Hobi| Istorija| Zdravlje

Razmontiravanje

Biljana 77 RSS / 29.03.2013. u 20:08

 I iako stručna javost smatra da im se ne treba davati na značaju citiraću još jednom pomenutog profesora – “tako doterivati istoriju, mogu samo zanesenjaci i pokvarenjaci. Vreme zanesenjaka bojim se da je prošlo, više je ovih drugih”.

 

"Када је у 15. веку Турска освојила Балкан, Византија и остале православне земље нису биле у могућност да се Турцима одупру. Тражили су помоћ од западних хришћана! Ватикан их је дочекао уценом.

Обећана им је помоћ од земаља Западне католичке Европе под условом да потпишу унију са католичком црквом, тј. да православна црква призна врховну власт Ватикана.

Васељенски патријарх из Цариграда је подлегао том притиску. Заказан је сабор у Фиренци 1439. године.

На сабор су дошли сви православни патријарси, чак и Руски. Сви, осим Српског. Владар Србије, деспот Ђурађ Бранковић, рекао је српском патријарху да ће га обесити уколико оде у Фиренцу.

Те, 1439, године у Фиренци унију са Ватиканом су потписали сви православни верски поглавари. Сви, осим српског (и светог Марка Ефеског, видети прилог). Сазнавши да се Србија супроставила моћном Ватикану, руски Велики Кнез је погубио свог патријарха, због срамоте коју је нанео Русији. Када се и у Цариграду сазнало да Срби нису потписали унију, настали су нереди. На захтев народа, Васељенски патријарх морао је да се повуче. Ватикан то Србима никад није опростио. Вековима је католицима у срце усађивао мржњу према Србима…"

 

1.      Zanemarićemo činjenicu da je tekst napisan potpuno nepismeno. Ispravljanje brojnih pravopisnih grešaka bilo bi gubljenje vremena.

2.      Podvučeni  delovi teksta su činjenično netačni.

A)    Što se tiče "ruskog patrijarha", u to vreme nije bilo ni Rusije, niti je bilo Ruske patrijaršije. (Rusija je imala patrijarha tek od 1589. do 1721. i od 1917.) Skupu u Firenci prisustvovao je Mitropolit kijevski Isidor koji je Uniju prihvatio suprotno stavovima crke i Vasilija II, Velikog kneza Moskovske kneževine. Po povratku u Rusiju uhapšen je, pa oslobođen, stigao je i do Rima i da zapadne u tursko ropstvo i da se vrati u Moskvu i da ponovo bude uhapšen, sve u svemu poživeo je skoro još 25 godina, do 1463. Dakle nema govora o tome da pogubljen kad se raščulo "šta su Srbi" uradili.

B)    Srpski patrijarh iz tog doba Teofan, vrlo neobično ne nalazi se uopšte na zvaničnom spisku SPC-a, o njemu ima vrlo malo podataka a neki izvori navode i da ga je sam despot Đurađ lišio života tri godine pre Sabora u Firenci. Kako je od aprila 1439. otpočeo veliki napad Turske na Srbiju, Đurađ se povukao iz Smedereva preko Dunava i Save, a Smederevo je posle tromesečne opsade palo pod tursku vlast. U veoma detaljnim dokumentima koji se tiču tog perioda, podrobno se opisuju vojne i diplomatske aktivnosti srpskod despota, ali se Sabor u Firenci ne spominje ni jednom rečju, kao uostalom ni tzv. pretnja partrijarhu, za koga se ne zna sa pouzdanjem ni da li je u to vreme bio živ, niti SPC pruža o tome nekakve podatke. Izvor za ovakvu tvrdnju ne postoji ni u jednom pisanom dokumentu tog doba. Prema spisku koji daje sama SPC u spornom periodu (1435-1445) despotovina nema patrijarha, ili se ne zna tačno u kom periodu je patrijarh Teofan (negde naveden i kao Teodosije) vršio svoju dužnost, pa je veoma moguće da SPC nije imala predstavnika na Saboru u Firenci jer najvišeg velikodostojnika nije ni bilo.

C)    Uzrok propasti ovog "sporazuma" u samoj Vizantiji nema ama baš nikakve veze sa nedolaskom srpskog parijarha na skup već leži u činjenici da pravoslavne crkve imaju sasvim drugačiji koncept "vlasti i odlučivanja" od katoličke crkve, pa je patrijarh samo "prvi među jednakima" (episkopima) i njegova odluka ne obavezuje ni na koji način crkvu koju predstavlja, ukoliko tu odluku ne podrži sveštenstvo i monasi, pa čak i vernici - praksa je pravoslavnih crkava da važnu odluku donosi "cela crkva" - poglavari, sveštenstvo, monasi i pastva. U Vizantiji je ovaj pokušaj naišao na žestok otpor svih slojeva društva i crkve i nikada nije zaživeo.

D)    Vaseljenski patrijarh ( u to vreme je bio “samo” carigradski) se nije mogao povući jer je umro još tokom samog Sabora u Firenci, a njegov pristanak na “uniju” potvrđen je sumnjivim dokumentom datiranim dva dana pred smrt.

 

Verovatno će se svako iole razumno čeljade zapitati zašto se uopšte bavim ovime. Jedan ozbiljan unverzitetski profesor rekao je:  “Stručna javnost smatra da im ne treba odgovarati jer ne zaslužuju prevelik značaj ali napisao sam knjigu da se zanat istoričara odbrani od ovih nasrtljivih i neukih amatera. To su pseudoistoričari koji vršljaju po istoriji i preuređuju je prema nekakvim svojim idejama, bez utemeljenja u istorijskim izvorima, što smatram zlonamernim.”  I pokušava da pokaže naučnoj javnosti, ali i običnim građanima "koliko je bahato neznanje i nepoznavanje činjenica kod pseudoistoričara, koji opskurnim metodama dokazuju ...." dodati po volji.

I ne samo to.

Ja nisam istoričar. No  s vremena na vreme uleti mi u vidno polje poneki link. I đavo mi ne da mira.  Naivne pričice kao što je ova, koje kruže internetom,  ne samo da  su napisane potpuno nepismeno već svojim naslovima, iskrivljenim ili potpuno izmišljenim činjenicima utiču na formiranje jednog načina mišljenja, na usvajanje stavova i standarda. Kada se radi o dokonim gospođama koje ostatak vremena provode dopunjavajući svoje obrazovanje pred tv ekranom sa koga se smeši Sulejman ili sredovečnoj gospodi kojoj je dosadno u sopstvenoj koži, a u Srbiji se nema mogućnost za drugačije iživljavanje krize srednjeg doba ( i svih ostalih kriza pride), briga me. Nije mi nimalo stalo. Problem nastaje onog trenutka kad na ovome počinju da odrastaju generacije. Kad se ovakve priče serviraju klincima sa sve navođenjem na zaključke o tome zašto nas mrze, onda to postaje veliki problem. I iako stručna javost smatra da im se ne treba davati na značaju citiraću još jednom pomenutog profesora – “tako doterivati istoriju, mogu samo zanesenjaci i pokvarenjaci. Vreme zanesenjaka bojim se da je prošlo, više je ovih drugih”. (link)

Ovi “neoromantičari”(eufemizam ako mene pitate), kvazi - istoričari, nalaze odličnu podlogu na raznim forumima gde se opkupljaju klinci. Klinci koji ne znaju ni najosnovnije stvari iz istorije sopstvenog naroda i kojima je tako lako prodati priču o tome zašto nas mrze i ko nas sve mrzi. Naročito kad je upakovana u filmske scene u kojima pravedni vladari prete vešanjem i obezglavljuju izdajnike.  Izvesni čovek koji zna dospeo je do toga da mu knjigu izda jedan od najuticajnih ovdašnjih izdavača. Nepismeni, a željni znanja apeluju da se nova istorija uči u školama.

 

Nismo još ni staru naučili.

* za dokone koji baš hoće da otvore - link o "ruskom patrijarhu" - na ruskom, na engleskom; link o srpskom partijarhu, link o srpskom despotu (linkovi su na popularne, dakle ne strogo naučne, najposećenije, najlakše dostupne i najpoznatije stranice vezane za temu).



Komentari (481)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

libkonz libkonz 21:22 29.03.2013

Svaka čast

Pohvala za trud. Potrebni su ovakvi tekstovi.
Biljana 77 Biljana 77 22:01 29.03.2013

Re: Svaka čast

Potrebni su ovakvi tekstovi

Potrebno je skretati pažnju na najveće zlo koje prozilazi iz ovakvih tekstova, a to nije dezinformacija i netačan istorijski podatak već zaključak koji se na osnovu njih nameće. I posle se čudimo - ju kakva su ova današnja deca!
milivoje_bg milivoje_bg 22:49 29.03.2013

Re: Svaka čast

Biljana 77
Potrebni su ovakvi tekstovi

Potrebno je skretati pažnju na najveće zlo koje prozilazi iz ovakvih tekstova, a to nije dezinformacija i netačan istorijski podatak već zaključak koji se na osnovu njih nameće. I posle se čudimo - ju kakva su ova današnja deca!

Ако ови пседудонаучници не знају зашто нас мрзе, шта кажу прави научници - зашто нас мрзе ?
milojep milojep 23:01 29.03.2013

Re: Svaka čast

Ако ови пседудонаучници не знају зашто нас мрзе, шта кажу прави научници - зашто нас мрзе ?




Nešto slično sam i ja hteo da pitam-konstatujem.
StEtOc|nA StEtOc|nA 23:13 29.03.2013

Re: Svaka čast

milivoje_bg

Ако ови пседудонаучници не знају зашто нас мрзе, шта кажу прави научници - зашто нас мрзе ?


Zato što su njihovi pseudonaučnici ljubomorni na naše pseudonaučnike.
barraquito barraquito 01:45 30.03.2013

Re: Svaka čast

Zaista, posle ovakvih razotkrivanja neistina pseudoistoricara, jedino pitanje koje svaki normalan covek sebi moze da postavi je: A zasto nas onda mrze? Jer da nas mrze, cinjenica je. Ili i to samo umisljamo dok nas polako ali sigurno zatiru kao narod?!
Bili Piton Bili Piton 02:13 30.03.2013

Re: Svaka čast

barraquito
A zasto nas onda mrze?


Mora biti da je zato što su nam veće kite, ne vidim racionalnije objašnjenje.

barraquito
Ili i to samo umisljamo dok nas polako ali sigurno zatiru kao narod?!


Koliko ono beše godišnje abortusa u Srbiji? Negde pročitah ali ne mogu da se setim cifre, u svakom slučaju abnormalno je visoka. Jesu Švabe, Ameri, Hrvati (i svi drugi koji su priznali Kosovo) i Vatikan (koji, stara kurva, nije) krivi i za to?

Ako nas neko zatire, to smo mi sami.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:40 30.03.2013

Re: Svaka čast

milivoje_bg

Ако ови пседудонаучници не знају зашто нас мрзе, шта кажу прави научници - зашто нас мрзе ?


то питање ће довести неизбежно до ксенофобије и страха од другога, и претварања Миливоја Бг у вас дан мрзовољног и мрзочовечног Воју Коштуницу ... не мрзи нас нико специфично већ употребљавају нашу слабост, тамо где ју је могуће употребити, и газе преко да би дошли до остварења сопствених интереса... иначе, имао сам недавно ту неприлику да радим у Јерусалиму са овом страном Србије - ово су Двери по садржају и псеудонаучности, нема бити ко други, наш брат Коста Чавошки с тимом сарадника. ово је зло које нараста, није то само фашизам идеолошки, то је једно велико духовно зло, које преправља историју и мења и прилагођава властитим ниским и популистичким стандардима хришћанску духовност код Срба. у садржајима псеудобогословског карактера, између осталих квази-садржаја, појављују се и политичари као светитељи, дакле више свети од самог Христа. Христос је на другом месту иза "Српства", ако га уопште има. ово је озбиљно зло, има своје порекло и оно је у светогорским зилотским нововизантијским круговима, зло које када се једном дочепа моћи, а сада јесте ухлебљено у систему владавине Вучића и Дачића (где Дачић нема појма о Хришћанству па му се да опростити што сматра Двери за хришћански покрет), дакле ако им нарасте моћ, мењаће и постављаће своје патријархе када им постојећи не буду довољно српски. но, Црква је својим нечињењем и сама у борби за утицај у друштву и власт током претходних 20-ак година сама допринела овој растућој кризи Хришћанства у Србији.

криза духовности која нагриза само ткиво повести једног народа, на одређени начин је иторијски уобичајена, позната је, често народи који пролазе кроз турбулентне и тешке периоде где је неизвесно да ли ће опстати као народи, пролазе и кроз ову врсту проблема - проблем псеудодуховности. да ли ће се то решити? 50-50 одсто је клацкалица вероватноће.

zemljanin zemljanin 07:45 30.03.2013

Re: Svaka čast

Црква је својим нечињењем и сама у борби за утицај у друштву и власт током претходних 20-ак година сама допринела овој растућој кризи Хришћанства у Србији.

i jedna lepa vest danas
Biljana 77 Biljana 77 09:23 30.03.2013

Re: Svaka čast

Koliko ono beše godišnje abortusa u Srbiji? Negde pročitah ali ne mogu da se setim cifre, u svakom slučaju abnormalno je visoka

Mnogo.
Biljana 77 Biljana 77 09:24 30.03.2013

Re: Svaka čast

jedino pitanje koje svaki normalan covek sebi moze da postavi je: A zasto nas onda mrze?


Ova rečenica meni je potpuno besmilena.
Dr M Dr M 09:33 30.03.2013

Re: Svaka čast

Biljana 77
jedino pitanje koje svaki normalan covek sebi moze da postavi je: A zasto nas onda mrze?


Ova rečenica meni je potpuno besmilena.


Logika najgoreg djaka. Mrzi me profesor...
antioksidant antioksidant 09:33 30.03.2013

Re: Svaka čast

jedino pitanje koje svaki normalan covek sebi moze da postavi je: A zasto nas onda mrze?

то је питање које себи постављају сви они који за себе, без икаквог основа, мисле да су нормални
milisav68 milisav68 10:45 30.03.2013

Re: Svaka čast

Dr M
Logika najgoreg djaka. Mrzi me profesor...

Pa nisu ni svi profesori cvećke...
Dr M Dr M 12:40 30.03.2013

Re: Svaka čast

milisav68
Dr M
Logika najgoreg djaka. Mrzi me profesor...

Pa nisu ni svi profesori cvećke...


Nisu..

Ipak, obzirom da djak ne može da zaobidje profesora, čini mi se da je pametnije da nešto nauči.

Profesori traju duže od djaka.
milisav68 milisav68 15:05 30.03.2013

Re: Svaka čast

Dr M
Ipak, obzirom da djak ne može da zaobidje profesora, čini mi se da je pametnije da nešto nauči.

Slažem se da je znanje potrebno, jer je manji prostor za manipulaciju.

Više sam mislio na ono - to što sam ja paranoik, ne znači da mi neko ne radi o glavi.

Koliko je pogubno - svi nas mrze, toliko je i svi nas vole i žele nam dobro, jer se stvara iluzija, koja kad se razbije, stvori pometnja u glavama, odnosno sve ono što se desilo u ex-SFRJ devedesetih.

Dešavanja i posledice devedesetih su idealno seme za neke nove sukobe, a "naravoučenije" je da samo treba izabrati "pravu stranu" da bi se zločin "isplatio".
Bili Piton Bili Piton 15:22 30.03.2013

Re: Svaka čast

Biljana 77


Ova rečenica meni je potpuno besmilena.


Hehe, ne znaš ti šta je besmisao, bolje reći onaj najjadniji pokušaj perfidnosti, nisi noćas bila tu

(hint - radila gumica, i dobro je što jeste)

Biljana 77 Biljana 77 15:22 30.03.2013

Re: Svaka čast

toliko je i svi nas vole i žele nam dobro


Bez sumnje je novi svet onaj koji je najbolji od svih mogućih svetova. - zanimljiva mala knjižica; Kandid, Volter.
Biljana 77 Biljana 77 15:26 30.03.2013

Re: Svaka čast


Bili Piton
Biljana 77


Ova rečenica meni je potpuno besmilena.


Hehe, ne znaš ti šta je besmisao, bolje reći perfidnost, nisi noćas bila tu

(hint - radila gumica, i dobro je što jeste)



Šta sam noćas propustila?

thebee269 thebee269 16:40 30.03.2013

Re: Svaka čast

Bili Piton 02:13 30.03.2013
Re: Svaka čast

barraquito
A zasto nas onda mrze?



Mora biti da je zato što su nam veće kite, ne vidim racionalnije objašnjenje.

barraquito
Ili i to samo umisljamo dok nas polako ali sigurno zatiru kao narod?!



Koliko ono beše godišnje abortusa u Srbiji? Negde pročitah ali ne mogu da se setim cifre, u svakom slučaju abnormalno je visoka. Jesu Švabe, Ameri, Hrvati (i svi drugi koji su priznali Kosovo) i Vatikan (koji, stara kurva, nije) krivi i za to?

Ako nas neko zatire, to smo mi sami.

mozda zato sto su nasi kao pitoni, a njihovi kao belouske...
milisav68 milisav68 17:24 30.03.2013

Re: Svaka čast

Biljana 77
Bez sumnje je novi svet onaj koji je najbolji od svih mogućih svetova. - zanimljiva mala knjižica; Kandid, Volter.

Ma ok, ali u tom novom svetu jedno vreme nije bilo mesta za krive krastavce.
Biljana 77 Biljana 77 17:26 30.03.2013

Re: Svaka čast

u tom novom svetu jedno vreme nije bilo mesta za krive krastavce.

Kandid je ovde citiran zato što je to jedna knjižica koja ismeva proklamovani optimizam uprkos svakoj realnost. I citat je iz tog konteksta.
nurudin nurudin 23:48 30.03.2013

Re: Svaka čast

Biljana 77
Potrebni su ovakvi tekstovi

Potrebno je skretati pažnju na najveće zlo koje prozilazi iz ovakvih tekstova, a to nije dezinformacija i netačan istorijski podatak već zaključak koji se na osnovu njih nameće. I posle se čudimo - ju kakva su ova današnja deca!


Биљана, апсолутно сам сагласан са Вама. Свака част на труду.

Има свакаквих историчара, ево једног који претендује да ради у настави...
Снима човек приватне клипове, у једном од клипова тврди да је Србија још увек до Солуна, свим тим глупостима трује омладину...
Вероватно га је неко и упозорио, па је брдо снимљеног материја избрисао са Ју-Тјуба, док конкурс не прође... Мучно!


blogovatelj blogovatelj 01:38 31.03.2013

Re: Svaka čast

Има свакаквих историчара, ево једног који претендује да ради у настави...
Снима човек приватне клипове, у једном од клипова тврди да је Србија још увек до Солуна, свим тим глупостима трује омладину...
Вероватно га је неко и упозорио, па је брдо снимљеног материја избрисао са Ју-Тјуба, док конкурс не прође... Мучно!


Zašto mučno?
Upravo zbog ovakvih sam napisao

Jedna od bitnih stvari u slobodnom društvu je i ta da se kretenu dozvoli da jasno, glasno i ponosno kaže i pokaže da je kreten. Ti to smatraš nedostatkom, a ja vrlinom slobodnog društva, jer mislim da je tako najlakše i najjeftinije retarda uočiti.


Jes lijepo kad čovek citira samog sebe
OK, sad bez zezanja. Mislim da uopšte nije mučno.
Zamislimo sledeći scenario. Zamislimo da je 2013. a država nam se zove SFRJ i Tito je predsednik.
Predmetna individua najverovatnije ne bi smela da objavi ovakve snimke jer bi strahovala za posledice. Možda bi bio i potencijalna opasnost po društvo jer bi opravdano mislio da ga sistem sputava u slobodi govora.
Dok u slučaju življenja u slobodnoj zemlji, mi lepo i nedvoslismeno možemo da zaključimo da je reč o klasičnoj kretenčini.
Isto mislim i o nebrisanju komentara sa bloga. Nebrisanjem bi moderacija učinila uslugu budućim naraštajima da nas pravilno procenjuju i da jasnije vide kakvih sve pacijenata i među nama ima.
nurudin nurudin 03:39 31.03.2013

Re: Svaka čast

Zašto mučno?
Upravo zbog ovakvih sam napisao

Jedna od bitnih stvari u slobodnom društvu je i ta da se kretenu dozvoli da jasno, glasno i ponosno kaže i pokaže da je kreten. Ti to smatraš nedostatkom, a ja vrlinom slobodnog društva, jer mislim da je tako najlakše i najjeftinije retarda uočiti.


Уочићете ретарда Ви, ја, и још понеко, али ученици који су ионако мало информисани, неће -- он ће за њих бити ауторитет, и троваће омладину оваквим и сличним глупостима. У томе је проблем.
blogovatelj blogovatelj 05:16 31.03.2013

Re: Svaka čast

Уочићете ретарда Ви, ја, и још понеко, али ученици који су ионако мало информисани, неће -- он ће за њих бити ауторитет, и троваће омладину оваквим и сличним глупостима. У томе је проблем.


Mislim da ne moramo da persiramo jedan drugom.
Da ponovim - mladost ne opravdava besvest. Pokušaj kontrole mentalnih trovača sasvim sigurno vodi u diktaturu.
Biljana 77 Biljana 77 09:17 31.03.2013

Re: Svaka čast

Da ponovim - mladost ne opravdava besvest

Da ponovim - klici -> deca, ne indivudue od 17 već od 12 godina, npr.
freehand freehand 09:18 31.03.2013

Re: Svaka čast

Biljana 77
Da ponovim - mladost ne opravdava besvest

Da ponovim - klici -> deca, ne indivudue od 17 već od 12 godina, npr.

Takoreći - klice.
blogovatelj blogovatelj 15:13 31.03.2013

Re: Svaka čast

Da ponovim - klici -> deca, ne indivudue od 17 već od 12 godina, npr.


Stvarno misliš da deca od 12 godina imaju želju i mentalni kapacitet da čitaju ovakve tekstove?
Tu si tek u zabludi.
Ni oni od sedamnaest se ne bi nešto preterano na ovo kačili.
Hormonske reakcije u tom životnom dobu su ipak toliko jake, da sam posve siguran da ogromna većina njih ipak traži potpuno drugacije sadržaje na internetu. Veća su opasnost po omladinu ovih dana guzovi Ane Kara Batić nego tema tvog bloga. Ne oni sami po sebi, nego zato što su magnet za oči i mozgove zabludelih pubertetlija, a onda im se refleksno uključuje i čulo sluha, pa uz fiksiran pogled primaju i idiotske poruke svih onih koji se u kadru nalaze sa pomenutom gospoicom Kara Batić.
NNN NNN 15:28 31.03.2013

Re: Svaka čast

Ni oni od sedamnaest se ne bi nešto preterano na ovo kačili.
Što bi veliki Džoni rekao:

oni u principu ionako rijetko čitaju
a i to što čitaju krive stvari čitaju
nevernick nevernick 16:19 01.04.2013

Re: Svaka čast

milivoje_bg
Biljana 77
Potrebni su ovakvi tekstovi

Potrebno je skretati pažnju na najveće zlo koje prozilazi iz ovakvih tekstova, a to nije dezinformacija i netačan istorijski podatak već zaključak koji se na osnovu njih nameće. I posle se čudimo - ju kakva su ova današnja deca!

Ако ови пседудонаучници не знају зашто нас мрзе, шта кажу прави научници - зашто нас мрзе ?

Izvini ali dok nedefinises taj izraz mrzeti kao neku politicku definiciju onda se nemoze odgovoriti. Shvati da nas nemrze nego gledaju svoje interese. Pojedinci mrze dok se drzavne politike stvaraju manipulacijom javnog menja u smeru koji oni hoce, raspirivanjem mrznje ili kojekakvog "prijateljstva" a sve u cilju odobravanja javnosti na postupke doticne drzave-interese pojedinaca da bi opravdali "umotane" interese. Svi smo mi na neki nacin "stoka" kojom se upravlja tako bez obzira na demokraticnost zemlje. Jednostavno svaka zemlja ima svoju kulturu i svoj sistem kojim se manipulise na drugi nacin. Izgubili smo zbog gluposti nasih politicara koje nije ni interesovala Srbija kao jaka drzava nego kao domace igraliste gde oni vladaju. Nisu shvatili sustinu promena pocetkom 90tih sto je definisalo dalje akcije zapada kojem je bilo u interesu zavadi pa vladaj. A nasim politicarima bilo drago sto su napokon dobili svoje kafance gde ce gazdovati. Jednostavno receno a u praksi narod krvari vec 25 godina...
Черевићан Черевићан 21:37 29.03.2013

или ние

присећам се ја песмице
- историјо лажљивице
победник је писотеје
лажеш нам у лице
Biljana 77 Biljana 77 22:07 29.03.2013

Re: или ние

победник је писотеје
лажеш нам у лице

Izgleda da još gore kad počnu da je pišu dokoni&zlonamerni.
antioksidant antioksidant 21:38 29.03.2013

само једна примедба

Vaseljenski patrijarh ( u to vreme je bio “samo” carigradski) se nije mogao povući jer je umro još tokom samog Sabora u Firenci

ово се може сматрати веома креативном формом повлачења
NNN NNN 21:56 29.03.2013

Re: само једна примедба

likvidirali su čoveka!
antioksidant antioksidant 21:57 29.03.2013

Re: само једна примедба

NNN
likvidirali su čoveka!

а онда су га фалсификовали
топаловићи ниједни
Biljana 77 Biljana 77 22:03 29.03.2013

Re: само једна примедба

antioksidant
NNN
likvidirali su čoveka!

а онда су га фалсификовали
топаловићи ниједни


Ne dovododi se nide u pitanje (bar ja nisam našla) da je patrijarh Josif umro prirodnom smrću, ali se njegov "tzv" testament smatra apsurdno očiglednim falsifikatom.
antioksidant antioksidant 22:08 29.03.2013

Re: само једна примедба

da je patrijarh Josif umro prirodnom smrću,

свака смрт је природна
то прво
друго, и да ниси написала ово опет би било јасно да је србија препуна другосрбијанаца
треће, било је јасно да тај сабор неће успети јер није одржан у мумбају

и четврто, заборави ово и не нервирај се. изгубили смо... касно је
omega68 omega68 22:28 29.03.2013

Re: само једна примедба

сабор неће успети јер није одржан у мумбају


КАЛАШ – ИЗГУБЉЕНО ПЛЕМЕ ХИНДУ КУША.
ИЗГУБЉЕНО ПЛЕМЕ ПОТОМАКА АЛЕКСАНДРА ВЕЛИКОГ
„Када је велики херој и генерал Александар Велики оставио овде своје трупе, замолио их је да остану на овој земљи и никада не промене своју традицију и веровања, културу и законе, докле год се он не врати из ратних похода са Истока…:“
Не, ово није прича из неког грчког села, већ прича са обронака Хинду Куша.
Пре више од 2000 година Александар III прелазио је преко планина северног Пакистана освајајући и, према неким легендама сејући семе народа који опстаје до данас. То су живи хероји, који су стигли до 21. века живећи животе на исти начин као и њихови чукундедови.
Причајући на српском са својом сестром испред једног колеге Пакистанца, изненада нас је прекинуо и упитао: „What is the word you have just said? Somthing which sounded like „Nishta“?“ (Коју си то реч управо изговорила?Звучало је као нисхта. ) „Баш тако – ништа!“-одговорила сам. „Хм, имаш врло изоштрен слух за стране језике.“ „Ах хвала! А шта то значи?“ „Значи nothing, zero..:“ „Баш као и на једном од језика краја одакле сам!“-рекао је. „Мислиш на Урду језик (пакистански ) ?“ – упитала сам знатижељно. „Рецимо, али један специфичан дијалекат, који се потпуно разликује од типичног урду језика којим говори већина. У питању је језик народа Калаш.
Biljana 77 Biljana 77 13:59 30.03.2013

Re: само једна примедба

Не, ово није прича из неког грчког села, већ прича са обронака Хинду Куша.
Пре више од 2000 година Александар III прелазио је преко планина северног Пакистана освајајући и, према неким легендама сејући семе народа који опстаје до данас


Ovo bi trebalo da je nešto novo i zapanjujuće?

Film iz 1975.
milojep milojep 21:44 29.03.2013

Krst časni

Ko je pisao ovaj netačni deo priče?
Možemo li dobiti neku informaciju o odnosima Cara Dušana i tadašnjeg pape.Ima li smislenih indicija da je Car Dušan otrovan u vezi sa crkvenim pitanjima?
Hvala
Biljana 77 Biljana 77 22:06 29.03.2013

...

Ko je pisao ovaj netačni deo priče?

Kao i obično ovakvi se tekstovi vuku po netu bez ikakvog traga o autoru.

Možemo li dobiti neku informaciju o odnosima Cara Dušana i tadašnjeg pape.Ima li smislenih indicija da je Car Dušan otrovan u vezi sa crkvenim pitanjima?


Ja nisam istoričar po struci i daleko sam od poznavanja te materije toliko dobro da bih na ovakvo pitanje mogla da odgovorim "iz rukava". Uglavnom me nešto zainteresuje pa istaržim. Ne znam odgovor na pitanje, ali je Dušan svakako ima veoma komplikovane odnose i sa SPC, a tek sa drugim crkvama.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 23:03 29.03.2013

Re: ...

Biljana 77

. Ne znam odgovor na pitanje, ali je Dušan svakako ima veoma komplikovane odnose i sa SPC, a tek sa drugim crkvama.


SPC u to vreme nije postajala kao takva, odnosno svakako ne pod tim imenom.
mislim, ako već pričamo o istorijskim činjenicama.
Biljana 77 Biljana 77 23:40 29.03.2013

Re: ...

SPC u to vreme nije postajala kao takva, odnosno svakako ne pod tim imenom

Mislila sam da se to podrazmeva, malo je naporno svaki put pisati srpska arhiepiskopija, patrijaršija i sl.
hannah.greener hannah.greener 06:21 30.03.2013

Re: ...

Pričao mi je pokojni otac (nažalost, dakle, priča više nije proverljiva), da mu je drugar koji je pisao doktorat iz istorije ili tako nešto, našao dokumente (koliko se sećam, pominjali su se vatikanski arhivi, ali je moguće da se radi o začinjavanju priče) o pregovorima Cara Dušana i vatikanskog ne-znam-čega o prelasku Dušana u katolicizam i tituli vatikanskog ne-sećam-se-koga. Navodno se izveštaj završava rečima pregovarača da ga je Dušan poslao "ad trem vulvam materinam".

Ne znam za vas, ali ja bih strašno voleo da je pričica istinita. Mislim, u svetlu toga "zašto nas mrze" i to...

P.S. Nisam siguran da sam ub'o konjugaciju, deklinaciju, kako se već to zove, nek mi oproste lingvisti, mislim da je kontekst ipak jasn...
Biljana 77 Biljana 77 09:30 30.03.2013

Re: ...

o pregovorima Cara Dušana i vatikanskog ne-znam-čega o prelasku Dušana u katolicizam i tituli vatikanskog ne-sećam-se-koga. Navodno se izveštaj završava rečima pregovarača da ga je Dušan poslao "ad trem vulvam materinam".

Ne znam za vas, ali ja bih strašno voleo da je pričica istinita. Mislim, u svetlu toga "zašto nas mrze" i to...

P.S. Nisam siguran da sam ub'o konjugaciju, deklinaciju, kako se već to zove, nek mi oproste lingvisti, mislim da je kontekst ipak jasn...


Ne znam zašto bi ovo imalo ikoga da posebno raduje. Stefan Provovenčani nosio je krunu koju mu je poslao Papa Honorije III, a Nemnjići su se, kao i Brankovići, kasnije porodičnim vezama usko vezivali i za katoličko plemstvo.
hannah.greener hannah.greener 10:31 31.03.2013

Re: ...

Ma, ne, meni je samo anegdota beskrajno zabavna... Mislim, Dušan Silni pribegava, u verovatno ne baš prijatnim pregovorima, "diplomackom" rečniku - strašno me zanima kako izgleda trostruko slanje u mesto rođenja papskog izaslanika, na srpskom dvoru (Skoplje, beše?) u XIV (grešim li?) veku. Verovatno je priceless, sva ona svila i kadifa, ornamenti, arabeske, dok na zidu vise pozlaćene freske (copyright BS), i onda prigrmi Car - da im svima mamu mamicinu, PIIIIP li im mater, da im PIIIIIP u PIIIIIP da im PIIIIIP, majke im ga steram pokvarene!!!! Reci ti njima (obraća se prvom komorniku, koji drhti od stra' i klima glavom, dok je još ima, kao one lutkice koje ima tek da budu izmišljene kroz nekoliko vekova), da mogu da se teraju u... - And the rest is, as they say, history.

Zato bih voleo da je pričica istinita, nema veze sa pravom istorijom, odnosima i politikom...
NNN NNN 21:55 29.03.2013

Mogu samo da nas mrze...

Katolici - jer smo osujetili njiove masterplanove,
Turci (iostaliilamisti) - jer smo ih zaustavili u osvajanju Evrope (kao i Švabe isto),
Jevreji - jer smo ih sigurno nešto gadno zajebali (čim nas mrze ovoliko),
Marsovci - jer im zaklanjamo pogled na Veneru...
ali ne može nam niko ništa!
Bili Piton Bili Piton 22:02 29.03.2013

Re: Mogu samo da nas mrze...

NNN

Marsovci - jer im zaklanjamo pogled na Veneru...



NNN NNN 22:14 29.03.2013

Re: Mogu samo da nas mrze...

Srbija do Kriptona!
Bili Piton Bili Piton 23:30 29.03.2013

Re: Mogu samo da nas mrze...


Jal paranoja jal vrišteći kompleksi. Or both.

U pravu je Anti gore - izgubili smo i kasno je.
Ribozom Ribozom 21:07 30.03.2013

Re: Mogu samo da nas mrze...

NNN
Katolici - jer smo osujetili njiove masterplanove,
Turci (iostaliilamisti) - jer smo ih zaustavili u osvajanju Evrope (kao i Švabe isto),
Jevreji - jer smo ih sigurno nešto gadno zajebali (čim nas mrze ovoliko),
Marsovci - jer im zaklanjamo pogled na Veneru...
ali ne može nam niko ništa!


Ti sad NNN radis upravo ono protiv cega se bori tvoja zena.
Da objasnim.
U gore citiranom ubacujes Jevreje, sto je takodje jedna konstrukcija. Verovatno ponavljas mantru ismejavanja srpskih paranoja 'ko nas sve mrzi'. Medjutim, u njoj se Jevreji ubacuju tendenciozno, tj. konstruise se njihova mrznja prema nama (ili obratno).
Neke istorijske mrznje izmedju Srba i Jevreja nema, pa me bas zanima, zasto nisi upisao recimo Hrvate, Nemce ili Amerikance?
libkonz libkonz 21:13 30.03.2013

Re: Mogu samo da nas mrze...

Neke istorijske mrznje izmedju Srba i Jevreja nema, pa me bas zanima, zasto nisi upisao recimo Hrvate, Nemce ili Amerikance?

Nismo ratovali ni sa Marsovcima, pa je i njih ubacio. Što to ne pominješ?
antioksidant antioksidant 21:17 30.03.2013

Re: Mogu samo da nas mrze...

Ribozom
NNN
Katolici - jer smo osujetili njiove masterplanove,
Turci (iostaliilamisti) - jer smo ih zaustavili u osvajanju Evrope (kao i Švabe isto),
Jevreji - jer smo ih sigurno nešto gadno zajebali (čim nas mrze ovoliko),
Marsovci - jer im zaklanjamo pogled na Veneru...
ali ne može nam niko ništa!


Ti sad NNN radis upravo ono protiv cega se bori tvoja zena.
Da objasnim.
U gore citiranom ubacujes Jevreje, sto je takodje jedna konstrukcija. Verovatno ponavljas mantru ismejavanja srpskih paranoja 'ko nas sve mrzi'. Medjutim, u njoj se Jevreji ubacuju tendenciozno, tj. konstruise se njihova mrznja prema nama (ili obratno).
Neke istorijske mrznje izmedju Srba i Jevreja nema, pa me bas zanima, zasto nisi upisao recimo Hrvate, Nemce ili Amerikance?

а може ли један списак ко нас то мрзи и колико
видиш да се неискусно не сналазимо
лако је вама, огрезлима у заверама, све знате и све вам је лако ко је непријатељ а ко брат рођени (тј наш потомак)
freehand freehand 21:24 30.03.2013

Re: Mogu samo da nas mrze...

видиш да се неискусно не сналазимо
лако је вама, огрезлима у заверама, све знате и све вам је лако ко је непријатељ а ко брат рођени (тј наш потомак)

Vi, mi, vama, nama...

Ribozom Ribozom 21:31 30.03.2013

Re: Mogu samo da nas mrze...

Marsovci su na spisku da bi se iskarikirala prica, mislim da su Jevreju su iz razloga navedenih gore.
antioksidant antioksidant 21:40 30.03.2013

Re: Mogu samo da nas mrze...

Ribozom
Marsovci su na spisku da bi se iskarikirala prica, mislim da su Jevreju su iz razloga navedenih gore.

ја мислим да су сви на списку ту због карикирања
а хвала на одговору
Ribozom Ribozom 21:42 30.03.2013

Re: Mogu samo da nas mrze...

'Vas/nas srbe mrze amerikanci, vatikan, CIA, nemci, hrvati, masoni, jevreji, marsovci'

Tako izgleda otprilike komentar koji se sprda sa srbima 'ogrezlim u zaverama'. Ja mislim da ok sprdati se sa njima/nama, ali ubacivanje jevreja je teska podmetacina. A vidim da je postala i opste prihvacena.
niccolo niccolo 21:44 30.03.2013

Re: Mogu samo da nas mrze...

ali ubacivanje jevreja je teska podmetacina.

У смислу да нас сви остали заиста мрзе, осим јевреја?
Ribozom Ribozom 21:57 30.03.2013

Re: Mogu samo da nas mrze...

У смислу да нас сви остали заиста мрзе, осим јевреја?


Ne, u smislu da kada se sprda vec sa tim, umesto jevreja su mogli da stave recimo pakistance ili tunizane.
niccolo niccolo 22:18 30.03.2013

Re: Mogu samo da nas mrze...

Ако правилно разумем, твој став је да је требало ставити било коју другу нацију осим јевреја. Зашто је ок ставити рецимо курде, а није ок ставити јевреје?
libkonz libkonz 22:23 30.03.2013

Re: Mogu samo da nas mrze...

ubacivanje jevreja je teska podmetacina

ajde budi ljubazan, pa ovo pojasni.
Ribozom Ribozom 23:14 30.03.2013

Re: Mogu samo da nas mrze...

niccolo
Ако правилно разумем, твој став је да је требало ставити било коју другу нацију осим јевреја. Зашто је ок ставити рецимо курде, а није ок ставити јевреје?


Ne osim jevreja, nego promesati po malo.

libkonz
ajde budi ljubazan, pa ovo pojasni.

U karikiranim listama imamo tri grupe zemalja/nacija 'koje nas mrze'
1. zemlje sa kojima smo imali konflikt (nemci, turci, hrvati ...)
2. apstraktni neprijatelj (marsovci, liliputanci...)
3. zemlje sa kojima i nemamo bas nesto razloga da se mrzimo, nismo ratovali s njima (jevreji, tunizani, pakistanci...)
Iz trece grupe, mada je izbor poveci se iskljucivo uzimaju jevreji.
NNN NNN 23:48 30.03.2013

Re: Mogu samo da nas mrze...


Muslimani nas mrze jer smo zaustavili prodor islama na zapad,
katolici nas mrze jer smo zaustavili prodor katoličanstva na istok,
a Jevreji (suncetijebem umal' nji' da zaboravim)
nas meze jer smo raskrinkali veliku jevrejsku zaveru


Ps. ako raskrinkamo i veliku tunižansko-pakistansku zaveru pomenuću i njih.
Pps. Eskimi nas mrze jer smo zaustavili njihov prodor na jug,
Bušmani nas mrze jer smo zaustavili njihov prodor na sever...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:40 02.04.2013

Re: Mogu samo da nas mrze...

ne, mi vas mrzimo jer ste se kao pičke predali protiv mudžosa, i sada mi moramo da čuvamo evropu od njih.

a Jevreji (suncetijebem umal' nji' da zaboravim)
nas meze jer smo raskrinkali veliku jevrejsku zaveru

NNN NNN 10:05 02.04.2013

Re: Mogu samo da nas mrze...



U stvari mi vas mrzimo jer nam preotimate primat najvećih boraca i branitelja
(to je i deo te jevrejske zavere, to se radi samo u inat nama)
freehand freehand 21:59 29.03.2013

Klatno

Fali im mapa.
Ja se sa tim ne bih zajebavao, poučen iskustvom Baala i Jakopa Belba.
mirelarado mirelarado 23:19 29.03.2013

Re: Klatno

freehand
Fali im mapa.
Ja se sa tim ne bih zajebavao, poučen iskustvom Baala i Jakopa Belba.


А и музеји су нам безмало сви затворени.
sima2000 sima2000 22:03 29.03.2013

defanziva struke

BEOGRAD – Društvo Srbije za borbu protiv raka upozorilo je danas da istraživanja pokazuju alartmantan rast broja obolelih od raka u Srbiji i da se može očekivati nastavak tog trenda, a kao glavni razlog vide prisustvo osiromašenog uranijuma koji je bačen na našu teritoriju u NATO bombardovanju 1999. godine.

„Nisu u pravu stručnjaci koji tvrde da epidemija malignih bolesti u poslednjoj deceniji nema nikakve veze sa 15 tona osiromašenog uranijuma koje su, za 78 dana bombardovanja, bačene na našu zemlju, uglavnom na Kosovu i rubnom području Pčinjskog okruga”, izjavio je na konferenciji za novinare predsednik Društva Slobodan Čikarić.

LINK

Odmah da se ogradim.. nemam pojma da li raste broj maligniteta i ako raste, zbog čega raste. Ali kad neko počne rečenicu sa "nisu u pravu stručnjaci".. onda mi to do zla boga smrdi na srbstvo i čekićstvo.

Pseudonauka napreduje, osvaja javni prostor i uvlači se u glave ljudi. Nauka se povlači. Niko više ne mari za logiku i činjenice. Doslednost i argumenti su demode - dosadni su.

Biljana 77 Biljana 77 22:09 29.03.2013

Re: defanziva struke

Doslednost i argumenti su demode - dosadni su.

freehand freehand 22:10 29.03.2013

Re: defanziva struke

Odmah da se ogradim.. nemam pojma da li raste broj maligniteta i ako raste, zbog čega raste. Ali kad neko počne rečenicu sa "nisu u pravu stručnjaci".. onda mi to do zla boga smrdi na srbstvo i čekićstvo.

E, imam ja neke ideje na tu temu, ako te baš zanima.
I ne mogu da verujem da se nisi pojavio. KLIK
sima2000 sima2000 22:31 29.03.2013

Re: defanziva struke

E, imam ja neke ideje na tu temu, ako te baš zanima.
I ne mogu da verujem da se nisi pojavio


ma sve to stoji.. bacali su osiromašen uranijum, svakakva sranja su iscurela iz Petrohemije.. međutim postoje metode da se proceni uticaj svega toga na učestalost pojave raka.

Pretpostavljam da su neki naučnici objavili nekakve radove u kojima se tvrdi da bombardovanje nema veze malignitetima. Ovo mogu samo da pretpostavim jer u medijima ti naučnici nisu dobili nikakav prostor, a medicina nije moj poziv, pa da pratim stručnu literaturu. Pretpostavljam da su se držali naučnog metoda u svojim istraživanjima. U stvari ovo poslednje nema potrebe da pretpostavljam, čim nisu dobili prostor u medijima, to znači da su se držali naučnog metoda - nauka je za medije dosadna, kao što već rekoh.

Dr Čikarić je ove radove sigurno pročitao jer mu je to struka i odmah sazvao konferenciju za štampu da na sav glas zagrmi "nisu u pravu stručnjaci!". I šta se onda desilo? Svi mediji su preneli njegovu izjavu.

Nauka i struka su za javnost zanimljivi samo ako potvrđuju brižljivo negovane mitove o večnoj mržnji Vatikana prema Srbima, o genocidnom Nato bombardovanju i minobacačkoj granati koja je sa muslimanskih položaja ispaljena na Markale. Sve suprotno je antisrpsko delovanje i smrtno dosadno (ako je argumentima potkrepljeno) .
omega68 omega68 22:39 29.03.2013

Re: defanziva struke

Pretpostavljam da su neki naučnici objavili nekakve radove u kojima se tvrdi da bombardovanje nema veze malignitetima

Који научници?
Они што примају новчане донације и звања ( и легије части, приде ) да пишу како треба?
freehand freehand 22:40 29.03.2013

Re: defanziva struke

Nauka i struka su za javnost zanimljivi samo ako potvrđuju brižljivo negovane mitove o večnoj mržnji Vatikana prema Srbima, o genocidnom Nato bombardovanju i minobacačkoj granati koja je sa muslimanskih položaja ispaljena na Markale. Sve suprotno je antisrpsko delovanje i (ako je argumentima potkrepljeno) smrtno dosadno.

Dobro, Simo, samo sam ja malo hipersenzibilan na ovakve stvari. Blog si, nadam se, video.
E sad, to što su ispod 8 i po tona žive (znaš šta je živa, Simo?) i koječega još što je NATO spičkao u tlo u krugu Petrohemnije i Azotarin kanal koji je direktno spoijen sa Dunavom - pronađeni ostaci koji kažu da se u vreme divne i sjajne SFRJ desilo najmanje još dva ogromna izliva, od kojih je jedan bio skoro ravan ovom milosrdnom natovskom genocidu - znači, Simo, šta?
Da ti pomognem: to znači da su stručnjaci ćutali ko čkepi!
Godinama i godinama, destinama godina, ko ribe!
I inženjeri, i doktori, i biolozi, i hidrolozi, svi uvezani u debeovu omertu.
I molim te - veruj mi da znam o čemu pričam.
sima2000 sima2000 23:04 29.03.2013

Re: defanziva struke

Који научници?
Они што примају новчане донације и звања ( и легије части, приде ) да пишу како треба?


Da ti pomognem: to znači da su stručnjaci ćutali ko čkepi!
I inženjeri, i doktori, i biolozi, i hidrolozi, svi uvezani u debeovu omertu.


Ne znam kako vama dvojici da objasnim koliko je ovakav stav poguban po našu napaćenu Srbiju.

Naučnici mogu da budu plaćeni, a mogu da rade i iz ljubavi.
Naučnici mogu da budu moralne planine, a mogu da budu i krpe.

Nema ni jednog razloga da raspodela ljudskih kvaliteta bude išta drugačija među naučnicima u odnosu na običan narod.

Međutim ono što izdvaja naučni metod od bilo kog drugog metoda za proučavanje sveta oko nas je to da je naučni metod _istinit_. Naučni metod nas dovodi do _ispravnog_ razumevanja sveta u kome živimo.

Vaš stav je poguban, zato što apriori diskredituje naučni metod kao takav. A kad neko digne ruke od nauke, naučnika i naučnog metoda onda su sve istine ravnopravne. Onda su potpuno jednako vredni stavovi Baba Vange, koja svo znanje izvlači iz tankog vazduha, i nekog štrebera koji okapava nad knjigama, istorijskim izvorima i arheološkim nalazištima. A kad su sve istine ravnopravne, onda nam ništa drugo ne preostaje nego da prihvatimo one koje su nam milije, lepše, ili interesantnije.

Evo baš pre neki dan sam se baš iznenadio kad sam saznao da Vatikan nije priznao Kosovo. Tek onda sam shvatio koliko sam protiv svoje volje indoktriniran i to samo zato što živim ovde i prinuđen sam da decenijama slušam gluposti o vatikanskoj zaveri. Iako mi je sve to smešno, ipak mi se negde podsvesno uvukla ideja o tome da je Vatikan verovatno među prvima priznao Kosovo. Mogu da zamislim kako ova Srbija utiče na decu u razvoju ako je uspela meni, matorom i anacionalnom konju da ispere mozak.
freehand freehand 23:14 29.03.2013

Re: defanziva struke

Ne znam kako vama dvojici da objasnim koliko je ovakav stav poguban po našu napaćenu Srbiju.

Vaš stav je poguban, zato što apriori diskredituje naučni metod kao takav.

To što se obraćaš izmišljenoj množini ne znači da si ponavljanjem opštih mesta koja si napamet naučio, uspeo da odgovoriš na sve. Dakle, nisam ja osporio naučni metod. Štaviše - o naučnom metodu nisam reč progovorio.
Ali sam ti na primeru kazao šta sve može biti reč stručnjaka.
Kakve se laži u njoj mogu kriti. I da istina može biti upravo u žamoru neukog puka, a laž i propagandističke vradžbine u ekspertizama i ćutnji.
I koliko takva rečenica kobajagi nabijena autoritetom može u stvari biti samo vruć vazduh.
Mera je osnov svega, Simo. u verovanju, neverovanju, nauci i magiji.


Etit: a, da... Vatikan. Jeste, lažu i za Moka, i Genšera, a bogami i Svetu Stolicu po pitanju Slovenije i Hrvatske.
milojep milojep 23:20 29.03.2013

Re: defanziva struke

Pretpostavljam da su neki naučnici objavili nekakve radove u kojima se tvrdi da bombardovanje nema veze malignitetima.


Takav rad nije moguće uraditi! naučno,logički bilo kako. Razmisli malo!
sima2000 sima2000 23:40 29.03.2013

Re: defanziva struke

Mera je osnov svega, Simo. u verovanju, neverovanju, nauci i magiji.


Dobro.. pošto vidim da u svakoj mogućoj situaciji savršeno ispravno možeš da razlučiš istinu od laži (bez obzira da li potiče od stručnjaka ili neukog puka), kaži mi koji je tvoj stav po pitanju predmetnog bloga.
Da li nas Vatikan mrzi zato što smo mu se u 15. veku jedini na planeti suprostavili (kao što tvrdi neuki puk) ili je ova priča jedna najobičnija glupost (kao što tvrdi struka)?
Pregledah tvoje komentare i ne videh da si zauzeo stav (samo neke šale i pošalice prosipaš). Verujem da ga imaš (kao što ga na svaku bogovetnu temu imaš), pa bi bila šteta da nam ga ne objaviš, s obzirom na kvalitet zauzimanja istog.
freehand freehand 01:01 30.03.2013

Re: defanziva struke

Dobro.. pošto vidim da u svakoj mogućoj situaciji savršeno ispravno možeš da razlučiš istinu od laži (bez obzira da li potiče od stručnjaka ili neukog puka), kaži mi koji je tvoj stav po pitanju predmetnog bloga.
Da li nas Vatikan mrzi zato što smo mu se u 15. veku jedini na planeti suprostavili (kao što tvrdi neuki puk) ili je ova priča jedna najobičnija glupost (kao što tvrdi struka)?

Pazi sad: mogao bih i ja da nasumično izaberem definicije koja nema veze ni sa čim, kao ti naučni metod, pa se sakrijem iza nje, kao iza smokvinog lista. Ali neću.
Dakle, koliko sam ja razumeo - tema ovog bloga nije mržnja Vatikana kontra Srba, nego propaganda kojom kvazinaučnici zatupljuju neobrazovani svet spreman da proguta svaki istorijski dajdžest for damis.
Gde se mi ne slažemo, Simo?
Ako struka progovri kroz usta Smilje Avramov ili Koste Čavoškog... Ili vojislava Koštunice? Šta onda kaže Sima the Vernik STruke, Simo?
pa bi bila šteta da nam ga ne objaviš, s obzirom na kvalitet zauzimanja istog.

Rekoh ti stav (bez obzira na ovu sjajnu konstrukciju o kvalitetu zauzimanja istog. )
Moj stav je da stav zauzimam o konkretnbim stvarima u konkretnim situacijama. I u konkretnom kontekstu. A moj stav je i da je obično laprdanje ponavljati stvari koje se podrazumevaju, poput tvrdnji da je nauka u prednosti nad praznoverjem i nagađanjima, kad to na interentu napišeš 2013. godine. Ja to rađe preskočim pa se bavim šalama i pošalicama,
Ili ti na konkretnom primeru kažem kako se ponašaju razne struke, multidiscipkinarno, kad lažu ili ćute o stvarima vanredno bitnim za čitavo društvo, ali to do tebe ne dopire.
Eto, dobri moj Simo. To je moj stav, Pa vidi šta ćeš sa njim.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:56 30.03.2013

Re: defanziva struke

Ne znam kako vama dvojici da objasnim koliko je ovakav stav poguban po našu napaćenu Srbiju.

Naučnici mogu da budu plaćeni, a mogu da rade i iz ljubavi.
Naučnici mogu da budu moralne planine, a mogu da budu i krpe.

Nema ni jednog razloga da raspodela ljudskih kvaliteta bude išta drugačija među naučnicima u odnosu na običan narod.

Međutim ono što izdvaja naučni metod od bilo kog drugog metoda za proučavanje sveta oko nas je to da je naučni metod _istinit_. Naučni metod nas dovodi do _ispravnog_ razumevanja sveta u kome živimo.

Vaš stav je poguban, zato što apriori diskredituje naučni metod kao takav. A kad neko digne ruke od nauke, naučnika i naučnog metoda onda su sve istine ravnopravne. Onda su potpuno jednako vredni stavovi Baba Vange, koja svo znanje izvlači iz tankog vazduha, i nekog štrebera koji okapava nad knjigama, istorijskim izvorima i arheološkim nalazištima. A kad su sve istine ravnopravne, onda nam ništa drugo ne preostaje nego da prihvatimo one koje su nam milije, lepše, ili interesantnije.

Evo baš pre neki dan sam se baš iznenadio kad sam saznao da Vatikan nije priznao Kosovo. Tek onda sam shvatio koliko sam protiv svoje volje indoktriniran i to samo zato što živim ovde i prinuđen sam da decenijama slušam gluposti o vatikanskoj zaveri. Iako mi je sve to smešno, ipak mi se negde podsvesno uvukla ideja o tome da je Vatikan verovatno među prvima priznao Kosovo. Mogu da zamislim kako ova Srbija utiče na decu u razvoju ako je uspela meni, matorom i anacionalnom konju da ispere mozak.


mnogo lepo rečeno, Simo. dirljivo, i tužno pomalo.
niccolo niccolo 09:43 30.03.2013

Re: defanziva struke

Niko više ne mari za logiku i činjenice. Doslednost i argumenti su demode - dosadni su.

Што прокоментариса један пре неки дан, бука је победила.
milivoje_bg milivoje_bg 10:32 30.03.2013

Re: defanziva struke

freehand
Nauka i struka su za javnost zanimljivi samo ako potvrđuju brižljivo negovane mitove o večnoj mržnji Vatikana prema Srbima, o genocidnom Nato bombardovanju i minobacačkoj granati koja je sa muslimanskih položaja ispaljena na Markale. Sve suprotno je antisrpsko delovanje i (ako je argumentima potkrepljeno) smrtno dosadno.

Dobro, Simo, samo sam ja malo hipersenzibilan na ovakve stvari. Blog si, nadam se, video.
E sad, to što su ispod 8 i po tona žive (znaš šta je živa, Simo?) i koječega još što je NATO spičkao u tlo u krugu Petrohemnije i Azotarin kanal koji je direktno spoijen sa Dunavom - pronađeni ostaci koji kažu da se u vreme divne i sjajne SFRJ desilo najmanje još dva ogromna izliva, od kojih je jedan bio skoro ravan ovom milosrdnom natovskom genocidu - znači, Simo, šta?
Da ti pomognem: to znači da su stručnjaci ćutali ko čkepi!
Godinama i godinama, destinama godina, ko ribe!
I inženjeri, i doktori, i biolozi, i hidrolozi, svi uvezani u debeovu omertu.
I molim te - veruj mi da znam o čemu pričam.

И шта кажеш !?
Шта је још један излив када су се већ десила 2 у покојној СФРЈ !?
Добри ти НАТОвци, могли су још 10, а нису. Ко лаже да нас мрзе ?
Макар Срђан Фуцхс зна да то није могуће, он је радио у Јерусалиму и зна да Јевреје нико не мрзи (успут, тај аутоматизам да, ако неко констатује да га неко мрзи, њега или његов народ, тај аутоматски мрзи своје мрзитење, није баш апсолутан - макар су Срби, у већини, то доказали).
mikele9 mikele9 10:46 30.03.2013

Re: defanziva struke

Moj stav je da stav zauzimam o konkretnbim stvarima u konkretnim situacijama. I u konkretnom kontekstu.

Setih se da je Mića Popović u davnom intervjuu Milu Gligorijeviću odgovorio: Ništa u životu nisam zauzimao niti zauzimam pa ni stav.
Bolje bi bilo da si rekao: Imam stav o konkretnim....
Ne cepidlačim Free, nego onako, setih se
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:21 30.03.2013

Re: defanziva struke

milivoje_bg

Макар Срђан Фуцхс зна да то није могуће, он је радио у Јерусалиму и зна да Јевреје нико не мрзи (успут, тај аутоматизам да, ако неко констатује да га неко мрзи, њега или његов народ, тај аутоматски мрзи своје мрзитење, није баш апсолутан - макар су Срби, у већини, то доказали).


Фукс - ћирилом. мрзи, мањина, али френетична мањина, углавном немам додира са њима, осим када ме изненаде тако кроз неке спорадичне, непознате агенције, попут рецимо агенција из Солуна. код нас претежно Доброчинство организује туре које задиру у ово поље псеудомистике и квазидуховности, међутим не сарађујем са Доброчинством. у позицији сам да могу да бирам своју клијентелу.

јесте, сјебао нас је нато, и шта сад, да се ухватим с тобом, Фрихендом и Коштуницом и да кмечим остатак живота као Калимеро - неправда! неправда! или да се организујем у неком домену могућности и борим се да више никада не буде могуће да се створи систем који ће довести Србију у тако дијаболичну ситуацију у којој је била у политички девијантној комбинацији Милошевић-НАТО?
freehand freehand 12:47 30.03.2013

Re: defanziva struke

да се ухватим с тобом, Фрихендом и Коштуницом и да кмечим остатак живота као Калимеро - неправда! неправда!

Ma jok, nisi lud. Nastavi sa Sonjicom da ližeš ruku koja te hrani.
freehand freehand 13:40 30.03.2013

Re: defanziva struke

И шта кажеш !?
Шта је још један излив када су се већ десила 2 у покојној СФРЈ !?
Добри ти НАТОвци, могли су још 10, а нису. Ко лаже да нас мрзе ?

Evo i tebi se desio izliv, pa nikom ništa.
Probaj sad sa razumevanjem da pročitaš, pa se javi, ako uspeš.
mikele9
Moj stav je da stav zauzimam o konkretnbim stvarima u konkretnim situacijama. I u konkretnom kontekstu.

Setih se da je Mića Popović u davnom intervjuu Milu Gligorijeviću odgovorio: Ništa u životu nisam zauzimao niti zauzimam pa ni stav.
Bolje bi bilo da si rekao: Imam stav o konkretnim....
Ne cepidlačim Free, nego onako, setih se

Mikele, u pravu si. Nego svi - ko ređe, ko češće - upotrebljavamo te budalaste fraze, pa i ne primetim kad se prospe.
Hvala.
milivoje_bg milivoje_bg 16:19 30.03.2013

Re: defanziva struke

mikele9
Moj stav je da stav zauzimam o konkretnbim stvarima u konkretnim situacijama. I u konkretnom kontekstu.

Setih se da je Mića Popović u davnom intervjuu Milu Gligorijeviću odgovorio: Ništa u životu nisam zauzimao niti zauzimam pa ni stav.
Bolje bi bilo da si rekao: Imam stav o konkretnim....
Ne cepidlačim Free, nego onako, setih se

Браво Микеле !
Ни ја нисам, никада до сада, ништа заузео.
Сада ћу још мање !
milivoje_bg milivoje_bg 16:23 30.03.2013

Re: defanziva struke

Srđan Fuchs
milivoje_bg

Макар Срђан Фуцхс зна да то није могуће, он је радио у Јерусалиму и зна да Јевреје нико не мрзи (успут, тај аутоматизам да, ако неко констатује да га неко мрзи, њега или његов народ, тај аутоматски мрзи своје мрзитење, није баш апсолутан - макар су Срби, у већини, то доказали).


Фукс - ћирилом. мрзи, мањина, али френетична мањина, углавном немам додира са њима, осим када ме изненаде тако кроз неке спорадичне, непознате агенције, попут рецимо агенција из Солуна. код нас претежно Доброчинство организује туре које задиру у ово поље псеудомистике и квазидуховности, међутим не сарађујем са Доброчинством. у позицији сам да могу да бирам своју клијентелу.

јесте, сјебао нас је нато, и шта сад, да се ухватим с тобом, Фрихендом и Коштуницом и да кмечим остатак живота као Калимеро - неправда! неправда! или да се организујем у неком домену могућности и борим се да више никада не буде могуће да се створи систем који ће довести Србију у тако дијаболичну ситуацију у којој је била у политички девијантној комбинацији Милошевић-НАТО?

Поздрављам твоје напоре да се заложиш да се никада слично не понови. Мој си савезник.
То не значи да ја, да поновим, мрзим било кога - па и наше осведочене мрзитеље (знам да је то тешко за схватање, но, ...).
omega68 omega68 22:14 29.03.2013

А

Па има и других повесничара
Срби, као и Осетини припадају истој грани сарматских племена- Аланима, с тим што су Осетини јужни, а Срби источни Алани. Назив Сармати односи се на изузетно раширену групу сродних племена у коју се, поред Алана, убрајају Анти, Јазиге, Аорси и Роксолани. Свака група у свом саставу имала је низ племена, а свако од њих је имало своје препознатљиво име. Тако, Плиније набраја Вале, Арехе, Псесе, Сере, Саке, Сербе итд. Дакле, може се рећи да су Срби припадници велике породице Сармата. Што се тиче језика, данашњи осетински можемо назвати савременим сарматским језиком, који ако пажљиво слушате звучи као српски, а ако га полако читате, смисао написаног ћете разумети. Језичке везе проучавали су углавном руски лингвисти, а треба издвојити и рад Худаша, Онишкевича и групе аутора која се бавила кавкаским дијалектима. Такође, вредан је рад Хрушевског и Мељника. О овој теми постоји огромна научна литература, коју тек треба систематизовати. Српски лингвисти се данас не баве овим питањима, па и нема неких радова још од Ватрослава Јагића и В. Облака.
Без српских утицаја не може се говорити о европској цивилизацији и култури, а њихови трагови су дубоки и постојани и сежу на почетке бронзаног доба кад се изграђују основе за даљи, самостални развој културе Лужичких Срба. Што се тиче Авара, са њима се сукобљавају Срби тј. сарматска племена Јазига, Анта и Алана, приликом њихових пробоја на Балкан. Историчари бележе многе сукобе, али и удружена деловања против Византије. Велики број словенских племена наступао је у ратном савезу са Аварима, па отуд и везе Срба са Аварима. Са Готима, Срби се прво сусрећу приликом њиховог освајања Босфорског Краљевства, а потом ће их Алани заједно са Хунима, поразити у Европи. Српска коњица однеће одлучујућу победу над Херманариховом војском на Дунаву. Готима су заповедале искусне војсковође Фритигерн и Алавива и тиме је пораз био тежи. Но, поред сукоба, било је и савезништава Срба и Гота, а постоје индиције да су Готи примили хришћанство од Сармата, одмах по освајању Босфорског Краљевства. У то време датира и први Улфилин, превод Библије на готски језик. Вандали су били једно од племена Лужичких Срба како, између осталих, сведоче Адам Бременски и Вамбецијус. Овај други каже:"Српски језик у Хамбургу зове се вандалски". Вандали нису Германи, јер су са Германима непрекидно ратовали. Неспоразум, да су Вандали Германи, долази отуда што су нека германска племена била асимилована од стране Вандала. Осим тога низ српских краљева имао је двојаку титулу ( rex Alanorum et Vandalorum), a Aлани никада са Германима нису били у савезништву, нити су се мешали с њима. Што се тиче данашњих историчара, они на Вандале гледају као на варварско племе, а једино их неки српски историчари сврставају међу германска племена, не наводећи за то нити један доказ, јер њих напросто нема.

Геополитика: Ко су били Бели Срби? И уопште које је порекло српског етнонима?

Простор Закарпатја, некада се звао Бојковина или Бела Србија, а Бојке, односно Срби, била су племена источних и западних Алана, која су се ту населила, после миграција са црноморских простора. О Бојкама или Белим Србима постоје бројна истраживања, од којих ваља издвојити она која је вршио украјински академик Михајло Хрушевски. На том простору дошло је до интензивног мешања домородног словенског становништва и придошлих Срба. Што се тиче имена Бојки, у самом корену речи стоји „бој“-рат, а онај који га води је бојовник, бојник- војник. И данас имамо презимена Бојић, Бојанин, Бојовић... Порекло српског етнонима одводи нас у далеку прошлост. Сматрам најоправданијом тезу да име српског народа вуче порекло од имена Едит Сара, древног монументалног аријевског светилишта из долине Синда (Индија). „Сар“ на парћанском значи највише место, највишу моћ и савршенство. Само значење Едит Сара односи се на дивно, највише могуће савршенство. С тим у вези су и санскритске речи: "srmbgh", "sarab","sarebit" , одакле изводимо име за Србе. Што се тиче народа који је саградио Едит Сар, дравидске легенде кажу да је у питању био народ који је себе називао „небеским“. Такође, и име Сармата- Сауромата се изводи из речи „сар“. О пореклу имена Срба, Сармата и Скита је са доста ерудиције писао др Момир Никић

Хвала за текст :) Пошто више немам опцију писања блогова на овом демократском месту, покушаћу да кроз коментаре побијем неке овде изнете тезе.
омега тхе историчар почетник
freehand freehand 22:16 29.03.2013

Re: А

Хвала за текст :) Пошто Бише немам опцију писања блогова на овом демократском месту, покушаћу да кроз коментаре побијем неке одве изнете тезе.
омега тхе историчар почетник

A sad malo struka i činjenice da progovore!
Konačno!
antioksidant antioksidant 22:22 29.03.2013

Re: А

zašto nas katolici mrze.

ljubomorni su jer nas katolkinje vole
AlexDunja AlexDunja 22:32 29.03.2013

Re: А

ljubomorni su jer nas katolkinje vole

ček, ček
možda zbog toga, zapravo, katolici vole nas
libkonz libkonz 22:40 29.03.2013

Re: А

омега тхе историчар почетник

Šta ćemo sa 4/5 onih koji se greškom predstavljaju kao Srbi:
Удео потомака Словена-Аријеваца у тим земљама варира од 4% у Холандији и Италији (до 19% у Венецији и на Калабрији), 10% у Албанији, 811% у Грчкој (до 25% у Солуну), 12–15% у Бугарској и Херцеговини, 14–17% у Данској и Србији, 15–25% у Босни, Македонији и Швајцарској, 20% у Румунији и Мађарској

I odakle ta 1/5 dolazi? Prvo smo/su bili iz Irana
Pa Indije
pa si u ovom komentaru rekao da smo/su sa Atlantide?
onda si ovde rekao da smo/su pali sa Marsa?


Bojan Budimac Bojan Budimac 22:47 29.03.2013

Re: А

libkonz

Ma ćuti bre!
Omega, sve ti verujemo!

libkonz libkonz 22:51 29.03.2013

Re: А

Omega, sve ti verujemo!

Ma verujem ja, samo ne kapiram.
freehand freehand 22:52 29.03.2013

Re: А

libkonz
Omega, sve ti verujemo!

Ma verujem ja, samo ne kapiram.

Za istinsku veru to je nebitno.
Biljana 77 Biljana 77 22:58 29.03.2013

Re: А

Ma ćuti bre!
Omega, sve ti verujemo!


Baš htedoh da opomenem da se ne postavljaju pitanju u ajte, molim vas fazonu...
omega68 omega68 22:58 29.03.2013

Re: А

libkonz
омега тхе историчар почетник

Šta ćemo sa 4/5 onih koji se greškom predstavljaju kao Srbi:
Удео потомака Словена-Аријеваца у тим земљама варира од 4% у Холандији и Италији (до 19% у Венецији и на Калабрији), 10% у Албанији, 811% у Грчкој (до 25% у Солуну), 12–15% у Бугарској и Херцеговини, 14–17% у Данској и Србији, 15–25% у Босни, Македонији и Швајцарској, 20% у Румунији и Мађарској

I odakle ta 1/5 dolazi? Prvo smo/su bili iz Irana
Pa Indije
pa si u ovom komentaru rekao da smo/su sa Atlantide?
onda si ovde rekao da smo/su pali sa Marsa?



Za maloumne - nisam JA rekao
svađaš se sa Александар Фомич Вељтман
i sa :
Martin: Da, naravno.
Icke: Da, on je htio da razgovara samnom o tome kada su snimili Ken Bacon-a -

Libkonz, ako još nisi završio srednju školu ili ne znaš kad je Srbija pala pod tursko VAZALSTVO, nemoj mene da daviš
libkonz libkonz 23:26 29.03.2013

Re: А

Za maloumne - nisam JA rekao

Ti si linkovao da bi nas upoznao sa "skrivenom istinom"
svađaš se sa Александар Фомич Вељтман

ne svađam se ja ni sa kim, sa tobom polemišem.

Biljana 77 Biljana 77 22:23 29.03.2013

iz drugog

Omega, ovako, postiranje ovih čaršava koji nemaju nikakve veze sa temom neću da tolerišem. Tema je jedna lažljiva mala pričica koja nam objašnjava zašto nas katolici mrze. Teza je da se ovakvim tekstovima budući naraštaji uče mržnji. Ako imaš argumente koji će da pobiju tvrdnju da je tekst lažljiv, zasnovan na izmišljotinama i sve sa namerom da se stvori određeni utisak kod čitaoca, izvoli. Ostalo o Sauromatima, opancima kod Egipćana, glupavim paralelama sa nazivima (zamisli ima rekla Oranje u Africi!), brišem.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana