Slobodni kao mobilni

Jelica Greganović RSS / 10.02.2008. u 19:35

Jedno od najstarijih i najznačajnijih dostignuća naše civilizacije je, bez sumnje, mobilni. Telefon. Čuda savremene nauke su ništa, u poređenju sa mobilnim telefonom, čije prve tragove postojanja, arheologija beleži već u, takozvano, Vreme irvasa. Vreme, koje je predhodilo neolitu. Dakle, već pre sto hiljada godina, ljudski preci su, pored osnovnih oruđa, koristili i mobilni telefon, što dokazuju i nalazi iz pećina La Šapel-o-Sen i La Ferasi. Pored alata neandertalaca, koji ne zaostaje za alatom neantropa i slika pra-slona, mamuta i runastih nosoroga, na pomenutim lokacijama pronađeni su i dobro očuvani ostaci mobilnih telefona.

Mobilni telefoni su, gledajući sa stanovišta mobilnih lovaca tog perioda, bili bez sumnje važniji od svih ostalih alatki potrebnih za opstanak. Zbog toga su i vračevi, slikajući i bacajući urok na životinje, pred lov, uvek doslikavali i mobilni telefon. Mobilni su pravljeni kalanjem i brušenjem srednje velikog komada kamena, obrađenog tako da lepo leži u ruci, prianja uz uvo i postiže veliko ubrzanje pri bacanju. Sudeći prema nalazima, veza je ostvarivana tako da su dva lovca, leđima okrenuta, na udaljenosti od nekoliko metara, vičući glasno u kameni mobilni, ostvarivala odličnu bežičnu komunikaciju. Još bitnije je bilo to, da je praistorijski lovac, preciznim korišćenjem mobilnog sa više funkcija, pod uslovom da je imao plaćen kredit, mogao da pogodi cilj i na par desetina metara. Tako su pratelefoni bili odlični za obaranje ptica i manjih glodara, poput zanesenih zečeva ili veverica, u doba parenja. Doduše, neke od slika pokazuju i pra-lovce, koji su, sa uplaćenim pri-pejdom, mogli da bar ošamute i srednje velike mesoždere, poput manjih divljih mačaka i kuna.

Prema dosadašnjim nalazima, skoro da se sme tvrditi da su neandertalci korišćenje mobilnog plaćali komadima škriljca.

Dalji razvoj ljudskog roda doneo je i dalji razvoj mobilnih telefona. Zahvaljujući Sumerima, koji su prvi koristili brojeve, isti su se pojavili i na mobilnim telefonima ovog naprednog naroda. Sumerska kraljica Sub-ad, za rođendan je dobila i prvi, ekskluzivno proizvedeni telefon, koji je imao domet, uz dobro podignut glas i do sobe, u kojoj je boravilo njenih 795.379 sluškinja.

Sumerski mobilni su, zajedno sa idejom piramida, preuzeli Egipćani. U međuvremenu, Sumeri su nestali, pa se pretpostavlja da je do toga došlo, jer je poskupela pri-pejd usluga, što je sumersko stanovništvo nateralo da se raziđe po okolnim provincijama.

Iz Egipta, zajedno sa mačkama, mobilni telefoni, koje je od kamena iz kamenoloma Gornjeg Nila, proizvodila dinastija Ptolomeja, stigla je u Evropu i zamenila dotadašnje mobilne. Ptolomejski mobilni su pretpostavljali nekoliko slugu, koji su, dok je vlasnik telefonirao, galopirali do sagovornika i nazad. Bogatiji pretplatnici su sebi mogli da priušte i konjske mobilne usluge, tj. glasnike, koji su, po potrebi prenosili razgovor i u inostranstvo. Ta usluga predstavlja i prvi roming zabeležen u istoriji. Doduše, on je bio dostupan samo privilegovanima, jer je koštao i po tri puta više od uobičajene usluge ( zamena bar tri konja do sagovornika i nazad).

Ipak, već do tada, pokazale su se negativne strane kamenih mobilnih. Tezeju je, recimo, njegov telefon, prilikom zijanja u morske sirene, što je bilo praćeno i nekulturnim otvaranjem usta, pao u vodu. Isto je dovelo do katastrofalnih posledica, pri povratku nije mogao da obavesti svog oca da je sve u redu i da mu uplati doplatu, povodom čega je Egejsko more i dobilo ime. Da ne govorimo o tome da bi vunica u Lavirintu bila potpuno nepotrebna, da je Tezej imao propisnu futrolu, o pojasu, za čuvanje mobilnog.

Posebne probleme, sa mobilnim, imao je Odisej, koji je posle celog svog putešestvija, umro u dubokoj bedi, plativši silan roming, koji je napravio tokom svoje odisejade.

Po sistemu Graecia capta Romam cepit, mobilni telefoni su osvojili i Rim. Rimske matrone su prosto obožavale ekskluzivne modele mobilnih telefona, dok su imperatori i njihove porodice, doduše pili vodu iz olovnih cevi, ali su im mobilni bili zlatni. To se, ipak, pokazalo kao krajnje nepraktično, jer su se stalno ulubljivali. Zato su se imperatori vratili starom, ali proverenom, kamenom modelu, kojima je bilo zgodno i uspostavljati komunikaciju tokom zasedanja senata. Jeste da su, od takve komunikacije, neki senatori pretrpeli i trajne povrede glave, ali su bar shvatili prednosti republike.

Rimljani su, obaška, držali pod kontrolom uboge Germane, uskraćujući im poslednja mobilna dostignuća. Germani su se, u to vreme, služili isključivo drvenim telefonima. Njihova boginja Mobilia, zaštitnica bežične komunikacije, izgubila je dosta na ugledu, jer su germanski telefoni, na proleće puštali poduže izdanke, opasne po bubne opne i organe vida vlasnika istih.

Te probleme su imali i Kelti, čiji druidi su jedva uspevali da ostvare dalju komunikaciju mobilnim, sedeći na vrhovima hrastova. Rimljani su te veze prekinuli testerama, posle čega su Kelti, normalno načisto podivljali i kao takvi ostali i zapisani u opštoj istoriji civilizacije.

Mobilni su se naročito primili kod Vikinga, koji i danas proizvode telefone kao nenormalni i valjaju ih ostatku planete.

Dok su, pomenuti Rimljani, maltretirali čaranju sklone Kelte, s' leđa su im se pojavile horde Slovena. Njima su se, tokom selidbe preko Karpata, nešto pojavile (od magle, snega i preplivavanja reka) smetnje u mobilnoj komunikaciji, tako da su pojedina slovenska plemena razlutala po Evropi, čak na do Baltskog mora, gde su i do danas ostali. U romingu. Drugi deo Slovena se uvalio na Balkan i zahvaljujući glasovnim sposobnostima, diže dževu do dana današnjeg. Mobilni telefon je, kod istih, postao i sastavni deo narodne nošnje, a neke od himni tih naroda su skinute upravo sa mobilnih telefona.

Celu priču sa mobilnim telefonima, prekinula je Sveta Inkvizicija, proglasivši mobilne đavoljom rabotom. Prema tumačenju crkve, Pali Anđeo je podigao bunu protiv Ješue Jedinogtvogboga – Lititvogaboga, zbog ukidanja mogućnosti plaćanja mobilnih usluga karticama na dopunu. Obzirom da je Ješua J-L uveo kao obaveznu pretplatu, Anđeo je prikupio ostale pernate opozicionare i na vanrednoj parlamentarnoj sednici pokušao da ospori poverenje vladi diktatora Ješue. Na žalost, pernata opozicija je čučnula, shodno čemu je propao plan Anđela, koji je koliko odmah dobio šut-kartu na zemlju, jer je Sibir već bio rezervisan. Pali Anđeo od tada se zove Satana (onaj koji se protivi). Nezadovoljan zemljom, opozicijski lider je otišao u podzemlje i uveo mobilne telefone, sa pozivnim 666.

Čim je to čula božja administracija na zemlji, zvana Crkva, mobilni su zabranjeni, a uvedene telefonske govornice. Da bi otežala život vernicima i nevernicima, crkva je izmislila i žetone, koji su mogli da se kupe samo u uvek zatvorenim trafikama. Zato se taj period, u istoriji, pamti i kao mračni srednji vek.

I dok je u Evropi cvetao mrak telefonskih govornica, na severu Afrike i u Aziji, naročito u Japanu, razvijani su novi modeli mobilnih telefona.

Posle su se javili i reformatorski pokreti, koji su zahtevali bar uvođenje sitniša, umesto žetona, čemu se crkva dugo i vrlo vatreno odupirala. Tu se pojavio i Majstor Da Vinči, koji je napravio nacrt leteće telefonske govornice, koja bi mogla da prati svog vlasnika.

Od mračnog srednjeg veka, uprkos humanizmu i renesansi, ostale su telefonske govornice, sve do pre desetak godina. A, onda su se konačno, kao prvi među predmetima potrebnim za opstanak ljudi, u upotrebu vratili i mobilni telefoni.

Nastaviće se...

Atačmenti



Komentari (138)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 19:50 10.02.2008

U starom Rimu,

Neron je koristio posebno uvezbane mobilne sluge (trkace) koji su odlazili do obliznjih planina i donosili sneg kako bio on uzivao u sladoledu. Ovi su mobilni transporteri bili narocito cenjeni zbog svoje brzine (da se sneg ne istopi dok dodju do Rima).
Ta je tehnologija bila nepoznata u severnijim krajevima Starog Sveta, jer je snega bilo svugde.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:05 10.02.2008

Tako je učitelju,

evo Nerona, kako čeka mobilnog transportera.


p.s. Možga bih trebalo da objasnim. Daklem, pre Nove godine me moji iz firme priupitaju da li bih ja kontaktirala sa časopisom PC, povodom saradnje. Tu se ja sastravim i zaprepastim. Samo zahvaljujući pavijanskoj radoznalosti, pristanem. Moji ukućani poodlepljivali od smeha, dok sam ja čekala javljanje PC. Sama ideja da bih ja, kompjuterski bumbar, mogla da budem pozvana da sarađujem sa PC ih je do bola uveseljavala.

Za to vreme meni se samo priviđalo da mi se neko javlja i počinje:"Dobar dan, znate mi bismo da nam pišete o...nove generacije..." Ja kad čujem ili pročitam to "nove generacije" odmah se osetim kao ameba zaostala u razvoju.

Elem, javi mi se urednik iz PC i padne mi kamen sa srca. Oni bi da im napišem priču. Za novogodišnji broj, na poklon čitaocima. Smešnu. Kao ovde na blogu. Uuuuuhhh...lepo mi svanulo. Pristala sam i na (za mene) popriličan broj karaktera, koliko mi je laknulo. Tema mobilni, koji ove godine slave 10 rođendan (samo?! pojma nisam znala). Obaška me radovalo da naučno fantastični čitaoci još naučno fantastičnijeg lista PC (za mene je sadržaj tog lista vazda bila nedokučiva, svemirska misterija) mogu malo da se opuste od tehnike i tehnologije i od mene na poklon dobiju priču sa dosta reči iz maternjeg jezika.

Tako je nastala ova priča, koju sam za potrebe bloga, morala malo da podelim. Ljudi tražili dugo, ja pisala dugo...i eto...da bi je i vi pročitali, emitovaću je u dva dela (reprize za 1. maj i Novu godinu).

Kazezoze Kazezoze 20:19 10.02.2008

Re: U starom Rimu,

Poznato je da se sa pojavom Isusa Hrista pojavila i prva reklama za mobilne telefone, pomocu kojih si mogao da trazhish oprost greha lichno od boga, na broj 333. sa mrachnim srednjim vekom ( kako si vec navela) doshlo je do osetnog pada mobilne telefonije zbog loshih reklama. na radost vernika reklame su se ponovo vratile, tako da mobilno trzhishte radi bolje nego ikad.

Taska Dana Taska Dana 20:24 10.02.2008

Kvisko

Niko jos zapravo nije prevazisao prvobitnu tehnologiju prenosa zvanu Radio Mileva. Ova tehnologija nikada nije zakazala cak ni u srednjem veku kad je konkurencija masovno koristila sistem ometanja zvani mrtva usta ne govore.

Zbog toga se pali andjeo i povukao u podzemlje, inace ne bismo za njega ni znali.


Mara Mara 20:26 10.02.2008

...

ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА....

ПС. Ташка Дано, при томе је Радио Милева била базирана на гратис услугама...

....ево, преврнух се од смеја....
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:27 10.02.2008

A koje muke je tek imao

predsednik nebeske opozicione parlamentarne grupe...



posle je uveden poziv u sili...

Milan Novković Milan Novković 20:33 10.02.2008

Re: Tako je učitelju,

Tema mobilni, koji ove godine slave 10 rođendan (samo?! pojma nisam znala)

Jelice, nemaš precizne informacije. Ovako:

- Kopa rus, arheolog, jedan metar dubine - jedna godina, i na 500 metara naiđe na parče bakra. "Vidiš, rusi su pre 500 godina imali telefoniju".

- Kopa amer i na 1,000 metara naiđe na parče stakla. "Vidiš, ameri su pre 1,000 godina imali optičke kablove i broadband Internet"

- Kopa naš čovek, 500 metara - ništa, 1000 - ništa, 2000 - ništa. "Vidiš, mi smo pre više od 2,000 godina imali mobilnu mrežu" :)
wk wk 20:53 10.02.2008

Re: Tako je učitelju,

mobilni, koji ove godine slave 10 rođendan

Koliko ja znam, prvi mobilni telefon je napravljen 1973 - to je godina kada je napravljen prvi poziv preko mobilnog telefona, sto ne znaci da su mogli da se kupe u slobodnoj prodaji.

Mozda je u pitanju neka slicna godisnjica GSM-a, jer je prvi GSM operater poceo da radi 1991 u Finskoj.
ivana23 ivana23 21:01 10.02.2008

Re: Tako je učitelju,

Mobtel je pustio u rad GSM 15.10.1995.g.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:11 10.02.2008

Sve je moguće, wk,

nemam sučim sporiti, stvarno ne vladam tim podacima, "ako su lagali mene i ja lažem vas", oni mi rekli rođendan mobilnog, ja pisala priču. A da li je godišnjica tačna, svi koji o tome mrvicu znaju, znaju više od mene :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:14 10.02.2008

Re: Tako je Milane,

evo i antena, koje to dokazuju...
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 20:04 10.02.2008

Telefonistkinja

I Đuzepe Verdi je znao za mobilni.
La donna è mobile znači Žena je mobilna:-))
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:06 10.02.2008

Re: Telefonistkinja

Tako je, evo vidi

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 13:41 11.02.2008

Re: Telefonistkinja

La dona e mobile

gordanac gordanac 20:06 10.02.2008

:)

...U međuvremenu, Sumeri su nestali, pa se pretpostavlja da je do toga došlo, jer je poskupela pri-pejd usluga, što je sumersko stanovništvo nateralo da se raziđe po okolnim provincijama. ...

...a ja se toliko dugo pitam disu i kakojetobilo...
...Celu priču sa mobilnim telefonima, prekinula je Sveta Inkvizicija, proglasivši mobilne đavoljom rabotom...

...ček, ček, je l` ovo bilo ili će tek da bude?
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:06 10.02.2008

Re: :)

Istorija je poznata ponavljačica :)
gordanac gordanac 20:31 10.02.2008

Re: :)

:)
`tela sam pa ondaK odustala, post sa naslovom "Boje slobode", kad eto meni priče s dobrim naslovom i puno objašnjenja o svemu, pa još mobilno! :))
Evo ti ilustracija sa "posta koji se nije dogodio", da "se ne baci"...

Mara Mara 20:44 10.02.2008

Re: :)

Горданац,

Не извлачи се...могло - није - могло...него бре, да напишеш ти то, па да диванимо на све стране...

пс. знам, ово је тролчић, ал' не издржах: што на ум - то на друм...

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:19 10.02.2008

Re: :)

kod mene se boja slobode nastavlja bojom neba...al' to u "idućem broju"

dracena dracena 20:11 10.02.2008

A stare Inke si zaboravila?

E, draga moja, pojma ti nemaš kakav je kult mobilnih telefona tamo u Peruu vladao vekovima. Inke su redovno organizovale takmičenje u trčanju sa štafetom-mobilnim. Pritom su oponašali brzinu, pokrete i ponašanje elektrona i radio talasa.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:23 10.02.2008

Re: A stare Inke si zaboravila?

Nisu mi stali sirotani...daj tvoje podatke. Ono što ja imam je da su Asteci prvi napravili okrugli brojčanik na fiksnim telefonima, što je kasnije predstavljalo i model za tlocrt njihovih gradova.

dracena dracena 20:38 10.02.2008

Re: A stare Inke si zaboravila?

Pazi, i trkalište u obliku radio talasa. Ma ljudi su se potpuno uživeli. Šta da ti pričam.

Našla sam podatak da je njihov kralj razrešio dužnosti nekog svog namesnika zbog previsokih računa za mobilni. Čovek imao ljubavnicu negde na severu, pa se nije skidao sa telefona. Šta ga znam, valjda bio ljubomoran.

Jedan sudski spis, opet, govori o procesu protiv grupe švercera mobilnih telefona koji su morskim putem ilegalno uvezli i utajili carinu i porez za nekoliko desetina hiljada ovih korisnih sprava. Slučaj se možda ne bi ni razotkrio da neki kupac nije prijavio da je prevaren tako što mu je prodat nedekodiran/enkodiran (oni su to u svom neznanju tako zvali) proizvod.

Motorola je zatvorila predstavništvo u Peruu i povukla svoje osoblje do daljnjeg, dok ceo slučaj ne dobije epilog na sudu. Vidi sliku dole. (Sleva nadesno (pozadi): marketing-menadžer, direktor, a ova napirlitana skroz desno je sekretarica; (napred): sitniji službenici)
Kazezoze Kazezoze 20:43 10.02.2008

Re: A stare Inke si zaboravila?

kazhu da su maje imale prvu kosmichku vezu sa ostalim planetam pomocu svojih mobilnih telefona.
smatra se da su njihovi telefoni bili i najpreciznije uradjeni i radili su u buducem vremenu. svemirska veza sa merkurom predvidjena za 1933 i 1937 se kretala (po izveshtajima maja- mobitel) otprilike ovako:

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:49 10.02.2008

Re: A stare Inke si zaboravila?

A evo i ostataka poslovne zgrade prvog mobilnog operatera u tim krajevima



Jelica Greganović Jelica Greganović 16:58 11.02.2008

Re: A stare Inke si zaboravila?

A onda ih se setio naš ex prezident i otišao malo na Titikaku da diplicama uspostavi kontakt...
Mara Mara 20:23 10.02.2008

Хм..

Ја сам чула да су Словени били вазда познати по успешном "преузимању" мобилних из других корисничких мрежа (германских, викиншких, галских...) те их "прилагођавали" употреби по балканским брежуљцима. Словени су наиме, "преузимали" мобилне одокативно, без да питају горе наведене, сматрајући да је то све у духу једнакости у Римском царству ... итакото

пс. препорука (у камен ОНОЛИКИ уклесана)

)))
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:35 10.02.2008

Re: Хм..

Jeste, jeste...posebno je važan trenutak bio kada su Finci upali međ Baltske Slovene, osvojili ih i doneli im novu generaciju mobilnih. Tom prilikom je u hrišćansku mitologiju, kao sv. Vid, pripušten i bog Svetovid (drugi s' desna slika dole), bog vetrova i mobilnosti. Njemu se obaška klanja moj sin Vid i u spomen na njega pravi impresivne telefonske račune.

Mara Mara 20:40 10.02.2008

Re: Хм..

То Вид ради на име добробити свих вас...само ти и жму нисте схватили...ц, ц, ц...
MightyNora MightyNora 20:37 10.02.2008

Jedan od mojih pradedova...

...je koristio posebnu vrstu mobilnih prenosilaca poruka, koji su leteli i nosili specijalno male mobilne koji su bili prikaceni na njihove male nogice. Cudno ih je zvao - golubovi. Bili su jeftiniji od ljudskih mobilnih transportera, ali su nosili veci rizik da ne odlete za pripadnikom suprotnog pola i da tako nikada ne prenesu mobilnu poruku.

Takodje je koristio i sarplanince za prenosenje poruka do duboko zakopanih planinara u smetovima. Specijalno mobilno dizajnirane bocice su bile vezivane oko vratova sarplaninaca i unutra stavljao vruce i tecne mobilne poruke da su bili nadjeni i da ce sve biti u redu.

Sa sarplanincima nije imao problema ko sa golubovima. Niko ne bi imao seks po onakvoj ladnoci :)

Pozz
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:45 10.02.2008

Mighty,

ovo me podseti na vic sa Gorenje frižiderima...koji se kao najbolje prodaju međ Inuitima (da budemo politički korektni, oni ne vole kada ih se zove Eskimima)...upravo zbog seksa, u tim frižiderima je mnogo toplije nego u igluima :)
Taska Dana Taska Dana 20:45 10.02.2008

Re: Jedan od mojih pradedova...

Eto jel vidis...a dnas ako nisi platio mobilni moz se jebati...pa ne znas sta je bolje.
Milan Novković Milan Novković 20:48 10.02.2008

Re: Jedan od mojih pradedova...

Bili su jeftiniji od ljudskih mobilnih transportera

Ali im je upotreba bila ograničena samo na lakše pošiljke :)

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:49 10.02.2008

Re: Jedan od mojih pradedova...

A onda je tako počeo i Trojanski rat...
Milan Novković Milan Novković 20:51 10.02.2008

Re: Jedan od mojih pradedova...

A onda je tako počeo i Trojanski rat...

Pre nego što su utanačeni roaming ugovori pa se nije znalo ko kome treba šta da plaća :)
MightyNora MightyNora 21:01 10.02.2008

Re: Mighty,

Jelica Greganović

ovo me podseti na vic sa Gorenje frižiderima...koji se kao najbolje prodaju međ Inuitima (da budemo politički korektni, oni ne vole kada ih se zove Eskimima)...upravo zbog seksa, u tim frižiderima je mnogo toplije nego u igluima :)


Pa jes' vidis ovo je tacno sve do poslednje reci :)))

hahahahah
MightyNora MightyNora 21:05 10.02.2008

Re: Jedan od mojih pradedova...

Milan Novković

Bili su jeftiniji od ljudskih mobilnih transportera

Ali im je upotreba bila ograničena samo na lakše pošiljke :)



Probao je da im napravi male ranceve za na ledja da imaju sta da prezalogaje uzput, ali se to nije pokazalo kao dobrim. Zamah krila im se smanjivao do te mere da su leteli kao prvi pokusaji papirnih aviona djaka prvaka - malo na gore i odmah pobadanje na kljun.

Odatle su i nastali prvi nacrti za papirnate avione koji ne lete dobro :)

Pozz
Черевићан Черевићан 20:45 10.02.2008

феста ст. павле бродоломник

немам мобилни јер намалти је исти луксуз.мислим толико је прос(т)рана да уз малко наглашеније иритирање гласница мош се довикнути скраја накраје аи попреко.међутим забележено је остало (у палмином листу -недељнику кои је излазио на отоцима малтешког архипелага ту ономад лета господњег 60 ) да је бродоломник Павле (каснији Светац) баш на данашњи дан назвао тим помагалом нерона лично ту преководе уриму и извинуо му се што ће закаснити на своје јавно погубљење па да се људи не окупљају заџабе јер је имао лако потонуће брода којим су га римски легионари спроводили из вест банка, обзиром да се корманош заблено у једну голопрсу морску сирену а која је на стени расчешљавала тек опрану косу те рокну о тврђе дна испупчење, које и није било уцртано у карту ондашњег подводја .безвезе.

ето, нисмо ними малтези. . . .бескорена мобилног.АХА!
Taska Dana Taska Dana 20:58 10.02.2008

Titi-ka-nik

Ako niste znali tti-ka-nik je varijanta mobilne mreze "S mobilnim il bez njega" . Upotrebljavale su ga i jos uvek ga uspesno koriste ljubitelji Radio Mileva technology mani-jak Plus. U nekim modernijim drustvima ova tehnoligija biva, sve vise, izlozena sankcionisanju na javnim mestima.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:29 10.02.2008

Čer, dragi,

te vaše svirene (moj otac mi je objasnio da se pravilno kaže "svirene", jer sviraju i pevaju) su bile poprilično opasne prilikom sunčanja po morski saobraćaj. A što se dovikivanja tiče, vidi, ni Slo nije mnogo veća, ali je baš zgodna za dovikivanje, ima uzbrdica i uzplanica koliko voliš. Možeš se dovikivati i u romingu.
Черевићан Черевићан 22:07 10.02.2008

свирене

умом досадањем опусу ја их називах (про)с(в)ирене, но овог пута ми се омаче исправност називаих а зарад јасноће читатељима.ето . . . .
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:10 10.02.2008

Re: свирене

Samo nemoj da ti se to ponovi kod jarugara
Nune Popović Nune Popović 20:47 10.02.2008

Da li se čujemo?

ivana23 ivana23 20:51 10.02.2008

Re: Da li se čujemo?

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:53 10.02.2008

Re: Da li se čujemo?

49 41 49 41 21:19 11.02.2008

Re: Da li se čujemo?

Nune Popović

Pa, ja te covece cujem ko da si tu; u susednoj sobi!
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:23 12.02.2008

49 41

Ej pa gde si ti?! :)
49 41 49 41 03:21 12.02.2008

Re: 49 41

Jelica Greganović
Ej pa gde si ti?! :)


Gde sam ja?

Pitaj AT&T- svetsku poznatu telefonsku kompaniju; koja me je ostavila i bez Kucnog telefona i interneta pune tri
nedelje.
Picvajz od burokratije i filovanja-slanja racuna i moje zabezeknutosti po dobijanju racuna.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:46 12.02.2008

Re: 49 41

A zato mi se vraćaju mailovi koje ti pošaljem, ne mogu čak ni rply da se zahvalim, sve mi se vraća.
bravar bravar 20:56 10.02.2008

bez naslova

Sve citam, pa se pitam dal' ce biti u drugom delu. Mislim, o upotrebi mobilnih telefona u zivotinjskom svetu.

Poznato je da su okeanolozi koji proucavaju kitove ostali zapanjeni nad cinjenicom da oni mogu da komuniciraju na neverovatnim razdaljinama. Jedino logicno i krajnje naucno objasnjenje bilo je da oni koriste nevidljive mobilne telefone nepoznate i jednoj ljudskoj civilizaciji od postanka do danas.
MuadDib MuadDib 20:56 10.02.2008

A kamo ti Crnogorci, jadna ne bila?

Ево мало питања њиховом провајдеру, МоНет-у, тек да се виђу у огледало они што мишљаху да су измислили ту мобилну алатку прије перјаника, а нијесу:

- Ja bih da uplatim roming, pa me interesuje za koliko se, otprilike, vremena on potroši ?

- Ja nisam plaćao račune, to je tačno, i vi ste mi slali opomene - i to je tačno.
Ali, ja sam se strašno uvrijedio kad ste mi isključili telefon!!!

- Šta je ovo, ne mogu da šaljem oporuke a stalno dosipam račun?
- Ima li neka šifra da bi mi broj postao tajanstven?

- Nama treba Milojkin broj, ako je u kompjuter...

- Kol`ko košta minut?
- Zavisi gdje zovete.
- A ne zovemo nidje, samo nas interesuje...

- Imam pozijevanje sa ovog broja: 069. Ko je to?

- Kako možemo da zovemo: mi njih, oni nas i oni njih???
- Jesam li još u funkciju???

- Mogu li da znam stanje za IDUĆI mjesec ???

- Ja znam da otvorim pismene poruke, ali USMENE ne znam...

- Možeš li mi reći stanje na računu, ali polako, da me srce ne ufati?

- Mogu li da provjerim koliki mi je?

- Možete li mi reć' kako se brišu brojevi iz imenika, e će me jad nać' ako moja žena vidi koga sam zvao...

Korisnik: Dajte mi broj Marka Jankovića
Operater: Na to ime nema prijavljen broj
Korisnik: A ima li na ženu mu, ne znam kako se zove, vidji tamo ako ti znaš...

- Isključite mi ovu sekretaricu, dosadna je a i neznam kako izgleda...

- Ja sam dva vaša broja kupio unucima: da im nešto ostane od djeda!

- 'Oće li mi se zapalit' telefon, ako ga punim cijelu noć?

- Mogu li da vas pitam za stanje moga druga, jer se on stidi?

- Ne mogu primiti poruku! Telefon mi je na televiziji i on osjeća da će mu doć, al ju ne može primit.

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:59 10.02.2008

Re: A kamo ti Crnogorci, jadna ne bila?

Ja, koliko znam, Njegoš se onako visoko preselio upravo zbog odličnog signala.
Taj kraj duži drug Željko, sa'će da nam se javi, doduše pismenim putem.
bravar bravar 21:20 10.02.2008

bez naslova

Interesantnu mobilnu komunikaciju imali su Indijanci. Njihove mobilne telefone punili su potpaljivanjem vatre, a razgovor se odvijao porukama ispisanim azbukom slicnoj Morzeovoj.


Spreman da svojoj skvo posalje poruku da ce stici za dva dana.
Taska Dana Taska Dana 21:29 10.02.2008

Re: bez naslova

Irvasi i ostali kopitari se nikad ne skidaju s mobilnog. Naime oni kopitom lupaju u zemlju kad imaju sta da kazu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:31 10.02.2008

Ima i dimni

internet...
Kazezoze Kazezoze 21:31 10.02.2008

Re: bez naslova

dimni signali ce verovatno doci u sledecem delu, kao i africhki tam - tam!
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:34 10.02.2008

Re: bez naslova

Neće, Kz, ostaje se kod mobilnih, ali u mom "životinjskom carstvu".
Kazezoze Kazezoze 21:41 10.02.2008

Re: bez naslova

Jelica Greganović
Neće, Kz, ostaje se kod mobilnih, ali u mom "životinjskom carstvu".

)) mogu da zamislim , kako ce to izgledati))
ivana23 ivana23 21:42 10.02.2008

Re: bez naslova

bravar bravar 22:16 10.02.2008

Re: bez naslova

Je l' ovaj windows legalan?

Ako nije, bolje da brises sliku - da ne naidju ovi novoobuceni finansijski inspektori za proveru legalnosti softvera:)))
bravar bravar 22:18 10.02.2008

Re: bez naslova

ostaje se kod mobilnih, ali u mom "životinjskom carstvu".

Oce l' biti onda o kitovima?
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:25 10.02.2008

Bravare, biće

o kitovima, samo utoliko što je Prestolonaslednik već prerastao brojne vrste kitova. Za tebe najboljezvoneći kit

toliko lepo zvoni, da su snimak njegovog zvonjenja i u svemir poslali :)
ivana23 ivana23 22:37 10.02.2008

Re: bez naslova

bravar
Je l' ovaj windows legalan?Ako nije, bolje da brises sliku - da ne naidju ovi novoobuceni finansijski inspektori za proveru legalnosti softvera:)))


Legalan
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:39 10.02.2008

Re: bez naslova

Je l' se legalan na engleskom kaže forbidden?
Mara Mara 22:49 10.02.2008

Re: bez naslova

Јесте Јелице,

Разлика је само у "спелингу"....
bravar bravar 22:50 10.02.2008

Re: Bravare, biće

Nek Ti je Prestolonaslednik ziv i zdrav.
... I treba da raste...

A ti kitovi stvarno... cudo majke prirode i danasnjeg vremena. Ustvari, totalno vanvremenski:)

Jel se secas Vilija:)))

bravar bravar 22:52 10.02.2008

Re: bez naslova

Legalan

Sad mi lakse:)

ivana23 ivana23 22:53 10.02.2008

Re: bez naslova

Jelica Greganović
Je l' se legalan na engleskom kaže forbidden?


Jelica Greganović Jelica Greganović 23:05 10.02.2008

Re: Bravare, kako se

ne bih sećala Vilija?! Pomenuti Prestolonaslednik ima na moru nastup (usavršava ga godinama), koji se zove "free Willy", u kome on, u vodi, glumi Vilija pomenutog, a mi se davimo od smeha na plaži (sve se dešava u sumrak, kada se plaža isprazni, zarad neblamiranja). Lani je izdresirao i brata, tako da smo mogli da gledamo nastup u paru. Veliki i manji kit.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:07 10.02.2008

Free Willy

49 41 49 41 03:35 12.02.2008

Re: bez naslova

bravar
Interesantnu mobilnu komunikaciju imali su Indijanci. Njihove mobilne telefone punili su potpaljivanjem vatre, a razgovor se odvijao porukama ispisanim azbukom slicnoj Morzeovoj. Spreman da svojoj skvo posalje poruku da ce stici za dva dana.


Africka plemena su davno uvela mobilne. Koristili su Timpana. Mi to zovemo Tarabuk na nasem jeziku (tursko-srpskom).
Ne znam samo kako su Poglavice deli dobit dok su im podanici u selima razgovarali medjusobno.
blue blue 22:15 10.02.2008

Adam i Eva

su nakon sto su se jednom pogubili u edenu
plakali i razmisljali kako da se povezu.
tad jos nije bila izmisljena pupcana vrpca
kao najpouzdanija vrsta veze,
pa su iskamcili par vertua od vrhovnog provajdera..

tako je eva ustvari adamu poslala poruku:
dragi, otkrila sam nesto jaaako socno na drvetu
al dok je on otkucao nazad poruku: neeeeee
i dok se provajder smilovao da istu prenese...

posle je bilo.... e jebiga.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:28 10.02.2008

blue,

možda će da svrati lilit da nam objasni detaljnije kako je bilo sa tim sms-ovima...

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:34 10.02.2008

bakut

nas bakut zasla u 87. i ima mobilni "za svaki slucaj". i posto nam je, hvala na pitanju, cila i orna, mashina joj sluzhi najvise za ovakve pozive:

- Kuce je vrlo uznemireno, ja mislim da mu se kaki, piski...
- Pa izvela sam ja napolje, kako... - tututututu, to je bakut vec trsh tel, da ne trosi, mislim, ko pitija prica na mobilni, kratko i dvosmisleno.
i onda navrat-nanos trk kuci da pasche ne pati, usput kupis i lebac, i tako, dodjesh, a pseto spava kao top...
- Pa spava, ne piski joj se - kazem.
- Moguce, ne znam... a jel si kupila hleb?

mis'im stvaaarno...

blue blue 22:43 10.02.2008

Re: bakut

instalirala ti baka softver .. i to vrlo pouzdan izgleda :)
(da ne kazem da te programirala, eee, opasne su:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:46 10.02.2008

A pazi ove bakute...



carice!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:49 10.02.2008

Re: A pazi ove bakute...

hahahaha

ma, ima jedna fotka, mnogo bih volela da je vidim opet, mislim da je gornaka matic napravila, u svakom slucaju, u vremenu je objavljena... elem, ceo drzavni vr' sa sve dobricom cosicem, oko nekog racunara, totalno zblanutih lica

:)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:41 10.02.2008

pop

pre desetak godina, jezdim ja bulevarom i u susret mi ide pop, onako, sav napirlitan, kicos manitja ispeglana i tako, cujem zvrrr zvrrr.

pop se na brzaka preksti, pa iz mantije iskobelja djavolsku spravu, bez zice.

pre desetak dana, do mene sedeo svestenik, dva komada izvuk'o na astal, javlja se vesto k'o DJ, malo jedan, malo drugi. nish' krstenje.

sto ti je modernizacija.

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:49 10.02.2008

Re: pop

Možda ga je zvao šef?


God's cellular phone - now available!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:53 10.02.2008

Re: pop

mis'is?

:)
nea nea 23:13 10.02.2008

upoznajte hehe

mog malisu... skromno hehehehe

nea nea 23:14 10.02.2008

upoznajte hehe

mog malisu... skromno hehehehe

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:17 10.02.2008

Re: upoznajte hehe

Ma samo da sija!
nea nea 23:19 10.02.2008

i tebi jedan draga jelice



malo prakticno
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:29 10.02.2008

Re: i tebi jedan draga jelice



nea nea 23:34 10.02.2008

hihihihi

model odmah pre tog hehehe
Mara Mara 23:49 10.02.2008

Re: hihihihi

Ало..
bravar bravar 23:47 10.02.2008

bez naslova

Mara Mara 23:50 10.02.2008

Re: bez naslova

Браварко,
ево - згадио ми се ручак, мамеми
bravar bravar 23:54 10.02.2008

Re: bez naslova

Sta da Ti kazem, Maro - izvini.
Ja vec vecerala, a da je grozno - grozno je. Ni komentar nisam mogla da napisem.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 15:04 11.02.2008

Re: bez naslova


Bravarka, bas isti mobilni imam, al' ne u uvetu:)))
bravar bravar 23:49 10.02.2008

bez naslova

bravar bravar 23:50 10.02.2008

bez naslova

ivana23 ivana23 00:12 11.02.2008

Re: bez naslova

Taska Dana Taska Dana 00:16 11.02.2008

SMS poruka

BEEB! Send this message to 5 of your friends and you will have unbelieveble sex tonight! If you break this chain, you'll never have multiple orgasm again!
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:31 11.02.2008

Re: SMS poruka

Kakva podlost! Dabogda zaboravili kako orgazam izgleda.
nea nea 00:36 11.02.2008

Re: SMS poruka

kakva kletva hihihi
Taska Dana Taska Dana 01:36 11.02.2008

Re: SMS poruka

:)))
Ju jelice !!! :)))
Dilan Dog Dilan Dog 08:58 11.02.2008

Re: bez naslova


Jelica Greganović Jelica Greganović 09:50 11.02.2008

Ma, šta "ju", draga,

jesam dobijala do sada te zmije od mailova i sms-ova, zvezdice, ribice i koješta i svi su se grebali o ono "mani, pošalji, samo mi još fali neka nesreća...", al' da mi neko nasrne na seksualni život, sms-om...a, pa nećemo tako Dino...umem i ja...
Pedja Rafailovic Pedja Rafailovic 01:03 11.02.2008

Karlo Kolodi

Da li znate šta je napisao Karlo Kolodi 1880?

Pre par dana, čitao ja klincu, po prvi put, slikovnicu "Pinokio". Njemu to beše veoma interesantno, ali, nakon par sati, na pitanje: "Šta ti je tata čitao?", odgovor je bio:
- Nokia!

Ovo je originalni crtež iz Kolodijevog najpoznatijeg romana za decu. Da li se i vama (samo) čini da drveni lutak u ruci drži mobilni (a možda i u svakoj po jedan)?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana