobrog , bar se nadam.

Pozdrav i vama i hvala sto ste ovde.
G r o f i c a G r o f i c a 15:52 19.02.2008

Re: ko je kriv?

To su moja secanja i impresije a vi slobodno iznesite svoje.

mariopan mariopan 17:00 19.02.2008

Re: ko je kriv?

Pedja Rafailovic

Teško, previše teško pitanje! Umesto odgovora, pokušaću da parafraziram jednog svog (počivšeg) profesora, koji je, takođe, parafrazirao jednog čuvenog bečkog lekara, mislioca i začetnika, nije više ni bitno čega:
To je život.

Jeste Pedja ali znas sta je najteze ? To sto nema popravnog iz zivota nego sta si uradio - uradio si. Vec veceras , kad padne mrak ovaj dan bice proslost i ne mozemo da se vratimo da bilo sta popravljamo. Kada stigne vreme da pogledamo sta smo uradili i mi sami vidimo da je trebalo drugacije ali to je vec gotovo i zavrseno. Mozda ce to da pomogne da svako svaki svoj dan upotrebi najbolje sto moze jer je svaki dan - njegov zivot.
margos margos 15:06 19.02.2008

Najpre:

DOBRODOŠLA!!! :)))
Tvoj humor me uvek razgali... dođe kao onaj šećer na gorkoj piluli, lakše se konzumira.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 15:21 19.02.2008

Re: Najpre:


Mariopan dobrodosla, preporuka za odlican post:))))
automat automat 15:38 19.02.2008

Re: Najpre:

najpre pozdrav i dobrodošli.

a sad bih da kažem sledeće:

to što mislite da postoji neka krivica, o tome se može raspravljati u nedogled. tj, o tome što ne mislite da postoji. ta rasprava nema puno smisla jer tu nešto nema popravke.

ali bi bilo lepo da ste nas , vaše dece, više pravili 60tih, 70tih i 80tih, sad ne biste mogli da nas preglasavate, a posla bi se našlo za sve. slabo ko umre od gladi u srbiji, čak i ovakvoj kakva je danas. pa bi i penzije bilo...

ovo 'vi' ne shvatajte lično, ali ste nastupili kao glasnogovornik generacije, pa se preko vas obraćam vašoj generaciji :)
mariopan mariopan 16:03 19.02.2008

Re: Najpre:

Hvala , Margos , znam da nije bas sve za salu ali u ona najgora vremena samo nas je to spaslo...pa i sada su neka najgora vremena ...lakse cemo ih pregurati ako se malo nasalimo.
mariopan mariopan 16:13 19.02.2008

Re: Najpre:

Zdravo , Automat , slazem se , da smo nesto mogli vise i bolje i zato kazem da jesmo krivi. Ja to ne poricem.Opis naseg vremena dala sam da bi se ta nasa krivica smestila u pravo vreme. Ne mozemo je posmatrati iz danasnjeg vremena jer to nije realno. Mora se posmatrati kakve smo izbore imali i sta smo u datim trenucima uradili.

U vreme Slobe , recimo , bio je podvig i samo preziveti. Kada si ti danas rucao , ne mozes da procenis kako razmislja covek iz onog vremena koji tri dana nije jeo i deca takodje. Da li ce on da krene da skida Slobu ili ce ocajnicki da trazi nacin da nahrani decu i sebe . Tada je najveci deo ljudi zaista bio ocajan. I to je razlog sto je taj sistem toliko potrajao. Gladan narod misli samo kako ce da nahrani decu a nema ni volje ni snage da misli ni na sta drugo.

Sto se tice glasanja ja zaista glasam za demokratske opcije , svojevremeno i za DOS i zato sto su me tako silno razocarali sada ih tako zestoko kritikujem. Ja nema vremena , bas zbog mojih godina da cekam da se najzad desi sve ono sto su nas lagali i obecavali. Vi imate to vreme i vi cete to verovatno i doziveti ja nema i zato ja vise od vas zelim u tu Evropu , verujte. Ali ne po cenu mog ponosa , ne ponizena i uvredjena , trazim postovanje jer mislim da ga zasluzujem.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:27 19.02.2008

Preporuka ...

sta se od Mariopan moze drugo ocekivat nego da ce covek posle citanja da klikne na "Preporuči"?

Dobrodosla i pisi sto cesce ...

pozz
mariopan mariopan 16:16 19.02.2008

Re: Preporuka ...

Hvala Virtuelni Vasilije , bas lepo da se neko sa kim se slazem u vecini stvari javi i na moju temu. Pozdrav i Vama.
shure shure 15:42 19.02.2008

Drago mi je...

...da si tu!
....Kad mi je cerka,pre neki dan javila,sta se desava u Beogradu i cuvsi je onako uznemirenu,pomislio sam:zar i oni moraju sve to da dozive,sto smo doziveli mi.
Priznajem,strah me je ovih dana,ali sad vise za nju,a manje za sebe.Pitam sebe(i one koji hoce da me cuju),da li moramo ponovo,sve ono,o cemu detetu nisam hteo da pricam....
Da li osecam krivicu?
Naravno,ja stvarno mislim,da smo krivi upravo mi....
...dosta za pocetak
mariopan mariopan 16:37 19.02.2008

Re: Drago mi je...

Shure , haval sto si se javio , saljem ti ono cim uzmognem za dan ili dva. )))

Za decu ne brini jaci su nego sto ti se cini , to su deca koja su prezivela vucija vremena , znace da se izbore vec , ne mozemo mi sve za njih da uradimo , nesto moraju i sami. I uradice to dobro samo treba da imamo poverenja u njihovu pamet i snagu i da im pomognemo gde god mozemo. Zato smo ih i rodili zar ne?
shure shure 18:00 19.02.2008

Re: Drago mi je...

mariopan
Shure , haval sto si se javio , saljem ti ono cim uzmognem za dan ili dva. )))Za decu ne brini jaci su nego sto ti se cini , to su deca koja su prezivela vucija vremena , znace da se izbore vec , ne mozemo mi sve za njih da uradimo , nesto moraju i sami. I uradice to dobro samo treba da imamo poverenja u njihovu pamet i snagu i da im pomognemo gde god mozemo. Zato smo ih i rodili zar ne?

Znam ja to,al'mi zao.Dokle bre da se celicimo i mi i deca."Ajde malo da budemo"meki",da ne brinemo,da volimo,da uzivamo....
Gothsa Gothsa 16:10 19.02.2008

karmička krivica

Draga Mariopan nasmejali ste me - naročito onaj deo oko penzije , u ovo tmurno vreme kad se ponavlja ono što smo mislili da se više nikad neće dogoditi. Ali ljudska glupost nema granica.

Moram reći da sam i ja svoju odgovornost prenosila na roditelje, naročito mami. Šta zna pubertetlija o životu!? A kad sam postala i ja mama, pa natovarila sve obaveze koje se mogu natovariti shvatila sam da sam bila i tekako nepravedna. Imala sam jedan teži period u životu ali sam rešila da se vrlo odgovorno ponašam i nosim sa tim problemom. Dala sam maksimum od sebe, sve što je zavisilo od mene ja sam savršeno odigrala, nisam kukala, nisam svaljivala krivicu na državu, na institucije...i urodilo je plodom. I ja sad kao i Vi nekad činim sve da moje mladunče zaštitim i trudim se da to činim kako treba i onako kako znam, dajem sve od sebe. Zar to nije dovoljno pošteno i dovoljno odgovorno?! Ja mislim da jeste.

Čitaću vas i dalje. Pozdrav! :))))
mariopan mariopan 16:23 19.02.2008

Re: karmička krivica

Evo , Gotsha , ja upravo preporucila vas komentar , to je upravo buio cilj ovog mog pisanja bas taj vas stav o zivotu da nema kukanja nego da morate da uradite sta god morate i da idete dalje.


Kazu mladi da im je tesko , i jeste , vidim ja to sve. Misle valjda da je nama bilo lako?Zato sam i opisala , malo karikirano ali to jeste to vreme koje oni mozda ne pamte upravo zato sto su roditelji amortizovali sve ono najgore da im deca ne krenu u zivot sa traumama. A onaj spisak sta sve moraju da urade za svoju decu , pa to je nesto sto smo mi vec uradili i to u onim uslovima gladi rata i bede...pa ako je to lako onda nista. Pozdrav Gothsa
eli eli 17:11 19.02.2008

Preporuka i

cestitke.Samo pisi,znam da cemo svi uzivati dok citamo.Pozdrav.
mariopan mariopan 17:18 19.02.2008

Re: Preporuka i

Hvala Eli , ))
bravar bravar 17:54 19.02.2008

Bez naslova

Draga Mariopan, cestitke i dobrodosla:)))

Morala sam prvo da se resetujem, pa da iz pocetka pretrcim ovih svojih 40.
Bila sam dete koje je raslo u Titino vreme, al' nas mati vazda stitila i stitila od ne znam ti ja cega, pa kad me lupilo po glavi tamo negde s'kraja osamdesetih. Prezivelo se.
Al' onda stiglo moje dete prvo, a neko vreme sucmurasto-crno na pomolu - vragbigaznaostasamtadamogla. Borila sam se za svoje - za jedno obicno mleko, za kilo leba... A rat oko nas. Ljudi stradavaju - pitam se CEMU.
Al' ne radim nista - stono kazes - nema se vremena od redova od...cekanja ( da mi padne cigla na glavu:)
Trudim se da detetu omogucim "bolje" misleci na ono sto je zavisilo od nas, ne shvatajuci da nesto drugo treba da bude bolje pa ne bismo morali toliko da se trudimo.
Eh, da sam joj na vreme rodila brata?
A rodila sam ga 2003. misleci stizu lepsi i bolji dani.
Kako sam ridala tog groznog dana marta sa detetom u narucju. I sad mi se place.
Sa ove distance - vise i nije bitno ko je kriv tamo - onamo - vec ovde.
A najveci su krivci oni SEBICNI - kao ja.

PS I.. kada bi se rodila opet, da li znaci da bi se ovoga puta vise angazovala politicki?

Krivi smo mi

Otkud svi ti paraziti sto su nam zagustili
nemoj stari moj, krivi smo mi sto smo ih pustili

Ma sta su znali djenerali i brkati majori
jedino da vicu: pali ali nisu najgori

Krivi smo mi

Ni svi ti silni infantilni sto su puske sanjali
ne, ne derane, krivi smo mi sto smo se sklanjali

Putuj Evropo, nemoj vise cekati na nas
ne pitaj mnogo, dospeces i ti na rdjav glas
Putuj planeto, super smo se druzili
nama je lepo, taman kako smo zasluzili

Nisu krivci depresivci, lude i psihopate
sto su rusili pa sada nama nude lopate

Krivi smo mi

Nisu krivi sedativi sto ih nisu sputali
sori, matori, krivi smo mi koji smo cutali

Putuj Evropo i pos'lji nam malo peciva
nama je dobro, sreca jedna neizreciva
Putuj planeto, ovde se vrag priziva
nama je lepo, slika jedna neopisiva
mariopan mariopan 19:25 19.02.2008

Re: Bez naslova

Hvala Bravarice , svaka ti se pozlatila.

Ne znam da li bih se bavila politikom vise , nju cak i ne volim ali ona je kao kamen u cipeli. Ja sam bila mlada majka za vreme Tita i nisam ni znala , kao i mnogi drugi sta ima jos na jelovniku osim komunizma. Zaista sam tada podizala decu i zidala kuci i trcala na posao potpuno sludjena , samo brinula da mi deca budu dobro.

Pocela sam politicki da se angazujem na protestima koje je Vuk Draskovic poveo protiv Slobe ali je to bilo ograniceno i sporadicno jer je kostalo , ne zivim u BG i treba tamo da dodjem i provedem dan , a svaka para koju otkinem od usta moje dece bila je za nas , sirotinju , velika. Kada nas je do kraja opljackao , kada nismo imali ni trunku brasna , hleba ni para , kada nisam znala ni od cega danasnji rucak da skuvam moja porodica se raspala.

Moja deca otisla su u svet , dvoje moje prisvojene ratne dece otisli su u BG da studiraju , gladovali i studirali i , naravno , bili najbolji. Svekar je umro od starosti pa smo ostali samo muz i ja. Kako vise nije bilo nikoga koga treba lebom da ranim ja sam krenula da rusim Slobu stalno i redovno , spavala kod mojih u BG i kuci nisam dolazila dok nije pao. U moj grad ja sam prva donela one plave papirne plakate "gotov je ".

Valjda su moje nade bile prevelike , ko ce znati , ali ja im nisam oprostila tu propustenu priliku , bila je istorijska.
Znam da bi zivot moje dece bio bolji da smo sve njih rusili na vreme ali to nije uvek ni fizicki ni materijalno moguce za sve nas. Dans , sa ovim iskustvom , politike i politicara se toliko gadim da im ne bih davala jos jednu priliku da me slazu , da glasam za jedno a oni da se dogovore nesto drugo i da opet budem prevarena. To je mutna zona u kojoj plivaju samo prevejani i , za sada , toliko necasni ljudi da im ja niciju buducnost ne bih stavila u ruke , pogotovo buducnost dece. Ako se neka nova zvezda pojavi na nebu pozdravicu je , za sada to su sve nasi stari znanci iz proslih vremena.
shure shure 20:12 19.02.2008

Re: Bez naslova

A rodila sam ga 2003. misleci stizu lepsi i bolji dani.

A onih ruznih devedesetih,u jednom razgovoru sa ocem cerkine skolske drugarice,cuh nesto sto me i dan danas uzasava;"Da sam znao da ce ovako biti,nikad im zivot ne bih podario"(imao je dve cerke).Nisam mogao da verujem da mi to govori!
Da li je to dno?
bravar bravar 23:52 19.02.2008

Re: Bez naslova

Sve se vrti u krug, a djaci losi - MI - slabo od uciteljice zivota naucismo.
Ne mogu da verujem da posle toliko istorijskih gresaka opet pravimo iste. Gde je tu pamet, promisljaj?
I ko na koga misli?
Bila sam tinejdzer, zafrkant, spremna uvek za salu, doskocicu, smisleno besmislena cavrljanja (da ne kazem lupetanja:) . Kaze mi jedan stariji covek Ti si kao politicar. Gledas ljude u oci i *eres.
Sad mi je jasno sta je hteo da kaze.
Samo veceras sam cula hiljade floskula, ponovljenih moramo, trebalo bi... Da li misle da cemo i dalje da im verujemo???

A sto se tice dna. I ja sam se, ali samo u nekim trenucima (npr. bombardovanje i sl.) pitala da li sam pogresila. Ipak, zivot ide dalje i ciklusi se ponavljaju a ja se nadam da cemo mi makar zapoceti, a nasa deca (kojih ne bi bilo da ih ne rodismo) nastaviti.

"Zivot je neshvatljivo cudo koje se neprestano troši i osipa, a ipak traje i stoji čvrsto kao na Drini ćuprija" I. Andric
shure shure 09:37 20.02.2008

Re: Bez naslova


"Zivot je neshvatljivo cudo koje se neprestano troši i osipa, a ipak traje i stoji čvrsto kao na Drini ćuprija" I. Andric

Volim Andrica i cesto mu se vracam.A bilo je mnogo prilika,kada mi je bas on pomogao.Jeste zivot cudo!Volim zivot i kad mi se ucini da nema smisla(a uvek ima).Posmatram vise paralelnih zivota,koji se odvijaju u mojom okruzenju.Odrastanje deteta(pazi deteta,24..),odlazenje(lagano) roditelja(moje oprastanje sa njima),radosti,uspesi,bolesti,tuge...a kad bih mogao ponovo,opet bih isto...
milosib milosib 19:59 19.02.2008

Svako

svoj krst nosi. Željno sam očekivao vaš prvi tekst i nadam se da ćete redovno pisati. Nekako sam očekivao da će biti o KiM, ali dobro. Preporuka i pozdrav.
mariopan mariopan 23:08 19.02.2008

Re: Svako

milosib
svoj krst nosi. Željno sam očekivao vaš prvi tekst i nadam se da ćete redovno pisati. Nekako sam očekivao da će biti o KiM, ali dobro. Preporuka i pozdrav.

Milose , uzdrzavam se da pisem o Kosovu i Metohiji jer cekam da mi se slegne bes i bol. Mojm mucenickom narodu na Kosvu i Metohiji poklanjam poklanjam ovu pesmu Dobrice Erica.

PRKOSNA PESMA

JA ,
kci Bozija
SRBIJA
izjavljujem dobrovoljno
kroz lance i zicu
pred svedocima
Silom , Mukom , i Nepravdom
da kriva sami da priznajem krivicu

Kriva sam sto sam Neko
a ne Niko i Netko
kriva sam sto u doba
opsteg Srbobrsta
idem u Pravoslavnu Crkvu
doduse poretko
i sto se krstim ovako
sa tri prsta.

Kriva sam sto jesam
a treba da nisam
kriva sam odavno
sto stojim uspravno
i gledam u nebo umesto u travu
kriva sam sto se drznuh
protiv Krivde
kriva sam
sto opet slavim moju Krsnu slavu.
#
Kriva sam sto citam i pisem cirilicom
#
Kriva sam sto pevam
smejem se i psujem
( a ponekad i lajem)
kriva sam i priznajem da ne znam sto znam
i da znam sto ne znam

Kriva sam
i da zavrsim sa najvecim krivicom
( pre nego sto se zacenim od smeha)
kriva sam tvrdoglavka
sto sam Pravoslavka
i Svetosavka
i sto ne verujem u sveti zlocin i oprostaj greha
kriva sam i gresna , dakle , sto postojim
i kad vec postojim
i jos drsko stojim
sto bar ne priznam da ne posojim.

Ako to priznam da sacuvam glavu
izgubicu Casni krst i Krsnu slavu
ako ne priznam crno mi se pise
ceo svet ce na moju zemlju da kidise
rulje bivsih ljudi lopova i golja
copori robota i drugih monstruma
kidisace na moje vocnjake i polja
i na moje bele kuce pored druma
oko kojih , kao najlepse odive
cvetaju tresnje , jabuke i sljive.

Moja ruzna slika ozverenog lika
koju umnozavate u veceri i jutra
to je slika vase svesti i podsvesti
to nisam ja spolja
to ste vi iznutra.

Mnogo smo vazne zemljo moja mila
ja i moje sestre Istina i Pravda
cim se na nas digla ovolika sila
cim su na nas zinule Krivda i Nepravda
#
Mora da su cule belosvetske bande
da imamo srca zlatna pa ih vade
da ih presade u svoje grudi
nebi li i oni bili ljudi

Ja se ne plasim smrti crne duge
vec ropskog zivota i bolesti duge
smrt je cesta pojava medj nama Srbima
kao sto su prolece , leto i zima
i nije strasnija , pogotovu danju
od suse , poplave, zemljotresa i maraza
kada je covek sretne na svome imanju
okadjene duse i svetla obraza.
#
Zlonamernici , siti i mahniti
sve mi zabranise u rodjenoj kuci
al ne moze mi niko zabraniti
da pevam i da se smejem umiruci
a to se vama vise ne dogadja
ni kad svadbujete ni kad vam se radja

Postedite me koca i konopca
i razapnite me na vrhu planine
kao vasi preci sto su mog pra-oca
Isusa Hrista Nazarecanina

Ja cu da gledam a vi zazmurite
inace ce vam se oci rasprsnuti
od sjaja mog lica
samo pozurite
sto pre me razapnete
pre cu vaskrsnuti.

Ovo je moje sadasnje raspolozenje , bolje da citam pesme nego da bacam kamenice? Pisala sam iz glave pa bas ne znam da li ide ovako , unapred se izvinjavam literarnim cistuncima na greskama , sada mi to ne znaci nista , gresi svet mnogo vise pa mogu i ja.
Jaril Jaril 20:11 19.02.2008

. . .

маргос
Tvoj humor me uvek razgali...

А ја сам после овог текста остао тужан. Поприлично.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 21:39 19.02.2008

Re: . . .

Učitelj je pravi učitelj kada ga učenik prevaziđe zato se ne sekirajte ništa. Odličan tekxst, odvuče me van događaja pravi pogodak.
Pozdrav, čestitam i sve najbolje. Samo nastavi o ovakvim temama i toga nam fali, bolje je da čitam o njima nego da ih doživljavam, još se osećam mladim.
I da, na kraju, engleski je najvažniji u današnjici ,
mariopan mariopan 23:12 19.02.2008

Re: . . .

Tako je bilo Jarile , bar meni...ali nekima je bilo i gore. Hvala sto si svartio , Pozdravljam te.
mariopan mariopan 23:57 19.02.2008

Re: . . .

vidomir pavlovic
Učitelj je pravi učitelj kada ga učenik prevaziđe zato se ne sekirajte ništa. Odličan tekxst, odvuče me van događaja pravi pogodak.
Pozdrav, čestitam i sve najbolje. Samo nastavi o ovakvim temama i toga nam fali, bolje je da čitam o njima nego da ih doživljavam, još se osećam mladim.
I da, na kraju, engleski je najvažniji u današnjici ,

Hvala Vidomire , i ja se slazem da je engleski danas nezaobilazan deo obrazovanja , moja deca su ga ucila od zabavista , cerka u gimnaziji uzme i nemacki , kasnije nauce oboje i grcki a cerka i arapski... Kada sam otisla u penziju i ja se upisem na casove engleskog da bih se bolje sporazumevala sa delom moje porodice koji su stranci , pa odakle god bili svi oni govore engleski. Samo da vidis moje najmladje mladunce koji ne znaju ni reci srpski ali se prave da ne razumeju ni engleski kada im se nesto ne dopada a kada ih nudim kolace ili sladoled onda znaju sve jezike sveta.))
margos margos 00:14 20.02.2008

Re: . . .

А ја сам после овог текста остао тужан. Поприлично.

Zašto, Jarile?
Mene razgaljuje i raduje Mariopanin (auuu, kako ovo smešljivo zvuči:)) optimizam i sabranost.
Silna snaga leži u njenom humoru, i to je ono što je nadilazilo i nadilazi današnje probleme.
Retke su ličnosti kao što je ona, ne samo na blogu, nego i u životu, koje sa toliko ljubavi i razumevanja komunicira, uči i ide dalje. Nemam ni jedan razlog da joj se dodvoravam, ali imam hiljadu razloga da joj udelim komplimente.

Mladi uvek misle da svet počinje od njih, i to je lepota mladosti. A ona pokazuje i lepotu zrelih godina i mudrosti.

Oprostite na ovom izlivu misli i emocija... Mariopan je kriva:)))
Jaril Jaril 08:41 20.02.2008

Re: . . .

Zašto, Jarile?
Не знам... схватам и хумор и све... али опет нешто...
Прошло ми је кроз главу да улетим у полемику са Мариопан да ли је довољно децу хранити само телесно, а занемарити духовно... бла, бла, бла... али нисам могао...

Не знам, можда сам препознао своје родитеље у овој причи... можда, нисам сигуран.
mariopan mariopan 10:42 20.02.2008

Re: . . .

Jao , Margos , kakva pohvala ...zaista mislim da ne zasluzujem ovakvu hvalu , sad cu morati da se potrudim da takva postanem i budem sve vreme a to nije bas lako Pa potrudicu se da to zasluzim , iskreno hvala.
mariopan mariopan 11:00 20.02.2008

Re: . . .

Jaril
Zašto, Jarile?
Не знам... схватам и хумор и све... али опет нешто...
Прошло ми је кроз главу да улетим у полемику са Мариопан да ли је довољно децу хранити само телесно, а занемарити духовно... бла, бла, бла... али нисам могао...

Не знам, можда сам препознао своје родитеље у овој причи... можда, нисам сигуран.

Jarile , izraz " lebom 'raniti" znaci brinuti se o nekome potpuno. Ne samo fizicki. Znaci odgovornost za neciji zivot , komletno , za njegov zdrav razum , za njegovo obrazovanje ,zdravlje ,emocije kojih je tada bilo i previse,i td.

U ta najgora , ratna vremena , kada smo gledali slike iskasapljenih tela dece zena i staraca na tv a ja u kuci imam dvoje tinejdzera izbeglica koji dve godine nista nisu culi o roditeljima , meni je prva briga bila da ugasim prvi pozar panike straha i bola. Bila su to deca. vaznije od hleba bilo je da se ne slome i polome duhovno i emocionalno i da PREZIVE da mogu , ako ikada sretnem njihovu majku , da je pogledam u oci. Preziveli su.Danas su divni ljudi , stabilni emocionalno i duhovno , nisu pravoslavne vere pa nisu deca mogla da se okume ali ne treba nam kumstvo , mi imamo bratstvo i sestrinstvo a to je vece..bar mi se cini.

A za to vreme dok je besneo rat , na onim zurkama i sedeljkama koje su mladi ovde imali jer su muziku mogli gromoglasno da slusaju a da nikome ne smetaju , tada , kada su nas zasipali iz svih medija mrznjom prema " onima drugima " Ovde su bas sedeli ti " drugi". Zato smo gasili TV. Mislim da je tada za ove mlade ljude koji su drugovali od svog rodjenja , a bili su svih naroda i narodnosti m, vaznije sto su prosli kroz taj pakao neokaljani , neuvredjeni i neponizeni. I to je deo one brige " lebom raniti".
margos margos 03:05 21.02.2008

Re: . . .

mariopan
Jao , Margos , kakva pohvala ...zaista mislim da ne zasluzujem ovakvu hvalu , sad cu morati da se potrudim da takva postanem i budem sve vreme a to nije bas lako Pa potrudicu se da to zasluzim , iskreno hvala.

Draga Mariopan,
Zaslužuješ svako slovce, i kao što vidiš, nisam jedina koja ima takvo mišljenje o tebi.

Osim što si jedinstvena kao i svako bićence, za mene si ti zaista primer životnosti, sazdane od iskustava, radosti, čvrstine, mudrosti i prirodne želje za boljitkom. Samo neko zao ili zlonameran može da se ustremi ili pak naljuti na tebe.

Oprosti ako ti je neprijatno, ali ništa ne moraš da opravdavaš! Dovoljno si već pokazala, veruj mi . Da o tebi pričam onome ko mene dobro poznaje, bilo bi dovoljno da kažem 'Ma... ŽIVA, bre!!!' - u tome su sadržane sve pobrojane osobine!

Pozdrav Tebi i ne obaziri se na moje izlive:)))
Черевићан Черевићан 22:14 19.02.2008

бескривице , крива

гђо mariopan , г Радовић Душко , тај шерет стари, мир му души , на питање које крив умео је да одговори . . кифла..
читам, у кои десетак редова сте сежели своје досадашње ж. трајање те нам га читаоцима предочили.за ту Вашу добру вољу ,ХВАЛА.
у коментару бих могао в. детаљно и надугачко о тачки по тачки ваше исповести анализирати но да будемо практични у ово потрошачко време ( ми пензоси ) па ћу ево приложити још пар размишљања г Радовића а која само треба ,свако већ према свом нахођењу , распоредити као коментариће на делове вашег ,оку леглогми , поста. . .

- Ako rešite sve probleme svoje dece,ona nece imati drugih problema sem vas.
- Ima velike sirotinje medu našom decom,kojoj,sem para,roditelji nisu mogli ništa drugo dati.
- Mi mnogo volimo da imamo,ali ne umemo da živimo od onoga što imamo.Ništa što imamo ne može nas uciniti toliko srecnim koliko nas može uciniti nesrecnim ono što nemamo.
- Vi vredite samo onoliko koliko ste drugima potrebni.

желим Вам стрпљења да истрајете у статусу аутора БРАВО, честитке искрене!
mariopan mariopan 23:24 19.02.2008

Re: бескривице , крива

E , hvala vam za Duska rdovica , njega cesto citiraju i moja deca a ja ga obozavam ))
Hvala vam sto mi cinite cast , meni , djaku prvaku i pocetniku .

A ov nije moj zivot , to su samo oni delovi koje su politcari raznih vremena ukalupili u svoje nakaradne standarde i pokvarili. Moj zivot je bio mnogo bolji i bogatiji , bas u to vreme. imala sam punu kucu mladih , tinejdzeri. Sin je oduvek ludovao za muzikom i drusio se sa nekim muzicarima i grupama , imao je sjajno ozvucenje i muziku , deca su kod mene u kuci uz viceve , dobru salu i nepresusan smeh provela to najstrasnije vreme. Ne pamtin da smo se ikada pre i posle toga toliko smejali. Mi smo gasili TV i pravili sopstveni stimung i sopstvena pravila zivota.

marta l marta l 04:06 20.02.2008

sjajan covek

...ste Vi.
(bas me briga za rodnu ravnopravnost u jeziku, kriva sam priznajem, evo i slova se iskrivila)
mariopan mariopan 11:02 20.02.2008

Re: sjajan covek

Hvala Marta i dobrodosla )))
Jaril Jaril 08:45 20.02.2008

Шта је криво?

Е да, сад се сетих...

Мислим да добар део проблема у Србији потиче одатле што превише размишљамо КО је крив, уместо да се фокусирамо на поступцима, тј. оном ШТА је грешка. Мени се чини да је то друго лице култа личности који постоји у нашој култури. Много се бавимо грешницима, а премало грешкама.

То што је грешка направљена, направљена је. Брига ме ко ју је направио, хоћу да се исправи и да реагујемо ако иста грешка буде најављена.
margos margos 03:17 21.02.2008

Re: Шта је криво?

То што је грешка направљена, направљена је. Брига ме ко ју је направио, хоћу да се исправи и да реагујемо ако иста грешка буде најављена.

Jarile, potpuno se slažem s tim da treba da dođe neki trenutak da se podvuče crta i kaže se 'ok, nije važno ko je kriv ko je prav, hajmo da nešto konstruktivno pravimo na dosadašnjem iskustvu'. Ali ne ide to tako lako... na štetu i veliku žalost mene i mnogih koji požele da se krene napred.

Manipulacija krivicom i strahom su dve najmoćnije manipulacije koje se koriste otkad je sveta i veka. I potrebno je mnogo strpljenja i vremena (a usputi mudrosti i blagosti) da se to iskoreni. Ko god želi da vlada, ne dozvoljava da se strah u vidu različitih pretnji (u doba Tita čuveni unutrašnji i spoljni neprijatelji, koje su i naslednici prigrabili, ma koliko pljuvali po titoizmu) i večiti osećaj krivice ili okrivljavanja drugih, svejedno, zameni konstruktivnim i progresivnim. Kome odgovaraju samomisleći, samostalni ljudi?
Dok se mi bavimo krivicama, neko opet puni džepove.
Misliš li da je to nešto neplanirano, slučajno?
Ja ne.
Dr M Dr M 10:49 20.02.2008

Pozdrav neistomisljenika

Postovana mariopan,

za razliku od nekih drugih blogera ja se vrlo cesto ne slazem sa Vama.

Ipak, upucujem Vam toplu dobrodoslicu jer sam uveren da ste DOBRA OSOBA cije cu misljenje umeti da cenim.
mariopan mariopan 11:10 20.02.2008

Re: Pozdrav neistomisljenika

Hvala Dr M , Mnogi se blogeri ne slazu sa mnom , stavise , ni ja sa njima. Ne uvek u svemu , jer ima oblasti gde se potpuno slazem u nekom misljenju i sa nekima sa kojima se ne slazem uopste po mnogim pitanjima. Dok se sa druge strane nekad toliko udaljimo da bi covek pomislio da se nikada vise necemo sresti.

Kada sam napisala sve ovo pozvala sam sve vas da kazete sve sto zelite , gde se vi ne slazete i da iznesete svoje misljenje. Bas zato sto je to jedini zdrav put da svi nesto novo i razlicito vidimo. Jednoumlje je nezdravo i dosadno. Procitam prvo misljenje i ne moram ostala?
srdjee srdjee 13:31 20.02.2008

Kupovina mladih umova


Zbog mitinga sutra ne rade škole

Ministarstvo prosvete Srbije odlučilo je da 21. februar bude neradan dan za škole, saopšteno je iz tog ministarstva.

"Poštujući volju građana Republike Srbije, a u skladu sa politikom Vlade i zakonskim ovlašćenjima, Ministarstvo prosvete donelo je odluku da četvrtak 21. februar 2008. godine, za sve škole na teritoriji Republike Srbije bude neradan dan", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo prosvete je ovu odluku donelo "kako bi se omogućilo prisustvo prosvetnih radnika iz cele Srbije velikom narodnom skupu u Beogradu - Kosovo je Srbija, protiv jednostranog i protivpravnog proglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija", dodaje se u obrazloženju.


http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=02&dd=20&nav_id=285589

Sta ostaje zabelezeno u mladim umovima ?
"Nismo isli u skolu zbog toga sto nam otimaju Kosovo, to je mnogo vazno"

Cist primer ispiranja mozga od malih nogu koji uz lose obrazovanje pravi poslusne zombije

Sta ce roditelji da urade ?
Ko ce da bude kriv ?
mariopan mariopan 14:26 20.02.2008

Re: Kupovina mladih umova

Mislim da kupovina umova nije moguca. Ne znam mehanizme ni zasto je to tako ali tako je. Nama su to radili sve vreme pa evo ima nas koji mislimo svojom glavom. To je radio Tito , Sloba .... sta mislite sta rade i sada na mnogim temama ovde gde iznose " svoje misljenje " ? pokusavaju da ga utisnu u umove vecinom mladih ljudi koristeci njihovo opravdano nezadovoljsvo i trude se da im usade jedino " ispravno" misljenje , naravno - svoje.

A mladi i deca jedva ce docekati dan da izadju iz skole i da se zezaju i tako ce ga i pamtiti , to bi uradili i da ih je neko pozvao na utakmicu . Politikom ne bih trovala decu pa taman i da je moje Kosovo i Metohija u pitanju. Deca treba da budu deca .
blue blue 18:32 20.02.2008

e, pa sad.. neće moći

neće moći to tako lako, i kakva su to sad nepotrebna preuzimanja krivice..

ne mogu da zamislim da su moji roditelji krivi za bilo šta. oni su u datim momentima i okolnostima radili najbolje što su mogli.
olako se zaboravljaju te okolnosti. to jesu bila lepa vremena ali i vrlo teška vremena. mestimično i čupava.

( svako vreme jednom dodje do toga da postane staro dobro vreme)

ne tako davno, rekoh svojoj majci: mama, jel tako da je nekada sve bilo nekako sporije, opuštenije, uvek se imalo, ili bar, takva su moja sećanja na detinjstvo i mladost..
a ona mi reče: eee, nemaš ti pojma kako je nama bilo, samo što smo se mi trudili da ti i brat ništa ne osetite, da imate sve neophodno, da budete srećni onako kako deca i treba da budu srećna, da budete ušuškani u ljubav..

i gde je tu krivica nekih normalnih, običnih ljudi koji su se bavili samo onim sa čim i treba da se bave ljudi, a to je ispravno postupanje u svim segmentima života, gde je porodica svakako na prvom mestu..

mislim.. ko je išta mogao da uradi/promeni na glasanju 60ih ili 70ih ?
tjah..

to je jednostavno tako. uvek bilo i biće.
postoje ljudi koji su ljudi i oni koji to nisu. e, ti koji nisu .. oni su krivi.
a vi ste Ljud.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana