Društvo| Zabava| Životni stil

Stvarno, ali stvarno najbolje

UKinSerbia RSS / 19.06.2013. u 14:24

Ovaj blog sadrži isključivo lične pivarske opservacije autora i ni na koji način ne odražava stav ili ukus Ambasade. Piva koja se pominju u ovom blogu sadrže pravi ječam i hmelj... i trenutno se ne mogu naći u beogradskim kafićima/kafanama, pivnicama i samoposlugama.

Teško je biti pivopija u Srbiji. Iako čak 4% državnog budžeta potiče od akciza i poreza plaćenih na pivo, izbor (?) se svodi na nekoliko varijanti fabričkog lagera (ako želite da saznate više o različitim tipovima piva - preporučujem ovaj tekst), koje se zakićene različitim šarenim etiketama i glamuroznim reklamama, pune i prodaju čak i u plastičnoj dvolitarskoj ambalaži. Pojave se poneki egzotični izuzeci od ovog pravila, ali nikako ne uspeju da se održe na tržištu. Otkud takva situacija u državi koja ima gotovo 300 godina moderne pivarske istorije i koja na trećoj najvrednijoj novčanici nacionalne valute prikazuje jednu od ikona lokalnog pivarstva?

1000_din_novcanica_Vajfert_50.JPG


Čini mi se da je pivo nepravedno zapostavljen i žestoko potcenjen napitak. Razlozi za to su brojni: od neinformisanosti i ekonomskog momenta, do različitih predrasuda. Posebno ističem i vinski snobizam, prisutan oduvek i svuda - od Starih Grka do današnjih hipstera. Ne mogu ni sam da se setim koliko puta sam slušao prezrive komentare onih koji "znaju" da je pivo jeftina i kalorična zabava za predstavnike nižih socijalnih slojeva, pri čemu iskustveno ne idu mnogo dalje od Tuborga, Heinekena ili njihovih lokalnih hibrida.

U Srbiji, uz čast malobrojnim izuzecima koji zaslužuju da budu pomenuti (Krugher & Brent, Premijer, Kej, Yugen TTT), apsolutni primat u tržišnom i marketinškom smislu imaju velike pivare. Da se razumemo, pivarske korporacije imaju najveći tržišni udeo manje-više u celom svetu. Međutim, ono gde Srbija dosta zaostaje čak i za regionom je ponuda, na čiju raznovrsnost presudno utiču tzv nezavisne pivare ili mikropivare, kao i kućno pivarstvo. Kategorizacija pivara se razlikuje od države do države, ali ono što je aksiom u svakoj mikropivari koja drži do sebe su tradicionalna receptura, prirodne sirovine i kvalitet.

Nezavisno pivarstvo poslednjih decenija širom sveta doživljava uspon. Osim društava u kojima se pivo tradicionalno konzumira za nijansu manje od vode (UK, Češka, Nemačka, Irska), ova vrsta alternativnih proizvoda sve je prisutnija i u SAD, Kanadi, Skandinavskim zemljama itd . Prema aktuelnim podacima od 2,400 američkih pivara, gotovo 95% su u kategoriji nezavisnih (mikropivare i pivnice).

homebrewkit.jpg


Uporedo se može pratiti i procvat kućnog pivarstva (‘home brewing'), podstaknutog time što je sve lakše doći do aparature i sirovina. Home brewing (u svim količinama, ali isključivo za sopstvenu upotrebu) je u Britaniji dozvoljen još od 1963.godine, a zanimljivo da je ovaj "bezazleni hobi" od pre otprilike mesec dana legalan i u svim američkim federalnim državama. Među ljudima koji kuvaju svoje pivo je i američki predsednik Barak Obama. Kućno pivarstvo je u regionu najrasprostranjenije u Hrvatskoj, dok ga u Srbiji upražnjava samo manji broj entuzijasta (ukoliko grešim, molim vas da me demantujete!). Ono što raduje je nedavno otvaranje prve specijalizovane radnje sa pivarskim sirovinama i priborom u Beogradu.

BM4G20pCQAAfuiQ.jpg:large


Kao iskrenom pivo-ljubitelju, ogromno zadovoljstvo predstavlja mi činjenica da će na ovogodišnjem Beogradskom festivalu piva, po prvi put biti prisutne i tradicionalne britanske pivare. Pivare kao što su Bath Ales, Buxton Brewery, Shepherd Neame, St Austell Brewery... će značajno obogatiti ponudu na Ušću. Ljubiteljima pravog piva ponudiće nešto drugačije (ne samo po veličini flaše ili boje etikete), a onima koji tek ulaze u bogat i uzbudljiv svet piva omogućiće da se upoznaju sa nečim potpuno novim. Pivo, naravno, može da ima veoma prijatan ukus, ne mora da bude gazirano i niska temperatura mu svakako nije najbitniji kvalitet...


Cheers,

Dušan Mihajilović
@DusanMih



Komentari (48)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vishnja92 vishnja92 14:34 19.06.2013

jeeee :)

tako je!

na trećoj najvrednijoj novčanici nacionalne valute prikazuje jednu od ikona lokalnog pivarstva?

istini za volju, sumnjam da bi se gospon Vajfert nasao na toj novcanici da istovremeno nije bio i prvi guverner NBS :)

svejedno, postoji anegdota o njemu, ova: jednom je sedeo u nekoj od gradskih kafana u Becu. narucio je pivo, pa su lokalni mangupi sa susednog stola resili da ga malo podbodu tako sto su trazili od konobara sampanjac rashladjen u pivu. on je iskulirao da bi, kada je konobar doneo pivo, trazio da ga vrati i da mu donese drugo - hladjeno u sampanjcu.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 14:58 19.06.2013

Re: jeeee :)

svejedno, postoji anegdota o njemu, ova: jednom je sedeo u nekoj od gradskih kafana u Becu. narucio je pivo, pa su lokalni mangupi sa susednog stola resili da ga malo podbodu tako sto su trazili od konobara sampanjac rashladjen u pivu. on je iskulirao da bi, kada je konobar doneo pivo, trazio da ga vrati i da mu donese drugo - hladjeno u sampanjcu.

Pošto sam ja degustirao sva piva (na gornjoj slici) rashlađena u frižideru, preporučujem Spitfire, mislim, onima koji budu na Beer festu...A ni ostala, sa slike, nisu nimalo hrđava!
jinks jinks 15:23 19.06.2013

Re: jeeee :)

istini za volju, sumnjam da bi se gospon Vajfert nasao na toj novcanici da istovremeno nije bio i prvi guverner NBS :)

Istini za volju, pitanje je da li bi bio na novcanici i da je bio i prvi guverner NBS, a da nije bio jos nesto trece :)
antioksidant antioksidant 15:25 19.06.2013

Re: jeeee :)

sva piva ... rashlađena u frižideru,

imaju slican ukus
(dobar)
houp houp 17:06 19.06.2013

Re: jeeee :)

vishnja92 vishnja92 18:18 19.06.2013

Re: jeeee :)

degustirao sva piva

i moj brat isto, tako da se uzdam u neko naknadno kolektivno porodicno pamcenje po genetskoj liniji, posto je od mene slaba vajda. nista nisam probala.

da nije bio jos nesto trece :)


imaju slican ukus

quickspacemantra quickspacemantra 18:31 19.06.2013

Re: jeeee :)

Pošto sam ja degustirao sva piva (na gornjoj slici)

Ja probao samo Proper Job. Ampak, ostavilo je izuzetan utisak. I žitak ukus ječma u ustima, još dugo posle ispijanja.
skyspoter skyspoter 14:43 19.06.2013

Nista bez

mariopan mariopan 14:48 19.06.2013

...

Spadam u velike ljubitelje piva ali i kuvanja. Kako da spojim lepo i korisno kad ne znam gde se u Beogradu moze kupiti oprema i sirovine za kucnu proizvodnju piva?

Da li mozete da nam odate tajnu gde je ta prodavnica?

Ziveli.
nsarski nsarski 14:57 19.06.2013

Pivo u Srbiji je zaista lose

Naravno, ima i po neki izuzetak, ali izbor je nikakav. Verovatno zato sto tradicija ispijanja piva ovde i ne postoji.
Istina i u USA je komercijalno pivo tragicno (Anheuser-Busch i njihovi masovni proizvodi), ali prvo, postoje privatne i male pivare, a, potom, i micro breweries (mnoge od kojih su u vlasnistvu velikih firmi) koje proizvode pristojno pivo.
Nedavno sam cuo jednu pricu - moguce da je i urban legend - da je neki lik nabavio srednjevekovni recept za pravljenje piva u Nemackoj, ali nikad nije uspeo da ga realizuje jer su ga srpske komercijalne pivare blokirale.
Sta je to u odnosu na, recimo, Great Lakes Brewing Company koja je ovih dana pocela da pravi pivo po Sumerskom receptu starom 5000 godina! Mada, oni kazu da ga prave iz arheoloskih razloga, ali ljudi su radoznali.

Evo linka Sumersko pivo 5000 godina staro
angie01 angie01 16:55 19.06.2013

Re: Pivo u Srbiji je zaista lose

Nedavno sam cuo jednu pricu - moguce da je i urban legend - da je neki lik nabavio srednjevekovni recept za pravljenje piva u Nemackoj, ali nikad nije uspeo da ga realizuje jer su ga srpske komercijalne pivare blokirale.


Moj pradeda je, kao tehnolog za pivo, po pozivu iz Nemacke dosao u Vojvodinu negde oko 1910-12. i ucestvovao u pravljenju, kako kazu, izvrsnog piva-koje je devedesetih proslog veka:), kobajagi pocelo ponovo da se pravi pod nazivom autenticnog vlasnika pivare iz tog grada-kada sam dosla iz Kanade, videla sam da ga vise ne proizvode.
gedza.73 gedza.73 22:08 19.06.2013

Re: Pivo u Srbiji je zaista lose

nsarski
Nedavno sam cuo jednu pricu - moguce da je i urban legend - da je neki lik nabavio srednjevekovni recept za pravljenje piva u Nemackoj, ali nikad nije uspeo da ga realizuje jer su ga srpske komercijalne pivare blokirale.


Slična se pojavila pre neku godinu. On je radio kao prevodilac pa je pronašao stari nemački recept o spravljanju piva.
Vratio se kući i u rodnom gradu otvorio pivnicu u kome se služilo staro pivo uz nemačke kobasice.

Kad je narod zadovolji znatiželju, i kad su se prihodi smanjili, neko je obio kancelariju i pokrao kompjutere u kojima su se nalazila uputstva o pivu.

Ponovo priča po novinama, ponovo noćne gužve.

Može da se desi da je, gluvim telefonima, ova priča 'mutirala' u sukob pojedinca i giganata.

Pivo u Srba
UKinSerbia UKinSerbia 15:02 19.06.2013

De gustibus non est disputandum

@vishnja92 - pretpostavljam da ste u pravu :) Ipak, treba pomenuti da je Dj.Vajfert bio jedan od prvih sertifikovanih braumeistera u ovom delu sveta.

@mariopan - http://www.mojepivo.com/

Ziveli,

@DusanMih
vishnja92 vishnja92 18:13 19.06.2013

Re: De gustibus non est disputandum

De gustibus non est disputandum


... osim na blogu b92, gde se raspravljalo o svemu bitnom (pivo vs vino, kupus normalan vs kupus ribanac itd). ima ovde -> link: Velika prevara sa sve prebrojavanjem glasova, gde smo mi pivopije pobedili, kako i dolikuje.

Posebno ističem i vinski snobizam, prisutan oduvek i svuda - od Starih Grka do današnjih hipstera.

to je zato sto hipsteri poticu od Starih Grka:

antioksidant antioksidant 18:25 19.06.2013

Re: De gustibus non est disputandum

kupus normalan vs kupus ribanac


mislim da je jasno kojem si se ti ovde privolela carstvu
vishnja92 vishnja92 18:27 19.06.2013

Re: De gustibus non est disputandum

ti si moju glasnu i nedvosmislenu podrsku kada ti je bilo najteze zaboravio
antioksidant antioksidant 20:29 19.06.2013

Re: De gustibus non est disputandum

ti si moju glasnu i nedvosmislenu podrsku kada ti je bilo najteze zaboravio

jesam
zbog gladi
a hoces li da ti kazem sta mi se jelo?
vishnja92 vishnja92 08:58 20.06.2013

Re: De gustibus non est disputandum

necu
mariopan mariopan 15:12 19.06.2013

...

Hvalaaa
UKinSerbia UKinSerbia 17:20 19.06.2013

kuvanje piva

Pivarstvo je neverovatan hobi. Bez alata svakako nema zanata, ali prave stvari dolaze vremenom, kada se izveštite, pronađete prave sirovine i recepte koji vam leže.

Ako se malo više zainteresujete, preporučujem vam knjigu Johna Palmera koja je bukvalno home brewing biblija (u skraćenom obliku je dostupna na Internetu)

Što se recepata tiče, ovo izdanje CAMRA je po mom skromnom mišljenju prilično kompletno.

Srećno kuvanje!
mariopan mariopan 20:30 19.06.2013

Re: kuvanje piva

UKinSerbia
Pivarstvo je neverovatan hobi. Bez alata svakako nema zanata, ali prave stvari dolaze vremenom, kada se izveštite, pronađete prave sirovine i recepte koji vam leže.

Ako se malo više zainteresujete, preporučujem vam knjigu Johna Palmera koja je bukvalno home brewing biblija (u skraćenom obliku je dostupna na Internetu)

Što se recepata tiče, ovo izdanje CAMRA je po mom skromnom mišljenju prilično kompletno.

Srećno kuvanje!

Hvala.

Nameravam da se prvo o svemu informisem pa onda da pokusam. Ako to mogu drugi, i vec to rade, nema razloga da ne pokusam, verujem da se moze dobiti dobro domace pivo.
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:15 19.06.2013

лака загонетка

Pivo, naravno, može da ima veoma prijatan ukus, ne mora da bude gazirano i niska temperatura mu svakako nije najbitniji kvalitet...

Хмм, алкохолно пиће, четири слова, пријатан укус, негазирано, собна температура ... ух, знам ... вино!
chitach chitach 16:30 19.06.2013

najbolje ...


svako ima nekog svog egzoticnog favorita [url=http://www.schlappeseppel.de/][/url], na tavnu se nakupilo 5 - 6 praznih gajbi , uvijek neplanirano svratim , pa ne nosim ambalazu da vratim ( inace pivara udaljena od mene nekih 450 km )
UKinSerbia UKinSerbia 17:31 19.06.2013

Re: najbolje ...

Mislim da nisam imao zadovoljstvo da probam Schlappeseppel (Specialitat serija deluje zanimljivo).

Ne znam da li se slažete da se ukus za pivo sa godinama menja, kao i preferencije. Trenutno mi najviše prijaju IPA i Blonde/Golden ales, posebno sa citrusnim/voćnim notama. Lični top 3:

Punk IPA, Brew Dog Brewery
Proper Job, St Austell Brewery
Kingmaker, Lancaster Brewery

Od lokalnih Krugherov Pils i Premierovo pivo (Romantika).
Supermod Supermod 17:53 19.06.2013

Pomoć

chitach
svako ima nekog svog egzoticnog favorita...

LINK
chitach chitach 18:19 19.06.2013

Re: Pomoć


Hvala .
Goran Vučković Goran Vučković 19:14 19.06.2013

Directors

Nije ni ovo loše, kad smo već u toj grupi



Iako ja obično završim na ovome, gde ima:

49 41 49 41 00:47 20.06.2013

Beer machine

Kupio u trift store novu neraspakovanu, sa svim vacumiranim kesama i receptima za
$ 6.



Nisam lenj, al' nikad napravio; sutra, drugi put i sve tako.
Lezi u podrumu, ceka svoj vakat.
background noise background noise 07:53 20.06.2013

Teško

Teško da će Srbija razviti neku ozbiljnu kulturu "kuvanja" piva. Nisam siguran ni da je to nešto samo po sebi dobro.

Nekada, doduše davno, Srbija je bila mesto gde se pre svega pilo vino. Rakija je bila isplativija a migracije stanovništva su je učinile dominantnom.

Od rakije do kukuruza samo korak, pa su mnogi vinogradi iskrčeni da bi se gajio kukuruz.

Tu se negde, u iste glave, smestilo i pivo i tako će i da ostane - pivo se pije za masu a rakija za definiciju . . .

Između sumorne "kulture" piva i vilolentne "kulture" rakije, Srbiji je neophodna romantična kultura vina (kako je jednom neko ovde na blogu okarakterisao Austriju) eto bilo bi lepo . . .

milisav68 milisav68 10:22 20.06.2013

Re: Teško

background noise
Teško da će Srbija razviti neku ozbiljnu kulturu "kuvanja" piva. Nisam siguran ni da je to nešto samo po sebi dobro.

Nekada, doduše davno, Srbija je bila mesto gde se pre svega pilo vino. Rakija je bila isplativija a migracije stanovništva su je učinile dominantnom.

Od rakije do kukuruza samo korak, pa su mnogi vinogradi iskrčeni da bi se gajio kukuruz.

Tu se negde, u iste glave, smestilo i pivo i tako će i da ostane - pivo se pije za masu a rakija za definiciju . . .

Između sumorne "kulture" piva i vilolentne "kulture" rakije, Srbiji je neophodna romantična kultura vina (kako je jednom neko ovde na blogu okarakterisao Austriju) eto bilo bi lepo . . .

Jeste, zato stranci kad dodju u Srbiju prvo traže (a i zapamte) "šljivu".

Nije to tako jednostavno, što zbog vrste zemljišta, načina obrade, pa do isplativosti.
background noise background noise 10:36 22.06.2013

Re: Teško

Ma nisam ja promoter vina, moje omljeno pivo je Vos recimo, cilibarsko . . .

Ja sam dosta piva popio pred zadrugama po povratku sa pecanja ( nekadasnjim, sada su to prodavnice ali po selima se te lokacije i dalje zovu "pred zadrugom" ) i sa radnicma po fabrikama . . tesko da ce da kuvaju pivo . . .
freehand freehand 09:18 20.06.2013

Vajfertova pivara

iz 1722. u Pančevu više ne postoji. Ne kao fabrika piva.
Ali dve stvari: tu pivaru, naravno, nije osnovao Đorđe Vajfert niti njegova porodica, več je samo bio jedan od vlasnika u nizu.
Drugo - pivaru je u smislu kupovine dela tržišta kupio Efes, a onda u nekom momentu proizvodnju potpuno prebacio u Zaječar. Sada se po pogonima te pivare može igrati peintbol, ali se ne može probati sveže pivo. I to već godinama.
A što se kućne radinosti tiče - Pančevci koji su radili na izgradnji i startovanju petrohemijskih pogona u Libiji uredno su tamo pravili svoje destilerije. I za proizvodnju rakije ali i za proizvodnju piva.
Jednom sam probao neko od piva tako proizvdeenih a tretirano kao blago - jer je bila velika hrabrost izneti alkohol van kruga u kome su bili smešteni - i bio prijatno iznenađen ukusom.
I btw - odličan tekst.
krkar krkar 09:35 20.06.2013

Re: Vajfertova pivara

A što se kućne radinosti tiče


U jednoj od takvih prohibicijskih zemalja moj pokojni otac pravio je pivo u domaćoj radinosti. Još se sećam recepta za koji je ključni sastojak bio Ovomaltin.

Pravilo se 50 l na po otprilike 15 dana, takvi bili burići i za tu količinu postojale dovoljno velike šerpe, preko toga bilo bi prezahtevno za kućnu radinost. Pivo je odležavalo 21 dan i onda se flaširalo, u litarske boce od mineralne vode jer pogodnijih nije bilo. Svi poznati bili su naučeni da krunske zatvarače sa mineralne vode pažljivo otvaraju da se ne iskrive preterano i da ih čuvaju. Mašina za začepljivanje bila je iz Francuske a kasnije sam iz Italije doneo nekoliko vreća krunskih zatvarača (na neopisivo čuđenje lokalne carine).

Jednog leta radio sam u arhitektonskom birou koji je imao ozolid mašinu pa sam ćaletu štampao etikete i time je proizvod bio zaokružen. Bio je jako ponosan.

Pivo je bilo sasvim dobro, pretpostavljam, pošto ga ja u to vreme nisam uopšte pio ali su ga hvalili oni koji su se valjda zaista razumeli. Jedina mana u odnosu na "pravo" bio je talog koji se u kućnim i improvizovanim uslovima nije mogao sasvim eliminisati filtracijom pa je pred konzumaciju pivo pažljivo oretakano u bokale.

Jednom prilikom uleti lokalna policija u raciju i kod mog oca nađe oko 70 uskladištenih punih boca, 2 burića u raznim fazama proizvodnje i stotinak praznih boca. Onda im bude objašnjeno da je normalno da odrastao čovek popije 2 boce piva dnevno te da je za jednu porodicu 50 l taman mera za 15 dana a da su zalihe za goste kad ulete.

Kod komšije Makedonca koji je i kod kuće u selu Bukovu iznad Bitolja imao vinograd i pravio odlično domaće vino (probao više puta) zatekli su punu kadu tek izmuljanog grožđa, lokalnog, izvrsnog, i stotinak litara vina.

Pošto se ipak radilo o hirurzima, rešili su da im poveruju da nije za prodaju. Pojavili su se ponovo za desetak dana, uporedili količine i nikad više dolazili nisu.
UKinSerbia UKinSerbia 10:57 20.06.2013

The GREAT British Pub in Belgrade

Hvala svima koji su pročitali i poslali komentar. Sve aktivnosti možete da pratite i na Fejsbuk stranici The GREAT British Pub in Belgrade koju smo napravili specijalno za ovu priliku.
alselone alselone 15:42 20.06.2013

Ovo sam pio sinoc

Arrogant bastard Ale





Nekako sam se odmah setio bloga...


Milutin Milošević Milutin Milošević 19:28 20.06.2013

Pivo

ono gde Srbija dosta zaostaje čak i za regionom je ponuda

Sasvim dobro primećeno. Mi imamo samo nekoliko pivara (dosta ih je zatvoreno tek poslednjih desetak godina!!!), a one prave po u proseku jednu pravu vrstu piva + ove glupe limunade koje su se pojavile od prošle godine.

U Baltičkim zemljama, recimo, postoji po desetak (većih) pivara, i svaka od njih pravi po desetak različitih vrsta piva. Kad uđeš u samišku, kao da si ušao u Cvijetu Zuzorić u vreme Oktobarskog salona (kasnih osamdesetih).

Od ovih sa tacne na slici domaćina mislim da imam tri etikete.

A, uz svo dužno poštovanje, po mom ukusu najbolji uspeh Britanaca je što su omogućili da se razvije Gines.
UKinSerbia UKinSerbia 22:13 20.06.2013

Re: Pivo

Tradicija sezonskih i specijalnih piva je itekako postojala u ex YU. Video sam da je za potrebe izložbe Živeo Život izbunarena prava paleta etiketa sa specijalaca (npr. iz Sarajevske pivare). Koliko mi je poznato, samo Black Turtle trenutno u Srbiji radi nešto tako (npr. Božićno pivo).

Stout pijem retko i samo u izuzetnim prilikama. Ne znam jeste li probali stout mikropivare iz Ritiševa? Neki prijatelji koji vole Gines ga tretiraju kao jeftiniju lokalnu zamenu.

Što se tiče ovih sa tacne, na večerašnjoj proslavi Kraljičinog rođendana su popijene sve zalihe (oko 200l) za manje od sat i po vremena! Proba za Beer Fest je očigledno uspela.
Milutin Milošević Milutin Milošević 00:46 21.06.2013

Re: Pivo

Pio sam to pivo iz Ritiševa, a imam i etikete (očigledno, etikete su mi hobi).

Ima, zaista, u ex-Yu sezonskih piva. Viđao sam i imam etikete božićnih i zimskih iz Hrvatske.

Kod nas su ugasili i Zrenjaninsko i Bečejsko i valjda Vršačko zrno (bilo jedno vreme Zoffman). Sad se može naći samo Nikšićko, Laško i Banjalučko (mislim u običnim prodavnicama).
krkar krkar 03:21 21.06.2013

Re: Pivo

Sad se može naći samo Nikšićko, Laško i Banjalučko (mislim u običnim prodavnicama).


E, ako je Laško pivo ja sam ... Grace Jones!
Milutin Milošević Milutin Milošević 07:55 21.06.2013

Re: Pivo

To i Belgijanci kažu za Hajneken.

A ako popijem gajbu, možda i budeš Grejs Džons
krkar krkar 08:30 21.06.2013

Re: Pivo

Milutin Milošević
To i Belgijanci kažu za Hajneken.

A ako popijem gajbu, možda i budeš Grejs Džons


Kad naručujem pivo kažem "svako sem Tuborga", zato što Tuborg ne volim.

Ali laško ne dolazi u obzir jer nije pivo
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:48 21.06.2013

Re: Pivo

Ja sam uvek pio Union, kad god je bilo prilike, retko Laško. Prošlog vikenda mi rekoše prijatelji Slovenci da ne samo da je Laško kupilo Union, nego je od skoro promenilo ukus i sada nema razlike

U stvari, gde god sam išao, izbegavao sam ta "najveća" piva, i uvek pio ona manja. Recimo Karlovačko, kod nas Zaječarsko ili Pećko (ranije najbolja u Srbiji), Prilepsko...
antioksidant antioksidant 10:42 21.06.2013

Re: Pivo

Ali laško ne dolazi u obzir jer nije pivo

jedan moj ortak, srpski nacionalista, trazi pivo i naglasava da zeli domace. konobar, nezainteresovan za tudja ludila nabraja: jelen, lav, pils, lasko...
reakcija je bila neprocenjiva
Goran Vučković Goran Vučković 10:56 21.06.2013

Re: Pivo

jedan moj ortak, srpski nacionalista, trazi pivo i naglasava da zeli domace

Biti nacionalista znači puno odricanja...
Filip2412 Filip2412 03:38 21.06.2013

...

svaka cast za tekst, nadam se da ce male privatne pivare i u Srbiji poceti da rade te da ce ljudi ukapirati koliko su bolje od te vodurine koju prave velike korporacije

a ja im licno zelim da kao ljudi slobodnog duha eksperimentisu i da prave raznorazne IPA kao sto se to radi u americi & kanadi, nema potrebe drzati se zadrto ceskih i nemackih lagera


freehand freehand 09:29 21.06.2013

Pivnica

Jedna od bonus stvari koje su nekada i u Srbiji postojale a idu uz proizvodnju i uživanje u pivu su - pivnice. Pančevo ih je nekad imalo nekoliko, od toga jednu veliku kod stare Slavine (tako se nekad zvala velika kafana u centru, sad je to supermarket).
A htedoh da pomenem jednu u Rankvajlu, u Austriji (Forarlberg) u koju sam najrađe odlazio.
Vlasnik je bavarski proizvođač piva Ayinger; pivnica nudi nekoliko lokalnih brendova - mislim Morenbroj i Forenburger, i ponudu Ayinger pivare. Mislim da je (tada) bilo pet različitih piva od toga dva tamna. I Ayinger Uhr-Weiss je apsolutno fenomenalno pivo!
Bavarsko pivsko pecivo i nekoliko vrsta kobasica se podrazumevaju, kao što su se nekad kod Slavine podrazuevala rolovana pileća džigerica u slanini ili pileća krilca.
Uz to ova rankvajlska pivnica ima klub svojih obožavalaca koje grupno vodi na festivale piva na kojima gostuje.
Čini mi se, a ne bih baš smeo da se zakunem, da je '94 priča bila o gostovanju u Japanu.
aujourdhui aujourdhui 09:37 21.06.2013

svaka čast na članku

I u Srbiji se polako (ali sigurno) razvija kućno/kraft pivarstvo.
Evo jednog primera

www.majstorzapivo.com
UKinSerbia UKinSerbia 07:13 22.06.2013

Degustacija

Generalka za Beer Fest je protekla neočekivano dobro. 200 litara pravog piva je "izvetrilo" za manje od sat vremena. Osim već hvaljenih 'sorti' Spitfire i Proper Job, ljudima se posebno dopao Gem od Bath Ales.



Još par fotografija pivske 'atmosfere'









Vidimo se u avgustu u The GREAT British pubu. Pokušaćemo da obezbedimo prisustvo još nekoliko britanskih pivara čije proizvode većina ljudi u Srbiji i regionu nije imala prilike da upozna.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana