Budućnost| Društvo| Kultura| Moj grad

KNGS ili kako je nastao smederevski brend?

Velimir Mladenovic RSS / 24.05.2013. u 21:11
Kada sam negde početkom godine dobio najviše priznanje od svog grada-Svetosavsku povelju za stvaralaštvo mladih-za najuspešnije rezultete ostvarene u toku školovanja, shvatio sam da me je grad prihvatio i još tada sam rešio da ću to sve vratiti  svom gradu. Za sve one koji možda nisu imali prilike da nešto naprave, stao sam tada ja jer sam želeo da svi zajedno nešto konkretno napravimo. Znao sam koga treba da pozovem i kome da se obratim za tako nešto. Želeo sam da ispred onoga što radim stoji primus inter pares najbolji i nastručniji među nama -Dušan Mitrović. Kada smo se sastali bili smo puni ideja i želje da sve te ideje realizujemo. Nedugo nakon toga osnovali smo udruženje građana pod nazivom -Kulturno nasleđe grada Smedereva-. Za vrlo kratko vreme podržali su nas značajni naučnici, pisci, novinari i to ne samo iz Smedereva. Od februara do danas učestvovali smo na više naučnih skupova, tribina, predstavljali smo svoj grad u zemlji i inostranstvu na najbolji mogući način. Predstaviti jedan grad isto je što i predstavljati i državu. Lokalna istorija nije ništa manje zanimljiva od nacionalne. 
 
Nedavno smo upravi memorijalnog centra logora Dahau kraj Minhena predali Spomenicu za sve građane bivše Jugoslavije koji su tamo boravili za vreme II Svetskog rata. Ovo je prvi put da jedno udruženje građana na ovaj način odaje poštu svojim sugrađanima.
 
Povodom najveće tragedije koja je ikada zadesila Smederevo preuzeli smo na sebe veliki posao i odgovornost da sami (uz pomoć grada) organizujemo veliku komemoraciju žrtvama ove tragedije. O tome sam na ovom blogu pisao nekoliko puta. 1. aprila raspisali smo likovni i literarni konkurs za učenike smederevskih škola a sve na temu tragedijeOd 1. maja do 5. juna 2013. godine smederevski nedeljnik ''Naš glas'' objavljuje feljton priče inspirisane petojunskom tragedijom. 
 
 
Udruženje građana KNGS za peti juni 2013. godine pripremilo je najveći naučni skup koji je u Smederevu održan ikada, povodom obeležavanja sedamdesetdvogodišnjice od eksplozije municije u Smederevu. Na tom naučnom skupu govoriće profesori iz Novog Sada, Smedereva, Beograda.  Na svečanoj akademiji petog juna 2013. godine sa početkom u 19.00h (koja će biti u velikoj sali centra za kulturu) prikazaćemo dokumentarni film o samoj tragediji, dodeliti spomenice direktoru SNP-a iz Novog Sada, jer je sedamnaest članova ovog pozorišta poginulo tada u Smederevu, zatim direktoru Gimnazije i direktoru Železnice Smederevo.
 
Pripremljen je bogat naučno-umetnički program. Ne želimo sve ovde da otkrivamo, zato vas pozivamo da toga dana budete u Smederevu. 
 
Pored ovoga pripremljena je i izložba u gradskom muzeju. 
 
Udruženje KNGS u narednom periodu (neposredno posle petog juna) objaviće naučni zbornik, prvi ikada u Srbiji objavljen na tako visokom naučnom nivou a da ga ne izadaje državna institucija kulture. Urednici časopisa biće Univerzitetski profesori. Takođe u planu imamo još mnogo naučnih skupova, tribina koje ćemo mi organizovati i na koje smo pozvani da učestvujemo.
 
Od februara do danas dali smo preko 15 intervjua, napisali na desetine tekstova za razne magazine, novine posvećene kulturnoj istoriji Smedereva i Srbije.
 
 O svim detaljima, više posle petog juna.
 

 
 Ispred KNGS: Dušan Mitrović, master istoričar, predsednik KNGS.
                       Velimir Mladenović, filolog, potpredsednik KNGS. (kngssmederevo@yahoo.com)
 
Autor vizuelnog indetita Udruženja, spomenica, pozivnica, zahvalnica je grafički inženjer iz Smedereva: Dragan Bogdanović. 
 
Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli ovo udruženje!
 
 
 

Atačmenti



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

uros_vozdovac uros_vozdovac 22:45 24.05.2013

Naučni skup?

Što se zove naučni skup, krajnje dobronamerno pitam. Svečana akademija potpuno razumljivo, dokumentarni film isto, dodela spomenica - sasvim jasno, ali...

Naučni skup?

Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 23:03 24.05.2013

Re: Naučni skup?

Naucni skup na kome ce vrhunski strucnjaci govoriti o Smederevu i ovoj tragediji. Naucni je skup jer govore strucnjaci u svojim bolastima. U cemu je problem?
uros_vozdovac uros_vozdovac 23:07 24.05.2013

Re: Naučni skup?

ma ok, kad su skupovi u čast Šešelja mogli da se zovu naučni skupovi, onda zašto ne, u pravu si.
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 23:12 24.05.2013

Re: Naučni skup?

Molim Vas, ne mestajte to. Ovo ce biti pravi pravcati naucni skup.
krkar krkar 02:44 25.05.2013

Re: Naučni skup?

Ovo ce biti pravi pravcati naucni skup.


Časna reč?
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 10:29 25.05.2013

Re: Naučni skup?

da.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:35 25.05.2013

Nema na čemu,

sa zadovoljstvom
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 00:40 25.05.2013

Re: Nema na čemu,

razmisljam razmisljam 14:22 25.05.2013

***

Велимире,
допада ми се твој ентузијазам.
Пази, молим те, да га негде не загубиш у лавиринтима баналне свакодневице.
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 14:40 25.05.2013

Re: ***

Hvala, nadam se da necu!!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana