Društvo| Mediji| Porodica

Od Štrumfova do "začepi gubicu ili ću te ubiti"

milos_secujski RSS / 05.11.2012. u 14:27

Dakle... Za razliku od surovih dešavanja sa kojima se svakodnevno sreću deca-vojnici u konfliktnim regionima Afrike i Azije, zatim ona koja robuju praveći cigle od blata ili radeći u rudnicima, o prostituciji da i ne govorim, rečenica u dijalogu jednog crtanog filma – začepi gubicu ili ću te ubiti – i ne predstavlja neki bauk. Je l’? 


sive lobanje silom....
sive lobanje silom....
 






Pre neki dan sam, ispunjavajući želju sestričini, vrteo samo dva kanala. Od „PinKids“ do „Ultra“ i nazad. I kako na jednom krenu reklame, prebacuje se na drugi. Kontinuitet animiranih vratolomija morao je da se nastavi. Usput da dodam da su, što se tiče marketinga, mame, odnosno ženska populacija, ciljna grupa reklama koje se vrte uobičajno dugo. Od šampona i farbi za kosu do mini šivaćih mašina. A kad prođe reklamno ispiranje mozga tj. sve ono što bi moglo da zanima ženskog roditelja kreće se sa reklamiranjem akcionih figurica. Svih onih likova iz crtanih filmova koji se vrte po ceo dan. Dakle, sledeća na udaru su deca kojoj su oči uvek gladne igračaka... no vratimo se na agresiju tj. crtane filmove koje shvatamo zdravo za gotovo.

 

I dok sam surfovao po netu a nju pustio da gleda svoj program, i namenjen deci, ispostavilo se da su scene eksplicitnog nasilja praćene ništa manje nasilnim dijalozima glavnih junaka. Tako mi je za uho zapalo i – ovaj dečko mi se ne sviđa, mogao bi da ga ubijem, ili – ti debeli, nepismeni klipane. Reči tipa – uništiću te, i – pretvori je u opiljke, praćene su konstantnom tučom, izderavanjem i mrštenjem na nekoga, pretnjama te vijanjem i jurcanjem po SciFi gradovima. Da ne bude da sam „ubo“ baš jedan jedini crtani film koji je agresivan (iako mislim da oni idu u serijalu, svaki dan) i očigledno namenjen nešto starijem uzrastu, jutros sam se naterao da odgledam još jedan. Želeo sam da vidim da li je to neka nova generacija akcionih „heroja“ koja treba, na kraju krajeva, da oblikuje u tim malim glavama odnos dobra i zla. Da im predoči šta je prihvatljivo a šta ne.

 

Iako se manje-više svaka ta animirana akciona priča svodi na okršaj dobrog i zlog, ali na veoma surov način, odnosno na sukob poželjnog modela ponašanja pozitivnog junaka (junaštvo, borba za porodicu/pleme i „opstanak čovečanstva“) i neprihvatljivog lika na suprotnoj strani kog „krasi“ pokvaren osmeh, pretnje i ništa manje strašna grimasa, maska ili kostim (jer potreban je celokupan i jasno distinktivan utisak) zaprepašćujuće je kakav rečnik prati tu animaciju. E sad, da li je u pitanju „dopunjeno izdanje“ srpskog titla pa – marš budalo, glupane, idiote... i ne predstavljaju nešto strašno, niti nešto na šta bi trebali da obratimo pažnju, ili je doslovno skinut strani dijalog, ne znam? Ali s obzirom da se i u udžbenicima za osnovce uzimaju primeri poput „glup-glupača“ i još „loza-lozovača“ (jer mi smo društvo tradicionalno te se ti primeri najlakše i najbrže usvajaju, a i velika je verovatnoća da će se susresti se tim primerima kad odrastu. Dosta njih ih možda i primenjivati) nije za čuditi da rečnik u akcionim crtanim filmovima mora da isprati radnju.


pravopis
pravopis





Tako mi od najranije dobi navikavamo decu na reči koje su društveno prihvatljive. Činjenica je da su one prihvatljive, i u svakodnevnoj konverzaciji, budući da se prikazuju, to jest mogu se čuti na kanalima namenjenim za najmlađe. Tako se formira i poželjan model ponašanja – prostački a prihvatljiv, sasvim „normalan“, svakodevan, onaj koji se uklapa i ne štrči iz mase uniformisanih... I kada se naposletku zapitamo – da li to Nešto „nemirno“ kod deteta potiče iz škole čiji se standard srozao, porodice koja se u doba tranzicije(večite) otuđuje, ulice i lošeg društva ili nečeg petog, možda je ipak sve to krenulo još mnogo ranije? Od one rečenice koju su čuli baš u crtanom filmu, na mestu gde bi trebali da se zabave, a gde su stariji, po svemu sudeći, samo preselili svoj frustrirani svet i pretočili ga u dvadeset minuta destrukcije i eksplozije. I reči i slike.

 

Po običaju dobro pobeđuje zlo, uz puno truda, časti i požrtvovanosti i svih drugih pozitivnih vrlina, ali i uz krv i agresiju koja kreće od petog minuta jednog dvadesetominutnog crtanog filma. Ali u svim tim munjevitim slikama jedne epizode glavno pitanje je – koliko deca uspevaju da skontaju i sami donesu zaključak onog što su videla? Gotovo sam siguran da, ma koliko bila bistra i svaka sledeća generacija naprednija (naravno i to koliko imaju godina), oni jesu u stanju da shvate poentu tog silnog lomatanja i udaranja. Međutim, kako će se to što su videli i čuli primeniti u svakodnevnom životu – u odnosima sa drugom decom, pa čak i roditeljima? Naravno, ja nisam psiholog da bi mogao da diskutujem koji uzrast kako reaguje na primljenu informaciju i koji sve faktori utiču na formiranje ličnosti, but still.......

 

Ne znam, možda je nekad neko napisao nešto slično ovom mom tekstu na vijanje, lomnjavu i konstantno podmetanje Tom i Džerija kada su se oni pojavili. I oni su za nekog verovatno bili nedopustivo agresivni sa radnjom koja loše utiče na one koji je gledaju.

 

Atačmenti



Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Krugolina Borup Krugolina Borup 14:34 05.11.2012

Dečiji kanali

Ultru treba zakonom zabraniti.
Minimaks ima lepe, edukativne crtaće.

Počnem pre neki dan da objašnjavam detetu razliku između bakterija i virusa, a on me preseče: Znam to, video sam u crtanom "Marta, pas koji govori". Krenem pre par meseci da objašnjavam ministarstvo spoljnih poslova, a on će: Znam to, video sam u crtanom "Marta, pas koji govori."

Sve u svemu, Marta je moj heroj.
Out of Beirut Out of Beirut 15:40 05.11.2012

Re: Dečiji kanali

"Marta, pas koji govori."


<френетично претражујем>
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:50 05.11.2012

Re: Dečiji kanali

<френетично претражујем>


Evo uvodne pesme na engleskom:

MARTHA SPEAKS


Mi smo odskoro nabavili i Martu na engleskom, pa sad dete gleda sve epizode koje je prethodno gledalo na srpskom - na engleskom. I uči dete jezik, samo tako.
Jukie Jukie 20:18 05.11.2012

Re: Dečiji kanali

Krugolina Borup
Evo uvodne pesme na engleskom:MARTHA SPEAKS
Mi smo odskoro nabavili i Martu na engleskom, pa sad dete gleda sve epizode koje je prethodno gledalo na srpskom - na engleskom. I uči dete jezik, samo tako.

Babar i Baduove avanture su takođe odlična serija. Badu je stvarno odgovoran dečko, a Babar je odrasli kakav se samo poželeti može da odgaja dete.

Žao mi je jedino Terša, ali mu vidim svetlu budućnost. Postaće pisac fantastično-istorijskih romana i venčaće se devojkom koja nije krokodil ali su je usvojili krokodili (Terš je vrlo zainteresovan za svoju kulturu i istoriju ali je prijateljski raspoložen prema drugim kulturama).
Jukie Jukie 00:44 06.11.2012

Re: Dečiji kanali

Jukie

Babar i Baduove avanture su takođe odlična serija.




Evo likova iz serije, sa opisom (s leva na desno):
-ambasador Krokodilus, negativni lik
-Dilaš, njegov sestrić tinejdžer, takođe negativni lik, stalno mute nešto
-sestra od tetke, pojavljuje se samo u jednoj epizodi kada se govori o brizi o mlađoj deci
-Kornelijus, nešto kao Babarov glavni oficir i pomoćnik, usvojio je Džejka
-Zabadi, zebra koja ide sa Baduom u razred,malo se pojavljuje
-miševi koji žive u podrumu i Badu ih se pomalo boji ali se trudi da bude tolerantan
-Džejk, mladunče lisice koje je Kornelijus usvojio, ide sa Baduom u razred
-gospođica Strič, noj, učiteljica sve dece sem Terša(?) voli da peva i igra
-nosorozi žive u susednom kraljevstvu i nevaspitani su, ali Badu mora da ostane prijatan i prema njima. Baka, deka i unuk Rudi. Rudi je Baduovih godina i kada god je potreban rival, on je taj jer su podjednako dobri u svemu (sem u kućnom vaspitanju)
-svuda se putuje balonima i cepelinima
-Babar, Baduov deda, kralj, mudar i omiljen
-Badu, glavni lik, mladi slon, budući kralj ali možda i avanturista
-Baduovi majka i otac (na terasi), retko se pojavljuju, otac je arhitekta a majka pravi skulpture varenjem metala
-lav Dendi Endi, živi u savani i služi kao vođa izviđača, ne voli civilizaciju, ali je ljubazan i njega svi vole. Ume da kaže "Ša ima"
-Terš, mladi krokodil koji ne ide u školu (?) ja pretpostavljam da ima šest godina i da je samo visok, ali je moguće da krokodili neće da ga puste u školu. Voli istoriju i fantaziju, mnogo je naivan i možeš ga nagovoriti na sve
-doktorka Zarafa, pravi čudne šklopocije kao što je cepelin koji bere kokose velikim usisivačem
-Monro, bodljikavo prase i glavni pratilac i drug Badua, kada odraste biće šef kraljeve garde kao Kornelijus, zna kungfu
-Čiku (na lijani), majmunica, Baduova drugarica, pravi stvari kao Fineas i Ferb (samo ne naučnofantastične nego npr. vetrokaz, zmaja, kolica itd.)
-Baduova baka Celest, uglavnom služi da deka sa njom razgovara i da plešu
-otac od Čiku, majmun koji je Babarov najbolji drug iz ranijih serijala
-žbun sa crvenim "sunčanim bobicama". Leče prehladu i neke raznobojne ospice ali samo ako se namažu po koži, ne smeju da se jedu!

na slici se ne nalaze:
-jedna veoma stara kornjača koja živi u pećini
-nilski konj kuvar, pravi lepe torte
-drugi nilski konj Hiropotamus, avanturista koji traži izgubljeni grad
-kapetanka broda, ženka krokodila (da pokažu da nisu svi krokodili loši)
-tri lavice koje žive u savani, nepoverljive su prema građanima ali su se posle prodobrile
-jedna hijena koja pravi štosove i posle je naučila da to nije uvek dobro
-crna ženka leoparda Slik, živi u šumi i ponaša se kao pravi leopard, ne želi da joj iko dolazi i smeta
-Prospero, bivo koji je lovokradica i krijumčar
-postojalo je i drvo koje se zvalo Bob, ali je stradalo od groma i morali su da ga poseku. Drvnu masu su upotrebili da obnove grad posle te oluje.
brankairanko brankairanko 10:02 06.11.2012

Re: Dečiji kanali

Krugolina Borup
Ultru treba zakonom zabraniti.
Minimaks ima lepe, edukativne crtaće.

Majka sam 2 dečaka,od 4 i godinu dana i stariji isto obožava da gleda Minimaks, jer pored Marthe ima još par crtaća koji su edukativni,a može da se uči i engleski! Druge programe za crtaće nemamo i ne gledamo, sem što smo počeli u poslednje vreme da gledamo Animal planet!
A gledanje crtanih na računaru smo prekinuli još prošle godine jer nam se kao "pokvario" računar,iz razloga što je sin tražio da gleda i danju i noću a tek kad mu je neko pokazao igrice mislila sam da će postati zavisnik,tako da smo to na vreme prekinuli!


blue rider blue rider 14:53 05.11.2012

Suludo je to

Nekada su crtaci imali edukativni karakter, pouku i poruku. Danas toga ima samo kod crtaca pravljenih za mali uzrast, do 4 - 5 godina. Nakon toga, deca su ostavljena na milost i nemilost surovih, brzih, brutalnih animacija. Poruke nema, ili je izvitoperena da prati glavni stav a on glasi JA, PA JA, PA JA, PA OPET MALO JA.
anamarkana anamarkana 15:20 05.11.2012

jeste suludo jer


sav taj uzas od agresije, prostackog jezika, losih poruka i pouka u crtacima samo je uvertira
za sledeci nivo - akcione i triler filmove gde sve vec pomenuto imamo u jos zescim verzijama
- tako da su nam malisani adekvatno pripremljeni gledanjem crtaca
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 15:27 05.11.2012

Crtani nasilnici

Ima par stvari:

Skoro svi ti crtani su Anime, japanski, proizvod skroz druge kulture koja nam je ipak strana.

Problem je sto ih ima jako mnogo i sto idu u dugim serijama i na deciji mozak proizvode isti efekat kao kad odrasli gledaju po 6 spanskih/meksickih/turskih serija za jedno poslepodne. Ili kad bi gledali serijal Dinastije integralno po 10h. Deluje!

Izgleda da se svi ti Anime crtani prevode/sinhronizuju na jednom mestu za celu exju a prevodioci i glumci su ocajni pa deca uce da nepravilno govore jezik.

I jos, najbolji crtani iz naseg vremena uopste nisu bili za decu. Oni su bili nesto kao intermeco izmedju filmskih novosti i glavnog filma, i prestali su da se prave za bioskope sredinom pedesetih. Televizijski crtani su bili vidno losiji (eto i Strumpfovi naprimer, mada je glavni kriminal upravo bio Hi-men i Tarzan). A i ti stari crtani filmovi su bili veoma okrutni / ima izraz cartoon violence.

Mislim da deca ustvari u crtanom vole dobru pricu koja im se puno puta ponavlja, kao kad vole da im citaju stalno istu pricu. I mi smo kao deca neke crtane filmove voleli da gledamo puno puta i opet ponovo. Tako da je bolje da se kupi neki stari dugometrazni crtani film na snizenju i gleda puno puta. Samo treba utrefiti ukus :)
tetkino tetkino 15:28 05.11.2012

Nije sve tako crno...







Ako misliš da je strašno odgajati dečaka na tako agresivnim crtaćima, probaj da podigneš devojčicu na ovim gore uzorima.

Ne zna čovek nad čim pre da plače:
- moralu
- karakteru
- pištećim glasovima
- očajnom smislu za oblačenje

Mislim, svi, ali svi ženski super heroji, pate od toga da imaju samopozdanje crva i najvažnija stvar na svetu im je da odu na ONU žurku sa ONIM tipom.

"Marta, pas koji govori" - je jedini crtani lik koji je u stanju da sastavi i prosto-proširenu rečenicu. I ne vrišti. Barem ne mnogo. I nema govornu manu.

Pre četvrt veka, prijatelji mojih roditelja koji su podizali klinca mojih godina u Švedskoj, nisu mogli čudom da se načude mojim roditeljima, koji mi dopuštaju da gledam tv koliko god ja hoću.
Njihovom sinu je, još tad, po savetu njihovih stručnjaka, gledanje tv-a, bilo ograničeno na na najviše pola sata dnevno, preko nedelje i sat vremena vikendom.
Naravno to su bile neke emisije koje su im u školi preporučili, a bila je i preporuka, da roditelji ipak gledaju tv sa svojom decom i da popričaju o tome što su videli.

Moji roditelji su mislili da su Švedi ipak prolupali, jer sve što sam ja znala o Egiptu, Grčkoj, Kritu, hrišćanstvu, islamu, budizmu, životinjama u delti Amazona, klasičnoj muzici i spuštanju čoveka na mesec - oni me sigurno ne bi sami naučili, jer ih takve stvari prosto nisu zanimale.
Ja sam sa tv-a saznavala i koje knjige da čitam i koje enciklopedije da uzmem, ako želim da saznam više na određenu temu.

RTB 1 iz 80-tih godina u svom školskom programu imao je više korisnih sadržaja od svih emisija sa svih dečijih televizija i današnjeg RTS-a zajedno.
Nije bilo pametno ni tad pustiti TV da ti odgaja dete, ali danas bi se to moglo podvesti pod zlostavljanje.
Prema tome - švedski model - pola sata preko nedelje, sat vremena vikendom - i to nešto korisno.
Out of Beirut Out of Beirut 15:37 05.11.2012

Tom i Dzeri

Ne znam, možda je nekad neko napisao nešto slično ovom mom tekstu na vijanje, lomnjavu i konstantno podmetanje Tom i Džerija kada su se oni pojavili. I oni su za nekog verovatno bili nedopustivo agresivni sa radnjom koja loše utiče na one koji je gledaju.

John Kricfalusi je pre nekoliko meseci rekao da vise ne moze da trpi Toma i Dzerija. S druge strane, on uvek pokazuje njihove slike kao s uzore vizuelno-estetskog stanovista. Ja se slazem s njim. Znaci, Tom i Dzeri su cesto losi na eksplicitnom planu scenarija, ali je ipak imalo mnogo toga dobrog da se primi podsvesno (vizuelno).

Nove crtace ne gledam, najnoviji kojeg sam pogledao je ovaj (preporuka)
cthulhu.s_ninja cthulhu.s_ninja 13:54 06.11.2012

Re: Tom i Dzeri

Out of Beirut
Ne znam, možda je nekad neko napisao nešto slično ovom mom tekstu na vijanje, lomnjavu i konstantno podmetanje Tom i Džerija kada su se oni pojavili. I oni su za nekog verovatno bili nedopustivo agresivni sa radnjom koja loše utiče na one koji je gledaju.

John Kricfalusi je pre nekoliko meseci rekao da vise ne moze da trpi Toma i Dzerija. S druge strane, on uvek pokazuje njihove slike kao s uzore vizuelno-estetskog stanovista. Ja se slazem s njim. Znaci, Tom i Dzeri su cesto losi na eksplicitnom planu scenarija, ali je ipak imalo mnogo toga dobrog da se primi podsvesno (vizuelno).

Nove crtace ne gledam, najnoviji kojeg sam pogledao je ovaj (preporuka)


Tom i Dzeri su jedni od najnasilnijih crtanih filmova koji postoje...al lepo izgledaju.
Imate vi i istocnjacke crtace koje govore o druzenju, prijateljstvu, pomaganju, skolskom zivotu i ponasanju...Action manga predstavljaju samo trecinu ukupnih crtanih izdanja iz Japana.

Ali kako bih menjao OBA Pink kanala i ob B92 kanala za godinu dana repriza skolskog programa iz 70-ih i 80-ih.... to su bila vremena
satinelle satinelle 22:17 05.11.2012

crtaci

Dobro je zapazanje da je masa toga sto se nudi deci, agresivnog i primitivnog sadrzaja do te mere, da ne moze da se gleda, svi oni agresivni i jaki tonovi umeju i odraslog da uznemire. Isto tako smatram da dete bar do 3.godine ne bi trebalo samo da kontrolise kanale, vec da se usmerava na kanale koji su za njega korisni. Mogu da kazem iz svog ugla da moj klinac od 3 godine gleda i dalje samo Baby TV i to valjda zbog moje nesvesne zelje da uci engleski, sada ga ne zanimaju uopste ti nasilni programi, niti crtaci koji su popularni kod drugih klinaca u vrticu...on prosto nema pojma, jer mu se nije davalo i pokazivalo. A sjajan je kanal, preporucujem ga svoj deci uzrasta od 0, pa i do 4,5 godina. Deca gledaju ono sto im mi pokazemo i dozvolimo, nista nije slucajno i ubedjena sam da roditelj treba da sprovodi kontrolu nad onim sto zeli da njegovo dete gleda, sta gleda i koliko vremena provede uz TV. Daleko od toga da ih mozemo zastititi od losih uticaja do te mere da ih stavljamo pod "staklena zvona", ali nekom umerenom kontrolom mozemo pozitivno da uticemo, s tim sto ne bismo krili da lose stvari postoje, ali da nisu za gledanje, niti odobravanje.
tasadebeli tasadebeli 08:33 06.11.2012

Дајте и мени мало...

Обожавам да слушам моје колегинице и колеге у школи када причају о цртаћима које гледају данас са својом децом. Увек их питам:"Људи, на чему сте ви то? Дајте и мени мало..."
Када питам мог кума (пардон, овде ћу прекршити правопис, Кума) како је, шта има новог, он ми одговара:"Шта да ти кажем? Осећам се као да у кући живим са Сунђер Боб Коцкалонеом."

Али за овај део поста:

Tako mi od najranije dobi navikavamo decu na reči koje su društveno prihvatljive. Činjenica je da su one prihvatljive, i u svakodnevnoj konverzaciji, budući da se prikazuju, to jest mogu se čuti na kanalima namenjenim za najmlađe. Tako se formira i poželjan model ponašanja – prostački a prihvatljiv, sasvim „normalan“, svakodevan, onaj koji se uklapa i ne štrči iz mase uniformisanih... I kada se naposletku zapitamo – da li to Nešto „nemirno“ kod deteta potiče iz škole čiji se standard srozao, porodice koja se u doba tranzicije(večite) otuđuje, ulice i lošeg društva ili nečeg petog, možda je ipak sve to krenulo još mnogo ranije? Od one rečenice koju su čuli baš u crtanom filmu, na mestu gde bi trebali da se zabave, a gde su stariji, po svemu sudeći, samo preselili svoj frustrirani svet i pretočili ga u dvadeset minuta destrukcije i eksplozije. I reči i slike.


не једна, него све могуће препоруке. То и јесте, ваљда, суштина читаве ове приче која се данас често врти о хиперактивној деци, деци са поремећајем пажње и слично. Када људско биће од малих ногу навикаваш на такав речник и на смењивање визуелних ефеката, односно сензација, такво дете ће сасвим сигурно поћи и у школу са истим таквим очекивањима. А мислим да то и сами схватате, на овом свету не постоји учитељ, наставник или професор који је у стању да своје часове организује тако да се визуелне и аудитивне сензације смењују истом брзином као што је то случај у цртаћима или у музичким видео клиповима (а и у свим новијим филмовима холивудске продукције). И ја имам утисак да се сваке године све више ради на том убрзаном нагомилавању сензација код гледаоца чији мозак, наравно, не може то да испрати ако се иоле удубљује у суштину, већ само "клиза" по површини тих сензација тражећи стално још и још...

Због тога се и сусрећем у школи са све већим бројем деце која су "убрзана" у свом понашању (говор, покрети, тикови), али зато не уме да извуче неки користан закључак из те гомиле сензација које свакодневно упија. Када их тераш да размишљају, они се збуне, а неки се отворено и буне против тога, као да их размишљање боли... За њих је то, изгледа, велики напор.

На жалост, морамо да признамо да нам се деца претварају, уз свесрдну помоћ неселектираних сензација из спољaшњег света, у пасивизиране учеснике и у животу...
Hansel Hansel 11:05 06.11.2012

Re: Дајте и мени мало...

Тасу за премијера!



(Почео сам био да набрајам све функције које би покривале одговарајуће надлежности, па укапирао да је овако најједноставније. )
tasadebeli tasadebeli 18:28 06.11.2012

Re: Дајте и мени мало...

Hansel
Тасу за премијера!(Почео сам био да набрајам све функције које би покривале одговарајуће надлежности, па укапирао да је овако најједноставније. )


Хвала, Хансел, хвала! Али не могу да се прихватим те одговорне и надасве примамљиве дужности јербо сам већ председник школског одбора, па би то био сукоб интереса, а ова друга функција ми је ипак примамљивија...
dragoljub92 dragoljub92 23:27 06.11.2012

Re: Дајте и мени мало...

Hansel
Тасу за премијера!



(Почео сам био да набрајам све функције које би покривале одговарајуће надлежности, па укапирао да је овако најједноставније. )

ma kakav premijer,bre
TASU ZA DIKTATORA
tasadebeli tasadebeli 07:57 07.11.2012

Re: Дајте и мени мало...

dragoljub92
ma kakav premijer,breTASU ZA DIKTATORA



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana