Budućnost| Obrazovanje

Učite dok je besplatno

sluhzaduh RSS / 21.05.2013. u 23:14

Neki će ovih dana birati srednju školu ili fakultet koji će upisati. Ja sam to uradio pre nego što su ti koji danas biraju bili i rođeni.

Jednu od najbitnijih rečenica koju sam čuo a vezana je za posao, rekla je moja stara i iskusna koleginica, žena pred penzijom. „Čovek pola života provede na poslu ako ne računamo vreme koje spava. NIje svejedno kako će mu to vreme proći.“ Da sam ovu rečenicu čuo na vreme, možda bih preciznije ciljao na izbor budućeg zanimanja.

Davno je bilo kad sam završio školu. Višu elektrotehničku. Prešao sa fakulteta, jer vreme neće da čeka dok ja „doktoriram svaki predmet“ pre nego što ga položim (ovo mi je rekla koleginica sa kojom sam upisao studije, ali koja je završila započeto). Sa mehatronike, skliznuo sam na inženjera za energetiku.

Moje školovanje inače je teklo vrlo čudno: posle osnovne škole hteo sam da upišem smer za radio tehničara (srednja tehnička škola), ali je trebalo da se preselim u Kraljevo. NIje mi se putovalo. Onda sam hteo - opet je ispalo da je tehnička škola - da upišem smer za automatiku. Nije ga bilo u Čačku te godine. Otvoren je sledeće, ali ko će znati unapred, a i ako sazna, ko da čeka godinu dana besposlen. U srednjoj školi to se obično ne radi. Zato sam postao gimnazijalac; od struke koju sam stekao, na upisu mi je zvonilo u glavi: matematičko-programerski saradnik.

Zanimalo me puno stvari, pa je prostor za „plivanje“ bio širok. Pitanje je samo koliko bih se udaljilo od onoga što zaista hoću. Računao sam da ću moći da očuvam svoje bazično interesovanje za tehniku, računare, elektroniku ako upišem to što sam upisao. Sa fakultetom, mislio sam, biće lakše. Što se izbora tiče. Kasnije studiranje mehtaronike je opet bilo „tu negde od već-toga-negde“ - skretanje od skretanja. Bez skretanja, završio bih na beogradskom ETF-u, na elektronici. Falilo je bodova. 

Sećam se da sam rekao: „Ovo ću da studiram (jer nešto moram), a ovo ću usputno“. Moje, kako gore već rekoh, vrlo studiozno studiranje, međutim, nije davalo vremena za „usputnost“. Od obaveza na studijama i van njih jedva da se stiglo blo šta drugo. A i nisam baš samo učio (...). Kraj studija sam dočekao „sa dušom u nosu“ - knjiga mi nije padala na pamet dok se dobro nisam ohladio.

This is no college, this is life“ (jedna od meni omiljenih Alfovih replika)

Kad sam se ohladio zatekao me surovi neoliberalni kapitalizam. Istina je da ni pre rata, ni tokom devedesetih da sam imao 31 godinu ne bih mogao da upišem ništa, a da me finansira država - ali i mlađi od mene, oni koji sad tek upisuju fakultet, su u bezmalo istom položaju kao ja, ako se ne dohvate budžeta. Za bilo čije uslove, današnje studiranje bez pomoći države skoro da je neizvodljivo. Naravno, savremena, neoliberalno priučena (i zbog toga, ili uprkos tome) surova Srbija nudi „rešenje“: podignite kredit na deset godina da biste studirali četiri godine. Da, ako bih znao da ću se zaposliti odmah, da ne mora neko drugi da otplaćuje moje školovanje.

Šta vredi što imam jaku želju za učenjem, kad je to za moje uslove skupo? Logično pitanje onih koji čitaju bi verovatno bilo: zašto ne pokušaš učenje u solo aranžmanu? Kupiš knjigu, sedneš i učiš. Tako zaista i jesam zamišljao to svoje usput. NIje mi padalo na pamet da razmišljam o prednosti „školskih okova“ kad se radi o dinamici savladavanja gradiva...

...što je škola zgodna...“

Nema boljeg i lakšeg učenja od učenja u školi. Nije bitna forma: da li se radi o kursu ili klasičnoj škloli - škola vas disciplinuje (organizuje), kanališe (da ne lutate u potrazi za znanjem), skrene vam pažnju na prave stvari koje vam pruža na jednom mestu. Uz to, ako ste u sistemu redovnog školovanja, sve dobijete besplatno.

A kako, za razliku od škole, izgleda sam-svoj-đak? Rešim, na primer, da naučim jednu oblast. Na internetu, ako budem imao sreće, naći ću literaturu u jednom komadu. Odštampaću, ako imam na čemu. Sledi učenje. Ako sam disciplinovan (što je, ipak, malo teže ako je u sopstvenoj režiji, mada nije neizvodljivo), može mi se desiti da nešto ne razumem. Koga pitati? Guglati po forumima? Uz dužno poštovanje ovog oblika komunikacije, forumsko znanje nije pouzdano, jer ga ne pišu uvek oni koji znaju. Da ne govorim da ima foruma gde su jednostavno gluvi za ono što ih pitate.

Nešto brži sistem je kupiti knjigu. Ako postoji knjiga. Međutim, knjiga je, kao i svaki udžbenik, detaljna, nesvedena i, što je opet bitno, ne daje dodatna objašnjenja.

Zakaže li bilo koji od svih ako iz prethodna tri pasusa - zakovani ste, vaše će obrazovanje postati priča bez kraja.

E zbog toga - škola. U školi ćete dobiti pripremljeno, sažeto, potkrepljeno primerima znanje u pravilnim dozama, i posebno ono pitanje koje pamtim od moje pokojne razredne. „Jel-ima-nešto-nejasno?“

A ko sam ja da...?

Tokom studentskih dana video sam da najviše saveta daju propali studenti - oni za koje ne znamo da li oni dave studije ili studije dave njih. Pretpostavljam da bi neko i mene mogao da svrsta u tu grupu i da bi mi podosta priče trebalo da dokažem da to nisam. Međutim, osećam kisele ne-smaraj-me osmehe na licima svojih slušalaca, ako krenem sa ovom pričom. A stvarno ne bi bilo loše da što preciznije odaberu i da se što grčevitije bore za svoj izbor, da bi im bilo što besplatnije, jer će lakše spremiti prijemni za ono što vole i kad od nauke zapreti da izađe na nos od nezanimljivosti, umora, demotivacije, ono poslednje što sistem drži da se ne raspadne je osećaj da je to što učiš ustvari ono što voliš.



Komentari (39)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

hoochie coochie man hoochie coochie man 23:47 21.05.2013

Kralj ili Tito

ali je trebalo da se preselim u Kraljevo. NIje mi se putovalo.

Nije ti se putovalo u Kraljevo?
A u Titovo?

Šala, šala

Setih se jednog čačanskog profesora sa PTFa (nikako da se setim njegovog prezimena, Ječmenica mi se vrzma po glavi, ali nisam siguran) i njegove priče na tu temu.

Pošto se sa čačanske železničke stanice može ili u Kraljevo ili u Titovo Užice, on se, kaže, kad god je to mogao odlučivao za Kraljevo. U Titovo mu se baš nije putovalo.

sluhzaduh sluhzaduh 10:13 22.05.2013

Re: Kralj ili Tito

Eto, Čačak na vetrometini Kralja i Tita.

Što se putovanja tiče, svakako je bilo u planu,. ali za fakultet, a ne za srednju školu.
jedi-knight jedi-knight 01:21 22.05.2013

...

A kako, za razliku od škole, izgleda sam-svoj-đak? Rešim, na primer, da naučim jednu oblast. Na internetu, ako budem imao sreće, naći ću literaturu u jednom komadu.


Imas srece u svakom slucaju. Zamisli kako je ucio Aristotel, bez interneta i skole
sluhzaduh sluhzaduh 10:19 22.05.2013

Re: ...

Aristotel nije morao da uči ni AutoCAD, ni MicrosoftOFFICE, ni shell, MySQL,... zato mu kompjuter nije ni trebao.
arianna arianna 07:58 22.05.2013

učenje - čemu?

koja je svrha učenja?


dok mnogi obrazovani, vredni i pošteni sede bez posla ili se dovijaju na razne načine kako da prežive dan..

Posao asistenta u njegovom kabinetu dobila je Dragana Milošević, kojoj u biografiji piše da je bila igračica u "Grandu", učesnica rijalitija "Farma", bivša devojka pevača Nemanje Stevanovića....

ej, asistent u EPS-u!!



učenje u ovakvom sistemu je čisto gubljenje vremena





sluhzaduh sluhzaduh 09:38 22.05.2013

Re: učenje - čemu?

Dakle, nemam reči za link.

Što se tiče učenja, što sam stariji sve više učim za svoju dušu - isključivo ono što hoću; što se posla, s druge strane, tiče, radim sve ono što fizički mogu da podnesem. Škola mi je u jednom slučaju pomnogla administrativno (imao sam diplomu kojoj je poslodavac verovao), a u drugom praktično (zbog znanja koje je pretpostavljkala a ja pokazao da posedujem.

Kao neko,d akle, ko još uvek uči, n e mogu da kažemd a je uzaludno. Makar i zbog toga što volim da znam.
arianna arianna 09:56 22.05.2013

Re: učenje - čemu?

Vidiš, ja mogu da kažem da mi je učenje bilo uzaludno, obzirom da u praksi upotrebljavam svega 5% naučenog na fakultetu, a mnoge moje kolege/koleginice, ne primenjuju čak ni toliko.

Sasvim drugarski ti savetujem da porazmisliš da nije slučajno neka devijacija i kod tebe u pitanju obzirom da si napisao da voliš da znaš, a u komentaru ispod, da zbog svog znanja "krvariš". Da li je stečeno znanje vredno krvi u ovakvom sistemu društvenih vrednosti?

Gde vidiš sebe, sa tim stečenim znanjem, kroz desetak godina?

sluhzaduh sluhzaduh 11:07 22.05.2013

Re: učenje - čemu?

Ovo spada u red pitanja za koje plaćam piće. Računaj da imaš jedno od mene kad sledeći put dođeš u Čačak. Javi se obavezno! Odgovaram sa najvećim zadovoljstvom:

Jeste, rekao sam da krvarim, ali ne od znanja, nego od sledećeg: vežbam, rasturim se od vežbanja, naučim, izađem na pismeni - upropastim ga koliko slabo uradim, izađem sa pismenog (ili ispita, nebitno) i sve znam da uradim; spremamo ispit na fakultetu, ja svima pokažem kako se radi, izobjašnjavam, izađemo na ispit, svi polože ja padnem!

Za neki dan (u subotu) biće dvadeset godina otkako sam završio gimnaziju; voleo bih da se niko ne seti (ako je iko i zapamtio) kako su mi išli predmeti iz kojih sada deci držim časove; dakle, primena svega što sam naučio u gimnaziji, na fakultetu, višoj školi. Oni koji su samnom učili srednju školu (čačansku gimnaziju) verovali su da sam promašio smer zbog nesrazmerno velikog truda u odnosu na ocene (jedna me školska drugarica to i pitala). Dakle, da budem precizan: krvarim od apsurda.

Voleo bih da o tome koliko znam pričaju svi kojima sam spasao "avguste", čitave školske godine, ispitne rokove... A da su mi zavirili u svedočanstva, indeks(e)...

E sad o devijaciji: ako je trema devijacija, onda kod mene jeste reč o devijaciji. Ali, makar se trudim da decu kojoj držim časove oslobodim treme. Umem da je prepoznam i imam par trikova kojima pokušavam da oslobodim decu treme.

Gde vidim sebe sa ovim znanjem za deset godina? Radio sam za dve organizacije iz zemalja od kojih "zvoni u glavi" u smislu uređenosti, stabilnosti, poslovniosti, organizovanosti. Pošto su obe humanitarne (žive od projekata koji danas nemaju utemeljenje, pa ni one više ne posluju u Srbiji, što je mene ostavilo bez posla), nisam baš mogao da za deset godina vidim sebe u nekoj od njih, pa nisam ni navikao da zamiljam sebe na duge staze profeisonalno, već više intelektualno, tako da na tu temu razmišljam ovako: to što sam naučio u gimnaziji je savršeno dobra osnova za lakše savlađivanje slične materije (da sad ne davim sitnicama) i za deset godina vidim sebe koji je savladaostvari koje sam sad počeo da učim; ne mogu sebe da zamišljam na nekom radnom mestu niti karijeri tog tipa; u današnje vreme to je vrlo neizvesno, ali da vidim sebe u borbi - vidim. Uglavnom, to što sam naučio je savršena osnova za ono što imam nameru da naučim.
hajkula1 hajkula1 22:43 22.05.2013

Re: učenje - čemu?

arianna
koja je svrha učenja?

dok mnogi obrazovani, vredni i pošteni sede bez posla ili se dovijaju na razne načine kako da prežive dan..

Posao asistenta u njegovom kabinetu dobila je Dragana Milošević, kojoj u biografiji piše da je bila igračica u "Grandu", učesnica rijalitija "Farma", bivša devojka pevača Nemanje Stevanovića....

ej, asistent u EPS-u!!

učenje u ovakvom sistemu je čisto gubljenje vremena



Da citiram izjavu moje ćerke, od pre godinu dana - Neću da me iko zeza u ovoj raspaloj državi. Idem na mašinac, pa je ceo svet moj. -

Znači, baš zato što je država raspala, sistem naopak, treba da se radi na sebi da se možda jednog dana nešto u zemlji promeni a ako je to nemoguće, da se traži bolje mesto.

Znači, učiti i samo učiti.

Ovo što je blogopisac napisao, da treba razmišljati šta ćeš raditi ceo život, pričala sam i svojoj deci.
Ćerki sam ja popunjavala spisak želja - gimnazije. Ona htela u medicinsku. (Primećivala sam kod nje različita interesovanja, i neke njene talente i potencijale kojih ona sama nije bila svesna, takva je previše kritična prema sebi a ako nije sigurna da u nečemu može da bude samo i jedino briljantna, to zanemari).

Malo ko sa 14 godina zna šta bi, pa i sa 18. Gimnazija koja ima opšti smer nam je prilično daleko, inače bi tu išla, ko bela lala Zbog finansijske situacije, ona je razmišljala i o tome da može da se posle srednje zaposli, bar povremeno da radi i da studira. Medicinski fakultet ne ostavlja puno vremena za rad, bar na početnim godinama. Knjige su skupe. ... Specijalizacije skoro da nema, studenti skoro sve sami finansiraju... Da ne završi fakultet, da ostane samo na srednjoj - to ne dolazi u obzir.

U prvom roku, od 7 ispita, dala je 5. Bila je društveno-jezički smer u gimnaziji a kaže da ona bolje prolazi na fakultetu nego većina iz mašinskih škola Išla je na predavanja sa starijom godinom iz mehatronike, komentarisala i pita je prof. kako se zove, kako je do sada nije zapazio Priznala je da je na prvoj godini...

Ne mogu da kažem da se ubi od učenja. Srećom, imaju radove, vežbe, seminarske, kolikvijume, domaće zadatke... Nju je sramota da ne uradi domaći, na primer ili da na vežbama nema pojma... Kaže da joj je lakše nego u gimnaziji. Prvo, nema ometanja, maltretiranja, zombija, umišljenih faca, besne dece... Bolja je disciplina, što je njoj važno, ko ometa ide napolje. Profesori kako koji, ali dobro, kaže, bolje je nego u gimnaziji.
(Vidim na sajtu prolaznost i čudim se, od recimo 500- 600 položi njih 9 ili 20. Ili 2-3 ili 6 od 200... Izlaze na ispit i oni što su ranije upisali fakultet, zato ih nekada bude i preko 600.)

Izuzetno poštuje dekana, kaže, bori se za nas. Kaže, svim silama se trudi da svi koji žele upišu magistarski i da su na budžetu ako nemaju novca.

Nekada je potrebna pomoć šire zajednice i pojedinaca koji mogu da pomognu, na primer grupi Drumska Strela - Formula Student tim. Sami su projektovali i svojeručno napravili formulu kojom su osvojili i bitne nagrade na svetskim takmičenjima. Sada imaju sjajan projekat, novo vozilo ali im nedostaje novac.

Ima ih na fejsu. Gostovali su na TV-u, u novinama, ima ih na sajtovima, ali po meni je sve to malo. Staviću jedan sajt, da se upoznate i sa nekim od njihovih uspeha i budućih planova.

Ujedno molim da neko od naših blogera, napravi pričicu, pozove ih da gostuju, da ih malo podržimo i mi sa B92.

Veraneeee...

http://stt.org.rs/


















sluhzaduh sluhzaduh 09:27 23.05.2013

Re: učenje - čemu?

hajkula1


Da citiram izjavu moje ćerke, od pre godinu dana - Neću da me iko zeza u ovoj raspaloj državi. Idem na mašinac, pa je ceo svet moj. -

Znači, baš zato što je država raspala, sistem naopak, treba da se radi na sebi da se možda jednog dana nešto u zemlji promeni a ako je to nemoguće, da se traži bolje mesto.

Znači, učiti i samo učiti.

Ovo što je blogopisac napisao, da treba razmišljati šta ćeš raditi ceo život, pričala sam i svojoj deci.
Ćerki sam ja popunjavala spisak želja - gimnazije. Ona htela u medicinsku. (Primećivala sam kod nje različita interesovanja, i neke njene talente i potencijale kojih ona sama nije bila svesna, takva je previše kritična prema sebi a ako nije sigurna da u nečemu može da bude samo i jedino briljantna, to zanemari).

Malo ko sa 14 godina zna šta bi, pa i sa 18. Gimnazija koja ima opšti smer nam je prilično daleko, inače bi tu išla, ko bela lala Zbog finansijske situacije, ona je razmišljala i o tome da može da se posle srednje zaposli, bar povremeno da radi i da studira. Medicinski fakultet ne ostavlja puno vremena za rad, bar na početnim godinama. Knjige su skupe. ... Specijalizacije skoro da nema, studenti skoro sve sami finansiraju... Da ne završi fakultet, da ostane samo na srednjoj - to ne dolazi u obzir.

U prvom roku, od 7 ispita, dala je 5. Bila je društveno-jezički smer u gimnaziji a kaže da ona bolje prolazi na fakultetu nego većina iz mašinskih škola Išla je na predavanja sa starijom godinom iz mehatronike, komentarisala i pita je prof. kako se zove, kako je do sada nije zapazio Priznala je da je na prvoj godini...

Ne mogu da kažem da se ubi od učenja. Srećom, imaju radove, vežbe, seminarske, kolikvijume, domaće zadatke... Nju je sramota da ne uradi domaći, na primer ili da na vežbama nema pojma... Kaže da joj je lakše nego u gimnaziji. Prvo, nema ometanja, maltretiranja, zombija, umišljenih faca, besne dece... Bolja je disciplina, što je njoj važno, ko ometa ide napolje. Profesori kako koji, ali dobro, kaže, bolje je nego u gimnaziji.
(Vidim na sajtu prolaznost i čudim se, od recimo 500- 600 položi njih 9 ili 20. Ili 2-3 ili 6 od 200... Izlaze na ispit i oni što su ranije upisali fakultet, zato ih nekada bude i preko 600.)

Izuzetno poštuje dekana, kaže, bori se za nas. Kaže, svim silama se trudi da svi koji žele upišu magistarski i da su na budžetu ako nemaju novca.

Nekada je potrebna pomoć šire zajednice i pojedinaca koji mogu da pomognu, na primer grupi Drumska Strela - Formula Student tim. Sami su projektovali i svojeručno napravili formulu kojom su osvojili i bitne nagrade na svetskim takmičenjima. Sada imaju sjajan projekat, novo vozilo ali im nedostaje novac.

Ima ih na fejsu. Gostovali su na TV-u, u novinama, ima ih na sajtovima, ali po meni je sve to malo. Staviću jedan sajt, da se upoznate i sa nekim od njihovih uspeha i budućih planova.

Ujedno molim da neko od naših blogera, napravi pričicu, pozove ih da gostuju, da ih malo podržimo i mi sa B92.

Veraneeee...

http://stt.org.rs/




Znači da može i u Srbiji! Drago mi je da pročitam nešto ovakvo. Pozdrav mladim, radnim, vrednim ljudima.

Ono što današnji sistem studiranja zahteva (aktivno učešće na vežbama, domaće zadatke, rad u manjim grupama da bi svako došao do izražaja i kad zna, i kad ne zna) je nešto što mi se sviđa. Kad sam ja studirao, mogli ste se zavući u neki ćošak i biti zaboravljeni od asistenta, pa se tako "provući" da ne naučite. Što ne platite na mostu, stigne vas na ćupriji, pa je na ispitima bilo teže ako ste na vežbama "grejali hladovinu".

Listu želja za srednju školu i ja sam popunjavao zajedno sa svojim roditeljima. Ja sam tu bio da dopunim. Bilo je previše davno da bih se sećao šta je, osim gimnazije još bilo napisano. Kao starijima i iskusnima, mojim roditeljima je, mnogo pre nego meni, bilo drago što sam upisao gimnaziju. Čak mogu da kažem da sam skoro čitavog svog školovanja u očima srednje-stručno obrazovanih studenata bio posmatran sa visine, iako sam, naročito iz fizike i matematike vladao mnogim oblastima koje su oni na studijama prvi put čuli.

arianna arianna 14:34 24.05.2013

Re: učenje - čemu?

sluhzaduh sluhzaduh 17:19 24.05.2013

Re: učenje - čemu?

arianna
Znači, učiti i samo učiti.



Član Mense prodaje ribu na pijaci

Lekar čuva koze

igračica iz Granda - asistent u EPS-u

nastaviće se...


Potpuno razumem čak i ako ne nastaviš. Motiv za učenje koga, osim mene, ništa ne može da poljulja je da želim da znam. A onda potražim nekoga kome moje znanje treba.
iza_duge iza_duge 12:15 26.05.2013

Re: učenje - čemu?

Pa šta se iščuđavamo što je tako... Moraju ljudi od nečeg da žive. Potrebne su im pare. Posle traženja posla u struci ili bar nekog posla u rangu fakulteta i nenalaženja takvog, pristanu na bilo koji.
Ja prva kao inženjer tehnologije se ne mogu nigde zaposliti, ni u Beogradu, ni van njega, po Srbiji. Pošto ne mogu da sedim kod kuće, grickam nokte i čekam posao u struci, onda radim trećerazredne poslove, pa mi se neki i iščuđavaju, kao svojevremeno onom liku iz Kine, čini mi se, koji je završio fiziku, a posle gubitka posla pristao da čisti ulice.
A što se tiče učenja, i dan-danas učim. Posvećena sam postdiplomskim studijama i tehnološkoj mikrobiologiji zato što to volim, zato što obožavam rad u laboratoriji, zato...
iqiqiq iqiqiq 08:20 22.05.2013

Učenje celog života

Vidi, ma koliko hoću da pohvalim tvoj tekst i tebe, sa tvojim načinom borbe za znanjem, moram prvo da te ispravim, učenje nije besplatno. Naše školovanje nije besplatno, plaćaju ga poreski obveznici i imaju prava i da budu pitani, pošto odvajaju novac.
Isto tako to "besplatno" obrazovanje ne osposobljava decu da nastave sa učenjem, pa je to i razlog što su mnoge generacije se koprcale po fakultetima i dobijali pogrdni naziv "večiti student". Ako je učenje da ti neki nastavnik izdiktira a ti ponoviš, pa onda te oceni, onda smo mi sebi unakazili sposobnost učenja.
Nastavnik treba da motiviše i podstiče učenika, da ga zainteresuje za temu, da mu pokaže i ukaže na praktičnu primenu, da narodski rečeno mu "zagolica maštu" te time omogući učeniku da postavlja pitanja, da traži dodatne materijale i da traži praktičnu primenu.
Realno naši studenti su decenijama završavali fakultete, a da nisu imali pojma kojim zanimanjem bi voleli da se bave niti koja sva zanimanja postoje za određenu struku.
I najzad ocene nisu pokazatelj znanja, tako da i bez diplome i bez dobrih ocena, ako si na svoj način stekao znanje, ono će ti se isplatiti.
sluhzaduh sluhzaduh 09:25 22.05.2013

Re: Učenje celog života

Najlepše hvala za komentar. Svideo mi se jer me podstiče da dopunim napisano. Hvala makar na želji da me pohvališ, a sad, što sam propustio šansu... :)

Očekivao sam da će neko da mi kaže kako školovanje nije besplatno jer ga plaćaju poreski obveznici. Naravno da znam da u tom smislu nije besplatno, ali tačno znam koja je razlika između tog i onog koje se plaća: školovanje na Višoj elektrotehnoičkoj sam platio, dakle školarinu za drugu i treću godinu (prvu su mi priznali), zatim priznavanje ispita takođe. Ja bih, zaista, i sada upisao neku školu da to za mene nije poprilično skupa igračka. Besplatno školovanje nije fraza, a to vidite kad ne možete da overite semestar niti da polažete ispite zbog neplaćenih rata za školarinu. Ako ste budžetski finansirani, o tome ne brinete.

Jesam zagovornk učenja celog života. O tome bih poseban tekst mogao da napišem. Ja i sada učim, ali kao što rekoh, u sopstvenoj režiji. Dakle, ne odustajem, ali sam svestan prednosti učenja u školi.

Smatram da na znanje svako ima pravo, da ga svakome treba ponuditi, a to nažalost, znači da ga treba prezentovati onako kako će ga najveći broj dece sigurno prihvatiti. Ne mislim da će, ovakav kakav je, demotivisati one koji žele više, a makar dok sam ja bio đak, za dodatna znanja smo uvek mogli da se interesujemo i ista da dobijemo. Imam prijateljicu doktora bioplogije (valjda tako nešto) koja je svoje doktorsko obrazovanje sticala u Srbiji, radila je u Nemačkoj i Americi i kaže da je znanje koje je stekla u "predbolonjskom" obrazovanju šire. Sticala ga je uglavnom u Srbiji.

Jednu stvar sam slučajno otkrio: učenje bezbroj nevažnih činjenica koje nam u životu neće trebati ima jednu dobru osobinu: tačno je da ćemo sve to zaboraviti, ali mozak će biti "u formi". Ako pošaljete mozak "na odmor", teško ćete ga privoleti da se ponovo prihvati posla.

Da ocene nisu merilo znanja ne može niko da posvedoči bolje od mene (ne hvalim se, "krvarim" od ove rečenice). U tom smislu jeste došlo bolje (mnogo bolje) vreme, ono što su mi pre dvadestak godina govorilli nastanici i profesori: niko te neće sutra pitati šta si završio nego šta znaš da radiš.
iqiqiq iqiqiq 12:49 22.05.2013

Re: Učenje celog života

Nisam sigurna da li se tu nešto promenilo, ali u moje vreme su predavanja bila dostupna najširem građanstvu. Ja sam kao student mašinstva redovno pohađala predavanja na Filološkom, tj to je bilo dozvoljeno, samo što nisam mogla da polažem ispit, jer nisam student tog fakulteta.

Proveri to, ja mislim da na mnoge fakultete možeš i danas da ideš na predavanja u amfiteatar i da eto odslušaš i "završiš" fakultet.

Pogledaj malo oglase skandinavskih zemalja, oni ne haju mnogo za diplome u svakom se kaže fakultet ili 5 godina iskustva u struci kao zamena za diplomu.
Zato se kod njih ne kupuju diplome po kojekakvim trange frange fakultetima
sluhzaduh sluhzaduh 13:39 22.05.2013

Re: Učenje celog života

iqiqiq
Nisam sigurna da li se tu nešto promenilo, ali u moje vreme su predavanja bila dostupna najširem građanstvu. Ja sam kao student mašinstva redovno pohađala predavanja na Filološkom, tj to je bilo dozvoljeno, samo što nisam mogla da polažem ispit, jer nisam student tog fakulteta.

Proveri to, ja mislim da na mnoge fakultete možeš i danas da ideš na predavanja u amfiteatar i da eto odslušaš i "završiš" fakultet.


Kad sam bio student, i nama su govorili da predavanja mogu da slušaju i oni koji nisu studenti; e kasnije su počeli da proveravaju indekse, ali samo zato što su neki od "padobranaca" ometali predavanja.


iqiqiq

Pogledaj malo oglase skandinavskih zemalja, oni ne haju mnogo za diplome u svakom se kaže fakultet ili 5 godina iskustva u struci kao zamena za diplomu.
Zato se kod njih ne kupuju diplome po kojekakvim trange frange fakultetima


E baš sam za Šveđane radio (to je jedna od te dve zvučne zemlje (druga je Amerika); nisu mi pričali o tome sa diplomama, ali je jako zanimljivo.
iqiqiq iqiqiq 18:49 22.05.2013

Re: Učenje celog života

Samo kao primer, a mozes takvih oglasa da nadješ mnogo u IT sektoru, finansijskom itd, ne mare oni za diplome, to se iovako štancuje
pa jel ministar odbrane Nemačke morao da podnese otkaz jer je falsifikovao doktorat

http://www.kronauer-consulting.com/uploads/files/KE.pdf
sluhzaduh sluhzaduh 19:15 22.05.2013

Re: Učenje celog života

Hvala najlepše.
jinks jinks 10:21 22.05.2013

...

matematičko-programerski saradnik

Bio matematičko-tehnički saradnik, a posle završio na Automatici i elektronici :)
sluhzaduh sluhzaduh 11:11 22.05.2013

Re: ...

Primaš li jednog đaka na časove iz elektronike i automatike?
jinks jinks 11:41 22.05.2013

Re: ...

Ako mi veruješ, u životu nisam održao ni jedan jedini čas. Inače, volim da pričam o tome.
westvleteren westvleteren 10:37 22.05.2013

Sam svoj djak

A kako, za razliku od škole, izgleda sam-svoj-đak? Rešim, na primer, da naučim jednu oblast. Na internetu, ako budem imao sreće, naći ću literaturu u jednom komadu.


Sve je vise profesora koji svoja univerzitetska predavanja kace na youtube. Znam profesora iz Nemacke koji je vrhunski svetski strucnjak za ono sto radi, koji sva svoja predavanja zajedno sa slajdovima i pratecim materijalima kaci na sajt gde svako moze da pristupi. Sve iz cistog entuzijazma.
Naravno ova pojava jos nije uzela maha, vise se svodi na par entuzijasta tu i tamo, ali ocekujem da ce toga biti sve vise.

Naravno, uloga skole/fakulteta je i da te kontrolise i disciplinuje (tesko da ces sam uzeti da intenzivno ucis ako nemas neki ispitni rok pred sobom, mada to zavisi i od osobe). Druga uloga je i da pruzi neku garanciju/sertifikaciju da ti zaista znas to sto si ucio (ovo iz aspekta poslodavca).
arianna arianna 10:53 22.05.2013

Re: Sam svoj djak

Druga uloga je i da pruzi neku garanciju/sertifikaciju da ti zaista znas to sto si ucio (ovo iz aspekta poslodavca).


Moja drugarica je završila ETF u Beogradu. Sadašnji vlasnik firme u kojoj radi na odredjeno vreme, akcije je kupio na BB, ima završenu srednju školu, i pri svakom produžetku ugovora o radu joj saopštava kako ne priznaje beogradski fakultet. Firma je usko stručna. Poslodavac još uži (mentalno).
westvleteren westvleteren 11:19 22.05.2013

Re: Sam svoj djak


Moja drugarica je završila ETF u Beogradu. Sadašnji vlasnik firme u kojoj radi na odredjeno vreme, akcije je kupio na BB, ima završenu srednju školu, i pri svakom produžetku ugovora o radu joj saopštava kako ne priznaje beogradski fakultet. Firma je usko stručna. Poslodavac još uži (mentalno).


OK. Sve mi je jasno. I ja sam zavrsio ETF u BG.

Moj komentar je vise onako generalno. Cak nisam ni mislio samo na Srbiju. Garancije koje sam spominjao su svakako vrlo labave (zavisi od univerziteta) i svakako da je poslodavac slobodan da ih ne priznaje, ali ipak postoje u nekoj meri. Zasto je uostalom taj vlasnik firme zaposlio bas nju i da li bi isto tako zaposlio nekoga bez fakulteta.
arianna arianna 11:38 22.05.2013

Re: Sam svoj djak

Zasto je uostalom taj vlasnik firme zaposlio bas nju i da li bi isto tako zaposlio nekoga bez fakulteta.


Zato što ovu moju drugaricu sa ETF-om, može da plati 300 evra mesečno, i to kad reši, dok bi mu za onu asistentkinju generalnog EPS-a trebalo mnogo više. Ipak dotična asistentkinja, Grand i Farma kadar, ima živopisniju biografiju i "stručnije" reference

sluhzaduh sluhzaduh 11:42 22.05.2013

Re: Sam svoj djak

Ja sam gledao na HRT-u jednog profesora matematike koji je pričao da kači predavanja na internet; zatim, pronalazio sam i sam takva predavanja; da budem iskren, prijavljen sam na liste nekih od tih profesora, i to je jedan od načina kako učim. Srećom, tehnika dozvoljava poprilično uspešno praćenje materije uprkos jezičkoj barijeri, ako se potrudimo i skoncentrišemo.

Poslednji pasus potpisujem kao svoj, jer je to upravo i motiv zbog koga je ovaj tekst na blogu i nastao.
hajkula1 hajkula1 07:57 23.05.2013

Re: Sam svoj djak

sluhzaduh
Ja sam gledao na HRT-u jednog profesora matematike koji je pričao da kači predavanja na internet; zatim, pronalazio sam i sam takva predavanja; da budem iskren, prijavljen sam na liste nekih od tih profesora, i to je jedan od načina kako učim. Srećom, tehnika dozvoljava poprilično uspešno praćenje materije uprkos jezičkoj barijeri, ako se potrudimo i skoncentrišemo.


Mozes li da zalepis linkove, za profesora matematike i gde i kako se prijaviti na liste... uputi me, makar na private, puno bi mi znacilo

hvala


sluhzaduh sluhzaduh 09:33 23.05.2013

Re: Sam svoj djak

hajkula1


Mozes li da zalepis linkove, za profesora matematike i gde i kako se prijaviti na liste... uputi me, makar na private, puno bi mi znacilo

hvala




Evo jednog (ostaje, ispalo je, pratim ad hoc):

http://www.youtube.com/feed/UCTG4wvx7JiuOAL2DNXvcynw


rade.radumilo rade.radumilo 12:28 22.05.2013

Dve izreke

U gimnaziji sam čuo dve izreke , koje mi od tada prilično pomažu kroz život:

1. Školuj se za ono što voliš, a radi ono što će ti biti dovoljno zanimljivo i doneti pristojnu egzistenciju. (Moj pokojni profesor Fizike i Astronomije u gimnaziji).

2. Samouk ima budalu za učitelja. (Nemačka izreka, mada mislim da postoji samo kod Sudetskih Nemaca, pošto sam je čuo od jednog Čeha, koji je tvrdio da je nemačka, a nijedan profesor Nemačkog nije mogao da mi potvrdi njeno postojanje).

Uzgred, samo tokom prethodne godine sam pribavio dva nova sertifikata, a već se pripremam za nove tokom ove godine iako imam već prilično izgrađenu karijeru.
sluhzaduh sluhzaduh 13:32 22.05.2013

Re: Dve izreke

rade.radumilo
U gimnaziji sam čuo dve izreke , koje mi od tada prilično pomažu kroz život:

1. Školuj se za ono što voliš, a radi ono što će ti biti dovoljno zanimljivo i doneti pristojnu egzistenciju. (Moj pokojni profesor Fizike i Astronomije u gimnaziji).

2. Samouk ima budalu za učitelja. (Nemačka izreka, mada mislim da postoji samo kod Sudetskih Nemaca, pošto sam je čuo od jednog Čeha, koji je tvrdio da je nemačka, a nijedan profesor Nemačkog nije mogao da mi potvrdi njeno postojanje).



Poštovanje profesoru. Što se ovog samoukog tiče, odavno sam već prešao u režim: ne moraš da mi priznaješ znanje, al ne misli da sam neznalica. Tako i za ovo sa budalom: možeš me zvati bilo kako, ja znam šta hoću.
vladaxy vladaxy 13:33 22.05.2013

Šta reći na sve ovo

Kad sam se ohladio zatekao me surovi neoliberalni kapitalizam.

a onda...
Istina je da ni pre rata, ni tokom devedesetih da sam imao 31 godinu ne bih mogao da upišem ništa, a da me finansira država - ali i mlađi od mene, oni koji sad tek upisuju fakultet, su u bezmalo istom položaju kao ja, ako se ne dohvate budžeta.

Za bilo čije uslove, današnje studiranje bez pomoći države skoro da je neizvodljivo. Naravno, savremena, neoliberalno priučena (i zbog toga, ili uprkos tome) surova Srbija nudi „rešenje“: podignite kredit na deset godina da biste studirali četiri godine.
Ali zato levičarska socijalistička Srbija nudi otimanje para od svih za školovanje manjine, loše uslove, nemotivisane profesore itd..

Da, ako bih znao da ću se zaposliti odmah, da ne mora neko drugi da otplaćuje moje školovanje.

Zadužio bi se kad bi znao da ćeš odmah da se zaposliš, ali pošto to ne znaš onda je OK da drugi plaćaju tvoje školovanje??? U stvari u pravu si, kad drugi plaća, možeš da studiraš koliko hoćeš, učiš stvari koje nikome ne trebaju i posle kukaš na državu kako eto imaš diplomu a nemaš posao.

A što volim kad se neko frlja sa "neoliberalnim" i pored toga što je država upletena u sve moguće pore života.
westvleteren westvleteren 13:43 22.05.2013

Re: Šta reći na sve ovo

neoliberalno priučena


Ali zato levičarska socijalistička Srbija nudi otimanje para od svih za školovanje manjine, loše uslove, nemotivisane profesore itd..


Promakla ti je kljucna rec. Srbija nije neoliberalna vec neoliberalno priucena, sto znaci da je usvojila tu i tamo poneki koncept neoliberalizma a zadrzala partijasku administativnu masineriju. Rezultat toga je upravo ovo o cemu sluhzaduh pise.

Za bilo čije uslove, današnje studiranje bez pomoći države skoro da je neizvodljivo.


Kada sluhzaduhovi roditelji ne bi placali PDV na sve sto kupe imali bi para da mu plate skolovanje bez pomoci drzave.

Da, ako bih znao da ću se zaposliti odmah, da ne mora neko drugi da otplaćuje moje školovanje.


Kada ne bi postojalo 500000 ljudi viska u administaciji, verovatno bi i privreda bila rasterecenija pa bi i bilo vise prilika za zaposljavanje. Student bi tada mogao da uzme kredit za studiranje uz razumnu pretpostavku da ce brzo pronaci posao nakon dplomiranja (osim ako studira istoriju umetnosti ili tako nesto, ali to je vec druga tema)
sluhzaduh sluhzaduh 14:22 22.05.2013

Re: Šta reći na sve ovo

Uh, još jedan očekivani! Da se odmah na početku razumemo: ne pada mi na pamet da između onog iz devedesetih i ovoga sad arbitriram - da kažem šta je bolje. Život me tako odvalio u glavu da sam imao "sreću" da mi se to dogodi dok je socijalno plaćalo takve stvari. Ne bih o tome.

Što se tiče otimanja od većine da bi se školovala manjina, imam predlog:

Hajmo svi da učimo, pa da svi budemo odlični đaci, perspektivni, da svi upišemo skupe fakultete i tako uništimo sistem koji ne podnosimo jer ne bi imao para da nas plaća! Znači: to da se školuje manjina na račun većine: pa, svako može da se potrudi da bude najbolji! Makar je onda mogao.

Hteo sam da kažem da je u jednoj zajednici logično onih najboljih najmanje i da će uvek školovanje najbioljih biti školovanje manjine.

Da, zadužio bih se kad bih znao da ću imati posao pa od čega da vratim, ali ne želim da drugi (moji roditelji penzioneri) plaćaju moje školovanje time što će od penzija od kojih, nažalost, nas troje živi davati za moju školarinu. Na to "drugi" nisam mislio na državu, na tebe ni druge poresklke obveznike! Država plaća meni koliko i drugima, tako da ne smatram da sam više uzeo od nje nego drugi i ne smatram se parazitom, ne smatram se nekim ko uzima od tuđih usta (makar ne više nego drugi, a sigurno ne više nego što je država sama rekla svojim zakonima da će da mi da).

Jukie Jukie 15:05 22.05.2013

Sam svoj đak

Svojevremeno sam umesto plaćanja magistarskih i mučenja kod istih nastavnika koji su me ubili u pojam tokom osnovnih studija odlučio da te pare potrošim na enciklopedije iz oblasti koje me zanimaju (tada se u knjižarama pojavio baš veliki broj jako lepih enciklopedija).
U međuvremenu sam prošao kroz nekoliko poslovnih i zdravstvenih faza, knjige stoje na polici odavno naučene napamet, i sada čak i nemam šta da tražim na internetu da me interesuje a da već ne znam... Dobijam preko fejsa redovno apdejte o novim zanimljivostima vezanim za sistematiku i ekologiju životinja, razmenjujemo friške fotografije ko je šta našao kad je otišao u prirodu, i diskutujemo međusobno; tu diskusiju sada vidim kao najkorisniju jer sam sve "čitaj šta su drugi napisali ali ne možeš ništa da ih pitaš nego to ti je što piše" ispucao.
sluhzaduh sluhzaduh 09:40 23.05.2013

Re: Sam svoj đak

Jukie
Svojevremeno sam umesto plaćanja magistarskih i mučenja kod istih nastavnika koji su me ubili u pojam tokom osnovnih studija odlučio da te pare potrošim na enciklopedije iz oblasti koje me zanimaju (tada se u knjižarama pojavio baš veliki broj jako lepih enciklopedija).
U međuvremenu sam prošao kroz nekoliko poslovnih i zdravstvenih faza, knjige stoje na polici odavno naučene napamet, i sada čak i nemam šta da tražim na internetu da me interesuje a da već ne znam... Dobijam preko fejsa redovno apdejte o novim zanimljivostima vezanim za sistematiku i ekologiju životinja, razmenjujemo friške fotografije ko je šta našao kad je otišao u prirodu, i diskutujemo međusobno; tu diskusiju sada vidim kao najkorisniju jer sam sve "čitaj šta su drugi napisali ali ne možeš ništa da ih pitaš nego to ti je što piše" ispucao.


Ovaj komentar je, skriveno ili ne, pun udžbenika vrednih stvari: kako se boriti za znanje, kako koristiti socijalne mreže,... Samo mogu da kažem - svaka čast.
iqiqiq iqiqiq 11:19 24.05.2013

Nadam se da mi ne zameraš

što ću staviti link o korupciji u takmičenjima, koji stoji već tri godine na jednom blogu, a komentari su najzanimljiviji deo. Pa ti razmisli da li treba da se vrednuješ prema diplomama naših škola, uspehu postignutim u koruptivnom sistemu obrazovanja i sve tako.
[url=http://azotonline.wordpress.com/2010/03/28/moje-razocaravajuce-iskustvo-sa-gradskog-takmicenja-iz-engleskog-jezika/#comment-74]
sluhzaduh sluhzaduh 17:13 24.05.2013

Re: Nadam se da mi ne zameraš

iqiqiq
Pa ti razmisli da li treba da se vrednuješ prema diplomama naših škola, uspehu postignutim u koruptivnom sistemu obrazovanja i sve tako.


Vrednovanje veličina, posmatrano praktično, zavisi od koordinatnog sistema u kome planiramo da delujemo. Mogu ja da se poredim i prema boljim sistemima, ali to je samo za ličnu upotrebu.

Ne ljutim se za link.
iqiqiq iqiqiq 17:27 24.05.2013

Re: Nadam se da mi ne zameraš

sluhzaduh
Ne ljutim se za link.

Znala sam da nećete
Lepo ste rekli u svom tekstu, uživati u sticanju znanja, mnogo je lakše kad ima neko da vam sažvaće, da vas uputi i da vam odgovori na pitanja koja se gomilaju sticanjem novog znanja. Lično sam pristalica toga da se ne upoređujemo sa drugima, nego da sebi stvaramo nove izazove i podižemo lične rekorde, ma koliko bilo to teško u našem koordinatnom sistemu koji nas okružuje.
Moj profesor Grujić sa automatskog na Mašinskom fakultetu nam je rekao "studirajte što duže možete, ako imate finansijske mogućnosti, ovo vam je jedino doba života kada možete da se potpuno posvetite nauci i učenju". Bio je potpuno u pravu. Slava i njemu i svim ostalim nastavnicima i profesorima koji su čestiti i posvećeni svom poslu, oni su stub našeg društva i jedina šansa za opstanak znanja.I svojoj deci uvek kažem da ne pružaju otpor znanju i da se ne vrednuju prema ocenama koje dobijaju. Nadam se da ne grešim. Veliki pozdrav!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana