NOVINARE UBIJAJU, ZAR NE?

Nebojša Milenković RSS / 15.02.2008. u 01:54

Dada_Kancelarija%20v.jpg8. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru broj 118 u Novom Beogradu pronađena je mrtva Radislava Dada Vujasinović, novinarka lista Duga. Kao zvaničan uzrok smrti tadašnje vlasti navele su samoubistvo.

Sumnju u zvaničnu verziju uzroka smrti Dadine smrti prva je izrazila njena porodica pošto su na mestu Dadine smrti pronađeni tragovi uzoraka krvi dve različite krvne grupe što je pouzdano utvrdila i sudski veštak Mirjana Štajner. Navedene sumnje potvrđuju i nalazi veštačenja po kojima je Dadino ubijeno telo bilo pomerano... Porodica Vujasinović još 1994. godine Okružnom javnom tužilaštvu dostavila je izveštaj stručnjaka za sudsku medicinu Rastislava Lazarevića i balističara Zorana Jovanovića, prema kojima Dada Vujasinović nije mogla sama sebi da nanese smrtne povrede od kojih je izgubila život.

U više navrata advokati porodice Vujasinović nudili su dokaze da je ubistvo namerno zataškavno. U večeri ubistva iz još uvek neobjašnjivih razloga policija nije uzela otiske prstiju s lovačke puške iz koje je pucano, kao ni pramenove iščupane kose nađene pored njenog tela. Takođe na njenim rukama i telu nisu pronađeni tragovi barutnih čestica (Ako neko izvrši samoubistvo tako što sebi iz puške puca ispod leve dojke, moraju da ostanu tragovi barutnih čestica na telu i oko rane. Da je zvanični izveštaj tačan, te čestice bi se nalazile na tim mestima, Miroslav Todorović, sudija Okružnog suda). Odeća u kojoj je Dada ubijena je uništena, takođe ne postoji ni zapisnik o iznetim stvarima iz njenog stana ─ mada su Dadini roditelji primetili nestanak zelene fascikle i audio-kasete koju je Dada uvek nosila sa sobom.


Dada Vujasinović jedna je od prvih novinarki koja je, između ostalih, pisala o licima sa kriminlnom prošlošću koja su tih godina bila preseljena na ratišta - nazivajući ih njihovim pravim imenima. Takođe, pisala je o policajcima i kriminalcima u parlamentu, o Arkanu, Mladiću, Karadžiću, Perišiću, visokim oficirima tadašnje JNA i mafijašima... Jedan od svojih poslednjih tekstova Dada Vujasinović “posvetila” je Željku Ražnatoviću Arkanu.

Iako je tokom akcije Sablja Sablja, nakon hapšenja članova bande Željka Maksimovića Make, koja je u prvoj polovini devedesetih počinila najviše zločina po nalogu tadašnjeg šefa DB Jovice Stanišića, utvrđene mnoge činjenice vezane za ovaj slučaj.

hronika2_1.jpg
Uprkos navedenim činjenicama, ubistvo Dade Vujasinović do danas je ostalo nerasvetljeno.

918819457451b89e429aa2331911839_orig.jpg11.aprila 1999. godine
ispred ulaza zgrade u Lole Ribara 35 (Beograd) u kojoj je stanovao ubijen je novinar Slavko Ćuruvija, urednik i vlasnik nezavisnih listova Evropljanin i Dnevni telegraf.

Samo par dana pre ubistva, 7.aprila 1999. godine u režimskoj Politici ekspres objavljen je tekst Miroslava Markovića Ćuruvija dočekao bombe koji je predstavljao direktan poziv na Ćuruvijin linč. U navedenom tekstu, na osnovu razgovora novinara Ekspresa s Mirjanom Marković, Slavko Ćuruvija optužen je za izdaju (očekivanje i prizivanje NATO bombardovanja Srbije), uz napomenu da ista neće biti zaboravljena.

Slavko Ćuruvija likvidiran je hicima ispaljenim s leđa, u trenutku kada su on i njegova supruga Branka Prpa ulazili u haustor zgrade u kojoj su stanovali.

Dokazano je da je Slavko Ćuruvija u samom danu ubistva ali i u mesecima koji su mu prethodili bio intenzivno praćen od strane operativaca Službe državne bezbednosti Srbije! Istraga o Ćuruvijinom ubistvu došla je čak i do službene beleške pripadnika beogradskog centra DB, u kojoj je navedena tačna satnica Ćuruvijinog kretanja na sam dan ubistva. Policiji su poznata imena ljudi koji su bili zaduženi za njegovo praćenje, kao i onih koji su se zatekli u blizini mesta zločina...

Nalogodavci i izvršioci ubistva Slavka Ćuruvije do danas nisu otkriveni.


hronika_curuvija.jpg

Uprkos navedenim činjenicama, ubistvo Slavka Ćuruvije do danas je ostalo nerasvetljeno.

1621666550466d029adb5d1025041837_big.jpg11. juna 2001.godine u ulazu zgrade u kojoj je stanovao, u ulici Branka Radičevića u Jagodini, ubijen je Milan Pantić dugogodišnji dopisnik Večernjih novosti iz Pomoravlja.

Milan Pantić ubijen je s leđa, udarcem tupog predmeta u temeni deo glave. Slomljenog vrata, u lokvi krvi, u ulazu zgrade pronašli su ga stanari. Kao novinar, Pantić je ostao poznat po bavljenju temama iz oblasti opšteg i privrednog kriminala, uglavnom o pozadini privatizacija preduzeća u jagodinskoj opštini (Jagodinske pivare, Konfekcije Resava, AIK-a), ali tekstovima o brojnim ubistvima.

U mesecima koji su prethodili njegovoj likvidaciji ovaj novinar dobijao je brojne pretnje. U jagodinskom SUP-u potvrdili su da se u danima koji su prethodili ubistvu nekolicina nepoznatih lica vrzmala oko zgrade u kojoj je stanovao. Pojedini radnici Službe državne bezbednosti u medijima su davali i izjave o tome kako znaju ko su Pantićeve ubice...

Govoreći o toku istrage Pantićevog ubistva, na pres konferenciji održanoj marta 2005.godine, Ministar policije Dragan Jočić izjavio je ovde reč o “sticaju okolnosti”, tj. kako Pantić nije trebao da bude ubijen nego samo zastrašen: Pantić je ubijen greškom onih koji su bili poslati da ga zaplaše..., rekao je tada Jočić, dodavši da nije u mogućnosti da precizira ko su izvršioci i nalogodavci zločina.


280233_panta1.jpg

Uprkos navedenim činjenicama, ubistvo Milana Pantića do danas je ostalo nerasvetljeno.


1700813822462e4886171f5699492740_extreme.jpg5.aprila 2007.godine na sajtu pronacističke organizacije „Stormfront“ upućene su anonimne pretnje smrću novosadskom novinaru Dinku Gruhonjiću, šefu dopisništva agencije Beta za Vojvodinu i predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Na forumu pomenutog sajta osvanula je nekolicina poziva na ubistvo Gruhonjića (Tog skota treba ubiti, ne diskutovati o njemu ili Dinko, znamo gde živiš)... Takođe, objavljeni su kompletni podaci o dosadašnjoj Gruhonjićevoj karijeri, uz pretnje da je pripadnicima ove organizacije poznata kućna adresa ovog novosadskog novinara čiju su sliku takođe postavili na svoj sajt.

Svega par meseci pre pretnji Gruhonjiću, na istom veb sajtu objavljena je i lista većine poznatih Jevreja u Srbiji (pored pojedinih imena stajale su i njihove kućne adrese).

Uprkos navedenim činjenicama, pretnje smrću Dinku Gruhonjiću do danas su ostale nerasvetljene.


323809_Dejan_Anastasijevic_06.jpgU noći između 13. i 14. aprila 2007.godine nepoznate osobe pokušale da ubiju novinara nedeljnika Vreme Dejana Anastasijevića, podmetnuvši na prozor spavaće sobe njegovog stana u beogradskom naselju Vračar dve ručne bombe M52/75 (poznatije kao kašikare) od kojih je jedna i eksplodirala. U trenutku napada Anastasijević je spavao, to jest nalazio se u stanu, baš kao i članovi njegove porodice.

Napad na Anastasijevića dovodi se u vezu sa njegovim gostovanjem u emisiji Kažiprst radija B92 u kojoj je komentarisao presudu Škorpionima u specijalnom sudu, Anastasijevićevim svedočenjem u Hagu na suđenju Slobodanu Miloševiću baš kao i seriji tekstova o organizovanom kriminalu i ratnim zločinima. U danima koji su prethodili pokušaju ubistva porodica Anastasijević dobijala je brojne preteće poruke.

Novinar Vremena Miloš Vasić tvrdi da je došao do informacija koje ukazuju na to da je Anastasijević "desetak dana pred eksploziju bio stavljen na nekakve mere, na neku obradu" od strane Službe državne bezbednosti.

U danu napada direktor policije Milorad Veljović izjavio da je u slučaju napada na Anastasijevića reč o pokušaju ubistva sa elementima terorizma. Samo par sati kasnije, rukovodstvo MUP-a smislilo je ideju o insceniranom napadu u kome je Anastasijević postao glavni osumnjičeni.

Dejan Anastasijević pokušaj vlastitog ubistva povezuje sa pokušajem zastrašivanja i likvidacije potencijalnih haških svedoka u procesu protiv Vojislava Šešelja i Jovice Stanišića.

985241096462233d87374f271215286_extreme.jpg

Uprkos navedenim činjenicama, pokušaj ubistva Dejana Anastasijevića do danas je ostao nerasvetljen.



Komentari (94)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ceda_urosevic ceda_urosevic 02:14 15.02.2008

Kad pogledam slike

ovih ljudi, Dade, Milana, Slavka, i kad pogledam Dejanovu i Drinkovu sliku -- jedino mogu da zaključim da su ova poslednja dva čoveka imali mnogo sreće.
Koliko je tužno. Isto mi je kad pomislim na Topčider, na druge nerečene slučajeve. Sve ovo staje u šest slova -- Srbija. Odvratno. Mnogo mi je za ovu nedelju podsećanja iako sam napisao da treba svakodnevno da se podsećamo jer munjevito brzo zaboravljamo. Jednostavno -- mučno je.
Neću da patetišem više, ali je zaista tužno i nepravedno da tužnije i nepravednije ne može biti.
margos margos 02:25 15.02.2008

Re: Kad pogledam slike

ceda_urosevic
ali je zaista tužno i nepravedno da tužnije i nepravednije ne može biti.

Svaka od ovih priča je monstruozna, ali meni lično je Dadino ubistvo najstrašnije, jer su tako otvorili vrata narednim zločinima, a zatvorili usta mnogim poštenim novinarima. Time je, dodatno, osramoćena jedna profesija. A istina sakrivena.
Previše žrtava, a svaka nenadoknadiva!
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 03:23 15.02.2008

Ćuruvija dočekao bombe!

"Presuda" Ćuruviji najavljena, pet dana prije njegove smrti, u uvodniku režimske "Politike Ekspres".
Taj tekst je potom prenijela i RTS u svom udarnom Dnevniku. Pod naslovom "Ćuruvija dočekao bombe", Miroslav Marković sročio je optužbu i donio presudu:

"...Je li to bio trenutak kada je 'izdaja dostigla najvišu tačku', kako je rekla profesor Mirjana Marković, objasnjavajući, da 'izdaja nije uvek i neizostavno bila direktna i brutalna', pa nastavila: 'Kao što je, na primer, meni izgledala pre neki dan kada mi je u JUL-u vlasnik jednog beogradskog dnevnog lista rekao da podržava SAD u njihovoj želji da bombarduju Srbiju i da će to bombardovanje Srbe naučiti pameti..."

"Reč je, dabome, o Slavku Ćuruviji", otkrio je Markovic i potom zaključio: "Danas, kad te željno očekivane i prizivane bombe ubijaju Srbiju, izdajnici ćute... Ako čekaju da Srbi i Srbija budu pokoreni, uzalud čekaju.
A ako su se nadali da će njihova izdaja biti zaboravljena, uzalud su se nadali!"


Nebojša Milenković Nebojša Milenković 14:11 15.02.2008

Re: Kad pogledam slike

DADA VUJASINOVIĆ - PRVA ŽRTVA

Dada Vujasinović, iz emisije Sedma sila, NTV Studio B, 1993: Mislim da, ako se stvarno vlast misli da razračuna s kriminalom, onda treba pod hitno, ali pod hitno, da se odrekne usluga takvih ljudi jer je sramota i nedopustivo je za jednu ozbiljnu državu da u establišment bira ili stavlja ljude koji su skloni kriminalu i koji su se bavili kriminalom i koji su dokazano kriminalci svetskog ranga.

Pišući o brojnim nerasvetljenim ubistvima u Beogradu pozvala je komandanta Srpske dobrovoljačke garde, a tada i narodnog poslanika, Željka Ražnatovića Arkana i zamolila ga da komentariše taj talas nasilja. On joj je zapretio - ako te zanima ko je sledeći, napiši da si ti i da sam ti ja to rekao.

"Ne znam šta ga je toliko iznerviralo, nisam pitala za kriminalce, nego za biznismene", napisala je Dada.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 17:55 15.02.2008

Dada Vujasinović

Dada Vujasinović o tužbi SPS-a, tekstu Istina o Arkanu,
o profesionalnoj etici, hrabrosti i strahu...

think-pink think-pink 17:07 17.02.2008

Re: Kad pogledam slike

Sve ovo staje u šest slova -- Srbija. Odvratno.



Kada ti je Srbija tako odvratna i kada je identifikujes samo sa odvratnim stvarima, predlazem ti da se preselis na neko bolje mesto.
I Srbiji ce biti lakse bez tebe, koji je se gadis.
doktorka doktorka 17:29 17.02.2008

Re: Kad pogledam slike

think-pink
Sve ovo staje u šest slova -- Srbija. Odvratno.Kada ti je Srbija tako odvratna i kada je identifikujes samo sa odvratnim stvarima, predlazem ti da se preselis na neko bolje mesto.I Srbiji ce biti lakse bez tebe, koji je se gadis.


sve je sklono promenama pa i srbija. zato ,zasto da ne , pokusacemo da je promenimo pa da ne bude vise odvratna za zivot.
outcast outcast 20:04 17.02.2008

Re: Dada Vujasinović

Nebojsi Milenkovicu zahvalnost za podsecanje.

Dadin otac je zeleo nesto da kaze, ali s obzirom da nije mogao da se registruje, ja to radim u njegovo ime

Za one koje to interesuje:

"Skoro ce biti 14 godina od ubistva nase cerke Dade i ujedno toliko godina nase teske bitke za istinu. Tesko je bilo sa ignorisucim stavom zvanicnih organa, a jos gore je bilo ponasanje Dadinih "kolega" koji su se sporadnicno javljali, uglavnom zbog licne promocije.

Kada je jednom poznatom "novinaru" (danas glavnom i odgovornom uredniku jednog nedeljnika), stavljena primedba na jedan njegov tekst o slucaju,odgovorio je "pa necemo mi valjda da vodimo vasu bitku".

Nasa upornost, uz pomoc casnih izuzetaka koji su nam pomogli (oni znaju ko su!), doprinela je da slucaj ne padne u zaborav.

Do sada zvanicni organi su se bavili "istrazivanjem"ociglednih dokaza: na primer nalaz strucnjaka sudske medicine iz Novog Sada, kojim je utvrdjeno postojanje druge krvne grupe(A), pored Dadine (0), na fotelji na kojoj je Dada iskrvarila dovode u sumnju ispravnost jedne od najsavremenijih metoda za utvrdjivanje krvnih grupa ali samo za drugu krvnu grupu, iako su obadve utvrdjene istom metodom.

Da su nadlezni dobro procitali obdukcioni zapisnik dr. Aleksandrica, pronasli bi dovoljno razloga da delo kvalifikuju kao ubistvo i u tom pravcu usmere svoje aktivnosti.

Istrazno odelenje okruznog suda u Beogradu je (ponovo) aktivno preuzelo slucaj i nalozila novo vestacenje i istragu (ukoliko kao i par puta do sada je neki mocnik ne zaustavi).

Verujemo obecanju Javnog Tuzioca Republike Srbije gospodinu Radovanovicu da ce se sada ici do kraja.

Ovom prilikom se zahvaljujemo svima koji su nam daju javnu podrsku."

Radislav Vujasinovic

ceda_urosevic ceda_urosevic 21:55 17.02.2008

Re: Kad pogledam slike


think-pink
Kada ti je Srbija tako odvratna i kada je identifikujes samo sa odvratnim stvarima, predlazem ti da se preselis na neko bolje mesto.
I Srbiji ce biti lakse bez tebe, koji je se gadis.


Think-pink, preporučujem ti da odslušaš novu špicu Peščanika gde ćeš naći odgovor na ovo što si rekao/la. Obrati pažnju na deo kad Marko Vidojković priča.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:51 18.02.2008

Re: Dada Vujasinović

Hvala vama na javljanju!
zoricag zoricag 02:22 15.02.2008

Zveri

Žao mi samo zato što sam spoznala, kakve su, u stvari, zveri ljudi. Kako lako čovek postane zver. Žao mi je jer sam voljom sudbine rođena ovde. A moglo je da se desi da se rodim negde drugde i provedem ceo život u srećnoj zabludi o ljudskom rodu.


Dada Vujasinovic
doktorka doktorka 02:25 15.02.2008

Mi i Rusi



"Više od 1.000 novinara i tehničara izgubilo je život dok su obavljali svoj posao u poslednjih 10 godina u svetu, ali najviše njih u Iraku i Rusiji, saopštio je Međunarodni institut za bezbednost novinara (INSI).

Većina žrtava su bili muškarci koji su nastradalii u svojim zemljama, a gotovo polovina njih je ubijena iz vatrenog oružja. Ostali su poginuli u eksplozijama, pretučeni na smrt, mučeni ili im je odrubljena glava.

Prema izveštaju tog instituta sa sedištem u Briselu, velika većina ubijenih je bila stalno zaposlena, 91 odsto njih u odnosu na devet odsto koliko je bilo honoraraca.

Jedan od osam tih slučajeva je procesuiran, dodaje se u izveštaju i ukazuje da ti podaci samo pokazuju "koliko je postalo opasno pratiti vesti".

"Nalazimo se na rizičnoj tački u novinarstvu - pošteno i brzo izveštavanje je neophodno kao nikad ranije, a rizici za one koji to rade su veći nego ikada", ukazuje INSI.

Rusija je u izveštaju navedena kao zemlja u kojoj je sve veći broj ubijenih novinara, uključujući i Anu Politkovsku i nedavnu smrt vojnog komentatora "Komersanta" Ivana Safronova za koga kolege sumnjaju da nije izvršio samoubistvo, kao što navodi policija.

Međutim, INSI ukazuje da gotovo svakog dana umre po neki manje poznat novinar. "Mislim da u Rusiji imamo veliki problem", rekao je direktor INSI-ja Rodni Pinder i ukazao da je od dolaska na vlast predsednika Vladimira Putina u Rusiji umro veliki broj novinara, a da nije bilo nijedne presude ..."

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 13:09 15.02.2008

OBAVEZNO ČITANJE!

Na prvi pogled, delovaće kao skretanje sa teme
ali ne mogu a da vam ne preporučim SJAJAN, AL SJAJAN!!!
tekst Svetislava Basare o proroku iz Belanovice

SUNOVRAT MRTVOG PUVALA
Treger Treger 02:23 15.02.2008

Nema tu šta da se rešava

Zna MUP koje to uradio samo mi ne znamo. I nema potrebe da uzimjau ljudima otiske kad ih i ovako neće izvoditi na sud.Ako zagusti pobiće i njih. Ako ste zaboravili ja nisam izjavu Jočića o novinaru Pantiću. Pa nijedan ministar u svetu ne bi ostao ni minuta na svom mestu da da onakvu izjavu.Prama tome znase ko je to uradio a i mi ćemo saznati.Kaad tad će istina izaći na delo.Pa neće Palma večito biti na vlasti.
Filip Mladenović Filip Mladenović 02:24 15.02.2008

Podsećanje i na novinara Dušana Bogavca

Ovom tužnom spisku treba dodati i ime novinara Dušana Bogavca, koji je tokom osamdesetih godina osnovao novinarski Fond solidarnosti, za pomoć koleginicama i kolegama koji su zbog pritisaka režima ostali bez posla. Takodje, pokrenuo je i projekat "ŠTA DA SE RADI?", neku vrstu preteče "Peščanika", nastojeći da uz pomoć intervjua sa vodećim intelektualcima tadašnje Jugoslavije, prikupljenih i objavljenih u formi knjiga, upozori na srljanje zemlje u govor mržnje i gradjanski rat, ali i ukaže na puteve demokratskog i civilizovanog razrešenja YU krize.
Medijskom manipulacijom Miloševićevih aparatčika u listu "Politika" i u TV Beograd, pretnjama tajnih službi i blaćenjem od strane Vojislava Šešelja, Dušan Bogavac je ostao bez posla, prokažen i unižen. Dakle, ubijen je moralno i profesionalno!!!
Usledio je kancer sa metastazama i smrt 1990, u 59. godini života.
Danas uspomenu na Dušana Bogavca čuva Zadužbina, tj. fondacija sa njegovim imenom, pod okriljem NUNS-a, kao i nagrada za novinarsku etiku i hrabrost, koja se dodeljuje od 1991. godine i čiji su dobitnici naša najuglednija novinarska pera, od Stojana Cerovića, Corax-a, Nebojše Popova i Dejana Anastasijevića do Svetlane Lukić, Brankice Stanković, Vukašina Obradovića i redakcija časopisa "Ekonomist" i dodatka "BETON" u dnevnom listu "Danas".
doktorka doktorka 02:44 15.02.2008

Истрага о смрти Даде Вујасиновић


После 13 година први пут биће саслушани отац новинарке Радислав Вујасиновић, и Братислав Грубачић са којим је била у емотивној вези

Радислава Дада Вујасиновић (www.dadavujasinovic.com) Окружни суд у Београду ће, после тринаест година, поново спровести истражне радње поводом смрти новинарке Радиславе Даде Вујасиновић, сазнаје "Политика". Први пут истражни судија саслушаће њеног оца Радислава Вујасиновића и Братислава Грубачића, са којим је новинарка била у емотивној вези. Ново вештачење трагова пронађених у стану истражни судија ће поверити Националном криминалистичко-техничком центру МУП-а Србије.

Радећи у недељнику "Дуга" Дада Вујасиновић је извештавала са ратишта, писала је о спрези криминала и власти у Србији. Поред истраживачких текстова, урадила је и серију интервјуа, са Миланом Бабићем, Радованом Караџићем и Војиславом Шешељом. Писала је и о Жељку Ражнатовићу Аркану, прецизно наводећи сва његова привођења у полицију. Изводи из неких њених текстова могу се наћи и у судским документима Хашког трибунала.

Траг две крвне групе

Од 8. априла 1994. године, када је Дада Вујасиновић пронађена мртва није утврђено да ли се ради о убиству или самоубиству.

– Према записнику, полицајац који је обавио увиђај без присуства истражног судије и јавног тужиоца, констатовао је да је Дада "у тренутку нервног растројства извршила самоубиство" – наводи "Политикин" саговорник близак породици. Оно што су чланови породице затекли у стану указивало је да се у њему одиграла права драма: изваљен лустер на плафону, чуперци Дадине косе по поду... Породица је тадашњем заменику окружног јавног тужиоца, који је хтео да покрене даљу истрагу, говорила да наведене чињенице указују да се не ради о самоубиству. "После извесног времена, међутим, тужилац нам је рекао да је полиција ставила примедбу да сувише инсистирамо на случају."

Одмах по објављивању званичних налаза истраге у којима се тврдило да је Дада Вујасиновић извршила самоубиство, породица је ангажовала екипу стручњака који су званичну верзију довели у питање. Породица је 7. децембра 1994. доставила извештај окружном јавном тужиоцу.

Извештај др Растислава Лазаревића, стручњака за судску медицину и балистичара Зорана Јовановића закључује да новинарка није могла себи да нанесе повреде које је имала. Према налазу др Лазаревића рана на левој страни груди на телу Даде Вујасиновић, није нанета из апсолутне близине (што је био закључак званичне истраге) већ има карактеристике прострелне ране где су уста цеви ловачке пушке сачмарице (из које је извршила самоубиство) у моменту опаљења била удаљена најмање пет до шест центиметара. Према балистичком налазу Јовановића оштећење на џемперу новинарке настало је испаљењем са најмање десет центиметара раздаљине.

Судски вештак Мирјана Штајнер, накнадном анализом, утврдила је да је траг крвавих прстију на десној бочној страни фотеље на којој је новинарка искрварила, крвне групе А, као и крв која је капала одозго на десни рукохват фотеље. Крв испод фотеље и на седишту је нулте, њене крвне групе. Испитивања су показала и да је тело померано.

Грубачић негирао да је одговоран

Медији су више пута истицали да полиција није узела отиске са сачмарице, нити праменове ишчупане косе који су пронађени у близини тела. Такође су новинара Братислава Грубачића, доводили у везу са трагедијом Даде Вујасиновић, што је он негирао.

У извештају Трећег одељења СУП-а у Београду, под ознаком ПО-195/94 од 22. априла 1994. записано је: "Дана 6. априла 1994. обавестио је (Грубачић) Даду да због посла неће доћи код ње на спавање, већ да ће преспавати у агенцији. Преспавао је код жене од које се разводи. Узео је кључеве које му је жена узела, међу њима и кључ од Дадиног стана. Из тог стана отишао је право на посао, а пре тога је Дади најавио да ће отићи у Книн са неком америчком делегацијом и да за њу нема места. Истога дана када је требало да буде у Книну, како је Дади рекао, провео је до 23 часа на послу, када му је у посету дошла познаница В. А., са којом је отишао на вечеру. Задржали су се до један по поноћи. То је већ 8. април, дан када је у 1.30, према обдукционом налазу преминула Дада Вујасиновић. После тога је Грубачић са В. А. свратио у агенцију где су били до три сата, па када је испратио В. А. отишао је код супруге где је преспавао".

У списима које је полиција послала тужилаштву, међутим, нема изјава особа које би утврдиле тај алиби.

– Окружном јавном тужилаштву 1995. године достављена је кривична пријава против НН лица, али је она убрзо одбачена – објашњава Саша Иванић, први заменик окружног јавног тужиоца.

Следеће године поново је стављен захтев за спровођење истражних радњи против НН лица после чега је урађено и супервештачење. Предмет је тек крајем прошле године враћен суду да се ураде додатна вештачења како би се утврдио узрок смрти познате новинарке.


Мирослава Дерикоњић
[објављено: 03.03.2007.]

doktorka doktorka 03:12 15.02.2008

krvna grupa Grubacica?

Четири истраге о смрти новинарке
Београдски новинар Братислав Грубачић апелује на надлежне органе да једном засвагда саопште узрок смрти Даде Вујасиновић

Радислава Дада Вујасиновић После одлуке о поновном провођењу истражних радњи везаних за смрт новинарке Радиславе Даде Вујасиновић у априлу 1994. године, редакцији "Политике" јуче се јавио познати београдски новинар Братислав Грубачић, који каже да је "већ навикао" да се његово име помиње у вези са годишњицом смрти Даде Вујасиновић, с обзиром на то да је 1994. био у вези са њом, али је веома погођен тиме што јучерашња "Политика" тврди да је он "негирао одговорност" у вези са смрћу новинарке, тим пре што га нико из "Политике" није о томе претходно питао.

"Упада у очи чињеница да је текст у ’Политици‘ базиран на налазима приватне истраге коју је породица Даде Вујасиновић водила, а не на налазима званичних истрага", каже Грубачић јуче за наш лист, и додаје:

"Колико је мени познато, о смрти Даде Вујасиновић вођене су бар четири истраге током власти четири различите политичке групе у Србији. Ниједно од тих вештачења и истрага није нашло елементе за промену првобитне тврдње истражних органа, који су утврдили да је Дада Вујасиновић извршила самоубиство. То је иначе био њен трећи покушај самоубиства. Ја лично не бих улазио у то какви су налази досадашњих истрага. На званичним органима је било да утврде шта се догодило и они су то у више наврата урадили. Ја немам ништа више и ново да кажем до оно што сам до сада у више наврата рекао".

Грубачић апелује на надлежне органе да једном засвагда саопште узрок смрти Даде Вујасиновић.

"Ја сам до сада имао читав низ разних непријатности због тог случаја. Био сам испитиван чак и на полиграфу. Мене нико никада није оптуживао да сам за било шта одговоран у том случају. Стога констатација да сам ’негирао одговорност‘ заиста не стоји и врло је некоректна. Ја ни тада ни сада нисам имао шта да негирам. До сада сам се трудио и да сачувам дигнитет покојне Даде Вујасиновић, и јављао сам се у штампи само после злонамерних текстова. О њеном дигнитету су много мање бринули они који стално јавно воде бригу о њој", каже Грубачић.

http://www.politika.co.yu/rubrike/Hronika/t21345.sr.html

Nego, koje je krvne grupe Grubacic?


milos g. milos g. 03:38 15.02.2008

Re: krvna grupa Grubacica?

Nego, koje je krvne grupe Grubacic?


siguran sam da Vladimir Beba Popovic- ima odgovor i na to pitanje.
( ubi nas ta bezanija sa Pala i rznoraznih krajina,iljudi sa ko-zna-kakvim-legitimacijama-DBa)
doktorka doktorka 03:43 15.02.2008

Dada je pisala o Arkanu

Dragan Vujanović Dragan Vujanović 02:55 15.02.2008

Brrr..! Ko li je sledeći..?!!

Slučajevi stoje u državnim fijokama. I dalje je u pitanju takozvani viši interes, iza koga se skrivaju i mnogi ortodoksni zločinci čija jedina prava zanimacija jeste oduvek bila ispumpavanje novca iz državne kase u svoje, privatne džepove! Ljudi, novinari, koji su ovde pobrojani nastradali su, ili su dospeli u opasnost da nastradaju, zato što su svojim pisanjem u jednom trenutku bili postali pretnja upravo za neke od pripadnika te već 20-30 godina upravljajuće klase koja i danas vršlja, što u senci, što javno, ali u svakom slučaju bez skrupula. Svi novinari koji o njima budu izneli argumente i time ih na ovaj ili onaj način ugroze naći će se na spisku potencijalnih, novih meta. Obzirom na dosadašnji trend "istrage i razotkrivanja" - veća je šansa da se spisak žrtava čiji napadači i nalogodavci nisu otkriveni poveća, nego da se smanji.
milos g. milos g. 03:18 15.02.2008

dva meseca fore R.Markovicu...

da stornira sve dokaze od strane V:Kostunice i nije uspelo.To jes nije uspelo storniranje pa se institut za bezbednost
,i okolina.gusila i pusila od dima...dokaznih materijala.Dva ili tri meseca je Djinndja to trpeo i prvi koji je smenjen,nakon formiranja zoranove vlade je upravo: Radomir Markovic.Novinare ubijaju,ne"zar ne?",vec naravno u zemljama treceg sveta.Plus sto smo usput,na isti nacin,izgubili i premijera.Verujem samim tim se rangirali u zemlju cetvrtog sveta,gde smo sami i gde sami odredjujemo pravila(oh,najzad-rekli bi neki).Ona o cemu smo odavno mastali.Samo sto,kao sto je ljudima u Futogu dokurcilo kurcenje tatinih naci sinova,te ih izbacili gde im je i mesto :na ulicu,a pre toga iz sale gde se odrzavala promo Pescanika,meni najavljuje dugo ocekivano izlazenje na cistac.
Iako je Boris D Presidente po drugi put ,istorijskim dogovorom o jedinstvenom kosovu tj K.Mitrovici i jos par sela pride,poklonio svoju tj nasu da ponovim NASHU pobedu-kostunici,a kako bi ovaj preziveo ta tri meseca kada bi kao pristao na ne preglasavanje u skupstini, a na lokalu ili prosto i jednostavno u skupstini proglasio novu vecinu i samim tim po deseti put nasankao Borisa D Kena,koji nema politiku,ali ima pozu ,pa i u porazu(tako da ne izgleda kao poraz),Vojislav d Obraz,vojislav d 1389(tamo gde mu je i mesto mentalno,filosofsko,politicko),iza ledja Borisu D pobedniku i Gubitniku u jednom,organizuje iza ledja miting i podgrevanje situacije onako kako je samo stari Milosevic znao a novi ponavlja ssablon:narod na narod,dakle organizuje miting,kome je ponovo baza Pravni fakultet,miting kao odgovor na nedavne studentske demonstracije,i miting koji ce ,u susret 17om,podgrejati milosevicevsku podelu na izdajnike i patriote.
CuruvijaSlavko je bio patriota u nasim ocima,ali nije u njihovim,zato je i ubijen na uskrs 1999-e,vracajuci se sa morbidnog slavlja na trgu republike.Stambolica su ubili preventivno,presrevsi sms-ove Batica i Canka ili koga vec.Interesuje me jel Branka Prpa imala uvid,tj pravo,u dosije Slavka Curuvije.Navodno su svi izvrsioci ubijeni ,mrtvi....mrtvi su i nalogodavci,samo jos nisu svesni.Ostaje nam da se molimo da se Brankici nesto lose ne desi ili da preduzmemo nesto tim povodom.Ostaje nam da gledamo kako klero fasisti marsiraju centrom Beograda ili da preduzmemo nesto povodom toga(u Novom Sadu nisu mogli da slave pomor jevreje i slave neciji rodjos i usput dobili dobre batine).Tacan datum tog marsa ne znam ,ali je iniciran na pravnom i to u prisustvu nekih profesora.Da dohvatimo umesto advokata i istrazujemo ubistva i ubice:trajace.Da izadjemo,kao u NovomSadu,i usprotivimo se trajace mnogo krace.A stab dss-a ce shvatiti da gradjanska Srbija nije napravila prestup mlateci fasiste u novom sadu
Vec su izbaceni i iz sale uFutogu u kojoj se promovisao Pescanik(izbacili ih prisutni slusaoci,verni,Pescanika-a ne milicija-koja je Obraz ,koliko se secam zabranila,ali tada prstom nije mrdnula,kao ni na otvaranju izlozbe mladih albanskih vizuelnih umetnika,kada su ispred galerije neobrazovani obrazovci sa umetnickim sklonostima-prekinuli izlozbu,usput visoko drzec' ulemek-ovu sliuku-poster!!??)..ako je neko zabranjen a pojavljuje se grupno postoje marice ,ali izgleda ne postoji volja,plus postoji naredba.[/u]
Anastasijevic je "onoliko"izhvalio nacelnika (or wath)Veljovica,ali obrazovci ostase na slobodi.Sta vise eto ih za neki dan na trgu!!! Arandjelovac bese malo daleko.Jel nam je i Trg daleko? Jel znate postovani blogeri kako je dobio ime Trg Slobode? Ajd molim vas da ne dobije ime Trg mladica...pa ce neko pisat' velikim a neko malim....
Kao sto rekoh,a ima i dokaza u praxi vec tome: SAMOODBRANA-KONTRANAPAD=SLOBODA!!!
i citat za kraj : " Dovidjenja do oslobodjenja"
milos g. ilitii smrt fasismu-bolje fransizmi no fasismi
AlexTheVeliki AlexTheVeliki 03:32 15.02.2008

Toliko se gomila

Nerasvetljena uloga drzave u raznim aferma i kriminalnim radnjama, lazi oko Kosova, udaljavanje od razvijenog sveta i normi... dokle vise? Ova Srbija je ko neka zapusena kanalizacija, ali poklopac na sahtu ce da popusti, a kad se to desi svi znamo sta ce da leti na sve strane. A nas vajni predsednik i cela ta garnitura oko njega, koji se trude da nam govore kako je sve u redu, kako smo demokratija koja ide ka evropi, me podsecaju na likove koji uporno ne zele da se suoce sa prljavim ali tako neophodnim poslom otpusavanja te kanalizacije. Ne, oni stoje na poklopcu sahta moleci se da ne popusti, a kada ih neko pitati zasto ne resavaju problem koji je ispod njih govore "ma pusti to, vidi sto smo lepo okrecili fasade."

outcast outcast 04:29 15.02.2008

Mucnina

Evo da citiram sama sebe.


http://forum.b92.net/index.php?showtopic=42357


Ovde mogu da kazem iskreno: zgadilo mi se. Osecam mucninu kada citam ove vesti o nerazjasnjenim ubistvima novinara. Dok se po novinarskim udruzenjima kafenise i dok jedni druge tapsu po ramenu, ti mene serdare, ja tebe vojvodo, dok se "nerazjasnjena ubistva" koriste za isprazne razgovore i prepisivanje tekstova jednih od drugih, bez stvarne volje i zelje da se zakuca na prava vrata, jedini osecaj je mucnina i strasna praznina. I da dodam jos neiskrenost onih koji koriste ove stravicne zlocine za nekakvu svoju licnu promociju ( vazno je da to spomenu, pa su i oni sami postali nekako vazni, slobodoljubivi ). Ja bih tim ministrima i raznim drugim podrepasima zabranila da uopste spominju ove hrabre ljude, jer nisu dostojni ni da im spomenu imena.
bindu bindu 04:34 15.02.2008

novinari koji su ubijeni

od 95 do 04 u celom svetu
izvinjavam se onima koji ne citaju engleski
uglavnom u ovom clanku se kaze kako je ubijeno oko 340 novinara u tom periodu i da su te smrti direktno
vezane za posao koji su radili i to u razlicitim uslovima.neka na ratistima a neka ovako slicno u pokusaju razotkrivanja razno raznih zavera.
The Toll: 1995-2004

Each year in January, the Committee to Protect Journalists (CPJ) publishes a list of journalists killed in the line of duty around the world. This list has become the most widely cited press freedom statistic and is often seen as a barometer of the state of global press freedom.

While the correlation between the number of journalists killed and the state of press freedom in a particular country is far from exact—no journalists have been killed in Cuba, for example, and only one has been killed in China during the last decade—the annual list does give some sense of the range of risks that journalists face in reporting the news. To provide a more complete statistical picture, CPJ releases a list of journalists killed during the last decade. The list has been broken down by year, country, and a variety of other categories.

Methodology
As with all of its casework, CPJ applies strict journalistic standards when investigating a journalist's murder. We consider a case “confirmed” only if our research confirms or strongly suggests that a journalist was likely killed in direct reprisal for his or her work or in cross fire while carrying out a dangerous assignment. We do not include journalists who are killed in accidents—such as car or plane crashes—unless the crash was caused by hostile action (for example, if a plane were shot down or a car crashed trying to avoid gunfire).

If the motives are unclear, but it is possible that a journalist was killed because of his or her work, CPJ classifies the case as “unconfirmed” and continues to investigate to determine the motive for the murder. For this 10-year statistical analysis, we used only confirmed cases.

While we believe that this list is both comprehensive and accurate, we generally have more detailed information about more recent cases. Our staff has grown over the years, and new technology such as the Internet and e-mail have made it much easier to report on the killing of journalists, even in remote places.

Murdered with impunity
During the last decade, 341 journalists have been killed while carrying out their work. While conflict and war provide the backdrop to much of the violence against the press, CPJ research demonstrates that the vast majority of journalists killed since 1995 did not die in cross fire. Instead, they were hunted down and murdered, often in direct reprisal for their reporting. In fact, according to CPJ statistics, only 68 journalists (20 percent) died in cross fire, while 247 (72 percent) were murdered often in reprisal for their reporting. The remaining journalists were killed in conflict situations that cannot be described as combat—while covering violent street demonstrations, for example.

Since 1995, CPJ has recorded only 35 cases in which the person or persons who ordered a journalist's murder have been arrested and prosecuted. That means that in more than 85 percent of the cases, those who murder journalists do so with impunity. In many cases, journalists are murdered either to prevent them from reporting on corruption or human rights abuses, or to punish them after they have done so. The brazenness of the killers is suggested by the fact that 60 of the 246 journalists who were murdered during the last decade were threatened before they were killed.

In 23 cases since 1995, journalists were kidnapped—taken alive by militants, criminals, guerrillas, or government forces—and subsequently killed. The kidnapping and murder of Wall Street Journal reporter Daniel Pearl in early 2002 highlighted this terrible phenomenon. In several cases, notably in Algeria and Turkey, journalists have simply “disappeared” after being taken into government custody.

Who are they?
Photographing and recording combat are among the most dangerous assignments in journalism, and during the last decade 62 cameramen, photographers and soundmen have been killed. The majority of them died in cross fire in places such as Sierra Leone, Iraq, Yugoslavia, and Russia. But others were deliberately murdered because of images they had captured. In January 1997, the charred and handcuffed body of Argentine photographer José Luis Cabezas was found in a rental car in a resort city near Buenos Aires. He had been killed because he had managed to photograph a reclusive business tycoon reputed to be the head of the Argentine mafia.

Sixty-one radio reporters were also killed during the last decade. The surprisingly high number highlights the importance of radio worldwide, particularly in isolated regions. Local radio reporters are exposed to heightened risk precisely because they are largely invisible to the outside world while being extremely visible in the communities where they report. Six of the eight journalists killed in the Philippines in 2004 were provincial radio journalists known for aggressive local political reporting.

At the other end of the spectrum are American journalists, either in the United States or overseas. U.S. reporters working abroad tend to be extremely visible, to be employed by powerful news outlets, and to work in danger zones for relatively short periods of times. While killings of U.S. journalists understandably generate intensive media coverage in the United States, they are relatively rare. In fact, only nine of the 340 journalists killed during the last decade were American.

Most dangerous years / most dangerous countries
The deadliest year in the last decade was 2004, when 57 journalists were killed. That was followed by 1995, when 51 were killed; and 2003, when 40 journalists were killed.

The deadliest country for journalists in the last decade is Iraq, where 38 journalists have been killed from the beginning of hostilities through 2004. Another 18 media support workers were killed in Iraq during that time.

Iraq replaced Algeria as the deadliest country over the decade. A total of 33 journalists were killed in Algeria since 1995, making it the second deadliest country during that time. It’s worth noting that the decade-long snapshot encompasses only the tail end of 1993-96 civil conflict in Algeria that claimed the lives of 58 journalists. The Algerian conflict began after the government canceled elections in 1992 to prevent the Islamic Salvation Front from winning power.

In Russia, 29 journalists have been killed during the last decade. Many were killed covering the conflict in the breakaway republic of Chechnya, but at least 11 have been murdered in contract-style killings in the four years after President Vladimir Putin came to power. Among them was Paul Klebnikov, the American-born editor of Forbes Russia who was gunned down outside his office in Moscow in July 2004.

Lawlessness and war are also major threats to press freedom in Colombia, where 30 journalists have been killed since 1995. No journalists were killed there in reprisal for their work during 2004, but Colombian journalists say this is because provincial reporters are simply too afraid to cover the ongoing civil conflict.

A rash of journalist murders in the Philippines during 2004 brought the 10-year total there to 22. At least 48 Philippine journalists have been killed with impunity since democracy was restored in 1986.

Sixteen journalists have been killed in India since 1995, many victims in the dispute over Kashmir.

What does it mean?
The war in Iraq has highlighted the risk that journalists confront in covering conflict. Yet despite the death toll there, the 10-year statistics make clear that local journalists covering crime, corruption, and human rights violations continue to face the greatest risk. Even in Iraq, most of those killed have been local journalists. Covering combat is risky, but a much greater threat than a stray bullet are the murderers who kill journalists deliberately, using the generalized violence associated with war to cover their tracks.

Increasing safety for local journalists working in dangerous places means giving them greater visibility, and that means publicizing attacks against them. Doing so is one way to fight impunity for those who murder journalists, which is the single greatest threat to the physical survival of the press around the world.
bindu bindu 13:00 15.02.2008

Re: novinari koji su ubijeni

vise o ovome na cpj linku
angie angie 05:21 15.02.2008

I

nikom nishta!
Strashno!
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 08:35 15.02.2008

Re: I

nikom nishta! Strashno!

tako
nekako
angie angie 15:39 15.02.2008

Re: I

snezana mihajlovic
nikom nishta! Strashno!takonekako


snezana- je l vidish da je nishta!
Lale Gator Lale Gator 10:24 15.02.2008

Dusko Jovanovic

jama jama 12:24 15.02.2008

fudbal

a Brankica i fudbalska mafija, pa pretili su joj pre nego sto su emitovane emisije
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 12:59 15.02.2008

Pretnje Brankici Stanković

Decembar, 2006.

Sindikat pravosuđa Srbije oštro osuđuje pretnje Milovana Božovića, okružnog javnog tužioca i Vladimira Manojlovića, zamenika republičkog javnog tužioca upućene novinarki TV B92 Brankici Stanković.
Naime, činjenica je da su pritisci na tužilaštvo uvek bili izraženiji nego pritisci na sud, kao i to da ako neko hoće da izbegne krivično gonjenje, najbolje je da isto zaustavi pre nego što dođe do suda. Činjenica je i to da tužilaštvo uvek goni sve koji su to zaslužili. Međutim, ostaje sumnja da su se "krupne zverke" možda izvlačile baš zbog toga što postoje tužioci kao što su Milovan Božović i Vladimir Manojlović, koji su privilegovani i očigledno nedodirljivi, jer svoju moć koriste tako što svojim podređenima daju usmena uputstva, a kada ovi progovore, upućuju pismene demantije i pretnje.
Zaključak je da tužilaštva, ipak, imaju hrabre tužioce spremne da se obračunaju sa političkim i finansijskim moćnicima, ali nisu spremni da se moralno pročiste iznutra, pa tako i obračunaju sa bahatim višim tužiocima, koji ih zaustavljaju usmenim naredbama ili sa kolegama tužiocima, koji, opet, bespogovorno ispunjavaju želje viših tužilaca. Zbog toga treba podržati novinare kao što je Brankica Stanković i tužioce kao što je Gordana Čolić da progovore o selektivnoj pravdi i pritiscima. Naša preporuka je da delove poslednje emisije "Insajder" treba emitovati najmanje dva puta dnevno kako bi građani shvatili kolika im opasnost preti od pojedinih podaničkih, poslušnih i, istovremeno, nedodirljivih tužilaca.

Predsednica
Slavica Živanović
Lektorka Lektorka 12:33 15.02.2008

nebojsa

da li je ovo stari blog? nemam vremena da trazim, ali cini mi se da sam vec citala ovaj tekst.
naravno, poenta je u zgrozenosti nad cinjenicom da se NISTA NI ZA MILIMETAR NIJE POMERILO! izuzev sto zaborav i pravno "zastarevanje predmeta" prete da se pobrinu za brisanje tragova.
a mi danas slavimo novostarog predsednika i "nedamo kosovo"...

hvala za ovo podsecanje. a ako nekome nije zlo... onda nista.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 12:53 15.02.2008

Re: nebojsa

da li je ovo stari blog?

nije stari blog - ili barem nije moj, ako imate tj.znate još neki text na ovu temu
ostavite link...
poz.
outcast outcast 12:57 15.02.2008

Re: nebojsa

Bio naslov teme na forumu b92

08.04.2005, 01:23

Novinare ubijaju, zar ne?


Jedna od prvih lekcija u novinarskoj skoli je da vest nije kada pas ujede coveka, vec kada covek ujede psa. U slucaju smrti novinara Dade Vujasinovic, da napravim paralelu sa navedenim primerom, vest bi bila da je bar jedan istrazni tuzilac, ili zamenik istraznog tuzioca, a smenilo ih se osam za ovih jedanaest godina, zatrazio da se slucaj njene smrti istrazi uzimajuci u obzir nove dokaze.

Medjutim, u slucaju nerazjasnjene smrti Dade Vujasinovic, covek jos uvek nije ujeo psa. Naprotiv, pas je toliko puta ujeo coveka, da to danas mora da bude vazna vest, i da nikada ne zaboravimo u kakvoj zemlji zivimo, ili iz kakve smo zemlje otisli.

Svih osam ( 8 ) zamenika javnog tuzioca su samo prebacivali “vruc krompir” jedan drugom. Ni jednom od njih nije bilo dovoljno to sto je na fotelji pored koje je nadjeno njeno telo ustanovljeno postojanje tragova druge krvne grupe, to sto je policija odnela pusku iz stana bez da uzme otiske sa iste, to sto je izvestaj sa uvidjaja poceo recenicom “u vezi samoubistva D.V”, a tada se jos uvek nije pouzdano znalo sta se tacno dogodilo. Ili pak mozda inspektori tadasnjeg SUP-a nisu procitali lekciju iz udzbenika sudske medicine, koja kaze da ukoliko se na mestu zlocina pronadje telo i oruzje, prvo sto detektiv NE SME da pomisli je da se radi o samoubistvu, dok se isto ne dokaze.

Sudskim organima u Srbiji nije bilo dovoljno priznanje clanova “Makine grupe” da su bili angazovani u likvidaciji novinara u Srbiji. Isto tako, istraznim organima u Srbiji nije bila dovoljna izjava ministra za kulturu Dragana Kojadinovica ( Policija zna ko su ubice, Novosti, 03. april 2004.) da ponovo detaljno pogledaju Dadin fajl. Ministar kulture Kojadinovic, u tom tekstu tvrdi da se zna ko je ubio Dadu, Curuviju i Pantica i citiram: “ Moracemo da pogledamo po redakcijama ko je od nas imao dvostuka zaduzenja. Na zalost, neki od nasih kolega su bili pod A tajni policajci, a pod B novinari i na neki nacin sigurno znaju kako su ove nase kolege straljane i ko ih je stereljao.”

Prica za sebe je neljudski tretman porodice Vujasinovic od strane vlasti u Srbiji i o tome najbolje govori dokumentarni film “Sestra”, rezisera Nenada Krasavca, koji je prikazan na festivalu studentskog filma u Njujorku maja 1999. godine. Film dokumetuje pokusaj rekonstrukcije Dadine smrti na mestu gde se odigralo njeno ubistvo, pri cemu sada vec pokojni istrazni sudija Gerasimovic, i notorni Dr Aleksandric sa Instituta za Sudsku Medicinu u Beogradu, zlostavljaju Dadine roditelje na najperfidniji nacin.

....................................................................................................

Proslo je 11 godina od smrti novinara Dade Vujasinovic. Dada ne bi odustala, rekla je jednom prilikom njena majka.

Dada ne bi odustala, sigurno ne bi odustala od poratage za istinom i pravdom. I nije zasluzila da mi odustanemo od potrage za istinom u vezi njene smrti. Istinom za koju je ona tako hrabro, prkoseci i preziruci novokomponovane zlotvore, dala svoj zivot.


Autor teksta: Aleksandra Vujasinovic
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 13:02 15.02.2008

Re: nebojsa

Hvala na podsećanju, izgleda da sam zapamtio tj. nesvesno preuzeo ovaj sjajan naslov...

A evo i linka:

Forum B92: Novinare ubijaju, zar ne?
Lektorka Lektorka 14:39 15.02.2008

Re: nebojsa

e, pa hvala i s moje strane, verovatno je i mene naslov podsetio na tu temu foruma. a pisalo se, naravno, na blogu o tome nakon atentata na anstasijevica, kada je pokrenuta akcija "terorizam".
no, ponovicu, zgrozila me je cinjenica da se nista - eto vec godinama - ne pomera s mrtve tacke, samo se mnoze imena novinara ciji zivoti su u opasnosti.
pozdrav takodje,
j.
doktorka doktorka 15:46 15.02.2008

Ko stiti Grubacica?

"Liberalno-demokratska partija je predala Četvrtom opštinskom sudu i Specijalnom tužilaštvu krivičnu prijavu i privatnu tužbu protiv Miškovića, jednu za klevetu, a drugu za zločinačko udruživanje.

Šta je u krivičnoj prijavi

U krivičnoj prijavi koju je Specijalnom tužilaštvu LDP podneo protiv premijera Vojislava Koštunice, vlasnika kompanije Delta Miroslava Miškovića, nekoliko ministara i glavnih i odgovornih urednika, priloženo je i nekoliko dokaza.

Jedan od priloga tužbe je isprava za koju se tvrdi da je interni dokument Ambasade SAD o sastanku predstavnika Ambasade sa izaslanikom Miroslava Miškovića o njegovoj ponudi da utiče na politiku Vlade o Kosovu, a da zauzvart njegovo ime bude skinuto sa liste onih kojima je zabranjen ulazak u SAD. Osim tužilaštvu, LDP je taj dokumnet predao ministru pravde Dušanu Petroviću.

Ambasada SAD u saopstenju od 20. novembra navela je da su netačne nedavne izjave o tome da je Ambasadi nuđeno da sa takozvane vizne crne liste skine Miškovića u zamenu za političke usluge. Ambasadi SAD nije poznat takav predlog, nisu održani sastanci s bilo kojom pomenutom stranom, niti bi se takva vrsta predloga uzela u razmatranje, navedeno je tada u saopštenju. Dokument o sastanku u Ambasadi priložen uz krivičnu prijavu nosi datum 21. maj 2007, kada je u Ambasadi bila administracija koja je nedavno potpuno promenjena.

Kako se navodi u spornom dokumentu, 18. maja ove godine urednik biltena za diplomate VIP Bratislav Grubačić je službeniku Političkog odeljenja Ambasade rekao da, ako su SAD zabrinute kako da ublaže politiku Srbije prema Kosovu, postoji pojedinac koji efikasno može da utiče na novu vladajuću koaliciju, a zatim brzo dodao da se radi o Miroslavu Miškoviću, u čije ime je navodno rekao da nastupa.

Grubačić je, kako se navodi, podvukao da je Mišković izuzetno zabrinut zbog toga što je na listi onih koji ne mogu dobiti vizu i da zbog toga ne može da dobije međunarodni legitimitet ili da počne i završi važne poslove s korporacijama u SAD, uključujući Siti benk.

Govoreći o mogućnostima političkog uticaja Miškovića, Grubačić je, prema navodima iz dokumenta, rekao da su potpredsednik Vlade Božidar Đelić i ministr ekonomije Mlađan Dinkić, takoreći "zaposleni kod njega". Urednik VIP-a je dodao da je mala mogućnost da se istovremeno utiče na predsednika i premijera.

Grubačić je, kako piše u dokumentu, dodao da su i ministar bez portfotelja Dragan Đilas i ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević u obavezi prema Miškoviću, zbog njegove političke i finansijske pomoći njihovim "uspešnim" karijerama u protekloj dceniji.

U dokumentu se navodi da je Grubačić bio manje jasan po pitanbju toga kako bi Mišković mogao da utiče na premijera, ali da je navodno rekao da bi Mišković uspeo da "stiša" retoriku Koštunice u vezi s Kosovom i protiv NATO i SAD budući da je blizak ljudima iz najbližeg Koštuničinog okruženja preko kojih bi mogao indirektno da utiče na ponašanje premijera.

Političko odeljenje je u analizi te ponude ocenilo, kako se navodi, da postoji istina u Grubačićevim tvrdnjama i da je to stvarna ponuda. Odeljenje ocenjuje da je, prema drugim političkim izvorima, Mišković u velikoj meri finansirao sve velike političke partije sem Liberalno-demokratske partije i Srpskog pokreta obnove. Ti izvori govore da je G17 totalno zavisan od Miškovićeve podrške, dok Demokratska stranka održava "udobnu distancu", ali voljno prihvata njegovu pomoć.

Nešto što doprinosi Grubačićevom predlogu je i to da su prvi put i Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka primile pozamašne svote novca od Miškovića, za izbore. Naša procena je, kaže se u spornom dokumentu, da je "finansijska zavisnost" vodećih demokratskih partija i korumpiranost pojedinih ministara iz demokratskog bloka u stvari suština Miškovićevog političkog uticaja.

U analizi se navodi da je očigledno da Mišković pokušava da ponovi uspeh iz 2000-2001, kada je direktno potpomogao DOS i vladu Zorana Đinđića, a zauzvrat je ambasador SAD Montgomeri skinuo njegovo ime sa crne liste saradnika Miloševićevog režima.

Miškovićeva ponuda, prema navodima iz dokumenta, pored toga što je lišena moralnog kompasa, polazi od pretpostavke da je politička elita potpuno podređena jednom čoveku. Iako njegov uticaj nije svuda podjednak, nemamo dokaza, navodi se u dokumentu, o tome kako bi Mišković mogao uticati na odluke premijera, naročito kada je u pitanju Kosovo, navodi se u analizi Političkog odeljenja ambasade. Dodaje da Srbija neće moći da napreduje u demokratiji i ekonomiji dok se monopol tog Miloševićevog tajkuna nad svakodnevnim životom Srbije ne okonča.

U preporuci tadašnjem ambasadoru Majklu Poltu, Političko odeljenje je, prema navodima iz dokumenta koje je LDP predao Tužilaštvu, navodi se: "Odmah i kategorički odbiti predlog Miškovića. Departmentu je na uvid poslat skorašnji dokaz Haškog suda o Miškovićevoj manipulaciji srpskom carinom, čime je ubirao profit 1999. i 2000. i direktno bio umešan u šverc cigareta i pomaganje Miloševićevog režima od 1993. do 1995, čime bi bio potvrđen njegov status 212f i doživotna zabrana ulaska u SAD"



doktorka doktorka 15:54 15.02.2008

Ko je gospodar Srbije?


"Džajić je uhapšen da bi Mišković oteo "Zvezdu"


Šef bivšeg Biroa za komunikacije u vladi Zorana Đinđića Vladimir Popović, u intervjuu sarajevskom nedeljniku “Slobodna Bosna” rekao je da je hapšenje nekadašnjeg fudbalera i bivšeg funkcionera “Crvene zvezde”, Dragana Džajića direktno povezano sa pokušajem Miroslava Miškovića, vlasnike “Delte” da preuzme ovaj sportski klub.

"Mišković je rešio da otme i "Zvezdu" i trebalo mu je kompromitovanje bivšeg rukovodstva, jer je svoje ljude već postavio na čelo "Zvezde". Ako mislite da "Zvezdu" otima jer želi da očuva taj nacionalni simbol ili hoće da pomaže sport, varate se. U pitanju je njegova nezasita glad za zaradom", rekao je Popović i dodao da će Mišković porušiti i raseliti pomoćne terene i napraviti milion kvadratnih metara poslovnog prostora u samom centru grada."Pomnožite sa 1000 evra zarade i eto njegovog motiva", napomenuo je on"


Lale Gator Lale Gator 16:13 15.02.2008

Re: Ko je gospodar Srbije?

U pitanju je njegova nezasita glad za zaradom", rekao je Popović i dodao da će Mišković porušiti i raseliti pomoćne terene i napraviti milion kvadratnih metara poslovnog prostora u samom centru grada."Pomnožite sa 1000 evra zarade i eto njegovog motiva", napomenuo je on"


Čitao sam u 24 sata da je najavljena izgradnja Delta Planeta, prema kome će Delta City biti malo dete, za 2009/10 godinu na Autokomandi.
doktorka doktorka 16:51 15.02.2008

outcast,

sasvim sigurno, dok je su ovi na vlasti , slucaj dade nece biti razresen, a naravno i ostalih ubijenih novinara . jedino da uputimo apel svim relevantnim faktorima međunarodne zjednice da nas podrze i pomognu nam u otkrivanju istine , ako im je zaista stalo do humanosti, slobode i demokratije
zoricag zoricag 18:21 15.02.2008

Re: outcast,

sasvim sigurno, dok je su ovi na vlasti


a sasvim sigurno ovi nece sici sa vlasti dok ne postanu neupotrebljivi za vlasnike Srbije i dok vlasnici ne pronadju zamenu za njih koju ce nam poturiti (kao sto su Kostunicu i verovatno jos neke) da nas zamajavaju neku novu deceniju u kojoj i dalje ni jedan od slucajeva ubistva po njihovom nalogu nece biti resen.

U Palermu nisu pohapsili mafiju sve dok gradjani nisu napravili zivi lanac oko suda reseni da ne mrdnu odatle dok se istraga ne zavrsi.

Nema cekanja da nam se javi "neki novi postenjacina koji jedini sme da nas pogleda u oci", nema cekanja ni glasanja jer na delu je od 2004 post-izborna kradja. Ne dozvolimo da nam nametnu lidera jer necemo preziveti jos jednog trojanca.

Krenimo sa onim sta imamo. Krenimo od zlocina iza kojih ocigledno stoje nedodirljivi. Napravimo lanac oko neke institucije. Ne zovimo ih napolje, drzimo ih unutra dok ne dodju do resenja. Obecajmo amnestiju ucenjenima ako kazu ko ih ucenjuje. Toliko skrivanje zlocina nije moguce bez intriga i ucena. Tu bi bilo i amnestiranja za neka zla, ali je bolje od stalnog biranja manjeg zla.

Nedodirljivi nas drze u podpalublju i to nam je jedini spas i jedini nacin da krenemo ka evropi.

Niko nam tu ne moze pomoci. Ne moze se medjunarodna zajednica u to mesati. Moramo sami. I moramo znati da ni Dada ni Curuvija ni Djindjic ne bi odustali. Bili su dosta usamljeni u zivotu. Ubili su ih. Nije dovoljno da placemo u kolonama. Kolone da, ali ne za plakanje.

Ja izlazim ko god da pozove za ove stvari i nece me zaustaviti nikakva prica ni o kome. Samo cilj me interesuje.

doktorka doktorka 20:47 15.02.2008

Re: outcast,

zoricag
sasvim sigurno, dok je su ovi na vlastia sasvim sigurno ovi nece sici sa vlasti dok ne postanu neupotrebljivi za vlasnike Srbije i dok vlasnici ne pronadju zamenu za njih koju ce nam poturiti (kao sto su Kostunicu i verovatno jos neke) da nas zamajavaju neku novu deceniju u kojoj i dalje ni jedan od slucajeva ubistva po njihovom nalogu nece biti resen.U Palermu nisu pohapsili mafiju sve dok gradjani nisu napravili zivi lanac oko suda reseni da ne mrdnu odatle dok se istraga ne zavrsi.Nema cekanja da nam se javi "neki novi postenjacina koji jedini sme da nas pogleda u oci", nema cekanja ni glasanja jer na delu je od 2004 post-izborna kradja. Ne dozvolimo da nam nametnu lidera jer necemo preziveti jos jednog trojanca. Krenimo sa onim sta imamo. Krenimo od zlocina iza kojih ocigledno stoje nedodirljivi. Napravimo lanac oko neke institucije. Ne zovimo ih napolje, drzimo ih unutra dok ne dodju do resenja. Obecajmo amnestiju ucenjenima ako kazu ko ih ucenjuje. Toliko skrivanje zlocina nije moguce bez intriga i ucena. Tu bi bilo i amnestiranja za neka zla, ali je bolje od stalnog biranja manjeg zla. Nedodirljivi nas drze u podpalublju i to nam je jedini spas i jedini nacin da krenemo ka evropi.Niko nam tu ne moze pomoci. Ne moze se medjunarodna zajednica u to mesati. Moramo sami. I moramo znati da ni Dada ni Curuvija ni Djindjic ne bi odustali. Bili su dosta usamljeni u zivotu. Ubili su ih. Nije dovoljno da placemo u kolonama. Kolone da, ali ne za plakanje. Ja izlazim ko god da pozove za ove stvari i nece me zaustaviti nikakva prica ni o kome. Samo cilj me interesuje.


ni djindjic nije mogao bez medjunarodne zajednice, ne treba se zavaravati. morate imati u vidu da se sa nasim narodom lako moze manipulisati. sa mnom i sa vama sigurno ne moze. nas koje ne mogu prevariti, ima samo 5 %. jeste djindjic jedan i neponovljiv , ali kada su to gradjani srbije ukapirali? setite se kako je kostunica smatran legalistom, cak i od onih od kojih se to najmanje moglo ocekivati.
KafaJeGotova KafaJeGotova 12:43 15.02.2008

ma

ova drzava se zasniva na mrtvima i strahu... sad mi mozemo da pricamo sta hocemo.
entropija-nis entropija-nis 14:41 15.02.2008

student novinarstva!!!

lep podsticaj da nastavim sa studiranjem - nema sta!!!
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 15:48 15.02.2008

Re: student novinarstva!!!

sorry - nije mi bila namera...
btw. studije novinarstva su super
(uzgred, moja davna, neostvarena želja)

poz.
n.m.
entropija-nis entropija-nis 05:22 16.02.2008

Re: student novinarstva!!!

Nebojša Milenković

sorry - nije mi bila namera...
btw. studije novinarstva su super
(uzgred, moja davna, neostvarena želja)

poz.
n.m.


moze se shvatiti i na drugi nacin:
podsticaj da kao novinar (kakvih je uzgred veoma malo u nasoj prekrasnoj Srbiji) pomognem u dovodjenju prekrasne drzave u red.....

ali naravno da svi mi trebamo da se zapitamo u kakvoj drzavi zivimo, kada se ovakve stvari tolerisu???

i za kraj - mada je mozda van teme, ali je odgovor na repliku - studije novinarstva u Nisu nisu bas tako divna stvar... voleo bih kada bi neko od blogera posvetio blog "studijama novinarstva" - zao mi je sto sam od jednog veoma poznatog (cak se i pominje u ovom tekstu) i novinara koga ja jako cenim, pre mesec dana cuo da misli da su studije novinarstva beskorisne!!!
Sladjana NS Sladjana NS 16:44 15.02.2008

Sta od nas cine

Nas, koji ćutimo i nezainteresovano gledamo u šta nas guraju i šta od nas čine, nas koji ne umemo da dreknemo - e, sad je stvarno dosta, nego kao stoka pristajemo na sve gore i gore, tešeći se da i od goreg ima gore, nas koji smo do skora navikavani na sve blagodeti potrošačkog društva, a koji sada trpeljivo drhtuljimo u prohladnim stanovima i diveći se vlastitoj intuiciji dovijamo se u prkošenju bedi, nas takve mora da stigne kazna ili da se poubijamo međusobno, ili da nas bombarduju.

Zvuci poznato i danas, toliko godina posle. Njena smrt je tako brutalna i mracna da i danas imam uzasan osecaj
kad god citam ili pricam o tome. Jedina zena medju ubijenim novinarima, ostali novinari su isto brutalno ubijeni,
ali njena smrt nosi i onu uzasnu diskriminacionu nameru i blacenje i kad je smrt u pitanju.
Vazno je da saznamo ko je ubio Dadu a i ostale novinare.

PS Imas li knjigu Svedocenja Nebojsa

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 16:53 15.02.2008

Re: Sta od nas cine

nažalost nemam ...
doktorka doktorka 17:12 15.02.2008

Re: Sta od nas cine

doktorka doktorka 17:16 15.02.2008

Re: Sta od nas cine

Nebojša Milenković

nemam - ko je napisao, izdao...

http://www.dadavujasinovic.com/knjiga.htm
mariopan mariopan 17:26 15.02.2008

Re: Sta od nas cine

Ovaj slucaj ubijene novinarke pamtim dugo i dodajem ga u spisak beskrupuloznih i kriminalnih dogadjaja za koju krivim svakoga ko je bio na vlasti otkad se desio pa do danas. To me dodatno uverava da zivimo u zemlji koja je duboko kriminalizopvana i gde se ta ubistva zataskavaju iz vrha vlasti. Ovo je teska optuzba , znam , ali da je vlast odgovorna i za samo ubisvo i za zataskavanje govori mi upravo cinjenica da je to tako aljkavo zataskano da se svima pokazuje , ustvai , da je onaj ko je ubio i ko zataskava , toliko mocan da ne mora ni da se trudi da bilo sta zataskava. Mocan je da sasece u korenu i sva pitanja i da isfabrikuje nebulozne odgovore i njemu niko nista ne moze?

Zato se sada Beogradom seta bombas koji baca bombe na trzne centre koji mu se ne svidjaju ( ili mu se ne svidja vlasnik ako nije Miskovic) , zato se novinaru koji pise sta se njima ne svidja stavi bomba na prozor , drugog ubiju u sacekusi treca se " samoubila " a sve njih karakterise da su u nekom trenutku nagazili vlast i nisu cutali. Dakle poruka nam je CUTITE ILI CETE I VI OVAKO PROCI.

A te ubice i bombase nasa milicija nema vremena da trazi? Zato cemo uskoro da sedimo u kucama sa navucenim zavesama i zatvorenim kapcima i da sapucemo i kada sami sa sobom pricamo dok ce nam bahati politicari govoriti o tome kako zivimo u sigurnoj i bezbednoj drzavi. Kako za koga.
Sladjana NS Sladjana NS 17:27 15.02.2008

Re: Sta od nas cine

Nebojša Milenković
nemam - ko je napisao, izdao...


Nije bitno, mislila sam da je mozda imas. Vidm da je ima u Platou, kod nas po knjizarama nisam je videla.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 17:37 15.02.2008

neinformisanost... kontinuitet...

sudeći po snimku izgleda da sindrom
neinformisanosti uopšte nije nov...
Sladjana NS Sladjana NS 17:45 15.02.2008

Re: Sta od nas cine

A te ubice i bombase nasa milicija nema vremena da trazi? Zato cemo uskoro da sedimo u kucama sa navucenim zavesama i zatvorenim kapcima i da sapucemo i kada sami sa sobom pricamo dok ce nam bahati politicari govoriti o tome kako zivimo u sigurnoj i bezbednoj drzavi. Kako za koga


Ne sapucemo, ali nema ko da nas cuje, nece da cuje, nece da vide, ne tice ih se i ne doruje njihove zivote.
Stav vecine je uglavnom, sto pisu takve stvari kad mogu da nastradaju. Izgleda da se malom broju ljudi jos u secanju zadzala sva strahota devedesetih, ili to nije za njih ni bila strahota.
Ipak danas je vreme da se sa Karadjordjetom posavetujemo. J**** te zivote mora da sam ja luda.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 17:56 15.02.2008

Crni Đorđe

Ipak danas je vreme da se sa Karadjordjetom posavetujemo.

A s kim bismo ako ne sa premudrim Voždom?
Sladjana NS Sladjana NS 18:01 15.02.2008

Re: Crni Đorđe

Nebojša Milenković
Ipak danas je vreme da se sa Karadjordjetom posavetujemo.
A s kim bismo ako ne sa premudrim Voždom?


Pa ja nisam mogla da verujem, pa covek je stvarno opasan za nase mentalno zdravlje.Treba ga leciti i zatvoriti.
Tesko nama.
mariopan mariopan 18:05 15.02.2008

Re: Sta od nas cine

Ja mislim da njihove kolege novinari u rukama imaju mocno oruzje da se izbore da se ova ubistva rese . Jedan od nacina bio bi da se neprekidno trazi resavanje ovih slucajeva , da se prozivaju ministri , tuzioci , sudije ..svi ali bas svi pa kome pre dojadi. Ne cutati i ne dozvoliti da na slobodi ostanu ubice i naredbodavci ma ko oni bili.

Vi nemojte cutati a mi cemo vikati na sav glas i podrzati vas u tome , jer ni ja ne zelim da sapucem.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 18:07 15.02.2008

Re: Crni Đorđe

na istu temu
pročitaj, al obavezno sjajan Basarin tekst
SUNOVRAT MRTVOG PUVALA
za koji link imaš gore...
Sladjana NS Sladjana NS 18:40 15.02.2008

Re: Sta od nas cine

mariopan
Ja mislim da njihove kolege novinari u rukama imaju mocno oruzje da se izbore da se ova ubistva rese . Jedan od nacina bio bi da se neprekidno trazi resavanje ovih slucajeva , da se prozivaju ministri , tuzioci , sudije ..svi ali bas svi pa kome pre dojadi. Ne cutati i ne dozvoliti da na slobodi ostanu ubice i naredbodavci ma ko oni bili.Vi nemojte cutati a mi cemo vikati na sav glas i podrzati vas u tome , jer ni ja ne zelim da sapucem.


Jedina njihova koleginica koja ima pameti i hrabrosti je Brankica sa B92, ali to nije dovoljno.
Ja nikad ne cutim i ne sapucem, jer mi nije sve jedno medju kakvim ljudima zivim i u kakvoj zemlji.
Ponekad me uhvati malodusnost, samo na kratko, pa opet vristim jos jace. Tako puno iskustva imam
u vristanju, malo bih tisine, prodje mi zivot u vristanju.
Sladjana NS Sladjana NS 18:45 15.02.2008

Re: Crni Đorđe

Nebojša Milenković
na istu temu pročitaj, al obavezno sjajan Basarin tekstSUNOVRAT MRTVOG PUVALAza koji link imaš gore...


Citala sam Basaru. Dobar kao uvek, pravo ime za VK Mrtvo Puvalo. Slusam ga sad i imam fiziolosku reakciju.
Utice covek na moje zdravlje.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 19:52 15.02.2008

Nj.K.V.

A šta kažeš na Nj.K.V-a:

Draga predsednice vlade Koštunice...
Sladjana NS Sladjana NS 20:49 15.02.2008

Re: Nj.K.V.

Nebojša Milenković
A šta kažeš na Nj.K.V-araga predsednice vlade Koštunice...


Kazem svasta.
Coco Rosie Coco Rosie 12:52 16.02.2008

Re: Nj.K.V.

imao je i ono dirljivo obracanje gradjanima Cacka: Dragi moji Ceceni...
Ziva istina.
Inace, meni se bas svidja da ga zovem NjKV. kao random izabrana slova.
ceda_urosevic ceda_urosevic 21:17 15.02.2008

Kad smo već kod Nj.K.V.

Meni je najdirljiviji bio onaj deo kako je Kosovo "topla emocija".
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:53 15.02.2008

Re: Kad smo već kod Nj.K.V.

Sjajan!
ceda_urosevic ceda_urosevic 14:47 16.02.2008

Re: Kad smo već kod Nj.K.V.

Ma šta sjajan -- urnebesan! ehehehehehe :)
doktorka doktorka 16:31 16.02.2008

Re: Kad smo već kod Nj.K.V.

ceda_urosevic
Ma šta sjajan -- urnebesan! ehehehehehe :)

ovako dobru temu ste uspeli da obesmislite
ceda_urosevic ceda_urosevic 16:45 16.02.2008

Re: Kad smo već kod Nj.K.V.

Doc, bio je mali predah. Intermezzo takoreći. Nije umesno pričati viceve kad su ovakve teme u pitanju, ali baš da sam je obesmislio -- nisam.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 17:31 16.02.2008

Re: Kad smo već kod Nj.K.V.

ok.
doktorka - u pravu ste!
apel za povratak temi!
poz.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 19:38 16.02.2008

Ko mi je stavio bombe na prozor



Dejan Anastasijević:
Ko mi je stavio bombe na prozor?

tekst iz Vremena
p.s. ne rade linkovi pa moram ovako:

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=516448
angie angie 17:11 16.02.2008

Stvarno se izvinjavam,

al ne mogu da ne primetim i uzasno mi je neprijatno, da se na ovu temu nisu javili kolege novinari i kolege politichari, koji bi po logici stvari trebalo da iskazu barem sucut, ako ne ljudsku, onda onu iz solidarnosti prema kolegi,
ako vec nemaju potrebu da kazu i neshto vishe.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 17:33 16.02.2008

Re: Stvarno se izvinjavam,

uzasno mi je neprijatno, da se na ovu temu nisu javili kolege novinari i kolege politichari, koji bi po logici stvari trebalo da iskazu barem sucut, ako ne ljudsku, onda onu iz solidarnosti prema kolegi

angie,
i sam sam prilično iznenađen...
valjda nije trenutak (znaš, Kosovo, i tako to...)...
poz.
n.m.
angie angie 17:55 16.02.2008

Re: Stvarno se izvinjavam,

Nebojša Milenković
uzasno mi je neprijatno, da se na ovu temu nisu javili kolege novinari i kolege politichari, koji bi po logici stvari trebalo da iskazu barem sucut, ako ne ljudsku, onda onu iz solidarnosti prema kolegiangie,i sam sam prilično iznenađen...valjda nije trenutak (znaš, Kosovo, i tako to...)...poz.n.m.


mislish- dok kosovo gori....
ne znam Milenkovicu, kakv smo mi to svet,...sve naopako, pa ovo su osnovne stvari,
kako ja sutra da verujem i poshtujem nekog, ko se izmiche tamo gde treba da je u prvom redu!?
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 18:03 16.02.2008

slažem se sa pitanjem!

Ko se izmiche tamo gde treba da je u prvom redu!?
doktorka doktorka 18:20 16.02.2008

Re: Stvarno se izvinjavam,

angie

Nebojša Milenkovićuzasno mi je neprijatno, da se na ovu temu nisu javili kolege novinari i kolege politichari, koji bi po logici stvari trebalo da iskazu barem sucut, ako ne ljudsku, onda onu iz solidarnosti prema kolegiangie,i sam sam prilično iznenađen...valjda nije trenutak (znaš, Kosovo, i tako to...)...poz.n.m. mislish- dok kosovo gori....

kosovo i ova drama oko potpisivanja sporazuma sa eu, sluzi samo za zamajavanje naroda. nepriznavanjem nezavisnosti kosovu bice zadovoljeni nikolicevi glasaci , potpisivanjem sporazuma sa eu, tadicevi glasaci , a oni ce i dalje nastaviti da vladaju zemljom uz pomoc putina i miskovica. i vuk sit i ovce na broju.
zoricag zoricag 18:30 16.02.2008

Re: slažem se sa pitanjem!

Ko se izmiche tamo gde treba da je u prvom redu!?


Vama svaka cast. Zbog toga ja sebe ubrajam u ono sto zovu "cvrsto jezgo" glasackog tela LDP.
Imate vi prava i da prozovete.

Ali, ja licno nemam pava bilo kome ko pise pod punim identitetom da zameram sto se ne oglasava. Mada mi je neobicna tisina na blogovima zadnjih nekoliko dana bar sto se nas koji smo "kod kuce" tice.

No, ipak pisem pod nickom pa se uvek setim kako je lepo Teofil Pancic rekao: muka mi je od hrabrih sakrivenih iza pseudonima. Vremena su teska, lici mi da su i nickovi ukljucili kocnice. Ko zna zasto je to dobro iako mi neki crv kaze da nije dobro.

angie angie 18:37 16.02.2008

Re: slažem se sa pitanjem!

No, ipak pisem pod nickom pa se uvek setim kako je lepo Teofil Pancic rekao: muka mi je od hrabrih sakrivenih iza pseudonima. Vremena su teska, lici mi da su i nickovi ukljucili kocnice. Ko zna zasto je to dobro iako mi neki crv kaze da nije dobro.


ako je ovo bilo upuceno meni,

ne vidim kakvu sam to hrabrost ispoljila, time shto sam reagovala na neshto shto me ljudski muchi,
mislim shta je tu toliko neobichno, sem da se na blogu sa ovako strashnom temom nije oglasio ni jedan kolega.

I ne razumem vishe to prozivanje oko nikova- blog podrazumeva komunikaciju pod nikom i shto sad bilo ko oko tog momenta treba da se pravda?

shto se mene lichno tiche- prilichna kolichina ljudi zna moj pravi indentitet, ako bi to uopshte trebalo da je sporno.

e ,da -ja sebe ne ubrajam kao chvrsto jezgro bilo chega, sem onih koje volim.
zoricag zoricag 19:30 16.02.2008

Re: slažem se sa pitanjem!

angie,
nije upuceno vama
i ja pisem pod nickom i isto kao i vas jedan broj ljudi me licno poznaje
jednostavno mi se ucinilo da je tiho pa sam razmisljala sta moze biti razlog s obziom da vremena nisu tiha
onda sam se setila jednog teksta teofila Pancica, nad kojim sam se licno zamislila i ozbiljno porazgovarala sama sa sobom o tome sta i kako bih komentarisala da nisam nick.

sad, ja sam dosla do zakljucka da bih isto komentarisala, vi ste isto tako tog misljenja za sebe i mislim da nismo usamljene, a to je razlog zbog koga ja ovaj blog cenim i provodim neko vreme uz njega.

Imala sam i ja poriv da izrazim svoje cudjenje sto je malo komentara poznatih blogera, ali sam "odcutala" kad sam se setila tog Pancicevog teksta.

Znaci, moj komentar se odnosio samo na moj razlog da se ne cudim glasno izostanku nekih ljudi koji ovde rado i cesto pisu.
angie angie 19:33 16.02.2008

Re: slažem se sa pitanjem!

dobro!:)
doktorka doktorka 19:56 16.02.2008

Re: slažem se sa pitanjem!

zoricag
angie,nije upuceno vamai ja pisem pod nickom i isto kao i vas jedan broj ljudi me licno poznajejednostavno mi se ucinilo da je tiho pa sam razmisljala sta moze biti razlog s obziom da vremena nisu tihaonda sam se setila jednog teksta teofila Pancica, nad kojim sam se licno zamislila i ozbiljno porazgovarala sama sa sobom o tome sta i kako bih komentarisala da nisam nick.sad, ja sam dosla do zakljucka da bih isto komentarisala, vi ste isto tako tog misljenja za sebe i mislim da nismo usamljene, a to je razlog zbog koga ja ovaj blog cenim i provodim neko vreme uz njega.Imala sam i ja poriv da izrazim svoje cudjenje sto je malo komentara poznatih blogera, ali sam "odcutala" kad sam se setila tog Pancicevog teksta. Znaci, moj komentar se odnosio samo na moj razlog da se ne cudim glasno izostanku nekih ljudi koji ovde rado i cesto pisu.


nego sta to znaci? da li zato sto se potpisuje pravim imenom, mora da pazi sta govori da se ne bi zamerio...kome?
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 20:00 16.02.2008

Re: slažem se sa pitanjem!

da li zato sto se potpisuje pravim imenom, mora da pazi sta govori da se ne bi zamerio...kome?


I meni nije baš najjasnije - da li se to (i ovde) vraćamo u vreme koje bolje od naših komentara, recimo, oslikava čuvena izjava Oskara Daviča:
Meni nije potrebna cenzura - ja sam sam sebi najbolja cenzura!

Hajde ljudi. Glave gore!
Pa nismo mi baš tako nemoćni...
Sladjana NS Sladjana NS 20:59 16.02.2008

Re: slažem se sa pitanjem!

Meni nije potrebna cenzura - ja sam sam sebi najbolja cenzura!


Nije ovde rec o cenzuri poznatih blogera, vec o interesu. Videlo se to na upravo zavrsenim izborima, sve je prastilo od stava za ovo ili ono. A sad je tisina bezbedna.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 21:15 16.02.2008

Re: slažem se sa pitanjem!

Slađana, pa govorimo isto. Dakle, i nije reč o cenzuri nego o autocenzuri!
doktorka doktorka 21:29 16.02.2008

Re: slažem se sa pitanjem!

Sladjana NS
Meni nije potrebna cenzura - ja sam sam sebi najbolja cenzura!Nije ovde rec o cenzuri poznatih blogera, vec o interesu. Videlo se to na upravo zavrsenim izborima, sve je prastilo od stava za ovo ili ono. A sad je tisina bezbedna.


a pa ne brini. cim se potpise sporazum sa eu, opet ce se oglasati oni koji su nas uoci izbora ubedjivali kako , neglasanjem za tadica , mi glasamo za nikolica. ovoga puta sa pricom kako je tadic zasluzan sto je sacuvana"stabilnost" u zemlji ,i kako je nadmudrio kostunicu jer je ipak sporazum potpisan.

moram ovde citariti jednog mog omiljenog blogera:

"U hali "1.oktobar" u Prištini filharmonija svira himnu države Kosovo pred "Zapadom".
Miki Maus ide sa penkalom u ponedeljak u Brisel.
Potpisuje.
Protestna reka ljudi u BGD(i gradovima Srbije) ide za Amfilohijem u mimohodu za "pokojnikom".
Sledi ga Triling Asova.
Dulić zvani "nisam tako rekao" zakazuje ratifikaciju...za par meseci.
Onda, prvo lokalni i pokrajinski izbori. Da se opipa puls. Što je sigurno sigurno. Pa tek tada da vidimo ko će s kim. Do tada sve mora biti privatizovano, oprano i na sigurnom"
Sladjana NS Sladjana NS 21:45 16.02.2008

Re: slažem se sa pitanjem!

a pa ne brini. cim se potpise sporazum sa eu, opet ce se oglasati oni koji su nas uoci izbora ubedjivali kako , neglasanjem za tadica , mi glasamo za nikolica. ovoga puta sa pricom kako je tadic zasluzan sto je sacuvana"stabilnost" u zemlji ,i kako je nadmudrio kostunicu jer je ipak sporazum potpisan.

moram ovde citariti jednog mog omiljenog blogera:

"U hali "1.oktobar" u Prištini filharmonija svira himnu države Kosovo pred "Zapadom".
Miki Maus ide sa penkalom u ponedeljak u Brisel.
Potpisuje.
Protestna reka ljudi u BGD(i gradovima Srbije) ide za Amfilohijem u mimohodu za "pokojnikom".
Sledi ga Triling Asova.
Dulić zvani "nisam tako rekao" zakazuje ratifikaciju...za par meseci.
Onda, prvo lokalni i pokrajinski izbori. Da se opipa puls. Što je sigurno sigurno. Pa tek tada da vidimo ko će s kim. Do tada sve mora biti privatizovano, oprano i na sigurnom"



Ma znam nije to prica o nam vec o njima , i ako smo mi ispali i jurisnici i agitatori i izdajnici i svasta nesto, videli
smo stabilnost mraka i gluposti ili je to samo nama lose ,a oni vole divane sa Karadjordjem.
Miki Maus je mozda vec potpisao a mi nista ne znamo o tome.
Amfilohija osisati, obrijati i poslati u Sibir.
Sladjana NS Sladjana NS 21:54 16.02.2008

Re: slažem se sa pitanjem!

Nebojša Milenković
Slađana, pa govorimo isto. Dakle, i nije reč o cenzuri nego o autocenzuri!


Kad sam sebe cenzurises ti ipak nesto kazes, ne sve samo prihvatljive fraze. A mi sad imamo potpunu tisinu
nema ni fraza .Kako se to zove.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:48 16.02.2008

Koštunica!

Kad sam sebe cenzurises ti ipak nesto kazes, ne sve samo prihvatljive fraze. A mi sad imamo potpunu tisinu nema ni fraza .Kako se to zove.

Valjda Koštunica!
zoricag zoricag 23:39 16.02.2008

Re: slažem se sa pitanjem!

a pa ne brini. cim se potpise sporazum sa eu, opet ce se oglasati........


Znaci, dugo ih necu videti :)
Krasici Krasici 21:14 16.02.2008

EVROPA NEMA ALTERNATIVU

hard snow's gonna fall

think-pink think-pink 17:27 17.02.2008

NOVINARE UBIJAJU, ZAR NE?

I meni je Dadino ubistvo najtragicnije :(((
Pre svega jer je zena.
think-pink think-pink 17:42 17.02.2008

EVROPA NEMA ALTERNATIVU

Mislim da SVE ima alternativu.

Zar nisu nekoliko puta vec padale bombe na Srbiju, kao dokaz 'ljubavi' te Evrope prema nama.

To je isto kao da ne mozete da napustite svog partnera koji vas bije, jer on nema alternativu.

Uostalom predvidja se da ce 21. vek biti vek Azije. I ekonomski i kulturno. Pa zasto onda stara izdrndana Evropa na umoru, ne bi mogla da ima alternativu?
doktorka doktorka 19:55 17.02.2008

Re: EVROPA NEMA ALTERNATIVU

think-pink
Mislim da SVE ima alternativu.Zar nisu nekoliko puta vec padale bombe na Srbiju, kao dokaz 'ljubavi' te Evrope prema nama.To je isto kao da ne mozete da napustite svog partnera koji vas bije, jer on nema alternativu.Uostalom predvidja se da ce 21. vek biti vek Azije. I ekonomski i kulturno. Pa zasto onda stara izdrndana Evropa na umoru, ne bi mogla da ima alternativu?



manite se azije. sta ih je do sada sprecavalo da budu ekonomski jake? zapad? zbog zapada su i postale jake . ne svojom zaslugom. sve ideje crpe sa zapada.
think-pink think-pink 15:24 19.02.2008

Re: EVROPA NEMA ALTERNATIVU

Sta ih je sprecavalo?

Pa recimo Rusiju to sto im je sa Zapada, a pomocu nemackog agenta Lenjina uvezen komunizam.

Indiju, jer je bila Britanska kolonija 2 veka i nemilosrdno (o)pljackana.

Kinu, isto komunizam.

Japan je taj koji primenjuje tudje ideje, tj. krade ih sa sajmova, ali i za to je potrebna inteligencija.

I ljubav prema svojoj zemlji, koju fanaticno vole, tj. takozvani prokazani NACIONALIZAM. Koji je dozvoljen svima sem Srbima.
doktorka doktorka 02:45 20.02.2008

Re: EVROPA NEMA ALTERNATIVU

think-pink
Sta ih je sprecavalo?Pa recimo Rusiju to sto im je sa Zapada, a pomocu nemackog agenta Lenjina uvezen komunizam.Indiju, jer je bila Britanska kolonija 2 veka i nemilosrdno (o)pljackana.Kinu, isto komunizam.Japan je taj koji primenjuje tudje ideje, tj. krade ih sa sajmova, ali i za to je potrebna inteligencija.I ljubav prema svojoj zemlji, koju fanaticno vole, tj. takozvani prokazani NACIONALIZAM. Koji je dozvoljen svima sem Srbima.

eto, opet je neko drugi kriv.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana