Ekonomija| Gost autor| Istorija| Politika

MILAN STOJADINOVIĆ

antioksidant RSS / 31.01.2013. u 16:07

Milan_Stojadinovic_facingright.jpg

  

Ja sam Aleksandra Ranković novinarka, autor i producent dokumentarnih filmova i serija. Na blogu B92 komentarišem pod nickom Tsunade. Hvala Antioksidantu, mom vernom neistomišljeniku,  za ustupljeni prostor. Zapravo jedno nedavno nadmudrivanje sa njim me inspirisalo da probam da skrenem vašu pažnju na ljude i dogadjaje kojoma sam se opsesivno bavila poslednjih godinu i po dana radeći na serijalu Priče o kratkom poletu . Taj serijal je pokušaj da se, prikažu oni momenti u srpskoj istoriji koji su dovodili do pokretanja ekonomskog točka napred. Takvih momenata je malo i trajali su kratko, kraće od ljudskog veka.

Retki poleti ne bi se ni dogodili da se pravi ljudi nisu zatekli na pravom mestu. Jedan od tih bio je i Milan Stojadinović. Nije mi ideja da pišem o njegovoj ličnosti, čak ni o njegovim ideološkim opredeljenjima. Zanimljiva mi je politika koju je sprovodio pošto je ona bila tako jasna i konkretna.

Evo nekih podataka i crtica o tom političaru. Očekujem oprečne reakcije i unapred se radujem. 

Milan Stojadinović je prvi srpski premijer sa modernom proindustrijskom vizijom. U njegovim političkim operacijama ekonomija je uvek imala prednost, uvek je dominirala nad politikom dok obrnutih slučajeva, kad politika koči ekonomiju, gotovo da nije bilo.

U tri navrata ministar finansija (u različitim mandatima od 1924. do 1935.). Premijer I ministar spoljnih poslova Kraljevine Jugoslavije (od 24. juna 1935. do 5. februara 1939), Milan Stojadinović je voleo novac, poznavao je logiku kapitala i bio je vešt u praktičnim poslovima.

Još u resoru finansija, Stojadinović je najpre krenuo da stabilizuje dinar a potom je snažno gurao industrijalizaciju.  Kriza i recesija 30-tih godina 20-tog veka nisu išle na ruku razvoju poljoprivrede. Na svetskoj pijaci poljoprivredni proizvodi bili su sve manje traženi, što je oborilo njihove cene za čak 40 odsto. 

Stojadinović je razumeo da se seljaku najbolje može pomoći ako se na domaćem tržištu poveća potražnja za njegovim proizvodima. To se postiže uvećavanjem industrijskog stanovništva. Industrijalizaciji se potpuno predao I beskompromisno je sprovodio.

I kao ministar a naročito kao premijer, Milan Stojadinović je sprovodio ono što i ostatak kapitalističkog sveta u krizi. Vodio je politiku javnih radova kako bi povećao kupovnu moć stanovništva.

Gradio je pruge u brdskim predelima, nove puteve, popravljao i proširivao luke, izgrađivao obaloutvrde i kanale. Tako je zaposlio oko 150.000 ljudi. Sitnim i srednjim seljacima ukinuo je dobar deo dugova. Tako je povećao i njihovu kupovnu moć.  Za vreme njegove vlade podignuto je ukupno 111 novih fabrika i osnovano stotinu novih industrijskih preduzeća. Počelo je stvaranje avioindustrije u Zemunu i autoindustrije u Rakovici, otvorena je fabrika sumporne kiseline "Zorka" u Šapcu. Proizvedena je i prva domaća lokomotiva, Sava.

U spoljnoj trgovini ostvarivani su suficiti i do milijardu dinara, što je najbolji bilans u dotadašnjoj istoriji zemlje. Ovi finansijski uspesi poslužili su vladi kao osnov za unutrašnji zajam od 4 milijarde dinara namenjen novim javnim radovima, novim radnim mestima i novom podizanju kupovne moći stanovništva. Vlada je takođe donela šestogodišnji privredni plan, prvi u istoriji zemlje.  

Stojadinovićevi ekonomski uspesi, dogadjali su se u složenoj mreži spoljnopolitičkih odnosa. Pod kraj tridesetih godina prošlog  veka rane iz prethodnih ratova (dva balkanska I Prvi svetski rat) su zalečene. Ekonomija je počela da hvata zamajac. Srbija je očajnički tražila partnere, kapital, investicije. Jedine ponude za saradnju stizale su iz pravca nadolazećih sila mraka: fašističke Italije i nacističke Nemačke.

Svestan da za ekonomskim vezivanjem sledi političko, Stojadinović je od tradicionalnih prijatelja, Engleza tražio da povećaju obim trgovinske razmene sa Jugoslavijom. Iz Londona je dobio odgovor da britanski trgovci mogu da kupuju gde hoće i šta hoće. Drugi tradicionalni saveznik Francuska, već je bila isuviše slaba da bi Srbiji bila od pomoći. Tako se Stojadinović u teškoj iznudici okrenuo Italiji i Nemačkoj.

Po svaku cenu je želeo da održi politiku "prijateljske neutralnosti" prema silama osovine. U svojoj autobiografiji "Ni rat ni pakt" koju je 70-tih izdao riječki Otokar Keršovani, Stojadinović govori da Srbija posle prvog, pogibelj u novom svetskom ratu nije smela da dozvoli.

Dobri odnosi sa osovinom bogato su nagradjeni kvalitetnim ekonomskim ugovorima. Srbija je za kratko vreme obnovila industrijski park pre svega nemačkim mašinama. Sa Italijom je napravljen povoljan trgovinski sporazum. I u Rimu i u Berlinu Stojadinović je bio rado vidjen gost.

Sa Hermanom Geringom je išao u lov. Italijanski šef diplomatije grof  Ćano postao je Stojadinovićev lični prijatelj. Da li je tolika prisnost bila posledica lične Stojadinovićeve naklonosti prema ideologiji fašizma ili izraz čistog pragmatizma, nemam pojma. Niti mislim da ćemo to ikad saznati.

U osvit Drugog svetskog rata, činilo se da je Stojadinović uspeo u nemogućem: da obezbedi vojnu neutralnost i ekonomsku korist. Na terenu, medjutim, takav poredak  bio je neodrživ. Onog trenutka kad je uveo nemački Krup u izgradnju čeličane u Zenici i najavio da će uvesti nemački kapital i u rudnike (Bor su držali Francuzi i Englezi), njegova karijera je bila završena. Iz Londona i Pariza odmah su počeli pritisci da se on skloni.

Milan Stojadinovć je 1940. godine pao kao žrtva britanskog pritiska na Kneza namesnika Pavla da se Jugoslavija u nastupajućem ratu svrsta na stranu saveznika. Iz zemlje je bez ikakvog sudjenja bukvalno proteran i predat engleskim obaveštajcima u Solunu. Drugi svetski rat proveo je u britanskom zatočeništvu na Mauricijusu.

Nakon rata odlazi u Argentinu gde takodje stiče ugled i veliki uticaj na ekonomska kretanja i politiku. Umro je 1961. godine u Buenos Airesu.

U političkom smislu, Milan Stojadinović je platio ceh svoje naivnosti. Jer Srbija niti ima tradiciju neutralnosti niti je ovde ekonomska logika ikada mogla dominirati nad politikom.

Moju priču o srpskoj industriji sa Stojadinovićem kao bitnim protagonistom možete pogledati na ovom linku

 

Serija Priče o kratkom poletu koja je krajem decembra 2012. emitovana u nepopularnom terminu na RTS-u nalazi se na ovom sajtu.



Komentari (600)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 16:16 31.01.2013

...

hvala za linkove.
stefan.hauzer stefan.hauzer 16:22 31.01.2013

.

s nestrpljenjem čekam Karagaću i ekipu (smajli cepa kokice)



meni je Stojadinović, s druge strane,simpatična istorijska ličnost u lošim decenijama
antioksidant antioksidant 16:23 31.01.2013

Re: .

stefan.hauzer
s nestrpljenjem čekam Karagaću i ekipu (smajli cepa kokice)



meni je Stojadinović, s druge strane,simpatična istorijska ličnost u lošim decenijama

ja se vise uzdam u srbiste zbog sporazuma sa pavelicem
stefan.hauzer stefan.hauzer 16:31 31.01.2013

Re: .

uzdam u srbiste

uuu ti bi odmah hard core,ništa prosvećena liberalna inteligencija;
diraš osinje gnezdo,*dragi moj
antioksidant antioksidant 16:32 31.01.2013

Re: .

uuu ti bi odmah hard core,ništa prosvećena liberalna inteligencija;

mada, ispregovarao je dubrovnik na tom papiru :)
uf, kakva preporuka za mjuz
savamala savamala 16:34 31.01.2013

Re: .

ja se vise uzdam u srbiste zbog sporazuma sa pavelicem


Нема овде места за смајлија. Стојадиновић је био економски чаробњак али дружење са Павелићем га нивелише на дно. Само дно, нема даље.
docsumann docsumann 16:35 31.01.2013

Re: .

uuu ti bi odmah hard core


pa, kako god okreneš - dobijaš:


tsunade tsunade 16:44 31.01.2013

Re: .

ja se vise uzdam u srbiste zbog sporazuma sa pavelicem


odmah udaramo na ličnost. ok

na sporazum sa pavelićem u trenutku kada su obojica bili u emigraciji gledam kao sumanut potez čoveka kome komunisti drže i sestru i brata u stanju neizvesnosti za goli opstanak. pripisujem to, dakle jakom antikomunističkom sentimentu.

sveukupni učinak tog čoveka ipak, čini mi se da nadilazi incident sa pavelićem. čini mi se da je stigma koja ga prati nesrazmerna istorijskoj ulozi koju je imao.
docsumann docsumann 16:47 31.01.2013

Re: .

Само дно, нема даље.


dno je tek zagrijavanje


stefan.hauzer stefan.hauzer 16:51 31.01.2013

Re: .

dno je tek zagrijavanje

uh dok ne dođemo do;* neprijatelj prelazi reku!
dragan7557 dragan7557 17:06 31.01.2013

Re: .

stefan.hauzer
s nestrpljenjem čekam Karagaću i ekipu (smajli cepa kokice)



meni je Stojadinović, s druge strane,simpatična istorijska ličnost u lošim decenijama

Osim što Stojadinović nimalo nije simpatična ličnost, linkuješ nepostojeće od strane autora povučene, op cup na kalup.

cerski
tsunade tsunade 17:07 31.01.2013

Re: .

mada, ispregovarao je dubrovnik na tom papiru :)


zar si sumnjao?
stefan.hauzer stefan.hauzer 17:13 31.01.2013

Re: .

op cup na kalup.


laziiprevare laziiprevare 18:14 31.01.2013

Re: .

simpatična istorijska ličnost



"Istiskivanje i čišćenje onih nea-rijskih elemenata, koji su već biološki pomiješani s Hrvatskim narodom, može se postići jedinom metodom takozvanog "Verdrangungszuchta", to jest tako, da se mješanac stalno križa sa čistom rasom, a tako i njegovi potomci, njegovi unuci i.t.d. i to tako dugo, dok tuđi rasni faktori nisu u takoj maloj količini zastupani u pojedincima, da uopće više ozbiljno ne dolaze do izražaja."(Poglavnik Nezavisne Države Hrvatske Dr. Ante Pavelić ,v. r.)

jak antikomunistički sentiment



"U hrvatskom narodu žive kao manjine dvije rasne zajednice, koje se po svoim rasnim komponentama bitno razlikuju od hrvatskoga naroda. Jedna na socijalno visokom stupnju — Židovi, a druga na niskom socijalno stupnju — Cigani." (Poglavnik Nezavisne Države Hrvatske Dr. Ante Pavelić ,v. r.)

ja se vise uzdam u srbiste zbog sporazuma sa Pavelićem



Mi smo se uzdali u Juru, ali dotukli ga "mješanci"

Krilnik Jure Francetić "legendarni borac" protiv partizana,jevreja,roma i srbista
najavio da će uvesti nemački kapital i u rudnike



Tuga za projekat.
Sa Hermanom Geringom je išao u lov

erotski


Dodato: Kontraverzne fotografije Milana Stojadinovića

Upozorenje: moguće da se radi o podmetanju u cilju neonacističke internet prezentacije historijskih događaja.
antioksidant antioksidant 18:23 31.01.2013

Re: .

Erotski

pazi kad si prevazisao moja ocekivanja
tsunade tsunade 18:46 31.01.2013

Re: .

Erotski


nije mi palo na pamet da stvari posmatram iz tog ugla. mea culpa.
4krofnica 4krofnica 19:18 31.01.2013

Re: .


u nepopularnom terminu na RTS-u


nije tako ni loše kad ufuraju skupštinu u tvoj termin, taman dodješ u vreme za ručak,
kad svako normalan i gleda tv :)


da se pridružim momcima (doks&stef) sa mjuzom ♫AT♫
+1 za autorsku.

tsunade tsunade 19:25 31.01.2013

Re: .

da se pridružim momcima (doks&stef) sa mjuzom


e mjuza je straviška. hvala za nju i za autorsku.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 19:27 31.01.2013

Re: .

4krofnica


+1 za autorsku.




+1 i ja
jedi-knight jedi-knight 21:48 31.01.2013

Re: .

Re: .
4krofnica


+1 za autorsku.




+1 i ja


I od mene
bitnik bitnik 22:40 31.01.2013

Re: .


tsunade
na sporazum sa pavelićem u trenutku kada su obojica bili u emigraciji gledam kao sumanut potez čoveka kome komunisti drže i sestru i brata u stanju neizvesnosti za goli opstanak. pripisujem to, dakle jakom antikomunističkom sentimentu.



od 20. avgusta 1952, dve godine pre potpisivanja sporazuma sa pavelićem, stojadinović je održavao kontakte sa udbom, čiji je poverenik i definitivno postao 28. oktobra 1952, pod šifrovanim imenom mercedes.
da li i to ima neke veze sa gore navedenim sentimentom, ono - razbijam ih iznutra, ili je to, pak, samo još jedan od genijalnih poteza finansijskog maga, poput, recimo, direktorisanja englesko-srpskom bankom, čiji su jedini kapital bili krediti dobijeni od narodne banke i još nekih jugoslovenskih banaka, a koja se bavila najordinarnijim švercom deviza, i svojom propašću povukla na dno i masu sitnih ulagača?
ko reče gazda jezda i dafina?
da li treba reći da je stojadinović iz banke pobegao par meseci pre bankrota, a kako je krivica pala na njegovog zamenika, genijalcu su bila otvorena vrata ministarstva finansija, odakle je ovaj čarobnjak kao ministar potrošio na popularisanju pašić - pribićevićeve demokratsko-radikalske vlade i sve depozite i prvu tranšu takozvanog blerovog zajma u dolarima koji je ugovorom i zakonom o zajmu bio predviđen za izgradnju železnice i još neke tačno određene investicije, ali je šticung dolara kod narodne banke a po kursu samo za odabrane, očito bio isplativiji - i politički i finansijski, pa čak i iluzionistički, jer, ne samo da je opčinio tadašnju biračku masu, nego, po tebi sudeći, iluzija traje i dan danas.
oni što gore pomenuše nesrećne, ipak samo, proste izvođače radova, sada, verovatno, pominju neka druga, moćnija imena, i neke banke ozbiljnije od jugoskandika i dafinmenta, vidovitiji među njima, možda, pominju i neku sličnu savremenu, prošlu sadašnju ili buduću političku koaliciju, no predlažem da sačekaju.
dolazimo do opsenarskog remek dela kojim će hudini bankarskih transakcija i steći bogatstvo, do takozvane afere sa ratnom štetom, ili, kako je neki još nazivaju, afere 2 odsto.
nemačka je u versaju bila osuđena da na ime ratne štete isplati 5 ipo milijardi, ponavljam milijardi, zlatnih franaka, ali ne kraljevini shs, već ratom oštećenim građanima, ponavljam građanima, privatnim licima, pazite sad, srbije i crne gore.
demokratsko-radikalska vlada kraljevine shs donosi zakon o ratnoj šteti i obveznice 2 odsto rente ratne štete čime postaje poverilac za nemačke reparacije.
treba li reći da je ovo, iako nelegitiman, bio izuzetno profitabilan potez kako za ministra, tako i njegove partnere u poslu - banke, trgovce, čak i samog kralja, koji su na taj način došli do enormnih suma novca.
nisam zaboravio vredne industrijalce kojima će zli partizani kasnije oteti sav mukom stečeni kapital.
njima je, iako nisu ni bili oštećeni, jer većina nije ni imala ništa pre početka prvog svetskog rata, šteta isplaćivana u naturi - mašinama, instalacijama i materijalom za proizvodnju, što se nemcima i te kako isplatilo jer nisu morali da daju novac koji su onda koristili za kupovinu novih mašina kojim su menjali te kojima su plaćali ratnu štetu.
nemci su kasnije, kada im je hmmm... neko došapnuo da vlada shs nema legitimitet po tom pitanju, obustavili isplatu štete, a na tužbu kraljevine shs protiv nemačke sudu u hagu, odgovoreno je odbacivanjem tužbe bez rasprave sa obrazloženjem da kraljevina shs nema legitimitet da tuži u ime oštećenih građana kraljevina srbije i crne gore.
tako da su jedini koji nisu bili obeštećeni bili stvarno ratom oštećeni građani srbije i crne gore, a obeštećeni su, uglavnom, oni koji stvarne štete nisu ni imali - bankari, industrijalci, trgovci, koji pre rata nisu ni postojali.
treba li reći da je genijalni ministar finansija bio veliki kreator tih bankarsko-berzanskih špekulacija koje su im donele milione?
istine radi, većina stvari je odrađena po zakonu, ali su sebi potrebne zakone sami kreirali, ne opterećujući se efemerijama poput pravde i morala.
istine radi, još, kralj je na taj način teško zarađenih 15 miliona, aj da kažem, poklonio za izgradnju studentskog doma, a stojadinović je morao da podnese ostavku.

ovde neću uspostavljati paralelu sa sadašnjicom, mislim da će količina krokodilskih suza koju će kroz neko vreme izliti što potomci, što oni interesno povezani sa današnjim tajkunima, iznenaditi i najveće, sad ni ja nisam siguran da li - pesimiste ili optimiste.

samo da dodam - kako sada, kao i svaki udbovac, idem na preferans, odmah priznajem i da sam komunista i da sam se uselio u kuću na dedinju, ali bih, kad se vratim, voleo da vidim i neke prave kontraargumente.
freehand freehand 23:11 31.01.2013

Re: .

On je bio prvi političar koji je koristio moderne medije, a važio je i za vrhunskog berzanskog špekulanta. Njegova najveća mahinacija bila je otkup obveznica ratne štete, kada su one pale na manje od desetine nominalne vrednosti. Agenti su ih po selima dobijali tako jeftino, da su staricama za njih davali ogledalca i češljiće! Onda je u leto 1925. Stojadinović najavio otkup tih obveznica i počeo da isplaćuje kupone ratne štete, pa je obveznicama vrednost vrtoglavo počela da raste. Naravno, tu najavu o otkupu prethodno je prišapnuo stranačkim drugovima i članovima vlade, koji su se razleteli da pokupuju obveznice ratne štete. Za svega nekoliko meseci, njihova vrednost je porasla 15 puta

Stvarno deluje moderno.

Najveće predratne afere (7): Palate od obveznica

Ali, bitno je samo da se on na tom Mauricijusu nije oženio. Ostalo je ok.
maksa83 maksa83 07:05 01.02.2013

Re: .

Najveće predratne afere (7): Palate od obveznica

Meni je ovo poprilično otkrovenje.

Mi smo dakle tradicionalno nesposobni da sebi sklopimo ne-lopovsku vlast.

Takođe bolje kapiram i kako i zašto se komunizam ovde primio posle WW2.
sevarlica sevarlica 07:57 01.02.2013

Re: .

sveukupni učinak tog čoveka ipak, čini mi se da nadilazi incident sa pavelićem. čini mi se da je stigma koja ga prati nesrazmerna istorijskoj ulozi koju je imao.


Upravo tako!
tsunade tsunade 08:06 01.02.2013

Re: .

Ali, bitno je samo da se on na tom Mauricijusu nije oženio. Ostalo je ok.


vreme je provodio sa suprugom augustom
freehand freehand 09:39 01.02.2013

Re: .

maksa83
Najveće predratne afere (7): Palate od obveznica

Meni je ovo poprilično otkrovenje.

Mi smo dakle tradicionalno nesposobni da sebi sklopimo ne-lopovsku vlast.

Takođe bolje kapiram i kako i zašto se komunizam ovde primio posle WW2.

Ja sam znao za priču o volovima koji su, beše "izneli kolubarsku i cerski bitku", i za koje su izdavane obveznioce. I koje su nesrećne gegule i gedžovani prodavali budzašto. A onda je ovaj finansijski Mandrak progurao zakon o isplati tih istih obveznica koje je, naravno, prethodno on pokupovao po Srbiji u bescenje.
I tako su se srpski volovi inkarnirali u svoje uboge vlasnike.
A Srbija dobila moderne biznismene.
milisav68 milisav68 09:50 01.02.2013

Re: .

bitnik

samo da dodam - kako sada, kao i svaki udbovac, idem na preferans, odmah priznajem i da sam komunista i da sam se uselio u kuću na dedinju, ali bih, kad se vratim, voleo da vidim i neke prave kontraargumente.

Propala ti fora, samo udbaš može da napiše "zli partizani", dok poštenom svetu to nikad ne bi palo na pamet.

princi princi 13:54 01.02.2013

Re: .

Najveće predratne afere (7): Palate od obveznica

Da, ni ja nisam znao da se o ovome radilo. Ovo nije Mišković, Kole nego Sloba JUL sistem.
antioksidant antioksidant 14:06 01.02.2013

Re: .

princi
Najveće predratne afere (7): Palate od obveznica

Da, ni ja nisam znao da se o ovome radilo. Ovo nije Mišković, Kole nego Sloba JUL sistem.

па личи на оба: закон је прилагођен а онда искориштена прилика да се поштовањем закона заради
:)

princi princi 14:52 01.02.2013

Re: .

па личи на оба: закон је прилагођен а онда искориштена прилика да се поштовањем закона заради

Ne, pre sam mislio na medijske manipulacije. Ali vidiš šta je interesantno: to je jedan kontinuitet hohštaplerske vlasti koji u Srbiji traje već 100 godina, verovatno i duže. Opet ću se vratiti na svoju staru ideju da javni, državni službenici i članovi njihovih porodica nikako ne bi smeli da se bave biznisom dok vrše javne funkcije. To bi trebalo da bude u Ustavu Srbije.
antioksidant antioksidant 14:56 01.02.2013

Re: .

To bi trebalo da bude u Ustavu Srbije.

то али и да нема отписа пореза. никоме, никада, ни под којим условима.
lakipingvin lakipingvin 15:52 01.02.2013

Re: .

princi
Najveće predratne afere (7): Palate od obveznica

Da, ni ja nisam znao da se o ovome radilo. Ovo nije Mišković, Kole nego Sloba JUL sistem.

Mislis Sloba - AY banka sistem?! Cak po onome kako su radili mislim da su kopirali Stojadinovica i njegovo direktorisanje.
Ono sto meni ne izlazi iz glave ceo dan je kako je ta generacija ratnika i vojskovodja koja je pregurala balkanske ratove a onda i svetski dozvolila sebi da bude tako izigrana od spekulanata na kraju rata, kao Nemci ne duguju vise Srbiji nego Peri Pericu pa ih ti juri po belom svetu...

Krstic ja mislim u jednom komentaru kaze mozda je resenje preuzeti od Izraelaca sistem nagradjivanja ali opet u Izraelu ako krvavo ne odsluzis dug otadzbini u nekom ratu ti si niko i nista u vodjenju zemlje, potpuno drugi sistem vrednovanja, jednostavno vrednujes vise vojnika od trgovca.I kada takvom vojniku posle sluzbe das obrazovanje jednostavno trgovci i kolicina njihovog novca postanu nekako nebitni...
Odlican blog i jos bolji komentari za Tsunade i (bow) za AO :)

princi princi 16:00 01.02.2013

Re: .

Inače, ovde se povela interesantna diskusija o insider tradingu. Treba imati u vidu da je insider trading nije ilegalan svugde i da je ono stavljeno van zakona pretežno u Americi i to 1934., znaci tek posle ovih dogadjaja. U Nemačkoj i Japanu, na primer, insider trading ni izbliza nije tako regulisan kao u USA.
docsumann docsumann 16:25 31.01.2013

usputno mišljenje


često se Srbima prebacuje da su mitomanski narod, i da im se ti mitovi uvijek obiju od glavu.
naravno, tu se prije svega misli na kosovski mit, mit o nebeskom narodu, zlatnim viljuškama, vječitim braniteljima svekolikog svega ... itd, itd.
ne sporim, ima u toj kritici mitomanije u srba, poveći dio istine.

a ono što su nas učili o NOB-u i partizanima, nije li i to jedna vrsta mita?

i to mita koji se učio u školama kao suva faktografija. kud ćeš luđe.
antioksidant antioksidant 16:31 31.01.2013

Re: usputno mišljenje


a ono što su nas učili o NOB-u i partizanima, nije li i to jedna vrsta mita?

pa jeste
nisu srbi nista posebno skloniji mitu nego ostali
mit je potreban zbog homogenizacije
imaju ga svi
docsumann docsumann 16:37 31.01.2013

Re: usputno mišljenje

nisu srbi nista posebno skloniji mitu nego ostali
mit je potreban zbog homogenizacije
imaju ga svi


mit je ok, ako ga kapiraš kao mit, ali ako počneš preozbiljno da ga shvaćaš ... preozbiljno ćeš i da najebeš.
stefan.hauzer stefan.hauzer 16:37 31.01.2013

Re: usputno mišljenje

. kud ćeš luđe.

čitao juče neke odlomke iz nušićeve autobiografije i uhvatim onaj deo kad on opisuje časove istorije. kako je roknuo jer je rekao da je car Uroš umro posle Maričke bitke. A tad se učilo da su ga ubili Mrnjavčevići i džaba što se posle mladi Alkibijad pokušavao izvući,bilo je kasno - ali eto,bio u pravu,ispostavilo se mnogo kasnije...

i hajd sad objasni nekome da je istorija živa nauka
antioksidant antioksidant 16:39 31.01.2013

Re: usputno mišljenje

mit je ok, ako ga kapiraš kao mit, ali ako počneš preozbiljno da ga shvaćaš ...

pa da... nije to fudbal
mirelarado mirelarado 19:56 31.01.2013

Re: usputno mišljenje

stefan.hauzer
. kud ćeš luđe.

čitao juče neke odlomke iz nušićeve autobiografije i uhvatim onaj deo kad on opisuje časove istorije. kako je roknuo jer je rekao da je car Uroš umro posle Maričke bitke. A tad se učilo da su ga ubili Mrnjavčevići i džaba što se posle mladi Alkibijad pokušavao izvući,bilo je kasno - ali eto,bio u pravu,ispostavilo se mnogo kasnije...

i hajd sad objasni nekome da je istorija živa nauka


Има негде у Нушићевој Аутобиографији и опаска: ако два Србина почну да разговарају о политици, после петнаест минута један другог ће назвати издајником. Мислим да то важи и данас. :)

Одличан блог, Тсунаде, и одлична емисија. Придружујем се агитацији за ауторску опцију.
jedi-knight jedi-knight 21:50 31.01.2013

Re: usputno mišljenje

Re: usputno mišljenje
mit je ok, ako ga kapiraš kao mit, ali ako počneš preozbiljno da ga shvaćaš ...

pa da... nije to fudbal


Nije mit? A Džaja? Šeki? Becić?
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 11:38 01.02.2013

Re: usputno mišljenje

pa jeste
nisu srbi nista posebno skloniji mitu nego ostali
mit je potreban zbog homogenizacije
imaju ga svi


Istina, samo, pitanje je uvek, oko čega se neki narod homogenizuje.
princi princi 17:09 31.01.2013

U, seko, dobar ti blog

Sad mi žao što smo se nekoć ispičkarali oko nekih gluposti. Jedva čekam deo o energetici.

Inače za Stojadinovića sam čuo da je bio jako vešt u vezi otkupa srpskog duga za male pare.
tsunade tsunade 17:15 31.01.2013

Re: U, seko, dobar ti blog

Inače za Stojadinovića sam čuo da je bio jako vešt u vezi otkupa srpskog duga za male pare.


jeste. dug seljacima je otpisao i pretvorio ga u državne obveznice. tim obveznicama je posle vešto trgovao.

Sad mi žao što smo se nekoć ispičkarali oko nekih gluposti.


nema problema. ni ne sećam se oko čega je bilo.
princi princi 17:20 31.01.2013

Re: U, seko, dobar ti blog

dug seljacima je otpisao i pretvorio ga u državne obveznice. tim obveznicama je posle vešto trgovao.

Ne, spoljašnji dug zemlje. Posle su mu, navodno, zabranili trgovanje na NY i londonskoj berzi. To mu je, opet navodno, bio mnogo veći greh nego poznavanje Geringa.

Nego, interesuje me još jedan detalj. Napisala si da je autobiografiju MS izdao Otokar Keršovani 70-tih godina. Jel si ti sigurna u taj podatak? Pitam jer smo mi u školi (Brajović mi je svedok!) učili da je Milan Stojadinović jedna neopevana izdajnička i fašistička džukela.

Edit: sad me podseti, to sam odavno primetio ali kad vidiš sliku MS, potpuno je jasno ko je poslužio za model Bate Stojkovića u "Ko to tamo peva".
docsumann docsumann 17:25 31.01.2013

Re: U, seko, dobar ti blog

Edit: sad me podseti, to sam odavno primetio ali kad vidiš sliku MS, potpuno je jasno ko je poslužio za model Bate Stojkovića u "Ko to tamo peva".


tsunade tsunade 17:25 31.01.2013

Re: U, seko, dobar ti blog

Nego, interesuje me još jedan detalj. Napisala si da je autobiografiju MS izdao Otokar Keršovani 70-tih godina. Jel si ti sigurna u taj podatak?


sto posto. imam tu knjigu iz 71 godine. imam je i u elektronskoj formi. delila sam je mnogima okolo. prosto mi žao što je niko ne objavi jer je neverovatno interesantna i dobro napisana. čovek je jednostavno bio pismen. tečno se izražavao. progutala sam 700 stranica u dahu.

Ne, spoljašnji dug zemlje. Posle su mu, navodno, zabranili trgovanje na NY i londonskoj berzi. To mu je, opet navodno, bio mnogo veći greh nego poznavanje Geringa.


pazi ništa provereno na tu temu nisam mogla da nadjem, a ronila sam i ronila godinu dana. najveći greh mu je, to i mita boarov tvrdi, bio to što je krupu predao zenicu. i naravno njegova ideja političke neutralnosti u odnosu na osovinu pokazala se kao utopistička. na žalost.
tsunade tsunade 17:27 31.01.2013

Re: U, seko, dobar ti blog

sad me podseti, to sam odavno primetio ali kad vidiš sliku MS, potpuno je jasno ko je poslužio za model Bate Stojkovića u "Ko to tamo peva".




edit: ne znam zašto, pade mi na pamet podatak da je on čačanin iz dobrostojeće familije. otac mu je bio sudija. sam stojadinović se školovao za pravnika a usavršavao kao ekonomista u minhenu, parizu i londonu.
princi princi 17:55 31.01.2013

Re: U, seko, dobar ti blog

Baš bi me zanimalo da čujem šta u vezi MS ima da kaže Dejan Đokić. On je na onom Goldsmith koledžu u Londonu i ima tu neku anglofilski-komunjarsko-drugosrbijansku percepciju jugoslovenskih prostora (iako se čini da sam nema tri čiste o ekonomiji). Deluje da je razuman čovek, nije kao ove ostale dijabole iz tog kruga. Ima tu ljudi koji se muvaju po blogu a koji ga lično poznaju.
tsunade tsunade 17:57 31.01.2013

Re: U, seko, dobar ti blog

ima tu neku anglofilski-komunjarsko-drugosrbijansku percepciju jugoslovenskih prostora


drugosrbijance bi moglo da zbuni to što mita boarov i nikola samardžić imaju relativno pozitivan stav prema stojadinovićevim bilansima u datim okolnostima.
princi princi 17:58 31.01.2013

Re: U, seko, dobar ti blog

drugosrbijance bi moglo da zbuni

Ne precenjuj. Njih ništa ne može zbuniti, :).
AlexDunja AlexDunja 17:59 31.01.2013

Re: U, seko, dobar ti blog

Sad mi žao što smo se nekoć ispičkarali oko nekih gluposti.

mnogo si se ti raspekmezio u poslednje vreme:)


bez šale, tsu, odličan film,

jasan, dobronameran, odmeren
i zanatski bolji od svega što se može videti
za nekoliko dužina. čestitam

pogledaću i druga dva.

svi već znaju da obožavam dokumentarce:)
još kad su dobri!
tsunade tsunade 18:04 31.01.2013

Re: U, seko, dobar ti blog

bez šale, tsu, odličan film,


e alex puno ti hvala. kad se opsedneš nekom idejom nikad ne znaš kako će to na kraju da ispadne.
AlexDunja AlexDunja 18:12 31.01.2013

Re: U, seko, dobar ti blog

e alex puno ti hvala. kad se opsedneš nekom idejom nikad ne znaš kako će to na kraju da ispadne.


ma vidi se da vladaš materijom,
sagovornici su valjda najbolji mogući,
dobra pitanja si im postavila..

i još spakovano u 20+ minuta,
dosta je to teško...

čak i muzika funkcionalna, iz vremena.
dobra ti i ekipa, da ne ostanu nepohvaljeni, ne bi bio red:)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:50 31.01.2013

Re: U, seko, dobar ti blog

Pitam jer smo mi u školi (Brajović mi je svedok!) učili da je Milan Stojadinović jedna neopevana izdajnička i fašistička džukela

Истина је, тако су нас учили, princi! (Узгред, princi и ја смо ишли у исту основну школу, 25. мај на НБГДу, а потом и у Математичку у Центру; но, тада се нисмо познавали, princi је доста старији од мене :)

Црњански и Стојадиновић су "били блиски". (Мада, не знам за кога се може рећи да је био близак с Црњанским.) Ево шта писац пише о премијеру: "Снажан, срчан, с громким осмехом и чврстим стиском руке, то је човек који улива поверење. Пун је самопоуздања и има право. Од политичара које сам досад срео на својим европским путовањима он ме највише интересује.” А ево ОВДЕ још понешто од тога, и ОВДЕ такође.

Лепо ти је ово, Александра. И бицикл. Црвени.
Како се оно каже -- баш ми је легло уз кафицу. Мислим -- чај ;-)
sima2000 sima2000 18:55 31.01.2013

Re: U, seko, dobar ti blog


sto posto. imam tu knjigu iz 71 godine. imam je i u elektronskoj formi. delila sam je mnogima okolo. prosto mi žao što je niko ne objavi jer je neverovatno interesantna i dobro napisana. čovek je jednostavno bio pismen. tečno se izražavao. progutala sam 700 stranica u dahu.


Može se naći na internetu skenirana verzija. U kom je formatu ta tvoja? Mnogo je bolje kad je pretvorena u tekst.
tsunade tsunade 19:04 31.01.2013

Re: U, seko, dobar ti blog

баш ми је легло уз кафицу. Мислим -- чај ;-)


e drago mi je. a hvala ti na dopuni.
tsunade tsunade 19:05 31.01.2013

Re: U, seko, dobar ti blog

Može se naći na internetu skenirana verzija.


ja imam tu. a imam i knjigu, jel, kao predmet
sima2000 sima2000 19:28 31.01.2013

Re: U, seko, dobar ti blog

ja imam tu. a imam i knjigu, jel, kao predmet


Na netu se prodaje i knjiga kao predmet. Od 3000 do 11000 dinara. Baš je na ceni Stojadinović :)
princi princi 19:29 31.01.2013

Re: U, seko, dobar ti blog

но, тада се нисмо познавали, princi је доста старији од мене :)

Ja mu u celom tom zamešateljstvu dođem kao stariji bata. Tata, takoreći, :).
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:34 31.01.2013

Re: U, seko, dobar ti blog

princi
Ja mu u celom tom zamešateljstvu dođem kao stariji bata.

Па да... Једна година разлике у пубертету изгледа гигантски. После -- не бројиш ни деценије :)
princi princi 19:50 31.01.2013

Re: U, seko, dobar ti blog

Једна година разлике

Aj da je godina... 15 minuta. Doduše, onih ključnih.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:03 31.01.2013

Re: U, seko, dobar ti blog

princi
Aj da je godina... 15 minuta. Doduše, onih ključnih.

Да, 15 минута који теби дају озбиљност, а мени шарм.
(Или је обрнуто, заборавио сам?)
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:08 31.01.2013

Re: U, seko, dobar ti blog

jasan, dobronameran, odmeren
i zanatski bolji od svega što se može videti
za nekoliko dužina. čestitam

Slažem se.

Fakat mu je ovo sa Pavelićem teško oprostiv gaf, a što se Zenice i druge industrijske saradnje sa Nemcima tiče, našla bi se tu logika, jer ako se ne varam, posle WW1 je Nemačka lep deo reparacije Srbiji dala upravo u formi mašina...
antioksidant antioksidant 20:09 31.01.2013

Re: U, seko, dobar ti blog

posle WW1 je Nemačka lep deo reparacije Srbiji dala upravo u formi mašina...

umesto obecanog zlata
ali uvek se nadje neko da pristane da pomogne
tsunade tsunade 20:14 31.01.2013

Re: U, seko, dobar ti blog

umesto obecanog zlata


nemci su vrlo brzo posle prvog rata prestali bilo kome bilo šta da plaćaju. čerčil u svojim memoarima Drugi sv. rat okapava nad tom činjenicom pola prvog toma. pa sad dal je vredelo zanositi se obećanim zlatom ili probati uzeti nešto konkretno, ja mislim da tu nema neke dileme.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:18 31.01.2013

Re: U, seko, dobar ti blog

Ni ja ne sporim, kud već nije prošlo tozla, daj mašine...i to je sevap.
blogovatelj blogovatelj 01:34 01.02.2013

Re: U, seko, dobar ti blog

Pitam jer smo mi u školi (Brajović mi je svedok!) učili da je Milan Stojadinović jedna neopevana izdajnička i fašistička džukela.


Ja se secam detalja iz skole da su ga clanovi njegove partije oslovljavali sa "Vodjo" po uzoru na Hitlera, a secam se i naslovne strane desnicarskog casopisa Vreme u predvecerje drugog rata gde ti isti pripadnici njegove partije na predizbornom skupu u Novom Sadu pozdravljaju desnom rukom podignutom u vis.
blogovatelj blogovatelj 01:45 01.02.2013

Re: U, seko, dobar ti blog

posle WW1 je Nemačka lep deo reparacije Srbiji dala upravo u formi mašina...


Kragujevacko naselje Stara Radnicka Kolonija, ili krace Kolonija podignuto je nemackim parama od odstete, po nemackim projektima.
Zato je tako arhitektonski pozitivno odudarala od svega ostalog u Kragujevcu.
Da ne bude zabune, kos na slici je postavljen za Titova vakta.
Tu sam najpre glumio Kicanovica, posle Marculionisa. Uglavnom uspesno
U pozadini je moja osnovna skola, takodje sagradjena za Titova vakta.


aleksandarkarisik aleksandarkarisik 11:39 01.02.2013

Re: U, seko, dobar ti blog

potpuno je jasno ko je poslužio za model Bate Stojkovića u "Ko to tamo peva".

Biljana 77 Biljana 77 10:11 03.02.2013

Re: U, seko, dobar ti blog

potpuno je jasno ko je poslužio za model Bate Stojkovića u "Ko to tamo peva".

I ne samo za njega. Ko se seća načelnika iz Više od igre?
8c_competizione 8c_competizione 17:20 31.01.2013

hvala za inicijativu

i pripremljen tekst

mozda bi ovakve likove trebalo vise proucavati u medijima, makar se i oprecno svadjali oko njihovih postupaka, umesto sto se po medijima povlace Stidni Dlacici!
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 11:50 01.02.2013

Re: hvala za inicijativu

hvala za inicijativu
i pripremljen tekst

mozda bi ovakve likove trebalo vise proucavati u medijima, makar se i oprecno svadjali oko njihovih postupaka, umesto sto se po medijima povlace Stidni Dlacici!


Pridružujem se pohvalama. I tekst i pojedini komentari pomažu sagledavanju cele slike. Lep primer da stvari nisu crno - bele.
bitnik bitnik 12:30 01.02.2013

Re: hvala za inicijativu

aleksandarkarisik
Pridružujem se pohvalama. I tekst i pojedini komentari pomažu sagledavanju cele slike. Lep primer da stvari nisu crno - bele.


verujem da si hteo da kažeš kako stvari nisu samo crne ili bele, već nijansirane, i tu smo saglasni.
hitler je voleo decu, kaligula konje, stojadinović svoju familiju.
pitanje koje se postavlja je da li ih i koliko to rehabilituje kao društveno-istorijske ličnosti.
glorifikovanje je već stvar patologije, ma kakvi bili lični razlozi onih koji se time bave.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 13:03 01.02.2013

Re: hvala za inicijativu

pitanje koje se postavlja je da li ih i koliko to rehabilituje kao društveno-istorijske ličnosti.
glorifikovanje je već stvar patologije, ma kakvi bili lični razlozi onih koji se time bave.


Nisam tekst shvatio baš kao glorifikovanje Milana Stojadinovića. Samo kao upotpunjavanje cele slike. Dokumentarni filmovi, kao i blogovi uostalom, služe i tome da stvari sagledaju iz drugog ugla, da ih drugačije osvetle. Kada sam rekao da uz tekst i pojedini komentari upotpunjuju celu sliku, mislio sam između ostalih i na tvoj komentar. Iz teksta imamo informaciju i o pozitivnim stvarima i mislim da je to u redu jer smo o MS učili samo o negativnim.

Inače, spadam u grupu onih koji misle da je šurovanje sa likovima poput Pavelića neoprostivo. Samo mislim, da ako se slažemo da su stvari nijansirane, onda je tekst doprineo da MS iz crne pređe u tamnosivu. Još uvek dosta tamno, ali sivu...
bitnik bitnik 13:18 01.02.2013

Re: hvala za inicijativu

aleksandarkarisik
pitanje koje se postavlja je da li ih i koliko to rehabilituje kao društveno-istorijske ličnosti.
glorifikovanje je već stvar patologije, ma kakvi bili lični razlozi onih koji se time bave.


Nisam tekst shvatio baš kao glorifikovanje Milana Stojadinovića. Samo kao upotpunjavanje cele slike. Dokumentarni filmovi, kao i blogovi uostalom, služe i tome da stvari sagledaju iz drugog ugla, da ih drugačije osvetle. Kada sam rekao da uz tekst i pojedini komentari upotpunjuju celu sliku, mislio sam između ostalih i na tvoj komentar. Iz teksta imamo informaciju i o pozitivnim stvarima i mislim da je to u redu jer smo o MS učili samo o negativnim.

Inače, spadam u grupu onih koji misle da je šurovanje sa likovima poput Pavelića neoprostivo. Samo mislim, da ako se slažemo da su stvari nijansirane, onda je tekst doprineo da MS iz crne pređe u tamnosivu. Još uvek dosta tamno, ali sivu...


poimanje svega je stvar lične percepcije, ponekad, čak, i intuicije.
drago mi je da smo razmenili mišljenja...
nurudin nurudin 17:32 31.01.2013

Хвала за текст...

U političkom smislu, Milan Stojadinović je platio ceh svoje naivnosti.


Ова реченица, тј. наивност у политичком смислу у Србији ми делује тако апстрактно..
tsunade tsunade 17:35 31.01.2013

Re: Хвала за текст...

Ова реченица, тј. наивност у политичком смислу у Србији ми делује тако апстрактно.


u nastavku te rečenice je i objašnjenje šta sam htela da kažem.
nurudin nurudin 19:03 31.01.2013

Re: Хвала за текст...

Ова реченица, тј. наивност у политичком смислу у Србији ми делује тако апстрактно.


u nastavku te rečenice je i objašnjenje šta sam htela da kažem.


Није акценат на реченици, већ политика и наивност у Србији -- мени то не иде једно са другим.
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 17:52 31.01.2013

Mislim da sad malo bolje razumem

tvoju fascinaciju Đilasom

(šala, šala!)
p.s.
Autorska za Tsunade!
tsunade tsunade 17:55 31.01.2013

Re: Mislim da sad malo bolje razumem

tvoju fascinaciju Đilasom


pazi kad sam se razočarala.
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 17:59 31.01.2013

Re: Mislim da sad malo bolje razumem

pazi kad sam se razočarala.

Baš me interesuje zašto, ali biće drugih blogova za to.
AlexDunja AlexDunja 18:04 31.01.2013

Re: Mislim da sad malo bolje razumem

pazi kad sam se razočarala.

očekivano:)
expolicajac expolicajac 17:52 31.01.2013

Jedna od

Najdražih knjiga lične biblioteke.
tsunade tsunade 17:54 31.01.2013

Re: Jedna od

Najdražih knjiga lične biblioteke


pa reci kako je napisana. ko triler bogca ti. sa sve pripadajućim pikanterijama sa dvora.
expolicajac expolicajac 18:01 31.01.2013

Re: Jedna od

tsunade
Najdražih knjiga lične biblioteke


pa reci kako je napisana. ko triler bogca ti. sa sve pripadajućim pikanterijama sa dvora.

Moram da ćutim jer će me posle savamalac prozivati da sam izdajnik.
A uvek se čita u jednom dahu.
tsunade tsunade 18:05 31.01.2013

Re: Jedna od

jer će me posle savamalac prozivati da sam izdajnik.


lako je vama. vi se znate u dušu. ja sam se ovde izložila ko naivac iz kovačice.
dragan7557 dragan7557 21:28 31.01.2013

Re: Jedna od

expolicajac
Najdražih knjiga lične biblioteke.

Pa ne bi čkodilo da ždrakneš i u pdf:

"Milan Stojadinović u Arhivu UDBE" gratis je a nije ni veliki jedva nekih 50 stranica.

Uzgred "Fabrika sone kiseline u Šapcu je najobičnija manifaktura i ni po jednom parametru se nije mogala nazvati fabrikom čak ni 50 godina kasnije.

cerski
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:39 31.01.2013

.....

Stojadinović je od tradicionalnih prijatelja, Engleza

Otkad su oni tradicionalni prijatelji?

pripisujem to, dakle jakom antikomunističkom sentimentu.


koji mu uopšte nije smetao da kasnije šuruje sa Titom.

Izdvajanje njegove ekonomske spretnosti iz konteksta je ok ako se samo o tome želi razgovarati.
Te njegove ideje o pomoći seljacima tako što će se razvijati industrija su danas izratito aktuelne, ja se ubih prićajući o tome i ovde na blogu a i inače.
Sve to nije sporno
Ali istorijska ličnost nije samo jedan njen segment jer bismo tako mogli i o Hitleru. I on je preporodio ekonomiju.
Stojadinović je promašio više nego što je pogodio.
Jugosloven a ne Srbin, dakle nije veliki mag shvatao da je Jugoslavija nemoguća i štetna, nije shvatao da ni ekonomski napredak po svaku cenu ne mora da bude koristan. Ilije shvatao ali mu se ovako više isplatilo.
Njegova ekonomska spretnost, i umešnost bataranjem obveznicama, se mora imati u vidu ikada se razmišlja o tome da je važio za jdnog od najbogatijih ljudi u Jugoslaviji.
A bio u vlasti.
tsunade tsunade 18:54 31.01.2013

Re: .....

koji mu uopšte nije smetao da kasnije šuruje sa Titom.


postoje nekakvi db spisi da je pristajao na kontakt sa komunistima kako bi izbavio brata i sestru iz zatvora te kasnije obezbedio prebacivanje tog mladjeg brata u buenos aires.

čuj ni on za sebe ne bi nikad rekao da je andjeo sa neba. to ne tvrdim ni ja. moja poenta je da je imao preciznu ideju šta će sa sobom i sa zemljom u smislu zdrave ekonomske strategije. i on je otprilike jedini sve do pojave zorana djindjića.

Stojadinović je promašio više nego što je pogodio.


moja računica UPRAVO kaže obrnuto.

Jugosloven je bio zato što je država bila Jugoslavija. Nije mu bila ideja da ruši ustavni poredak. To mu isto pripisujem u kvalitet kojim se komunisti nisu mogli podičiti.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:05 31.01.2013

Re: .....

i on je otprilike jedini sve do pojave zorana djindjića.


Mislim da je ovo poređenje moglo da se izbegne, ali dobro

Stojadinović je promašio više nego što je pogodio.

moja računica UPRAVO kaže obrnuto.


Sa stanovišta države, naroda ja ne bih rekao, sa njegovog ličnog nesporno je da je pogodio.
Baš me zanima kako bismo današnje političare ocenili ako bismo makar posumnjali da su izmanipulisali ratnu štetu, i to građana, pojedinaca i prisvojili je sebi.
A za dokaz toga imali enormno bogatstvo tog političara?
tsunade tsunade 19:14 31.01.2013

Re: .....

Baš me zanima kako bismo današnje političare ocenili ako bismo makar posumnjali da su izmanipulisali ratnu štetu


negativno. i opet. od te manipulacije nastala je prva industrijska klasa u srbiji jer je umesto stete koja nikad u novcu nije mogla biti naplachena srbija u stvari dobila nemacke masine sa kojima je zabelezila ozbiljan skok.

kazem ti. stojadinovic nije bio cveche. ali sve sto je radio imalo je nekakav drustveni i drzavni smisao koji u danasnjim vremenima tragicno nedostaje.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:23 31.01.2013

Re: .....

rbija u stvari dobila nemacke masine sa kojima je zabelezila ozbiljan skok.


Kad pomenu mašine....
Nije Srbija dobila, dobila je Jugoslavija i to stare mašine, i to ne sve

У Уговору о миру је прецизно стајало да се ратна штета досуђује грађанима тадашње Краљевине Србије и Црне Горе у златним францима (5,5 милијарди); међутим, створена Краљевина СХС доноси Закон о ратној штети и обвезнице два одсто ренте ратне штете, па се појављује као поверилац за репарације од Немачке за шта није имала активну легитимацију. Грешка коалиционе радикалско-демократске владе искоришћена је прво од Немачке којој је било у рачуну да плати репарације у натури (машинама, старим материјалом итд.), а себи да обнови индустрију модерним машинама (са јачим капацитетом производње и савременим изумима за време рата) и да се на лак начин извуче из једне тешке обавезе Уговора о миру.

НЕМАЧКА је увидела грешку наше државе, али је ћутала и испоручивала материјал на основу обвезница ратне штете, да би касније обуставила испоруку материјала. Краљевина СХС, према Уговору о миру, поднела је тужбу Међународном суду у Хагу против Немачке. Нашу државу као тужиоци у Хагу су представљали председник Јовановић и професори универзитета др Драгољуб Аранђеловић и др Милета Новаковић. Они су се појавили као опуномоћеници краљевине СХС. Пошто је прочитана тужба на Хашком суду поднета од опуномоћених делегата Краљевине СХС, Немачка делегација је одмах реаговала са захтевом да се тужба тужиоца Краљевине СХС одбаци пошто Краљевина није оштећена и нема активну легитимацију да тужи у име оштећених грађана Краљевине Србије (која не постоји), а оштећени грађани се не појављују као тужиоци. Хашки суд усвојио је предлог немачких опуномоћених делегата и не упуштајући се у расправу одбацио је тужбу Краљевине СХС.

Грешку коалиционе владе са Законом о ратној штети, тврди Ђорђе Боди, искористила су после мартовских избора 1923. године два министра: доктор Милан Стојадиновић, министар финансија, и доктор Лаза Марковић, министар правде, обојица рекламирани као еминентни стручњаци. Поменути министри, несумљиво споразумно, су искористили грешку Закона о ратној штети и целокупног решења репарационог питања: банке и банкари као шпекуланти и индустријалци, који су стекли стотине милиона, иако нису били оштећени, јер многи за време рата уопште нису постојали.
tsunade tsunade 19:32 31.01.2013

Re: .....

Nije Srbija dobila, dobila je Jugoslavija i to stare mašine, i to ne sve


kažem srbija koja je bila u sastavu jugoslavije. stare mašine su bolje nego da si bez mašine.

moja je upravo i poenta da je stojadinović morao da žonglira pod a. u mreži složenih političkih odnosa. pod b. u krajnjoj iznudici zbog lošeg položaja i stanja u zemlji.

ne znam ko bi pod tim okolnostima žonglirao bolje.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:37 31.01.2013

Re: .....

stare mašine su bolje nego da si bez mašine


To u slučaju da je izbor bio ili to ili ništa.
A da li je to bio izbor?
Da li je ona greška o kojoj se priča u citatu zaista greška ili namera?
ne znam ko bi pod tim okolnostima žonglirao bolje.


Tako je i Sloba devedesetih govorio, a ko je bolji, ko će da dođe ako mi odemo..

Ali dobro, rekao sam šta sam imao :)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:44 01.02.2013

Re: fašista u duhu?

Da li je tolika prisnost bila posledica lične Stojadinovićeve naklonosti prema ideologiji fašizma ili izraz čistog pragmatizma, nemam pojma. Niti mislim da ćemo to ikad saznati.


brčići ne deluju baš obećavajuće, ali izgled ume da prevari. kod delikatnih ljudi je teško, čak i nakon višegodišnjeg poznanstva, rasuditi da li su fašisoidnog karaktera. kod ličnosti nestalih u istoriji, a nismo živeli u njihovom vremenu, kapiram da je još veća kontraverza odrediti da li su bile (one, ličnosti) fašisti po duhu. mi danas ne možemo da dokažemo klincima koji su 90+ godište da su različite ličnosti iz njihovog detinjstva autentični fašisti, a kamo tek tako duboko u istoriju da idemo?

drugo nešto - ko je, u ovom momentu istorije, pandan Nemačkoj i Italiji 30-ih, ako ćemo primenjivati Stojadinovićevu filozofiju državnosti, da je tako nazovemo, ni rat ni pakt?
freehand freehand 09:55 01.02.2013

Re: fašista u duhu?

rasuditi da li su fašisoidnog karaktera.

Šta je "fašisoidni karakter"?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:32 01.02.2013

Re: fašista u duhu?

teško je pitanje, i teško je dati na njega definitivan odgovor, ali u kratkim crtama opisujem kako ja sam u svom radu definišem nekoga kao osobu fašisoidne naravi (od faš-izam, faš-isoidan), pa samim tim smesta uključujem radare potpunog opreza:

- u suštini, ogoljenoj i maksimalno svedenoj na česticu, prema njegovom ophođenju prema ljudskom biću. ako neko svesno, hotimično i svojevoljno ugrožava ili nipodaštava drugo ljudsko biće, rečima ili delom, verbalno ili fizički, ne preza od uništenja drugog ljudskog bića bilo kog cilja radi, ta osoba je u osnovama svog karaktera fašista; nekada su to naslage nesvesnog ili je reč o osobi koja je sama patila iz nekog razloga zatočena u lavirint totalitarnog, i u toj meri se toj osobi da oprostiti, ali u težim slučajevima i obično u sredinama/zajednicama gde jedna individua nameće sopstvenu volju okruženju, takav stav je svestan, nameran i svojevoljan, dakle takva osoba je fašisoidna u svom karakteru. tu si, kao ljudsko biće, suočen sa suvim i autentičnim ljudskim zlom, i možeš očekivati najgori ishod po sebe u odnosu sa takvim tipom ličnosti.

tako nekako.
jinks jinks 18:41 31.01.2013

...

Inače, kuća g. Stojadinovića se nalazi na Senjaku, u delu iznad Bulevara V. Mišića, kod petlje blizu Gospodarske mehane. Poznata je po tome što je to bila prva predratna kuća u kojoj je bila ugrađena klima.

Takođe, ta je klima ostala zabeležena u istoriji kao prvi predmet koji je čovek koji se krajem 1944. godine doselio u Beograd tražio da mu se stavi na raspolaganje, kao da je nedajbože ceo rat samo razmišljao o tome kako do nje da dođe (mislim, tako je svedocima tog događaja upravo i delovalo ... čim je izuo čizme ni kafa ni slatko, već Stojadinovićeva klima).

Mada što da ne, i on je bio veliki stručnjak za ekonomiju ... i vaskoliki usrećitelj, na način koji je posebno došao do izražaja početkom devedesetih.
princi princi 18:45 31.01.2013

Re: ...

ta je klima ostala zabeležena u istoriji kao prvi predmet koji je čovek koji se krajem 1944. godine doselio u Beograd tražio da mu se stavi na raspolaganje

A o kom usrećitelju je reč?
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:50 31.01.2013

Re: ...

A o kom usrećitelju je reč?


Pa ko se uselio krajem 44. a da je imao moć da zatraži i dobije sve što poželi? :)
A kažu da je voleo fine stvari, naročito tuđe fine stvari.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana