Biz| Društvo| Ekonomija| Zdravlje| Život

Trči da bi stajao u mestu

WBinSerbia RSS / 26.04.2013. u 20:17

Srbija troši 250 evra po glavi stanovnika na zdravstvo, dok Engleska troši 3500 funti, a Amerika čak 7000 dolara. Kad gledate samo brojke pomislićete da SAD ima najbolji a Srbija najgori sistem zdravstvene zaštite. Pa, nije to baš tako jer nije sve u parama. Holandija troši manje od Nemačke po glavi stanovnika na zdravstvo pa ipak ima bolji sistem zdravstvene zaštite prema istraživanju koje je sprovela institucija Evro-zdravstvo.

No, novac jeste važan i ima ih koji tvrde da je srpski zdravstveni sistem pristojan za zemlju sa takvim društvenim dohotkom ali da nije onako dobar kakav je bio u Jugoslaviji. Međutim, u ovom momentu zemlja teško može povećati iznos koji izdvaja za zdravstvo. Tih 260 evra po glavi stanovnika iznosi čak 11 odsto društvenog dohotka što Srbija jedva da može da izdrži. Dakle, šta se može učiniti da se situacija popravi? Možda je početak odgovora na to pitanje da pogledamo kako se taj novac troši.

Da krenemo od transparentnosti s obzirom da mnogi od vas redovno pokreću pitanje korupcije? Već deset godina Srbija radi na izradi Nacionalnog zdravstvenog računa. Taj posao valja završiti što pre. Zašto? Zato što će nam to jasno pokazati koliko je novca ušlo u sistem, za šta se taj novac koristio i koliko je svaka intervencija koštala. Taj račun ne samo da će svakome dati uvid u te brojeve već će pomoći kreatorima zdravstvene politike da odluče o tome šta u Srbiji ima smisla. I mada je važno zadržati osnovni paket zdravstvenih usluga za stanovništvo, shvatanje da svako treba da ima pravo na sve, na žalost, nije održivo a sadržaj osnovnog paketa zdravstvene zaštite možda treba pretresti.

Informacione tehnologije sa svoje strane mogu smanjiti mnoge sadašnje troškove. Svetska banka već je pomogla Srbiji da opremi 158 domova zdravlja i četiri specijalizovane ustanove - za studente i stara lica - sa serverima, kompjuterima, štampačima, čitačima bar-kodova i čitačima kartica. Ovakve stvari potrebne su celom sistemu zdravstvene zaštite. Ako medicinski radnici lako mogu da pristupe zdravstvenim kartonima pacijenata to snižava troškove zakazivanja pregleda, izdavanja recepata, smanjuje ili ukida ponavljanje istih analiza, itd...

Stručnjaci tvrde da Srbija svoja ograničena sredstva ne koristi na najefikasniji i najkorisniji način kad su u pitanju domovi zdravlja, bolnice i klinički centri. Ne samo da kažu da zemlja jako malo troši na preventivnu medicinu - za razliku od onoga što troši na lečenje -  već dodaju da se 80 odsto svih intervencija može obaviti u domu zdravlja: od dijagnoze bolesti, preko manjih hirurških intervencija i boravka u dnevnim bolnicama (na primer, u njima se može obaviti dijaliza). Ima puno primera iz mnogo zemalja koji pokazuju da domovi zdravlja (primarni centri zdravstvene zaštite) pružaju isti kvalitet usluga za mnogo manje para kad su u pitanju ovakve intervencije.

Saradnja sa privatnim sektorom takođe može pomoći. Da vam dam primer: u državnim bolnicama ima 17 skenera i kažu mi da ljudi čekaju i po 8-9 meseci da dodju na red, a u privatnim ustanovama ima 36 skenera koji nisu stalno u upotrebi. Zar ne mislite da bi imalo smisla da se ljudima pruži prilika da koriste ovakvu priliku time što bi Fond zdravstva ugovorio plaćanje usluga privatnih ustanova i što bi razvio neki oblik saradnje privatnog i državnog sektora?     

Ako Srbija želi da zadrži dobar sistem državne zdravstvene zaštite obezbeđujući razuman nivo brige za sve, način finansiranja mora da se unapredi. Zar vas to ne podseća na čuvenu izreku Berta Lankestera, u ulozi Princa Saline, u filmu „Leopard", nastalom po knjizi Đuzepea Tomasa di Lampeduze: „Ako želimo da stvari ostanu onakve kakve su, one moraju da se promene"?



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 21:00 26.04.2013

ŠBBKBB?

Ih, šta bi to bilo kad bi bilo...

...pa onda bi nestalo korupcije. pacijenti bi mogli da se pregledaju mnogo brže nego "za godinu dana" (ili da plate privatan pregled za koji dobijaju informaciju na licu mesta gde im se zakazuje "za godinu dana" i td..itd...i onda to više nije zabavno ni interesantno onima koji love u mutnom i baš im je dobro ovako?

A to sigurno nismo mi, Korisnici Usluga, tj. Pacijenti?

Preporuka za tekst i hvala na veoma dobrim savetima.
antioksidant antioksidant 21:35 26.04.2013

.

sistem zdravstvenog osiguranja i sistem zdravstvene zastite su razlicite stvari
a problemi postoje u oba
i da, fina je ova tema. veoma znacajna
skyspoter skyspoter 22:01 26.04.2013

.

dok Engleska troši 3500 funti

koja godina?

UK
Spending per person on health services,
2010-11, £1900

Spending on health services as a
percentage of total public spending,

2010-11, 22%

source: HERE
=======================================================================
UK
da ne pisem o kidney specialist appointment made last year for jul this year - 12 months in advance. And income tax over 30%
======================================================================

highshalfbooze highshalfbooze 22:31 26.04.2013

...

Srbija troši 250 evra po glavi stanovnika na zdravstvo, dok Engleska troši 3500 funti, a Amerika čak 7000 dolara.

sadržaj osnovnog paketa zdravstvene zaštite možda treba pretresti.

Zar vam se ne čini ovo malo kontradiktorno?

Možda u ovom grmu leži zec?

Tih 260 evra po glavi stanovnika iznosi čak 11 odsto društvenog dohotka što Srbija jedva da može da izdrži.


Ili je ovaj blog samo najava da želite da nam uvalite neko gotovo rešenje za monitoring izvršene zdravstvene zaštite, i opet neki kredit kako bi vam platili vaše usluge, a naš BDP da nastavlja da se strmoglavljuje.
ivana23 ivana23 23:54 26.04.2013

Re: ...

Srbija troši 250 evra po glavi stanovnika na zdravstvo, dok Engleska troši 3500 funti


Situacija u ovdasnjem zdravstvu jeste vrlo teska, ali mi nije jasno zasto u UK koja trosi 3500 funti nije bolja nego sto jeste. Citamo mi i Britansku stampu:

Shortage of hospital beds and staff 'forcing patients to sleep in corridors'

vladaxy vladaxy 07:58 27.04.2013

Re: ...

Situacija u ovdasnjem zdravstvu jeste vrlo teska, ali mi nije jasno zasto u UK koja trosi 3500 funti nije bolja nego sto jeste.

Pa zato što država (NHS) raspolaže tim novcem! Kad birokrate počnu da odlučuju šta je za koga dobro i šta kome treba, nikad neće valjati. Ali voli narod "besplatno".

Državno zdravstvo treba ukinuti koliko odmah!

EDIT:
Kako hrvatski birokrata vidi situaciju:
Podsjetivši kako i pacijenti i on, kao ministar, traže odvajanje javnog i privatnog, privatnicima je poručio da svoju kvalitetu dokazuju na tržištu, a ne isključivo radom preko ugovora s HZZO-om. Link

I tu se ne razlikuje od srpskih ministara, samo zaboravlja da kaže da država prvo otme pare od bruto plate. Zašto se država ne ponaša tržišno???
jinks jinks 09:15 27.04.2013

...

Ako želimo da stvari ostanu onakve kakve su, one moraju da se promene

Da li bi ovo moglo da znači da stvari jesu, zbog toga što su sklone promeni. Šta bi onda moglo da znači to da su sklone tome da jesu ... ne znam, možda da su žive, na primer ... uz verovatno još po nešto :)
kleinemutter kleinemutter 10:42 27.04.2013

zdravstvo

Za početak u Srbiji treba svi zaposleni da počnu da rade.

Lekari rade i veliki broj sestara a šta rade oni koji bi trebalo da im pomognu pri radu npr. defektolozi, fizioterapeuti , psihOgolozi i ostali? Šetaju cipele po hodnicima....i svađaju se sa roditeljima.


Na njihove plate se već troše pare iz budžeta!

Troše se i roditeljske jer je usluga gore pomenutih NIKAKVA.



thebee269 thebee269 16:28 27.04.2013

ljudi

Ništa se u zdravstvu neće promeniti, dok se ne promeni svest mnogih koji u tom sistemu rade i to je osnovna boljka, kao uostalom i u svim drigim oblastima društva.
Pre svega pare koje se troše na tehničku modernizaciju, kopm., štampači, i ostalo treba ulagati u promenu svesti zaposlenih, a tehnika mu dođe kao pomoćno sreddstvo.

Za naše uslove para u zdravstvu ima , ali je organizacija i odnos prema tim parama katastrofalan.
Sve ovo govorim posle 30g. provedenih u ovoj delatnosti.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana