Hronika| Ljubav| Porodica| Život| Životni stil

Sećarnik: Nezvanična verzija

Dr M RSS / 16.03.2013. u 20:36

Sutradan nisu bili u salonu nego u trpezariji, velikoj prostoriji sa vitrinama sa porcelanom i kristalom, i dugim stolom oko koga je bilo dvanaest stolica sa visokim naslonom. Sto je, očigledno, mogao da se razvuče jer je, izmedju vitrina i po uglovima, bilo još nekoliko stolica u istom stilu. Iznad stola je, sa šestokrakog lustera sa kalotom u sredini, visio gajtan na kome se nalazio prekidač zvonceta kojim se prizivala devojka. Pre nego što su seli, Radi je bilo ponudjeno da se dotera, upotrebljeni izraz je zaobilazio škakljive reči, i Rada se doterivala u kupatilu od tamnoplave i bele keramike sa vitrinama i policama prepunim mirisa i pomada. Ispred jednog ogledala bili su stočić i stolica a veliko ogledalo je bilo pored vrata, da se vidi cela figura pre nego što se izadje. Pravi kozmetički salon.

Bane joj je pridržao stolicu, levo od čela stola, tetka-Mica je već sedela na suprotnoj strani, Bane je seo u čelo, kao muško, domaćica je istegla ruku i pritisla prekidač na kraju gajtana. Negde u dubini stana čulo se cin-cin i malo posle je ušla Ruža sa činijom za supu, velikom, od teškog porcelana, sa nacrtanim crvenim ružama. Rada je bila fina devojka pa je umirila trzaj usana koji bi mogao da se shvati kako ne treba; jedino što joj je djavolak koji  čuči u nekom kutku mozga svake pametne žene tiho šapnuo: „ Ako se u ovoj kući posvadjaju, to je onda  Rat crvene i bele ruže”.

„ Da li je gospodja mama lepo stigla?“, pitala je tetka-Mica sa ljubaznim interesovanjem.

“ Jeste, hvala na pitanju, javila mi se u Banku iz Monopola”, rekla je Rada. Gospodja tetka je upitno pogledala na reč Monopol, kao da ne razume baš najbolje. Rada je požurila da objasni:

“Moj otac je umro pre deset godina i ostavio razradjenu radnju i skoro dovršenu kuću, dovršio bi je on mnogo ranije ali nije hteo da se zadužuje, takav mu je bio životni stav, da nikad ne legne uveče u krevet a da nije izmirio sve dugove.  Sutradan po sahrani, došao nam je u kuću neki čovek, još ga se sećam, sretala sam ga kasnije na ulici, i rekao mojoj majci: „ Gospa-Kato, mnogo mi je nezgodno, i znam da nije trenutak ali..gazda -Toma mi je ostao dužan neke pare, povelik iznos za mene ali..razumete..i nije ostavio nikakvu priznanicu, nego na reč..“.  Moja majka je znala da to nije istina, ona i otac su zajedno sredjivali račune, svake večeri, ali je isplatila koliko je ovaj tražio. Posle se pravdala mom bratu: Morala sam. Ako je  ovaj imao obraza da mi ovako traži pare koje mu nismo dužni, imaće i da priča po čaršiji da mu je gazda-Toma odneo pare u grob. Znam da laže ali mi je obraz mog muža važniji nego pare. Ovako bar neće da priča, uzela sam mu priznanicu da mu ništa ne dugujemo. Kad, posle nekoliko dana, evo ga još jedan, ista priča, moja majka izvadi pare i plati. I tako je došlo još nekoliko njih, za razne sume, sve dok majka nije prodala radnju, posle više nisu dolazili. A mama je onda iz jedne sobice probila vrata na ulicu i od toga napravila trafiku. Država ima monopol na prodaju duvana i zgradu u koju se nosi pazar zovemo Monopol. Odatle se javila, to je blizu pristaništa”.

“I tako, mama prodaje duvan, sama”?

“Pomaže joj moja sestra od strica, vaša imenjakinja, mi je zovemo Cile, moja vršnjakinja, njeni roditelji su umrli otprilike u ono vreme, i od iste stvari kao i Nadin muž i dete, i  od onda ona živi sa nama. I ona je bila bolesna ali je njoj otišlo na kosti i preživela je, samo ima veliki izraštaj na ledjima ( Rada nije mogla da prevali preko usta  grba) i malo je niža ali je završila Malu maturu i jako je pametna. Ponekad pomogne i Nada, ulica je prometna a mušterije se ne obaziru na radno vreme pa kucnu na prozor i u sred noći, kad se vraćaju iz kafane, ili u cik zore, kad krenu u vinograd ili na posao. Eto. Ali ja se raspričala o svojoj familiji a opet neću da čujem šta je bilo sa Baja-Djoretom i njegovim sinovima. Sama sam kriva..“

„Nisi, ja sam pitala..jao izvinite, ja prešla na pertu, juče sam Vas prvi put videla, ali tako sam ušla u priču kao da Vas poznajem sto godina, kao da ste naša”, počela je da se izvinjava tetka-Mica a Bane je izgladio tu malu trapavost koja je mogla da zvuči kao neko distanciranje, rečima „Pa i jeste naša, šta se ponašamo haglih, k`o na Bečkom dvoru“  i tako je Rada postala naša iako je sama nastavila da persira.

“ Dobro”, prihvatila je tetka-Mica, “ vas dvoje jedite tu supu, dok se ne ohladi, a ja ću polako da pričam…”

“Zvanična verzija je da je taj Baja-Djore morao da pobegne iz Skadra i da ostavi sve ono bogatstvo zato što je ubio nekog Turčina koji se odmetnuo od sultana, skupio neku bandu istih takvih,  pa je harao po celom tom kraju naseljenim  srpskim življem. Jedne noći ti Turci opkole Djoretovu kuću i počnu da pale, Djore potegne pištolj i ubije kolovodju a ostali se razbeže. Sad Djore više nije znao šta će..Bio je u dobrim odnosima sa skadarskim pašom, taj isti paša mu je tri dana ranije bio na slavi, uveče, kad je pao mrak, da ne upada u oči da Turčin ide nekom Srbinu na sv. Arandjela. Opet, ubio je Turčina, za to je letela glava svemu muškom u kući, a žene.. i sa njima se zna. Eto, to je zvanična verzija. Ali, ima i nezvanična..

Onaj Mihailo, najmladji sin, zagledao se u, šta misliš..pašinu ćerku, od tolikih srpskih devojaka, on u Turkinju. Ali, još gore, i ona se zagledala u njega. Kako li su se sastajali, to Bog sveti ne zna.. tek, jednog dana devojka prizna majci šta je imalo da se prizna a majka, šta će, srpska il` turska, majka je majka, kako da spase glavu svom detetu, uglavi sa Djoretovom najstarijom snajom da Jasmina, tako se zvala devojka, pobegne za Mihaila i da oboje odu u Dubrovnik, dok se ne vidi šta će dalje da bude, glavno je da budu daleko od paše i turskog zakona. I tako, paša i Djore sedeli zajedno na svetog Arandjela a nijedan ne zna šta im se kuva iza ledja.

Trećeg dana slave, uveče, da se gasi sveća, nema Mihaila. Djore pita gde mu je sin a snaja, Milutinova žena, najstarija žena u kući,( Djoretova žena je umrla odavno, stariji sinovi je još pamte, Mihailo jedva) ispriča šta se dešava . U kući muk. Sveća još gori, ako je ima još za prst. U to zalaja pas, otvoriše se vrata i udje Mihailo, a za njim i Jasmina, lepa i visoka devojka detinjeg lica koje kao da nije ostarilo ni za dan od kad su je prvi put videli, pre nekoliko godina, kad joj je otac zamenio starog pašu i doselio se u Skadar. I te zelene oči, kao boja jezera, gledale su ih sve, kao da pitaju Da li me primate?  Sveća je zacvrčala samo jednom, pre nego što je Djore ustao i rekao: „Udji dete moje, niko sa mojih vrata nikad nije oteran u noć“.

Poslednjih nekoliko rečenica tetka-Mica je izgovorila u pravom glumačkom maniru i zanosu, i oteran u noć je treperelo iznad stola još pola minuta...a onda se duh Sare Bernar rasplinuo i ponovo ustupio mesto brižnoj domaćici koja je brinula da gosti ne ostanu gladni. “ Ajde Rado sine, bolan,  uzmi ovaj karabatak,vidiš kako se smeši na Tebe, ima vremena za priču. Stavi malo majoneza na poh...”, nutkala je Radu kao da govori  detetu. Bane je ustao i upalio svetlo. Bljesak šestokrakog lustera odjednom ih je preneo iz Djoretove kuće trista godina u budućnost, za tetka-Micin sto. Dok se Bane vraćao da sedne, iskosa je pogledao Radu i ona je uhvatila taj pogled. To zelenilo u njegovim očima, primetno samo kad gleda na odredjeni način, i pri odredjenom svetlu,kao boja jezera, presudilo je za tren. Nezvanična verzija je ona prava.

Posle, dok ju je pratio kući, mislila je: Opet nisam čula priču do kraja. A možda  i mi počinjemo jednu  takvu, bez kraja. Volela bih to. A maznim glasom mu je rekla: “ Opet nisam čula priču do kraja”.

“Čućeš, rekao je, tek sam počeo da Ti pričam. I nikad neću dozvoliti da toj priči dodje kraj“.

Pogledao ju je iskosa. Slaba svetlost nekog izloga prešla mu je preko lica. Uhvatila je odsjaj njegovih očiju,  zelenkast, kao jezero.

 



Komentari (40)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 20:56 16.03.2013

sjajno

kao i obično.)
malo mi je žao što vas nisam zagrlila na izložbi,
ali, biće prilike.
Dr M Dr M 21:04 16.03.2013

Re: sjajno

malo mi je žao što vas nisam zagrlila na izložbi,


Kako to da se nismo videli?

Propust, ali nije propast..

Hvala na čitanju i pohvali.

Kao prvoj, tradicionalni
AlexDunja AlexDunja 21:56 16.03.2013

Re: sjajno

Kako to da se nismo videli?

ma ja sam vas videla,
ali sam bila tamo sa prijateljicom iz zavičaja
koja nije na blogu, i sigurno bi joj bilo čudno da se upoznaje
sa mnogo ljudi o kojima nema pojma:)

sledeći put, dva zagrljaja:)

Dr M Dr M 22:02 16.03.2013

Re: sjajno

sledeći put, dva zagrljaja:)


Jedva čekam..
jesen92 jesen92 00:37 17.03.2013

Re: sjajno

Jedva čekam.

nista nisam ni cula ni videla...
jesen92 jesen92 00:45 17.03.2013

Re: sjajno

nego...mnogo tupe rada i bane sa pogledima i sa pricama..kad ce vec jednom da predju na konkretno:)...valjda takvo bilo vreme, usporeno u odnosu na danasnje...


Dr M Dr M 00:56 17.03.2013

Re: sjajno

valjda takvo bilo vreme, usporeno u odnosu na danasnje...


Romantika. To vaspitavano na Tolstojima i sestrama Bronte.
Dr M Dr M 01:04 17.03.2013

Re: sjajno

jesen92
Jedva čekam.

nista nisam ni cula ni videla...



jesen92 jesen92 01:05 17.03.2013

Re: sjajno

Romantika. To vaspitavano na Tolstojima i sestrama Bronte.

jeste...a moj sin kad je isao u gimnaziju, gledali anu karenjinu na videu, mrzelo decu da citaju...secam se da su govorili kako je mnogo dosadno, ko da cita na 50 strana kako neko pije caj...
kick68 kick68 01:13 17.03.2013

Re: sjajno

valjda takvo bilo vreme, usporeno u odnosu na danasnje...


Romantika. To vaspitavano na Tolstojima i sestrama Bronte

Pravda za romantiku i Orkanske visove!

Pozdrav!
jesen92 jesen92 01:22 17.03.2013

Re: sjajno

Pravda za romantiku i Orkanske visove!
Dr M Dr M 01:28 17.03.2013

Re: sjajno

Pravda za romantiku





Evo malo romantike za kick( o brojevima se ne govori)

Dr M Dr M 01:41 17.03.2013

Re: sjajno

secam se da su govorili kako je mnogo dosadno, ko da cita na 50 strana kako neko pije caj...


To su sve pisali ljudi kojima je bilo dosadno, za ljude koji su imali previše slobodnog vremena.

Ta vremena ponovo dolaze, sve je više nezaposlenih
jesen92 jesen92 15:16 17.03.2013

Re: sjajno

Ta vremena ponovo dolaze, sve je više nezaposlenih

znaci, mozemo da se nadamo najezdi "pisača" i "čitača"....biće buma u kulturi, vidim ja...privredni kolaps a kulturni bum...nije lose:)
Dr M Dr M 17:29 17.03.2013

Re: sjajno

privredni kolaps a kulturni bum.


Ukupno,

bum...tras!


Jelica Greganović Jelica Greganović 13:02 18.03.2013

Re: sjajno

Dr M Dr M 13:25 18.03.2013

Re: sjajno


Romantika: Tika iz romana..

Definicija model 50`s..

Edit:

Ti si onda bila u kupusu..

mirelarado mirelarado 21:07 18.03.2013

Re: sjajno

Evo malo romantike


Ево још мало:


Dr M Dr M 22:55 18.03.2013

Re: sjajno

mirelarado
Evo malo romantike


Ево још мало:




Evo još, sasvim lagano, bez reči..




jedi-knight jedi-knight 00:52 17.03.2013

...

Kao i uvek, citao sam zanesen.
Hvala na prici doktore
Dr M Dr M 01:01 17.03.2013

Re: ...

jedi-knight
Kao i uvek, citao sam zanesen.
Hvala na prici doktore


Hvala Tebi, jedi..

Nastavak sledi..
jedi-knight jedi-knight 10:26 17.03.2013

Re: ...

Dr M
jedi-knight
Kao i uvek, citao sam zanesen.
Hvala na prici doktore


Hvala Tebi, jedi..

Nastavak sledi..


Price iz 1001 bloga
Dr M Dr M 12:31 17.03.2013

Re: ...

Hvala Tebi, jedi..

Nastavak sledi..


Počeo i stihove da pravim..

Do 1002. noći ću načisto da
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 02:06 17.03.2013

e

bas si mi ulepsao vece.
sjajna prica u tvom prepoznatljivom stilu
Dr M Dr M 06:38 17.03.2013

Re: e

bas si mi ulepsao vece.

I Ti meni jutro..
sesili sesili 09:29 17.03.2013

Re: e

Ja sinoć, do jutros, gledala tenis! Kako se završilo, bolje da sam ovo čitala.

Lepo, ali čim se umešaju Turci... eto 1001 noći. Taman da saznamo, kad - karabatak cvrc, da se ne ohladi.

Šalim se, naravno, ovako je uzbudljivije, Mirišem zaplet. Hvala.
Dr M Dr M 10:12 17.03.2013

Re: e

Ja sinoć, do jutros, gledala tenis!


A ja i F1 iz Australije, u 7.

Sve više neprospavanih noći, samo iz drugih razloga nego nekad..

sesili sesili 10:47 17.03.2013

Re: e

Mnooogo drukčijih!!! Nasmejah se slatko!
Dr M Dr M 12:33 17.03.2013

Re: e

sesili
Mnooogo drukčijih!!! Nasmejah se slatko!


I ja, malo kiselije..
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 18:00 17.03.2013

Re: e

Dr M
sesili
Mnooogo drukčijih!!! Nasmejah se slatko!


I ja, malo kiselije..


Samo vas gledam i smeskam se
Pozdrav Dr M
Dr M Dr M 18:07 17.03.2013

Re: e

dusanovaiivanovamama
Dr M
sesili
Mnooogo drukčijih!!! Nasmejah se slatko!


I ja, malo kiselije..


Samo vas gledam i smeskam se
Pozdrav Dr M


Pozdrav DIIM..
janeznam janeznam 08:11 18.03.2013

Re: e

A ja i F1 iz Australije, u 7.


zar i Vi Dr M?

mada sam revnosnije pratila kad je sumaher pobedjivao.

secarnik citam najsavesnije, za dusu, polako uz kaficu...pa onda misli i pogled odlutaju negde daleko, u proslost kad je sve bilo, cini se, lepse i lakse.

Dr M Dr M 08:53 18.03.2013

Re: e

A ja i F1 iz Australije, u 7.



zar i Vi Dr M?


Da, i direktan prenos svih treninga.

Već zauzimam poziciju za Sepang.

Pre jedno četrdesetak leta sam bio u ekipi istih takvih zaludjenika koji su ozbiljno pravili planove za izgradnju autodroma u Beogradu. Pusti snovi...

Tebi
janeznam janeznam 09:02 18.03.2013

Re: e

Već zauzimam poziciju za Sepang


ja bih u pestu u avgustu.

mozda vrli nam ministar za te puteve ima u duuuuugorocnom planu stazu za f1? ko zna koje tajne krije?

Dr M Dr M 09:16 18.03.2013

Re: e

mozda vrli nam ministar za te puteve ima u duuuuugorocnom planu stazu za f1?


Može biti.

Mada se bojim da bi pista u njegovom stilu bila puna rupa.. Ali bi bila pre roka..
janeznam janeznam 09:34 18.03.2013

Re: e

Ali bi bila pre roka.


razmisljam razmisljam 21:37 17.03.2013

И тако...

Posle, dok ju je pratio kući, mislila je: Opet nisam čula priču do kraja


После, када сам прочитала овај наставак до краја, помислила сам исто што и Рада.
Но, нема везе.
Наоружала сам се стрпљењем, па полако.
Плашим се само да ће ме у неком тренутку моја меморија памћења изневерити, па ћу позаборављати већи део приче док дочекам да се она одмота до краја.
Срећом, и за то постоји решење: архива Блога је ту, па ћу у неком тренутку да по'итим полако из почетка, за сваки случај, да се не погубим.
Наравно, са нестрпљењем чекам наставак...

Ех, те очи зелене...

Dr M Dr M 22:04 17.03.2013

Re: И тако...

па ћу у неком тренутку да по'итим полако из почетка, за сваки случај, да се не погубим.


Jes` se malo razvuklo..

Prvi Sećarnik izašao 15. 08. 2011!

A prvi tekst pod tom naslovom, i interesantno, u njemu se pominje tetka-Mica, izašao je 16. 06.2011.

Al` sam rešio da malo ubrzam, pa i da ukoričim, jednom...

Onda neće biti problema.

jucaibin jucaibin 15:38 18.03.2013

Re: И тако...

ja se radujem svakom nastavku, a sada, Boga mi, i tim koricama
uzivala, vazda!
Dr M Dr M 18:23 18.03.2013

Re: И тако...

uzivala, vazda!


Hvala juco..

Lako je za korice, već znam ko će da ih pravi. Ta osoba to još ne zna ali pola posla gotovo..

A za ono izmedju korica, manje od pola..

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana