Politika

Vučićeve greške

Nebojsa Krstic RSS / 03.08.2013. u 22:43

Ko je pobednik rekonstrukcije? Ona još traje, ne zna se ko će naslediti smenjene ministe, direktore itd, borba za titilu heroja promena u vladi vodi se svakodnevno na naslovnim stranama novina, ali ishod utakmice sve je jasniji.

Mnogi misle da je pobednik – Dačić. Pokazao se, misle oni, odlučnijim. Doveo je Vučića pred svršen cilj, odlučio da izbaci Dinkića, čak i po cenu pada vlade i novih izbora. Time je prekinuo agoniju u koju je rekonstrukcija srljala od samog početka, pre više od četiri meseca.

SPS, trenutno, kažu istraživači, ima rejting negde oko 11 ili 12 procenata. Dačić je procenio da će mu izbacivanje Dinkića, jednog od najneomiljenijih političara, doneti dovoljno da bez straha može da sebi priušti vanredne izbore i osvoji ubedljivo drugo mesto na njima. U odluci mu je, svakako pomogla i činjenica da će se veći partner teško odlučiti za rapisivanje prevremenih izbora iz razloga o kojima glasno šapuće čitava javnost.

I nije se preračunao. Pokupio je šnjur i postao premijer, posle godinu dana života u Vučićevoj senci.

Za to vreme, Vučić, kao da namerno srlja iz greške u grešku.

Svoju preko noći ostvarenu popularnost, posle hapšenja Miškovića, kao da želi da što pre prokocka i poništi.

Radi je sve što ne treba, trudi se da u svoje političko ponašanje inkorporira sve Tadićeve greške. Meša se u sve. Preuzima odgovornost za sve. Potom, pošto poto želi da svoj posao pretvori u rijeliti kako bi gledaoci postali svedoci činjenice da se žrtvuje, da mu je teško, da radi 15 sati dnevno, a da na pregovorima u Briselu spava na podu u prostoriji do koje ga sprovode mračnim hodnicima. Iz petnih žila želi  da pridobije empatije biračkog tela.

Kad god treba da uradi ono što građani žele – da preseče i odluči, on se zaklanja iza opskurnih likova koji još žive u devedesetim, a arhivirani su u predsedništvu SNS-a. Odlazi im na poklonjenje. S njima se nadgornjava o aflatoksinu, o briselskom sporazumu, o rekonstrukciji vlade...njih ubeđuje i moli.

Građani su Vučiću poklonili visoko poverenje jer se usudio da uradi ono što niko pre njega nije, da uhapsi najmočnijeg tajkuna i da preseče kosovsku omču o vratu Srbije, dok se on iz petnih žila trudi da pokaže kako nije spreman da preseca, da odlučije, da se oslobađa balasta, već o svakom potezu mora da pita svoju galeriju mračnjaka.

Građani Srbije žele demokratu, žele pristojnog čoveka, ali i onog ko ume da stisne petlju, ko sme da kaže istinu i donese odluku koja ih oslobađa tegova sa kojima žive predugo i kojih vapiju da se oslobode.

Građani žele lidera. Ne interesuje ih da li je lideru teško i da li pati dok smenjuje nekog  ko nije ni zaslužio da bude nešto. Građani su prilično opterećeni činjenicom da je njima teško, nemaju više empatije ni za koga. Žele viziju, odlučnost, hrabrost, a ne prenemaganje i odlaganje odluka ni za petak, ni za ponedeljak.

To je Dačić dobro osetio. Ako to uskoro ne shvati i Vučić, zalud mu rejting. Milošević ga je imao. Koštunica takođe. Tadić je svoj prokockao objašnjavajući probleme, a ne rešavajući ih. Rejting je mehur od sapunice. Pogrešiće svako ko pomisli da na njemu može dugio da se leti.

 

                                                                                             Objavljeno u "Danasu", danas 

 



Komentari (282)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mikimedic mikimedic 22:53 03.08.2013

.

cao krle.
alselone alselone 23:07 03.08.2013

Re: .

zdravo fred, zdravo rale,
dobra ti ova analiza, moram priznati.

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 07:31 04.08.2013

Re: .

alselone
zdravo fred, zdravo rale,
dobra ti ova analiza, moram priznati.

Одличан текст. Зa све паре.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:37 04.08.2013

Re: .

Da, odličan tekst, koji potvrđuje ono što je manje - više poznato.

Jer, ako analitički pristupimo priloženoj analizi exsavetnika expredsednika, postaje jasnije zašto je Tadić izgubio izbore i to od večitog gubitnika Nikolića:

Tim oko predsednika, a i sam predsednik, iscrpljivali su se gradeći imidž lidera Tadića. Dakle, umesto na rad na izgradnji institucija i na rešavanje problema u privredi, bili su usmereni na marketing, zaboravljajući da ni vrhunski marketing ne može prodati proizvod koga nema. A proizvoda, tj. rezultata, zaista nije bilo ili su bili zanemarljivi.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 11:53 04.08.2013

Re: .

Vojislav Stojković

Tim oko predsednika, a i sam predsednik, iscrpljivali su se gradeći imidž lidera Tadića. Dakle, umesto na rad na izgradnji institucija i na rešavanje problema u privredi, bili su usmereni na marketing, zaboravljajući da ni vrhunski marketing ne može prodati proizvod koga nema. A proizvoda, tj. rezultata, zaista nije bilo ili su bili zanemarljivi.

Мислим да и то мање више пише у Небојшином тексту.

А и ти и такви председнички избори вероватно не би били изгубљени да није било Ђилас-Мишковић феномена и осовине. Мислим, сваки од њих је радио за себе а заједно против Тадића -- Ђилас: како би он постао најјачи човек странке, а Мишковић -- ако сам добро обавештен, изопштен баш од тог истог БТа -- налегао је да исфинансира политички успех осталих а пропаст оног који га је одбацио. Додуше, могуће да ја све то погрешно видим и да имам погрешне информације.

Узгред буди речено, ово овде, ове политичке теме, на дубљи начин далеко су мање важне од оних економских -- концепта наше економије, правца његовог развоја, начина његовог финансирања итд. итсл. Све садашње странке, осим заблуделог ДССа, крећу се у истим идеолошким оквирима. Као папагај понављан: највећа вредност БТа јесте била та што је био идеолошки булдожер, идеолошки је поравнао пољанче на ком се политичка утакмица одиграва, па су сви могли да се укључе у игру, и они ћопави и ћорави -- и Тома и Алек и Дачкица-пи.... и сви остали. То БТово остварено прегнуће на крају га је коштало победе.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:33 04.08.2013

Re: pičkin dim

Tadić je šarmantna pojava, odrastao u uglednoj profesorskoj porodici u beogradskom krugu "Dvojke", lepo je vaspitan, fakultetski obrazovan, elokventan ... tu bi se moglo dodati još nekoliko pozitivnih osobina i crta ličnosti.

Da je Srbija Norveška, predsednik kao Tadić bi bio prihvatljiv i poželjan. Ali, Srbija je zemlja razorena ratom i porazima, sa urušenim sitemom vrednosti, propalom privredom, sa stotinama hiljada izbeglih i raseljenih, sa tajkunima koji isisavaju i poslednju kap krvi iznemogloj privredi,,,,

Takvoj Srbiji nikakav predsednički šarm ne pomaže. U takvoj Srbiji svaki marketing koji predsednika predstavlja kao velikog lidera, dok građani žive sve gore i gore, je običan pičkin dim... da prostiš.
freehand freehand 13:46 04.08.2013

Re: .

Takvoj Srbiji nikakav predsednički šarm ne pomaže. U takvoj Srbiji svaki marketing koji predsednika predstavlja kao velikog lidera, dok građani žive sve gore i gore, je običan pičkin dim... da prostiš.

I kakav, po tebi, odgovara takvoj Srbiji, da prostiš?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:51 04.08.2013

Re: .

Odgovarao bi svaki koji bi imao muda da javno i jasno kaže: "Ukoliko mene izaberete posle prve godine mog mandata živećete bolje, ne mnogo, ali bolje i ne pojedinci, tajkuni ili manjina, nego većina građana će živeti bolje, a na kraju mandata živećete osetno bolje" .... i zatim, naravno, da tako i uradi.
freehand freehand 13:54 04.08.2013

Re: .

. i zatim, naravno, da tako i uradi.

Imaš, pretpostavljam, i neku jasniju ideju kako to predsednik države može da uradi? Sem kako će da kaže?
Mislim, vrlo slično pričaju svi kandidati, a još mnogo slađe je pričao sadašnji Predsednik. Pa nikako da dođe tih sto milijardi, nova radna mesta i ostale luše, lilihipi i šarene laže.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 13:58 04.08.2013

Re: .

[
Odgovarao bi svaki koji bi imao muda da javno i jasno kaže: "Ukoliko mene izaberete posle prve godine mog mandata živećete bolje, ne mnogo, ali bolje i ne pojedinci, tajkuni ili manjina, nego većina građana će živeti bolje, a na kraju mandata živećete osetno bolje" .... i zatim, naravno, da to i uradi.

Voleo bih da iskaz dopuniš objašnjenjem kako predsednik Srbije to tačno "uradi".

EDIT: Uze mi free reč iz usta...Ajd, nema veze.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:00 04.08.2013

Re: .

Naravno da imam, ali ako misliš da ću ovde predsednike, premijere i prve potpredsednike da učim besplatno, zajebao si se. Neka me angažuju. A ja, s moje strane, obećavam da ću ih, zbog patriotizma, savetovati za honorar 10% niži od Stros-Kana i drugih stranaca koje planiraju da angažuju.
freehand freehand 14:03 04.08.2013

Re: .

Vojislav Stojković
Naravno da imam, ali ako misliš da ću ovde predsednike, premijere i prve potprdsednike da učim besplatno, zajebao si se. Neka me angažuju. A ja, s moje strane, obećavam da ću ih zbog patriotizma savetovati za honorar 10% niži od Stros-Kana i drugih stranaca koje planiraju da angažuju.

Aha. Zdrava poslovna inicijativa. Ti si blog iskoristio da se preporuičiš, u stvari.
Ali, ako to stvarno znaš - malo je 10%.
Nego, imaš li neke garancije, da položiš nešto za slučaj da tih tvojih 1.000 evra po glavi ne profunkcioniše?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:03 04.08.2013

Re: .

Jer, ako analitički pristupimo priloženoj analizi exsavetnika expredsednika, postaje jasnije zašto je Tadić izgubio izbore i to od večitog gubitnika Nikolića:

Ovde imam primedbu...Nikolić je u svakoj trci protiv Tadića, u startu bio favorit. I to ubedljiv. Sećam se prve kampanje za predsednika i podsmeha koji smo ja i neke kolege, trpele.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:05 04.08.2013

Re: .

Naravno da imam, ali ako misliš da ću ovde predsednike, premijere i prve potpredsednike da učim besplatno, zajebao si se. Neka me angažuju.

Moje pitanje se ne odnosi na premijera i prvog potpredsednika...pitam kako predsednik Srbije uradi to što ti kažeš da treba da uradi. Koristeći koje mehanizme, ovlašćenja i moći?
alselone alselone 14:09 04.08.2013

Re: .

Koristeći koje mehanizme, ovlašćenja i moći?


Krle je u pravu. Tadic jeste bio protokolani predsednik. Drugi su mu vodili drzavu.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:12 04.08.2013

Re: .

Nebojsa Krstic
Naravno da imam, ali ako misliš da ću ovde predsednike, premijere i prve potpredsednike da učim besplatno, zajebao si se. Neka me angažuju.

Moje pitanje se ne odnosi na premijera i prvog potpredsednika...pitam kako predsednik Srbije uradi to što ti kažeš da treba da uradi. Koristeći koje mehanizme, ovlašćenja i moći?

Ne zajebavaj Kstiću, pa ti najbolje znaš da Tadić, koga si ti savetovao, ne samo da je bio predsednik, on je bio i premjer ... i otac i sin i sveti duh.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:15 04.08.2013

Re: .

Nebojsa Krstic
Jer, ako analitički pristupimo priloženoj analizi exsavetnika expredsednika, postaje jasnije zašto je Tadić izgubio izbore i to od večitog gubitnika Nikolića:

Ovde imam primedbu...Nikolić je u svakoj trci protiv Tadića, u startu bio favorit. I to ubedljiv. Sećam se prve kampanje za predsednika i podsmeha koji smo ja i neke kolege, trpele.

I taman kada je Tadić u startu bio favorit, on izgubio. Pa, eto, i sam vidiš koliko su nam istraživanja javnog menja validna. To, naravno, važi i za Vučićev trenutni rejting.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:17 04.08.2013

Re: .

freehand
Ti si blog iskoristio da se preporuičiš, u stvari.

Dabome.
freehand

Nego, imaš li neke garancije, da položiš nešto za slučaj da tih tvojih 1.000 evra po glavi ne profunkcioniše?


Naravno. Imam više radnog iskustva u kapitalističkoj privredi nego bivši i aktuelni predsednik, aktuelni premijer i prvi potpredsednik zajedno.
freehand freehand 14:22 04.08.2013

Re: .

alselone
Koristeći koje mehanizme, ovlašćenja i moći?


Krle je u pravu. Tadic jeste bio protokolani predsednik. Drugi su mu vodili drzavu.

I kako se to slaže sa onim da je bio diktator koji se u sve mešao i sve vodio?
alselone alselone 14:39 04.08.2013

Re: .

I kako se to slaže sa onim da je bio diktator koji se u sve mešao i sve vodio?


U ironiji.
freehand freehand 14:42 04.08.2013

Re: .

alselone
I kako se to slaže sa onim da je bio diktator koji se u sve mešao i sve vodio?


U ironiji.

E?
Onda je ipak Cvetković vladao?
Ili misliš da je neko drugi?
freehand freehand 14:45 04.08.2013

Re: .

Vojislav Stojković
freehand
Ti si blog iskoristio da se preporuičiš, u stvari.

Dabome.
freehand

Nego, imaš li neke garancije, da položiš nešto za slučaj da tih tvojih 1.000 evra po glavi ne profunkcioniše?


Naravno. Imam više radnog iskustva u kapitalističkoj privredi nego bivši i aktuelni predsednik, aktuelni premijer i prvi potpredsednik zajedno.

To nije ništa u odnosu na Cerskog i još bar trista hiljada gastarbajtera, ali i dalje nije nikakva garancija za ono što tvrdiš.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:48 04.08.2013

Re: .

freehand
Onda je ipak Cvetković vladao?
Ili misliš da je neko drugi?


Mogu li ja da se umešam?

Pokušao je da vlada Tadić, ali nije umeo. Iskustvo razrednog starešine u Prvoj beogradskoj gimnaziji nije bilo dovoljno za onoliku količinu vlasti, koju je, sticajem političkih okolnosti, sebi prigrabio.
alselone alselone 14:49 04.08.2013

Re: .

freehand

Onda je ipak Cvetković vladao?
Ili misliš da je neko drugi?


Vladu je vodio Tadic. Djed Bozicnjak je tu bio da ne bi smetao. Privredu je za stranku vodio Dupe sto je znacilo da je unistavano i privatizovano lopatom.
Cini mi se da Tadic imao isti problem kao Sloba ili kao skoro svaki vladar pred kraj - protok informacija kroz sloj ekipe koja ga okruzuje se smanjio i dobijao je vesti koje su oni mislili da treba da dobije. Mislim da se iznenadio kad je postao nezaposlen kakvo je zapravo stanje u Srbiji.

freehand freehand 14:50 04.08.2013

Re: .

Vojislav Stojković
freehand
Onda je ipak Cvetković vladao?
Ili misliš da je neko drugi?


Mogu li ja da se umešam?

Pokušao je da vlada Tadić, ali nije umeo. Iskustvo razrednog starešine u Prvoj beogradskoj gimnaziji nije bilo dovoljno za onoliku količinu vlasti, koju je, sticajem političkih okolnosti, sebi prigrabio.

Džeremaja... Nadam se da će Nikolić pročitati tvoj oglas i pozvati te. I da ćeš sa uspehom ripiti sa tog Rodosa.
cult cult 14:53 04.08.2013

Re: .

Cini mi se da Tadic imao isti problem kao Sloba ili kao skoro svaki vladar pred kraj - protok informacija kroz sloj ekipe koja ga okruzuje se smanjio i dobijao je vesti koje su oni mislili da treba da dobije.


E, vidiš, mene to najviše zanima glede Tadićeve vladavine...Da li je on znao za razmere pljačke na čijem je čelu stajao? Sigurno je znao da se pljačka i nije ga zanimalo da tome stane na put. Ali da li je bio svestan katastrofičnih cifara koje su drugari iz stranke, kohabitati i ostali koalicioni partneri bezočno pljačkali osam godina koliko se on slatko i veselo navladao.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:53 04.08.2013

Re: .

freehand

To nije ništa u odnosu na Cerskog i još bar trista hiljada gastarbajtera, ali i dalje nije nikakva garancija za ono što tvrdiš.


Svaka čast Cerskom, ali ja uopšte nisam gastarbajter.
Moje iskustvo je odavde, iz Srbije. Ko u Srbiji osnuje i vodi preduzeće duže o deset godina, a da pri tom na vreme plaća i svoje zaposlene i sve poreze i doprinose državi, a da poslovnu godinu završi sa kakvim - takvim profitom, njegovo iskustvo zlata vredi.
freehand freehand 14:54 04.08.2013

Re: .

Vladu je vodio Tadic.

Dok su mu drugi vodili državu on je vodio Vladu, a Dušan Petrović je vodio privredu.
Alse, da se ipak dogovoriš pre komentarisanja?
Uzgred o Petroviću nemam ni mišljenje ni stav, sem da ga za sada nema u policijskim i pravosudnim hronikama.
Ali to dupetarsko oslovljavanje mi deluje prilično prostački, daleko ispod nivoa.
freehand freehand 14:57 04.08.2013

Re: .

Vojislav Stojković
freehand

To nije ništa u odnosu na Cerskog i još bar trista hiljada gastarbajtera, ali i dalje nije nikakva garancija za ono što tvrdiš.


Svaka čast Cerskom, ali ja uopšte nisam gastarbajter.
Moje iskustvo je odavde, iz Srbije. Ko u Srbiji osnuje i vodi preduzeće duže o deset godina, a da pri tom na vreme plaća i svoje zaposlene i sve poreze i doprinose državi, a da poslovnu godinu završi sa kakvim - takvim profitom, njegovo iskustvo zlata vredi.

Svaka čast, nego to ne daje u zbiru ono što si napisao.
A nisam ni siguran da daje kvalifikacije za vođenje države.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:00 04.08.2013

Re: .

Ja i nisam rekao da želim da vodim državu, ali mogao bih da ih posavetujem, recimo po pitanjima malog biznisa, a taj čini veliki procenat naše privrede. Naravno, po nižoj ceni od Stros-Kana.
freehand freehand 15:02 04.08.2013

Re: .

Da li je on znao za razmere pljačke na čijem je čelu stajao?

I mene zanima kako to da je na slobodi ako je stajao na čelu bilo kakve, kamoli tolike pljačke.
Vojislav Stojković
Ja i nisam rekao da želim da vodim državu, ali mogao bih da ih posavetujem, recimo po pitanjima malog biznisa, a taj čini veliki procenat naše privrede. Naravno, po nižoj ceni od Stros-Kana.

Ok, Džeremaja; smisao mojih replika bio je da si to toliko pojednostavio da deluje prilično neozbiljno. Nema tu čarobnog štapića. Jasna volja, kratki i jasni zakoniu i njihovo neumitno i brzo sprovođenje, optimizam u narodu i investicije. Iznutra i spolja, da se pare iz svake slamarice nađu u obrtu. Za majstora koji zna kako da to izvede malo je jedna Nobelova nagrada i svo Tomino ordenje.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:11 04.08.2013

Re: .

alselone

Cini mi se da Tadic imao isti problem kao Sloba ili kao skoro svaki vladar pred kraj - protok informacija kroz sloj ekipe koja ga okruzuje se smanjio i dobijao je vesti koje su oni mislili da treba da dobije. Mislim da se iznenadio kad je postao nezaposlen kakvo je zapravo stanje u Srbiji.

Socijalna psihologija to naziva dvorskom fazom vlasti. Ona je gotovo zakonit kraj vladavine svih onih koji umisle da su neprikosnoveni lideri i mesije bez kojih država i narod ne mogu.

O tome zašto je Tadić sebi dozvolio da uđe u dvorsku fazu, mnogo toga bi mogao da kaže njegov savetnik, a naš kolega, Krstić. Ali, naravno, neće.
cult cult 15:20 04.08.2013

Re: .

I mene zanima kako to da je na slobodi ako je stajao na čelu bilo kakve, kamoli tolike pljačke.


Zaista, posle Agrobanke, NISa, Telekoma, Kolubare, etc etc meni se niko ne bi izvukao tek tako.
Ni direktni pljačkaši, ni ovi koji su znali, a bolela ih ona stvar da spreče.
Al nisam ja Vučić.
apacherosepeacock apacherosepeacock 16:55 04.08.2013

Re: pičkin dim

Tadić je šarmantna pojava, odrastao u uglednoj profesorskoj porodici u beogradskom krugu "Dvojke", lepo je vaspitan, fakultetski obrazovan, elokventan ... tu bi se moglo dodati još nekoliko pozitivnih osobina i crta ličnosti.


Dzordz Kluni.
Imali smo najlepsijeg precednika na svetu (i sire). Eto i mi smo negde, jednom, bili prvi.
apacherosepeacock apacherosepeacock 17:01 04.08.2013

Re: .

od Stros-Kana.


Ovo je neka nova moda pod parolom: siroma' sam al sam besan?
Albanija placa Toni Blera, Srbija (bi) Stros-Kana(i slicne palamude koji vole da se slikaju za velike pare)
freehand freehand 17:06 04.08.2013

Re: .

apacherosepeacock
od Stros-Kana.


Ovo je neka nova moda pod parolom: siroma' sam al sam besan?
Albanija placa Toni Blera, Srbija (bi) Stros-Kana(i slicne palamude koji vole da se slikaju za velike pare)

Čime je Štros Kan zaslužio ovakav hejt?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 19:08 04.08.2013

Re: .

Ne zajebavaj Kstiću, pa ti najbolje znaš da Tadić, koga si ti savetovao, ne samo da je bio predsednik, on je bio i premjer ... i otac i sin i sveti duh.

Dobro...a šta je razlika izmeđi Tadića i današnjeg predsednika? Što od današnjeg ne očekuješ isto?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:21 04.08.2013

Re: .

Razlika je u tome što se aktuelni predsednik drži ustavom definisanih nadležnosti, a one se svode na protokolarne, a prethodni je držao sve mehanizme vlasti u svojim rukama.

Inače, od Nikolića i njegovih, nisam očekivao ništa i sve dobro što urade biće u mojim očima veliko kao kuća.
Od Tadića i DS sam očekivao mnogo i na svim izborima glasao za njih, a za sve te godine na vlasti uradili su tako malo, gotovo ništa.
niccolo niccolo 19:30 04.08.2013

Re: .

Dobro, nemoj tako, uradili su barem dve stvari. Jednu na kojoj Krle insistira, oko Haga, i jednu na kojoj insistira Brajović, oko ravnanja terena da svi mogu da uđu u igru.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:42 04.08.2013

Re: .

Ala su ga poravnali, svaka im čast!

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 19:46 04.08.2013

Re: .

Razlika je u tome što se aktuelni predsednik drži ustavom definisanih nadležnosti, a one se svode na protokolarne, a prethodni je držao sve mehanizme vlasti u svojim rukama.

Ne pitam za razliku...pitam zašto od njega ne očekuješ da uradi sve ono...gore pomenuto?
Od Tadića i DS sam očekivao mnogo i na svim izborima glasao za njih, a za sve te godine na vlasti uradili su tako malo, gotovo ništa.

Ništa mi više nije jasno. Od Tadića si očekivao da krši Ustav, a od NIkolića ne? Il Tadić nije kršio? Ili nije dovoljno kršio....I zašto ne bi to očekivao od Nikolića?...Valjda je bitan cilj i dobrobit građana, a ne da li ka dobrobiti vodi Nikolić, Tadić, ili neko treći!

To, da je predsednik Republike protokolarna ličnost, najobičnija je budalaština. Predsednik to nije čak ni u zemljama gde je biran u parlamentu, a kamo li tamo gde je direktno izabran.

Takođe, ordinarna je budalaština reći da predsednik krši ustav ako govori o problemima, ukazuje na njih, na greške, na propuste i pokušava da iskoristi autoritet dobijen od građana da pomeri stvari u dobrom smeru.

Evo, danas je godišnjica Oluje. Nikolić nije bio na pomenu. Nije bio ni prošle godine. Tadić za sve godine nije propustio ni jednom da ode....a odlazak među izbeglice i izticanje problema koje imaju nije protokol, to je moralna obaveza srpske vlasti koja Hrvatsku mora da podseća na svoje obaveze. Nije predsednik izabran da bi vatao zjala i mlatio praznu slamu s Dačićem.

Srećom, danas je u crkvi Sv Marka bio Vučić. Koristim priliku da ga pohvalim.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 19:50 04.08.2013

Re: .

Dobro, nemoj tako, uradili su barem dve stvari. Jednu na kojoj Krle insistira, oko Haga, i jednu na kojoj insistira Brajović, oko ravnanja terena da svi mogu da uđu u igru.

Pacifikacija političke scene u kojoj građani ne moraju više da strepe od nemira, od izolacije i rata...u kojoj su sve stranke, manje više, prihvatile DS-ovu politiku, jedna je od najvećih Tadićevih zasluga. Ali, imam puno razumevanja za one koji nisu u stanju da mentalno dobace to tog zaključka.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:55 04.08.2013

Re: .

Nebojsa Krstic

Ništa mi više nije jasno. Od Tadića si očekivao da krši Ustav, a od NIkolića ne? Il Tadić nije kršio? Ili nije dovoljno kršio....


Propustio si da primetiš da u komentaru stoji: "Od Nikolića i njegovih..." i "Od Tadića i DS...", a to bitno određuje suštinu. Dakle, ni o kakvom očekivanju kršenja ustava nije reč, već o nadi da će DS, i bez Đinđića, a sa Tadićem, uspeti da završi makar deo onog što je on započeo.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:01 04.08.2013

Re: .

Propustio si da primetiš da u komentaru stoji: "Od Nikolića i njegovih..." i "Od Tadića i DS.

Kada sam posle izbora video imploziju DS i svesnu i plansku samodestrukciju, pitao sam se da li je bilo koje očekivanje, ikad, bilo realno.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:07 04.08.2013

Re: .

Nebojsa Krstic
To, da je predsednik Republike protokolarna ličnost, najobičnija je budalaština. Predsednik to nije čak ni u zemljama gde je biran u parlamentu, a kamo li tamo gde je direktno izabran.


"Nadležnost
Član 112.
Predsednik Republike:
1. predstavlja Republiku Srbiju u zemlji i inostranstvu,
2. ukazom proglašava zakone, u skladu s Ustavom,
3. predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista,
4. predlaže Narodnoj skupštini nosioce funkcija, u skladu sa Ustavom i zakonom,
5. postavlja i opoziva ukazom ambasadore Republike Srbije na osnovu predloga Vlade,
6. prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika,
7. daje pomilovanja i odlikovanja,
8. vrši i druge poslove određene Ustavom.

Predsednik Republike, u skladu sa zakonom, komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije."
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:14 04.08.2013

Re: .

Nebojsa Krstic

Pacifikacija političke scene u kojoj građani ne moraju više da strepe od nemira, od izolacije i rata...u kojoj su sve stranke, manje više, prihvatile DS-ovu politiku, jedna je od najvećih Tadićevih zasluga. Ali, imam puno razumevanja za one koji nisu u stanju da mentalno dobace to tog zaključka.

Evo ja mentalno nisam u stanju da dobacim, pa molim odgovor:

Ako je Tadićeva najveća zasluga ravnanje terena na kojem su sve stranke prihvatljive, zašto se svaka njegova izborna kampanja, a pogotovo poslednja, zasnivala na plašenju građana Nikolećem i radikalima, odnosno naprednjacima?

Uzgred, to što su radikali svoje nacionalističke odore, zamenili novim evropskim odelima, nije zasluga Tadićeva, već Vašingtona i Brisela. Videli su kako će se završiti era Tadićevog vladanja i nisu mogli da dozvole da na vlast dođe stranka čiji je predsednik u Hagu. Zato su stvorili ili pripomogli stvaranju nove, njima prihvatljive.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:18 04.08.2013

Re: .

Vojislav Stojković
Od Tadića i DS sam očekivao mnogo i na svim izborima glasao za njih, a za sve te godine na vlasti uradili su tako malo, gotovo ništa.

Ово није у потпуности тачно. ДС је вероватно био пресудни демократски мотор Србије и дуго времена њен најбољи идеолошки коректив. Проблем те странке је негде другде, по мом мишљењу -- што, као папагај, дуго већ понављам -- у њеном популизму и у незналаштву људи који су у њено име у власти учествовали. Њени кадрови нису умели да управљају додељеним предузећима и министарствима. Само субвенције јавним предузећима и давања предузећима у реструктурирању данас износе око 35 милијарди динара на годишњем нивоу, како каже ОВАЈ ДОКУМЕНТ.

Дакле -- популизам и незналаштво...
Смртни греси.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:25 04.08.2013

Re: .

Predrag Brajovic

Дкле -- популизам и незналаштво...
Смртни греси.


Pripadam generaciji koj nije imala veronauku u školi, ali čini mi se da se smrtnim grehovima smatraju:

gordost,
pohlepa,
požuda,
gnev,
proždrljivost,
zavist
i lenjost.

Po meni, bar tri, ako ne i više, od navedenih obeležili su eru Tadićeve vladavine: pohlepa, gordost i lenjost.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:33 04.08.2013

Re: .

Vojislav Stojković
Pripadam generaciji koj nije imala veronauku u školi...

Ја сам завршио Математичку гимназију, тако да ми је то с веронауком промакло, али с бројкама сам научио да се сналазим ;-)

Рецимо:
Србија има најмању стопу запослености у Европи, негде испод 40%.
Овај показатељ је важнији од стопе незапослености јер показује колики проценат радно способног становништва има посао. Просек у развијеним ЕУ земљама је око 70%.

Има још, ако треба...
freehand freehand 20:33 04.08.2013

Re: .

Само субвенције јавним предузећима и давања предузећима у реструктурирању данас износе око 35 милијарди динара на годишњем нивоу, како каже ОВАЈ ДОКУМЕНТ.

Te su subvencije uglavnom, opet koliko ja razumem, bile pod šapom veleštovanog Dinkića.
No ako mogu na ovo da kažem mišljenje:
Проблем те странке је негде другде, по мом мишљењу -- што, као папагај, дуго већ понављам -- у њеном популизму и у незналаштву људи који су у њено име у власти учествовали

Problem te stranke kao i svih drugih stranaka od petog oktobra naovamo je vlast u tranziciji.
Kad se ulazi u kapitalizam i stvaraju kapitalisti. To je proces koji prosto pršti od koruptivnog potencijala. Od iskušenja i izazova i za najjače. A to sve u društvu potpuno moralno razbijenom desetogodišnom bedom, ratovima i rasulom. Onda na funkcije i položaje dolaze neiskusni i nespremni.
I ne treba zaboraviti da su sve vlade bile koalicione, što podrazumeva razne ucene i razne nemoći. kako za DS tako i za druge, naravno.
Time, naravno, ne opravdavam, samo konstatujem.
I najveća zasluga, večna, rekao bih, i te stranke i Tadića jeste, zaista, ta pacifikacija i demokratizacija političkog prostora kojom su i dojučerašnji ljuti pučisti umiveni, očešljani i dovedeni za sto.
A i magistralni politički pravci trasirani.

A ovo ti je neznalaštvo proisteklo iz nevaljalstvo+neznaboštvo, ili šta?

P.S. Eto, ispravih.


G r o f G r o f 20:34 04.08.2013

Re: .

Evo, danas je godišnjica Oluje. Nikolić nije bio na pomenu. Nije bio ni prošle godine. Tadić za sve godine nije propustio ni jednom da ode....a odlazak među izbeglice i izticanje problema koje imaju nije protokol, to je moralna obaveza srpske vlasti koja Hrvatsku mora da podseća na svoje obaveze. Nije predsednik izabran da bi vatao zjala i mlatio praznu slamu s Dačićem.


Baš mi je drago što se Tadić tako trudio ali bilo bi mi draže da je naložio da se malo pročešljaju mućke sa medjunarodnom pomoći izbeglicama.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:35 04.08.2013

Re: .

freehand

Фри, ревидирај бројке, ја сам их одмах исправио


П.С.
Хвала
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:40 04.08.2013

Re: .

Predrag Brajovic
freehand

Фри, ревидирај бројке, ја сам их одмах исправио

Ево других:
Đurić je ukazao da su Srbijagas, Železnice Srbije i Putevi Srbije, u 2012. godini zabeležili više od 500 miliona evra gubitaka.
ИЗВОР
niccolo niccolo 20:44 04.08.2013

Re: .

Đurić je ukazao da su Srbijagas, Železnice Srbije i Putevi Srbije, u 2012. godini zabeležili više od 500 miliona evra gubitaka.

To što nisu sproveli restrukturiranje javnih preduzeća je jedan od najgorih ništa koje pominje Jeremija...
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:46 04.08.2013

Re: .

"Nadležnost
Član 112.
Predsednik Republike:

To su nadležnosti...koje nisu baš ni naivne...ali pored toga, predsedniku ne može da bude zabranjeno ono što je dozvoljeno svakom građaninu: da govori o problemima, ukazuje na njih, na greške, na propuste i pokušava da iskoristi autoritet dobijen od građana da pomeri stvari u dobrom smeru.Pritom, ako je u vladi i stranka koja s predsednikom deli iste vrednosti, eto dobitka za građane.
freehand freehand 20:47 04.08.2013

Re: .

Predrag Brajovic
Predrag Brajovic
freehand

Фри, ревидирај бројке, ја сам их одмах исправио

Ево других:
Đurić je ukazao da su Srbijagas, Železnice Srbije i Putevi Srbije, u 2012. godini zabeležili više od 500 miliona evra gubitaka.
ИЗВОР

Pa to je sasvim drugi par opanaka, sistemski ekonomski rusvaj koji je jako teško rešavati u vreme seke, Brajoviću. Inače imaš veliku nezaposlenbost i strašan pad potrošnje, koji produkuje ubijanje sektora i proizvodnje i usluga. Osiromašeno stanovništvo koje od gladi i bankrota spašavaš jeftinim gasom i strujom, koje, opet - negde neko mora da plati, pa to radi budžet iz zajmova.
I gde god da kreneš sa tom kardiohirurgijom rizikuješ da ti pacijent skroz gekne na stolu.

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:48 04.08.2013

Re: .

Ako je Tadićeva najveća zasluga ravnanje terena na kojem su sve stranke prihvatljive, zašto se svaka njegova izborna kampanja, a pogotovo poslednja, zasnivala na plašenju građana Nikolećem i radikalima, odnosno naprednjacima?

Ti bi verovatyno savetovao da u kampanji hvali svoje protivnike?
Uzgred, to što su radikali svoje nacionalističke odore, zamenili novim evropskim odelima, nije zasluga Tadićeva, već Vašingtona i Brisela.

Eto. Ko mi je kriv kad ulazim u polemiku o temi o kojoj ti znaš mnogo više.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:50 04.08.2013

Re: .

niccolo
Đurić je ukazao da su Srbijagas, Železnice Srbije i Putevi Srbije, u 2012. godini zabeležili više od 500 miliona evra gubitaka.

To što nisu sproveli restrukturiranje javnih preduzeća je jedan od najgorih ništa koje pominje Jeremija...

Ових пола милијарде евра мора неко други да заради и да да менталним и радним гузичарама. И онда најашеш на ону нормалну привреду...
freehand freehand 20:52 04.08.2013

Re: .

Predrag Brajovic
niccolo
Đurić je ukazao da su Srbijagas, Železnice Srbije i Putevi Srbije, u 2012. godini zabeležili više od 500 miliona evra gubitaka.

To što nisu sproveli restrukturiranje javnih preduzeća je jedan od najgorih ništa koje pominje Jeremija...

Ових пола милијарде евра мора неко други да заради и да да менталним и радним гузичарама. И онда најашеш на ону нормалну привреду...

... će morati.
Sad to zarađuju krediti, ne prenemaži se.
Ni realni sektor u Srbiji to nema šanse da zaradi i pokrije, podavili bi se svi za tri meseca.
niccolo niccolo 20:53 04.08.2013

Re: .

Pa to je sasvim drugi par opanaka, sistemski ekonomski rusvaj koji je jako teško rešavati u vreme seke,

A šta ih je sprečavalo da to urade pre seke, kad je bilo dovoljno novca od privatizacija i slično?

Predrag Brajovic
niccolo
Đurić je ukazao da su Srbijagas, Železnice Srbije i Putevi Srbije, u 2012. godini zabeležili više od 500 miliona evra gubitaka.

To što nisu sproveli restrukturiranje javnih preduzeća je jedan od najgorih ništa koje pominje Jeremija...

Ових пола милијарде евра мора неко други да заради и да да менталним и радним гузичарама. И онда најашеш на ону нормалну привреду...

Naravno, sve će to narod pozlatiti...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:55 04.08.2013

Re: .

freehand
Pa to je sasvim drugi par opanaka, sistemski ekonomski rusvaj koji je jako teško rešavati u vreme seke, Brajoviću. Inače imaš veliku nezaposlenbost i strašan pad potrošnje, koji produkuje ubijanje sektora i proizvodnje i usluga. Osiromašeno stanovništvo koje od gladi i bankrota spašavaš jeftinim gasom i strujom, koje, opet - negde neko mora da plati, pa to radi budžet iz zajmova.
I gde god da kreneš sa tom kardiohirurgijom rizikuješ da ti pacijent skroz gekne na stolu.

Па да... Онда ти струја дође социјална категорија а пензионери узданица незапосленим грађанима.

Само у овој години пад промета у малопродаји износи преко 8%.
freehand freehand 20:59 04.08.2013

Re: .

A šta ih je sprečavalo da to urade pre seke, kad je bilo dovoljno novca od privatizacija i slično?

Koga?
Recimo da je to dobro pitanje za Koštunicu, on je bio u najboljoj poziciji.
Ali generalno - rejtinzi, pozicioniranja, kombinatorike, nonšalancija, populizam, nespremnost da se preuzme rizik i odgovornost. Možda i neznanje, šta ja znam.
Uglavnom stvari koje u blogu Krstić savetuje Vučiće za izbegavanje.
freehand freehand 21:03 04.08.2013

Re: .

Predrag Brajovic
freehand
Pa to je sasvim drugi par opanaka, sistemski ekonomski rusvaj koji je jako teško rešavati u vreme seke, Brajoviću. Inače imaš veliku nezaposlenbost i strašan pad potrošnje, koji produkuje ubijanje sektora i proizvodnje i usluga. Osiromašeno stanovništvo koje od gladi i bankrota spašavaš jeftinim gasom i strujom, koje, opet - negde neko mora da plati, pa to radi budžet iz zajmova.
I gde god da kreneš sa tom kardiohirurgijom rizikuješ da ti pacijent skroz gekne na stolu.

Па да... Онда ти струја дође социјална категорија а пензионери узданица незапосленим грађанима.

Само у овој години пад промета у малопродаји износи преко 8%.

A koliki bi bio kad bi 20% onih zaposlenih u javnom sektoru - koji da se ne lažemo - imaju najredovnije i najpristojnije plate - dobilo otkaze?
A 20% je, rekao bih, nekakav minimum viška zaposlenih u tom sektoru, balast kojeg bi se država i privreda morale rešiti.
Gadna priča za ovako gadno vreme, moj Predraže. Gadna i bolna, Tamni vilajet takoreći.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:14 04.08.2013

Re: .

Хех... Ја сам против отпуштања у ово доба, у јавном сектору. Убићеш потрошњу. То се ради кад си стабилан. Иначе, нама јавна потрошња износи око 45% БДПа. Пристојно би било да је на 35%, то јест -- идеално, тако кажу светске статистике.

Ја нисам економиста, али мислим да су ови наши тотално омашили шта да раде. У ствари, они су радили онако како знају -- ad hoc, од прилике до прилике. То се онај вечити министар гитариста надува са Рикикикијем из Плота па смишљају шта да се ради. Што би пристојно рекла Госпођа Клара: ммдмјбмњхв... Тако је и свирао гитару како уме с економијом.

Узгред, ми више нисмо за класичну терапију, оно што СРадуловић доследно заговара на свом блогу. Све оно да се примени -- никаквог ефекта, бар за твог и мог вакта. То сам недавно схватио. Касно је за то. Нама требају јавни радови, као под 'Итлером. Нека вуду економија, тако нешто.
apacherosepeacock apacherosepeacock 21:38 04.08.2013

Re: .

freehand
apacherosepeacock
od Stros-Kana.


Ovo je neka nova moda pod parolom: siroma' sam al sam besan?
Albanija placa Toni Blera, Srbija (bi) Stros-Kana(i slicne palamude koji vole da se slikaju za velike pare)

Čime je Štros Kan zaslužio ovakav hejt?


Koji hejt?
Samo sam sumnjicava u vezi koristi spram cena njihovih usluga navedenim drzavama.
freehand freehand 21:48 04.08.2013

Re: .

apacherosepeacock
freehand
apacherosepeacock
od Stros-Kana.


Ovo je neka nova moda pod parolom: siroma' sam al sam besan?
Albanija placa Toni Blera, Srbija (bi) Stros-Kana(i slicne palamude koji vole da se slikaju za velike pare)

Čime je Štros Kan zaslužio ovakav hejt?


Koji hejt?
Samo sam sumnjicava u vezi koristi spram cena njihovih usluga navedenim drzavama.



Izvini. U mom vrednosnom sistemu porediti nekoga sa Blerom je... Više od hejta.
I gore od hejta.
freehand freehand 21:50 04.08.2013

Re: .

Узгред, ми више нисмо за класичну терапију, оно што СРадуловић доследно заговара на свом блогу. Све оно да се примени -- никаквог ефекта, бар за твог и мог вакта. То сам недавно схватио. Касно је за то. Нама требају јавни радови, као под 'Итлером. Нека вуду економија, тако нешто.

Pa ja napisah negde u nekom od odgovora Jeremiji da su elan i optimizam u narodu možda i najneophodniji sastojak svake zamišljene reforme.
Kako?
Bemliga ako znam. Nisam ja Radulović.
Ali mi se kao brzo rešenje mota po glavi neka dižuća droga kroz sistem vodovoda...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:55 04.08.2013

Re: .

lep teks', gos'n Krle, pročitao sam ga u tisku, ne ovde. tamo deluje još bolje jer ne moraš da ga propuštaš kroz određene filtere (raznoraznih instruiranih, ili samoinstruiranih, da stvar bude gora). šteta što nemaš više uticaja u Partiji, još bi joj se i dalo oprostiti. prvi put da čujem od tebe notu kritičkog u javnosti prema Svesvetom.


Age shouldn't affect you. It's just like the size of your shoes - they don't determine how you live your life! You're either marvellous or you're boring, regardless of your age.
Steven Morrissey


apacherosepeacock apacherosepeacock 22:06 04.08.2013

Re: .

freehand
apacherosepeacock
freehand
apacherosepeacock
od Stros-Kana.


Ovo je neka nova moda pod parolom: siroma' sam al sam besan?
Albanija placa Toni Blera, Srbija (bi) Stros-Kana(i slicne palamude koji vole da se slikaju za velike pare)

Čime je Štros Kan zaslužio ovakav hejt?


Koji hejt?
Samo sam sumnjicava u vezi koristi spram cena njihovih usluga navedenim drzavama.



Izvini. U mom vrednosnom sistemu porediti nekoga sa Blerom je... Više od hejta.
I gore od hejta.


A,
nije poredjenje od mene nego nabrajanje prosto po ponudjenim im poslovima posto su zavrsili (ok ovaj potonji zglajznuo) sa prethodnim funkcijama.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:10 04.08.2013

Re: .

cult


Zaista, posle Agrobanke, NISa, Telekoma, Kolubare, etc etc meni se niko ne bi izvukao tek tako.
Ni direktni pljačkaši, ni ovi koji su znali, a bolela ih ona stvar da spreče.
Al nisam ja Vučić.


nije Tadić znao, šta ti je, on je bio zauzet čovek državnim problemima.
freehand freehand 22:22 04.08.2013

Re: .

Srđan Fuchs
cult


Zaista, posle Agrobanke, NISa, Telekoma, Kolubare, etc etc meni se niko ne bi izvukao tek tako.
Ni direktni pljačkaši, ni ovi koji su znali, a bolela ih ona stvar da spreče.
Al nisam ja Vučić.


nije Tadić znao, šta ti je, on je bio zauzet čovek državnim problemima.

Pa da, samo manje od Jicaka Rabina.
Njemu nisu našli nikakve dolarske račune.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:31 04.08.2013

Re: .

Koji hejt?
Samo sam sumnjicava u vezi koristi spram cena njihovih usluga navedenim drzavama.

Pa, sad...nisam ni ja sigurna da Srbiji treba neko za kog je samo pitanje kad će da osvane u novinama kako u gaćama ganja sobarice...njegovu izjavu povodom poslednjeg potentnog skandala da ni ne pominjem...nije znao da su na seks žurci prisutne gospođice bile prostitutke...naravno, navikao je da se žene bacaju na njega jer visok, lep i plav, a ne zato što su za to plaćene...u suprotnom se i tako on baca na njih.
freehand freehand 23:05 04.08.2013

Re: .

cult
Al nisam ja Vučić.

E sad si se autovao načisto!

Pa kad je već kucnuo taj trenutak istine - let it be:
nisam ni ja Tadić.
cult cult 23:24 04.08.2013

Re: .

freehand


Nisi Tadić.
On sebe ne voli toliko kao ti njega.
A ta ljubav je u nekom trenutku, čini mi se, postala sasvim bezuslovna.
angie01 angie01 23:35 04.08.2013

Re: .

Nisi Tadić.
On sebe ne voli toliko kao ti njega.
A ta ljubav je u nekom trenutku, čini mi se, postala sasvim bezuslovna.


omajngot-a ja se uzdrzala, (molim savetnika da primeti), da ovo isto kazem Krletu.


freehand freehand 23:36 04.08.2013

Re: .

Nisi Tadić.

Nisam. Nisi ni ti Če Gevara.
Mada se ja nisam ni gradio da jesam.
Što sve zajedno nije strašno.
Ali
On sebe ne voli toliko kao ti njega.
A ta ljubav je u nekom trenutku, čini mi se, postala sasvim bezuslovna.

... ovakav nedostatak duha nadomešten sujetom dosta je razočaravajuće saznanje.

Edit: mada neka citirana rečenica kojom ćeš to potkrepiti a da nije iz kao što svi znaju arsenala mogla bi opasno poljuljati moje samopouzdanje.
bladerunner92 bladerunner92 12:16 05.08.2013

Re: .

Nebojsa Krstic

Uzgred, to što su radikali svoje nacionalističke odore, zamenili novim evropskim odelima, nije zasluga Tadićeva, već Vašingtona i Brisela.


Eto. Ko mi je kriv kad ulazim u polemiku o temi o kojoj ti znaš mnogo više.



sta zapravo znace ovi "utata" odgovori? sto nam ne objasnis ako znas nesto vise od nas?
jucaibin jucaibin 15:33 05.08.2013

Re: .odlikovanja

ovo s odlikovanjima je TN toliko ozbiljno shvatio da je i Sluzbeni Glasnik odlikovao! Toliko!
maksa83 maksa83 23:20 03.08.2013

za'eb

Građani žele lidera.

- E2.
- Buć.

Građani ne žele lidera.
Žele normalnu uređenu državu.
Potpuno ih zabole da li će to da stvori kolektivno telo neznanih bezličnih junaka, savet petorice, sedmorice, dvanaestorice, ili Neki Rutavi Baja. To što im ispred lica non-stop figurišu neki lideri je posledica liderskih neutaživih sujeta i mesijanskih kompleksa i moći da na sebe okrenu reflektore i viču ja-ja kad ih se stavi na bitno mesto. Naravno, za sve to je neophodna i galerija profi podguznih muva koja oko njih uvek orbitira, ko god da su.

Što se raje tiče - lider nije cilj ni predmet želje, osim samom sebi. On je, jbg - sredstvo.

Ko god to zaboravi, do-vi-dže-nja. (Al' to već znaš.)
nsarski nsarski 23:29 03.08.2013

Re: za'eb

Građani ne žele lidera.
Žele normalnu uređenu državu.


Ili, kako rece jedan putnik u nekom od onih komicnih filmova o avionima, "nama ne treba Anticki heroj, nama je potreban neko ko ume da vozi ovaj avion!"
alselone alselone 23:31 03.08.2013

Re: za'eb

(Al' to već znaš.)

ho, ho, ho, ho.
Kakav kulturni "zavuk". Lagao bih kad bih rekao da mi nije smesno.
freehand freehand 23:32 03.08.2013

Re: za'eb

nsarski
Građani ne žele lidera.
Žele normalnu uređenu državu.


Ili, kako rece jedan putnik u nekom od onih komicnih filmova o avionima, "nama ne treba Anticki heroj, nama je potreban neko ko ume da vozi ovaj avion!"

Dobro to zvuči, i pametno. Nego, koji deo političke istorije Srbije to potvrđuje?
gedza.73 gedza.73 23:40 03.08.2013

Re: za'eb

Maksa83
Građani ne žele lidera.
Žele normalnu uređenu državu.


milisav68 milisav68 23:49 03.08.2013

Re: za'eb

freehand
Dobro to zvuči, i pametno. Nego, koji deo političke istorije Srbije to potvrđuje?

Pa Srbija nije avion.
freehand freehand 23:50 03.08.2013

Re: za'eb

milisav68
freehand
Dobro to zvuči, i pametno. Nego, koji deo političke istorije Srbije to potvrđuje?

Pa Srbija nije avion.

Izvini, Milisave... Nisam baš razumeo.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:58 03.08.2013

Re: za'eb

Pa Srbija nije avion.

Kako nije? Da nije, ne bi se zvala Air Serbia!
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:00 04.08.2013

Re: za'eb

Nego, koji deo političke istorije Srbije to potvrđuje?


Ustavobranitelji, namesnički ustav....
Periodi u kom nema lidera a ima napretka
freehand freehand 00:06 04.08.2013

Re: za'eb

hoochie coochie man
Nego, koji deo političke istorije Srbije to potvrđuje?


Ustavobranitelji, namesnički ustav....
Periodi u kom nema lidera a ima napretka

Da se ne vraćamo baš toliko, a i da ne gledamo koliko je to trajalo. Možda je lakše da se ovde navedu primeri koga, na primer, građani smatraju nelidersksom strankom, i koliko je ta stranka (ili te stranke) dobila na izborima od '90 na ovamo.
Možda bi to bacilo malo više svetla na to šta građani žele.
milisav68 milisav68 00:11 04.08.2013

Re: za'eb

freehand
milisav68
freehand
Dobro to zvuči, i pametno. Nego, koji deo političke istorije Srbije to potvrđuje?

Pa Srbija nije avion.

Izvini, Milisave... Nisam baš razumeo.

E jbga sad...

Znaš kako se kaže za nešto što radi/ide dobro - ide kao avion.

A avion nisu napravili heroji, već neki tamo inžinjeri, a Srbiju heroji

Kad je budu pravili inžinjeri, onda će normalno da tražimo pilota, a ne heroja.

Valjda sam objasnio.
maksa83 maksa83 00:13 04.08.2013

Re: za'eb

Da se ne vraćamo baš toliko, a i da ne gledamo koliko je to trajalo. Možda je lakše da se ovde navedu primeri koga, na primer, građani smatraju nelidersksom strankom,

Nema neliderskih stranaka u Srbiji. Najbliža tome bi bila DS koja je u svojoj istoriji uspela da za dvaes' i kusur godina izmenja lidere i preživi razna cepanja ... do sada. Što je najcrnje nju nije ukopao Boris Tadić, nego mangupi u redovima sa kojima nije pokušao da se izbori. Ono što je od nje ostalo Veliki Crveni Dabar će da istesteriše i sabije u zemlju.
freehand freehand 00:21 04.08.2013

Re: za'eb

Najbliža tome bi bila DS koja je u svojoj istoriji uspela da za dvaes' i kusur godina izmenja lidere i preživi razna cepanja ... do sada.

Pa ne baš. Đinđić je, na primer, bio izraziti lider. Pa je to bio i Tadić. Ali tom pojmu neliderske stranke Građanski savez je bio bliže, kudikamo. I SDU.
Pa da se prisetimo šta su rekli građani na te neliderske stranke koje se bore za prosperitetnu i pristojnu Srbiju.
maksa83 maksa83 00:24 04.08.2013

Re: za'eb

Pa da se prisetimo šta su rekli građani na te neliderske stranke koje se bore za prosperitetnu i pristojnu Srbiju.

Pa da se prisetimo. Npr. G17+ nije uzleteo na krilima M. Dinkića koji je poprilično neharizmatičan tip (bar meni), nego na obećanju da će ozbiljni visoko obrazovani profesionalci etablirani u svojim branšama kad se sastave na tom poslu da donesu Boljitak. To je bila žvaka koja je upalila u dosta gradskih sredina kod tzv. srednjeg i višeg srednjeg sloja, dovoljno dobra da ih u nemalom broju ugura na visoka mesta u po prethodnim vladama. URS success story nije priča o lideru, Dinkića je već svima bio pun k. nego opet o pabirčenju političke snage oko nekog broja uglednih ljudi. I to je upalilo dovoljno da ovaj uleti u poslednju Vladu.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 00:25 04.08.2013

Re: za'eb

Pa ne baš. Đinđić je, na primer, bio izraziti lider. Pa je to bio i Tadić. Ali tom pojmu neliderske stranke Građanski savez je bio bliže, kudikamo. I SDU.

GS je imao Vesnu Pešič, liderku...pa Svilanovića, pa se utopio u LDP koji je, takođe, liderska stranka...
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:30 04.08.2013

Re: za'eb

Možda bi to bacilo malo više svetla na to šta građani žele.


Uvek sam bio oprezan kad se govorilo u ime građana i to šta oni žele. Nisam baš siguran da iko to može da zna osim samih građanana, ali logično je da žele da žive bolje, i da se ne bi bunili ko god da im to obezbedi. Bilo pojedinac, vođa, bilo neka grupa neharizmatišnih pojedinaca.

E sad, da li više ljudi očekuje da će ih izbaviti neki superpošteni i superpametni vođa, ili neki tamo poluanonimusi koji će napraviti ono što se zove sistem koji funkcioniše na dobro društva, ne znam.

Lakše jeste zamisliti nekog baju koji dolazi i rešava stvar, nego da će tu stvar rešiti promena miliona naizgled sitnih detalja u sistemu, i možda zbog toga više ljudi očekuje baju, ili ga prepoznaje u svakom novom najpopularnijem političaru.

Evo sad neki od Vučića očekuju da napravi čudo.
Ali od toga nema ništa.


freehand freehand 00:34 04.08.2013

Re: za'eb

maksa83
Pa da se prisetimo šta su rekli građani na te neliderske stranke koje se bore za prosperitetnu i pristojnu Srbiju.

Pa da se prisetimo. Npr. G17+ nije uzleteo na krilima M. Dinkića koji je poprilično neharizmatičan tip (bar meni), nego na obećanju da će ozbiljni visoko obrazovani profesionalci etablirani u svojim branšama kad se sastave na tom poslu da donesu Boljitak. To je bila žvaka koja je upalila u dosta gradskih sredina kod tzv. srednjeg i višeg srednjeg sloja, dovoljno dobra da ih u nemalom broju ugura na visoka mesta u po prethodnim vladama. URS success story nije priča o lideru, Dinkića je već svima bio pun k. nego opet o pabirčenju političke snage oko nekog broja uglednih ljudi. I to je upalilo dovoljno da ovaj uleti u poslednju Vladu.

Čak i da je to tako (a možda je bilo samo na prvim izborima na kojima su učestvovali) - koliko je to u procentima? I potvrđuje li to tvoju tezu šta Srbija hoće?
Nebojsa Krstic
Pa ne baš. Đinđić je, na primer, bio izraziti lider. Pa je to bio i Tadić. Ali tom pojmu neliderske stranke Građanski savez je bio bliže, kudikamo. I SDU.

GS je imao Vesnu Pešič, liderku...pa Svilanovića, pa se utopio u LDP koji je, takođe, liderska stranka...

Krstiću, ne zajebavaj. Vesna Pešić liderka, Svilanović lider...
Kako si Vojina Dimitrijevića diktatora zaboravio?
freehand freehand 00:39 04.08.2013

Re: za'eb

Uvek sam bio oprezan kad se govorilo u ime građana i to šta oni žele. Nisam baš siguran da iko to može da zna osim samih građanana, ali logično je da žele da žive bolje, i da se ne bi bunili ko god da im to obezbedi. Bilo pojedinac, vođa, bilo neka grupa neharizmatišnih pojedinaca.

Broj glasova datih Miloševiću, Draškoviću i Ivanu Đuriću na prvim izborima to govori. I na svakim sledećim. Da li je glasove dobijao DOS ili Koštunica?
paradoksalno je da su na poslednjim izborima za ovo sad glasali glasajući, u stvari, protiv prethodne vlasti, ali su jedva dočekali rađanje novog Lidera oličćenog u vučiću.
Evo sad neki od Vučića očekuju da napravi čudo.

Neki?
Znaš koliko je to, prema istaživanjima, u procentima?
maksa83 maksa83 00:42 04.08.2013

Re: za'eb

Čak i da je to tako (a možda je bilo samo na prvim izborima na kojima su učestvovali) - koliko je to u procentima?

Dovoljno da imaju 3-5 ministara u svim tim Vladama. Malolie?

I potvrđuje li to tvoju tezu šta Srbija hoće?

Vidi, ovo je sad već malo smešno. Ljudi ti ređaju primere, ali se tebi nijedan ne sviđa. Ne valjaju ti ustavobranitelji, ne valja ti G17+, šta god da ti se da ti ćeš da se ishrakneš dok ne odustanemo.

Ja više ne mogu da ti pecam ribe pa ću te uputiti na Maslow's Hierarchy of Needs. Tu piše šta svi ljudi svuda hoće. Gugluj, čitaj, uči. Nema reči "lider" ni u jednom od tih slojeva.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 00:45 04.08.2013

Re: za'eb

a više ne mogu da ti pecam ribe pa ću te uputiti na Maslow's Hierarchy of Needs. Tu piše šta svi ljudi svuda hoće. Gugluj, čitaj, uči. Nema reči "lider" ni u jednom od tih slojeva.

Pa to je nešto na engleskom. Zato nema.
maksa83 maksa83 00:45 04.08.2013

Re: za'eb

Da li je glasove dobijao DOS ili Koštunica?

Glasove je dobio DOS.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 00:47 04.08.2013

Re: za'eb

Krstiću, ne zajebavaj. Vesna Pešić liderka, Svilanović lider...
Kako si Vojina Dimitrijevića diktatora zaboravio?

Vesna jeste bila lider...za tu ciljnu grupu i za to vreme u kome se građanske vrednosti nisu cenile...a evo danas ti je SNS u stvari Gtađanski savez 21 veka.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana