Kanadska geografija za 8. razred

angie RSS / 14.02.2008. u 18:31

http://s185.photobucket.com/albums/x49/AlexDunja/?action=view&current=Geo-Kos.jpg

 Pogledajte sve tri strane.

Hvala Alex-Dunji i njenom sinu, shto su mi modifikovali fotografije da mogu da ih zakachim na blog.



Komentari (116)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dragan Vujanović Dragan Vujanović 19:00 14.02.2008

Jo - Po - na kanadski način ..!!

Iznenađenje nije. Neugodno jeste. Odličan način da malo bolje pojmimo kako brižljivo i dugo se sprema uvod u sutrašnji dan na Kosovu (i Metohiji?) ..!
AlexTheVeliki AlexTheVeliki 19:09 14.02.2008

Kontroverzno

Nevidim zasto je ovo toliko kontroverzno, premda nisam ni sugran da angie potencira da jeste...

Dolazak "kosovara" u Kanadu '99 je ovde bila velika stvar, jer je srazmerno sa populacijom ove zemlje a i njene daljine od Kosova primila veliki broj izbeglica. Sto se tice ovog poglavlja knjige, poenta cele price je o migraciji i izaovima iste za same ljude koji se sele a i za drustva koja ih primaju... Nesto nevidim da ima veze toliko sa statusom ili nezavisnoscu Kosova.

Nego, u Ontariju uvode izborni predment za 11. razred (3. srednje skole) pod nazivom "Genocid". To ce tek da bude veselo. Turci su vec poceli da se bune jer ce "case study" biti njihov genocid u Armeniji koji je Kanadska drzava zvanicno prepoznala. Ne sumnjam da ce i Srebrenica tu da se nadje....

boskonet boskonet 17:03 16.02.2008

Re: Kontroverzno

Nadam se da ce se izucavati i genocid nad americkim domorocima
angie angie 17:15 16.02.2008

Re: Kontroverzno

boskonet
Nadam se da ce se izucavati i genocid nad americkim domorocima


potpuno se slazem. Ali to na zalost ne menja ovu nashu situaciju.
MilosP MilosP 19:13 14.02.2008

Kanada

Tekst objašnjava zašto Kanada (poreski obveznici) izdvaja određena sredstva iz budžeta za sanaciju humanitarnih problema širom sveta i to na primeru Kosova. Tekst je napisan korektno i nisam siguran što su ove 3 strane iz udžbenika privukle pažnju autora bloga.
angie angie 19:31 14.02.2008

Re: Kanada

Moja ideja da ovo postavim nema nikakve veze sa kontraverzom, samo sam htela da pokazem da se u zemlji, koja prima imigrante iz celog sveta,( znachi iz raznih dramatichnih okolnosti- npr iz Avganistana, Pakistana), zadrzala na ovom sluchaju, shto nije tek tako, da bude deo gradiva za osnovnu shkolu. Time je podvuchen shirok spektar poroblema vezan za ovu konkretnu situaciju i nije nevazno kako ih svet postavlja i izuchava. Chim je ovako obradjen i usvojen u programima za osnovno obrazovanje, znachi da je stav vishestruko utvrdjen.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 19:35 14.02.2008

Re: Kanada

Chim je ovako obradjen i usvojen u programima za osnovno obrazovanje, znachi da je stav vishestruko utvrdjen.
Tako je, Angie. Sada ostaje da jedan deo sveta kaže Jo, a drugi Po.
angie angie 19:41 14.02.2008

Re: Kanada

Dragan Vujanović
Chim je ovako obradjen i usvojen u programima za osnovno obrazovanje, znachi da je stav vishestruko utvrdjen.Tako je, Angie. Sada ostaje da jedan deo sveta kaže Jo, a drugi Po.


I da napomenem, devedesetih, kada su izbeglichki status, shto podrazumeva legalne papire i novchanu pomoc dobijali hrvati, bosanci i albanci, srbi su mogli da ode samo kao lendid imigrati , a za tu vizu su morali da pokazu odredjeno obrazovanje, radno iskustvo, skilse i politichku potodnost, tako shto je mushkarcima trkeljisana vojna knjizica i proveravno eventualno uchestvovanje u akcijama, na koje je vecina bila silom odvosjena. Takodje su morali da imaju odredjenu svotu novca, kao garanciju da nece pasti na teret drzave.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 20:08 14.02.2008

Re: Kanada

angie: " " I da napomenem, devedesetih, kada su izbeglichki status, shto podrazumeva legalne papire i novchanu pomoc dobijali hrvati, bosanci i albanci, srbi su mogli da ode samo kao...
Naravno. Mi smo bili markirani kao agresori, oni kao žrtve. Ali, mi smo se pre toga pomalo pitali o svojoj budućoj ulozi: rekli smo da smo među narodima ondašnje SFRJ najjači, da smo jedini državotvorni itd. pa smo se upustili u veslanje uz brzake. Ovi ostali su shvatili da je pametnije ući u odnose saradnje sa zapadom. Tako smo u kasnijem višestrukom ratu - kako god da su se stvari odvijale - mi zvanično bili agresori, a oni žrtve i samooslobodioci. To i danas traje. Evo, i u kanadskom udžbeniku geografije. Lep (vaš) pronalazak. Pozdrav :))
Filip2412 Filip2412 21:46 14.02.2008

Re: Kanada

I da napomenem, devedesetih, kada su izbeglichki status, shto podrazumeva legalne papire i novchanu pomoc dobijali hrvati, bosanci i albanci, srbi su mogli da ode samo kao...


Prvi put cujem da samo Srbi nisu dobijali izbeglicki status. Upoznao sam za kratko vreme nekoliko Srba koji su dosli u Kanadu kao izbeglice iz Bosne.
angie angie 21:59 14.02.2008

Re: Kanada

Filip2412
I da napomenem, devedesetih, kada su izbeglichki status, shto podrazumeva legalne papire i novchanu pomoc dobijali hrvati, bosanci i albanci, srbi su mogli da ode samo kao...Prvi put cujem da samo Srbi nisu dobijali izbeglicki status. Upoznao sam za kratko vreme nekoliko Srba koji su dosli u Kanadu kao izbeglice iz Bosne.



mislila sam na srbe iz srbije- tu niko nije dobio izbeglichki status i time je jasno pokazano ko je agresor, a koga treba spasavati.

I sada u shkoli treba da sede albanac i srbin- deca, koja ni po chemu nisu kriva ni za shta, a po prikazanoj analogiji- ni roditelji, jer su te provere bile striktne, da je ceo sluchaj definisanih karakteristika ushao u nastvani plan, a da vlada drzave krivca i dalje tu neshto negira, umesto da sada razumnim stavom ublazi odnos medjunarodne zajednice.
Nadpalfi Nadpalfi 22:17 14.02.2008

Re: Kanada

mislila sam na srbe iz srbije- tu niko nije dobio izbeglichki status i time je jasno pokazano ko je agresor, a koga treba spasavati.

Ne bih bas da pametujem - ali Srbi Iz Srbije nisu ni mogli da dobiju izbjeglicki status, jer ne mozes biti izbjeglica iz sopstvene zemlje, ako tamo nisu ratna dejstva. Dobar dio Srba izbjeglih sa Kosova (dakle, Srbije) je u jednom dijelu EU dobio izbjeglicki status, jer se nisu mogli vratiti svojim kucama. Naravno, pravo i politika su ku.va svoje vrste, svako moze da je koristi i okrece po potrebi, pa je u dosta slucajeva stvar samo dobre volje sitnog cinovnika u odjelu za strance, da li ce da te zeza ili ne.
Filip2412 Filip2412 22:17 14.02.2008

Re: Kanada

prikazanoj analogiji- ni roditelji, jer su te provere bile striktne, da je ceo sluchaj definisanih karakteristika ushao u nastvani plan, a da vlada drzave krivca i dalje tu neshto negira, umesto da sada razumnim stavom ublazi odnos medjunarodne zajednice.


Pa da, ocrnio nas je Sloba ne za narednih 100 godina nego dok postoji ljudski rod.
Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 02:24 15.02.2008

Re: Kanada

Izbeglicki status su dobijali Srbi iz Bosne i Hrvatske koji su izbegli u Srbiju. Srbi iz Srbije nisu mogli da dobiju izbeglicki status posto nisu bili izbeglice. Znaci nema nikakve veze sa tim ko je agresor a ko potlacen.
Ne znam uopste koja je funkcija ove teme i sta si ti uopste htela da kazes.
angie angie 03:30 15.02.2008

Re: Kanada

Vasa S Tajcic
Izbeglicki status su dobijali Srbi iz Bosne i Hrvatske koji su izbegli u Srbiju. Srbi iz Srbije nisu mogli da dobiju izbeglicki status posto nisu bili izbeglice. Znaci nema nikakve veze sa tim ko je agresor a ko potlacen. Ne znam uopste koja je funkcija ove teme i sta si ti uopste htela da kazes.


pa vidi, iz mnogih zemalja ljudi dobijaju ibeglichki status na osnovu dokazane ugrozenosti- to nije striktno povezano sa odlaskom iz svoje kuce. Tako da ima veze.

A zao mi je shto nisi shvatio funkciju teme-poshto vidim da si za sada jedini koji nije.

Meni lichno nije sve jedno da mi dete uchi takve stvari u shkoli, da zemlja iz koje dolazi ima takav tretman u svetu, a da se oni koji bi o tome trebali da brinu i dalje ponashaju bahato i neodgovorno u odnosu na medjunarodnu zajednicu i ne trude se ni malo da diplomatski odnosi budu prihvatljivi.
Sve se to odrazava na sve nas- o kojima oni trebaju da brinu i shto im je posao- koji smo im glasanjem dali
Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 03:54 15.02.2008

Re: Kanada

Sada da li sam ja shvatio ili nisam u to necu da ulazim. Ja ne vidim nista problematicno u ovom tekstu niti sam primetio da su ista negativno rekli o Srbiji. Cak se Srbija i ne spominje.

A to sta ce moja deca da uce i nauce u skoli (ovde u Kanadi) zavisi od mene i moje zene. Ja ne mogu da menjam kanadski skolski sistem, ali mgu da objasnim deci sta je tacno a sta nije. Mogu da im objasnim sta znaci propaganda i zasto je to tako.

Ja ne ocekujem nikakvu zastitu od srspkih politicara. Kako ce Kanadjani da gledaju na Srbe i Srbiju najvise zavisi od nas koji zivimo ovde. Ja licno nikada nisam imao nijedan incident i mogu ti reci da uvek sa ponosom kazem da sam Srbin i da dolazim iz Srbije. Ja nisam nikoga ubio niti ikoga mrzim, ali drzim do sebe. Sad sto su neke budale odlucile da koriste srpstvo za svoje prizemne ciljeve to sigurno nema veze samnom.

Opet ja ne razumem kakve veze imaju Kostunica i Tadic sa citankom za osmi razred u Kanadi.
angie angie 05:06 15.02.2008

Re: Kanada

Vasa S Tajcic
Sada da li sam ja shvatio ili nisam u to necu da ulazim. Ja ne vidim nista problematicno u ovom tekstu niti sam primetio da su ista negativno rekli o Srbiji. Cak se Srbija i ne spominje. A to sta ce moja deca da uce i nauce u skoli (ovde u Kanadi) zavisi od mene i moje zene. Ja ne mogu da menjam kanadski skolski sistem, ali mgu da objasnim deci sta je tacno a sta nije. Mogu da im objasnim sta znaci propaganda i zasto je to tako. Ja ne ocekujem nikakvu zastitu od srspkih politicara. Kako ce Kanadjani da gledaju na Srbe i Srbiju najvise zavisi od nas koji zivimo ovde. Ja licno nikada nisam imao nijedan incident i mogu ti reci da uvek sa ponosom kazem da sam Srbin i da dolazim iz Srbije. Ja nisam nikoga ubio niti ikoga mrzim, ali drzim do sebe. Sad sto su neke budale odlucile da koriste srpstvo za svoje prizemne ciljeve to sigurno nema veze samnom. Opet ja ne razumem kakve veze imaju Kostunica i Tadic sa citankom za osmi razred u Kanadi.


pa vidi vaso, mi kao da prichamo paralelno, a ne izmedju sebe- niko nije rekao da je tekst negativan, sam chinjenica da se ovaj sluchaj obradjuje u nastavi govori mnogo.
To kako se pojedinci predstavljaju je normalno da ima uticaja na odnos prema njima, to ovde nije tema- ja sam recimo zivela po svetu i nige ni jedan jedini problem nisam imala-naprotiv, ali npr, kada je rat pocheo, zivela sam u Aziji i nisam mogla da predjem granice nekih zemalja, iako sa ratom nisam inala nishta, jer je nash pasosh tada predstavljao genocid za muslimane.

Znachi da nas politika zemlje obelezava u medjunarodnim odnosima- ne kao pojedince, pa zar ljudi iz Srbije mogu da putuju gde hoce, u glavnom oni, koji nishta nemaju s razlozima zbog kojih je ta zabrana stavljena.

Ko je rekao da koshtunica i tadic imaju veze sa geografijom u Kanadi?

Oni samo svoji delanjem sada , potvrdjuju da je taj primer odabran bez greshke, jer ima i drugih, koji su mogli da posluze za objashnjavanje ovakvog gradiva.

Diplomatija i dobri medjunarodni odnosi su kljuchna stvar za suszivot u svetu i sve se to reflektuje na gradjane neke zemlje.

Zar i vi ne biste vishe voleli da se sada ti odnosi razumno poravljaju, pa kada, kao shto kazete , deci objasnite shta i kako, mozete da kazete, kako je takav stav deo proshlosti i pogreshne politikike koja je pobedjena?

trickshot trickshot 10:24 15.02.2008

Re: Kanada

iz Bosne
angie angie 15:16 15.02.2008

Re: Kanada

Nadpalfi
mislila sam na srbe iz srbije- tu niko nije dobio izbeglichki status i time je jasno pokazano ko je agresor, a koga treba spasavati.Ne bih bas da pametujem - ali Srbi Iz Srbije nisu ni mogli da dobiju izbjeglicki status, jer ne mozes biti izbjeglica iz sopstvene zemlje, ako tamo nisu ratna dejstva. Dobar dio Srba izbjeglih sa Kosova (dakle, Srbije) je u jednom dijelu EU dobio izbjeglicki status, jer se nisu mogli vratiti svojim kucama. Naravno, pravo i politika su ku.va svoje vrste, svako moze da je koristi i okrece po potrebi, pa je u dosta slucajeva stvar samo dobre volje sitnog cinovnika u odjelu za strance, da li ce da te zeza ili ne.


to za status sam objasnila malo dole.
Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 20:12 15.02.2008

Re: Kanada

Pa ako nas pasos predstavlja genocid za muslimane, onda su oni stvarno pukli. Sta li predstavlja americki pasos? Totalni istrebljenje muslimana. Nego nema veze. Evo i ja da se pohvalim, da sam zbog posla ( bez mama i tate) ziveo na 4 razna kontinenta. Negde mi je dobro dosao kanadski a negde srpski pasos.
Ne verujem da cemo priznanjem Kosova dobiti priznanje u svetu. Mozda samo potvrdu da su oni bili u pravu kad su nas bombardovali. Iako sam zapadno nastrojen, samim tim sto sam izabrao da zivim u Kanadi, ne mogu da podrzim bombardovanje bilo Srbije, Afganistana ili Iraka.
angie angie 20:44 15.02.2008

Re: Kanada

ne mogu da podrzim bombardovanje bilo Srbije, Afganistana ili Iraka.



ne podrzavam ni ja- zrtva su neduzni gradjani, ono kod nas koje je bilo kao odmazda za Miloshevica i njegovu kliku, ispade da je samo njima i bilo dobro i nikome dlka s glave nije zafalila- sve sa sachuvanim otetim plenom.


ne znam da li ste videli, skoro je bio neki kanadski film- ne mogu da se setim naslova, al je noviji, gde bivshi akter u ovim operacijama, kaze na temu krivice u nekom sasvim drugom razgovoru- parafraziram- ni ja nisam nevin, ishao sam da za svoju zemlju bommardijem miloshevica a ubijao sam civile.
bash me zachudilo da je to preoshlo da se snimi.
dunjica dunjica 12:49 16.02.2008

Re: Kanada

devedesetih, kada su izbeglichki status, shto podrazumeva legalne papire i novchanu pomoc dobijali hrvati, bosanci i albanci, srbi su mogli da ode samo kao lendid imigrati , a za tu vizu su morali da pokazu odredjeno obrazovanje, radno iskustvo, skilse i politichku potodnost,


Angie,
ova izjava bi bila tocna kada bi umjesto "Srbi" stajalo "drzavljani Srbije", a sto je ogromna razlika. Naime ogroman broj "Hrvata" i "Bosanaca" koji su imale legalni izbjeglicki status i novcanu pomoc (na kojoj, uzgred, ne treba zavidjeti, jer nije dostojna toga) u zemljama domacinima su etnicki Srbi izbjegli od rata.

Znaci, nisu "blagodati" izbjeglickog statusa bile uskracene Srbima, nego su bile omogucene izbjeglicama iz ratom zahvacene Hrvatske, BiH, a i Kosova, nezavisno od njihove etnicke pripadnosti. Medju tim izbjeglicama je bio nezanemariv broj Srba, gradjana pomenutih drzava, i Kosova. Stavise, medju onima koji su ostali vani procentualno je vise npr. Srba iz Hrvatske, nego Hrvata iz Hr, radi procjene da im ostanak u inozemstvu pruza bolje uslove zivota nego povratak u sredinu u kojoj ce biti manjina.

A zasto su gradjani ovih drzava u inozemstvu dobili status izbjeglica od rata, mislim da vec znaju i ptice na grani.
angie angie 15:15 16.02.2008

Re: Kanada

dunjice, da, malo sam se neprecizno izrazila, misleci da se razumemo- hvala za uoblichavanje spornog.
Gorstak Gorstak 19:30 14.02.2008

Ja se začitao

Pa otišao i na četvrtu i na petu stranu kad ono tamo Silvester:)))
Deluje mi mnogo zabrinut zbog političke situacije:)
angie angie 01:06 15.02.2008

Re: Ja se začitao

Gorstak
Pa otišao i na četvrtu i na petu stranu kad ono tamo Silvester:)))Deluje mi mnogo zabrinut zbog političke situacije:)


pa Silvester je namerno postavljen,zbog prepoznatljivog raspolozenja:)))
AlexDunja AlexDunja 01:30 15.02.2008

Re: Ja se začitao

Gorstak

Pa otišao i na četvrtu i na petu stranu kad ono tamo Silvester:)))
Deluje mi mnogo zabrinut zbog političke situacije:)

:))))
mogu ti reci da ni februar nije primetio:))))
sve zbog zabrinutosti :)))
(lokalne kantasice su izbacene iz stroja,
silvester je naj -baja)
angie angie 03:21 15.02.2008

Re: Ja se začitao

AlexDunja

GorstakPa otišao i na četvrtu i na petu stranu kad ono tamo Silvester:)))Deluje mi mnogo zabrinut zbog političke situacije:) :))))mogu ti reci da ni februar nije primetio:))))sve zbog zabrinutosti :)))(lokalne kantasice su izbacene iz stroja,silvester je naj -baja)


silvester je za opushtanje-posle!:)))
nikson nikson 20:04 14.02.2008

...

Велика подршка свенародном устанку против независности Косова и Метохије...


Свакога часа Српском сабору Двери и осталим организаторима суботњег протеста упозорења испред словеначке амбасаде у Београду стиже све више писама подршке и најава организованих долазака из унутрашњости. На овој страници објављиваћемо сва ова писма према временском редоследу приспећа у нашу редакцију.

ПОДРШКА ИЗ ЉИГА

Удружење пољопривредника Моба
Хаџи-Ђерина бб
14 240 Љиг

Косово и Метохија су неодвојиви део државе Србије, њено срце и духовна колевка.
Никада нећемо пристати на отцепљење и отимање свете српске земље.
Нема тог изговора нити уцене који могу оправдати било чије покушаје да нам распарчавају земљу.

Председник Извршног одбора,
Ранко Каргановић, ср.

СТИЖУ ТРИ АУТОБУСА ИЗ ЧАЧКА

Огранак Српског сабора Двери у Чачку поздравља одлучну друштвену акцију мреже српских невладиних организација и протест упозорења који се спрема за суботу, 16. фебруар испред Амбасаде Словеније у Београду. Крајњи је тренутак да се види да ли Срби спавају или су будни и спремни за тешко време које нас очекује. Треба и да се пребројимо: колико нас има који се никада нећемо помирити са окупацијом Косова и Метохије и пристати на европске уцене и непролазну лицемерну политику према српском народу. Да ове наше речи подршке не би остале само на папиру, обавештавамо вас, драги пријатељи, да су се Чачани организовали и стижу са најмање три аутобуса да и лично дају свој допринос овој борби.

Уочи Сретења 2008.
За Огранак Двери у Чачку,
Ана Јевремовић
Став поводом припрема за проглашење независног ”Косова”

СОЗ Архиепископије београдско-карловачке

Данас када смо на прагу само-проглашења и признавања Косова, поставља се питање оправданости и правичности одлука које ће уследити. Објашњења се обично комбинују а рекли бисмо и компликују увођењем питања Европе и европских интеграција. Ова су питања заиста одвојена но осим поклитичко-тактичке повезаности, што данас нажалост постаје најважније, можемо наћи још једно питање које их суштински повезује а то је идентитет. Ово питање није само наш проблем (а и не само овог времена) али док други народи углавном болују само од једне ране која настаје у сусрету са глобализацијом ми данас имамо две. Ова друга је повезана са простором самог настанка државе и рекли бисмо истроријског корена али и неизбрисивог сећања на Косовски завет. Он се у зависности од разумевања самих појмова завета као што је нпр. Царство небеско, различито, а најчешће погрешно, тумачи, но непогрешиво је повезан са питањем угрожености опстанка. Додајмо томе и дуг период идеологије која је нудила идентитет који није био традиционално (аутентично) србски а препозант је као лажан. Све ово ствара једну атмосверу дубоке полализованости нашег друштва, у зависности од тога где ко види извор свога идентитета.

опширније…
УЧЕСНИЦИМА ПРОТЕСТНОГ МИТИНГА ПРЕД АМБАСАДОМ СЛОВЕНИЈЕ У БЕОГРАДУ

Српско народно вијеће Црне горе

Драга браћо,

Поздрављамо вас у име 200.000 Срба који од 21. маја 2006. године живе у окупаторској државоликој творевини Монтенегру. А та творевина је и формирана с циљем да српски народ у њој натјера да се одрекне Косова и видовданског духовног опредјељења. Двјеста хиљада Срба заточених у тој робијашници је и данас, као и увијек кроз историју, са вама и нема те силе, нити људске, нити земаљске, нити сатанске, која нас може натјерати да се одрекнемо наше духовне колијевке…

опширније…
Придружујемо се протесту против агресорског насртаја на Косово и Метохију

УГ „Истина“ из Бачке Паланке

Налазимо се у тренутку, који је важан, не само за нас, већ и за наше потомке, јер западне силе желе да нам отму део територије, која је срце и душа Србије. Српска Православна омладина мора дати своју реч, јер ко ће, ако нећемо ми, и када, ако не управо сада. Какво оправдање можемо имати пред Богом и нашим прецима и потомцима, ако изгубимо Косово, а да нисмо ни реч изустили? Морамо погледати Истини у очи и рећи одлучно: „Ако заборавим Косово, нека ме заборави десница моја!“.

Да, Косово не смемо заборавити, као што ни своју душу не смемо предати забораву. Човек губи свој земљу, не када са ње оде, већ када је заборави, а то је, након окупације Косова, следећи циљ српских непријатеља – натерати нас, Србе, да заборавимо Косово, зарад европске шарене лаже. Нама Запад не треба, ако то значи да треба да окренемо леђа Истоку и Сунцу Правде – Господу Исусу Христу.

Косово моје, не дам те из душе своје!!!

На овај начин и УГ „Истина“ из Бачке Паланке придружује се протесту против агресорског насртаја на Косово и Метохију.

Владимир Васојевић,
потпредседник УГ „Истина“ – Бачка Паланка
Писмо подршке из Врања

Омладина Јустинова из Врања
13. фебруар 2008. л.Г.

Са искреном жељом и надом да ћемо вам се у суботу, 16. фебруара 2008.год. и лично придружити у свеопштом буђењу православне омладине, шаљемо вам ово писмо подршке за борбу насталу поводом свега овог што нам се већ дуже време дешава, а тиче се наше матице Србије и њеног духовног, културног и историјског извора, Косовскометохијског блага. Крајње је време да се чује глас оних којима је највише стало да се очува не само понос и материјални интерес, већ корен од кога је израсло ово србијанско дрво живота. Пресецањем тог истог корена, дрво губи своју духовну плодност и сам смисао процеса очувања свог идентитета. Зато вам се браћо и сестре у сваком смислу придружујемо са жељом да ће искрена љубав према огњишту свом бити пресудна за кантар нашег даљег битисања. Нека нам је најпре сам Бог на помоћи, као и светосавска љубав према сопственом народу. На нама је само да то расејемо у етар, како би се жито и божур народа српског поново нашли на плодним косовскометохијским пољима, а све то ради духовног здравља и добробити свију нас.

Саопштењ Омладина Јустинова из Врања:
Свом родољубивом братсву и сестринству православном…
Писмо Српског клуба и Српског листа

Српском сабору Двери,

Поштовани саборци,

од свег срца подржавамо Вашу иницијативу за покретање низа акција којима би родољубива Србија показала својим непријатељима и пријатељима да нашем националном и духовном узмицању има краја.

Примите наше поздраве и честитке и очекујте нас на протесту испред словеначке амбасаде.

Ваши Српски клуб
Српски лист

у Београду 14. фебруара 2008.
nikson nikson 20:11 14.02.2008

Re: ...

Сопштење Омладине Јустинове из Врања
Свом родољубивом братсву и сестринству православном

По козна који пут, изнова и изнова, у нашем стаду се буди страх да нам свеопште људско ништавило поново кроји садашњост, гушећи нам будућност, а све то газећи нам свету и часну народну прошлост. На овој жици, којом се од самог постојања људског крећемо, вазда нам је било наметано решење да са те исте жице сиђемо и предамо се вечитој тмини којом се лута без сопственог духовног и националног идентитета. Та иста жица којом идемо се одувек са разних цивилизацијских центара света сматрала трулом, жица којом немамо куда отићи, а ми смо и поред саплитања и вештачког праска ипак успевали да се на њој одржимо.
И сваки пут нам је нешто друго, нешто туђе или боље речено ничије, а опет свачије , предстваљано као једини спас нашег опстанка и правог просперитета. На сву срећу, наша лакомисленост и наивност, братска неслога и среброљубље нам није до те мере замутило душу да због свега будемо кажњени нашим потпуним нестанком. Искреном љубављу за вером православном наш народ је успевао да се у последњем тренутку искобеља и врати на пут којим се ређе али за навек иде. Сам Господ нам је вазда стављао до знања да је једино могуће, ма да теже, ићи узводно ако бисмо хтели да дођемо до нашег чистог извора, него низводно, путем којим се лагано и лепршаво, без великих мука долази до провалије и вечитог ништавила. Но свакако се ништа не дешава случајно, нама је сама заборавност и лењост ка љубави Божијој покренула ову лавину како бисмо се сетила да ако желимо узовдно морамо вазда пливати и са разним таласима и злим струјама се борити.

Немојмо се трудити да кријемо и чувамо само руке, ноге и главу наше матице земље Србије, кава год даје, него устајмо и боримо се за одбрану оног што је срце тела нашег, срце које нам светитељским духом у свакој муци душу озари, срце без чије крви би нам трулеж одавно уз раме стајала. Џаба нам јака рука, брза нога и мудра глава ако нема срца да га храни, све то бива претворено у прах пролазне колотечине. А ми, ми ваљда желимо вечност, а вечност се срцем тражи, срцем гради и срцем добија. срце које се Косово и Метохија зове.

Зато браћо и сестре, покренимо наша весла, подигнимо наша једра и кренимо узводно ка ономе од чега смо и настали, оправдајући тако барем мало ову улогу наследника свега оног за шта су се преци наши залагали и борили…Нека наш брод не буде Титаник белосветски без кормилара, већ Правоверник Светосавски са мудром вером праволсвном као водиљом.

Псалам 3

Господе, како је много непријатеља мојих! Многи устају на мене. Многи говоре за душу моју: нема му помоћи од Бога.
Али Ти си, Господе, штит који ме заклања, слава моја; Ти подижеш главу моју.
Гласом мојим вичем ка Господу, и чује ме са свете горе своје.
Ја лежем, спавам и устајем, јер ме Господ чува.
Не бојим се много хиљада народа што наваљују на мене.
Устани Господе! Помози ми, Боже мој!
Јер Ти бијеш по образу све непријатеље моје;
Ти разбијаш зубе безбожницима. Од Господа је спасење.
Нека буде на народу твом благослов твој.

13.фебруар, зиме Господње 2008.год
Громогласно оглашавање
православног удружења
Омладине Јустинове из Врања
nikson nikson 20:12 14.02.2008

Re: ...

angie nadam se da ne zameras na ovim proglasima
adam weisphaut adam weisphaut 20:20 14.02.2008

Re: ...

Gde ih samo iskopa?
nikson nikson 20:22 14.02.2008

Re: ...

adam weisphaut

Gde ih samo iskopa?


pa po raznim forumima, sajtovima. ma ima svasta sada cu i kod tebe nesto
nikson nikson 20:27 14.02.2008

Re: ...

Грађани Србије,


У понедељак, 18. фебруара „Активни центар” ће организовати протестну шетњу против неправедног отимања Косова и Метохије, која ће почети окупљањем на Тргу Републике у 13 часова.

У овом судбоносном историјском моменту, под окриљем западних сила, нечувено се понижава и кажњава Србија, отимањем њеног најдрагоценијег дела територије - Косова и Метохије. Овим високоризичним преседаном доводи се у питање очување суштине и континуитета вековима старог српског народа.

Зато смо дужни, Срби и Српкиње, данас више него икад, да покажемо јединство, солидарност и одговорност према најдрагоценијем изворишту српског идентитета, никада не посустајући у борби за његово очување.

Косово никада неће бити „Косова”, Шар планина никада неће бити „албански Алпи”, српски манастири никада неће бити „византијско-косоварске грађевине”.

Косово ће увек бити Србија!


Активни центар



Проглас студената београдског Универзитета

Ми студенти београдског Универзитета,

У одлучујућем тренутку у нашој модерној историји,

изражавамо пуну солидарност са нашим сународницима и колегама са Косова и Метохије и дајемо реч да их никада нећемо напустити;

Позивамо све колеге, студенте, професоре и све грађане ове земље да се придруже мирним протестима у знак солидарности са нашим сународницима и колегама.

Ово није време за страначке поделе, време је за јединство. Сада полажемо најтежи испит у нашим животима.

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду.
JJ Beba JJ Beba 20:30 14.02.2008

Re: ...

juče sam stavlila jedano ovakvo obaveštenje kod Gordane Čomić koje je obrisano.
moj kraj je oblepljen plakatama kojima se pozivaju građani da u subotu u 14h dođu ispred slovenačke ambasade gde će se održati protest protiv EU misije. naziv protesta je "misija = okupacija"
u potpisu su "srpski narodni pokret 1389", "naši - Aranđelovac" (oni što su prekinuli promociju peščanika u aranđelovcu" i "sveslavensko književno društvo"
videla sam i momke sa majcama "naši - aranđelovac "
već su u beogradu

kad se tome doda planirana blokada merkatora
poziv tome nikolića DSu i DSSu za zajednički protest slika je kompletna.
angie angie 20:34 14.02.2008

Re: ...

niksone- pa ovo deluje ko da je cela Srbija neka sekta- takav je to zvuk i atmosfera nekih dalekih vekova- pa ko josh tako komunicira u savremenoj civilizaciji.
angie angie 20:36 14.02.2008

Re: ...

JJ Beba
juče sam stavlila jedano ovakvo obaveštenje kod Gordane Čomić koje je obrisano.moj kraj je oblepljen plakatama kojima se pozivaju građani da u subotu u 14h dođu ispred slovenačke ambasade gde će se održati protest protiv EU misije. naziv protesta je "misija = okupacija"u potpisu su "srpski narodni pokret 1389", "naši - Aranđelovac" (oni što su prekinuli promociju peščanika u aranđelovcu" i "sveslavensko književno društvo"videla sam i momke sa majcama "naši - aranđelovac "već su u beogradukad se tome doda planirana blokada merkatorapoziv tome nikolića DSu i DSSu za zajednički protest slika je kompletna.


pa svi su izgleda organizovani sa one druge strane- sem gradjana koji su ipak vecinom glasali za Evropsku opciju, chiji predstavnici su opet nekim chudom s one strane.
nikson nikson 20:37 14.02.2008

Re: ...

angie

niksone- pa ovo deluje ko da je cela Srbija neka sekta- takav je to zvuk i atmosfera nekih dalekih vekova- pa ko josh tako komunicira u savremenoj civilizaciji.


trenutno analiziram malo te proglase i cini mi se da je to sve jedan rukopis.
angie angie 20:39 14.02.2008

Re: ...

e niksone- ovde samo fali ona slika urosha predica, sa lomachom, popom i svetim savom.
nikson nikson 20:45 14.02.2008

Re: ...

angie

e niksone- ovde samo fali ona slika urosha predica, sa lomachom, popom i svetim savom.


fali im slika cercila

cini mi se da su ove organizacije samo lepse lice drugih. drugim recima, ako nacionalni stroj hoce da pozove na protest onda to rade preko na primer nasih, jer eto nasi nemaju iskustva sa rodjendanima hitlera
angie angie 20:51 14.02.2008

Re: ...

izvini, a ko su nashi?
nikson nikson 20:56 14.02.2008

Re: ...

angie

izvini, a ko su nashi?


o pa angie ne znas sta si propustila

``nasi`` su organizacija koja je prekinula tribinu pescanika u arandjelovcu. od tada izvode slicne performanse

pogledaj ovo i sve ce ti biti jasno

http://www.youtube.com/watch?v=0a-4i6ZkHjg
http://www.youtube.com/watch?v=28G-Pmt7kqQ

obrati paznju na lika u sredini sa belom kosuljom i crnim sakoom i kazi na koga te podseca dok govori i uzdise

dodajem i treci deo:
http://www.youtube.com/watch?v=gLR6jHDe-e8
angie angie 21:02 14.02.2008

Re: ...

jbte, devedesete su okarakterisali kao budjenje naroda-Boze mili, isti taj u ima koga sve rade.

pa vojche-original, ko kloniran.
nikson nikson 21:06 14.02.2008

Re: ...


angie

jbte, devedesete su okarakterisali kao budjenje naroda-Boze mili, isti taj u ima koga sve rade.

pa vojche-original, ko kloniran.


neko ko se bavi psihologijom mogao bi svasta zanimljivo da kaze na tu temu. vidi se da mu je vojce idol, da preuzima od njega tikove & uzdahe, ali je interesantno sto nije svestan toga, a pitanje je da li su i ovi oko njega

a inace tip je predstavljen kao neki intelektualac, a prica ono sto moze svaki malo bolji srednjoskolac da kaze
adam weisphaut adam weisphaut 21:16 14.02.2008

Re: ...

neko ko se bavi psihologijom mogao bi svasta zanimljivo da kaze na tu temu. vidi se da mu je vojce idol, da preuzima od njega tikove & uzdahe, ali je interesantno sto nije svestan toga, a pitanje je da li su i ovi oko njega

Kako neko tako bezličan kao Koštunica može da ima klona
JJ Beba JJ Beba 21:22 14.02.2008

Re: ...

Kako neko tako bezličan kao Koštunica može da ima klona

božeme i sakloniraj
angie angie 21:23 14.02.2008

Re: ...

adam weisphaut
neko ko se bavi psihologijom mogao bi svasta zanimljivo da kaze na tu temu. vidi se da mu je vojce idol, da preuzima od njega tikove & uzdahe, ali je interesantno sto nije svestan toga, a pitanje je da li su i ovi oko njegaKako neko tako bezličan kao Koštunica može da ima klona



pa uvek se lakshe umesha jednostavniji kokltel.
sonja k. sonja k. 21:39 14.02.2008

Re: ...

pa svi su izgleda organizovani sa one druge strane - sem gradjana koji su ipak vecinom glasali za Evropsku opciju, chiji predstavnici su opet nekim chudom s one strane.


prilicno tacno, skroz tacno
ebe lud blesavog.
angie angie 21:43 14.02.2008

Re: ...

sonja k.
pa svi su izgleda organizovani sa one druge strane - sem gradjana koji su ipak vecinom glasali za Evropsku opciju, chiji predstavnici su opet nekim chudom s one strane.prilicno tacno, skroz tacnoebe lud blesavog.


pa tu tehnologiju bi trebalo da patentiramo i zashtitimo nekako- to da su jedina opozicija gradjani koju su za neku opciju i glasali-ono ko ti kriv shto si verovao i ja nemam nikave obaveze prema vama-pa,pa somovi.
angie angie 21:45 14.02.2008

Re: ...

adam weisphaut
Gde ih samo iskopa?


e adame, aj' molim te zakachi onu kosovku devojku s foruma- mnogo mi se svidja:))
adam weisphaut adam weisphaut 21:48 14.02.2008

Re: ...


e adame, aj' molim te zakachi onu kosovku devojku s foruma- mnogo mi se svidja:))


autor: forumaš individue
Filip2412 Filip2412 21:50 14.02.2008

Re: ...

pa svi su izgleda organizovani sa one druge strane- sem gradjana koji su ipak vecinom glasali za Evropsku opciju, chiji predstavnici su opet nekim chudom s one strane.


60% Radikalskih glasaca i 100% Tadicevih glasaca su za ulazak u EU tako da si upravu kad ovo kazes.

Medjutim i Toma i Tadic su 100% za ocuvanje Kosova u Srbiji a jasno je da nas sa tim stavom nece primiti u EU. E sad, sta je to i ko je to Evropska opcija meni stvarno nije jasno?

nikson nikson 21:54 14.02.2008

Re: ...

Medjutim i Toma i Tadic su 100% za ocuvanje Kosova u Srbiji a jasno je da nas sa tim stavom nece primiti u EU. E sad, sta je to i ko je to Evropska opcija meni stvarno nije jasno?


e to bas i nije tacno. bugarska je protiv nezavisnosti pa je u EU, a imala je taj stav i pre nego sto je prikljucena
Filip2412 Filip2412 21:57 14.02.2008

Re: ...

niksone ja se nadam da si upravu,

mada Bugarska i ostali nisu primer jer ako UK, Nemacka, Italija i Francuska priznaju nezavisnost ova ostala buranija ce samo da savije usi i da uradi isto u dogledno vreme
angie angie 22:01 14.02.2008

Re: ...

hvala adame!
sonja k. sonja k. 22:05 14.02.2008

Re: ...

angie
pa tu tehnologiju bi trebalo da patentiramo i zashtitimo nekako- to da su jedina opozicija gradjani koju su za neku opciju i glasali-ono ko ti kriv shto si verovao i ja nemam nikave obaveze prema vama-pa,pa somovi.


da...normalna, gradjanska srbija goes bye, bye
p.s. blago tebi sto u ovom trenutku ne gledas majmuna ljusica i orangutana bajatovica na foxu
patentiraju totalnu amneziju
bauer bauer 22:06 14.02.2008

Re: ...

Kako neko tako bezličan kao Koštunica može da ima klona

moze, moze...

nikson nikson 22:07 14.02.2008

Re: ...

Filip2412

niksone ja se nadam da si upravu,

mada Bugarska i ostali nisu primer jer ako UK, Nemacka, Italija i Francuska priznaju nezavisnost ova ostala buranija ce samo da savije usi i da uradi isto u dogledno vreme


doduse problem je i veci. bio je juse odlican kaziprst sa ivanovicem koji lepo kaze da je srbija sada kandidat za clanstvo EU ne bi se postavljalo ovo pitanje. drugim recima, kada je EU odlucila da primi bugarsku, sigurno nije gledala na stav bugarske po pitanju kosmeta

mislim da mi jos mnogo drugih stvari treba da uradimo do EU, kada priznanje kosova ostane jedini problem to ce lako da se prevazidje ili drugim recima, ako srbija konacno postane pravna drzava i partner zemalja EU niko joj nece zameriti na njenom priznavanju ili nepriznavanju kosova, jer EU je potrban partner a ne problem
JJ Beba JJ Beba 22:15 14.02.2008

Re: ...

patentiraju totalnu amneziju

totalno pomračenje
kaže ljušić - pa koja je razlika dal' ćemo da potpišemo za EU sada ili za mesec dana? ništa se neće desti !!!
a na to će nikola samardžić - hoće, ukrali ste mi mesec dana života. e pa ne dam vam ni mesec dana
nikson nikson 22:16 14.02.2008

Re: ...

JJ Beba

patentiraju totalnu amneziju

totalno pomračenje
kaže ljušić - pa koja je razlika dal' ćemo da potpišemo za EU sada ili za mesec dana? ništa se neće desti !!!
a na to će nikola samardžić - hoće, ukrali ste mi mesec dana života. e pa ne dam vam ni mesec dana


a gde to pratis?
JJ Beba JJ Beba 22:18 14.02.2008

Re: ...

a gde to pratis?

gotovo, bilo na foxu: nikola, ljušić, gorčin stojanović, bajatović
angie angie 22:18 14.02.2008

Re: ...

sonja k.

angiepa tu tehnologiju bi trebalo da patentiramo i zashtitimo nekako- to da su jedina opozicija gradjani koju su za neku opciju i glasali-ono ko ti kriv shto si verovao i ja nemam nikave obaveze prema vama-pa,pa somovi.da...normalna, gradjanska srbija goes bye, byep.s. blago tebi sto u ovom trenutku ne gledas majmuna ljusica i orangutana bajatovica na foxupatentiraju totalnu amneziju



a, pa ja sam s doktorom imala chs' da lichno ukrstim koplja, pa se radujem svakom njegovom pojavljivanju u javnosti- za sada mi je najomiljeniji snimak- koje pasionirano pratim, onaj sa lukovicem u pink studiju, gde pravi nesuvisle fazone, dovedena i organizovana lobotomirana publika se smeje, a da ne znaju ni chemu, a on ne moze da sakrije zadovoljstvo- jer to sve shvata, iako rezirano, kao potvrdu svoje nadmoci- ma extra!
angie angie 22:19 14.02.2008

Re: ...

JJ Beba
patentiraju totalnu amnezijutotalno pomračenjekaže ljušić - pa koja je razlika dal' ćemo da potpišemo za EU sada ili za mesec dana? ništa se neće desti !!!a na to će nikola samardžić - hoće, ukrali ste mi mesec dana života. e pa ne dam vam ni mesec dana



je l ima neki snimak?
angie angie 22:21 14.02.2008

Re: ...

e bauer- radi se o mnogo jednostavnijem organizmu, pa se verovatno lakshe i shtancuje!
JJ Beba JJ Beba 22:23 14.02.2008

Re: ...

je l ima neki snimak?

pojma nemam sad gotovo
adam weisphaut adam weisphaut 22:27 14.02.2008

Re: ...

JJ Beba

patentiraju totalnu amneziju

totalno pomračenje
kaže ljušić - pa koja je razlika dal' ćemo da potpišemo za EU sada ili za mesec dana? ništa se neće desti !!!
a na to će nikola samardžić - hoće, ukrali ste mi mesec dana života. e pa ne dam vam ni mesec dana

Dobro mu to, kao zbog Kosova. Pa da neće Kosovo da bude manje nezavisno kroz mesec dana ili će da te države možda da povuku priznanje ? Boldrik im nije ravan.
nikson nikson 22:32 14.02.2008

Re: ...



slovaci...
pufna pufna 22:42 14.02.2008

Re: ...

kaže ljušić - pa koja je razlika dal' ćemo da potpišemo za EU sada ili za mesec dana? ništa se neće desti !!!

ja sam totalno daun, kad vidim kako se oni ponasaju. Dobro Angie napisa da smo mi gradjani opozicija, treba da spasavamo ds od njih samih.
I sad se secam kako je LJusic slao predloge u ministarstvo nauke da se strane recenzije ukinu, jer kad je on takva licnost dobio od nekog vrsnog italijanskog istoricara komentar da ukoliko Srbija nastavi tim putem u tumacenju istorije ce potpuno nestati iz evropske tradicije i istoriografije. A tema mu je bila uloga Srbije u Evropi u 18 veku.
Moz misliti koliko je preterivao i duvao u diple.
E, sad cega se pametan stid, glup se hvali. On je tako i svu tu dokumentaciju prosledio ministarstvu da mu se svi ''dive''.
U dobranim smo mi govnima i mnogo se zahebavamo... mnogo
nikson nikson 22:46 14.02.2008

Re: ...

sad se secam kako je LJusic slao predloge u ministarstvo nauke da se strane recenzije ukinu, jer kad je on takva licnost dobio od nekog vrsnog italijanskog istoricara komentar da ukoliko Srbija nastavi tim putem u tumacenju istorije ce potpuno nestati iz evropske tradicije i istoriografije. A tema mu je bila uloga Srbije u Evropi u 18 veku.


pufno imas li jos koju informaciju o tome. mislim koja knjiga, koji istoricar? ima li neki link?

hvala!
sonja k. sonja k. 22:55 14.02.2008

Re: ...

onaj sa lukovicem u pink studiju, gde pravi nesuvisle fazone, dovedena i organizovana lobotomirana publika se smeje, a da ne znaju ni chemu,


uh, sad sam i to pogledala
mrak


..i sad moja deca treba da uce iz ljusiceve istorije!
pa nemam reci
angie angie 23:57 14.02.2008

Re: ...

nikson
sad se secam kako je LJusic slao predloge u ministarstvo nauke da se strane recenzije ukinu, jer kad je on takva licnost dobio od nekog vrsnog italijanskog istoricara komentar da ukoliko Srbija nastavi tim putem u tumacenju istorije ce potpuno nestati iz evropske tradicije i istoriografije. A tema mu je bila uloga Srbije u Evropi u 18 veku.pufno imas li jos koju informaciju o tome. mislim koja knjiga, koji istoricar? ima li neki link?hvala!


pa ovako- pogledahs istoriju za 7 i 8 razred kod nas, sad sam vec neke stvari pomeshala, a zavrshavam neki posao , pa ne mogu da proverama, ali lako cesh,.... u glavnom autori kod nas su kum radosha ljushica- nebojasha jovanovic , koji je postavljanjem ljushica od strane koshtunice na mesto direktora zavoda za udzbenike, postao odgovorni urednik i sam direktor , a urednica je njegova bivsha studenkinja i tako se krug zatvara. On chovek pishe knjige iz kojih se uchi, predaje na fakultetu istoriju, koju isto i kreira, te uchestvuje- iako mimo svakih pravila, (jer ministar lonchar- opet vojin, se bavi pisanjem raznih traktata o kosovu po narudzbini premijera,) u odabiru rukopisa koji ce se shtampati, iako to treba da radi ministarsvo u sprezi sa prosvetnim savetom- ali bahati direktor je tu preuzeo ulogu.
On na proslavu godishnjice zavoda, dovodi popove da osveshte firmu i tera zaposlene da im ljube ruke, kao shto ih tera u zatvor, laznim optuzbama,gde u istraznom postupku bivaju smeshteni sa opasnim kriminalcima, pa posle tri godine u sprezi sa drzavom , ti isti oshteceni ne mogu odlaganjem da dodju do pravosnazne presude- amfilohije, onaj isti koji izgovara one sramotne rechi na Djindjicevom odru, ga zbog svih ovih stavri kiti ordenom svetog save drugog reda- ima tu josh gomila toga- da povracash, kao da se shpekulishe da je u tesnoj vezi sa Obrazom, iako on to negira.

takav je taj koshtunicin kadar i niko se nije pobunio da takvi ljudi upravljaju obrazovanjem.
nikson nikson 00:23 15.02.2008

Re: ...

takav je taj koshtunicin kadar i niko se nije pobunio da takvi ljudi upravljaju obrazovanjem.


pazi angie skoro sve sto si napisala se slazem i veliki deo toga znam, ali me je zanimalo kakva je vrsta kritike italijanskog istoricara, prosto zanima me

ono sto dobro radi zavod je izdavacka delatnost. pre neki dan sam trazio neke knjige i samo sam ih nasao u zavodu, nisu im losa ni njihova nova izdanja
angie angie 00:39 15.02.2008

Re: ...

pa zavod je postojao i pre ljushica, to je najveca fabrika knjiga u regionu, koji je tu samo par godina i uspeo da smanji produktivnost i prodaju- ne samo zbog otvorenog trazishta, nego svojim pogreshnim potezima, trenutno su vodeci ljudi u firmi totalni autsajderi, njegov kadar, naravno- ovde se govori o sadrzaju-istorije npr, o tome je govorio italian.

ljushica nije htela da primi u chlanstvo ni sanu, ovakva kakva je- na predlog njegovog mentara za chlanstvo, samo je isti glasao za- pa sad ti vidi.
nikson nikson 00:47 15.02.2008

Re: ...

pa zavod je postojao i pre ljushica, to je najveca fabrika knjiga u regionu, koji je tu samo par godina i uspeo da smanji produktivnost i prodaju- ne samo zbog otvorenog trazishta, nego svojim pogreshnim potezima, trenutno su vodeci ljudi u firmi totalni autsajderi,


angie ja ne branim ljusica samo kazem. ja poslednjih par godina cesce kupujem knjige pa sam tek od tada upucen u to trziste. i u pravu si da mu je ekipa autsajderska uz par izuzetaka
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 01:57 15.02.2008

Re: ...

adam weisphaut
e adame, aj' molim te zakachi onu kosovku devojku s foruma- mnogo mi se svidja:))autor: forumaš individue


Bravo Adame! :) Preporuka!!!
margos margos 04:26 15.02.2008

Re: ...

60% Radikalskih glasaca i 100% Tadicevih glasaca su za ulazak u EU tako da si upravu kad ovo kazes.

Medjutim i Toma i Tadic su 100% za ocuvanje Kosova u Srbiji a jasno je da nas sa tim stavom nece primiti u EU. E sad, sta je to i ko je to Evropska opcija meni stvarno nije jasno?

Ima vic ''Tata, tata... 'Oćemo li ove godine na more?'' - ''Pa, sine, 80% je da će d'idemo, a 100 posto da nećemo.''
Tako i ova naša tužna matematika za Evropu i za Kosovo.:((
angie angie 05:10 15.02.2008

Re: ...

margos
60% Radikalskih glasaca i 100% Tadicevih glasaca su za ulazak u EU tako da si upravu kad ovo kazes.Medjutim i Toma i Tadic su 100% za ocuvanje Kosova u Srbiji a jasno je da nas sa tim stavom nece primiti u EU. E sad, sta je to i ko je to Evropska opcija meni stvarno nije jasno?Ima vic ''Tata, tata... 'Oćemo li ove godine na more?'' - ''Pa, sine, 80% je da će d'idemo, a 100 posto da nećemo.''Tako i ova naša tužna matematika za Evropu i za Kosovo.:((



to je matematika za specijalno odelenje u koje smo svi izgleda upisani-kako nas tretiraju.
trickshot trickshot 10:29 15.02.2008

Re: ...

ja sam mislio da je ova vrsta ljudi davno izumrla.
angie angie 15:13 15.02.2008

Re: ...

trickshot
ja sam mislio da je ova vrsta ljudi davno izumrla.



na koga mislite?
zoricag zoricag 20:09 14.02.2008

Kanadski Nacin

Ne bih da spekulisem zbog cega su bas izbeglice sa Kosova obradjene u udzbeniku kao primer.

Ono sto je meni interesantno je nacin na koji se prilazi izbeglicama, a posebno to sto deca u skoli imaju priliku da uce o tome.

Ako to poredimo sa odnosom prema izbeglicama ovde koji su godinama drzani u raznim smestajima bez pravog rada sa njima da im se pomogne da i psihicki i fizicki prebrode svoju situaciju i sto pre ovde, ili povratkom kuci pocnu da zive normalno ne mozemo se pohvaliti ni voljom, ni umecem da im stvarno pomognemo.

Oni su bili i ostali ovde sredstvo da se pokaze kako smo (kao kolektivitet) ugrozeni, napadani i omrzeni od ostatka sveta. Za tu svrhu sto duze je trebalo da ostanu na okupu u centrima. O njima samima (ako se izuzmu sredstva za puko prezivljavanje) najmanje se vodilo racuna.

Zato je dobro sto ste stavili ove stranice.
angie angie 20:31 14.02.2008

Re: Kanadski Nacin

Ako to poredimo sa odnosom prema izbeglicama ovde koji su godinama drzani u raznim smestajima bez pravog rada sa njima da im se pomogne da i psihicki i fizicki prebrode svoju situaciju i sto pre ovde, ili povratkom kuci pocnu da zive normalno ne mozemo se pohvaliti ni voljom, ni umecem da im stvarno pomognemo.


hm. da, pa i za jedne i druge je nashsa politika kriva, shto su uopshte i dobile takav status.
Macak Macak 21:36 14.02.2008

Re: Kanadski Nacin

zoricag


Ako to poredimo sa odnosom prema izbeglicama ovde koji su godinama drzani u raznim smestajima bez pravog rada sa njima da im se pomogne da i psihicki i fizicki prebrode svoju situaciju i sto pre ovde, ili povratkom kuci pocnu da zive normalno ne mozemo se pohvaliti ni voljom, ni umecem da im stvarno pomognemo.


1. Izbeglice iz Srbije nisu niti ce se vratiti svojim kucamam. Posebno ne onim na Kosovu.

2. Ja sam licno radila 3 godine na jednom programu za izbeglice. I vidjala sam izbeglice i izbeglice... Vidjala i slusala strasne price. Pomagala i licno i profesionalno. Danas, ima onih koji su se snasli i prilicno pristojno zive, ali ima i onih kojima ni jedan ponudjeni posao nije bio dovoljno dobar i koji i danas idu od vrata do vrata moleci za pomoc - oglavnom materijalnu. Ne kazem, ima sigurno i onih koji se trude, ali i dalje jedva prezivljavaju.
Ne branim Srbiju, ali sta ste vise ocekivali od drzave koja u to vreme (pa ni sada) nije brinula ni o sopstvenim gradjanima?

3. Meni jeste jako interesantno da je bas Kosovo odabrano kao primer. Meni jeste interesantno kako izbeglice iz drugih ex YU republika lako dolaze do imigrantsikh papira i dodatnih beneficija, u poredjenju sa Srbijma. Srbin koji je zeleo da ode iz one i onakve Srbije sigurno nije bio za tada aktuelnu politiku i vlast.
Ja sam sa magistraturom i znanjem engleskog jedva skupila poene da apliciram za Kanadsku imigrantsku vizu. Da ne govorima o hiljadama dolara koje sam morala da donesem da bih pokazaqla da necu pasti Kanadi na vrat. Da ih je bilo tako lako zaradjivati u Srbiji, ne bih se ni selila u Kanadu.
angie angie 22:01 14.02.2008

Re: Kanadski Nacin

Macak

zoricagAko to poredimo sa odnosom prema izbeglicama ovde koji su godinama drzani u raznim smestajima bez pravog rada sa njima da im se pomogne da i psihicki i fizicki prebrode svoju situaciju i sto pre ovde, ili povratkom kuci pocnu da zive normalno ne mozemo se pohvaliti ni voljom, ni umecem da im stvarno pomognemo. 1. Izbeglice iz Srbije nisu niti ce se vratiti svojim kucamam. Posebno ne onim na Kosovu.2. Ja sam licno radila 3 godine na jednom programu za izbeglice. I vidjala sam izbeglice i izbeglice... Vidjala i slusala strasne price. Pomagala i licno i profesionalno. Danas, ima onih koji su se snasli i prilicno pristojno zive, ali ima i onih kojima ni jedan ponudjeni posao nije bio dovoljno dobar i koji i danas idu od vrata do vrata moleci za pomoc - oglavnom materijalnu. Ne kazem, ima sigurno i onih koji se trude, ali i dalje jedva prezivljavaju. Ne branim Srbiju, ali sta ste vise ocekivali od drzave koja u to vreme (pa ni sada) nije brinula ni o sopstvenim gradjanima?3. Meni jeste jako interesantno da je bas Kosovo odabrano kao primer. Meni jeste interesantno kako izbeglice iz drugih ex YU republika lako dolaze do imigrantsikh papira i dodatnih beneficija, u poredjenju sa Srbijma. Srbin koji je zeleo da ode iz one i onakve Srbije sigurno nije bio za tada aktuelnu politiku i vlast. Ja sam sa magistraturom i znanjem engleskog jedva skupila poene da apliciram za Kanadsku imigrantsku vizu. Da ne govorima o hiljadama dolara koje sam morala da donesem da bih pokazaqla da necu pasti Kanadi na vrat. Da ih je bilo tako lako zaradjivati u Srbiji, ne bih se ni selila u Kanadu.


bash tako!
Filip2412 Filip2412 22:27 14.02.2008

Re: Kanadski Nacin

U Srbiji nije bilo pucanja na ulicama i nije bilo direktog ratovanja osim u kratko vreme NATO bombardovanja.
Zato nismo mogli ko izbeglice da emigriramo, izbeglica si kad te neko fizicki istera iz kuce.

Inace Kanada ima rekordno glup sistem za selekciju skilled imigranata i oni sami su svesni toga. Primer mnogo boljeg imigracionog sistema koji se bazira na potrebama trzista radne snage je Australija.

angie angie 22:35 14.02.2008

Re: Kanadski Nacin

Filip2412
U Srbiji nije bilo pucanja na ulicama i nije bilo direktog ratovanja osim u kratko vreme NATO bombardovanja.Zato nismo mogli ko izbeglice da emigriramo, izbeglica si kad te neko fizicki istera iz kuce.Inace Kanada ima rekordno glup sistem za selekciju skilled imigranata i oni sami su svesni toga. Primer mnogo boljeg imigracionog sistema koji se bazira na potrebama trzista radne snage je Australija.


pa ne bih se slozila ni sa prvim ni sa drugim.

za prvo je dovoljno da dokazesh da si zivotno ugrozen ili da su ti osporena osnovna prava, znachi ne mora da je neka pucnjava na ulicama- iz mnogih zemalja, bez obzira shto tamo nije rat ljudi na taj nachin dobijaju refjudzi status.

ovo drugo je deo imigracione politike vlade kanade, gde oni zele odredjeni profil ljudi da usele, a realno rachunaju na njihovu decu.
bauer bauer 23:07 14.02.2008

Re: Kanadski Nacin

pa ne bih se slozila ni sa prvim ni sa drugim.

za prvo je dovoljno da dokazesh da si zivotno ugrozen ili da su ti osporena osnovna prava, znachi ne mora da je neka pucnjava na ulicama- iz mnogih zemalja, bez obzira shto tamo nije rat ljudi na taj nachin dobijaju refjudzi status.

u pravu ste oboje :) ljudi iz srbije nisu mogli da dobiju izbeglicki status jer iz nje nisu izbegli pod prisilom, ali su zato mogli da dobiju politicki azil, bar u US. catch je u tome sto se za azil moze podneti zahtev tek kada si u US po nekom drugom osnovu, pa kazes da ne smes da se vratis nazad u srbiju, i ljudi su dobijali.
Macak Macak 23:27 14.02.2008

Re: Kanadski Nacin

bauer

u pravu ste oboje :)


Jel' to pozdrav od Nikole Pashica? :)
bauer bauer 23:35 14.02.2008

Re: Kanadski Nacin

Jel' to pozdrav od Nikole Pashica? :)

tako nekako :)
angie angie 23:37 14.02.2008

Re: Kanadski Nacin

bauer
pa ne bih se slozila ni sa prvim ni sa drugim.za prvo je dovoljno da dokazesh da si zivotno ugrozen ili da su ti osporena osnovna prava, znachi ne mora da je neka pucnjava na ulicama- iz mnogih zemalja, bez obzira shto tamo nije rat ljudi na taj nachin dobijaju refjudzi status.u pravu ste oboje :) ljudi iz srbije nisu mogli da dobiju izbeglicki status jer iz nje nisu izbegli pod prisilom, ali su zato mogli da dobiju politicki azil, bar u US. catch je u tome sto se za azil moze podneti zahtev tek kada si u US po nekom drugom osnovu, pa kazes da ne smes da se vratis nazad u srbiju, i ljudi su dobijali.



e bauer- to su razlichiti statusi o kojima ti govorish- politichki azil je sasvim druga stvar.
zoricag zoricag 23:41 14.02.2008

Re: Kanadski Nacin

zivotno mogu biti ugrozeni i disidenti - to je druga stvar.

U srbiji nije bilo oruzane borbe, niti su paljene kuce. zivotno su bili ugrozeni oni koji su odlazili od svojih kuca u podrucja ex-yu gde su bila oruzana dejstva.

Moja porodica je iz Sarajeva. Srbi. Imala je sasvim isti izbeglicki put i poces u Kanadi kao i druge izbeglice sa ovih prostora. Jedan deo porodice je u Norveskoj. Postoji razlika izmedju te dve zemlje u imigracionoj politici, ali imaju politiku.

Moji prijatelji iz Benkovca su na Islandu. Isto Srbi, izbegli 92. Island je primao samo izbeglice iz tih krajeva. Mi ih zovemo gorstaci. Oni su dobili odmah i dobe poslove i kuce i mnogo vise pomoci nego mozda u dugim zemljama (bar koliko ja mogu da poedim iz licnih poznanstava), ali uslovi zivota (prirodni) su tamo surovi i njihova pocena je da ljudi iz gradskih sredina, ili iz pitomih ravnica jednostavno ne bi mogli da podnesu tu surovu klimu.

Mi jednostavno nemamo politiku. Imamo sosecanje, sazaljenje, aktiviste koji su ih obilazili, nosili im potrepstine, sa njima zajedno kukali, izdvajali smo i deo budzeta za izbeglice, sve to stoji, ali nismo imali politiku. Neki pokusaj je bio sa naseljavanjem izbeglica iz Bosne i Slavonije na Kosovo, sto je veliki broj njih odbio (i ja bih da sam na njihovom mestu) bez obzira sto im je nudjeno besplatno studiranje na Pristinskom univerzitetu i slicno.
Filip2412 Filip2412 23:44 14.02.2008

Re: Kanadski Nacin

ovo drugo je deo imigracione politike vlade kanade, gde oni zele odredjeni profil ljudi da usele, a realno rachunaju na njihovu decu.


Politika u Kanadi je takva da destimulisu pravljenje dece extremno visokim cenama odrzavanja. Jeftinije voziti skupi SUV nego imati dete :) Tako da je neko opste misljenje ljudi ovde da Kanada ne racuna na radjanje nego na uvoz ljudi. Kazem da im ne valja imigraciona poitika jer eto moj drug koji ima sve moguce softwerske sertifikate i radi 7-8 godina u struci u Srbiji nije sakupio dovoljno poena jer ima 6 poena na IELTS testu engleskog. Naso bi poso za mesec dana mogu da se zakunem. Sa drue strane ovde ogroman broj ljudi zivi koji imaju gori engleski od njega. Australija odredjuje kvote tacno prema potrebama job marketa.

bauer bauer 23:48 14.02.2008

Re: Kanadski Nacin

e bauer- to su razlichiti statusi o kojima ti govorish- politichki azil je sasvim druga stvar.

ama angie, izbeglice i azilanti imaju potpuno isti pravni status u americi, razlikuje ih samo mesto podnosenja molbe, azilanti u americi, a izbeglice u nekoj trecoj zemlji. i izbeglice su isto politicke kao i azilanti, da su samo ekonomske ne bi se kvalifikovale za status.
angie angie 00:00 15.02.2008

Re: Kanadski Nacin

bauer
e bauer- to su razlichiti statusi o kojima ti govorish- politichki azil je sasvim druga stvar.ama angie, izbeglice i azilanti imaju potpuno isti pravni status u americi, razlikuje ih samo mesto podnosenja molbe, azilanti u americi, a izbeglice u nekoj trecoj zemlji. i izbeglice su isto politicke kao i azilanti, da su samo ekonomske ne bi se kvalifikovale za status.


pa te statuse o kojima govorimo , formiraju drugi faktori, ako sam bila nejasna.
angie angie 00:06 15.02.2008

Re: Kanadski Nacin

Filip2412
ovo drugo je deo imigracione politike vlade kanade, gde oni zele odredjeni profil ljudi da usele, a realno rachunaju na njihovu decu.Politika u Kanadi je takva da destimulisu pravljenje dece extremno visokim cenama odrzavanja. Jeftinije voziti skupi SUV nego imati dete :) Tako da je neko opste misljenje ljudi ovde da Kanada ne racuna na radjanje nego na uvoz ljudi. Kazem da im ne valja imigraciona poitika jer eto moj drug koji ima sve moguce softwerske sertifikate i radi 7-8 godina u struci u Srbiji nije sakupio dovoljno poena jer ima 6 poena na IELTS testu engleskog. Naso bi poso za mesec dana mogu da se zakunem. Sa drue strane ovde ogroman broj ljudi zivi koji imaju gori engleski od njega. Australija odredjuje kvote tacno prema potrebama job marketa.


Moram da kazem da je ovo prilichno paushalna izjava.

prvo it industrija u kanadi ima vec godinama sudicit struchnjaka, jer su se u preriodu devedesetih, kada je bio it bum, ovde mnogi ljudi prekvalifikovali i jednostavno se vishe toliko ne traze.

drugo- uveli su tu novinu sa znanjem jezika, jer hoce da polako smanje esl fild, koji je velika mashinerija, a ne donosi nikakve pare.

ja bih mu predlozila da proba da preko linkova za nalazenje posla proba da dobije neku ponudu- to bi mu se sada najvishe rachunalo.

ne znam o kakvim cenam odrzavanja govorish- jer kod nas su hrana i potrepshtine za decu mnogo skuplje nego u kanadi, pa josh to uporedi sa prosechnom platom.
bauer bauer 00:07 15.02.2008

Re: Kanadski Nacin

pa te statuse o kojima govorimo , formiraju drugi faktori, ako sam bila nejasna.

sada si jos nejasnija :) ali, nema veze... :)
Macak Macak 00:42 15.02.2008

Re: Kanadski Nacin

Filip2412


Kazem da im ne valja imigraciona poitika jer eto moj drug koji ima sve moguce softwerske sertifikate i radi 7-8 godina u struci u Srbiji nije sakupio dovoljno poena jer ima 6 poena na IELTS testu engleskog.


To je bio i moj slucaj. Za dlaku sam se provukla, ondnosno jedva se kvalifikovala, iako sam imala maksimalni broj poena u svemu gde sam mogla. Ali, 10 poena, ako se dobro secam je vredeo poziv firme koja ti garantuje posao. Pa ko jos to iz Srbije moze danas da nadje?
G r o f G r o f 00:45 15.02.2008

Re: Kanadski Nacin

Mi jednostavno nemamo politiku. Imamo sosecanje, sazaljenje, aktiviste koji su ih obilazili, nosili im potrepstine, sa njima zajedno kukali, izdvajali smo i deo budzeta za izbeglice, sve to stoji, ali nismo imali politiku.


Nemamo mi ni politiku ni dušu,Pustite sladunjave priče o izbeglicama. Srbija nije ni dinar izdvojila za njih, čak , šta više, velik procenat donacija završavao je u džepovima "patriota". Ponašala se i ponaša se kao da se radi o gradjanima drugog reda, a zaboravlja da su oni tu gde jesu zahvaljujući njenoj politici.
Pamti li neko normalni tv prilog o izbeglicama, njihovim običajima, kulturi? Ja ne.
Najžalosnije je što se priča ponavlja. Umesto da otvoreno kaže Srbima na Kosovu, mi vam pomoći ne možemo, gradite suživot sa Albancima, majka Srbija ponovo priprema teren za krv i suze.
Za dobru majku, suviše lako okreće ledja zapadu, a samim tim i svim Srbima koji su tamo, ali grli Rusiju u kojoj ima Miru i još nekoliko nestašne dece.
Srbija je stvarno čudna majka.
angie angie 00:48 15.02.2008

Re: Kanadski Nacin

Macak

Filip2412Kazem da im ne valja imigraciona poitika jer eto moj drug koji ima sve moguce softwerske sertifikate i radi 7-8 godina u struci u Srbiji nije sakupio dovoljno poena jer ima 6 poena na IELTS testu engleskog. To je bio i moj slucaj. Za dlaku sam se provukla, ondnosno jedva se kvalifikovala, iako sam imala maksimalni broj poena u svemu gde sam mogla. Ali, 10 poena, ako se dobro secam je vredeo poziv firme koja ti garantuje posao. Pa ko jos to iz Srbije moze danas da nadje?



ja znam mnoge, koji su posao prvo trazili preko prijatelja u kanadi- redji slucaj, poshto se ovaj (p)odliv mozgova teshko pomaze, za razliku od drugih naroda, gde samo jedan kad udje u firmu, posle 6 meseci su polovina njihovi:)))
a vishe preko poznatih linkova za trazenje posla- postujesh rezime i pratish sam- pa je onda lakshi i brzi proces u ambasadi.

Ima i varijanta- ako nadjesh posao i dokazesh da si ti exkluzivan u skilsima za isti- da vizu dobijesh samo tako, jer si neophodan i ne lako zamenljiv:)))

ko hoce da pogleda i prepozna eventualno neshto za sebe- evo najveceg linka za trazenje posla, pazite, malo se profesije nakiceno zovu, pogledajte opise posla i shta se trazi.

www.workopolis.com
Filip2412 Filip2412 01:23 15.02.2008

Re: Kanadski Nacin

ne znam o kakvim cenam odrzavanja govorish- jer kod nas su hrana i potrepshtine za decu mnogo skuplje nego u kanadi, pa josh to uporedi sa prosechnom platom.




Obdaniste je $1000 mesecno sto je katastrofalno mnogo, dva deteta i eto ti 2000 a to je skoro ko prosecna kanadska plata u mesecnom neto iznosu


U IT industriji ja ne znam nikoga ko ne radi, ne mozes biti nezaposlen ako si J2EE ili .NET programer ili radis SQL Server/ Oracle programiranje ili administraciju - to je ono sto ljudinajcesce i u Srbiji rade.
angie angie 01:28 15.02.2008

Re: Kanadski Nacin

Filip2412
ne znam o kakvim cenam odrzavanja govorish- jer kod nas su hrana i potrepshtine za decu mnogo skuplje nego u kanadi, pa josh to uporedi sa prosechnom platom.Obdaniste je $1000 mesecno to je katastrofalno mnogoU IT industriji ja ne znam nikoga ko ne radi, ne mozes biti nezaposlen ako si J2EE ili .NET programer ili radis SQL Server/ Oracle programiranje ili administraciju - to je ono sto ljudinajcesce i u Srbiji rade.


da , ali imash pravo na sapsidi, ako tvoja primanja ne mogu da pokriju troshkove vrtica- pa ti isti placa drzava.

pa kazem ti da je trenutno vishak IT struchnjaka, proshla zlatna era kompjuterasha-barem ovde, gde su se potpisivali zlatno kontrakti svake godine-sada se najlakshe zaposhljva medicinsko osoblje za stare.
angie angie 01:32 15.02.2008

Re: Kanadski Nacin

Srbija je stvarno čudna majka.


u stvari , ima neku kolichinu ochuha!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana