Goodbye, My Love, Goodbye

Pedja Rafailovic RSS / 17.02.2008. u 16:00


Komentari (23)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Zvonko Drazevic Zvonko Drazevic 16:48 17.02.2008

"Slucajnost"

Zasto je bas danas proglasena nezavisnost! Zasto bas 17.! Ista je mogla da se proglasi i sutra, radni je dan, logicnije je. Hteli su da nas na "finjaka" podsete na 17. Mart 2004. Da su nezavisnost proglasili bas 17. Marta, to bi bila prevelika provokacija, ovako, "sitna" provokacija i stavljanje tacke na ovu pricu. Ipak, kroz istoriju, na ovim prostorima tacka se retko i tesko stavljala.


http://www.dejanlucic.net/Lat/Mapa_velike_Albanije.html
Treger Treger 16:59 17.02.2008

Re: "Slucajnost"

Zvonko Drazevic
Zasto je bas danas proglasena nezavisnost! Zasto bas 17.! Ista je mogla da se proglasi i sutra, radni je dan, logicnije je. Hteli su da nas na "finjaka" podsete na 17. Mart 2004. Da su nezavisnost proglasili bas 17. Marta, to bi bila prevelika provokacija, ovako, "sitna" provokacija i stavljanje tacke na ovu pricu. Ipak, kroz istoriju, na ovim prostorima tacka se retko i tesko stavljala.http://www.dejanlucic.net/Lat/Mapa_velike_Albanije.html

Tu si u pravu. Imamo ji još šta da izgubimo.
dragan7557 dragan7557 17:13 17.02.2008

Re: NIje slučajnost-

Zasto je bas danas proglasena nezavisnost! Zasto bas 17.! Ista je mogla da se proglasi i sutra, radni je dan, logicnije je.


Radnim danom graždanija Kosove (?) i Serbije moraju da rade, posla mlogo a gazde ne čekaju te se onda nevažni poslovi otaljavaju subotom (ako nije radna) i nedeljom na račun srećnih građana. Tržišna Ekonomija I deo u izdanju
Uni. Prišćine i Beograda. 2000.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 17:34 17.02.2008

Slucajnost koja to nije ..!!

Asocira me ovo "...http://www.dejanlucic.net/Lat/Mapa_velike_Albanije.html.. " na i dalje pogrešan princip srpske strane - na teritorijalni princip. Jer, (dobijena-izgubljena) teritorija je samo posledica jednog mnogo važnijeg principa. A to je princip održavanja vitalnosti jednog naroda, koji u zavisnosti od nivoa te svoje vitalnosti može (ili ne može) da održava&osvaja, ili da izgubi neku teritoriju. Teritorija se dakle osvaja, ili gubi, tek na kraju jednog veoma dugog procesa. Tako i u ovom slučaju. Biološko desetkovanje tokom 20. veka i gubitak identiteta nakon 2.Sv.rata, kao i uništenje građanskog sloja, pretvorilo nas je u naciju-bolesnika, koji jedva hoda, a mora da se trka sa ostalima. Ta niska vitalnost podrazumeva i veoma nisku društvenu svestt, tj. nisku sposobnost da se artikuliše političko ponašanje i da se donose ispravne političke odluke. Na osnovu svega, šanse su nam, ne samo oko Kosova, bile skoro nikakve.

Ako se sada u obzir uzmu samo dva parametra - a to su ekonomija i natalitet - biće da je pametnije da se danas umesto Kosovom hitno pozabavimo planiranjem kako da održimo jug Srbije i centralni deo Srbije!
Pedja Rafailovic Pedja Rafailovic 17:36 17.02.2008

Re: "Slucajnost"

Odlično zapažanje! 17. mart 2004 i današnji, 17. februar povezuje broj "17". U vezi sa simbolikom datuma i meseca, kosovski albanci, izgleda, veoma poštuju mart. Koliko se sećam, 11. mart 1981. jeste datum početka velikih studentskih demonstaracija u Prištini, pod parolom "Kosovo- republika". U okviru ovih događanja, značajan datum bio je i 16. mart, u Prizrenu. Nadalje, u martu 1998, "zvanično" je formirana i OVK (prema pisanju zapadnih medija).

Ipak, izgleda da je sadašnji tajming (februar, a ne mart), bio uslovljen pre svega zapadnim uticajima (prekoatlantskim, pre svega). Interesantan je i podatak da je prošle, 2007. godine, mart mesec takođe bio okvirno planiran za statusno rešenje Kosova od strane UNMIK-a, što sam lično čuo na jednom službenom sastanku u Beogradu, još u maju 2006.

PS: Evo i tvog linka: mapa V.A.
Pedja Rafailovic Pedja Rafailovic 18:57 17.02.2008

Re: Slucajnost koja to nije ..!!

Dodao bih da bismo teritoriju/državu mogli da pukušamo da definišemo prema nekom modelu. Na primer, prema modelu ljudskog tela; ukoliko je telo snažno, zdravo sa izgrađenim adekvatnim odbrambenim mehanizmima, ako je telo dobro uhranjeno, dobro izbalansirane telesnosti i duhovnosti, ukoliko je telo skladne građe i adekvatne veličine (niti preveliko, gojazno, niti premalo, zakržljalo), onda su mu šanse za dug i skladan život veoma velike. U suprotnom, zakržljalima ili predebelima, neskladnima i neuravnoteženima - šanse za dug i srećan život su znatno manje.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 19:14 17.02.2008

Re: Slucajnost koja to nije ..!!

Dodao bih da bismo teritoriju/državu mogli da pukušamo da definišemo prema nekom modelu. Na primer, prema modelu ljudskog tela;
Sasvim se slažem, jer upravo to poređenje (sa ljudskim organizmom) veoma često sam prošlih godina upotrebljavao u razgovorima; nekoliko puta i ovde na blogistanu. I kod najtvrdokornijih, taj primer nekad upali i bude od pomoći. Pozdrav
edi-va edi-va 19:18 17.02.2008

Re: Slucajnost koja to nije ..!!

Pedja Rafailovic
Dodao bih da bismo teritoriju/državu mogli da pukušamo da definišemo prema nekom modelu. Na primer, prema modelu ljudskog tela; ukoliko je telo snažno, zdravo sa izgrađenim adekvatnim odbrambenim mehanizmima, ako je telo dobro uhranjeno, dobro izbalansirane telesnosti i duhovnosti, ukoliko je telo skladne građe i adekvatne veličine (niti preveliko, gojazno, niti premalo, zakržljalo), onda su mu šanse za dug i skladan život veoma velike. U suprotnom, zakržljalima ili predebelima, neskladnima i neuravnoteženima - šanse za dug i srećan život su znatno manje.


a sta cemo za Monako, San Remo, Lichtenstajn, Luxemburg ... etc.??? (zakrzljali po Vashoj definiciji)
USA, Kanada, Nemachka, Francuska ... ??? (preveliki, gojazni, predebeli???)
Pedja Rafailovic Pedja Rafailovic 19:40 17.02.2008

Re: San Remo

a sta cemo za Monako, San Remo, Lichtenstajn, Luxemburg ... etc.??? (zakrzljali po Vashoj definiciji)
USA, Kanada, Nemachka, Francuska ... ??? (preveliki, gojazni, predebeli???)

Pretpostavljam da umesto San Rema mislis na San Marino.
Navedene mini-države (vojvodstva, kneževine, itd.) nemaju baš sve atribute državnosti, ali imaju dugu tradiciju, dobru uređenost, njihovi "podanici" raspolažu popriličnim kapitalom koji prevazilazi granice minijaturnih, ali skladnih teritorija.
Što se tiče velikih sila, one su, rečju - velike sile. Nalik sumo rvačima :) ... Dok ne ostare, razbole se, postanu neskladne, kao npr. Turska početkom XIX ili Austrougarska početkom XX veka.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 17:03 17.02.2008

Duga i elegantna kriza niskog intenziteta!



Ovo što se danas desilo jeste rezultat duge pripreme. Za taj rezultat svi smo unapred znali i ne vidim čemu sada ovolika prašina. Kosovo je već bilo van. Samo je napravljen mali performans na temu nezavisnosti.

Kosovom se više ne treba preterano baviti. Oni proglasili nezavisnost, mi je ne priznajemo i to je to. I svet će se oko toga mirno podeliti, pričaće dan-dva, pa će ostati status quo i naći će se modus da se stvari odvijaju dalje kao da se ništa nije desilo....

Biće to narednih godina jedna elegantna kriza sasvim niskog intenziteta. Bez negativnih posledica.

Mi sada treba da pustimo par dana da se ovaj psihološki efekat ispumpa, te da se u potpunosti okrenemo putu ka Evropi i podizanju standarda.
Filip Mladenović Filip Mladenović 17:04 17.02.2008

Srbija i Kosovo, 2018. godine

Pre samo deset godina Srbijom je harala pošast zvana režim Slobodana Miloševića. Za samo deset godina, dakle 2018, i Srbija i Kosovo i Metohija biće punopravni članovi Evropske Unije. Dakle, 2018. konačno će se ostvariti san svih srpskih nacionalista pod sloganom "SVI SRBI U JEDNOJ DRŽAVI!" Ta država će se zvati ne Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, ne Kraljevina Jugoslavija, ne FNRJ ili SFRJ, već EU! ŽIVELI!

JJ Beba JJ Beba 17:21 17.02.2008

Re: Srbija i Kosovo, 2018. godine

ma ovi naši političari ništa ne kapiraju, samo huškaju ovaj narod koji je totalno neobrazovan, neobavešten
pa čoveče istorija je puna drža i naroda koji su nestajali, nastajali, selili se...
jedan moj prijatelj kaže "Istorija upravo i jeste povest o nastajanju i nestajanju država i naroda, o zabludama, usponima i propadanjima. Istorija nije pitanje prava i da je to pravno pitanje, i dan danas bi neko mogao da postavlja pitanje obnove legitimnih carstava i država, od Asirije, Persije do Vizantije i Rima. Po kriterijumu pravnog legitimiteta slovenska plemena na teritoriji Vizantije su svakako bila Varvarska i okupirala su ne samo 15% nego 50 % teritorije legitimne države koja je tu, pre njih, postojala bar pet vekova. Prestoni grad Beograd je najmanje bio srpski, bio je Keltski, Rimski, Vizantijski, Bugarski, Ugarski, a posle kratkotrajne Despotovine počtkom XV veka, tek u prvoj polovini XIX veka je pravno i politički postao zaista srpski."
Takvih primera u istoriji ima kolo oćeš. To se zove istorijska realnost. neshvatanje istorijske realnosti mnoge je sibrisao izbrisalo i sa političke i demografske karte sveta
zemoon zemoon 17:26 17.02.2008

Re: Srbija i Kosovo, 2018. godine

Zave{tanjem NIKADA i ZAUVEK srpski politi~ari }e uvesti svoj narod u vi{edecenijsko usmeravanje na }orsokak, tro{enje, ili bolje re}i ar~enje svih oblika narodne energije, prirodnih i ljudskih resursa kako se to danas ka`e, na realizaciji projekta koji je istorijska fikcija (History fiction). Fikcija, iz jednog osnovnog razloga – zato {to je usmeren na obnovu pro{losti.

Ostaje samo tanka nada da }e ovaj narod u svojoj infantilnoj povr{nosti i lakomislenosti iz ovog suo~avanja sa Istorijom i realno{}u, posle besa, pijanstva, mo`da loma a zatim mamurluka, ipak iza}i otre`njen i poku{ati da gradi budu}nost, da izgradi novi `ivot. Kao {to je to u~injeno, posle onoliko obostrane mr`nje i zla, otvaranjem ambasada sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, kao {to su posle strahota Drugog svetskog rata mnogi Srbi u Nema~koj na{li svoju novu domovinu.

Ili }e se pokazati da je pijanstvo nacionalizma i {ovinizma srpskom narodu toliko u{lo krv i postalo bolest zavisnosti od koje }e kona~no i postradati.
Pedja Rafailovic Pedja Rafailovic 17:39 17.02.2008

Re: Srbija i Kosovo, 2018. godine

...Prestoni grad Beograd je najmanje bio srpski, bio je Keltski, Rimski, Vizantijski, Bugarski, Ugarski, a posle kratkotrajne Despotovine počtkom XV veka, tek u prvoj polovini XIX veka je pravno i politički postao zaista srpski."


Ih, Bebo, gde zaboravi pusto tursko :))
JJ Beba JJ Beba 17:43 17.02.2008

Re: Srbija i Kosovo, 2018. godine

Ih, Bebo, gde zaboravi pusto tursko :))

:)))) ma čoveče ko nije žurio na brzi voz
Jeremija Jeremija 17:10 17.02.2008

?

je li to Demis Rusos?
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 17:13 17.02.2008

Re: ?

Mnogo puta sam se upitao gde je kraj srpskoj propasti. Odnosno, kada cemo udariti u dno i krenuti navise, ka spasenju. Dva miliona Srba je poginulo u ratovima i na raznim stratistima u poslednjih sto godina, uglavnom na strani saveznika. Zahvaljujuci zverstvima “patrijota” u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu – proglaseni smo zlocinackim narodom, koji treba kazniti i poniziti. Japanci su “progledali” tek posle druge atomske bombe, Nemci kada su saveznici raskomadali Nemacku, a mi nismo ni posle hiper inflacije i bombardovanja, cak ni posle Petog oktobra.
Danas smo na pravoj prekretnici. Da se vratimo u Cetvrti oktobar, konacno posvadjamo sa Amerikancima i pojedinim drzavama Evropske Unije, okrenemo Rusiji i Kini i postanemo pravi cir na Balkanu, sa svih strana okruzen NATO-paktom. Druga je, da se malo javno pobunimo zbog gubitka te svete zemlje, isplacemo, pomolimo Bogu, pokajemo zbog srpskih zlocina i da vec za nekoliko dana krenemo u oporavak Srbije. Za prvu alternativu su se zalagali Slobodan Milosevic, Mira Markovic i njihovi istomisljenici i tajkuni. I zbog nje su ubijali, granatirali, palili, proterivali, silovali, a rezultat se vidi. Medjutim, njih dvoje i njihovi politicki prijatelji nisu danas na vlasti, bar zvanicno.
Zato se javno obracam svim demokratski orijentisanim ljudima Srbije, a najvise Tadicu i Kostunici. Srbija je na prekretnici, a od vas dvojice najvise zavisi kojim putem ce nastaviti. Mozete je spasiti, ili unistiti. Ako je spasite, zasluzujete svo postovanje, koje imaju najveci srpski velikani. Ako dozvolite da se unisti, tu je kraj DOS-a i demokratije. Peti oktobar vise ne postoji. Gotovo je sa lazima i praznim obecanjima.
Boza Bogdanovic, Bor
(Boza Bogdanovic, 17. februar 2008 09:21)
JJ Beba JJ Beba 17:40 17.02.2008

Re: ?

Danas smo na pravoj prekretnici. Da se vratimo u Cetvrti oktobar, konacno posvadjamo sa Amerikancima i pojedinim drzavama Evropske Unije, okrenemo Rusiji i Kini i postanemo pravi cir na Balkanu, sa svih strana okruzen NATO-paktom.

pa šta očekivati od naših pollitičara koji stalno sve pogrešno rade:
krajem prošlog veka su 1988-1989. uz pomoć je konzervativno /nacional-socijalističkog opredeljenja postavili temelje za rigidan stav koji je bio slep za savremene evropske tokove; 1990-1991.umesto mirne reintegracije SFRJ u Evopsku uniju izabrali su građanski i bratoubilački rat za teritorije; pa 1995. godine kada je odbijena integracija srpskog naroda u Hrvatskoj čija je posledica bila napuštanje “vekovnih ognjišta”; 1998. godine kada je još uvek bilo vremena za međunarodni sporazum i definisanje statusa Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija u sastavu Srbije; pa od 2000. godine kada je Srbija imala priliku da svrgavanjem Miloševićevog režima okrene novi list u svojoj politici i stekne mnogo povoljnije pozicije u Evropi; godinama odbija da preda Mladića haškom tribunalu...
samo greške koje nas dovode do ovde gde smo sada
šta reći ....
Pedja Rafailovic Pedja Rafailovic 17:45 17.02.2008

Re: ? Demis Rusos

Jeste Demis Rusos, i to na železničkoj stanici Brisel-jug. Pošto je Grk, u par navrata podiže i tri prsta...oprašta se, ali obećava da će uvek biti...

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 18:05 17.02.2008

Re: ? Demis Rusos

Mi smo u skoli ucili uglavnom ruski i engleski, bar u Beogradu, dok sam ja rasla. Znaci, nase rukovodstvo je vec tada bolelo uvo, na tom nekom obicnom, ljudskom nivou, kroz koji je jezik koji se uci, mogao da bude spona. Da li smo putovali po Kosovu, slobodno, nesto se ne secam. Ako se cuvanje Kosova i ljubav prema Srpstvu toliko neguje, onda je krajnje farisejski i licemerno ne dati nesto u cemu ne zelis da zivis. Ja nisam nikada sanjala da bih otisla i zivela na Kosovu. Baba je svojevremeno prodala svoju porodicnu kucu u Peci i lepo zaradila na njoj.
Citavo kosovsko rukovodstvo, srpske nacionalnosti zivi na Vracaru. I sta se mi sada tu drvimo? Nije mi prijatno, pa sta? Najneprijatnije mi je sto znam sta jos ceka Srbiju i pomisao da I Velja, the ministar, pazi ti to, ponavlja Putinove reci. Zabole Evropu...
Zvonko, ne sekiraj se, datumi su samo brojevi koji se zaboravljaju. A mart je pocetak proleca, trebalo bi da se topi sneg.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 18:07 17.02.2008

Re: ? Demis Rusos

Boze Pedja, koliki covek taj Ruso, a glas nekako slabasak:)
Pedja Rafailovic Pedja Rafailovic 18:24 17.02.2008

Re: ? Demis Rusos

Koliki čovek, a tek koliki tenor :))
Jelena, nije valjda da ga se ne sećaš, pre ABBA, bio je ubedljivo najpopularniji, i to u celoj Evropi, uključujući i sve gradove, varošice, sela i zaseoke SFRJ.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 18:32 17.02.2008

Re: ? Demis Rusos

Ma secam ga se, Pedja, kako da ga se ne secam. Salim se malo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana