Društvo| Istorija| Jubileji| Religija

Vidovdan

expolicajac RSS / 20.06.2013. u 22:18

434px-Vitus_CXXVr.jpg

Mnogo nepoznanica, mnogo stereotipa, a najviše nepostojanje želje da se spozna istina.

Sveti Vid (lat Vitus) je jedan od najznačajnijih ranohrišćanskih svetitelja. Rođen je na Siciliji, a pogubljen u Rimu 303.  godine u vreme progona hrišćana pod carevima Dioklecijanom i Maksimilijanom. Rimokatolička crkva ga proslavlja 15 juna.

Prema delu „Mučeništvo Sv. Vida“ napisanom krajem 6 veka, Sv. Vid se rodio krajem 3 veka u bogatoj mnogobožačkoj porodici na jugozapadu Sicilije. Hrišćanstvo je kao dete primio od svog tutora Modesta i njegove žene Kreščentije, koja je bila Vidova dadilja. Bežeći od svog oca koji je na silu želeo da ga odvrati od hrišćanstva, Vid sa svojim tutorom i dadiljom beži u   Lukaniju, gde su sve troje kasnije uhapšeni kao hrišćani i sprovedeni u Rim. Prema legendi, u Rimu je mladi Vid učinio mnogo čuda, među kojima se navodi i isceljenje Dioklecijanovog sina. Uprkos svemu, sa svojim pratiocima je osuđen na smrt i pogubljen 303. godine bacanjem u kotao sa vrelim uljem. Prema legendi, iz tog kotla ga je još živog izveo anđeo koji ga je vratio u Lukaniju, gde je konačno umro.

Godine 756, mošti Sv. Vida su prenete u Pariz,  odakle su 836. predate benediktanskom  Korveju u Nemačkoj, koji postaje središte poštovanja ovog svetitelja.Katedrala Svetog Vida  u Pragu, jedna od najvelelepnijih katedrala izgrađenih u gotskom stilu, najveća i najznačajnija crkva u današnjoj Češkoj i sedište Češke nadbiskupije, izgrađena je u slavu Sv. Vida nakon što je Sveti Vaclav, češki knez, preneo deo njegovih moštiju iz Korveja u Prag 925. godine. 

Ples Svetog Vida

Kult Sv. Vida počinje da se širi u 6 veku iz italijanske pokrajine Lukanije (današnja Bazilikata), odakle se širi po celoj Italiji, Siciliji i Sardiniji, a odatle i u ostalim zemljama i narodima pod jurisdikcijom Rimske patrijaršije, uključujući i Germane i Zapadne i Južne Slovene. O njegovoj popularnosti svedoče mnogobrojni hramovi koji nose njegovo ime i imena pod kojima je poznat u različitim narodima: Vitus (Vitus) na latinskom, Gvido i Vito (Guido, Vito) na italijanskom, Gi (Guy) na francuskom, Vajt u germanskim jezicima (Weit, Veit), Vit kod Zapadnih Slovena (Vith, Vit, Wit) i Vid kod Južnih Slovena. Tokom srednjeg veka bilo je oko 1.300 crkvi i manastira gde se poštovao Sv. Vid kao zaštitnik, a čak 150 je tvrdilo da poseduje deo njegovih moštiju. Pominje se i u vizantijskim izvorima, što svedoči da je njegov kult bio poznat i u oblastima pod  Carigradskom patrijaršijom.

Tokom kasnog srednjeg veka, u Nemačkoj se raširio tzv. Ples Svetog Vida, običaj proslavljanja ovog svetitelja kolektivnim plesom do iscrpljenja koji se odvijao u masovnim svetkovinama pred njegovim kipom. Ovaj ples se proširio na češke i poljske krajeve i za njega se verovalo da leči od duševnih bolesti, opsednusti i epilepsije. To je dovelo do toga da se sv. Vid smatra patronom igrača i zabavljača i isceliteljem epilepsije i zaštitnikom duševno obolelih i opsednutih.

U južnoslovenskim krajevima, zbog asocijacije njegovog imena sa čulom vida, sv. Vid se smatra zaštitnikom očiju i isceliteljem bolesti i slabosti vida. U narodnoj medicini poznata je i Vidova trava, koja se koristi za jačanje vida i kod očnih infekcija.

Tradicionalno se predstavlja kao mladić sa palmom, ponekad sa gavranom i lavom. Najučestalija ikonografska predstava Sv. Vida je predstava lepog i bogato odevenog mladića u kotlu, sa palmom u ruci.

Smatra se patronom Čeha, Praga, Saksonije i grada Rijeke. O popularnosti ovog svetitelja na slovenskom Jadranu svedoče crkve posvećene Sv. Vidu i toponimi poput naselja Sv.Vid na ostrvu Krku ili brda Sv.Vid u Boki Kotorskoj.

U Pravoslavnoj crkvi se Sv. Vid priznaje kao svetitelj iz vremena nepodeljene crkve, ali njegov kult nije jak. Upadljivo je da u narodnom običajnom kalendaru pravoslavnih Srba sve do bugarskih granica postoji dan Vidovdan koji se obeležava takođe 15. juna (u 20  i  21 veku, 28 jun po gregorijanskom kalendaru) i pamti kao dan na koji se odigrala  Kosovska bitka 1389 godine. S obzirom na to da je u zapadnim krajevima srednjovekovne Srbije  prisutan uticaj Rima, da su u Srbiju doseljavani rimokatolički Sasi, moguće je da je ovaj praznik relikt prošlosti i vremena kada je bio obeležavan kao crkveni praznik na celokupnom srpskom etničkom prostoru. Međutim, ne treba sv. Vida isključivo dovoditi u vezu sa rimokatoličanstvom, jer je on ranohrišćanski svetac, koji se poštovao još pre raskola hrišćana na pravoslavce i katolike. Treba reći da je ovaj praznik poznat i kod Bugara iako Bugarska nikada nije bila pod uticajem Rimokatoličke crkve. Ovaj datum je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi posvećen Sv. Amosu, a tek 1892. godine postaje liturgijski praznik posvećen Sv. knezu Lazaru i sv. mučenicima srpskim, kad mu se i prvi put zvanično dodeljuje narodno ime Vidovdan. U poslednje vreme popularna je i teorija da Vidovdan nije direktno povezan sa Sv. Vidom, već sa slovenskim bogom Svetovitom  (Svetovid, Svantevit) sa Arkone. Sve prethodno navedeno upućuje na zaključak da je kult poštovanja staroslovenskog paganskog božanstva Svetovida zamenjen kultom Sv. Vitusa (t. j. kod južnih Slovena kultom Sv. Vida, a kod zapadnih Slovena kultom Sv. Vita). Kod Srba i Bugara koji iako priznaju Sv. Vida, kao ranohrišćanskog sveca, ovaj dan se poštuje više kao narodni praznik Vidovdan.

 

 

 

 

 

 



Komentari (184)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nurudin nurudin 22:27 20.06.2013

Световид

је био врхунско божанство међу јужним Словенима, док је Перун врхунско божанство Руса и других источнословенских народа...

Ако се не варам, тако смо учили у чкоље...:)
nim_opet nim_opet 16:39 21.06.2013

Re: Световид

Ta podela na juzne slovene itd - vazi tek ok negde X veka, kad su Madjari razdvojili ove juzne krajeve od ostalih slovena, a do tada su svi Sloveni ovde dole bili pokrsteni.

Tek sad vidim u sta se izrodi ova diskusija...budibogsnama.
angie01 angie01 17:09 21.06.2013

Re: Световид

Ta podela na juzne slovene itd - vazi tek ok negde X veka, kad su Madjari razdvojili ove juzne krajeve od ostalih slovena, a do tada su svi Sloveni ovde dole bili pokrsteni.



juzni sloveni su, kao i istocni i zapadni, dobili ime po pravcu u kome su se kretali i naseljavali tokom seoba. Juzni sloveni su zaustavljeni na granici Istocnog rimskog carstva, na donjem toku Dunava.

njihovo pokrstavanje je trajalo prakticno od doaska, pa do srednjeg veka.
Dr M Dr M 22:42 20.06.2013

Dogadjaji...


1389, Bitka na Kosovu, sukob srpske vojske pod vođstvom kneza Lazara i turske vojske pod vođstvom sultana Murata,
1914, atentat na nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu, što je pokrenulo Prvi svetski rat,
1921, srpski kralj Aleksandar I Karađorđević doneo Vidovdanski ustav, Ustav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca,
1948, na inicijativu Sovjetskih delegata Andreja Ždanova, Maljenkova i Suslova doneta Rezolucija Informbiroa što je označilo razlaz između Jugoslavije i istočnog bloka,
1989, obeleženo 600 godina Kosovske bitke, govorom Slobodana Miloševića na Gazimestanu,
1990, usvojeni amandmani na Ustav Hrvatske, kojim Srbi više nisu bili konstitutivni narod u Hrvatskoj.

Kad se ovako poredja, ispada da je Vidovdan dan istorijskih srpskih sunovrata.

Taj sv. Vid bi baš mogao da se malo potrudi oko nas, kad ga ovoliko slavimo.
expolicajac expolicajac 22:44 20.06.2013

Re: Dogadjaji...

Taj sv. Vid bi baš mogao da se malo potrudi oko nas, kad ga ovoliko slavimo.

nurudin nurudin 22:45 20.06.2013

Re: Dogadjaji...

aj sv. Vid bi baš mogao da se malo potrudi oko nas, kad ga ovoliko slavimo.


Стрпен спашен...:)

2013. датум за почетак приступних преговора...
Dr M Dr M 22:50 20.06.2013

Re: Dogadjaji...

2013. датум за почетак приступних преговора...


Tu će sv. Vid malo da se pita, osim ako ne odigra Igru sv. Vida sa sv. Angelom..
freehand freehand 00:24 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Taj sv. Vid bi baš mogao da se malo potrudi oko nas, kad ga ovoliko slavimo.

Eto, a očekivao sam da mu bar izručenje Miloševića ubrojiš kao pozitivno daštanje.
Jukie Jukie 03:05 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Dr M
Taj sv. Vid bi baš mogao da se malo potrudi oko nas, kad ga ovoliko slavimo.

Mislim da ustvari pokušavamo da ga smilostivimo da prestane da nam pravi probleme
Dr M Dr M 08:41 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

freehand
Taj sv. Vid bi baš mogao da se malo potrudi oko nas, kad ga ovoliko slavimo.

Eto, a očekivao sam da mu bar izručenje Miloševića ubrojiš kao pozitivno daštanje.


Naveo sam sunovrate, po sećanju.

Izručenje SM je korak u pozitivnom pravcu, možda se sv. Vid dozvao pameti?

Videće se u petak.
predatortz predatortz 08:53 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Dr M


Niz se nastavlja. Za Vidovdan naredne godine sprema se velika satanizacija Srba. Naime, u Sarajevu je u toku projekat pod pokroviteljstvom folksdojčera Valentina Incka uz svesrdnu pomoć IZ, 'naučne javnosti' i drugog bašibozuka koji treba da dokaže 'terorističku prirodu' srpskog nacionalnog bića. Ta priroda je oličena u Gavrilu Principu, koji po novijoj bošnjačkoj istoriji nije bio borac za slobodu slovenskih naroda, rame uz rame sa Andrićem, Golubićem,Dr Mladenom Stojavovićem, Nedeljkom Čabrinovićem i drugim znanim i neznanim Srbima, Muslimanima i Hrvatima koji su pripadali Mladoj Bosni, nego velikosrpski terorista koji je ubio njihovog dragog prestolonaslednika!

To što je 'dragi prestolonaslednik' bio okupator, koji je došao da nadgleda zveckanje oružjem na granici sa Srbijom, ne zbunjuje bošnjačku 'naučnu' javnost koja sprema niz aktivnosti da dokaže kako su bosanski Srbi gurnuli planetu u pakao svetskog rata. To što su svima prsti već bili na obaraču, što su se u konflikt umešale sile koje sa austrijsko srpskim konfliktom ne bi imale ništa da ga nisu priželjkivale i očekivale, takođe ne zbunjuje nadahnute sarajevske 'povjesničare'.
Sprema se podizanje spomenika Ferdinandu za naredno leto, Gavrilove stope su zalivene, most je Ferdinandov a Fuhrer Incko , sa osmehom na licu, prekraja istoriju.

Naši istoričari ćute, jer jbga važan je datum...
krkar krkar 09:20 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Naši istoričari ćute, jer jbga važan je datum..


Čeda Antić duva u te tvoje diple. Prolupao skroz. Naravno, sasvim namerno, treba neko jednog dana da nasledi Šešelja i Koštunicu.

Franz Ferdinand nije bio nikakav okupator nego priznati i legitimni prestolonaslednik tvoje pokrajine Bosne koja je bila deo Austro-Ugarske.

A Gavrilo Princip je bio Zvezdan Jovanović.

Ili Adem Jashari ako ti je tako draže.

predatortz predatortz 09:28 21.06.2013

Re: Dogadjaji...


Franz Ferdinand nije bio nikakav okupator nego priznati i legitimni prestolonaslednik tvoje pokrajine Bosne koja je bila deo Austro-Ugarske.


Bez volje njenog naroda. Uzgred, ni sama K und K skupština nikad nije potvrdila akt aneksije, tako da čak ni sa njihove strane nije bilo sve legalno.

Predstavnici Srba i Muslimana su slali delegaciju u Budimpeštu koja je velikim silama stavila do znanja da je aneksija urađena mimo volje stanovništva.

Protiv su bile Engleska i Francuska...
freehand freehand 09:31 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Franz Ferdinand nije bio nikakav okupator nego priznati i legitimni prestolonaslednik tvoje pokrajine Bosne koja je bila deo Austro-Ugarske.

Kad se sad nisam šlogirao...
Pa šta su im na to rekli Turci, crni Krkare?!
krkar krkar 09:33 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Protiv su bile Engleska i Francuska...


Engleska je bila protiv iz svog interesa. Ali joj se gadilo da na bilo koji način, makar i za podršku svojim interesima, podrži divlje Srbe čiji oficiri pod zakletvom ubijaju kralja i kraljicu... i onda ih kao pijane konjokradice izbacuju preko balkona i mrtve kasape oficirskim sabljama.

Tako da je rekla da je protiv i tu stala.

A Srbima se to kraljoubijanje osladilo baš. Zaređalo i nikako da stane.
predatortz predatortz 09:38 21.06.2013

Re: Dogadjaji...



Engleska je bila protiv iz svog interesa. Ali joj se gadilo da na bilo koji način, makar i za podršku svojim interesima, podrži divlje Srbe čiji oficiri pod zakletvom ubijaju kralja i kraljicu...


Nebitno. Bitno je da aneksija nije bila plod neke međunarodne konferencije, da nije verifikovana nikakvim ugovorom, da je bila protiv volje većine naroda u BiH... A, koliko su se Francuska,Engleska,Rusija libile da pokažu šta misle o njoj, videli smo u događajima koji su usledili par godina nakon aneksije...
krkar krkar 09:56 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Bitno je da aneksija nije bila plod neke međunarodne konferencije, da nije verifikovana nikakvim ugovorom,


Aaa, nije bilo Dejtona pa to nije valjalo?

A sad ima Dejto na pa to ne valja?

Vama Bosancima nikad ugoditi.
expolicajac expolicajac 09:59 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

predatortz


Engleska je bila protiv iz svog interesa. Ali joj se gadilo da na bilo koji način, makar i za podršku svojim interesima, podrži divlje Srbe čiji oficiri pod zakletvom ubijaju kralja i kraljicu...


Nebitno. Bitno je da aneksija nije bila plod neke međunarodne konferencije, da nije verifikovana nikakvim ugovorom, da je bila protiv volje većine naroda u BiH... A, koliko su se Francuska,Engleska,Rusija libile da pokažu šta misle o njoj, videli smo u događajima koji su usledili par godina nakon aneksije...

Ko je pitao narod tada? Pogrešno zaključuješ. Narod je trpeo ono što mu se servira. Za aneksiju su bili predstavnici hrvatskog klera na čelu sa Franjevcima koji su imali najveći uticaj na teritoriji koji mi danas nazivamo Bosnom. Pravoslavno sveštenstvo je vodilo intezivne pregovore sa Austrougarskom o dobijanju istih prava koje su imali pod Turcima. Slabo poznaješ istoriju moj Predatorze. Krkar je arogantan ali to ne umanjuje njegovo poznavanje istorijskih činjenica.
predatortz predatortz 10:00 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

krkar
Bitno je da aneksija nije bila plod neke međunarodne konferencije, da nije verifikovana nikakvim ugovorom,


Aaa, nije bilo Dejtona pa to nije valjalo?

A sad ima Dejto na pa to ne valja?

Vama Bosancima nikad ugoditi.


Paušalno tumačiš stvari...

Građanski rat u BiH se mogao završiti na dva načina. Vojničkom pobedom jedne od zaraćenih strana koja bi ovladala celom teritorijom, što nama nije bio cilj a protivnici nisu imali potencijal za tako nešto.
Drugi je međunarodni mirovni ugovor.
Dejton je daleko od savršenog, ali je izraz kompromisa u koji ne treba čačkati.
predatortz predatortz 10:04 21.06.2013

Re: Dogadjaji...


Ko je pitao narod tada?


Niko. Kao ni danas kad imamo onog folksdojčera. Čak su i metode iste. U Austrougarskoj se, za kratko vreme, vodilo preko sto pedeset procesa uglednim Srbima, ali i ostalim. Danas Visoki predstavnici dekretom, bez suđenja, isključuju Srbe iz političkog života.

Atentat je bio legitiman odgovor naroda na okupaciju.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 10:08 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Naime, u Sarajevu je u toku projekat pod pokroviteljstvom folksdojčera Valentina Incka uz svesrdnu pomoć IZ, 'naučne javnosti' i drugog bašibozuka koji treba da dokaže 'terorističku prirodu' srpskog nacionalnog bića.


Daj lebati podeli izvor ovih, nadasve inspirativnih, informacija. Cuj folksdojcer, odakle to izvuce?
Inace, Ferdinand u svoje vreme nije bio narocito omiljen kod kuce na dvoru, jer je bio ozbiljna konkurencija za mesto za koje je bilo i drugih kandidata tako da se zapravo nije mnogo tugovalo. Vise se tugovalo zbog ubijene supruge - ali Princip je i sam rekao da mu nije bila namera da i nju ubije - a sam Ferdinand je dobro dosao kao povod za rat.
Interpretaciju samog dogadjaja i uloge Principa mislim da je bolje ostaviti sa strane da se ne bi uslo u jos jednu raspravu kvazi istoricara. Pokvario bi se inace zanimljiv blog.
predatortz predatortz 10:09 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Pravoslavno sveštenstvo je vodilo intezivne pregovore sa Austrougarskom o dobijanju istih prava koje su imali pod Turcima.


Uzgred, mislim da mešaš Austrijsku okupaciju BiH, koja je verifikovana Berlinskim kongresom, i oko koje je postojala saglasnost evropskih sila, sa Aneksionom krizom.

Posle ulaska Austrije u BiH, što je bilo daleko pre aneksije, jesu se vodili takvi pregovori.
predatortz predatortz 10:13 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Cuj folksdojcer, odakle to izvuce?


Tako ga narod zove. Srbi u Bosni ne vole nemačke ili austrijske upravnike sa ovlašćenjima okupacionih guvernera. Mislim da imaju i neke opravdane razlogr za to...
expolicajac expolicajac 10:14 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

predatortz
Pravoslavno sveštenstvo je vodilo intezivne pregovore sa Austrougarskom o dobijanju istih prava koje su imali pod Turcima.


Uzgred, mislim da mešaš Austrijsku okupaciju BiH, koja je verifikovana Berlinskim kongresom, i oko koje je postojala saglasnost evropskih sila, sa Aneksionom krizom.

Posle ulaska Austrije u BiH, što je bilo daleko pre aneksije, jesu se vodili takvi pregovori.

Ne mešam ja ništa.
predatortz predatortz 10:16 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Ne mešam ja ništa.


Dobro, kad ti tako kažeš...
freehand freehand 10:20 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

predatortz
Cuj folksdojcer, odakle to izvuce?


Tako ga narod zove. Srbi u Bosni ne vole nemačke ili austrijske upravnike sa ovlašćenjima okupacionih guvernera. Mislim da imaju i neke opravdane razlogr za to...

Folksdojčeri su banatske Švabe.
i sve htedoh da pitam da li je to zbog Inckovog porekla, ili onako ofrlje.
krkar krkar 10:21 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Tako ga narod zove. Srbi ne vole nemačke ili austrijske upravnike sa ovlašćenjima okupacionih guvernera.


Ma dokle ćete vi Bosanci sebi da dajete za pravo da govorite u ime Srba???

Srbe zabole qrc za čobane sa prutićem koji su postavljeni vama Bosancima jer ste divlji i necivilizovani i ponašate se mimo sveta. Neki dan bio u Jagodini, spomene se Bosna - ni da čuju. U Niš isto.

Jedino u Beogradu i Novom Sadu mole boga da tamo ne zarati pa da ne dođu opet izbeglice u oslobođenim Mercedesima.

Pisaću mom predsedniku da povede računa da štiti interese građana Srbije od uzurpatora Bosanaca!
predatortz predatortz 10:22 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

freehand
predatortz
Cuj folksdojcer, odakle to izvuce?


Tako ga narod zove. Srbi u Bosni ne vole nemačke ili austrijske upravnike sa ovlašćenjima okupacionih guvernera. Mislim da imaju i neke opravdane razlogr za to...

Folksdojčeri su banatske Švabe.
i sve htedoh da pitam da li je to zbog Inckovog porekla, ili onako ofrlje.


Da, zbog porekla. A narod ga tako i doživljava. Ja samo prenosim
Interno, ja ga zovem drugim nadimcima. Ali, ti bi prekršili bar pet pravila ponašanja ove kuće
predatortz predatortz 10:24 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Srbe zabole qrc za čobane sa prutićem koji su postavljeni vama Bosancima jer ste divlji i necivilizovani i ponašate se mimo sveta. Neki dan bio u Jagodini, spomene se Bosna - ni da čuju. U Niš isto.


Šta, opet pada kintica? Ako, ako...
Pozdravi svog predsednika, slični ste mi nekako.
Dosledni,temeljiti, rečiti,vaspitani...
freehand freehand 10:26 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Ma dokle ćete vi Bosanci sebi da dajete za pravo da govorite u ime Srba???

Ček, ko to pita? Turčin ili Austrougarin?



Pisaću mom predsedniku da povede računa da štiti interese građana Srbije od uzurpatora Bosanaca!

Kojem?
krkar krkar 10:28 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Dejton je daleko od savršenog, ali je izraz kompromisa u koji ne treba čačkati.


Dejton je čin povlađivanja fašistima kako bi se zaustavio rat i klanje i treba ga što pre ukinuti. Obrisati gumicom.

Što ste srali i mutili - srali ste i mutili. Nema više.

Kome se ne sviđa - probajte opet u šumu.

Doći će i taj dan. Napred, Tomo, možeš ti to.


freehand freehand 10:33 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Doći će i taj dan. Napred, Tomo, možeš ti to.




E, kaži mu da pita Dodika za nogu!
To vam je neodbranjiva fora!
predatortz predatortz 10:33 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Doći će i taj dan. Napred, Tomo, možeš ti to.


Koji Toma? Toma vojvoda, ili Toma akademski građanin?
U lepo si se društvo upetljao Krki.
A,što se tiče JMBG, mi smo za. Ustavni sud BiH je doneo presudu, mi hoćemo da se ispoštuje. Mi ne vodimo rat preko dece kao Federacija. U RS i Brčkom se matični broj izdavao bez problema, po uredbi koja je u skladu sa odlukom Ustabnog suda.

Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 10:35 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Tako ga narod zove. Srbi u Bosni ne vole nemačke ili austrijske upravnike sa ovlašćenjima okupacionih guvernera. Mislim da imaju i neke opravdane razlogr za to...


Opet je teska glupost i pokazuje koliko ti 'razlozi' imaju veze sa istinom - eno gore Freehand objasnio kako se termin obicno koristi u domacim krajevima. A i ovo Fuehrer je odlicno.
Nego, gde se dade izvoro o prekrajanju istorije?
predatortz predatortz 10:51 21.06.2013

Re: Dogadjaji...



Opet je teska glupost i pokazuje koliko ti 'razlozi' imaju veze sa istinom - eno gore Freehand objasnio kako se termin obicno koristi u domacim krajevima. A i ovo Fuehrer je odlicno.
Nego, gde se dade izvoro o prekrajanju istorije?


I Free-u rekoh, tako ga narod doživljava i zove. Ja nemam autorska prava, samo prenosim.

Što se pitanja tiče, nije li sama ideja postavljanja spomenika Ferdinandu u Sarajevu prekrajanje istorije? Pljuvanje u oči Srbima koji period austrijske okupacije i WWI samo po zlu pamte. Nije li nazivanje Gavrila 'srpskim teroristom' , a to često možeš čuti na federalnim medijima, takođe prekrajanje istorije? Mladu Bosnu dovoditi u vezu samo sa Srbima je stupidno i bezobrazno.
predatortz predatortz 10:54 21.06.2013

Re: Dogadjaji...


E, kaži mu da pita Dodika za nogu!


Ma, bojim se da će Dodik , kakav je kurčevit, iz bunkera izvući neki filmić iz slavne prošlosti domaćina iz Bajčetine.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 11:05 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Što se pitanja tiče, nije li sama ideja postavljanja spomenika Ferdinandu u Sarajevu prekrajanje istorije? Pljuvanje u oči Srbima koji period austrijske okupacije i WWI samo po zlu pamte. Nije li nazivanje Gavrila 'srpskim teroristom' , a to često možeš čuti na federalnim medijima, takođe prekrajanje istorije? Mladu Bosnu dovoditi u vezu samo sa Srbima je stupidno i bezobrazno.


Pa ti opet ne kazes ko to radi. Ovako ispada kao ono ANUS-ovsko o opstoj ugrozenosti Srba od stalno prisutnog ali nikada tacno vidljivog neprijatelja. Imaju li ti ljudi ime i prezime. Recimo, ovi ravnogorski bolidi hoce da podignu spomenik Drazi Mihailovicu u Beogradu, iako je to prekrajanje istorije, pljuvanje u oci itd., pa to opet (barem za sada) ne znaci da je to stav 'srpske naucne javnosti' (po analogiji na onu tvoju 'bosnjacku naucnu javnost').

Usput, znam dosta Srba iz BH koji se ne slazu sa ovim tvojim stavom o periodu austrijske okupacije pa je to opet nepotrebno zaklanjanje iza naroda. WWI svi pamte po zlu - ukljucujuci i Nemce, Francuze, Italijane...
predatortz predatortz 11:08 21.06.2013

Re: Dogadjaji...


Pa ti opet ne kazes ko to radi.


Zvanične vlasti grada i kantona Sarajevo. Gradonačelnik je na čelu odbora.
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:36 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Nebitno.

A Kraljevina Srbija izvolila zvanično priopćiti da se "Aneksijom BiH ni na koji način ne ugrožavaju interesi njenoh veličanstva Kraljevine Srbije".
Inače, sa stanovišta naroda BiH, akt Gavrila Principa bio je samo jedan vid, doduše neprihvatljiv i neefikasan, pokušaja borbe za oslobođenje.
To da li je terorista ili borac za oslobođenje od strane okupacije svako gleda it svog ugla,naravno da je bio čisti teroristički akt, ubistvo prestolonaslednika, kada se gleda sa strane Austrougarske i drugih država, ali bio je to simboličan akt, prva ustanička puška i poziv i ohrabrenje svima koji su hteli da se oslobode protektorata-okupacije.
Ono što ovde nije u redu je prećutkivanje istine, a to je da je Srbija pružala i pružila kompletnu logističku podršku, drugo nije u redu svojatanje Gavrila Principa kao Srbina jer on je pripadao organizaciji koja se nije borila za veliku Srbiju već za oslobođenje BiH, a organizacija u kojoj je bio imala je u svom sastavu i Muslimana i Hrvata.
Isto tako, sramota je da neke muftije u BiH, i Bošnjački i hrvatski političari koji se kao ponose nezavisnom Bosnom za Gavrlia Principa govore da jeterorista a za onoga skota i kriminalca što je pusao na svatove ne kažu to.
Uostalom, za vreme SFRJ G.Princip je poštovan a čak jedan Safet Isović pevao pesmu o Gavrilu Principu.

Prema tome, samo oni koji nemaju moralne uzuise mogu da kažu za Principa da je terorista što je isti nivo kretenizma kao i reći za Žikicu Jovanovića Španca da je terorista jer je pucao na žandarme koji su bili u službi okupatora. Nažalost, Srbija ne bi bila Srbija kada ne bi bila puna apsurda pa tako oni koji se kao žestoko uvrede ako čuju da tamo neki kažu za Principa da je terorista, dok na sav glas viču kako je Žikica terorista koji je pucao na Srbina.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 11:42 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Zvanične vlasti grada i kantona Sarajevo. Gradonačelnik je na čelu odbora.


Ako bude islo u pravcu makedonske mitologizacije i stvaranja podela u drustvu onda ce se dokazati kao kreteni. Inace, samo obelezavanje godisnjice ubistva nije sporno. Spomen obelezje, koliko mi se cini, se vraca a ne ponovo postavlja pa ni to nije samo po sebi problem. Problem je ako se sve ponovo upotrebi u politicke svrhe u posle Albanije a pre Srbije najsiromasnijoj zemlji u Evropi.
predatortz predatortz 11:49 21.06.2013

Re: Dogadjaji...


Ako bude islo u pravcu makedonske mitologizacije i stvaranja podela u drustvu onda ce se dokazati kao kreteni.


Evo ti zanimljiv deo teksta iz Slobodne Bosne, šta misli gos'n kustos...

U Sarajevu je Princip terorista i srpski nacionalista koji je ubio trudnu ženu želeći BiH napraviti dijelom Velike Srbije. U Republici Srpskoj, pak, Princip je heroj koji se borio protiv okupatora i po njemu se već godinama nazivaju škole i uči u čitankama.

„U BiH se već godinama vode polemike da li je Prinpcip bio heroj ili terorista. Odgovor na to pitanje nije lagan, ali ćete ovaj ili onaj dobiti ovisno od toga koga upitate za mišljenje“, kaže nam Mirsad Avdić, kustos sarajevskog Muzeja u kojem se nalazi stalna postavka o sarajevskom atentatu.

„Srećom, muzeologija se bavi događajima i činenicama, a ne njihovom interpretacijom, pa tako ne moramo davati odgovore. Muzej ne kaže da je on bio heroj ili terorista. Druga je stvar moje lično mišljenje. Ako mene pitate kako nazvati osobu koja, recimo, puca na nekog predsjednika, odgovor je jasan. To neka posmatra kako ko hoće. Posebice ako se zna ideološka pozadina Mlade Bosne, ko je stajao iza njih i za kakve su se ciljeve borili. Njih je osnovao Dragutin Dimitrijević Apis, pukovnik obavještajne službe. U njihovom programu nema ujedinjenja južnoslovenskih naroda, štjavascript:;o je ideja iza koje bi vjerovatno svi stali. Oni su sanjali Srbe u jednoj državi, dakle, ono što je reafirmirao Vojislav Šešelj nekoliko desetljeća kasnije.“


Pa mi odgovori, ima li tu politizacije ili ne...

Link
angie01 angie01 11:58 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

ali bio je to simboličan akt, prva ustanička puška i poziv i ohrabrenje svima koji su hteli da se oslobode protektorata-okupacije.


e, sad, da l' je to bila i dobitna kombinacija?!

Gavrilo Princip je bio nalozeni klinac, a sve ostalo su romansirane verzije.
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:59 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Građanski rat u BiH se mogao završiti na dva načina

mogao se samo završiti tako kako se završio, a trebalo je i pre, da neka sila sa strane kaže lokalnim siledžijama da prestanu .
Vojničkom pobedom jedne od zaraćenih strana koja bi ovladala celom teritorijom

ovako nije i nikada ne bi bio završen.
što nama nije bio cilj a protivnici nisu imali potencijal za tako nešto.

tamo nije bilo razumnih ciljeva, a što onda počinjati rat ako nije cilj pobediti protivnika i zauzeti celu teritoriju.Što se snaga tiče, da se ne lažemo, bez pomoći sa strane ne bi se postiglo ni toliko, a što se morala opet tiče i to je bila vrlo fluidna kategorija jer su ljudi videli da neki mogu da plate i da ne idu na liniju.Ako je moglo, zašto je Sarajevo toliko držano pod opsadom , što ga ne zauzeše ili kako je general Licica rekao Mladiću da se ne blamira nego ili da zauzima ili napusti blokadu Sarajeva.
Drugi je međunarodni mirovni ugovor.

ugorvor ili dogovor umesto rata, a oni koji su mislili da će pobediti svakoga to nikako nisu hteli.
Dejton je daleko od savršenog, ali je izraz kompromisa u koji ne treba čačkati.

E tu vađi upravo ona bosanska "Jebeš rešenje koje ništa ne rešava".
predatortz predatortz 12:02 21.06.2013

Re: Dogadjaji...


Gavrilo Princip je bio nalozeni klinac, a sve ostalo su romansirane verzije.


Gavrilo Princip je bio jedan od osam atentatora toga dana. Ostali nisu bili ni klinci ni naloženi... Što je sudbina udelila njemu da povuče oroz treba zahvaliti 'gospodinu slučaju'. Naime, kolona je neplanirano promenila rutu...
predatortz predatortz 12:07 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

tamo nije bilo razumnih ciljeva, a što onda počinjati rat ako nije cilj pobediti protivnika i zauzeti celu teritoriju


Zato što ti cela teritorija niti pripada, niti njome možeš efektno vladati i da je zauzmeš. Jednostavno. Današnje entitetske linije su, manje više, formirane već na jesen '92. Sve ostalo je bilo čekanje na nekakvu međunarodnu verifikaciju. Došla je sa Dejtonom '95. .

I nije tako nepravedna, kao što neki ovde hoće da to predstave. Šta, Ameri i EU nisu znali za Srebrenicu kada su se odvijali pregovori? Ili su se možda plašili VRS, pa nisu smeli vojno da ukinu RS?

Znali su sve, zemljače. Oni su RS i napravili, odnosno aminovali. Da nije bilo njihove volje, da se ne lažemo - deca nismo, mi ne bi imali nikakav odgovor. Ni vojni, ni politički...
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 12:09 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Pa mi odgovori, ima li tu politizacije ili ne...


U ovom njegovom licnom misljenju da, i teska je glupost dovoditi u vezu Seselja i Principa. Videcemo kako ce biti sa obelezavanjem. U nastavku teksta koji si citirao ovaj kustos kaze i:
„Period austro-ugarske okupacije nije crno bijeli kako ljudi obično razmišljaju o tom vremenu. Bilo je stvari koje su bile dobre, ali i loše jer je to ipak bila okupacija. Muzej obrađuje 14 tema iz tog perioda, atentat je samo dio postavke, međutim, najinteresantniji je ljudime, posebice strancima“, kaže Avdić.

Ako ovako bude onda je strah od 'folksdojcera' bespredmetan, sto ce Dodik Mila vrlo razalostiti. Ako ne bude, onda je nasao pajtose.
freehand freehand 12:11 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

mogao se samo završiti tako kako se završio, a trebalo je i pre, da neka sila sa strane kaže lokalnim siledžijama da prestanu .

A sigurno ne bi ni počinjao da sile sa strane nisu rekle da počne.
Da ne bude zabune - tu mislim i na Srbiju, i na Hrvatsku.

Milan Karagaća Milan Karagaća 12:14 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

angie01
ali bio je to simboličan akt, prva ustanička puška i poziv i ohrabrenje svima koji su hteli da se oslobode protektorata-okupacije.


e, sad, da l' je to bila i dobitna kombinacija?!

Gavrilo Princip je bio nalozeni klinac, a sve ostalo su romansirane verzije.

to se slažem, a popgotovo nije bila dobitna kombinacija.Bilo bi pametnije da su npr. u Drvaru razoružali austro-ugarsju žandarmerijsku stanicu, ali šta ćeš kada je u toj istoj žandarmeriji bilo više Srba, Hrvata i Muslimana nego Austrijanaca.
rade.radumilo rade.radumilo 12:14 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Ono što ovde nije u redu je prećutkivanje istine, a to je da je Srbija pružala i pružila kompletnu logističku podršku, drugo nije u redu svojatanje Gavrila Principa kao Srbina jer on je pripadao organizaciji koja se nije borila za veliku Srbiju već za oslobođenje BiH, a organizacija u kojoj je bio imala je u svom sastavu i Muslimana i Hrvata.


Najveća ironija u svemu tome je to što je Franc Ferdinand bio protivnik rata sa Srbijom. Ne zato što je voleo Srbiju, nego što bi time kamarila kojoj je bio suprotstavljen stekla preveliku moć u Imperiji sa jedne strane a sa druge dovesti Imperiju u direktan sukob sa Rusijom, što bi bilo pogubno po oba carstva.
He also advocated a careful approach towards Serbia - repeatedly locking horns with Franz Conrad von Hötzendorf, Vienna's hard-line Chief of the General Staff, warning that harsh treatment of Serbia would bring Austria-Hungary into open conflict with Russia, to the ruin of both Empires.
Njegovo prisustvo vojnim vežbama je bilo namenjeno ekipi koja je po svaku cenu pokušavala da zapodene rat sa Srbijom. Cilj mu je bio da stavi do znanja da će im on uskoro biti vrhovni komandant i da će ubuduće za svaku akciju morati njega da pitaju.
predatortz predatortz 12:16 21.06.2013

Re: Dogadjaji...



U ovom njegovom licnom misljenju da, i teska je glupost dovoditi u vezu Seselja i Principa. Videcemo kako ce biti sa obelezavanjem. U nastavku teksta koji si citirao ovaj kustos kaze i:
„Period austro-ugarske okupacije nije crno bijeli kako ljudi obično razmišljaju o tom vremenu. Bilo je stvari koje su bile dobre, ali i loše jer je to ipak bila okupacija.


Ako se kustos,ti i ja složimo, a vidim da Krkar ima izdvojeno mišljenje, da se radi o okupaciji, na koji bi ti način definisao ideju vraćanja spomenika okupatoru?
predatortz predatortz 12:18 21.06.2013

Re: Dogadjaji...


Najveća ironija u svemu tome je to što je Franc Ferdinand bio protivnik rata sa Srbijom. Ne zato što je voleo Srbiju, nego što bi time kamarila kojoj je bio suprotstavljen stekla preveliku moć u Imperiji sa jedne strane a sa druge dovesti Imperiju u direktan sukob sa Rusijom, što bi bilo pogubno po oba carstva.


Drugi izvori tvrde da je on bio na čelu te grupe koja je smatrala rat sa Srbijom za neminovnost. Srbija Austriji ni za kriv qrac nije trebala, ali joj je trebao Solun.
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:24 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Današnje entitetske linije su, manje više, formirane već na jesen '92.

i kada bi ih obezbeđivao kad državnu granicu, koja je duža nego granica Nemačke, morao bi mobilisati sve vojno sposobne stanovnike sa jedne i druge strane. Pa sada ne treba biti pametan pa videti da ih je pametnije ukinuti nego od njih praviti državne granice, jer ne mere.
Sve ostalo je bilo čekanje na nekakvu međunarodnu verifikaciju.

i koliko je ljudi, vojnika, civila na svim stranama poginulo u tom čekanju.Pa ako se znalo da se čekja što barem nisu sve strane raspustile logore.
Šta, Ameri i EU nisu znali za Srebrenicu kada su se odvijali pregovori? Ili su se možda plašili VRS, pa nisu smeli vojno da ukinu RS?

Onaj ko je hteo znao je pre početka rata da Ameri sve znaju i kako će početi i ko će početi sa koje strane i dokle će trajati, ali naši mudraci su mislili da imaju tajne planove i da će zajebati onu drugu stranu i celi svet.Eto sada i Pero Salapura kaže da nije imao pojma o Srebrenici ali da je tamo bio 13.jula i saznao da streljaju ratne zarobljenike i civile.
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:26 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Njegovo prisustvo vojnim vežbama je bilo namenjeno ekipi koja je po svaku cenu pokušavala da zapodene rat sa Srbijom. Cilj mu je bio da stavi do znanja da će im on uskoro biti vrhovni komandant i da će ubuduće za svaku akciju morati njega da pitaju.

Tačno
niccolo niccolo 12:28 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

na koji bi ti način definisao ideju vraćanja spomenika okupatoru?

Da se umešam - ja bih ovo okarakterisao kao tipičnu balkansku budalaštinu. Vraćati spomenik vladaru države u čijem sastavu je Bosna bila vrlo kratko vreme (obratiti pažnju da u ovom momentu ne ulazim u raspravu o legitimnosti/nelegitimnosti AUkog držanja Bosne) nema apsolutno nikakvog smisla i pokazuje klasično "neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj". Pa po tom principu, pošto je Gavrilo Srbin i pomagala ih je Kraljevina Srbija, onda ćemo mi kao muslimani da okačimo spomenik nazad, ne zato što nam je taj konkretan vladar (tj. prestolonaslednik) mnogo značajan, nego zato što time radimo nešto protiv Srba.


Edit: A kako smo na postu o Vitius-u završili s pričom o Gavrilu u Ferdinandu?
rade.radumilo rade.radumilo 12:30 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Drugi izvori tvrde da je on bio na čelu te grupe koja je smatrala rat sa Srbijom za neminovnost. Srbija Austriji ni za kriv qrac nije trebala, ali joj je trebao Solun.


A Apis je po svaku cenu pokušavao da stvori konflikt između Austrougarske i Srbije, računajući na podršku Rusije.

When word of the plot percolated through Black Hand leadership and the Serbian government, Apis was told not to proceed. He made a half-hearted attempt to intercept the young assassins at the border, but they had already crossed. This 'recall' appears to make Apis look like a loose cannon, and the young assassins as independent zealots. In fact, the 'recall' took place a full two weeks before the Archduke's visit. The assassins idled around in Sarajevo for a month. Nothing more was done to stop them.

Niko, naravno, nije razmišljao o ostalim velikim silama i njihovim planovima.
predatortz predatortz 12:31 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

.Eto sada i Pero Salapura kaže da nije imao pojma o Srebrenici


Pero Salapura i grupa časnih oficira su bili za Mladićevu smenu još 1994. Da su ih poslušali, Srebrenice ne bi ni bilo.

Znaš li šta je moj šef odgovorio Beari ( ima u javnim dokumentima Tribunala ) kada mu je ovaj tražio ljude?

Da izvinu dame:

Puši kurac, ne dam!

Nisu svi bili za ono što se desilo, Karagaća. Velika većina nije. A i sam znaš da za glupost ne treba puno ljudi.

Srebrenica je velika mrlja na srpskoj uniformi. Niko to ne spori. Nemojmo sad to mešati u priču o Gavrilu.
rade.radumilo rade.radumilo 12:35 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Edit: A kako smo na postu o Vitius-u završili s pričom o Gavrilu u Ferdinandu?


Pa jedan od važnijih Vidovdana u svetskoj istoriji...
predatortz predatortz 12:36 21.06.2013

Re: Dogadjaji...



Edit: A kako smo na postu o Vitius-u završili s pričom o Gavrilu u Ferdinandu?


Poč'o Karagaća!
predatortz predatortz 12:41 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

niccolo
na koji bi ti način definisao ideju vraćanja spomenika okupatoru?

Da se umešam - ja bih ovo okarakterisao kao tipičnu balkansku budalaštinu. Vraćati spomenik vladaru države u čijem sastavu je Bosna bila vrlo kratko vreme (obratiti pažnju da u ovom momentu ne ulazim u raspravu o legitimnosti/nelegitimnosti AUkog držanja Bosne) nema apsolutno nikakvog smisla i pokazuje klasično "neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj". Pa po tom principu, pošto je Gavrilo Srbin i pomagala ih je Kraljevina Srbija, onda ćemo mi kao muslimani da okačimo spomenik nazad, ne zato što nam je taj konkretan vladar (tj. prestolonaslednik) mnogo značajan, nego zato što time radimo nešto protiv Srba.


Edit: A kako smo na postu o Vitius-u završili s pričom o Gavrilu u Ferdinandu?


Žao mi je što na ovaj komentar mogu da dam samo jednu preporuku...
krkar krkar 12:50 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Oni su RS i napravili, odnosno aminovali.


Što se napravi mož' i da se razruši. Ni prva ni poslednja tvorevina koja ode na bunjište istorije / ropotarnicu povijesti. Kakva je bila i ko je i kako pravio - svaki dan koji je trajala bio joj je zauvar i previše!

Propala A-U pa eno i Beča i Pešte gde su oduvek bili!
krkar krkar 12:53 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

a vidim da Krkar ima izdvojeno mišljenje, da se radi o okupaciji,


Radi se o okupaciji (međunarodno sankcionisanoj) 1878-1908. Onda je 1908. bila aneksija i Bosna je postala legitiman i punopravan deo K-K O-U i nikakve okupacije 1914. nije bilo.
freehand freehand 12:55 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

krkar
Oni su RS i napravili, odnosno aminovali.


Što se napravi mož' i da se razruši. Ni prva ni poslednja tvorevina koja ode na bunjište istorije / ropotarnicu povijesti. Kakva je bila i ko je i kako pravio - svaki dan koji je trajala bio joj je zauvar i previše!

Propala A-U pa eno i Beča i Pešte gde su oduvek bili!


Savet lekara: Šetnje ujutro i uveče, debela hladovina preko dana
BEOGRAD - Lagana ishrana, adekvatno odevanje, nošenje bočice sa vodom i korišćenje rashladnih uređaja, saveti su lekara u cilju zaštite građana od visoke temperature vazduha, koja će prvog letnjeg dana u Srbiji, prema vremenskoj prognozi, dostići 37 stepeni.


LINK
oskar-z-wild oskar-z-wild 13:00 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Edit: A kako smo na postu o Vitius-u završili s pričom o Gavrilu u Ferdinandu?


Krkar otplaćuje dug za domovnicu!
krkar krkar 13:07 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Krkar otplaćuje dug za domovnicu!


Kako se nepogrešivo prepozna brav iz krda koji ni o čemu nema sopstvenog stava ni mišljenja!
krkar krkar 13:08 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Poč'o Karagaća!


I njegovi, ubili one džandare na vašaru
oskar-z-wild oskar-z-wild 13:08 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Kako se nepogrešivo prepozna brav iz krda koji ni o čemu nema sopstvenog stava ni mišljenja!


Dosta terorizma! Ko da su te Mile Budak i Kvaternik pravili! ahahahha
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 13:18 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Ako se kustos,ti i ja složimo, a vidim da Krkar ima izdvojeno mišljenje, da se radi o okupaciji, na koji bi ti način definisao ideju vraćanja spomenika okupatoru?


Pogresno postavljeno pitanje. Ako mene pitas, spomenik nije trebalo ni sklanjati kad su ga vec postavili. Kad bi sklanjali sve sto je neki okupator nekad ostavio sta bi ostalo. Eno ga Völkerschlachtdenkmal stoji kod Leipziga iako budi lose asocijacije, u Becu i Berlinu stoje spomenici sovjetskim 'okupatorima' i niko ne pravi pitanje. Obelezavanje godisnjice i vracanje spomenika treba ostaviti sto dalje od politike i u to sto manje uvlaciti javnost.
Evo sad Bosnom ne vlada okupator, svaka nacija ima svoje domace vladare, a za to se 'narod' navodno borio vekovima, pa eno vlada prosperitet. Da prodje jos 18 godina ovako pa da vidimo taman ko je vise izgradio u Bosni, okupatori ili ovi oslobodioci.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:10 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Znaš li šta je moj šef odgovorio

A kuj beše taj tako klturan&odmeren čovek.Kako tražio ljude pa valjda nije imao svako svoje , valjda je postojao neko iznad njih dvojice pa kada se razmotri potreba onda se naredi.
za glupost ne treba puno ljudi.

tačno, ali treba izuzetno mnogo i ljudi i vremena i truda da poprave što jedna budala napravi.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:13 21.06.2013

Re: Dogadjaji...

Poč'o Karagaća

nemoj da podmećeš i da mi pripisuješ nezaslužene zasluge, pogledaj ko je počeo, a uostalom Vidovdan je tema koja obuhvata i GP.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:11 24.06.2013

Re: Dogadjaji...

Franz Ferdinand nije bio nikakav okupator nego priznati i legitimni prestolonaslednik tvoje pokrajine Bosne koja je bila deo Austro-Ugarske.

Da, ali nakon što ju je aneksirala.

A Gavrilo Princip je bio Zvezdan Jovanović.

Samo pod uslovom da je prestolonaslednik bio demokratski izabran ili bar ikakva volja naroda iskazana u želji da on i njegova dinastija vladaju Bosnom.
A ni narodi u Bosni, i drugde u Austrougarskoj su bili tako srećni pod njihovom vladavinom da su iskoristili prvu priliku, posle WW1, da zbrišu od sreće.
krkar krkar 15:14 24.06.2013

Re: Dogadjaji...

A ni narodi u Bosni, i drugde u Austrougarskoj su bili tako srećni pod njihovom vladavinom da su iskoristili prvu priliku, posle WW1, da zbrišu od sreće.


Da ima danas neki referendum 90% bi glasali da se vrati Austro-Ugarska.

A Princip da se osudi na doživotnu robiju
predatortz predatortz 15:35 24.06.2013

Re: Dogadjaji...

Franz Ferdinand nije bio nikakav okupator nego priznati i legitimni prestolonaslednik tvoje pokrajine Bosne koja je bila deo Austro-Ugarske.


Da, ali nakon što ju je aneksirala.



Ne bih da se mešam, ali sama činjenica da govorimo o aneksiji isključuje legitimnost o kojoj govorite.

Aneksija je , po definiciji, jednostrani akt neke države koja prisvaja teritoriju koja joj ne pripada.
krkar krkar 18:26 24.06.2013

Re: Dogadjaji...

Aneksija je , po definiciji, jednostrani akt neke države koja prisvaja teritoriju koja joj ne pripada.

Aneksija je , po definiciji, jednostrani akt neke države koja prisvaja teritoriju koja joj ne pripada.


Aha, dakle kao prisvajanje teritorije nakon što se etnički očisti (tako što se pobije svako ko se uhvati a ostatak se samo protera), kao na primer teritorija Podrinja, posebno podrinjskog zaleđa koje je bilo čisto bošnjačko.

Ček, možda to nije aneksija. Jer Tvorevina nije država?

Hajd' ti to meni malo rastabiri, Manojla ti Milovanovića.
predatortz predatortz 18:30 24.06.2013

Re: Dogadjaji...

Hajd' ti to meni malo rastabiri, Manojla ti Milovanovića.


Bistar si ti čovek, znaš ti šta je aneksija, a šta je građanski rat...

A Manojlo? Sjajan strateg...
krkar krkar 18:33 24.06.2013

Re: Dogadjaji...

Bistar si ti čovek, znaš ti šta je aneksija, a šta je građanski rat...


Ih, građanski!

A Manojlo? Sjajan strateg...


Jeste. Ali u pogrešnoj vojsci i sa pogrešnim ciljevima.
predatortz predatortz 18:55 24.06.2013

Re: Dogadjaji...


Ih, građanski!


Nemoj mi samo onu retardiranu teoriju o agresiji na BiH, molim te...

Koja agresija, kad su tri konstitutivna naroda ratovala svak protiv svakog, kad bi danas, skoro dvadeset godina nakon rata, dva naroda na referendumu ladno glasala za raspad države? Zbog čega Srbe i Hrvate držati kao taoce jednog tupavog eksperimenta? Sam si rekao, raspadoše se razne tvorevine,carevine... Raspade se SFRJ po etničkom principu.

Kažeš, treba ukinuti RS. Pa šta? Nestaće Srbi? Zavoleće Sarajevo preko noći? Ukinuta je Herceg Bosna, pa na šta liči Mostar? Na šta liči Federacija u kojoj Muslimani biraju Hrvatima predstavnike a ovi škripe zubima?

Samo onaj ko iskreno mrzi narod u BiH, nateraće ga u nekakvu unitarnu državu.
Kako očekuješ od mene, rezervnog oficira, da u nekom ratu branim BiH? Smešno. To važi i za 90% Hrvata.
expolicajac expolicajac 19:59 24.06.2013

Re: Dogadjaji...

Samo onaj ko iskreno mrzi narod u BiH, nateraće ga u nekakvu unitarnu državu.

Ma u pravu si. Treba svako selo da postane enklava. U svakoj enklavi da se opet napasaju ovce i janjetina da bude zvanični brend.Piva je nacionalno piće, a "gasterbajetr" je intelektualni status. Računanje u školama da bude na brojanicu a crkve i džamije da se dižu od donacija Moskovske patrijaršije, Vatikana i Ahamadinedžadove milostinje. E moj rođače, nestaćemo kao narod a i ovi ostali zbog gluposti koju nosimo u genima.
predatortz predatortz 20:08 24.06.2013

Re: Dogadjaji...

expolicajac
Samo onaj ko iskreno mrzi narod u BiH, nateraće ga u nekakvu unitarnu državu.

Ma u pravu si. Treba svako selo da postane enklava. U svakoj enklavi da se opet napasaju ovce i janjetina da bude zvanični brend.Piva je nacionalno piće, a "gasterbajetr" je intelektualni status. Računanje u školama da bude na brojanicu a crkve i džamije da se dižu od donacija Moskovske patrijaršije, Vatikana i Ahamadinedžadove milostinje. E moj rođače, nestaćemo kao narod a i ovi ostali zbog gluposti koju nosimo u genima.


Ajde Ex, ne zajebavaj! Ok je deliti Srbiju, kao da je zadružno dobro. A Bosna te žulja. Naravno da ćemo nestati. Upravo zbog pristajanja da nas cepkaju kako se kome kurac digne. Ti nazivaš glupošću potrebu jednog naroda da se zbije, u jebenim vremenima. Koja kurac crkva? Kakve veze crkva ima sa ovim što pišemo? I jebe mi se za to što u Sarajevu na svakih sto metara niče džamija. Razlog više da ga ne doživljavam kao glavni grad!
freehand freehand 20:40 24.06.2013

Re: Dogadjaji...

krkar
Bistar si ti čovek, znaš ti šta je aneksija, a šta je građanski rat...


Ih, građanski!

A Manojlo? Sjajan strateg...


Jeste. Ali u pogrešnoj vojsci i sa pogrešnim ciljevima.

Kako sad?!





expolicajac expolicajac 21:21 24.06.2013

Re: Dogadjaji...

Ti nazivaš glupošću potrebu jednog naroda da se zbije, u jebenim vremenima. Koja kurac crkva? Kakve veze crkva ima sa ovim što pišemo? I jebe mi se za to što u Sarajevu na svakih sto metara niče džamija. Razlog više da ga ne doživljavam kao glavni grad!

Da zato što to daje opravdanje komšijama da rade isto. Lako je tebi da pričaš, ali bi te pitao šta bi radio da ti je postojbina između dva hrvatska sela. Ili da te zakolju ili da se iseliš. Od zbijanja nema ništa. Onda se pojave kreteni i pošalju ti familiju u Banja Luku, a onda kad počne hrvatski napad zabrane da se ulazi u Srbiju. Sestra mi plače, deca pište a ti govoriš o zbijanju jednog naroda. Niko je nije pogledao. Znaš ko mi je pomogao da je izvučem. Župnik Antun Pećar iz Niša. Moji bajni Srbi bi je ostavili. Ja sam imao sreću a koliko njih nije imalo. To se zapitaj dragi moj prijatelju.
predatortz predatortz 21:32 24.06.2013

Re: Dogadjaji...


Da zato što to daje opravdanje komšijama da rade isto.


Ex, čoveče, komšije to rade! I ne biraju sredstva. Zato i uspevaju. Mi palamudimo o moralu, dok nas čereče.

A o tvojoj ličnoj drami i stotinama drugih... Poznate su mi. Zbog njih i govorim da nije Tuđman napravio Hrvatsku, nego naše govno - Slobodan. Mi smo imali sreće, šutnuo bi on i nas, ali nas je bilo više. Sad to šutiranje pokušavaju da dovrše njegovi najbolji učenici, isti oni koji su nas brukali devedesetih. Koji su isprljali i tvoju i moju uniformu. Obraz nisu, jer nikad njihov neću biti!
krkar krkar 00:00 25.06.2013

Re: Dogadjaji...

Župnik Antun Pećar iz Niša. Moji bajni Srbi bi je ostavili.



krkar krkar 00:02 25.06.2013

Re: Dogadjaji...

Mi palamudimo o moralu, dok nas čereče.


I tako rasčererečeni svi svršiste u Beogradu - da nama objašnjavate kako ste bolji od nas jer ste eto i rasčerečeni, u 4 razdvojene četvrtine Srblji Onoliki!


Koji su isprljali i tvoju i moju uniformu.


Ne razumem, koja je to tvoja bosanska uniforma ista kao i exova srbijanska???

Bosanska pravoslavnofundamentalistička? Pa šta? Opet bosanska.

Što se bre trtite ovde kad...
freehand freehand 00:43 25.06.2013

Re: Dogadjaji...

I tako rasčererečeni svi svršiste u Beogradu - da nama objašnjavate kako ste bolji od nas

Kojima nama?
Nama iz Donjeg Krkaništa podno Durmitora, Male Drkuše podno Golije i velegrada Trtarovca Lovćijenačkog ili pešterskog?
Što su nam pre dve generacije guzice zasele u Beograd pa smo ko i sve pokondirane protuve svoju unutrašnju bazdeću seljaniju spremni da prodajemo za oberkulturu sve držeći nos zapušenim pred čobanima-uljezima? Mada ovčiju, svinjsku i koziju decu rado propuštamo u svoje špajzove i frižidere.

A jes lepo zvuči ono župnik - i meni je srce poskočilo! To je sve fin gospodstven svet, nema veze sa ovom klerikalnom bagrom po SPC!
krkar krkar 00:55 25.06.2013

Re: Dogadjaji...

Kojima nama?



freehand freehand 01:09 25.06.2013

Re: Dogadjaji...

krkar
Kojima nama?




Ae dobro, pa ništa ti loše o župniku nisam reko?!
Šta je sad?

Oćeš ti jednu četničku?
predatortz predatortz 07:10 25.06.2013

Re: Dogadjaji...


I tako rasčererečeni svi svršiste u Beogradu - da nama objašnjavate kako ste bolji od nas jer ste eto i rasčerečeni, u 4 razdvojene četvrtine Srblji Onoliki!


I ti si završio u Beogradu. Rođen si u Tuzli, kao i ja. Da mi to kaže neko odavde, pa da čovek i razume. Nego neko ko je rođen u mom gradu.

Znam, tvoji su izodavde, elita,kuracpalac...
Pa, jarane, da su bili elita ne bi posao tražili u mojoj Tuzli i tebe tako pametnog tamo rodili. Bosanac
predatortz predatortz 08:05 25.06.2013

Re: Dogadjaji...


Bosanska pravoslavnofundamentalistička? Pa šta? Opet bosanska.


Nemoj meni taj fundamentalizam, to su tvoj Toma i njegov Šeki praktikovali. Pošten svet se od njih distancirao. Jajare su se oko njih okupljale, kako onda tako i danas.


Što se bre trtite ovde kad...


Jbga, imamo državljanstvo. Može nam se

Krki, burazeru, jeftini ti ti pokušaji da me iznerviraš. Džaba se brukaš pred narodom.

A i sugrađani smo, jebi ga... I po mestu rođenja, a i po mestu stanovanja.
expolicajac expolicajac 08:07 25.06.2013

Re: Dogadjaji...

A jes lepo zvuči ono župnik - i meni je srce poskočilo! To je sve fin gospodstven svet, nema veze sa ovom klerikalnom bagrom po SPC!

Antun Pećar je veliki hrišćanin i veliki čovek. Dominikanac koji je za sve vreme ratnih sranja bio izložen neviđenoj psihološkoj torturi vlasti. Čovek koji nije mogao otići na sahranu svoje majke jer mu vajni srpski državotvorci nisu dali pasoš. Više je učinio za narod, bilo pravoslavni, bilo katolički, na području niške župe nego što je bilo koji pravoslavni sveštenik uradio.
A tebi free nema šta da poskoči, jer ti srce i nemaš.
freehand freehand 08:45 25.06.2013

Re: Dogadjaji...

Znam, tvoji su izodavde, elita,kuracpalac...

Niko nije izodavde.
Samo postoji verovanje da su Krkarovi još kao krkaromecijumi upravo ovde izašli iz praokeana, baš negde na vračarskom platou. I onda čekali Boga i Darvina da rasporede ostatak biljnih i životinjskih vrsta.
I priča se da su ih sve dočekali sa gnušanjem, kao uljeze koji dolaze na njihovo.
krkar krkar 09:11 25.06.2013

Re: Dogadjaji...

krkar krkar 09:13 25.06.2013

Re: Dogadjaji...

Rođen si u Tuzli, kao i ja.


Mojima Tuzla bila kazna. Tvojima, očigledno, nagrada.
krkar krkar 09:15 25.06.2013

Re: Dogadjaji...

A i sugrađani smo, jebi ga... I po mestu rođenja, a i po mestu stanovanja.


Legalizovao si svoj divljaluk, što jes' - jes'!
predatortz predatortz 09:16 25.06.2013

Re: Dogadjaji...

krkar
Rođen si u Tuzli, kao i ja.


Mojima Tuzla bila kazna. Tvojima, očigledno, nagrada.


To ne menja činjenicu da Bosanac Bosancu spori pravo na Beograd. Beograđani su kulturni ljudi, naša govna su gadna kad se pokondire
predatortz predatortz 09:20 25.06.2013

Re: Dogadjaji...

krkar
A i sugrađani smo, jebi ga... I po mestu rođenja, a i po mestu stanovanja.


Legalizovao si svoj divljaluk, što jes' - jes'!


Krki, druže, nemoj da te to puno jedi. Umiljato jagnje dve majke sisa
Takav sam, jebi ga... Ima me i tamo i ovamo. To mi zakon, sporazumi dozvoljavaju...

Polako, pripitomićeš se i ti. Ko zna kakvo se nežno srce krije iza ovih tvojih izliva primitivizma, ksenofobije i mržnji raznoraznih...
krkar krkar 09:25 25.06.2013

Re: Dogadjaji...

To mi zakon, sporazumi dozvoljavaju...


Ma ne dozvoljavaju nego su ovde idioti na vlasti... a vi iako Bosanci umete jako dobro svaku rupu da koristite
predatortz predatortz 09:27 25.06.2013

Re: Dogadjaji...

krkar
To mi zakon, sporazumi dozvoljavaju...


Ma ne dozvoljavaju nego su ovde idioti na vlasti... a vi iako Bosanci umete jako dobro svaku rupu da koristite


Što ti toliko mrziš Bosance, kad onako lepo pišeš na bosanskom?
kukusigameni kukusigameni 09:30 25.06.2013

Re: Dogadjaji...

krkar
a vi iako Bosanci umete jako dobro svaku rupu da koristite

Opalac!!!
krkar krkar 09:32 25.06.2013

Re: Dogadjaji...

Što ti toliko mrziš Bosance, kad onako lepo pišeš na bosanskom?


Ja da mrzim Bosance???

Budiboksnama, otkud ti tako nešto pada na pamet?

Meni idu naqrc baš oni Bosanci koji viču da nisu Bosanci nego republikoneštanci (a još kad su za nekakvog kralja...).

Nego, objasnio im predsednik moje države da su oni Bosanci, sad će valjda da se primire malo, da ne srbuju više.

Možda sad počnu da ... francuzuju, kinezuju ili čehuju, bemliga.
freehand freehand 09:33 25.06.2013

Re: Dogadjaji...

Ma ne dozvoljavaju nego su ovde idioti na vlasti...


predatortz
krkar
To mi zakon, sporazumi dozvoljavaju...


Ma ne dozvoljavaju nego su ovde idioti na vlasti... a vi iako Bosanci umete jako dobro svaku rupu da koristite


Što ti toliko mrziš Bosance, kad onako lepo pišeš na bosanskom?

Ma folira se, bre, tako isto priča i za ove njegove euroćetnike.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana