Gastronauti| Hobi| Kultura| Zabava| Životni stil

Kuvanje i kuvarsko prigovaranje

myredneckself RSS / 15.06.2013. u 19:00

 

Negli uhitiše zubaca za sriću
Ki priličan biše k jednomu teliću,
Koga ne izpletoše kako ribe ine...
(Često u blogovanju, kadgod je moguće, parafraziram naslov stare ribarske ekloge. Na red je došlo kuvanje.)
 

Drinking is an emotional thing. To je  jednom rekao Charles Bukowski.  Cooking is an emotional thing, je ono u šta ja to konvertujem, naravno, koristeći samo doslovnost ove njegove izreke, ne upuštajući se u njegovo objašnjenje šta ona za njega zapravo znači, a što bi nas ovde sigurno odvelo na drugi kolosek. (Ali, možemo i o tome, usput.) Osim što je kuvanje nauka i veština, ono je i umetnost. A umetnost, pamet, emocije,  idu ruku pod ruku, zajedno, zar ne?

images?q=tbn:ANd9GcR7B7HsLq4Ztr3ldF8-nyv2T3EZmMZ1ttSw6FBynimcpQrYvoCHJednom davno je grčki kralj Nikomed morao poslom da ode na dvanaest dana  dalje od mora, u kontinent. Kralj kao kralj, jednog dana   u nevreme je rekao svom kuvaru Soteridu kako mu se jedu slane srdele, (anchovies-ringlice, ili one iz bureta, pitanje je sad?). Kuvar se snašao. Uzeo je repu (?), isekao je na trake oblika koji podseća na mala telešca sardina, obario svaku tračicu, dobro usolio, dodao začine, i servirao sve to svom kralju, ne bi li ga malo minula želja. Antički grčki pesnik Eufron (i kuvar!) je tada rekao, da su pesnik i kuvar slični,  da umetnost obojici leži u mozgu. A stari francuski gastronom Laurent Grimod de La Reynière je još pre više od dvesta godina izjavio da samo prostak smatra da kuhinju čine šerpe, lonci i tiganji, a dobar obrok tanjiri i escajg. 

 

Drugi Francuz  Auguste Escoffier, koji je sa 13 godina pokazao talenat i naklonost ka umetnosti, ali ga je život odveo u ujakov restoran, prozvan je francuskim kraljem kuvara. Imao je maksimu, "Surtout, faites simples," (nešto kao "Iznad svega, prvenstveno, neka bude jednostavno"). I još jednu "La sauce fait passer le poisson," drugim rečima, riba ne sme biti inferiorna u odnosu na sos koji je prati. Čitajući o njemu, saznala sam neke trivijalne, podrazumevajuće, ali važne podatke koji su me oduševili -  za kuvare je uveo obavezne kape i marame oko vrata, ne bi li  sprečio  kapi znoja da postanu jedan od začina u jelu koje se sprema. Zabranio je pušenje i alkohol u kuhinji, jednom rečju uveo je smirenost, i red u kuhinje s kraja 19. veka, i učinio ih respektabilnim mestima na kojima se  može raditi i zarađivati.

Na  sajtu B92 sam, opet pre izvesnog vremena, pročitala vest – Kuvar, najpopularnije zanimanje, o velikom odzivu muškaraca u školama kuvanja. Može biti da je to zbog vremena u kome živimo, socijalno-ekonomski razlozi, lakše do posla, ili lakše pokrenuti svoj restoran, itd. Ili je nešto novo u pitanju? Uzgred, kuvar/ica, chef, bio muško ili žensko, više nije ličnost iz pozadine, nevidljiv/a i nečujan/a, koja  bi se  pojavljivala, samo na izričit zahtev zadovoljnih, otmenih, visokih gostiju.

Ali kakogod bilo,  kuvanje više stvarno nije pretežno ženski posao. O tom trendu sam htela. _64105774_41bf5273-7836-46b6-b6eb-7ad04d5dce02.jpg

Koji su razlozi što muškarci danas sve češće uče da kuvaju, i da li je istina da su najbolji chefs de la cuisine, muškarci?

Danas svi pričaju o jelu i kuvanju, to je novi rock and roll. 

Uče,  takmiče se, poznati i anonimni ulaze u reality shows,  dostupno je mnogo TV kanala na temu kuvanja.  Došlo je izgleda vreme – sum, ergo edo.

Prvenstveno mislim da muškarci sve više uče da kuvaju  zato što vole da jedu i jednostavno, uživaju u kuvanju. Ali, ima možda i drugih razloga.

Samcima  su možda dosadili sendviči, i jaja na sto načina kao vrhunsko kulinarsko dostignuće?! Neki su se osamostalili i konačno odvojili od majčine kuhinje, (posebno naše komšije Italijani), pa vide da im nema druge?! Neki su s pravom zahtevni, ili cene neki novi i drugi šmek, ne sviđa im se kako im kuvaju supruge, pa hoće da ih impresioniraju i pokažu da to može i bolje?! Danas u mojoj blizini vidim  mnogo žena  kojima uopšte ne pada na pamet da ikad počnu da kuvaju. A neki muškarci možda zato jednostavno misle da znati dobro kuvati  predstavlja šansu  da upoznaju svoju životnu saputnicu,  dobru i lepu ženu, koju su do tada bezuspešno tražili, a čija je jedina “mana” što neće, ne želi da kuva?


Uostalom, ko ne voli muškarca koji  zna da kuva, i to radi dobro? Ja  tome nikad ne bih prigovarala, iako sama uvek, i  veoma rado kuvam. Naprotiv, da imam pored sebe takvog, eto  razloga da sebe smatram  srećnicom. Čini se da mi nije suđeno, ali da ne budem nepravedna  B. pravi najbolje sendviče, i najbolji roštilj na svetu. Kuvanje kao kuvanje ga ne zanima, osim da u njegovom dobrom rezultatu, beskrajno  uživa. You can't always get what you want.

Da kažem nešto i o pitanju da li je istina da su najbolji chefs de la cuisine muškarci? Mnogi, kažem mnogi, ne svi, smatraju  da je “veliko, dobro”  kuvanje na prestižnim, otmenim mestima i restoranima,  inherentno muški posao i delo, a ja mislim da je to još jedan vid čistog seksizma. Dobri kuvari su i muškarci i žene, ali oni sa osobitim kulinarskim šmekom, maštom, i žicom za umetnost kuvanja, samo oni sa izvesnom dozom  tzv.  food intelektualizma (ako se s ovim poslednjim ne slažete, caknite me dok ne ustanem, he, he...dok sam još raspilavljena, prhka i vazdušasta, na podu, tj. u summerholiday mode-u).

 



Komentari (254)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

stefan.hauzer stefan.hauzer 19:20 15.06.2013

.

Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da kuva, i to radi dobro?



ljubav dolazi preko stomaka,a ovi što to ne znaju
...neka nauče.

vreme je pohovanih tikvica:
myredneckself myredneckself 19:38 15.06.2013

Re: .

stefan.hauzer
Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da kuva, i to radi dobro?



ljubav dolazi preko stomaka,a ovi što to ne znaju
...neka nauče.

vreme je pohovanih tikvica:


Volim što mlađa garda ima i ovakav stav o temi, iako mislim da je srce još uvek najvažniji organ u ljubavnom događanju. A dobro kuvanje je jedna od prednosti.
Stef,

Za prvog (da se zasladi, a može i sam da napravi )
Vreme je za pêche Melba (a la Eskofje)



stefan.hauzer stefan.hauzer 20:21 15.06.2013

Re: .

:)))))

(da se zasladi, a može i sam da napravi )
Vreme je za pêche Melba (a la Eskofje)

više volim one,sveže ubrane,breskve
sa plaže

iako zahtevaju više truda i *vremena
myredneckself myredneckself 22:33 15.06.2013

Re: .

stefan.hauzer
:)))))

(da se zasladi, a može i sam da napravi )
Vreme je za pêche Melba (a la Eskofje)

više volim one,sveže ubrane,breskve
sa plaže

iako zahtevaju više truda i *vremena

Ponuđen k'o počašćen, ali ako se jednom odlučiš da napraviš, od mene imaš uvek komplimente.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 23:51 15.06.2013

Re: .

stefan.hauzer
Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da kuva, i to radi dobro?



ljubav dolazi preko stomaka,a ovi što to ne znaju
...neka nauče.

vreme je pohovanih tikvica:



Tikvice na rostilju su takodje odlicne, a tek musaka od tikvica pa jos i sa kiselim mlekom
alselone alselone 06:29 16.06.2013

Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

Pravi backi muskarac nije muskarac ako ne zna da skuva paprikas. Molicu lepo. Ostalo moze, ali ovo je lestvica za kvalifikacije...
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 07:48 16.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

Okupili se Vojvođani da debatuju o značaju 'rane...lomiće se koplja ovde.
stefan.hauzer stefan.hauzer 09:04 16.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

nije muskarac ako ne zna da skuva paprikas.

ali da ljuti,
inače je to običan bućkuriš.

nikad nisam razumeo ljude,
koji kažu: nemoj da jako zaljutiš paprikaš,
je li to moguće?
preljutiti paprikaš.
proklete neznalice .
milisav68 milisav68 11:34 16.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

stefan.hauzer
nikad nisam razumeo ljude,
koji kažu: nemoj da jako zaljutiš paprikaš,
je li to moguće?
preljutiti paprikaš.
proklete neznalice .

Još si ti mlad i zelen.

Sad malo ozbiljno, nemoj da prodješ kao moja žena, koja sad ne sme da okusi ljuto.
zilikaka zilikaka 11:51 16.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

Još si ti mlad i zelen.

Sad malo ozbiljno, nemoj da prodješ kao moja žena, koja sad ne sme da okusi ljuto.


Ima na tu temu i antologijskih scena


milisav68 milisav68 12:15 16.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

zilikaka
Ima na tu temu i antologijskih scena

Znam, gledao sam - najljuća paprika na svetu.

Posle sam čitao po netu da ima skala ljutine, i da ta paprika šije sve sa velikom razlikom.
stefan.hauzer stefan.hauzer 13:58 16.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

mlad i zelen.

ali mi se ne može osporiti znanje




*supa skupa
myredneckself myredneckself 14:06 16.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

dobrosavljevic_m
Okupili se Vojvođani da debatuju o značaju 'rane...lomiće se koplja ovde.

Dobrosavljević, mani štrikeraj i vataj se varjače, pliz, muški će nas kanda preteći.
myredneckself myredneckself 14:25 16.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

stefan.hauzer
mlad i zelen.

ali mi se ne može osporiti znanje




*supa skupa

stef, stari dobri rok, moj zvuk, moj ritam.

Slušam, i setim se skaka...ovaaaj, plesa, i kažem u sebi - madafakas, nikad nisam znala kaće kraj.
myredneckself myredneckself 14:39 16.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

zilikaka
Još si ti mlad i zelen.

Sad malo ozbiljno, nemoj da prodješ kao moja žena, koja sad ne sme da okusi ljuto.


Ima na tu temu i antologijskih scena



Kakav ludak i mazohista
myredneckself myredneckself 14:42 16.06.2013

Re: .

diim
a tek musaka od tikvica pa jos i sa kiselim mlekom

Prestani s musakom (omiljena) diim, bićeš banovana!
myredneckself myredneckself 14:46 16.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

alselone
Pravi backi muskarac nije muskarac ako ne zna da skuva paprikas.

A Bačkulja nije prava, ako za takav paprikaš ne umesi sama rezance.
myredneckself myredneckself 14:49 16.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

milisav68
zilikaka
Ima na tu temu i antologijskih scena

Znam, gledao sam - najljuća paprika na svetu.

Posle sam čitao po netu da ima skala ljutine, i da ta paprika šije sve sa velikom razlikom.

Milisave, nešto od skale imaš ispod zilikakinog klipa sa ovim ludakom.
cassiopeia cassiopeia 09:59 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

A Bačkulja nije prava, ako za takav paprikaš ne umesi sama rezance.


Nipošto. Zato sam ja onomad vežbala :)

Nisam imala sreće da naletim na muškarca posle kojeg ne mora generalka u kuhinji. A hoće da kuvaju i znaju. Beže od krpe ko đavo od krsta.
mlekac mlekac 11:21 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

stefan.hauzer
nije muskarac ako ne zna da skuva paprikas.

ali da ljuti,
inače je to običan bućkuriš.

nikad nisam razumeo ljude,
koji kažu: nemoj da jako zaljutiš paprikaš,
je li to moguće?
preljutiti paprikaš.
proklete neznalice .


E....
Tako sam, svojevremeno, vodila jedan indijski restoran, pa mi redovna musterija zvocala da ne postoji kari koji bi njemu bio preljut i da mu slobodno posluzim Extra, extra hot!

Kasnije je objasnjavao zemljacima da kod mene ne traze ni extra hot caj - za svaki slucaj.

Sta da mu radim kad nije znao da je naleteo na nisku snajku.
krkar krkar 11:29 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

E....
Tako sam, svojevremeno, vodila jedan indijski restoran, pa mi redovna musterija zvocala da ne postoji kari koji bi njemu bio preljut i da mu slobodno posluzim Extra, extra hot!


Zimus dođe meni drug iz Danske, odvedem ga na ručak u Holesterol (željno roštilja, to ti je), pošteno se zapijemo, dočekamo fajtont, pređemo kod mene kući - drugar opet ogladneo. Saćujaočas neštodaspremim, puni špajz i frižider sirovina. Kaže on "ajde napravi nešto ljuto, baš ljuto".

Ja inače volim umereno ljuto, mogu ponekad da pojedem i malo jače ljuto ali ne spremam baš ljuto zbog ostalih. A ovaj navro bašbaš ljuto. Ajde. Imam egzotične ljute začine...

Moja žena, koja je probala s vrha kašike, htela je preventivno da nam zove hitnu pomoć, ja sam kad sam pojeo ostavio gosta i otišao da se istuširam (iovako sam bio mokar do čarapa koliko sam se preznojio) a on je popio jedno 5-6 piva od 0,5 za manje od 10 minuta.
cassiopeia cassiopeia 11:51 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

Moja žena, koja je probala s vrha kašike, htela je preventivno da nam zove hitnu pomoć, ja sam kad sam pojeo ostavio gosta i otišao da se istuširam (iovako sam bio mokar do čarapa koliko sam se preznojio) a on je popio jedno 5-6 piva od 0,5 za manje od 10 minuta.


Krkare, budi drug, preporuči mi to nešto bašbašljuto :)

Moj muž je izjavio za neke otrov papričice da nisu ljute a ja ih dovukla iz Holandije. 5-6 ljutih niških potpisanih je za na zub.
Otišli mi u indijski restoran i on kaže dajte mi pa reče nekoljutojeloneznammuime a konobarica će jeste li sigurni. Gosti obično nose svoj peškir sa sobom. I pojede on bez mnogo muke :)
angie01 angie01 11:57 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

preporuči mi to nešto bašbašljuto :)



moje omiljeno ljutilo:

Tom Yum Goong

jede se sa stimovanim pirincem, tako sto prvo zahvatis pirinac iz cinije, pa onde kasikom u corbu.
alselone alselone 12:13 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

ali da ljuti,
inače je to običan bućkuriš.

nikad nisam razumeo ljude,
koji kažu: nemoj da jako zaljutiš paprikaš,
je li to moguće?
preljutiti paprikaš.
proklete neznalice .


Normalno. Ako nije ljut onda se i ne racuna. Ne moraju bas oci da ispadaju, zbog zena, dece i bosanaca, al' ljut mora da bude.
alselone alselone 12:15 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

Znam, gledao sam - najljuća paprika na svetu.


Ova je od oko 1,000,000 skolvila, au NS ima da se pazari neka od 700,000.Ja samo pomiriso i ni mi bilo dobro. Cak sam je i dobio na poklon od drugara, drzao je par dana u stanu i probao jednu celiju paprike od koje mi je sagorelo pola jezika pa sam ostatak bacio. :)
alselone alselone 12:16 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

A Bačkulja nije prava, ako za takav paprikaš ne umesi sama rezance.


red mora da se zna, molicu lepo.
Supa i paprikas sa "kupovnim" rezancima su svetogrdje. Taj naizgled mali detalj ostavlja oziljke i stvara stres osetljivom nepcu.
krkar krkar 12:27 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

Krkare, budi drug, preporuči mi to nešto bašbašljuto :)


Ovo je najžešće što ja imam







Ali sam kod nekoga probao i OVO (ili neki vrlo sličan ekstraljuti od istog proizvođača)

freehand freehand 12:40 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

krkar
Krkare, budi drug, preporuči mi to nešto bašbašljuto :)


Ovo je najžešće što ja imam

Ali sam kod nekoga probao i OVO (ili neki vrlo sličan ekstraljuti od istog proizvođača)


Ovako ja karabudžim moj kineski čili sos:
Na malo maslinovog ulja propržiš ljutu tucanu papriku i malo soli, ne duže od minut.
Dodaš najsitnije moguće seckanu najljuću papričicu koju nađeš na pijaci (dugu zelenu), i obavezno par komada onih sitnih otrova iz saksije, jed zelenih i crvenih.
Dobre su ako para koja beži iz poklopljenog tiganja štipa za oči, tera na kašalj i bilduje sline, i uopšte ponaša se kao kombinacija biber spreja i suzavca.
U to dodaš nekoliko pasterizovanih ljutih feferona iz teglice.
Posle 5-6 minuta na umerenoj vatri dodaš 3-4 supene kašike tog ljutog sirćeta iz teglice sa feferonima i 1 supenu kašiku šećera, mešaš i pustiš da uvri, a onda dodaš 1 deci paradajza iz flaše (ako imaš ljut, prošlogodišnjui - ihaj!), i dve supene kašike soja sosa.
Kuvaš do željene gustine, pustiš da se ohladi, sipaš u teglicu i služiš najboljim prijateljima i smrtnim neprijateljima.
cassiopeia cassiopeia 12:42 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

Ovo je najžešće što ja imam


Hvala ti!
Sad kad nabavim pa ga iznenadim

p.s. nije to najžešće sigurno

p.p.s. izvini, nisam mogla da odolim a da se ne našalim
cassiopeia cassiopeia 12:47 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

freehand

Dobre su ako para koja beži iz poklopljenog tiganja štipa za oči, tera na kašalj i bilduje sline, i uopšte ponaša se kao kombinacija biber spreja i suzavca.




Hvala ti!

Nešto slično sam i ja pravila, nego ne mogu da verujem koliko toga može da pojede baraba ne isplati mi se svako malo stajati kraj šporeta.
Tegla najgore ljutenice, koju niko sem njega ne jede, ode za par dana. Maže to na hleb k'o da je marmelada.
angie01 angie01 12:48 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

tajci pored svakog jela stave posudicu u kojoj je: iseckana crvena i zelena ljuta papricica, maslinovo ili neko drugo hladno cedjeno ulje-oni imaju neka razna, malo morske soli, limuna i soja sos- i sa tim prelivaju sve sto je dip frajd ili stimovano, npr, meso, plodove mora, pirinac.
mlekac mlekac 13:03 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

cassiopeia
freehand

Dobre su ako para koja beži iz poklopljenog tiganja štipa za oči, tera na kašalj i bilduje sline, i uopšte ponaša se kao kombinacija biber spreja i suzavca.




Hvala ti!

Nešto slično sam i ja pravila, nego ne mogu da verujem koliko toga može da pojede baraba ne isplati mi se svako malo stajati kraj šporeta.
Tegla najgore ljutenice, koju niko sem njega ne jede, ode za par dana. Maže to na hleb k'o da je marmelada.


A jesi li probala da sameljes u blenderu celerovo lisce,(oko dve veze, ali od one vrste sto ima krupan list) sa dodatkom rena, djumbira i belog luka?

(Mislim da je celer - ono sto se obicno jede stabljika, a kod nas se koristi za supu? Na engleskom je celery )
cassiopeia cassiopeia 13:03 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

angie01
moje omiljeno ljutilo:Tom Yum Goong jede se sa stimovanim pirincem, tako sto prvo zahvatis pirinac iz cinije, pa onde kasikom u corbu.


Hvala ti :)
Sad kad krenem da ga iznenađujem :)))
freehand freehand 13:05 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

(Mislim da je celer - ono sto se obicno jede stabljika, a kod nas se koristi za supu? Na engleskom je celery )

Celer je ono što se u bašti bere u paru, pa ti posle dođe roda.




angie01 angie01 13:08 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

Celer je ono što se u bašti bere u paru


obavezno s Katom.
krkar krkar 13:18 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

Sad kad krenem da ga iznenađujem :)))


Ako kreneš da ga vodiš po svetu, kreni od Jave.

Vodila nas drugarica Indonežanka u Bogoru na Javi u restoran, tradicionalni, kolonijalni, sve tikovina i zelenilo... nema alkohola.

Taman krenuo tropski pljusak i malo rashladio, da naručimo, kaže ona ovde su specialiteti goveđi rep i goveđa rebra, i jedno i drugo osmuđeno na vatri pa kuvano u čorbi. Uzmemo mi jedno ovo i jedno ono, i ona naruči jedno od ta dva.

Dođe veliki duboki tanjir, u njemu komadina mesa zamamnog izgleda i mirisa i plivaju ljute papričice u čorbi. Ono što mi zovemo ljutom, dugačke tanke, tamo jedu bebe uz lenju pitu. Te su valjda za ukus a za ljutenje su male kao palac, ovalne, zovu ih ptičje oko.

Moja žena koja nije ljubitelj ljutog mudro promulja po tanjiru, izvadi sve one paprike i stavi ih na moj podtanjir, ona ih sigurno jesti neće a ne zna hoću li ja.

Ja pušio, ona počne da jede, vidim liznula čorbu, kaže ukusno, ne kaže LJUTO.

Završim ja cigaru, uzmem kašiku čorbe, liznem - ukusno, Progutam, uzmem drugu - progutam...

E onda me udarilo. Kao kad izlazi Osmi putnik iz tela - tako je meni krenuo oganj u telu i voda da izbija na sve pore. Za sekund sam bio mokar, gaće, čarape... kao u more da sam skočio. Usne natekle i pocrnele, ja pomodreo, čini mi se da osećam i aritmiju...

Toliko sam loše izgledao da se žena nije setila/usudila ni da me slika.

Prođe me nekako, oporavim se, preživim ... jedva.

Domaćini su dodavali ljute sosove u svoje i jeli kao da jedu sladoled! I još im, kako su vrlo fini i diskretan narod, bilo vrlo neprijatno što su gosta doveli u takvu situaciju

cassiopeia cassiopeia 13:19 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

A jesi li probala da sameljes u blenderu celerovo lisce,(oko dve veze, ali od one vrste sto ima krupan list) sa dodatkom rena, djumbira i belog luka?


Nisam do sad, ali ću sigurno probati. Sve sastojke tamanim i ovako, a u zbiru baš me zanima kakvog li je ukusa.

Ja ću ovde priznati da sam postala pravi narkoman što se đumbira tiče. Čaj obožavam a sad kako je toplo stavljam kriške u hladnu vodu, sa malo limuna.
Nisam sigurna koliko je pametno piti ga leti jer podiže temperaturu tela. Mada to i nije tako loše, praviš ravnotežu sa spoljašnjom.
mlekac mlekac 13:24 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

cassiopeia
A jesi li probala da sameljes u blenderu celerovo lisce,(oko dve veze, ali od one vrste sto ima krupan list) sa dodatkom rena, djumbira i belog luka?


Nisam do sad, ali ću sigurno probati. Sve sastojke tamanim i ovako, a u zbiru baš me zanima kakvog li je ukusa.

Ja ću ovde priznati da sam postala pravi narkoman što se đumbira tiče. Čaj obožavam a sad kako je toplo stavljam kriške u hladnu vodu, sa malo limuna.
Nisam sigurna koliko je pametno piti ga leti jer podiže temperaturu tela. Mada to i nije tako loše, praviš ravnotežu sa spoljašnjom.

Ako ti je mnogo gusto, uspi malo ulja ili sirceta (po ukusu) So i biber po zelji. :)
krkar krkar 13:24 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

Celer je ono što se u bašti bere u paru, pa ti posle dođe roda.



To je lisnati celer koji izgleda kao krompir sa lišćem, onaj koji se renda za salatu od celera (dodati malo milerama, so biber i mlevenih oraha).




Drvenasti ili italijanski celer je nešto drugo. Nema koren nego otvrdle rebraste stabljike koje se odlome i odlične su za špikovanje mesa a kao salata najbolje su sirove, u plitču ćasu sipati maslinovo ulje i krupnu so i samo umakati i jesti sveže

freehand freehand 13:30 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

I oko te ljutine: ima ljudi poput mog kuma koji ne priznaju ručak ako im je čelo ostalo suvo dok su jeli. Prepoznaju se po tome što nose znojnice na ćelavu glavu.

E njegova je ljutenica nešto posebno, jer mu stižu posebne poprike iz Kočana. Pakuju ih u hermetički zatvorene kontejnere uz oružanu pratnju. Ako kontejner ne zatvore kako treba - iz njega zrači neka bledunjava zelena svetlost koja oće da istopi plastiku ako na nju padne.


A postoji ona brza, ujedajuća ljutina što ti sprži usta i ždrelo pa misliš kako ti je svo otkivo pojela i ostao si samo sa donjom vilicom koja visi na zglobovima i hrskavici;
Pa ona što kreće tiho i potmulo od nijeminišta, preko bubjnjanja u ušima do fizičkog bola u celom telu.
Pa ona spora, teška, tinjajuća što raste, raste, raste dok se ne osetiš kao adski kazan&ekspres lonac togeder, 2 u 1.
Pa ljutina rena koja skuplja usta i od koje ti zviždi u ušima dok misliš da ćeš oči po tanjiru kašikom skupljati...

Edit: ne videh gore Krkara sa iskolačenim očima i u goloj vodi...
To je ova treća, mislim.
cassiopeia cassiopeia 13:33 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

Drvenasti ili italijanski celer je nešto drugo. Nema koren nego otvrdle rebraste stabljike koje se odlome i odlične su za špikovanje mesa a kao salata najbolje su sirove, u plitču ćasu sipati maslinovo ulje i krupnu so i samo umakati i jesti sveže


Ovaj baš volim. Pravim neku salatu od pasulja sa tunom i tim celerom.

Onaj korenaš je kod mene glavni glumac u supi.
freehand freehand 13:35 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

cassiopeia
Drvenasti ili italijanski celer je nešto drugo. Nema koren nego otvrdle rebraste stabljike koje se odlome i odlične su za špikovanje mesa a kao salata najbolje su sirove, u plitču ćasu sipati maslinovo ulje i krupnu so i samo umakati i jesti sveže


Ovaj baš volim. Pravim neku salatu od pasulja sa tunom i tim celerom.

Onaj korenaš je kod mene glavni glumac u supi.

Ma ja mu i grančice u sve što glumi kinesku klopu naseckam.
Mirišu dva puta jače od lišća, a hrskave su ko grisini.
alselone alselone 13:38 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

Gospodo draga, sklonite vase babure i pustite caricu da prodje - 700k skolvila.
alselone alselone 13:42 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

Ja obozavam pecene halapenjo. Ne kisele kako ih obicno sluze nego bas pecene, ko u Leskovcu da su ih spremali.

mariopan mariopan 13:42 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

freehand

Dobre su ako para koja beži iz poklopljenog tiganja štipa za oči, tera na kašalj i bilduje sline, i uopšte ponaša se kao kombinacija biber spreja i suzavca.

Probala i nije mi bilo dobro, uguši me. Na ovaj recept staviti znake upozorenja, obavezno.
mariopan mariopan 13:48 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

krkar
Drvenasti ili italijanski celer je nešto drugo. Nema koren nego otvrdle rebraste stabljike koje se odlome i odlične su za špikovanje mesa a kao salata najbolje su sirove, u plitču ćasu sipati maslinovo ulje i krupnu so i samo umakati i jesti sveže

Tako je hrskav, nežno aromatičan i osvežavajući.

Može i da se ubaci u onaj zemljani sud pored junetine da se peče u lerni koji sat, na tijoj vatrici, daje neverovatan ukus mesu. Ali najviše se jede upravo svež, kao salata.
stefan.hauzer stefan.hauzer 13:51 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

700k skolvila.

uuuu jeee... imam želju da je probam.

ali bojim se da ću plakati kao curica na čolinom koncertu:)
freehand freehand 13:54 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

stefan.hauzer
700k skolvila.

uuuu jeee imam želju da je probam.

ali bojim se da ću plakati kao curica na čolinom koncertu


Š'a ima veze, plako si i na Bajaginom uz PlavimojsAfiru, sad si već naviko...
alselone alselone 13:55 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

uuuu jeee... imam želju da je probam.


Ima u NS, ako nekad izrazis zelju, javi da ti kazem gde moze da se pazari.
stefan.hauzer stefan.hauzer 14:08 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

plako si i na Bajaginom uz PlavimojsAfiru, sad si već naviko

nikad se neću oprati

alselone

Ima u NS, ako nekad izrazis zelju, javi da ti kazem gde moze da se pazari.


samo da skupim hrabrosti.
blogovatelj blogovatelj 18:12 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

jede se sa stimovanim pirincem,


Kako se štimuje pirinač?
mariopan mariopan 21:36 17.06.2013

Re: Uostalom, ko ne voli muškarca koji zna da

blogovatelj
jede se sa stimovanim pirincem,


Kako se štimuje pirinač?

Doo Reee Miii Faaaa Sooool Laaaa Siiiiiii Dooooooooooooo
nsarski nsarski 08:15 18.06.2013

Najcesca reakcija zena

(ne svih, naravno) kad im ponudis nesto ljuto:

mirelarado mirelarado 19:24 15.06.2013

За почетак...

...да илуструјем наслов рибарске еклоге:

Negli uhitiše zubaca za sriću
Ki priličan biše k jednomu teliću,
Koga ne izpletoše kako ribe ine...




А свим мајсторицама и мајсторима кулинарског умећа мој дубоки наклон. :)
myredneckself myredneckself 19:48 15.06.2013

Re: За почетак...

mirelarado
...да илуструјем наслов рибарске еклоге:

Negli uhitiše zubaca za sriću
Ki priličan biše k jednomu teliću,
Koga ne izpletoše kako ribe ine...




А свим мајсторицама и мајсторима кулинарског умећа мој дубоки наклон. :)


Mirela, ovaj zubatac baš liči na telića po kilaži.
Šta kažeš na jedno krstarenje oko Brača, Šolte... ovog leta?
mirelarado mirelarado 20:13 15.06.2013

Re: За почетак...

Šta kažeš na jedno krstarenje oko Brača, Šolte... ovog leta?


Остварићемо то, МРНС, свакако, макар виртуелно, уз припадајућу морску клопу, вино, музику.
myredneckself myredneckself 22:17 15.06.2013

Re: За почетак...

mirelarado
Šta kažeš na jedno krstarenje oko Brača, Šolte... ovog leta?


Остварићемо то, МРНС, свакако, макар виртуелно, уз припадајућу морску клопу, вино, музику.

Pa da predahnemo!
Zamisli da sam ja krenula, onako šoto voče.....
mirelarado mirelarado 21:46 16.06.2013

Re: За почетак...

myredneckself
mirelarado
Šta kažeš na jedno krstarenje oko Brača, Šolte... ovog leta?


Остварићемо то, МРНС, свакако, макар виртуелно, уз припадајућу морску клопу, вино, музику.

Pa da predahnemo!
Zamisli da sam ja krenula, onako šoto voče.....



А по ноћи, под звиздама и ЛуноН, да слушамо подокницу...
nsarski nsarski 19:32 15.06.2013

Hm,

Danas u mojoj blizini vidim mnogo žena kojima uopšte ne pada na pamet da ikad počnu da kuvaju. A neki muškarci možda zato jednostavno misle da znati dobro kuvati predstavlja šansu da upoznaju svoju životnu saputnicu, dobru i lepu ženu, koju su do tada bezuspešno tražili, a čija je jedina “mana” što neće, ne želi da kuva?


Cat Cora nema tu "manu".



Zena zmaj.

Zatim, mnoge bi zene bile savrsene domacice, jadna li im majka, ali ne postizavaju od drugih obaveza.
myredneckself myredneckself 19:44 15.06.2013

Re: Hm,

nsarski
Danas u mojoj blizini vidim mnogo žena kojima uopšte ne pada na pamet da ikad počnu da kuvaju. A neki muškarci možda zato jednostavno misle da znati dobro kuvati predstavlja šansu da upoznaju svoju životnu saputnicu, dobru i lepu ženu, koju su do tada bezuspešno tražili, a čija je jedina “mana” što neće, ne želi da kuva?


Cat Cora nema tu "manu".



Zena zmaj.

Zatim, mnoge bi zene bile savrsene domacice, jadna li im majka, ali ne postizavaju od drugih obaveza.


Aiiii...ovde se jede svim čulima.
nsarski nsarski 19:47 15.06.2013

Re: Hm,

Aiiii...ovde se jede svim čulima.

Pazi gravlax s tekilom. (Ja sam ovde nekima pravio gravlax i stavljao malo votke, ali tekila - to je vrh!)
Monique Barbeau, gravlax s tekilom.
myredneckself myredneckself 19:50 15.06.2013

Re: Hm,

nsarski
Aiiii...ovde se jede svim čulima.

Pazi gravlax s tekilom. (Ja sam ovde nekima pravio gravlax i stavljao malo votke, ali tekila - to je vrh!)
Monique Barbeau, gravlax s tekilom.

Da li je to neki losos, lenja sam da guglam ?
nsarski nsarski 19:54 15.06.2013

Re: Hm,

Da li je to neki losos, lenja sam da guglam

Da, losos.
blogovatelj blogovatelj 00:00 16.06.2013

Re: Hm,

Zatim, mnoge bi zene bile savrsene domacice, jadna li im majka, ali ne postizavaju od drugih obaveza.


Ali tu su šarene pilule za lilule da pomognu...

Things are different today,
I hear every mother say
Cooking fresh food for a husbands just a drag
So she buys an instant cake and she burns her frozen steak
And goes running for the shelter of a mothers little helper
And two help her on her way, get her through her busy day

Doctor please, some more of these
Outside the door, she took four more


myredneckself myredneckself 14:52 16.06.2013

Re: Hm,

blogovatelj
Zatim, mnoge bi zene bile savrsene domacice, jadna li im majka, ali ne postizavaju od drugih obaveza.


Ali tu su šarene pilule za lilule da pomognu...

Things are different today,
I hear every mother say
Cooking fresh food for a husbands just a drag
So she buys an instant cake and she burns her frozen steak
And goes running for the shelter of a mothers little helper
And two help her on her way, get her through her busy day

Doctor please, some more of these
Outside the door, she took four more



Bravo blogovatelju, uvek odgovarajuća i prava muzika.
gedza.73 gedza.73 19:57 15.06.2013

Prvi koraci

Samcima su možda dosadili sendviči, i jaja na sto načina kao vrhunsko kulinarsko dostignuće?!

.
Kao srednjoškolac. Zbog mesnog nareska.

Meni je dobar kuvar osoba koja zna lepo da kombinuje ukuse.

I odličan kuvar ne pere sudove



myredneckself myredneckself 20:04 15.06.2013

Re: Prvi koraci

gedza
Meni je dobar kuvar osoba koja zna lepo da kombinuje ukuse.

Slažem se, u potpunosti. Mislim da je to osnovno.
Uzgred, mi u kući između ostalog, uz skoro svako jelo volimo da jedemo čak i određenu salatu. To nam dođe kao garnitura.
ivana23 ivana23 20:35 15.06.2013

Re: Prvi koraci

Kad smo kod ukusa...

myredneckself myredneckself 21:14 15.06.2013

Re: Prvi koraci

ivana23
Kad smo kod ukusa...


Bez začina je kuvanje mišn imposibl.
razmisljam razmisljam 23:21 15.06.2013

Re: Prvi koraci

gedza.73

I odličan kuvar ne pere sudove


Ахмммм...
И никако, али ни-ка-ко не риба шпорет након својих разбарушених кулинарских подухвата.
Знам све, гајим једног таквог у кући.
gedza.73 gedza.73 23:30 15.06.2013

Re: Prvi koraci

И никако, али ни-ка-ко не риба шпорет након својих разбарушених кулинарских подухвата.
Знам све, гајим једног таквог у кући


I treba nas gajite. Mi smo retke cvećke.

Tamo, sada davnih godina prošloga veka, dođe mi majka u posetu.
Nije mogla da veruje da je stan bio tako sređen i čist.

Posle sam se oženio.

myredneckself myredneckself 14:57 16.06.2013

Re: Prvi koraci

razmisljam
gedza.73

I odličan kuvar ne pere sudove


Ахмммм...
И никако, али ни-ка-ко не риба шпорет након својих разбарушених кулинарских подухвата.
Знам све, гајим једног таквог у кући.

Pohvalila sam jednog tamo gore u postu, za pravljenje roštilja, ali sada si me podsetila na -
-Jesi sredila meso?
-Daj mi šerpu za gotove šnicle!
-Gde mi je krpa?
-A mašice?
-Jesi spremila salatu? itd.itd. a ja...

-Nemoj više kuvati, molim te...
expolicajac expolicajac 21:38 15.06.2013

Sve je u alatu

Od kuvarskih alatki navjiše me je nervirao nož koji nije oštar. Ostale stvari su u kuvanju čista umetnost.
nsarski nsarski 21:40 15.06.2013

Re: Sve je u alatu

Od kuvarskih alatki navjiše me je nervirao nož koji nije oštar.

Jos gori je noz koji ne moze da se naostri. (Oni reckavi...sem za hleb...).
myredneckself myredneckself 21:49 15.06.2013

Re: Sve je u alatu

ex
Sve je u alatu

Ma, jel ti nisi video onog našeg nes(p)retnog Nenada Veljkovića na 24hkitchen kad počne da lupa šniclu šerpom?



myredneckself myredneckself 22:10 15.06.2013

Re: Sve je u alatu

nsarski
Od kuvarskih alatki navjiše me je nervirao nož koji nije oštar.

Jos gori je noz koji ne moze da se naostri. (Oni reckavi...sem za hleb...).

Moj najbolji drug, tj.chef u kuhinji je ovaj

Edit:
Moji noževi, i po koje makaze :). Ovaj s drvenim koricama mi je najdraži, ima nešto manje od 30 god. A ovi kineski s plavim koricama se za divno čudo dobro oštre.
gedza.73 gedza.73 22:25 15.06.2013

Re: Sve je u alatu

Od kuvarskih alatki navjiše me je nervirao nož koji nije oštar.

Jos gori je noz koji ne moze da se naostri. (Oni reckavi...sem za hleb...).


Par puta sam zakačio 'elitne ženske' kako spremaju 'samo za nas' u emisijama sa simpatičnim kuhinjskim dekorom.

Kad vidim kako pokušavaju da savladaju luk dok ga seckaju onim majušnim reckavim nožem odmah pomislim
-Ne'š se ti, snajka, 'leba najest'.

lupa šniclu šerpom


myredneckself myredneckself 22:42 15.06.2013

Re: Sve je u alatu

gedza.73
Od kuvarskih alatki navjiše me je nervirao nož koji nije oštar.

Jos gori je noz koji ne moze da se naostri. (Oni reckavi...sem za hleb...).


Par puta sam zakačio 'elitne ženske' kako spremaju 'samo za nas' u emisijama sa simpatičnim kuhinjskim dekorom.

Kad vidim kako pokušavaju da savladaju luk dok ga seckaju onim majušnim reckavim nožem odmah pomislim
-Ne'š se ti, snajka, 'leba najest'.

lupa šniclu šerpom




Swedish chef je ostao zauvek u mom srcu zbog njegovog šarmantnog akcenta, i što ne znaš jel', pijan il' lud.

PS
Eeej, gedzo, videla sam frija!
gedza.73 gedza.73 23:03 15.06.2013

Re: Sve je u alatu

videla sam frija!




Free,
mirelarado mirelarado 11:32 16.06.2013

Re: Sve je u alatu

gedza73
Par puta sam zakačio 'elitne ženske' kako spremaju 'samo za nas' u emisijama sa simpatičnim kuhinjskim dekorom.

Kad vidim kako pokušavaju da savladaju luk dok ga seckaju onim majušnim reckavim nožem odmah pomislim
-Ne'š se ti, snajka, 'leba najest'.


Већу шепртљу и незналицу од Антонеле Клеричи у кухињи свет није видео. Али, шарм, спонтаност и године снимања куварске емисије учинили су своје: научила. :)
houp houp 15:37 16.06.2013

Re: Sve je u alatu

švedski razboj

gedza.73 gedza.73 18:02 16.06.2013

Re: Sve je u alatu

Већу шепртљу и незналицу од Антонеле Клеричи у кухињи свет није видео.


Bogami, dobro se popunila od prvih epizoda.
Imali su dobar scenario.
Dva kuvara (tim belog luka i paradajza) sa dva odabrana takmičara.
Imaju fond od par eura, kupe za to namirnice i onda spremaju maštovit obrok.
A publika glasa.

myredneckself myredneckself 20:37 16.06.2013

Re: Sve je u alatu

houp
švedski razboj

Jaja se lakše razbijaju kad ste iznad situacije
mlekac mlekac 11:24 17.06.2013

Re: Sve je u alatu

myredneckself
A ovi kineski s plavim koricama se za divno čudo dobro oštre.

Da, to je i meni bili zapanjujuce otkrice! Zato imam dva - za svaki slucaj. Vec par godina. Jedina mana im je sto hoce korice da im se "istrose", ali, to se da srediti
mariopan mariopan 21:39 15.06.2013

...

Ne znam ko bolje kuva, ali znam da je mene radoznalost naterala na razne gluposti samo da bih zavirila u velike kuhinje i videla kako se to stručno radi.

Jedne godine sam ceo godišnji odmor + sve slobodne dane sabrala i odzvala se pozivu devera, bolje da kažem vapaju, da se pojavim na moru u hotelu gde je bio šef kuhinje i da ostanem koliko god mogu, sve je beslpatno za decu i mene, samo da pomognem...

Tu je non stop bilo oko 500 gostiju + 114 osoblja, a sve to mora i da jede...

Te velike kuhinje rade na sasvim drugačiji način nego što mi kod kuće radimo, i bila mi je privilegija da neke stvari naučim. A gurala sam se svuda, samo da vidim kako se nešto pravi.

Pogotovo oko poslastičara.

Kad su počele glasine da kruže da mi se čovek očigledno sviđa, vidim da je vrag odneo šalu...nikom nije palo na pamet da kradem zanat

I danas rado gledam kuvanje na tv, ko god da kuva imam šta da naučim..

myredneckself myredneckself 21:55 15.06.2013

Re: ...

mariopan
Te velike kuhinje rade na sasvim drugačiji način nego što mi kod kuće radimo

Šta, šta, mari? Kaži, na primer...
mariopan mariopan 23:04 15.06.2013

Re: ...

myredneckself
mariopan
Te velike kuhinje rade na sasvim drugačiji način nego što mi kod kuće radimo

Šta, šta, mari? Kaži, na primer...

Hahhahahahah


Bilo bi dugačko da o svemu pišem, ali uglavnom organizacija posla čini da se mnogo brže i efikasnije sve to, što je u suštini veliki posao, na vreme uradi.

Recimo, samo mali trik - oni skuvaju rezance za supu posebno, i kada se servira, u činiju se sipa samo supa pa se posebno doda rezanaca ili knedli koliko je dovoljnon za tu činiju. To sam i ja kod kuće radila kada kuvam za veće društvo, ko da proceni koliko rezanaca ti treba u toliko supe?

Onda naučila sam i neke poslastičarske trikove što je mojoj deci bilo najvažnije dobar deo života.
myredneckself myredneckself 23:21 15.06.2013

Re: ...

mariopan
...sipa samo supa pa se posebno doda rezanaca ili knedli

Što ja volim gusto zakuvanu supu!
(za one koji ne znaju vojvođanerski - sa puno rezanaca)

Dr M Dr M 23:24 15.06.2013

Re: ...

Što ja volim gusto zakuvanu supu!


I ovde sličan slučaj, rezanci ovlaženi supom..
mariopan mariopan 23:41 15.06.2013

Re: ...

myredneckself
mariopan
...sipa samo supa pa se posebno doda rezanaca ili knedli

Što ja volim gusto zakuvanu supu!
(za one koji ne znaju vojvođanerski - sa puno rezanaca)


I ja, prava Sosa.

edit

A fazon kako da znaš kada je sirup od šećera dovoljno ukuvan za šampitu?

U sirup zamočiš omču od žice (ili onaj okrugli deo od ključa) i duneš - ako izleti balon kao od sapunice - gotovo je i sirup možeš u tankom mlazu da sipaš u umućena belanca. Važno je znati taj trenutak jer ako nije ukuvan sve ćeš da upropastiš.
bolid1 bolid1 10:52 16.06.2013

Re: ...

myredneckself

Što ja volim gusto zakuvanu supu!
(za one koji ne znaju vojvođanerski - sa puno rezanaca)



Ja mislim da druga i ne postoji
zilikaka zilikaka 12:48 16.06.2013

Re: ...

Recimo, samo mali trik - oni skuvaju rezance za supu posebno, i kada se servira, u činiju se sipa samo supa pa se posebno doda rezanaca ili knedli koliko je dovoljnon za tu činiju. To sam i ja kod kuće radila kada kuvam za veće društvo, ko da proceni koliko rezanaca ti treba u toliko supe?


Dobro, za rezance prihvatam, al kako bre knedle, one fine domaće, da kuvaš u klot vodi?!
Greota živa.

A za količinu?
Pa zna se da prvo viljuškom umutiš šne od jednog belanceta, pa dodaš griza, da bude - onako.
Na kraju, kad dodaš i žumance, slobodno pola pojedeš (to mi je najlepši deo), a ostatak ubaciš u proceđenu supu.

I to ti je taman za četiri osobe.
mariopan mariopan 12:57 16.06.2013

Re: ...

zilikaka
Recimo, samo mali trik - oni skuvaju rezance za supu posebno, i kada se servira, u činiju se sipa samo supa pa se posebno doda rezanaca ili knedli koliko je dovoljnon za tu činiju. To sam i ja kod kuće radila kada kuvam za veće društvo, ko da proceni koliko rezanaca ti treba u toliko supe?


Dobro, za rezance prihvatam, al kako bre knedle, one fine domaće, da kuvaš u klot vodi?!
Greota živa.

A za količinu?
Pa zna se da prvo viljuškom umutiš šne od jednog belanceta, pa dodaš griza, da bude - onako.
Na kraju, kad dodaš i žumance, slobodno pola pojedeš (to mi je najlepši deo), a ostatak ubaciš u proceđenu supu.

I to ti je taman za četiri osobe.

I to taman?

Pa moji bi bili gladni, ja to od dva jajeta samo za naas
zilikaka zilikaka 13:02 16.06.2013

Re: ...

ja to od dva jajeta samo za naas



Ono, ima i tu rezona, posebno ako dolaze gosti.

Nakuvaš im pun lonac knedli, pa kad stignu do mesa, imaš više fore.
myredneckself myredneckself 15:43 16.06.2013

Re: ...

bolid1
myredneckself

Što ja volim gusto zakuvanu supu!
(za one koji ne znaju vojvođanerski - sa puno rezanaca)



Ja mislim da druga i ne postoji


Od malena sam govorila - mama, mama, meni puno rezanaca!
A ona -

-Jel ti jedeš nasuvo, ili supu?
bolid1 bolid1 17:46 16.06.2013

Re: ...

myredneckself
bolid1
myredneckself

Što ja volim gusto zakuvanu supu!
(za one koji ne znaju vojvođanerski - sa puno rezanaca)



Ja mislim da druga i ne postoji


Od malena sam govorila - mama, mama, meni puno rezanaca!
A ona -

-Jel ti jedeš nasuvo, ili supu?


Moja i dan danas pita: 'oces ti supu ili kacamak?
kukusigameni kukusigameni 21:41 15.06.2013

kuvanje über alles

Drinking is an emotional thing.
Cooking is an emotional thing,

Dok kuvam ja obavezno pijuckam. Baš sam emocionalan.
myredneckself myredneckself 22:01 15.06.2013

Re: kuvanje über alles

kukusigameni
Drinking is an emotional thing.
Cooking is an emotional thing,

Dok kuvam ja obavezno pijuckam. Baš sam emocionalan.


Polako qq, nemoj da ti na kraju ne bude do jela.
angie01 angie01 22:24 15.06.2013

Re: kuvanje über alles

moja baka je govorila- ono sto jedes, to si!

...misleci naravno na kvalitet namernica i umjece kuvanja.
myredneckself myredneckself 23:00 15.06.2013

A može i, pizza pie...

..tippy, tippy tay...that's amore
angie01
moja baka je govorila- ono sto jedes, to si!

...misleci naravno na kvalitet namernica i umjece kuvanja.

Helou angie, za baku i tebe jedna stara

Arhiva