Budućnost| Jubileji| Kultura| Moj grad

Tursku ili Espresso?

Velimir Mladenovic RSS / 01.02.2013. u 20:33
Nezamenljivo, nezaobilazno, neprocenjivo, neodoljivo i nikad prevaziđeno mesto za provod, slavlje i razbibrigu, za pevanje i plakanje, sastanke i rastanke, polemike i pridike - uvek je bilo i biće kafana. I njena teorija, praksa i filozofija u malom koja se temeljno uči.

Zato je od pamtiveka sabirni centar i gospode i hulja i kraljeva i ološa, pedigriranih i onih koji čak ni ne znaju šta ta reč znači. Kafane, hanovi, bistroi, mejhane, gostionice, restorani - postoji još i niz drugih opšte poznatih a i lokalnih naziva za adrese, na kojima se dočekuju mamurne zore sa ispražnjenim novčanicima.

Ali, i dušom punom »kao brod« koji je možda samo trenutno potonuo u buri emocija koja se nadvila nad mislima prethodne, besane noći. Kafane nisu samo drugi dom boema, bekrija i badavadžija, niti spas za žedne ili gladne slučajne ili »namerne« prolaznike.

Kako jednom reče naš čuveni kafanski bard Mile Bogdanović, one su i »sentimentalno utočište«, a danas i jedna od poslednjih boemskih oaza na sve otuđenijem, mada sve urbanijem asfaltu. I zato se i gradovi i sela, i varošice i mestašca kojih nema na geografskim kartama, oduvek pamte i traju, ne samo po ljudima nego i kafanama koje u njima žive. Kafane jesu i stanovi i stanari na adresama na kojima su sagrađene, jer one dišu i svakog dana se rano probude, a zaspu posle svih kojima pruže gostoprimstvo.

Ono što je u Antičkoj Grčkoj bio glavni trg, u Srbiji je već odavno kafana. U kafanama se pišu pesme, lome čaše, igra, peva, sklapaju poslovi, u kafanama se zaljubljujemo.

Kafana je našem narodu sve. Najveće proslave se odigravaju baš na takvim mestima, od krštenja do parastosa.

U kafanama se čovek oseća lepše i sigurnije. Iako nam se čini da nas baš tamo ljudi drugačije gledaju. Iako nam se čini da drugi tamo znaju tamo mnogo o nama.

Izraz kafanski čovek je malo pogrdan, obično se odnosi samo na pijanice. Međutim kod našeg naroda nije tako. I ja sam kafanski čovek, sebe tako nazivam jer volim kafanu i jer o njoj znam mnogo.

Mnogi narodi su čuveni po nekim svojim institucijama, a Srbi, prema mišljenju etnologa i kafane pamte kao institucije društvenih događanja i promena. Nije razlog samo to što su one bile središnja mesta okupljanja i održavanja važnih događanja, već i saznanje da je prva takva namenska kafana u Evropi otvorena baš Beogradu.

Iako je sam naziv kafana potekao od reči kafa, cafe...mi danas u kafanama retko kada pijemo samo kafu. Ili možda nije tako?

Pre neki dan sam sedeo sam u jednoj kafani. Ne u našem gradu, Smederevu, ali to ne menja mnogo na stvari. Nije bitno gde je ta kafana, jer je kafanski duh svugde isti.

Seda tako do mene jedan stariji gospodin, a njemu odmah prilazi kelner, koji je obučen kao u ondašnjim kafanama; sa keceljom oko struka, crnim starim novčanikom donosi pepeljaru i pita:

-Šta želite?

Ovaj mu odgovara: Kafu!

-Tursku ili espresso? obrati mu se ponovo konobar.

-Dobro onda čaj!

-Engleski ili Ruski? opet kelner

-Imate li kiselu vodu? odlučan je sada gospodin.

-Knjaz Miloš ili Palanački kiseljak?

Vidite ni kafana nije više što je bila. I u njoj se više odavno ne pije ona stara prava turska kafa iz fildžana.

I meni se ovo jednom dogodilo. U Atini. Sedeo sam u nekoj bučnoj i popularnoj kafani u centru grada i naručio kafu.

Po navici, Tursku.

Kelner mi je odgovorio na groznom francuksom:
-Ovde su sve kafe grčke, ako želite Tursku, plivajte. Nije dalako.

Tada sam shvatio da prave kafane, kakve takve, malo izmenjenje ili one stare, autentične postoje samo kod nas!

Čuvajmo ih!.

Uz ovaj tekst, pesma koja je nastala u kafani:

Vladislav Petković Dis
1880-1917

Pijanstvo

Ne marim da pijem, al' sam pijan često
u graji, bez druga, sam, kraj pune čaše,
zaboravim zemlju, zaboravim mesto
na kome se jadi i poroci zbraše.

Ne marim da pijem. Al' kad priđe tako
svet mojih radosti, umoran, i moli
za mir, za spasenje, za smrt ili pak'o
ja se svemu smejem pa me sve i boli.

I pritisne očaj, sam, bez moje volje,
ceo jedan život, i njime se kreće;
uzvik ga prolama: "Neće biti bolje,
nikad, nikad bolje, nikad biti neće."

I ja žalim sebe. Meni nije dano
da ja imam zemlju bez ubogih ljudi,
oči plave, tople kao leto rano,
život u svetlosti bez mraka i studi.

I želeći da se zaklonim od srama
pijem, i zaželim da sam pijan dovek;
tad ne vidim porok, društvo gde je čama,
tad ne vidim ni stid što sam i ja čovek.

Bonus track: Vest

( Svetosavska povelja grada Smedereva za 2012. godinu uručena je, u oblasti humanitarnog rada, Kolu srpskih sestara Smederevo, koje ove godine obeležava 110 godina postojanja. U oblasti prosvetiteljstva, dobitnik Svetosavske povelje je profesor fizike u penziji, Svetozar Toza Nikolić. Gradonačelnica Smedereva, Jasna Avramović, pored Svetosavske povelje, uručila je i tradicionalnu Nagradu za stvaralaštvo mladih, a ovogodišnji dobitnici su Velimir Mladenović, Marija Matić, Filip Živanović, Vladica Jovanović, Darko Perić I Nemanja Hranisavljević. Svetosavsku akademiju u Smederevu otvorio je Gradski ženski hor Kir Stefan Srbin izvodeći Himnu svetom Savi, a potom je govorio Radomir Andrić. predsednik Udruženja književnika Srbije. U programu je učestvovao i Studio baleta, Crkveni hor pri Hramu svetog Georgija, kao I učenici Osnovne škole Dositej Obradović iz Vranova, škole domaćina ovogodišnjih Svetosavskih svečanosti.
Slavski kolač predat je narednom domaćinu, Ragionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo.)

Atačmenti



Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragoljub92 dragoljub92 21:37 01.02.2013

čestitam na čas'

Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 21:40 01.02.2013

Re: čestitam na čas'

hvala. :
dragoljub92 dragoljub92 21:52 01.02.2013

Re: čestitam na čas'

Velimir Mladenovic
hvala. :

molim,
a povodom kafane,š'a ti ka'em,od 12.g. sam počeo da zalazim u njuma pa ne bi' da dalje debaklujem otom.misl'm ej kafano,tugo i srećo moja...
volim i rado se sećam...
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 21:55 01.02.2013

Re: čestitam na čas'

to je lepo, zar ne :)
dragoljub92 dragoljub92 22:41 01.02.2013

Re: čestitam na čas'

Velimir Mladenovic
to je lepo, zar ne :)

ja a ima dva reča
prvo nema se pari
drugo matoro pa si nema društvo,porodične sveze i takvi bakrači
treće nemoš više ni da se popije,posle četrdesete drastićno pada tolerancija na količinu,ako me razumeš,mada mlad si ti još..
49 41 49 41 21:56 01.02.2013

Veljo

gde ces tako da "nasednes" u Atini.

Ti ko moj prijatelj Predrag.

Nije bio pet godina u Beogradu, iako je odrastao u Zemunu.

U kafani ga pita kenler sta pijete?
- Donesite mi tursku kafu, molim vas.

Nasta tajac oko njega u punoj kafani u sred Belog Grada.
Sto tajac, al' cujem i nekoliko klik - dok ih repetiraju u dzepovima.

- Ma donesite mi jednu obicnu domacu kafu.
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 21:59 01.02.2013

Re: Veljo

iskreno pijem samo nes i neke u starbaksu a ovo je kad se zbunim
deset_slukom deset_slukom 22:20 01.02.2013

A

kako bi vas gledali u drugim zemljama da naručite "hladno pivo"?
Kod nas su moguće sve varijante:
- ima samo iz gajbe
- ima toplo, ima hladno
- ima
dragoljub92 dragoljub92 22:39 01.02.2013

Re: A

kako bi vas gledali u drugim zemljama da naručite "hladno pivo"?

u inglandu bi bilo dobro da naglasiš,mad sumljamda ćeš i da ga dobiješ,mislim,opet,ladno,ono nisam bio al sam ćuo iz pouzdanih izvora da se tamo pije mlako pivo.
milisav68 milisav68 22:49 01.02.2013

Re: A

deset_slukom

- ima samo iz gajbe

A gajba je u zamrzivaču.
deset_slukom deset_slukom 22:59 01.02.2013

Re: A

dragoljub92

u inglandu bi bilo dobro da naglasiš,mad sumljamda ćeš i da ga dobiješ,mislim,opet,ladno,ono nisam bio al sam ćuo iz pouzdanih izvora da se tamo pije mlako pivo.

Prvenstveno sam mislio na "pivopijske" zemlje po transverzali Češka (Slovačka), Nemačka, Danska, Beneluks. U mojoj percepciji to ne ide preko Lamanša, mada je teško doći do Irske, a da se ne pređe Britanija...
"Mlako" shvatam kao negaciju piva.
deset_slukom deset_slukom 23:02 01.02.2013

Re: A

milisav68
]
A gajba je u zamrzivaču.

Zna se gde je gajba. U dvorištu, ili u magacinu.
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 20:48 02.02.2013

Re: A

"Mlako" shvatam kao negaciju piva.


Апсолутно! И на кад је напољу дебео минус, пиво мора да буде к'а змиче!
milisav68 milisav68 22:43 01.02.2013

Greška u koracima :)

Kelner mi je odgovorio na groznom francuksom:
-Ovde su sve kafe grčke, ako želite Tursku, plivajte. Nije dalako.

Tada sam shvatio da prave kafane, kakve takve, malo izmenjenje ili one stare, autentične postoje samo kod nas!

Ovo nema veze sa duhom kafane, već sa politikom (i grčko-turskim odnosima), to bi ti se desilo i pre sto godina

A inače postoji razlika izmedju turske/grčke/srpske kafe, od same mešavine, načina pečenja, krupnoće mlevenja, do načina pripreme.
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 10:24 02.02.2013

Re: Greška u koracima :)

to je sve tacno. ali ipak je najbolja italijanska :)
milisav68 milisav68 11:46 02.02.2013

Re: Greška u koracima :)

Velimir Mladenovic
to je sve tacno. ali ipak je najbolja italijanska :)

Stvar ukusa (opet različita mešavina i različit način pripreme), a inače volim i ja dobar espreso.
dragoljub92 dragoljub92 12:24 02.02.2013

Re: Greška u koracima :)

Velimir Mladenovic
to je sve tacno. ali ipak je najbolja italijanska :)

o ukusima se нотдистурбuje ali nes vs talijanska = egal
kaldorei kaldorei 14:54 02.02.2013

Re: Greška u koracima :)

Turska (čitaj "naša" kafa po ukusu tuče sve filteruše iz kap-po-kap aparata, kojima ni svi šlagovi ovoga sveta ne mogu pomoći. Svakako preporuka za blog.
politicar politicar 11:33 02.02.2013

Vremeplov

Za mene je Vremeplov u Novom Sadu mesto dobre kafe.
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 12:20 02.02.2013

Re: Vremeplov

TACNO.
49 41 49 41 18:12 02.02.2013

My favoret

ARABICA - dark or medium roasted.

Jedna od najkvalitetnijih kafa.

Uzgaja se u suvim planinskim podrucjima. Ima je samo 25% u odnosu na ukupnu svetsku proizvodnju kafe. U zadnjih par godina; proizvodnja joj je pala, mozda ispod 20% ukupne proizvodnje. Cena, nagore - naravno.

U mom okruzenju, retko je ima i bio sam primoran da pijem filter ili espresso Ragazzio.

Sad samo domaca u velikoj bakarnoj dzezvi ili espresso masini.
Naravno, samo Arabica; kad sam joj usao u trag gde je stalno ima.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana