Istorija| Moj grad

Pošto košta ovo kulturno dobro …

Đorđe Bobić RSS / 26.01.2013. u 08:38

Investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zainteresovani su za izgradnju luksuznog hotela na mestu gde se nalazi urušena zgrada Generalštaba u Beogradu, saznaje Novi magazin.

Prema nezvaničnim saznanjima, Arapi žele da na toj lokaciji sagrade najluksuzniji hotel u Evropi.

Ideju o izgradnji hotela pomenuo je šeik Abu Dabija Muhamed bin Zajed prilikom nedavne posete Beogradu, rečeno je Novom magazinu.

Investitori inače do sada nisu bili zainteresovani za kupovinu zgrade Generalštaba jer taj objekat ima status spomenika kulture i ne sme mu se menjati prvobitni izgled.

Ovo zdanje u samom centru Beograda, bombardovano u proleće 1999. godine, svojevremeno je bilo procenjeno na  oko 45 miliona evra jer zauzima ukupnu površinu nešto veću od 30.000 kvadratnih metara.

Status spomenika kulture, čime bi se istovremeno ukinula klauzula o zadržavanju prvobitnog izgleda, moguće je promeniti. Direkcija za imovinu bi trebalo da podnese zvaničan zahtev Zavodu za zaštitu spomenika.

Izvor:  nedeljnk “Novi magazin”, via B 92 .net (BIZ)

Ako zaista do pomenutog zvaniičnog zahteva dođe, biće interesantno videti kako će gradski i republički Zavodi za zaštitu spomenika i kulturnih dobara od nacionalnog značaja da promene svoju odluku o zaštiti Genetalštaba ustanovljenoj od strane Republike Srbije 2006 godine i koje će argumente tom prilikom izneti. Stručna, moralna i etička vratolomija naniže sledi svakako na štetu arhitekture i kulture ukoliko se ne dogodi čudo te Zavod odbaci eventualni zahtev Direkcije za imovinu.

 

Dakle ništa novo, na ovom mestu sam pisao tekst o zgradi Generalštaba (videti 20.08.2012 blog B92) upozoravajući da postoji opasnost da država ukine zaštitu sa kompleksa na raskršću Nemanjine i Kneza Miloša i za pare ga proda sa porukom da je ostvarena još jedna velika inostrana investicija te prodato zdanje, nacionalno kulturno dobro, prepusti na volju kupcu.

Čini se da više nije potrebno misliti i govoriti o vrednostima arhitektonske kulturne baštine već o onome što može doći kao model postupanja sa takvim arte factima gde će njihova sudbina pre svega zavisiti od lokacije na kojoj su zatečena. Zaštićeno kulturno dobro, bolje reći teren iliti plac će imati cenu po pravilima koja pristižu na sto i u odnosu na ponudu zaštita se može relativizovati, promeniti, suspendovati i sve naravno u okviru neke od procedura koje će trgovinu kulturnim dobrom održati u okviru legalizma i pravila.

Odeljak iz teksta od prošle godine 

"Zgrade za potrebe Generalštaba Jugoslovenske narodne armije je projektovao arhitekta Nikola Dobrović, po njegovim nacrtima sazidane su i useljene 1965. godine. Otada su svojim likom obogaćivale Beograd i obeležavale metropolu, bile su znak prepoznavanja na raskršću dve glavne gradske ulice. U najboljoj tradicji moderne sa prepoznatljivim Dobrovićevim rukopisom, šezdesetih godina predstavljale su iskorak u nove predele arhitekture, u osvajanje novih stvaralačkih prostora i to ne samo u Beogradu ili Jugoslaviji, stizale su te poruke daleko po planeti.

Kompleks Generalštaba sa obe strane Nemanjine ulice bio je tada jedno od najznačajnijih dela jugoslovenske arhitekture u Srbiji. I sada, urušene i zapostavljene, zrače istu energiju. Kompleks Generalštaba je  obeležio epohu, i arhitekta Dobrović je postavio referentnu vrednost koja je postala vrednosni sud za stvaranje arhitekata decenijama posle tog događaja. Čak i sada, danas, u stanju kakvom su dominiraju u gradskom pejsažu i kazuju poruku o arhitekturi neosporne vrednosti koju ni nasilnički čin niti proteklo vreme nisu umanjili. "      

 

Atačmenti



Komentari (56)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

8c_competizione 8c_competizione 10:31 26.01.2013

postoji i mogucnost pragmaticnog resenja

da se zadrzi spoljasnji izgled zgrade (fasade) a da se unutrasnjost u potpunosti prilagodi novoj nameni

dakle kompromis

i ne vidim sta bi bilo lose u tome ...

u svakom slucaju bolje nego ova rupetina
max.cohen92 max.cohen92 10:38 26.01.2013

Re: postoji i mogucnost pragmaticnog resenja

Dragi, ljubljeni, bratski ljubitelju lika i dela Nikole Romea i izdanaka mu...

Nije ovde poenta u fasadi, izgledu postojece, jer on ne postoji. Nikad nije ni postojao, jer je plod nakaradne skulpturalnosti s ciljem velicanja nakaradnih i zaludjenih krojaca istorije za lokalnu upotrebu. Dakle, samo duboki rezovi, umal` da kazem vadikavni, al` se ujedoh.
Terminacija, devastacija, parkic, zelenilo u znak secanja, kontinuitet, a ionako od onog silnog behatona i asfalta ni ljubimci ne mogu da dozive olaksanje kamo li ljudsko oko.
Kaaabuum i cao. Za pocetak. Ne ostavljati ni promil opcije da se nesto iz onog cuda moze izvuci, jer ne moze. Prekinuti svaki kontinuitet sa postojecim i proslim izgledom. Jer ako razni palamudi na funkciji krenu da filozofiraju sa cak i bledom idejom o kontinuitetu, mi smo ugasili...
max.cohen92 max.cohen92 10:32 26.01.2013

Divota jedna...

Prvo da napravimo genezu sranja u ovom slucaju...kako je uopste doslo do onog artefakta u Nemanjinoj. Brilijantnim diplomatskim sposobnostima "Onog sto lezi pod jabukom", masnoprstog, putnom prtljagu sklonog buckastog "casual black shirt after leskowatz Bahn" NeMaritze, 1970TNikolic-a uz odusevljeno balavljenje i odobravanja tada jos u odelu 1.maja boja sherpe iz Metalca Gornji Milanowatz cincarski prsti-Jodda-ja u totalnom nirvani Coe, doslo je do opsteg popizda celog civilizovanog sveta na nas, iz razloga apsolutno idiotske politike i neprihvatanja aposultno bilo koje pristojne, nepristojne, logicne , nelogicne ponude iz razloga "E bash necemo!". Gorepomenuti stvorovi, zajedno sa onim sto ima Fau govornu manu, koji je igrao za isti tim, a sad je u karantinu "kod njih" je na svaki pametan i glup, nevazno pokusaj da se resi problem te radiokativne gomile oblutaka u sred grada izrabljivao floskulu da je i to sveta srBska zemlja, kosti, pogromi, secanja, debeli popovi, Mitsubishi-ji, itd. Dakle svako ko bi pokusao da resi to bio je Juda. U najmanju ruku. Kada su uradjena kakva-takva istrazivanja, zarezana globa od 45 milki ni za sta, opet je po istima zemlja bila u ultra gubitku i opet u duhu Dr.K-a molebani, logorska vatrica dole levo pored sine, Jude, ovakvi-onakvi, ortaci Arsena Lupena i sl. Kad je zet Slavuja-Kobre iz Mrcajevatza pokrenuo to pitanje, zavrsio na tezi o pasnjaku u sred Vracara, bio je nekompetentan za razliku od Coe The SrBina koji se vestim g6 izvukao od poziva za mobilizaciju na WukoWar i sl vukojebine u ratu u kome nismo bili. Samo uzivali. Posmatrali...kroz okular i nisan, je li. Dakle sve do sada to bilo Sutjeska, Neretva, Nemanjina, zacementirano.
Kao sto vaskoliki razgovarasmo ovde na Vasem blogu o idiotluku i arhitektonskoj blasfemiji hotela bash tu, jer mu funkcionalno nije biti tu, apsolvirasmo i mi prokuzeni i nebitni da je jos jednom glupo i nedolicno, a uvek prepametni strucni plebs sa pivskom flajkom u shapi koji odavno ima svoje misljenje steceno kroz servis za lobotomiju reklamiran kao "Vase pravo da znate sve" takodje deli misljenje to i cini gro onih koji ce opet zakruziti magnificent four s pocetka texta, to bi nekako ocekivan sled dogadjaja.
Ne lezi vraze...ni manje ni vise nego Sheik, sa sve brilijantnim pregledom situacije u zemlji u koju je jedva uspeo da sleti zahvaljujuci gabaritima svog aJeroplana, zeli hotel, verovatno klase Bujr al Araba sa pogledom na divni pejsaz zeleznicke stanice i mesto pogibije premijera iste te drzave. Idiotluk. Sto je najgore verovatno ce do realizacije i doci, jer ovo je zemlja hobita.
Da budemo malo strucni i ozbiljni. Konverzija, promena namene, kako? Jedino pljujuci sebi u lice ( opet Fantastic Four) urinirajuci po svojim "tvrdim" stavovima i po zakonu ove zemlje, naravno, ali kao i uvek kad su patriote i patriotski konto u Banc de Suisse, samo i iskljucivo "za majku Srbiju". Pravicemo mi jos Bogoljuba i Jezdu od blata, kakve ce nam nova-stara klapa navuci.
Daleko od toga da sam za ocuvanje onih spooky armatura koje vise kao spomenik necemu sto se nije moralo desiti, a desilo se idiotizmom legalno izabrane vlasti, na zalost, ali nisam ni za kitschy reklamu Schuco-a ili kakvog drugog proizvodjaca curtain wall-a u sred Nemanjine. Bice to kakva falusna forma "parametric" arhitekture sa svrhom da se trudbenici iz Nemanjine 11 samo malo popnu na krkanluk o kakvom predahu, jer ni jedan drugi razlog za hotel tu nema. Postoji mnogo lepsih nacina ako bash `oce da si naprave bircuz da imaju gde da rknu rubinov unucic iz zamaha.
Sve u svemu, prica za uboge i gubave, izdane, koja u najboljoj tradiciji hleba i igara znaci novi vetar u ledja garnituri, bez ikakvih racionalnih premisa, bez opsteg dobra, uz Prvo da napravimo genezu sranja u ovom slucaju...kako je uopste doslo do onog artefakta u Nemanjinoj. Brilijantnim diplomatskim sposobnostima "Onog sto lezi pod jabukom", masnoprstog, putnom prtljagu sklonog buckastog "casual black shirt after leskowatz Bahn" NeMaritze, 1970TNikolic-a uz odusevljeno balavljenje i odobravanja tada jos u odelu 1.maja boja sherpe iz Metalca Gornji Milanowatz cincarski prsti-Jodda-ja u totalnom nirvani Coe, doslo je do opsteg popizda celog civilizovanog sveta na nas, iz razloga apsolutno idiotske politike i neprihvatanja aposultno bilo koje pristojne, nepristojne, logicne , nelogicne ponude iz razloga "E bash necemo!". Gorepomenuti stvorovi, zajedno sa onim sto ima Fau govornu manu, koji je igrao za isti tim, a sad je u karantinu "kod njih" je na svaki pametan i glup, nevazno pokusaj da se resi problem te radiokativne gomile oblutaka u sred grada izrabljivao floskulu da je i to sveta srBska zemlja, kosti, pogromi, secanja, debeli popovi, Mitsubishi-ji, itd. Dakle svako ko bi pokusao da resi to bio je Juda. U najmanju ruku. Kada su uradjena kakva-takva istrazivanja, zarezana globa od 45 milki ni za sta, opet je po istima zemlja bila u ultra gubitku i opet u duhu Dr.K-a molebani, logorska vatrica dole levo pored sine, Jude, ovakvi-onakvi, ortaci Arsena Lupena i sl. Kad je zet Slavuja-Kobre iz Mrcajevatza pokrenuo to pitanje, zavrsio na tezi o pasnjaku u sred Vracara, bio je nekompetentan za razliku od Coe The SrBina koji se vestim g6 izvukao od poziva za mobilizaciju na WukoWar i sl vukojebine u ratu u kome nismo bili. Samo uzivali. Posmatrali...kroz okular i nisan, je li. Dakle sve do sada to bilo Sutjeska, Neretva, Nemanjina, zacementirano.
Kao sto vaskoliki razgovarasmo ovde na Vasem blogu o idiotluku i arhitektonskoj blasfemiji hotela bash tu, jer mu funkcionalno nije biti tu, apsolvirasmo i mi prokuzeni i nebitni da je jos jednom glupo i nedolicno, a uvek prepametni strucni plebs sa pivskom flajkom u shapi koji odavno ima svoje misljenje steceno kroz servis za lobotomiju reklamiran kao "Vase pravo da znate sve" takodje deli misljenje to i cini gro onih koji ce opet zakruziti magnificent four s pocetka texta, to bi nekako ocekivan sled dogadjaja.
Ne lezi vraze...ni manje ni vise nego Sheik, sa sve brilijantnim pregledom situacije u zemlji u koju je jedva uspeo da sleti zahvaljujuci gabaritima svog aJeroplana, zeli hotel, verovatno klase Bujr al Araba sa pogledom na divni pejsaz zeleznicke stanice i mesto pogibije premijera iste te drzave. Idiotluk. Sto je najgore verovatno ce do realizacije i doci, jer ovo je zemlja hobita.
Da budemo malo strucni i ozbiljni. Konverzija, promena namene, kako? Jedino pljujuci sebi u lice ( opet Magnificent Four)rekrsaja zakona, svojih, da bi u sherijatu morali sami sebi da fiknu ruke, noge, noseve jedno 1389 puta. Minimum.
mikimedic mikimedic 17:39 26.01.2013

Re: Divota jedna...

hm... jel ti i projektujes ovako kao sto pises?

Đorđe Bobić Đorđe Bobić 18:15 26.01.2013

Re: Divota jedna...

Divota jedna...

nemoj mi ga diraš ... on je super, malo nervozan ali skoro u pravu ...
max.cohen92 max.cohen92 18:39 26.01.2013

Re: Divota jedna...

mikimedic
hm... jel ti i projektujes ovako kao sto pises?



Kao sto rece gosn. Djordje ispod ovih redova, malo sam nervozan kad pisem. Projektovanje me opusta, susta suprotnost ovome...

Pisem onako kako jeste, crno, zlo i naopako. I bezobrazno naravno. To mu dodje po defaultu.
hajkula1 hajkula1 10:38 26.01.2013

Cula sam o tome

Namrstila sam se i ja na tu vest.

Ne znam sta da dodam. Para nema ali to nije razlog da se nesto rasprodaje ko na buvljaku, u bescenje. Niti je razlog da se dozvoli da se porusi nesto sto je eto, meni simbol BG identiteta, tog prostora. I sto da ne, uspomena na gradnju u periodu za koji se svasta prica i apriori po svemu iz tog vremena pljuje.
(Kritika necega sto ne valja je sasvim u redu, i to sto ne valja treba da se menja, ali ono sto je dobro treba da se cuva.)
dragan7557 dragan7557 11:46 26.01.2013

Re: Cula sam o tome

hajkula:
Niti je razlog da se dozvoli da se porusi nesto sto je eto, meni simbol BG identiteta,

Beograd, ako ga je ikada i imao, a imao ga je, je odavno izgubio identitet.

Potom sledeći primer Našeg "velegrada" identitet je izgubila i vas cela Srbija, identifikujući se sa evrima, dolarima, francima a sad kako vidim i arapskim valutama.

cerski
hajkula1 hajkula1 11:57 26.01.2013

Re: Cula sam o tome

dragan7557
hajkula:
Niti je razlog da se dozvoli da se porusi nesto sto je eto, meni simbol BG identiteta,

Beograd, ako ga je ikada i imao, a imao ga je, je odavno izgubio identitet.

Potom sledeći prime "velegrada" identitet je izgubila i vas cela Srbija, identifikujući se sa evrima, dolarima, francima a sad kako vidim i arapskim valutama.

cerski


Jeste, ali šta sada? Peglu i šake... pa SVE iz temelja?
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 12:03 26.01.2013

Re: Cula sam o tome

pa SVE iz temelja?

Slažem se potpuno ... ali ne samo arhitekturu ...
hajkula1 hajkula1 12:17 26.01.2013

Re: Cula sam o tome

Đorđe Bobić
pa SVE iz temelja?

Slažem se potpuno ... ali ne samo arhitekturu ...


I SVE zgrade, (slučajno mi pade na pamet Manakov konak, konak kneginje Ljubice, Kališ...)

Mora da postoji neka granica.

I da se naseli neki drugi narod.

No, no
dragan7557 dragan7557 13:13 26.01.2013

Re: Cula sam o tome

hajkula1
dragan7557
hajkula:
Niti je razlog da se dozvoli da se porusi nesto sto je eto, meni simbol BG identiteta,

Beograd, ako ga je ikada i imao, a imao ga je, je odavno izgubio identitet.

Potom sledeći prime "velegrada" identitet je izgubila i vas cela Srbija, identifikujući se sa evrima, dolarima, francima a sad kako vidim i arapskim valutama.

cerski


Jeste, ali šta sada? Peglu i šake... pa SVE iz temelja?

Baš tako!

Mada temelji su uništeni pa treba početi sa gradnjom temelja.


cerski
hajkula1 hajkula1 11:11 26.01.2013

Da se ja pitam


Posto je Klinicki centar u katastrofalnom stanju (sa svim bolnicama u krugu) ja bih dala investitoru da recimo na mestu generalstaba podigne i opremi super moderan klinicko-bolnicki (podzemna garaza se podrazumeva i recimo na krovu heliodrom) pa tek onda tamo gde su one silne rastrkane i raspale bolnice neka investitor gradi hotelski kompleks, stanove, teniske terene i sta je vec prihvatljivo za taj kraj. Ali prvo da podigne KC.


dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 17:16 26.01.2013

Re: Da se ja pitam

hajkula1

Posto je Klinicki centar u katastrofalnom stanju (sa svim bolnicama u krugu) ja bih dala investitoru da recimo na mestu generalstaba podigne i opremi super moderan klinicko-bolnicki (podzemna garaza se podrazumeva i recimo na krovu heliodrom) pa tek onda tamo gde su one silne rastrkane i raspale bolnice neka investitor gradi hotelski kompleks, stanove, teniske terene i sta je vec prihvatljivo za taj kraj. Ali prvo da podigne KC.




A da se ja pitam, KC bi prebacila u zgradu SIV-a na N.Beogradu. Ta zgrada zvrji prazna. Mesta za parkiranje koliko hoces, moze u slucaju potrebe i helikopter da sleti, idealno za KC.
laziiprevare laziiprevare 17:24 26.01.2013

Re: Da se ja pitam

Humani uslovi za najmlađe pacijente !

Kada bi neko investirao u novi KC , koji sigurno ne može biti u na mestu Generalštaba, zahtevao bi da se smene svi partijski direktori klinika i otpusti 30% zaposlenih partijskih podanika (slobodna procena).

Naravno, pre gradnje supermoderne bolnice potrebna je očistiti stari KC posle 35 godina čekanja da to urade "krizni štabovi".



"Što se stanja tiče, ulagano je dosta, ali ipak premalo za jednog ovakvog giganta. Stanje nije adekvatno, kao ni ova kancelarija gde ja sedim, koja 30 godina nije rekonstruisana."(direktor dr Bajec u kancelariji na početku mandata 2008)



Dečje odeljenju Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Srbije na kraju mandata 2013



Mogu zidati novi KC na heliodromu pošto nije u upotrebi.


65 hiljada kvadrata Kliničkog centra Srbije se ne koristi ( 2013)
mikimedic mikimedic 17:42 26.01.2013

Re: Da se ja pitam

Ali prvo da podigne KC.


ma slazem se. i ameri umesto novog world trade centera prvo da naprave kc u beogradu.
dragan7557 dragan7557 17:43 26.01.2013

Re: Da se ja pitam

Hvala na slici ovog dečijeg Raja, a ovu sramotne slike treba uputiti Vladi Srbije, Parlamentu Srbije, Vladikama Srbije koje jašu Audije, Vlasnicima Partija i ostalim "zainteresovanim" kako bi videli u kom stanju se nalazi Raj za decu 2013 i kako bi bili upoznati sa The Rezultatima njihove brige za narod a osobito za decu Srbije.

cerski
mikimedic mikimedic 17:44 26.01.2013

Re: Da se ja pitam

Kada bi neko investirao u novi KC , koji sigurno ne može biti u na mestu Generalštaba, zahtevao bi da se smene svi partijski direktori klinika i otpusti 30% zaposlenih partijskih podanika (slobodna procena).


jos da procenis i zasto bi bilo ko sa strane investirao u beogradski kc...

da nije mozda kfc?

laziiprevare laziiprevare 18:02 26.01.2013

funkcija i značka

Hvala na slici ovog dečijeg Raja


"Istočno od Raja" u KC Srbije sigurno je poznat vladi Srbije , postavljaju uprave poslednjih 25 godina i najpoznatiji ministri dolaze iz iste bolnice.

Izbor direktora u najuglednijoj srpskoj bolnici ide nekako ovako:

"Kada je Milosavljević (ministar zdravlja u ostavci) postao ministar, njega je zamenio dr Krstić, koji je inače njegov đak. Oni su se dogovorili da Milosavljević ponovo vodi kliniku." (direktor KCS dr Bajec 2011 posle "konkursa" )
jos da procenis i zasto bi bilo ko sa strane investirao u beogradski kc...

Kada kupe Galeniku, da imaju gde prodavati SPS generičke lekove.
hajkula1 hajkula1 11:19 26.01.2013

Ovo i mene brine

Čini se da više nije potrebno misliti i govoriti o vrednostima arhitektonske kulturne baštine već o onome što može doći kao model postupanja sa takvim arte factima gde će njihova sudbina pre svega zavisiti od lokacije na kojoj su zatečena.


Kako da se resi problem?

Konkretno za generalstab.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 11:41 26.01.2013

Re: Ovo i mene brine

Kako da se resi problem?


Napisao sam da je prihvatljivo i možda jedino rešenje da država odvoji novac iz budžeta ili pokuša sa raznim evropskim fondovima i obnovi zgradu i nameni je kulturi, univerzitetu ili nekoj drugoj društvenoj i korisnoj nameni. Očito je da način sa prodajom ne funkcioniše pošto je obnova fasade po uslovima zaštite skupa i investitori ne vide svoju računicu u tome i to je sa njihovog stanovišta ok. Dakle, kada se radi o zaštićenom kulturnom dobru od nacionalnog značaja država ne bi trebalo da trguje već da rešava problem.
max.cohen92 max.cohen92 12:08 26.01.2013

Re: Ovo i mene brine

Đorđe Bobić
Kako da se resi problem?


Napisao sam da je prihvatljivo i možda jedino rešenje da država odvoji novac iz budžeta ili pokuša sa raznim evropskim fondovima i obnovi zgradu i nameni je kulturi, univerzitetu ili nekoj drugoj društvenoj i korisnoj nameni. Očito je da način sa prodajom ne funkcioniše pošto je obnova fasade po uslovima zaštite skupa i investitori ne vide svoju računicu u tome i to je sa njihovog stanovišta ok. Dakle, kada se radi o zaštićenom kulturnom dobru od nacionalnog značaja država ne bi trebalo da trguje već da rešava problem.


Bravo. Jedini nacin.
hajkula1 hajkula1 12:15 26.01.2013

Re: Ovo i mene brine

Iz kog budžeta?
Neće biti para neko dugo vreme. Najmanje 10 godina, para neče biti.
Što se tiče evropskih fondova, to je tek priča za sebe. I kod njih oskudacija koja se neće rešiti u skorije vreme. Koliko znam od fondova je za projekat moglo da se konkuriše za neki procenat, 20-25% pa i 50% kada bi bilo šta nam to znači kad imamo 0,0. I mnogo ih briga za zgradu nekadašnjeg generalštaba nekadašnje socijalističke države... koja i ovde gde je ima ostrašćenih kritičara.

Zbog oskudacije, doneta je, tačnije nametnuta je odluka da se generalštab proglasi za kulturno dobro da ne bi, pre svega zbog lokacije, otišao na doboš.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 12:30 26.01.2013

Re: Ovo i mene brine

Iz kog budžeta?

Iz državnog, naravno. Nikada nisam verovao da tu baš nema para jer ako je tako onda je bankrot a to nije još uvek. Predpostavka da rekonstrukcija i obnova Generalštaba košta 30 mil eura i to bi bilo 5 eura po glavi stanovnika ove države a da ne govorimo o trošenju okolo kao sa kreditima za ostrvsku i nepristupačnu stanicu Prokop ili sada ovaj zadnji naglašeni projekat koji će spasti Srbiju sa kanalom od Dunava do Egeja. Mislim da država samo traži izgovor jer je svakako mnogo teže rešiti problem u svojoj kući nego olako prodati kulturnu baštinu pa neka se neko drugi o tome brine ...
dragan7557 dragan7557 12:30 26.01.2013

Re: preterivanje do besmisla

Prema nezvaničnim saznanjima, Arapi žele da na toj lokaciji sagrade najluksuzniji hotel u Evropi.


Ovo liči na neizostavno hiper preterivanje u stilu Velika Šansa Srbije.

U svom oduševljenju novinari su izraženu "želju," pretvorili u naslov(b92) "Šeik kupuje zgradu General Štaba," što čitaoca navodi na pomisao da je Bizmis več završen?!

Kao prvo arapski management kadar je školovan na najboljim obrazovnim ustanovama sveta, pa je samim tim školovan da bude visoko profitabilan.

Dakle taj i takav management apsolutno nikada ne bi izrekao besmislicu da hoće da u Beogradu gradi najluksuzniji hotel u Evropi, pa se pitam ko stoji iza te besmislice.

Hoteli nisu statusni simboli već namenske, funkcionalne zgrade koje osim funkcije imaju i namenu, u Srbiji poprilično nepoznatu, da rade sa profitom.

Da najluksuzniji hotel u Evropi nema šta da traži u Beogradu je svakom pa i manageru sa kupljenom diplomom Nižeg Managerskog kursa valjda jasno!

Ako nije onda bi MenaĐeri trebali da uzmu u ruke, recimo:

Corporate Finance
"Financing and Risk Management"


Prof. dr. Richard A. Brealey, London Business School,
Dr. Stewart C. Myers, professer of Finance at MIT's Sloan School of Management,

kao i drugu stručnu literaturu koju je arapski finansijski Management prvo naučio pa onda usvojio, i po kojoj se danas ponaša i rukovodi svojim poslovima. Garantujem da će ManaĐeri biti iznenađeni šta sve ne znaju kao i o čemu sve nemaju tri čiste.


Dakle, kada se radi o zaštićenom kulturnom dobru od nacionalnog značaja država ne bi trebalo da trguje već da rešava problem.

Ne sumnjam da bi se odgovorna država u skladu sa napisanim i ponašala, ali Srbija je Naprednjačka Država.

Ukratko i jedno pitanje: "ko bi bili gosti ovog najluksuznijeg hotela u Evropi, i šta oni imaju da traže u Beogradu"? Ili ovako: "šta Beograd ima da ponudi najzahtevnijim gostima sveta, dakle gostima za koje se najluksuzniji hoteli grade"?

cerski
hajkula1 hajkula1 12:57 26.01.2013

Re: Ovo i mene brine

Đorđe Bobić
...i to bi bilo 5 eura po glavi stanovnika ove države ...


Slikovito: Ja zbog samo 5 evra po članu porodice, bila sam više od godinu dana bez interneta koji je recimo ćerki potreban za fakultet...

Para u budžetu nema, pa čak i da se pare troše namenski, važnije je zdravstvo i školstvo.
Nije bitan samo generalstab, ima mnogo jos, recimo Vinca pa oko Nisa, pa...
Dr M Dr M 13:41 26.01.2013

Re: Ovo i mene brine

Para u budžetu nema


Za toliko bi se našlo ukoliko se ukinu Nacionalne penzije pa se iskoriste te pare..
laziiprevare laziiprevare 17:47 26.01.2013

Re: Ovo i mene brine

Što se tiče evropskih fondova, to je tek priča za sebe.

"U proleće prošle godine britanski BBC izvestio je da su italijanske porezne vlasti otkrile da je novac EU namenjen razvoju turističkog sektora potrošen na obnovu vila i poklone za vjenčanja. Najmanje 1,3 miliona evra "uloženo" je u obnavljanje i opremanje privatnih kuća te kupovinu namještaja, televizora i ostalih "sitnica" rođacima i prijateljima....Članovi italijanske mafije bar dve decenije iskorištavali su "rupu" u zakonu koji im je omogućavao da dobijaju novac iz evropskih fondova za poljoprivredu. (2013)

bankrot a to nije još uvek



Spasitelji ili bankrot u 2012 odložen novim zaduživanjem ? ( plan zaduživanja za 2013 ? milijardi eura )
Jukie Jukie 18:06 26.01.2013

Re: preterivanje do besmisla

dragan7557
.Ukratko i jedno pitanje: "ko bi bili gosti ovog najluksuznijeg hotela u Evropi, i šta oni imaju da traže u Beogradu"? Ili ovako: "šta Beograd ima da ponudi najzahtevnijim gostima sveta, dakle gostima za koje se najluksuzniji hoteli grade"? cerski

A i lokacija baš nije za najluksuzniji hotel kad ti ceo Beograd svaki dan 2-3 puta prođe tom ulicom, gužva je stalno, i kako će bogataš da se oseća kada njegova luksuzna kola ne mogu da prođu kroz zakrčenu ulicu, jedino da ima po helikopter na svakoj terasi
Možda može da se koristi umesto nanogice za osuđene bogataše - moraš da sediš u hotelu, nema šetanja
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 18:22 26.01.2013

Re: preterivanje do besmisla

Možda može da se koristi umesto nanogice za osuđene bogataše

kreativna ideja, nema šta ... samo pitam se da li ima dovoljno m2 za sve nanogičene ... ?
dragan7557 dragan7557 14:46 27.01.2013

Re: Ovo i mene brine

Đorđe Bobić:
Re: Ovo i mene brine

Iz kog budžeta?


Iz državnog, naravno.

Zašto državnog? Pa grad Beograd se vas celi dan i svaki dan zadužujee za daleko veće pare, i to bukvalno gde stigne.

Za Grad Beograd, Beograd koji drži do sebe, ako uopšte Beograd još zna šta znači držati do sebe, minorna suma od 30 miliona evra nije vredna ni pomena.

Žao mi je što zvučim grubo ali neko zbilja Gradu treba da kaže da ga odavno vode inkompetentni ljudi.

I jedno pitanje: čije je vlasništvo zgrada General Štaba?


cerski
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 14:53 27.01.2013

Re: Ovo i mene brine

čije je vlasništvo zgrada General Štaba?

Republika Srbija je vlasnik a korisnik je Ministarstvo zaduženo za vojsku ...
dragan7557 dragan7557 16:09 27.01.2013

Re: Šta u Srbiji Fali?

Đorđe Bobić
čije je vlasništvo zgrada General Štaba?

Republika Srbija je vlasnik a korisnik je Ministarstvo zaduženo za vojsku ...

Prema uobičajenom rasporedu materijalnog opterećenja po vlasniku i korisniki građevine koji se primenjuje u mnogim "starim" evropskim državama vlasnik građevine je odgovoran da se stara o spoljnom izgledu objekta, dok je korisnik građevine dužan da održava unutrašnji prostor građevine.

- Treba li da napomenem da Ministarstvo Vojske Srbije raspolaže svim mašinama potrebnim za održavanje po potrebi i vas celog Beograda o jednoj zgradi da i ne pričam.

- Treba li da napomenem da Minisarsrvo Srbije raspolaže svom potrebnom mehanizacijom za održavanje čitavih kompleksa zgrada pa i samog Beograda?

- Treba li da nopomenem da Ministarstvo Vojske Srbije raspolaže svim potrebnim kadrom za održavanje celog Beograda i šire?

- Treba li da napomenem da Ministarstvo Srbije raspolaže sa više nego dovoljno radne snage koja mahom sedi i ništa pametno ne radi?

- Treba li da napomenem da Ministarstvo Vojske Srbije prema izloženom, ima realne mogućnosti i da je bez dvoumljenja u stanju da u najkračem mogućem vremenskom roku celu zgradu General Štaba može da renovira ili sruši i napravi novu?

- Treba li da napomenem da je dužnost vlasnika zgrade da opomene korisnika zgrade u ovom slučaju Ministarstvo Vojske Srbije, da je zgrada koju uživaju ružna ruševina a da briga o prostoru koji im je dat na uživanje i koji i dalje uživaju, ako ugovor nije raskinut moraju da vode u skladu sa zakonom.

- Treba li da napomenem da je sektor koji je zadužen za gazdovanje stambenim prostrom i javnim zgradama u vlasništvu države Srbije, dužan da u slučaju neodazivanja korisnika zgrade istu dovede u red o trošku korisnika, u ovom slučaju Ministarstva Vojske Srbije, i sve troškove naplati od istog Ministarstva.

Iz izloženog se vidi da kod korisnika zgrade General Štaba:

- postoji sva potrebna mehanizacija,
- postoje sve potrebne mašine,
- postoji sav potreban kadar,
- postoji svo potrebno ljudstvo,
- postoji sav potreban know how
- postoje svi materijali potrebni za obnovu,

Postoji objekt koji treba renovirati,
Postoji korisnik objekta,
Postoji gazda objekta,

Ono što ne postoji je..........................

Pokušaj da popuniš sam, a da se ne bi mučio ni ti ni ostali evo.

Znači niti je potrebno bilo kakvo zaduživanje niti je potrebno bilo kakvo filosofiranje, a još manje mudrovanje već Naređenje Vrhovnog Komandanta Oružanih Snaga Srbije o Formiranju Projekta Renoviranja General Štaba Srbije, postavljanje Projektnog Managementa sa ovlašćenjima o korištenju svoh raspoloživih resursa.

Kao arhitekta možeš sam da daš pretpostavku za koje vreme je moguće renovirati General Štab.

I jedna primedba: pre nekog vremena je na ovom blogu bio tekst o ponašanju Vojske Srbije u Novom Sadu, kada su građani, kasarnu u upotrebi Vojske Srbije, zbog višegodišnjeg nekorišćenja i propadanja "nelegalno" upotrebljavali za svoje aktivitete. Dakle kasarnu koju je izgradila Kraljevina Austrija i iz koje su te iste građane, koji uzgred budi rečeno svojim radom plaćaju Vojsku Srbije, isterali pripadnici Ministarstva Vojske Srbije!? Da zgrada i dan danas propada, mi se čini više realnom činjenicom nego pretpostavkom.

cerski

p.s. gazdovanje Srbijom mi liči na kuću u kojoj domaćin đubre čisti samo ako mu neko plati, pošto niko nije lud da mu plati od kuće postaje đubrište! Da u ovom slučaju od kuće u najkraćem vremenu postaje deponija, čitaj đubrište, meni je jasno ali izgleda mnogima nije.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 17:01 27.01.2013

Re: Šta u Srbiji Fali?

Dakle, pažljivo čitam i mislim da je tvoj problem što u ovoj zemlji koristiš in vivo logiku, inžinjeriju, razložnost, činjenice, materijalne istine i slične stvari ... probaj isto to ali sa prefiksom anti ... možda će nam onda biti jasno i naći ćemo odgovor na pitanje ... i da ti kažem, probao sam ali nisam daleko odmakao ...
dragan7557 dragan7557 18:55 27.01.2013

Re: Šta u Srbiji Fali?

Đorđe Bobić:
da ti kažem, probao sam ali nisam daleko odmakao ...

Ja sam to shvatio, kao i mnogi drugi, u mladim godinama i zato sam Srbiju i napustio, i bio sam neko vreme ubeđen da to leži na tadašnjem sistemu, kasnije sam shvatio da nije sistem u pitanju već mentalitet ljudi kojima je uživanje da žive na taj način, valjda kako bi imali dežurnog krivca za svoju očajnu intelektualnu i svaku drugu bedu.

Onda je došla promena sistema ali ne i promena mentaliteta, ko se još seća Društvene Tranzicije(?), i umesto na bolje stvari su krenule još daleko gorim putem.

Hvala tebi i ostalime koji razumete, mada iskreno nikada mi neće biti jasno zašto je tako?
probaj isto to ali sa prefiksom anti .

Ovo kad bih te poslušao izazvalo bi moju propast, rušenjem mog zdravog razuma, kolaps ličnosti i potpuno intelektualno razaranje, pa je valjda jasno da je to indecent proposal?!
možda će nam onda biti jasno i naći ćemo odgovor na pitanje ...

Dozvoli da kažem da će onda biti još manje jasno i još manje odgovora, jer kao što reče:


Predrag Brajović:
менталног и мaтeријалног и управљачког стања Србије: она не зна ни шта би и ни куд би.



cerski
looping looping 09:17 28.01.2013

Re: Šta u Srbiji Fali?

Ja sam to shvatio, kao i mnogi drugi, u mladim godinama i zato sam Srbiju i napustio, i bio sam neko vreme ubeđen da to leži na tadašnjem sistemu, kasnije sam shvatio da nije sistem u pitanju već mentalitet ljudi kojima je uživanje da žive na taj način, valjda kako bi imali dežurnog krivca za svoju očajnu intelektualnu i svaku drugu bedu.

Ne bih se slozio sa ovom konstatacijom, tj. bio si u pravu u mladim godinama kada si bio ubedjen da je sistem u pitanju.
Vlast se jeste promenila ali sistem nije. "Vuk" (citaj vlast) u Srbiji je promenio dlaku vise puta ali nikada cud.
Srpski imaginarni mentalitet nema sa tim nikakve veze, kao sto ni "arapski imaginarni mentalitet" nema veze sa nekom kulturom.
Kultura ima veze iskljucivo sa sistemom vladavine jer sistem vladavine diktira nivo kulture jednog naroda. Na pr. otimacina, kriminal su prisutni iskljucivo u onim drzavama gde je to dozvoljeno i koliko je to dozvoljeno od strane sistema, samim tim i beda, samim tim i (vecinska) kultura ponasanja, moralne norme.
Los mentalitet u srba predstavlja kriminalac koji slobodno seta gradovima Srbije i jos se pravi vazan sto je uspeo, i to zapravo nema veze sa realnim mentalitetom srba.
dragan7557 dragan7557 10:50 28.01.2013

Re: Šta u Srbiji Fali?

looping:
Los mentalitet u srba predstavlja kriminalac koji slobodno seta gradovima Srbije i jos se pravi vazan sto je uspeo, i


Razdvojeno od ovoga:
i to zapravo nema veze sa realnim mentalitetom srba.

bi možda i moglo.

Ali ako se doda i činjenica da ostatak Srba u tog kriminalca gleda sa divljenjem i strahopoštovanjem pa on postane nešto što treba oponašati, model kome treba težiti i biti isti onda se dobija recept za sveopštu propast, samog mentaliteta.

cerski
looping looping 12:07 28.01.2013

Re: Šta u Srbiji Fali?

Ali ako se doda i činjenica da ostatak Srba u tog kriminalca gleda sa divljenjem i strahopoštovanjem pa on postane nešto što treba oponašati, model kome treba težiti i biti isti onda se dobija recept za sveopštu propast, samog mentaliteta.

Ne bih rekao da ga bas svi gledaju sa divljenjem ali sigurno je da su oni koji ga gledaju sa gnusanjem zapali u drugi plan. Svi posteni su u misjim rupama jer vide da im nema spasa od sistema koji je isti najmanje poslednjih 30 i kusur godina.
gagathegreat gagathegreat 12:28 26.01.2013

a sve je pocelo

sa Gadafijevim kamilama....
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 13:03 26.01.2013

Re: a sve je pocelo

sa Gadafijevim kamilama....

Đorđe Bobić Đorđe Bobić 14:04 26.01.2013

Nova IDEJA

A može, upravo mi pade na pamet, da se šeiku ponudi Konak Kneza Miloša u Topčideru, to je dobra lokacija, manje će da košta, bolje mesto za luksuzni hotel a ima i istorisku pozadinu a može i da se platan ugradi u hotelski hol, to još niko nije uradio pa onda eto ekskluziviteta, rejting do neba ... joj kako mi ide danas sa idejama ...
mikimedic mikimedic 17:52 26.01.2013

Re: Nova IDEJA

kako mi ide danas sa idejama ...


a kako ti je islo sa idejama dok si bio na funkciji?

npr. o sredjivanju generalstaba?
blogov_kolac blogov_kolac 15:57 26.01.2013

rusevina u centru centra - to je najgore

Najgore je postojece stanje: rusevina u centru centra jedne evropske prestonice koja bi zahvaljujuci bezumnim propisima sigurno rusevina ostala i sledecih stotinjak godina!

Ne moze jedna rusevina da tvrdoglavo opstaje u samom srcu ekskluzivne gradske rezidencijalne i biznis zone!? Na celoj planeti ne postoji niko dovoljno lud a bogat da na tako skupoj lokaciji dozvoli sebi luksuz vracanja u prvobitno stanje najnefunkcionalnijeg beogradskog zdanja (projektovanog iskljucivo da bude u funkciji sedista generalstaba jednog "breznjevskog" komunistickog modela armije od pre jedno pola veka).

Sve sto mogu u ovom slucaju da porucim - menjajte hitno te propise i status ove rusevine dok se Šeki nije predomislio!!! Licno sumnjam da ce taj hotel biti i medju sto najluksuznijih u Evropi, a kamoli naj-naj, ali me ne bi iznenadilo ako bude najbolji u celoj Srbiji, s obzirom na renome i bogatstvo investitora, i nasu trenutnu ponudu. Malo li je ako to dobijemo, i to u sred investicione krize, i to umesto onakvog rugla - evo ja prvi necu da se pravim slep kod ociju i pravim se kao da ne primecujem da je ovaj objekat pre skoro 15 godina pretrpeo izvesne promene, pa ako je do tada stvarno i bio biser istocnoevropske socrealisticke arhitekture, posle toga postao je rusevina - i tacka. A i ako je u pitanju lazna informacija o pokazanom interesovanju, svejedno menjajte propis i status ovog zdanja!
mikimedic mikimedic 17:53 26.01.2013

Re: rusevina u centru centra - to je najgore

preporuka kolac!
dragan7557 dragan7557 18:03 26.01.2013

Re: rusevina u centru centra - to je najgore

mikimedic
preporuka kolac!

I tebi miki
.........................................................

cesrki
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:59 26.01.2013

Re: rusevina u centru centra - to je najgore

pa i ne bi bila neka teška šteta. taj Sutjeska/Neretva-kanjon-koncept mu i nije najuspešniji projekat.
dragan7557 dragan7557 10:53 27.01.2013

Re:kako ovo pisanje zvuči u ušima Šeika

kolac:
Malo li je ako to dobijemo,

Mada ne repliciram na svašta ipak jedno pitanje:

Koje Mi u ovom slučaju?

Beograd ima i previše hotela koji nemaju ni 40% popunjenost kapaciteta, dakle svakom iole upućenom je jasno da ne postoji potreba za novim hotelom u Beogradu jer ni ove koje ima nije u stanju da popuni.

- Pojedini hoteli(Hotel Slavija) prinuđeni su da višak kapaciteta izdaju na mesečnoj bazi uz najamninu jevtiniju nego što u samom Beogradu košta mesečna najamnina sličnog stana.

- Stepen finansijskog rizika u ovom projektu, pretvaranja General Štaba u hotel, je toliko veliki da ni jedan razumni hotelski lanac ne bi ovaj projekt smatrao dovoljno ozbiljnim da čak uradi i pilot projekt.

- Vidjenje stranog partnera u ovom slučaju Šeik-a je isto kao i u Breninoj pesmi, znači detinjasto, fitilno i neodgovorno.

A ovakve sentence:
s obzirom na renome i bogatstvo investitora,

pokazuju najpotpunije neznanje ne samo Mangementa, već i načina funkcionisanja investitora, njegovih motiva i povoda.

Svođenje investitora na predpostavljeni renome i umišljeno bogatstvo pokazuje adolescenciju pisca ovih redova i skoro uvredljiv(prema arapskim biznismenima) odnos prema eventualnom budućem poslovnom partneru.

U ovom kontekstu rečenicom "dobijamo" autor neskriveno ukazuje na mogućnost oduzimanja projekta posle njegovog završavanja, odnosno ukazuje na uvreženi poslovni mentalitet prisvajanja tuđeg. Mada nesvesno autor ove rečenice, vređa poslovnog partnera, svodeći ga na nekog koga treba oguliti kako bi Mi dobili ono što partner sagradi.

Autor teksta kao i novinari nije svestan da se prilikom ovakvih važnih transakcija eventualni partner okružuje prvorazrednim savetnicima kojima je jedan od zadataka praćenje medijskog reagovanja na sam projekt.

Autor teksta kao i mediji nisu takođe svesni niti imaju pojma kako se rukovodi bilateralnim ili međunarodnim projektima u čega bi i ovaj projekt spadao.

Autor teksta kao i mediji pokazuju potpuno nepoznavanje arapskog mentaliteta i normi ponašanja pa u svojoj ostrašćenosti i adolescenciji ne primećuju da njihovo pisanje nema čak ni dodira sa realnošću, na čega ukazuje i ova rečenica:

Na celoj planeti ne postoji niko dovoljno lud a bogat da na tako skupoj lokaciji dozvoli sebi luksuz vracanja u prvobitno stanje najnefunkcionalnijeg beogradskog zdanja (projektovanog iskljucivo da bude u funkciji sedista generalstaba jednog "breznjevskog" komunistickog modela armije od pre jedno pola veka).

u kojoj autor za sve nedaće osuđuje sistem koji sa celim zdanjem kao i budućom namenom zgrade nema apsolutno nikakve veze, a predstavnika jedne strane države naziva: "dovoljno ludim i bogatim," što u arapskom svetu i šire spada u najteže uvrede.

Neozbiljnost autora napisana ovde:

Sve sto mogu u ovom slucaju da porucim - menjajte hitno te propise i status ove rusevine dok se Šeki nije predomislio!!!

ukazuje na opsednutost autora folklorom i na stancu iz narodne pesme:

"Nedajte mi da je volim!!! Ili Breninu dernjavu i ložnjavu u pesmi Šeik....

Nazivajući zvaničnu funkcuju i funkcionera jedne države sa ponižavajućim izrazom "Šeki," autor, kao i oni koji su ili će lupati preporuke njegovom tekstu, izvrgavajući podsmehu, teško vređaju kako funkciju tako i ličnost na ovoj funkciji, na vrlo denigrirajući način.

I na kraju u arapskoj kulturi, koju dobro poznajem, ovakvi navodi i uvrede napisane u njegovom tekstu na račun Šeika bi bili dovoljni za dugogodišnju robiju u državi iz koje sam Šeik dolazi.

Naravno na ovo mikimedic i ostali daju preporuke.

Svakako ovo je(još uvek) samo moje viđenje, specifičnog poslovnog mentaliteta u Srbiji.


cerski
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 11:27 27.01.2013

Re: Re:kako ovo pisanje zvuči u ušima Šeika

Dobro napisano i razložno. Investitor nudi i to je njegov posao a i ranije je bilo ponuda za Generalštab, ako se sećam, Izraelci i drugi. Moj tekst se ne bavi investitorima ma koji bili i dobro je kad ih ima. Ovde je reč o lokalnim institucijama i njihovom stavu i odnosu prema kulturnom nasleđu i želeo sam da upozorim da se ne mogu takve vrednosti menjati za novac. Posebno je važno o tome govoriti jer ovakvi slučajevi mogu postati praksa, presedan koji otvara mogućnost da se kulturna zaostavština i njihova zaštita relativizuje i onda je moguća selektivna, od slučaja do slučaja, selekcija koja otvara put ka tržištu. I još, država je dužna da se brine o kulturnom dobru koje je sama proglasila. Samo o tome je reč.
dragan7557 dragan7557 12:21 27.01.2013

Re: Re:kako ovo pisanje zvuči u ušima Šeika

Đorđe Bobić:
Ovde je reč o lokalnim institucijama i njihovom stavu i odnosu prema kulturnom nasleđu i želeo sam da upozorim da se ne mogu takve vrednosti menjati za novac.

Po meni to nije menjanje već uništavanje kulturnog nasleđa i vrednosti radi dobijanja bezvrednog novca.

Tvoj predlog:

univerzitetu ili nekoj drugoj društvenoj i korisnoj nameni.


je veoma konstruktivan i razuman, ali kao što vidiš ostrašćeni trgovci zaposleni u Rasprodaji tuđeg rada i stvaranja bivših generacija sudeći po ovome:
mikimedic:
jos da procenis i zasto bi bilo ko sa strane investirao u beogradski kc.

niti znaju šta su investicije niti će, po mom mišljenju, ikada shvatiti potrebu da u nešto moraju sami da investiraju svoj rad, čitaj rad svoje potpuno nesposobne i još potpunije nezaposlene generacije, pa polazeći od takvih neoliberalnih premisa lupaju:
mikimedic:
preporuka kolac!

Što se tiče ovoga:

Posebno je važno o tome govoriti jer ovakvi slučajevi mogu postati praksa, presedan koji otvara mogućnost da se kulturna zaostavština i njihova zaštita relativizuje i onda je moguća selektivna, od slučaja do slučaja, selekcija koja otvara put ka tržištu.

bojim se da džabe krečiš jer taj proce je odavno u toku a rasprodaja je silom prilika i nedostatkom robe već pri kraju.
I još, država je dužna da se brine o kulturnom dobru koje je sama proglasila.


Na gornje bih dodao:

Država koja nije sposobna da se brine ni o svom najvitalnijem resursu Ljudima, nije u stanju da se brine ni o materijalnim resursima, već ih u svojoj potpunoj inkompetenciji, bolje rečeno u inkompetenciji ljudi koji je vode, krčmi i rasprodaje prirodne i druge resurse a ponajviše rad i stvaralaštvo predhodnih generacija.

Lenj i nesposoban domaćin kada rasproda imanje, koje je nasledio od svojih predaka, neizbežno propada ide na prosjački štap i umire kao prezadužen prosjak.

Ovakvom lenjom i nesposobnom domaćinu danas kolac mikimedic i ostali udaraju preporuke.

Nasuprot njemu domaćin koji nasleđeno imanje obogaćuje svojim radom je uspešan i bogat, a svojim naslednicima ostavlja više nego što je sam nasledio.


cerski
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 12:38 27.01.2013

Re: Re:kako ovo pisanje zvuči u ušima Šeika

da džabe krečiš jer


Možda si u pravu sa sadašnjim stanjem u lokalu, ali 2006 smo uspeli da na inicijativu jednog arhitekte, uz angažovanje ljudi iz gradskih institucija i mnogih građana sprečimo nameravanu prodaju tako što je urađen elborat o zaštiti i tadanja Vlada (republička) je Generalštab proglasila zaštićenim kulturnim dobrom. Dakle, razumem tvoj stav ali treba uvek pokušati sa tim krečenjem jer neki put je potrebno premazati i više puta, znaš, ono oko podloge, pa kvalitet boje, veština molera ...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:02 27.01.2013

Re: Re:kako ovo pisanje zvuči u ušima Šeika

dragan7557
cerski

Драгане... шта да кажем, све си рекао.

Узгред, мени је 13 година постојања ове рушевине у центру Београда, и даље без јасне идеје шта да се с њом ради, одраз и менталног и мaтeријалног и управљачког стања Србије: она не зна ни шта би и ни куд би.
dragan7557 dragan7557 14:13 27.01.2013

Re: Re:kako ovo pisanje zvuči u ušima Šeika

Predrag Brajovic:
Re: Re:kako ovo pisanje zvuči u ušima Šeika

dragan7557
cerski


Драгане... шта да кажем, све си рекао.

Узгред, мени је 13 година постојања ове рушевине у центру Београда,

Evo kako ovo novo-pisanje zvuči u mojim ušima, preneseno na situacije drugih naroda, a povodom sličnih ili istih stvari.

Reihstag u Berlinu se po važnosti objekta da porediti sa zgradom General Štaba, Nemci su ga renovirali mnogo decenija kasnije od svega drugog ne zbog toga što nisu znali šta bi da počnu od njega već zato što im nisu dali okupatori, dakle sile koje su pobedile Nemačku u WW II.

Nemci i pored toga što su mogli u svakom momentu da prodaju zemljište na kojem se nalazio bivši Reihstag, nisu nikad ni pomislili da tu atraktivnu najskuplju lokaciju kako Berlina tako i Nemačke, prodaju ni Izraelu ni Arapima a bome ni okupatorima.

Prodaja Reihstag-a bi neminovno značila prodaju Nemačke ideje o Nemcima.

Nemci su čekali decenijama i kada je za to došlo vreme Reihstag se podigao kao Feniks iz pepela lepši, veličanstveniji i moćniji nego ikada ranije.

Reihstag nikada i pored izrazito zločinačke ideologije, nije doživeo da ga Nemci označe ovako:
prvobitno stanje najnefunkcionalnijeg beogradskog zdanja (projektovanog iskljucivo da bude u funkciji sedista generalstaba jednog "breznjevskog" komunistickog modela armije od pre jedno pola veka).

poput Pisca gornjih redova, i da Pisac za to dobije koliko hoćeš preporuka od strane "novo-prosvećenih" Nemaca.

Sumnjam da bi ijedan bloger u Nemačkoj na tekst koji je objavljen i čiji smisao bi prenesen na nemačku situaciju zvučao ovako:

"Reihstag, prvobitno stanje nejnefunkcionalnijeg Berlinskog birokratskog i vojnog zdanja (projektovanog isključivo u funkciji sedišta "hitlerovskog" nacističkog modela armije pre jedno više od pola veka.)"

dao ijednu preporuku a kamo li ovoliki broj koliko je ovde na ovom blogu dato, ovoj očiglednoj nesuvislosti, da ne upotrebim adekvatniji izraz.

Nepotrebno je reći da takav tekst i pored liberalnog ponašanja Nemaca bio žestoko osuđen, strane svih Nemaca.

Po istoj "srbo-novologici" i analogiji su Amerikanci posle 9/11 oštećeni Pentagon trebali da prodaju Izraelu, Arapima ili nekom drugom Investitoru, kako bi u samom Vašingtonu bio podignut najluksuzniji hotel u Americi.

Razložno sumnjam da bi ameri bili oduševljeni ovom novosrpskom pameću i pisca predloga nagradili velikim brojem preporuka za čitanje, ove neosporno "genijalne" ideje, kao što je to urađeno na ovom blogu.

cerski
Черевићан Черевићан 17:18 26.01.2013

се питам

срушила се шатра, оста нама присет
недорека мноштво, вазда ће их бити
живот руула даље, решења се нуде
дал' главу упесак, ил' оњима с'нити
looping looping 18:44 26.01.2013

1

Kulturno dobro?
Ne znam za autora bloga ali ja sam slab sa kulturom u poslednje vreme.
Ustvari, oduvek mi se cinilo da je kultura neka iritirajuca pojava, koju svi nesto stavljaju u prvi plan, ne znam iz kog razloga.
49 41 49 41 21:15 26.01.2013

AAuuu onolike ledine oko

Aerodroma, Hotela ni na puskomet oko njeega.

Oko svakog aerodromau u blizini; bar 2-3 Hotela!

(Zakljucak, nijedan jugoslovenski aerodrom; kaponira da - ne hotela).
49 41 49 41 18:46 27.01.2013

Raffaello



Tako se nekad zvao Hotel. Nije bio najskuplji u vrhu - da. Vazio je za Hotel, sa najvise elegancije, charma, najvisem nivou usluga.

Sate i sate sam proveo preko puta na Spielplatzu. Iz vrtica se moralo svratiti 'samo' na 5 min. x 5 x 5 x 5, ...

Onda su ulozili silne milione maraka u unutrasnju adaptaciju. Onda ga prodali za 50% manje od svega toga.

Ajd, sto nema vise Raffaella; al', nema ni 30 mil. maraka.
"Pojela"- maca.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana