In memoriam| Literatura| Politika| Umetnost

RIP Mirko Kovač: Nacionalizam je najveći srpski neprijatelj

Vesna Knežević Ćosić RSS / 20.08.2013. u 09:53

U Rovinju je preminuo književnik Mirko Kovač s kojim sam pre dve godine napravila intervju za NIN, koji sada, ovde, prenosim u ime sećanja na pisca. Po završetku intervjua smo se neko vreme dopisivali na razne teme. Na primer, ja sam želela da napravim seosku biblioteku na plaži u istarskom gradiću Premantura, a Mirko me je u tome zdušno podržavao. Moje saučešće porodici i posebno zajedničkoj prijateljici Daši Drndić, koja me spojila sa književnikom i omogućila da nekoliko dana u njegovom domu u Rovinju razgovaramo. Mirko Kovač mi je pričao mnogo stvari koje prevazilaze format i sadržaj intervjua, recimo, da je do skora voleo da vozi bicikl po Rovinju, ali i ono što je ušlo u intervju, poput rečenice da "pisac nema drugog testamenta osim svojih knjiga".

Za podnaslov intervjua izdvojila sam sledeći Mirkov citat: Nacionalisti će se prikloniti crnom vragu ako im ide na ruku. Ištvan Bibo, povjesničar, pisao je o bijedi malih istočnoevropskih naroda koji sa bijedom svojih nacionalizama vrebaju nekakvih svojih pet minuta, jer oni su "podstanari historije, svijet sa ruba"

Takodje i sledeće njegove misli:

- Kod nacionalista nema vrdanja, nema oprosta, sve je smrtno ozbiljno
- Jezik rata, mržnje, uvreda, huškanja na druge, izazivao je otpor u meni

- Naši mali jezici imaju istu sudbinu kao i mali narodi, a to je da se gložimo i bijemo zbog nevažnih stvari
- Nacionalizam zaglupljuje

Intervju:  Nacionalizam je najveći srpski neprijatelj

"Smiruje me pogled na more kroz prozor radne sobe", kaže mi Mirko Kovač dok pijemo kafu i razgovaramo u njegovoj prekrasnoj kući u centru Rovinja, punoj svetlosti, knjiga, crteža i slika Mira Glavurtića, Leonida Šejke, Miće Popovića, Radomira Reljića...

Pre dve decenije otišli ste iz Beograda pod pritiskom, jer niste pristajali na ćutanje. Šta je presudilo, osećanje da više nećete moći pisati ako ostanete, ili da će vas „politika prožderati"?

I jedno i drugo. Moji najveći strahovi kojih se nikad nisam oslobodio, jesu strahovi da neću moći pisati. Pisanje mi donosi na jednoj strani zadovoljstvo, a na drugoj "nezadovoljstvo čak i zadovoljstvom", kako to veli Kafka. Već sredinom osamdesetih godina bilo mi je jasno da će srpska politika odvesti svoju zemlju u izolaciju. Masovne pokrete inače doživljavam kao nelagodu, kao nasilje nad individuom. Uza sve to, osjećao sam nešto morbidno u tome da je na čelu države sin samoubojica, obljubljen od naroda, uspoređivan s Karađorđem. Iz dubine duše tada sam želio neku unutarnju preobrazbu, ali i životnu prekretnicu.

Ali niste otišli u Zagreb, grad u kome ste radili na filmu i objavljivali, već u Istru, u idilični Rovinj, „dva sata vožnje od Venecije ako se baš zaželiš gužve". Da li se od zavičaja beži i sklanja, ili se on može izabrati?

Ja sam svoju prtljagu istovario na ulicu jednog posve slučajno izabranog grada. Ma kakva idila! To je sve bilo tako šašavo kao iz nekog gruzijskog filma. Bilo je hladno, decembar mjesec, puhala je bura. Ja sam stajao na otvorenom pokraj svojih stvari kao deložiran, kao da me neko toga časa izbacio iz stana. Patio sam od fobije "sužavanja horizonta", pa je more došlo kao neka terapija, jer ono daje iluziju o prostranstvu. Zato sam izabrao Istru. Sad mi je Istra zavičaj. Kamo god odem, vraćam se kući, u Istru. Jedva se sjećam gdje sam sve prije živio. Postoji samo ovo sadašnje vrijeme, a prošlost, zavičaj, djetinjstvo, mladost - to su literarne činjenice. Ili pjesnička tematika. Lično mislim da sam, što se zavičaja tiče, napravio odličnu trampu.

Dolazak u Hrvatsku devedesetih, definisali ste kao svoj izbor, kao povratak, ali i kao moralni gest solidarnosti. Citiram vas: "Kako bude mojim prijateljima u Hrvatskoj, tako će biti i meni." Šta je sa vašim prijateljima u Srbiji?

Da, ja sam u toj svojoj gesti solidarnosti, kako bude mojim prijateljima i drugima, bit će i meni, našao vlastiti mir i neku ličnu satisfakciju. Kada sam ovdje došao, jedna divljačka, potpuno sumanuta armija, već je bila sravnila Vukovar sa zemljom, već su bili razoreni mnogi hrvatski gradovi, katedrale, crkve, kulturni spomenici. I da je kojim slučajem ta armija pobijedila, ja sam bio spreman podnijeti sve torture koje bi nas zadesile. Kad je riječ o mojim beogradskim prijateljima, neki od njih su otišli u egzil, a one koji su ostali, uvijek sam podržavao da ustraju u otporu. I divio im se, jer im je bilo teže nego meni. I dugo je trajalo.

U 20. godina izbivanja, govorilo se o vašem prvom, drugom, trećem povratku u savremenu srpsku književnost. Nisu vas hteli komunisti, kod nacionalista ste bili i ostali omraženi. Šta je bilo bolnije, cenzorski udari šezdesetih i sedamdesetih, ili ratno zlo devedesetih?

Svako nasilje nad slobodom teško pada i teško se podnosi. Pa ipak je onda bilo lakše, jer su vas krišom tapšali čak isti oni koji su vas javno napadali. A za intelektualnu raju, za građanski stalež, bili ste neka vrsta heroja. Nisu vas smjeli javno podržati, ali su navijali za vas, jer ste se čupali s komunistima. Nacionalizam je nešto drugo, heroj je neko drugi, obično onaj koji u ime nacije napravi zločin. Kod nacionalista nema vrdanja, nema oprosta. Sve je smrtno ozbiljno. Teško je bilo s jednima i drugima, ali mnogo je teže kad se oko vas gomilaju mrtvi.

Nacije ste kvalifikovali kao „proizvod mitotvorne svijesti", a mitove kao opasne, jer su "opravdanje svih vrsta zlodjela". Predrag Matvejević je rekao za vas da ste »oskvrnitelj mitova«, aludirajući na vaše nepristajanje da vas svrstaju u određeni nacionalni tor. Slažeteli se s tom definicijom?

Matvejević uvijek dobro definira stvari. Neki dan je, na promociji moje knjige Cvjetanje mase, u kinu Europa u Zagrebu, briljantno govorio, ne samo o meni nego i mojoj generaciji. Lijepo je rekao da smo se mi slagali, iako smo bili na različitim pozicijama, on je bio i ostao ljevičar. I na kraju je rekao: "Eto, Kovač je sada bliže meni, bliže ljevici, nego ovakvoj demokraciji, ovakvom liberalnom kapitalizmu." I to je istina. A što se lažnih mitova tiče oni su isto što i zablude. I što je najgore, negdje blizu mitova uvijek padaju glave.

Kako vidite srpski nacionalizam 20 godina kasnije?

To je nasljeđe koje se ne može tek tako odbaciti. Može se potisnuti, ali uvijek će se neko naći da igra na tu kartu. I uvijek će se nacionalisti prikloniti crnom vragu ako im ide na ruku. Ištvan Bibo, cijenjeni i citirani povjesničar, pisao je o bijedi malih istočnoevropskih naroda koji sa bijedom svojih nacionalizama vrebaju nekakvih svojih pet minuta, jer oni su "podstanari historije, svijet sa ruba". Osobno mislim da je nacionalizam najveći srpski neprijatelj.

Srpski jezik ste zamenili hrvatskim, jer "najbolje plivate u hrvatskom moru". O odnosu jezika i mišljenja postoje mnoge semantičke teorije, koja vam je najbliža?

Kada jedan čovjek isključuje sebe iz neke zajednice, bilo da nekamo odlazi ili bira ono što se naziva "unutarnji egzil", onda je i jezik bitna stavka te osobne drame. Onaj srpski jezik negdje od druge polovine osamdesetih godina, više nije bio moj. Jezik rata, mržnje, uvreda, huškanja na druge, izazivao je otpor u meni. Ja više nisam razumio mnoge ljude, poznanike, pa i bivše prijatelje. Naši mali jezici imaju istu sudbinu kao i mali narodi, a to je da se gložimo i bijemo zbog nevažnih stvari. Možda sam na tom jezičnom planu napravio tek neki mali otklon, ali to je isto stablo, nisam imao kamo s njega. A sasvim je svejedno na kojoj ste grani.

Dugo vas nisu hteli u hrvatsku književnost. Miljenko Jergović kaže da je nagrađivanjem romana "Grad u zrcalu" nagradama "Vladimir Nazor" i "August Šenoa" skinuta anatema da ste sumnjivog hrvatstva, ali i da se vaša književnost pokazala "većom od onoga što je sitno i jadno, a što troši naše živote". Koliko su Šenoina i Nazorova nagrada doprinele unutrašnjem osećanju dovršenog identiteta?

Meni nije smetalo što me nisu htjeli, a bilo mi je drago kad sam dobio dvije velike hrvatske nagrade, jer to su bile nagrade za književnost. Ja nemam problema sa identitetom, možda je to nešto više komplicirano za one koji se bave ovim ili onim razvrstavanjima. Ne mogu osporiti nacionalne književnosti, premda bih to rado učinio, jer mi stalno jesmo u kontekstu svjetske književnosti. Nije jednostavno nekog pisca satjerati u nacionalni tor, dok on u svom prtljagu vuče svjetske pisce bez kojih ga ne bi bilo. Pa i kad velike književnosti ništa ne znaju o nama, ali mi znamo o njima, onda je to već neki odnos. Pisci se stalno kreću u društvu živih i mrtvih pjesnika. Ovo sve govorim da bih izbjegao pitanje od kojega strepim, čiji je ko pisac, čiji sam ja pisac. Uvijek se pitam ko je taj ko me svrstava ovdje ili onde. I ko uopće ima pravo skidati s mene anatemu ili me anatemizirati. To je miješanje politike u unutrašnje stvari književnosti.

Obračunavali ste se i sa praksisovcima, rekli ste da su "šverceri vlastitih života", „dvorska posluga". Zašto, kada vas ni marksizam ni kritika dogmatskog marksizma nisu interesovali?

Ne, ne, ja se s njima nisam obračunavao, niti sam imao potrebe za tim. Niti bih to, na kraju krajeva, mogao, jer nisam potkovan znanjem na tom području. "Šverceri vlastitog života" to je sjajna knjiga filozofa Milana Kangrge, praksisovca koji je ostao dosljedan. Ono što je mene potaknulo da pišem o tim "švercerima duha" gotovo da i nema veze s marksizmom, nego prije s moralom i intelektualnom izdajom. Ako jedan ugledni filozof, u svijetu cijenjen, kao što je bio Mihajlo Marković, postaje ideolog Miloševićeve partije, a potom se priklanja Šešelju i njegovim fašistima, onda se tu više ne radi o marksizmu nego o bijedi duha. Kao što je jadno da praksisovci Tadić i Stojanović završe u naci-brlogu. Zagrebački praksisovci, oni najbolji, ostaju dosljedni, ostaju kritičari uskogrudnog Tuđmanova nacionalizma. Mene je samo taj obrat zanimao. I u tome sam uspio. Iako sam se našao na tuđem terenu, ja sam se za taj
nastup pripremio i napisao tekst s lakoćom i humorom.

Niste se libili da otrovno kvalifikujete neke supruge svojih kolega, uložili ste napor da demistifikujete pesnikinje koje su zastranile. Da li ste bili dosledni? Šta je, na primer, sa Oljom Ivanjicki, stičem utisak da ste nju zaobišli? Šta mislite o "ženskoj književnosti"? Šta mislite o ženama uopšte, o njihovoj moći?

Ne vjerujem da sam bio grub u sjenčanju bilo koje ličnosti. Vi očito mislite na gospođu Golubović. Možda mi se omaknuo neki neprimjeren izraz, jer ja često koristim i sleng. Tu pametnu ženu cijenim, ona je ostala dosljedna, kao i neki drugi sjajni intelektualci iz društva Praksisa. Ja sam reagirao na njene pogreške iz vremena NATO intervencije. Umjesto da optuži glavnog krivca Miloševića koji je bombardiranje prizvao, ona je govorila njegovim jezikom. On je uživao kako se njegova zemlja ruši. Jer što je više gubio tlo pod nogama, on je sve više mrzio svoj narod. A svojim nasljednicima najradije bi ostavio razorenu zemlju. Mislio sam da je to prvo morala reći jedna prepametna žena, a potom osuditi intervenciju, ako misli da je bila nepotrebna. A o pjesnikinji Desi Maksimović nisam govorio otrovno nego tačno. Jer ona je napisala da je Milošević vitez i da će donijeti sreću svom narodu. Inače, žene ne podvajam, premda je među njima bilo užasnih, ratobornih, zaljubljenih u vožda, ali istodobno, i u Srbiji i u Hrvatskoj, bilo je onih koje su svojom pameću, svojim pisanjem i svojim djelovanjem, postavile visoku moralnu i intelektualnu razinu. Njima iz tih mučnih vremena pripadaju epiteti poštenje i hrabrost.

U vašoj knjizi "Elita gora od rulje" napravili ste portrete pisaca koji su se našli na strani zla. Ozbiljno ih čerečite, ali tu nema sprdnje, koju isto zaslužuju. Zašto?

Ima ironije, ima zajedljivih žaoka. Sprdnja nije moj pristup stvarima. Ja često žalim one koji zaslužuju sprdnju. Ironija je kreativna, sprdnja je prizemna. I kad sam pisao tekstove za novine, pisao sam ih tako da ih mogu sutra objaviti u knjizi. I uvijek sam argumentirao po cijenu da postanem dosadan s citatima i fusnotama. Toliko je bilo ludih nastranih stvari u ovih proteklih dvadesetak godina ratova i bijede da bi sada izgledale izmišljene da nisam navodio izvore. Dakle, vrijeme nije bilo za sprdnju, nego za oštre rezove.

Viktor Ivančić rekao je za "Elitu...": "Tko od ove knjige očekuje milost, neće je dobiti". Da li biste danas nekoga pomilovali?

Ne bih se bavio pomilovanjima, možda će to učiniti neko drugi, pozivajući se i na moju knjigu. Mnogi ljudi su se promijenili. Neki su u ovom razdoblju žalosne tranzicije mijenjali "ćurak naopako" više puta. Ne divim se onima koji su se promijenili, premda je bolje kad se čovjek mijenja na bolje, iako se od lošeg materijala pita ne pravi. Pametan, otmjen čovjek mora se u startu orijentirati.

U knjizi političkih eseja „Cvjetanje mase" bez milosti ste analizirali političare, njihovu moralnu izopačenost, besprizornost i razvrat, kao i kulturnjake koji se priklanjaju vlasti. Koga danas u Srbiji od javnih ličnosti vidite kao moralno ispravne persone?

Želim vjerovati da Srbija nije "pokošeno polje", nego moderno društvo koje će se mijenjati i prilagođavati promjenama. U razdoblju naporne komunističke vladavine Beograd je u podrivanjima toga poretka bio ispred ostalih. Tu su zabranjivani filmovi, knjige, izložbe, pozorišne predstave. Lično sam zadovoljan što sam se u takvom ozračju, izoštravajući otpore, formirao kao pisac. Pad komunizma nisam doživio kao trjumf, jer je došla još gora politika. Očekivao sam da će upravo Beograd dati ritam demokraciji, pokušao sam i sam u tome sudjelovati. Ali taj se intelektualni potencijal brzo istopio ili se slizao s nacionalistima, tako da je ostao mali broj onih koji su i danas na istim pozicijama, jednako u otporu općem stanju u društvu. Nije se dogodilo to što sam očekivao, komunisti su ostali na vlasti pod nekim novim imenom, dovukli su prošlost na scenu oko koje su se počele plesti slatke ratne fantazije, poveli su rat, nekadašnja ideologizirana armija počinila je užasne zločine, postala je zaštitnica paravojne rulje, pljačkaša i silovatelja. Pitali ste me koje ličnosti danas vidim kao moralno ispravne. Znam ih podosta, ima ih, imponira mi njihova dosljednost. Lako ih je prepoznati. Protiv njih su nacionalisti, mediji, televizija, politika, policija, crkva.

U Feral Tribunu objavili ste proročki esej o ratnom zločincu Radovanu Karadžiću u kojem ste mu poželeli "vječitu robiju". Pratite li suđenja u Hagu?

S gađenjem gledam na tu ličnost, premda mi je s literarnog stajališta zanimljivo to njegovo prerušavanje u vrača Dabića. Vući se po Beogradu kao neki jurodiv, baviti se iscjeliteljstvom, sumoran je kraj onoga ko je sebe vidio kao srpskog vožda. Na ovim našim kužnim prostorima obožavanje nekoga, vidjeli smo to s Miloševićem, uvijek prerasta u strašnu mržnju prema obožavanom. Nikad nisu problem oni koji kritiziraju i osporavaju razne kultove, problem su obožavaoci. A to je većina.

O Dobrici Ćosiću (koji vas naziva "srpskim ustašom"), ocu srpske nacije, rekli ste da je „stvorio intelektualni milje za patološko rodoljublje, te da bi „ovaj svet bolje izgledao da Ćosića nije bilo". Ima li Srbija i svoju „majku nacije" ? Ako ima, ko su kandidatkinje?

Ako me tako nazvao, onda je to pohvalno, jer "srpski ustaša", znači ustanik, bundžija. Morao je bolje definirati uvredu. Umjesto toga omaknuo mu se kompliment. Ne znam jesam li rekao da bi svijet izgledao bolje bez njega, ali znam da naš svijet nije idealan, nije savršen, sačinjen je od žita i kukolja. Njegoš ga je nazivao "ovaj grdni svijet". Meni je odbojno i to "otac nacije", banalno je, a može se upotrijebiti jedino u nekom ironijskom kontekstu. Biti otac nečega apstraktnog, imati toliko nakazne djece, nije nimalo pohvalno. Ne znam ima li Srbija "majku nacije". Nisam čuo za takvu ženu. Znate, majka je čistiji pojam.

Svojevremeno ste pisali da „srpska oporba neće ništa bitno promijeniti ako svrgne Miloševića, osim što će prestati s ratovima, jer su unaprijed izgubljeni"? Je li opozicija koja je sada na vlasti nešto promenila?

Moramo znati da stvari ne mijenja samo vlast, nego javno mnijenje, inteligencija jednog naroda, njegova kultura, ekonomija i još mnogo faktora. Pa i tada sve ide sporo, ponekad su potrebne decenije da se neke ustaljene i okamenjene stvari pomaknu s mjesta. Nije bilo dovoljno da se vlast nakon dvije hiljadite odrekne samo Miloševića, nego prije svega njegova nasljeđa. Za Srbiju je opet bila nesreća Koštunica i njegov nacionalizam. Njemu su ratni zločini svog prethodnika bili "deveta rupa na svirali". Postao je suučesnik u zločinima umjesto reformatora.

Krleža je rekao da je politika mnoge talente na političkim vetrometinama „nemilosrdno prožderala". Vi kažete da su umetnici koji su učestovali u ratu "odgovorniji od ubojica". Čitate li još pisce čiji politički stavovi nisu s vaše strane?

Ako je umjetnost takvih pisaca iznad njihovih političkih stavova, onda naravno čitam. U povijesti je bilo velikih pisaca čija su djela potisnula njihove zablude. Kad bismo ih odbacili zbog njihovih političkih stavova, bila bi to nepravda prema onome što je njihova umjetnost. Ruku na srce, pisci koji su igrali neku ulogu u Miloševićevu agit-propu, ostat će poznati samo po tome. Ne vjerujem da će neki od njih napisati bilo što dobro. Nacionalizam zaglupljuje.

Latinka Perović je rekla da je Srbija od 1876. svakih četrnaest godina vodila jedan rat. Vi kažete da "Srbi gube u miru, da nemaju sluha za kompromise, nemaju diplomaciju, ne znaju što je dijalog, da se kolju oko teritorija, da su nesposobni živjeti u miru sa susjedima". Šta je lek za prevazilaženje ovako užasne dijagnoze? Ili mislite da su Srbi nepopravljivi i neizlečivi?

Te stvari o karakterologiji neke nacije nisu jednostavne. To je sklizak teren. Teško je definirati bilo koju naciju, a u ovih proteklih dvadesetak godina pljuštale su kojekakve blesave definicije da su Srbi ovo i ono, "nebeski narod" i tome slično. Tako se može govoriti u kafani, to je zgodno da se društvo zabavi, ali kad se s takvim idejama izađe u javnost kao ozbiljnim, to je onda olakšanje za zločince i njihova zlodjela. Te su se stvari morale izvrgnuti ruglu, to su morali činiti prije svih pisci, ali i svi razboriti građani koji imaju zrno soli u glavi. Mi smo u Feralu ismijavali Tuđmana kad je pričao takve budalaštine, napisao sam više tekstova o toj ludoj glavi. Sad su na moje došli i oni koji su ga tada obožavali. A to da su Srbi nesposobni živjeti u miru nije moja misao, nego je to prevod one Ćosićeve da "Srbi gube u miru ono što dobiju ratom". Zar to nije dokaz nesposobnosti? Ja sam često citirao Latinku Perović, jer je poštujem i cijenim, ona poznaje povijest i ja od nje učim, a uvijek se citira onaj koji više zna od vas i koji bolje definira stvari.

Šta ste mislili citirajući Edgara Alana Poa, da se pravi pisci hrvu s utvarama? S kim i sa čim se vi hrvete danas?

Ja sam se othrvao mnogim napastima, a sada polako, bez žurbe, radim na novoj knjizi koju sam žanrovski odredio kao roman-memoare. To je neka vrsta životne povijesti, od vlastitih "muka školske dobi", do rasula i ratnih strahota devedesetih godina. Sada se manje hrvam, a mnogo više razgrćem tamu prošlosti. U roman-memoare ulaze mnoge stvarne osobe, žive i mrtve ličnosti, a ono memoarsko pišem tako da postaje romaneskno. Moje beogradsko razdoblje zauzima dobar dio knjige. Inače, rukopis sam nazvao Vrijeme koje se udaljava. Sada mirno gledam na sve ono što se udaljava. Nema panike. Smiruje me i ovaj pogled na more kroz prozor moje radne sobe.

Rekli ste da vi i vaša generacija „vozite posljednju etapu vaše utrke". Šta bi bio sažetak vašeg literalnog i političkog testamenta?

Pisac nema drugog testamenta osim svojih knjiga. Ako vrijede imat će nasljednike. Džordž Stajner kaže da "kreativan umjetnik priziva nasljednika možda iz daleke budućnosti".

Na margini:Njegoš, Herder, Tuholski...

Već prva knjiga proze „Gubilište" (1962.) Mirka Kovača doživela je političku osudu, a mladi pisac progon. Tri godine kasnije objavljuje roman „Moja sestra Elida", a 1971. „Životopis Malvine Trifković", preveden na šest jezika. U Zagrebu objavljuje "Ruganje s dušom" (1976.) i "Vrata od utrobe" (1978.) , za koju dobija NIN-ovu nagradu, a 1980. biblioteke Srbije je proglašavaju najčitanijom knjigom. Slede romani "Uvod u dugi život" (1983.) i "Kristalne rešetke" (1995), izašli u Sarajevu. Napisao je scenarije za filmove Mali vojnici, Lisice, Okupacija u26 slika, Pad Italije, Tetoviranje...

„Rane Luke Mešterevića" 1971. dobijaju nagradu „Milovan Glišić", ali dve godine kasnije nagrada je piscu oduzeta, a knjige povučene. Dopunjeno izdanje zbirke izlazi 1980. , a pripovetka „Slike iz porodičnog albuma Meštrevića" dobija „Andrićevu nagradu". Sedam godina kasnij BIGZ ga nagrađuje za zbirku pripovedaka „Nebeski zaručnici". „Evropska trulež" godine 1986. nagrađena je NIN-ovom nagradom „Dimitrije Tucović". Dopunjeno i popravljeno izdanje izlazi u Zagrebu 1994, a knjiga „Bodež u srcu" objavljena je u Beogradu godinu dana kasnije.

Kovač je dobitnik međunarodne nangrade Tuholski švedskog PEN centra (1993), Herderove nagrade za književnost (1995), Nagradu Meša Selimovič 2007, nagrade Vladimir Nazor (2008) za roman „Grad u zrcalu". Iste godine dobija i Njegoševu nagradu u Crnoj Gori.

 

 

Atačmenti



Komentari (116)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

babmilos babmilos 10:14 20.08.2013

Slava mu

Saučešće porodici i prijateljima.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:30 20.08.2013

Re: Slava mu

Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 10:32 20.08.2013

Odlazak

mikele9 mikele9 11:12 20.08.2013

Odličan

ti je intervju!!!! Prava pitanja i mudri odgovori, ništa patetika i posipanje pepelom!
Skoro sam (ponovo) čitao Rane Luke Meštrevića i Vrata od utrobe, znao bre čovek da piše!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:55 20.08.2013

Okupacija u 26 slika

hvala Mikele:)

Mirko Kovač je napisao scenario za film Okupacija u 26 slika, koji je režirao Lordan Zafranović. Ova jugoslovenska antiratna drama iz 1976. godine, u Hrvatskoj je dugo bila tabu, a jedno vreme film se nije ni prikazivao.

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:08 20.08.2013

Re: Odličan

mikele9
ti je intervju!!!! Prava pitanja i mudri odgovori, ništa patetika i posipanje pepelom!
Skoro sam (ponovo) čitao Rane Luke Meštrevića i Vrata od utrobe, znao bre čovek da piše!

Мени је, напротив, жао што се оваквим Ковачевим речима и онаквим насловом опраштамо од једног од истински ретко талентованих и одличних српско-хрватских писаца. Страствен и емотиван у свом првобитном "српству" такав, али и неодмерен, био је и у свом новопронађеном "хрватству". Како год, много добрих редова и књига остаје за њим.
freehand freehand 14:52 20.08.2013

Re: Odličan

Predrag Brajovic
mikele9
ti je intervju!!!! Prava pitanja i mudri odgovori, ništa patetika i posipanje pepelom!
Skoro sam (ponovo) čitao Rane Luke Meštrevića i Vrata od utrobe, znao bre čovek da piše!

Мени је, напротив, жао што се оваквим Ковачевим речима и онаквим насловом опраштамо од једног од истински ретко талентованих и одличних српско-хрватских писаца. Страствен и емотиван у свом првобитном "српству" такав, али и неодмерен, био је и у свом новопронађеном "хрватству". Како год, много добрих редова и књига остаје за њим.

Rekao bih da je manji problem u Kovačevom novom "pro", no u onom "anti". Meni je bar to najviše smetalo u njeogvim istupima i političkom angažmanu.
docsumann docsumann 15:00 20.08.2013

Re: Odličan

meni se, baš kao i u slučaju njegovog prijatelja i kolege po peru Jevrema Brkovića, "pomalo" neprincipijelno i logički nedosljedno činilo to bježanje iz zemlje u kojoj vlada epidemija primitivnog nacionalizma u zemlju u kojoj vlada epidemija primitivnog nacionalizma.
predatortz predatortz 15:03 20.08.2013

Re: Odličan

docsumann
meni se, baš kao i u slučaju njegovog prijatelja i kolege po peru Jevrema Brkovića, "pomalo" neprincipijelno i logički nedosljedno činilo to bježanje iz zemlje u kojoj vlada epidemija primitivnog nacionalizma u zemlju u kojoj vlada epidemija primitivnog nacionalizma.


Uz opasku da se u Srbiji ipak radilo o komunizmu, velika preporuka
Goran Vučković Goran Vučković 15:54 20.08.2013

Re: Odličan

meni se, baš kao i u slučaju njegovog prijatelja i kolege po peru Jevrema Brkovića, "pomalo" neprincipijelno i logički nedosljedno činilo to bježanje iz zemlje u kojoj vlada epidemija primitivnog nacionalizma u zemlju u kojoj vlada epidemija primitivnog nacionalizma.

Prijatnija klima, bolja kuhinja, itd. - čovek valjda nekako od dva zla birao manje.

Realno bilo je tu sigurno svačega u tom "skidanju slike" (što bi se reklo u vreme 1948.) - a onda ljudi oko toga naprave manje ili više konzistentnu racionalizaciju. Ali računam da to što nam smeta u celoj priči ima veze sa time što ga smatramo "svojim".

Ljudi prolaze, delo ostaje... nisam čitao njegove knjige, ali Okupacija u 26 slika je bila prilično upečatljiva... onaj kamion što ga vozi Lepetić, npr.
freehand freehand 16:03 20.08.2013

Re: Odličan

Ali računam da to što nam smeta u celoj priči ima veze sa time što ga smatramo "svojim".

Meni, recimo, smeta konvertitstvo svake vrste i odsustvo bilo kakvog principa. Nikakve veze nema čiji je taj neko.
Ne možeš, naime, iz naručja i sa jasala jednog šovinističkog diktatora vrištati na drugog kvazikomunonacionalistu. Ili možeš, ali onda nema oreola.
I to, dakako, nema veze sa vrednošću umetničkog dela.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 17:50 20.08.2013

Re: Odličan

epidemija primitivnog nacionalizma


doc, Rovinj je u Istri i u toj sredini, istarskoj, nema "epidemije primitivnog nacionalizma", believe me:)

na pr, svi spomenici, inkluziv oni iz 2. sv. rata su im ocuvani i negovani, sa sve petokrakama. u istoj zgradi imaš udruženje srba u istri i albanaca u istri, ljudi normalno žive pod tim divnim suncem, pokraj mora, sa svim tim lepim mirisima...
docsumann docsumann 17:59 20.08.2013

Re: Odličan

doc, Rovinj je u Istri i u toj sredini, istarskoj, nema "epidemije primitivnog nacionalizma", believe me:)


oh, i know, istra je bila (i ostala) rezertvat tolerancije u onim smutnim vremenima ... pa ipak bila je i sastavni dio republike hrvatske u kojoj je na vlasti bio hdz.

nurudin nurudin 17:59 20.08.2013

Re: Odličan

Хвала за интервју!

Напустио нас је још један великан...
predatortz predatortz 18:02 20.08.2013

Re: Odličan

oh, i know, istra je bila (i ostala) rezertvat tolerancije u onim smutnim vremenima ... pa ipak bila je sastavni dio republike hrvatske u kojoj je na vlasti bio hdz.


Da, Istra jeste bila oaza tolerancije. Sa te tačke gledišta, mogao se preselitu u Novi Sad.
freehand freehand 18:15 20.08.2013

Re: Odličan

na pr, svi spomenici, inkluziv oni iz 2. sv. rata su im ocuvani i negovani, sa sve petokrakama. u istoj zgradi imaš udruženje srba u istri i albanaca u istri, ljudi normalno žive pod tim divnim suncem, pokraj mora, sa svim tim lepim mirisima...

I posle drugog svetskog rata:
Vergarola



A ima i fojbi.
docsumann docsumann 18:16 20.08.2013

Re: Odličan

Da, Istra jeste bila oaza tolerancije


da, oaza je bolja riječ
deset_slukom deset_slukom 12:47 21.08.2013

Re: Odličan

predatortz

Da, Istra jeste bila oaza tolerancije. Sa te tačke gledišta, mogao se preselitu u Novi Sad.


Gde ti živiš?
Jeste da je tada u NS bilo manje izbeglica, ali, iako čovek kaže da se u Rovinju našao nekako neplanirano, nije mogao bolje da izabere. Da ostane "ovde" a bude "izvan".
predatortz predatortz 12:50 21.08.2013

Re: Odličan

deset_slukom
predatortz

Da, Istra jeste bila oaza tolerancije. Sa te tačke gledišta, mogao se preselitu u Novi Sad.


Gde ti živiš?
Jeste da je tada u NS bilo manje izbeglica, ali, iako čovek kaže da se u Rovinju našao nekako neplanirano, nije mogao bolje da izabere. Da ostane "ovde" a bude "izvan".


Izabrao je da ode od jednog skota, pa se udomi kod drugog. Ništa menjeg, ako ne i većeg. I nije neki izbor...

Edit:

A izbeglice su baš toliki problem? Jbga, nije mogao Franjo baš sve da pobije da se ti ne bi patio sa njima. Fašizam, sinko, fašizam... I to onaj koga nisi ni svestan, najopasniji.
deset_slukom deset_slukom 14:03 21.08.2013

Re: Odličan

predatortz
Fašizam, sinko, fašizam... I to onaj koga nisi ni svestan, najopasniji.

Obožavam da svoj fašizam (valda nacizam?) predočavam fašistima, da se ne osećaju ugroženi i usamljeni. Ovako mogu da se pravdaju kako su svi koji su proteklih decenija bili protiv naci-politike, zapravo, isto bili fašisti, još i gori.

Podrazumeva se da je i pokojnik bio jedan od takvih, samo će se to, u ovom trenutku, reći malo uvijenije.
predatortz predatortz 15:26 21.08.2013

Re: Odličan

Obožavam da svoj fašizam (valda nacizam?) predočavam fašistima, da se ne osećaju ugroženi i usamljeni


Dobro, ja sam fašista, nacista, šta god hoćeš da sam...

Samo mi pošteno odgovori na pitanje:

Što tebi smetaju izbeglice?

I, kako bi ti nazvao one kojima smetaju ti ljudi koji su doživeli jednu od najvećih nevolja koje čovek doživeti može?
Bili Piton Bili Piton 18:42 21.08.2013

Re: Odličan

Al ste zapenili

Žena mu je bila iz Rovinja, il bar tako piše na Vikiju, sasvim razumljivo da je otišao baš tamo da živi ako je već hteo da se makne iz Beograda.
predatortz predatortz 18:51 21.08.2013

Re: Odličan

Bili Piton
Al ste zapenili

Žena mu je bila iz Rovinja, il bar tako piše na Vikiju, sasvim razumljivo da je otišao baš tamo da živi ako je već hteo da se makne iz Beograda.


Vidiš, nije.
Nije razumljivo da neko ko toliko prezire nacionalizam, ode od jednog pod okrilje drugom nacionalisti. Ma odakle da mu je žena! Ako je dosledan. Ako nije - možemo ga, u najboljem slučaju, smatrati protivnikom jednog nacionalizma.
freehand freehand 19:03 21.08.2013

Re: Odličan

predatortz
Bili Piton
Al ste zapenili

Žena mu je bila iz Rovinja, il bar tako piše na Vikiju, sasvim razumljivo da je otišao baš tamo da živi ako je već hteo da se makne iz Beograda.


Vidiš, nije.
Nije razumljivo da neko ko toliko prezire nacionalizam, ode od jednog pod okrilje drugom nacionalisti. Ma odakle da mu je žena! Ako je dosledan. Ako nije - možemo ga, u najboljem slučaju, smatrati protivnikom jednog nacionalizma.


Ček sad; pa to stvarno nikakve veze nema ni sa Rovinjom ni sa Istrom.
Jasno je da je otišao, jasno je da je kupio ulaznicu za spokoj u novoj zemlji i novom jeziku.

Ali ja uopšte ne vidim šta se zamera samom intervjuu. Pa to jeste Mirko Kovač, baš takav kakav je. Što znači da je intervju - odličan.
predatortz predatortz 19:08 21.08.2013

Re: Odličan

Ali ja uopšte ne vidim šta se zamera samom intervjuu. Pa to jeste Mirko Kovač, baš takav kakav je. Što znači da je intervju - odličan.


Mirku Kovaču ništa, on je čovek izabrao stranu. Njegovo pravo. Ali, ne vidim razlog da mi ovde šenimo zbog toga i smatramo to visokomoralnim činom, klimajući glavama njegovim naputcima što trebamo činiti sa životima.
docsumann docsumann 19:08 21.08.2013

Re: Odličan

Al ste zapenili


pijeniti je teška riječ
predatortz predatortz 19:10 21.08.2013

Re: Odličan

docsumann
Al ste zapenili


pijeniti je teška riječ


Sa izuzetkom kad Frano Lasić izgovara ono svoje kamen gori, val se pjeni
freehand freehand 19:18 21.08.2013

Re: Odličan

predatortz
Ali ja uopšte ne vidim šta se zamera samom intervjuu. Pa to jeste Mirko Kovač, baš takav kakav je. Što znači da je intervju - odličan.


Mirku Kovaču ništa, on je čovek izabrao stranu. Njegovo pravo. Ali, ne vidim razlog da mi ovde šenimo zbog toga i smatramo to visokomoralnim činom, klimajući glavama njegovim naputcima što trebamo činiti sa životima.

Ne razumem, opet. Intervju je forma kojom treba predstaviti sagovornika. Mislim da je to ovde učinjeno na odličan način.
I neko se sa njim slaže, neko ne. Argumentacija njegova, i jednih i drugih je ono što je meni interesantno.
Sad - on je otišao. nesrećna Sonja Biserko je ostala. Jebi ga, to ti je život... nekom majka, nekom maćeha...
Al to nikakve veze sa Rovinjom i Istorm nema.

predatortz predatortz 19:33 21.08.2013

Re: Odličan

Ne razumem, opet. Intervju je forma kojom treba predstaviti sagovornika. Mislim da je to ovde učinjeno na odličan način.


Niko ne osporava intervju. Naprotiv, razgovaramo o njemu. Mislim da je to bio autorkin cilj.


Al to nikakve veze sa Rovinjom i Istorm nema.


Nema. To su geografski pojmovi. Mesta pod kapom nebeskom. Jako lepa, po mom skromnom mišljenju.
deset_slukom deset_slukom 20:01 21.08.2013

Re: Odličan

predatortz

Što tebi smetaju izbeglice?

Pa ne smetaju mi. Odakle ti ideja da mi smetaju?

Tvoja "misao" je bila da je Mirko Kovač trebao da dođe u "grad tolerancije" - Novi Sad, umesto u Rovinj.

S obzirom da su već tada praštale bombe u nekim dvorištima u Petrovaradinu, Futogu i kojegde, u startu ne vidim smisao tvog predloga. Uopšte, priča o tome odakle je, kuda i zbog čega Kovač otišao, degutantna je skroz. Mis'im - otišao je kod Tuđmana, radi obožavanja istog.

Budući da su prekodrinski Srbi poznati po "toleranciji", potencirao sam činjenicu da se kasnije situacija pogoršala. O tome govore i rezultati izbora, gde su prigradska naselja najčešće obezbeđivala podršku Šešeljevim četnicima veću nego u užoj Srbiji. OK - ti ćeš naći da to nema veze i da su oni sasvim normalno biračko telo, ali, šta se tu može.

I danas su u NS na vlasti isti, samo bez bedževa. Došli na vlast kriminalnim radnjama i mahinacijama, ali, ipak, uz podršku koja premašuje meru pojmljivu normalnom umu, imajući u vidu ranije iskustvo sa radikalima na vlasti.

Što se nevolja koje su preživeli tiče, tu bi se moglo naširoko... kao prvo, ne bih im prodavao vodu dok prolazi kolona, iako nisam Srbin.

Žao mi je onih normalnih, kojih je bilo i u tim kolonama, a postali su žrtve svojih nepromišljenih sunarodnika.

Inače, ja nemam s njima problema. Ako im je dobro ovako, onda ništa.
predatortz predatortz 20:06 21.08.2013

Re: Odličan

Budući da su prekodrinski Srbi poznati po "toleranciji", potencirao sam činjenicu da se kasnije situacija pogoršala. O tome govore i rezultati izbora, gde su prigradska naselja najčešće obezbeđivala podršku Šešeljevim četnicima veću nego u užoj Srbiji. OK - ti ćeš naći da to nema veze i da su oni sasvim normalno biračko telo, ali, šta se tu može.


Klimava ti teorija. Kod prekodrinskih Srba, radikali sa bedžom i bez njega su na nivou statističke greške.

Inače, većina tih prekodrinskih za vreme Slobe i Šešelja nije mogla da dobije državljanstvo Srbije, pa tako ni da glasa na izborima.

Žao mi je onih normalnih, kojih je bilo i u tim kolonama, a postali su žrtve svojih nepromišljenih sunarodnika.


Ako ovo nije relativizacija zločina onda ne znam šta jeste. Zamisli samo na čas da neko kaže da mu je žao normalnih u Vukovaru, ali su najebali zbog onih sa ustaškim obeležjima...
freehand freehand 20:11 21.08.2013

Re: Odličan

Žao mi je onih normalnih, kojih je bilo i u tim kolonama, a postali su žrtve svojih nepromišljenih sunarodnika.

Inače, ja nemam s njima problema. Ako im je dobro ovako, onda ništa.

To sa čime ti imaš problema ovako razmišljajući i pišući svakako ne spada u domen društvenih nauka.

Edit i P.S. - Kad bolje razmišljam - to je upravo način na koji zamišljam da bi pisao vulkanizerski pomoćnik a radikalski agitator ne bi li - maskiran niknejmom - izblamirao svoje neprijatelje.
antioksidant antioksidant 20:18 21.08.2013

Re: Odličan

docsumann
Al ste zapenili


pijeniti je teška riječ

човићу није
таман за стих
Ko se topi za pjenu se hvata
predatortz predatortz 20:20 21.08.2013

Re: Odličan

antioksidant
docsumann
Al ste zapenili


pijeniti je teška riječ

човићу није
таман за стих
Ko se topi za pjenu se hvata


Inspirisano serijom Budva na pjeni od mora
antioksidant antioksidant 20:33 21.08.2013

Re: Odličan

predatortz
antioksidant
docsumann
Al ste zapenili


pijeniti je teška riječ

човићу није
таман за стих
Ko se topi za pjenu se hvata


Inspirisano serijom Budva na pjeni od mora

дубокоумност је отприлике на том нивоу
(пази кад ме навлачи да навијам за толета лопова)
deset_slukom deset_slukom 21:08 21.08.2013

Re: Odličan

predatortz

Klimava ti teorija. Kod prekodrinskih Srba, radikali sa bedžom i bez njega su na nivou statističke greške.

Već sam te pitao - gde ti živiš? Šta ima tu da se teoretiše, pa zna se za koga glasaju Futog, Veternik, Rumenka...
Bio sam pre ovih lokalnih izbora u Futogu, kod klijenta. Baš je agitator SNS obilazio kuće u toj ulici. Svuda nasmejana lica, lepo za gledati. Kao da je upravo stiglo onih sto milijardi. Te ljude možeš formirati kako poželiš.

predatortz

Ako ovo nije relativizacija zločina onda ne znam šta jeste.

Zašto tražiš zlo i tamo gde ga nema? Recimo da mi je ostalih manje žao. Neka odgovornost mora da postoji, ne mogu uvek biti samo drugi krivi.
deset_slukom deset_slukom 21:23 21.08.2013

Re: Odličan

freehand

Edit i P.S. - Kad bolje razmišljam - to je upravo način na koji zamišljam da bi pisao vulkanizerski pomoćnik a radikalski agitator ne bi li - maskiran niknejmom - izblamirao svoje neprijatelje.


Vidim da si se trudio da uvrediš... sada bih ja, držeći se tvog nivoa, mogao da te optužim kako vređaš poštene zanatlije.

Ti si neki intelektualac, ali tipično srpski - kad je nacija u pitanju, zbogom pameti.

Pišem vrlo umereno i racionalno, pokušaj to tako i da čitaš, ili preskoči.
predatortz predatortz 21:27 21.08.2013

Re: Odličan


Već sam te pitao - gde ti živiš? Šta ima tu da se teoretiše, pa zna se za koga glasaju Futog, Veternik, Rumenka...


Opet van mete... Nije bitno za koga sad glasaju Futog,Veternik,Rumenka... Bitno je da onih godina ovi koje ti prozivaš nisu imali pravo glasa u Srbiji.

A za SNS, kažu analitičari, sada bi glasalo skoro pola Srbije. Mnogo je to više od broja izbeglica. Ni meni se ta činjenica ne dopada, ali to je realnost.

Zašto tražiš zlo i tamo gde ga nema? Recimo da mi je ostalih manje žao. Neka odgovornost mora da postoji, ne mogu uvek biti samo drugi krivi.


Ja ne tražim nikakvo zlo. Ukazujem ti kako zvuči ono što si napisao. Drugi su, takođe, imali svoje krivce i svoje nedužne. Taj princip je univerzalan. Ali, prođe skoro dvadeset godina a nedužni ne mogu da se vrate. A ovde ih neki prozivaju i za šta jesu i za šta nisu krivi. Ti, evo, za uspon SNS.
Bili Piton Bili Piton 21:32 21.08.2013

Re: Odličan

predatortz
Bili Piton
Al ste zapenili

Žena mu je bila iz Rovinja, il bar tako piše na Vikiju, sasvim razumljivo da je otišao baš tamo da živi ako je već hteo da se makne iz Beograda.


Vidiš, nije.
Nije razumljivo da neko ko toliko prezire nacionalizam, ode od jednog pod okrilje drugom nacionalisti. Ma odakle da mu je žena! Ako je dosledan. Ako nije - možemo ga, u najboljem slučaju, smatrati protivnikom jednog nacionalizma.


Ja pokušavam da ponudim jednostavno rešenje za tu krucijalnu enigmu "zašto je otišao da živi tamo gde jeste". A ti mu ga opet dao po filozofiji, doslednosti i ne znam čemu već. Pretpostavljam da je po ženinoj liniji tamo imao neku kuću, stan, špajz, nebitno...pa se tamo i zaputio. Meni to zvuči sasvim prirodno i praktično.
freehand freehand 21:35 21.08.2013

Re: Odličan

Vidim da si se trudio da uvrediš... sada bih ja, držeći se tvog nivoa, mogao da te optužim kako vređaš poštene zanatlije.

Ne razumem sad: čime sam uvredio poštene zanatlije? Dovodeći ih u vezu sa radikalima ili sa tobom?
Što se mog nivoa tiče: nemaš krila a slab ti odraz. Ergo - batali.
Ti si neki intelektualac, ali tipično srpski - kad je nacija u pitanju, zbogom pameti.

Eto ti. neko ko je uspeo! da ugleda i one normalne, kojih je bilo i u izbegličkim kolonama dozvoljava sebi da govori o tuđoj pamet.

Pišem vrlo umereno i racionalno, pokušaj to tako i da čitaš, ili preskoči.

Ako ja budem čitao tako umereno i racionalno kako ti pišeš, i tako ti dogovorio - biću udaljen sa bloga. Opravdano.
Ali da - ja zaista mislim da si na nivou lokalnog radikalskoga agizazora, samo sa suprotnim predznakom. To malo vokabulara, pravopisa i gramatike ne čini te pametnijim, a mislim da je on (taj zamišljeni smeđi radikal) po pitanju intelektualnog poštenja dve lige iznad.
deset_slukom deset_slukom 22:05 21.08.2013

Re: Odličan

predatortz

Opet van mete... Nije bitno za koga sad glasaju Futog,Veternik,Rumenka... Bitno je da onih godina ovi koje ti prozivaš nisu imali pravo glasa u Srbiji.


Ako reknem "kolonista", Free će me isto optužiti za fašizam. Nije bitan SNS nego - danas oni, sutra dveri.

Nema ovde isključive krivice. Ali se ne može reći da su svi nedužni. Pogotovo ne prihvatam da sam ja neki ekstremista, zato što ukazujem na nečiju krivicu, pa makar u tome i preterao.

Sada sam se setio prenosa iz skupštine, ne mnogo vremena pre "oluje". Andraš Agošton je, vrlo, ali vrlo biranim rečima rekao da to oko RSK neće moći baš tako, da bi se moralo nešto menjati...

Nastao je haos, rulja se razularila - "fašista", "izdajnik" ,...

Ne sećam se da je u skupštini ikada bio pozitivniji i dobronamerniji lik od Agoštona.

EDIT: Pogrešio sam ime - nije u pitanju Agošton, nego Pal Šandor.
deset_slukom deset_slukom 22:31 21.08.2013

Re: Odličan

freehand
čime sam uvredio poštene zanatlije?

Pročitaj šta si napisao, jasno je da me spuštaš na najniži nivo kojeg si se tog momenta setio.

freehand

Što se mog nivoa tiče: nemaš krila a slab ti odraz.


Šta se onda upuštaš u diskusiju sa tek malo pismenijom budalom, sokole nebeski? Ja bar znam gde mi je mesto, a ti živiš u zabludi.

freehand freehand 22:36 21.08.2013

Re: Odličan

Pročitaj šta si napisao, jasno je da me spuštaš na najniži nivo kojeg si se tog momenta setio.

Tu si gde si, a ja ne znam da li si se uzdigao ili spustio. Samo konstatujem stanje.

Šta se onda upuštaš u diskusiju sa tek malo pismenijom budalom, sokole nebeski? Ja bar znam gde mi je mesto, a ti živiš u zabludi.

"Budala" je tvoj a nekorektan termin. Ja to za pristojnog radikalskog aktivistu nikad ne bih rekao.
A inače - teška zima orla naterala...
milojep milojep 23:14 21.08.2013

Re: Odličan

Žao mi je onih normalnih, kojih je bilo i u tim kolonama, a postali su žrtve svojih nepromišljenih sunarodnika.


Strašno! Ali na žalost,ubeđen sam da je ovo mišljenje pola Hrvatske. Drugoj polovini nije žao ni 'tih normalnih'.

Ovo me podseća na jedan davni forum-chat u kome sam učestvovao sa dva Hrvata, jednim ostrašćenim nacionalistom i drugim levičarem koji je kako je sam rekao dete partizana. Kako to nažalost biva u komentarisanju se dotakao i Jasenovac kao tema!
I skratiću iznevši samo sledeće. U jednom momentu diskusije ovaj levičar kaže nacionalisti (dakle obojica Hrvati) : ... -Pa dobro ne možeš tako pričati! U Jasenovcu nisu ubijani samo četnici.

Tada sam samo ponovio rečenicu: 'U Jasenovcu nisu ubijani samo četnici???' i izašao bez reči sa čata.

I danas mi je porazno saznanje o procentu Hrvata koji svesno ili nesvesno pravdaju Jasenovac!
deset_slukom deset_slukom 01:45 22.08.2013

Re: Odličan

milojep

Strašno! Ali na žalost,ubeđen sam da je ovo mišljenje pola Hrvatske. Drugoj polovini nije žao ni 'tih normalnih'.

Svi ste se zakačili za ovu rečenicu, koja, fakat, zvuči neprikladno. Ipak, ako hoćeš da kažeš kako tebi jeste žao tih ljudi, a meni nije - mislim da si neiskren i da u tebi događaji od pre dvadeset godina danas ne bude baš nikakve emocije.

Koliko im je bilo žao, Srbi su pokazali tada - počev od već spomenute prodaje vode i višestruko skupljih sendviča izmučenim prognanicima, preko vesti o njima u vidu uzgredne napomene u završnici TV dnevnika, kao da su poskupele banane, do upućivanja istih na Kosovo i lova na muškarce radi vraćanja na front.

Danas ta žalost služi samo radi dokazivanja krivice Hrvata i radi prenemaganja pojedinih voznesenih Srba na blogu.
not2old2rock not2old2rock 09:09 22.08.2013

Re: Odličan

deset_slukom
milojep

Strašno! Ali na žalost,ubeđen sam da je ovo mišljenje pola Hrvatske. Drugoj polovini nije žao ni 'tih normalnih'.

Svi ste se zakačili za ovu rečenicu, koja, fakat, zvuči neprikladno. Ipak, ako hoćeš da kažeš kako tebi jeste žao tih ljudi, a meni nije - mislim da si neiskren i da u tebi događaji od pre dvadeset godina danas ne bude baš nikakve emocije.

Koliko im je bilo žao, Srbi su pokazali tada - počev od već spomenute prodaje vode i višestruko skupljih sendviča izmučenim prognanicima, preko vesti o njima u vidu uzgredne napomene u završnici TV dnevnika, kao da su poskupele banane, do upućivanja istih na Kosovo i lova na muškarce radi vraćanja na front.

Danas ta žalost služi samo radi dokazivanja krivice Hrvata i radi prenemaganja pojedinih voznesenih Srba na blogu.


Vodu i sendvice im nisu prodavali Srbi, nego saka olosa kakvog ima u svakom narodu, LJudi svih nacionalnosti su nesrecnicima pomagali kako su znali i umeli, TV dnevnik nije uredjivao narod, nego jos veci olos koji na televiziju nije instalirao nacionalista, vec komunisticki aparatcik, potpuno nedorastao situaciji, a najgori, sovinisticki i autosovinisticki olos je seirio gledajuci kolonu onih koji su ostali bez icega i kako skoro svakodnevno procitam u nekom tekstu, jos uvek seiri i likuje i ocigledno je da ih ta mrznja ne popusta.


predatortz predatortz 09:51 22.08.2013

Re: Odličan

a najgori, sovinisticki i autosovinisticki olos je seirio gledajuci kolonu onih koji su ostali bez icega i kako skoro svakodnevno procitam u nekom tekstu, jos uvek seiri i likuje i ocigledno je da ih ta mrznja ne popusta.


Sa naglaskom na autošovinistički.



To je modni hit u Srbiji, evo već dve decenije. Valjda će i oni jednog dana shvatiti da je autošovinizam najizopačeniji oblik šovinizma.
deset_slukom deset_slukom 10:29 22.08.2013

Re: Odličan

predatortz


Sa naglaskom na autošovinistički.



To je modni hit u Srbiji, evo već dve decenije. Valjda će i oni jednog dana shvatiti da je autošovinizam najizopačeniji oblik šovinizma.


To je budalasta kovanica šovinista, koji krivicu za sopstvene poraze prebacuju na masu "iznenadno i neizlečivo obolelih" građane koji pokušavaju da budu normalni.

Mirko Kovač
Nacionalizam zaglupljuje

predatortz predatortz 10:35 22.08.2013

Re: Odličan



To je budalasta kovanica šovinista, koji krivicu za sopstvene poraze prebacuju na masu "iznenadno i neizlečivo obolelih" građane koji pokušavaju da budu normalni.


Kako se može biti normalan uživajući u nesreći koja je zadesila neke ljude? Kao ono :

Žao mi one šačice normalnih, ali...


i sličnih sranja?

Ili, kako mogu da budu normalni oni koji nečiju smrt ( bilo čiju ) proslavljaju na trgu uz pesmu i balone?


Mirko Kovač
Nacionalizam zaglupljuje


Imao je prilike da se u to uveri u Hrvatskoj, za Tuđmanova vakta. No, tamo je ćutao.
deset_slukom deset_slukom 10:47 22.08.2013

Re: Odličan

predatortz

uživajući u nesreći

Gubim vreme čitajući ovakvo baljezganje.
predatortz predatortz 10:59 22.08.2013

Re: Odličan

deset_slukom
predatortz

uživajući u nesreći

Gubim vreme čitajući ovakvo baljezganje.


Ma, bitno je da je tebi žao onih normalnih, iako znaš za koga glasaju kolonisti, dođoši i izbeglice. Iako znaš kakvi su 'prekodrinski Srbi', svi do jednog...

Ne, prijatelju, ovo što ti pričaš nisu baljezgarije. To je mnogo gore i beščasnije od toga.

Živ ti meni bio...
sinbadthesailor sinbadthesailor 14:32 22.08.2013

Re: Odličan

Mirko Kovač o Miloševiću:
"Jedan moj prijatelj tačno je rekao: "Milošević je političar suprotnih efekata". Sve je pokušao silom, a ništa nije dobio. Proizvodio je neprijatelje, a sam je sebi najveći neprijatelj. Stvarajući veliku Srbiju ili manju Jugoslaviju, stvorio je vojni logor. Hteo je da otme deo Hrvatske i naseli ga Srbima, a raselio je i Srbe i Hrvate. Srušene gradove i naselja naziva oslobođenima. Tamo gde nema života, za njega je sloboda. Paleći hrvatske kuće uzdigao je hrvatskog čoveka do zavidnog stupnja samosvesti. Hteo je da iseli s Kosova tristo hiljada Albanaca, a u međuvremenu se odselilo još dvadesetak hiljada Srba. Upinjao se svim silama protiv nezavisnosti Hrvatske i Slovenije, a one su već nezavisne. Sve je činio da spasi Savez komunista, a kad je to propalo prekrstio se u socijalistu. Hteo je da okalja lepotu Dubrovnika, a okaljao je obraz svom narodu. Nisu svi Srbi varvari, ali Miloševićevo pleme moraće da se pere dugi niz godina. On je oličenje neuspeha srpske politike. On je apsolutni poraz, ljudski i moralni debakl. U politiku suprotnih efekata spada čak i njegovo ime Slobodan.
Uprkos svemu, Milošević uživa veliki ugled u srpskom narodu. Za mnoge je kralj. Miljenik je ženturača. U novom srpskom folkloru kotira visoko. Slavi ga pravoslavna crkva, a patrijarh srpski blagosilja njegovo oružje. Popularni književnik Dobrica Ćosić, pisac istorijskih romana, nekada blizak srpskoj komunističkoj policiji, smatra ga novim Nikolom Pašićem (Nikola Pašić javno je delovao na političkoj sceni Srbije i Jugoslavije više od pola stoleća. Mnogi su mu zamerali što je propustio priliku da stvori veliku Srbiju umesto Jugoslavije). Ćosić kaže da je Milošević najomiljeniji srpski političar dvadesetog veka i da je samo on u stanju da obavi posao stvaranja srpske Jugoslavije. Neki istoričari misle da je Nikola Pašić uspešno spojio "srpski nacionalizam i jugoslovensku ideju". Milošević je svima, izuzev Srbima, ogadio jugoslovensku ideju, ali je uspešno spojio srpski nacionalizam s vojnim socijalizmom."

Dodao bih: sve je isto, samo njega nema.
predatortz predatortz 15:10 22.08.2013

Re: Odličan

Mirko Kovač o Miloševiću:


Susjed, niko ovde ne pokušava da brani Miloševića. Niti Kovaču osporava izrečene stavove.

Ali, kad ovako misliš o Miloševiću a pišeš iz Tuđmanovog dvorišta, to nema neku specifičnu težinu...

Ne želim trošiti vreme i nerve da ti ukažem na identičnost Slobodanovog i Franjinog režima.
sinbadthesailor sinbadthesailor 15:25 22.08.2013

Re: Odličan

predatortz
Mirko Kovač o Miloševiću:



Ne želim trošiti vreme i nerve da ti ukažem na identičnost Slobodanovog i Franjinog režima.


Slobodno ti relativiziraj (npr.:Slobodan Milošević u šokantnoj postavci Memorijalnog muzeja Nirnberškog suđenja. Bivšeg predsednika SRJ prikazali kao monstruma, iako nije ni osuđen u Hagu). Ništa ne smeta. Tvoja je država. Koja se guši u naci smeću. Ali ionako barataš s poznatim pojmovima: "autošovinizam". Jedna od besmislenijih izvornih srpskih kovanica. Da se relativizira šovinizam i nacionalizam.

P.S.
Ne bih da smetam, ali ponavljam pametnu rečenicu pok. Mirka Kovača: Nisu svi Srbi varvari, ali Miloševićevo pleme moraće da se pere dugi niz godina.. Razmisli o tome, prije nego se upreš dokazati onu poznatu srpsku : svi su političari isti i jednako krivi. E, veli postava muzeja nirnberškog procesa da ipak nisu. Da ima samo jedan monstrum u rangu Adolfa Hitlera na prostoru SFRJ, a koji danas trune ispod lipe.
predatortz predatortz 15:29 22.08.2013

Re: Odličan

E, veli postava muzeja nirnberškog procesa da ipak nisu. Da ima samo jedan monstrum u rangu Adolfa Hitlera na prostoru SFRJ, a koji danas trune ispod lipe.


Da je ta postava objektivna, tamo bi bilo mnogo hrvatskih Adolfa. Potsetiću te na izvorni hrvatski brend:

Vešala visine jednog metra, da se bojovnici ne muče da dižu decu na ona viša.

A, što se tiče našeg naci smeća - ostavi ga nama. Iz tvog dvorišta bukvalno bazdi!
sinbadthesailor sinbadthesailor 16:43 22.08.2013

Re: Odličan

predatortz
E, veli postava muzeja nirnberškog procesa da ipak nisu. Da ima samo jedan monstrum u rangu Adolfa Hitlera na prostoru SFRJ, a koji danas trune ispod lipe.

Potsetiću te na izvorni hrvatski brend:

predatortz predatortz 16:48 22.08.2013

Re: Odličan

sinbadthesailor


Da. Sem nacističkog bekgraunda, dali ste i jednog komunističkog samodršca.
Ako ste ga vi uopšte dali...
milojep milojep 17:49 22.08.2013

Re: Odličan


sinbadthesailor

Ne bih da smetam, ali ponavljam pametnu rečenicu pok. Mirka Kovača: Nisu svi Srbi varvari, ali Miloševićevo pleme moraće da se pere dugi niz godina..



Evo i još jednog primera o kome sam pričao u poslednjem svom kometaru! Eto sad ni manje ni više nego od Mirka Kovača. NISU SVI SRBI VARVARI!!! ovo mu kao dođe glas razuma, koji kaže da baš nije svaki Srbin loš! Dobar nije (čim je živ valjda) ali loš baš i nije svaki!

Susjed,
dobro neko reče da se vas Hrvata treba plašiti ne zato što ste hrabri nego zato što se ničega ne stidite.
O kojem naci smeću u Srbiji ti pričaš? Odakle ti takva besstidnost. Pa pola tvoje države ide na koncerte onog nesretnika što slavi najsramniju epizodu u povijesti čovečanstva! A drugoj polovini se ne sviđa narodnjački fazon!
Da, pričam o tvorevini vaših očeva i dedova NDH. I nemoj mi poturati neku vašu partizansku prošlost kada ste te uniforme oblačili na kraju rata izlazeći iz ustaških.
Pročitaj susjed svedočenja logoraša, ima ih još i živih, pa reci nešto o svom narodu. Priočitaj o tome kako su deca ubijana čekićima u glavu kao na traci a onda poluživa zatrpavana! Lažete masovno o broju ubijenih. Vaša najveća kazna je jer niste nikada kažnjeni i to je taj vaš patološki problem.
Oluja! To vam je povijesni uspeh? Pa naravno ništa drugo vi i niste mogli da slavite. Znaš li susjed koji je procenat od dve hiljade starih i nemoćnih ubijenih posle prolaska hrvatske 'vojske' ubijen od metka? Potrudi se da saznaš pa nam repliciraj.
A to što mi pominješ neku nazovi izložbu sa Hitlerom i Miloševićem , pa ne bi me čudilo da sutra stave i sliku Putina pored! A već prekosutra Hitlera će skloniti.
To su isti oni kojima ste pevali o zahvalnosti a i ,začudo, isti oni koji su se čak gnušali zločina svojih hrvatskih saveznika.
Zaista intrigantnu povijest posedujete.








deset_slukom deset_slukom 12:24 24.08.2013

Re: Odličan

predatortz


Ma, bitno je da je tebi žao onih normalnih, iako znaš za koga glasaju kolonisti, dođoši i izbeglice. Iako znaš kakvi su 'prekodrinski Srbi', svi do jednog...

Ne, prijatelju, ovo što ti pričaš nisu baljezgarije. To je mnogo gore i beščasnije od toga.

Živ ti meni bio...

E, kada nacista počne drugom da soli pamet o nacizmu. Prvo ide nezaobilazna interpretacija njegovih reči u skladu sa sopstvenim ograničenim sposobnostima logičkog rasuđivanja, po principu: zamisli cilj i prilagodi činjenice. Taj metod funkcioniše još od komunističkih vremena, pogotovo od antibirokratske revolucije.

Već su vaše najumnije glave primetile da su prekodrinski Srbi oni najkvalitetniji. Raspravi sa njima šta su time hteli da kažu i kakve rasističke primisli imaju pritom.

Time što svakog pokretača ove teme gurate u blato fašizma (jeste sklizak teren, posao je jednostavan) ne možete promeniti činjenice. Inače, ne vidim šta je strašno u tome što oni glasaju tako kako glasaju? Njihovo pravo. Nisu oni jedino poludeli u vreme SM, (skoro) svi su.

Ako vi, patrioti (više nisu potrebni navodnici, reč je već promenila smisao), volite i dalje da se valjate u sopstvenim g. dozvolite bar onima, koji su primorani da to isto rade, da izraze svoje nezadovoljstvo.

Nacionalizam zaglupljuje.


predatortz predatortz 15:48 24.08.2013

Re: Odličan

Nacionalizam zaglupljuje.


To bi trebao da imaš na umu kad generalizuješ cele skupine ljudi, zoveš ih dođošima i pomno pratiš za koga glasaju.

Razlika između mene i tebe je u činjenici da ja ne krijem da sam srpski nacionalista, dok ti mržnju prema jednom narodu pokušavaš da uviješ u oblande građanske misli, koju si očigledno naopako shvatio. Da nisi, ne bi ljude delio na domaće i dođoše, ne bi imao tako isključiv stav o prekodrinskim Srbima.

I rećiću ti ono što je svima poznato:

Velika je granica između nacionaliste i mrzitelja. Ja sam serćan što se nalazim među ovim prvim.
deset_slukom deset_slukom 17:40 24.08.2013

Re: Odličan

predatortz

To bi trebao da imaš na umu kad generalizuješ cele skupine ljudi, zoveš ih dođošima i pomno pratiš za koga glasaju.
....
dok ti mržnju prema jednom narodu pokušavaš da uviješ u oblande građanske misli,...


Kako si smešan... Ljudima poput tebe svaki put treba naširoko objašnjavati kako "većinom", "uglavnom", "pretežno",... ne znači "svi", jer uvek iza ćoška vreba "argument" generalizacije. Čak i ako nema neke od tih odrednica, ni idioti nikad ne misle na sve pripadnike neke imenovane grupe. Izraz "dođoš" ne koristim nikada, on direktno ukazuje na netrpeljivost i mržnju, a ja ne mrzim nikoga

Ali, kada je reč o generalizaciji, ne bi me iznenadilo da ti misliš kako ustaša ima više nego Hrvata, jer tu spadaju i nekvalitetni Srbi, a o manjinama da ne pričamo.

Ne, ne pratim pomno izbore. Čak ih nikako ne pratim. Zauzet sam spasavanjem svog životnog standarda, u uslovima koje ste mi vi, dobrodušni nacionalisti, obezbedili. Ima ko je plaćen za to. Pa kada nekoga iz DS-a zezaju što je na lokalnim izborima, u nekoj opštini, pobedila neka desna varijanta, ovaj 'ladno kaže - nismo ni očekivali drugo, to je "takva izborna jedinica". Ne pada mu na pamet da kaže, recimo, "tu ima mnogo kolonista", jer će odmah ovakvi, poput tebe, graknuti "ua fašista". Svi znaju sve a prave se ludi. U Srbiji se uvek misli da su stvari onakve kakvim ih opisuješ a ne onakve kakve jesu.

Sve u svemu, obrati pažnju - svi tvoji "argumenti" su izmišljeni. Najvolijem to kod vas patriota - svaka rasprava sa vama je kolosalno gubljenje vremena.
Черевићан Черевићан 12:08 20.08.2013

личне ране

смирио се Писац, утихну му перо
проживевши живот какав није хтио
пратио сам дууго његовa писања
дилемичан дал' је ипак задовољан био


мир му Души.
Sepulturero Sepulturero 12:09 20.08.2013

Вечерња звона



Ако су релативно благи филм Окупација у 26 слика бојкотовали шта ли су тек урадили са филмом Вечерња Звона? Режисер такође Лордан, сценариста Филип Давид по новели Мирка Ковача.
predatortz predatortz 13:58 20.08.2013

O pokojniku sve najlepše

Ali, izabrati da odeš iz revolta prema jednom komunističkom režimu, pa odeš da podržiš tadašnji fašistički režim u Hrvatskoj, ne govori o nekoj velikoj doslednosti.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 14:09 20.08.2013

Re: O pokojniku sve najlepše

Ali, izabrati da odeš iz revolta prema jednom komunističkom režimu, pa odeš da podržiš tadašnji fašistički režim u Hrvatskoj, ne govori o nekoj velikoj doslednosti.


Otkud potreba za ovakvim glupostima? Kovac je svojim nastanjivanjem u Rovinj taman toliko podrzavao Tudjmana koliko je Teofil Pancic svojim preseljenjem iz Zagreba u Beograd/Novi Sad podrzavao Milosevica.
sinbadthesailor sinbadthesailor 14:35 20.08.2013

Dijagnoza uspješna, pacijent mrtav

Čovjek ukazuje na početak svog zla, a koji je stolovao u Beogradu, čovjek ukazuje na fašistoidnu srpsku elitu koja je dovela do ubijanja SFRJ, čovjek ukazuje na nacizatrovano srpsko društvo čije posljedice traju već desetljećima i čija mitomanija je dovela do uništenja....
Ne, ovdje ćemo raspraviti o tome kako se dugo nije prikazivala"Okupacija u 26 slika", ili "Vecernja zvona" (koja btw imaju logo HRT-a u lijevom kutu), ili kako li se samo usudio pobjeći od jednog "balkanskog kasapina" ka srpskom smrtnom neprijatelju.

Liječnik je mrtav, i pokoj mu duši, ali bolest koju je dijagnosticirao i dalje, vidim, razara srpski organizam.
predatortz predatortz 14:38 20.08.2013

Re: Dijagnoza uspješna, pacijent mrtav

Liječnik je mrtav, i pokoj mu duši, ali bolest koju je dijagnosticirao i dalje, vidim, razara srpski organizam.


Idi u Vukovar, napiši ovo isto ali ćirilicom, pa ćeš da vidiš kako bolest razara umove.
freehand freehand 14:49 20.08.2013

Re: Dijagnoza uspješna, pacijent mrtav

sinbadthesailor
Čovjek ukazuje na početak svog zla, a koji je stolovao u Beogradu, čovjek ukazuje na fašistoidnu srpsku elitu koja je dovela do ubijanja SFRJ, čovjek ukazuje na nacizatrovano srpsko društvo čije posljedice traju već desetljećima i čija mitomanija je dovela do uništenja....
Ne, ovdje ćemo raspraviti o tome kako se dugo nije prikazivala"Okupacija u 26 slika", ili "Vecernja zvona" (koja btw imaju logo HRT-a u lijevom kutu), ili kako li se samo usudio pobjeći od jednog "balkanskog kasapina" ka srpskom smrtnom neprijatelju.

Liječnik je mrtav, i pokoj mu duši, ali bolest koju je dijagnosticirao i dalje, vidim, razara srpski organizam.

Filantrop u meni nada se da ti je malo lakše posle ovoga. Mislim - pretpostavljam da je strašno tako nešto držati u sebi, naročito biti pun toga.
grmfrm grmfrm 16:26 20.08.2013

Re: Dijagnoza uspješna, pacijent mrtav

Liječnik je mrtav, i pokoj mu duši, ali bolest koju je dijagnosticirao i dalje, vidim, razara srpski organizam.


Ali zato hrvatski zlocinacki orgazam i dalje funkcionise.
Buregdzya Buregdzya 15:35 20.08.2013

Nečast

Da se radi običnoj, prosečnoj osobi lako bi se oprostilo to zauzimanja jednostranih stavova. Iz vođenog intervjua nije mi potpuno jasno koliko je Vesna Knežević Ćosić navodila Mirka Kovača i forsirala upiranje prsta u Srpski nacionalizam.

Međutim, uzimajući ovaj tekst samog za sebe, "kako ovde stoji", ne mogu se odaprati nečasnom utisku kakvog Kovač ovim intervjuju odaje. Već su neki pre mene komentarisali; Kovaču znači ne smetaju- ili barem ne spominje- razne Parage, Hrvatske Stranke Prava, prodaju Mein Kampf-a u centru Zagreba, entnička čišćenja Nehrvata, Tuđmanovi Brijunski govori, itd.

Ne, važno je isklučivo polemisati o nacifikovanim Beogradskim intelektualcima. Iz Hrvatske koja je etnički očišćena.

Lol.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 17:33 20.08.2013

Re: Nečast

Iz vođenog intervjua nije mi potpuno jasno koliko je Vesna Knežević Ćosić navodila Mirka Kovača i forsirala upiranje prsta u Srpski nacionalizam.


Nije mi bila namera, a i da sam htela, Mirko Kovač nije bio osoba koju bi moja malenkost mogla da "navodi" na bilo šta, pa ni na "srpski nacionalizam".

Zapravo, ako je uopšte reč o ikakvom "navođenju", onda je mene Pisac navodio i to mojom slobodnom voljom, jer sam se, da bih ga intervjuisala dugo pripremala, čitajući njegove radove i razmišljajući o pitanjima koja ću mu postaviti.



Buregdzya Buregdzya 17:56 20.08.2013

Re: Nečast

Hvala na razjašnjenju. To sam i pretpostavio- da nisi ti njegova navodila
cabot cabot 16:14 20.08.2013

Odlasci...

Utisak je da je, sem retkih izuzetaka, vecina tih odlazaka pisaca bila motivisana cisto materijalnim razlozima a pravdana moralnim. Razlog je jednostavan u novim sredinama trebalo je "dokazati" svoju pripadnost "njima" i "univerzalnim" vrednostima...A i to je lako, kazes im sve ono sto vole i zele da cuju. Zbog toga je cak i pjluvanje bilo pod "must"...
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 17:41 20.08.2013

Re: Odlasci...

Razlog je jednostavan u novim sredinama trebalo je "dokazati" svoju pripadnost "njima" i "univerzalnim" vrednostima...A i to je lako, kazes im sve ono sto vole i zele da cuju.


Primećujem da je ovaj komentar na intervju, koji potpisuje "cabot", dobio preporuke, pa mi nije jasno zašto.

Jer, Mirko Kovač nije morao da se "dokazuje u novoj sredni", tj Hrvatskoj, iz prostog razloga što je još sedamdesetih godina na primer u toj istoj Hrvatskoj uradio film Okupacija u 26 slika sa Lordanom Zafranovićem, a za ovo delo samo potpuno neupucena osoba može da kaže, citiram "A i to je lako, kazes im sve ono sto vole i zele da cuju".

Bez ljutnje gos'n cabot, ali nije na odmet da pročitate malo o tome kako je tretiran u Hrvatskoj film Okupacija u 26 slika i šta mu je tema.
milojep milojep 18:12 20.08.2013

Budibogsnama

Čitajući intervju neznam je li umro Mirko Kovač ili Srbija? O književnosti skoro bez priče! Važno da je 'potkačen' Dobrica Ćosić !?
O pokojniku neću pričati ništa ali novinarki/autorki najveće kritike za intervju dostojan vremenu ratnih propagandi.
predatortz predatortz 18:25 20.08.2013

Re: Budibogsnama

Čitajući intervju neznam je li umro Mirko Kovač ili Srbija? O književnosti skoro bez priče!


Ni meni nije naročito jasno zbog čega je autorka za nekrolog izabrala jedan prilično ispolitizovan i sporan intervju.

Naročito ako se zna da se o pokojniku ,kao književniku, ima mnogo toga lepog reći.

Takođe, svi znamo da na našim prostorima nije retkost da ljudi od pera i umetnosti totalno omanu u percepciji političke zbilje.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 18:39 20.08.2013

Re: Budibogsnama

Odgovor je jednostavan.Objavila sam svoj intervju s Mirkom Kovačem, rukovođena ličnim sećanjem.

Ovaj intervju nije u kamen urezan, sasvim je okej da ti, ili neko drugi, objavi nešto drugo o Mirku Kovaču. Zapravo, to bi bilo baš lepo.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 18:42 20.08.2013

Re: Budibogsnama

Čitajući intervju neznam je li umro Mirko Kovač ili Srbija? O književnosti skoro bez priče! Važno da je 'potkačen' Dobrica Ćosić !?
O pokojniku neću pričati ništa ali novinarki/autorki najveće kritike za intervju dostojan vremenu ratnih propagandi.


hvala milojep što si pročitao intervju.

akcenat bi bio više na književnosti, da je intervju rađen za književni časopis, ali je rađen za politički nedeljnik, a i Mirko Kovač nije bio pisac koji se ustručavao da govori o politici, što se može videti iz njegovog dela.
predatortz predatortz 18:44 20.08.2013

Re: Budibogsnama


Ovaj intervju nije u kamen urezan, sasvim je okej da ti, ili neko drugi, objavi nešto drugo o Mirku Kovaču. Zapravo, to bi bilo baš lepo.


Ja nisam čovek od pera. Evo kako to lepo sroči neko ko jeste:

Predrag Brajovic
Мени је, напротив, жао што се оваквим Ковачевим речима и онаквим насловом опраштамо од једног од истински ретко талентованих и одличних српско-хрватских писаца. Страствен и емотиван у свом првобитном "српству" такав, али и неодмерен, био је и у свом новопронађеном "хрватству". Како год, много добрих редова и књига остаје за њим.
milojep milojep 18:58 20.08.2013

Re: Budibogsnama

Vesna Knežević Ćosić
Čitajući intervju neznam je li umro Mirko Kovač ili Srbija? O književnosti skoro bez priče! Važno da je 'potkačen' Dobrica Ćosić !?
O pokojniku neću pričati ništa ali novinarki/autorki najveće kritike za intervju dostojan vremenu ratnih propagandi.


hvala milojep što si pročitao intervju.

akcenat bi bio više na književnosti, da je intervju rađen za književni časopis, ali je rađen za politički nedeljnik, a i Mirko Kovač nije bio pisac koji se ustručavao da govori o politici, što se može videti iz njegovog dela.



Bogami Mirko Kovač se u intervju diplomatski izvukao na pominjanje D.Ćosića tako da i nisam uveren da se baš nije ustručavao dublje priče.
Elem, ovaj intervju je po mom skromnom mišljenju klasičan dirigovan intervju u kome intervjuisanom nije dato da izađe iz šablona pitanja.
A skoro sva pitanja su klasičan primer: 'dam ti pitanje a u njemu i odgovor!' a uz to te i podsetim i šta si ranije pričao!
I slažem se sa komentarima da je sam iintervju(kao takav kakav je) malo neprimeren za situaciju.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 20:13 20.08.2013

Re: Budibogsnama

milojep: Bogami Mirko Kovač se u intervju diplomatski izvukao na pominjanje D.Ćosića tako da i nisam uveren da se baš nije ustručavao dublje priče.


Jao, nisi ti kriv milojep, sto si neznalica neupucena koja nista ne cita a voli da kaze nesto, ja sam kriva sto se upustam...:;

Ali za tvoj info, da ne skoncas u neznanju, Mirko Kovac je napisao ogroman esej o Dobrici Cosicu:

LINK Mirko Kovac: Dobrica Ćosić, kobni Otac nacije - Dvorski pisac na Galebu, natrposječno neposten

Dakle, u prevodu, nije on morao da se "izvlači", nego ja nisam mogla da zaobiđem onoliki tekst koji u celosti možeš da pročitaš,dadoh link, pa će ti možda, mada sumnjam, biti jasnije i moje pitanje.


milojep milojep 21:12 20.08.2013

Re: Budibogsnama

Jao, nisi ti kriv milojep, sto si neznalica neupucena koja nista ne cita a voli da kaze nesto, ja sam kriva sto se upustam...:;


Krivi ste što se upuštate u vređanja ljudi čim Vam se povredio ego a umesto da odgovorite na kritike Vašem intervjuu .
Znao sam ja dobro šta Kovač misli o Ćosiću ali sam komentarisao intervju a ne njegov esej iz peščanika, razumete li? Takođe sam pokušao reći da pokojnik nije produbljivao temu oko D.Ćosića, lagano izašavši iz teme a verovatno zato što je osetio u Vašem pitanju 'potpaljivački' momenat: (koji vas naziva "srpskim ustašom"... a posle ga još pitate nebulozu o 'srpskoj majci' pružajući mu uvod za sprdnju sa najvećim živim srpskim piscem.
Na Vašu žalost na to se Mirko Kovač nije upecao.
Uostalom neko ko ne čita dovoljno kao ja jeli, iz ovog intervjua može više saznati o Vama iz Vaših pitanja nego o Kovaču iz njegovih odgovora.
Klasičan primer lošeg intervjua!
Ali znate šta? Niste Vi krivi...

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 18:56 20.08.2013

tuga

što bi reko Tobic Tobic idol mladih...

Elem, čitam ove komentare, a la batica free moj drug i pitam se što nam toliko smeta kritičnost Mirka Kovača i dok je bio živ i sad kad je mrtav, da li su to stvarno žabe koje ne možemo i nećemo da gutamo?

A vidim i da bi neki da se to malo gurne pod tepih, kao nije tako Mirko Kovač mislio kao literata, pa bi o stilu valjda, samo da zabašurimo da je pisao i govorio ono što je pisao i govorio...

Šta hoću da kažem? Pa ništa specijalno sem da nije loše malo čuti i ono šta nam se ne sviđa i sa čime se ne slažemo, pa razmisliti na temu, a ne odmah u rov i preko nišana.



predatortz predatortz 19:07 20.08.2013

Re: tuga

Elem, čitam ove komentare, a la batica free moj drug i pitam se što nam toliko smeta kritičnost Mirka Kovača i dok je bio živ i sad kad je mrtav, da li su to stvarno žabe koje ne možemo i nećemo da gutamo?


Stav bi bio za poštovanje, da nam to nije govorio odakle je govorio. Ovako, da prostiš, malo je bljutavo o srpskom nacionalizmu pričati iz Hrvatske, nakon svih događanja.


Šta hoću da kažem? Pa ništa specijalno sem da nije loše malo čuti i ono šta nam se ne sviđa i sa čime se ne slažemo, pa razmisliti na temu, a ne odmah u rov i preko nišana.


Onda čuj:

Kroz ceo intervju se proteže teza kako je nacionalizam krenuo iz Srbije. Mene tu par stvari zbunjuje.

Da li su zbog srpskog nacionalizma Slovenci iz knjiga ispisali nekoliko desetina hiljada stanovnika koji nisu etnički Slovenci? Da li su zbog nacionalizma koji dolazi iz Srbije hrvatske vlasti proterale iz ustava, pa onda i iz Hrvatske stotine hiljada nehrvata, kojima dan danas otežavaju povratak?
Da li je to proterivanje opravdano jer se radi o Srbima?

Čudi me da se pokojnik i ti, kad se već dotakoste nacionalizma, ne dotakoste i ovih tema.
Jer, nacionalizam je, valjda, nacionalizam. Ma čiji bio.

A, ono što je autor rekao o jeziku... To neću komentarisati, samo zbog povoda za ovaj blog.
freehand freehand 19:34 20.08.2013

Re: tuga

Vesna Knežević Ćosić
što bi reko Tobic Tobic idol mladih...

Elem, čitam ove komentare, a la batica free moj drug i pitam se što nam toliko smeta kritičnost Mirka Kovača i dok je bio živ i sad kad je mrtav, da li su to stvarno žabe koje ne možemo i nećemo da gutamo?

A vidim i da bi neki da se to malo gurne pod tepih, kao nije tako Mirko Kovač mislio kao literata, pa bi o stilu valjda, samo da zabašurimo da je pisao i govorio ono što je pisao i govorio...

Šta hoću da kažem? Pa ništa specijalno sem da nije loše malo čuti i ono šta nam se ne sviđa i sa čime se ne slažemo, pa razmisliti na temu, a ne odmah u rov i preko nišana.




Ček polako, Veco. Ne znam šta podrazumevaš pod komentarima "a la Free", ali ja ni jednim slovom nisam rekao ništa ni protiv intervjua ni protiv njegovog objavljivanja onda, ni sada. Ni protiv izbora sagovornika.
Dapače!
Ali, valjda smem da kažem svoj politički stav o njegovim političkim stavovima? A njegovi stavovi su najčešće težak osvetnički bulšit. Mržnja ovlaš ogrnuta cinizmom i otrovnom porugom pod krinkom saosećanja.
Rečenice poput
...u tome da je na čelu države sin samoubojica

u kojoj nečiju porodičnu tragediju koristi na način na koji je koristi,
pa onda
Već sredinom osamdesetih godina bilo mi je jasno da će srpska politika odvesti svoju zemlju u izolaciju.
oreskačući da je sredinom osamdesetih svoja zemlja bila Jugoslavija, do toga da mu i ti u pitanju suggerišeš da je otišao zato što neće moći da piše, a on to zdušno prihvata.
Mislim, svakakva su se nepočinstva dešavala i od svačega su se ljudi patili, ali bi on, bar koliko ja znam, bio prvi kome je zabranjeno da piše.
Način na koji govori o Mihajlu Markoviću, Ljubi Tadiću, Zagorki Golubović, Stojanoviću - pokazuje koliko je ozlojeđen.
A i rekoh već šta mislim o konvertitima i konvertitstvu. I spremnosti da se ono što jedne čini arhidemonima drugima prašta i toleriše.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:56 20.08.2013

Re: tuga

Ček polako, Veco. Ne znam šta podrazumevaš pod komentarima "a la Free", ali ja ni jednim slovom nisam rekao ništa ni protiv intervjua ni protiv njegovog objavljivanja onda, ni sada. Ni protiv izbora sagovornika.
Dapače!
Ali, valjda smem da kažem svoj politički stav o njegovim političkim stavovima?


ti nisi reko niš protiv intervjua jer znaš zanat:)

i naravno da možeš da iznosiš svoje političke stavove pa u tome je i poenta, u dijalogu, bar ja to tako vidim.

mene je samo ludo ovo oko prigodnosti, kao aj ožalimo mirka al da nekako zabasurimo da je pisao i govorio kao sto je pisao i govorio jer nam se to ne svidja, pa ako moze neko drugo pakovanje milozvucnije za nase usi.

e pa, ja imam ovo pakovanje, na njemu sam se naradila, a pun internet i javne biblioteke drugih tekstova, mislim, kome se ne svidja i ko bi da ga ulickava, moze i sam da se potrudi.

samo sto meni tukne da neki od ovih sto frkcu nisu ni red mirka kovaca procitali, da bi se i oko navodjenja naslova pomucili, a ovamo usta ovolika na intervju.

e pa, tako je govorio mirko kovac, sta ja tu mogu dragi moji blogeri.


freehand freehand 20:06 20.08.2013

Re: tuga

mene je samo ludo ovo oko prigodnosti, kao aj ožalimo mirka al da nekako zabasurimo da je pisao i govorio kao sto je pisao i govorio jer nam se to ne svidja, pa ako moze neko drugo pakovanje milozvucnije za nase usi.

Ni pomislio, kamoli napisao. Nikad.
Pa ja volim da čitam šta pišu i govore oni sa kojima se ne slažem. čak i kad me ljute i nerviraju, zahvalan sam im za to dizanje adrenalina.
Pa dobar deo profesionalnog staža proveo sam braneći neistomišljenika i njihovo pravo da svoj stav slobodno iznesu, od svojih istomišljenika.
predatortz predatortz 20:06 20.08.2013

Re: tuga

samo sto meni tukne da neki od ovih sto frkcu nisu ni red mirka kovaca procitali, da bi se i oko navodjenja naslova pomucili, a ovamo usta ovolika na intervju.


Pa, hebeš ga domaćice, nisu ne ni ostrvili na književno delo, nego na rečeno za novine.

E sad, tebe možda žulja što je intervju tvoj uradak. Ti ga možda doživljavaš kao nekakav manifest. Veruj mi, nije.
Ovo što je pokojnik rekao u njemu, mogao je reći svak ko je iz tadašnje Hrvatske došao u Srbiju. Moraš prihvatiti činjenicu da Jugovinu nije razbio jedan nacionalizam, da ne postoji jedan krivac, da su se ružne stvari dešavale od Vardara pa do Triglava. Isti obrazac, samo druge zastave i druga scenografija.
To ti nas nekoliko, koji ne znamo zanat, pokušavamo da kažemo otvoreno. A ne uvijeno kao onaj Free
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 20:41 20.08.2013

Re: tuga

E sad, tebe možda žulja što je intervju tvoj uradak. Ti ga možda doživljavaš kao nekakav manifest. Veruj mi, nije.



jao koji bulshit:) nista ja ne dozivljavam, ništa me ne žulja, čak ni patike, a ne mislim ni ovo ni ono, sem da sam razgovarala s Mirkom Kovačem nekoliko dana i dobila od njega priču, koju, eto, tužnim povodom, delim s tobom i drugim blogerima, da bi mi prigovarao i imputirao "žuljanje" i koješta.

uostalom, evo ti intervju odlicne novinarke Branke Mihajlovic s Mrikom Kovacem

LINK Kovač - Nacionalizam sužava i osiromašuje

Kako vidiš, nacionalizam se stalno provlaci i to ne samo po novinama ima ga i u Kovacevim knjigama a vala i u scenarijima, jer je imao stav, mišljenje i nije se libio da ga kaže, iako se to tebi ne dopada.


predatortz predatortz 21:01 20.08.2013

Re: tuga

Kako vidiš, nacionalizam se stalno provlaci i to ne samo po novinama ima ga i u Kovacevim knjigama a vala i u scenarijima, jer je imao stav, mišljenje i nije se libio da ga kaže, iako se to tebi ne dopada.


Nebitno je šta se meni dopada. Za knjige znam, čitao sam neke. Kao i neke intervjue za druge novine. Npr, kada je rekao da rado prima 'Mešu' u Tuzli, dočim to u Beogradu nikad ne bi uradio.

Činjenica da je otišao radi jednog zločinačkog režima, ne pravda ga pred činjenicom da se sklonio pod okrilje drugog zločinačkog režima. Tu nedostaje doslednosti, a i pravo na moralisanje i osudu jednog nacionalizma iz države u kojoj se zabranjuje jedno pismo, u kojoj ministri idu na koncerte na kojima se veliča Pavelić i sl, gubi se kao prašina na vetru.

To je ono što hoću da kažem. I zbog toga smatram da nije mudro što si izdvojila ono što je činilo njegovo političko biće i stavila ga iznad činjenice da je bio dobar književnik.

milojep milojep 21:24 20.08.2013

Re: tuga

To je ono što hoću da kažem. I zbog toga smatram da nije mudro što si izdvojila ono što je činilo njegovo političko biće i stavila ga iznad činjenice da je bio dobar književnik.


Ovo je suština. Zadnja stvar koju bi svaki književnik veovatno poželeo , je ,da mu se posle smrti ne priča o delu već o političkim stavovima!
sinbadthesailor sinbadthesailor 21:33 20.08.2013

Ogledalce, ogledalce...

Bezveze. Umjesto da ste stavili nešto o Kovaču da priča o onomatopeji, sibilarizaciji, vi baš o tome kako je okrenuo ogledalo šovinistima u Srbiji (kojih je izniman broj).
A ogledalo ne laže. Zato im i smeta. Dajte neki intervju gdje priča o asonanci, aliteraciji...
predatortz predatortz 21:38 20.08.2013

Re: Ogledalce, ogledalce...

Bezveze. Umjesto da se stavili nešto o Kovaču da priča o onomatopeji, sibilarizaciji, vi baš o tome kako je okrenuo ogledalo šovinistima u Srbiji (kojih je izniman broj).


Zanimljivo je susjed to, da na ovom blogu, izniman broj srpskih šovinista piše latinicom. Evo, i ja to upravo činim. Znaš li nekog hrvatskog kolegu šovinistu koji piše ćirilicom?

A,da... To vrijeđa tanana lirska osjećanja dragovoljaca i branitelja. A da to ogledalo okreneš malo poštovaocima Tompsonove muzike? Ili se plašiš šta bi sve tu video?
milojep milojep 21:45 20.08.2013

Re: Ogledalce, ogledalce...

Zanimljivo je susjed to, da na ovom blogu, izniman broj srpskih šovinista piše latinicom. Evo, i ja to upravo činim. Znaš li nekog hrvatskog kolegu šovinistu koji piše ćirilicom?


Ćuj kolega ćirilica je provokacija kaj ne?
predatortz predatortz 21:47 20.08.2013

Re: Ogledalce, ogledalce...

milojep
Zanimljivo je susjed to, da na ovom blogu, izniman broj srpskih šovinista piše latinicom. Evo, i ja to upravo činim. Znaš li nekog hrvatskog kolegu šovinistu koji piše ćirilicom?


Ćuj kolega ćirilica je provokacija kaj ne?


A nacionalizam je kad mal' više mrziš Srbe neg' što je to normalno, ne?
milojep milojep 21:47 20.08.2013

Re: Ogledalce, ogledalce...

A ogledalo ne laže


Susjed kaj ne znaš da ogledalo obrće sliku?
antioksidant antioksidant 22:22 20.08.2013

Re: Ogledalce, ogledalce...

Znaš li nekog hrvatskog kolegu šovinistu koji piše ćirilicom?

брајовић
није башхрватски шовиниста али јако лепо бира ћириличне фонтове
иначе предаторе - и латиница је писмо српског језика
то не признају само полуписмени дверјани (ово полуписмени алудира на то да употребљавају само половину српских писама)
freehand freehand 22:52 20.08.2013

Re: Ogledalce, ogledalce...

(ово полуписмени алудира на то да употребљавају само половину српских писама)

docsumann docsumann 00:08 21.08.2013

Re: Ogledalce, ogledalce...

milojep
A ogledalo ne laže

Susjed kaj ne znaš da ogledalo obrće sliku?


jedno vrlo tricky, anacionalno, pitanje - zašto se u ogledalu za nas mjenjaju lijevo i desno, dok gore i dolje I dalje stoje u istoj "konstelaciji"?
Goran Vučković Goran Vučković 00:15 21.08.2013

Re: Ogledalce, ogledalce...


jedno vrlo tricky, anacionalno, pitanje - zašto se u ogledalu za nas mjenjaju lijevo i desno, dok gore i dolje I dalje stoje u istoj "konstelaciji"?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana