Hronika

Spasimo foke! Ali, reč je, zapravo, o nečemu drugom!

vladimir petrovic RSS / 11.06.2013. u 21:08

Ja volim foke i zdušno dajem podršku onima koji se bore za njihovo spašavanje. Kao i za spašavanje drugih ugroženih vrsta.

Nekome  to može izgledati pomalo apstraktno, imajući u vidu da foka nema u Timoku, Moravi, Savi i Dunavu, pa ni u Palićkom ili Vlasotinačkom jezeru.  

To me ne sprečava da ih volim. S druge strane, to me ne sprečava da zastanem kad pročitam neki novinski članak iz tzv. zapadne štampe. Nije baš da sam ja slab na sve srceparajuće članke, ali mi neki, gle čuda, padnu za oko, te im poklonim malo svog vremena, pre nego što krenem na spavanje. A šta ima lepše od spavanja.

Gnusno je da ostaju na slobodi vojnici koji ubijaju nevine, a čovek koji je ukazao na njihova ubistva biva optužen „zbog pomaganja neprijatelja". To je podnaslov članka "Hipokrizija u središtu jednog suđenja" londonskog Gardijana,  od pre nekoliko dana. 

Naime, svetski mediji bave se slučajem Bredlija Meninga (Bradley Manning), kome se ovih dana sudi  pred jednim američkim vojnim sudom „zbog pomaganja neprijatelja". Dobronamerni čitaoci širom sveta vrte glavom, predosećajući da se optuženom Meningu, narodski rečeno,  „crno piše", da će gorko plakati  majka koja ga je rodila!

Ko je Bredli Mening?

U pitanju je mladić koji je, služeći i američkoj vojsci u toku okupacije Iraka, optužen da je davao poverljive dokumente američkog Stejt Dipartmenta, kao i ratne izveštaje iz Iraka, nestašnom australijskom novinaru/Internet aktivisti Džulijanu Asanžu (Julian Assange). Asanž ih je, u dugim, skoro beskrajnim, nastavcima objavljivao na famoznom Vikiliksu (WikiLeaks), o čemu je jedno vreme ceo svet pričao.

Među prvim stvarima koje su Meninga, novajliju u američkoj vojci, zaprepastile bio je video zapis o ubistvu 12 civila u Bagdadu, 2007. godine, iz helikoptera „Apache" („Light'em all up. Come on, fire!). A obelodanjivanje  tog zapisa  stvorilo je velike teškoće američkoj vladi. (Među nevinim žrtvama  helikopterskog napada bio je i novinar Rojtersa, sa vozačem; Rojters je tražio „objašnjenje" od američkih vojnih vlasti, ali navodno nikada nije dobio odgovor). To je počelo, smatraju neki, da menja Meningovu sliku o nepoznatoj strani američkog „Rata protiv terora".

Mening će kasnije tvrditi da ga je baš taj video zapis totalno „izbacio iz ravnoteže", odnosno naterao da prizna sebi da se u ratu flagrantno vrše kriminalna dela. Kao da on, anima candida, to dotle  nije znao?

Da dodam i to da je još kao dečko, Mening bio totalno opsednut kompjuterima (kompjuterski zavisnik). S tim u vezi, virtuelno se družio sa nekim hakerima, a jedan od njih će ga kasnije izdati, tako što će ga, po izbijanju afere „Vikiliks", prijaviti vlastima.  Ipak, mnogi se i danas pitaju kako je on, kao niži obaveštajni analitičar i po činu (redov) na samom dnu vojne hijerarhije,  mogao ući u posed tako osetljivim dokumentima po američku vojsku?

Kada je otkriven, Mening je priznao sve. Pritom je polazio od toga da je odavao poverljiva državna dokumenta „kako bi izazvao javnu debatu u SAD o ulozi armije i američke spoljne politike." (Želeo sam da svet vidi istinu... bez obzira ko je u pitanju.  Jer bez informacije običan čovek ne može da donese ispravne odluke o onome šta se u svetu događa). 

Tri godine su Meninga držali u pritvoru pre nego što će biti izveden pred sud. On priznaje krivicu za nemarnost, ali ističe da se ne oseća krivim za dela špijunaže i odavanje podataka neprijatelju. Suđenje se nastavlja, očekuje se da traje tri meseca.  

Da li treba streljati Meninga? 

BBC i drugi mediji spekulišu da nad Meningom, koji danas ima 25. godina, neće biti izvršena smrtna kazna (koja je propisima predviđena „za pomaganje neprijatelja"), već mu se  'sprema' 154. godine robije!

Ne znam šta bi trebalo da bude bolje za mladića koji je, u 22. godini života, izvršio dela za koja ga optužuju: streljanje (odnosno, električna stolica) ili 154. godine robije?

Gardijanov novinar (a Gardijan nije tabloid, već ozbiljna dnevna novina) piše: „... U ovom svetu ubistvo nije zločin, već je zločin ako se otkrije zločin i svetu prezentiraju dokazi o tome. Insistiranje na tome da su Meningova otkrića ugrozila živote njegovih vojnih kolega liči na muža koji vara svoju suprugu, pa ustvrdi  da je njegov brak ugrožen zato što je njegova supruga pročitala njegov dnevnik u kome je opisao neverstva, a ne zbog samih neverstava po sebi. Umesto da preuzmu odgovornost za učinjeno, neki krivicu bacaju na informacije (odnosno na onoga ko je bio izvor informacija), što je dovelo do spoznanja tih počinjenih akcija". Članak se završava konstatacijom da, ako je Mening državni neprijatelj - onda je istina državni neprijatelj u vladi koja je "opsednuta tajnošću" te progoni one koji ukazuju na njene sopstvene kriminalne akcije (a government, obsessed with secrecy, that has prosecuted more whistleblowers than all previous administrations combined).

Novinar se pita da li su informacije čijem obelodanjivanju je doprineo Mening stavile američke vojnika u opasnost više od same činjenice da su oni poslati da okupiraju neku zemlju, "kako bi je priklonile prihvatanju demokratije".  S tim u vezi, novinar navodi da je tvrdnja SAD da one izvoze demokratiju čista - hipokrizija. (The leaks laid bare the hypocritical claim that the US was exporting democracy).

Tokom trogodišnjeg držanja u pritvoru Mening je bio podvrgnut nehumanom, mučnom i ponižavajućem postupanju, te su mnoge NVO, uključiv Amnesty International protestovale, tražeći da se prema Meningu postupa ljudskije. (Pored ostalih muka na koje su Meninga stavljali bilo je i to da mu nisu dali da spava - stražari su imali obavezu da ga svakih pet minuta, danju i noću, pitaju kako je).

Zabeleženo je da je Hilari Klinton, bivša ministarka spoljnih poslova SAD, izjavila (parafraziram) da, mada se radi o najvećem curenju državnih i vojnih tajni u američkoj istoriji, nije naneta šteta američkoj spoljnoj politici. Ako  i Sud dođe do tog zaključka, moguće je da to bude olakšavajuća okolnost za Meninga - da je sveopšta šteta američkoj spoljnoj/vojnoj politici  - neznatna, ili je nema.

Danas Mening ima dosta istomišljenika i simpatizera, tako da u SAD, i još nekim zemljama, sve više se čuju povike "Pravda za Meninga", te zahtevi da bude oslobođen. O tome se naročito piše u Vel. Britaniji (čije državljanstvo Mening ima, po majci, koja je Velšanka). Usput, pokrenuta je i peticija za upućivanje zahteva Nobelovom komitetu da se Meningu dodeli Nobelova nagrada za mir; do sada je prikupljeno preko 65.000 lica.

Meningova odbrana ističe "da se radi o naivnom mladom čoveku koji je hteo da ukaže na ljudsku cenu u ratovima u Iraku i Avganistanu" (ne sme se zaboraviti, ponavljam, da je on tada imao samo 22. godine), kao i da on nije odavao američke tajne Vikiliksu zato što mrzi Ameriku,  daleko od toga, već  zato što je hteo "da skrene pažnju Amerikancima  na ono što se čini u ratovima u Iraku i Avganistanu u njihovo ime".

I dok Meningova odbrana ističe kako se radi o humanisti, koji je na prvo mesto stavio ljude i ljudski život, te ponavlja da je u pitanju mlad čovek, ali čovek sa dobrim namerama,  uticajan (provladin) Vašington Post za Meninga kaže da je u pitanju "nesrećni mladi čovek", a ne objašnjava zašto ga smatra - nesrećnim.

Na kraju, da kažem da je pomenuti Gardijanov članak izazvao preko šest stotina reakcija/komentara čitalaca, od kojih izdvajam nekoliko (uz stavljanje i engleskog teksta, kako ne bi ispalo da sam nešto izmišljao):

- Bredli Mening zaslužuje Nobelovu nagradu za mir, a Obama može da zadrži njegovu  trutovsku nagradu (Bradley Manning deserves the Nobel Peace Prize. Obama can keep the Drone Prize).

- Da je Mening tragao za istinom to bi bilo u redu. Umesto toga, on je procurio stotine hiljade dokumenata tek onako. To je čin izdaje, bez obzira koja nedela je on omaškom izneo. (If Manning had sought out the truth this would be an appropriate quote. Instead he leaked hundreds of thousands of documents willy-nilly. That is the act of a traitor, no matter what wrongs he inadvertently exposed).

- Da je Mening iranski disident, neko ko je izneo zločine iranskih vojnih vlasti, Amerikanci bi ga oberučke prihvatili i dali mu državno zaposlenje... (The reality is that if Manning was a Iranian whistleblower or dissident who did the exact same thing, exposing the war crimes of the Iranian military, the US government would be providing him with university education and a government job).

- Amerika primenjuje duple standarde. U Vijetnamu je vodila varvarski rat samo zato što joj se nije sviđala tadašnja vijetnamska ideologija. (In Vietnam, the US acted with barbarity, waging war on a country for no better reason than its dislike of an ideology), ... a izvršila besmislenu invaziju Iraka, na osnovu lažnih informacija (...and the meaningless invasion of Iraq, justified by a series of lies told to us by those we need to trust most).

- Ako Meninga osude da je izdajnik, onda i one koje je on izdao treba osuditi istom merom (If we are to condemn him as a traitor, then surely we are equally obliged to condemn those he exposed, for much the same reason).

- Mening je pokušao da pomogne američkom narodu tako što je ukazao na nelegalne akcije njegove netransparantne vlade (Bradley Manning was attempting to aid the American people by exposing the illegal actions of their non-transparent government).

Itd.  Itd. Pretpostavljam da ljudi u komentarima pišu ono što im prvo padne na pamet. Ima i glupih reakcija, naravno, ali se ne smeju zanemarivati i reakcije koje su  ljudski ispravne.

-------------------------  

Šta mislite: da li i koliko strogo treba osuditi Bredlija Meninga?

Da li žestoke kazne (premda je 154. godine manje od 200. godina robije, he, he, he... ) mogu doprineti tome da se ućute oni koji, kad-tad, dođu do uverenja da treba izneti istinu, odnosno obelodaniti one vladine akcije koje smatraju kriminalnim, pogotovu kada vlada vrši ratna dejstva u stranim zemljama?

Ili je spas u - ćutanju?

=========================

Naknadno ubačeno: 

The Independent, London

Editorial, Tuesday 30 July 2013

Bradley Manning: A verdict that shows a sense of perspective

Manning enabled us to learn about atrocities that would otherwise have remained covered up indefinitely

http://www.independent.co.uk/voices/editorials/bradley-manning-a-verdict-that-shows-a-sense-of-perspective-8738593.html

Atačmenti



Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ivana23 ivana23 21:43 11.06.2013

***

I AM BRADLEY MANNING - LINK

BECAUSE I BELIEVE THE PUBLIC DESERVES THE TRUTH AND WHISTLEBLOWERS DESERVE A FAIR TRIAL.

1112 DAYS OF UNJUST CONFINEMENT IS ENOUGH!

DROP THE "AIDING THE ENEMY" CHARGE
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:01 12.06.2013

Re: ***

Hvala, Ivana.

I AM BRADLEY MANNING - LINK

BECAUSE I BELIEVE THE PUBLIC DESERVES THE TRUTH AND WHISTLEBLOWERS DESERVE A FAIR TRIAL.

1112 DAYS OF UNJUST CONFINEMENT IS ENOUGH!

DROP THE "AIDING THE ENEMY" CHARGE


U ovome je sve:

Prvo, verovanje da treba svetu reći istinu, te da onaj koji svira u pištaljku zaslužuje fer suđenje;

Drugo, tri godine pritvora je više nego dosta (neki kažu da je kriminalno tretiran, slično tretmanu zatvorenika u bazi Gvantanamo).

Treće, i najvažnije, jeste da se odustane od optužbe 'pomaganja neprijatelja', jer ta optužba je najrigidnija, čini mi se da predviđa smrtnu kaznu.

ivana23 ivana23 09:39 12.06.2013

Re: ***

Robert F. Kennedy, Jr. discusses whistleblowers Bradley Manning and Edward Snowden with author and Pulitzer Prize winning journalist, Chris Hedges, on RoF Radio. Kennedy and Hedges discuss the prosecution of Manning, the United States Army soldier on trial for passing classified government documents to the website WikiLeaks. RFK, Jr. and Hedges discuss the recent National Security Agency whistleblower, Edward Snowden, who leaked documents describing the NSA’s PRISM surveillance program to The Guardian and The Washington Post last week, about what could be in store for his future, should he be extradited back to the U.S.

Robert F. Kennedy Jr. Interviews Chris Hedges About Whistleblowers Manning And Snowden - LINK
ivana23 ivana23 09:49 12.06.2013

Re: ***

With a “Nuremberg defense” and other key avenues blocked by the judge in his trial, the Army private has been left with little option but to beg for mercy from the court. The erosion of judicial protection for those who expose state crimes is a dire development.

The Judicial Lynching of Bradley Manning By Chris Hedges - LINK
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:11 12.06.2013

Re: ***

Robert F. Kennedy Jr. Interviews Chris Hedges About Whistleblowers Manning And Snowden - LINK

Pomenuo bih Danijela Elsberga, ranijeg vojnog analitičara, koji je ostao zapamćen po davanju poverljivih papira (The Pentagon Papers) Njujorktajmsu, oko američkog angažovanja u Vijetnamskom ratu; objavljivanje tih poverljivih dokumenata stvorilo je mnogo problema tadašnjim američkim vlastima, te su bili povedeni sudski procesi protiv Elsberga i NYT (srećom, bez kazni).


Ovo pominjem zato što je Danijel Elsberg, sada već vidno stariji čovek, dao nedvosmislenu podršku mlađanom Bredliju Maningu.



Pokrenuo je i peticiju za oslobođenje Meninga (Sign Daniel Ellsberg’s petition to free Bradley Manning!)

a izgovorio je i ovu rečenicu: "Da je Obama bio predsednik kada sam ja objavio Pentagonske papire, za mene bi bila tražena doživotna robija". (Daniel Ellsberg: ‘I’m sure that President Obama would have sought a life sentence in my case’).

A kada je ovih dana izbila afera sa Edvardom Snoudenom, on je bio među prvima da Snoudenu pruži nedvosmislenu podršku. Zanimljiv je naslov njegovog članka: Edward Snowden: Saving Us from the United Stasi of America (sa aluzijom na bivši istočnonemački Stasi)
jedan.kub jedan.kub 21:50 12.06.2013

Re: ***

vladimir petrovic 10:11 12.06.2013

Vremena se menjaju. Političari gube bitku u ditplomatiji prepuštajući je drugim službama koje su zadužene za silu.
Mladim i hrabrim ljudima treba pružiti podršku, jer oni treba da nastave da žive u ovakvom svetu i čini mi se da ih je sve manje.

Zanima me kakav tretman bi imali neamerički potpisnici peticije?

Među velikim protivnicima vijetnamskog rata, bio je i američki pisac Norman Majler.


skyspoter skyspoter 00:11 12.06.2013

a zasto

si izignorisao Edward Snowden?
vladimir petrovic vladimir petrovic 07:33 12.06.2013

Ima nešto trulo u ...

skyspoter
... a zasto si izignorisao Edward Snowden?


Dobra opaska, iz više razloga.

Slučaj Edvarda Snoudena dolazi kao "kec na jedanaest".

Prvo, ukazuje na nešto što ozbiljno počinje da zabrinjava celokupnu svetsku javnost, uključujući i prijatelje Amerike. (Pogledajte naslove značajnijih svetskih medija - u njima se ozbiljno postavlja pitanje da nije taj internetski nadzor, koji vrše SAD, izašao iz okvira američkih granica, mada se ne vidi opravdanje i da je ostao samo u granicama SAD).

Drugo, drago mi je da ukažem da je taj slučaj prvi svetu prezentirao londonski Gardijan, baš onaj dnevnik koji je objavio i članak "Hipokrizija u središtu jednog suđenja", o slučaju Bredlija Meninga, koji je veoma kritičan prema ponašanju zvaničnika SAD, a koji je mene, faktički, inspirisao da napišem ovaj blog.

Ima, svakako, i drugih (i mnogo ozbiljnijih) paralela između slučajeva Meninga i Snoudena
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 05:52 12.06.2013

light 'em up

"Sluchaj" Bradley Manning-a (i drugih WB-a) je veoma ozbiljna tema.
Ako si vec zapeo da pishesh, biraj neshto lakshe - sledecih deset, petnaest godina.

Kad bi Bradley prochitao ovo shto si ti nashkrabao, verovatno bi sam trazio streljanje. Chak i ako ga oslobode. Ili to, ili fully loaded apache.

Naivni, nesrecni, mladi chovek.
vladimir petrovic vladimir petrovic 07:14 12.06.2013

Re: light 'em up

"Sluchaj" Bradley Manning-a (i drugih WB-a) je veoma ozbiljna tema.

Ozbiljna tema?
Misliš, kao što postoji ozbiljna muzika?
Samo, ona muzika koja nije ozbiljna nikako ne znači da je neozbiljna, u smislu nevažna.

Nema svetih krava.
Svako ima pravo da iznese stvari kako ih on sam vidi.
Ili kako namerno želi da ih prezentira, kako bi eventualno inicirao u drukčija viđenja, jer nema JEDNOG ISPRAVNOG VIĐENJA, pogotovu u situacijama kao što je Meningova.

Moram reći da sam, pišući ovaj post, nastojao da ne ispadne da sam antiamerički raspoložen. Međutim, to se, makar i između redova, nije moglo izbeći, jer samo (ma koliko delimično) citiranje jednog kritičnog Gardijanovog članka, a i citiranje nekih iz mnoštva komentara, govori da nešto duboko nije u redu.

S tim u vezi, ni jednog trenutka nisam ustvrdio ni da Mening nije kriv. Ali, nisu sve krivice iste. S druge strane, itekako ima rđavog u ponašanju druge strane, u ovom slučaju vojnih vlasti SAD, u načinu kako reaguju prema Meningu.

Ipak, ostaje da je Mening, uz sav nemar, želeo da ukaže na nenormalne stvari koje su se događale u Iraku, dok je on bio tamo, ali i u Avganistanu i drugde.

To je bio njegov način traženja i iznošenja - istine.

Dakle, moja poenta je da nije samo Mening kriv.

A nisam hteo da se više eksponiram baš na toj dimenziji, hteo sam da ukažem na jedno viđenje Gardijanovog novinara, koje itekako zaslužuje pažnju.

Usput, nisam slučajno izneo mišljenje gđe Hilari Klinton. (Voleo bih i da se ceo ovaj slučaj sa suđenjem završi, manje ili više, u tom duhu).

Naivni, nesrecni, mladi chovek.


Šta ovo treba da znači? Ovako kako si ti sročio liči na jednu otrcanu floskulu. Već više puta izgovorenu, na raznim mestima. Od onih koji neće da zadiru u suštinu stvari, pa se zadovoljavaju istrošenim frazama.

Zapravo, ja sam, ne slučajno, naveo u tekstu da je jedna od okosnica članka u Vašington Postu bila ta - da je Mening jedan nesrećan čovek, a da se nije objašnjavalo šta se pod tim misli.

Ništa se ne podrazumeva samo od sebe, u ovako teškim situacijama.

Da čujemo, dakle, zašto je on naivni, nesrećni, mladi čovek?
Siguran sam da će svaka od ovih olakih kvalifikacija moći da bude stavljena pod znak pitanja - osim da je mlad.

Kad neko nešto radi - važni su motivi koji su ga nagnali.
-------------

P. S.
Smisao za humor ti je na zabrinjavajuće niskom nivou.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 10:17 12.06.2013

Re: light 'em up

Zaista? Ti ga krsti, ono...

Ok - evo redom:

Ozbiljna tema?
Veoma ozbiljna i veoma komplikovana

Misliš, kao što postoji ozbiljna muzika?
Postoji klasichna muzika

Samo, ona muzika koja nije ozbiljna nikako ne znači da je neozbiljna, u smislu nevažna.

Nevazno i neozbiljno nisu isto, ni slichno, niti imaju zajednichki smisao per se

Nema svetih krava.
Na koga mislish? Na sebe, Bredlija, Snoudena, US adminstraciju, NSA, CIA, Guardian, W.Post...? I shta si ono hteo da kazesh o floskulama i praznim/istroshenim frazama?

Svako ima pravo da iznese stvari kako ih on sam vidi.

Naravno, ukoliko iznosi stvari koje su njegove ili ga je neko unajmio da nosa stvari levo-desno. Mozda si mislio na iznoshenje vidjenja/shvatanja/mishljenja? Moze se to reci jednostavnije (i preciznije), ali bi mozda zvuchalo suvishe banalno?

...

I tako dalje, i tako dalje. Rechenicu po rechenicu, bez preskakanja. Get the picture? To shto ti ne poshtujesh one koji chitaju i nije tragichno. Nauchicesh- ovako ili onako. Ali navika da se govori, jer zeli da se 'kaze bilo shta o bilo chemu (jer je aktuelno)', iako se ne zna tachno ni shta ni kako - je prilichno gadna i nezgodna navika.

Ukoliko si pak zeleo samo da se pohvalish kako chitash Gardijan i Post, to je sasvim ok. Ali i to je moglo krace i preciznije. Uvlachiti u to Meninga i ostale(o) je nepotrebno.
oskar-z-wild oskar-z-wild 20:36 12.06.2013

Re: light 'em up

Ako si vec zapeo da pishesh, biraj neshto lakshe


Čudan čovek ovaj cane! Ne bih voleo da ga sretnem u mraku.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 22:49 12.06.2013

Re: light 'em up

Ne bih voleo da ga sretnem u mraku.


Male su shanse Oskare, sve redje zalazim u nj. Trebalo bi da budesh ili posebno lucky ili da se izvanredno i uporno trudish da skrenesh paznju nekim brljotinama.

So, chill.
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:26 13.06.2013

Re: light 'em up

oskar-z-wild
... Čudan čovek ovaj cane! Ne bih voleo da ga sretnem u mraku.


Ma, najpre sam se bio ljutnuo kad sam video, ali sam onda progutao knedlu i rekao da svako ima svoje slabosti: možda je ustao na levu nogu, možda mu je bioritam bolestan, možda je pijan, možda je besan zbog poplava u Evropi...

Inače, nisu mi simpatični oni koji idu okolo i dele netražene savete.

A onda kažem sebi: što bi muslimani rekli, Alah sve vidi!

nowhereman nowhereman 10:36 12.06.2013

divni novi svet

novinar navodi da je tvrdnja SAD da one izvoze demokratiju čista - hipokrizija.


nowhereman nowhereman 10:57 12.06.2013

Re: divni novi svet

O ratu u Iraku piše, bez uvijanja, novinar Boško Jakšić:

Ирачки рат Џорџа В. Буша почео је на огромној превари. Тако је и завршио. Уместо његових „месијанских визија“ слободе, демократије и просперитета, рат је донео на стотине хиљада побијених ирачких цивила, погубљења која су обављали Ирачани и садомазохистичка мучења по затворима којима су се радовали Американци, серијска убиства и отмице.

Разорио је земљу дуж етничких и верских шавова приближавајући је амбису распада који се вештачки прикрива.

...

Рат се завршио комплетним разарањем и драматичним осиромашењем Ирака који је некада имао најснажнију средњу класу арапског света. Рачунајући доходак по становнику, земља благосиљана огромним богатством нафте пала је на 162. место листе Светске банке.

Владине институције не функционишу, бирократија је корумпирана, јавни сервиси су у расулу, а мање од четвртине Ирачана има одговарајуће снабдевање струјом или здравствену заштиту.

Има тога још много. Сачувано је у 400.000 докумената које је разоткрио „Викиликс”.


Ирачки рат није давна прошлост
vladimir petrovic vladimir petrovic 11:05 12.06.2013

Re: divni novi svet

novinar navodi da je tvrdnja SAD da one izvoze demokratiju čista - hipokrizija.


Da. Baš je vrli novi svijet.

Sećam se da je i blogokolega Jeremija kačio jednu fotku na tu temu - sa vojnicima koji razbijaju vrata sa povikom: Otvori, donosimo demokratiju!

Ništa se ne postiže silom.
nowhereman nowhereman 11:16 12.06.2013

Re: divni novi svet

vrli novi svijet


Uzgred, dok u našem (što će reći - srpskom) prevodu stoji "vrli", u hrvatskom stoji, koliko se sećam, "hrabri".

A naslov Hakslijevog romana glasi "BRAVE NEW WORLD" i pozajmljen je od kolege po peru - Šekspira. Radi se, naime, o stihu iz Šekspirove "Bure":

O wonder!
How many goodly creatures are there here!
How beauteous mankind is! O brave new world,
That has such people in't.



vladimir petrovic vladimir petrovic 11:25 12.06.2013

Re: divni novi svet

... Ирачки рат Џорџа В. Буша почео је на огромној превари. Тако је и завршио. Уместо његових „месијанских визија“ слободе, демократије и просперитета, рат је донео на стотине хиљада побијених ирачких цивила, погубљења која су обављали Ирачани и садомазохистичка мучења по затворима којима су се радовали Американци, серијска убиства и отмице.

Разорио је земљу дуж етничких и верских шавова приближавајући је амбису распада који се вештачки прикрива.


Tačno.

Dok sam pisao i pokušavao da, koliko-toliko, uđem u mentalni sklop Bredlija Meninga, u vreme dok se nalazio, silom prilika, u Bagdadu, u jeku svakovrsnih napada na sve moguće ciljeve u Iraku, setio sam se izreke Džordža Orvela (George Orwell) po pitanju TRAŽENJA ISTINE:

In a time of universal deceit - telling the truth is a revolutionary act.

---------------------
Vašington post dovodi u vezu Meninga i Snoudena na pomalo neobičan način, naslovom: Could Bradley Manning help Edward Snowden win political asylum?
jedan.kub jedan.kub 22:05 12.06.2013

Re: divni novi svet

Ništa se ne postiže silom.


Silom se postiže pljačka a diplomatija je bliža trgovini, gde obe strane dolaze do kompromisa pa nisu na gubitku.
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:23 13.06.2013

Re: divni novi svet

jedan.kub
... Silom se postiže pljačka a diplomatija je bliža trgovini, gde obe strane dolaze do kompromisa pa nisu na gubitku.


nowhereman nowhereman 12:49 12.06.2013

?!

Kada sam video, prvo naslov, a onda i ovu sličicu koju si stavio, pomislio sam da si pogrešio u naslovu i da je trebalo da stoji: "Spasimo cica-mace!"



A onda, iz teksta saznajem da su u pitanju zaista foke ili, bolje reći, samo jedna foka, koja se zove Bredli Mening...

oskar-z-wild oskar-z-wild 21:33 12.06.2013

Re: ?!

Ni ja ne razumem ilustraciju. Ova foka je gej foka! Mislim na Bredli Meninga. Ima li to veze sa tvojim tekstom?
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:48 13.06.2013

Re: ?!

oskar-z-wild
... Ni ja ne razumem ilustraciju.

Ko ne razume Pamelu Anderson, ne treba mu ni davati naknadne informacije.

Ova foka je gej foka!

Ne znam. Polazim od toga da su i gejovske foke - foke!
Mislim na Bredli Meninga. Ima li to veze sa tvojim tekstom?

Nema. Baš nikakve.

Pošao sam od toga da je Bredli Mening hrabar mladi čovek.

P. S.
Bilo mi je krivo kada sam video kako su ga mučili u trogodišnjem pritvoru.
Sve vreme su ga držali u samici, zapravo u sobičku bez prozora. A što je najgore, nisu mu dali da spava, pa su ga budili, kao što sam pomenuo u tekstu, na svakih pet minuta, da bi ga stražari kretenski pitali: kako si, mladi gospodine?

A negde sam pročitao da ako mački namerno ne dozvolite da spava u roku od 24 sata, tako što čim ona zadrema vi je munete, ona jednog trena - padne mrtva! Just like that!

Srećom, Bredli Mening se pokazao jačim od mačke.

oskar-z-wild oskar-z-wild 21:00 12.06.2013

naokolo

vladimire, uspeo si napišeš ceo tekst of uzbunjivačima a da ne napišeš tu reč.

nažalost nisam pronašao adekvatniji prevod whistle blower-a.

Nekada smo ih zvali disidetni pod uslovom da dolaze iz komunističke zemlje.
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:14 13.06.2013

Re: naokolo

oskar-z-wild
... vladimire, uspeo si napišeš ceo tekst o uzbunjivačima a da ne napišeš tu reč.

nažalost nisam pronašao adekvatniji prevod whistle blower-a.

Nekada smo ih zvali disidetni pod uslovom da dolaze iz komunističke zemlje.


Dobar ti je prevod, naravno.
Priznajem, ja se te reči (uzbunjivač) nisam setio dok sam pisao tekst, a stalno sam nailazio na engleski "whistleblower".
A kako ponekad bivam bukvalista, jednom sam upotrebio zaobilazni izraz "duvati u pištaljku".
oskar-z-wild oskar-z-wild 12:47 14.06.2013

Re: naokolo

Nije moj prevod, to je zvanična upotreba u Srbiji.
Vidi http://blog.b92.net/text/22522/JE-LI-KONACNO-VREME-ZA-ZAKON-O-ZASTITI-UZBUNJIVACA/

Enivej, najnovija vest je da se Britanci boje da Mr. Snowden ne traži azil u Britaniji. Kažu bilo bi im previše da pored Asanža imaju još i ovog.

Pozdrav
vladimir petrovic vladimir petrovic 14:44 14.06.2013

How to survive in the Desert?

oskar-z-wild
... Pozdrav




Pozdrav i tebi, I'm still alive and well.

... najnovija vest je da se Britanci boje da Mr. Snowden ne traži azil u Britaniji. Kažu bilo bi im previše da pored Asanža imaju još i ovog.


Britanci su se poneli pošteno prema Bredliju Meningu, za sada. Nije ni čudo, pošto je i njihov državljanin. Voleo bih da njemu ponude utočište, u velškim vukojebinama ima mesta i za takve kao što je on, premda je on jednom otuda pobegao.

Šta ja mogu, više brinem kako će se Mening spasiti, nego Snouden.

Ponavljam po stoti put: Mening je napravio to što je napravio u 22. godini.
A tankomisleći širom sveta ponavljaju: naivni, nesrećni mlad čovek. I otpisuju ga.

¡No Pasarán!
vishnja92 vishnja92 08:31 13.06.2013

O.o

premda je 154. godine manje od 200. godina robije, he, he, he...



pizone... hajde budi fin pa pisi opet o mrtvim ljudima kojima se divis, to ne zahteva od tebe ni odgovornost ni empatiju. zive i njihove bitke ostavi na miru, estetike ti.
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:08 13.06.2013

Re: O.o

Višnja


Moram ti priznati da sam jutros, otvorajući blog, pomislio da bih mogao izvršiti korekciju u tekstu i izbrisati baš ovu opasku;

... premda je 154. godine manje od 200. godina robije, he, he, he...


Naknadno sam shvatio da je ona suvišna, iako sam se hteo našaliti, jer ne mogu da shvatim te kumulativne kazne američkog pravosuđa, bez mogućnosti pomilovanja. Krajnje nehrišćanski, pored ostalog.

A opet, ja nikako ne mogu da se načudim: kako se neko može osuditi na 154. godine robije. Srce mi se steglo kada sam to čuo, a to je javio BBC, a ne tamo neki tabloid. Da priznam: to me je ponukalo da uopšte napišem blog o Meningu. Žao mi ga je.

Tačno je da ne pišem često o "živim ljudima" koji su IN THE NEWS. A opet, ponekad me nešto zagolica, pa kažem sebi: za ime Boga, čine se velike nepravde nekim ljudima, digni svoj glasić.

Ili pokažu svoju empatiju, ili bar divljenje prema onome ko zaslužuje, a na neki način tebe dotiče.

To mi se, dakle, retko događa. Nikad mi neće pasti na pamet da napišem blog, recimo, o premijeru Dačiću ili o vice-premijeru Vučiću. Ni o Jorgovanki. Ni o dubini ekonomske krize u Srbiji.

Ali bih napisao blog o Endiju Mariju (Murray), jer me više zanima od, recimo, Nadala ili Federera.

I o Mišelu Uelbeku (Michel Houellebecq).

I ponovo i ponovo o Eriki Džong (Jong), koja je, takođe, alive and well.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana