Porodica| Religija| Sport

Akademija Pravoslavnog sportskog društva "Sveta Srbija"

milos_secujski RSS / 10.06.2013. u 13:27

 

 

Tomašević - SPC
Tomašević - SPC

„...zato nam je potrebna pomoć sveštenstva da naša deca, uz vrhunske sportske aktivnosti, koje možemo da im ponudimo, imaju i duhovne: pouke otaca, obilaske naših manastira, međusobno druženje, širom svete Srbije, na sportskim terenima i u crkvama i divnim portama.... U zdravom telu imamo zdravu dušu, a to će naša deca imati kroz veru i sport. Zato nam je bitno da sportski klubovi imaju saradnju sa sveštenikom koji će ih duhovno krepiti i biti moralni pokrovitelj. Da razgovara sa roditeljima i decom, da ih savetuje u duhu naše lepe vere, da bi se tako edukovani usmerili u dobru a zaobišli huliganstvo na terenu i tribinama...“

Dejan Tomašević

 

Dakle... juče sam vrteo kanale iz dosade, da bi mi tek, još uvek postojeći SOS kanal, okupirao pažnju. Umesto tabele južnobačkog okruga, ko zna koje lige u fudbalu ili rezultata opštinskog takmičenja u šahu, u krupnom kadru stojao je Patrijarh. Ništa čudno za ostale kanale, pomislio sam, ali zar baš i na tom kojem je moto – „sve o sportu“? Ono jest da se svaki sportista pre meča ili po postignutom košu/golu/poenu krsti protiv uroka i često nadobudno misli da Bog gleda baš njegov meč (ima viđenje vere u kom je baš Bog taj koji pokrene vetar da skrene malo loptu u aut i navija za njega). Biće da su u crkvi shvatili da su građani Srbije razočarani u politiku do te mere da se okreću utakmicama i mečevima, kao jedinoj utehi, i ždranju piva i čipsa, te da su tu videli svoju šansu i sferu novog delovanja.

 Prva misao je bila da je klerikalizacija društva u punom zamahu i da su nakon ulaska u politiku, školstvo, kulturu i zdravstvo rešili invazivno da deluju i na sport. Ispod figure Patrijarha koji nešto govori (evo, tek sada sam rešio da nađem link  - http://www.spc.rs/sr/svechana_akademija_pravoslavnog_sportskog_drushtva_sveta_srbija, ) pisalo je velikim slovima: „Sportsko pravoslavno društvo“.

 Ta Akademija je, koliko sam razumeo, tek u osnivanju i ima za cilj da produhovi mlade sportiste; da ih otrgne od svih loših stvari koje donosi sport van terena, kao i da ih usmeri i kanališe što dalje od čisto materijalnih pobuda.

 Karakteristika naših sportista, u novije vreme, je da ne zaobilaze ni crkvu ni splav. Nije problem da se istetovira neki svetac ili krstača sa koje će neka devojka šmrkati koks.

Druga stvar kod naših mladih talentovanih sportista (i njihovih roditelja) je ta da su oni primorani, usled lošeg i teškog materijalnog stanja, da im novac i bude prioritet. Tako dolazi do odlaska najtalentovanije dece u inostranstvo i to ne zarad napretka. Naime, veliki broj njih greje klupu dok ti veliki klubovi samo žele da imaju talenat pored sebe, tj. na svojoj strani. Vode se sasvim prostom i logičnom politikom po klub – bolje da je kod nas, za neke male pare (za igrača nužne) nego da ga suparnik ima.

Daću jedan primer. Pre nekoliko godina bio sam u jednom vojvođanskom mestu gde su juniori naše košarkaške selekcije imali pripreme. Tokom razgovora sa trenerom rekao mi je da je poludeo od stranih skauta koji obleću klince. I igračima i roditeljima se serviraju ne znam kakve sve priče i obećanja samo da potpišu ugovor sa njima. Odlaze u inostranstvo maloletni, kao još uvek ne formirane ličnosti. Samim tim ne dolazi do potpunog ostvarenja onoga čemu su se nadali. Štaviše, onoga što su zacrtali kao svoj neki cilj. Sa njima se ne radi ili se slabo radi. Akcenat nije na njima već na rezultatu kluba, i tako dobijamo velik broj talentovanih osrednjih igrača.

Još jedna vrlo važna stvar – igrač bez škole je često takav da pred kamerama jedva izmuca dve povezane rečenice. Na zapadu je sistem drugačiji a politika takva da igrači u profesionalne vode uplovljavaju pravo sa univerziteta. Čast izuzecima.

 

Ono što je na prvu loptu jasno i uočljivo to je da se Patrijarh nikada nije bavio sportom. Što je u neku ruku jasno i logično jer je odlučio da ide nekim drugim životnim putem. Ali nje jasno zašto onda sa takvom sigurnošću govori o nečemu sa čim nije upoznat. O nekom iskustvo koje je potrebno doživeti (tj. preživljavati) i osetiti, a ne samo slušati o njemu, da bi mogao razvijati dogmatske teorije.

Naime, u svega nekoliko klipova okačenih na sajtu SPC, u govoru Patrijarha se provlači teza da sport utiče jedino, ili pak primarno, na telesni razvitak ljudskog tela. A da će se pojedinci i crkva, ovim svojim aktom osnivanja akademije, pobrinuti da to ne bude pusto telesno već i nešto više.

Šta je to više? Osnivanje crkveno-sportskih kampova? Crkveno-sportskih klubova? Crkveno-sportskih škola? Da li su to neke ustanove koje bi trebale da produhove mlade sportiste i sve one vezane za sport tj. da im „izbiju“ iz glave nasilje i žudnju za materijalnim? Da li je to zapravo glavni i osnovni cilj ove akademije?

 

Da se Patrijarh ikada bavio sportom znao bi da sport razvija i kolektivni Duh, primorava te da potiskuješ svoj ego i sebičluk, da deliš, sarađuješ i komuniciraš; da razmišljaš, kaklulišeš, da vršiš samokontrolu; da svoj višak energije, nervoze i agresije kanališeš u nekom drugom pravcu; mentalno razvija – poboljšava koncentraciju, rezonovanje....

Tako da sport ne samo da je potreban našem telu i organizmu, on takođe utiče i na to duhovno – izgradnju ličnosti (viši smisao – kako je Patrijarh to definisao). Nije to pusto fizičko naprezanje, razvitak muskulature, repeticija i misao na novac.

 

Po mom skromnom mišljenju, ulazak crkve u sport suvišan. To je samo još jedna sfera okupacije i plišanog nametanja klerikalne misli.

 Postoji li jedna sfera života u koju neće uploviti i kojoj će dopustiti da sama odluči da joj priđe ili ne? Odmah mi na misao pada – šta bi bilo da ostale verske zajednice osnuju nešto slično? Da li bi naposletku imali VLS (Versku ligu Srbije) ili POKAJNIK (Pravoslavni odbojkaški klub i asocijacija Jagodine Niša i Kruševca) ili MILF (Muslimanski individualni...nešto). Da li bi ateisti imali pravo učešća sa svojim klubovima (odlazim u krajnost zarad nekih reciprociteta)? Kakve bi reakcije bile na osnivanje gej klubova/akademija?

 

Želim im uspeh u radu, s tim da sistem „kažnjavanja“ bude vezan za sklekove a ne lopatanje i pesničenje; da ne bude silovanih, obljubljenih, ubijenih, ucenjenih...

 

Bivši sportista

Atačmenti



Komentari (289)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 13:31 10.06.2013

Kreće nova pljuvačka epizoda

Dame i gospodo, izvolite, upljujte...
oskar-z-wild oskar-z-wild 14:02 10.06.2013

Re: Kreće nova pljuvačka epizoda

8c_competizione 8c_competizione 22:16 10.06.2013

Re: Kreće nova pljuvačka epizoda

Dame i gospodo, izvolite, upljujte...


pa i nije da ne izazivate
angie01 angie01 12:40 12.06.2013

Re: Kreće nova pljuvačka epizoda

predatortz predatortz 13:31 10.06.2013

Sirotanovići

Alo, bre, Sirotanovići!
Koja je norma pljuc blogova po SPC dnevno?
Dva,tri,pet...

Dosadiste i Bogu i narodu
oskar-z-wild oskar-z-wild 14:02 10.06.2013

Re: Sirotanovići

babmilos babmilos 13:34 10.06.2013

Šlajmarica od mene

.
oskar-z-wild oskar-z-wild 14:04 10.06.2013

Re: Šlajmarica od mene

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:36 10.06.2013

Re: Šlajmarica od mene

dejan tomasevic je sjajan gospodin s kojim sam ja proveo odlicne trenutke na fajnal 4 u tel avivu. a koja je vama kita, gospodo?
stopalo stopalo 13:37 10.06.2013

bloger irinej

Ono što je na prvu loptu jasno i uočljivo to je da se Patrijarh nikada nije bavio sportom. Što je u neku ruku jasno i logično jer je odlučio da ide nekim drugim životnim putem. Ali nje jasno zašto onda sa takvom sigurnošću govori o nečemu sa čim nije upoznat.


da ga pozovemo da bloguje ovde na 92?

mnogi ovde dolaze da diskutuju a da nemaju pojma o temi
stefan.hauzer stefan.hauzer 13:38 10.06.2013

.

Bivši sportista

a rekreativno?ništa

samo tako,to i dalje ostaje igra:)
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 13:54 10.06.2013

Pomoć stiže

Još jedna vrlo važna stvar – igrač bez škole je često takav da pred kamerama jedva izmuca dve povezane rečenice.

Popovi opasno dominiraju u povezivanju rečenica. Skoro me je na nekom parastosu popov rendišn...hmmm...nečega podsetio na:

angie01 angie01 14:09 10.06.2013

u publici sve sami sportisti!

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:28 10.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!

Samo da zapljunem.
Ima i gore od ovog,
kanda je neka ofanziva u pitanju...

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/387203/Patrijarh-Irinej-Nauka-i-religija-treba-da-budu-jedno
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:01 10.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!

Jelica Greganović
Samo da zapljunem.
Ima i gore od ovog,
kanda je neka ofanziva u pitanju...

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/387203/Patrijarh-Irinej-Nauka-i-religija-treba-da-budu-jedno

da li to znači da on zagovara da crkva prihvati Darvinovo učenje.Vala baš ga i patrijarh odalami, pa i polupismen zna da onog trrenutka kada religija prihvati naučno tumačenje prestaje biti religija.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:13 10.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!


da li to znači da on zagovara da crkva prihvati Darvinovo učenje

Pre bih rekla da bi on da dogma dobije status nauke, što je doduše contradictio in adiecto.
predatortz predatortz 17:16 10.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!

Jelica Greganović
Samo da zapljunem.
Ima i gore od ovog,
kanda je neka ofanziva u pitanju...

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/387203/Patrijarh-Irinej-Nauka-i-religija-treba-da-budu-jedno


Jelice, kada je novinar nešto pismeniji i manje teži senzacionalizmu, vest ovako izgleda
G.Cross G.Cross 17:33 10.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!

Vala baš ga i patrijarh odalami, pa i polupismen zna da onog trrenutka kada religija prihvati naučno tumačenje prestaje biti religija.


Stvarno? Jel moze neki izvor za ovo a da nije Lenjin.

Moj sin rece pre neki dan Religija je bolja ,ona je stralno na isti nacin pogresna, a ovi iz Nauke svako malo menjaju "zakone fizike".

Problem sa onim koji porede Nauku sa Religijom i suprostavljaju jedno drugome je da veruju da su trenutna naucna saznanja tacna i vecna. Skoro kao da veruju da treba da postoje vecite istine...hmmmmm

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:53 10.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!

Jes pismenije, ali OVO:

Patrijarh Irinej je ocijenio da je nauka odavno shvatila da brzo zamire sve što je progresivno, ako se ne njeguju kultura i religija.




Šta je to progresivno zamrlo bez religije?
predatortz predatortz 18:01 10.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!


Šta je to progresivno zamrlo bez religije?


Ne znam da li je to svima progresivno, ali bez hrišćanske filosofije bi zamrle mnoge vrednosti ( po meni vrednosti, ispričavam se svima koji glede toga ne dele moje stavove ) kao što su moral, porodica, smernost i trpeljivost, spremnost na praštanje...

Znam, sad će neki da se nakače na Vasilija i Pahomija... Ali, ne mešajmo babe i žabe. Ti likovi nikad nisu bili ni pravi vernici, ni pravi duhovnici.
Crkva je mnogo starija institucija od njih i njihovih svinjarija. Nadživela je mnoga iskušenja, pa će i te Udbine vladike.

Samo razmisli o činjenici da pismenost u nas Srbalja opstade zahvaljujući Crkvi. Njoj zahvaljujući opstade i jezik, sabornost, a potom i državnost.
antioksidant antioksidant 18:12 10.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!

Njoj zahvaljujući opstade i jezik, sabornost, a potom i državnost.

i imena
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:14 10.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!

i imena

Imena? Je l namigivanje zbog proterivanja slovenskih imena?
antioksidant antioksidant 18:15 10.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!

Jelica Greganović
i imena

Imena? Je l namigivanje zbog proterivanja slovenskih imena?

ma nije
koje je slovensko ime proterano?
predatortz predatortz 18:16 10.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!

Jelica Greganović
i imena

Imena? Je l namigivanje zbog proterivanja slovenskih imena?


Mislim da je upravo suprotno. Da su očuvana slovenska imena
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:17 10.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!

koje je slovensko ime proterano?

Slovenska imena je hrišćanstvo sistematski izgurivalo, i katoličko i pravoslavno, latinskim i grčkim imenima.
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:25 10.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!

Ne znam da li je to svima progresivno, ali bez hrišćanske filosofije bi zamrle mnoge vrednosti ( po meni vrednosti, ispričavam se svima koji glede toga ne dele moje stavove ) kao što su moral, porodica, smernost i trpeljivost, spremnost na praštanje...

Nije da nije ali nije da se i sama mnogo puta upravo o te vrednosti nije grešila.
Ako ćemo baš pravo, pa čovečanstvo je postojalo i pre 2000 godina i opstajalo, što će reći da je i hrišćanstvo samo deo civilizacije i u pozitivnom i negativnom smislu.
Ne smatram da Kinezi , Indusi i Japanci pa i islamski svet i drugi nemaju vrednosti i da su im zamrle jer nisu praktikovali hriščansku religiju.
predatortz predatortz 18:27 10.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!

Ne smatram da Kinezi , Indusi i Japanci pa i islamski svet i drugi nemaju vrednosti i da su im zamrle jer nisu praktikovali hriščansku religiju.


Slažem se, ali ovde govorimo o SPC. Smatram da je nepristojno pripadnike drugih konfesija mešati za naša interna prepucavanja.
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:30 10.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!

Jelica Greganović
koje je slovensko ime proterano?

Slovenska imena je hrišćanstvo sistematski izgurivalo, i katoličko i pravoslavno, latinskim i grčkim imenima.

Tačno, čak su i sveci Grci i Latini. Osim Nikolaja , a što se mene tiče bolje bi bilo da takvog nije proglasila svecem. Naravno, Sv. Sava je svakako to zaslužio.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:32 10.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!


Tačno, čak su i sveci Grci i Latini.


Sem i Sv. Vida...on je kompromis, Svetovid pušten u hrišćanstvo...neka im boga, samo nek porez plaćaju...
8c_competizione 8c_competizione 22:18 10.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!

amo da zapljunem.
Ima i gore od ovog,
kanda je neka ofanziva u pitanju...

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/387203/Patrijarh-Irinej-Nauka-i-religija-treba-da-budu-jedno


ja se zagrcnuh kada procitah ovo jutros
8c_competizione 8c_competizione 22:21 10.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!

Jelice, kada je novinar nešto pismeniji i manje teži senzacionalizmu, vest ovako izgleda




"najbolje obozavam" ovu izjavu iz te vesti

On je podsjetio da je u srednjem vijeku crkva bila temelj obrazovanja i da su mnogi evropski univerziteti nastali iz manastirskih škola.


verovatno se ono spaljivanje naucnika smatralo slicnim cinom ko sto se danas upotrebljava crvena vrpca koja se presece kada se nesto novo otvara, ha?

predatorz, malko sam vise ocekivao od tebe
predatortz predatortz 22:25 10.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!


verovatno se ono spaljivanje naucnika smatralo slicnim cinom ko sto se danas upotrebljava crvena vrpca koja se presece kada se nesto novo otvara, ha?


Pravoslavna crkva nije imala te epizode sa spaljivanjima.
tasadebeli tasadebeli 23:35 10.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!

antioksidant
Njoj zahvaljujući opstade i jezik, sabornost, a potom i državnost.

i imena




Свака част! У мојим очима једног Изногуда постајеш Харун ал Рашид када је у питању меморија памћења...
nsarski nsarski 23:55 10.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!

Šta je to progresivno zamrlo bez religije?


Twist (vrsta plesa), šimi cipele, gramofonske ploče, gramofon, Elvis frizura, Sony Trinitron, zip drive, Moskvič automobili...nisu imali podršku vernika pa su zamrli.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 00:11 11.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!

cinjenica srbije je da se ubija u pojam, sa strane. pitanje je samo zbog cega vi Srbi to prihvatate?
antioksidant antioksidant 08:01 11.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!

tasadebeli


врло хришћански реагујеш
оштро и на прву
па шта запрљаш, није битно
kalifumestokalifa kalifumestokalifa 10:50 11.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!

Pravoslavna crkva nije imala te epizode sa spaljivanjima.


Nije više imala moć da to radi kad je nauka krenula da se razvija u Renesansi.
U suprotnom prilično sam siguran da bi.
To svoje uverenje zasnivam na tome kako se obračunavalo sa jereticima dok je bilo moći.

Crkva je svakako bila bitna za očuvanje identiteta ali samo u meri u kojoj je omogućila da se ne pređe u drugu religiju.
Ali je minimum delimično kriva i za izjednačavanje religije sa nacionalnim identitetom zbog čega je iz srpskog naroda izopšten značajan deo Srba zato što su primili Islam ili Katoličanstvo.

Ja nisam po definiciji protivnik religije, ili verovanja u Boga, jednoroge i vilenjake, samo napred.
Problem je kad ja moram da plaćam penzije popovima ili plate i penzije veroučiteljima.

bez hrišćanske filosofije bi zamrle mnoge vrednosti ( po meni vrednosti, ispričavam se svima koji glede toga ne dele moje stavove ) kao što su moral, porodica, smernost i trpeljivost, spremnost na praštanje...


Hajde malo da poričamo o tome:

Moral: Postoji samo jedan greh u Hrišćanskom učenju koji Bog ne može da oprosti: A to je ne verovanje.
Dakle: ubistvo, silovanje, genocid, sve se da oprostiti sem ako hulim svetog duha tako što ću na primer da kažem da ne postoji. (Jev po Mateju 12/31-32)

Inače ubistvo silovanje i genocid ne samo da se mogu oprostiti već ih ponekad Bog i zapoveda.
Samjuel 1 15 3:
"Zato idi i pobij Amalika, i zatri kao prokleto sve što god ima; ne žali ga, nego pobij i ljude i žene i decu i šta je na sisi i volove i ovce i kamile i magarce."

Biblija podržava ropstvo.
Za silovanu ženu koja ne želi da se uda sa silovatelja predviđa smrtnu kaznu.
Za sejanje dva useva na jednoj njivi predviđa smrtnu kaznu
Za nošenje odeće koja nije 100% od jednog materijala predviđa smrtnu kaznu. Za jedenje školjki ili jastoga predviđa smrtnu kaznu.
Za dodirivanje bilo kog dela svinje predviđa smrtnu kaznu.
Za rad nedeljom predviđa smrtnu kaznu.
Za neposlušnu decu predviđa smrtnu kaznu.
Za šišanje zulufa predviđa smrtnu kaznu....

Moje je mišljenje da je to duboko nemoralna knjiga.

Sledeće što si pomenuo je Porodica:
Da ne ponavljam ovo malo pre o o tome šta raditi sa silovanom kćerkom ili šta je fer cena kada ćerku prodaješ u roblje ili koliko žena i konkubina pravednik može da ima; hajde da pričamo o rečima samog Isusa: (Jev po Mateju 10 34-37)
Ne mislite da sam ja došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač.
Jer sam došao da rastavim čoveka od oca njegovog i kćer od matere njene i snahu od svekrve njene:
I neprijatelji čoveku postaće domašnji njegovi.
Koji ljubi oca ili mater većma nego mene, nije mene dostojan; i koji ljubi sina ili kćer većma nego mene, nije mene dostojan.

Mat 19/29:
I svaki, koji ostavi kuće, ili braću, ili sestre, ili oca, ili mater, ili ženu, ili decu, ili zemlju, imena mog radi, primiće sto puta onoliko, i dobiće život večni.

Jev Po Luki 9 59-62
A drugom reče: Hajde za mnom. A on reče: Gospode! Dopusti mi da idem najpre da ukopam oca svog.
A Isus reče mu: Ostavi neka mrtvi ukopavaju svoje mrtvace; a ti hajde te javljaj carstvo Božije.
A drugi reče: Gospode! Ja idem za Tobom; ali dopusti mi najpre da idem da se oprostim s domašnjima svojim.
A Isus reče mu: Nijedan nije pripravan za carstvo Božije koji metne ruku svoju na plug pa se obzire natrag.

I tako dalje i tako dalje.

Čini mi se da vernici bibliju čitaju kao EULA ugovor: skroluju do kraja i kliknu na "prihvatam".

Ne sećam se ko je rekao:
Bez religije dobri ljudi bi radili dobro, zli ljudi zlo, ali da bi dobri ljudi radili zlo potrebna je religija.
looping looping 11:16 11.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!

kalifumestokalifa
Pravoslavna crkva nije imala te epizode sa spaljivanjima.


Nije više imala moć da to radi kad je nauka krenula da se razvija u Renesansi.
U suprotnom prilično sam siguran da bi.
To svoje uverenje zasnivam na tome kako se obračunavalo sa jereticima dok je bilo moći.

Crkva je svakako bila bitna za očuvanje identiteta ali samo u meri u kojoj je omogućila da se ne pređe u drugu religiju.
Ali je minimum delimično kriva i za izjednačavanje religije sa nacionalnim identitetom zbog čega je iz srpskog naroda izopšten značajan deo Srba zato što su primili Islam ili Katoličanstvo.

Ja nisam po definiciji protivnik religije, ili verovanja u Boga, jednoroge i vilenjake, samo napred.
Problem je kad ja moram da plaćam penzije popovima ili plate i penzije veroučiteljima.

bez hrišćanske filosofije bi zamrle mnoge vrednosti ( po meni vrednosti, ispričavam se svima koji glede toga ne dele moje stavove ) kao što su moral, porodica, smernost i trpeljivost, spremnost na praštanje...


Hajde malo da poričamo o tome:

Moral: Postoji samo jedan greh u Hrišćanskom učenju koji Bog ne može da oprosti: A to je ne verovanje.
Dakle: ubistvo, silovanje, genocid, sve se da oprostiti sem ako hulim svetog duha tako što ću na primer da kažem da ne postoji. (Jev po Mateju 12/31-32)

Inače ubistvo silovanje i genocid ne samo da se mogu oprostiti već ih ponekad Bog i zapoveda.
Samjuel 1 15 3:
"Zato idi i pobij Amalika, i zatri kao prokleto sve što god ima; ne žali ga, nego pobij i ljude i žene i decu i šta je na sisi i volove i ovce i kamile i magarce."

Biblija podržava ropstvo.
Za silovanu ženu koja ne želi da se uda sa silovatelja predviđa smrtnu kaznu.
Za sejanje dva useva na jednoj njivi predviđa smrtnu kaznu
Za nošenje odeće koja nije 100% od jednog materijala predviđa smrtnu kaznu. Za jedenje školjki ili jastoga predviđa smrtnu kaznu.
Za dodirivanje bilo kog dela svinje predviđa smrtnu kaznu.
Za rad nedeljom predviđa smrtnu kaznu.
Za neposlušnu decu predviđa smrtnu kaznu.
Za šišanje zulufa predviđa smrtnu kaznu....

Moje je mišljenje da je to duboko nemoralna knjiga.

Sledeće što si pomenuo je Porodica:
Da ne ponavljam ovo malo pre o o tome šta raditi sa silovanom kćerkom ili šta je fer cena kada ćerku prodaješ u roblje ili koliko žena i konkubina pravednik može da ima; hajde da pričamo o rečima samog Isusa: (Jev po Mateju 10 34-37)
Ne mislite da sam ja došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač.
Jer sam došao da rastavim čoveka od oca njegovog i kćer od matere njene i snahu od svekrve njene:
I neprijatelji čoveku postaće domašnji njegovi.
Koji ljubi oca ili mater većma nego mene, nije mene dostojan; i koji ljubi sina ili kćer većma nego mene, nije mene dostojan.

Mat 19/29:
I svaki, koji ostavi kuće, ili braću, ili sestre, ili oca, ili mater, ili ženu, ili decu, ili zemlju, imena mog radi, primiće sto puta onoliko, i dobiće život večni.

Jev Po Luki 9 59-62
A drugom reče: Hajde za mnom. A on reče: Gospode! Dopusti mi da idem najpre da ukopam oca svog.
A Isus reče mu: Ostavi neka mrtvi ukopavaju svoje mrtvace; a ti hajde te javljaj carstvo Božije.
A drugi reče: Gospode! Ja idem za Tobom; ali dopusti mi najpre da idem da se oprostim s domašnjima svojim.
A Isus reče mu: Nijedan nije pripravan za carstvo Božije koji metne ruku svoju na plug pa se obzire natrag.

I tako dalje i tako dalje.

Čini mi se da vernici bibliju čitaju kao EULA ugovor: skroluju do kraja i kliknu na "prihvatam".

Ne sećam se ko je rekao:
Bez religije dobri ljudi bi radili dobro, zli ljudi zlo, ali da bi dobri ljudi radili zlo potrebna je religija.

Wow, neka si im rekao!
Ovo nije post, ovo je analiza biblije u kratkim crtama!
Meni bi veci post trebao za pricu o "Tri Praseta". Valjda ne umem da sazmem gradivo.
tasadebeli tasadebeli 13:43 11.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!

antioksidant
tasadebeli


врло хришћански реагујеш
оштро и на прву
па шта запрљаш, није битно




Извини ако се нисмо разумели, АО, ја сам се само слатко насмејао на сопствени рачун и рекао да бих волео да имам тако добро памћење као што га ти имаш ("Хоћу да будем калиф уместо калифа!", па си сетио коментара од пре пар дана. Ништа друго...

А да, у праву си, реагујем на прву лопту и не реагујем хришћански више уопште јер су ми се смучили агресивни и неваспитани који такође не бирају баш много шта ће да запрљају. А ти то у овом случају свакако ниси био...

Биће да се овде нисмо разумели...
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:37 11.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!

ali bez hrišćanske filosofije bi zamrle mnoge vrednosti ( po meni vrednosti, ispričavam se svima koji glede toga ne dele moje stavove ) kao što su moral, porodica, smernost i trpeljivost, spremnost na praštanje...

Te vrednosti je ljudska civilizacija poznavala i pre hrišćanstva, i poznaje ih i ostatak sveta mimo hrišćanstva.
A, mahom svi napreci civilizacije su, u svom upornom nastajanju, bili sporni u očima hrišćanstva.
antioksidant antioksidant 16:30 11.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!

А ти то у овом случају свакако ниси био...

зар имам права приметити нехришћанску нервозу само кад сам је ја изазвао?

ако сам те насмејао, драго ми је. бар неке корсити од оволике жучи
tasadebeli tasadebeli 16:40 11.06.2013

Re: u publici sve sami sportisti!

antioksidant
А ти то у овом случају свакако ниси био...

зар имам права приметити нехришћанску нервозу само кад сам је ја изазвао?

ако сам те насмејао, драго ми је. бар неке корсити од оволике жучи


Насмејао, насмејао, него шта... Само,... Није то нервоза, пре помањкање сујете и вишак добре воље за које бих понекад волео да су прелазне болести у комуникацији на овом блогу Б92...
oskar-z-wild oskar-z-wild 14:29 10.06.2013

A sad ozbiljno...

Trebalo bi uvesti casove joge u osnovnim i srednjim skolama Srbije jer to je kul i veoma korisno za telo i um. Plus, kada ta deca jednog dana emigriraju imace potpunije obrazovanje i lako ce se uklopiti u razna multikulturna drustva.



Pravoslavlje praktikuje samo ogranicen broj polozaja koja uglavnom predstavljaju potcinjavanje i zrtvovanje razuma nevidljivim ili nepostojecim silama.
Na primer:

I ostale monoteisticke blisko-istocne religije imaju slicna stanovista.
Na primer:



Pozdrav suncu ili surya namaskar ima vise benfita i kompleksnija je od obicnog potcinjavanja razuma.
antioksidant antioksidant 14:31 10.06.2013

Re: A sad ozbiljno...

Pozdrav suncu ili surya namaskar ima vise benfita i kompleksnija je od obicnog potcinjavanja razuma.

а може ли ово у белим гаћама или се инсистира на тамнијим варијантама?
oskar-z-wild oskar-z-wild 14:43 10.06.2013

Re: A sad ozbiljno...

Mr. Cool (Sting) koristi floralnu varijantu na primer. A moze i u belom.
vishnja92 vishnja92 15:26 10.06.2013

Re: A sad ozbiljno...

tako je. a za napredni razred necemo himalajski pozdrav suncu nego onaj iz ashtanga yoge, varijanta b
(ovo se radi dvanaest puta u neprekinutom nizu, cisto zdravlje)
antioksidant antioksidant 15:35 10.06.2013

Re: A sad ozbiljno...

ovo se radi dvanaest puta u neprekinutom nizu

od jutra do sutra
vishnja92 vishnja92 15:46 10.06.2013

Re: A sad ozbiljno...

jok, zapravo traje iznenadjujuce kratko :)
evo sta kazu znalci:
"The period between four and six in the morning is called the Brahmamuhurta, the Brahmic time, or divine period, and is a very sacred time to meditate."

ps - nasla sam ti yoga-gace. <-linak
antioksidant antioksidant 16:19 10.06.2013

Re: A sad ozbiljno...

zapravo traje iznenadjujuce kratko

ма ја ујутру једва нађем времена за оне тибетанце (а прескачем првих 5 вежби)
где да углавим 12 поздрава сунцу?

и свиђају ми се ове гаће, само да не падну ногавице кад радим свећу?
(истина, не могу да је урадим али чисто теоретски питам)
Jukie Jukie 16:21 10.06.2013

Re: A sad ozbiljno...

vishnja92
znalci:"The period between four and six in the morning is called the Brahmamuhurta, the Brahmic time, or divine period, and is a very sacred time to meditate."

Dobro je vreme i za posmatranje ptica jer se tada sve raspevaju a nema prolaznika da ti smetaju
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:47 10.06.2013

Re: A sad ozbiljno...

vishnja92
jok, zapravo traje iznenadjujuce kratko :)
evo sta kazu znalci:
"The period between four and six in the morning is called the Brahmamuhurta, the Brahmic time, or divine period, and is a very sacred time to meditate."

ps - nasla sam ti yoga-gace. <-linak


Yoga caruje! Moja gospodja krenula nakon porodjaja, i preporodila se.

Priznajem da bih voleo da živim u zemlji, a da nije Indija, u kojoj se joga uvede u obaveznu nastavu najnormalnije, bez ikakve galame. Pa da djaci mogu da biraju, da li će da piče izmedju 4 vatre, ili da rade ove tvoje kurta i bramamurta vrdalame.
vishnja92 vishnja92 18:06 12.06.2013

Re: A sad ozbiljno...

Yoga caruje! Moja gospodja krenula nakon porodjaja, i preporodila se.


pozdrav za gospoju, a ni tebi ne bi nista falilo

Dobro je vreme i za posmatranje ptica jer se tada sve raspevaju a nema prolaznika da ti smetaju

vrapci, ovde se dernjaju vrapci cim krene da svice :)
freehand freehand 14:30 10.06.2013

Par pitanja

Prvo, kako si ovo
Prva misao je bila da je klerikalizacija društva u punom zamahu

zaključio?
Gde se to vidi, ta klerikalizacija u zamahu?

Drugo, ovo
. Na zapadu je sistem drugačiji a politika takva da igrači u profesionalne vode uplovljavaju pravo sa univerziteta. Čast izuzecima.

ozbiljno tvrdiš? Mislim ok, ako se tvoje interesovanje za sport završava sa britanskim osemrcima.
Jer bih u suprotnom morao da te pitam i insistiram na odgovoru - koga od intelektualaca iz NBA, NFL ili NHL najviše ceniš.
I odakle u Srbiji ovaj i ovakav sistem u sportu, koji opravdano kritikuješ. Misliš da smo ga sami izmislili, ili uvezli iz pravoslavne Kine?

I na kraju, po čemu zaključuješ
Ono što je na prvu loptu jasno i uočljivo to je da se Patrijarh nikada nije bavio sportom. Što je u neku ruku jasno i logično jer je odlučio da ide nekim drugim životnim putem. Ali nje jasno zašto onda sa takvom sigurnošću govori o nečemu sa čim nije upozna

Kako je to jasno? Pošto je čovek od osamdeset godina toliko karakušljiv i grbav, uvrnut i otromboljen? Ili si neki drugi metod upotrebio?
Eto, meni taj gospodin toliko krepko deluje za svoje godine da bih bio siguran da se u najmanju ruku i sada aktivno bavi fiskulutrom.
A onda i ovo oko njegovog nepoznavanja sporta - kako to znaš?
Čuo, pročitao, video?
Ili si samo pun predrasuda, zle volje a željan počasti koje te čekaju kao svesnog omladinca spremnog da se uhvati u koštac sa retrogradnim silama mraka, uvek i bez zazora?
oskar-z-wild oskar-z-wild 14:49 10.06.2013

Re: Par pitanja







cult cult 17:08 10.06.2013

Re: Par pitanja

Ili si samo pun predrasuda, zle volje a željan počasti koje te čekaju kao svesnog omladinca spremnog da se uhvati u koštac sa retrogradnim silama mraka, uvek i bez zazora?



Dočim:





Forrest Krkobabić by @radomirzvoncek twitter
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:11 10.06.2013

Re: Par pitanja

Na zapadu je sistem drugačiji a politika takva da igrači u profesionalne vode uplovljavaju pravo sa univerziteta. Čast izuzecima.

Odavno, a tamo je i počelo, na Zapadu nikoga nije briga da li profesionalni sporstista zna i da piše bitno je da je on njima čisto sredstvo za zaradu novca , dok traje traje.Pa neće biti da su oni tako humani i brižni za decu i omladinu pa ih prvo teraju da završe DIF i onda ih uzimaju u timove.
Prošla su vremena kada su npr. košarka, vaterpolo i odbojka bili sportovi studenata i intelektualaca, a sada ne verujem da u NBA ligi ima dvojica za završenim studijama.
Oni profesionalci koji zarade mnogo love i tako od toga žive pa im i ne pada na pamet da posle okončanja karijere nastave ili započnu studije.
Sport je špostao industrija i i tu su vidljive sve blagodeti liberalnog kapitalizma.
Pre neki dan pročitah da je Đoković izjavio kako će po okončanju karijere nastaviti studije, i svaka mu čast i po tome se vidi da je dečno koji misli o sebi kao ličnosti.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:15 10.06.2013

Re: Par pitanja

Gde se to vidi, ta klerikalizacija u zamahu?

na svakom koraku.
Nego, možda će još tražiti da uvedu versku službu u sport kao što su uradili u vojsci.Pa bi tako svaki klub imao sveštenika a za pionire i veroučitelje. Na nivou lige sveštenik višeg čina nešto kao što je i u jedinicama ranga visokih komandi.
looping looping 17:23 10.06.2013

Re: Par pitanja

Milan Karagaća
Na zapadu je sistem drugačiji a politika takva da igrači u profesionalne vode uplovljavaju pravo sa univerziteta. Čast izuzecima.

Odavno, a tamo je i počelo, na Zapadu nikoga nije briga da li profesionalni sporstista zna i da piše bitno je da je on njima čisto sredstvo za zaradu novca , dok traje traje.Pa neće biti da su oni tako humani i brižni za decu i omladinu pa ih prvo teraju da završe DIF i onda ih uzimaju u timove.
Prošla su vremena kada su npr. košarka, vaterpolo i odbojka bili sportovi studenata i intelektualaca, a sada ne verujem da u NBA ligi ima dvojica za završenim studijama.
Oni profesionalci koji zarade mnogo love i tako od toga žive pa im i ne pada na pamet da posle okončanja karijere nastave ili započnu studije.
Sport je špostao industrija i i tu su vidljive sve blagodeti liberalnog kapitalizma.
Pre neki dan pročitah da je Đoković izjavio kako će po okončanju karijere nastaviti studije, i svaka mu čast i po tome se vidi da je dečno koji misli o sebi kao ličnosti.

Sve je to lepo, samo ne daj boze da jednog dana ti sportisti krenu da rade to sto su diplomirali.
freehand freehand 19:01 10.06.2013

Re: Par pitanja

Milan Karagaća
Gde se to vidi, ta klerikalizacija u zamahu?

na svakom koraku.
Nego, možda će još tražiti da uvedu versku službu u sport kao što su uradili u vojsci.Pa bi tako svaki klub imao sveštenika a za pionire i veroučitelje. Na nivou lige sveštenik višeg čina nešto kao što je i u jedinicama ranga visokih komandi.

Ja ne vidim to na svakom koraku. Doduše, ja razne stvari ne vidim.
Ali znam da komesare, na primer, ne bih voleo da vidim nigde.
Ni da se pojave crkveni ni da se vrate ateistički.

Milan Karagaća Milan Karagaća 19:06 10.06.2013

Re: Par pitanja

Ali znam da komesare, na primer, ne bih voleo da vidim nigde.

pa komesari su samo pokušavali da izigravaju popove i ubeđuju ljude u ono u šta ponekad ni sami nisu verovali, a bogami kao i popovi vrlo često radili ono što su drugima propovedali kao loše.
milos_secujski milos_secujski 19:12 10.06.2013

Re: Par pitanja

koga od intelektualaca iz NBA, NFL ili NHL najviše ceniš.


Fila Džćeksona

Eto, meni taj gospodin toliko krepko deluje za svoje godine da bih bio siguran da se u najmanju ruku i sada aktivno bavi fiskulutrom.


I ja mislim da fiskulturira...šta više, baš fiskulturira

Ili si samo pun predrasuda, zle volje


Puna sam predrasuda i po tome sam poznat...i zla volja i zla volja naravno
milos_secujski milos_secujski 19:17 10.06.2013

Re: Par pitanja

Milan Karagaća
Na zapadu je sistem drugačiji a politika takva da igrači u profesionalne vode uplovljavaju pravo sa univerziteta. Čast izuzecima.

Odavno, a tamo je i počelo, na Zapadu nikoga nije briga da li profesionalni sporstista zna i da piše bitno je da je on njima čisto sredstvo za zaradu novca , dok traje traje.Pa neće biti da su oni tako humani i brižni za decu i omladinu pa ih prvo teraju da završe DIF i onda ih uzimaju u timove.
Prošla su vremena kada su npr. košarka, vaterpolo i odbojka bili sportovi studenata i intelektualaca, a sada ne verujem da u NBA ligi ima dvojica za završenim studijama.
Oni profesionalci koji zarade mnogo love i tako od toga žive pa im i ne pada na pamet da posle okončanja karijere nastave ili započnu studije.
Sport je špostao industrija i i tu su vidljive sve blagodeti liberalnog kapitalizma.
Pre neki dan pročitah da je Đoković izjavio kako će po okončanju karijere nastaviti studije, i svaka mu čast i po tome se vidi da je dečno koji misli o sebi kao ličnosti.

Ovo je naravno delimično tačno. Svi mladi igrači koji ulaze u NBA ili NHL ect. bivaju draftovani sa koledža i univerziteta. Mislim da je od pre nekoliko godina zabranjeno dovođenje igrača iz srednje škole.
Jedan primer - [url=http://www.media1.rs/r/374790][/url]
freehand freehand 19:18 10.06.2013

Re: Par pitanja

milos_secujski
koga od intelektualaca iz NBA, NFL ili NHL najviše ceniš.


Fila Džćeksona

Eto, meni taj gospodin toliko krepko deluje za svoje godine da bih bio siguran da se u najmanju ruku i sada aktivno bavi fiskulutrom.


I ja mislim da fiskulturira...šta više, baš fiskulturira

Ili si samo pun predrasuda, zle volje


Puna sam predrasuda i po tome sam poznat...i zla volja i zla volja naravno

E dobro, stendap ti je ok, evo padoh od smija.
Aj sad ozbiljno, ako može?

freehand freehand 19:19 10.06.2013

Re: Par pitanja

Ovo je naravno delimično tačno. Svi mladi igrači koji ulaze u NBA ili NHL ect. bivaju draftovani sa koledža i univerziteta. Mislim da je od pre nekoliko godina zabranjeno dovođenje igrača iz srednje škole.

Da, sa tim što im na timuniverzitetima ništa drugo nije posao no da igraju košarku/fudbal/bejzbol.
Čuo si nešto o tome?
milos_secujski milos_secujski 19:25 10.06.2013

Re: Par pitanja

freehand
Ovo je naravno delimično tačno. Svi mladi igrači koji ulaze u NBA ili NHL ect. bivaju draftovani sa koledža i univerziteta. Mislim da je od pre nekoliko godina zabranjeno dovođenje igrača iz srednje škole.

Da, sa tim što im na timuniverzitetima ništa drugo nije posao no da igraju košarku/fudbal/bejzbol.
Čuo si nešto o tome?

Jbg, nisam čuo al' sam bio tamo...igrao i učio...i tako.. ima 500+ univerziteta u SAD, zar misliš da su svi sportisti na tom nivou da mogu da nastave profesionalnu karijeru? Ako velika većina ne uspe da uđe u profesionalne vode i ako ama baš ništa ne uče (kako ovde vlada mišljenje) čime se oni onda bave nakon škole?
freehand freehand 19:28 10.06.2013

Re: Par pitanja

milos_secujski
zar misliš da su svi sportisti na tom nivou da mogu da nastave profesionalnu karijeru?

Jbg, ne znam, tebe čitam
milos_secujski
Na zapadu je sistem drugačiji a politika takva da igrači u profesionalne vode uplovljavaju pravo sa univerziteta. Čast izuzecima.

I o njima pričam, prateći tvoj citat?!

milos_secujski milos_secujski 19:32 10.06.2013

Re: Par pitanja

freehand
milos_secujski
zar misliš da su svi sportisti na tom nivou da mogu da nastave profesionalnu karijeru?

Jbg, ne znam, tebe čitam
milos_secujski
Na zapadu je sistem drugačiji a politika takva da igrači u profesionalne vode uplovljavaju pravo sa univerziteta. Čast izuzecima.

IU o njima pričam, prateći tvoj citat?!


Jbg, da se nisam povredio možda bi me i gledao...
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:43 10.06.2013

Re: Par pitanja

Ali znam da komesare, na primer, ne bih voleo da vidim nigde.
Ni da se pojave crkveni ni da se vrate ateistički.

Da.
freehand freehand 19:49 10.06.2013

Re: Par pitanja

milos_secujski
freehand
milos_secujski
zar misliš da su svi sportisti na tom nivou da mogu da nastave profesionalnu karijeru?

Jbg, ne znam, tebe čitam
milos_secujski
Na zapadu je sistem drugačiji a politika takva da igrači u profesionalne vode uplovljavaju pravo sa univerziteta. Čast izuzecima.

IU o njima pričam, prateći tvoj citat?!


Jbg, da se nisam povredio možda bi me i gledao...

Možda.
A kakve to veze ima sa gore napisanim?
Sa tvoja dva oprečna stava?



milos_secujski milos_secujski 19:52 10.06.2013

Re: Par pitanja

freehand
milos_secujski
freehand
milos_secujski
zar misliš da su svi sportisti na tom nivou da mogu da nastave profesionalnu karijeru?

Jbg, ne znam, tebe čitam
milos_secujski
Na zapadu je sistem drugačiji a politika takva da igrači u profesionalne vode uplovljavaju pravo sa univerziteta. Čast izuzecima.

IU o njima pričam, prateći tvoj citat?!


Jbg, da se nisam povredio možda bi me i gledao...

Možda.
A kakve to veze ima sa gore napisanim?
Sa tvoja dva oprečna stava?




Ma koja dva oprečna stava?
freehand freehand 19:55 10.06.2013

Re: Par pitanja

milos_secujski
freehand
milos_secujski
freehand
milos_secujski
zar misliš da su svi sportisti na tom nivou da mogu da nastave profesionalnu karijeru?

Jbg, ne znam, tebe čitam
milos_secujski
Na zapadu je sistem drugačiji a politika takva da igrači u profesionalne vode uplovljavaju pravo sa univerziteta. Čast izuzecima.

IU o njima pričam, prateći tvoj citat?!


Jbg, da se nisam povredio možda bi me i gledao...

Možda.
A kakve to veze ima sa gore napisanim?
Sa tvoja dva oprečna stava?




Ma koja dva oprečna stava?

Zaboravi.
Čirslidersica, jbt...

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:18 10.06.2013

Re: Par pitanja



Forrest Krkobabić by @radomirzvoncek twitter


Ne diraj šmekera, vidi kako mu je brz PR.

http://www.casopisgrad.com/t/stefan-krkobabic-intervju
cult cult 22:36 10.06.2013

Re: Par pitanja

Ne diraj šmekera, vidi kako mu je brz PR.



looping looping 14:39 10.06.2013

1

Za sve je kriv Vlade Divac!

A zatim i Kris Veber!


Da bi zatim sve to stiglo do Rulera Dubaia:

"What does his special three-fingered salute mean that he has used in public - at the Dubai Marathon, to celebrate his horses’ achievements at the Dubai World Cup and the UAE’s football win at the Gulf Cup of Nations.
Sheikh Mohammed urged Arab people to be innovators and not simply “copy and paste the West”.
As a start, rather than using the traditional ‘V for victory sign’, the Ruler of Dubai said he used his special three-finger acknowledgement.
The three fingers stand for victory, triumph - and “I love you”.
He joked that people would now be copying his three-finger wave when they see him in the shopping mall.
"

Izvor: Link.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:42 10.06.2013

Re: 1

A oće oni sem molitava i druženja da daju neku paru za taj sport do kog im je tako stalo? Da naprave neko terenče, kupe koju loptu, dres decama..?
looping looping 14:53 10.06.2013

Re: 1

Jelica Greganović
A oće oni sem molitava i druženja da daju neku paru za taj sport do kog im je tako stalo? Da naprave neko terenče, kupe koju loptu, dres decama..?

Divac ima puno takvih akcija, za Vebera ne znam, Sheikh Dubaija ni sam ne zna koliko je sve ulozio u sport i omladinu a SPC isteruje djavole po kucama(i to mu dodje neki sport ) i organizuje mnogobrojna druzenja u prirodi (manastiri itd).
oskar-z-wild oskar-z-wild 14:57 10.06.2013

Re: 1

Jelica Greganović
A oće oni sem molitava i druženja da daju neku paru za taj sport do kog im je tako stalo? Da naprave neko terenče, kupe koju loptu, dres decama..?



Prilazemo vodstvo, krst i molitvu. Sta je vaznije od toga?? Ovako cemo zajedno barem ocistiti reke od djubreta.
blogovatelj blogovatelj 15:21 10.06.2013

Re: 1

A oće oni sem molitava i druženja da daju neku paru za taj sport do kog im je tako stalo? Da naprave neko terenče, kupe koju loptu, dres decama..?


Ne znam za to, ali znam i da daju ponekad.

Manastir Divostin...

Od 1994. do 2002. godine pod okriljem manastira je bilo Sirotište, ili Dom za decu bez roditelja, devojčice, ratnu siročad.

Ja ih gledao svojim očima, kad god sam išao da sipam vodu sa izvora koji se nalazi u krugu manastira. A išao sam često.
Da ti srce pukne kad vidiš tu decu.

Link

Izvolite nastavite zapljuvavanje...
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:39 10.06.2013

Re: 1

Divac ima puno takvih akcija

Ne pitam za Divca i ostale civile, nego za SPC.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:41 10.06.2013

Re: 1

Prilazemo vodstvo, krst i molitvu. Sta je vaznije od toga?? Ovako cemo zajedno barem ocistiti reke od djubreta.

Ništa, naravno...održavanje terena može da se odradi molitvom, dresovi krstom, ako treba da se plati neko putovanje sportsko deci, to će vođstvom da se odradi...
oskar-z-wild oskar-z-wild 15:46 10.06.2013

Re: 1

Izvolite nastavite zapljuvavanje...


Tako je blogovatelju, djavo voli skrusenost. Tako se i Hrist predao i pustio da ga pljuju i bockaju. Ali na kraju je ON vaskrsao i pokidao lance pakla koje je ON kao Bogocovek tamo postavio na pocetku (lance). hm, hm

Otprilike ovako:
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:51 10.06.2013

Re: 1

Blogovatelju, ako se ne varam ovde je o sportu reč.
Milan Karagaća Milan Karagaća 16:49 10.06.2013

Re: 1

Jelica Greganović
Divac ima puno takvih akcija

Ne pitam za Divca i ostale civile, nego za SPC.

Bilo bi više patriotski da plati porez nego da diže tri prsta
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:51 10.06.2013

Re: 1


Bilo bi više opatriotski da plati porez nego da diže tri prsta

Bilo bi patriotski da ga i crkva plaća...
Milan Karagaća Milan Karagaća 16:56 10.06.2013

Re: 1

Jelica Greganović

Bilo bi više opatriotski da plati porez nego da diže tri prsta

Bilo bi patriotski da ga i crkva plaća...

Tačno
blogovatelj blogovatelj 18:23 10.06.2013

Re: 1

Blogovatelju, ako se ne varam ovde je o sportu reč.


To sam mislio da ne moram da objašnjavam. Crkva je osnovala sportsko društvo, ako sam shvatio. Kad neko osnuje društvo verovatno se pobrine i za terene, lopte, ostale rekvizite.
predatortz predatortz 18:25 10.06.2013

Re: 1

blogovatelj
Blogovatelju, ako se ne varam ovde je o sportu reč.


To sam mislio da ne moram da objašnjavam. Crkva je osnovala sportsko društvo, ako sam shvatio. Kad neko osnuje društvo verovatno se pobrine i za terene, lopte, ostale rekvizite.


A ni veza Crkve i sporta među Srbima nije tako nepoznata kategorija. Sokolska društva su bila preteča organizovanog sporta među narodom.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:28 10.06.2013

Re: 1

Crkva je osnovala sportsko društvo, ako sam shvatio. Kad neko osnuje društvo verovatno se pobrine i za terene, lopte, ostale rekvizite.

Nadam se...tako je se onomad pretpostavljalo da SPC traži lokaciju na Kosančićevom vencu jer bi tamo da sazida Patrijaršijsku biblioteku svojim sredstvima, da bi se posle ispostavilo da bi oni i plac na poklon od države, a i da im država plati zidanje pomenute biblioteke.

Ali, ja mislim da se ovde ne radi o sportskom društvu koje je crkva osnovala, nego o ovome, meni ovo izgleda kao da bi oni munuli religiju i van svog društva:

Zato nam je bitno da sportski klubovi imaju saradnju sa sveštenikom koji će ih duhovno krepiti i biti moralni pokrovitelj.
8c_competizione 8c_competizione 22:28 10.06.2013

Re: 1

Kad neko osnuje društvo verovatno se pobrine i za terene, lopte, ostale rekvizite.


samo sacekaj malo, pa ces da vidis da ce od drzave (dakle poreskih obaveznika medju kojima ima i ateista, astronauta, vanzemaljaca, dzedaja ...) da traze pomoc da zamisljeno i naprave.

samo sacekaj.

os u gajbu piva?
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:18 11.06.2013

Re: 1

Sokolska društva su bila preteča organizovanog sporta među narodom.

Naše sada zovemo Orlovi , kad pobede, a orlići kad izgube.Koliko ja znam u srpskoj tradiciji je soko a albanskoj orao, pa je neko pobrkao ptičurine.
alselone alselone 14:20 11.06.2013

Re: 1

Naše sada zovemo Orlovi , kad pobede, a orlići kad izgube



Covece.

Orlovi su seniorska a orlici mlada reprezentacija.
freehand freehand 14:27 11.06.2013

Re: 1

Milan Karagaća
Sokolska društva su bila preteča organizovanog sporta među narodom.

Naše sada zovemo Orlovi , kad pobede, a orlići kad izgube.Koliko ja znam u srpskoj tradiciji je soko a albanskoj orao, pa je neko pobrkao ptičurine.

Karagaća, kad pogledaš grb Srbije - šta vidiš?
Nisu ćurke, nisu dživdžani, nisu ni bilbili ni bulbuli, ni sokolovi sive tice. Nisu baklje ni traktori, nije alat ni klasje; šta bi moglo biti?
alselone alselone 14:42 11.06.2013

Re: 1

freehand
Milan Karagaća
Sokolska društva su bila preteča organizovanog sporta među narodom.

Naše sada zovemo Orlovi , kad pobede, a orlići kad izgube.Koliko ja znam u srpskoj tradiciji je soko a albanskoj orao, pa je neko pobrkao ptičurine.

Karagaća, kad pogledaš grb Srbije - šta vidiš?
Nisu ćurke, nisu dživdžani, nisu ni bilbili ni bulbuli, ni sokolovi sive tice. Nisu baklje ni traktori, nije alat ni klasje; šta bi moglo biti?


Orlić.
Kazezoze Kazezoze 15:25 11.06.2013

Re: 1

alselone
freehand
Milan Karagaća
Sokolska društva su bila preteča organizovanog sporta među narodom.

Naše sada zovemo Orlovi , kad pobede, a orlići kad izgube.Koliko ja znam u srpskoj tradiciji je soko a albanskoj orao, pa je neko pobrkao ptičurine.

Karagaća, kad pogledaš grb Srbije - šta vidiš?
Nisu ćurke, nisu dživdžani, nisu ni bilbili ni bulbuli, ni sokolovi sive tice. Nisu baklje ni traktori, nije alat ni klasje; šta bi moglo biti?


Orlić.

a zašto orao na grbu ima dve glave?
freehand freehand 15:59 11.06.2013

Re: 1

Kazezoze
alselone
freehand
Milan Karagaća
Sokolska društva su bila preteča organizovanog sporta među narodom.

Naše sada zovemo Orlovi , kad pobede, a orlići kad izgube.Koliko ja znam u srpskoj tradiciji je soko a albanskoj orao, pa je neko pobrkao ptičurine.

Karagaća, kad pogledaš grb Srbije - šta vidiš?
Nisu ćurke, nisu dživdžani, nisu ni bilbili ni bulbuli, ni sokolovi sive tice. Nisu baklje ni traktori, nije alat ni klasje; šta bi moglo biti?


Orlić.

a zašto orao na grbu ima dve glave?

Monsanto since 1054.
Kazezoze Kazezoze 17:20 11.06.2013

Re: 1

Monsanto since 1054.

znam da je tokom velike šizme nastao dvoglavi orao, ali mi njegovo značenje baš nije najjasnije.
naime, negde sam pročitao da je dvoglavi orao nastao od jednoglavog, rimskog orla, u vreme vizantije i da simboliše okrenutost na obe strane i na istok i na zapad.
e, sad, ako je velika šizma značila razdvajanje hrišćanske religije na istočno i zapadno hrišćanstvo, zašto dvoglavi orao gleda na obe strane?
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:25 11.06.2013

Re: 1

freehand
Milan Karagaća
Sokolska društva su bila preteča organizovanog sporta među narodom.

Naše sada zovemo Orlovi , kad pobede, a orlići kad izgube.Koliko ja znam u srpskoj tradiciji je soko a albanskoj orao, pa je neko pobrkao ptičurine.

Karagaća, kad pogledaš grb Srbije - šta vidiš?
Nisu ćurke, nisu dživdžani, nisu ni bilbili ni bulbuli, ni sokolovi sive tice. Nisu baklje ni traktori, nije alat ni klasje; šta bi moglo biti?

u pravu si sve orlovi i krstovi, pa se još svi krte i bogu mole kolektivno pre odlaska na put, pred utakmicu, pred svaki svoj ili tuđi penal, a na kraju se i publika pored TV krsti. Nemoj me pogrešno shvatiti , nema to nikakve veze sa klerikalizacijom to je tek samo nako.
Ja bi uveo da obavezno pre svake utakmice svaka naša reprezentacija bude primljena i slikana sa NJKV i Njenim KV čisto radi podizanja sportskog duha, a možda će i NJKV formirati neki Kraljevski fudbalski klub pa neka se zove Car i čik neka ga neko pobedi, ima bre da bude kao Obilić u svoje slavno vreme.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:27 11.06.2013

Re: 1

a zašto orao na grbu ima dve glave?

gleda i na istok i na zapad, za svaki slučaj da ga neko ne za...e.
freehand freehand 20:11 11.06.2013

Re: 1

Kazezoze
Monsanto since 1054.

znam da je tokom velike šizme nastao dvoglavi orao, ali mi njegovo značenje baš nije najjasnije.
naime, negde sam pročitao da je dvoglavi orao nastao od jednoglavog, rimskog orla, u vreme vizantije i da simboliše okrenutost na obe strane i na istok i na zapad.
e, sad, ako je velika šizma značila razdvajanje hrišćanske religije na istočno i zapadno hrišćanstvo, zašto dvoglavi orao gleda na obe strane?


Iskreno ne znam, zajebavao sam se. Mislim, simbolički gledam tako kao i ti ali ne znam pouzdano. Mada su Nemanjići imali ta lutanja, realno smo vazda bili kao slamka među vihorove, a i obe crkve su cepanje doživljavale kao prolaznu stvar.
Pa možda sve to u kombinaciji?
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:03 11.06.2013

Re: 1

Monsanto since 1054.

znam da je tokom velike šizme nastao dvoglavi orao, ali mi njegovo značenje baš nije najjasnije.
naime, negde sam pročitao da je dvoglavi orao nastao od jednoglavog, rimskog orla, u vreme vizantije i da simboliše okrenutost na obe strane i na istok i na zapad.
e, sad, ako je velika šizma značila razdvajanje hrišćanske religije na istočno i zapadno hrišćanstvo, zašto dvoglavi orao gleda na obe strane?


Iskreno ne znam, zajebavao sam se. Mislim, simbolički gledam tako kao i ti ali ne znam pouzdano. Mada su Nemanjići imali ta lutanja, realno smo vazda bili kao slamka među vihorove, a i obe crkve su cepanje doživljavale kao prolaznu stvar.
Pa možda sve to u kombinaciji?


Dvoglavi orao se pojavljuje u Vizantiji kao nastavak rimskog orla, Rimskog carstva, a dvoglav je jer predstavlja jedinstvo duhovnog i svetovnog principa unutar jedne vlasti (mada ima i tumačenja da gleda i na Istok i na Zapad kao carstvo čiji je simbol bio).
Ruski, srpski, albanski...dvoglavi orao je preuzet od Vizantije.
Mada, dvoglavi orao se ne pojavljuje prvi put u Vizantiji, imali su ga i Hetiti, u 18 v. pre naše ere.
Kakapo bi ovo sigurno mnogo bolje objasnio.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana