Biz| Budućnost| Društvo

Usluge građanima, ne profit!

UKinSerbia RSS / 12.11.2012. u 17:16

Srbija je pre tačno godinu dana donela novi Zakon o Javno-privatnom partnerstvu(JPP) koji je omogućio opštinama u Srbiji da razmotre ovaj model kao jedan od vidova za ulaganje u razvoj svih vidova infrastrukture (pre svega saobraćaja i železnice), javno-komunalnih usluga (vodovoda, kanalizacije, reciklaže otpada, itd.) kao i u pružanju dodatnih usluga u javnom sektoru (bolnice, školstvo, itd.).

Velika Britanija je jedna od najuspešnijih zemalja u Evropi po primeni projekata po modelu JPP. Za razliku od drugih zemalja koje obično krenu sa JPP projektima u oblasti infrastructure, Velika Britanija je zbog lošeg stanja u bolnicama i školama bila prinuđena da krene sa primenom JPP projekata u ovim oblastima. I iskustva Velike Britanije u ovoj oblasti su sada ogromna - u period od 2010. do prve polovine 2012. godine realizovano je skoro 90 projekata po JPP modelu, čija vrednosti prelazi cifru od 8,5 milijardi evra. Zbog toga mi je bilo veliko zadovoljstvo što su se predstavnici vodećih kompanija i institucija iz Velike Britanije, koje su lideri u planiranju i realiziciji javno-privatnih partnerstava, okupili sa željom da prenesu svoja iskustva učesnicima JPP samita.

586_slika11.jpg

Ovogodišnji JPP samit su organizovali i podržali Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i naša Ambasada. Bila mi je velika čast što sam imao priliku da učestvujem na ovom bitnom sastanku tokom čijeg uvodnog panela "Primeri najbolje prakse koncepta JPP iz Velike Britanije" su predstavnici britanskih kompanija i institucija pokušali da putem konkretnih primera prikažu mogućnosti i prednosti JPP-a, ali i kako da se izbegnu potencijalni rizici tog modela ulaganja.

Alister Kuts sa Univerziteta Edinburg Napier i bivši direktor za JPP projekte, Veća okruga Hajlend u Škotskoj i Stiven Haris, direktor Odeljenja za JPP i projekte u "City UK" istakli su važnost edukacije. Kuts je i savetovao Vladi Srbije da prilikom pokretanja JPP projekata naglasak bude na kvalitetu usluga pruženim građanima, a ne na profitu.Haris je stavio akcenat na konstituisanje posebnih asocijacija zaduženih za sprovođenje JPP projekata, sastavljenih od obučenih stručnjaka, jer se JPP ne može naučiti ni na konferencijama ni iz literature, najvažnije je iskustvo. Ovakav način pružanja usluga građanima donosi dugoročnu dobrobit zajednici i društvu, istakli su Nenad Dograjić, direktor "Global Intercontinental Utilities" i Apostolos Papadopulos, partner i direktor Savetodavnog odeljenja za odnose sa Vladom i infrastrukturu u kompaniji "Grant Thornton". Branislav Simović, regionalni direktor"Mace International" i Dominika Novosinska iz kompanije "Mott MacDonald" su, kao I ostali učesnici istakli političku volju kao ključan faktor u primeni JPP projekata.

Ono što britanske firme čini liderima u oblasti JPP je njihovo profesionalno vođenje projekata, realizacija u okviru planiranog budžeta, korišćenje najnovijih tehnologija, transfer znanja i angažovanje lokalnih izvođača, kao i kasnija racionalna eksploatacija i održavanje javnog dobra izgrađenog putem JPP-a.
U Srbiji, kao i ostalim zemljama, mogućnost i primenljivost ovakvih projekata u određenjoj meri zavisi od isplativosti samog ulaganja s obzirom da je privatni sektor taj koji obezbeđuje finansiranje i preuzima na sebe sav rizik. S druge strane, veoma je bitna jaka podrška predstavnika državne uprave na svim nivoima i volja da se značajno podigne kvalitet pružanja javnih usluga građanima.

Predstavnici vodećih britanskih konsultantskih i građevinskih kompanija poput "Mace international", "Mott MacDonald", "Grant Torntona", "Harrison Solicitors", i "Global International Utilities" koje su učestvovale na ovom Samitu, a koji su svoje ogromnoiskustvo u JPP projektima već podelili sa samoupravama i vladama širom sveta,spremni su da pomognu iSrbiji pri odabiru, pokretanju i realizaciji projekata javno-privatnog partnerstva u interesu modernijeg i boljeg sistemapružanja usluga građanima. Zato se i nadam da ćemo zajedno uspeti u ovom partnerstvu.


Michael Davenport
ambasador



Komentari (1)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragan7557 dragan7557 22:06 12.11.2012

RE: serija inovacija

Ne bih ja mnogo hvalisao ta partnerstva a ni Britanski zdravsteni model.

Trebutno jedini model zdravsta koji se sa ogromnim uspehom i desetostruko nižim cenama lekova(jedan od najvećih troškova zdravsta) u svetu primenjuje je tzv:

Kiwi model

lansiran i u upotrebi na Novom Zelandu.

Iskustva u pokušaju uvođenja ovog modela u Belgiji, pokazuju da je bitku, milionima evra, dobila farmaceutska industrija, i model nije uveden, naravno na ogromnu štetu pacijenata i svih stanovnika Belgije.

EU istraživanje(Komesarka Nelie Kroes) pokazuje da Novozelandski model kao što rekoh destostruko snižava cenu medikamenata u upotrebi.

Za Srbiju bi Novozelandski model zdravstva bio rešenje, ali sam siguran da zbog neznanja i prateće korupcije, u ovom sektoru neće biti ni pokušano uvođenje ovog modela koji trenutno jedini u svetu zaista odgovara postavljenom naslovu:

"Usluge građanima, ne profit"

cerski

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana