Društvo| Kultura| Literatura| Mediji| Život

MART JE KAO I ČOVEK...

Dragan Jakovljević. RSS / 16.03.2013. u 17:18

Од свих месеци, март у својој ћуди има највише човековог. Ако људе упитате шта мисле о томе, многи ће се сложити, али ће мало ко признати да баш он личи на март. Ако призна, то би значило да је потпуно свестан своје превртљивости.

И март вам, као и неки људи, једно време може бити савезник и то врло веран. Али, ако сте неопрезни, то савезништво се лако претвара у своју супротност. Не процените ли добро шта се крије иза мартовског краткотрајног смешка и његовог топлог, пријатељског додира, може се догодити да се већ следећег тренутка смешак претвори у језиво ледени звиждук, а додир у студен.

Са мартом, као ни са многим људима, просто не знате како бисте. Гардероба коју носите може бити баш по његовом укусу и мери, али вам може и врло конкретно дати до знања да вам је избор потпуни промашај; ваш кишобран му се може допасти, али му није страно ни питање зашто ипак нисте понели сунцобран; ако му се ваш јутарњи осмех учинио сасвим прикладним за тај дан, већ који сат касније може уследити питање чему се смејете, јер је у међувремену одлучио да вам заклони и Сунце и остале знаке раног пролећа; када пред вас проспе све своје сјајне бисере и позове вас да их бирате, немојте му много веровати и радовати се, јер вас убрзо може зауставити ударцем по руци и прекорно упитати куда сте пожурили.

И март, као и многи људи, има бабу – налик оној која и данас загорчава животе Ивици и Марици. Након што увек прерано поверујемо у заводљиву мартовску причу о пристиглом пролећу и његовим шареним поклонима, баба Марта нас, тако омамљене, лако уводи у своју вештичју кухињу, сигурна да јој се срећа осмехнула.

Када нам успе да се некако освестимо и докопамо врата, баба упомоћ увек призове свој најјачи адут. Остаци зиме се у њеној кухињи толико усковитлају, да све што је у њој снажно полети увис и помешано са ледом, снегом и кишом, уз заглушујуће фијуке северца, крене да пада по нашим главама. Штитимо се, како ко може и уме. Неко музиком, неко поезијом, неко нежним погледима, неко сликама, а неко маштањем о лету које само што није... Зна човек од вајкада да су лепота и мудрост оно пред чим све зле бабе (биле у женском или у мушком обличју), па тако и Марта, полажу своје оружје и полако крећу унатрашке. А онда се, тако поражене, саме стропоштају низ стрме, али слабашне степенице које су узалуд градиле до нас. У подножју их сачека све оно што су до малочас сипале по нама, претворено у блато, где остају шћућурене све до неке следеће прилике.

А човек, као и тај март, наставља да тутњи и, опијен надолазећом мирисима и осталим даровима пролећа, брзо заборавља ружно. Хрли у живот, знајући да, како неко рече, једино живот све гледа, памти и сведочи. И да понешто од тога исприча.


Atačmenti



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

hajkula1 hajkula1 08:19 17.03.2013

Neopravdano bez komentara


Tekst je neopravdano baz komentara. Možda jer ljudi zatvaraju oči pred strašnim scenama u filmu, kao i u životu okreću glavu na drugu stranu.

Meni je mart kao babaroga. Mnogi loši i strašni događaji desili su se nama Srbima baš u martu.

Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 12:20 17.03.2013

Re: Neopravdano bez komentara

Kad pišem tekstove sa temama poput ove, unapred znam da ih neće pratiti mnogo komentara i to mi uliva nadu da ono što objavim ipak neće biti samo za dnevnu, "jednokratnu" upotrebu. Naravno, nekad se mora i o dnevnoj politici i njenim lako kvarljivim efektima, ali se treba truditi da, kad god se može, budemo iznad nje.
hajkula1 hajkula1 08:22 17.03.2013

9 godina

Danas je 9 godina od pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Na KiM je bilo više strašnih događaja po Srbe ali ovaj je skorašnji, a u vreme dok su međunarodne snage garantovale mir i bezbednost. Zločin bez kazne.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana