Budućnost| Putovanja| Reč i slika

Minhen I (grad i sećanje)

Velimir Mladenovic RSS / 27.04.2013. u 11:19
Neko je počeo da govori o putovanjima. Taj razgovor je prihvatilo celo društvo. Govorili su svi, ponekad i po dvojica u isto vreme. Dobro vino koje su pili u malim, umerenim gutljajima oživljavalo je razgovor. - Volim da putujem! - rekao je odjednom, neočekivano i tiho, jedan mladić, ali sa osmehom u kojem je bilo nesto od prigušenog kliktanja i radosnog polaska.
Ivo Andrić

Minhen je grad u kome je Nevil Čembrlen potpisao neslavni ugovor koji je umirio Adolfa Hitlera, mesto gde je zlatna generacija igrača „Mančester junajteda" poginula u avionskoj nesreći, a letnje Olipijske igre 1972. završene krvoprolićem. To je grad u kome se nalaze pivnice stare i po nekoliko vekova. Kraj ovog grada napravljen je prvi nacistički logor za političke zatvorenike u Trećem Rajhu- Dahau.  Ali bez obzira na to, Minhen je divan grad koji je uspeo da se izdigne iz pepela nakon dva rata i vrati stari sjaj.

Minhen se nalazi na obalama reke Izar, na samim obroncima Alpa i na namorskoj visini od 530m. Pošto su se u starom i srednjem veku ovde ukrštavali putevi od zapada prema istoku i od svera prema jugu Minhen je postao jako značajna raskrsnica puteva kao i trgovački centar te regije. Zahvaljujući ovom geografskom položaju Minhen i dan danas predstavlja važnu raskrsnicu puteva kako kopnenih tako i vazdušnih. Minhen se nalazi u južnom delu Nemačke, a do 1918. bio je prestonica Bavarskog kraljevstva, a duh kraljevstva je još uvek prisutan.

Tu je i specifična arhitektura sa širokim bulevarima i svečanim zgradama i prelepa Rezidencija, dom porodice Vitelsbah koja je vladala Bavarijom. Nema mnogo zamkova na svetu koji izgledaju baš kao u bajci, sa baroknim dvoranama, porcelanskim kolekcijama, dvoranama sa ogledalima i ekstravagantno ukrašenim detaljima.

Ono što Bavarsku čini u svetu prepoznatljivom jesu pivo i čuvene bavarske pivnice. Ipak jedna pivnica zbog svoje autentičnosti i istorije privlači najviše pažnje. To je Hofbräuhaus. Staatliches Hofbräuhaus  je pivnica u Minhenu, sada u državnom vlasništvu. Osnovana je 1589. godine od Vojvode od Bavarske, Wilhelm V. Jedna je od najstarijih pivnica u Minhenu. Namenski je osnovana kao pivnica Kraljevske rezidencije koja se u to doba nalazila odmah iza ćoška.

Pivo je veoma brzo postalo toliko popularno da je 1632. spasilo grad od uništenja. Kada je Švedski kralj Gustavus Adolphus izvršio invaziju Bavarije pristao je da ne spali Mihen i ostavi građane na miru ukoliko mu predaju nekoliko taoca i 600 000 buradi Hofbräuhaus piva.

Wolfgang Amadeus Mozart je živeo iza bloka u kasnom 18 veku. U njegovoj pesmi koju je napisao tvrdio je da je napisao operu Idomeneo posle nekoliko poseta Hofbräuhaus-u.

U 19 veku mnoge pivare u Minhenu uključujući i Hofbräuhaus pretvorene su u velike pivnice, restorane, sa velikim prostorijama za svadbe, koncerte i razna veselja.

Posle Prvog Svetskog Rata su postale deo haotične politike u tom periodu. Vladimir Lenin je bio jedan od redovnih posetioca Hofbräuhaus-a.  1919. Komunistička Vlada Mihnena je postavila svoj štab u ovoj pivnici. A 1920 godine Adolf Hitler i Nacionalni Socijalisti su održali svoj prvi sastanak u Festsaal prostoriji na 3 spratu. Hofbräuhaus u Minhenu je jedna od pivnica koje su koristili Nacisti za svoje potrebe.

Druge poznate osobe koje su posećivale kroz istoriju ovo mesto su i John F. Kennedy, Thomas Wolf... Hofbräuhaus ima svoje regularne goste za koje je uvek u određenom danu rezervisan sto. Svi imaju svoju kriglu koja se čuva pod katancem. Pored regularnih gostiju stotinak turista svakodnevno posećuje ovu pivnicu...

 

Ciklus priča iz Bavarske. Nastaviće se...

01. Minhen I (grad i sećanje)- o gadu Minhenu i njegovim pivnicama

Sledeći tekst: Ludvig II život i zamkovi

 

 

 

Atačmenti

  • 01.jpg / 118.6 / KB image/jpeg
  • 02.jpg / 430.19 / KB image/jpeg

Tagovi



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jedi-knight jedi-knight 11:42 27.04.2013

1.

Ima i Bajern, ali i Minhen 1860.
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 11:44 27.04.2013

Re: 1.

Ima! Vecina navija za Minhen 1860. Kazu da bogati navijaju za Bajern.

49 41 49 41 12:51 27.04.2013

Minhen u crticama



Stanovali smo dve i po god. u poprecnoj ulici stotinjak metara iza hotela.
Maximilian Strasse, je vazila za najskuplju ulicu u Bayernu, pa i u Nemackoj.

Grad neverovatno dobro organizovan, u pogledu javnog saobracaja, cistoce, parkova.
Izar nam je bio na dohvat ruke - svo slobodno vreme leti smo provodili pored njega.

Kad je te godine Nemacka osvojila evropsko prvenstvo, navijaci su kruzili i urlali do 3 ujutru. Od spavanja, skoro da nam nije bilo ista.

Kcerki kao "danak" setnje, se morala uvek kupiti velika pereca - da dete ne gubi vreme dok trckara okolo.
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 13:08 27.04.2013

Re: Minhen u crticama

prelepa fotografija. hvala
deset_slukom deset_slukom 13:07 27.04.2013

Podsetilo

me na nekoliko meseci provedenih u olimpijskom gradu, olimpijske '72. Na sveža jutra, buđenje uz lavež foka i riku lavova, u zoološkom vrtu, na obali Izara. Ne, nisam bio u kavezu.

Na neverovatne prodavnice ploča. Na Kooper-a i Shuggi-jev solo na gitari.

bolid1 bolid1 13:59 27.04.2013

Re: Podsetilo

U Minhenu je i Deutsches Museum, neverovatna kolekcija svega i svacega, proveo sam tamo 5h i, cini mi se, mogao jos 5h...potpuno fantasticno mesto.

Setam se kroz deo sa fizikom i naletim na "uradi sam" Milikenov eksperiment (dokazivanje naelektrisanja elektrona)...imali smo mi to na vezbama iz Atomske ali ziv covek nije uspeo da uradi vezbu jer je aparatura bila u stanju raspada tako da nista zivo nisi mog'o da uradis.

Stanem ja pored, bacim oko na uputstvo i dovrsim poso sa vezbi, jos se ispricam sa kolegom koji doso da mi pokaze, covek tad bio, valjda, druga godina studija i radio tamo preko leta.

Ne bi o tome da su vikendom radionice iz Nanotehnologije na koje dolaze skolska deca da ih uce nauci na pravoj aparaturi...potpuno, ali potpuno ludilo kako je dobro mesto.

LINK
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 14:13 27.04.2013

Re: Podsetilo

DIVAN veliki grad, ali mi se vise dopao recimo nirnberg.
deset_slukom deset_slukom 14:46 27.04.2013

Re: Podsetilo

bolid1
U Minhenu je i Deutsches Museum, neverovatna kolekcija svega i svacega, proveo sam tamo 5h i, cini mi se, mogao jos 5h...potpuno fantasticno mesto.

Najčešće sa ovakvih mesta čovek odlazi sa osećajem sličnim onome, kada odličan film odgleda sa desete kopije VHS kasete. Vidiš taman dovoljno da shvatiš šta sve još nisi video.
Ovaj muzej mi je ostao "pod obavezno", za neko buduće vreme. Nažalost, danas mi je mnogo teže odlučiti se za takav poduhvat. Nekada je skoknuti do Minhena bilo 'nako.
bolid1 bolid1 17:24 27.04.2013

Re: Podsetilo

deset_slukom



Hehehe, VHS...stoji!

hajkula1 hajkula1 22:03 27.04.2013

Munich


Možda jednom opet prošetam.

+


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana