Kultura| Literatura| Moj grad

Lilika, ili drama o nasilju u porodici

Velimir Mladenovic RSS / 10.04.2013. u 17:01
LILIKA DRAGOSLAVA MIHAJLOVIĆA je neodoljivo iskrena devojčica na pragu puberteta,koja publiku ostavlja u dilemama o današnjoj porodici, državi, sistemu.Devojčica Milica Sandić prikazana je na okrutan, ali ujedno i veoma duhovit način. Namera ove predstave je da podstakne pojedinca da se osvrne oko sebe, da vidi napuštene i zaboravljene. Taj put niko sebi nije birao, on je nametnut.
 
Šta bi dete koje ste nekad bili reklo za čoveka u kog ste izrasli? 
 

Mihajlović je u svojim pripovetkama i romanima izgradio koliko potresnu, toliko po epohalnoj trgičnosti reprezentativnu sliku života za koji se čini da protiče pored ljudi i njihove svakodnevnice.

Junaci njegovih drama uzeti su sa margine, njihova iskustva su gorka, tragična i sumorna, prikazuje ih u trenucima koji su za njh od prelomnog značaja.

Lilika, Milica Sandić, je desetogodišnja devojčica iz predgrađa Beograda. Ona je žrtva svojih nesrećnih roditelja. Miličina majka je kao mala ostala bez porodice, poslata je u dom, iz doma je pobegla, i čistačica je u hotelu.

Otac se ne zna ko je. Jednog dana došao je u hotel i otišao.

Nalazimo se sa Milicom, noć uoči njenog odlaska u dom, ona je na svom tajnom mestu, deli sa nama radosne i tužne trenutke svoga života. Na kraju hrabro odlazi u nepoznato.

Namera ove predstave je da podstakne pojedinca da se osvrne oko sebe, da vidi napuštene i zaboravljene. Takav put niko sebi nije izabrao, on je nametnut.Mihailović govori o posleratnoj stvarnosti, što je prerano za ono političko ideološko vreme.

Danas, kada je pojam ideala gotovo u potpunosti izgubljen, aktuelniji je nego ikada.

U ovoj postavci komada ''Liliku'' igra Maja Nikolić, Smederevka.  Ona je masterirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, kod profesora Tomija Janežiča, a mentor je bio profesor Boris Isaković. Ovo je njena diplomska predstava. Šest godina je bila član dramsko literarne sekcije ''Sunce'', pet godina je bila član amaterskog pozorišta ''Patos''. 

Maja Nikolić, glumica
Sonja Petrović, rediteljka
Srđan Đurić, fotograf, dizajner plakata
Boris Isakovič, mentor projekta

Lorka je napisao: "Narod koji ne voli pozorište osuđen je na propast." I bio je u pravu.

 

 

'' Lilika'' se igra u Smederevu, u koncertnoj sali centra za Kulturu 12. i 13. aprila 2013. godine.

 

Velimir Mladenović

 

Atačmenti



Komentari (1)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 17:03 10.04.2013

ponovo

'' Lilika'' se igra u Smederevu, u koncertnoj sali centra za Kulturu 12. i 13. aprila 2013. godine.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana