Moj grad| Nostalgija| Život

Mlekadžija

mikele9 RSS / 12.04.2013. u 11:44

Iako sam odrastao u tz dobrostojećoj porodici, naravno, bilo je boljih i lošijih godina, i  mogao sam biti skoro ceo život izdržavana osoba, ja sam od rane mladosti želeo i hteo da imam svoju kintu. Ovog puta ću izostaviti hazardne igre iako sam neko vreme mogao sasvim pristojno da živim od njih i baviću se onim što se uobičajeno naziva, poštenim  poslovima.

Prvi od takvih poslova bilo je tromesečno, za vreme školskog raspusta, branje voća na plantažama 13. Jula. Moja dva najbolja druga Garo, Puco i ja smo u cik zore počinjali sa branjem bresaka i pažljivim slaganjem u za to određene kašete. Na naše ogromno zadovoljstvo, društvo su nam pravile devojke iz Dalmacije, tz sezonke. Slike koje ne zaboravljam uglavnom su vezane za pridržavanje merdevina ali bogami i jedrih preplanulih butina, kukova i guza lepih ćeri Jadrana. Zbog njih nam i nimalo lak posao nije teško padao. Stani, čekaj bre...ko o čemu ja o... k'o ona baba o šufnudlama...ili beše o uštipcima? Dalje idemo seriozno! Od prve plate sam u robnoj kući zvanoj NA MA, kupio ručni sat marke Kirovski! Garo je kupio Pobedu a Puco je štedeo za bicikl. Garo i ja smo se danima raspravljali čiji je sat bolji, na kraju smo otišli kod mog komšije Baja sajdžije i pitali ga za stručno mišljenje. Bajo nas je popišao rečima: I jedan i drugi su govno od govna! Bejasmo povređeni, omrznu nam Bajo naše čuke ali za nevjerovati je koliko su bili tačni i precizni! Nit' si žurili nit su kasnili, tačni u sekundu! Uz redovno navijanje, podrazumeva se.

Sledeći raspust smo Garo i ja, Puco je morao da pomaže ocu i stricu...oko čega, ne sećam se više, proveli s geometrima. Odmah da kažem, dobre smo pare zaradili a posao i nije bio naročito težak ako izuzmemo svakodnevno klipsanje gore dole po crnogorskom kršu. Nosili smo ili onu crveno belu šipku ili potežu i dugačku letvu sa ucrtanim merama kao na lenjiru i postavljali je na mesto koje bi nam neko od geometara odredio gledajući kroz teodolit i komandujući glasom i rukom: Još malo lijevo, još...dobro, stani tu i ne diši. E da, nosili smo i po kosijer, jer su se određene tačke često nalazile usred vrzina i drača što kupinovih, što šipkovih i glogovih. Iako smo na sebi imali majce i šorceve tz kratke gaće, na nogama smo nosili zimske bakandže a sve zarad predupređenja, daleko bilo, iznenadnog susreta s poskocima i njihovog iznenađenog odbrambenog ugriza. Za tri meseca premjerismo dobar dio malene Crne Gore. Ne mogu i neću zaboraviti divne susrete sa seljacima ako bismo se zadesili u blizini njihovih imanja i kuća. Pozivali su nas u dvorišta, posedali za stolove smeštene ispod velikih oraha, smokava ili Rozaklije (posebna sorta krupnog duguljastog ljubičastog grožđa), iznosili domaću Lozu, pršutu, frumetinov (kukuruzni, modifikovano od latinskog frumentum: žito) hljeb, sir, skorup, krastavce i male kvrgave pomidore neopisivog ukusa. Zarađene novce smo trošili čineći razne ugođaje tadašnjim nam devojkama a i otišli smo brodom iz Bara u Dubrovnik i uživali u njemu jedno petnaestak dana.

1965 godine doselili smo se u Beograd. Vrlo brzo sam otišao na Beogradski sajam i tražio posao idući od štanda do štanda. Prvi posao sam dobio od Slovenijales-a. Zatajili sajamski firmopisci ili je u pitanju bilo nešto treće, tek pitali me ljudi da li mogu da im na panou iznad štanda ispišem logotip. Mi o tome danas a sutra se Sajam nameštaja otvara u deset pre podne. Kažem: Natürlich! Daju mi memorandum s logotipom, kupim tri tabaka plavog pakpapira, spojim ih selotejpom, položim na pod, brat bratu, tri metra. Iscrtam slova i izrežem skalpelom ostavljajući male tračice da pridržavaju recimo sredinu slova O. U Boji u Vasinoj kupim odgovarajuću farbu i oko pet po podne se pojavim na štandu. Poneo sam sunđer i plastični tanjir. Spuste mi podlogu za logotip i ja za oko sat vremenasunđerom istufam slova. Okače firmu Slovenci, zadovoljni, prezadovoljni! Daju mi lovu u ekvivalentu trećine ćaletove plate! Na ruke, žiro i razni drugi tekući računi još bili u snovima. U toku održavanja sajma, drugi ili treći dan, dobijem posao od Marles iz Maribora. Ispišem im na velikom panou prodajni program. Opet dobra lovica. Mnogo love sam se natukao od Slovenaca, bili kavaljeri a što da budem skroman, ja sam posao obavljao, ‘ajd za ono vreme, savršeno. Dugo sam se bavio po sajmu, poslednji posao a već sam bio završio Akademiju, oženio se i dobio sina, bio je da na velikim 4 x 3m panoima ispred sajma, oko četrnaest komata, iscrtam/ispišem/izreklamiram velike firme. TAM je recimo imao dva panoa, ona tri kruga sa slovima unutra, u dve varijante. Beo znak na plavoj podlozi i plav znak na beloj podlozi. Sve sam radio, kako se ono kaže, slobodnom rukom. Morao sam da koristim pokretnu skelu, svako jutro je gurao pola kilometra do panoa i svako veče je vraćao a mesec novembar, hladno, sneg veje li veje. Vratim se crknut k'o pas, istuširam i legnem a moj prvenac, ispostavilo se kasnije i jedinac, nada dreku od koje bi i Jerihonski zidovi bez anđeoske trube, popadali u prah i pepeo. E tad sam već morao da imam žiro račun, otvorio sam ga, dobro se sećam, u Kreditnoj banci Zagreb, danas je tu Vojvođanska banka.

Ipak, sa nekakvom veselom setom se najradije sećam raznošenja mleka. Da, nosio sam mleko po kućama. Bejahu to 1967 i 1968 godina. Moj reon je obuhvatao Hilandarsku ulicu, ulicu Jelene Ćetković, Kopitarevu gradinu, Šafarikovu i Vlajkovićevu ulicu. Oko tri sata ujutro, mleko, ono u staklenim flašama/bocama, je već bilo istovareno na uglu/ćošku Hilandarske i Jelene Ćetković, koliko se sećam oko dvesta, dvesta i dvadeset flaša/boca. Imao sam i nekakva kolica i žičanu korpu u koju je stajalo šest flaša. Potrpam mleko koliko stane u kolica i krenem od preko puta Radio Beograda pa zgrada levo, zgrada desno. Retke su imale liftove, uglavnom sam šipčio do vrha i kretao naniže. I to bogami više puta jer je šest flaša bilo dovoljno za sprat, dva, retko tri. Ispred stanova su me čekale prazne oprane flaše. Pretplatnike sam viđao jednom mesečno kad sam skupljao lovu. S mnogima sam se zbližio i razvio prijateljski odnos. Sećam se jedne bake iz Hilandarske koja mi je dala ključ od stana i molila me da mleko stavim u frižider. Nađi ti sad to poverenje! Na kuhinjskom stolu me uvek, baš uvek, čekala neka kinta kao džeparac. Ili. U jednom dvorištu u sklepanoj baraci, živeo je mlad milicioner sa ženicom i tek rođenom bebom. Njima sam redovno ostavljao dva litra mleka. Svaki od nas mlekadžija imao je pravo na 5% rastura ili loma flaša. I ja bih često, uz vruć hleb kupljen u pekari ispod Brankovog mosta, popio litrenjak hladnog svežeg mleka božanstvenog ukusa! Prvo bih prstom s vrha pokupio skoro tri centimetra gustine, milerama, tako sam ga zvao. Imao sam još jednu baku, imala je prizemnu kuću na uglu Kopitareve gradine i uličice koja se spuštala na Džordža Vašingtona, zaboravio sam joj ime. U prvi mah sam bio iznenađen što uzima šest litara mleka a živi sama ali sam ubrzo video da ima osam maca ljubimica. Do njene kuće sam stizao oko pola pet i uvek me je čekala na prozoru ogrnuta vunenim trouglastim šalom. Nagovarala me da nju ostavim kao poslednju da bi me počastila belom kafom, sendvičem ili kolačima. Nekoliko puta sam to i učinio ali mi se obilo o glavu. Baka je bila sama samcijata na belom svetu, usamljena, osim sa macama, nije imala s kim reč da progovori pa je zato ta tri, četiri puta kad sam pristao na belu kafu, na mene izlila ceo svoj život, sve svoje muke i nevolje mada se ponekad prisećala i srećnih dana mladosti. U ovim godinama imam za nju stopostotno razumevanje ali sa dvadest jednom, dve godine, bivao sam naprosto udavljen gomilom sećanja, dočaranih slika, jadikovki i kukumavčenja! Kako bilo, vrlo rano sam baš na njenom primeru shvatio koliko usamljenost može biti teška i pogubna.

Jednom sam naleteo na Šekija. Da, na Dragoslava Šekularca, legendu našeg i svetskog fudbala. Da li se bio zauvek vratio iz Santa Fe-a ili je bio došao da vidi porodicu, ne sećam se. Prethodne noći sam bio zaginuo s društvom pa sam dobrano okasnio. Pojavio se na vratima, valjda je čuo zveketanje flaša: A ti momak kasniš, a? Ja navikao da viđam njegovu Branku ili taštu, zinuh u njega kao krap! Nasmeja se Šeki: Za kog navijaš? Za Partizan, odgovorim kao iz topa. Mora neko i to, ajde uđi da...jel‘ piješ? Znao sam da Šeki u životu nije uzeo kap alkohola ali sam poslušno ušao za njim. Doneo sam Argentinsku Grappu, kažu, nasmeja se od srca, kaže Miladin da je odlična. Ludi Miladinović iz Partizana i Šeki su bili nerazdvojni i pravi pajtosi iako se Miladin od mladih dana lešio pićem. Sednem za kuhinjski sto i Šeki mi sipa deci Grappe, sebi mleko i kucnu mi čašu: Nazdravlje. Grappa boli glava, desetak godina kasnije, istu mi donosio drugar Peca, po karton, dva. Koliko zarađuješ s tim mlekom? Rekoh mu, čak dodah malo, lažucnuh. Čekaj malo, sipaj još jednu, saću ja i izađe iz kuhinje. Kad se vratio uturi mi u šaku šuške u vrednosti bar tri moje mesečne plate! Evo nek‘ ti se nađe, sitna je to lova momak, to što ti dobijaš. Tašta mu je bila tvrda žena ali mi je zato Branka, verovatno joj je Šeki to rekao, uz mesečnu pretplatu obavezno davala solidan džeparac.

I još samo ovo. Tri flaše mleka sam ostavljao za kuvarice i roštilj majstora u Šumi (kafana Šumatovac). Završim posao oko pola šest, šest i kucnem o staklo. Oni već unutra, pripremaju se za predstojeći dan. Otvore mi, dam im mleko: Ako ne žuriš, upalio sam ćumur...‘oćeš ćulbastiju, još desetak minuta da se napravi žar...ili dimljenu vešalicu...ćevap meso mi je odlično...oćeš da ti napravim kajganu sa šunkom, pita kuvarica. A Šuma stara, ugodna, po meri čoveka. Kad se najedem, sednemo svi za sto i pijemo kafu, zafrkavamo se i smejemo. Those were the days!

Udavih vas verovatno ali navrlo sećanje.



Komentari (47)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

stasava stasava 12:01 12.04.2013

višnje

"Prvi od takvih poslova bilo je tromesečno, za vreme školskog raspusta, branje voća na plantažama 13. Jula."
Jesi se i ti obogato branjem i slaganjem u gajbe višanja?
mikele9 mikele9 14:38 12.04.2013

Re: višnje

Jesi se i ti obogato branjem i slaganjem u gajbe višanja?

Nisam, to su mogli jedino mlađi članovi porodice DRAKULAMILOŠEVIĆ
skyspoter skyspoter 12:20 12.04.2013

Baš lepa

prica! Od moje prva plate kupila sam jednu prelepu putničku torbu u koju sam nekoliko godina kasnije spakovala najpotrebnije krpice i otišla u London.
mikele9 mikele9 14:40 12.04.2013

Re: Baš lepa

prica! Od moje prva plate kupila sam jednu prelepu putničku torbu u koju sam nekoliko godina kasnije spakovala najpotrebnije krpice i otišla u London.

Nadam se da si još uvek u Londonu ili bar van Srbije
mirelarado mirelarado 19:50 12.04.2013

Re: Baš lepa

mikele9
prica! Od moje prva plate kupila sam jednu prelepu putničku torbu u koju sam nekoliko godina kasnije spakovala najpotrebnije krpice i otišla u London.

Nadam se da si još uvek u Londonu ili bar van Srbije


Стварно лепа прича, Микеле. Подсетила ме је како сам од свог првог студентског хонорара, за превод неког чланка у новинама, сестри купила прве клизаљке са белим чизмицама. :)
skyspoter skyspoter 20:10 12.04.2013

Re: Baš lepa

Nadam se da si još uvek u Londonu ili bar van Srbije


Yep....but beautiful luggage although battered by use is ready to make a comeback...
mikele9 mikele9 21:27 12.04.2013

Re: Baš lepa

Стварно лепа прича, Микеле. Подсетила ме је како сам од свог првог студентског хонорара, за превод неког чланка у новинама, сестри купила прве клизаљке са белим чизмицама. :)

Oduvek si bila jedinstvena i neponovljiva
G.Cross G.Cross 12:39 12.04.2013

Kulje

Nama je u Mostaru, mleko na onom biciklu trotoskasu donosio Kulje (Franjo Vladic).



Ovako je izgledalo, sa gajbama flasa od mleka unutra. Bio je specijalista da tricikl vozi na dva tocka a da nijedna flasa ne ispadne.

Samo par godina kasnije postao je deo BMV-a u Velezu (Bajevic-Maric-Vladic) i za mene jedan od najboljih fudbalera ikada u Jugoslaviji.

Eto da vidis da nisi jedini
chitach chitach 13:15 12.04.2013

Re: Kulje

Nama je u Mostaru ...


Meni je u Mostaru prvi posao sa nekih desetak godina bio skupljanje lipe . Nekih 5 - 6 kg skupimo brat i ja . Kupimo pistolj plasljivac metalni i preklopnu tablu za sah . Stari nas naucio obojicu , prije nego sto smo naucili pisati i citati. Pa sjedne izmedju nas i lupa nam čvoke kako koji pogrijesi :).

Kasnije sam zaljevao vinograde ( isto u tandemu s burazom) . Zajeban posao za nekoga od 13 ili 14 ljeta . Radili mozda mjesec dana i zahvalili se . To ljeto starci ostisli prvi put na ljetovanje sa malim bratom i nas dvojicu ostavili same kod kuce. Neke dvije sedmice . Do tada zurka u privatnom smjestaju otvorenog tipa za taj uzrast nije bio poznat pojam .Napunili kadu vodom i picem ,pozvali drustvo u udri . Samo smo spavacu sobu zakljucali . Ovo ostalo sve na izvolte .

Kada bolje razmislim prvi " intelektualni" novac sam zaradio tek sa 29 godina i to tek u inostranstvu ( u stvari tek kasnije sa 31 ili 32 ) , inace sve na " ledja "

Super sjecanja Mikele :)
mikele9 mikele9 14:44 12.04.2013

Re: Kulje

Nama je u Mostaru, mleko na onom biciklu trotoskasu donosio Kulje (Franjo Vladic).



Ovako je izgledalo, sa gajbama flasa od mleka unutra. Bio je specijalista da tricikl vozi na dva tocka a da nijedna flasa ne ispadne.

Samo par godina kasnije postao je deo BMV-a u Velezu (Bajevic-Maric-Vladic) i za mene jedan od najboljih fudbalera ikada u Jugoslaviji.

Eto da vidis da nisi jedini

Takva smo bili generacija
Inače, Kulje je bio veliki i kao fudbaler i kao čovek.
mikele9 mikele9 14:46 12.04.2013

Re: Kulje

Meni je u Mostaru prvi posao sa nekih desetak godina bio skupljanje lipe . Nekih 5 - 6 kg skupimo brat i ja . Kupimo pistolj plasljivac metalni i preklopnu tablu za sah . Stari nas naucio obojicu , prije nego sto smo naucili pisati i citati. Pa sjedne izmedju nas i lupa nam čvoke kako koji pogrijesi :).

Kasnije sam zaljevao vinograde ( isto u tandemu s burazom) . Zajeban posao za nekoga od 13 ili 14 ljeta . Radili mozda mjesec dana i zahvalili se . To ljeto starci ostisli prvi put na ljetovanje sa malim bratom i nas dvojicu ostavili same kod kuce. Neke dvije sedmice . Do tada zurka u privatnom smjestaju otvorenog tipa za taj uzrast nije bio poznat pojam .Napunili kadu vodom i picem ,pozvali drustvo u udri . Samo smo spavacu sobu zakljucali . Ovo ostalo sve na izvolte .

Kada bolje razmislim prvi " intelektualni" novac sam zaradio tek sa 29 godina i to tek u inostranstvu ( u stvari tek kasnije sa 31 ili 32 ) , inace sve na " ledja "

Super sjecanja Mikele :)

Eto i u tebi izazvalo sećanje na prve poslove i prve zarade, lepa priča.
ivana23 ivana23 12:41 12.04.2013

***

Eto... Znaci i ja sam pila mleko koje si ti donosio u korpi. I dan danas stanujem u Hilandarskoj
mikele9 mikele9 14:49 12.04.2013

Re: ***

Eto... Znaci i ja sam pila mleko koje si ti donosio u korpi. I dan danas stanujem u Hilandarskoj

E sad mi je još draže što ovo napisah, bio sam ti lični mlekadžija
milivoje_bg milivoje_bg 21:03 12.04.2013

Re: ***

mikele9
Eto... Znaci i ja sam pila mleko koje si ti donosio u korpi. I dan danas stanujem u Hilandarskoj

E sad mi je još draže što ovo napisah, bio sam ti lični mlekadžija

... и тако су се двоје смували !
mikele9 mikele9 21:31 12.04.2013

Re: ***

... и тако су се двоје смували !

Pogrešno si procenio, ona je bila malena devojčica a ja već matorac od 21, 22 godine
Sepulturero Sepulturero 12:52 12.04.2013

Сајџија

Браво, одличан чланак. Много су пропустили они који никада нису преко распуста радили.

Пре неколико месеци купио сам преко Ибеја један руски, нови, сат Восток, Командирские, на навијање. Мислим ја да нешто урадим за екологију а сећам се совјетских сатова да су били тачни. Међутим, можда јесте тачан, али ми се свако мало заустави упркос редовном навијању. Да ли још ради Баја сајџија?
mikele9 mikele9 14:51 12.04.2013

Re: Сајџија

Браво, одличан чланак. Много су пропустили они који никада нису преко распуста радили.

Пре неколико месеци купио сам преко Ибеја један руски, нови, сат Восток, Командирские, на навијање. Мислим ја да нешто урадим за екологију а сећам се совјетских сатова да су били тачни. Међутим, можда јесте тачан, али ми се свако мало заустави упркос редовном навијању. Да ли још ради Баја сајџија?

Hvala ti. Bajo je odavno umro, ovo sa satovima se dešavalo 1963, 64 godine.
rade.radumilo rade.radumilo 12:58 12.04.2013

Prve zarađene pare

Prve pare sam zaradio kod mog pokojnog dede kruneći i prodajući s njim kukuruz. Za klinca na raspustu između 5-og i 6-og razreda je fora da ustaje pred zoru. Sada mi dođe d' s' ubijem ako se mala probudi pre vremena za ustajanje. Od tih para sam na 11-om Aprilu kupio loptu za basket.
mikele9 mikele9 14:55 12.04.2013

Re: Prve zarađene pare

Prve pare sam zaradio kod mog pokojnog dede kruneći i prodajući s njim kukuruz. Za klinca na raspustu između 5-og i 6-og razreda je fora da ustaje pred zoru. Sada mi dođe d' s' ubijem ako se mala probudi pre vremena za ustajanje. Od tih para sam na 11-om Aprilu kupio loptu za basket.

Lepo je što i ti pamtiš šta si kupio za svoj rad i trud
Inače klinci su čudo neviđeno, imaju svoj unutrašnji sat i programator i ti tu ne možeš ama baš ništa
bubamarac bubamarac 13:31 12.04.2013

hej mlekadzijo stani

Neka naviru lijepa sjecanja. Hvala sto ih dijelis sa nama.
Narocito je lijep zavrsetak radnog dana, u rano jutro, uz kavu i smijeh.

Da znaes, mori mome,da znaes...
mikele9 mikele9 14:57 12.04.2013

Re: hej mlekadzijo stani

Neka naviru lijepa sjecanja. Hvala sto ih dijelis sa nama.
Narocito je lijep zavrsetak radnog dana, u rano jutro, uz kavu i smijeh.

Da znaes, mori mome,da znaes...

kolka je tga za mladost...
Hvala tebi
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:27 12.04.2013

Svakako

Bez rada, najviše preko omladinske ili studentske, nije bilo šanse imati barem nešto. Jedan od prvih mojih poslova bio je pravljenje mamaca za pacove u Zavodu za DDD. Najduže sam se zadržao u Hepoku. I mi smo imali rastur - ako se neka flaša slomi, samo treba da ima na grliću zatvarač. Pa mi lepo kucnemo dve jednu o drugu, procedimo kroz gazu i svaki dan ladan špricer uz kilogramske sendviče.

Ipak, prvi malo bolji novac zaradili smo kopirajući na nekim matricama za geštetner koje niko drugi nije imao. A firmi bilo hitno. Uredno, celu prvu zaradu nas trojica smo slupali za jedno veče u Maršu na Drinu (bilo je i za muziku). Da nas ne bije maler!
mikele9 mikele9 15:03 12.04.2013

Re: Svakako

Bez rada, najviše preko omladinske ili studentske, nije bilo šanse imati barem nešto. Jedan od prvih mojih poslova bio je pravljenje mamaca za pacove u Zavodu za DDD. Najduže sam se zadržao u Hepoku. I mi smo imali rastur - ako se neka flaša slomi, samo treba da ima na grliću zatvarač. Pa mi lepo kucnemo dve jednu o drugu, procedimo kroz gazu i svaki dan ladan špricer uz kilogramske sendviče.

Ipak, prvi malo bolji novac zaradili smo kopirajući na nekim matricama za geštetner koje niko drugi nije imao. A firmi bilo hitno. Uredno, celu prvu zaradu nas trojica smo slupali za jedno veče u Maršu na Drinu (bilo je i za muziku). Da nas ne bije maler!

Ej bre Milutine, pa mi smo od malena rmbali ali znali da uživamo. Ne znam kako danas stoje stvari po tom pitanju ali poznajem dosta devojaka i mladića koji rade po kafićima, raznim radnjama i buticima. Doduše, rade krvnički od jutra do sutra za relativno male pare i uvek postoji opasnost da ih gazda otpusti.
godec godec 15:17 12.04.2013

Those were the days!

Those were the days!


That was Mikele.
mikele9 mikele9 15:51 12.04.2013

Re: Those were the days!

That was Mikele.

Yes, I was, but I can not believe that it was all those years ago
aljosa011 aljosa011 18:25 12.04.2013

Mlekadzija


Gosn. Mikele, prica je predivna. Nekom kao meni, koji u Beogradu ne zivi vec vise decenija, kazuje dve stvari: prvo opisuje Beograd koga vise nema, sa tim nekim poverenjem i generalnom pozitivom koja se ogleda u tim detaljima. Baka ostavi kljuc od stana i dzeparac. Seki koji zove na pice i tutne vam kintu. Stari od rostilja u Sumi koji pravi klopu... i sve tako u tom smislu. A drugo, isto bitno, je da covek koji je vredan, verovatno i snalazljiv, moze i uvek je mogao i u onim uslovima da zaradi neku kintu. Inace generalno se misljenje vecine svodi na to kako je sve krs i lom, kako nista ne funkcionise, kako nema posla i prilika za mlade... a sve iz udobne stolice i uz ispijanje kafa, bez nepotrebnog mrdanja.

pouka price: kada bi me neko ovde u tudjini pitao kakav je moj grad koji pamtim-upravo bih ga tako opisao. I drugo, svuda i uvek, postenim i vrednim radom moze da se zaradi.

Pozdrav iz Kanade.
mikele9 mikele9 21:46 12.04.2013

Re: Mlekadzija

Gosn. Mikele, prica je predivna. Nekom kao meni, koji u Beogradu ne zivi vec vise decenija, kazuje dve stvari: prvo opisuje Beograd koga vise nema, sa tim nekim poverenjem i generalnom pozitivom koja se ogleda u tim detaljima. Baka ostavi kljuc od stana i dzeparac. Seki koji zove na pice i tutne vam kintu. Stari od rostilja u Sumi koji pravi klopu... i sve tako u tom smislu. A drugo, isto bitno, je da covek koji je vredan, verovatno i snalazljiv, moze i uvek je mogao i u onim uslovima da zaradi neku kintu. Inace generalno se misljenje vecine svodi na to kako je sve krs i lom, kako nista ne funkcionise, kako nema posla i prilika za mlade... a sve iz udobne stolice i uz ispijanje kafa, bez nepotrebnog mrdanja.

pouka price: kada bi me neko ovde u tudjini pitao kakav je moj grad koji pamtim-upravo bih ga tako opisao. I drugo, svuda i uvek, postenim i vrednim radom moze da se zaradi.

Pozdrav iz Kanade.

Hvala i srdačan otpozdrav iz Beograda.
Šezdesetih godina Beograd je imao oko 600.000 stanovnika i nama se činilo da se svi znamo makar iz viđenja. Beograd je u to vreme zaista imao dušu, ceo svet je hrlio u njega. Prave ljudske vrednosti i norme su, za razliku od današnjeg, bile osnov za ljudsko ponašanje. Ne govorim o politici, socijalizmu, govorim o nama običnim ljudima koji smo, bez obzira iz kog smo kraja bili, odlično komunicirali i družili se. Nije ovo nikakav lament i kuknjava za boljim vremenima, nego iščupak iz sopstvenog mi života, koji i da mogu ne bih menjao, lakirao ili brisao išta iz njega.
milivoje_bg milivoje_bg 20:17 12.04.2013

Лепо написано, ...

... али, баш лепо !
mikele9 mikele9 21:48 12.04.2013

Re: Лепо написано, ...

... али, баш лепо !

Hvala ti Milivoje, nije prvi put da to napišeš...šta da ti kažem...drago mi je što tako misliš.
milivoje_bg milivoje_bg 07:52 13.04.2013

Re: Лепо написано, ...

mikele9
... али, баш лепо !

Hvala ti Milivoje, nije prvi put da to napišeš...šta da ti kažem...drago mi je što tako misliš.

Тако је !
Нисам ја крив што ти лепо пишеш !
mikele9 mikele9 08:24 13.04.2013

Re: Лепо написано, ...

Тако је !
Нисам ја крив што ти лепо пишеш !


sima2000 sima2000 21:29 12.04.2013

eh

koliko je samo ovo bolje od okruženja.. šteta što nema o čemu da se polemiše nego samo čita i uživa :)
mikele9 mikele9 21:51 12.04.2013

Re: eh

koliko je samo ovo bolje od okruženja.. šteta što nema o čemu da se polemiše nego samo čita i uživa :)

Ponekad je dobro odmoriti se malo od polemisanja, zar ne
49 41 49 41 22:22 12.04.2013

Sine Mitre, jedini posao na raspolaganju

Mayo klinika sa jos par drugih klinika; ima skoro 50.000 zaposlenih.
Dr Debejki je svetski poznat, a on "caruje" na njoj.

Kad ga je sin zamolio, dal' ima neki posao na njegovoj klinici - on bi da radi, da zaradi.

Jedini posao koji mu "bio na raspolaganju"- ciscenje podova na klinici; koji je bio ujedno i najnize placeni.

Sin cuvenog oca, je glancao podove dve godine.

P.S.
Mogao je tata da mu ponudi drugi posao, ili da okrene par telefona; primili bi ga.
Medjutim, cuveni tata je hteo da nauci sina kako je $$$ tesko zaraditi.
mikele9 mikele9 07:09 13.04.2013

Re: Sine Mitre, jedini posao na raspolaganju

Mayo klinika sa jos par drugih klinika; ima skoro 50.000 zaposlenih.
Dr Debejki je svetski poznat, a on "caruje" na njoj.

Kad ga je sin zamolio, dal' ima neki posao na njegovoj klinici - on bi da radi, da zaradi.

Jedini posao koji mu "bio na raspolaganju"- ciscenje podova na klinici; koji je bio ujedno i najnize placeni.

Sin cuvenog oca, je glancao podove dve godine.

P.S.
Mogao je tata da mu ponudi drugi posao, ili da okrene par telefona; primili bi ga.
Medjutim, cuveni tata je hteo da nauci sina kako je $$$ tesko zaraditi.

Moj otac je bio ponosan na mene i poštovao je moju želju da sam zaradim svoju kintu.
P.S. Dr Debejki je samo jedan od velikana koji su rado dolazili u ondašnji Beograd.
zovitemegrunf zovitemegrunf 22:41 12.04.2013

da kompletiramo...

...izvanredan blog sa muzikom koju, verujem, pamtis. Na zalost, ni onaj Jutub ne zna bas sve, , pa sam morao da kombinujem sliku i ton<-LINAK




mikele9 mikele9 07:12 13.04.2013

Re: da kompletiramo...

...izvanredan blog sa muzikom koju, verujem, pamtis. Na zalost, ni onaj Jutub ne zna bas sve, , pa sam morao da kombinujem sliku i ton<-LINAK

Hvala ti na doprinosu, odlično se sećam pesme i Đorđa
49 41 49 41 01:55 13.04.2013

Djure Danicica

ona ulica sto si je zaboravio.

To mi je bila glavna dzada u svet.
Mozda smo se i sudarali na cosku sa Hilandarskom.

Napisa pripovetkicu mladosti.
Bravo!

P.S. (posle se setio)
Moj prvi sat u VII osn. Kirovski

Dobio ga kao III nagradu "Malih Novina"
Svisnuo za I nagradom - bicikl Pony; do tada ih nije bilo.
mikele9 mikele9 07:15 13.04.2013

Re: Djure Danicica

ona ulica sto si je zaboravio.

To mi je bila glavna dzada u svet.
Mozda smo se i sudarali na cosku sa Hilandarskom.

Napisa pripovetkicu mladosti.
Bravo!

P.S. (posle se setio)
Moj prvi sat u VII osn. Kirovski

Dobio ga kao III nagradu "Malih Novina"
Svisnuo za I nagradom - bicikl Pony; do tada ih nije bilo.

Tačno! Hvala ti na podsećanju.
Jesi li uspeo kasnije da nabaviš Pony?
doloreshaze doloreshaze 08:09 13.04.2013

Sjajno

kao i uvek. Hvala na lepoj prici i jos lepsem pricanju. Uzivala sam :)
mikele9 mikele9 08:25 13.04.2013

Re: Sjajno

kao i uvek. Hvala na lepoj prici i jos lepsem pricanju. Uzivala sam :)

Bolji kompliment mi ne treba
slobodan54 slobodan54 10:32 13.04.2013

...

Mikele, čoveče, sa svojim tekstovima ti si dobar duh ovoga bloga.
Samo tako nastavi, na našu radost.
mikele9 mikele9 12:02 13.04.2013

Re: ...

Mikele, čoveče, sa svojim tekstovima ti si dobar duh ovoga bloga.
Samo tako nastavi, na našu radost.

Hvala ti dragi Slobodane. Ovo tvoje me podseti na reči mog dobrog druga Dekija od pre četrdesetak godina: Ti si Mikele kao dobri div Bedanec. Bedanec je lik iz dela i kasnije filma o Kekecu.
Obren Markov Obren Markov 15:31 13.04.2013

To je nekad tako išlo

Meni jedno srednjoškolsko leto dali da preko student servisa u Naftagasovoj garaži perem cisterne od nafte.
Izdržao dva dana, i odlučio da ipak studiram
milivoje_bg milivoje_bg 16:12 13.04.2013

Re: To je nekad tako išlo

Obren Markov
Meni jedno srednjoškolsko leto dali da preko student servisa u Naftagasovoj garaži perem cisterne od nafte.
Izdržao dva dana, i odlučio da ipak studiram

Штета !
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 15:44 13.04.2013

prve pare

zaradjene su od dede i igre: JADAC

One prave, da radim, bile su u srednjoj skoli, pkb, fabrika u Grockoj, ciscenje breskvi i kajsija od kostica, odvajanje zrelih plodova za sokove i onih lepsih, za kompote. Najsladje pare ikad zaradjene Sada u toj fabrici umesto sokova i kompota ima mazuta...<<<LINK

Divan tekst mikele
mariopan mariopan 21:16 14.04.2013

divan tekst Mikele

Ja se još sećam tih flaša, teglica sa kiselim mlekom, jogurta koji se točio u naše sudove jer su ga u prodavnice dopremali u velikim limenim kantama

Bila sam klinka u to vreme.

A malo kasnije...

Moje prve pare sam zaradila na Zagrebačkom velesajmu, i isto su bile "na ruke".....čim sam se vratila u Beograd odvela sam mlađu sestru na vašar, na Beogradskom Sajmu pa smo se vrtele i vozile za "sve pare".

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana