Ekologija| Hobi| Nauka| Putovanja| Životinjski svet

Telija i njene kćerke (Indija 3.4)

albicilla RSS / 02.03.2013. u 23:36

559793_10151449949182140_344950295_n_zpsb8a76d9e.jpgSvaki susret dve sestre predstavlja novu priliku da se odredi koja će imati glavnu reč. Foto copyright © Nitin Bhardwaj

Zavojiti put kroz ‘džunglu’ vodi nas do druge oblasti Tadoba Tiger Reserve u centralnoindijskoj državi Maharaštra - jezera Telija.  Pokraj samih kola u pokretu opažam prugastu vevericu, dok ispred nas pretrčavaju šumske prepelice. S bandanom vezanom preko nosa, u oblaku prašine stižemo na obalu drugog jezera, gde nas nadleće ćubasti osičar.

DSCF5137_zpsd92ca18f.jpg

Vidno manje od jezera Tadoba, Telija nudi prostranu površ otvorene vode s nekoliko azijskih močvarskih krokodila, pojas visoke požutele trave (u kojoj tigar može da nestane – samo ako hoće) i, svuda unaokolo, džunglu s gušticima bambusa. Duž obala jezera nas dočekuje mala bela čaplja, indijski mali vranac, rečna čigra i jato malih pataka pištalica (čujno zvižde u letu).

DSCF5169_zpsc384d992.jpgBela lunja, copyright © albicilla

Na grani iznad puta stoji bela lunja i... stajemo! Medved lenjivac je u suvoj travi, jedva pedesetak metara od nas, ali je trava toliko visoka da se on vidi samo kao tamna senka koja u njoj menja oblike i postepeno postaje nevidljiva...

Polako nastavljamo između šume i visoke trave... pažljivo osmatramo. Mostić na mestu gde se omanji, sada presušeni potok uliva u travu i, dalje, jezero, i na njemu camera trap. Vodič nam objašnjava da su tu kameru otkrili i mladi tigrovi, pa je skinuli da se njome poigraju – zato je sva izgrebana.

DSCF5136_zpsc4a3d3f5.jpg

Na visokom suvom drvetu na suprotnoj obali jezera stoji krupan orao koga bezuspešno pokušavamo da odredimo, ali ipak ostaje tek tamna silueta na prevelikoj udaljenosti. Na pet metara od nas, na obali se odmara krokodil od možda metar i po i 20 godina. Ujeda me komarac, pa, u strahu od malarije, iz ranca vadim Expedition Plus Insect Repellent (za koji sam zamolio prijatelje iz Engleske da mi ga donesu – budalaština, trebao sam uzeti ma koji u prvoj indijskoj apoteci usput) i počinjem da se prskam. Od promene pritiska u avionu, bočica je pomalo počela da curi, pa repelent s prstiju razmazujem po licu... dodirnem usne i s gađenjem osetim odvratan ukus na jeziku, pomešan s prašinom.

DSCF5177_zpsa9b218ae.jpgVećina dvogleda tokom čitavog radnog veka ne sakupi ovoliko prašine.

Vodič stoji na svom sedištu, osmatra dvogledom okolinu. Odjednom, upola glasa, kaže: „Tigers!“ Zna da je upravo zaradio bakšiš. Negde ispod onog neodređenog orla na drugoj obali, leži jedan bengalski tigar, malo dalje duž ivice trave, još dva. Upravo smo upoznali tri Telijine kćerke, povelike 20-mesečne tigrice. Četvrta nedostaje – ta je poznata kao najveći avanturista među njima. Sasvim sama je pre dva meseca oborila velikog starog vepra, koji je na boku već imao davno zarasle ožiljke od tigrovih kandži.

DSCF4945_zps942a57fd.jpg

Moj prvi susret s tigrovima! Najbliža podiže glavu, pa se ponovo opruži, a druge dve se ne pomeraju. Ipak, ne žalim se, nisam u cirkusu i one ne treba da izvode predstavu za turiste; a mačke su po svojoj prirodi dremljiva fela. Između nas pliva krokodil, čuje se kreštanje crvenolikih vivaka, nešto bliže su mala bela i indijska žuta čaplja, te indijski mali vranac, na dalekoj obali su čitali i patke pištalice, iznad svih leti rečna čigra jarkonarandžastog kljuna... a ja i dalje osećam odvratan ukus u ustima.

Vodič osmatra obalu jezera, najdalji deo, i kaže: „Eno još jednog tigra.“ Četiri – jednim udarcem!

Krećemo prašnjavim putem duž obale jezera, više nas su riđa šumska svraka, pa zelena pčelarica, a pokraj puta, na tlu je kukal (rase/vrste parotti). Dva čitala polaze da pređu put, ali shvataju kojom se brzinom krećemo i uplašeno odustaju.

308094_10151445935172140_676302199_n_zps1fc8f758.jpgTelija, copyright © Nitin Bhardwaj

A Telija, gospodarica istoimenog jezera i majka one tri mlade tigrice, leži s druge strane zaliva, stotinak metara od nas. Sunce se spušta, zlati travu i tigricu. Mala bela čaplja korača ispred nje, Telija je prati pogledom. Za njom bučno proleće desetak pataka pištalica, a kroz poplavljenu travu korača vlastelica.  Nadleće ih rečna čigra, pa potom i onaj orao kog nismo mogli da identifikujemo. Raširenih krila je to lak zadatak – ribar doleće, zagnjuruje se u vodu, samo da uzleti praznih kandži. Još jedan krug, još jedan neuspeo pokušaj lova. I Telija ga krajičkom oka posmatra, pa ustane i potmulo, poput bika, rikne par puta, na šta vivci počnu da uzbuđeno krešte, a tigrica napravi nekoliko koraka i ponovo se opruži.

Obalom korača velika bela čaplja, u blizini je i žalar slepić, proleće crvenoglavi ibis. Telija zeva, ponovo ustaje, podiže rep i urinom markira teritoriju (nisam znao da to i ženke rade, ali njena poruka je upućena drugim odraslim ženkama i znači da nisu dobrodošle). Ona je jako dobra majka – ne samo da uspeva da prehrani sebe i četiri mladunca velika bezmalo koliko i ona sama, već i njihov otac, Jednooki, dolazi na ručak (on ima još dve porodice i, kao dobar otac, sve ih redovno obilazi – posebno u vreme ručka).

Ustaje i veoma polako, korak po korak, ulazi u vodu, jedva 2-3 metra od krokodila koji je drži na oku. On je premali da bi bio pretnja za tigricu, ali ona može biti pretnja za njega.  Ribar ponavlja lov – ovog puta je uspešan, a Telija ulazi dublje i leže u vodu.

525486_10151445928857140_558551290_n_zps3820eccb.jpgTelija i mala bela čaplja, copyright © Nitin Bhardwaj

Naši mobilni unutar rezervata nisu imali signal, ali su vodiči uzajamno komunicirali telefonima na nekoj svojoj, internoj mreži, pa bi jedni druge obaveštavali o pojavljivanju tigrova. Mi smo vrebali prvi i zauzeli najbolju poziciju za posmatranje, ali su uskoro i drugi džipsiji počeli da pristižu, ukupno njih desetak. U nekima su bila samo po dva gosta, ali u većini 4-6 turista; recimo da je 50 turista u isto vreme posmatralo Teliju. S obzirom da se njeno jezero nalazi bliže kapiji Moharli, pretpostavljam da od svih životinja Tadobe, Telija rezervatu donosi najveći prihod. 

Ona je tigrica u punom naponu snage, nešto preko šest godina stara, i ponaša se kao da turisti ne postoje. No, pogledamo li njeno ponašanje s druge strane, Telija je odrasla u rezervatu i ne poznaje životnu sredinu kojoj turisti ne bi bili sastavni, iako dosadni deo.

Verovatno nije lako obrađivati svoju njivu uz sam rezervat velikih mačaka, za koje ste samo malo deblji miš bez repa. U jednoj vesti iz 2009, DNA prenosti procenu zvaničnika Uprave za šume da strahuju da je u prethodnih pet meseci u Tadobi bilo ubijeno 20 tigrova. Tome je prethodio veći broj ljudi iz okolnih sela koji su stradali od tigrova: 11 smrtnih ishoda 2006, 13 naredne 2007. i preko 26 tokom 2008. Ali, nakon jednog smrtnog slučaja 2009, daljih ljudskih žrtava nije bilo, pa se procenjuje da su praktično svi tigrovi iz šire zaštitne zone rezervata pobijeni. Druga, novija vest koju je Hindustani Times preneo 2012, navodi da je od januara 2011 do juna 2012 u Tadobi ubijeno daljih 9 tigrova, te da su usled nestručnosti Uprave tigrovi izloženi krivolovu, a nedovoljna finansijska sredstva dodatno pogoršavaju situaciju.  Ni seljacima, ni tigrovima nije lako – od takve situacije jedino lovokradice imaju koristi.

535658_10151445934517140_2075510343_n_zpsc265f702.jpgAzijski močvarski krokodil i Telija, copyright © Nitin Bhardwaj

Ipak, prema cenzusu iz 2010, populacija tigrova u Tadobi je sa 53 jedinke 2006. skočila na 69, a u Maharaštri dosegla i 200 životinja. To jeste uspeh, iako s teškim bremenom lovokrađe i mačje-ljudskog konflikta. U Indiji danas ima nešto preko 1400 tigrova. Međutim, ako se brojnost ovih mačaka posmatra tokom dužeg perioda, brojke su veoma obeshrabrujuće.

Smatra se da je oko 1900. u svetu bilo oko 100.000 tigrova (podaci: WWF). Negde oko 1970. došlo je do izumiranja kaspijskog tigra, a u prirodi je živelo oko 40.000 tigrova. 1980-ih je došlo do izumiranja javanskog tigra, a ukupna brojnost vrste se prepolovila, na nešto preko 20.000 životinja. 1990-ih je u prirodi izumro južnokineski tigar (još uvek živi u zatočeništvu), pa se broj izumrlih podvrsta tako povećao na četiri (uz ranije istrebljenog balinežanskog tigra). Do 2000, godine, brojnost tigrova u prirodi svela se na 8500, da bi se do 2012 survala do 3200 jedinki (i nešto više od toga u zatočeništvu, ali u pravilu beznadežno zbrkanih genetskih linija – što među bliskim srodnicima, što među različitim podvrstama – što ih eliminiše sa spiska kandidata za eventualnu reintrodukciju). Drugim rečima, u poslednjih sto godina izgubili smo 97% populacije ovih životinja i oko 40% njihovog ranijeg staništa.

tiger-map1_zpsa229e011.jpgGde su tigrovi živeli (bež) i gde su preživeli (zeleno)

Problemi koji danas ograničavaju broj najkrupnijih mačaka na planeti jesu širenje ljudske infrastrujture – posebno saobraćajnica i posledična fragmentacija staništa, uništavanje staništa ilegalnom sečom šuma ili zamenom za komercijalne drvne plantaže i ilegalno ubijanje iz osvete ili radi delova tela koji se koriste u tradicionalnoj indokineskoj medicini. Tračak nade dolazi iz WWF-ovog Globalnog programa za oporavak tigrova. Naime, lideri zemalja koje ove životinje nastanjuju su 2010. u Petrogradu zacrtali sebi cilj da do 2022. broj tigrova u prirodi dostigne 7000, a rasprostranjenost se proširi na ranija staništa iz kojih je nestao; putem poboljšanog menadžmenta staništa, uključujući i međunarodne rezervate, te borbe s lovokradicama i saradnje s lokalnim zajednicama

Nesvesna surove statistike, Telija polako korača kroz vodu i nestaje u drugom zalivu, a suva trava je polako sakriva od nas.



Komentari (36)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jukie Jukie 00:27 03.03.2013

Tigrovi

Za ljubitelje dokumentarne fikcije (podaci o pojedinačnim tigrovima spojeni u jednu zajedničku priču, kao Tom Sojer) preporučujem knjigu Nikolaja Bajkova "Veliki Van" o životu jednog od amursko-sibirskih tigrova od rođenja do smrti (napisana pre stotinak godina). Moj primerak knjige je iz edicije Plava ptica.
kakapo kakapo 10:19 03.03.2013

Tiger

TIGER, tiger, burning bright
In the forests of the night,
What immortal hand or eye
Could frame thy fearful symmetry?

(William Blake, 1757–1827)
albicilla albicilla 10:24 03.03.2013

Re: Tiger

kakapo
TIGER, tiger, burning bright
In the forests of the night,
What immortal hand or eye
Could frame thy fearful symmetry?

(William Blake, 1757–1827)


bocvena bocvena 10:12 04.03.2013

Re: Tiger

(jedna od retkih pesama na engleskom koju znam napamet:)

Kakvo predivno iskustvo. Napred Albicile!
alselone alselone 10:23 03.03.2013

prelepe slike

Zavidim albicilla timu na iskustvu.
albicilla albicilla 10:55 03.03.2013

Re: prelepe slike

alselone
Zavidim albicilla timu na iskustvu.


hvala :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:10 03.03.2013

Ja ti

se divim do imbecilnosti...kad bih imala priliku da uživo, na slobodi, vidim tigrove, da mogu da ih gledam, orlovi bi po glavi mogli da mi skaču, ja ih primetila ne bih...
NNN NNN 11:23 03.03.2013

Re: Ja ti

Zato se i ne zoveš Albicilla
albicilla albicilla 11:26 03.03.2013

Re: Ja ti

NNN
Zato se i ne zoveš Albicilla




jes', vala :)

mada, kada gledas tigrove u prirodi, nije lose imati predstavu sta ti je iza ledja
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:40 03.03.2013

Re: Ja ti

Zato se i ne zoveš Albicilla



mada, kada gledas tigrove u prirodi, nije lose imati predstavu sta ti je iza ledja

Al to ti i kažem, u tom slučaju su ptice iza leđa nerelevantna pojava
albicilla albicilla 15:45 03.03.2013

Re: Ja ti

Al to ti i kažem, u tom slučaju su ptice iza leđa nerelevantna pojava


heh, draga, da bi znala da li je ptica ili sisar hmmm.. ziv ili mrtav, prvo moras da otvoris tu kutiju
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:20 03.03.2013

Re: Ja ti

heh, draga, da bi znala da li je ptica ili sisar hmmm.. ziv ili mrtav, prvo moras da otvoris tu kutiju

Pa, jes, u pravu si delom...ptice bi me zanimale samo ako begaju od nečeg većeg, gladnijeg i mesojedijeg.
albicilla albicilla 18:18 03.03.2013

Re: Ja ti

Jelica Greganović
heh, draga, da bi znala da li je ptica ili sisar hmmm.. ziv ili mrtav, prvo moras da otvoris tu kutiju

Pa, jes, u pravu si delom...ptice bi me zanimale samo ako begaju od nečeg većeg, gladnijeg i mesojedijeg.


chitali se drugacije glasaju iz sume ako je tigar u blizini. vivci takodje. ali, sta kazu kad je blizu medved ili leopard, ne znam.
srdjan.pajic srdjan.pajic 08:18 04.03.2013

Re: Ja ti

albicilla



jes', vala :)

mada, kada gledas tigrove u prirodi, nije lose imati predstavu sta ti je iza ledja


.

Odličan tekst, Albicilo, posebno ovaj dramatični deo o izumiranju pojedinih podvrsta. Fotografije ovog tvog kolege su maestralne. Koliko blizu ste mogli da im pridjete? (video sam da si napisao da je Šefovica bila stotinak metara od vas).

Sećam se dana kad sam prvi put, u zoološkom vrtu, video bengalskog tigra. Do tada nisam imao predstavu o kolikoj se životinji zapravo radi, samo neki apstraktni koncpet da se radi o mački, velikoj doduše, ali ipak samo mački. Mislim, tri metra i trista kila mačetine stavlja sve što nije slon u prilično jadnu perspektivu. Jeste li čuli riku tigrova, noću?

albicilla albicilla 08:26 04.03.2013

Re: Ja ti

srdjan.pajic
albicilla



jes', vala :)

mada, kada gledas tigrove u prirodi, nije lose imati predstavu sta ti je iza ledja


.

Odličan tekst, Albicilo, posebno ovaj dramatični deo o izumiranju pojedinih podvrsta. Fotografije ovog tvog kolege su maestralne. Koliko blizu ste mogli da im pridjete? (video sam da si napisao da je Šefovica bila stotinak metara od vas).
... Jeste li čuli riku tigrova, noću?



nocom ih nijesmo slusali, a bivale su nam telijine kcerke sutradan na 4-5 metara, pa i blize, jedna je htela pored samih kola da prodje, ali se dzipsi iza nas pomerao, pa je odustala i malo nas zaobisla, da se opruzi 15-ak metara od nas
NNN NNN 11:38 04.03.2013

Re: Ja ti

Jeste li čuli riku tigrova
Jeste li čuli riku gaura?

Inače sve što si napisao o tigrovima, uklapa se u neku sliku koju imam.
Kao i druge velike mačke (osim lavova) ne žive u čoporu.
Ženka ima svoju teritoriju (na kojoj ostaju i mladunci i po pune dve godine),
a mužjak ima teritoriju koja obuhvata nekoliko teritorija ženki (sa kojima se pari)
što bi onda značilo da ima više ženki, tj. da bi trebalo da ih se više rađa (Telija ima gomilu ćerki), ali to nije tačno (jer se rađa približno isti broj), jedno od objašnjenja je da mužjaci kasnije dostižu polnu zrelost.
E sad ima i samaca koji se ne pare, a lutaju okolo, moguće da njih proteruju dominantni mužjaci, onda oni izlaze iz okvira rezervata - bliže ljudima, što im dodatno ugrožava život.
Očigledno nije lako biti tigar u divljini.
albicilla albicilla 12:10 04.03.2013

Re: Ja ti

NNN
Jeste li čuli riku tigrova
Jeste li čuli riku gaura?

Inače sve što si napisao o tigrovima, uklapa se u neku sliku koju imam.
Kao i druge velike mačke (osim lavova) ne žive u čoporu.
Ženka ima svoju teritoriju (na kojoj ostaju i mladunci i po pune dve godine),
a mužjak ima teritoriju koja obuhvata nekoliko teritorija ženki (sa kojima se pari)
što bi onda značilo da ima više ženki, tj. da bi trebalo da ih se više rađa (Telija ima gomilu ćerki), ali to nije tačno (jer se rađa približno isti broj), jedno od objašnjenja je da mužjaci kasnije dostižu polnu zrelost.
E sad ima i samaca koji se ne pare, a lutaju okolo, moguće da njih proteruju dominantni mužjaci, onda oni izlaze iz okvira rezervata - bliže ljudima, što im dodatno ugrožava život.
Očigledno nije lako biti tigar u divljini.


kao i kod lavova, kad je zaposeo svoju teritoriju, jednooki je pobio sve prethodne telijine mladunce. ovi su njegovo potomstvo pa njih trpi i igra se s njima, takoreci, dobar je otac; mada, ne znam u kom uzrastu dostizu polnu zrelost i sta je matorom pokvarenjaku na umu. zato je telija tu - da u pravo vreme razjuri svoje kceri.
Jukie Jukie 13:47 04.03.2013

Re: Ja ti

albicilla

.kao i kod lavova, kad je zaposeo svoju teritoriju, jednooki je pobio sve prethodne telijine mladunce. ovi su njegovo potomstvo pa njih trpi i igra se s njima, takoreci, dobar je otac; mada, ne znam u kom uzrastu dostizu polnu zrelost i sta je matorom pokvarenjaku na umu. zato je telija tu - da u pravo vreme razjuri svoje kceri.

Mislim da su 4 godine u pitanju, a da mužjak retko ostane dominantan dovoljno dugo da mu odrastu dve "klase" potomstva. Ta jedna generacija dece koju dobije, to mu je.
49 41 49 41 14:21 03.03.2013

Hoce li ti

medjedi?!?

Da nam jedan bloger, bidne zadovoljan.
albicilla albicilla 15:11 03.03.2013

Re: Hoce li ti

49 41
medjedi?!?

Da nam jedan bloger, bidne zadovoljan.


ta senka u travi je bila onoliko medjeda koliko sam video. lokalci ih, uprkos tome sto se prevashodno hrane termitima, smatraju, zbog cudi valjda, opasnijim od tigrova.

kazu da su englezi primarno lovili one najagresivnije tigrove, pa su im kao vrsti izmenili narav. preostali/pretekli tigrovi ostavljali su za sobom pitomije naslednike.

inace smo u narednom rezervatu, nagziri, za pola sata promasili majku s mecetom
49 41 49 41 16:49 03.03.2013

Medjedi

Razmisljao sam, jedno vreme da nabavim pistolj; iako nisam ljubitelj oruzja.

Razlog, da slucajno ne natrapam na mecku sa mecicima.
Mecici trce na ljude da se igraju, a mama "cisti teren" - oko njih bez oprastanja.

Znam istinitu pricu lovca, koji je bio u lovu na srndace. Tri meceta krenula ka njemu, a mama se privukla necujno s ledja. Klepila ga "sapicom", zgrabila za butinu i pokusala da ga odvuce u pecinu.

Za dlaku je preziveo.
albicilla albicilla 18:19 03.03.2013

Re: Medjedi

49 41
Razmisljao sam, jedno vreme da nabavim pistolj; iako nisam ljubitelj oruzja.

Razlog, da slucajno ne natrapam na mecku sa mecicima.
Mecici trce na ljude da se igraju, a mama "cisti teren" - oko njih bez oprastanja.

Znam istinitu pricu lovca, koji je bio u lovu na srndace. Tri meceta krenula ka njemu, a mama se privukla necujno s ledja. Klepila ga "sapicom", zgrabila za butinu i pokusala da ga odvuce u pecinu.

Za dlaku je preziveo.


ili za butinu, bio mrsav pa se mecki nije dopao?
docsumann docsumann 18:34 03.03.2013

mogo si koju


i o azijskim lavovima

to je tek retka sorta.
albicilla albicilla 19:19 03.03.2013

Re: mogo si koju

docsumann

i o azijskim lavovima

to je tek retka sorta.


jesam ali bi bilo previse knjiski i enciklopedijski, sam susret sa par lenjih zivotinja previse naviknutih na turiste nije bio inspirativan za opis dozivljaja iz prve ruke

izgledao bi nesto poput: najblizi lav je lenjo zamahnuo repom, dvoje turista iz najblizeg dzipsija je skljocnulo par puta, rendzeri se setaju oko vozila, pa i pojedini turisti, lav ponovo mahne repom, novi set turista skljoca... nekako je dozivljaj bio lisen autenticnosti i duse

najbolji deo je bio slucajan susret s lavicom koja je prosla mozda 4 m od nasih kola, ali je to prekratko trajalo da oko toga gradim pricu

ja pisem iz prvog lica, ili ne pisem, a opsti podaci su i bez mene dostupni diljem interneta
docsumann docsumann 19:47 03.03.2013

Re: mogo si koju

ja pisem iz prvog lica, ili ne pisem


znam to, i cenim

ovo za lavove je bilo više onako šaljivo.

mada bi sa samog terena, od ljudi koje srećeš, mogao da saznaš da li se možda lavovi i tigovi susreću u tamnošnjoj divljini. kako se podnose, sukobljavaju li se (ponekad) oko lovine. i tako, više malo "političkih" osvrta
albicilla albicilla 20:45 03.03.2013

Re: mogo si koju

docsumann
ja pisem iz prvog lica, ili ne pisem


mada bi sa samog terena, od ljudi koje srećeš, mogao da saznaš da li se možda lavovi i tigovi susreću u tamnošnjoj divljini. kako se podnose, sukobljavaju li se (ponekad) oko lovine. i tako, više malo "političkih" osvrta


istorijski su se preplitali, ali danas to nije slucaj, lavovi su u centralnom gudzaratu, a najblizi tigrovi severno, u radzastanu (malo), a vise juzno u maharastri, te dalje na istok i dalje na jug (zapadni gat, sve dole kroz keralu)
49 41 49 41 15:40 04.03.2013

Prica o medvedici

Iako je lovac, bio na gotovs kad je ugledao mecice; mecka ga je trsnula na ledja o kamenjar. Zgrabila za butinu, polomila mu butnu kost i vukla uz planinu citavih 300-400 m ka pecini.
Remen puske mu se zapleo o rame i samo je razmisljao kako je osloboditi. Uspelo mu je pred samom pecinom. Iz lezeceg polozaja pucao je u mecku iznad.
Bukvalno je pala preko njega, poklopila ga.
Uspeo je samo da izpuze ispod nje, puzao par metara i onesvestio se zbog obilnog krvarenja.

Ostali lovci, kad su culi pucanj; dozivali su ga i rastrcali se u potragu - kada nije bilo njegovog odaziva.

Nasli su ga blizu mecke polumrtvog, zaustavljali krvarenja i spasili.
Covek posle mnogo godina, prica i pokazuje oziljke kroz smeh.

U sustini, spasla ga je hladnokrvnost u bezizlaznoj situaciji.

Nisam hteo da ti "prljam" lep blog ovakvim hororima; al'...

albicilla albicilla 15:54 04.03.2013

Re: Prica o medvedici

c-c-c-c ja bas volim medvede... a prema lovcima ne gajim podjednake simpatije
razmisljam razmisljam 20:50 06.03.2013

Молим само

да се убележи: присутна!
Да не буде после како сам онолико кукумавчила за причом о тигровима, па је онда 'ладно прескочила.

Дакле, прочитала и завидим ти што си те лепе велике мачке ( Мени иначе најомиљеније након црног леопарда. ) видео из близине и у њиховом природном станишту.
albicilla albicilla 08:43 07.03.2013

Re: Молим само

Дакле, прочитала и завидим ти што си те лепе велике мачке ( Мени иначе најомиљеније након црног леопарда. )


jednom sam se cak upustio u wild goose chase za crnim leopardom, jedinim vidjenim u africi nakon vise decenija.... nisam ga nasao, nisam ni ocekivao da cu ga naci, potraga je ono sto sam hteo, lov, putovanje, ne destinaciju...

znam pricu o chichi koji je ubio lava (koji ga je par godina ranije osakatio) pa plakao kako je ta vreca buva bila njegov jedini razlog da zivi... a sad ju je ubio

hmmm... kada pronadjes ono za cim tragas, potraga je zavrsena
albicilla albicilla 08:44 07.03.2013

Re: Молим само

видео из близине и у њиховом природном станишту.


a za tigrove, upecatljiviji mi je bio prvi susret s telijom sa 100 m, nego kasniji s njenih kcerkama na svega 5 m

imala je vise duha, pokazala vise karaktera, valjda
razmisljam razmisljam 14:03 07.03.2013

Re: Молим само

albicilla

znam pricu o chichi koji je ubio lava (koji ga je par godina ranije osakatio) pa plakao kako je ta vreca buva bila njegov jedini razlog da zivi... a sad ju je ubio

hmmm... kada pronadjes ono za cim tragas, potraga je zavrsena


Видиш, сад си ме подсетио на сличну причу коју сам негде прочитала: о дугогодишњем надметању старог сточара и исто тако старог вука/којота/шакала ( Не могу да призовем тачно која животиња је била у питању. )
Али, остао ми је утисак да је сточар на крају схватио да нема смисла убити вука, јер тиме потрага престаје.
albicilla albicilla 15:30 07.03.2013

Re: Молим само

Али, остао ми је утисак да је сточар на крају схватио да нема смисла убити вука, јер тиме потрага престаје.


ovaj moj chicha je bio manje mudar, nemac koji se negde po okoncanju ww2 obreo u becuanalendu i nadalje radio kao lovni vodic

btw, kojoti nastanjuju novi svet, pa ako je tvoj stocar odavde, kojot nije
razmisljam razmisljam 17:29 07.03.2013

Re: Молим само

albicilla

btw, kojoti nastanjuju novi svet, pa ako je tvoj stocar odavde, kojot nije


Знаш, моје сећање јако воли да се игра са мном жмурке. Зато сам и убацила пар различитих варијанти зверова. Присећам се да је у питању неки прилично пустињски крај, изгледа ми да је у питању нека Средња или Јужна Америка..., али не бих смела да се закунем. ( Покушала сам и да пронађем причу, па да ти је препричам како ваља, али нисам успела. )
Отуд сам поменула и којота, јер, моје знање о распросрањености неких уобичајених врста је, па... солидно.
Остало је, опет, ту за сваки случај, ако сам успела да сасвим промашим локацију радње.
albicilla albicilla 18:20 07.03.2013

Re: Молим само

ma jashta, shto je sigurno, sigurno je
NNN NNN 09:28 08.03.2013

Pošto je blog još uvek aktivan

da ubacim jedan o lovcima, lovinama i opsesijama


Uzeo lovac pradedinu tandžaru i krenuo u lov.
Vidi medveda, opali, ovaj samo otrese onu sačnu, dođe do lovca i priupita ga:
- je li, bre, si ti normalan?
pružiću ti šansu: biraj, oćeš da te pojedem ili pojebem?
- ajd ovo drugo.
i medved ga razbije.
Lovac reši da ne ostane na tome, nabavi novu pušku, snajper, potraži medveda, nanišani, opali, medved padne, lovac trijumflno dotrči do njega, međutim medved se pridigne i besan kaže:
- opet ti? ok, biraj ponovo.
- isto.
i medved ga rasturi
Lovac nekako dođe sebi, nabavi zolju, vrati se, opali i sruši celu pećinu.
Međutim posle nekog vremena, iz ruševina se probija medved i pita:
- je li, bre, si ti lovac ili peder?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana