Nostalgija| Život

NEIZDRŽ ( +JEDNO VELIKO HVALA BLOGERIMA )

razmisljam RSS / 28.04.2013. u 18:21

                ( I još jedna lepa vest!!! / LINK / )

 

************************************************

 

                - Tuk, tuk, tuk...

               Stiže mi poruka na mobilni. Konstatujem činjenicu krajičkom svesti u raskoraku između vađenja afričke varijante biskupskog kolača u narodu poznatijeg kao komisbrot iz rerne, dopola gotovog sosa za špagete a la bolognese, pune sudopere i luka koji poprima onu finu zlaćanu boju ( učeni šefovi kuhinja sa iks Mišlenovih zvezdica bi rekli karamelizuje se ) obećavajući ukusnu varijantu sarmica od zelja na brži način ( princip: red zelja, red fila, pa dok ima... ). Na kućnom meniju je, naravno, vreme za zeleno: čorbice od koprive, blitve i zelja, pite koprivnjače i zeljanice, salate od maslačka i sremuša, spanać...

               U neko doba, kada sam se već uveliko ispetljala iz kuhinje, sa olakšanjem odložila kecelju, popila sa kumovima kasnopopodnevno kafence tipa razgovoruša i danula dušom, konačno otvaram pisamce.
               Piše mi moja kuma i Školska Druga ( Ja njoj nisam kuma, mada sam trebala da budem, ali sam na kraju potpisala kumu jer su se njih dvoje tako dogovorili iz razloga koje sam poodavno zaboravila, kao što ni moja kuma nije meni kuma, jer je prva istrčala kada je matičarka pozvala svedoke da se potpišu i zabrljala stvar, što joj i dan-danas baš onako dooobro pamtim. ):

               - Srela sam juče komšiju Peru ( tražio je tvoj kontakt telefon, jel smem da ga dam? ), on je meni skroz pozitivan lik, a tebi? smile.gif

               Komšija Pera? Ah! Njega se setim svake godine kada kestenovi procvetaju - brao je za mene duž usnulih ulica kada bismo se vraćali sa korzoa piramide ružičastobelih cvetova sa sve mnogoprstim listovima, štitio me od jednog ljubomorka iz četvrtog četiri koji ni sam nije znao šta u stvari hoće, ali mu je bilo jasno šta neće, držao me za ruku tek onako, prijateljski i toliko blentavo zaljubljeno da ja dugo nisam kontala u čemu je stvar...
               Kuckam:

               - Slobodno mu daj. I meni je on uvek bio drag. Pišem ti ovih dana.

               - Tuk, tuk, tuk... ( Glupi telefon. Nema ni jedan iole pristojan signal kojim bih zamenila to detlićko kuckanje. ):

               - Ok, sutra mu šaljem - otpisuje kuma.

               - Važi. Kako se zove ono drvo što miriše po našoj varoši, a nije lipa? - pitam je, već sva potpuno utonula u prisećanja.

               - Pojma nemam sada smrdi kanal a miriše samo u tvojim sećanjima - direktna je kuma, uostalom, kao i uvek, večito sa obe noge čvrsto na zemlji i spremna da me na vreme spusti kada se dohvatim oblaka, što, moram priznati, nije ni malo redak slučaj.

               - Ih! - negodujem već sasvim snuždena što mi kvari sliku koju nosim sa sobom svakog proleća nekako čim maj proviri iza ćoška i nasmeši mi se vragolasto, sve još i mangupski namigujući.


               A što miiirišeee to drvo!
               ( Tu je taj miris, evo ga, samo što nije nahrupio svuda oko mene - sveprožimajuć, bogat i pun, a opet, nekako nestalan i neuhvatljiv, težak i prozračan u isto vreme, uznemirujuć i tanan, nagorak i sladak, opčinjavajuć, setan, razigran, nežan, pitom i divalj, topao i rezak na onaj poseban zelenkasti način, mek i podatan, prevrtljiv i drag, razoružavajuć, sumagličast, zatalasan, razgaljujuć, iskričav, gotovo opipljiv pod prstima, lepljiv i gust, i, kada se sve sabere, uglavnom tužan... )
               Miriše na mladost, na bezbrižnost, na rodni grad, na porodicu, na prijatelje i drugove, na sačekivanja pred Domom kulture i duge šetnje u krug,
u krug,
u krug,
u krug,
u krug,
do Minipove poslastičarnice sa jedne strane, gde smo obavezno svraćali po najbolji sladoled u slatkim kornetima na celom poznatom svetu, a verovatno i u svim okolnim galaksijama, pa do baba špicarinog kioska sa druge, usput nebrojeno puta menjajući šetačke postave , razdvajajući se i ponovo nalazeći, zavisno od toga šta je ko kome imao da kaže u toku večeri, na jednu sasvim posebnu ulicu jablanova, na širom otvorene prozore Gimnazije u kojima smo sedeli na odmorima razmatrajući samo teme od najvećeg i po vaskoliku civilizaciju presudnog značaja, komentarišući tekstove iz ,,Sirijusa'' i usput se raspitujući koju nam je zvrčku ovog puta smislio Đoka Nacrtni, na tek pečen hleb iz pekare na kraju grada, na zaljubljivanja raznih vrsta, po pravilu nesrećnih, neuzvraćenih i uopšte, na svaki način duboko propaćenih uz nebrojeno puno uzdaha i čežnjivih pogleda u prolazu nevešto skrivenih ispod trepavica, na pljuskom raskvašene papirne kesice iz kojih se rasipaju kokice, na večernja sedenja na jedinoj drvenoj klupi u mojoj ulici čvrsto oslonjenoj na crni dud, na smeh i suze i ćutanja i šaputanja, na velike planove i još veće želje, na minijaturni park sa dve oronule crkve ( kalvinističkom i evangelističkom ) i jednim spomenikom večito okićenim prašnjavim, izbledelim vencima od plastičnog cveća i jednom gitarom naštimovanom na najdraže pesme, na dugu rasprostrtu preko čitavog neba, na tamnu, vlažnu, tešku zemlju sa okolnih njiva koju su po varoši raznosili traktori, na najzeleniju glavnu ulicu široku poput Dunava, na probe Folklorne sekcije, na sastanke Književnog kluba, na Snek-bar sa prvim i jedinim džu-boksom u gradu koji smo umeli satima da hranimo kovanicama ispijajući čaj i kafu, na prve susrete sa konačnim tišinama groblja, na laste što su značile slobodu na isti način kao u pesmi o telcima žalosnih očiju, na Gradsku biblioteku nalik Aladinovoj pećini punoj neizmernih blaga, na prelepe starinske keramičke posude što su se gizdale u izlogu apoteke i koje sam tako želela da imam, na kiosk za novine u kome sam provela jedno leto pomažući drugarici da zaradi džeparac, na Lorkina sabrana dela koja sam dobila za to, na čašicu orahovog likera koju sam lizuckala lagano i pažljivo, ne bi li zadovoljstvo potrajalo što duže, na ogledala prekrivena tkaninom da se duh pokojnice ne bi zbunio na svom putu do tamo negde, na usamljene noćne šetnje ulicama zaglunutim tišinom i vejavicom, na belouške koje su dečaci lovili po kanalu i njima plašili devojčice, na tajno mesto ispod mostića na kome su se jedino mogle naći bele ljubičice, na časne sestre koje su svoj dom u mojoj ulici držale u savršenom redu, večito užurbane i tihe...

               Eh!
               A sve mi se čini da sam nekada znala ime tog drveta.
               Visoko, razgranato, sa listovima duguljastim i uskim poput vrbinih, ali debljim i posutim sitnim srebrnastim maljama.
               I miriše na mene ondašnju, tamo.
               Oooo, pa bih tako, uvek iznova kada zaćarlijaju razvigori i povetarci i štedro raspu taj poznati, omamljujući, slatkasto opor miris po mojoj tihoj sobi kroz raskriljena prozorska okna u noćima punog meseca poput ove, da odem, ova ja, da se vratim, da budem negde opet svoja na svom poput trave kotrljana zahvalne vetru kada je sasvim nenadano vrati na stopu zemlje iz koje je proklijala u susret svetlosti .

               Onda procvetaju lipe izluđujući pčele i to već više nije to i neizdrž me ostavi na miru sve do narednog maja.
               U krug,
               u krug,
               u krug,
               u krug...

 

*******************************

******************************

******************************

Mejl: 

VELIKO HVALA

 

evo konacno da vam javim i neke lepe vesti, od sledece nedelje mozemo da dobijamo enteralnu hranu na recept u apotekama!

Zelim da se zahvalim u svoje licno ime,u ime moje Zoje , u ime malog Alekse  Strahinje, u ime Luke, Aleksandre,Sofije,Milice,Teodore.... U ime dece koja ce konacno dobiti pravo na dostojanstven zivot i pravo na hranu.

Bez vas sasvim sigurno ovo ne bi bilo sprovedeno u delo i od srca zahvaljujemo svim blogerima koji su omogucili sve ovo.

S postovanjem

Bojana,Zojina mama

 



Komentari (126)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gordanac gordanac 18:38 28.04.2013

***

rekla bih da na dafinu misliš, ona (bar u Novom Sadu) cveta pre lipe




a možda je i miris nekog sasvim drugog drveta ...
razmisljam razmisljam 18:44 28.04.2013

Re: ***

gordanac
rekla bih da na dafinu misliš, ona (bar u Novom Sadu) cveta pre lipe



a možda je i miris nekog sasvim drugog drveta ...



Дафина, Горданац, јашта!
Нешто тако нераскидиво повезано са сећањима, а, ето, измакло ми име, скроз.
Хвала ти пуно на помоћи.

Добродошла у моје блогодвориште. Драго ми је што си свратила.
gordanac gordanac 18:56 28.04.2013

Re: ***

:))
znala sam im lokacije po gradu (najranije je uvek cvetala ona u Dunavskom parku, blizu trotoara, negde preko puta "Mrce" ), a ostale su mi "raštrkane" po Telepu (u kućnim baštama) i na Limanu
lepo drvo, mirisno divno, a lepo mu čak i latinsko ime

Elaeagnus angustifolia - Ruska maslina
razmisljam razmisljam 19:15 28.04.2013

Re: ***

gordanac
:))
znala sam im lokacije po gradu (najranije je uvek cvetala ona u Dunavskom parku, blizu trotoara, negde preko puta "Mrce" ), a ostale su mi "raštrkane" po Telepu (u kućnim baštama) i na Limanu
lepo drvo, mirisno divno, a lepo mu čak i latinsko ime

Elaeagnus angustifolia - Ruska maslina


Знала и ја некад у својој вароши панонској.
Али, дуго, предуго тамо нисам била.
Знам да су у међувремену мали парк у центру сасвим посекли и подмладили неким гранчицама које ће да буду дрвета тек за коју десетину година.
Ко зна шта је са мирисним дафинама?

Лепо и име латинско.
А и лепо иначе, за девојке:


Jelica Greganović Jelica Greganović 19:27 28.04.2013

Re: ***

Дафина, Горданац, јашта!
Нешто тако нераскидиво повезано са сећањима

E, ispod te dafine je najvoleo da leži gazda Zamfir, tatko na Zonče Zamfirsko.
razmisljam razmisljam 19:45 28.04.2013

Re: ***

Jelica Greganović

E, ispod te dafine je najvoleo da leži gazda Zamfir, tatko na Zonče Zamfirsko.


Тај је знао да ужива у животу!
Само још да му је ћера мало мање брига задавала.
gordanac gordanac 19:58 28.04.2013

Re: ***

razmisljam
Jelica Greganović

E, ispod te dafine je najvoleo da leži gazda Zamfir, tatko na Zonče Zamfirsko.


Тај је знао да ужива у животу!
Само још да му је ћера мало мање брига задавала.

:)
ah, očevi i ćerke! velika tema
jedna ogromna, neistražena oblast posebne vrste "vrtenja oko prsta", kad god i za šta god :)
s dafinom ili bez nje
razmisljam razmisljam 20:27 28.04.2013

Re: ***

gordanac

:)
ah, očevi i ćerke! velika tema
jedna ogromna, neistražena oblast posebne vrste "vrtenja oko prsta", kad god i za šta god :)
s dafinom ili bez nje


Да, да...
О томе би се дало онолико дискутовати, а све кроз разна искуства провучено, и сопствена и туђа, и из визуре ћере једине и из оне мајке две ћере тајкове и из различитих примера у видокругу.

А дафине нека, нек' мирише и о односима очева и кћери, нека их додатно оплемењује својим присуством.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:40 28.04.2013

Re: ***

Само још да му је ћера мало мање брига задавала

Pa, znaš kako kažu, tako bog švalere kažnjava, ćerkama...a stari Zamfir je itekako cunjao po čivlucima, i sve tako mator ćerke po majkama čivčikama prepoznavao
kleinemutter kleinemutter 19:09 28.04.2013

lipe

Ja volim lipe. One u Novom Sadu u blizini fakulteta. Uvek su tako opojno mirisale u vreme ispitnog roka. Maj, lipe i učenje a ona želja da se malo ,,landara,, i ništa ne radi je dolazila uz taj miris lipa.
razmisljam razmisljam 19:22 28.04.2013

Re: lipe

kleinemutter
Ja volim lipe. One u Novom Sadu u blizini fakulteta. Uvek su tako opojno mirisale u vreme ispitnog roka. Maj, lipe i učenje a ona želja da se malo ,,landara,, i ništa ne radi je dolazila uz taj miris lipa.


Да, та жеља за ,,ландарањем'' - неиздрж.
Волим и ја липе, али оне, што рече Горданац, цветају доцније. Дафина је прва која сав ваздух натопи слаткоћом и вртиреплуком и потребом да се нешто, негде, ма како, обавезно..., која те чика и мами, зазива и не да ти мира, уплиће ти се у мисли, распршује их у ситне фрагменте сећања и неодољиве чежње...
Барем ја тако доживљавам њен мирис увек изнова.
mariopan mariopan 19:12 28.04.2013

...

C,c,c,c...

I ti praviš sarmice od zelja kao moja sestra.


A ja ih lepo zavijam, malecne, jednake..i ubijem se od posla.
razmisljam razmisljam 19:31 28.04.2013

Re: ...

mariopan
C,c,c,c...

I ti praviš sarmice od zelja kao moja sestra.


Па, како си ти мени, Мариопан?
Шта се ради?

Дуго те нема, а кад навратиш, одмах кренеш да гунђаш. Није лепо, да знаш.

A ja ih lepo zavijam, malecne, jednake..i ubijem se od posla.


Ееее, то ће да буде када не будем имала хорду незајажљивих њупаџија за вратом. Док нас је било мање, док су нам апетити били мањи, завијала сам и ја сармице регуларно и убијала се од посла.
Тренутно је таква варијанта у сфери научне фантастике, ако имам иоле намере да претекнем након једног таквог подухвата.
Уосталом, разлика је само визуелна. Укус је исти - сјајан. Па кисела млека и јогурта и милерама и павлаке и шта ко већ воли... Ммммм...



mariopan mariopan 19:50 28.04.2013

Re: ...

Дуго те нема, а кад навратиш, одмах кренеш да гунђаш. Није лепо, да знаш.

Ma ne gunđam nego sam ljubomorna što se toga nisam ranije setila i ja, nego celog života zavijam, zavijam...a moja sestra, sad skoro, samo poređala zelje (nepopareno )..pa fil- zelje - poklopac....i na tihu vatricu...i gotovo.

I jesu prste da poližeš, ništa im ne fali.

A jednu dafinu pamtim, tu je negde u parku bila i mirisala nenormalno, i ja sam išla od drveta do drveta da vidim odakle tako lepo miriše.

Sad je nema, ne znam ni kada su je izvadili ni zašto.
razmisljam razmisljam 20:33 28.04.2013

Re: ...

mariopan

Ma ne gunđam nego sam ljubomorna što se toga nisam ranije setila i ja, nego celog života zavijam, zavijam...a moja sestra, sad skoro, samo poređala zelje (nepopareno )..pa fil- zelje - poklopac....i na tihu vatricu...i gotovo.

I jesu prste da poližeš, ništa im ne fali.


Аааа...тако!
Онда извињавај на инсинуацијама.

Мене просветлила моја мама. У ње се фамилија ширила и ширила - од троје у стану дошло на седморо. Ко би се толк'их сармица наувијао? И она нашла лако и једноставно решење, а ја га оберучке прихватила када сам се уморила од улоге савршене домаћице.

A jednu dafinu pamtim, tu je negde u parku bila i mirisala nenormalno, i ja sam išla od drveta do drveta da vidim odakle tako lepo miriše.

Sad je nema, ne znam ni kada su je izvadili ni zašto.


Дафине се не могу заборавити, када ти једном замиришу живот. Мислим, име им се и може затурити, али мирис никако.
jinks jinks 19:16 28.04.2013

...

koji ni sam nije znao šta u stvari hoće, ali mu je bilo jasno šta neće

Što kažete, velika je stvar znati šta nećete tako što znate šta hoćete, nego da znate šta nećete a da ne znate šta hoćete :)
razmisljam razmisljam 19:43 28.04.2013

Re: ...

jinks
koji ni sam nije znao šta u stvari hoće, ali mu je bilo jasno šta neće

Što kažete, velika je stvar znati šta nećete tako što znate šta hoćete, nego da znate šta nećete a da ne znate šta hoćete :)


Па да.
Ствари се тако поједностављују и имају смисла и на њих се може адекватно реаговати.
У противном, збрка је често прекомерна и потпуна, а збуњеност, несигурност и недоумице не доприносе расплету.
zilikaka zilikaka 20:34 28.04.2013

Ne volem

Ko što rekoh, ne volem miris dafine.
Tamo gde sam odrastala, vazda mi je bila jedna, na 20-30 metera od prozora,
a one se čuju...

Ima jak slatkast miris, da padneš u onesvest. Tako nekako, ko recimo ljiljan.
A znam i da smo mi pričali kako od tog mirisa hoće da boli i glava...

i tako...
razmisljam razmisljam 20:47 28.04.2013

Re: Ne volem

zilikaka
Ko što rekoh, ne volem miris dafine.
Tamo gde sam odrastala, vazda mi je bila jedna, na 20-30 metera od prozora,
a one se čuju...

Ima jak slatkast miris, da padneš u onesvest. Tako nekako, ko recimo ljiljan.
A znam i da smo mi pričali kako od tog mirisa hoće da boli i glava...

i tako...


Добро је кад знаш шта не волеш.
А је л' знаш, може бити, шта волеш?
Мислим: ,,koji ni sam nije znao šta u stvari hoće, ali mu je bilo jasno šta neće'', личиш.

Узгред, појма ти с везом немаш.
Под прозором моје баке били љиљани, овакви ( и лоза и све ) ( линкчић ). Обожавала сам њихов мирис. ( И о белољиљанским сећањима ћу можда једном. )

И, је л' неког стварно болела глава, или сте само отом диванили?
zilikaka zilikaka 20:56 28.04.2013

Re: Ne volem

Под прозором моје баке били љиљани, овакви ( и лоза и све ) ( линкчић ). Обожавала сам њихов мирис.

Kako da ti kažem, al nije da se ne primeti.

И, је л' неког стварно болела глава, или сте само отом диванили?

Ti stvarno ne znaš da se ljiljan nikad ne unosi usobu, da kad od njega ožutiš, ima das ubiješ dok se opereš?

Za dafinu se ne sećam da li žuti, al znam da mi nije padalo na pamet da se duže zadržavam u blizini. Kad je gadno.
razmisljam razmisljam 21:18 28.04.2013

Re: Ne volem

zilikaka

Kako da ti kažem, al nije da se ne primeti.


Само да ти поновим: машнице ( беле ) су уштиркане и попеглане. Дубе и чекају.

Ti stvarno ne znaš da se ljiljan nikad ne unosi usobu, da kad od njega ožutiš, ima das ubiješ dok se opereš?


Знам, али не марим.
Неваљашно је само када је у спаваћој соби. Тада постаје зерицу напорно и неподношљиво. Иначе може - пробала без последица, иако ти тврдиш другојаче.

А нос сам баш волела да ожутим љиљановим поленом. И није га било проблем опрати. Умијеш се на чесми у дворишту и све у реду.


Za dafinu se ne sećam da li žuti, al znam da mi nije padalo na pamet da se duže zadržavam u blizini. Kad je gadno.


Си ти гледала ОВАЈ ( линкчић ) филм?
Памтиш ли, може бити, оног веселника који је јахао коња наопачке, а име му било Контраш?



jedi-knight jedi-knight 21:22 28.04.2013

Svidja mi se

Tu je taj miris, evo ga, samo što nije nahrupio svuda oko mene - sveprožimajuć, bogat i pun, a opet, nekako nestalan i neuhvatljiv, težak i prozračan u isto vreme, uznemirujuć i tanan, nagorak i sladak, opčinjavajuć, setan, razigran, nežan, pitom i divalj, topao i rezak na onaj poseban zelenkasti način, mek i podatan, prevrtljiv i drag, razoružavajuć, sumagličast, zatalasan, razgaljujuć, iskričav, gotovo opipljiv pod prstima, lepljiv i gust, i, kada se sve sabere, uglavnom tužan...


razmisljam razmisljam 21:33 28.04.2013

Re: Svidja mi se

jedi-knight


Еј, баш лепо мирише овај твој цветић, витеже.

Него, имаш ли ти неки свој мирис ( или барем сећање на њега ) који те враћа на ове наше просторе из те твоје печалбе?
jedi-knight jedi-knight 21:59 28.04.2013

Re: Svidja mi se

Него, имаш ли ти неки свој мирис ( или барем сећање на њега ) који те враћа на ове наше просторе из те твоје печалбе?


Имам.
Мирис липа око Девете гимназије, некако баш у ово време, што штипа и нос и очи, па кијаш и све ти нешто смешно.
Мирис Дунава, још увек високог, док се у њему огледају тополе, залазеће сунце и неки парови; не сећам се тачно који.
Мирис тек процвале баште испред књижаре ”Плато”, док лежиш на лигештулима, гледаш у небо и смишљаш шта ћеш када дође једном време да устанеш.
...
angie01 angie01 22:02 28.04.2013

Re: Svidja mi se

Имам.
Мирис липа око Девете гимназије, некако баш у ово време, што штипа и нос и очи, па кијаш и све ти нешто смешно.
Мирис Дунава, још увек високог, док се у њему огледају тополе, залазеће сунце и неки парови; не сећам се тачно који.



komsja!?
jedi-knight jedi-knight 22:06 28.04.2013

Re: Svidja mi se

komsja!?


razmisljam razmisljam 22:37 28.04.2013

Re: Svidja mi se

jedi-knight

Имам.
Мирис липа око Девете гимназије, некако баш у ово време, што штипа и нос и очи, па кијаш и све ти нешто смешно.
Мирис Дунава, још увек високог, док се у њему огледају тополе, залазеће сунце и неки парови; не сећам се тачно који.
Мирис тек процвале баште испред књижаре ”Плато”, док лежиш на лигештулима, гледаш у небо и смишљаш шта ћеш када дође једном време да устанеш.
...


Знала сам.
Лепи мириси. Сликовити.
И голицају нос таман толико да ми измамљују осмех док читам о њима.
kleinemutter kleinemutter 11:03 29.04.2013

Re: Svidja mi se

Имам.
Мирис липа


A tek domaći čaj od lipa, em miriše em prija zimi!
razmisljam razmisljam 14:50 29.04.2013

Re: Svidja mi se

kleinemutter

A tek domaći čaj od lipa, em miriše em prija zimi!


Знам, причала си да га твоја мама најлепше кува, а и сама скупља цветове. Драгоцено.
mirelarado mirelarado 21:31 28.04.2013

Мој фаворит

Шта је за тебе дафина, то је за мене багрем у цвату. Мирис, али и медно слатки укус детињства.

angie01 angie01 21:37 28.04.2013

Re: Мој фаворит

ovako mi zvucis,




a one sarmice pravim i ja kao nabujak-to kad redjas, pa polijes sa bezobrazlukom, pa u rernu da nabuja:)
razmisljam razmisljam 21:46 28.04.2013

Re: Мој фаворит

mirelarado
Шта је за тебе дафина, то је за мене багрем у цвату. Мирис, али и медно слатки укус детињства.


Мирис дафине, а укус белог багрема и ладолежа.



( И негде, из прикрајка, јасмин и љиљан. Мириси породичних дворишта. )
razmisljam razmisljam 22:03 28.04.2013

Re: Мој фаворит

angie01
ovako mi zvucis,


Не, не, не...
Нисам пала ни у севдах ни у дерт. Само сам сетна...
Знаш, када сам одлазила, била сам сигурна да ћу се вратити. У међувремену су се моји преселили у другу варош, и ја сам, некако, остала без упоришта.
Претекла ми само сећања.
А она су варљива и непостојана.
Зато је добро што дафина процвета сваког пролећа изнова и призове ми те пабирке затурене по прашњавим закутцима мог бивствовања.

a one sarmice pravim i ja kao nabujak-to kad redjas, pa polijes sa bezobrazlukom, pa u rernu da nabuja:)


Такозвани мусака начин. Може и тако. Моји преферирају чорбастије, па ја турим у овећу шерпу, па на ринглу, на лагано...
zilikaka zilikaka 22:10 28.04.2013

Re: Мој фаворит

Мирис дафине, а укус белог багрема и ладолежа


Ajd bagrem, to priznajem. Nije bio dete onaj ko nije jeo bagrem, al ukus ladoleža...

Baška što moraš da zajtra poraniš da ga vidiš rascvetalog. Ili si ga ti baš najvolela onako umotanog?!
razmisljam razmisljam 22:44 28.04.2013

Re: Мој фаворит

zilikaka

Ajd bagrem, to priznajem. Nije bio dete onaj ko nije jeo bagrem, al ukus ladoleža...

Baška što moraš da zajtra poraniš da ga vidiš rascvetalog. Ili si ga ti baš najvolela onako umotanog?!



А ја мислила да ти свашта знаш.
Кад оно - међутим.
Лепо га одмоташ па кусаш само оно жуто изнутра што се прашницима и тучком ваби. Или пораниш. Или ти се посрећи да су цветови отворени док пролазиш крај ограде комшијског повртњака уз коју су се ладолежи пењали к'о блесави.

Не могу да верујем шта си ти пропустила тако начитана и пуна најразличитијих искустава!

'Ајд' сад, процуњај уоколо, нађи ладолежа, пробај, па се јави.
Признајем, није к'о багрем, ал' није ни лошо.
zilikaka zilikaka 07:38 29.04.2013

Re: Мој фаворит

'Ајд' сад, процуњај уоколо, нађи ладолежа, пробај, па се јави.
Признајем, није к'о багрем, ал' није ни лошо.


Eto, priznajem, pojma imala nisam.

Šteta što mi ranije nisi rekla.
Imam po kile semena od ladoleža. Jest da nije od lane, al primilo bi se.
Ovako, tek dogodine da proverim.
mikele9 mikele9 09:57 29.04.2013

Re: Мој фаворит

Miris Dafine ne možeš da mimoiđeš ali moj omiljeni miris i cvetak je malena ljubičica! Klekneš, sagneš se i pomirišeš....sedmo nebo! A tek sklop boja! Samo je Mama Priroda mogla da načini takvo nešto...zelena drščica i listovi, ljubičasti cvetić i žuti prašnici
Divan tekst Razmišljalice!!!


razmisljam razmisljam 13:27 29.04.2013

Re: Мој фаворит

zilikaka


Eto, priznajem, pojma imala nisam.

Šteta što mi ranije nisi rekla.
Imam po kile semena od ladoleža. Jest da nije od lane, al primilo bi se.
Ovako, tek dogodine da proverim.


Ко признаје,...
Добро. Што би моја бака рекла: ,,Нико се није научен родио.''
А ти да побацаш то семе нагодину на време, па кад процвета, да зовеш на дегустацију.
razmisljam razmisljam 14:48 29.04.2013

Re: Мој фаворит

mikele9
Miris Dafine ne možeš da mimoiđeš ali moj omiljeni miris i cvetak je malena ljubičica! Klekneš, sagneš se i pomirišeš....sedmo nebo! A tek sklop boja! Samo je Mama Priroda mogla da načini takvo nešto...zelena drščica i listovi, ljubičasti cvetić i žuti prašnici


Да, дафине не можеш да мимоиђеш, никако. Пронађу те, нађу начина да ти се увуку у ноздрве, да те заголицају, омаме...
Можда је зато баш њихов мирис окидач за моје свакопролећне неиздрже.

И, да се разумемо: није ми њихов мирис најомиљенији. Само је најупечатљивији, најдоминантнији међу онима који ми чепркају по сећањима.
Мој фаворит је ђурђевак. Без размишљања, без двоумљења.

Свакако и љубичице.
Али не бих никако да заборавим ни ову миомирисну и скромну биљку која је, на моју велику жалост, готово нестала из наших цветњака:



Divan tekst Razmišljalice!!!


Хвала ти, Микеле.


Hansel Hansel 21:07 29.04.2013

Re: Мој фаворит

Nije bio dete onaj ko nije jeo bagrem,

Mi jeli detelinu. Iščupaš jednu "iglicu" iz cveta (unapređena tehnika: više njih) i sišeš sa suprotnog kraja...

Sad nešto razmišljam, kada bi postojao metod da se izvuče nektar bez posredstva pčela... mislim, ovako jedemo ono što su one, khm, povraćale.

(Doduše, ja već neko vreme ne jedem med, imam neke čudne tegobe čim počne da se kreće od grla do želuca, ali da ne davim hipohondrijom. )

Slažem se za miris limunovog cveta (da ne odgovaram posebno ispod komentara u kome si to pomenula), magnolija vrlo slično miriše, bar meni, bar ova koju imamo...

Vest za decu je divna, pre nekog vremena sam pročitao u novinama da je izmenjena lista lekova koji se izdaju na recept, pa videh i enteralnu hranu, odlično da to postaje praksa! Želim isto što i Biljana i ostali.

Pozdrav iz još nezrelog zelenila ovog aprilskog jula.

P.S. Koje ti je ovo zaboravljeno cveće?
razmisljam razmisljam 22:18 29.04.2013

Re: Мој фаворит

Hansel

Mi jeli detelinu. Iščupaš jednu "iglicu" iz cveta (unapređena tehnika: više njih) i sišeš sa suprotnog kraja...


Ви'ш, то нисам пробала. Свашта нешто новог човек овде чује.
Али, зато сам пробала семенке љоскавца.



Sad nešto razmišljam, kada bi postojao metod da se izvuče nektar bez posredstva pčela... mislim, ovako jedemo ono što su one, khm, povraćale.


Дакле, не можеш да се уздржиш од размишљања баш никако?
( А да научиш да каткад размишљаш у себи, а? )

(Doduše, ja već neko vreme ne jedem med, imam neke čudne tegobe čim počne da se kreće od grla do želuca, ali da ne davim hipohondrijom. )


Што?
Хипохондрија је сјајна ствара за заподенути разговор. Само уколико нађеш одговарајућу жртву.

Slažem se za miris limunovog cveta (da ne odgovaram posebno ispod komentara u kome si to pomenula), magnolija vrlo ično miriše, bar meni, bar ova koju imamo...


Не знам... Мој глас ипак иде лимуновом цвету.
Магнолија ми је некако неубедљива спрам њега.

Vest za decu je divna, pre nekog vremena sam pročitao u novinama da je izmenjena lista lekova koji se izdaju na recept, pa videh i enteralnu hranu, odlično da to postaje praksa! Želim isto što i Biljana i ostali.


Наравно.

Pozdrav iz još nezrelog zelenila ovog aprilskog jula.


Си у завичају?
Је л' лепо тамо?
У живај из све снаге.

P.S. Koje ti je ovo zaboravljeno cveće?


Обичан скромни баштенски каранфил. Онај ситни, миришљави.
Не успевам да нађем довољно разговетну слику.
Можда ти ова да мало бољу идеју о чему говорим.
( Ја се обрадујем к'о дете увек кад налетим на неки букетић код неке од оних бакица с окрајака пијаце. )


Hansel Hansel 23:33 29.04.2013

Re: Мој фаворит

Дакле, не можеш да се уздржиш од размишљања баш никако?

Знао сам да ће помињање карактеризације процеса бити, хм, мало дегутантно, али сам хтео мало да продрмам наивен представе... али, ево да се извадим -- то се и не може гледати на тај начин, пчелице једноставно имају апарат за обраду нектара и њихов дигестивни систем не може да се пореди с нашим, па тако ни, овај, пробава.

Не знам... Мој глас ипак иде лимуновом цвету.
Магнолија ми је некако неубедљива спрам њега.

Не мирише у свако доба дана и не у сваком тренутку развоја цвета, колико сам до сада стизао да "скенирам". Лимуново дрвце које смо имали нам је страдало пре 13-14 година, а магнолија је почела да цвета пре, рецимо, 9-10, тако да сам мирис лимуновог цвета вероватно већ помало заборавио.

Си у завичају?

У околини.
Је л' лепо тамо?

Не претерано, ја сам љубитељ предела свог празавичаја, ал' шта вреди када су одлазак и боравак тамо прекомпликовани...
Уживај из све снаге.

Аха, комарци к'о роде, у ројевима, а предвече сам, под појачаним налетима њихове авијације сејао расад којечега.

Обичан скромни баштенски каранфил. Онај ситни, миришљави.

Јао, знам, имали смо га негде на плацу, баш ћу сутра да проверим да ли је у животу (јел' му је сада време?).

Иначе, данас сам гледао рибизле, лудо су родиле, колико се да видети, сетих се и твог огрозда, али га нисам "контролисао", свеједно непоколебљив сам у плану да ти доставим род, колики -- толики!
razmisljam razmisljam 00:11 30.04.2013

Re: Мој фаворит

Hansel

Знао сам да ће помињање карактеризације процеса бити, хм, мало дегутантно, али сам хтео мало да продрмам наивен представе... али, ево да се извадим -- то се и не може гледати на тај начин, пчелице једноставно имају апарат за обраду нектара и њихов дигестивни систем не може да се пореди с нашим, па тако ни, овај, пробава.


Чуј, што се мене тиче, уопште нема потребе да се вадиш. И ја сам знала да си ти знао у шта се упушташ. Управо стога сам и морала мало да те чачнем.
Иначе, успут још шириш и дезинформације:

Pčele da bi živele, koriste hranu - nektar i cvetni prah iz cvetova biljaka. Sakupljajući nektar i cvetni prah, pčele obavljaju jednu važnu radnju za biljke, oprašivanje. Na taj način, pčele i biljke se međusobno dopunjuju u zajedničkom životu. ( Више о свему ОВДЕ. )


Не мирише у свако доба дана и не у сваком тренутку развоја цвета, колико сам до сада стизао да "скенирам". Лимуново дрвце које смо имали нам је страдало пре 13-14 година, а магнолија је почела да цвета пре, рецимо, 9-10, тако да сам мирис лимуновог цвета вероватно већ помало заборавио.


Признајем, ни ја нисам већ дуго мирисала магнолију, јер их нема у околини. Али, зато комшија има неколико лепих лимунових дрваца ( Моја су, на жалост, пропала. ), тако да о мирису лимуновог цвета имам врло јасну представу и с времена на време мало поленовог праха на носу ( То кад комшије не гледају. ).

Је л' лепо тамо?

Не претерано, ја сам љубитељ предела свог празавичаја, ал' шта вреди када су одлазак и боравак тамо прекомпликовани...


Их...
Кад те неко овако нешто пита, а ти треба да кажеш како јесте лепо, дивно и красно и све у том стилу, чисто да изазовеш маличак зависти код саговорника. Зар ја треба да те учим?

Уживај из све снаге.

Аха, комарци к'о роде, у ројевима, а предвече сам, под појачаним налетима њихове авијације сејао расад којечега.


Сејао расад? Сејао? Расад?
ц, ц, ц...
Овоме се од тебе нисам надала. Сеје се семе, а расад се расађује.
Мада, комарци к'о роде, умор од напорног физичког рада...
'Ајде да ти прогледам кроз прсте овог пута.

Јао, знам, имали смо га негде на плацу, баш ћу сутра да проверим да ли је у животу (јел' му је сада време?).


Ту је негде. Можда касни - и читава година је окаснила због оних силних даждева од ономад.
У сваком случају, ако још постоји, наћи ћеш му барем листиће, а они су довољно специфични да се сигурно нећеш забунити. Само још мало простудирај слику коју сам поставила.
Ако је кренуо да цвета, јави да ли је од беле или од лилавске феле.
И уживај у мирису.

Иначе, данас сам гледао рибизле, лудо су родиле, колико се да видети, сетих се и твог огрозда, али га нисам "контролисао", свеједно непоколебљив сам у плану да ти доставим род, колики -- толики!


Тја, рибизле мање-више. До њих и није тешко доћи ни на пијаци. Мада, драго ми је што су родиле, наравно.
А пази сад: ја - злопамтило, намерно нисам поменула огрозд распитујући се да ли си у завичају, иако сам, признајем, имала известан лагани порив те врсте, а онда ти утрчаваш.
Мислила сам да смо се око доставе рода договорили још одмах након прошле сезоне огроздозревања.
'Ајде се ти, ипак, благо мени, поколебај. Велика је то перипетија.
А ја ћу ти за добру вољу уписати позитивно даштање и решена ствар.
Hansel Hansel 08:40 30.04.2013

Re: Мој фаворит

Мислила сам да смо се око доставе рода договорили још одмах након прошле сезоне огроздозревања.
'Ајде се ти, ипак, благо мени, поколебај. Велика је то перипетија.
А ја ћу ти за добру вољу уписати позитивно даштање и решена ствар.

Ма, јоЦК, нисам ти ја од те феле -- нећу даштање на кредит! Оно што си ТИ рекла није био договор.

Не би био неки проблем, само да видимо где ћу тада бити, и сл...

Сејао расад? Сејао? Расад?
Сеје се семе, а расад се расађује.

А када кажеш да је сејана пшеница? Кукуруз, спанаћ, шаргарепа... Не кажеш да сејеш семе свега тога (то се подразумева). Зато сам си дозволио да овако кажем, јер би била разлика сејати (за) расад и сејати директно, без намере да буде расад. Јасно? (Не кажем да је и нужно тачно. )

Иначе, успут још шириш и дезинформације:

Ово не капирам, ако мислиш на оно курзивом испод, нормално је да се хране нектаром и цветним прахом... Него, једино се угризох за језик због замисли о директном вађењу нектара -- потпуно антиеколошка идеја: ем би се уништавали цветови, а самим тим и потенцијални род, а о пчелама да и не говоримо...

А каранфил одох да тражим, само бојим се да није изгубио битку с травом...
razmisljam razmisljam 19:23 30.04.2013

Re: Мој фаворит

Hansel

Ма, јоЦК, нисам ти ја од те феле -- нећу даштање на кредит! Оно што си ТИ рекла није био договор.

Не би био неки проблем, само да видимо где ћу тада бити, и сл...


Па није на кредит, аман! Рачуна се и непоколебљивост и добра воља и намера и све то. Разумеш?
Само једна компликација коју си без икакве потребе натоварио себи на врат.
Осим тога, било би сасвим пристојно да слушаш старије од себе без поговора.


А када кажеш да је сејана пшеница? Кукуруз, спанаћ, шаргарепа... Не кажеш да сејеш семе свега тога (то се подразумева). Зато сам си дозволио да овако кажем, јер би била разлика сејати (за) расад и сејати директно, без намере да буде расад. Јасно? (Не кажем да је и нужно тачно. )


Неспоразум.
Ти си, ако се не варам, и ако сам успела да се распетљам, сејао семе за будући расад. А ниси, како си написао, сејао расад, јер се то, наравно, ни не ради.
Мало језичко проклизавање и готово неразумевање.
Зврчка је у изиостављеном за.

Ово не капирам, ако мислиш на оно курзивом испод, нормално је да се хране нектаром и цветним прахом... Него, једино се угризох за језик због замисли о директном вађењу нектара -- потпуно антиеколошка идеја: ем би се уништавали цветови, а самим тим и потенцијални род, а о пчелама да и не говоримо...


Опет неспоразум!
Ја сам мислила да ти говориш о нектару, а ти о меду.
Сад, да не улазимо у расправу ко је недоречен, а ко не капира. Боље је.

А каранфил одох да тражим, само бојим се да није изгубио битку с травом...


Јеси ли нашао?



Hansel Hansel 20:31 30.04.2013

Re: Мој фаворит

Само једна компликација коју си без икакве потребе натоварио себи на врат.

Веруј да ће ми бити задовољство (ако будем у прилици) и веруј ми да нећу предузимати мере које би ме (пре)оптеретиле.
Ја сам мислила да ти говориш о нектару, а ти о меду.

Сад ја не капирам шта сам рекао а шта си ти укапирала, то можемо на ПП.
Јеси ли нашао?

Још не. Нашао сам неки као бусен који би могао да буде, али мислим, по сећању да је то нешто попут нарциса, светло жуто цвета и има цвет као обрнуту круну, па испод још латица, ако добро памтим... Тражићу још...
zilikaka zilikaka 21:13 30.04.2013

Re: Мој фаворит

Још не. Нашао сам неки као бусен који би могао да буде, али мислим, по сећању да је то нешто попут нарциса, светло жуто цвета и има цвет као обрнуту круну, па испод још латица, ако добро памтим... Тражићу још...


Aj još gospoja što meša nektar i med, al ovaj žuti karanfile, pa ih još i obrće naopačke.

Drugi put javite da doturim dobru rakiju.
Nemojte više te brlje.
razmisljam razmisljam 21:35 30.04.2013

Re: Мој фаворит

zilikaka

Aj još gospoja što meša nektar i med, al ovaj žuti karanfile, pa ih još i obrće naopačke.

Drugi put javite da doturim dobru rakiju.
Nemojte više te brlje.


Ау, та твоја добра ракија баш добро удара ( Је л' то она кајсија? ), види се по твом коментару.
Мислим, са Стефаном пијуцкам ракију уз музичку пратњу, а са Ханселом срчем нектар и бавим се откривањем затурених каранфила.
Све си, бре, побркала.

( А ракија може, хвала. )
razmisljam razmisljam 21:46 30.04.2013

Re: Мој фаворит

Hansel

Веруј да ће ми бити задовољство (ако будем у прилици) и веруј ми да нећу предузимати мере које би ме (пре)оптеретиле.


Ти си, к'о канда, рођен или у знаку јарца или у знаку овна. Мнооого си бре, што би рекли, принципијелан к'о магарац, да простиш.
Ево, све ти верујем и дижем руке и одустајем и чекам огрозде. Је л' сад у реду?

Ја сам мислила да ти говориш о нектару, а ти о меду.

Сад ја не капирам шта сам рекао а шта си ти укапирала, то можемо на ПП.


А да прескочимо и ПП? Нешто ме све стра' да ћемо се упетљати к'о пилад у кучине, а нема потребе. Ко разумео, ко несхватио, нема везе. И тако се не ради ни о чему нарочито битном, а и баш се сетих да имам нека неодложна посла - морам да посматрам месец који само што ми није провирио кроз прозор.

Јеси ли нашао?


Још не. Нашао сам неки као бусен који би могао да буде, али мислим, по сећању да је то нешто попут нарциса, светло жуто цвета и има цвет као обрнуту круну, па испод још латица, ако добро памтим... Тражићу још...


Нарциси имају шиљато, дугачко, танко, интензивно зелено лишће које избија директ из земље. Каранфил има стабалца као трава, чланковита, и на сваком чланку по два листа, уска и танка и дугачка, бледуњаво зелена.
И не постоји жути баштенски каранфил од миришљаве сорте, барем да ја знам.
Дакле, тражи даље.


zilikaka zilikaka 21:54 30.04.2013

Re: Мој фаворит

razmisljam

zilikakaAj još gospoja što meša nektar i med, al ovaj žuti karanfile, pa ih još i obrće naopačke. Drugi put javite da doturim dobru rakiju. Nemojte više te brlje.Ау, та твоја добра ракија баш добро удара ( Је л' то она кајсија? ), види се по твом коментару. Мислим, са Стефаном пијуцкам ракију уз музичку пратњу, а са Ханселом срчем нектар и бавим се откривањем затурених каранфила.Све си, бре, побркала. ( А ракија може, хвала. )

Nisam pobrkala.
Mislila isključivo na tebe i Hansela, i vaš smisleni razgovor.
milisav68 milisav68 21:55 30.04.2013

Re: Мој фаворит

zilikaka
Aj još gospoja što meša nektar i med, al ovaj žuti karanfile, pa ih još i obrće naopačke.

Drugi put javite da doturim dobru rakiju.
Nemojte više te brlje.



Evo ja nudim meze, računam da će to da podigne koncetraciju, a i manje će da pričaju ako jedu nešto.
razmisljam razmisljam 22:03 30.04.2013

Re: Мој фаворит

zilikaka

Nisam pobrkala.
Mislila isključivo na tebe i Hansela, i vaš smisleni razgovor.


Али, Хансел није ни омирисао ракију ( Бар да ја знам. ).
А осим тога, такве квалификације наше дискусије...
( Зар то неко чита? )
razmisljam razmisljam 22:08 30.04.2013

Re: Мој фаворит

milisav68



Evo ja nudim meze, računam da će to da podigne koncetraciju, a i manje će da pričaju ako jedu nešto.


Ау, финог ли света и добронамерног на све стране!
Ракија, па сад и мезенце...
Све може, захаљевам и благодарим...

( А за ово: ,, manje će da pričaju ako jedu nešto'' ћу те оставити да се надаш. / Узалуд. / )
zilikaka zilikaka 09:32 01.05.2013

Re: Мој фаворит

Evo ja nudim meze, računam da će to da podigne koncetraciju, a i manje će da pričaju ako jedu nešto


pa jel vidiš...?

Hansel Hansel 09:51 01.05.2013

Re: Мој фаворит

И не постоји жути баштенски каранфил од миришљаве сорте, барем да ја знам.

Ама(н) (ти и остали), ко је рекао да је то жуто -- каранфил?!

Рекао сам само да ми стабалце (жбунић) тог неидентификованог цветића донекле личи на "жбунић" тог баштенског каранфила (ја до сада знао назив "турски каранфил" ) и једино што сам погрешио је у оријентацији "круне" . Кад будем имао нало више времена, наћи ћу, ваљда, неку сличку.

А оно о хороскопском и нехороскопском знаку нећу да коментаришем, ово што сам "запео" нема везе с "принципијелношћу".

А Зиликаки само да кажем да сам сада видео на Вестима Б92 прилог о некоме ко има немачки казан који четвороструко дестилује, па прави супер ракију. Такву бих (можда!) и пио...
zilikaka zilikaka 10:37 01.05.2013

Re: Мој фаворит

Такву бих (можда!) и пио...


E, baš me se i pa neka.
Hansel Hansel 11:52 01.05.2013

Re: Мој фаворит

E, baš me se i pa neka.

Ма, не се секирај, ја алкохол у неким приликама попијем само реда ради, а и то не знам зашто, кад -- брате (сестро) -- не волим. Тек понекад у тим приликама налетим на (мени) неко баш лепо вино...

Него, да се вратимо на идентификацију оног цветића -- кажу да се зове лазарица, бар га они тако знају, али овде је већ прецветао, па једва нађох ову сличицу:



Заборавите на моја живописна објашњења...

...
Уф, заборавих ово:

А да прескочимо и ПП? Нешто ме све стра' да ћемо се упетљати к'о пилад у кучине, а нема потребе. Ко разумео, ко несхватио, нема везе. И тако се не ради ни о чему нарочито битном, а и баш се сетих да имам нека неодложна посла - морам да посматрам месец који само што ми није провирио кроз прозор.

Обожавам методу "клин се клином избија".
zilikaka zilikaka 12:08 01.05.2013

Re: Мој фаворит

Него, да се вратимо на идентификацију оног цветића -- кажу да се зове лазарица, бар га они тако знају, али овде је већ прецветао, па једва нађох ову сличицу

To ti je vrsta narcisa, kod nas poznatija kao kriva baba.
Hansel Hansel 13:18 01.05.2013

Re: Мој фаворит

Ето, јел' сам рек'о да је нешто као нарцис?

А ти мени:

Aj još gospoja što meša nektar i med, al ovaj žuti karanfile, pa ih još i obrće naopačke.

Јел' видиш -- није баш наопако, али је мало накриво.

Хвала за потврду, информацију...

П. С. Ово је ваљда исто то:



?
zilikaka zilikaka 13:47 01.05.2013

Re: Мој фаворит

Hansel
Ето, јел' сам рек'о да је нешто као нарцис? ...

П. С. Ово је ваљда исто то:?

Jeste. Ima još.
Hansel Hansel 15:36 01.05.2013

Re: Мој фаворит

Е, пошто си била тако фина () и кад смо се тако лепо испричали, имаш "набац" за стотку (ако те не предухитри Милисав).
zilikaka zilikaka 16:01 01.05.2013

Re: Мој фаворит

Hansel
Е, пошто си била тако фина () и кад смо се тако лепо испричали, имаш "набац" за стотку (ако те не предухитри Милисав).

Neće Milisav.
zilikaka zilikaka 16:01 01.05.2013

Re: Мој фаворит

Hansel
Е, пошто си била тако фина () и кад смо се тако лепо испричали, имаш "набац" за стотку (ако те не предухитри Милисав).

Neće Milisav.


EDIT: Nije da sam se zatrčala, nego tela da overim.
Hansel Hansel 19:50 01.05.2013

Re: Мој фаворит

Дуплирана стотка, то ваљда још није било на Блогу.
razmisljam razmisljam 16:10 02.05.2013

Re: Мој фаворит

zilikaka

pa jel vidiš...?



razmisljam razmisljam 17:21 02.05.2013

Re: Мој фаворит

Hansel

Рекао сам само да ми стабалце (жбунић) тог неидентификованог цветића донекле личи на "жбунић" тог баштенског каранфила (ја до сада знао назив "турски каранфил" )...


Е, очигледно је да се не сналазиш баш најбоље у хортикултури.
ОК. Ниси помињао жути каранфил, каз'о си само да личи ( а не личи ), али и даље остаје да бркаш појмове. Баштенски каранфил ( Име му је сасвим условно - у ствари не знам како се зове, може бити само карнфил. ) је оно чије сам слике у ружичастој и белој боји качила, а турски каранфил је ово:



А оно о хороскопском и нехороскопском знаку нећу да коментаришем, ово што сам "запео" нема везе с "принципијелношћу".


Не мораш да коментаришеш, али, то неће променити моје гледање на твоју принципијелност.
razmisljam razmisljam 17:26 02.05.2013

Re: Мој фаворит


zilikaka
Hansel
Него, да се вратимо на идентификацију оног цветића -- кажу да се зове лазарица, бар га они тако знају, али овде је већ прецветао, па једва нађох ову сличицу

To ti je vrsta narcisa, kod nas poznatija kao kriva baba.


'Ајде да не дужим јер сте вас двоје већ, као што видим, разменили информације и сличице, и уопште, водили један веома конструктиван и поучан дијалог док мене није било.
Дакле, да, нарцис, али и суноврат и зеленкада.

Крива баба?
razmisljam razmisljam 17:35 02.05.2013

Re: Мој фаворит

zilikaka


EDIT: Nije da sam se zatrčala, nego tela da overim.




Уживај ( Види како Финци фино свирају ћемане. ):

razmisljam razmisljam 17:37 02.05.2013

Re: Мој фаворит

Hansel
Дуплирана стотка, то ваљда још није било на Блогу.


Ма, знаш ти њу: мора да се истакиње.
Hansel Hansel 23:33 02.05.2013

Re: Мој фаворит

razmisljam

Hansel
Рекао сам само да ми стабалце (жбунић) тог неидентификованог цветића донекле личи на "жбунић" тог баштенског каранфила (ја до сада знао назив "турски каранфил" )...

Е, очигледно је да се не сналазиш баш најбоље у хортикултури.
ОК. Ниси помињао жути каранфил, каз'о си само да личи ( а не личи ), али и даље остаје да бркаш појмове. Баштенски каранфил ( Име му је сасвим условно - у ствари не знам како се зове, може бити само карнфил. ) је оно чије сам слике у ружичастој и белој боји качила, а турски каранфил је ово:

Јесте, не сналазим се довољно добро, али, да нагласим , говорио сам САМО о листовима. А пошто нисам благовремено видео (или регистровао) слику белог каранфила који си поставила, ондаК сам се лакше збунио асоцирајући турски. А имали смо баштенски, а некад, мноого давно, и турски.

И, видим да ниси дала препоруку оном набацу за стотку! Заиста, стварно... уз немењање мишљења о "принципијелности" (а само је добра воља)... ја, ја... ја сам КОНСТЕРНИРАН!
razmisljam razmisljam 23:50 02.05.2013

Re: Мој фаворит

Hansel

Јесте, не сналазим се довољно добро, али, да нагласим , говорио сам САМО о листовима. А пошто нисам благовремено видео (или регистровао) слику белог каранфила који си поставила, ондаК сам се лакше збунио асоцирајући турски. А имали смо баштенски, а некад, мноого давно, и турски.


A јесте ли имали у башти зевалице? Ја сам волела да се играм њима - да малтретирам цветиће да зевају.



( Ово ја сада намерно скрећем с теме иако ме и даље живо занима да ли си нашао баштенске каранфиле. )

И, видим да ниси дала препоруку оном набацу за стотку! Заиста, стварно... уз немењање мишљења о "принципијелности" (а само је добра воља)... ја, ја... ја сам КОНСТЕРНИРАН!


Пази, стварно нисам.
Чист превид, ненамеран, али, џабЕ ( Мах, мах Мирели. ) ми сад правдање.
Грешку исправила.

Добро, добро, добро, ћу да мењам мишљење и став и угао посматрања и дефиницију принципијелности и набавићу ону магарећу капу и сешћу у последњу клупу, само се одконстернирај, молим те.

Hansel Hansel 09:41 03.05.2013

Re: Мој фаворит



Јеси ли видела ону рекламу "Време је да се зарони у суштину ствари... да се промени угао гледања"... Једна од најлепших и најдуховитијих (у комбинацији) у не знам колико последњих година.

али, џабЕ ( Мах, мах Мирели.

Како сад -- Мирели, када си рекла да ти се допало моје тумачење (личног осећаја) за "џабА", што би ваљда било у и овом контексту?!

Некад бејаху негде и зевалице, а каранфилу не уђох у траг. Надам се да ипак опстаје, само да се сада загубио у набујалој трави.
zilikaka zilikaka 10:16 03.05.2013

Re: Мој фаворит

E, a da ja ipak doturim onu rakiju?
Vidim, krenuo vas divan, i potrajaće, a ne ide na suvo....
razmisljam razmisljam 15:46 03.05.2013

Re: Мој фаворит

Hansel

Јеси ли видела ону рекламу "Време је да се зарони у суштину ствари... да се промени угао гледања"... Једна од најлепших и најдуховитијих (у комбинацији) у не знам колико последњих година.


Вероватно јесам, али ја имам условни рефлекс да искључим пажњу чим крену рекламе, тако да је се не сећам.
Ево, потрудићу се да је уочим првом следећом приликом. Мада, с обзиром колико времена посвећујем ТВ-у, ко зна када ће то бити.
У сваком случају, биће ми драго да видим и неку лепу рекламу, за промену.
Већина ме баш онако жестоко живцира, па сам стога и увежбала рефлекс самоискључивања.

Како сад -- Мирели, када си рекла да ти се допало моје тумачење (личног осећаја) за "џабА", што би ваљда било у и овом контексту?!


Па, баш зато.
Волим да те мало држим у констернираном стању.

Некад бејаху негде и зевалице, а каранфилу не уђох у траг. Надам се да ипак опстаје, само да се сада загубио у набујалој трави.


Надам се и ја.
Скромна је то биљка и претпостављам да уме да се снађе и у неповољним условима.
razmisljam razmisljam 15:49 03.05.2013

Re: Мој фаворит

zilikaka
E, a da ja ipak doturim onu rakiju?
Vidim, krenuo vas divan, i potrajaće, a ne ide na suvo....


Ни ми је јасно шта си и до сада чекала?
Па ваљда већ знаш како то иде када Хансел и ја кренемо са распростирањем чаршаФа.
Hansel Hansel 17:45 03.05.2013

Re: Мој фаворит

zilikaka
E, a da ja ipak doturim onu rakiju?
Vidim, krenuo vas divan, i potrajaće, a ne ide na suvo....

Ово је латентно такмичење у издржљивости (по ко зна који пут), цијеним.
razmisljam
Вероватно јесам, али ја имам условни рефлекс да искључим пажњу чим крену рекламе, тако да је се не сећам.

Слично и ја: и оно што видим (а обично не гледам) -- скоро као да нисам видео, оно што чујем -- скоро као да нисам чуо. Ову рекламу сам коначно "снимио", али када сам ти писао, имао сам проблем да се сетим шта рекламира. (Озбиљно, када би неко студиозно анализирао колико рекламе стварно имају, тј. немају ефекта, маркетинг би био десеткован. ) Први је клинац који ставља маску за роњење и зарања.
када Хансел и ја кренемо са распростирањем чаршаФа.

Ово су више оне кухињске крпе...
stefan.hauzer stefan.hauzer 21:16 03.05.2013

skroz iznenada

meni je kod razmišljalice najlepše
...uvek se setim nekih starih lepih stvarki
,koje sam puštao raznim cicama,
a one se pravile da im se dopadaju.

sally cinnamon you are my world
(posle ove stvarke,nikad nisam jeo sutlijaš bez cimeta)

razmisljam razmisljam 23:04 03.05.2013

Re: Мој фаворит

Hansel

Ово је латентно такмичење у издржљивости (по ко зна који пут), цијеним.


Не, то је само очигледан доказ колико је тешко бити добра блогодомаћица и колико труда треба у то уложити када гости заседну, па не знају да нађу врата.

Шала, шала, шала...
Је л' видиш да намигујем?
Немој да ми се поново констернираваш, молим те. Није добро за тен.

Али није такмичење.
Барем ја то не видим на тај начин.
Блог је замро, а ми смо остали да још мало проћаскамо о овоме и о ономе и о још којечему.

И то је то.

Слично и ја: и оно што видим (а обично не гледам) -- скоро као да нисам видео, оно што чујем -- скоро као да нисам чуо. Ову рекламу сам коначно "снимио", али када сам ти писао, имао сам проблем да се сетим шта рекламира. (Озбиљно, када би неко студиозно анализирао колико рекламе стварно имају, тј. немају ефекта, маркетинг би био десеткован. ) Први је клинац који ставља маску за роњење и зарања.


Имам исти проблем. Свиди ми се покоја реклама с времена на време, али шта ми се у њој препАручује, да м' убијеш појма немам. Ове што се појављују по ободима сајтова и искачу по веб страницама не констатујем ама ни зеру. Што се мене тиче, као да их и нема. Никада ми није пало на памет да покушам да их простудирам.

Дакле, маркетиншка индустрија би поред мене засигурно чабрилала.

( Узгред, обратих пажњу вечерас, али нисам уочила рекламу о којој говориш. Наставићу са ,,осматрањем''. )

Ово су више оне кухињске крпе...


Их, ти нас баш потцењујеш, што није ни мало лепо.
razmisljam razmisljam 23:28 03.05.2013

Re: skroz iznenada

stefan.hauzer
meni je kod razmišljalice najlepše
...uvek se setim nekih starih lepih stvarki
,koje sam puštao raznim cicama,
a one se pravile da im se dopadaju.



Е, баш ми је драго због тога.

Само, веруј ми да се нису све правиле; било је гарант и оних које су биле вољне да им се свиди све што је везано уз тебе, само зато што си им се ти допадао ( или су биле заљубљене у тебе, или су те волеле... ).
Дакле, нису све биле претварачице. ( Но, знаш ти то, али си морао да будеш мало опор, а? )

sally cinnamon you are my world
(posle ove stvarke,nikad nisam jeo sutlijaš bez cimeta)


Прва асоцијација на камене руже:



Па друга, само на руже ... ( линкћић )

И сутлијаш са циметом:



( Најукуснији је када га једу две особе истом кашичицом. Али мислим да ти то знаш и сам. )
Hansel Hansel 08:55 04.05.2013

Re: Мој фаворит

razmisljam
Имам исти проблем. Свиди ми се покоја реклама с времена на време, али шта ми се у њој препАручује, да м' убијеш појма немам.

Знаш шта, мислим да проблем немамо ми, него они!

Али није такмичење.

Па, и ја се шалим!

Их, ти нас баш потцењујеш, што није ни мало лепо.

Ја то написао само у односу на заузете површине.
stefan.hauzer stefan.hauzer 11:33 04.05.2013

Re: Мој фаворит

морао да будеш мало опор, а?

ko? ja?



*mora da se šališ
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 15:17 04.05.2013

Re: Мој фаворит

Samo da mahmem i prijavim da nisam prva pocela o hrani i receptima

A sto sam napravila sok od zoveeee, a sto miriseeeee, a sto je ispao superrrrrr

razmisljam razmisljam 17:48 04.05.2013

Re: Мој фаворит

Hansel

Знаш шта, мислим да проблем немамо ми, него они!


Мним да си, може бити, сасвим у праву.

Па, и ја се шалим!


Видех да намигујеш, но, за сваки случај...

Ја то написао само у односу на заузете површине.


Е, ово су кухињске крпе. Оно претходно су чаршаФи.
razmisljam razmisljam 17:56 04.05.2013

Re: Мој фаворит

stefan.hauzer
морао да будеш мало опор, а?

ko? ja?

*mora da se šališ


Пааа... учинило ми се. Праштај ако сам погрешно проценила.

( Како да изгладим ствар? ) ( линкчић )
razmisljam razmisljam 18:05 04.05.2013

Re: Мој фаворит

dusanovaiivanovamama
Samo da mahmem i prijavim da nisam prva pocela o hrani i receptima


Невероватно, али истинито.

( Узвраћам махање. )

A sto sam napravila sok od zoveeee, a sto miriseeeee, a sto je ispao superrrrrr


Уууу..., што ја то волим! ( Хајде погоди због чега ме је једна другарица из средње звала Зовуљак. )

А је л' правиш и од бобица?


dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:20 28.04.2013

:)

razmisljam razmisljam 23:01 28.04.2013

Re: :)

dusanovaiivanovamama


Miris detinjstva<<<LINK


Знаш, мислила сам да ћу ОВО ( линкчић ) моћи да прескочим, али, не иде...

И још нико није окачио слику липе?

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 23:28 28.04.2013

Re: :)

razmisljam


И још нико није окачио слику липе?



Mozda zato sto nije lipanj <<<LINK ti mene dugmetom


razmisljam razmisljam 23:43 28.04.2013

Re: :)

dusanovaiivanovamama

Mozda zato sto nije lipanj <<<LINK ti mene dugmetom


За ово ти следује сурова одмазда.

И шта фали Дугмићима, молићу лепо?
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 23:54 28.04.2013

Re: :)

razmisljam
dusanovaiivanovamama

Mozda zato sto nije lipanj


За ово ти следује сурова одмазда.

И шта фали Дугмићима, молућу лепо?



Jes vala surova <<LINK
razmisljam razmisljam 00:27 29.04.2013

Re: :)

dusanovaiivanovamama

Jes vala surova


Кад смо већкод тога:
,,У круг,
у круг,
у круг,
у круг...'' ( играмо валцер ја и мој друг ) ( линкчић )
zilikaka zilikaka 07:49 29.04.2013

Re: :)

Miris detinjstva<<<LINK



E, ta biljka, što si sličicu postavila mene uvek zbunjivala.

I ja je znam kao jasmin, al opet, pouzdano znam da nema nikakav naročit miris.

Postoji jedna koja se isto sreće po parkovima, cveta prva u proleće, sitnim belim cvetićima koji imaju jako prijatan i prodoran miris. Al to ne znam kako se zove.

E, a zašto sve ovo pričam?
Neke stvari iz pesama postanu jasnije kada dođeš u priliku da omirišeš pravi jasmin.

razmisljam razmisljam 14:31 29.04.2013

Re: :)

zilikaka

E, ta biljka, što si sličicu postavila mene uvek zbunjivala.

I ja je znam kao jasmin, al opet, pouzdano znam da nema nikakav naročit miris.


А је л' ти уопште знаш колики си баксуз?
Лепо сам ти натруковала одговор, додала смајлиће, исконтролисала грешке у куцкању, кликнула на Објави, кад, 'оћеш...: ,, Blog je trenutno nedostupan. Greška. '' Пази, са све овом њањавом креатурицом приде! И тако наредних посата.

И сад, хајде Јово наново.
Кх, кх, кх...
Дакле:

Види је! Опет она зановета.
А јеси л' се ти скривала по јасминовом Џбуњу кад сте играли жмурке? Јеси могла дисати? Мииирииишеее, бре, онолико.
( Само му оно лишће незгодно - боцка и изазива осип код осетљивијих и несвиклих. )

Postoji jedna koja se isto sreće po parkovima, cveta prva u proleće, sitnim belim cvetićima koji imaju jako prijatan i prodoran miris. Al to ne znam kako se zove.

E, a zašto sve ovo pričam?
Neke stvari iz pesama postanu jasnije kada dođeš u priliku da omirišeš pravi jasmin.


'Ајде да ти ово уважим. И то само зато што си већ задоста поомашивала на задату тему, па да не погубиш самоувереност баш сасвим. Не би ваљало, а није ни педагошки.
razmisljam razmisljam 22:24 28.04.2013

Сутра на Студију Б

Колико сам схватила, о проблему са градњом Предах нега центра у Шекспировој ( линкчић ) биће говора сутра у шест на Студију Б.
Тако овде ( линкчић ) каже Мала Мама.
razmisljam razmisljam 13:04 29.04.2013

Re: Мала исправка

razmisljam
Колико сам схватила, о проблему са градњом Предах нега центра у Шекспировој ( линкчић ) биће говора сутра у шест на Студију Б.
Тако овде ( линкчић ) каже Мала Мама.


Моја погрешна интерпретација.
Данас у 13 часова градоначелник се састао у Шекспировој са родитељима деце са сметњама у развоју да би разговарао са њима. Мала Мама је отишла на скуп. Очекујем да ће нас обавестити о резултатима када се са њега врати.

Значи, ништа на Студију Б у шест, али, претпоставка је да ће градски сервис испратити ово дешавање и информисати грађанство о њему.
stefan.hauzer stefan.hauzer 01:24 29.04.2013

.

jaki mirisi? od njih mi suze oči :)


razmisljam razmisljam 13:07 29.04.2013

Re: .

stefan.hauzer
jaki mirisi? od njih mi suze oči :)


Шта да ти на то кажем? ( линкчић )
stefan.hauzer stefan.hauzer 14:35 29.04.2013

Re: .

Шта да ти на то кажем?



sedi,popij rakiju !
prevari jake mirise i to
... kod razmišljalice domaćice.

otprilike sam to očekivao,a ti tu *cry baby



()
razmisljam razmisljam 15:31 29.04.2013

Re: .

stefan.hauzer


sedi,popij rakiju !
prevari jake mirise i to
... kod razmišljalice domaćice.

otprilike sam to očekivao,a ti tu *cry baby


Шта да ти на то кажем? Cantare Por Todo El Mundo Mi Dolor Y Mi Tristeza* ( линкчић ), а у поводу ове моје кардиналне грешке у корацима.

* Не могу да нађем ону праву праву верзију.
Али зато имам у понуди добру ракију дудару.
Може?



()



stefan.hauzer stefan.hauzer 22:59 29.04.2013

Re: .

Може?

dudaru? samo ako će d'udari,
a onda
...da zapevamo (na španskom,naravno )


"mírame, ya estoy aquí
si pudieras mirarme, qué pensarás de mí... *la la la "

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana