Hronika| Istorija| Životni stil

Srpska tradicija su ožiljci

milos_secujski RSS / 19.05.2013. u 21:43

 

Bilo da smo autodestruktivni i da sami sebi nanosimo ožiljke, ili da to činimo drugima, u našoj su tradiciji ožiljci.

 U novijoj istoriji ti ožiljci su zloupotrebljavani pa su tako tradicionalisti tradicionalno tradiciju iskorištavali zarad kratkotrajnih populističkih ciljeva. Oni bi držali do nje, načelno, naizgled slepo je se pridržavajući i „konzumirajući“ je, sve dok ne bi otišli u krajnost i od tradicije napravili ništa drugo do jednog društvenog modela koji se zove Kaljuga. Slikovito prikazano to je ona slava na kojoj popa vode kući mrtvog pijanog.

Taj cirkus se ogleda u tome što su pojedina načela dovedena u kontekst sprdnje, pa tako reči: pravo, pravda, čojstvo, junaštvo, i dalje jesu ono što definišu, s tim što podsećaju na one persone koje se njima veoma često kite i koriste ih svakodnevno. Rečnik gotovo da im je siromašan ako bar jedanput ne izgovore npr. „junački sinovi“. Ajd što se koriste njima, ponavljajući ih do ispraznosti, dok ne izblede, nego što su ih prisvojili kao nešto njima svojstveno. I onima koji ih, tobože, slede. Što je najgore. Pa tako velike reči bivaju vezivane za male ljude. Oksimoron. Nemaju nikakvu vrednost i gube na težini. Odatle to prevrtanje očima čim čujem reči na koje opskurni likovi imaju tapiju.

 

Nego da se vratim na ožiljke....

 

Razmišljajući koji naslov da stavim setio sam se jednog događaja iz detinjstva. Naime, leta sam provodio kod bake i dede u Somboru. Kuća je bila na obodu grada, u delu koji se zove Prnjavor. Te 1994/5. godine imao sam devet godina kada je kolona tenkova ulazila u Sombor. Ulazila je Subotičkim putem, zatim u Konjevićevu ulicu pa sve do neke kasarne. Bio je to doživljaj za mene da vidim te ogromne metalne kante koje dime i gusenice koje škripe. Bile su to igračke u svojoj punoj veličini (mada nikada nisam imao igračku tenk). Stvarali su ogromnu buku, a dok su prolazili ja se naravno nikako nisam pitao odakle oni idu i šta su tamo radili? Kao kroz maglu sećam se da sam nekom i mahnuo i da je ovaj, sa kupole, na taj moj pozdrav otpozdravio. I to je za mene kao devetogodišnjaka imalo neku važnost i težinu; da ja, musav i prašnjav klinac, budem dovoljno bitan da mi taj, u mojim očima, autoritet, mahne. Prolazili su sporo i dugo, pa se kolona razvukla te se činilo da nikada neće ni prestati. Kao ona duga kompozicija teretnog voza kojoj nema kraja.

Poslednje čega se sećam je da sam stojao bos pored puta i gledao u izguljen asfalt. Gusenice su ostavljale bele ožiljke na putu. Ja naravno nisam bio dovoljno odrastao da se zapitam: pa ako ovakve ožiljke ostavljaju na kolovozu, samim prolaskom, kakve su onda ostavili tamo odakle su dolazili? I ne samo to. Kakve ožiljke oni nose nazad sa sobom? Koje su posledice?

 

Ta „tradicija“, koje se pojedini, samo naizgled, slepo drže, je banalizovana do te mere da prestaje da bude enigma i za one „ako vam je dobro, onda ništa“. Da li je uopšte to prava srpska tradicija o kojoj slušamo i koju gledamo? Jer ako jeste, onda je ona agresivna, netrpeljiva, izričito zacrtana i što je najgore pogubna po ljudski život. Baš suprotna onoj kako je definišu i o njoj na sva zvona pričaju. Na kraju krajeva i tradicija je promenljiva i u toku vremena ona prisvaja samo ono za šta misli da će i u budućnosti ostati održivo, društveno prihvatljivo, pozitivno. Što će, za tradicionaliste, predstavljati u najboljem svetlu njihov nacion. Prvenstveno njih same.

 

Od tih tenkova i tradicije, kojom se mnogi ponose, zvane „Rat za mir“, kojom su mnogima nanošeni ožiljci, pa sve do onih autodestruktivnih ožiljaka koji su se pravdali izrekom – „ko se lati mača, od mača će i stradati“. Sve je to u našoj biti, sasvim normalno i opravdano. Štaviše, kako izgleda, i poželjno. Ukoliko se ubijanje prvih ljudi jedne države podvede pod – tradicionalno, time se ono i opravdava. Znači postaje društveno prihvatljiv model ponašanja, makar s vremena na vreme. To je ono „tradicionalno“ koje opstaje uprkos svemu, hrani se neprijateljima, a jača i dolazi do izražaja u trenucima loše društvene klime. Tada valjda ta „slatkorečivost“ (mučeničko, sveto, nebesko, ponosno, drevno, svepametno, jedinstveno u svetu, talentovano...) makar na tren popunjava tu duhovnu i materijalnu nemaštinu koja sve čini nesrećnim i dovodi do ivice pucanja. Time se dokazuje baš suprotno – da mi nismo sve to gore navedeno. Ili ne bar oni koji nas vode i o tome pričaju.

A ako tih neprijatelja nema usled konflikta s drugim narodima, ono ih pronalazi i u sopstvenim redovima – sopstvenmom narodu.

 

Od takve vrste „tradicije“ postoji nešto što ide u jednu drugu vrstu krajnosti i još veće blaćenje onoga što zapravo spada pod prave tradicionalne vrednosti. Najbolji primer tog opravdavanja nasilja je izjava sadašnjeg premijera I. Dačića apropo napada na našeg nekadašnjeg košarkaškog reprezentativca Danilovića. To banalizovanje i nepridavanje tolikog značaja divljaštvu definisano je kao: „tradicinonalna srpska svađa među prijateljima".

Za one koji jednom, nekad, možda posete ovaj moj blog za tri godine, vest iz Blica glasi ovako: „Danilović je teško povređen kada ga je posle svađe i dve tuče u kafani na Košutnjaku nožem u stomak ubo prijatelj Branko Filipović, zvani Fido. Napadač je juče i posetio bivšeg košarkaša kog je ranio u Urgentnom centru, a zatim je u Policijskoj stanici Čukarica u prisustvu advokata dao izjavu. Danilović je uboden u stomak i presečena mu je tetiva palca desne ruke...“

 

Tom i takvom izjavom premijera srpska tradicija je definisana ništa manje nego kao jedan varvarski kult ponašanja. Ubilački, primitivan, sociopatski, najcrnji moguć. Onaj koji ne poštuje prijateljstvo (mada je to univerzalno a ne samo i jedino tradicionalno), nego ga, potpuno suprotno, uništava. Jer ukoliko je tradicionalo prihvatljivo i opravdano da se dva najbolja prijatelja izbodu?, dovedu jedan drugog do ivice smrti, šta će ta tradicija raditi onima drugima? Onima koji se toj tradiciji suprotstave, ili se makar ne slažu sa istom? Hoće li ih istrebiti?

 

I da ovo nije samo nesmotrena rečenica jednog aktuelnog političara, koji ne misli brzo i ne bira reči, već utvrđeno pravilo i način razmišljanja, dokazuje još jedan primer. Naime, nabasao sam na jednu emisiju na RTV Vojvodina koja se zove „Pretkazanje“. U njoj voditelj ima prilog u kojem sa svojim sagovornikom opisuje tradiciju mangupskog ubadanja nožem u Krčedinu.

„Jer postojao je jedan lep običaj ovde u Krčedinu....komotno bi mogli da ga nazovemo ’Dani brice’...zašto ’brice’? Jer sve su te slave bile poznate po tome da l’ je neko nekog malo, malo, malo recn’o... Ja mislim da je to u genima, to sa bricama, u genima krčedinaca još iz doba Kelta....“

 

Mislim, ima još neverovatnih nebuloza... kako su devojke dolazile da se udaju za onog sa najviše ožiljaka, a ožiljci su se videli tako što se ovaj popne na sto da igra i obuče majicu dva broja manju. Taman da mu ispadne stomak i da pokaže svoje „trofeje“.

 http://media.rtv.rs/sr_ci/5kazanje/4065

31. min. 

 

Živela Vikipedija cyrillic:

 

Традиција је скуп материјалних, техничких и духовних знања и достигнућа, вредности и образаца понашања. Одржава се усменим преношењем на којем почива континуитет и идентитет једне културе.



Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 21:52 19.05.2013

Sreća

Bilo da smo autodestruktivni i da sami sebi nanosimo ožiljke, ili da to činimo drugima, u našoj su tradiciji ožiljci.


Pa nas još i drugi nisu sekli i secirali i pravili nam ožiljke.
To bi tek bila katastrofa.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:09 19.05.2013

Ožiljci su in

.. i vrlo sexi, kako je lepo pokazao Cronenberg:

vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:26 19.05.2013

Re: Ožiljci su in

Vojislav Stojković
.. i vrlo sexi, kako je lepo pokazao Cronenberg:



čoveče, kako je ovo dobar film! malo mučan ali baš dobar.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:20 19.05.2013

Re: Ožiljci su in

jeste, mnogo dobar.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:24 19.05.2013

nije tebi lako

Mlad si čoveče, trgni se, izađi iz tih klišea.


O kakvoj crnoj srpskoj tradiciji se može govoriti ako se radi o mamlazu koga je njegov prijatelj, drugi mamlaz, isekao nožem?

Rekla ona budala Dačić da je to srpska tradicija i ti mu veruješ?

Ajd razmisli, da li je zaista u srpskoj tradiciji da se prijaletlji međusobno bodu noževima?

kojom su mnogima nanošeni ožiljci, pa sve do onih autodestruktivnih ožiljaka koji su se pravdali izrekom – „ko se lati mača, od mača će i stradati“. Sve je to u našoj biti, sasvim normalno i opravdano.

U kojoj je to našoj biti normalno i opravdano da se drugima nanose ožiljci?

Ćoveče, ja se nadam da sam ovo pogrešno razumeo, nisi valjda stvarno mislio da je u našoj biti da drugima nanosimo ožiljke?







Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:20 19.05.2013

Re: nije tebi lako

HCM, nemoj tako strogo. Reč je o mladom čoveku, kako si i sam primetio, a odrastanje ume da bude krivudav proces.

Ugledaj se na moj primer, jer ja sam kao što vidiš, to sa ožiljcima pokušao da usmerim u lepšem smeru, kao što je sex, npr.

PS: Doduše, moglo je nešto i o kečigama.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:26 19.05.2013

Re: nije tebi lako

Pazi, možda se i zezaš, ali ja sam stvarno, razmišljao da li da komentarišem kad sam shvatio da se radi o mladom čoveku koji je devedesteih bio dete.

Ali mi se učinilo baš preteranim ovo što piše.

Ali ako ti kažeš da mi je pedagigija loša, ajd da poslušam :)
pjescanestaze pjescanestaze 23:29 19.05.2013

Re: nije tebi lako

Nadam se samo da se nas mladi covek nece kao i Geteov Verter samoukinuti zbog svog slepog verovanja Dacicu?!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:36 19.05.2013

Re: nije tebi lako

hoochie coochie man
koji je devedesteih bio dete.


Ne kažem da je loša, možda malo prestroga. Ako već nećeš da slediš moj primer (sex, kečige etc.), ugledaj se na onog čiku koji mu je odmahnuo sa kupole "metalne kante što dimi i škripi".
Dr M Dr M 23:45 19.05.2013

Re: nije tebi lako

O kakvoj crnoj srpskoj tradiciji se može govoriti ako se radi o mamlazu koga je njegov prijatelj, drugi mamlaz, isekao nožem?

Rekla ona budala Dačić da je to srpska tradicija i ti mu veruješ?


HCM, meni se čini da je domaćin i pisao sve ovo zato što se ne slaže sa Dačićevim pristupom. Na njegovu dušu ako je hteo da ironiše a nije bio dovoljno jasan.

Ili sam ja pogrešno razumeo.

Za mene je srpska tradicija prijateljstvo i plemenitost, sve ostalo su devijacije.
freehand freehand 23:51 19.05.2013

Re: nije tebi lako

HCM, meni se čini da je domaćin i pisao sve ovo zato što se ne slaže sa Dačićevim pristupom.

Ali čekajte ljudi - pa naš Ivica je potpisao!
On je Reformator, aman!
Kad pre zaboraviste, kad ga već napuštate?!
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:57 19.05.2013

Re: nije tebi lako

HCM, meni se čini da je domaćin i pisao sve ovo zato što se ne slaže sa Dačićevim pristupom.


Ovo je još jedan metodološki pristup :)

Hajd da se nadam da si u pravu.
Mada posle ovog tvog komentara još jednom preleteh ukoso preko teksta, i nekako mi ne liči na to.

Meni nije strano da opljunem po srpskoj tradiciji i istoriji kad za to ima razloga, a nije da ih nikad nema.
Ali kad se pređu sve granice....
Dr M Dr M 00:01 20.05.2013

Re: nije tebi lako

Ali čekajte ljudi - pa naš Ivica je potpisao!
On je Reformator, aman!


Ima ona pesma Milorada Mitrovića koju sigurno znaš.

A što je potpisao, morao je, ako je hteo da još malo reformiše.
freehand freehand 00:04 20.05.2013

Re: nije tebi lako

A što je potpisao, morao je, ako je hteo da još malo reformiše.

Ene - morao?!
Sad mi još nešto tako o Vučiću kaži i da idem odmah da se ubijem srpski tradicionalno.
U kafani.
Ko Nemac.
Dr M Dr M 00:05 20.05.2013

Re: nije tebi lako


Hajd da se nadam da si u pravu.
Mada posle ovog tvog komentara još jednom preleteh ukoso preko teksta, i nekako mi ne liči na to.


Ne vredi da gatamo, da čekamo domaćina da nam razjasni.

Pa ako ispadne da tvrdi da su ožiljci naša tradicija a ne usud i nesreća, neću se složiti sa njim.
Dr M Dr M 00:08 20.05.2013

Re: nije tebi lako

Sad mi još nešto tako o Vučiću kaži i da idem odmah da se ubijem srpski tradicionalno.


Neću ni da pisnem, Ti si suviše dragocen za ovaj blog, i šire, da bih rizikovao tvoj kikiriki..
pjescanestaze pjescanestaze 00:20 20.05.2013

Re: nije tebi lako

freehand
A što je potpisao, morao je, ako je hteo da još malo reformiše.

Ene - morao?!
Sad mi još nešto tako o Vučiću kaži i da idem odmah da se ubijem srpski tradicionalno.
U kafani.
Ko Nemac.



Vojislav Stojković Vojislav Stojković 00:58 20.05.2013

Re: nije tebi lako

freehand
i da idem odmah da se ubijem srpski tradicionalno. U kafani.

nemoj da se mučiš, ubićemo te mi tvoji virtuelni prijatelji. Naravno, na srpski tradicionalni način - zvaćemo turu za turom, dok ne padneš pod stol.
freehand freehand 08:22 20.05.2013

Re: nije tebi lako

zvaćemo turu za turom, dok ne padneš pod stol.

Astal, Džeremaja, astal...
Znaš li kakav mi ožiljak mi na mom srpskom kafanskom srcu na ovaj način ostavljaš!
milos_secujski milos_secujski 10:31 20.05.2013

Re: nije tebi lako

Dr M
O kakvoj crnoj srpskoj tradiciji se može govoriti ako se radi o mamlazu koga je njegov prijatelj, drugi mamlaz, isekao nožem?

Rekla ona budala Dačić da je to srpska tradicija i ti mu veruješ?


HCM, meni se čini da je domaćin i pisao sve ovo zato što se ne slaže sa Dačićevim pristupom. Na njegovu dušu ako je hteo da ironiše a nije bio dovoljno jasan.

Ili sam ja pogrešno razumeo.

Za mene je srpska tradicija prijateljstvo i plemenitost, sve ostalo su devijacije.

Ovde ima majstora spina na koje se drugi samo prilepe. Ajd ovako: Dačić lupeta gluposti i povezuje srpsku tradiciju sa budalaštinama. Eto, ne mogu više da vam uprostim. Ožiljci su metafora za tragediju, a tradicija je nešto na šta se pozivaju šarlatani i demagozi tipa Amfilohija. Ovo prozivanje za godine je smešno........
laziiprevare laziiprevare 14:19 20.05.2013

Re: nije tebi lako

Autora sam shvatio na ovaj način:

Svaki ubod nožem u stomak smatra se pokušajem ubistva dok se ne završi istraga i tužilac podigne optužnicu.Premijer Srbije i ministar policije u isto vreme, kao predstavnik izvršne vlasti, preuzeo je na sebe istragu,završio istragu i doneo presudu pre sudskog procesa.Lice koje je nanelo teške i po život opasne povrede drugom licu nije uhapšeno zato što je ministar policije okvalifikovao delo ka tuču prijatelja za upotrebom sečiva dužine ....cm. Nemamo podatak da li je u pitanju mesarski nož ili kraći , pošto ministar nije veštak za escajg.



Većina građana nemo posmatra veoma opasnu vlast, a ugledne javne ličnosti počinju da se dive vođi na način na koji su se divili Miloševiću dok su izdajnici likvidarani kao "psi na ulici" ispod prozora iza kojih su se nazirale frizure naših "umetnika".

Koliko je Srbija u problemu, govore činjenice da se optužuje prethodna vlada, u kojoj je sedelo pola današnjih ministara i u kojoj je ministar policije isto lice, koja je dozvolila najbezobrazniju pljačku Galenike koja je u SPS rukama decenijama (osim u vreme velikog odmora) i sve druge pljačke koje su se dogodile pre i za vreme svih vlada jer su istrage bili onemogućene od strane izvršne vlasti i potpunog kolapsa pravosuđa zbog partijske kontrole izbora tužioca i sudija.U ovu vladu seo je ministar sa sudskim procesom u toku,ministar koji igra šah sa mafijašima,ministar koji šutira novinare, a to se svuda u svetu smatra nemogućom misijom osim u Srbistanu.

Danas je objavljena važnija vest od "samoranjavanja" Danilovića . Presuda za ubistvo svedoka u atentatu na premijera Srbije koga je čuvala država,Vukojevića , nije donesena jer nije završen istražni postupak na koji način je opalio revolver, sam ili je terorista upotrebio prst.

Osim ovog malog propusta, tužilac je delo okvalifikovao na "ličnu mržnju i osvetu" između dvojice atentatora koji su presudom završili na suprotnim stranama partijske pravde. Presudom u kojoj su dva mrtva čoveka osuđena u odsustvu na zatvorske kazne što je jedinstveno u svetu.

Neverovatno da se sud , ali ni bezbednjak Aca, ne bave na koji način su teroristi, koji su zadužili policijsko naoružanje i za kojima traga pola srpske policije, posle ubistva premijera Srbije ubijaju neometano građane i svedoke političkih ubistava sve do 2010 godine kada su planiranu predaju pokvarili "tradicionalnom srpskom svađom". Kako je moguće da oni neopaženo posećuju beogradske kafiće dok policija "prevrće" nebo i zemlju ?

Neverovatno da svi borci za ljudska prava, uključujući i "korejskog naroda", javno ne postave pitanje zašto bezbednjak Aca i ministar Ivica ne istražuje zločin ubistva ministra odbrane Pavla Bulatovića ili generala policije Boška Buhe umesto kafanskog "nabadanja" dva prijatelja ?


Navod da je ubica došetao u bolnicu do žrtve i posetio ga pored premijera i zamenika premijera, izgleda da nije tačan:

Ona je negirala i da je Filipović posle incidenta posetio njenog supruga u bolnici i navela da je zvao neke prijatelje kako bi "izvidio situaciju".(Svetlana Danilović)

šta će ta tradicija raditi onima drugima? Onima koji se toj tradiciji suprotstave, ili se makar ne slažu sa istom? Hoće li ih istrebiti?


"Ja ovde pričam o Evropskoj uniji a vi pitate o benignim pitanjima koja se politizuju da bi se pravile svađe." (Ivica Dačić)



"Kad se razgrne udbaško-mantijaška pleva, reč je o samo jednom događaju: potapanje premijera Ivice Dačića...Pa da, tu je i Šarič, pa ispada em Kosovo na doboš, em mafijaš. "
pjescanestaze pjescanestaze 23:04 19.05.2013

Neverovatno ucitavanje

sopstvenih moralnih nacela celokupnom narodu!

Znaci, to sto si se ti divio tenkovima i tragovima od gusenica i sto sada smatras budaletinu Dacica za relevantnog tumaca srpske tradicije, kroz jedan slucaj u kojem su se dve iste takve budaletine pobile i izbole, svi mi to treba da prihvatimo kao istinu o nama?!

Covece, ja nikada u zivotu nisam nosio noz u dzepu i vecina ljudi koje poznajem takodje ih nije imala, a da ne pricam o tome da nikada nisam doziveo da prijatelji dokazuju tradiciju time sto izbodu jedan drugog.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 07:52 20.05.2013

Finish the sentence

In the traditional Serbian ritual of utter imbeciles acquiring political (and every other) power over the Serbian sheepling...
draft.dodger draft.dodger 09:35 20.05.2013

DERMATO-LOGIKA

milos_secujski
Mislim, ima još neverovatnih nebuloza... kako su devojke dolazile da se udaju za onog sa najviše ožiljaka, a ožiljci su se videli tako što se ovaj popne na sto da igra i obuče majicu dva broja manju. Taman da mu ispadne stomak i da pokaže svoje „trofeje“.

Dakle, operacija žuči (po starom), garantuje brak...
maksa83 maksa83 09:48 20.05.2013

Re: DERMATO-LOGIKA

draft.dodger
milos_secujski
Mislim, ima još neverovatnih nebuloza... kako su devojke dolazile da se udaju za onog sa najviše ožiljaka, a ožiljci su se videli tako što se ovaj popne na sto da igra i obuče majicu dva broja manju. Taman da mu ispadne stomak i da pokaže svoje „trofeje“.

Dakle, operacija žuči (po starom), garantuje brak...


Magister Illyrio Mopatis: A Dothraki wedding without at least three deaths is considered a dull affair.


draft.dodger draft.dodger 09:58 20.05.2013

Re: DERMATO-LOGIKA

maksa83 maksa83 10:15 20.05.2013

Re: DERMATO-LOGIKA

A vidi ovaj Mulen Ruž sa severa Turske. Za Madonu mogu da đuskaju, doduše ova koreografija bi preživela samo u Teksasu gde se oružje računa u lični pribor za higijenu, kao grickalica za nokte.

draft.dodger draft.dodger 10:30 20.05.2013

Re: DERMATO-LOGIKA

4sync

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana