Budućnost| Društvo| Istorija| Kultura

"Srbija ponosna na antifašizam", a ukinula Dan ustanka

Milan Karagaća RSS / 07.07.2013. u 12:55

Eto, danas je 7.juli-Dan ustanka naroda Srbije protiv fašizma koji je ukinut kao državni praznik I ovog 7.jula zvanična Srbija nije načisto da li slavi antifašističu borbu ili kolaboraciju.

 U Beloj Crkvi je održana svečanost i položeni venci u slavu onih koji su podigli ustanak, a istovremeno je SPC služila parastos onima koji su bili u službi okupatora, samo su izvršavali naređenje. Srbija je opet podeljena, ne zna gde je ili se pravi blesava. Činjenica je da su postpetooktobarske vlasti osramotile Srbiju marginalizujući njen doprinos u antifašističkoj borbi i visoki ugled u antifašističkoj koaliciji. To potvrđuje i činjenica da je prvi put posle 2000.godine predsednik Srbije primio delegaciju SUBNOR-a.

„Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je tokom razgovora sa delegacijom SUBNOR-a, da je Srbija ponosna na svoj doprinos borbi protiv fašizma i da "nikada neće zaboraviti niti ostaviti po strani one koji su dali nemerljiv doprinos da se Evropa oslobodi najvećeg zla koje je ikada postojalo u svetskoj istoriji".

Predsednik je rekao da je Srbija u prošlom veku pružila mnogo primera kako se voli sloboda, bilo da je reč o suprotstavljanju austro-ugarskom imperijalizmu 1914, borbi protiv nacizma i fašizma od 1941. godine ili dešavanjima tokom sukoba devedesetih godina, saopštila je Služba za saradnju s medijima Predsednika Republike.

"I u 21. veku potrebno je da u našem narodu traje ideja borbe za slobodu, jer je takav duh, duh slobodarstva - razlikovanja dobra i zla, utkan u srž civilizovanog, pristojnog sveta, što je Srbija nebrojeno puta u svojoj istoriji i dokazala", rekao je Nikolić.

Delegacija SUBNOR-a zahvalila je predsedniku Srbije na pozivu za sastanak, na šta, kako su rekli, nisu bili navikli od bivših administracija tokom prethodnih 12 godina.

Oni su informisali predsednika Republike o radu svoje organizacije i saglasili se sa potrebom da se antifašistički duh i tradicija neguju i ubuduće među građanima naše zemlje.

Takođe, oni su podržali nastojanja naše države da se pronađe rešenje problema Kosova i Metohije, kao i sporazum koji je postignut u Briselu 19. aprila, navodi se u saopštenju.”

Da, Srbija je ponosna na svoj doprinos borbi protiv fašizma, samo eto ne zna kada je odlučila i kada počela da doprinosi, nastoji se i sakriti ko je taj doprinos dao tj. sakriti oni koji su bili na strani okupatora, a nesumnjivo najveći doprinos dao je narod Srbije. Dakle, Srbija je ustala protiv fašizma , borila se, dala ogromne žtve  i ponosno bila na pobedničkoj strana protiv najvećeg zla 20.veka i najvećeg zla uopšte, ali država Srbija kao ne zna kada se to desilo , bolje rečeno neko je namerno to marginalizovao iz ideoloških razloga, gubeći iz vida da time ignoriše deo svog identiteta, i minimizira ono što joj ceo svet priznaje i odaje priznanje.

 

 Srbija zbog svog ponosa, istorije i budućnosti treba da obeležava Dan ustanka protiv fašizma. Ozbiljna država, koja ima samopoštovanje i poštuje svoj narod i njegovu istoriju nikada ne bi ukinula taj datum , pa makar ga i promenila ako istorijske činjenice, a ne ideološke ostrašćenosti i strašila,  to nepobitno opravdavaju.  Niko nema pravo da iz ideoloških razloga, štiteći ideologiju onih koji su izgubili rat i zbog nespornih ideološki motivisanih grešaka od strane onih koji su bili pobednici, zaboravljaju stotine hiljada rodoljuba koji su pali u borbi proiv fašizma i stotine hiljada nevinih žena i dece stradalih od zločinačkog terora. Srbija je sama sebi nanela veliku sramotu i samoponiženje ukidanjem Dana ustanka kao državnog praznika. Time se samosvrstala na nivo kolaboracionastićkih zemalje u kojima nije bilo nikakvih pokreta otpora, a Srbiji može da zavidi jedna Francuska.

Ako su mogli da donesu onu Deklaraciju o izjednačavanju partizana i četnika, kao dva antifašistička pokreta koji su se borili protiv fašizma, pa valjda su nekada tu borbu  otpočeli kao što su  Karađorđe i Miloš počeli ustanke i znaju se datumi. Moglo se lepo dogovoriti da to bude dan kada su partizani i četnici izveli prvu zajedenički organizovanu borbenu akciju protiv okupatora. Npr. oslobođenje Loznice.To što su se kasnije razišli pa jedni nastavili borbu a drugi nisu takođe ne treba kriti.

Zato treba podržati inicijativu SUBNOR-a iznetu u pismu predsedniku skupštine da Dan ustanka bude ponovo državni praznik.

Verujem das u o tome razgovarali prilikom nedavnog prijema kod  predsednika Srbije.

Inače, SUBNOR je uputio i pismo predsedniku skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću, u kome se, između ostalog, kaže:

„U skupštinskoj raspravi o Deklaraciji o osudi zločina protiv Mađara dogođenog 1944-1945. skoro bez izuzetka predstavnici poltičkih partija su se izjasnili da su antifašistički orijentisani i poštovaoci onih koji su oslobodili zemlju od fašističkih okupatora i domaćih saradnika okupatora. Nas je to prijatno iznenadilo i veoma obradovalo, što je kod mnogih političkih partija, ako je iskreno i nije za jednokratnu upotrebu, došlo do promene stava i opredeljenja prema antifašističkoj borbi Naroda Srbije 1941-1945.g.

Shvatili smo da više nije sporno ko je oktobra 1944. godine oslobodio Beograd, ko se s kim i protiv koga borio na Neretvi, Sutjesci, na Sremskom frontu, ko je zaustavio više stotina hiljada brojnu nemačku armadu iz Grčke da se ne probije kroz Srbiji i priključi odbrani Trećeg Rajha, ko je i protiv koga se borio za vreme rata u Beogradu, Šumadiji, Srbiji, mada je svet i antifašistička koalicija to dobro znala i uvažavala.

Na Skupštini je, gospodine Predsedniče, po našoj oceni postignuta saglasnost o pripadanju antifašizmu i dubokom poštovanju narodnooslobodilačke antifašističke borbe naroda Srbije 1941-1945. godine od većine vladajućih i opozicionih partija. S obzirom na tu opštu saglasnost mislimo da nema više prepreka da se ispravi nepravda koja se godinama nanosi nosiocima narodnooslobodilačke i antifašističke borbe Srbije koji su i izvorni nosioci antifašizma u Srbiji i Sedmom julu, Danu ustanka naroda Srbije protiv fašističkog okupatora, vrati status državnog praznika.

Već treću godinu zaredom SUBNOR Srbije zvanično podnosi predloge Vladi Srbije (to znači i ovoj Vladi) da pred Skupštinom Srbije pokrene postupak za vraćanje statusa Sedmom julu državnog praznika ali bez pravnog efekta.

Imajući u vidu učinjeno izjašnjavanje političkih partija povodom rasprave o Deklaraciji, o uvažavanju antifašizma, mislimo da nema nikakavih prepreka da Skupština Srbije po hitnom postupku izvrši izmenu i dopunu Zakona o državnim praznicima i Sedmi jul Dan ustanka naroda Srbije 1941. uvrsti u državni praznik, pa makar i radni.

Imajući u vidu da je taj datum blizu, očekujemo razumevanje i pozitivan odnos Vas i Skupštine Srbije“ – kaže u pismu predsednik SUBNOR-a Srbije prof.dr Miodrag Zečević upućenom Nebojši Stefanoviću, predsedniku Skupštine Srbije.

Verujem da je i predsednik Nikolić podržao inicijativi, možda ne i datum.

Ako se ima u vidu da sve bivše republike SFRJ , sada kao samostalne države ističu svoj doprinos u učešću u antifašističkoj narodonooslobodilačkoj borbi i pobedi nad fašizmom, ne postoji ni jedan razuman  razlog, čak šta više, da Srbija to još transparentnije ističe.

Uostalom, ako smo ponosni na antifašizam, kao što reče predsednik Nikolić, čega se onda država Srbija stidi  da to javno ne manifestuje.

Dakle, nije ovo pitanje ideologije već istorijske uloge i doprinosa Srbije i njenog naroda pobedi nad fašizmom. Za razliku od države crkva se odavno jasno opredelila da veliča i daje pomene kolaboracionistima, slugama okupatora i izdajnicima. Sraman je odnos SPC prema antifašizmu, pri čemu ne sporim njeno pravo na svoj odnos prema komunizmu. Crkva po običaju drži parastos žandarmima koji su po nalogu okupatora imli zadatak da hapse i zatvaraju svakoga ko ružno govori o Nemačkoj i Hitleru. Bezobrazno je zato tvrditi kako su oni bili državni činovnici a ne reći o kakvoj i kojoj državi se radi. Još je bezobraznije reći kako je Srbin ubio Srbina,jer čisto sumnjam da je bilo obrnuto da  bi se ta formulacija koristila. Uostalom, malo li su Nedićevi žandarmi streljali Srba pa to ni crkva ne pominje.

Nedopustivo je da Srbija , uprkos svim žrtvama poginulim u borbama protiv nemačkih i drugih okupatora u 2.sv. ratu, ne obeležava početak oružanog otpora.

 



Komentari (181)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

looping looping 13:03 07.07.2013

1

U Beloj Crkvi je održana svečanost i položeni venci u slavu onih koji su podigli ustanak,

Jos jedan od onih slavnih dana kad srbin ubija srbina.

Edit:
Ups, tek sam sad sve procitao.
Još je bezobraznije reći kako je Srbin ubio Srbina,jer čisto sumnjam da je bilo obrnuto da bi se ta formulacija koristila.


Ne sporim da treba da se proslavi oruzani otpor protiv nacizma ali mi je neukusno da se slavi dan kad smo se sami poubijali, i tu ne vidim nikakav izgovor.
babmilos babmilos 13:05 07.07.2013

Re: 1

Jos jedan od onih slavnih dana kad srbin ubija srbina.

Muka mi je više od ovoga. Nije Srbin ubio Srbina, nego je antifašista ubio kolaboracionistu.
looping looping 13:09 07.07.2013

Re: 1

babmilos
Jos jedan od onih slavnih dana kad srbin ubija srbina.

Muka mi je više od ovoga. Nije Srbin ubio Srbina, nego je antifašista ubio kolaboracionistu.

Aha, to tvrdi pobednik, koji inace pise istoriju. A posle tog ubistva Cercil redovno kontaktira Drazu kao antifasistu.

Ne zanima me ko je u pravu a ko u krivu, ko laze a ko ne.
Brat na brata kad udari kao sto rekoh - nema opravdanja.

To mi lici kao na onu "bitku" iz filma "Tri Karte Za Holivud".

Edit:
Bivši četnički starešina Zvonko Vučković:

„U mešavini koja se tako stvorila bilo je nemoguće razlikovati jedne od drugih. Ista odela, iste psovke i komanda. U takvoj gužvi je uvek mnogo žrtava. Najgore je što ne znaš koga gađaš, a kad pucnjava počne, ne prestaje do mraka. Njihova petokraka zvezda i naša trobojna kokarda, i kad su bile na šajkačama, mogle su se osmotriti samo iz neposredne blizine. Ako se sukobimo u selu onda se tek stvori krkljanac. Jurimo se oko kuća i štala kao deca koja se igraju žmurke. Čas mi jurimo njih a čas oni nas. U takvoj igri gine sve od reda: i mi i oni, i žene i deca, i stoka i kokoške. i sve što je živo".
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:36 07.07.2013

Re: 1

A posle tog ubistva Cercil redovno kontaktira Drazu kao antifasistu.

Molim da se ne uvodi opet priča o četnicima i partizanima jer očito pristalice jednih ne mogu ubediti one druge niti obrnuto.To šta je ko i kako radio tokom rata neka mu je na čast, ali ono što se ne sme zaboravljati je da je srpski narod bio na strani antihitlerovske koalicije i dao ogroman, i od strane saveznika priznat, doprinos pobedi nad fašizmom.Poenta je da Srbija treba da obeležava dan ustanka.
I nemojte odmah mešati Mihajilovića i Nedića jer Nedićev aparat je stavljen potpuno u službu okupatora, a zvanična vlada sa kraljem nalazila se u izbeglištvu i nije priznavala ni Nedića ni Pavelića.
Što se Čerčila tiče, onda je korektno navesti i da se odrekao Draže kada je shvatio da se ne bori protiv Nemaca, i tek onda je istina potopuna.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:39 07.07.2013

Re: 1

Ne sporim da treba da se proslavi oruzani otpor protiv nacizma ali mi je neukusno da se slavi dan kad smo se sami poubijali, i tu ne vidim nikakav izgovor.

Pa neka se dogovore koji datum, ne sporim, ali ti žandari su bili u službi okupatora kao i oni u Vojvodini što su služili Hortiju. Šteta, mladi ljudi, a da nisu tako nesrećno nastradali možda bi kasnije bili, i verujem da s obzirom na poreklo Lončara, borci narodnooslobodilaćkog pokreta.
looping looping 13:42 07.07.2013

Re: 1

To šta je ko i kako radio tokom rata neka mu je na čast, ali ono što se ne sme zaboravljati je da je srpski narod bio na strani antihitlerovske koalicije i dao ogroman, i od strane saveznika priznat, doprinos pobedi nad fašizmom.Poenta je da Srbija treba da obeležava dan ustanka.

Apsolutno se slazem, samo mislim da to ne treba da bude 7 juli.


Što se Čerčila tiče, onda je korektno navesti i da se odrekao Draže kada je shvatio da se ne bori protiv Nemaca, i tek onda je istina potopuna.

Cercil se odrekao Draze '43, prvog decembra. Jer ili si za cetnike ili za partizane, ne moze za oba.
Inace, naravno da ce saveznik da podrzava onoga ko se bori (i poprilicno gine) sa nemcima a ne nekoga ko je pasivan.

Nisam drazin fan, samo tvrdim.

Edit:
Takodje, odmah posle odricanja od cetnika Cercil je opet pokrenuo akciju za kompromis izmedju NOV i POJ i cetnika.
Kao sto znamo, u tome nije imao uspeha.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:44 07.07.2013

Re: 1

Cercil se odrekao Draze '43, prvog decembra. Jer ili si za cetnike ili za partizane, ne moze za oba.

Nisam drazin fan, samo tvrdim.

Ne radi se ni o Drađi ni Titu, ni Žikici već o Srbiji i njenom samopoštovanju svoje borbe protiv fašizma i žrtava koje je dala.
looping looping 13:50 07.07.2013

Re: 1

Ne radi se ni o Drađi ni Titu, ni Žikici već o Srbiji i njenom samopoštovanju svoje borbe protiv fašizma i žrtava koje je dala.

Borba protiv fasizma je pozitivna stvar ali zrtve treba izbeci ako je moguce.
Prvi svetski rat - milion zrtava
Drugi svetski rat - vise od milion zrtava
itd

Dosta smo se vise ponosili zrtvama.
apostata apostata 14:04 07.07.2013

Re: 1

looping

Aha, to tvrdi pobednik, koji inace pise istoriju. A posle tog ubistva Cercil redovno kontaktira Drazu kao antifasistu.

A kakve to veze 'ebeni žandari imaju sa Dražom?

looping looping 14:24 07.07.2013

Re: 1

A kakve to veze 'ebeni žandari imaju sa Dražom?

A sto 'ebeni? Ti kanda ne volis zandarme?
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:49 07.07.2013

Re: 1

Ne sporim da treba da se proslavi oruzani otpor protiv nacizma ali mi je neukusno da se slavi dan kad smo se sami poubijali, i tu ne vidim nikakav izgovor.

pa i nije baš tako, nije žandarmerija bila ni komunalna policija ni kontrolori BusPlus.
Srpska žandarmerija streljala Srbe“Припадници Српске жандармерије су, под надзором Немаца, учествовали већ у првим стрељањима припадника и симпатизера Народноослободилачког покрета у јулу 1941. године. Феликс Бенцлер, генерал Вермахта, о учешћу Жандармерије у стрељању својих сународника обавестио је претпостављене у Берлину у извештају од 23. јула 1941. године. „До сада је више од стотину особа стрељала Српска жандармерија као репресалију по наредбама немачких окупационих власти”, навео је Бенцлер у извештају, помињући непосредно учешће Жандармерије у стрељањима у Београду и другим градовима у Србији.”………
milisav68 milisav68 16:23 07.07.2013

Re: 1

Milan Karagaća

pa i nije baš tako, nije žandarmerija bila ni komunalna policija ni kontrolori BusPlus.
Srpska žandarmerija streljala Srbe“Припадници Српске жандармерије су, под надзором Немаца, учествовали већ у првим стрељањима припадника и симпатизера Народноослободилачког покрета у јулу 1941. године. Феликс Бенцлер, генерал Вермахта, о учешћу Жандармерије у стрељању својих сународника обавестио је претпостављене у Берлину у извештају од 23. јула 1941. године. „До сада је више од стотину особа стрељала Српска жандармерија као репресалију по наредбама немачких окупационих власти”, навео је Бенцлер у извештају, помињући непосредно учешће Жандармерије у стрељањима у Београду и другим градовима у Србији.”………

Ni Politika nije ono što je nekad bila.

Bencler nije bio general, već opunomoćenik nemačkog Ministarstva inostranih poslova, i nisu streljani Srbi kao Srbi, već komunisti i Jevreji, a samu egzekuciju su češće vršili Nemci, za koje postoje dokumenti, na osnovu čega im je posle sudjeno (a neki su se i izvukli, i umrli prirodnom smrću).


Milan Karagaća Milan Karagaća 17:59 07.07.2013

Re: 1

i nisu streljani Srbi kao Srbi, već komunisti i Jevreji

i misliš da je to opravdanje za streljanje, čak i ako su ti komunisti bili Srbi , a većina jesu.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:17 07.07.2013

Re: 1

Molim da se ne uvodi opet priča o četnicima i partizanima


Pa ti si je uveo.
Ili treba da komunistu Žikicu Španca posmatramo kao borca za srpsku nacionalnu stvar koga Srbija treba da slavi, a da se pravimo blesavi i da zanemarimo da je njemu i njegovoj ideologiji do dobra Srbije bilo stalo koliko do lanjskog snega?


Srbija je opet podeljena

Pa naravno da je podeljena. I treba da bude podeljena. Uvek je bila podeljena samo se nekada gubila glava, ili išlo u zatvor ako se drznulo da se glasno iskaže nepripadanje jedinoj dozvoljenoj strani.
Ne očekuješ valjda jednistvo u podršci komunistima sve pretvarajući se da podržavamo antifašiste?

Sedmi jul je veoma diskutabilan kao datum koji simbolizuje antifašitam, i kome je do jedinstva taj bi bi ga sigurno zaobišao. Insistiranje na njemu je guranje prsta u oko, a onda se kao žali što nema jedinstva i što je Srbija podeljena.
U čemu jedinstva, u komunizmu?
E pa nema toga više, prošlo je. Prošlo zauvek.

Da li bi Srbija bila podeljena ako bi se za zvaničan praznik proglasio datum kada je Draža objavio da ne priznaje kapitulaciju i da skuplja vojsku za borbu protiv fašizma?
Da li bi u tom slučaju ti pristao na ono što tražiš sada, da se ne uvodi priča o četnicima i partizanima?
Ne verujem, ali ti to uopšte ne smeta da tražiš da se Žikiocin komunizam i njegova partizanština zanemari.

Kome se slavi taj dan neka ga slavi, evo i predsednik je primio te koji ga slave, i šta još treba?
Da se nateraju svi da ga slave, da se opet nameću komunistički aršini svima?
Zaboravi.
apostata apostata 18:52 07.07.2013

Re: 1

looping
A sto 'ebeni? Ti kanda ne volis zandarme?

Žandare kao službenike okupatorskog režima ne volim .., a ne volim ni kada neko, da bi izbjegao odgovoriti na pitanje, akcentuje nešto što je u konkretnom slučaju od očito trivijalnog značaja.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:17 07.07.2013

Re: 1

hoochie coochie man
Zaboravi.

Evo, primera radi, ja već duže vreme pokušavam da zaboravim sve što su me tokom školovanja učili iz nastavnog predmeta istorija. Verujem da je tu bilo dosta toga ideološkog, prenaglašenog i netačniog.

A onda sam sebi postavim pitanje: Koji je kriterijum u određivanju ko je bio na pobedničkoj, ko na poraženoj strani?

Na to pitanje odgovor je prilično jednostavan bez obzira na svu ideološku maglu:

Na poraženoj strani bili su svi oni koji su se 1945.g. povlačili zajedno sa Nemcima prema Austriji, a na pobedničkoj oni koji su ih gonili.

Ako neko zna bolji kriterijum, neka ga iznese, ja za bolji ne znam.


hoochie coochie man hoochie coochie man 19:33 07.07.2013

Re: 1


Na poraženoj strani bili su svi oni koji su se 1945.g. povlačili zajedno sa Nemcima prema Austriji, a na pobedničkoj oni koji su ih gonili.


A ko je to sporio?

Nije sporno ko je pobedio a ko izgubio rat, nego da li je takav ishod rata doneo dobro ili zlo Srbiji, da li bi drugačiji ishod bio po Srbiju bolji ili lošiji.

(Naravno, valjda se to podrazumeva, mislim na rat između partizana i četnika i na drugačiji ishod tog rata, a ne drugačiji ishod rata protiv Hitlera.)

Ili je tvoja logika, ja sam na strani onoga ko pobedi :)
edit

I da, ovo boldovanje zajedno sa Nemcima nisam id tebe očekivao. To nije ama baš nikakav argument.
Prvo, Draža se nije povlačio zajedno sa Nemcima, a drugo, u haosu posle izgubljenog rata se manje misli na ideologiju a više na spasavanje žive glave, pa se tako u istom zbegu mogu načli i ljuti neprijatelji u toku rata.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:38 07.07.2013

Re: 1

hoochie coochie man

A ko je to sporio?

U mom kriterijumu akcent nije toliko na tome, ko je pobedio, a ko je poražen, već ko su bili fašisti, a ko antifašisti. A oko toga, kao što znamo, ima mnogo sporenja i ne samo među nama ovde na blogu.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:43 07.07.2013

Re: 1

A oko toga, kao što znamo, ima mnogo sporenja i ne samo među nama ovde na blogu.


To samo dokazuje da nije nesporno ono što neki tvrde da jeste, da četnici nisu bili antifašisti.

Antifašizam komunista nije sporan, ali nije sporno ni to da ih antifašizam nije ni okupio niti im je bio prvenstveni cilj, on im je tek sporedna, nematnuta aktivnost, a primarna ono što je nesporno pogubno.
looping looping 19:47 07.07.2013

Re: 1

apostata
looping
A sto 'ebeni? Ti kanda ne volis zandarme?

Žandare kao službenike okupatorskog režima ne volim .., a ne volim ni kada neko, da bi izbjegao odgovoriti na pitanje, akcentuje nešto što je u konkretnom slučaju od očito trivijalnog značaja.

Trivijalno je tvoje pitanje pa dajem i trivijalan odgovor.
Ne znam da li imaju zandarmi veze sa Drazom, Nedicem ili su radili samostalno a ne verujem da iko to danas moze da zna. Ono sto je bitno je da su bili srbi koje su ubili komsije srbi da bi onda kasnije neki srbi streljali svoje komsije i sve tako u krug.
A posle tog silnog ubijanja koje se price plasiraju savrseno me ne zanima.
Kao sto me ne zanimaju ni price o srbima i hrvatima i bosnjacima iz poslednjeg rata.

PS.
Pitanje: Ako je trebala da se zapocne AF borba zbog cega to nije krenulo ubistvom nekog nemca?
Odgovor: Zato sto je lakse ubiti svog komsiju iz svoga sela koji te verovatno nervira godinama.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:50 07.07.2013

Re: 1

hoochie coochie man


Antifašizam komunista nije sporan

Dočim je antifašizam Dražin i njegovih četnika veoma sporan i oko toga se sporimo.
mariopan mariopan 19:50 07.07.2013

Re: 1

hoochie coochie man

Nije sporno ko je pobedio a ko izgubio rat, nego da li je takav ishod rata doneo dobro ili zlo Srbiji, da li bi drugačiji ishod bio po Srbiju bolji ili lošiji.

Ovo nije blog o ishodu rata i posleratnom periodu, već o danu kada je Srbija odlučila na koju će stranu u tom ratu, kada već nije mogla da ga izbegne.

Da li da fašiste dočeka cvećem i da im se pridruži u istrebljenju nižih rasa naroda, kao neke druge države, ili da im se suprotstavi?

Činjenica je da su neke zemlje odmah znale na koju će stranu verujući da je pobednička. I da su u redovima oslobodilaca od fašista imali mali broj učesnika ( u poređenju sa Srbijom). Da li mi se to samo čini da one taj dan kada su ustali protiv fašizma obeležavaju glasnije i pompeznije od nas, otkad su utrvrdili da im ona "pobednička kombinacija" ne radi?

Šta bi bila pobednička kombinacija za Srbiju, u tom trenutku niko nije mogao da zna, ali je meni jako drago da nismo bili deo fašističkog korpusa već onog koji se protiv njih borio.

Na to treba da budemo ponosni i ja jesam na to ponosna.
A možda ja samo pogrešno čitam ovaj blog?
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:59 07.07.2013

Re: 1

Dočim je antifašizam Dražin i njegovih četnika veoma sporan i oko toga se sporimo.


Nije sporan.
A osporiti se, ako je to cilj, se može sve pa i antifašizam partizana.
Neko insistira i na nespornoj saradnji komunističkih šefova i Hitlera lično, i time osporava partizanski antifašizam.
Sve je stvar želje za objektivnim pristupom. Ako neko sebi postavi za cilj osporavanje bilo čega naćiće načina da to i uradi.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:01 07.07.2013

Re: 1

hoochie coochie man

edit
I da, ovo boldovanje zajedno sa Nemcima nisam id tebe očekivao. To nije ama baš nikakav argument.

O, da, itekako jeste, naročito posle 12. septembra 1944.g.

"Говор краља Петра II Карађорђевића преко радио Лондона (Би-Би-Си на српскохрватском језику) од 12. септембра 1944.
Драги моји Срби, Хрвати и Словенци,
У овом судбоносним и за Југославију великим данима, када победоносне армије Совјетског Савеза стоје на нашој граници с једне стране, а америчке и британске с друге стране, када је дан наше слободе у пуном сванућу, позивам све Србе, Хрвате и Словенце да се уједините и приступите Народноослободилачкој војсци под маршалом Титом. Са мојим пуним знањем и одобрењем, краљевска влада др Ивана Шубашића закључила је важне и корисне споразуме са том нашом народном војском, која је једнодушно призната, подржавана и помагана од наших великих савезника, Велике Британије, Совјетског Савеза и Сједињених Држава Америке.
Само тако уједињени у борби, моћи ћете сачувати неукаљану част и славу Југославије и завршити коначном победом најлепшу легенду храбрости и љубави за слободу, којом сте до сада задивљавали свет. Ваша братска слога и јединство разбиће све непријатељске планове, а ваша отаџбина дочекаће тешко заслужену слободу и упутиће се срећнијој будућности мира и правде у кругу Уједињених народа и целог слободољубивог човечанства.
Сви они, који се ослањају на непријатеља против интереса свог властитог народа и његове будућности, и који се не би одазвали овом позиву, неће успети да се ослободе издајничког жига, ни пред народом ни пред историјом.
Овом мојом поруком вама, одлучно осуђујем злоупотребу имена краља и ауторитета круне, којом се покушавало оправдати сарадња са непријатељем и изазвати раздор међу борбеним народом у најтежим часовима његове историје, користећи тиме само непријатељу.
Клањајући се жртвама, поздрављајући нашу борбу и одајући захвалност нашим великим савезницима, позивам вас да свесрдно поздравите победоносне савезничке армије, које би дошле да вам пруже помоћ у потпуном извојевању ослобођења наше земље.
Живела наша велика слободна федеративна Југославија!" (boldovanje je moje)
looping looping 20:02 07.07.2013

Re: 1

Činjenica je da su neke zemlje odmah znale na koju će stranu verujući da je pobednička. I da su u redovima oslobodilaca od fašista imali mali broj učesnika ( u poređenju sa Srbijom).

Zato su svedska, norveska kao i mnoge druge drzave tamo gde jesu. Jer su izvrsavale naredjenja jacega od sebe dok se ne resi situacija umesto da ginu. I zato ce uskoro čika Ingvar (klik na ime) koji je zdusno podrzavao naciste tokom rata vrlo brzo da otvori fabriku u Srbiji. Daj boze da se i to desi.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:04 07.07.2013

Re: 1

već o danu kada je Srbija odlučila na koju će stranu u tom ratu,


A akko je to Srbija odlučila?
Tako što je neki tamo vagabund ubio neke njemu nesimpatične ljude?
I to je odluka Srbije?

Da li da fašiste dočeka cvećem i da im se pridruži u istrebljenju nižih rasa naroda, kao neke druge države, ili da im se suprotstavi?

Ili će, recimo, odbiti da prihvati kapitulaciju vojske i države i početi sa formiranjem gerile na Ravnoj Gori.
Zašto to ne bi bio čin koji bi se smatrao odlukom Srbije, posebno što je nesporno da Žikica i njegovi, u poređenju sa Dražom i njegovim, u Srbiji nije imao šta da traži što se podrške naroda ticalo.
ali je meni jako drago da nismo bili deo fašističkog korpusa već onog koji se protiv njih borio.


I meni naravno. Ja sam ponosan što pripadam narodu koji je imao ravnogorski pokret.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:07 07.07.2013

Re: 1

"Говор краља Петра


hehe
Jel to kralj neki autoritet za tebe ili samo taj govor doživlajvaš kao govor koji treba pošštovati?

Ne pada ti na pamet da je Petar bio prisiljen da to kaže, ili da je izdao zemlju i svoju vojsku tim govorom?
Ili misliš da se kraljeva ima slušati bez pogovora? :)


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:14 07.07.2013

Re: 1

hoochie coochie man

Ne pada ti na pamet da je Petar bio prisiljen da to kaže,

Da, kralj Petar je bio prisiljen da to kaže, ali prisiljen činjnicama i faktičkim stanjem na teritoriji koju je smatrao svojom kraljevinom.

Inače, naravno da Petar nije autoritet za mene, ali za "svoju vojsku u Otadžbini" i k-danta Dražu bi trebalo da je onda bio autoritet


mariopan mariopan 20:14 07.07.2013

Re: 1

hoochie coochie man

Zato što Draža taj rat nije i završio kako ga je počeo, sa podrškom kralja i saveznika.
Nije dobio podršku kakvu je dobio Tito i partizani.(zašto nije to je druga priča)
Da je on završio taj rat kao pobednik danas bismo slavili dan kada je on odbio kapitulaciju, ali svakako bismo taj dan obeležavali, ne bi ga zatrpavali ko mačka govance (d'izvineš na izrazu) jer to nije samo njegova borba niti dan za slavu jednog čoveka, već celog naroda.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:19 07.07.2013

Re: 1

Zato što Draža taj rat nije i završio kako ga je počeo, sa podrškom kralja i saveznika.


Zato što rat nisu samo ideali nego i računica.
Neko je izračunao da mu je jeftinije da saveznika Dražu pusti niz vodu a da podrži Titu, jer tako zadovoljava i moćnog brku sa istoka, koga nije bilo baš pametno srditi u to doba.
A osim toga jedan od te dvojice, Draže i Tite, i nije baš previće brinuo koliko će Srba izginuti, a i to se nekome uklapalo u računicu.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:23 07.07.2013

Re: 1

mariopan

Zato što Draža taj rat nije i završio kako ga je počeo, sa podrškom kralja i saveznika.
Nije dobio podršku kakvu je dobio Tito i partizani.(zašto nije to je druga priča)

Pa, i nije to tako duga priča, svodi se na jednu prosto-proširenu rečenicu koja glasi:
Ravnogorci su 1941.g. krenuli protiv okupatora, ali kako su ovi bili i suviše jaki, oni su prvo rešili da malo pričekaju, a zatim su s okupatorima počeli da sarađuju i tako do kraja rata.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:30 07.07.2013

Re: 1


Ovo vraća u maldost :)


Ko da gledam, tamo neke šezdeset druge, šezdeset treće, kad smo mlađi bili...

Postrojena deca u belim košuljicama, plave kapice sa petokrakom, crvena marama oko vrata obavezno, ispred njih učiteljica svečanim glasom izgovara rečenicu

Ravnogorci su 1941.g. krenuli protiv okupatora, ali kako ovi bili i suviše jaki, oni su prvo rešili da malo pričekaju, a zatim su s okupatorima počeli da sarađuju i tako do kraja rata.
mariopan mariopan 21:11 07.07.2013

Re: 1

Vojislav Stojković
mariopan

Zato što Draža taj rat nije i završio kako ga je počeo, sa podrškom kralja i saveznika.
Nije dobio podršku kakvu je dobio Tito i partizani.(zašto nije to je druga priča)

Pa, i nije to tako duga priča, svodi se na jednu prosto-proširenu rečenicu koja glasi:
Ravnogorci su 1941.g. krenuli protiv okupatora, ali kako su ovi bili i suviše jaki, oni su prvo rešili da malo pričekaju, a zatim su s okupatorima počeli da sarađuju i tako do kraja rata.

Da i zato....ali to ne pomenuh, mada sam pomislila prvo na to....elem, na to bi mu saveznici zažmurili na oba oka i brisali iz biografije sam' tako da su njega, umesto Tita podržali i da je on pobedio a ne izgubio u tom ratu?
O tome ni reč ne bi bilo ni u "zvaničnoj" istoriji dok ne prođe dovoljno vremena pa da to nikome više ne bude važno.
Interesi su čudo.
milisav68 milisav68 21:18 07.07.2013

Re: 1

Milan Karagaća

i misliš da je to opravdanje za streljanje, čak i ako su ti komunisti bili Srbi , a većina jesu.

Ne mislim da je opravdanje, već čemu i dalje širenje laži o motivu za streljanje, kad postoje dokumenti o tome (naredjenja i izveštaji).

Čemu naslov linka "Srpska žandarmerija streljala Srbe"?

Jel to da se Vlasi ne dosete, da su žandari i pre rata proganjali komuniste, i da to nema veze sa antifašizmom, već sa borbom za vlast.

Niti su žandari bili glavni prilikom tih početnih streljanja, niti je motiv bila srpska nacionalnost, za razliku od recimo Kragujevca i Kraljeva, gde može da se kaže da su streljani Srbi - zato što su Srbi - zbog odmazde, za ubijene i ranjene nemačke vojnike.

Ne kažem da žandari nisu tu bili pomagači, ali su glavnu reč ipak vodili Nemci, za razliku od NDH, gde je vlast to samoinicijativno radila.
apostata apostata 22:11 07.07.2013

Re: 1

looping

Trivijalno je tvoje pitanje pa dajem i trivijalan odgovor.

Problem je što ti ne daješ nikakav odgovor, nego naprotiv - ti ga izbjegavaš

Trivijalnost mog pitanja je "normalna", ako se sve svodi na emocionalni stav "ubio Srbin Srbina".
Ne znam da li imaju zandarmi veze sa Drazom, Nedicem ili su radili samostalno a ne verujem da iko to danas moze da zna.

Naravno da žandarmi nemaju veze sa Dražom (kako bi mogli okupatorski službenici da imaju veze sa "prvim gerilcem Evrope" ) - zbog tvoje nebuloznog povezivanja njega i žandara je i počela ova naša polemika.

Nemaju veze ni sa Nedićem, jer taj tada nije bio ono što će da bude kasnije - srpska majka.
Oni imaju veze sa komesarskim režimom Milana Aćimovića instaliranim od strane okupatora ... i zna se vrlo dobro zašto su tog dana bili tu gdje u bili.

(...)
PS.
Pitanje: Ako je trebala da se zapocne AF borba zbog cega to nije krenulo ubistvom nekog nemca?
Odgovor: Zato sto je lakse ubiti svog komsiju iz svoga sela koji te verovatno nervira godinama.

Ne brate, odgovor je zato što Švabe nisu bile tu, a nisu bile tu jer su poslale svoje vjerne pse da obave za njih taj posao.
freehand freehand 22:23 07.07.2013

Re: 1

Vojislav Stojković
hoochie coochie man

A ko je to sporio?

U mom kriterijumu akcent nije toliko na tome, ko je pobedio, a ko je poražen, već ko su bili fašisti, a ko antifašisti. A oko toga, kao što znamo, ima mnogo sporenja i ne samo među nama ovde na blogu.

Mene malo bune oni kanali i vize za SAD, Paragvaj, Urugvaj, Argentinu, Kostariku, Španiju, Švajcarsku. Inače se skoro pa slažemo.
Doduše - i onaj revolucionarni deo koji je bio malo iznad a malo ispod oslobodilačkog, u ztavisnosti od toga već ko se i kome obraćao.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:28 07.07.2013

Re: 1

Ne brate, odgovor je zato što Švabe nisu bile tu,


A što Žikica nije otišao tamo gde su Švabe bile, nego tamo gde je znao da ih nema?
Ili je tog dana odlučio da podigne ustanak a ovi mu se našli pri ruci?

Jasno je da su žandari bili u službi Nemačkih vlasti, ali je jasno i to da ubijanjem njih nikakav ustanak nije počeo.

Taj čin je uzet za simbol nečega, a ako je već simbol onda je stvarno, ili glupavo do kraja, ili zlonamerno da se nameće proslava događaja koji nema nikakav važan istorijski značaj, a može se doživeti i kao proslavlajnje početka građanskog rata u Srbiji.




looping looping 05:29 08.07.2013

Re: 1

Naravno da žandarmi nemaju veze sa Dražom (kako bi mogli okupatorski službenici da imaju veze sa "prvim gerilcem Evrope" ) - zbog tvoje nebuloznog povezivanja njega i žandara je i počela ova naša polemika.

Veza je u sledecem:
Zandarmi i Draza se smatraju kolaboracionistima.
Ne brate, odgovor je zato što Švabe nisu bile tu, a nisu bile tu jer su poslale svoje vjerne pse da obave za njih taj posao.

E ako svabe nisu bile tu svaka im cast na organizaciji. Kao sto rekoh, samo posvadjas komsije i osvojis teritoriju. A posle jedne komsije slave sto su ubile druge i obratno.

Ali ti tu ne vidis nikakvu nepravilnost naravno. Vec iskljucivo vidis fasiste i antifastiste.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 06:35 08.07.2013

Re: 1

hoochie coochie man

Ovo vraća u maldost :)
Ko da gledam, tamo neke šezdeset druge, šezdeset treće, kad smo mlađi bili...
Postrojena deca u belim košuljicama, plave kapice sa petokrakom, crvena marama oko vrata obavezno, ispred njih učiteljica svečanim glasom izgovara rečenicu


Kao što sam več rekao moja učiteljica istorije je bila kurva, ne samo da je u mladosti volela pobednike, već se kasnije bestidno podavala novim moćnicima na vlasti, a ti se, hoochie coochie man, umeš lepo izvući kada ostaneš bez argumenata.
Lord Greystock Lord Greystock 12:12 08.07.2013

Re: 1

milisav68
... i nisu streljani Srbi kao Srbi, već komunisti i Jevreji, a samu egzekuciju su češće vršili Nemci, za koje postoje dokumenti, na osnovu čega im je posle sudjeno (a neki su se i izvukli, i umrli prirodnom smrću).


Pa onda ni ovde:

U Beloj Crkvi je održana svečanost i položeni venci u slavu onih koji su podigli ustanak,

Jos jedan od onih slavnih dana kad srbin ubija srbina.


Nije Srbin ubio Srbina. Nego Srbin antifašista nekog okupacionog poltrona i ljigu!
rade.radumilo rade.radumilo 14:17 08.07.2013

Re: 1

Muka mi je više od ovoga. Nije Srbin ubio Srbina, nego je antifašista ubio kolaboracionistu.


Jeste ubio Srbin, koji se borio za oslobođenje te iste Srbije od okupatora, drugog Srbina koji je predstavljao te iste okupatore.
Što se toga tiče, Nemci su formirali čitave jedinice od kojekakvog bašibozuka koji se istripovao na njihovu priču. Tako su pripadnici svih naroda koji su se borili protiv fašizma, itekako ubijali pripadnike svog naroda koji su sarađivali sa tim istim fašistima.

milisav68 milisav68 15:13 08.07.2013

Re: 1

Lord Greystock
Nije Srbin ubio Srbina. Nego Srbin antifašista nekog okupacionog poltrona i ljigu!

Heh, čuvena licenca za antifašizam, sa kojom možeš da radiš šta hoćeš.

Pre će biti da je razbojnička ljiga iskoristila okupaciju da se osveti i da dodje na vlast, pa su tako njih 15 hrabro pucali iz šume na dva seoskog žandara u nekoj vukojebini, jer su ih ovi pre rata jurili zbog recimo šverca duvana.

A recimo u nemačkim dokumentima može svašta da se nađe:



Ali to nisu bili komunisti, pa tako nemaju licencu za ustanak i antifašizam.

A ima toga još....
apostata apostata 17:04 08.07.2013

Re: 1

milisav68

Heh, čuvena licenca za antifašizam, sa kojom možeš da radiš šta hoćeš.

Pre će biti da je razbojnička ljiga iskoristila okupaciju da se osveti i da dodje na vlast, pa su tako njih 15 hrabro pucali iz šume na dva seoskog žandara u nekoj vukojebini, jer su ih ovi pre rata jurili zbog recimo šverca duvana.

A recimo u nemačkim dokumentima može svašta da se nađe:

(...)

A evo šta piše u jedinom domaćem izvoru za taj događaj - izveštaju Odeljenja javne bezbednosti Ispostave Drinske banovine Odeljenju javne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova od 21. jula 1941:
Posle desetak minuta od njihovog odlaska naišla je žandarmerijska patrola. Pred opštinskom sudnicom predsednik opštine počeo im je da govori o dolasku ove grupe.
U tom su pred žandarme iskrsla dvojica ljudi i to jedan naoružan puškom, a drugi parabelum revolverom. Čim su stali pred žandarme, povikali su: ’Dole oružje!’ Žandarmi su takođe uzeli puške na gotovs i pozvali ih da polože oružje i opalili iz svojih pušaka po jedan metak, ali više glava napadača, U tom su i ova dvojica pripucala na žandarme i na mestu ih ubila.


Jedan od njih je bio Žikica, predratni novinar iz Valjeva, a drugi je najvjerovatnije bio Miša Pantić, ljekar, takođe iz Valjeva.
A poznato je da su u Kraljevini Jugoslaviji novinari i ljekari bili sinonim za šverc duvanom .., a još ako su bili komunisti onda je to bilo garant to.

Tako da si aman sve pogodio.
apostata apostata 17:25 08.07.2013

Re: 1

looping

Veza je u sledecem:
Zandarmi i Draza se smatraju kolaboracionistima.

A to?
Aahaa.


A dobro kakve veze sa takvim stavom ima ona pozicija ser Vinstona Leonarda Spensera Čerčila?

I dobro ovaj je l' to onda žandarmi nisu kolaboracionisti?
E ako svabe nisu bile tu svaka im cast na organizaciji. Kao sto rekoh, samo posvadjas komsije i osvojis teritoriju. A posle jedne komsije slave sto su ubile druge i obratno.

Za to su Švabe bili majstori i zbog toga im fakat treba skinuti kapu i nakon toga rascopati glavu i njima i onima koji su im pomagali u tom svađanju komšija.
Ali ti tu ne vidis nikakvu nepravilnost naravno. Vec iskljucivo vidis fasiste i antifastiste.

Naravno da vidim nepravilnost i hvala Bogu da su tu nepravilnost još tada vidjeli mnogi antifašisti.
apostata apostata 17:56 08.07.2013

Re: 1

hoochie coochie man

A što Žikica nije otišao tamo gde su Švabe bile, nego tamo gde je znao da ih nema?

Pa jeste - trebao je otići u Bürgerbräukeller u Minhenu i tamo dizati ustanak.
Ili je tog dana odlučio da podigne ustanak a ovi mu se našli pri ruci?

A možda nije imao love za kartu do Minhena?
Jasno je da su žandari bili u službi Nemačkih vlasti,

Dobro je da smo barem to zaključili.
ali je jasno i to da ubijanjem njih nikakav ustanak nije počeo.

Tebi je možda to jasno, ali meni nije jasno šta je tebi u svemu tome nejasno, jer onda kažeš
Taj čin je uzet za simbol nečega,

Tačno brate!
a ako je već simbol onda je stvarno, ili glupavo do kraja, ili zlonamerno da se nameće proslava događaja koji nema nikakav važan istorijski značaj, a može se doživeti i kao proslavlajnje početka građanskog rata u Srbiji.

Za mene je to prvenstveno rat protiv okupatora i onih koji su im pomagali. Sve što se desilo '41-'45. direktna je posljedica okupacije i za sve je kriva okupacija i okupatorska vlast.


Nego ti negdje gore reče ovo:
Neko je izračunao da mu je jeftinije da saveznika Dražu pusti niz vodu a da podrži Titu, jer tako zadovoljava i moćnog brku sa istoka, koga nije bilo baš pametno srditi u to doba.

Je l' ti to čisto "zdravologički" ili imaš nešto napismeno ... npr. nešto kao Koba to traži od saveznika?




milisav68 milisav68 18:22 08.07.2013

Re: 1

apostata
Jedan od njih je bio Žikica, predratni novinar iz Valjeva, a drugi je najvjerovatnije bio Miša Pantić, ljekar, takođe iz Valjeva.
A poznato je da su u Kraljevini Jugoslaviji novinari i ljekari bili sinonim za šverc duvanom .., a još ako su bili komunisti onda je to bilo garant to.

Tako da si aman sve pogodio.

Током студентских дана још активније учествује у акцијама студената Београдског универзитета. Због своје политичке активности и опредељености за раднички покрет примљен је у чланство Комунистичке партије Југославије 1935. године. Једно време је радио и као новинар „Политике“, одакле је избачен 1936. године.

Имао је 22 године када се 1937. године, пред дипломски испит, упутио у Шпанију да помогне радницима Мадрида и Андалузије у њиховој борби против фашизма. Борио се на страни Народне републике Шпаније.

После слома Шпанске републике, 1939. године, заједно са осталим борцима Интернационалних бригада прешао је у Француску, где је око годину дана провео у логорима. Септембра 1940. године, с једном групом југословенских добровољаца вратио су у Југославију.

Baš se naradio kao novinar, a gerilski pokreti su poznati po tome da žive od legalnih poslova.

Samo, nisu oni bili jedini tamo, a pričali su više kapitalizmu nego o antifašizmu.




A inače, komunisti su planirali opšti ustanak za 14. jul, ali pošto se to izjalovilo (jer nisu hteli svi sa njima), onda je naknadno bio dobar i sedmi, jer su u medjuvremenu već bili napadi na Nemce, koji nisu bili organizovani pod njihovom komandom, pa je tako i uredno prećutan dogadjaj od 6. jula na putu K.Mitrovica - Raška.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:24 08.07.2013

Re: 1


Vojislav Stojković

a ti se, hoochie coochie man, umeš lepo izvući kada ostaneš bez argumenata.


Ma ne radi se o izvlačenju nego si stvarno napisao tešku frazetinu koju je besmisleno pobijati.
Evo ti kontra primer

Ima li smisla pobijati npr sledeće

Komunisti su, koristeći rat, protivno volji naroda prigrabili vlast, zatim su na rukovodeća mesta postavljali neuke i neobrazovane, dok su obrazovane proglašavali za sumnjive i tako su upropastili sve države u kojima su vladali.

Sve što piše ovde je tačno, ali ako se želi argumentovan razgovor i ako se uvažava sagovornik, takve fraze se ne uoptrbljavaju.
U frazi koju si ti ispisao je čak, za razliku od ove, mnogo i netačnosti.

apostata



Pa jeste - trebao je otići u Bürgerbräukeller u Minhenu i tamo dizati ustanak.


Ma nije morao do Minhena, došle mu bile švabe na noge,i u njegovo rodno Valjevo, odatle zbrisao, a odlučio da ode u krupanjku vukojebinu.
Da se junači i diže ustanke.

Kakav bre ustanak kakvi bakrači, probisvet koji je terao neki svoj ćef najednom postade vođa ustanka, ili čime li su ga proglasili, pre nego što su ga ubili valjda isti ti njegovi.
ali meni nije jasno šta je tebi u svemu tome nejasno, jer onda kažeš
Taj čin je uzet za simbol nečega,


Ni to čak ne uspevaš da shvatiš?
Pa što se onda upustaš u razgovor kad ni najobičniju stvar ne možeš da skapiraš?

Znaš, kod mene u selu kažu, ko se u kolo hvata u noge se uzda, a ko se u razgovor upusta uzda se u svoju moć razumevanja. Ako je nemaš ćuti, čitaj i treniraj.

Evo pomoći ću ti sad, ali ovo je poslednji put da pišem polako da bi i ti razumeo, drugi put se sam snalazi kako znaš i umeš.

Dakle, ništa nije počelo sedmog jula, samo su komunističke vlasti posle rata štelujući istoriju, tako je naštelovali da se kao nešto važno po Srbiju desilo toga dana. Proglasili su to za simbol a zapravo se nije desilo ništa veliko ni bitno, posebno ne nešto dobro.
Razumeo?
Ako ni sad nisi snalazi se sam.
Za mene je to prvenstveno rat protiv okupatora i onih koji su im pomagali.


Za tebe?
E ako je za tebe....
Ja rad da sagledam realnu sliku toga, a šta je to za tebe baš me nešto i ne zanima.
e l' ti to čisto "zdravologički" ili imaš nešto napismeno

Aha, ti, dok ti ne donesem sudski overenu fotokopiju dokumenta sa Staljinovim potpisom ispod zahteva, ništa ne priznaješ.
A meni baš nešto posebno stalo tebe da uveravam.

Da su se intresene sfere dogovarale između Staljina i zapadnih saveznika, i da je Jugoslavija u tim dogovorima pripala Staljinu, je mnogima jasno, ako tebi nije sam si kriv.
apostata apostata 20:30 08.07.2013

Re: 1

hoochie coochie man

Ma nije morao do Minhena, došle mu bile švabe na noge,i u njegovo rodno Valjevo, odatle zbrisao, a odlučio da ode u krupanjku vukojebinu.
Da se junači i diže ustanke.

Tačno ebiga ... u pravu si - trebao je da se ugleda na "prvog gerilca Evrope" koji svoju borbu počinje u rodnoj Ivanjici.
Kakav bre ustanak kakvi bakrači, probisvet koji je terao neki svoj ćef najednom postade vođa ustanka, ili čime li su ga proglasili, pre nego što su ga ubili valjda isti ti njegovi.

Je l' za ovo imaš neku 'artiju ili i to onako "zdravologički"?
Ni to čak ne uspevaš da shvatiš?
Pa što se onda upustaš u razgovor kad ni najobičniju stvar ne možeš da skapiraš?

Znaš, kod mene u selu kažu, ko se u kolo hvata u noge se uzda, a ko se u razgovor upusta uzda se u svoju moć razumevanja. Ako je nemaš ćuti, čitaj i treniraj.

Ne može svako biti iz tvog sela i na tom pojilu univerzalne mudrosti imati čast da se formira.
Evo pomoći ću ti sad, ali ovo je poslednji put da pišem polako da bi i ti razumeo, drugi put se sam snalazi kako znaš i umeš.

Dakle, ništa nije počelo sedmog jula, samo su komunističke vlasti posle rata štelujući istoriju, tako je naštelovali da se kao nešto važno po Srbiju desilo toga dana. Proglasili su to za simbol a zapravo se nije desilo ništa veliko ni bitno, posebno ne nešto dobro.
Razumeo?
Ako ni sad nisi snalazi se sam.

Po toj tvojoj logici ni WWII na Zapadu nije počeo 3. sept. '39.
(jer se) nije desilo ništa veliko ni bitno,

nego u aprilu maju '40.

Nadam se daće neko mjerodavan ovo tvoje pročitati i uraditi sve da se ispravi i ta greška.
Za tebe?
E ako je za tebe....
Ja rad da sagledam realnu sliku toga, a šta je to za tebe baš me nešto i ne zanima.

A za tebe znači nije?

E ako za tebe nije onda bi možda i ja trebao da se preispitam.
Aha, ti, dok ti ne donesem sudski overenu fotokopiju dokumenta sa Staljinovim potpisom ispod zahteva, ništa ne priznaješ.
A meni baš nešto posebno stalo tebe da uveravam.

Stvar je u tome da ne možeš ništa donijeti, jer ništa ni nema.

Nema toga ni u prepisci Čerčil-Staljin-Ruzvelt, ni u transkriptima Teheranske konferencije, ni u Čerčilovim memoarima ... - ma jednom riječju nema nigdje i da si nešto čitao (odnosno kako ti kažeš "trenirao" ti bi to znao, ali ...
Da su se intresene sfere dogovarale između Staljina i zapadnih saveznika, i da je Jugoslavija u tim dogovorima pripala Staljinu, je mnogima jasno, ako tebi nije sam si kriv.

Gdje - u Teheranu?

apostata apostata 20:48 08.07.2013

Re: 1

milisav68


Током студентских дана још активније учествује у акцијама студената Београдског универзитета. Због своје политичке активности и опредељености за раднички покрет примљен је у чланство Комунистичке партије Југославије 1935. године. Једно време је радио и као новинар „Политике“, одакле је избачен 1936. године.

Имао је 22 године када се 1937. године, пред дипломски испит, упутио у Шпанију да помогне радницима Мадрида и Андалузије у њиховој борби против фашизма. Борио се на страни Народне републике Шпаније.

После слома Шпанске републике, 1939. године, заједно са осталим борцима Интернационалних бригада прешао је у Француску, где је око годину дана провео у логорима. Септембра 1940. године, с једном групом југословенских добровољаца вратио су у Југославију.

Baš se naradio kao novinar, a gerilski pokreti su poznati po tome da žive od legalnih poslova.

Da, svi njihovi članovi žive od partijske članarine.

A nađe li nešto za druga Pantića?
Je l' i on švercao duvan?
Samo, nisu oni bili jedini tamo, a pričali su više kapitalizmu nego o antifašizmu.

Ljudi spojili ugodno sa korisnim.

I nisam ja ni rekao da nema još izvora, rekao sam da je ono jedini domaći izvor (osim ovog koji si ti naveo postoji još jedan njemački izvor).
A inače, komunisti su planirali opšti ustanak za 14. jul, ali pošto se to izjalovilo (jer nisu hteli svi sa njima), onda je naknadno bio dobar i sedmi, jer su u medjuvremenu već bili napadi na Nemce, koji nisu bili organizovani pod njihovom komandom, pa je tako i uredno prećutan dogadjaj od 6. jula na putu K.Mitrovica - Raška.

Poznato je da se planovi ne ostvaruju uvijek.

hoochie coochie man hoochie coochie man 21:11 08.07.2013

Re: 1

Tačno ebiga ... u pravu si - trebao je da se ugleda na "prvog gerilca Evrope" koji svoju borbu počinje u rodnoj Ivanjici.


Pa sad, formirati vojsku za borbu protiv Hitlera i ubiti dvojicu pandura su ipak različite stvari, jel da?
Naravno da veći značaj treba pridati hohštapleru koji na nekom seoskom vašaru pripuca na pandure, nego oficiru koji formira gerilu.


Ne može svako biti iz tvog sela i na tom pojilu univerzalne mudrosti imati čast da se formira.


Može se formirati i na drugim mestima osim u mom selu.
Neko ne uspe nigde, vidim.


Po toj tvojoj logici ni WWII na Zapadu nije počeo 3. sept. '39. jer se
nije desilo ništa veliko ni bitno,


Aha, kad neki đilkoš ubije nekoga, to je isto kao kad države objavljuju ratove?
Dobro.


A za tebe znači nije?

E ako za tebe nije onda bi možda i ja trebao da se preispitam.

Šta je ovo, nema se ideja pa se prepisuje :)


Stvar je u tome da ne možeš ništa donijeti, jer ništa ni nema.


A svetska politika se vodi iskljušivo zvaničnim dokumetima, ako njih nema ništa nije postojalo?




Gdje - u Teheranu?

Nije li tu dogovoreno da se podrže partizani?
Što?
Šta su to oni do tad tako veliko uradili čime bi privukli pažnju najvećih svetskih državnika i vojskovođa na sebe?
Ili je taj dogovor možda bio (za njih mali, nevažan) ustupak Brki koji je na tu konferenciju došao kao neko čija je vojska već lomila Hitlerovu?
A ne, partizani su, ta šaka jada u bosanskim gudurama, svojom svetlom borbom zaslužili da o njima razgovaraju tri najmočnija čoveka planete u tom trenutku.
Stvarno verovatno.

apostata apostata 22:33 08.07.2013

Re: 1

hoochie coochie man

Pa sad, formirati vojsku za borbu protiv Hitlera i ubiti dvojicu pandura su ipak različite stvari, jel da?
Naravno da veći značaj treba pridati hohštapleru koji na nekom seoskom vašaru pripuca na pandure, nego oficiru koji formira gerilu.

Može se formirati i na drugim mestima osim u mom selu.
Neko ne uspe nigde, vidim.

Aha, kad neki đilkoš ubije nekoga, to je isto kao kad države objavljuju ratove?
Dobro.

Šta je ovo, nema se ideja pa se prepisuje :)


Ovo gore svjesno preskačem, jer smatram da nema nikakvu ozbiljnu diskusionu budućnost, drugim riječima ono je bilo i ostaće i dalje najvećim djelom prepucavanje.

Međutim ako se ti ne složiš sa ovom mojom ocjenom onda nastavljamo.
A svetska politika se vodi iskljušivo zvaničnim dokumetima, ako njih nema ništa nije postojalo?

Svjetska politika se vodi na sve načine, ali istorija se piše samo na osnovu dokumenata.
Nije li tu dogovoreno da se podrže partizani?

Naravno da jeste, ali ti nisi pisao o tome, nego o nekakvim sferama.
O sferama u Teheranu nije govoreno.
Što?
Šta su to oni do tad tako veliko uradili čime bi privukli pažnju najvećih svetskih državnika i vojskovođa na sebe?
Ili je taj dogovor možda bio (za njih mali, nevažan) ustupak Brki koji je na tu konferenciju došao kao neko čija je vojska već lomila Hitlerovu?
A ne, partizani su, ta šaka jada u bosanskim gudurama, svojom svetlom borbom zaslužili da o njima razgovaraju tri najmočnija čoveka planete u tom trenutku.
Stvarno verovatno.

Nisu učinili ništa super veliko, ali su činili ono najvažnije - borili su se.

Npr. šta bi ti pomislio da si na mjestu Čerčila i da ti iz Blečli parka dođe rašifrovani tekst poruke Lera od 22. juna u kojem Ler kaže da je u toku operacije Švarc poginulo 583 Nijemca i 7489 partizana, uz mogućnost da je još oko 4000 partizana ubijeno (veliki italijanski gubici se ne navode) i da je tokom (to se kaže u istom telegramu) razoružavanja četnika njih ubijeno 17, a zarobljeno 4000.

Šta bi eto svega ti ti zaključio ko se tu bori, a ko se zajebava?

Ili npr. kako bi ti reagovao kada bi (kao što je on) dobio od komandanta Srednjeg istoka Henri Mejtlanda Vilsona kartu na kojoj je ucrtano da u četničkoj Srbiji fon Rendulic vlada iz Vrnjačke Banje sa pola drugorazredne divizije, a a zapadnom (partizanskom djelu) nekadašnje Kraljevine operiše 19 njemačkih divizija?

Ili misliš da Čerčilu (a i Ruzveltu) nije bilo važno to što su, za vreme jesenjeg savezničkog napredovanja kroz Italiju (septembar-decembar 43) 3 divizije tamošnje njemačke Armijske grupe B bile vezane operacijama u Istri i Sloveniji?

Nije valjda da misliš da im je bilo svejedno što su tom periodu njemačke snage u Jugoslaviji bile približne jačine njemačkim snagama u Italiji?

Tokom svojih ofanzive u Italiji savezničke komande tražile su od NOVJ rušenja glavnih rokadnih komunikacija da bi sprečili ili usporili pomeranje trupa i to je činjeno (npr Štampetov most).
A potrebe 2. oklopne armije zadržale su 114. lovačku diviziju, predviđenu za prebacivanje u Italiju, u Jugoslaviji sve do februara '44.


E a upravo je to Čerčilu bilo važno - Čerčil je (ko god je čitao njegove memoare to odlično zna) smatrao da se WW2 vodi na svim mjestima i svim sredstvima.

I ako neko na sebe navuče preko 100.000 hiljada Švaba onda on zaslužuje i pažnju i pomoć.


milisav68 milisav68 22:48 08.07.2013

Re: 1

apostata

Da, svi njihovi članovi žive od partijske članarine.


I onda odu u samoposlugu i kupe oružje i municiju.

Pa nije to bio posleratni, već predratni period, gde su komunisti skoro svuda bili zabranjivani, i gde su njihovi simpatizeri takodje kažnjavani i proganjani (sem u Rusiji).
A nađe li nešto za druga Pantića?
Je l' i on švercao duvan?

Heh, pa ne tvrdim ja da su svi komunisti bili loši ljudi, već da ih je medju kolovodjama bilo najviše.

I nije duvan bitan, postoji mnogo načina da se novac zaradi nelegalno, a ako su stvarno živeli od članarine, onda radnici u Kraljevini Jugoslaviji i nisu živeli tako loše, čim su imali da izdvajau i za članarinu, pošto je malo verovatno da su ih finansirali buržuji.

I nisam ja ni rekao da nema još izvora, rekao sam da je ono jedini domaći izvor (osim ovog koji si ti naveo postoji još jedan njemački izvor).

Nije jedini domaći izvor, ali nije to bitno, bitan je broj ljudi, a sa više strana se poklapa, da ih je bilo 10-15, naspram dvojice žandara.
Poznato je da se planovi ne ostvaruju uvijek.

Kao i to da pobednici pišu istoriju, samo što u našem slučaju nije bilo šminkanje, nego krečenje.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:59 08.07.2013

Re: 1

Svjetska politika se vodi na sve načine, ali istorija se piše samo na osnovu dokumenata.


A da li politika u jednom trenutku postaje istorija?
Kako istorijski tretirati političke odluke donete "na razne načine"?
Ne ostaje li možda kao jedini metod razumevanje istoriskog trenutka, političkih ili vojnih odnosa, i u tom svetlu tumačenje određenih odluka?

Da li je Staljin u Teheran došao kao vojskovođa koji jedini u tom momentu može sam da se nosi sa Hitlerom i koji je to već pokazao?
Da li mu je ta pregovaračka pozicija davala moć da postavlja uslove?
Da li se u tom svetlu može posmatrati naprasna odluka da se u Jugoslaviji podrži njegova strana?

Naravno da jeste, ali ti nisi pisao o tome, nego o nekakvim sferama.

Malo je bez veze što se sad vadiš na terminologiju.
Mogu ja sad da teram mak na konac pa da dokazujem da ni taj izraz nije pogrešan, i da je podrška komunistima zapravo prepustanje Jugoslavije pod sferu uticaja SSSSRa.
Ali hajd, ne moram



Nisu učinili ništa super veliko, ali su činili ono najvažnije - borili su se.


Malo borili, malo bežali, ali ništa važno ni presudno nisu učinili da bi se desio tako radikalan zaokret. Nešto drugo je u pitanju.

Npr. šta bi ti pomislio da si na mjestu Čerčila i da ti iz Blečli parka dođe rašifrovani tekst poruke Lera od 22. juna u kojem Ler kaže da je u toku operacije Švarc poginulo 583 Nijemca i 7489 partizana, uz mogućnost da je još oko 4000 partizana ubijeno

Pomislio bih da se radi o strahovitom porazu te vojske, šta drugo?
Da li na tako slabu vojsku treba računati kao na važnog saveznika? Ne, naravno


Šta bi eto svega ti ti zaključio ko se tu bori, a ko se zajebava?


To je već drugo pitanje.
Da li je zajebavanje ako neko svoj narod, kao Francuzi recimo svoj, ne gura da uludo gine bez ikakve persprektive pobede, osim perspektive da ga neki tamo veliki Čerčil iliveliki Staljin pomazi po kosi i pohvali.

I tu se možda dolazi do suštine.
Šta je Srbija dobila time što je Čerčil podržao patrizane?
Ništa osim komuniste na vlasi, a to je zaslužila ogromnim žrtvama.
Veliko zlo koje je plaćeno velikim žrtvama.
Ima li šta gore od toga?


KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:20 07.07.2013

Kolaboracija

zvanična Srbija je, nažalost, načisto da slavi kolaboraciju 41 - 45.
a tradiciju kolaboracije nastavlja i u novom veku. nažalost.
zvanična francuska, recimo, je načisto da ne slavi kolaboraciju. sve u interesu države. samo što se u novom veku ne snalazi baš najbolje.
džaba priče ispričane.
ps 1941. su kolaboracionisti održavali spiskove za streljanje i držali red u stroju za streljanje u kraljevu i kragujevcu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:32 07.07.2013

Re: Kolaboracija

a oni koji su pošli u borbu ugledali su se na pretke koji se takođe nisu predavali i nisu čekali da ih Englezi oslobode
gedza.73 gedza.73 14:52 07.07.2013

Re: Kolaboracija

a oni koji su pošli u borbu ugledali su se na pretke koji se takođe nisu predavali i nisu čekali da ih Englezi oslobode

A oni koji su se vratili iz borbe počeli su da streljaju po Bosni, da uzimaju najbolje umetnine i kuće za sebe, da zatvaraju po Zagrebu saradnike austrougarskih okupatora, razrezuju obavezni otkup, otimaju njive za sovjetske solhoze...

Ah, da, to nisu radili ti preci.


I ja se slažem da ste odabrali odličan datum za ustanak. Ubiješ dva
'ebena žandara
za početak a onda za četiri godine rata u Beogradu ubiješ nemačkih vojnika
Pet? Deset? Hiljadu?
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:08 07.07.2013

Re: Kolaboracija

za početak a onda za četiri godine rata u Beogradu ubiješ nemačkih vojnika
Pet? Deset? Hiljadu?

Gedžo ovo ti je totalno deplasirano, nego si valjda hteo da se pohvališ kako je onaj drugi tj.tebi prvi AF pokret mlatio Nemce ko zečeve.
Naroćito su žandari bili revnosni
Srpska žandarmerija streljala Srbe
gedza.73 gedza.73 15:35 07.07.2013

Re: Kolaboracija

Srpska žandarmerija streljala Srbe“

Srbe su tamanili koliko je ko stig'o. Komunisti, četnici, ustaše, Nemci...
To što su nosili petokrake, lobanje, kukaste krstove nije uticalo puno na nameru.

Gedžo ovo ti je totalno deplasirano, nego si valjda hteo da se pohvališ kako je onaj drugi tj.tebi prvi AF pokret mlatio Nemce ko zečeve.


Prvi ili drugi? Kod mene su bili k'o jednojajčani blizanci. Barabe, neradnici, lopovi i ubice. S tim što su jedne nagradili posle rata njima slični.

Elem, mene zanima što nije ustanak neki dan kad su napadnuti Nemci nego baš panađur na kome je jedan 'istinski pravdoljubivi' heroj pucao u dvojicu policajaca koji su održavali red.

Deplasirano ili ne da li postoji neki podatak koliko je ubijeno Nemaca tokom četvorogodišnjeg rata u Beogradu?

Ja to zbog SUBNOR-a da ne ispadne da su i oni bili kolaboracionisti u Beogradu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:11 07.07.2013

Re: Kolaboracija

A oni koji su se vratili iz borbe počeli su da streljaju po Bosni, da uzimaju najbolje umetnine i kuće za sebe, da zatvaraju po Zagrebu saradnike austrougarskih okupatora, razrezuju obavezni otkup, otimaju njive za sovjetske solhoze...

Ah, da, to nisu radili ti preci.

o tome je dovoljno napisao Arčibald Rajs
looping looping 18:42 07.07.2013

Re: Kolaboracija

Srbe su tamanili koliko je ko stig'o. Komunisti, četnici, ustaše, Nemci...
To što su nosili petokrake, lobanje, kukaste krstove nije uticalo puno na nameru.

To je sustina, al' kad nikom nije jasno.
Srbe ne treba osvajati, samo ih treba svadjati jedne sa drugima pa neka se ubijaju. I na kraju jos i proslave to samoubistvo.
gedza.73 gedza.73 19:04 07.07.2013

Re: Kolaboracija

Milan Karagaća
o tome je dovoljno napisao Arčibald Rajs

Tačno. Pisao je o mentalitetu.
Ali nigde u knjizi nije napisano da su srpski vojnici izbacivali Hrvate iz kuća, otimali imanja, zadužbine, svetili se za njihove stravične zločine učinjene po Srbiji.
'oslobodioci' .45- su prvo oslobađali vile po Dedinju, ponašali se kao 'bogovi' i okupatori u Srbiji koja je 'zaslužila da bude kažnjena'.

Možda tebi deluje kao mala razlika ali između heroja i jajara ipak postoji linija koja ih deli.

Ima jedan mali deo o srpskom tajkunu koji je mešao brašno sa peskom za srpsku vojsku i na takvom liferovanju zaradio ogroman novac.
Nešto slično današnjim barabama koji su na sličan način stekli ogroman kapital koji im je omogućio lagodan život i mogućnost da svoju decu školuju po inostranstvu na prestižnim univerzitetima.

Ta deca, vaspitavana od tih i takvih roditelja, će jednog dana voditi ovu zemlju.

Da se vratimo na tog srpskog tajkuna koga je 'opisao Arčibald Rajs'.
Njegov sin je kao dete živeo u Švajcarskoj (najverovatnije sklonjen tokom rata).
Kad je prošla opasnost, tokom koje su izginuli mnogi njegovi vršnjaci, tatko ga vraća u zemlju gde završava gimnaziju.

Budući da ne potiče iz sirotinjske već iz bogataškolopovske porodice ponovo odlazi u Švajcarsku pa u Francusku gde se susreće sa mnogim 'naprednim pogledima i rešenjima svetske nepravde'.

Idući očevim stopama sin uspeva da za oca i strica naplati ratnu odštetu, majci izdejstvuje veliku kiriju (nije oduzeta imovina) a sebi sredi izdavanje zgrade rumunskoj ambasadi.

Ko je otac a ko je sin?

Vidi se da su poštenjačine ali da li, slučajno, znaš njihova imena?


Hint

(desna 'junačina' sin)

Milan Karagaća Milan Karagaća 23:51 07.07.2013

Re: Kolaboracija

Deplasirano ili ne da li postoji neki podatak koliko je ubijeno Nemaca tokom četvorogodišnjeg rata u Beogradu?

Pa ne mnogo jer su ih čuvali Nedićevi žandari i specijalna policija, a bilo bi mnogo moralnije, poštenije i patriotskije da se zapitaš koliko je Srba i Jevreja, dakle Beograđana likvidirano u periodu od 1941-1944.godine.Svi rodoljubi su otišli u jedinice partizanske ili Dražine na početku rata kada je počela tortura, streljanje i vešanje, a oni mnogo fini Beograđani, gospoda odmah izrazili lojalnost i poslušnost okupatoru i nastavila da gospodski živi dok im po ulicama vešaju sugrađane.E to su ti oni koji kažu da ih partizani nisu oslobodili 20. oktobra već okupirali.
Kako ne možeš da zamisliš koji su to ljudi koji mirno piju kafu u baštama na Terazijama a na banderama vise njihovi sugrađani.

a onda još zatrpaju nemačku komandu prijavama protiv komšija pa ih sami Nemci moraju preko razglasa pozivati da prestanu sa cinkarenjem i dodvoravanjem jer ne mogu stići sve da obrade.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:01 08.07.2013

Re: Kolaboracija

Deplasirano ili ne da li postoji neki podatak koliko je ubijeno Nemaca tokom četvorogodišnjeg rata u Beogradu?

Na primer,samo u operaciji za oslobođenje Beograda ubijeno je preko 15.000 a zarobljeno oko 9000 pripadnika nemačkih okupacionih snaga.Prva armijska grupa NOVJ imala je blizu 3.000 poginulih i oko 4.000 ranjenih, a 4.korpus Crvene armije izgubio je 960 vojnika i oficira. Prva armijska grupa NOVJ imala je oko 3.000 poginulih i 4.000 ranjenih, a Četvrti korpus Crvene armije izgubio je 960 vojnika i oficira.
Napominjem da u operaciji nisu učestvovali četnički korpusi zbog angažovanosti na drugim pravcima, pre svega obezbeđivanja komunikacija za povlačenje nemačke armije iz Grčke a bogami i obezbeđivanju i priprema za sopstveno povlačenje sa gazdama.
gedza.73 gedza.73 08:00 08.07.2013

Re: Kolaboracija

Pa ne mnogo jer su ih čuvali Nedićevi žandari i specijalna policija, a bilo bi mnogo moralnije, poštenije i patriotskije da se zapitaš koliko je Srba i Jevreja, dakle Beograđana likvidirano u periodu od 1941-1944.godine.


Pa što se skojevci ne boriše protiv Nemaca i žandara i specijalne policije? Četiri godine, malo li je da se ubije više od 5 (pet) Nemaca?

Mnogo. Tokom rata je ubijeno previše i Srba i Jevreja.

A onda su došli oslobodioci. I pobili još.

Evo ja se pitam koliko je pobijeno, opet, Nemaca tokom rata od strane 'boraca protiv antifažima' sa sovjetskim on-of dugmetom, koliko Srba i Jevreja od Nemaca i specijalne policije, koliko Srba od ruke 'oslobodilaca' (sve se to slilo u mrski Beograd da se sveti).

Milane, razumem ja tebe. Imao sam jednog rođaka, vojno lice, koji je na moje mnogobrojne kritike na kraju priznao
-Mne je vojska odhranila, dala mi posao, stan, dali su mi sve. Kako da budem protiv njih?

Tu sam već stao. Hebiga, kupili čoveka, prodao integritet i šta sad da mu kažem.

Sva sreća što se polako prave činjenice (ne Prle Tihi Valter istorija) pomaljaju iz mraka i dosta toga se saznaje.
Malo iritiraju partijski 'istoričari' kojima je jedini argument 'relativizacija' mada bih ja voleo da čujem kontra činjenice.


Lopovi su lopovi. Ubice su ubice. Nema opravdanja, nema istorijskih trenutaka i okolnosti, nema mojih i tvojih.
To što ti braniš ove jedne jer su ti omogućili lagodan život nije pravi argument.
To je dvoličnost i licemerje.

I za kraj, da ti kažem da svi komunisti Srbi su bile obične barabe. Lezilebovići, bezmozgaši, poslušnici, prevaranti, neradnici.
Svi odreda.
looping looping 08:06 08.07.2013

Re: Kolaboracija

I za kraj, da ti kažem da svi komunisti Srbi su bile obične barabe. Lezilebovići, bezmozgaši, poslušnici, prevaranti, neradnici.
Svi odreda.

E, sa ovom generalizacijom si pokvario post.
bolid1 bolid1 08:41 08.07.2013

Re: Kolaboracija

gedza.73

I za kraj, da ti kažem da svi komunisti Srbi su bile obične barabe. Lezilebovići, bezmozgaši, poslušnici, prevaranti, neradnici.
Svi odreda.


Sramota!
gedza.73 gedza.73 09:02 08.07.2013

Re: Kolaboracija

I za kraj, da ti kažem da svi komunisti Srbi su bile obične barabe. Lezilebovići, bezmozgaši, poslušnici, prevaranti, neradnici.
Svi odreda.

E, sa ovom generalizacijom si pokvario post.


Ovaj deo je bio namenjen isključivo Milanu.
Jar ako su svi ljudi koji su ostali u Beogradu tokom okupacije saradnici Nemaca, ljotićevci, špijuni, cinkaroši i ubice koji su zaslužili da ih 'oslobodioci' oslobode kuća, slika, imovine jer nisu bili u šumi onda su i svi komunisti dvolični bezmudaši koji su klimali glavom na hapšenja, prebijanja, pljačkanja i svi su zaslužili da se nađu u istom košu.

Čekao sam Milanov odgovor na provokaciju a onda ovo pojašnjenje.

Tokom rata su jednom fabrikantu Nemci naredili da ih snabdeva hranom. U suprotnom mu je sledovalo streljanje.
U tom periodu on je hranio sirotinju i skrivao par Jevreja u fabrici.
Posle rata je uhapšen (za razliku od Kočinih roditelja).

Za dan je peticijom sakupljen ogroman broj glasova. On je streljan.

Drugi predratni ugledni čovek je bio u zarobljeništvu tri godine.
Tamo je i umro.
Posle rata mu je oduzeta sva imovina jer je 'sarađivao sa okupatorom'.

Koliko se komunista pobunilo protiv ovakvog ponašanja?
Da li su smeli?
Da li su se slagali?

Kao i Beograđani. Jedni su se plašili fašista drugi antifašista.
To što su osećali strah ne znači da su se sa zločinima slagali.

Nema crno-belo. Niti su svi isti.

Milan u celu priču uključuje sindrom krstaša. Dal' si lopov, ubica, idealista ako ubijaš muslimane ti si oslobođen greha.
Ako si na strani krsta (petokrake) svi su ti gresi oprošteni i bićeš nagrađen u raju (Novi Beograd) za svoja 'istaknuta dela'.
predatortz predatortz 09:24 08.07.2013

Re: Kolaboracija

gedza.73


Ajde bre Gedžo, dokle ćeš da nasedaš na Karagaćine fazone...
looping looping 09:39 08.07.2013

Re: Kolaboracija

Ovaj deo je bio namenjen isključivo Milanu.
Jar ako su svi ljudi koji su ostali u Beogradu tokom okupacije saradnici Nemaca, ljotićevci, špijuni, cinkaroši i ubice koji su zaslužili da ih 'oslobodioci' oslobode kuća, slika, imovine jer nisu bili u šumi onda su i svi komunisti dvolični bezmudaši koji su klimali glavom na hapšenja, prebijanja, pljačkanja i svi su zaslužili da se nađu u istom košu.

Pa jeste. Gos'n Karagaca se jos uvek drzi starog nacina razmisljanja:
Mi i oni. Komunisti i fasisti itd.
Kod njega nema sivog.
U jednom selu kao sto je Bela Crkva, od cirka 1,000 stanovnika (danas 600), podelis mestane na one za kralja i one protiv kralja, to ti je decija igra. Ma mozes da ih podelis kako hoces.
Zato danas ima spomenika i jednima i drugima.
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:24 08.07.2013

Re: Kolaboracija

Pa jeste. Gos'n Karagaca se jos uvek drzi starog nacina razmisljanja:
Mi i oni. Komunisti i fasisti itd.
Kod njega nema sivog.

Pa nije, mnogo je više sivog no kristalno čistog ali je generalna linija kada se radi o antifašističkoj borni jasna, a to što se neko pokakio na ono zbog čega su četiri godine ratovali, sami bili ranjavani a njihovi drugovi izginuli časno se boreći za slobodu, i to pokakili zarad ličnih sujeta i privilegija pa i to istorija treba da kaže i sankcioniše. To je onaj deo patriotizma koji se kod nas zaboravlja, dakle pravi patriotizam je i osećaj ponosa ali i stida.
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:25 08.07.2013

Re: Kolaboracija

predatortz
gedza.73


Ajde bre Gedžo, dokle ćeš da nasedaš na Karagaćine fazone...

ne nego pokušava da me isprovocira da ja nasednem na njegove provokacije.
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:43 08.07.2013

Re: Kolaboracija

Nema crno-belo. Niti su svi isti.

Milan u celu priču uključuje sindrom krstaša. Dal' si lopov, ubica, idealista ako ubijaš muslimane ti si oslobođen greha.
Ako si na strani krsta (petokrake) svi su ti gresi oprošteni i bićeš nagrađen u raju (Novi Beograd) za svoja 'istaknuta dela'.

banalizuješ.
Svako za svoje postupke mora da odgovara i to je suština, nema amnestiranja iz ideoloških razloga.
Jar ako su svi ljudi koji su ostali u Beogradu tokom okupacije saradnici Nemaca, ljotićevci, špijuni, cinkaroši i ubice koji su zaslužili da ih 'oslobodioci' oslobode kuća, slika, imovine jer nisu bili u šumi onda su i svi komunisti dvolični bezmudaši koji su klimali glavom na hapšenja, prebijanja, pljačkanja i svi su zaslužili da se nađu u istom košu.

ne, nisu svi Beograđani, ali se zna koji jesu i ko takve rehabilituje.Ja ne govorim o običnim ljudima koji su trpeli i u strahu živeli već onima koji su bili u aktivnos službi okupatora i njegovi doušnici i koji su krivi za smrt ogromnog broja onih što su završili na Banjici i Jajincima.
Dakle, “Nije teško zamisliti šta bi se desilo s dvojicom partizana da su nakon prvih hitaca reagovali kolebljivo i položili oružje. Svakako da bi bili zarobljeni i potom izolovani kao taoci, a zatim streljani.
Pripadnici represivnog kvislinškog aparata učestvuju u streljanjima talaca (uglavnom komunista) u okupiranoj Srbiji, počev od 5. jula 1941.[27] Nakon prvog učešća u streljanju talaca (Beograd, 5. jul 1941. kada je streljano 13 lica – 10 komunista i tri Jevrejina - od strane policije Uprave grada Beograda), zabeležena su naredna učešća pripadnika kvislinškog represivnog aparata u masovnim streljanjima talaca, zarobljenih partizana i civila, tokom istog meseca, kako u Beogradu tako i u drugim mestima u Srbiji. Prema tvrdnjama generala Vermahta, Feliksa Benclera, od 23. jula 1941, pripadnici srpske žandarmerije su „prema instrukcijama nemačkih okupacionih vlasti“ do ovog datuma „streljali već mnogo više od 100 lica“.[28] Ovakva praksa dodatno je intenzivirana u narednom periodu.
Zašto onda predstavnici akademskog istorijskog revizionizma ne proglase 5. jul 1941, kada su pripadnici represivnog aparata u kvislinškoj službi (tj. „predstavnici države“ u revizionističkoj interpretaciji) u Beogradu izvršili masovno streljanje svojih sunarodnika, početkom „bratoubilačkog rata“ u Srbiji?
Uostalom, predstavnici kvislinškog represivnog aparata (Specijalna policija i žandarmerija), u saradnji sa Gestapom, još od 22. juna 1941. započinju sa hapšenjima komunista širom Srbije, pri čemu je od ovog datuma do 7. jula 1941. uhapšeno nekoliko stotina komunista i simpatizera KPJ.[29] Primera radi, od 193 uhapšena komunista u Beogradu, od 22. juna do 7. jula 1941, 166 su uhapšeni od strane kvislinškog represivnog aparata.[30] Većina ovih ljudi je streljana tokom leta 1941, a među njima su i komunisti streljani 5. jula 1941.
žandarmerijskih
Odluka o formiranju logora Banjica doneta je u štabu nemačkog vojnog zapovednika u Srbiji 22. juna 1941. Istog dana šef upravnog štaba Harald Turner je ovu odluku saopštio predsedniku Saveta komesara i komesaru Ministarstva unutrašnjih poslova, Milanu Aćimoviću koji je sprovođenje odluke preneo u nadležnost predsedniku Uprave grada Beograda, Dragom Jovanoviću. Istaknuti pripadnik represivnog aparata Kraljevine Jugoslavije, Svetozar Vujković, postavljen je 5. jula 1941. za dela logora u nadležnosti kvislinških organa. Prvi zatočenici logora bila je grupa od 70 komunista mahom iz Beograda koja je na Banjicu sprovedena 9. jula 1941.[31]”
Preporučujem da iOVO pročitaš.

Milan Karagaća Milan Karagaća 11:59 08.07.2013

Re: Kolaboracija

Lopovi su lopovi. Ubice su ubice. Nema opravdanja, nema istorijskih trenutaka i okolnosti, nema mojih i tvojih.

tačno, nego ti na jednoj strani vidiš anđele a na drugoj đavole.
To što ti braniš ove jedne jer su ti omogućili lagodan život nije pravi argument.To je dvoličnost i licemerje.

Prvo , nije uopšte bio lagodan đivot kao što ti misliš jer se radilo, a kako ti uopšte tako ofrlje ocenjuješ ili znaš da neko živi lagodno.Lagodno, tj. normalno smo živeli svi dok nije nastupila opšta kriza pameti, identiteta, politike, ekonomije i svega , što i danas traje.
A ako su ti tačni taktičko-tehnički podaci koje si stavio na svom profili pa i ti si điveo u tom sistemu taman toliko da si završio, ako si hteo , sredenju školu, roditelji zarađivali i mogli te školovati.
I za kraj, da ti kažem da svi komunisti Srbi su bile obične barabe. Lezilebovići, bezmozgaši, poslušnici, prevaranti, neradnici.
Svi odreda.

ma ne samo komunisti Srbi već , i to naročito, komunisti ne-Srbi, jer su se komunisti Srbi većinom ispovraćali po sebi i svojoj prošlosti pa se povraćali u svoju naciju i sada i po njoj povraćaju jer im opet ne valja.
Jedino to da su bili neradnici možda baš i ne stoji jer su ipak izgradili zemlju, podigli fabrike, izgradili pruge, mostove, puteve , tako da su oni koji su pompezno došli kao antikomunisti imali šta da poruše i tako nas vrate u feudalno i predpolitičko stanje, a narodu se više jebe i za četnike i partizane i komuniste i nekomuniste i za republikance i monarhiste i za novovernike i ateiste pa bogami i za crkvu i njenu oligarhiju.

milisav68 milisav68 07:36 09.07.2013

Re: Kolaboracija

Milan Karagaća

Svako za svoje postupke mora da odgovara i to je suština,

A jel odgovarao neko od komunista za zločine učinjene neposredno pred kraj i nakon završetka rata, pošto se veoma mali broj izdajnika i "izdajnika" provukao?
“Nije teško zamisliti šta bi se desilo s dvojicom partizana da su nakon prvih hitaca reagovali kolebljivo i položili oružje. Svakako da bi bili zarobljeni i potom izolovani kao taoci, a zatim streljani.

A nije teško ni zamisliti šta se dešava, kad se isti ti partizani ne kolebaju sa predajom, ali zato uredno pobegnu u šumu, i ostave narod na milost i nemilost okupatoru.

To se zove klanje vola za kilo mesa.

Pa kako bi ste vi reagovali, da vas je život doveo u situaciju na mesto Nedića (ne mora on, može bilo koji visoko rangirani političar) i da vam Nemci zaprete da će Srbiju prepustiti Madjarima, Bugarima, Albancima i Hrvatima, ako ne smirite situaciju?

Pa nestali bi sa lica zemlje.
Prema tvrdnjama generala Vermahta, Feliksa Benclera, od 23. jula 1941, pripadnici srpske žandarmerije su „prema instrukcijama nemačkih okupacionih vlasti“ do ovog datuma „streljali već mnogo više od 100 lica“.[28] Ovakva praksa dodatno je intenzivirana u narednom periodu.

U istom tom izveštaju piše, da su mnoge žandarmerijske jedinice odbile da streljaju bez odluke suda, pa su Nemci morali sami da streljaju (uz pretnju da će odmazda biti još žešća), ali svako piše ono što njemu odgovara.

Komunisti su bili u sukobu sa žandarima i pre rata, i nije bilo retko da su pucali na njih (a to se pojačalo sa okupacijom), pa je bila razumljiva želja žandara za osvetom (koju vi strasno osudjujete), ali zato nigde nisam video da ste osudili želju za osvetom oslobodilaca i "oslobodilaca".

Lako je danas biti ispravan za tastaturom, pa osudjivati nekog, koji je tada priznavao realnost.
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:25 09.07.2013

Re: Kolaboracija

A jel odgovarao neko od komunista za zločine učinjene neposredno pred kraj i nakon završetka rata, pošto se veoma mali broj izdajnika i "izdajnika" provukao?

Ajde ovako pre nego što bi stvarno trebalo da malo prilegneš i naspavaš se jer si očito nenaspavan pa ti se pričinjava. Elem, konkretno bez palamudjenja odgovori mi koliko je gradjana Beograda nestalo, streljano, ulogoreno , poslato "na rad u Nemačku" gde kako je govorio Nedić ima posla za sve, dakle koliko su Beograđana ,Srba i Jevreja, direktno ili indirektno likvidirali kolaboracionisti pa to uporedi sa brojem onih koje su likvidirali partizani 1945/6. Ne opravdavam ni jednu lividaciju od strane partizana izvršenu na osnovu potkazivanja, lažnih optužbi, olakih prekih sudova, ali nemoj mi tupiti da je veći zločin počinjen likvidacijom oko 1.500 lica, među kojima , nažalost ima i nevinih ili nezasluženo strogo kažnjenih, ali je većina krivih, od zločina koji su počoinili Nemci i Nedićev aparat likvidirajući preko 60.000 ljudi samo u Jajincima, a koji su svi bili nevini.
Pa sada Milisave,odmori malo, opusti se od tih ideoloških stega i mržnje, razmišljaj malo u onom vremenu , a ne , kao što sam kažeš, lupanjem po tastaturi.
milisav68 milisav68 12:42 09.07.2013

Re: Kolaboracija

Milan Karagaća
Ne opravdavam ni jednu lividaciju od strane partizana izvršenu na osnovu potkazivanja, lažnih optužbi, olakih prekih sudova, ali nemoj mi tupiti da je veći zločin počinjen likvidacijom oko 1.500 lica, među kojima , nažalost ima i nevinih ili nezasluženo strogo kažnjenih, ali je većina krivih, od zločina koji su počoinili Nemci i Nedićev aparat likvidirajući preko 60.000 ljudi samo u Jajincima, a koji su svi bili nevini.

Pa nisu svi stradali u Jajincima bili iz Beograda.
Pa sada Milisave,odmori malo, opusti se od tih ideoloških stega i mržnje, razmišljaj malo u onom vremenu , a ne , kao što sam kažeš, lupanjem po tastaturi.

Ma da, evo baš sad razmišljam kako je trebalo Žanku Stokić poslati u šumu.

mariopan mariopan 14:17 07.07.2013

...

Ne radi se to od juče, ovo je samo najsvežiji primer.

Zatiranje svakog osećaja ponosa što smo bili deo te velike borbe protiv fašizma ima svoj krajnji cilj - ponižavanje Srbije, amnestija za okupatore i kolaboracioniste, njihove pomagače, i povraćaj njihove imovine (već traže i ne sumnjam da će dobiti)?

Poniziti i oslabiti Srbiju, moralno i materijalno, na koje pristaju marionete koje dižu dva prsta po Skupštini - tome služi "zaboravljanje" datuma iz istorije na koje bi trebalo da smo ponosni.

Ponosan narod teško je skršiti (kada zatreba) zato se to radi dugo i polako, mic po mic....pa ako na to pristanemo ne treba da se čudimo kada jednog dana ukinu i Srbiju.

Naša sramota.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:39 07.07.2013

Re: ...

Naša sramota.

Baš sramota.
Ali šta ćeš kad kako neko napisa u komentaru na tekst u "Politici"
"Kad savetnik predsednika drzave i neki istoricari revizionisti tvrde da Trojno pakt bio povoljan po Srbiju, a predsednik drzave da su pobednike u Jugoslaviji odlucili Saveznici, onda nista vise ne cudi i ne inenadjuje. Istoricari revizionisti nikako da smisle neku vecu bitku koja je proslavila cetnicko oruzje, niti da kazu koliko su nemaca izbacili iz vojnickog stroja. Kraj rata je docekalo 800,000 dobro naoruzanih boraca NOB, a cetnicka vojska razbijena povukla se zajedno sa saveznicima-nemcima. Te cinjenice niko ne moze da ospori."
mariopan mariopan 14:52 07.07.2013

Re: ...

"Kad savetnik predsednika drzave i neki istoricari revizionisti tvrde da Trojno pakt bio povoljan po Srbiju, a predsednik drzave da su pobednike u Jugoslaviji odlucili Saveznici, onda nista vise ne cudi i ne inenadjuje.


Pa lako je iz udobne fotelje biti general posle bitke...a tada je trebalo "stići i uteći i na strašnom mestu postojati", što oni ne bi bili kadri ni da im je tri života.

Ne sumnjam da je u ratu i posle rata bilo svega, ali datum kada je počeo otpor okupatoru i fašizmu svakoj zemlji bi bio za ponos?
Zar to treba da zaboravimo?
Neka, ako zaboravimo učićemo ispočetka.
arianna arianna 14:53 07.07.2013

Re: ...

Poniziti i oslabiti Srbiju, moralno i materijalno, na koje pristaju marionete koje dižu dva prsta po Skupštini - tome služi "zaboravljanje" datuma iz istorije na koje bi trebalo da smo ponosni.


ponižavamo se sami

u srednjoj školi skoro svi učenici znaju ko je Ekrem, Vendi i Stanija, a malo srednjoškolaca zna ko je Milunka Savić, Stepa Stepanović, Milena Pavlović i Milutin Milanković

moralno smo dno bili i ostali

takav nam je kulturni milje, ko god da nam ga hekla
mariopan mariopan 14:55 07.07.2013

Re: ...

arianna
ponižavamo se sami

Naravno.
takav nam je kulturni milje, ko go da nam ga hekla

Ne treba na to da pristajemo, to je naša greška i sramota.
arianna arianna 15:02 07.07.2013

Re: ...

Ne treba na to da pristajemo, to je naša greška i sramota.


Tvoja i moja greška sigurno nije, ministri prosvete i kulture ne osećaju se odgovornim ... znači, kriv je neki Pera pisar, iz administrativnog odeljenja

edit

Eto, danas je 7.juli-Dan ustanka naroda Srbije protiv fašizma koji je ukinut kao državni praznik I ovog 7.jula zvanična Srbija nije načisto da li slavi antifašističu borbu ili kolaboraciju
.

Farma nije ukinuta. Mediji prenose iz sata u sat, ko su i šta komentarišu finalisti
Sepulturero Sepulturero 18:24 07.07.2013

WTF

Takođe, oni su podržali nastojanja naše države da se pronađe rešenje problema Kosova i Metohije, kao i sporazum koji je postignut u Briselu 19. aprila, navodi se u saopštenju.”

Да ли ово значи да СУБНОР није против свих колаборација већ само неких? Молим вас да нам објасните каква је разлика између, ја мислим неоспорне, колаборације садашње власти са онима који су нас бомбардовали и оне коју су, сваки на свој начин, спроводили Дража Михаиловић и генерал Недић. С тим да је Недић био у далеко горем положају него садашњи властодршци.

И једно потпитање: Ко су сада чланови СУБНОРа? Ако је неко, например отишао у рат са 15 година на самом крају 1945, онда сада има 83 године. На основу чега се они састају са председником државе и какав мандат имају (чланство?) да одобравају Бриселски споразум?
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:42 07.07.2013

Re: WTF

једно потпитање: Ко су сада чланови СУБНОРа? Ако је неко, например отишао у рат са 15 година на самом крају 1945, онда сада има 83 године. На основу чега се они састају са председником државе и какав мандат имају (чланство?) да одобравају Бриселски споразум?


Meni je to u redu.
Nevladina organizacija koja propagira neke vrednosti za koje misli da su posebno važne. Pravo na članstvo u njoj ona sama određuje statutom koji mora da bude u skladu sa zakonom, i to je sve. Može da formira i podmladak SUBNORA što se mene tiče.
Problem može da nastane onda ako traže neke povlastice po osnovu pripadnopsti toj NVO a dok to ne traže, ili im se ne da, sve je ok.
Ako predsednik Srbije nema pametnija posla nego da prima razne NVO neka ih prima, to nije protiv zakona. O tome kako i šta je radio će se izjasniti birači na sledećim izborima.
Što se mene tiče ni bez ovog prijema ga ne bih glasao, a ovim prijemom je dodatno zapečatio tu odluku.
gedza.73 gedza.73 19:21 07.07.2013

Re: WTF

hoochie coochie man
Ako predsednik Srbije nema pametnija posla nego da prima razne NVO neka ih prima,

Previše metilena u šljivovici
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:38 07.07.2013

Re: WTF

Pa kad ne zna ni rakiju da ispeče. :)
Misli da je ispeći dobru rakiju isto kao i dobiti izbore u Srbiji...
E moj Tomo, zelen si ti još :)
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:36 07.07.2013

Re: WTF

Što se mene tiče ni bez ovog prijema ga ne bih glasao, a ovim prijemom je dodatno zapečatio tu odluku

e sada si mu zadao strašan politički udarac i obezbedio sebi ličnu prednost na narednim izborima. A šta mene briga za koga bi ti glasao i za koga glasaš, to je privatna stvar o kojoj se u civilizovanom svetu ne govori.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:56 07.07.2013

Re: WTF

to je privatna stvar o kojoj se u civilizovanom svetu ne govori.


Jel, a čemu služe kampanje?
Samo necivilizovani govore za koga će da glasaju i još nagovaraju druge da i oni za te glasaju.
Čist prostakluk, jel da?

Slabo ti, izgleda, stojiš sa civilizovanošču kad se o izborima radi.
Valjda zato što si zaglibljen u vreme kad izbora nije ni bilo.






cane.srbljanovic cane.srbljanovic 19:03 07.07.2013

Samosvest

"...Poenta je da Srbija treba da obeležava dan ustanka..."

Mislim da Srbija NE SME da slavi ovaj dan.
Iz sasvim jednostavnog razloga: Tog dana je (civilizovana) Srbija zakorachila u pakao iz koga se i dan danas ne nazire izlaz, i u kome je mozda zauvek i fatalno izgubljena.

Mada, mozda bi trebalo da ga 'obelezi' na neki nachin - mozda kao "Dan smrti" ili "Dan cutanja", u kome bi gradjani mozda trebalo da cuteci razmisle o tragichnoj neodgovornosti svojih 'vodja' i svog naroda i drzave, i da se podsete na chinjenicu da je Srbija vec 70-ak godina u smrtnom zagljaju posledica ove sulude, samoubilachke avanture. Datumi kada bi trebalo da se stidimo svoje gluposti i primitivizma, a zalimo (i trazimo oproshtaj od njih) one koji za to placaju cenu.

Parlament bi trebalo da donese zakon o promeni forme kalendara - i da se u kalendarima ubuduce datumi 27. mart i 7 Juli izbrishu, ili ZACRNE/PRECRTAJU. Kao i 13-i sprat u (mnogim) hotelima i bolnicama u US. Ali ne iz neznanja ili sujeverja, vec naprotiv - zbog znanja i razumevanja smrtonosnog ludila koje ovi datumi oznachavaju. Na zalost, to ne bi bile jedine 'rupe' u kalendaru, ako iskreno i racionalno razmislimo, tu su barem josh jedan ili dva, jednako tragichna, kandidata.

Razumem da ce mnogima ovo mishljenje smetati - i nadam se da necemo 'slaviti' ovaj dan primitivizmom i nasiljem (brisanjem, banovanjem, i sl). Mada bi to, paradoksalno, bila savrsheno prikladna ironija.
freehand freehand 22:10 07.07.2013

Re: Samosvest

Razumem da ce mnogima ovo mishljenje smetati

Od toga šta se sve ovde zove mišljenjem tužnije je to da ih ima koji se sa njim slažu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:29 07.07.2013

Re: Samosvest

nadam se da necemo 'slaviti' ovaj dan primitivizmom i nasiljem (brisanjem, banovanjem, i sl).

Taman posla, pa ovakav biser bi bilo grehota brisati ilki banovati, jedino što ne reče da treba izbrisati i one datume kada su bitange Karađorđe i Miloš onako grubo nasrnuli na turske poreznike iliti žandare koji su skupljali porez, a brate bili samo činovnici vlasti i od toga prehranjivali porodicu.
Ali ne iz neznanja ili sujeverja, vec naprotiv - zbog znanja i razumevanja smrtonosnog ludila koje ovi datumi oznachavaju. Na zalost, to ne bi bile jedine 'rupe' u kalendaru, ako iskreno i racionalno razmislimo

Da, bile bi to rupe zbog nečijih rupa u mozgu i samosvesti.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 23:59 07.07.2013

Re: Samosvest

jedino što ne reče da treba izbrisati i one datume kada su bitange Karađorđe i Miloš


Ja nisam rekao, ali vidim da 'ima ko misli'.

Da, bile bi to rupe zbog nečijih rupa u mozgu i samosvesti.


Ne mora odmah ad hominem, dr (od 'drug') Karagaca. Nije bash najpristojnije, niti je najcivilizovaniji nachin razgovora.

ovakav biser bi bilo grehota brisati ilki banovati


Nadam se da ovo nije samo trenutni religijski zanos, dr Karagaca. Ne bi Vam bio prvi put da brishete i zabranjujete drugima da pishu/govore.
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:19 08.07.2013

Re: Samosvest

Ne mora odmah ad hominem, dr (od 'drug') Karagaca. Nije bash najpristojnije, niti je najcivilizovaniji nachin razgovora.

pa i nije ad hominem već se odnosi na pristup jer u istoriji nema i ne sme biti rupa, sve mora biti razjašnjeno i tako će se obezbediti da se prema sebi i svojoj istoriji odnosimo pošteno.
jinks jinks 19:10 07.07.2013

...

Svakakve se stvari, često naučno-fantastične, mogu naći na marginama istorije.

Postoji jedna priča (slična onoj po kojoj je Lenjin blindiranim Kajzerovim vozom dopremljen u Petrograd 1917. kako bi digao revoluciju, izazvao građanski rat i time maksimalno oslabio Rusiju) po kojoj je J.B. Tito direktno iz Kvaternikovog kabineta specijalnim vozilom dopremljen u julu 1941. u Beograd kako bi u Srbiji izazvao masovni pomor i građanski rat, i time olakšao poziciju imeđu ostalih i NDH u njenom pohodu.

Sad da li je to tačno, po svoj prilici nije.

Opet, da Josip Broz nije bio bog zna kako prihvaćen u čitavoj Srbiji od u suštini celog naroda 1941., činjenica je da nije.
dr.wagner dr.wagner 19:34 07.07.2013

Što je više kleveta ...

... dan

-Iako se u prvoj polovici 40-ih nismo nikako proslavili u odnosu prema vama ( i još
mnogima ) , lijepo je znati da je bar jedan "naš" pozitivno utjecao na tok
povijesti i kod vas ...

-Ono što je nastalo kao rezultat tih ustanaka 1941. možda i nije školski primjer
demokracije , ali je "u rangu" (ili bolje od) ove današnje kvazi-demokracije ...


Wagner



mariopan mariopan 20:05 07.07.2013

Re: Što je više kleveta ...

dr.wagner
-Ono što je nastalo kao rezultat tih ustanaka 1941. možda i nije školski primjer
demokracije , ali je "u rangu" (ili bolje od) ove današnje kvazi-demokracije ...

Slažem se sa tobom doture , ali da čujemo šta na to kažu antikomunisti
blogovatelj blogovatelj 03:04 08.07.2013

Re: Što je više kleveta ...

ove današnje kvazi-demokracije


Izvini, a zasto je ovo danas kvazidemokratija?
Zato sto se tebi ne svidja ko je na vlasti?
Ili zato sto su plate male i nedovoljne?
dr.wagner dr.wagner 07:39 08.07.2013

Re: Što je više kleveta ...

... jutro

blogovatelj
Izvini, a zasto je ovo danas kvazidemokratija?


-Pod uvjetom da je ovo pitanje ozbiljno ...

-Pogledajmo zdravstvo i školstvo (o mirovinama-penzijama drugi put) , je li
to volja građana , da dok plaćaju PDV preko 20% (ovdje je 25%) moraju za neki
zahvat skupljati lovu od popova i automehaničara ... (svaka čast automehaničarima) ?
-Je li možda volja građana i sve veće raslojavanje na (pre)bogate i (pre)siromašne ?
-Je li volja građana odnos vlasti prema sveprisutnom kriminalu i korupciji ...
... itd , itd
.. e , ako je odgovor na ova pitanja: NE ... onda je to kvazidemokracija ... oni
istina imaju formalne izbore , ali između potpuno istih (loših)opcija , samo
sa različitim nazivima ...


blogovatelj
Zato sto se tebi ne svidja ko je na vlasti?Ili zato sto su plate male i nedovoljne?


-Meni je gotovo svejedno (a obrazložio sam iznad) tko je na vlasti tu kod mene ,
a kamoli tko je na vlasti kod vas ...

-A što se tiče "plaće" , ona je uvijek mala ...,ali "kod nas" je još i nedovoljna


Wagner

blogovatelj blogovatelj 07:54 08.07.2013

Re: Što je više kleveta ...

Pogledajmo zdravstvo i školstvo (o mirovinama-penzijama drugi put) , je li
to volja građana , da dok plaćaju PDV preko 20% (ovdje je 25%) moraju za neki
zahvat skupljati lovu od popova i automehaničara ... (svaka čast automehaničarima) ?
-Je li možda volja građana i sve veće raslojavanje na (pre)bogate i (pre)siromašne ?
-Je li volja građana odnos vlasti prema sveprisutnom kriminalu i korupciji ...
... itd , itd
.. e , ako je odgovor na ova pitanja: NE ... onda je to kvazidemokracija ... oni
istina imaju formalne izbore , ali između potpuno istih (loših)opcija , samo
sa različitim nazivima ...


Naravno da ljudi zele i ovo i ono i da pojedu i da popiju i da idu na more itd itd.
samo, zivot nije ono sto neko zeli, vec nesto sasvim drugo.
U normalno uredjenom drustvu politicari obezbedjuju uslove, ali svako sam zaradi pare.
To sto Srbija i Hrvatska ne znaju da izaberu politicare koji to umeju, to jeste problem Srbije i Hrvatske, ali to nije razlog da se izborni sistem u te dve zemlje ne zove demokratskim.
Postoje demokratske zemlje sa bednim ekonomijama a postoje i diktature sa solidnim ekonomijama.
Ne znam zasto mislite da je u demokratskom sistemu tesko izabrati vlast koja je debilna?
highshalfbooze highshalfbooze 08:13 08.07.2013

Re: Što je više kleveta ...

ali to nije razlog da se izborni sistem u te dve zemlje ne zove demokratskim

Naravno da je izborni sistem nedemokratski jer manjina odlučuje.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana