Literatura| Satira| Životinjski svet

Rat

Jelica Greganović RSS / 31.01.2013. u 19:33

Funny-Bug-Photo-I-See-You.png

Sve je počelo kao što je i red, tokom početka jednog dana. Napolju se mrštilo sivo, ledeno zimsko jutro. U daljini su se nazirali led-ledeni Alpi. Komšinica iz stana pored je, sudeći po zvucima, radila na tome da polupa sve sudove koje ima. Ikar Varvarin se budio pokušavajući da svojom zadnjom nogom otkine rođeno prednje uvo. Ja sam bauljala naokolo pritisnuta niskim pritiskom, kada se stanom razlegao urlik: »AAAGHR!« Naš pas čuvar je, tačno prema uputstvima za njegovu upotrebu, istog trenutka pobegao pod krevet.

Sa plafonjere je visio Žmu, erotski obučen u frotiranog Tarzana. Ispruženom rukom sa koje je još uvek kapala voda je pokazivao na kupatilska vrata. Na vratima je bila fleka. Zapravo, flečica. Tamno siva.

Znam ja da Žmu ceni kućnu higijenu, red, rad i disciplinu, ali praviti scenu zbog jedne fleke...fleka se mrdala. Lagano, na moje oči je putovala uzbrdo po vratima. Zadnjim, debljim delom je čak malo vrckala. Ikar Varvarin je, ispod kreveta, povremeno prestrašenog podrigivao. Približenim odokativnim ispitivanjem sam utvrdila da je flečica zapravo buba. Majušne glave i vrata, ako bube uopšte imaju vrat, i povelike oble zadnjice. Buba je ubrzano štrikala po vratima, nervozno mrdajući pri vrhu uglatim antenicama.

Žmu je insistirao da bubu lišim života, dok sam ja smatrala da je dotična bezopasna, shodno čemu je treba abolirati i izbaciti u hodnik zgrade, pa nek se tamo snalazi i prezimljuje kako zna i ume. Kakva greška...velika. Zapravo, moj prvi nagon se pozivao na iskustvo iz detinjstva, koje je uvek idiličnije od realnosti u kojoj se odigravalo. Moje detinjstvo je bilo gusto naseljeno bubama koje su se delile na: dosadne bube (komarci, buve, muve i papadaći), štetne bube (bube-zlatice u barokne boje pidžamama i biljne vaške), neukusne bube (Smrdljivi Martin čije ime shvatite tek kad ga pojedete zajedno sa malinom), hi-hi bube (to su one koje žive u večitom železničkom coitusu, edukujući i zasmejavajući maloletnike) i buba-mare. Dobro, bila je tu i buba-jelenak, ali on je bio jako redak i zapravo uopšte nije ličio na bubu, nego na dete nastalo u vezi portabl tenka i jelena kapitalca. Buba nad bubama, nikad uživo viđena, je bila buba-karakača koja je bila strah i trepet mog detinjstva. Već samo njeno ime je zvučalo zubato, gladno i gadno. Dotična buba je bila glavna pretnja mojih ženskih, babljih predaka, prilikom svakog mog sedanja van predviđene za to stolice ili pokušaja da se zavučem na nepredviđena mesta.  

Za razliku od mene koja sam živela među milećim i mrdajućim članovima faune, moj Žmu nikada nije podnosio bića sa viškom nogu i očiju. Jeste se trudio da razume moju potrebu da na bube naviknem našu decu, zato da mi ne vrište i ne veru se naokolo kad ugledaju nekog ubogog tvrdokrilca, ali sam nikada nije savladao gadljivi strah od svega što makar liči na bubu. Naročito ako to usred grada samouvereno mili po kupatilskim vratima, sa jasnim teritorijalnim pretenzijama. Posle kraće, ali plodne diskusije postignuto je kompromisno rešenje  - bubu neću ubiti, nego izbaciti na spoljni mraz, pa šta joj bog i dobra sreća dade. Žmu je sišao sa plafona, i sumnjičavo se osvrćući, otišao na posao. Idila je potrajala do narednog jutra, kada se našom dnevnom sobom prošetao duet buba iz porodice izbačene bube. Za njima je žurno kaskala treća. Moj voljeni je počeo da piše molbu za insekticidni azil, sa namerom da ga uloži kod komšinice koja je u međuvremenu polupala svo suđe i prešla na krhanje nameštaja. Posle dužih pregovora smo uspeli da postignemo bilateralni sporazum, u okviru kog je on pristao da i dalje živi u našem stanu, a ja sam pristala da novopronađene podstanare proteram na sibirski balkon. I tu negde bi bio kraj da...da nisam sasvim slučajno bacila pogled na moj ponos i baštovansku diku – lepojku kameliju. Njeni voštano sjajni listovi su bili oštra konkurencija alpskim bušnim sirevima. Rupa do rupe. A ugrizi kao da su je dinosaurusi brstili.

Pažljivim pregledom sam ustanovila da je kamelija odavno prestala da bude sama, društvo su joj pravile bube, one iste bube koje su krenule u tihu invaziju našeg prostora. Prvo brojanje je registrovalo deset buba. Dobro ugojenih i još bolje raspoloženih.

- To nije saksija, to je kupleraj. – rekla mi je moja Najbolja Drugarica koja u našem druženju duži ukrasnu vegetaciju, i toplo savetovala da ih potamanim nikotinom. Prirodno. Smrdljiva vodurina u kojoj su se celu noć rastapali pikavci i duvanski pepeo je uspela dve stvari, da unese neopisiv zadah zabačenog bircuza u našu sobu, i da od buba napravi nikotinske zavisnike. Ne da nisu pocrkale, razmilele su se naokolo tražeći otvorenu trafiku.

Bio mi je to jasan znak da je vreme da se prihvatim rečnika nemačkog govornog područja. Zanimala me je samo jedna reč. Kratka i efikasna. Čim sam našla traženi glagolski infinitiv, istog trena sam otklipsala u obližnju abnormalno veliku radnju, u kojoj se prodaje sve što ima veze sa cvećem, kao i ono što sa njim ne bi smelo da se nađe u kontaktu. Ikar Varvarin je ostao kod kuće da je brani od buba koje su veselo mljackale moju kameliju. Zapravo, ono što je od nje između rupa ostalo. Moja tolerancija prema bubama je pala u duboki minus.

Desetak kilometara od ulaza u ciljnu prodavnicu, osamnaesti hodnik desno, druga palma levo, uspela sam da pronađem traženo odeljenje. U njemu su se prodavali otrovi u svim agregatnim stanjima, uključujući i dodatno – sprejno, i to protiv toliko živih stvorova da sam ostala u zabezeku. To odeljenje, kome bi na snabdevenosti pozavidela i Lukrecija Bordžija, je prodavalo sve. Bez dozvole za oduzimanje tuđih života ste mogli da kupite otrove sposobne da ubiju u rasponu od biljne vaške do mrkih medveda. Bili su tu otrovi protiv krtica, puževa sa i bez rešenog stambenog pitanja, muva, vašaka ćelavih i čupavih, mrava, miševa, pacova, nepoznatih amebastih bića, kuna koje se zavlače u automobilske motore i glođu ih, lasica koje vole da jedu gume na točkovima, nekih čudnih glodara sa dentalnim problemima u predelu donje vilice, buba svih sorti...samo moje bube nije bilo...svi ostali ciljevi ljudskih ubilačkih nagona su bili tu. Provela sam zimski dan do podne razgledajući izložene slike životinjskog sveta protiv kog su se prodavale otrovne trake, štapići, granule, paste, praškovi i sirupi. Dinamit su držali u posebnoj, suvljoj sobi.

Posle silnog izgubljenog vremena, uspela sam da je nađem...moju bubu...gaduru...njena slika je bila sakrivena u ćošku dvorane smrti. Pod slikom je pisalo »Dickmaulrusler«. Odlično. Svaki pokušaj čitanja me je zaustavljao negde na sredini reči, gde sam dobijala disajne probleme...nema veze, važno je da nađem čime da je ubijem. Nakon još sat vremena tumaranja među otrovima, shvatila sam da samo i za tu bubu nema bojnog sredstva. A, tada je odnekud nikao zaposlenik u zelenom radnom mantiliću. Mlad, mršav kao bogomoljka, isprepadan od rođenja, brzih, nervoznih pokreta, ukratko lak plen. Ćapila sam ga u trenutku i saterala između paste protiv gusenica i spreja za ubijanje.

Rekla sam mu kratko, jasno i nemačko: »Toten!« Zeleni bogomoljčić se od straha srozao među granule protiv vodenih parazita. »Toten!«, ponovila sam imperativno i infinitivno, i nekulturno, ali efikasno pokazala prstom na Mraulslsuururldicka...ili kako god se već gad zove. Buboliki cvećar je odahnuo i krenuo u potragu. Negde predveče, dok sam ja pokušavala da utolim glad lišćem mladih dracena, krakati se pojavio i zatražio moje lične podatke. Da li sam možda ipak bila suviše eksplicitna u ispoljavanju svojih ubilačkih nagona? Ispostavilo se da to nije razlog, na odeljenju na kom smo se nalazili sve vrste tamanjenja su bile legalne. Moji podaci su mu bili potrebni da bi naručio otrov protiv Maurslursludii kcrua. U celom spektru otrova za tamanjenje svega i svačega, samo tog otrova nije bilo. Odlično. A onda me je dokusurio cenom. Vršak dracene koju sam preživala mi se zatakao u grlu. Pogledala sam ga zgranuto...želim samo otrov za bubu, a ne da na pola godine rentiram najamničku vojsku sa oklopnom jedinicom i nuklearnoim pojačanjem.

Tu negde smo se razišli. On je odmileo ka zoni praška protiv crvenih nudističkih puževa, a ja sam se vratila kući. Sa namerom da to odradim ručno. Oko mene su mileli Dlcimalasruasursleri. Mogla sam da se kladim da me podrugljivo gledaju. Vrhovima pipaka. Danima sam vodila rovovsku borbu. Žmu se odselio u podrum. Ikar Varvarin mu se pridružio. Bube su se razmnožavale nekontrolisano. Od kamelije su ostale samo puste grane. Svakog dana sam na mraz izbacivala savladane i navatane skotove neizgovorivog imena. Činilo se da ću pobediti. Bitku za bitkom sam dobijala. A onda su Dickrlmreirurusrksuztleri otkrili moje čuvarkuće. Lepo se čulo kako ih glođu. I rastu. I sve su seksualno aktivniji. Natalitet im se kretao troskocima. Preostalo mi je samo da nesrećnu kameliju i čuvarkuće iznesem napolje, na ciču zimu. Zajedno sa paklenim zakotom. Žmu se vratio stolu i postelji.

Pre dva dana su se oko mog monetarnog drveta-kaktusa pojavile neke sićahne mušice. Nisu vinske. Neki biljni skotovi. Žmu me sumnjičavo gleda dok aplaudirajući po kući satirem nervozne parazite...sutra idem da nađem onog mršavog...u zelenom mantilčetu. Treba mi otrov. Ubi me ekologija.

 

 



Komentari (69)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 19:37 31.01.2013

Rat i mir

Koleginice bube ili kolege insekti su moji uzori.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:48 31.01.2013

Re: Rat i mir

Kralju, juče da sam krepala, ne bih znala da su majmuni iz porodice insekata
mlekac mlekac 20:06 31.01.2013

Re: Rat i mir

Jelica Greganović
Kralju, juče da sam krepala, ne bih znala da su majmuni iz porodice insekata

Kako nisu?
Evo, Spider Monkey
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:14 31.01.2013

Re: Rat i mir

Vidi ti majmuna krakatog...je l to Spajdermenov predak?
mlekac mlekac 20:35 31.01.2013

Re: Rat i mir

Jelica Greganović
Vidi ti majmuna krakatog...je l to Spajdermenov predak?

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:09 01.02.2013

Re: Rat i mir

Jelica Greganović
Kralju, juče da sam krepala, ne bih znala da su majmuni iz porodice insekata


Nisu, ali se KRALJMAJMUNA proglasio i za kralja svih insekata, sada je KundK.
nurudin nurudin 19:41 31.01.2013

:-)

-
To nije saksija, to je kupleraj.


Ko je glavni kupler majstor?
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:49 31.01.2013

Re: :-)

Dobri Nurudine...kad bi samo znao...napravili su mi bordel od saksije...izeli mi kameliju
maksa83 maksa83 19:49 31.01.2013

$4.99, jaje od aždaje

Za dolara 5 (+šiping) na Amazonu možeš da kupiš saveznike:

Jaja bogomoljke

Kažu da uništavaju sve osim bubamara.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:51 31.01.2013

Re: $4.99

Makso, ideja zvuči fenomenalno...jedino što će Žmu da mi emigrira...meni su bogomoljke jako simpatične, obaška dibidus feminističke bube...ja sam probala da naselim par paukova iz hodnika, ali se em Žmu zgrozio i izbacio ih, em nisu imali šansi sa ovim tvrdokrilcima...idem da ipak pogledam ta jaja...pošto komad?

Edit: Vidi, ovo jako dobro izgleda...ja bih ih naselila na balkon preko leta, ugnobiše me kojekakvi paraziti...pojavio mi se crveni puž na trećem spratu zgrade

Nego, kako da ih sprečim da se ne razlete naokolo...kako da ih zadržim?
maksa83 maksa83 19:54 31.01.2013

Re: $4.99

Makso, ideja zvuči fenomenalno...jedino što će Žmu da mi emigrira...meni su bogomoljke jako simpatične, obaška dibidus feminističke bube...ja sam probala da naselim par paukova iz hodnika, ali se em Žmu zgrozio i izbacio ih, em nisu imali šansi sa ovim tvrdokrilcima...idem da ipak pogledam ta jaja...pošto komad?

Dva legla od kog nastane 50 do 200 komada - 5 USD. Samo podgreješ, i izlegu se.

P.S. A to ti i daje određeni leveridž ako dođe do bračnih razmirica, tipa - "ako još jednom nađem čarape na podu odmrznuću tri kutije".
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:56 31.01.2013

Re: $4.99

A je l mogu da ih izležem u manjem broju...šta da radim sa 50 bogomoljki u dvosobnom stanu? Gde mi da živimo kad se one izlegu?

"ako još jednom nađem čarape na podu odmrznuću tri kutije".


HVALA!
Spiridon Spiridon 20:32 31.01.2013

Re: $4.99, jaje od aždaje

Kažu da uništavaju sve osim bubamara.


ako doplatis jos samo 20 centi dobijas podvrstu koja ume da djuska i zabavlja goste

al ta ubija bubamare =(

imaju i one koje djuskaju i ne ubijaju bubamare ali su one $16.99 + shipping

ja ti predlazem isprobanu domacu vrstu u narodu poznatu kao "osa potajnica" (lat:Ichneumonidae)
ta pronalazi i eliminise cak i žižak u drvetu. Jedino ti treba ona pcelarska maska jedno 3-4 meseca dok ne odradi posao ali i to ima da se nadje jeftino na ebay-u.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:43 31.01.2013

Re: $4.99, jaje od aždaje

Spiridone, osa potajnica zvuči dovoljno ubilački, jedino ne znam kako da ostvarimo suživot sa njom...
mlekac mlekac 20:01 31.01.2013

Pozdravi

Žmua. Potpuno ga razumem.

Usput, znaš li onaj fazon sa presečenom flašom od Coca-Cole?

Uspeš u nju zašećerenu vodu i onda se mušice skupe unutra.

Otprilike ovako:


Znam da je napisano da je za komarce, ali radi i na mušicama, samo promeniš sastav tečnosti.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:16 31.01.2013

Re: Pozdravi

Mlekac, pa šta da turim u tečnost? Misliš da će ove mušičice da se prime...mnogo su sićahne i dosadne...prave mi neku kao paučinastu buđ na zemlji. Kupila sam otrov...sutra krećem u akciju. Dosta je bilo tolerancije...
mlekac mlekac 20:34 31.01.2013

Re: Pozdravi

Jelica Greganović
Mlekac, pa šta da turim u tečnost? Misliš da će ove mušičice da se prime...mnogo su sićahne i dosadne...prave mi neku kao paučinastu buđ na zemlji. Kupila sam otrov...sutra krećem u akciju. Dosta je bilo tolerancije...

Probas sa čajem?
To onako, na prvu loptu, da im zamiriše na biljno...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:44 31.01.2013

Re: Pozdravi

Zaslađen čaj...mogu da probam...
stojamanjepoznata stojamanjepoznata 20:03 31.01.2013

Uz izvinjenje...

Smejala sam se toliko da me je cera pitala sta mi je....
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:16 31.01.2013

Re: Uz izvinjenje...

stojo, i ja bih se smejala da mi se nije zgadilo od ovih buba...a baš sam volela bube...
stojamanjepoznata stojamanjepoznata 21:00 31.01.2013

Re: Uz izvinjenje...

Od svih buba najvise volEm - VW BUBU!

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:01 31.01.2013

Re: Uz izvinjenje...

I ja tu bubu jako volem, al onaj stari model što ga više ne prave...ove nove su mi nekako...pripljeskane.
stojamanjepoznata stojamanjepoznata 21:53 31.01.2013

Re: Uz izvinjenje...


O njima i ja pricam. Prvi auto koji sam vozila bila je VW Buba 1200, '73. godiste, tj. 2 godine starija od mene... Bila sam jaca na ulici od svih... Samo zbog tebe, od sad cu je zvati "Dickmaulrusler"...



javascript:;
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:56 31.01.2013

Re: Uz izvinjenje...

Zovi je nekako lepše, nemoj da te nosim na duši, treba da mi se udaviš tepajući autu...
stojamanjepoznata stojamanjepoznata 22:01 31.01.2013

Re: Uz izvinjenje...


Koristicu kao NICK samo prva 4 slovca....

jedi-knight jedi-knight 20:50 31.01.2013

OSE

Ja imam ništa manje frustrirajuće iskustvo sa osama. Ukratko:
Prošlog leta, tokom noći, nestao nam je poklopac šahta koji se nalazio ispred same kapije naše kuće. Rupu je prvi otkrio jedan JUGO, koji je bar dva dana stajao ispod naših prozora sa zaglavljenim točkom, dok vlasnik nije našao način da ga iščupa. Nakon JUGA, uselile su se ose. Stotine, ma šta stotine, hiljade, milioni njih. Prozore nismo otvarali, deca su izlazila kao da imamo snajpsko, a ne osinje gnezdo.
Prvo su me savetovali da zovem vatrogasce. Čovek zamalo nije umro od smeha. Onda je trebalo da zovem "telefon na koji se niko ne javlja", Gradsku Sanitarnu Inspekciju ( GSI ). Rekli su mi da budem uporan. I bio sam. Posle samo nekoliko dana javio se ženski glas koji me je ledenim glasom obavestio da nisu zaduženi za ose i da treba da zovem Udruženje pčelara. Pozovem udruženje pčelara, ljubazno mi kažu da treba da sačekam da anketiraju njihove članove kome treba roj !? Ponovim da su verovatno ose u pitanju i da ne želim da ih raselim nego istrebim, na šta sam dobio odgovor da nisu nadležni za ose.
Očajan, pozovem ponovo GSI i skoro istog dana mi se javi isti glas koji me je uputio na njihovog "čoveka na terenu". Javi se tip sa neodređenim akcentom i nakon kraćih pregovora, ustanovimo da za ose ne može da mi pomogne, ali za sve ostalo može.
Na kraju, posavetujem se sa googlom i za pola minuta dobijem rešenje

[url=http://www.istrebljivac.com/][/url]

Možda imaju istureno odeljenje Alpi. Proveri
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:56 31.01.2013

Re: OSE

Viteže, sa osama sam, pa i stršljenovima, izlazila na kraj i sa, nećeš verovati - dezodoransom
Ali ove bube tvrdokrile, reči nemam...trebalo je da im dam i podatke o broju crvenih krvnih zrnaca da bi mi naručili, pa jednom, nekad da mi stigne taj otrov...a cena...kad me nije kap...
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 21:14 31.01.2013

Izguglala malo,

mislim da je to žižak (black vine weevil).
Edit:
Na nemačkom je Gefurchte Dickmaulrüssler
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:26 31.01.2013

Re: Izguglala malo,

JESTE! Taj je, gad pogani!
Da l znaš sučim se to tamani?
Inače, ovih dana gacam po naselju i vidim po žbunovima rododendrona komšijskih, koji i zimi imaju lišće, iste rupe kao po mojoj kameliji...
arianna arianna 21:45 31.01.2013

Re: Izguglala malo,

Da l znaš sučim se to tamani?

mislim da bi delovao etiol, kupuje se u poljoprivrednoj apoteci ...sipaš u pumpicu i isprskaš biljke

da ti ne pričam kako sam ubijala žižak u parket - peglanjem?
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 21:47 31.01.2013

Re: Izguglala malo,

Da l znaš sučim se to tamani?

Evo ovde ima:
Practical Black Vine Weevil Management, piše tu koji su otrovi efikasni. Žilava je to pogan.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:50 31.01.2013

Re: Izguglala malo,

Samo ako ovi u EU to hoće da mi prodaju bez da imam dozvolu za nošenje oružja i bojnih otrova...kod nas se i za Uvin čaj traži recept.

da ti ne pričam kako sam ubijala žižak u parket - peglanjem?

Jedu i parket?! Ili neki njihovi manji rođaci? Znam kako izgleda žižak u pasulju, malečak. Al ovi ako žderu i parket...
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:52 31.01.2013

Re: Izguglala malo,

Žilava je to pogan.

Žilav skot prežilav...Vidiš, piše tamo za rododendrone...i moji na balkonu su poglodani...al sad je mraz
Ima to da iščitam...
arianna arianna 22:16 31.01.2013

Re: Izguglala malo,

Jedu i parket?! Ili neki njihovi manji rođaci? Znam kako izgleda žižak u pasulju, malečak. Al ovi ako žderu i parket...


ne jedu samo parket, nego sve što napipaju, i to bezobrazno rskaju noću...moguće da su familija



bilo kako bilo, tamani ti to na vreme

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:48 31.01.2013

Re: Izguglala malo,

bilo kako bilo, tamani ti to na vreme

Pobila sam ih. Ali su oni ubili moju kameliju
Ja sam mislila da drvo jedu drvni moljci, al ako ove bube žderu i drvo, to je užas jedna...
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 21:23 31.01.2013

:)

Blog o bubicama a iznad poruka, gde pise blog b92 u ovom trenutku reklama: Drzite insekte na odstojanju<<<LINK



Jelica Greganović Jelica Greganović 21:27 31.01.2013

Re: :)

Bih ja da ih držim na odstojanju, ali neće oni...gamad.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 21:56 31.01.2013

Dakle ...

Jelice, mislim o svemu tome, bube, ekologija, obožavanje biljke, tekst kao bombona ali ima problem sa ratnicom ... DAKLE, u rat se ulazi hladne glave, sa planom, taktikom, pripremljen po svim osnovama, čak i rezervni veš ne sme da se zaboravi i kao što rekoh bez emocija ... tvoje vojevanje sa bubama je potaknuto emocijama jer ti pojedoše obožavanu biljku i onda je to tuča a tu se nikad ne zna ko će da bude ugruvan ... i najzad, izgleda da se pročulo po komšiluku i šire da je kod tebe ok, pa eto njih
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:06 31.01.2013

Re: Dakle ...

Đorđe, u pravu si...emocije su me upropastile...a i Žmu je imao teoriju po kojoj su se one naselile kod nas jer su izviđači provalili da im neću ništa...i ne bih ja, da nisu nasrnuli na sada pokojnu kameliju.
stojamanjepoznata stojamanjepoznata 22:00 31.01.2013

o-o-o-o-o-o!

Bogme, treba ti naoruzanja razna.....



"maulrüssler
Otiorhynchus sulcatus
Aussehen
Dickmaulrüssler

Die Größe des Dickmaulrüsslers beträgt 8 bis 10 mm.
Sein Rücken ist schwarz und mit dunkelbraunen Flecken übersät.
Die Flügeldecken sind panzerartig verhärtet und mit gelben Härchen versehen.
Die Größe der Dickmaulrüssler-Larven ist identisch der des Käfers. Sie sind beige und c-förmig und haben einen braunen Kopf.

Fortpflanzung

Das Dickmaulrüssler-Weibchen legt im Laufe seines Lebens bis zu 1.000 Eier. Die Eiablage erfolgt einzeln oder auch in Gruppen am Boden der Fraßpflanzen bzw. in humoser Erde. Die Eier sind kugelförmig mit einem Durchmesser von etwa
0,7 mm.
Nach zwei bis drei Wochen schlüpfen die Larven, die dann über mehrere Monate an den Wurzeln fressen.
Die Verpuppung der Larven kann bis zu 20 Tage dauern.
Die Jungtiere ernähren sich von Blättern und Trieben.
Der Dickmaulrüssler lebt bis zu 100 Tage.

Lebensweise

Der Dickmaulrüssler frisst kreisförmige Einbuchtungen in Blattränder.
Die Larven richten den Hauptschaden durch ihre Fraßtätigkeit im Wurzelbereich an. Dies führt oft zum Absterben der Pflanzen.
Der Dickmaulrüssler ist dämmerungs- oder nachtaktiv.
Die Einschleppung des Schädlings erfolgt vorwiegend über Topfpflanzen."

Izvinjenje, ali clanak je na nemackom (valjda)...
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:08 31.01.2013

Re: o-o-o-o-o-o!

Jes nemački, ali 1.000 jaja to razumem Kakva nosilja je taj Dkrlsumrunsolreflruer...nije ni čudno što nisam uspela da ih potamanim...lepo im, toplo, imaju da jedu, da se prošetaju, intima obezbeđena...kažem ja, kupleraj mi napravili u saksiji...
kukusigameni kukusigameni 23:02 31.01.2013

rat

Nego, jesi li ti njima objavila rat ili onako, bez najave?

Mislim, ono, UN, Savet bezbednosti i te munje...
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:13 31.01.2013

Re: rat

Normalno...oni su bez poštovanja Ženevske konvencije prvi počeli da žderu moju kameliju. Ja sam se samo branila. Branila bi se i bolje da mi nije onemogućen dostup do bojnih otrova.
kukusigameni kukusigameni 23:25 31.01.2013

Re: rat

Ma znao sam.

A imala si i dezertere. Nije to lako.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:30 31.01.2013

Re: rat

Muka, kukusigameni, muka...a i ono kuče je moglo da uključi lovačke gene stare sorte pudlovske, umestio što je zaprepašćeno gledao u bube...mrmot.
kukusigameni kukusigameni 23:40 31.01.2013

Re: rat

Tačno znam kako ti je.

Ja sam usred NATO bombinga ratovao sa mravima.

Priznajem, koristio sam i hemijska sredstva i biološka (sebe) i vazdušne napade (usisivačem)... čak sam pomislio da nabavim lokator pa da im prizovem koji tomahavk, sunce li im mravlje.

Ipak, na kraju sam pobedio.

Otišli su bez reči.

Mada sam siguran da sad po kraju pričaju o meni sve najgore.
Mislim, vidim ja kako me gledaju bubašvabe ispod oka. <_<
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:59 31.01.2013

Re: rat

Ne pominji mi bubašvabe, ni bubaruse...u jednom životnom trenutku smo se lepo plašili da upalimo svetlo...na prvi sev je pod počinjao da beži na sve strane...
Nego, odo ja da se ububim...oči mi se lepU...samo da prošetam ovo beskorisno kuče, eno ga šmrkće kao penzos u hodniku...
rade.radumilo rade.radumilo 01:27 01.02.2013

Battle Bugs

Evo jedne igrice za PC koju sam mnogo voleo:

Jelica Greganović Jelica Greganović 11:01 01.02.2013

Re: Battle Bugs

Možda bi mi ovo psihočki pomoglo...al nikad nisam igrala kompjuterske igrice, možda bi ovu trebalo...da steknem dodatne veštine
docsumann docsumann 13:43 01.02.2013

za preoručiti


Jelica Greganović Jelica Greganović 13:54 01.02.2013

Re: za preoručiti

Doscumane, el ima neka "Smrt insekata", to bi mi više leglo?
docsumann docsumann 00:54 02.02.2013

Re: za preoručiti

šta znam, u Golom Ručku se "pucaju" otrovom za bubašvabe


Jelica Greganović Jelica Greganović 20:25 02.02.2013

Re: za preoručiti

Docsumanne...
Voja Radovanović Voja Radovanović 13:45 01.02.2013

Blog...

Svi mi imamo neke svoje bube...Ne daj se...izgubljena bitka nije izgubljen rat...
Pozz Jelice...i prijatan dan ti želim...
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:55 01.02.2013

Re: Blog...

Hvla, Vojo
Voja Radovanović Voja Radovanović 14:37 01.02.2013

Re: Blog...

Takodje...
cassiopeia cassiopeia 19:25 01.02.2013

Neću o bubama :)

Pošto se ježim i na pomisao na bube preskačem ih, nego imam lepu vest. :)Prikupljeno je preko 50.000 potpisa na peticiji za status roditelj negovatelj :)
Peticija je predata zaštitniku građana :)
razmisljam razmisljam 19:52 01.02.2013

Re: Neću o bubama :)

cassiopeia
Pošto se ježim i na pomisao na bube preskačem ih, nego imam lepu vest. :)Prikupljeno je preko 50.000 potpisa na peticiji za status roditelj negovatelj :)
Peticija je predata zaštitniku građana :)


Супер!
Значи, могу да бришем додатак на мом посту?

P.S. Јелице, држи се.
Твоја борба са бубама је праведничка и стога из ње мораш изаћи као победница.
cassiopeia cassiopeia 21:59 01.02.2013

Re: Neću o bubama :)

razmisljam
cassiopeia
Pošto se ježim i na pomisao na bube preskačem ih, nego imam lepu vest. :)Prikupljeno je preko 50.000 potpisa na peticiji za status roditelj negovatelj :)
Peticija je predata zaštitniku građana :)


Супер!
Значи, могу да бришем додатак на мом посту?

Ako su predali peticiju ne znam da li igra ulogu dalje skupljanje potpisa.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:19 02.02.2013

Re: Neću o bubama :)

Pošto se ježim i na pomisao na bube preskačem ih, nego imam lepu vest. :)Prikupljeno je preko 50.000 potpisa na peticiji za status roditelj negovatelj :)
Peticija je predata zaštitniku građana :)


BRAVO!!!

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:21 02.02.2013

Re: Neću o bubama :)

Твоја борба са бубама је праведничка и стога из ње мораш изаћи као победница.

Džaba...jesam dobila pojedinačne bitke, ali sam izgubila rat. Kamelija je bačena u đubar, sa sve silnim nerođenim potomstvom dotične gamadi.
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 17:39 02.02.2013

....

Разумем твог Жмуа у потпуности и солидаришем се са њим.
Од бубљег рода једино су ми симпатичне бубамаре. И помало лептири, и то само оне дневне варијанте и са безбедне удаљености.


Jelica Greganović Jelica Greganović 20:20 02.02.2013

Re: ....

Ma, vidi, bube su simpatični stvorovi, ponekad vrlo ljupki i van bubamarske sorte...ali ove su mi načisto pokvarile odnos sa tim delom planetarnog stanovništva.

ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 01:13 03.02.2013

Re: ....

Нешто ми у ове ситне сате паде на памет, можда би идеално решење било да прибавиш једну биљку-месождерку, па нек' се она бакће с тим опнокрилцима.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:54 05.02.2013

Re: ....

domaćice, već sam razmišljala o tome, kao i o tome da bi to morala da bude veća biljka, ali od njih se takav zadah širi...
Biljana 77 Biljana 77 09:37 03.02.2013

...

Uh. Potpuno kapiram Žmua. A i tebe donekle. Ja se užasavam buba do te mere da ne smem ni da ih ubijem, a Žmu je ono.. voli sva živa bića i tajrad.

Mi smo u stanu imali invaziju ovoga . Kad uključiš svetlo one se samo rastrče. Čuju se. Ja sam nekoliko puta bila na ivici. I na kraju smo pozvali profesionalce. Jedno 15 dan sam usisavala mrtve bubeštine po kući. Prvo sam brojala, pa sam prestala, postalo je suviše zastrašujuće.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:55 05.02.2013

Re: ...

Tvog Žmua načisto razumem, kao što bi i moj Žmu tebe odmah razumeo...ali ove bube su i moju toleranciju preko ruba odvele...
Черевићан Черевићан 11:31 03.02.2013

бубољуб

живот буба посебност је
занимљивост многим знана
хуманиста ја волим их
ал' подаље одмог стана
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:56 05.02.2013

Re: бубољуб

Taj rad, Čer, tačno taj...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana