Život

Ko me kleo taj je dangubio

Jelica Greganović RSS / 11.12.2012. u 18:44

308x255.jpg

Kiša je slinila te večeri 26. aprila 1964. godine. Pećina na samom rubu mitologije je ponovo prokišnjavala izazivajući gljivičnu radost kod svih njenih parazitskih, florističnih stanovnika. Usud se to veče izborio za nekoliko slobodnih sati, ne bi li mogao da ode na derbi Zvezda-Partizan. U kamenom domu planera sudbine je, na rubu živaca, tumarala jedna od tri Suđaje. Pokušavajući da sanira posledice poplave u najavi, tražila je po podužem spisku majstora bar jednog spremnog da svojom stručnošću zapuši cureće rupe po pećinskom stambenom objektu.

-      Krepaćete u bedi i jadu, dabogda vas svi mrzeli! – klela je očajna Suđaja videvši na površini sutrašnjeg ručka, koji se krčkao u kazanu neophodnom za magične priče, da nema majstora spremnog da dođe do pećine na kraju sveta.

-      Slutim da se sutra selimo odavde, javlja mi se da ću nekog udaviti u prvoj narednoj kapi koja mi se zabode za vrat. Ko je našao uopšte ovu pećinčugu?! – cvilela je druga Suđaja, pokušavajući da uspostavi internet vezu, ne bi li proverila spisak novorođenih jedinki.

-      Ko? Onaj što se sad dernja na utakmici, a mi treba da radimo u ovim uslovima...ja ovako da proričem neću, nek žive kako stignu, briga me – mumlala je prva Suđaja.

Treća proročica je upravo ulazila u pećinu, vukući u obe ruke kišom rastočene kese iz samoposluge. U zubima je držala ključ od auta, dok joj je oko vrata visila ručna torba.

-      Gde si ti do sad? Otišla si u prodavnicu prekjuče, nema te ko majstora... – zagunđala je prva Suđaja, pri pogledu na mokru priliku za kojom se vio put obeležen poispadalim margarinima, sapunima, salvetama, krompirima...

-      Mfljršgfljbv! – odbrusila je upitana, bacajući ostatak kesa na retko suvo mesto u pećini.

-      E, falim ti se...- začuo se iz ćoška Suđaja obradovana konačnim buđenjem internet pošte - ...baš su našli kad će da se rađaju...  

-      Nljrtpšmf! – dobacila je treća Suđaja, skupljajući za sobom ispale prehrambeno-higijenske momente.

-      Ja ti kažem, mi se sutra selimo odavde. Nego, je l se rodilo šta?

-      Jedno za sad...žensko.

-      U al se usrećila...nek se i ona seli...

-      Kako to misliš?

-      Pgfljušf! – mumlala je proročica dok su joj iz naručja ispadale gotove supe.

-      Šta misliš kako mislim? Nek se seli, kao Tatari.

-      Ko?

-      Oni Tatari, ma znaš one što ne možemo da ih stignemo da im proreknemo sudbinu. Samo se seljakaju. Usud im je poslednji put pripretio dizanjem cene benzina, pa se su se sad vratili na konje...nomadska posla...

-      Dobro, znači nek se seli...

-      Mfljrfg! – dobacila je Suđaja za kojom se razvijala anakonda raspakovanog toaletnog papira.

-      Hoćeš li već jednom da izvadiš taj ključ iz usta, da ti nisu svi zubi odavno poispadali sad bi ih polomila...

-      I neka pola života provede po samoposlugama! – pljuckajući metalni ukus ključa, progovorila je treća Suđaja besno.

-      I nek juri majstore, neujurila ih dabogda...- podmetala je lavor pod novu prokapalu rupu očajna sudbodeliteljka.

-      Dobro, znači da se seli, da juri majstore, da visi po samoposlugama, ima li još šta?

-      Daj joj i gomilu dece da joj bude zabavnije, mož i malo mačaka i kućića, pa drugi put nek se ne rađa u nevreme...

-      Koliko još vremena ima ona Dobra Vila da se pojavi i ovo malo ublaži?

-      Nema više, i tako kasnimo, a debeloj po ovoj kišurini ni ne pada na pamet da izlazi iz kolibe...

-      Dakle, to je to. I makni mi više taj lavor s puta!

Selimo se otkad sebe pamtim. Prvo smo se selili jer je moj otac bio rudarski indžilir. Od rudnika do rudnika. Mrkog uglja Srbije. Sve dok nisam dovoljno stabilno prohodala da mogu da pobegnem ocu i majci koji su, svako malo, panično pakovali sve oko sebe, imala sam tretman nepokretne imovine koja se stavljala odozgo ili na, sa ciljem da ne padne i skrha se. Onda je otac konačno dobio kancelarijski posao i obećanje da mu sleduje i stan. U to ime smo se opet preselili. U podstanare. Stan se zidao dovoljno dugo da Skadar na Bojani postane primer brze gradnje, a mi smo se selili od podstana do podstana. Moj otac nam je obećavao da će se lancem i katancem vezati za kvaku od konačno našeg stana, samo da se tih vrata već jedared dočepa. Za to vreme sam ja promenila toliko škola koliko prosvetne inspekcije Srbije za svog veka videle nisu...

Posle sam se ja odselila od kuće, a onda i od države, mada to je tad bila ista zemlja, samo njen najdalji komad, al da ne davim...Tamo sam nastavila da se selim, ovaj put u drugoj takmičarskoj ekipi i u drugoj ulozi. Vukli smo od stana do podstana ono kirajdžijske muke, trudeći se da usput ne pogubimo decu koje je od stana do stana bilo sve više. Naš nameštaj je bio potvrda narodne »Dva seljenja i jedan požar«. Sve dok se nismo konačno malo skrasili. Da deca porastu. Tada je najporaslije dete objavilo da se seli, studiranja povodom. Povod i tako nije bio bitan, tek opet smo vukli daske, jastuke, lekove, odeću, kutije, kese, knjige... sve što je mladuncu bilo potrebno, a on očekivao da to za njim samo peške stigne. Izgledalo je kao da su se stvari smirile, kutije i kese povukle iz našeg života, kada je Žmu stigao sa bankarsko-poslovno-egzistencijalnom ponudom crtica predlogom. Izvesna velika galija iz susedne države silno želi da baš on dođe da vesla kod njih. Želju smo, posle duže vanredne sednice, dvoglasno izglasali. Odmah potom je održan Kućni savet minus Student. Posluživši se adutom svetske finansijske krize, kao i brojem populacije željne da se visoko obrazuje po inostranstvima, Žmu i ja smo prisutnima saopštili:

-      Dakle, selimo se.

Naša deca, još od malog učena da pravilno govore, su rekla:

-      Ne. Pravilno se kaže: Selite se.

I kao argument upotrebila svoje skoro punoletne godine i sposobnost da budu odgovorni. Ko nas li je samo terao da se sve vreme trtimo isticanjem te odgovornosti u procesu odrastanja i vaspitavanja...da se poslužim pedagoškim jezikom.

Tako smo se nas dvoje, kao ne baš toliko davno, opet bacili na pakovanje i posledično seljenje, ovaj put prilično drugačije, jer je zadatak bio preseliti se, a ne odseliti se. Imati dve kuće i u njima sve što se mora. Sa sve knjigama koje nisam znala kako da ostavim...ponesem...ostavim. Kako ću bez ormana iz kog mi, svako malo, nešto zatreba. Čarobnog ormana u kom se samo ja snalazim. I šta ako sve odnesem, pa se vratim kući, zatreba mi, a nema...odseljeno. Ukratko, na drugu stranu Alpa još uvek dovlačim knjigu po par knjiga...i koješta još.

Vreme nije stiglo ni da trepne, taman smo se nas dvoje iole preselili, kad je Prestolonaslednik objavio da se vraća...tako brzo? U naše vreme se duže studiralo...Baš tad je Princeza objavila da ona odlazi bratovljevim stopama...tako brzo? U naše vreme male devojčice nisu još studirale...al dobro...Onaj na rubu diplome je počeo u kuću da dovlači kutije, knjige i kese vremenom bitno razmnožene. Princeza se pakovala. U kese, kutije...Stan je počeo da liči na skladište poluraspakovanospakovanih stvari. Hodnikom smo prolazili samo uz pomoć mačete. U kupatilo uskakali  rekorderskim troskokom. Da ne bi ostao zanemaren, Mali Sin je naokolo razvukao svoje sportske momente. Toliko da je prisutna mirođija. I da nam smanji šanse za izvlačenje žive glave pri kretanju kroz stan.

Dakle, opet je počela vožnja prepunih gepeka, jedno smo doseljavali, drugo odseljavali...naravno, nosimo samo neophodno, jer nam je stvarno dosta i seljenja i preseljavanja i razvlačenja stvari naokolo...

-      Opet imamo pun gepek? – pitao je Žmu onomad.

-      Jeste. – odgovaram ja nepotrebno, tu je gepek, tu je sve, šta tu ima da se diskutuje...

-      Zašto je pola gepeka puno ciklama?

-      To su moje ciklame.

-      Dobro je, već sam mislio da si komšijske ciklame povela u šetnju...a što ih nosimo naokolo?

-      Da ih ne ubije mraz.

-      Hoće li mraz i ovu gomilu knjiga ubiti?

-      Neće, al one mi trebaju.

-      Sve?!

-      Sve.

 

I tako svakog vikenda. Bar. Povremeno ne znamo gde je ko i kad će iz tog neznanja da se vrati. Mali Sin je najavio da će da se pridruži sestri. Studiranja povodom. Prestolonaslednik je tu, odnosno tamo gde mi nismo, ali ni to nije sigurno na duže staze.

Živimo kao Tatari i ostali pošten, nomadski svet.

Ko me kleo, taj je dangubio.

 

p.s. Odoh da se pakujem, noćas ponovo forsiramo Alpe.



Komentari (45)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

draft.dodger draft.dodger 19:00 11.12.2012

Suđaje...

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:07 11.12.2012

Re: Suđaje...

Pa, reci, zar nisu preslatke?
blue92 blue92 19:44 11.12.2012

slično

a različito u par detalja.

ko zna zašto je to baš tako, možda da postanem neprevazidjen paker u ekstremnim uslovima: brzo, tačno, bez (ikada) spiska, a uvek da znam gde je šta..

ne, nisam uspela da, za ovu priliku, prebrojim sve te potpune i delimične migracije, i tako dodam na verodostojnosti.
pravi svedok su moja ramena (nema te ekipe koja će bolje od mene i sa dužnom pažnjom slagati kutije jednu na drugu)

najžalija mi je što je moja savršena biblioteka razasuta.
i sad mi ruka krene da "uzme Onu knjigu u kojoj znam da je na toj strani Onaj pasus", a nema..ni knjige, ni pasusa, a ciklame u obliku divljih karanfila sam pobacala, doduše iz drugih razloga.

život je lep.

srećni vam svi putevi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:48 11.12.2012

Re: slično

Hvala, blue...a čudo je kako ti zatreba baš knjiga koja nije kod tebe...srca nisam imala da ih pobacam, a udarila mraščina, pa sam odlučila da ih preselim na drugu stranu Alpa, tamo nam je ostao zatvoren balkon...i tako...eee...
blue92 blue92 19:57 11.12.2012

Re: slično

knjige NE bacam, nikad.
ono što smo prerasli, poklanjam.
ili držim u kutiji dok ne nadjem nekoga kome treba, ko želi, ko nema..
u stanju sam da se saplićem na tu kutiju koja Čeka, ali nikad nisam ljuta na nju.. ko da je živa..

dakle, ne radi se o otudjenju te vrste, već o tome da nisu UZ mene. moje knjige.
i uopšte ne znam zašto sam to dozvolila.

i zato, vuci, sve do poslednje. imaaš moj blagoslov
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:04 11.12.2012

Re: slično

i zato, vuci, sve do poslednje. imaaš moj blagoslov

Vučem, sestro, ko mačka maćiće...i sad polako počinjem da blesavim, još malo pa neću znati gde mi je šta...
nurudin nurudin 19:46 11.12.2012

:-)

Срећан пут!
Хвала на блогу, прија у овим грозним данима... Бррр!

Код Вас на блогу увек топло, зато, драга Јелице, за Вас...
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:49 11.12.2012

Re: :-)

Hvala ti, dobri Nurudine

Nego...ono nije stiglo...neko se zaverio izgleda protiv nas...nema veze, ti mi čuvaj, pa jednog lepog dana...
nurudin nurudin 19:59 11.12.2012

Re: :-)

Nego...ono nije stiglo...




neko se zaverio izgleda protiv nas...nema veze, ti mi čuvaj, pa jednog lepog dana...


Изгледа, стварно ми није јасно... Важи, чувам, па се видимо негде, некад...
На Алпима сигурно не, али неко топлије место долази у обзир.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:04 11.12.2012

Re: :-)

Dogovoreto :)
loader loader 22:11 11.12.2012

Re: :-)

Код Вас на блогу увек топло

E, pa, to su oni starinski, tučani radijatori
Zrače ko ludi
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:04 12.12.2012

Re: :-)

Ma kaki radijatori, smederevac je majka...

loader loader 00:08 12.12.2012

Re: :-)

Naravno.
A još kad iz one rerne izađe gibanica, mirišljava, ...
Kakve pice, kakvi bakrači
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:10 12.12.2012

Re: :-)

Totikaem...prebranac da ni ne pominjemo...a lego bi u ovo mražnje doba...obaška supa koja već ceo dan šapuće u kraj plotne...
loader loader 01:58 12.12.2012

Re: :-)


Ima i ona krajnje simpli varijanta:
iseče se tanko bajat hleb, ako ga se nađe,
poređa se u pleh , pa se ostavi tako u rerni 15-tak minuta...
da postane mrk...
da zamiriše...
Nije potrebno ništa drugo uz njega.
Hm... vrhunski užitak...
Recimo, krcka se polako i bloguje se, slovce po slovce...
rade.radumilo rade.radumilo 12:22 12.12.2012

Re: :-)

Totikaem...prebranac da ni ne pominjemo...a lego bi u ovo mražnje doba...obaška supa koja već ceo dan šapuće u kraj plotne...


A kad ostaviš sarmu da se krčka cele noći? To ne mere tako na elektriku!
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:22 12.12.2012

Re: :-)

loaderu, moliću da paziš...u smederevca ide samo pleK, a taj leba je najbolji kad se vruć natre belim lukom, em je zdrav, em se rešiš bede od komšiluka koji se privaljuje...
Biljana 77 Biljana 77 20:09 11.12.2012

Jašta

- Neće, al one mi trebaju.

- Sve?!

- Sve.


Jelica Greganović Jelica Greganović 20:22 11.12.2012

Re: Jašta

Pa, kad mi trebu...
mlekac mlekac 21:05 11.12.2012

U pocetku

Sam se selila, ono za stvarno, na svakih 18 godina. A onda sam otisla u Bw. I tu smo se za tih nekoliko godina, preselili 18 puta. Ukljucujuci dva prekookeanska odlaska-dolaska.
A pre neki dan mi rece jedna drugarica: Tebi ovde bas fali jedno malo seljenje, da lepo poizbacujes viskove iz kuce.

Mogu ti reci, potpuno je u pravu. Nema boljeg nacina da se napravi dobro veliko spremanje.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:05 12.12.2012

Re: U pocetku

Fakat, meni je seljenje dušu dalo da se rešim bar svega neophodimog iz podruma...samo pola zaboravim...spontano
vladimir petrovic vladimir petrovic 23:18 11.12.2012

Good luck in everything

Najpre, naslov je odličan. Zvuči narodski, ali ja dosad nisam čuo.

Drugo, uvek volim da vidim da neko posebno vodi računa o ciklamama:


A o knjigama da i ne pričam.
Samo, knjige su (skoro) neuništive, izdrže i mnogo seoba samo ako imaju sreću da o njima brine prava osoba, he, he, he... (Ovo kaže čovek koji voli i antikvarne knjige)
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:08 12.12.2012

Re: Good luck in everything

Vladimire, moja baba Dara je dužila taj naslov...svako malo...
A ciklame...su mi ovde slaba tačka, pre svega one šumske kojih ovde ima mnogo više no ljubičica. Mirišu divno, jedva, ali čisto i hladnjikavo. Onda one srednje velike, pa velike koje su na tvojoj slici...a ima i velike kudravih dvetova. I taman sam ih kompletirala, jeste da vole mraz, ali ne baš od -10 i kusur...jedva ih spasih.
rade.radumilo rade.radumilo 23:21 11.12.2012

Prvo veče

U svim svojim selenjima sam najviše voleo prvo veče u novom domu. Nameštaj još stoji tamo gde mu mesto nije, sve što je manje od šporeta je još uvek zapakovano po kutijama, za večeru smo pojeli ostatak ćevapa i somuna koje smo kupili u toku dana da na'ranimo gladne prijatelje (čitaj "dobrovoljne" nosače nameštaja) i spremamo se da legnemo na kauče ili krevete, koji stoje po sred sobe, onako bez posteljine...

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:10 12.12.2012

Re: Prvo veče

Meni je najzabavnije prvo noćno buđenje u novom stanu, glava ti negde naopačke...kreneš da piškiš i ne možeš da nađeš vrata, prozor na pogrešnom zidu...a i neko je ukrao kupatilo...
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 00:16 12.12.2012

номади

Ko me kleo, taj je dangubio.


Ја знам мало другачију варијанту ове изреке, али није баш пристојна за цитирање.

А шта може да буде горе од селидбе, зна се то је кречење!
Кад се селиш, попакујеш ствари, што рече неко побацаш шта ти не треба, па одеш на неко ново место и ту се поново кућиш. Али кад кречиш, све исто, а опет се ниси нигде мрднуо.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:25 12.12.2012

Re: номади

ocajna, ajd što se nisi mrdnuo, nego što posle danima grebeš one krečne flečice za koje ti je obećano i garantovano da ih biti neće...naročito na prozorima su zabavne...
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 20:29 12.12.2012

Re: номади

krečne flečice za koje ti je obećano i garantovano da ih biti neće...naročito na prozorima su zabavne...


jedna_jelena jedna_jelena 01:23 12.12.2012

Prvo...

...jos jedno hvala na super voznji, .
Moram da priznam da naslov ne razumem, uvek sam mislila da je "Ko me kleo, NIJE dangubio" pa kad sam ga videla pomislih da je tekst o necem sto ti mnogo dobro i lako ide. A mozda bas i jeste, ?

Da probam da izbrojim: jedna, dve, tri, cetiri, pet, sest, sedam, osam, devet, deset, jedanaest, dvanaest, trinaest, cetrnaest, petnaest, sesnaest, sedamnaest, osamnaest, he, pa i moje selidbe stekle pravo glasa, ! Super su prilika (osim za pobacavanje kojecega) da se shvati da se bas moze bez necega za sta si mislio da ne mozes da dises bez toga.

A ni ovo: "I neka pola života provede po samoposlugama!" nisi samo ti dobila, imam i to, .
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 09:15 12.12.2012

ја да кажем још и ово

Tako smo se nas dvoje, kao ne baš toliko davno, opet bacili na pakovanje i posledično seljenje, ovaj put prilično drugačije, jer je zadatak bio preseliti se, a ne odseliti se. Imati dve kuće i u njima sve što se mora.

I tako svakog vikenda.


Дакле, Џек Керуак би могао само да цркне од зависти да је којим случајем жив, јер си стално On the Road!
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:27 12.12.2012

Re: ја да кажем још и ово

Jeleno, ja koliko sammoju babu razumela, fora je u tome da je taj koji te je kleo i tako gubio vreme, jer si već proklet...nije ni morao da se trudi.

A što se roada tiče, zovite me - Katica. Moraću da se istatuviram, samo mi to još fali...i da pustim dlake po grudima.
jedna_jelena jedna_jelena 18:06 12.12.2012

Re: ја да кажем још и ово

Jelica Greganović
Jeleno, ja koliko sammoju babu razumela, fora je u tome da je taj koji te je kleo i tako gubio vreme, jer si već proklet...nije ni morao da se trudi.



Ima smisla..., , u mojoj verziji je da je taj ko je to radio svojski prionuo na posao, ni trenutka nije izgubio. Ispadose i temeljni i vredni, .

Ali meni to sve nekako super zvuci, da znas. Ili je sto lepo napises.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:32 12.12.2012

Re: ја да кажем још и ово

Sad kad si ti to napisala, i ja se slažem da obe verzije mogu da imaju smisao i bez problema da se koriste. Ja prosto ovu, ostala mi u malom mozgu
ocajna_domacica.65 ocajna_domacica.65 20:26 12.12.2012

Re: ја да кажем још и ово

A što se roada tiče, zovite me - Katica. Moraću da se istatuviram, samo mi to još fali...i da pustim dlake po grudima.



jedna_jelena jedna_jelena 22:33 12.12.2012

Re: ја да кажем још и ово

Jelica Greganović
Sad kad si ti to napisala, i ja se slažem da obe verzije mogu da imaju smisao i bez problema da se koriste. Ja prosto ovu, ostala mi u malom mozgu


E, sad smo sve lepo razjasnile i slazemo se da se ne slazemo, . Hm, da nisi mozda i ti Bik u horoskopu, ?

I odakle se sad pisu komentari, s koje strane Alpa?
Jelica Greganović Jelica Greganović 02:03 13.12.2012

Re: ја да кажем још и ово

Ovaj?



Taj sam.

E, sad sam s druge, severne strane Alpa...forsirala sam ih po dubokom minusu...
jedna_jelena jedna_jelena 03:18 13.12.2012

Re: ја да кажем још и ово

Slicica se na mom kraju ne vidi. Videla sam po datumu da jesi, pa se hvalim kako nam je znak naaaj; nismo k'o oni, npr. Jarcevi na brvnu, mi se sve lepo dogovorimo, . Znas li da bi, da se svih dvanaest znakova zaglavi u liftu, Bik spasao stvar? (Sad kad me Krugolina isproziva za ovo povrsno tumacenje...)

Da razumes sto ti zavidim, dve nedelje sam vezana uglavnom za kucu i sve mi, pa i bljuzgavica i selidba i spiskovi, izgleda silno zabavno.
muaddib92 muaddib92 18:28 13.12.2012

Re: ја да кажем још и ово

.. селидбе, па са књигама:
да су ми бар опале длаке са груди - нису, него са главе, и то само тако .. па са све да ситних ДЦ3 не заборавмо тамо негде успут..
А све ми је у фирми лепо предочио главни мутљивац за станове (једном селиш - 3х гориш), те сам по доласку у садашњи стан рекао да ћу одавде само ногама напред.. Али тек ћу да ти речем шта ће ту још да бидне, а дотле, Лелице, ћути и пливај.
Долеко је, а и оне 3 озгор прате, рекла си сама да имау интернет
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:11 14.12.2012

Re: ја да кажем још и ово

muaddibe, lepo te je opet videti...plivam, veslam, plivam...imau, imau...
Biljana 77 Biljana 77 09:59 12.12.2012

:)

He used often to say there was only one Road; that it was like a great river: its springs were at every doorstep, and every path was its tributary. 'It's a dangerous business, Frodo, going out of your door,' he used to say. 'You step into the Road, and if you don't keep your feet, there is no knowing where you might be swept off to.

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:28 12.12.2012

Re: :)

Lako je njemu...nema spiskove za tri kuće...lepo ću da šenem. On vozi raketle, briga ga njega...
Vlasta92 Vlasta92 09:47 14.12.2012

Kad ću više na tu kafu?

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:12 14.12.2012

Re: Kad ću više na tu kafu?

Čuj, kafu...ja kad te zovem, tebe te nema...kao na putu, pa putujem, pa saću...
malasneki malasneki 23:33 14.12.2012

A onomad

kad si selila babu i dedu, to si zaboravila?
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:07 16.12.2012

Re: A onomad

Čuj, zaboravila...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana