Ekologija| Hobi| Nauka| Putovanja| Sport

Pozornica (Indija 3.1)

albicilla RSS / 12.02.2013. u 22:58

Negde iznad Persijskog zaliva listam Birds of the Indian Subcontinent, pa pogledam D. i pitam: „Koliko je neobično preći pola sveta samo da bi se posmatrale ptice?“ Ona kaže: „U tvom slučaju – nije neobično.“

67468_10151693059272388_1674959816_n_zps57aeb9b6.jpgFoto (3) Uteč Rao

Treća Global Bird Watchers’ Conference odigrala se u Velikoj slanoj pustinji Kač, u istoimenoj oblasti Gudžarata, najzapadnije države Indije. Umesto u gradu, kao prethodne dve, ovog puta su organizatori doneli hrabru i ispravnu odluku, pa čitav skup premestili u ‘Grad šatora’ pokraj sela Dordo, koje do pre samo osam godina nije ni struju imalo. Postavljeno je par stotina šatora, prostranijih od prosečne hotelske sobe, svaki opremljen erkondišnom, ventilatorom i kaloriferom, te svojim kupatilom sa lavaboom, tuš-kadom i WC-om, sa, naravno, tekućom, toplom i hladnom vodom. Šatori su bili grupisani u polukrugove koji imaju pogled na okolnu pustinju (kojom lutaju šakali i prugaste hijene – koje nismo videli).

539765_10200521914711890_926021085_n_zps523c5a59.jpg 

U toku dana, pustinja je prašnjavobela, ali na mesečini so postaje snežnobela. Učesnicima skupa bili su ponuđeni i izleti kamiljim zapregama, pa smo hteli da vidimo tu slanu mesečinu; no, nismo izabrali najbolje vreme. Ni kamili se nije mililo da odmah posle večere vuče kola, pa je svoje mišljenje izrazila emisijom metana, a veliki narandžasti mesec izašao je tek kad smo ulazili u Grad šatora. Ipak, vrhunac izleta bilo je kratko zaustavljanje, koliko da se kamila napoji, pa su kamilari za to vreme pustili muziku s mobilnog, pevajući uz to i sami: Gangnam Style.

482011_10151693069632388_2046319580_n_zps3863a2ed.jpgSultanke

U okviru konferencije, posetili smo i IBA područje Čaridand („dand“ označava plitko jezero) u okviru Rezervata biosfere Kač. Na putu do jezera nam se autobus zaglavio u mekom tlu, pa su svi putnici izašli da poguraju, a tu smo negde videli i najbolju vrstu tog dana: 12 kritično ugroženih vivaka balegara... koji su tolerisali dvoglede 200 ptičara, od Argentine do Filipina, koji su tu došli zbog njih. Tokom par km šetnje severnom obalom jezera posmatrano je oko 70 vrsta, uključujući i veliko mešovito jato od preko 600 jedinki dve vrste pelikana – pretežno ružičastog, uz pokojeg kudravog nesita – najveće koje sam ikada video. Tu je bio i Mohamed Dadu, koji nas je pre godinu dana sa druge strane Čaridanda, uz selo Fulaj, vodio u potragu za hipokolijusom. Još južnije je gradić Mandvi, kod koga sam tada, kao i sada na jezeru, gledao velikog crnoglavog galeba.

46740_10151693073137388_266112463_n_zpsbc928fad.jpg 

A Mandvi je poznat još po nečemu: to je poprište jedne tek nedavno otkrivene ornitološke podvale. Izveo ju je lažov i prevarant Ričard Majnerchagen, kome bi se više svidelo da ga pamte kao ornitologa, političkog oficira u britanskoj armiji i špijuna. Jedino što je neosporno jeste da bio politički oficir. Sve drugo je u najmanju ruku sumnjivo, ako ne i potpuna laž. Imao je čuvenu kolekciju prepariranih ptica, preko 20.000 eksponata, pa ipak su mu nekom prilikom na 18 meseci zabranili pristup zbirkama londonskog prirodnjačkog muzeja zbog sumnje u krađu preparata. Čak su razmišljali da ga sudski gone zbog toga, pa ipak nisu hteli da prljaju ruke.

Naime, Dilon Ripli je 1952. sumirao statuse indijskih vrsta ptica i primetio da odavno niko nije opazio šumsku kukumavku, ali da to ne treba uzeti za potvrdu da je vrsta izumrla. Majnerchagenov ego to nije mogao da prećuti, pa je brže-bolje obavestio indijskog ornitologa Salima Alija kako je on 1914. jednu odstrelio u Mandviju, čime je do tada poznato područje rasprostranjenosti razvukao još 1000 km na sever.

Athene_blewitti1891painting_zps3a8e4ab9.jpgPrva jedinka ove vrste ustreljena je 1872, a poslednja 1884. Tu poslednju je Majnerchagen ukrao iz londonskog prirodnjačkog muzeja, montirao je drugačije, dodao lažnu etiketu s podacima o lokaciji i datumu nalaza, kao i imenu nalazača – svom, i to predstavio Salimu Aliju. Ali će kasnije pretražiti sva područja iz kojih potiču nalazi, da pronađe šume zamenjene oranicama i ni traga kukumavki. Pitam se da li je ikada video neki muzejski primerak te vrste, pošto se većina, ako ne i svi, nalaze izvan Indije? Verovatno se služio sasvim osrednjim dvogledom, a znam da je raspolagao netačnim opisom vrste, iz XIX veka, te lošim crtežom iste. Drugim rečima, u svakom pogledu loše opremljen i prisiljen da obilazi lažne lokacije nalaza, poput Mandvija – njegova potraga je od samog početka bila osuđena na neuspeh.

Prevaru će 1990-ih otkriti američki ornitolog Pamela Rasmusen tokom rada na knjizi o ugroženim vrstama ptica Azije. Pažljivo je pregledala muzejske eksponate i shvatila da se radi o nestalom preparatu iz XIX veka. Iz XX veka potiču još tri nalaza; dva puta je vrsta fotografisana (srećom, ne i ubijana), ali je Rasmusen oba nalaza pripisala mnogo češćoj pegavoj kukumavki, a treći sasvim odbacila kao nedovoljno potkrepljen opažanjima, pa je tako smanjila broj lokacija koje je trebalo istražiti.

Praktično, šumska kukumavka je bila poznata sa samo četiri lokaliteta, dva na istoku Indije, u Orisi, i dva na zapadu, u Maharaštri. Godine 1997. joj se javio najveći stručnjak za azijske sove, Ben King iz američkog prirodnjačkog muzeja, i rekao da je u prilici da istraži te lokalite. Rasmusen se smesta spakovala i pridružila Kingu i Dejvidu Abotu. Deset dana su istraživali Orisu, samo da potvrde da su šume davno posečene i staništa sove uništena.  Dva i po dana kasnije, našli su se u Maharaštri.

Prošlo je 113 godina od poslednjeg ustreljenog primerka ove vrste – tokom narednih jedanaest decenija je niko nije video. Oktobar, pola devet ujutru, tropsko sunce se uzdiže, prži područje i podiže temperaturu. Rasmusen zastaje da popije gutljaj vode. Iznenada, Ben King staje i šapuće: „Pogledaj onu sovu.“ Pamela Rasmusen će to kasnije ovako opisati:

„Pogledala sam i ispustila čuturicu. Glas mi je postao visok i piskav dok sam odgovarala: ’Nema nikakve pege po glavi i plećima!’ Tog trenutka, svi smo znali šta je, ali smo se plašili da u to i poverujemo. Ne želite da pogrešite u vezi nečeg takvog. Nekoliko sekundi kasnije, Ben je rekao: ’To je blewitti.’ [Heteroglaux blewitti] Moja reakcija je bila – ona će da odleti, a mi nikad nećemo moći da dokažemo da smo videli šumsku kukumavku.“

Ipak, ptica je bila sasvim kooperativna i narednih pola sata je pozirala pred objektivima, pre nego što ju je oterala druga ptica, indijska modrovrana.  

To je bilo pre 15 godina. Od tada je možda 1000 ptičara imalo prilike da je vidi. Na takvu pozornicu, koju su u XIX veku postavili lovci-kolekcionari, da u XX zaplet razviju špijuni i ornitolozi, i sam sam zakoračio pre dve nedelje. O tome – u sledećem nastavku.

25934_10200521896311430_1645709753_n_zps8cd49f5b.jpg 

Za kraj, na pozivu na Global Bird Watchers' Conference 2013 autor se najljubaznije zahvaljuje vladi indijske države Gudžarat, Turističkoj korporaciji Gudžarata i Federaciji trgovinskih i industrijskih komora Indije.



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 23:08 12.02.2013

Prvi!


i preporuka pre čitanja
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:21 12.02.2013

Evo me...

pitam: „Koliko je neobično preći pola sveta samo da bi se posmatrale ptice?“ Ona kaže: „U tvom slučaju – nije neobično.“

Kao da je mene citirala

Šumska kukumavka mi je novi ptičiji idol.
albicilla albicilla 07:38 13.02.2013

Re: Evo me...

Jelica Greganović
pitam: „Koliko je neobično preći pola sveta samo da bi se posmatrale ptice?“ Ona kaže: „U tvom slučaju – nije neobično.“

Kao da je mene citirala

Šumska kukumavka mi je novi ptičiji idol.



kukusigameni kukusigameni 09:13 13.02.2013

Re: Evo me...

Jelica Greganović
Šumska kukumavka mi je novi ptičiji idol.

Šta tek ja da kažem?!!


Sjajno majstore! Keep watching!
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:11 13.02.2013

Koji ste vi carevi!

Pravi zaljubljenici.

A epizoda o ovoj maloj suvuljagi (šumskoj kukumavki, jao, kakav dobar naziv za pticu, volim naš jezik zbog ovakvih dragulja!), je prava drama. Samo sam čekao da odnekud iskoči ser Lorens od Arabije, ili tako neki njegov ptičarski ekvivalent, i da zamrsi stvari.



albicilla albicilla 07:38 13.02.2013

Re: Koji ste vi carevi!

srdjan.pajic
Pravi zaljubljenici.

A epizoda o ovoj maloj suvuljagi (šumskoj kukumavki, jao, kakav dobar naziv za pticu, volim naš jezik zbog ovakvih dragulja!), je prava drama. Samo sam čekao da odnekud iskoči ser Lorens od Arabije, ili tako neki njegov ptičarski ekvivalent, i da zamrsi stvari.






majnerchagen je nadasve sumnjiv lik. u svojim zapisima tvdi da se sastao i sa hitlerom, ali na 3 mesta navodi 3 razlicita datuma. u spisima mi6 ne postoji beleska o takvom susretu, kao ni u spisima britanske ambasade u berlinu.

zna se da je u indiji u napadu besa ubio kolegu, i potom naterao indijskog policajca da stvar zavede kao "nesrecan slucaj".

postoji jos jedan nesrecan slucaj koji izaziva sumnju, a koji nikada nije istrazen: smrt njegove druge zene, usled samoranjavanja pistoljem, dok su njih dvoje bili sami...
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:03 15.02.2013

Re: Koji ste vi carevi!

majnerchagen je nadasve sumnjiv lik.


Da ne ispadnem i ja sumnjiv lik kao taj tvoj Minhauzen, slikao sam vrlo retku i neobičnu pticu kako se hrani u mom zadnjem dvorištu. Nisam siguran koja je vrsta i pitanju

albicilla albicilla 10:35 16.02.2013

Re: Koji ste vi carevi!

srdjan.pajic
majnerchagen je nadasve sumnjiv lik.


Da ne ispadnem i ja sumnjiv lik kao taj tvoj Minhauzen, slikao sam vrlo retku i neobičnu pticu kako se hrani u mom zadnjem dvorištu. Nisam siguran koja je vrsta i pitanju




mislim da ce ti ova strana pomoci da identifikujes vrstu
NNN NNN 09:40 13.02.2013

Jedva čekam

Od tada je možda 1000 ptičara imalo prilike da je vidi. Na takvu pozornicu, koju su u XIX veku postavili lovci-kolekcionari, da u XX zaplet razviju špijuni i ornitolozi, i sam sam zakoračio pre dve nedelje. O tome – u sledećem nastavku.
kakapo kakapo 09:58 13.02.2013

Tolerantni vivci

Priključujem se opštem oduševljenju povodom priče o šumskoj kukumavki (kakav mračan lik je taj Majnerchagen!) i s nestrpljenjem čekam sledeći nastavak. Ipak, ne treba zanemariti ni tolerantne vivke balegare!
albicilla albicilla 10:13 13.02.2013

Re: Tolerantni vivci

kakapo
Priključujem se opštem oduševljenju povodom priče o šumskoj kukumavki (kakav mračan lik je taj Majnerchagen!) i s nestrpljenjem čekam sledeći nastavak. Ipak, ne treba zanemariti ni tolerantne vivke balegare!


jakako
NNN NNN 10:31 13.02.2013

Re: Tolerantni vivci

s nestrpljenjem čekam sledeći nastavak. Ipak, ne treba zanemariti ni tolerantne vivke balegare!

I obratiti pažnju da je to (vivci balegari - kritično ugroženi!) bila najbolja vrsta tog dana.

Jedva čekam još slika


dragoljub92 dragoljub92 12:32 13.02.2013

начи инђија

видесте ли омегине претке тамо
oskar-z-wild oskar-z-wild 15:54 13.02.2013

Ne razumem

Jedino ne razumem zašto je ovaj autor anoniman kad ima štampane knjige itd... What's the point?
albicilla albicilla 07:31 14.02.2013

Re: Ne razumem

oskar-z-wild
Jedino ne razumem zašto je ovaj autor anoniman kad ima štampane knjige itd... What's the point?


ko? je l' ja? :)

(posto je "jel" skraceno od "je li", kako se to onda pise? pravilno bi bilo "je l'", ali to je nakaradno. mislim da treba usvojiti nepravilno, ali logicno "jel".)
zoja444 zoja444 16:01 14.02.2013

Re: Ne razumem

mislim da treba usvojiti nepravilno, ali logicno "jel".)


jel je pravilno.
Jukie Jukie 16:36 14.02.2013

Re: Ne razumem

Ako se dobro sećam, postojala je neka dečja emisija "ko, jel' ja" i onda su se neki pobunili da je to nepismeno i da će deca pogrešno da zapamte, tako da su promenili špicu u "ko, je l' ja", a taj komentator kaže da je nova špica bila užasno ružna ali bar pravopisno pravilna.
dragoljub92 dragoljub92 21:38 13.02.2013

pod jedan

nesit se kaže pelikan
pod dva vivak balegar ružno ime za lepu ticu.
albicilla albicilla 07:28 14.02.2013

Re: pod jedan

pod dva vivak balegar ružno ime za lepu ticu.


moze i stepski vivak, ali ima i razloga zasto balegar - jaja polaze na balegu

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana