Ljudska prava

„UPUĆENI“ I (NE)UPUĆENI

Freedom of Information RSS / 14.02.2013. u 11:22


Autor: Rodoljub Šabić

„Šabić je valjda pravnik. Kao takav trebao bi da zna da se „Uputstvo o izradi i objavljivanju Informatora o radu državnog organa" ne odnosi na fakultete, pogotovo na privatne koji nisu državni organi. A da informatori treba da postoje, sigurno treba".
Ovaj komentar koji je na veb sajtu B92 povodom vesti o jučerašnjoj akciji Poverenika za informacije, ostavio građanin koji se potpisao kao „Upućeni".
Da odmah kažem, ne zameram „Upućenom" ništa. Njegov komentar, sa stanovišta kod nas omiljenog „zdravo-razumskog" metoda u pristupanju problemima, je „logičan". Ipak, budući da bi se lako moglo desiti da ne ostane usamljen, da bude još onih koji će hteti da ukažu na „neupućenost" Poverenika možda nije suvišno podsetiti na neke stvari.
Akcija Poverenika za informacije o kojoj je reč je zapravo upozorenje koje je upućeno na adrese svih visokoškolskih ustanova (preko 220) u kome se ukazuje na obaveze u vezi sa proaktivnim objavljivanjem informacija o radu. Poverenik je upozorio da sve ove ustanove, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a u skladu sa Uputstvom o izradi i objavljivanju Informatora o radu državnog organa, imaju obavezu objavljivanja Informatora o radu na svojim elektronskim prezentacijama i da je propuštanje te obaveze zakonom predviđen, kažnjiv prekršaj. Ocenio je trenutno stanje sa Informatorima o radu univerzitetskih ustanova kao poražavajuće (objavljene informatore ima manje od deset fakulteta, a Povereniku je protiv univerziteta, fakulteta ili visokih škola, izjavljeno oko tri stotine žalbi zbog uskraćivanja informacija, koje su uglavnom trebale biti objavljene u Informatoru) i pozvao dekane odnosno direktore ovih ustanova da bez odlaganja pristupe izvršavanju navedenih zakonskih obaveza.
Može li nešto s ovim u vezi biti problem?
Član 39. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja predviđa obavezu „državnih organa" da izrađuju Informatore o radu, a član 40. da Poverenik izdaje Uputstvo po kome se izrađuje i objavljuje Informator o radu „državnog organa".
Može li ovo „državnog organa" da izazove dilemu? Može zaista, kod laika pogotovo. U svakodnevni, konvencijalni pojam „državnog organa" teško se uklapa - fakultet. I državni a pogotovo privatni. Zbog toga treba podsetiti na to da po slovu i smislu samog Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja pojam državni organ ima šire značenje od konvencionalnog. U članu 3. koji definiše organe javne vlasti stoji:
Organ javne vlasti (u daljem tekstu: organ vlasti) u smislu ovog zakona jeste:
1) državni organ, organ teritorijalne autonomije, organ lokalne samouprave, kao i organizacija kojoj je povereno vršenje javnih ovlašćenja (u daljem tekstu: državni organ);
2) pravno lice koje osniva ili finansira u celini, odnosno u pretežnom delu državni organ.

Dakle, Zakon razlikuje dve kategorije - „organ vlasti" i „državni organ". A „državni organ" se, u smislu ovog zakona, „postaje" i po osnovu činjenice da se raspolaže poverenim javnim ovlašćenjima. Budući da nema spora da su fakultetima, svim, pa i privatnim zakonom poverena značajna javna ovlašćenja, tu bi, s pravnim argumentima, mogli da se zaustavimo.
Ali zapravo bi pravo i mogli i trebali da sasvim ostavimo po strani. Jer, čak i da objavljivanje Informatora nije formalna obaveza, a neobjavljivanje kažnjiv prekršaj, visokoškolske ustanove bi trebale da ulože maksimalan napor da se postojeći odnos prema javnosti u radu promeni. Zar brže, kvalitetnije i ažurnije objavljivanje informacija o radu, a pogotovo o raspolaganju javnim i studentskim novcem i resursima, nije najbolji način da visokoškolske ustanove daju doprinos i afirmaciji ideje transparentnosti kao efikasnog mehanizma za borbu protiv korupcije na svim nivoima, i sopstvenom ugledu i autoritetu?
Ili kako i „upućeni" sa punim uverenjem kaže - „A da informatori treba da postoje, sigurno treba."



Komentari (97)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 11:33 14.02.2013

.

Budući da nema spora da su fakultetima, svim, pa i privatnim zakonom poverena značajna javna ovlašćenja, tu bi, s pravnim argumentima, mogli da se zaustavimo.

којa тачно јавнa овлашћењa?
тј, која је тачно дефиниција "јавног овлашћења"?
Freedom of Information Freedom of Information 12:12 14.02.2013

Re: .

Visokoškolske ustanove izdaju diplome i uverenja o stručnoj spremi i vode registre o tome.Donose određene propise u svrhu sprovođenja zakona o visokoškolskom obrazovanju.Vode postupke i odlučuju o nostrifikaciji diploma stečenih u inostranstvu,vode postupke i poništavanju diplome zasnovane na netačnim činjenicama...

Što se "tačne definicije" tiče bojim se da nas do opšte prihvaćene ne bi doveo ni okrugli sto svih naših stručnjaka za upravno pravo.Ali definicija bi sasvim sigurno obuhvatala stvari kao što su -izdavanje javnih isprava i vođenje evidencija o njima,donošenje propisa za sprovođenje zakona,rešavanje u upravnim stvarima.
niccolo niccolo 12:18 14.02.2013

Re: .

Što se "tačne definicije" tiče bojim se da nas do opšte prihvaćene ne bi doveo ni okrugli sto svih naših stručnjaka za upravno pravo

Слажем се с овим, али ми није јасно због чега би диплома и уверење о стручној спреми биле јавне исправе?
Freedom of Information Freedom of Information 12:25 14.02.2013

Re: .

Bez upuštanja u neku širu "teorijsku" elaboraciju - npr., zbog toga što dokazuju postojanje zakonom predviđenog uslova za obavljanje određenih javnih poslova ili sticanje zvanja.
antioksidant antioksidant 12:27 14.02.2013

Re: .

Freedom of Information
Bez upuštanja u neku širu "teorijsku" elaboraciju - npr., zbog toga što dokazuju postojanje zakonom predviđenog uslova za obavljanje određenih javnih poslova ili sticanje zvanja.

значи, на крају се јавно овлашћење високо школских установа сведе на вођење регистра?
ок, разумем (делимично бар)
друго питање би било - зашто су, по вама, високо школске установе "организације"?
niccolo niccolo 12:40 14.02.2013

Re: .

zbog toga što dokazuju postojanje zakonom predviđenog uslova za obavljanje određenih javnih poslova ili sticanje zvanja

Али ово уопште није основ да нешто буде јавна исправа. Јавна исправа је ”Исправа коју је у прописаном облику издао државни орган у границама своје надлежности, односно предузеће или друга организација у оквиру законом повереног јавног овлашћења (јавна исправа)...”

све што је неопходно да нешто буде јавна исправа јесте да ју је издао неко коме је законом поверено јавно овлашћење. А ви кажете да им је поверено јавно овлашћење јер издају јавне исправе - шта је ту старије, кокошка или јаје, да ли факултет издаје диплому као јавну исправу зато што му је поверено јавно овлашћење или је фаултету поверено јавно овлашћење да би могао да издаје диплому као јавну исправу?
Freedom of Information Freedom of Information 12:40 14.02.2013

Re: .

значи, на крају се јавно овлашћење високо школских установа сведе на вођење регистра?

Ne znači.Kao što sam već rekao, osim što vode registre oni
Donose određene propise u svrhu sprovođenja zakona o visokoškolskom obrazovanju.Vode postupke i odlučuju o nostrifikaciji diploma stečenih u inostranstvu,vode postupke i poništavanju diplome zasnovane na netačnim činjenicama...

A odgovor na pitanje
зашто су, по вама, високо школске установе "организације"?

najkraće,je- zato što je poverenik za informacije imajući u vidu sve različite metode tumačenja pravnih normi a,naravno, pogotovo teleološki (ciljni) metod, našao da je takvo značenje zakonodavac želeo da da tumačenoj normi.I što su Vrhovni i Upravni sud u više navrata,u svim situacijama kad je to pitanje pred njima otvarano, "delili" takvo pravno shvatanje poverenika.
antioksidant antioksidant 12:45 14.02.2013

Re: .

све што је неопходно да нешто буде јавна исправа јесте да ју је издао неко коме је законом поверено јавно овлашћење


закон о високом образовању поверава то овлашћење
тај део је неспоран


Јавне исправе
Члан 99.
На основу података из евиденције високошколска установа издаје јавне исправе.
Јавне исправе у смислу овог закона јесу: студентска књижица (индекс), диплома о стеченом високом образовању и додатак дипломи.
.........



допуна

а видим да је неспоран и део о "организацији"
тако да проблема нема
niccolo niccolo 12:51 14.02.2013

Re: .

тај део је неспоран

У ствари, мени је баш то спорно, не у смислу да не пише у закону тако, него у смислу да ли треба да тако пише у закону. Значи ја питам зашто би диплома била јавна исправа. Дипломом факултет потврђује само да је студент испунио све што је требало испунити на основу наставног програма факултета за то што је тај студент студирао. Где је ту јавни интерес?
Freedom of Information Freedom of Information 12:54 14.02.2013

Re: .

Mene ste pogrešno interpretirali ali bitno je to što tačno kažete - javna ovlašćenja,bar po Ustavu, poveravaju se zakonom što je, razume se,slučaj i sa visokoškolskim ustanovama.O opravdanosti i razlozima poveravanja njima ili bilo kom drugom odlučuje zakonodavac.A izdavanje javnih isprava,kao što sam već dva puta rekao, nije jedino ovlašćenje koje je povereno visokoškolskim ustanovama.
niccolo niccolo 13:00 14.02.2013

Re: .

A izdavanje javnih isprava,kao što sam već dva puta rekao, nije jedino ovlašćenje koje je povereno visokoškolskim ustanovama.

Не знам на кога се односи одговор, али ако је на мене, да појасним да ја сматрам да ниједна ствар која је ”поверена” вшу није заиста везана за јавни интерес...
Freedom of Information Freedom of Information 13:07 14.02.2013

Re: .

да појасним да ја сматрам да ниједна ствар која је ”поверена” вшу није заиста везана за јавни интерес...
Nesporno imate pravo na svoje mišljenje nezavisno od činjenice da je ono u suprotnosti sa shvatanjima i trendovima koji dominiraju u modernom upravnom pravu.
predatortz predatortz 13:15 14.02.2013

Re: .

Freedom of Information
да појасним да ја сматрам да ниједна ствар која је ”поверена” вшу није заиста везана за јавни интерес...
Nesporno imate pravo na svoje mišljenje nezavisno od činjenice da je ono u suprotnosti sa shvatanjima i trendovima koji dominiraju u modernom upravnom pravu.


Ovo će biti zanimljivo

Otvorio sam čips i pivo
antioksidant antioksidant 13:26 14.02.2013

Re: .

.A izdavanje javnih isprava,kao što sam već dva puta rekao, nije jedino ovlašćenje koje je povereno visokoškolskim ustanovama.

рекли сте али друго што сте побројали или се не помиње у закону као јавно овлашћење или је индиректно повезано са вођењем регистра јавних исправа (диплома и индекса).
niccolo niccolo 15:00 14.02.2013

Re: .

Freedom of Information
да појасним да ја сматрам да ниједна ствар која је ”поверена” вшу није заиста везана за јавни интерес...
Nesporno imate pravo na svoje mišljenje nezavisno od činjenice da je ono u suprotnosti sa shvatanjima i trendovima koji dominiraju u modernom upravnom pravu.

У ком, на пример?
Freedom of Information Freedom of Information 16:47 14.02.2013

Re: .


У ком, на пример?

U svakom,bez izuzetka.Da ne nabrajam sad manje više sve zemlje EU pa dalje.. Za "seobu" niza funkcija iz čisto državnog sektora u sferu javno-privatnog partnerstva,čak i u sasvim "privatne" ruke moglo bi se reći da je nekakav "hit". Na "dnevnom redu" su i do skora nezamisliva razmišljanja čak i o poveravanju izvršenja krivičnih (zatvorskih)sankcija privatnom sektoru.
niccolo niccolo 16:56 14.02.2013

Re: .

Сад шириш причу на нешто о чему до сада нисмо разговарали. До сада смо причали о конкретним повереним овлашћењима факултетима. Конкретно оно што си ти навео у првом коментару у овом низу - издавање диплома и уверења и вођење евиденција о томе, нострификовање страних диплома и поништавање лажних. Све ове ствари се тичу једино онога који је завршио факултет и тог факултета на коме је овај завршио. И тичу се будућег послодавца тог који је завршио, што су све приватни односи између тих правних и физичких лица. То се најбоље види из следећег примера/питања - каква би практична разлика била када би диплома била приватна, а не јавна исправа? Ево, ако је могуће да нам објасните разлику на примерима председника Николића и саветника Тончева, и њихових диплома које су, по садашњем закону, јавне исправе...
Freedom of Information Freedom of Information 17:52 14.02.2013

Re: .

каква би практична разлика била када би диплома била приватна, а не јавна исправа?

Nikad ne vidim mnogo smisla u raspravljanju o pitanjima tipa - šta bi bilo kad bi bilo? Ali,hajde .., iako mogu da se složim sa Vama da ima situacija u kojima je čak i samo postojanje diplome irelevantno,odnosno bitno je onoliko koliko je poslodavcu bitno, ipak postoje limiti. Možete li npr. zamisliti "privatan odnos" između pretendenta na sudijsku ili tužilačku funkciju i "poslodavca"? Ali mislim da smo temu stvarno "iscedili"i da je vreme je završavamo.Pozdrav.
niccolo niccolo 18:47 14.02.2013

Re: .

Možete li npr. zamisliti "privatan odnos" između pretendenta na sudijsku ili tužilačku funkciju i "poslodavca"?

Ја бих ипак опет поновио питање - каква би практична разлика била када би диплома претедента на судијску или тужилачку фукцију била приватна, а не јавна исправа?

Ali mislim da smo temu stvarno "iscedili"i da je vreme je završavamo.

Мада можемо и да завршимо.
Freedom of Information Freedom of Information 19:23 14.02.2013

Re: .

Ја бих ипак опет поновио питање - каква би практична разлика била када би диплома претедента на судијску или тужилачку фукцију била приватна, а не јавна исправа?

Pa razlika je ili kardinalna ili je uopšte nema. Javne isprave,po definiciji, su isprave koje izdaju državni organi a drugi subjekti samo onda kad im država zakonom poveri to ovlašćenje. Ako odustanemo od toga,i hipotetički pređemo na teren privatnih isprava koje,po definiciji može slobodno emetivati svako onda je krajnja konsekvenca,da malo karikiram, da sami sebi pišemo diplome. A sad se definitivno odjavljujem.Pozdrav još jednom.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:17 14.02.2013

Re: .

Где је ту јавни интерес?


Sad se ja petljam u pravnu struku, ali mi se čini da ipak postoji javni interes.
U interesu javnosti jeste da zna, da bude sigurna, da iza neke diplome stoji određeno znanje onoga ko poseduje tu diplomu, da to nije tek papir koji se tiče samo onoga ko ga ima, onoga koga daje i eventualno poslodavca.
Zar nije interes svakog pojedinca da bude siguran da lekar poseduje diplomu, i da ona garantuje makar minimum znanja?
Ne može se to ticati samo poslodavca koji zapošljava lekara.
princi princi 20:52 14.02.2013

Re: .

U interesu javnosti jeste da zna, da bude sigurna, da iza neke diplome stoji određeno znanje onoga ko poseduje tu diplomu, da to nije tek papir koji se tiče samo onoga ko ga ima, onoga koga daje i eventualno poslodavca.
Zar nije interes svakog pojedinca da bude siguran da lekar poseduje diplomu, i da ona garantuje makar minimum znanja?

To i nije posao škole, to je posao strukovnih udruženja, tj esnafa koji treba da proveravaju te stvari. Škola čoveka samo uči da čita i piše, pravi posao i pravo znanje se stiče u praksi. Drugim rečima, škola je potreban ali ne i dovoljan uslov.

U principu bi to trebalo da sređuju osiguranjima: kad god neko treba da ti učini uslugu ti tražiš njegovu polisu tako da, ako nisi zadovoljan uslugama, možeš da naplatiš štetu. Lekari se tome žestoko opiru, ali izgleda da je to jedini način.
niccolo niccolo 21:10 14.02.2013

Re: .

U interesu javnosti jeste da zna, da bude sigurna, da iza neke diplome stoji određeno znanje onoga ko poseduje tu diplomu, da to nije tek papir koji se tiče samo onoga ko ga ima, onoga koga daje i eventualno poslodavca.
Ne može se to ticati samo poslodavca koji zapošljava lekara.

Могао бих се сложити. Али по трећи пут постављам питање тј. хајде да га модификујем - да ли ћеш бити сигурнији у то ако диплома има статус јавно исправе него у ситуацији када има статус приватне исправе (да не помињем председника Николића и саветника Тончева сад поново у овом контексту)?
arianna arianna 21:11 14.02.2013

Re: .

U interesu javnosti jeste da zna, da bude sigurna, da iza neke diplome stoji određeno znanje onoga ko poseduje tu diplomu, da to nije tek papir koji se tiče samo onoga ko ga ima, onoga koga daje i eventualno poslodavca.
Zar nije interes svakog pojedinca da bude siguran da lekar poseduje diplomu, i da ona garantuje makar minimum znanja?
Ne može se to ticati samo poslodavca koji zapošljava lekara.



Obzirom da je zvanično uvedena inkluzija, podrazumeva se da osoba može da stekne diplomu neke osnovne i srednje škole po IOP-u u zavisnosti od svojih sposobnosti i da to ekspilicitno nigde ne stoji na diplomi. Znači, da će tako obrazovan kadar biti potpuno ravnopravan/a prilikom zapošljavanja kao i oni koji su učili po redovnom nastavno obrazovnom progamu.

Neki su otišli i korak dalje, pa konstatuju da ćemo kroz par godina imati lekare, mašince, građevinare itd koji će svoje diplome sticati na ovaj način. O kvalitetu i stečenom znanju, retko ko danas polemiše

hoochie coochie man hoochie coochie man 22:00 14.02.2013

Re: .

да ли ћеш бити сигурнији у то ако диплома има статус јавно исправе него у ситуацији када има статус приватне исправе


E to je već finesa do koje nisam siguran da li dobacujem "zrdavo-razumski" što kaže domaćin.

Razlika izmeđnu privatnog i javnog statusa?

Ako privatni status isprave znači da je to šta piše u ispravi, i to da li se ona uopšte poseduje, privatna stvar onoga ko je ima ili nema, koju on može ali ni ne mora da daje nikome na uvid, jer je privatna stvar, onda davanje privatnog statusa diplomama, meni na to liči, znači i obesmišljavanje diploma.

U tom slučaju bi stvarno bilo besmisleno traziti od fakulteta da objavljuju te informatore o radu, i čak bi bilo nevažno da li postoje ikakvi nastavni programi ili kriterijumi, ne bi bilo potrebe za akreditacijom, sve bi se to moglo prepustiti dogovoru između studenta i fakulteta, jer je u pitanju njihov privatni aranžman oko dobijanja neke privatne stvari.



да не помињем председника Николића и саветника Тончева сад поново у овом контексту


Mislim da je to dobar primer za tezu da diplome ipak nisu i ne treba da budu privatna stvar.
Jer ako jesu, onda se njima ništa ne bi imalo zameriti.
Imaju privatne diplome kakve oni misle da im najviše odgovaraju, a pošto je to njihova privatna stvar to se nikoga ne tiče.

Milim mogli bi da se zezamo kako su im diplome loše, kako nemaju ukusa da izaberu, slično kao što možemo da se zezamo oko načina oblačenja recimo, ili oko Tomine rakije, da li je dobra ili ne, ali ovo sa njihovim diplomama je mnogo ozbiljnija stvar od toga upravo zato što nije u pitanju privatna stvar.


U principu bi to trebalo da sređuju osiguranjima: kad god neko treba da ti učini uslugu ti tražiš njegovu polisu tako da, ako nisi zadovoljan uslugama, možeš da naplatiš štetu. Lekari se tome žestoko opiru, ali izgleda da je to jedini način.


Ovo da, s tim se slažem, jasno je da posedovanje diplome ne znači autoamtski i potvrdu potrebnog nivoa znanja, napisah i gore da smatram da diplome moraju da garantuju minimum znanja.
Jer ako ni to ne garantuju onda su nepotrebne.
Onda bi se moglo prepustiti tim komisijama esnafskih udruženja da daju dozvole po njihovom kriterijumu koji ne bi obavezno sadržavao i posedovanje diploma.
Ili bi se svakome ko obezbedi tu polisu ili neku bankarsku garanciju za kvalitet usluga, moglo prepustiti da te usluge pružaju, pa ako loše rade propašće.
Ali da li je to dopustivo u zdravstvenim uslugama, ili je država ipak dužna da građanima obezbedi kakvu takvu garanciju da če ih lečiti neko stručan makar na najosnovnijem nivou?
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:09 14.02.2013

Re: .

Obzirom da je zvanično uvedena inkluzija, podrazumeva se da osoba može da stekne diplomu neke osnovne i srednje škole po IOP-u u zavisnosti od svojih sposobnosti i da to ekspilicitno nigde ne stoji na diplomi.


Inkluzija jeste kompleksna stvar, tiče se i tog aspekta o kom ti pričaš, dobijanje istog formalnog statusa po različitim kriterijumima, ali se tiče i aspekta druge vrste, uključivanja pojedinaca u društvo koji su bili iz njega isključeni.
Šta ima veću težinu teško je proceniti.

Ali pošto kod zapošljavanja diploma ipak nije jedini kriterijum, to se na tom nivou ipak vrši selekcija.
niccolo niccolo 22:25 14.02.2013

Re: .

Razlika izmeđnu privatnog i javnog statusa?

Па суштински никакав. Теоретски, јавна исправа (значи она коју је издао неко ко има јавно овлашћење) доказује оно што у њој пише. Значи у поступку се мора узети да је то што пише истина, а код приватне може да се узме али и (теоретски) не мора. Опет, могуће је доказивати да оно што пише у јавној исправи није истина. Е сад, дође код тебе као правника у министарству или у влади премијер Дачић и каже треба да именујемо Тончева за саветника. Ти погледаш и видиш да за то место мора да се има висока стручна спрема. Позовеш Тончева и кажеш дај бато диплому. Он да диплому која је јавна исправа. Нема никог ко такође учествује у поступку ко би оспоравао да је то што пише у дипломи тако, ти мораш да узмеш да он стварно има високо стручну спрему, значи испунио је услов, може да се именује. Међутим, он да диплому која је приватна исправа. Теоретски у том случају можеш и да закључиш да он у ствари нема високу стручну спрему и да не испуњава услов, али на основу чега ћеш ти тако нешто да закључиш, јавило ти се? У свему томе је суштина да проблем са Тончевим није у томе да ли му је диплома приватна или јавна исправа већ да ли је човек заиста испунио услов за именовање или није. Он, по свему судећи, није на законит начин дошао до дипломе и исти закључак би био и да је та његова фејк диплома приватна исправа и да је јавна. Зато он и његова диплома јесу добар пример - какав квалитет је ово друштво добило тиме што је његова диплома јавна исправа, осигурали смо да није набављена за кинту већ да је човек марљиво студирао 4 године?
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:42 14.02.2013

Re: .

осигурали смо да није набављена за кинту већ да је човек марљиво студирао 4 године?


Nismo naravno, ozbiljni smo ljudi, znamo gde smo.
Ali naš problem je u tome što Ivice i Tome tako dolaze do javnih isprava, a njega nećemo rešiti davanjem privatnog statusa diplomama.

To bi bilo prilagođavanje stanju, a ne menjanje.
Nešto u smislu, kad je već tako da diploma ionako ništa ne dokazuje, a na žalost ovakvi kakvi si Ivica i Toma i njihovi papirići bacaju sumnju i na sve ostale diplome, hajde onda da to proglasimo privatnim stvarima, da ih bagatelišemo, i da tražimo druge načine da proveravamo stručnost.



niccolo niccolo 22:53 14.02.2013

Re: .

Ali naš problem je u tome što Ivice i Tome tako dolaze do javnih isprava, a njega nećemo rešiti davanjem privatnog statusa diplomama.

Ја уопште не покушавам да решим проблем Ивице и Томе

Ја питам зашто смо издавање диплома и вођење евиденција о томе прогласили за нешто што је питање државе и онда пренели то овлашћење на факултете.* Држава треба да успостави систем (путем акредитације) који ће да осигура како самој држави тако и послодавцима да неко ко донесе диплому неког факултета поседује одређено знање из области за коју држи диплому, а само издавање дипломе и вођење евиденције о томе коме је све диплoма издата је ствар онога ко издаје диплому.


* Ја верујем да то вуче још из социјализма када су сви универзитети били државни и онда се то схватало као државно питање...плус многи од нас** и даље верују (и поред тога што живе у Србији) како од онога што долази од приватника треба стално зазирати док је оно што долази од државе апсолутно екстра јер држава брине о свима нама и ако дамо држави да се бави тиме онда ће то бити обављено на одговарајући начин, а приватници ће то лоше да воде.

** а рекао бих и ти јер видим да препуштање нечега приватницима проглашаваш за багателисање
antioksidant antioksidant 22:58 14.02.2013

Re: .

Ја уопште не покушавам да решим проблем Ивице и Томе

нисам знао да ивица и тома имају проблема
niccolo niccolo 23:00 14.02.2013

Re: .

antioksidant
Ја уопште не покушавам да решим проблем Ивице и Томе

нисам знао да ивица и тома имају проблема

Па видиш да криминалци хоће да им сјебу превозно средство...
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:05 14.02.2013

Re: .

Држава треба да успостави систем (путем акредитације) који ће да осигура како самој држави тако и послодавцима да неко ко донесе диплому неког факултета поседује одређено знање из области за коју држи диплому,


Pa to sve vreme i govorim.
A kako taj sistem da uspostavi ako nema kontrolu nad tim šta soji iza diplome, ili smaraš da država ima pravo da kontroliše i privatan život građana i njegove privatne stvari?
рекао бих и ти јер видим да препуштање нечега приватницима проглашаваш за багателисање


Privatan ili javni status neke isprave, i privatni sektor, nemaju mnogo zajedničkog, tako da...dobar pokušaj, ali :)
niccolo niccolo 23:08 14.02.2013

Re: .

Privatan ili javni status neke isprave, i privatni sektor, nemaju mnogo zajedničkog,

Како сад немају, па то је основна разлика - јавну исправу издају они који имају какво јавно овлашћење, а приватну сви они који немају.

A kako taj sistem da uspostavi ako nema kontrolu nad tim šta soji iza diplome

Како нема контролу, а чему служи акредитација итд.? Контрола се успоставља тако што диплому прогласиш за јавну исправу? Шта си тиме изконтролисао?
antioksidant antioksidant 23:10 14.02.2013

Re: .

Контрола се успоставља тако што диплому прогласиш за јавну исправу? Шта си тиме изконтролисао?

да су све таксе наплаћене
arianna arianna 23:13 14.02.2013

Re: .

niccolo
antioksidant
Ја уопште не покушавам да решим проблем Ивице и Томе

нисам знао да ивица и тома имају проблема

Па видиш да криминалци хоће да им сјебу превозно средство...


ja uopšte ne kapiram šta će ljudima diploma bez porikrića i znanja, kad ionako diplome nisu presudne za obavljanje nekih poslova...državničkih, na primer

poštenije je recimo reći "nemam završenu srednju školu/fakultet", nego se "ispaljivati" nekim uličnim znanjem




hoochie coochie man hoochie coochie man 23:13 14.02.2013

Re: .

Како сад немају, па то је основна разлика - јавну исправу издају они који имају какво јавно овлашћење, а приватну сви они који немају.


A mogu li privatnici da dobiju ovlašćenje da izdaju javnu ispravu?
Mogu.
Evo postoje privatne firme koje izdaju registarcione nalepnice, dakle ne ide se u SUP, već u privatnoj firmi se registruje automobil i tu na licu mesta se dobije nalepnica koja je nesporno javna isprava.
Контрола се успоставља тако што диплому прогласиш за јавну исправу? Шта си тиме изконтролисао?

Tako si dobio pravo da kontrolišeš.
Da kontrolišeš ceo proces do samog izdavanja nekog papira.
Ako kontrolišeš privatnu stvar to je osetljivije.
A šta bi se dobilo, koja je prednost ako bi diplome imale privatan status*
niccolo niccolo 23:18 14.02.2013

Re: .

A mogu li privatnici da dobiju ovlašćenje da izdaju javnu ispravu?
Mogu.
Evo postoje privatne firme koje izdaju registarcione nalepnice, dakle ne ide se u SUP, već u privatnoj firmi se registruje automobil i tu na licu mesta se dobije nalepnica koja je nesporno javna isprava.

Наравно да могу. Какве то везе има сад с нашим дијалогом?

Tako si dobio pravo da kontrolišeš.

Апсолутно не. Право да контролишеш добијеш тако што пропишеш које све критеријуме морају да испуњавају, па да морају да се акредитују и да се то проверва с времена на време. И онда провераваш...

A šta bi se dobilo, koja je prednost ako bi diplome imale privatan status

У томе што се таквим решењем држава не меша у оно што државу не би требало да занима - рецимо да тера факултете који сами немају осећај да је значајно да објављују информаторе (види Принцијев коментар на ту тему) да објављују информаторе
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:32 14.02.2013

Re: .

акве то везе има сад с нашим дијалогом?


E jbg pa kako nema.

Ti mi spočitaš da imam nešto protiv privatnika (proglašavam za bagatelisanje sve što se prepusti njima), ja kažem da davanje privatnog ili javnog statusa diplomama i privatan sektor nemaju nikkve veze, jer i privatan sektor može da izdaje javne isprave, ti na to ustvrdiš kako te dve stvari imaju i te kakve veze.

Pa daj da to raspravimo.

Ako privatnici mogu izdavati javne isprave, da li je zalaganje za javni status diplome znači i negativan stav prrema privatnicima?

a dalje
kažeš

И онда провераваш...

a potom

е би требало да занима - рецимо да тера факултете који сами немају осећај да је значајно да објављују информаторе


A da li je jedan od načina proveravanja i to da se fakulteti obavežu da stavljaju na uvid te informatore?
niccolo niccolo 23:38 14.02.2013

Re: .

Ako privatnici mogu izdavati javne isprave, da li je zalaganje za javni status diplome znači i negativan stav prrema privatnicima?

Приватници могу да издају јавне исправе само ако им се пренесе неко јавно овлашћење, без тога издају приватне исправе. 99% приватника нема никакво јавно овлашћење и према томе било какве исправе да они издају то су приватне исправе.

A da li je jedan od načina proveravanja i to da se fakulteti obavežu da stavljaju na uvid te informatore?

Није. Шта ћеш да утврдиш на основу тога што неки факултет има информатор, а да је значајно за питање квалитета тог факултета?
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:53 14.02.2013

Re: .

99% приватника нема никакво јавно овлашћење и према томе било какве исправе да они издају то су приватне исправе.


U redu, fakulteti su među tih 1 posto i to je za ovaj slučaj o kom pričamo dovoljno.
Шта ћеш да утврдиш на основу тога што неки факултет има информатор, а да је значајно за питање квалитета тог факултета?


Recimo njegovo finansiranje, broj upisnih studenata, broj izdatih diploma...
ne znam tačno šta sadži taj informator, tj koje podatke su fakupteti dužni da obnjavljuj u njemu, ali i te kako ima šta da se proverava kako bi se utvrdio kvalitet rada.
A šta si ti podrazumevao pod "И онда провераваш." ?
niccolo niccolo 00:03 15.02.2013

Re: .

U redu, fakulteti su među tih 1 posto i to je za ovaj slučaj o kom pričamo dovoljno.

Па онда нисмо морали да разменимо оволико коментара, ја сам још рано поподне у разговору са Шабићем рекао да није спорно да тренутно тако пише, а да ја само тврдим да не треба да пише.

ne znam tačno šta sadži taj informator, tj koje podatke su fakupteti dužni da obnjavljuj u njemu, ali i te kako ima šta da se proverava kako bi se utvrdio kvalitet rada

Ово је кључни део коментара. Не спорим ја да можда држава Србија проверава квалитет факултета читањем информатора, али јадна држава којој је то битан извор.

A šta si ti podrazumevao pod "И онда провераваш." ?

Па да провераваш да ли испуњава услове које си прописао, за рад и акредитацију. Али не читањем информатора, информатор је намењен корисницима услуга (ево ти линк за информатор једног суда рецимо), а не држави да би она из њега контролисала испуњеност услова.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:20 15.02.2013

Re: .

ne znam tačno šta sadži taj informator,

Ово је кључни део коментара



Opet caka slična onoj o odnosu prema privatnicima :)

To što ja ne znam tačno šta je predviđeno da se objavljuje ne znači da su predvuđene nebitne stvari iz kojih se ništa ne može zaključiti.
A ako su takve i predviđene, to ne znači da informator treba ukinuti već da ga treba popraviti.
Letimičnim pogledom na sadržaj onog informatora suda se vidi da tu ima dosta stvari iz kojih se može videti kako sud radi, ako je slično i sa fakultetima onda se i o njima može steći uvid o radu.

O trošenju budžeta recimo, o aktivnostima pojedinih odeljenja, angažovanju pojedinih profesora (sudija u ov omsučaju)
а да ја само тврдим да не треба да пише.


A osim toga da se fakulteti ne bi cimali da objavljuju inforamtore, ima li još neki razlog da ne piše?

I da, nemaš ništa protiv da država proverava privatne stvari građana?

niccolo niccolo 09:28 15.02.2013

Re: .

A osim toga da se fakulteti ne bi cimali da objavljuju inforamtore, ima li još neki razlog da ne piše?

А имаш ли ти било који разлог да пише? Због чега се стално приватници приморавају на неке обавезе од којих не постоји корист већ само додатни трошак за приватнике.

I da, nemaš ništa protiv da država proverava privatne stvari građana?

Не знам на основу које моје реченице си ово закључио, ја сам веома јасан - држава треба да проверава само оно што се тиче државе, а то је да факултет испуњава услове за обављање делатности и акредитацију. Не видим које приватне ствари грађана ће држава проверавати провером ове две ствари.

Letimičnim pogledom na sadržaj onog informatora suda se vidi da tu ima dosta stvari iz kojih se može videti kako sud radi

Корисник услуга суда може да види. Не би никако ваљало да судски органи процењују резултате судија или (у оквиру реформе која се код спроводи сваке две године) потребу за неким судом/судском јединицом на основу информатора.
hoochie coochie man hoochie coochie man 15:03 15.02.2013

Re: .

А имаш ли ти било који разлог да пише?


Naravno
Ako diploma ima status javnog dokumenta onda javnost, država, ima prava i mogućnosti da proverava njenu validnost, a validnost diplome se tiče svih građana, često i pojedinaca direktno.
Не видим које приватне ствари грађана ће држава проверавати провером ове две ствари.


Vratimo se na primer Ivice Tončeva.
Odakle tebi, meni, a posebno državi pravo da polemišemo i proveravamo nešto što je njegova privatna stvar?
A ako je to javna stvar onda to pravo itekako imamo i ti i ja i država.

Zalažeš li se, pod jedan, za opciju da niko, a posebno država, nema pravo da proverava validnost diplome građanina Ivice Tončeva, ili diploma dobijenih na Pravnom u Kragujevcu, ili bilo kojih drugih diploma jer su to privatne stavri građana,
ili, pod dva, zalažeš li se za opsiju da država ima pravo da kontroliše privatan život svojih građana?

Jedna od te dve opcije su neminovne u slučaju da diploma ima privatan status.

Корисник услуга суда може да види.

I bilo ko koga zanima.
Не би никако ваљало да судски органи процењују резултате судија или (у оквиру реформе која се код спроводи сваке две године) потребу за неким судом/судском јединицом на основу информатора.

Ne bi bilo u redu da to čine samo na osnovu informatora, ali je u redu i poželjno, da neke, makar najosnovnije informacije koje im trebaju za tu ocenu budu "transperentne", lako dostupne, i da se fakultet obaveže da makar njih sam istakne.
niccolo niccolo 17:54 15.02.2013

Re: .

a validnost diplome se tiče svih građana

Апсолутно се не тиче. Ево мене првог се уопште не тиче твоја диплома, ни да ли си је стекао на законит или незаконит начин, нити шта радиш сад са њом (ово задње све до момента када се испуне услови из 2. доле, онда почне да ме се тиче). Тичу ме се две ствари:

1. да будем сигуран да факултет с кога ми долази потенцијални запослени пружа својим студентима основу која је довољна да се на њу даље успешно надограђује пракса, да је исти случај са запосленима код оних чију робу односно услуге користим, као и то да тај исти запослени који се не запосли код мене него у државној служби има основу која ће омогућити да прописе примењује (и обавља други рад) у интересу друштва у целини. Кад смо код тога, да ли знаш шта је предмет акредитације факултета, шта се проверава?

2. да те тужилаштво гони ако си (а) диплому стекао на незаконит начин, а онда (б) ту диплому искористио да стекнеш (б1) позицију која је плаћена из буџета, односно (б2) позицију за коју немаш знања која су потребна за ту позицију због чега доводиш у опасност људе и имовину; а без дипломе не би могао да стекнеш ту позицију. Верујем да сам овим одговорио и на питање одакле мени право да полемишем о Тончеву - не бих полемисао о њему да није стекао позицију која се плаћа из буџета.

Другим речима, живиш у погрешном уверењу да је неопходан услов да диплома буде јавна исправа да би било могуће да неко контролише њену валидност (отуда и погрешно уверење, у питању о залагању за опције 1 или 2, да постоје само те две опције). Друштво само у посебним случајевима има интерес да провери валидност дипломе, а и у тим случајевима не због саме дипломе као дипломе већ због онога што си урадио злоупотребљавајући је. Односно, још другијим речима, држава нема право да проверава приватне ствари појединаца, све док појединци не учине нешто што утиче и на друштво (рецимо постану саветници премијера).
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:41 15.02.2013

Re: .

Другим речима, живиш у погрешном уверењу да је неопходан услов да диплома буде јавна исправа да би било могуће да неко контролише њену валидност

Dakle postoji potreba da se taj dokument nekako kontroliše.

Ok, ako nije neophodno da nešto bude javno da bi se kontrolisalo, pošto se, po tvom sudu, može kontrolisati i privatno, onda se mora dopustiti državi da kontroliše privatnu dokumentaciju građana.

Diplome, fakultetske ili one dobijene na ribolovačkim takmičenjima npr, privatnu prepisku sa članovima porodice ili sa ljubavnicama, privatne fotografije....sve je to privatna doklumentacija, pa ako može jedan privatan dokument da bude kontrolisan zašto ne bi i neki drugi?
niccolo niccolo 19:46 15.02.2013

Re: .

Ok, ako nije neophodno da nešto bude javno da bi se kontrolisalo, pošto se, po tvom sudu, može kontrolisati i privatno, onda se mora dopustiti državi da kontroliše privatnu dokumentaciju građana.

Diplome, fakultetske ili one dobijene na ribolovačkim takmičenjima npr, privatnu prepisku sa članovima porodice ili sa ljubavnicama, privatne fotografije....sve je to privatna doklumentacija, pa ako može jedan privatan dokument da bude kontrolisan zašto ne bi i neki drugi?

Ама, брате, јеси ли ти способан да схватиш написано или ниси? Ја сад стварно сумњам у твоју интелигенцију. Каква јебена приватна преписка, јеси ли ти разумео и једну реч коју сам ја написао на овом блогу?
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:53 15.02.2013

Re: .

Ама, брате, јеси ли ти способан да схватиш написано или ниси? Ја сад стварно сумњам у твоју интелигенцију. Каква јебена приватна преписка, јеси ли ти разумео и једну реч коју сам ја написао на овом блогу?


Šta je Nicolo,
Ne ide više odbrana budalaštine koju si, PRAVNIČE, napisao pa bi da vređaš.
Može i tako.

Каква јебена приватна преписка,

Privatna PRAVNIČE, privatna.
Pošto je i to privatna dokumentacija, a ti u tu grupu, privatne dokumentacije, guraš i fakultetske dipolome, onda se sve to nalazi u istoj kategoriji.
Ima li država prava da kontrološe privatnu dokumentaciju građana ili ne?
Ili postoje stepeni privatnosti privatne dokumetacije građana?
Možda privatna strogo poverljiva, privatna poverljiva i privatnojavna, pa pojednoj kategoriji držva može da prčka a po drugoj ne.

Pravniče.
niccolo niccolo 20:09 15.02.2013

Re: .

Ne ide više odbrana budalaštine koju si, PRAVNIČE, napisao pa bi da vređaš.

У чему се састоји вређање, потпуно је природно запитати се о интелигенцији човека који није способан да схвати написано.

Ја напишем да држава треба да провери диплому ако - си (а) диплому стекао на незаконит начин, а онда (б) ту диплому искористио да стекнеш (б1) позицију која је плаћена из буџета, односно (б2) позицију за коју немаш знања која су потребна за ту позицију због чега доводиш у опасност људе и имовину; а без дипломе не би могао да стекнеш ту позицију.

А ти из тога извучеш закључак да држава може да контролише било коју приватну документацију грађана. Који си логичку операцију користио да би из онога што сам ја написао дошао до свог закључка? Да ли си у стању да опишеш тај мисаони процес који из моје тврдње доводи до твог закључка?

hoochie coochie man hoochie coochie man 20:11 15.02.2013

Re: .

Ја напишем да држава треба да провери диплому


Dakle proverava privatnu dokumentaciju.
Šta još nije jasno?
Ako proverava jedan privatni dokument zašto ne bi i drugi?
niccolo niccolo 20:15 15.02.2013

Re: .

Ako proverava jedan privatni dokument zašto ne bi i drugi?

Зато што не постоји основ да проверава и други. А кад постоји основ, рецимо када се сумња да је Мишко учинио кривично дело, онда се проверавају и уговор о зајму, и одакле паре за тај зајам и гомила разноразних других приватних докумената...Или ти тврдиш да држава не сме ни у једном случају да проверава ниједан приватни документ?
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:31 15.02.2013

Re: .

Или ти тврдиш да држава не сме ни у једном случају да проверава ниједан приватни документ?


Tvrdim da može da proverava samo u posebnim situacijama, a čak verujem, to ćeš ti preciznije rečći, da te provere mogu da se rade samo na osnovu sudskog naloga.
E sad, da li fakultetske diplome treba svrstati u kategoriju za čiju proveru je potreban sudski nalog je ono o čemu razgovaramo.

Ja mislim da one ne treba da budu u toj kategoriji, već u nekoj čija provera je uvek legalna i laka, dakle da budu svrstane u kategoriju javne isprave.
niccolo niccolo 20:35 15.02.2013

Re: .

Ja mislim da one ne treba da budu u toj kategoriji, već u nekoj čija provera je uvek legalna i laka, dakle da budu svrstane u kategoriju javne isprave.

Због чега је интерес друштва да провера дипломе буде ”увек легална и лака”*? На који начин се отежава провера дипломе ако није јавна исправа у односу на проверу дипломе као јавне исправе?

* шта значи ово увек легална, провере оних првих нису увек легалне?

Tvrdim da može da proverava samo u posebnim situacijama

Па и ја тврдим да диплома може да се проверава само у посебним ситуацијама, када је конкретна диплома услов за неку позицију, а појави се сумња у диплому некога ко је ту позицију заузео. У којим другим случајевима би ти желео да се дипломе проверавају, и са каквим циљем?
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:54 15.02.2013

Re: .


шта значи ово увек легална

Da je legalno proveriti nečiju diplomu i bez sudskog naloga.
а појави се сумња у диплому некога ко је ту позицију заузео.


I da svako ko posumnja može da sazna da li je ta diploma validna.
Da novinar, građanin, recimo kontaktira fakultet, i da ovi moraju da mu daju podatke da li je diploma izdata, kad, na čije ime i ostalo.
To nesme da se dopusti kad se o ostaloj privatnoj dokumentaciji radi.
O recimo zdravstvenom kartonu, o prepisci, o bankovnim računima.

niccolo niccolo 20:57 15.02.2013

Re: .

I da svako ko posumnja može da sazna da li je ta diploma validna.
Da novinar, građanin, recimo kontaktira fakultet, i da ovi moraju da mu daju podatke da li je diploma izdata, kad, na čije ime i ostalo.

Ево ја у овом тренутку из чисте досаде посумњам у твоју диплому, и теби је сасвим ок да лепо позовем факултет и тражим те податке од њих и да су они дужни да ми их дају? Иако се ти не бавиш ничим што је од некаквог интереса за било кога осим за тебе и оне које од тог бављења храниш?
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:05 15.02.2013

Re: .

во ја у овом тренутку из чисте досаде посумњам у твоју диплому, и теби је сасвим ок да лепо позовем факултет и тражим те податке од њих и да су они дужни да ми их дају?


Da.
Sad da li bi fakultet tražio neku taksu za tu informaciju (veruejm da bi jer oni za sve traže neke takse) ili bi ti je dao na, halo, dobar dan, ne znam, ali ne sme ta informacija biti tajna.
A kod privatne dokumentacije ima razloga da informacije budu tajne.



niccolo niccolo 21:08 15.02.2013

Re: .

ali ne sme ta informacija biti tajna.

Због чега, зашто је тај податак толико значајан да ја могу да малтретирам било ког појединца тражећи податке о његовој дипломи без икаквог основа?
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:25 15.02.2013

Re: .

бог чега, зашто је тај податак толико значајан да ја могу да малтретирам било ког појединца тражећи податке о његовој дипломи без икаквог основа?


Pa tebe verovatno ne zanima moja diploma, ali nekoga sigurno zanima nečija.
Recimo neko konkuriše za posao, bude primnjen neko drugi, obaj prvi posumnja, li eto hoće tek tako da proveri da li je sve u redu, zar to nije dovoljan razlog da mu se omogući uvid bez ikakve posebne procedure?
I još dosta mogućuih realnih situacija.

A ako bi to bila privatna stvar morala bi da postoju vrlo ozbiljna procedura da jedan građanin proverava privatne podatke drugoga.
niccolo niccolo 21:28 15.02.2013

Re: .

A ako bi to bila privatna stvar morala bi da postoju vrlo ozbiljna procedura da jedan građanin proverava privatne podatke drugoga.

Управо тако и треба да буде. Овај који није примљен на конкурсу, ако посумња, може да поднесе жалбу, као и кривичну пријаву полицији и то је пут којим ствари треба да иду. А не да се њему дају приватни подаци о неком трећем...
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:36 15.02.2013

Re: .

А не да се њему дају приватни подаци о неком трећем...


Sjajan način da se primaju sestričine i švalerke.
Ko se hoće da se žali i da proverava ima bogme da se pomuči, da se načeka, da dobijemo još prostora da ga ometamo, a i da ga košta.

A ako je diploma javna isprava onda to sve ide lakše.
Što to onda ne bismo olakšali?


niccolo niccolo 21:39 15.02.2013

Re: .

A ako je diploma javna isprava onda to sve ide lakše.

Ја и даље тврдим да живиш у погрешном уверењу. Уосталом, диплома је сада јавна исправа и онолико спречених запошљавања сестричина и швалерки да можемо да се поносимо тиме.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:44 15.02.2013

Re: .

Уосталом, диплома је сада јавна исправа и онолико спречених запошљавања сестричина и швалерки да можемо да се поносимо тиме.


Ma tu se slažemo.
I sad pored toga što je javna ima svega i svačega, a zamisli tek da je to tajna, da je privatna stvar. Samo bi im olakšali manipulisanje.

A ne znam šta bi tebi smetalo da svako ima pravo da proveri da li si regularno diplomirao ili si smuvao diplomu?
niccolo niccolo 21:47 15.02.2013

Re: .

A ne znam šta bi tebi smetalo da svako ima pravo da proveri da li si regularno diplomirao ili si smuvao diplomu?

Зато што је то неоправдано задирање у приватне ствари грађана и није у складу с људским правима.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:12 15.02.2013

Re: .

Зато што је то неоправдано задирање у приватне ствари грађана и није у складу с људским правима.


Sad bi opet trebali u krug o tome da li imam pravo da znam li je čovek koji treba da me leči dovoljno obrazovan za to, ili je to njegova privatna stvar.
niccolo niccolo 22:14 15.02.2013

Re: .

hoochie coochie man
Зато што је то неоправдано задирање у приватне ствари грађана и није у складу с људским правима.


Sad bi opet trebali u krug o tome da li imam pravo da znam li je čovek koji treba da me leči dovoljno obrazovan za to, ili je to njegova privatna stvar.

А ти пре него што одеш код доктора позовеш медицински факултет и тражиш податке о његовој дипломи?
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:40 15.02.2013

Re: .

А ти пре него што одеш код доктора позовеш медицински факултет и тражиш податке о његовој дипломи?


Uglavnom ne, ali ako bih iz nekog razloga to hteo da učinim, trebalo bi mi onemogućiti, jer je to privatna stvar tog čoveka koji se pretstavlja kao doktor?

niccolo niccolo 22:44 15.02.2013

Re: .

Uglavnom ne, ali ako bih iz nekog razloga to hteo da učinim, trebalo bi mi onemogućiti

Баш тако.

jer je to privatna stvar tog čoveka koji se pretstavlja kao doktor?

Не, него је то податак о личности, а свако има право на заштиту података о личности, што подразумева да не може баш свако, кад нема паметнија посла, да добија податке о личности других људи. А ти ако сумњаш у тог доктора тражиш другог. Или одеш у другу здравствену установу. А у исто време поднесеш и кривичну пријаву против тог у кога сумњаш и онда полиција провери.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:59 15.02.2013

Re: .

Не, него је то податак о личности


Podatak o ličnosti koji mu daje mogućnost da utiče na moj život?
Čudna neka ličnost.
Ne tražim ja podatke o njegovim DNK ili adresu stana, već da li je stručan da me leči.

A što onda i vozačka dozvola ne bi bila privatan dokument?
Šta ko ima da zna da li je neko položio vozački ispit kad već nije važno da se zna da li je neko završio fakultet, ima čovek polisu, pa ako nešto pogreši platiće.
niccolo niccolo 23:02 15.02.2013

Re: .

Šta ko ima da zna

Па ко има право да зна тј. тражи нечију возачку дозволу?

п.с.
Podatak o ličnosti koji mu daje mogućnost da utiče na moj život?

Не даје му тај податак могућност да утиче на твој живот већ то што га је неко запослио на том месту

već da li je stručan da me leči.

Па добро, питаш га и он ти покаже диплому. Или одбије да ти покаже и ти кажеш нећу да се лечим код тебе...
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:22 15.02.2013

Re: .

Hajd da doguramo do stotke makar :)
Па ко има право да зна тј. тражи нечију возачку дозволу?

Znači li to da je i vozačka dozvola privatan ili je ipak javni dokument?
drugo,

ako nekome daš vozilo, a taj nema dozvolu, mislim da si i ti u prekršaju?
Grešim li?
Ako ne grešim, znači da moraš da mu tražoš dozvolu pre nego što mu daš vozilo. ili da znaš da je poseduje.
Не даје му тај податак могућност да утиче на твој живот већ то што га је неко запослио на том месту


Dakle tome ko ga zaposlio moram da verujem na reč da me leči neko ko to zna to da radi?

Па добро, питаш га и он ти покаже диплому. Или одбије да ти покаже и ти кажеш нећу да се лечим код тебе...


Dakle uzmi ili ostavi, da proveriš ne možeš, prepueti mu see pa šta ti bog da, možda češ imati sreće da te leči i stvarni doktor.


niccolo niccolo 23:27 15.02.2013

Re: .

ako nekome daš vozilo, a taj nema dozvolu

Не разумем на кога сад мислиш, ко му да возило а зна да нема дозволу?

Dakle tome ko ga zaposlio moram da verujem na reč da me leči neko ko to zna to da radi?

А иначе за свакога од кога купујеш неку робу или ти пружа неке услуге тражиш диплому? Водоинсталатера, аутомеханичара, рачуновођу, адвоката? Хајде кад смо код адвоката - јеси ли некад узимао адвоката за нешто и ако јеси, да ли си му прво тражио да ти покаже да је заиста адвокат?

Dakle uzmi ili ostavi, da proveriš ne možeš, prepueti mu see pa šta ti bog da, možda češ imati sreće da te leči i stvarni doktor.

Јебига, сад си кренуо у патетику...
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:43 15.02.2013

Re: .

Не разумем на кога сад мислиш, ко му да возило а зна да нема дозволу?

Da, tebi neko traži kola, ti mu ih daš, on npr napravi udes, ispostavi se da nema dozvolu, da li si ti napravio prekršaj što si mu dao kola kad on nema dozvolu?

еси ли некад узимао адвоката за нешто и ако јеси, да ли си му прво тражио да ти покаже да је заиста адвокат?


jesam i naravno da mu nisam ztražio diplomu.
Znao sam čoveka jbg, znam da je ima.
Radi s eo tome da li omogućiti ili sprečiti da se proveri stručnost nekih ljudi koji rade neke poslove.
Јебига, сад си кренуо у патетику..

Pa na to se svodi :)
janeznam janeznam 12:07 14.02.2013

.

Danas je stigao Vas dopis na Fakultet na kojem sam zaposlena. Bilo je interesantno posmatrati lice rukovodioca dok ga je citao.
Freedom of Information Freedom of Information 12:18 14.02.2013

Re: .

Mogu da zamislim.Mogao bih i da se nasmejem,samo,na žalost, stvar nije za smejanje. Ali zato mogu da Vas zamolim -ako ste u poziciji,pomozite mu.To je i u interesu "kuće" u kojoj radite i u širem interesu.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:20 14.02.2013

Re: .

Danas je stigao Vas dopis na Fakultet na kojem sam zaposlena. Bilo je interesantno posmatrati lice rukovodioca dok ga je citao.




Strašno je to što je, maltene svaki put kada sam zahtev za nekim informacijama poslala nekom "nižem" državnom organu (tipa zdravstvena ustanova, osnovna škola, itd), taj moj zahtev pre svega imao edukativnu ulogu. Umesto da zahtev bude dočekan sprovođenjem zakona na koji se poziva, on je pre svega bio inicijalna kapisla da pravnici po tim ustanovama uopšte saznaju da postoji Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, te ga iščitaju. Strašno je i to da, nakon što ga iščitaju, umesto da po njemu postupe, oni bukvalno uvek kreću da ga kreativno tumače kako njima odgovara, i da pozivanjem na njegove stavke insistiraju na odbijanju mog zahteva. Onda kreće II semestar njihove edukacije: kroz reakciju kancelarije Poverenika na moju žalbu, oni konačno nauče šta sve od informacija nije službena tajna, i mora se dati javnosti na uvid.

Freedom of Information Freedom of Information 12:28 14.02.2013

Re: .

Onda kreće II semestar njihove edukacije: kroz reakciju kancelarije Poverenika na moju žalbu, oni konačno nauče šta sve od informacija nije službena tajna, i mora se dati javnosti na uvid.

Hvala Kru.I puno pozdrava,prilično dugo se nismo "čuli".
janeznam janeznam 12:36 14.02.2013

Re: .

Ali zato mogu da Vas zamolim -ako ste u poziciji,pomozite mu.To je i u interesu "kuće" u kojoj radite i u širem interesu.


Ah, da. Interes! Interes kuce ja na margini , daleko iza licnih iteresa. Ali, nadam se da ce i ovaj Vas korak pokrenuti stvar sa mrtve tacke , kremirane negde u arhivama Fakulteta.

Imate moju podrsku i svakako pomoc.

bolid1 bolid1 12:42 14.02.2013

Re: .

janeznam

Interes! Interes kuce


Na zalost, ovo je jedina reakcija na to

Nema tu ni I od Interesa kuce, bar znam po mojoj bivsoj, da ima, ne bi se ponasali kako su se ponasali i kako se ponasaju vec bi gledali da nesto urade sa nastavom, opremom, projektima...ma, kaki, to je, tu si, sedi, cekaj pemziju i ne talasaj mnogo...inaceeee, cas posla se setimo da gledamo kriterijume za izbor/reizbor itd...tuga, cemer i jad....
Freedom of Information Freedom of Information 12:42 14.02.2013

Re: .

nadam se da ce i ovaj Vas korak pokrenuti stvar sa mrtve tacke , kremirane negde u arhivama Fakulteta.

Imate moju podrsku i svakako pomoc.

Hvala mnogo,unapred.Pozdrav.
janeznam janeznam 12:56 14.02.2013

Re: .

bolid1
janeznam

Interes! Interes kuce


Na zalost, ovo je jedina reakcija na to

Nema tu ni I od Interesa kuce, bar znam po mojoj bivsoj, da ima, ne bi se ponasali kako su se ponasali i kako se ponasaju vec bi gledali da nesto urade sa nastavom, opremom, projektima...ma, kaki, to je, tu si, sedi, cekaj pemziju i ne talasaj mnogo...inaceeee, cas posla se setimo da gledamo kriterijume za izbor/reizbor itd...tuga, cemer i jad....


A ide drugi krug akreditaciije! e tad se sete a 5 godina prodje odcas i to vreme se iskoristi za gluposti a pamet... ko te pita.
bolid1 bolid1 13:02 14.02.2013

Re: .

janeznam

A ide drugi krug akreditaciije!


Prica za sebe...al' da ne trolujemo temu domacinu...il da trolujemo...
janeznam janeznam 13:07 14.02.2013

Re: .

Prica za sebe...al' da ne trolujemo temu domacinu...il da trolujemo...


Ne, ni u kom slucaju . Sory Freedom of Information!
ed_novipazar ed_novipazar 13:15 14.02.2013

Sadrzaj

Sta tacno sadrzi jedan Informator o radu?

U nekoliko navrata sam prisustvovao nekim diskusijama o radu jednog privatnog Univerziteta gdje su izrečene optužbe da se uopšte ne radi transparentno, da se ne izdaju računi za uplaćenu školarinu, da se ne zna kolike su plate zaposlenima, da rektor iz kase Univerziteta uzima "šakom i kapom" ... Ne znam koliko su tačne ove optužbe.
Da li se putem jednog Informatora o radu koji je propisan zakonom moze stati u kraj ovakvom radu? Sta garantuje validnost tog Informatora. Ko kontroliše finansijsko poslovanje privatnih univerziteta?
predatortz predatortz 13:18 14.02.2013

Re: Sadrzaj


U nekoliko navrata sam prisustvovao nekim diskusijama o radu jednog privatnog Univerziteta gdje su izrečene optužbe da se uopšte ne radi transparentno, da se ne izdaju računi za uplaćenu školarinu, da se ne zna kolike su plate zaposlenima, da rektor iz kase Univerziteta uzima "šakom i kapom" ... Ne znam koliko su tačne ove optužbe.


Da nije u Novom Pazaru ?
janeznam janeznam 13:21 14.02.2013

Re: Sadrzaj

Da nije u Novom Pazaru ?


Verovatno i u Novom Pazaru.
ed_novipazar ed_novipazar 13:30 14.02.2013

Re: Sadrzaj

predatortz

Da nije u Novom Pazaru ?

To je ponajmanje bitno, može biti bilo gdje u Srbiji.
bolid1 bolid1 13:31 14.02.2013

Re: Sadrzaj

ed_novipazar

Ko kontroliše finansijsko poslovanje privatnih univerziteta?


Za drzavne znam, moze da se pojavi budzetska inspekcija, itd.

Kod privatnih, ko kod svake privatne firme, poreska kontrola + statijaznam, mada, ne zalaze mnogo kod privatnih, osim ako ne pukne neka teska bruka onda se sete da zavire u knjige...narocito kod onog Megaprivatnog
Freedom of Information Freedom of Information 13:34 14.02.2013

Re: Sadrzaj

Sta tacno sadrzi jedan Informator o radu?

Uputstvo za izradu i objavljivanje Informatora o radu državnog organa objavljeno je u Službenom glasniku br.68/2010. A imate ga i na veb sajtu poverenika za informacije u rubrici - pravni okvir.
alselone alselone 15:08 14.02.2013

Re: Sadrzaj

Da nije u Novom Pazaru ?


Bozemeprosti, da nije u Sarajevu?
princi princi 13:56 14.02.2013

Po meni, potpuno

se maši prava tema: da se radi o pravim, što bi rekli Englezi, genuine visokoškolskim ustanovama, upravo bi njima trebalo da bude u interesu da objavljuju "informatore". Harvard, Cambridge ili MIT ne objavljuju na sva zvona "informatore" zato što ih na to tera država ili neki zakon, nego zato što njima privlače studente ubeđujući ih da je to što će kod njih naučiti upravo ono pravo, da će stečeno znanje biti vredno uloženog novca i doneti studentima neki boljitak. Papiri, diplome su u tome potpuno nevažni: diploma Cambridgekog univerziteta je jednostavno A4 papirče odštampano na nekom HP štampaču koga dobitnik najčešće ni ne sačuva u svojoj dokumentaciji. Dakle fakulteti ispunjavaju neku tržišnu potrebu.

U Srbiji je situacija potpuno drugačija: u Srbiji, prema opšteusvojenom društvenom konsenzusu, znanje nije roba, tj ono je besplatno ili, drugim rečima, bezvredno. U tom smislu, privatne a i državne visokoškolske ustanove služe isključivo prodavanju diploma, tj da bi neka pevaljka ili kriminalac proprali karijeru (odnosno ime), da bi frustrirani građani i građanke svojim imenima dodali neku titulu (sećam se paničnog mejla koji sam dobio od dekana mog matičnog fakulteta iz Beograda pre, sada već nekih 10ak godina, u kome me pita kako izgleda diploma univerziteta na kome sam radio, šta piše, gde je pečat, ko se gde potpisuje- karakteristično, nije pitao ni za laboratorije ni za učila ni za nastavne programe, ni za predavanja, ali ta diploma je bila jako važna- radilo se, inače, o dekanu državnog fakulteta, ako je to uopšte bitno) ... U tom smislu, i oni, dakle, zadovoljavaju tržišnu potrebu. E sad, što je ta potreba drugačija nego u drugim zemljama, to nije toliko do tih fakulteta koliko do samog društva ali bottom line je da će navedena akcija poverenika na ovo stanje imati efekat 0 (nula, ziro, nada) tj biće čisto trošenje poreskih para (pretpostavljam da poverenik dobija pare iz nekog fonda) i poverenikovog truda i vremena.
antioksidant antioksidant 14:01 14.02.2013

Re: Po meni, potpuno

. Dakle fakulteti ispunjavaju neku tržišnu potrebu.

тржишта су различита
мада, искрено, има по србији и факултета који су активни на оба тржишта
што је, можда, и нормално. једно тржиште креира држава, друго свет
janeznam janeznam 14:09 14.02.2013

Re: Po meni, potpuno

(sećam se paničnog mejla koji sam dobio od dekana mog matičnog fakulteta iz Beograda pre, sada već nekih 10ak godina, u kome me pita kako izgleda diploma univerziteta na kome sam radio, šta piše, gde je pečat, ko se gde potpisuje- karakteristično, nije pitao ni za laboratorije ni za učila ni za nastavne programe, ni za predavanja, ali ta diploma je bila jako važna- radilo se, inače, o dekanu državnog fakulteta, ako je to uopšte bitno)


ja se secam kad mi je receno jao nemojte ipa, tempus i ostale projekte koje finansira eu. znate, tu ima puno posla oko papirologije a koristi nema / citaj ne moze da se svrne u dzep! a napredovanje u zvanju, bolja kategorizacija radova...maciji kasalj!
treba vrsiti pritisak da se odgovorni ljudi prizovu pameti i odgovornosti.
bolid1 bolid1 14:30 14.02.2013

Re: Po meni, potpuno

janeznam

ja se secam kad mi je receno jao nemojte ipa, tempus i ostale projekte koje finansira eu. znate, tu ima puno posla oko papirologije a koristi nema / citaj ne moze da se svrne u dzep! a napredovanje u zvanju, bolja kategorizacija radova...maciji kasalj!
treba vrsiti pritisak da se odgovorni ljudi prizovu pameti i odgovornosti.


Dodjem ja sam konferencije, tamo upozano tipa iz Madjarske koji se bavi slicnom problematikom i treba mu partner za projekat, ja sav srecan kod sefa sa pricom, ovaj me samo oduva iz kancelarije, po sistemu: dal' si ti normalan, pa to neko treba da pise, pa neko treba da radi, pa to treba da se...1001 izgovor, zasto ne moze i zasto ne treba. Ne tvrdim da bi od toga bilo nesto, ali tvrdim da je moglo da se proba, pa ako ne uspe, nikom nista, idemo dalje.



Out of Beirut Out of Beirut 15:29 14.02.2013

Re: Po meni, potpuno

princi
Harvard, Cambridge ili MIT - Papiri, diplome su u tome potpuno nevažni: ..... u Srbiji, prema opšteusvojenom društvenom konsenzusu, znanje nije roba, tj ono je besplatno ili, drugim rečima, bezvredno.

Допао ми се пост, садржи пуно истине, али чињенице јесу

да су дипломе и академска звања фетиш у и те како продуктивној Немачкој

да је у интересу сваког друштва да има високообразоване људе, па у друштвеном је интересу чак и да плати део становништва да овај постане високообразован. (имиграција ту може бити само парцијално и привремено решење)
alselone alselone 15:31 14.02.2013

Re: Po meni, potpuno

чињенице јесу
да су дипломе и академска звања фетиш


Pogotovo diplome Harvard-a, Cambridge-a ili MIT-a, posto uz diplomu dobijes i "plavu krv".
princi princi 15:47 14.02.2013

Re: Po meni, potpuno

тржишта су различита

Da, upravo sam to i napisao.
Pogotovo diplome Harvard-a, Cambridge-a ili MIT-a, posto uz diplomu dobijes i "plavu krv".

U stvari, radi u oba smera. Za ljude iz Trećeg sveta (Šri Lanka, Indija, ex-Jugoslavija) diplome gornjih univerziteta su socijalna kategorija, ulaznica za Middle Class (i sve što uz nju ide). Za ljude iz Prvog sveta je obratno, tj upravo "plava krv" obezbeđuje ("verifikuje" ) vrednost samih diploma (odnosno je svojevrsna garancija ulaska u Middle Class). "Plava krv" i boja kože se, ipak, ne može kupiti. Nisam hteo da ulazim u motive ljudi, samo sam probao da dam neki opšti pregled.
antioksidant antioksidant 15:48 14.02.2013

Re: Po meni, potpuno

Da, upravo sam to i napisao.

а ја се сложио :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana