Gost autor| IT| Tehnologija

IT na vrhu državnih prioriteta

Vesna Knežević Ćosić RSS / 17.03.2013. u 21:28

Gost autor: Vesna Čarknajev, PC PRESS

18_sam_0067-big.jpgMinistarstvo finansija i privrede Republike Srbije najavilo je da će 2013. biti godina podrške IT sektoru. Vlada je pripremila Program podrške o kome se razgovaralo proteklih dana, a ministar Mlađan Dinkić je izjavio da "Nikada ranije Vlada nije bila ovako odlučna u nameri da ulaže u IT". Šta da očekujemo?

Sve je počelo u januaru, diskusijom sa više od 1.000 IT stručnjaka iz brojnih preduzeća u Srbiji koja se, na ovaj ili onaj način, bave programiranjem. Postavljena je i elektronska anketa na koju je odgovorilo preko 200 stručnjaka iz vodećih programerskih firmi i koja je bila polazna tačka za kreiranje sadržaja Programa podrške IT sektoru. Analizu rezultata te ankete možete da pogledate na našem sajtu.

U februaru je otpočela javna debata o predloženom Programu, pa su održana tri okrugla stola, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, gde su predstavnici IT struke ministru Mlađanu Dinkiću upućivali primedbe i predloge za poboljšanje inicijalnog predloga. Istovremeno je na sajtu Ministarstva otvorena mogućnost slanja komentara i sugestija šire javnosti.

Rasprava je zaključena 20. februara, a kako saznajemo od Jasne Matić, specijalne savetnice za konkurentnost i ekonomiju znanja u okviru Ministarstva, stigao je veliki broj komentara. U narednim danima biće formulisana finalna verzija dokumenta koja, prema njenim rečima, neće dramatično promeniti prvobitni tekst Programa. Razlog za to leži u činjenici da je sam predlog napravljen uz konsultaciju sa predstavnicima IT sektora, a među izmenama koje će biti usvojene je podrška projektu tehnoloških parkova.

Program podrške IT sektoru će se pred Vladom naći 7. marta, iza čega na red dolazi usvajanje podzakonskih akata, a početak primene Programa očekuje se od juna ove godine.

Šta program obuhvata? 

Država želi da podstakne razvoj IT sektora u Srbiji u četiri segmenta: startup kompanije, outslourcing, razvoj i izvoz originalnih softverskih proizvoda te podrška razvojim centrima multinacionalnih kompanija. Podsticajne mere, po predlogu Vlade, su poreske olakšice za softverske kompanije, podrška izvoznicima softvera, unapređenje zakonskih okvira i obrazovanja kao i promocija domaće IT industrije u svetu.

Bespovratna sredstva za startup projekte malim preduzećima dodeljivaće se putem javnog konkursa, a jedini uslov za njihovo dobijanje biće kvalitetan biznis plan. U okviru ovog segmenta planirana je i podrška poslovnim inkubatorima, kako bi se povećala njihova sposobnost da podrže osnivanje većeg broja IT preduzeća.

Poreske olakšice predviđaju smanjenje fiskalnog opterećenja na neto zaradu za jednu trećinu (sa 67% na 43%), a uslov za njihovo dobijanje je da firma 70% svojih prihoda ostvaruje prodajom softvera. Poreska ušteda će se ostvariti tako što će na plate programera biti ukinuta obaveza plaćanja zdravstvenog osiguranja i doprinosa za slučaj nezaposlenosti. To, naravno, ne znači da će programeri biti van sistema zdravstvene zaštite, pošto će troškove njihovog lečenja u potpunosti preuzeti država.

Podrška izvoznicima softvera podrazumeva bespovratna sredstva za pokrivanje dela troškova nastupa na inostranim tržištima. Ova sredstva će se dodeljivati putem javnog konkursa koji će raspisivati SIEPA.

U delu unapređenja zakonskih okvira ubrzano se radi na donošenju niza zakona koji treba da regulišu e‑novac kao sredstvo plaćanja, elektronske računovodstvene isprave i razmenu elektronskih dokumenata (poreske prijave i slično), a uvešće se i obaveza da se završni računi dostavljaju isključivo u elektronskom obliku. Ministarstvo će pokrenuti pregovore sa nizom država o izbegavanju dvostrukog oporezivanja. U delu unapređenja obrazovanja, Ministarstvo će pokrenuti inicijative za upis većeg broja studenata na IT fakultete.

Kompletan tekst Programa podrške IT sektoru Srbije se nalazi na adresi http://mfp.gov.rs/pages/article.php?id=9024 - verujemo da će i naši čitaoci moći da učestvuju u njegovom poboljšanju.

Program podrške informatičkom sektoru nailazi na veliko interesovanje domaćih softverskih firmi. Evo nekoliko komentara:

18_d3b_6388-a.jpgAna Brkić, AB Soft: U poslednjih 20 godina svedoci smo velikog odliva visokošlolskog kadra iz Srbije, posebno u oblasti IT industrije. Naši stručnjaci, u koje je u periodu školovanja država uložila značajna sredstva, veoma su uspešni u stranim IT kompanijama.

Program državne podrške IT sektoru je znak da je država odlučila da se posveti ovom izuzetno važnom resursu. Prema svemu do sada pokazanom, mislimo da se u ovoj oblasti može mnogo postići i da se ovakvim akcijama države može znatno smanjiti odliv naših najboljih IT stručnjaka.

Kao kompanija koja je 23 godine na IT tržištu u Srbiji smatramo da ovu inicijativu treba podržati, a da će jačanje IT tržišta doprineti jačanju cele privrede.

18_branislav-djuric.jpgBranislav Đurić, Comtrade Group: Pozdravljamo predložene mere Vlade Srbije i smatramo ih odlično osmišljenim, jer u sebi sadrže sva najbolja iskustva zemalja koje danas predstavljaju IT gigante na svetskoj sceni.

Mere su pre svega usmerene na proizvođače i izvoznike softvera, jer je ministar Dinkić sa pravom primetio ogroman potencijal koji leži u ovom sektoru zbog vrhunskog kvaliteta naših programera, što je posledica odličnih fakulteta u ovom domenu i prirodno kreativnog mentaliteta naših ljudi.

Nama će ove mere pomoći da budemo još konkurentniji na internacionalnom tržištu, kao i da privučemo i zadržimo mlade programerske talente koji su pravo blago ove zemlje i koji su nažalost često svoju karijeru videli van naših granica.

18_b_radovanovic2.jpgBranka Radovanović, PSTech: Veoma nas je obradovalo što je država konačno prepoznala ICT oblast kao sektor koji treba podržati. Svesni smo ekonomske situacije u zemlji i velike nezaposlenosti, ali tim pre smatramo da treba da se podrži oblast koja je proizvodna i izvozna šansa Srbije. Informacione tehnologije imaju najveću stopu rasta u svetskoj ekonomiji. Na svetskom tržištu radne snage primetan je nedostatak ICT stručnjaka, a u našoj zemlji nema nezaposlenih ICT stručnjaka. Predložene su mere podrške od unapređenja obrazovanja, preko pomoći za startup projekte do poreskih olakšica za kompanije koje već rade.

Za Srbiju one znače podršku povećanju kvalifikovane i tražene radne snage, da obrazovani ICT ljudi, koji mogu da se zaposle bilo gde u svetu, ostaju u zemlji da unapređuju rad naših kompanija ali i izvoze rezultate svoga znanja i tako donose devize Srbiji, da ICT stručnjaci dobro zarađuju, ali i da ovde plaćaju poreze i doprinose, da svoje zarade troše ovde i doprinose razvoju ostalih delatnosti u zemlji. Konačno je država počela da se bavi „dobrim đacima", nadamo se da ce se program podrške i realizovati.

 



Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vladaxy vladaxy 21:44 17.03.2013

Mene bilo sramota

Bespovratna sredstva za startup projekte malim preduzećima dodeljivaće se putem javnog konkursa, a jedini uslov za njihovo dobijanje biće kvalitetan biznis plan.
Uzimaćemo jednima i davaćemo drugima (članovima URS)....
Poreske olakšice predviđaju smanjenje fiskalnog opterećenja na neto zaradu za jednu trećinu (sa 67% na 43%), a uslov za njihovo dobijanje je da firma 70% svojih prihoda ostvaruje prodajom softvera.
Povlašćenima ćemo uzimati manje od plate a sve ostale ćemo i dalje da deremo...
To, naravno, ne znači da će programeri biti van sistema zdravstvene zaštite, pošto će troškove njihovog lečenja u potpunosti preuzeti država.
To, naravno, ne znači da će programeri biti van sistema zdravstvene zaštite, pošto će troškove njihovog lečenja u potpunosti preuzeti svi ostali građani koji se bave manje važnim poslovima.
U delu unapređenja zakonskih okvira ubrzano se radi na donošenju niza zakona koji treba da regulišu e‑novac kao sredstvo plaćanja, elektronske računovodstvene isprave i razmenu elektronskih dokumenata (poreske prijave i slično), a uvešće se i obaveza da se završni računi dostavljaju isključivo u elektronskom obliku.
Pošto smo konačno shvatili da smo u 21. veku i da na Pay-pal listi nema samo Srbije, Bocvane i sličnih, rešili smo da 2013 bude poslednja godina bez njega. Još samo da smislimo šta ćemo sa silnim birokratama koji su do sada pečatirali i zavodili razne prijave...I da završimo tender za nabavku 6700 računara za Poresku upravu...
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:40 17.03.2013

Re: Mene bilo sramota

evo da se jednom i ja složim sa vladaksijem.

mene će biti sramota da mi zdravstveno plaća npr. kasirka u maksiju sa svojih 20-25 soma plate.

neka nas država ostavi na miru, posla ima snaći ćemo se mi i bez njih.
što se mene tiče neka država obezbedi pravne mehanizme za brzu naplatu dugovanja a ne da nam duguju po dve godine za support ili otežu do u beskonačnost isplatu zadnjih rata po završetku projekta. to je posao države, za ostalo ćemo se snaći i sami, kao što rekoh posla bar za nas za sada ima.
ako treba da pomažu neka pomažu neke zaista ugrožene, nek stvore uslove da koliko toliko ostatak privrede oživi, samim tim će i za nas biti više posla.
Goran Vučković Goran Vučković 23:13 17.03.2013

Re: Mene bilo sramota

evo da se jednom i ja složim sa vladaksijem.

+1, osim za ovo oko PayPal. PayPal (tj. eBay) je korporacija kao i svaka druga. Suština nije u PayPal, nego u efikasnom i jeftinom međunarodnom plaćanju i naplati na malo (bez tone uvozno-izvozne dokumentacije po svakoj transakciji) - gde mi se čini da je naplata posebno bitna (to je ono što bi pomoglo, posebno raznim frilenserima, ne nužno informatičarima - ali već sam o tome dovoljno tupio u svojim blogovima).

Takođe se ne slažem ni oko Bocvane - zbog ovoga.
maksa83 maksa83 08:48 18.03.2013

Re: Mene bilo sramota

mene će biti sramota da mi zdravstveno plaća npr. kasirka u maksiju sa svojih 20-25 soma plate.

Istotakođe.

Takođe me apsolutno ne zanima šta o svemu tome imaju da kažu Comtrade, AB Soft i sl. mislim, odlivaju ti se mozgovi pa ne mo'š da plaćaš Oracle programera 700 jura, o tugabožja.

Ako ih zanima kako se zadržava top talent, nek' zavire npr. u Nordeus, ili ovdašnji razvojni odsek Microsofta i sl. mesta. Oni nisu od države tražili ništa nego uhvatili najpametniju decu i dali im sve što bi imali da su otišli napolje. Jako je prosto.
vladaxy vladaxy 08:58 18.03.2013

Re: Mene bilo sramota

Takođe se ne slažem ni oko Bocvane - zbog ovoga.

Ma znam, lupio sam Bocvanu, ali mi je strašno kad pročitam koje sve zemlje podržava PayPal.

Ali:

2011-Građani Srbije bi trebalo da sledeće godine dobiju mogućnost da plaćaju preko bezbednog sistema za plaćanje preko interneta Pej pal (PayPal), izjavila je ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić.
2012-Ovo je poslednja godina bez Pej Pala u Srbiji, posrednika u plaćanju posredstvom Interneta, kazao je danas državni sekretar u Upravi za digitalnu agendu Stefan Lazarević dodavši da su to najnovije informacije iz ove kompanije.

2050 - ovo je poslednja godina...
maksa83 maksa83 09:11 18.03.2013

Re: Mene bilo sramota

Ma znam, lupio sam Bocvanu, ali mi je strašno kad pročitam koje sve zemlje podržava PayPal.

To "moćićemo da plaćamo preko PayPala" ne znači bog zna šta osim da ćeš moći da kupiš neko parče nečeg koje neko neće da prodaje nikako drugačije, što je potpuno nezanimljivo pošto džidžabidže već možeš da kupuješ preko zilion sajtova običnom kreditnom karticom. Ono što njihov novi nacrt eksplicitno ne predviđa je da ti ovde primaš pare preko PayPala, i zato je to jedan epic fail, tj. mazanje očiju.

Da podsetimo ko je taj momenat izblokirao i ko je najveći protivnik PayPala ovde - predstavnici ovdašnjih banaka koji kažu kako je njima skupo i nezgodno da prilagođavaju svoje sisteme tome (lažljivi banditi) pa "da ostavimo to za neka bolja vremena", citat završen, a zapravo prosto ne bi da prestanu da budu jedina tačka kroz koju prolaze pare pošto bi tako ostali bez svog masnog dela. Inače, kad pošalješ pare u inostranstvo oni uzmu svoj deo, i onda kažeš "dobro, dajte mi kod transakcije" na šta oni kažu - dođite prekosutra, to će vas koštati još 200 DIN. Banda bre.
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:50 17.03.2013

StartUp

krediti, da se odmah razjasnimo, jel važi da se učlanim danas u URS ili mora da prođe 6 meseci da dobijem kredit?
proba321 proba321 22:06 17.03.2013

kontra blog

Moram priznati da je trenutrak za objavu ovog članka strašno loše izabran.. :)

Edit:
Ali ipak mi je neizmerno drago da je moja višednevna posvećenost ipak izazvala nekakvu reakciju.. (ili sam skroz prolupao od nespavanja, pa vidim konekcije tamo gde ih nema)
milivoje_bg milivoje_bg 21:28 20.03.2013

Re: kontra blog

proba321
Moram priznati da je trenutrak za objavu ovog članka strašno loše izabran.. :)

Edit:
Ali ipak mi je neizmerno drago da je moja višednevna posvećenost ipak izazvala nekakvu reakciju.. (ili sam skroz prolupao od nespavanja, pa vidim konekcije tamo gde ih nema)

Пролупао си !
highshalfbooze highshalfbooze 22:27 17.03.2013

Šta da očekujemo?

Mlađan Dinkić je izjavio da "Nikada ranije Vlada nije bila ovako odlučna u nameri da ulaže u IT". Šta da očekujemo?


Iza ovog čoveka ostaje pustoš, kao posle kolere, kuge i variole zajedno.

vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:41 17.03.2013

Re: Šta da očekujemo?

highshalfbooze
Mlađan Dinkić je izjavio da "Nikada ranije Vlada nije bila ovako odlučna u nameri da ulaže u IT". Šta da očekujemo?


Iza ovog čoveka ostaje pustoš, kao posle kolere, kuge i variole zajedno.



da, toga se i ja plašim. nije da nam ide baš loše (za srpske uslove naravno), ako se ovaj umeša, sa'raniće nas.
uros_vozdovac uros_vozdovac 23:21 17.03.2013

Re: Šta da očekujemo?

vrabac_u_steni
highshalfbooze
Mlađan Dinkić je izjavio da "Nikada ranije Vlada nije bila ovako odlučna u nameri da ulaže u IT". Šta da očekujemo?


Iza ovog čoveka ostaje pustoš, kao posle kolere, kuge i variole zajedno.



da, toga se i ja plašim. nije da nam ide baš loše (za srpske uslove naravno), ako se ovaj umeša, sa'raniće nas.


Bogami umešao se, tako da se izljubimo sad, možemo i neku žurku da organizujemo dok još imamo neku kintu da je platimo i to je to. Mladjad gasi svetlo.
StEtOc|nA StEtOc|nA 22:57 17.03.2013

Classic Dinkić

Super je to zamisao, samo... brine me ovaj poreski deo i to - zašto IT? Ili zašto samo IT? Zašto ne odgajivači mangulica ili izvoznici? A zašto ne svima koji nešto rade i još plaćaju nenormalne poreze?

Ovde stalno neke ad-hok mere i naravno svuda potpis velikog majstora ekonomije. Šta se očekuje da ćemo time dobiti? Projekcija nekog rasta IT sektora, projekcija rasta izvoza softvera? Kako ćemo znati da li je mera uspela? Mislim osim što će finansijski direktor iz Comtrade-a biti zadovoljniji jer će morati 20% manje da razmišlja o platama? Kolko će novih radnih mesta otvoriti? Da li ćemo biti konkurentiji zbog toga? Kolko će država morati dodatno da se zaduži da bi pokrila ovo smanjenje prihoda jer je budžet iovako prazan bez kredita? Al dobro, to je Dinkić, veliki ekonomski mag, sigurno je on to uzeo u obzir pa se ne moramo zamarati tim trivijalnostima...


uros_vozdovac uros_vozdovac 23:26 17.03.2013

Nego da ja pitam

dobro, ne baš domaćicu nego autora

Sve je počelo u januaru, diskusijom sa više od 1.000 IT stručnjaka iz brojnih preduzeća u Srbiji koja se, na ovaj ili onaj način, bave programiranjem.


Imaš li ti Vesna neke podatke, neki link, ma bilo kakvo uporište za ovu tvrdnju? Više od 1000... Koliko više od hiljadu? Kakva je metodika tih razgovora, kako se to radilo? I je li 1000 i više reprezentativan broj za našu struku, ako jeste po kom osnovu?

Kako se tačno ovih 200 popunjenih anketa analiziralo, ima li tu neki link?

Ko je taj svet koji je popunjavao ankete pa da baš ovakve mere budu proizvod te analize? Kako je moguće da struku muči baš ovo za šta Dinkić ima rešenje, a ne neki drugi problemi?

Evo u mojoj zajednici ima baš mnogo ljudi koji se bave programiranjem, da se kladimo da bi moja anketa bila dijametralno suprotna, kako to?

edit: odgovara li autorka na pitanja, il` da udarimo brigu na veselje?
Filip2412 Filip2412 00:19 18.03.2013

paypal

paypal
bojce bojce 00:23 18.03.2013

A ostali?!?

Koliko znam (a valjda znam ), IT ne čine samo programeri, nego još neki: sys. admini, inženjeri, tehničari, serviseri...škole računara.
Dakle, sledeći je korak da ukinemo to, pošto, jelte, država to ne priznaje kao IT i da ih sve proteramo na ulicu...a i mi smo dovoljno tehnički potkovana nacija zahvaljujući istim donosiocima ovakvih "olakšica", pa nam te struke i škole i ne trebaju, verovatno. Pa da, šta će im to da bi njihovi kardovi igrali karte na kompu.
Uostalom, nama veliki broj malih preduzeća koja se bave prodajom računara i opreme, servisom, tehničkom podrškom i sl. ne trebaju.
Još jedan briljantan primer selektivnosti dotičnih.
Ajmo lagano svi da čuvamo ovce...najbolje je...
Šta je sledeće?
rikelme rikelme 02:24 18.03.2013

Computer Science u obrazovanju

Kako to radi Vijetnam:
klik
satinelle satinelle 06:45 18.03.2013

Zasto uvek politika?

Ako ostavimo politiku po strani, ulaganje u znanje u bilo kom sektoru privrede predstavlja samo jedan veliki plus. Istina je da nasi IT strucnjaci koji iole imaju nekog pojma, beze glavom bez obzira u inostranstvo. E sad, da li je bas to oblast gde srbski ministar vidi prosperitet u najavi, a da se svidi sirokoj narodnoj masi, to je drugo pitanje. Sve ce to manje da nas kosta od zajednickog investiranja sa FIAT-om, a ako ce da pomogne domacim firmama da postanu konkurentne na "zapadu" sa svojim software-skim resenjima, podrzavam.
Iz gore navedenog stoji da se IT firme oslobadjaju doprinosa za zdravstveno osiguranje i nezaposlenost, samo ako ostvaruju promet od prodaje softvera veci od 70% u odnosu na ukupan promet, sto je ok, znaci da je firma orijentisana na prodaju softvera i da joj se 70% delatnosti svodi na implementaciju istih.
Ne kapiram samo onaj stav u cilju unapredjenja e formulara za poreske prijave i zavrsne racune. Zavrsni racuni se i danas predaju elektronski, pa se i pored toga dostavljaju u pisanoj formi uz naknadu Agenciji za privredne registre!? Sta god to znacilo...
Poreska uprava ima i sad elektronsku formu predaje PDV i ostalih prijava uz elektronski potpis, ali da li postoji statistika koliko registrovanih i aktivnih firmi iz privrede, poreskih obveznika, ima uopste racunar?
vesna_carknajev vesna_carknajev 10:56 18.03.2013

Nego da ja pitam

uros_vozdovac
Ovaj tekst je reportaza sa dogadjaja koji nam se cini vaznim. Nismo imali ambiciju da kritikujemo akciju koja nije ni pocela kao ni da hvalimo nesto sto ce se tek dogoditi. Jednostavno smo preneli utisak sa dogadjaja. Anketa i javna rasprava jesu bile dostupne za siru javnost. Analizu ankete mozete procitati na sajtu PC Press-a, http://pcpress.rs/drzavni-program-podrske-za-it-industriju/

Ja licno, imam neke primedbe na predlog i slazem se sa kolegama koji kazu da IT nisu samo programeri. Svima treba pruziti istu sansu. A glavni probelm IT u Srbiji je taj sto mi nemamo dovoljno programera i nemamo strategiju obrazovanja koja ce barem u buducnosti resiti taj osnovni problem.

U svakom slucaju, radujem se sto je drzava konacno prepoznala potencijale IT-ja jer od toga nam ne moze biti losije nego sto je sad. Da li ce biti bolje - videcemo.
maksa83 maksa83 11:31 18.03.2013

Re: Nego da ja pitam

A glavni probelm IT u Srbiji je taj sto mi nemamo dovoljno programera

To apsolutno nije glavni IT problem u Srbiji, niti je to problem samo u Srbiji - taj problem je globalan, dotle da su pre neki dan Zuckerberg, Marisa Mejer i ostali "IT tajkuni" iz Doline napisali otvoreno pismo Obami pledirajući da se promene imigracioni zakoni pošto zbog njih ne mogu da prime i zadrže kvalitetan kadar, a čak ni Amerika sa svojih zilion univerziteta ne uspeva da ih napravi dovoljno.

Glavni problem u Srbiji nije iškolovati nego zadržati i uposliti taj top talent da ga ne maznu Cukerberg i Marisa. Znam za zastrašujuću količinu pametne dece koja je otišla u poslednjih 5 godina pošto ovde nije bilo dovoljno posla. Zašto ih Comtrade ili ABSoft nije zadržao ovde? Pa mićo zato što je to trenutno seller's market, i ta "roba" ide tamo gde se više ceni, dakle u druge firme ili preko granice. Plati im da ostanu. Ta klima u kojoj ovde imaš dva tri velika poslodavca svikla da dobijaju državne tendere, ali ih sa druge strane cevke zvekne tržišna utakmica mora se da menja, i to ne u korist te 2-3 firme koje su i ovako privilegovane. Postoji verovatno gomila mera koja to može da pospeši, ne mora odmah da se pretura teret zdravstvenog osiguranja na sve ostale i večito sirotu državu (mada bi po meni bilo jedino pošteno uplaćivati zdravstveno, ako treba i na jedno mesto, ali lečiti se gde hoćeš od tih para), postoji iks drugih mera kojima bi se stimulisali veliki poslodavci da dođu ovde. Npr. Irska ti dodatno umanjuje porez ako tamo držiš i neki istraživački centar, pa IBM tamo ima neki inistitut samo zbog toga. Itd.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 11:43 18.03.2013

Re: Nego da ja pitam

Znam za zastrašujuću količinu pametne dece koja je otišla u poslednjih 5 godina pošto ovde nije bilo dovoljno posla. Zašto ih Comtrade ili ABSoft nije zadržao ovde? Pa mićo zato što je to trenutno seller's market, i ta "roba" ide tamo gde se više ceni, dakle u druge firme ili preko granice. Plati im da ostanu.


upravo tako.
jedino se ne bih složio sa ovim da nema posla.
ima ga, samo je pitanje koliko je plaćen.
pa ako imaš klinca u ranim dvadesetim koji uporedi lovu za koju će da radi i koje su mu mogučnosti usavršavanja tamo i ovde, zaključak se sam nameće.
maksa83 maksa83 11:54 18.03.2013

Re: Nego da ja pitam

ima ga, samo je pitanje koliko je plaćen.

Ma ima posla, ne kukaju te firme za dž. Samo ga nema ga dovoljno da zadrži top talent, i pri tome ne mislim samo na one "po kojima će se nešto zvati" nego na kvalitetne efikasne pametne klince koji na kraju završe po Fejsbucima i Guglovima. Npr. top petoro klinaca sa onog Računarskog Fakulteta je Facebook zapljunuo i pokupio pre nego što su diplomirali (dvoje su visoko pedigrirana deca hakera kog će neki ovde možda pamtiti po razbijenim zaštitama za Spektrum). Neke su pokupili drugi veliki koji su ovde. Što ih nije pokupio Comtrade? Da je bilo drugih većih sa boljom ponudom ne bi otišli.
alselone alselone 12:32 18.03.2013

Re: Nego da ja pitam

maksa83


Ovde je pogresna premisa da se Comtrade uzima za softverasku firmu. Njima su osnova poslovi tipa 30,000 evra za sajt varerpolo saveza.
uros_vozdovac uros_vozdovac 13:10 18.03.2013

Re: Nego da ja pitam

vesna_carknajev
uros_vozdovac
Ovaj tekst je reportaza sa dogadjaja koji nam se cini vaznim. Nismo imali ambiciju da kritikujemo akciju koja nije ni pocela kao ni da hvalimo nesto sto ce se tek dogoditi.


Hvala, ne sumnjam da jeste važno, i da je priča za novine, ja sam se polakomio na činjenicu da je ovo blog, pa sam se nadao mišljenju, ali okay je i ovako.

Analizu ankete mozete procitati na sajtu PC Press-a, http://pcpress.rs/drzavni-program-podrske-za-it-industriju/


Eh video sam odmah, nadao sam se iscrpnijem linku, makar ko je radio anketu, i kojim metodom i na kom linku, i kako je uopšte moguće da je tolika anketa sa preko 1000 ispitanika proletela ispod radara, da ne znam ama baš nikog ko je anketiran, a računam da u tim vodama plivam, pa mi bilo neobično.

Vesna, molim te obrati pažnju na potpisnika i reference firme koja stoji ispod teksta, ma ne moraš, vidi im sajt... Klik!

Još mi manje verovatno da je neko pitao programere i dobio recimo ovakav odgovor:

Doprinose na plate zaposlenih IT stručnjaka koji padaju na teret poslodavca trebalo bi da finansira država (3,5) i


E pa stvarno... Zamisli Vesna, sretnu se npr, Maksa i Vučko (neprikosnoveni IT eksperti bloga, Maksa je malo zaguljen, ali dobar čovek) i pričaju o .net ili Pythonu, i sevne odjednom među njima kako "bi bilo super da im doprinose umesto poslodavca plaća država". Pa stvarno je nezamislivo, evo nek njih dvojica demantuju.

To prosto nije programerska tema, i to mi je strašno sumnjivo, meni ova anketa liči na virtuelnu, smišljenu da pruži dokaz za željeni zaključak, a ne sumnjam da je onoj firmi uredno plaćena.

Možda i nije loša tema za PC Press?
I pri tom nema veze sa Sito-om, koji je, hmmm, korektan, ova što pišem važi za ovu anketu, isključivo.
Goran Vučković Goran Vučković 13:22 18.03.2013

Re: Nego da ja pitam


E pa stvarno... Zamisli Vesna, sretnu se npr, Maksa i Vučko (neprikosnoveni IT eksperti bloga, Maksa je malo zaguljen, ali dobar čovek) i pričaju o .net ili Pythonu, i sevne odjednom među njima kako "bi bilo super da im doprinose umesto poslodavca plaća država". Pa stvarno je nezamislivo, evo nek njih dvojica demantuju.

Groteskno. Za razliku recimo od podržavanja ili nepodržavanja predloga Saše Radulovića koji ovde piše o ekonomskim temama (a inače je takođe imao prilično veze sa IT, pre nego što se fokusirao na ekonomiju) o opštem rasterećenju poreza na rad.

Što se tiče mog mišljenja o konkretnoj temi samoniklog IT-a, više može da se pročita na ovim blogovima:

Freelance rad: od korova do letine
Kasandra
Goran Vučković Goran Vučković 13:08 18.03.2013

Frilenseri

Srbija u vrhu po zaradi frilensera << LINK

Korov kao najuspešnija žitarica u Srbiji... kako PC Press pokriva ovaj društveno-ekonomski fenomen? Nisu imali tetka Poli, da im da svoj ubibol - što reče Tom Sojer?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 13:33 18.03.2013

PC PRESS

Korov kao najuspešnija žitarica u Srbiji... kako PC Press pokriva ovaj društveno-ekonomski fenomen?


E, Gorane, čemu pljuc po PC PRESS-u? Mislim, nekako nije lepo a ni fer. PC PRESS ovog meseca slavi 18 godina postojanja. Ej 18!!!

Uspeo je ono sto ni jedan drugi domaći računarski časopis nije. DA OPSTANE! I ne samo to, nego da tokom tih 18. god razvije mnoge lepe stvari, okupi ljude, drži ih na okupu.

Meni su bili ljuta konkurencija devedesetih. Ali im skidam kapu. Imaju moj respekt, evo javni.

Nikada nikada ni jedan broj nije zakasnio, ej ovde! Ma...:) Sjajni su.

Zapravo, ja mislim da bi računarska scena u Srbiji bila mnogo gora da nije bilo Dejana, entuzijazma, hrabrosti i ekipe oko njih.

Takođe, uvek su imali živaca i upornosti da se ozbiljno bave domaćim temama.


Goran Vučković Goran Vučković 13:46 18.03.2013

Re: PC PRESS



E, Gorane, čemu pljuc po PC PRESS-u? Mislim, nekako nije lepo a ni fer. PC PRESS ovog meseca slavi 18 godina postojanja. Ej 18!!!

Uspeo je ono sto ni jedan drugi domaći računarski časopis nije. DA OPSTANE! I ne samo to, nego da tokom tih 18. god razvije mnoge lepe stvari, okupi ljude, drži ih na okupu.

Da to je malo bezveze, izvinjavam se - samo mi je malo muka kada vidim ovakav tekst, pošto ide niz dlaku nečemu što ne vidim kao društveno korisno već više kao zloupotrebu popularnosti naše profesije.

Inače čitalac Ristanovića još iz vremena Galaksije pa onda specijalnog izdanja "Računari u vašoj kući" koje sam bukvalno bio pocepao od čitanja, godinama kupac Računara (pomenuo sam ti jednom jednu naslovnu stranu), donekle posle i PC presa (prvih godinu-dve).

Srećno punoletstvo želim PC Presu (prošle godine je bilo 18 godina i od kako smo mi osnovali Antegru, inače) i malo ozbiljniji pristup ovim temama. A pitanje nije bilo potpuno retoričko, uzgred. Zanima me kako se pokriva freelance "tržište" - da li ima članaka, da li frilenseri pišu ili ćute i uživaju u "poreskom raju"?
maksa83 maksa83 13:52 18.03.2013

Re: PC PRESS

Zapravo, ja mislim da bi računarska scena u Srbiji bila mnogo gora da nije bilo Dejana, entuzijazma, hrabrosti i ekipe oko njih.

Skroz se slažem sa tobom oko toga, Dejan (koga viđam jednom nedeljno na nekim nerdy okupljanjima ostataka pok. Sezama) nam je svima "tata" i njegovi doprinosi su stvarno nesagledivi, ali ne vidim da je Vučko direktno udario po svim tim tekovinama domaće IT revolucije pa da se to tako telom brani, tim pre što taj članak nije potpisao dejanr.

Mi ovde dobili slike i mišljenja Comtradea, ABSofta i recitacije k'o za neki pamflet, pa je Vučkovo pitanje skroz na mestu.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 13:59 18.03.2013

Re: PC PRESS

Da to je malo bezveze, izvinjavam se - samo mi je malo muka kada vidim ovakav tekst, pošto ide niz dlaku nečemu što ne vidim kao društveno korisno već više kao zloupotrebu popularnosti naše profesije.


oke, u redu je, zato sam se i umesala:)

mada, ja ne mislim da je tekst "niz dlaku", već prosto informativna reportaza gde predstavnici vlasti, plus par ljudi iz firmi, kažu sta nameravaju, misle.

ovaj blog može da bude i prilika da se čuje i drugačije mišljenje.

meni recimo je zasmetala "uskogrudost" podrške, IT je odavno ITC i još svašta nešto.

a tebi u svakom slučaju hvala što si se uključio u diskusiju ovde, pcpressovci to zaslužuju, čak i kad je tema ovako, pomalo, prst u oko.

a što se tiče članaka, mislim da je PC PRESS uvek otvoren za nove saradnike, ali da ja ne govorim u njihovo ime:) Honorari su skromni, ali uredni, što je isto čudo nevidjeno.

Ma, sjajna ekipa, po meni, ONI zaslučuju podršku, pre svega!


Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 14:08 18.03.2013

Re: PC PRESS

Skroz se slažem sa tobom oko toga, Dejan (koga viđam jednom nedeljno na nekim nerdy okupljanjima ostataka pok. Sezama) nam je svima "tata" i njegovi doprinosi su stvarno nesagledivi, ali ne vidim da je Vučko direktno udario po svim tim tekovinama domaće IT revolucije pa da se to tako telom brani, tim pre što taj članak nije potpisao dejanr.

Mi ovde dobili slike i mišljenja Comtradea, ABSofta i recitacije k'o za neki pamflet, pa je Vučkovo pitanje skroz na mestu.


Makso, sve se slažem:) Ali znam da planiraju da nastave sa temom, domaća je scena, bitna, životna... zapravo, iz mog skromnog ugla, mislim da bi Vučko, ako ima vremena mogao da napravi tekst, koji bi bio dragocen, kako ide podrška branši u EU, na primer.

Ili, čak više ljudi da napiše, za svoju sredinu, štajaznam, Irska, Nemačka, Holandija itd.

Ne mislim da sad to iskustvo treba preslikavati, uostalom, mi smo mali i siroti, al neki infoi stvarno mogu da budu korisni.
Goran Vučković Goran Vučković 15:49 18.03.2013

Re: PC PRESS

Makso, sve se slažem:) Ali znam da planiraju da nastave sa temom, domaća je scena, bitna, životna... zapravo, iz mog skromnog ugla, mislim da bi Vučko, ako ima vremena mogao da napravi tekst, koji bi bio dragocen, kako ide podrška branši u EU, na primer.

Vesna - kad imam nešto da kažem, ja to obično kažem ovde (ima dva bloga linkovana od pre par godina). Takođe, nisam ljubitelj pričanja preko razglasa - volim ovu "seosko/kafansku" atmosferu ovde na blogu, gde brzo mogu da vidim da sam se nalupao. Što se tiče načina rada - ja sam trenutno zaposlen u firmi koja pripada grupi koja ima gomilu firmi po svetu - a dok sam radio za tu istu firmu, tada još samostalnu, iz Danske, vodio sam formalno svoju firmu, vodio sebi knjigovodstvo, uplaćivao porez i slično - ali ne verujem da je moje iskustvo preterano relevantno nekom čitaocu u Srbiji.

Moja motivacija (i to, kao što vidiš, negativna) za javljanje na ovom blogu je ova "mrtva priroda" od teksta - političari koji prave šeme za plasiranje državnih para u zamenu za za politički uticaj, ove poreske promene Dennis Moore stila i ovu "zahvalnu rodbinu". Na mene ne utiče preterano, ali tužno za videti.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 16:37 18.03.2013

Re: PC PRESS

Moja motivacija (i to, kao što vidiš, negativna) za javljanje na ovom blogu je ova "mrtva priroda" od teksta - političari koji prave šeme za plasiranje državnih para u zamenu za za politički uticaj, ove poreske promene Dennis Moore stila i ovu "zahvalnu rodbinu". Na mene ne utiče preterano, ali tužno za videti.


razumem. samo bi bilo lepo i edukativno da ljudi čuju i pozitivne primemre iz prakse drugih zemalja, to sam htela reči, prosvetiteljstvo i taj rad, ruso, didro...:)

m. novkovic je svojevremeno dosta pisao o tim pozitivnim pristupima, sta se sve može, na pr.






vesna_carknajev vesna_carknajev 17:46 18.03.2013

Re: PC PRESS

"Zanima me kako se pokriva freelance "tržište" - da li ima članaka, da li frilenseri pišu ili ćute i uživaju u "poreskom raju"?"

Upravo spremamo serijal tekstova na ovu temu. Ako ima zainteresovanih frilensera koji bi hteli svoje iskustvo da podele sa IT javnoscu nema mi se jave da se dogovorimo.
Filip2412 Filip2412 03:09 19.03.2013

PayPal

ostavite IT nedo Bog da nesto pomažete vi iz drzave

U Srbiji jedino ljudi koji rade IT zaradjuju neku solidnu kintu. Njima niste potrebni.

Kad sredite sudstvo i korupciju sve ce krenuti na bolje ali samo tad. Nije sve u plati, zbog korupcije i kriminala ljudi sa 3000eur mesečne plate resavaju da na puste Srbiju.

PayPal

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana