Umetnost| Život| Životni stil

Balčik

mikele9 RSS / 04.06.2013. u 12:43

stuart-black-the-rose-garden-and-folly-the-palace-of-queen-marie-balchik-black-sea-coast-bulgaria-europe.jpg 

Ponukan izvanrednim tekstom G. Čera, reših da objavim ovaj svoj stari tekst (svojevremeno objavljen na portalu Na dlanu.com).

MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA DVORAC BALČIK / BUGARSKA

Kao i uvek  kada pišem, pišem onako kako sam ja to doživeo, dakle subjektivno. Oduvek sam prezirao ili bolje rečeno nikad nisam imao poverenja u tz objektivne stavove, poglede, mišljenja...Lažnjak je to. Ono što ja doživljavam ili u čemu učestvujem, primam svim čulima, svešću i podsvešću, fizički i fiziološki i onda kako da to ne bude subjektivno kada ga prosejano kroz prethodno pomenuta sita, izbacim u javnost?! Ja ne tvrdim da je to jedina ali je moja ISTINA.

Imao sam privilegiju da od 1. do 10. oktobra 2007 godine budem učesnik Međunarodne likovne Kolonije Plener Dvoreca Balčik na poziv Hudožestvene Nacionalne Galerije iz Sofije i mog dobrog prijatelja i priznatog bugarskog slikara Atanasa Andasarova.

Dvorac Balčik je ustvari letnja rezidencija nekadašnje Rumunske kraljice Marije na Crnom moru u blizini priobalnog gradića Balčik. Kraljica Marija, lepa, otmena i obrazovana žena je došavši  u Balčik našla svoj mir i spokoj a darovala mu je sopstveni i samosvojni pečat. Letnjikovac je okružen cvećem, biljem i drvećem iz svih krajeva sveta: Mongolije, Japana, Kine, Kavkaza, Sibira, Indije, Afrike, Amerike, Evrope. Ceo kompleks je danas očigledno nastavno sredstvo Botaničkog fakulteta univerziteta u Sofiji. Održavan je besprekorno! Posećuju ga grupe turista iz Francuske, Nemačke, Engleske, Rusije pa sve do organizovanih ekskurzija iz Bugarske, za koje on predstavlja naprosto fetiš! Kada sam bugarskom cariniku na povratku u Beograd rekao gde sam bio, nisam mogao a da ne primetim ponos na njegovom licu. Iako je imao preko pedeset godina, samo je jednom bio u kompleksu Dvorca Balčik. Prisećao se i pitao me da li još postoji ovo ili ono i kao to sada izgleda.

Svako drvo, svaka biljka, svaki cvet, obeležen je tablicom koja na latinskom i bugarskom  objašnjava poreklo i navodi ime i klasifikaciju. Centralnim delom teče rečica koja je tu i tamo premošćena drvenim ili zidanim mostićima. Na nepunih sto metara od mora rečica pada niz slap visok petnaestak metara. Obedovali smo u restoranu koji se zove Vodenica i nalazi se tik uz slap jer je nekada zaista bio vodenica. Mi smo doručkovali, ručali i večerali na drugoj strani restorana na terasi pod lozom, udaljenoj tridesetak metara od mora.

Sve zgrade osim kraljičinog letnjikovca i vile princa Nikolaja koja nosi naziv pečurka jer je građena tako da je donji deo uži od gornjeg, su prizemne, kamene i pokrivene crvenom ćeramidom tipičnom za Jadransko i Sredozemno primorje.

Sva čula su mi bila angažovana, uživanje je bilo kompletno i istovremeno podeljeno na pojedinačne segmente od kojih je svaki imao sopstvenu snagu i privlačnost: Šum ogromnih talasa koji su hrlili sa nepregledne pučine Crnog mora, delikatan šum stropoštavanja rečice niz slap, čudnovato i raznoliko rastinje čak i za mene slikara, neverovatnih boja i oblika, kamene vijugave stepenice kojima smo silazili do restorana ili keja koji tik uz more vodi do gradića Balčik ili se njima verali do ateljea u kojem smo zajedno slikali, bolje reći izvodili svoje radove, krhki drveni ili čvrsti kameni mostići, glave izmišljenih i poznatih  paganskih i antičkih božanstava iz čijih usta je u tanjem ili debljem mlazu isticala voda...Nazivi, imena: Vrt ruža, Getsimanski vrt, vilinski izvor... samo su dopunjavali magiju tog čarobnog mesta.

Elem, u tom nestvarnom ambijentu radili su, stvarali, umetnice i umetnici iz Francuske, Nemačke, Turske, Rumunije, Poljske, Srbije i Bugarske. Nas zajednički atelje se nalazio pod kolonadom kamenih stubova zgrade u kojoj smo stanovali. Osnova zgrade je u obliku ćirilićnog slova P., u sredini, u dvorištu se nalazi bazen i majušni parkić gusto zasađen raznobojnim cvećem.

Dvorište je okrenuto prema Jugu i preko celog dana je, na moju veliku radost, bilo osunčano. Iako smo savesno i odgovorno pristupali poslu, to nas nije sprečavalo da komuniciramo, da se šalimo i zadirkujemo ali i pomažemo jedni drugima. Govorilo se, razgovaralo ili šalilo na svim mogućim jezicima, nemačkom, francuskom, engleskom, srpskom, rumunskom, turskom, italijanskom, poljskom i naravno bugarskom. Taj konglomerat jezika Atanas je nazvao Kolonijski esperanto. Odlično smo razumevali jedni druge  jer su svi kolonisti bez izuzetka bili kulturni, prefinjeni, civilizovani i puni pozitivnog naboja.

Predstavnici iz Nemačke su bili dva Kristijana (tako smo ih zvali) iz Potsdama. Obojica su završili Akademiju u Drezdenu. Atanas me obradovao činjenicom da nisam najstariji kolonist, što mi se u poslednje vreme često dešava, već je to Christian Heinze, rođen 1941 godine.

Oba Kristijana su svoja dela ostvarivali na papiru. Mladji Kristijan je na punim formatima (100x70cm) papira velike gramature, akvarelom uz raznorazne itervencije (olovka, tuš, lavirung...) beležio detalje iz okruženja. Bard, Kristijan Heinze je svoje impresije ostvarivao na velikom broju malih pravougaonih papira, formata 20x 15cm. Grafičar po vokaciji, inventivan, od polovine jedne dunje napravio je pecat u obliku amfore, otiskivao ga na papir a zatim tehnikom gvaša oko njega slikao razne prizore u koje se amfora uvek druge boje, odlicno uklapala. Uradio je bezbroj malih minjona.  

Iz Francuske su u koloniju došle dve Dame: Annick Silvestre, stidljiva kada je bio u pitanju njen rad, slikala je, akvarelisala u svojoj sobi, suptilna i delikatna umetnica što sam video iz malenog akvarela koji mi je poklonila, i Krisztina Zugor, rođena u Njujorku, Madjarskog porekla a zivi u Francuskoj, sva od nerva, sofisticirana umetnica u neprekidnom traženju i istraživanju.

Iz Turske, Sabire Susuz , umetnica visokog senzibiliteta, samosvojna, više nego spolja, okrenuta unutarnjim promišljanjima i traženjima resenja.

Najmlađa učesnica, Bogdana Contras iz Rumunije, sjajna ekspresivna slikarka, jedna vesela, razdragana i komunikativna osoba, koja bez greške vlada engleskim i francuskim jezikom. Njen iskreni i grleni smeh je često odzvanjao našim ateljeom uprkos prehladi koju je zaradila prvog dana.

Katarzyna Orthwein dosla je iz Poljske, iz Varšave. Dama u zrelim godinama, nekonvencionalna, otkacena na najdivniji mogući nacin, podsetila me na Barbizonce. Odmah posle doručka a ustajala je rano, stvaljala je na glavu slamni šešir i uprtivši na leđa mali štafelaj, boje, četke, nekoliko platana i jos sijaset njoj poznatih i potrebnih stvari, odlazila je da slika u Pleneru! Jednom se vratila sa crtački savršeno postavljenom  ali i odlično slikanom barkom, vajkajući se uprkos našim pohvalama, da je zaboravila belu boju i da to nije ono što je ona htela da uradi. Sutra je ponela belu boju i na uvid nam podnela sliku kojom je bila zadovoljna.

Iz Srbije, u radu Kolonije Balčik ucestvovali smo Dimitar Mitko Ilijev vajar iz Dimitrovgrada i ja, Mikele (Miodrag Misko Petrovic) slikar iz Beograda. Zašto je tebi i meni Atanas dao najveća platna, krišom me pitao Mitko? Valjda zato što od nas najviše očekuje, šalio sam se. Mitko je špahtlom na oba platna čistom crnom bojom, Murovski snažno, napravio dva crteža vajarski i slikarski opravdana. Pozadinu je konsultujuci se sa mnom bez imalo sujete, obojio jednu čistim okerom a drugu okerom ublaženim belom bojom. Bez i trunke sumnje, ostavio je dva dobra i kvalitetna rada. Ja sam koristeci ljubaznost i predusretljivost Katarzyne, njenim valjkom prefarbao jedno platno tamno ljubičastom bojom koju vec dugi niz godina dobijam mesajuci Kraplak sa Prusko plavom a drugo platno Oranž bojom omekšanom Kadmijum žutom. I na jednom i na drugom platnu sam naslikao ženski (gotovo identican) akt, sačinjen od slobodno nanetih fleka nalik na Leopardove šare, postižući efekat volumena dijapazoniranjem boja od najtamnije do najsvetlije idući s leva na desno. Na ljubičastom platnu fleke su bile oranž a na oranž platnu ljubičaste.

Naš domaćin, poznat i značajan bugarski slikar Atanas Andasarov slikao je u svom stilu, širokim potezima, špahtlom, nanoseći debele slojeve i delikatno intervenišući u i po njima, bojom, grebući ih, modelirajući ali dozvoljavajući da na platnu ostanu i flah slikana polja.

Izložba radova ostvarenih u Likovnoj koloniji Dvorca Balčik, biće održana u eminentnoj Hudožestvenoj Galeriji u Sofiji kada slike / radovi budu adekvatno opremljeni.

Vreme provedeno u Pleneru Dvorca Balčik, rad, stvaranje a pre svega činjenica da sam upoznao (veĆ komuniciramo E-mail-ovima) divne ljude, vrsne umetnike iz drugih zemalja, iskrene relacije i prijateljske komunikacije među nama, ostaće mi u trajnoj uspomeni kao vrednost koja bi mogla da posluzi kao primer/opomena  razdvajačima i razbijačima veza i kontakata medju ljudima i narodima.



Komentari (41)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

st.jepan st.jepan 15:44 04.06.2013

Eh,

bijedno ti zaviđam na tim uspomenama.

Ko zna zašto, samo jednom sam bio u slikarskoj kolniji.
Još kao stuent..., u onoj čuvenoj, kako opšte-jugoslovenskoj, tako i opće-jugoslavenskoj..., Ivanjičkoj, zimskoj.
Malo šta mugu da uporedim s tim ugođajem.

Ako pronadjem neku fotku...
mikele9 mikele9 18:04 04.06.2013

Re: Eh,

bijedno ti zaviđam na tim uspomenama.

Ko zna zašto, samo jednom sam bio u slikarskoj kolniji.
Još kao stuent..., u onoj čuvenoj, kako opšte-jugoslovenskoj, tako i opće-jugoslavenskoj..., Ivanjičkoj, zimskoj.
Malo šta mugu da uporedim s tim ugođajem.

Ako pronadjem neku fotku...

Ma ne zaviđaš, ti si moj drug, šališ se...
A ja sam ovo objavio iz drugih razloga. Vrlo je povezano s tekstom poštovanog G. Čera. Divno mi je bilo kako s drugima, tako i s Bugarima. Atanas je jedan ČOVEK u pravom smislu te reči. I Mitko, moj drugar takođe. I on je Bugarin, ono što bi rekli NAŠ, živi u Dimitrovgradu. Ljudi su najbitniji, nacionalnost je kategorija za koju te niko nije pitao: Jel' 'oćeš il' nećeš.
razmisljam razmisljam 18:11 04.06.2013

Re: Eh,

mikele9


Ljudi su najbitniji, nacionalnost je kategorija za koju te niko nije pitao: Jel' 'oćeš il' nećeš.


Камо среће да је сваком појединцу на кугли земаљској ова реченица свакодневна мантра.

Иначе, што је теби тамо било баш лееепооо... И ако.
st.jepan st.jepan 18:36 04.06.2013

Re: Eh,

samo jednom sam bio u slikarskoj kolniji.

Ustvari, bio sam još jednom. U mestu Bigovo, blizu Tivta. Sredinom devedesetih.
Mada, reč "bio" je ovde pretarana, proveo sam u tom Bigovu, verovatno najružnjijem kutku Jadrana, tek nekoliko sati.

Pozvao me neki prevarant, napisao da nudi hotel A kategorije, avionsku kartu, najbolji materijal...
Kao da sam predosećao, došao sam svojim kolima, a materijal koji je uporno nastojao da mi uvali, nisam ni pipnuo.
Pokušao je da me pukne u tavanski sobičak nezavršene kuće, zajedno sa nekim zadriglim tipom, a ručak se sastojao od nekakvog splačinastog čorbuljka i vina kakvo pristojan domačin ne bi ponudio ni nemačkoj turističkoj fukari.
Umetnici, od kojih neki vrlo ugledni, stajali su u redu sa svojim činijicama, u koje je vlasnikova žena sipala te pomije velikom kutlačom. Ipak, bilo je lepo sedenje, dabome, sastav vrlo kvalitetan, ali je trajalo kratko: "Ajde, umEtnici, nemoj tu da mi divanite, ima da se radi, ne ranimo mi vas džabe"!
Fazon je bio u tome što im je trebalo ostaviti, ne sećam se više koliko slika, a ugledna sirotinja je bila tu zarobljena, morala je taj prostakluk da trpi.
Jbg, bila im plaćena avionska karta, primili materijal, obavezali se...
Naravno, odmah sam izmajmunisao lažni telefonski razgovor s mojom sekretaricom.. "Ma hajde, zar ne može to da pričeka, pa tek sam stigao..., ok, dolazim..., da, da , krećem odmah..."
mikele9 mikele9 18:40 04.06.2013

Re: Eh,

Камо среће да је сваком појединцу на кугли земаљској ова реченица свакодневна мантра.

Иначе, што је теби тамо било баш лееепооо... И ако.

Draga moja Razmišljalice, ubij me ali nikad i nikako nisam mogao da razumem šovinizam, negativni nacionalizam, mržnju i te munje (štono bi rekao Kukusigameni)! Šaka jada na zrncu od planete pa bi stalno da se dele, ponižavaju, ubijaju one neke druge koji ne izgledaju ili ne misle kao oni. Totalni mentalni SHIT! Koreni su duboki i nije ih lako poseći ali niko to i ne pokušava, ne samo ovde. Neću više, najediću se.
Hvala ti za ono: I ako.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:56 04.06.2013

Re: Eh,

Ljudi su najbitniji, nacionalnost je kategorija za koju te niko nije pitao: Jel' 'oćeš il' nećeš.

Ako bih smela da se ponovim - Nacionalnost nikoga još nije učinila boljim ili pametnijim čovekom, niti može da mu bude alibi za glupost i zlo u njemu.
mikele9 mikele9 18:58 04.06.2013

Re: Eh,

Ustvari, bio sam još jednom. U mestu Bigovo, blizu Tivta. Sredinom devedesetih.
Mada, reč "bio" je ovde pretarana, proveo sam u tom Bigovu, verovatno najružnjijem kutku Jadrana, samo nekoliko sati.

Pozvao me neki prevarant, napisao da nudi hotel A kategorije, avionsku kartu, najbolji materijal...
Kao da sam predosećao, došao sam svojim kolima, a materijal koji je uporno nastojao da mi uvali, nisam ni pipnuo.
Pokušao je da me pukne u tavanski sobičak nezavršene kuće, zajedno sa nekim zadriglim tipom, a ručak se sastojao od nekakvog splačinastog čoruljka i vina kakvo pristojan domačin ne bi ponudio ni nemačkoj turističkoj fukari.
Umetnici, od kojih neki vrlo ugledni, stajali su u redu sa svojim činijicama, u koje je vlasnikova žena sipala te pomije velikom kutlačom. Ipak, bilo je lepo sedenje, dabome, sastav vrlo kvalitetan, ali je trajalo kratko: "Ajde, umEtnici, nemoj tu da mi divanite, ima da se radi, ne ranimo mi vas džabe"!
Fazon je bio u tome što im je trebalo ostaviti, ne sećam se više koliko slika, a ugledna sirotinja je bila tu zarobljena, morala je taj prostakluk da trpi.
Jbg, bila im plaćena avionska karta, primili materijal, obavezali se...
Naravno, odmah sam izmajmunisao lažni telefonski razgovor s mojom sekretaricom.. "Ma hajde, zar ne može to da pričeka, pa tek sam stigao..., ok, dolazim..., da, da , krećem odmah..."

Pričale su mi koleginice i kolege za slične kolonije i situacije. Ja sam...recimo imao sreću, da boravim u uglednim, renomiranim, poznatim kolonijama s tradicijom. Nije da i mene nisu zvali u takve kolonije kao što je bila ta pomijasta iz koje si zbrisao ali se stari mačak nije odazivao. Umeli su oni da prevare ljude navodeći poznata imena ali je sve to jedno veliko BLJAK! I dalje funkcionišu. Zvala me prošlog leta drugarica poznata umetnica, slikarka, da pođem s njom u neku privatnu koloniju u Bosni. Pošto smo drugari skoro 50 godina, pristao bih ali sam ranije bio pozvan u Rogljevo kod Negotina (sve je bilo fantastično!), pa sam je s žalošću odbio. Kad se vratila, htela i ona da se vrne o'ma prvog dana ali nije imala kintu, dali joj tek na kraju za put, rekla mi je: E baš sam ispala ne kokoška nego govedo! Ne možeš ni da zamisliš koji su to uslovi i još su tražili da im svako ostavi po tri slike! Klonja čučavac....ma neću više!
st.jepan st.jepan 20:01 04.06.2013

Re: Eh,

ma neću više!

I nemoj.
A ja ću još samo da kad bih naveo neka od zvučnih imena koja sam u tom bigovskom hororu zatekao, ne bi mi niko verovao.
mikele9 mikele9 22:48 04.06.2013

Re: Eh,

Ako bih smela da se ponovim - Nacionalnost nikoga još nije učinila boljim ili pametnijim čovekom, niti može da mu bude alibi za glupost i zlo u njemu.

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:15 04.06.2013

Imam da

ti kažem samo jedno:

AH!
mikele9 mikele9 17:36 04.06.2013

Re: Imam da

ti kažem samo jedno:

AH!

Na to ću skromno dodati da nam je Atanas "dao" Rezidencijalni apartman. Terasa s pogledom na Crno more, dnevna soba 35 do 40 metara kvadratnih, spavaća isto ohoho, kupatilo 15-tak kvadrata....dosta je bilo
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:04 04.06.2013

Re: Imam da

dosta je bilo

Fakat je dosta bilo...ja sam već načisto zabalavila od zazubica
mikele9 mikele9 18:07 04.06.2013

Re: Imam da

Fakat je dosta bilo...ja sam već načisto zabalavila od zazubica

Ni zuc neću o ostalim divotama
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:57 04.06.2013

Re: Imam da

Ni zuc neću o ostalim divotama

Dobro...daj ipak neki zucić...i sličicu...malečku...
Ona ćeramida i kamen, i plavo i zeleno...
mirelarado mirelarado 19:07 04.06.2013

Re: Imam da

Jelica Greganović
ti kažem samo jedno:

AH!


И ја да додам: дивно, Микеле!

Такви доживљаји су и за писање и за незаборав. :)
mikele9 mikele9 22:39 04.06.2013

Re: Imam da

Dobro...daj ipak neki zucić...i sličicu...malečku...
Ona ćeramida i kamen, i plavo i zeleno...

Evo kad insistiraš

mikele9 mikele9 22:41 04.06.2013

Re: Imam da

mikele9 mikele9 22:43 04.06.2013

Re: Imam da

mikele9 mikele9 22:45 04.06.2013

Re: Imam da

mikele9 mikele9 22:51 04.06.2013

Re: Imam da

И ја да додам: дивно, Микеле!

Такви доживљаји су и за писање и за незаборав. :)

Lepo je bilo doživeti ali je lepo i setiti se
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:29 05.06.2013

Re: Imam da

O, druže...kakva lepota...
mariopan mariopan 20:55 04.06.2013

:-)

Bas lepo Mikele

Likovne kolonije sam posecivala samo da vidim kako vi obiljni slikari radite, pomalo vam zavidim

Najblize tome bilo je jedno privatno druzenje na koje sam pozvana prosle godine, na Fruskoj Gori.
Bilo je nas petnaestak iz cetiri udruzenja likovniih amatera, i poznavala sam samo moje Zrenjanince koji su me i pozvali posle ucesca na manifestaciji " Korzo fest", kada smo skoro mesec dana zajedno slikali na ulici, u gradu.

Taj domacin na Fruskoj Gori sve nas je docekao kao najrodjenije goste. Druzili smo se, zezali, slikali, kuvali u kotlicu ljuti gulas, jeli na travi pod brezama (mada se domacin potrudio da bude dovoljno stolova i stolica nama je tako bilo lepse). Najstarija ucesnica imala je otprilike 75 godina a najmladja mozda 20 mi ostali, i musko i zensko, pravilno rasporedjeni izmedju

I onako vojvodjanski - sve nacije


Nezaboravno.

mikele9 mikele9 23:00 04.06.2013

Re: :-)

Bas lepo Mikele

Likovne kolonije sam posecivala samo da vidim kako vi obiljni slikari radite, pomalo vam zavidim

Najblize tome bilo je jedno privatno druzenje na koje sam pozvana prosle godine, na Fruskoj Gori.
Bilo je nas petnaestak iz cetiri udruzenja likovniih amatera, i poznavala sam samo moje Zrenjanince koji su me i pozvali posle ucesca na manifestaciji " Korzo fest", kada smo skoro mesec dana zajedno slikali na ulici, u gradu.

Taj domacin na Fruskoj Gori sve nas je docekao kao najrodjenije goste. Druzili smo se, zezali, slikali, kuvali u kotlicu ljuti gulas, jeli na travi pod brezama (mada se domacin potrudio da bude dovoljno stolova i stolica nama je tako bilo lepse). Najstarija ucesnica imala je otprilike 75 godina a najmladja mozda 20 mi ostali, i musko i zensko, pravilno rasporedjeni izmedju

I onako vojvodjanski - sve nacije


Nezaboravno.

Koleginice baš ste ga uživali
Nikako da dođe leto da održim obećanje i dođem u Zrenjanin pa da slikamo i akvarelišemo dok nam se ne smuči Čim se prolepša vreme eto mene rano ujutro u Zrenjaninu

mariopan mariopan 07:51 05.06.2013

Re: :-)

Koleginice

Samo javi kad nameravas kod nas jer ja sam u BG a bas bih volela da te domacinski ugostim u mom gradu. Poznajes i neke nase slikare ( Aca Kacar vodi atelje u kom mi slikamo) pa ti nece biti dosadno sa nama.

Cesto idem u Bugarsku i uvek mi je bilo lepo sa tim narodom. Ako se opet zaputim volela bih da vidim sve ovo sto si opisao.
mikele9 mikele9 10:39 05.06.2013

Re: :-)

Koleginice

Samo javi kad nameravas kod nas jer ja sam u BG a bas bih volela da te domacinski ugostim u mom gradu. Poznajes i neke nase slikare ( Aca Kacar vodi atelje u kom mi slikamo) pa ti nece biti dosadno sa nama.

Cesto idem u Bugarsku i uvek mi je bilo lepo sa tim narodom. Ako se opet zaputim volela bih da vidim sve ovo sto si opisao.

Čim grane sunce a ja primim penziju, javiću ti se
Ako budeš išla u Bugarsku obavezno poseti Botaničku baštu Balčik!
mariopan mariopan 10:48 05.06.2013

Re: :-)

mikele9
Koleginice

Samo javi kad nameravas kod nas jer ja sam u BG a bas bih volela da te domacinski ugostim u mom gradu. Poznajes i neke nase slikare ( Aca Kacar vodi atelje u kom mi slikamo) pa ti nece biti dosadno sa nama.

Cesto idem u Bugarsku i uvek mi je bilo lepo sa tim narodom. Ako se opet zaputim volela bih da vidim sve ovo sto si opisao.

Čim grane sunce a ja primim penziju, javiću ti se
Ako budeš išla u Bugarsku obavezno poseti Botaničku baštu Balčik!

Dogovoreno
bocvena bocvena 07:41 05.06.2013

Volim kad si subjektivan:)

Jedne godine smo letovali u Albeni. Potpuno veštački nasađeno letovalište, da podseća na luksuz. I onda sednemo u neki razdrndani autobus i zalutamo u Balčik. U tu botaničku baštu i posle da se spuštamo niz neki vodeni tobogan.

Kao oaza usred pustinje. Nestvarno. I magično.

Mogu misliti kako je tek družiti se sa umetnicima i stvarati.
antioksidant antioksidant 08:06 05.06.2013

Re: Volim kad si subjektivan:)

Mogu misliti kako je tek družiti se sa umetnicima i stvarati.

па ваљда си с децом била?

а микеле, ти сликаш речима
bocvena bocvena 08:13 05.06.2013

Re: Volim kad si subjektivan:)

па ваљда си с децом била?

Nisam.
mikele9 mikele9 10:43 05.06.2013

Re: Volim kad si subjektivan:)

Jedne godine smo letovali u Albeni. Potpuno veštački nasađeno letovalište, da podseća na luksuz. I onda sednemo u neki razdrndani autobus i zalutamo u Balčik. U tu botaničku baštu i posle da se spuštamo niz neki vodeni tobogan.

Kao oaza usred pustinje. Nestvarno. I magično.

Mogu misliti kako je tek družiti se sa umetnicima i stvarati.

Onda ti je sigurno prijalo podsećanje. Odlično si rekla: Kao oaza usred pustinje. Nestvarno. I magično.
mikele9 mikele9 10:46 05.06.2013

Re: Volim kad si subjektivan:)

па ваљда си с децом била?

а микеле, ти сликаш речима

Čika AO a jel' se ti družiš s umetnicima...pardon decom
Hvala na komplimentu.
nikvet pn nikvet pn 11:51 05.06.2013

Re: Volim kad si subjektivan:)

bocvena
Kao oaza usred pustinje. Nestvarno. I magično.

Ми са децом зинули од чуда. И одмах проглашени за злу вештицу и чаробњака, да би бајка била комплетна.

На оном каменом престолу тренутно одлепршаш у плус бесконачност.

Моћно место; браво домаћине.
mikele9 mikele9 12:57 05.06.2013

Re: Volim kad si subjektivan:)

Ми са децом зинули од чуда. И одмах проглашени за злу вештицу и чаробњака, да би бајка била комплетна.

На оном каменом престолу тренутно одлепршаш у плус бесконачност.

Моћно место; браво домаћине.

Moćno zaista. Poseduje neverovatnu energiju koja te ispunjava do srži.
kukusigameni kukusigameni 07:55 05.06.2013

e pa

Sad mi je jasno šta znači taj pojam "neokolonijalizam". A dugo sam se mučio da razumem. Baš.

Sjajan tekst Mikele.

Samo da istaknem tvoju završnu misao:

mikele9
...vrednost koja bi mogla da posluzi kao primer/opomena razdvajačima i razbijačima veza i kontakata medju ljudima i narodima.
mikele9 mikele9 10:55 05.06.2013

Re: e pa

Sad mi je jasno šta znači taj pojam "neokolonijalizam". A dugo sam se mučio da razumem. Baš.

Sjajan tekst Mikele.

Samo da istaknem tvoju završnu misao:


mikele9
...vrednost koja bi mogla da posluzi kao primer/opomena razdvajačima i razbijačima veza i kontakata medju ljudima i narodima.

"Neokolonijalizam" bolje pristaje uz St.Jepanove tekstove i doživljavanja, ovo moje je bilo par excelance!
To što si istakao je moje mišljenje od kad znam za sebe. Za mene su oduvek ljudi bili ljudi dok se ne dokaže suprotno, bez obzira na bilo kakve razlike. Uostalom, ŽIVELE RAZLIKE!
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 19:58 08.06.2013

Re: e pa

kukusigameni
Sad mi je jasno šta znači taj pojam "neokolonijalizam". A dugo sam se mučio da razumem. Baš.

Sjajan tekst Mikele.

Samo da istaknem tvoju završnu misao:

mikele9
...vrednost koja bi mogla da posluzi kao primer/opomena razdvajačima i razbijačima veza i kontakata medju ljudima i narodima.


Qq je sve rekao, a ja samo da ti mahnem i pozdravim mikele
mikele9 mikele9 23:59 08.06.2013

Re: e pa

Qq je sve rekao, a ja samo da ti mahnem i pozdravim mikele

Lepo od tebe, evo i ja tebi mašem i pozdravljam te
Dr M Dr M 10:28 05.06.2013

Ekspres preporučeno


Lep antidepra blog, k`o melem na ovo depra vreme
mikele9 mikele9 10:57 05.06.2013

Re: Ekspres preporučeno

Lep antidepra blog, k`o melem na ovo depra vreme

Hvala dragi prijatelju.
Черевићан Черевићан 23:14 07.06.2013

поздрав



драги Мишко,из Цариброда,Митко
mikele9 mikele9 09:51 08.06.2013

Re: поздрав

драги Мишко,из Цариброда,Митко

Hvala i veeeeeliki pozdrav dragim prijateljima G. Čeru i Mitku
Baš ste me obradovali!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana