Putovanja| Život

Biciklom oko sveta -- Englezi vs. Kinezi (Urumči, Kina)

Snezana Radojicic RSS / 24.10.2012. u 11:41

Urumci, 7-10. oktobar

Učitelji engleskog

Zavidim svima kojima je engleski jezik maternji jer u inostranstvu uvek mogu da rade kao učitelji. To nije nimalo lak posao, ali predstavlja sigurno parče hleba bezmalo svugde na zemaljskoj kugli. Pa ukoliko neki Englez, Amerikanac ili Australijac žele da putuju a nemaju dovoljno sredstava, mogu da polažu testove za učitelja i da vrlo brzo dobiju zaposlenje. Radni staž učitelja obično počinju u azijskim zemljama ali već nakon dve godine mogu da iza beru drugi grad ili drugu zemlju – i tako na svakih nekoliko godina, dok im ne dosadi ili dok ne odluče da se negde skrase.

Mnogi od tih učitelja zapravo su svetski putnici koji se povremeno negde zaustave da bi se malo odmorili i zaradili novac za dalje putovanje. Ali i za to vreme dok žive konvencionalnim životom – idući svakoga dana na posao i plaćajući režije državi –duhom su i dalje negde na drumu. I vrlo često ta čežnja za lutanjem podstiče ih da velikodušno otvore vrata svojih privremenih domova svim putnicima koji prolaze kroz njihov grad.
DSCF2638-300x214.jpg

Ugošćavanje namernika za njih nije samo usputna aktivnost, povremeno puštanje daha slobode u njihova četiri zida. Ne. Miris daljina njima je vezda neophodan da bi preživeli vreme svog prinudnog mirovanja. I otuda su njihovi stanovi ili kuće svakad putni gostiju koji se neprekidno smenjuju: čim jedni odu, drugi dođu, nekad čak i pre nego što se oslobodi dovoljno mesta na kaučima ili podu. Ali to nikome ne smeta jer je na putnike više nego na bilo koga primenljiva poslovica „gde čeljad nije besna, ni kuća nije tesna.

Dejvid je Britanac u kasnim tridesetim; putnik na duge staze na dva točka koji je do sada ispedalao trideset hiljada kilometara mahom po Evropi i obema Amerikama. U Urumči je došao pre godinu i po odnekud iz Latinske Amerike, kada mu je ponuđeno mesto učitelja engleskog u osnovnoj školi. Budući da je Azija bila prva na listi kontinenata na kojima bi voleo da pedala, prihvatio je bez razmišljanja. Od tada je, kao jedini host na listi WarmShowers za besplatan smeštaj cikloputnika u ovom gradu, ugostio više od dvesta biciklista.
-- To je jako puno ljudi, Dejvide – primetim dok ručamo.
DSCF2674-225x300.jpg — Jeste. Ali treba da pomažemo jedni drugima – odgovara on spremno. – Evo, ti si tek stigla i odmah kuvaš za sve nas.
Smejem se. On i njegov cimer Endrju, takođe Britanac i učitelj jezika, veoma su zahvalni kada neko od gostiju pokaže volju da kuva. Ja pak nikad nisam preterano ljubila kuhinju, zapravo sam u tu prostoriju u mom stanu najradije izbegavala. No otkako sam na putovanju, što zbog nomadski jednostavnog načina života koji se svodi na brigu o jelu i prenoćištu, što zbog toga što je kuvanje najjeftiniji način ishrane, kao i zbog dovoljno vremena da se natenane pripremi jelo i rasterećenog uživanja u njemu, otkrila sam da je to veoma zanimljiva i kreativna rabota. Pa kada se negde dokopam stvarne kuhinje koja ima pravi šporet, a ne mini-gorionik, i neograničenu količinu protočne vode, umesto natočene vode u bidonima, a pri tom i sve one praktične stvari poput bezbroj različitih posuda, kuhinjskog pribora, začina… pretvaram se u Džejmija Olivera — barem pokazujem njegov entuzijazam dok seckam, miksam, mešam, ako krajnji rezultat i nema uvek zadovoljavajući ukus.
DSCF2653-300x224.jpg No svejedno, to je dobar način da se odužim domaćinima koji mi daju smeštaj preko Warm Showers ili Couch Surfing liste. A kada su zahvalni poput Dejvida i Endrjua, moje zadovoljstvo je nemerljivo.
Dopadaju mi se obojica, ali ne samo zbog toga što u slast kusaju moj ručak – pirinač sa povrćem i pilećim grudima – koji je ispao prilično neslan. Neobični su. Zajedničko im je državljanstvo, posao i sposobnost da ispiju neograničene količine piva a da se ne napiju, no u svemu ostalom su različiti.

Endrju je osobenjak koji je u stanju da celi dan ne progovori ni reč ni sa kim. Hoda po kući u dugim belim podgaćama i sa smešnom kapom na glavi koja mu stoji nakrivljeno, a kada zaboravi da zatvori vrata svoje sobe, iz hodnika ga vidim kako sedi za kompjuterom i priča, ali ne na Skajpu već sa sobom i onim što radi – a najčešće je reč o testovima za učenike. U svom poslu je veoma ozbiljan i ako se desi da s Dejvidom sam započne priču o nečemu, to će skoro sasvim sigurno biti u vezi sa gradivom koje treba da predaje.

Za razliku od njega, Dejvid ne voli da provodi mnogo vremena sam u kući i zato svagda pokušava da zaokupi pažnju svojih gostiju pričom o bilo čemu, mada to čini na sasvim neposredan i nenametljiv način. Primećujem da mu se ruke tresu, da li zbog problema sa perifernom cirkulacijom ili nečeg ozbiljnijeg, pa pokušava da ih sakrije kao da ih se stidi. Njihov nemir u potpunoj je suprotnosti sa njegovom opuštenom prirodom.
DSCF2664-300x225.jpg – Dejvide, da li bi bio problem ako bih ostala dan duže nego što sam ti prvobitno rekla? – pitam ga.
– Ne, nije problem – spremno odgovara. Kod njega, izgleda, ništa nije problem. – Sutra dolaze dve Belgijanke, ali ostaju samo jednu noć jer prekosutra imaju voz.
– Okej, onda ću ja spavati na podu – odgovaram, pomalo se osećajući krivom zbog gužve koju ćemo imati. U sobi je samo jedna kauč koji se ne rasklapa, dok na podu ima mesta za dvoje-troje ako se stisnu.
– Ti si prva došla i uz to kuvaš, pa imaš prvenstvo izbora – smeje se Dejvid.
– Hvala, ali više mi odgovara da spavam na podu. Kauč je prekratak a i dalje najbolje spavam na mojoj podlozi.
– I ja u mom šatoru – slaže se Dejvid.
A Endrju nas samo gleda.

Ti mi se tako sviđaš…

DSCF2641-300x195.jpg Ponedeljak je veče. Tog dana učitelji engelskog u Urumčiju obično izlaze u Engleski kutak – restoran koji se ne zove tako, ali u kojem se ponedeljkom okupljaju stranci i Kinezi koji žele da malo vežbaju svoj engleski. Dejvid me poziva da mu se pridružim, i ja prihvatam. Čak će i nedruželjubivi Endrju da svrati nešto kasnije.
Restoran je prilično neugledan, ali takva je većina u ovom delu Kine. Slični objekti, za koje je s ulice strancu teško reći koja im je namena, nižu se jedan do drugog, nekad kroz cela naselja. I gotovo uvek su puni. Kinezi naime obeduju napolju: doručkuju, ručaju, večeraju u ovakvim mini-gostionicama. Na meniju su obično dva do tri jela i ponuda se skoro nikad ne menja, tako da svako uvek zna gde da ode zavisno od toga šta mu se jede.

Restoran u koji smo došli ima standardno dobro jelo sa piletinom i povrćem, pa praktikanti engleskog odmah poručuju nekoliko velikih procija iz kojih ćemo se potom svi služiti. Naizgled deluje – njam! – toliko ukusno da mi voda polazi na usta. Ali papreno je ljuto, što ja nikako ne volim, pa odustajem.
Verujem da mi je na licu razočarani izraz, jer simpatični Indijac koji sedi preko puta mene nalazi za shodno da mi kaže kako će uskoro stići drugo jelo koje uopšte nije začinjeno – a izgleda poput džinovskih makarona sa plavim patlidžanom. Upravo ih donose za susedni sto, a dok naša ogromna činija ne bude spremna, hajde da nazdravimo pivom. Hajde, prihvatam, i usput primećujem da je za jednog praktikanta engleskog njegov akcenat besprekoran. Smeje se. On je zapravo učitelj engleskog. U Indiji se samo rodio, a rastao je i školovao se u Britaniji. DSCF2640-300x217.jpg Dobro, sad mi je lakše. Taman sam počela da dobijam kompleks. Sada se oboje smejemo. Primećujem da mu je osmeh kao u pomalo stidljivog dečaka, što deluje neodoljivo šarmantno. U glavi mi se pale prve lampice za uzbunu: ovaj momak počinje da mi se ozbiljno sviđa.

A Riz, kako je njegovo indijsko ime, ili Kevin, englesko, koristi situaciju kada moj sused ode do toaleta da zauzme njegovo mesto. Izgleda da su simpatije obostrane. Oboje se prijatno iznenadimo saznavši da smo isto godište, iako smo jedno drugom izgledali mlađi, ali pravo oduševljenje nastane kada povedemo priču o pisanju. Kevin ne može da sakrije ushićenje zbog otkrića da sam već objavila dve knjige kao i zbog mog objašnjenja da sam ovo putovanje dobrim delom preuzela zbog toga da bih imala materijala za priče. Njegovo mrko, dečačko lice prosto sija dok mi govori o svojoj najvećoj želji – da postane pisac. Svoj život podredio je tom cilju. Svakoga dana, već godinama unazad, čum se ujutru probudi, piše po dva sata. A uveče, sat pred spavanje, to pregleda i dorađuje.

Vau! Ne smem ni da kažem koliko sam ja lenja kad je reč o pisanju. Nikada nisam poštovala nikakav raspored niti sam sebe mogla da nateram da sednem za kompjuter sve dok priče u mojoj glavi bezmalo ne počnu da se prelivaju, tražeći da budu zapisane. Neopisivo sam lenja i nedisciplinovana. I ne znam šta da mislim o ljudima poput Kevina: s jedne strane im se divim, s druge se užasavam pomisli da bi trebalo da se malo ugledam na njih. Ali Kevin pametno primećuje da to već i radim, samo da drugačiji, moj način.
DSCF2649-300x185.jpg – Ti si ceo svoj život okrenula naopačke da bi sebe naterala da pišeš. Izabrala si takvu avanturu da pred sobom više nemaš opravdanja za nepisanje.
Kevine, Kevine, ti si jedna mudrica, znaš. I Opasno mi se sviđaš. Nadam se da si dobar pisac.
– Volela bih da pročitam tvoje priče – kažem.
Ali on nije pripovedač.
– Ja pišem o mojim razmišljanjima o ljudima, životu, kulturološkm razlikama…
Svoje eseje slao je raznim izdavačima i novinama, ali bez odgovora. Sve više sumnja da to išta i vredi.
Oh, dečače dragi, nemoj da posustaješ i odustaješ. Piši i šalji i dalje. Snove ostvare samo oni koji ne odustanu.
Kevin mi zahvaljuje na podršci. I pita me da li bih htela da pročitam nešto od toga što je pisao.
Naravno! Dajem mu moju vizitkartu sa mejl adresom i mahinalno odlučujem da se nakon toga udaljim od njega. Previše mi se dopada.

Za početak, prvom zgodonom prilikom menjam mesto, a uskoro zamolim Dejvida da krenemo jer sam već umorna. S Kevinom se grlim na rastanku i mada sasvim uverljivo izgovaram kako se nadam da ćemo se sresti ponovo pre nego što napustim Urumči, sigurna sam da nam neću dati šansu.
DSCF2650-300x225.jpg A on će učiniti sve što je u njegovoj moći da je dobije. Tako će mi već iste noći, čim se bude vratio kući, poslati mejl, ponavljajući koliko mu je drago zbog našeg poznanstva i predlažući da se sretnemo kad god to meni bude odgovaralo.
Odgovaram mu tek kasno popodne, izvinivši se i opravdavši obavezama oko bicikla i priprema za nastavak putovanja. Laž. Kukavna laž. Istina je da sam se uplašila.

Sutradan, Kevin mi šalje novi mejl. Objavili su mu jedan članak u novinama. Njegov prvi tekst! I to baš dan nakon što je mene upoznao. Ne može a da ne poveruje kako sam mu ja donela sreću. Tako bi želeo da to proslavimo zajedno!
Oh, lepi dečače, i ja bih, nemaš pojma koliko. Ali ako se ponovo budemo videli, desiće se sve što oboje želimo, a meni to sada nikako ne treba. I nije problem avantura za jednu noć, mada je nikada nisam imala, već moja osećanja — ja bih se zaljubila. Već sam na ivici. Ne, ne želim da čeznem za nekim kog sutradan moram da ostavim.

Zato biram da pobegnem. Bežim kao što su neki momci svojevremeno pobegli od mene iako sam jasno videla koliko sam im se dopala. „Beš zato i nisu smeli“, objašnjavali su mi moji muški drugari. Ali nikada to nisam razumela. Nikad do sada.

Majstori, majstori

DSCF2657-300x225.jpg Jedna od obaveza koje sam neizostavno morala da završim u Urumčiju bila je kupovina gomile rezervnih delova za moj bicikl i par sitnih popravki na njemu. Dejvid me je uputio u deo grada gde se nalazi nekoliko radnji i servisa, ogradivši se da on nikada nije bio tamo te zapravo ne zna koliko su dobri.

Ja sam pak bila čvrsto uverena da u Kini svaki majstor za bicikl mora biti dobar. Sećam se jednog davnašnjeg komentara nekog od mojih beogradskih drugara po pedalama da kineski serviseri jednom rukom popravljaju bicikl dok drugom igraju domine. Naravno, taj drugar nikada nije bio u Kini, ali slika je bila toliko upečatljiva, da sam na osnovu nje stvorila pozitivno predubeđenje.

Zato mi je bilo svejedno u koju radnju ću ući, od četiri-pet koje su se tiskale jedna do druge. Moj izbor opredelio je momak ispred krajnje desne, koji mi se sa vrha stepenica javio veselim: „Hello!“ (Još jedna od nelogičnosti s kojima se non-stop srećem u Kini je i to što se do svih ovih servisa stiže strmim stepenicama, i nikome ne pada na pamet da postavi makar dasku kojom bi se dvotočkaši gurali, umesto da ih nose gore i dole.) U uštirkanoj beloj košulji i sakou nije mi ulivao preveliko poverenje – jer koji majstor radi tako obučen? – pa sam ga više puta pitala da li ume da zameni polomljenu žicu na mom zadnjem točku i da ovaj potom centrira. Pre nekoliko dana, u gradiću čije ime nisam upamtila, naletela sam na dobrog uličnog servisera koji mi je centrirao oba točka, no nije imao odgovarajući alat da bi skinuo zupčanike sa zadnjeg i zamenio žicu. Tako sam to ostavila za Urumči i „pravi“ servis. A da bih bila sasvim sigurna da je razumeo šta tražim (mada bi to trebalo da se podrazumeva), zamolila sam drugog momka, po svemu sudeći vlasnika, koji je sedeo ža kompjuterom, da otvori prevodilac, i onda sam ukucala pitanje.
– Da, da, naravno! – glasio je odgovor. – Ali plaća se unapred.
Molim?! Ne dolazi u obzir. Već sam izdvojila desetak stvari iz njegove radnje koje ću kupiti a koje koštaju pedeset evra, što je prilično visok iznos za biciklističke delove. To ću da platim a centriranje i zamenu žice tek kada se uverim da je posao dobro urađen.
– U redu – kaže vlasnik. Platim mu i on odlazi.
Drugi momak skida sako i počinje da radi. Čini se da mu to ide sasvim dobro od ruke, pa zaboravim na moje sumnje. Malo je doduše spor, no nakon tri četvrtine sata moj točak ima sve žice i namontiran je na ram bicikla.

Prilazim da proverm. Zakotrljam ga i zinem: točak oscilira između paknova kao mrtav trešten pijanac koji se tetura kroz uski prolaz odbijajući se ramenima čas o levi, čas o desni zid. Ma kako mu je samo pošlo za rukom da ga ovako rascentrira?!

Mrtav-ozbiljan, momak mi traži trideset juana da naplati.
DSCF2663-300x225.jpg – Ne pada mi na pamet da ti dam ni dinara! Da li ti vidiš šta si napravio? Zašto nisi rekao da ne umeš da centriraš, otišla bih kod nekog drugog? Pitala sam te deset puta!
No on uporno traži novac.
– Za šta!?
– Za zamenu žice i centriranje – odgovara.
Ma da li on to mene zafrkava?
– KAd budeš uradio kako valja, platiću. Ja s ovakvim točkom ne idem na ulicu. Da li si ti svestan da mogu da poginem jer nisi dobro uradio svoj posao?
Ali što se ja više upinjem da mu objasnim koliko je to opasno (a što treba da zna i početnik, a nekmoli majstor), kao i da je točak bio u boljem stanju pre nego što je prošao kroz njegove ruke, to se on sve više isključuje. Na kraju me i ne sluša, već sedi za kompjuterom, kucke SMS-ove i okreće telefone.

Već sam primetila taj običaj kod Azijata, a kod Kineza posebno: kad oni odluče da je dosta, napraviće se kao d avi ne postojite. Možete skakati oko njih kao indijanac oko lomače (na koju bih ga sad najradije bacila), ili izvoditi striptiz uvijajući se oko njih kao oko šipke – više vas neće udostojiti ni pogleda.

Za ne poverovati. Situaciju dodatno otežava to što je momak prethodno zaključao radnju kako ga niko ne bi ometao u poslu, tako da ne mogu da uzmem bicikl i odem. Sve me to izluđuje, ali se upinjem da ostanem pribrana. Dižem ga od stola i sedam za kompjuter te pokrećem prevodilac.
Duga, mučna prepiska, do na kraju ne dođemo do kompromisa: platiću mu tih trideset juana (nešto manje od četiri evra), a on će me odvesti kod majstora koji će mi centrirati točak „besplatno“. Sada bih pristala i da ponovo platim, toliko sam iznurena od ovog natezanja.

A pravi majstor, čikica od svojih sedamdesetak godina, prototip Kineza koji jednom rukom popravlja bicikl dok drugom igra domine, nalazi se na ulici, na početku stepenica što vode do krajnje leve randje. Ko mi je kriv kad nisam ni pogledala okolo dolazeći. Poštedela bih sebe nerviranja i uštedela dvadeset juana, jer momak koji je opet navukao sako ovome plaća deset za posao koji sam nije obavio.
Za manje od četvrt sata moj točak je centriran. Častim majstora sa deset juana i odlazim, najzad smirena po pitanju stabilnosti mog natovarenog bicikla i moje sigurnosti na njemu.

Utisci

Dejvidov stan zaista liči na kakav prometni hostel.
DSCF2678-300x194.jpg Dan nakon mog dolaska, stižu dve Belgijanke koje pedalaju do Vijetnama. One su spojile posao i ljubav prema bicikliranju, jer u Hanoj idu kao predstavnice jedne NGO kako bi tamo pokrenule neki projekat. No zbog nedovoljno vremena, često put prekraćuju uzmiajući autobus ili voz. A dan kasnije, kada one odlaze, stiže par mladih Amerikanaca koji žive u Japanu a voze prema Evropi. Tako nas u jednom trenutku ima petoro gostiju u Dejvidovom stanu. Srećom pa su Belgijanke već poslale svoje bicikle vozom, što je praksa u Kini, pošto u sobi ne bi bilo mesta za sve naše dvotočkaše, stvari i nas.

Susreti sa drugim putnicima a pogotovu na biciklima korisni su koliko zbog razmene mapa, informacija, preporuka za smeštaj, rečnika, toliko i zbog deljenja ličnih utisaka o zemljama i narodima. Sada, razumljivo, najviše pričamo o Kini i Kinezima.
Dejvid nije mnogo pedalao okolo, ali generalno mu se dopada ovdašnji život: voli kinesku hranu, pivo je jeftino a njegova plata je sasvim pristojna, pa može da uštedi čak iako ugođćava toliko putnika o svom trošku, jer im ne dopušta da bilo šta sami plate.

Drugi po dužini boravka u Kini su mladi Amerikanci. Pedalaju već dva meseca od Pekinga a povremeno uzimaju voz ili autobus. Njihov budžet je solidan i mahom spavaju po hostelima, tako da nisu imali previše dodira sa običnim svetom zvan gradova. No preovlađujući utisak im je da su ljudi veoma ljubazni, mada… Momak se smeje dok mi očekujemo da završi misao. Ali on to prepušta svojoj devojci.
– Uprkos tome, nikako mi se ne sviđaju – kaže ona.
Sada se ja smejem, jer kao da slušam sebe.
– Teško mi je da se naviknem na toliku nekulturu – nastavlja devojka: — pljuju gde stignu, mokre po parkovima i nasred ulica, istresaju nos sa dva prsta iznad vašeg tanjira, očajno voze i ne poštuju propise, previše su bučni na ulici i deru se…
Slušajući njene pritužbe, pitam se da li je pokušala da uloži napor i prihvati to kao kulturološku različitost. Jer ja to upravo pokušavam, mada mi ne ide baš najbolje.

DSCF2670-300x225.jpg Belgijanke su stigle autobusom iz Kazahstana i njihov prvi susret sa Kinezima desio se u Urumčiju, pa stoga nemaju neku određeniju sliku o njima. Jer na stranu kratko vreme, koliko činjenica da višemilionski grad nikada nije reprezentativan za stvaranje utiska o nekom narodu – manje-više, svi gradovi liče jedni na druge i život u njima ne razlikuje se mnogo u različitim delovima sveta. No ono što su odmah primetile kao glavni problem jeste jezička barijara. Niko koga su upitale za adresu Dejvovog stana nije znao ni reči engleskog, niti francuskog, nemačkog ilir uskog koji pomalo govore.
– Pa ako ćemo pravo, kineski je najzastupljeniji u svetu. Najveći broj ljudi govori njime, i idući tom logikom, pitanje je zašto bi poni trebalo da znaju engleski, koji je tek drugi ili možda treći po zastupljenosti – ubacuje se Endrju u priču.
Niko nije primetio kada se on, onako tanušan i providan kao senka, ušunjao u sobu i seo na tabure do bicikala.
– Uskoro će Kinezi vladati svetom i ako ranije nisu znali nijedan drugi jezik zbog politike izolovanosti i zatvorenosti, sada tek nemaju razloga da ga uče. Mi treba da učimo kineski.
– A ti ga učiš? – pita jedna od Belgijanki.
– Pokušavam, ali nije lako.
– On je zaljubljen u Kinu – komentariše Dejvid.
DSCF2672-300x216.jpg – To nije prava reč – negoduje Endrju. – Ja sam samo fasciniran fenomenom koji je nezapamćen u istoriji civilizacije. Nakon vekova i vekova samodovoljnosti i samoizolovanosti, najmnogoljudniji narod na planeti krenuo je u ekonomsku ekspanziju. Kina se razvija tako brzo, da je to teško i pratiti a nekmoli dati bilo kakve procene kuda će to odvesti i nju i svet.
– Zato sve ovo što ste naveli kao zamerke, sve to nema veze: naučiće da brišu nos maramicom, da ne pljuju šlajm pred vaše noge dok razgovaraju s vama, da koriste toalete… savladaće lepe manire jer ovaj narod ubrzano uči i napreduje. Videćete i sami – za pet godina ako se budete vratili, teško ćete prepoznati ovu današnju Kinu. Kao što je jedva prepoznaju oni koji su pre pet godina putovali kroz nju. Uostalom, živi bili pa videli.
I tu ućuta, ustade i bez izvinjenja ili objašnjenja otapka u svoju sobu, u svoju izloaciju.
– Dixi! – ne izdržah da ne poentiram.
I podigoh svoju bocu piva da nazdravimo u ime Kine i njenog napretka.

Tagovi



Komentari (41)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 12:14 24.10.2012

...

Oooo...ooo...
hajkula1 hajkula1 12:20 24.10.2012

Urumci


Gledala na TV reportazu. Nase balerine i baletani na turneji u Kini.
Sad odoh da citam tvoja zapazanja.
Svakako, tebi + i poz
margos margos 12:47 24.10.2012

Opet u dahu iščitah...

Što, bre, ne dade šansu sebi i Kevinu? Treba ti priča? Šta'š jače i bolje od jedne ljubavne?

Čudesno je da kad se svedeš na to gde ćeš da spavaš i šta ćeš da jedeš - ima mesta za toliko ljudi, utisaka, svega.

Hvala na pripovedanju.
bolid1 bolid1 12:55 24.10.2012

Re: Opet u dahu iščitah...

Eeee...hebiga, ovo iz moje backpacking perspektive, dajes sansu necemu sa ogranicenim rokom trajanja, a na kraju se mnogo, mnogo izbedacis...ko udje, kajace se...ko ne udje, opet ce se kajati... :/
margos margos 13:20 24.10.2012

Re: Opet u dahu iščitah...

E, sad i ja da opsujem... Otišli smo do vraga kad/ako nam je lepša priča o neznalici koji je decentrirao točak nego o Kevinu i mogućem vatrometu boja, zvukova, emocija... Pa nek i boli na kraju.
bolid1 bolid1 13:35 24.10.2012

Re: Opet u dahu iščitah...

margos
Otišli smo do vraga kad/ako nam je lepša priča o neznalici


'bome, ja to ne rekoh...al' da, slazemo se...
reanimator reanimator 14:08 24.10.2012

Re: Opet u dahu iščitah...

margos
E, sad i ja da opsujem... Otišli smo do vraga kad/ako nam je lepša priča o neznalici koji je decentrirao točak nego o Kevinu i mogućem vatrometu boja, zvukova, emocija... Pa nek i boli na kraju.

Margita, skini ružičaste naočare :)
Riz??..Kevin??..ko je uopšte taj čovek?
Ako se mene pita, nek ga je pedalirala..uvek je bolje živeti sa sumnjama, nego ne živeti sa jasnim odgovorima.
(reanimator the "ne znam ja"
margos margos 22:01 24.10.2012

Re: Opet u dahu iščitah...

Margita, skini ružičaste naočare :)

Ni u lu.di.lu! Ne pada mi na pamet!
Ako nešto ne dam, to je moj ružičasto obojen pogled na svet. Imam i spec. naočare za situacije kad mi oči nisu dovoljne.
Ako se mene pita, nek ga je pedalirala..

... ili je sebe pedalirala?
i mahinalno odlučujem da se nakon toga udaljim od njega. Previše mi se dopada.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:03 25.10.2012

Re: Opet u dahu iščitah...

margos
Što, bre, ne dade šansu sebi i Kevinu? Treba ti priča? Šta'š jače i bolje od jedne ljubavne?Čudesno je da kad se svedeš na to gde ćeš da spavaš i šta ćeš da jedeš - ima mesta za toliko ljudi, utisaka, svega.Hvala na pripovedanju.



Zurim na voz pa cu samo odgovoriti tebi na ovaj post. Frka, tek sam se zalecila od prethodnog emotivnog potresa a ovo je doslo prebrzo. No ko zna... Kevin, tj. Riz se javio, procitao blog i tako... :)))
gorstak92 gorstak92 08:37 25.10.2012

Re: Opet u dahu iščitah...

Kevin, tj. Riz se javio, procitao blog i tako... :)))


Google translate?

Run Sneki run!!!
reanimator reanimator 09:33 25.10.2012

Re: Opet u dahu iščitah...

Google translate?

Izvesno!
Očekujem da se u toku dana javi i uloži protest, jer kad translejtuješ tekst na engleski, rečenica : "U glavi mi se pale prve lampice za uzbunu: ovaj momak počinje da mi se ozbiljno sviđa" postaje "My head lights are turned on for the first alarm: this guy is starting to seriously like"!!!
Vidim Kevina koji ceo dan sedi i razmišlja..brate, kad sam lajkovo, nisam prišao fejsu..
margos margos 10:07 25.10.2012

Re: Opet u dahu iščitah...

i tako... :)))

Eeee, tako! :)

bolid1 bolid1 10:07 25.10.2012

Re: Opet u dahu iščitah...

gorstak92

Google translate?


Garmisch-Partenkirchen je Google prevodio kao Mixing part Church, tako i nastade knjiga Ernd Lua Mirni dani u Miksing partu, ko nije citao, nek cita...predobra zajebancija.
st.jepan st.jepan 18:39 25.10.2012

Re: Opet u dahu iščitah...

procitao blog

Ejbg...
A nisi, priznaj, ni pomišljala da će ga turi u Google prevodioca.
milisav68 milisav68 22:46 25.10.2012

Re: Opet u dahu iščitah...

reanimator

Ako se mene pita, nek ga je pedalirala..uvek je bolje živeti sa sumnjama, nego ne živeti sa jasnim odgovorima.
(reanimator the "ne znam ja"

A i fora mu prosta.

Kao piše godinama, svakog dana po dva sata, i bAš sad da mu objave tekst...

Ne veruj nikad Indijcima koji se zovu Kevin.
margos margos 23:16 25.10.2012

Re: Opet u dahu iščitah...

I bre, vi kao moji kerići - ona rasteruje ženke od njega, on rasteruje mužjake od nje. Pa nikad se neće udati/oženiti... mislim, moji kerići.

Snezana Radojicic Snezana Radojicic 08:38 26.10.2012

Re: Opet u dahu iščitah...

margos
Što, bre, ne dade šansu sebi i Kevinu? Treba ti priča? Šta'š jače i bolje od jedne ljubavne?Čudesno je da kad se svedeš na to gde ćeš da spavaš i šta ćeš da jedeš - ima mesta za toliko ljudi, utisaka, svega.Hvala na pripovedanju.


Ma opusteno, ja sam mu i poslala link za pricu i uputila ga na POrevodilac. Sad smo na Skype svakog dana i tako... Vec imam poziv da se vratim i prezimim tamo. Sve ima svoje vreme i svakom poslu pod nebom ima vreme. Ko zna sta ce tu tek biti. I ja sam rada saznati :)
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 08:41 26.10.2012

Re: Opet u dahu iščitah...

margos
Margita, skini ružičaste naočare :)Ni u lu.di.lu! Ne pada mi na pamet!Ako nešto ne dam, to je moj ružičasto obojen pogled na svet. Imam i spec. naočare za situacije kad mi oči nisu dovoljne.
Ako se mene pita, nek ga je pedalirala..... ili je sebe pedalirala?
i mahinalno odlučujem da se nakon toga udaljim od njega. Previše mi se dopada.


Hej, opusteno. Riz i ja smo u svakodnevnom kontaktu, poruke, mejlovi, Skajp... bice sve sto treba i ako treba d abude. :)
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 08:45 26.10.2012

Re: Opet u dahu iščitah...

bolid1
...ko udje, kajace se...ko ne udje, opet ce se kajati... :/


bas tako!
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 08:49 26.10.2012

Re: Opet u dahu iščitah...

gorstak92
Kevin, tj. Riz se javio, procitao blog i tako... :)))Google translate?Run Sneki run!!!


Jok, ja mu i poslala link i uputila ga na translate
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 08:52 26.10.2012

Re: Opet u dahu iščitah...

st.jepan
procitao blog Ejbg...A nisi, priznaj, ni pomišljala da će ga turi u Google prevodioca.


Ja mu, bre, poslala uputstva :)
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:01 26.10.2012

Re: Opet u dahu iščitah...

milisav68

reanimatorAko se mene pita, nek ga je pedalirala..uvek je bolje živeti sa sumnjama, nego ne živeti sa jasnim odgovorima.(reanimator the "ne znam ja"A i fora mu prosta.Kao piše godinama, svakog dana po dva sata, i bAš sad da mu objave tekst...Ne veruj nikad Indijcima koji se zovu Kevin.


U stvari se zove Riz, a Kevin je za ucenike. Mislis da mogu da verujem Rizu? :)
reanimator reanimator 09:11 26.10.2012

Re: Opet u dahu iščitah...

Mislis da mogu da verujem Rizu? :)

Nikako! Veliki je to prevarant
margos margos 11:40 26.10.2012

Re: Opet u dahu iščitah...

Ko zna sta ce tu tek biti. I ja sam rada saznati :)

Dobro je, umirila si me. Ovi antiprotivni i sumnjičavi me uznemirili. :)
jucaibin jucaibin 13:47 24.10.2012

:-)

Kevina nisi smela tako da "ispustis", ali kapiram da je strah ucinio svoje...

Samo nastavi da nas ovako usrecujes svojim dogodovstinama i zapazanjima... Primedbe Amera i Evropejaca se prilcno slazu s onim sto je moja koleginica imala po povratku s Olimpijade u Pekingu...

Kude dalje?
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 08:44 26.10.2012

Re: :-)

jucaibin
Kevina nisi smela tako da "ispustis", ali kapiram da je strah ucinio svoje...Samo nastavi da nas ovako usrecujes svojim dogodovstinama i zapazanjima... Primedbe Amera i Evropejaca se prilcno slazu s onim sto je moja koleginica imala po povratku s Olimpijade u Pekingu...Kude dalje?


Pedalam u Sijan (Xian) pa vozom u Sangaj. Onda mozda u Peking ali samo kratko, vozom, turisticki, jer je u tom delu Kine nemoguce voziti bicikl. A i da idem i da ne idem u Peking, iz Sangaja cu u Vijetnam. Plan je: decembar Vijetnam, januar Laos, mart Kambodza, april Tajland... na prolece Tibet ako dobijem vizu ponovo i specijalno odobrenje... A izmedju mozda i Urumci ponovo :)
jucaibin jucaibin 13:41 26.10.2012

Re: :-)

zadovoljno se semeskam lepo mi sve zvuci!
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 14:01 26.10.2012

Re: :-)

jucaibin
zadovoljno se semeskam lepo mi sve zvuci!


A ja imam onaj glupavi kez :) Moram pod hitno da pedalam, koliko sutra krecem dalje -- inace cu se opet unormaliti i poceti da razmisljam o ljubavi i drugim demonima :)
karalejla.superbljuh karalejla.superbljuh 15:46 28.10.2012

Re: :-)

Ako budeš razmatrala da ideš na Tibet preko Čengdua, javi se, možeš kod mene da odsedneš :)
ddsonik ddsonik 14:20 24.10.2012

kretanje

Ona tvoja konstatacija u vezi privremenog boravista ili barem tog osecaja jednog cikloputnika, mislim da je primenjiva na sve; kad jednom krenes, ne mozes da se zaustavis. A i sto bi?

Najludje od svega sto je krenuti ipak mnogo jednostavnije nego sto se cini.

Uzivaj u svom putu (tao)

A to sto umeju sve da iskuliraju me i dalje fascinira isto koliko me ponekad nervira

Da pises na kineskom i da te prate na Weibo (njihov twit), sad bi imala 20 miliona citalaca namesto nas par hiljada No, nije sve u kvantitetu...

srdacan pozdrav
skyspoter skyspoter 16:15 24.10.2012

da li se

oseca tenzija izmedju Han i Uyghur? Da li se druze?
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:21 26.10.2012

Re: da li se

skyspoter
oseca tenzija izmedju Han i Uyghur? Da li se druze?


Na ulici stalno mozes d avidis Ujgure (prepoznatljiva fizionomija) sa ostalima. Mislim da je glavno raspolozenje koje preovladjuje optimizam i pozitivan stav. Svi su osmehnuti, veseli, cesto se smeju. Imam utisak da dosta gledaju svoja posla, tj. da nisu bas mnogo zainteresovani za politiku. Vise brinu o poslu koji dozivljavaju veoma ozbiljno. Jer iako su u ovom delu dosta siromasniji nego na jugu, svuda su gradilista> nicu citavi gradovi, useljavaju ljude iz udzerica u stanove, svi rade i svi guraju napred. I svi veruju da ce sutra biti bolje, kao sto i hoce -- to se sasvim jasno vidi na svakom koraku. Kina je na cetiri noge, sto rece Istok, Slovenac pedalofil oko sveta.
st.jepan st.jepan 16:24 24.10.2012

Kina

pljuju gde stignu, mokre po parkovima i nasred ulica, istresaju nos sa dva prsta iznad vašeg tanjira

definitivno nije za mene - nažalost, beznadno sam gadljiv.
Bojim se da je ne bih preživeo ni kad bih onamo krenuo svojim nekadašnjim (nadam se i budučim) velikim kombijem, tj. garsonjerom na točkovima, sa sve kuhinjicom, WC-om, tušem...

A moguće je da će se navike i tamo brzo menjati. Evo, setio sam se da je do pre dvadesetak godina i u Beogradu, na javnim mestima, osobito po kafanama i ambulantama, pisalo "ne pljuj na pod", "ne s... van rupe" i sl.

Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:06 26.10.2012

Re: Kina

st.jepan
pljuju gde stignu, mokre po parkovima i nasred ulica, istresaju nos sa dva prsta iznad vašeg tanjiradefinitivno nije za mene - nažalost, beznadno sam gadljiv. Bojim se da je ne bih preživeo ni kad bih onamo krenuo svojim nekadašnjim (nadam se i budučim) velikim kombijem, tj. garsonjerom na točkovima, sa sve kuhinjicom, WC-om, tušem...A moguće je da će se navike i tamo brzo menjati. Evo, setio sam se da je do pre dvadesetak godina i u Beogradu, na javnim mestima, osobito po kafanama i ambulantama, pisalo "ne pljuj na pod", "ne s... van rupe" i sl.


I ja imam slab zeludac, to i jeste glavni razlog sto nikako da mi se dopadnu.
tyson tyson 10:41 25.10.2012

Kina?

Laž. Kukavna laž. Istina je da sam se uplašila.

Pretpostavljam da ti je već sada jasno da ćeš gorko zažaliti. Život je jedan i treba u njemu da uživamo punim plućima, dok nam traje.

Sada, razumljivo, najviše pričamo o Kini i Kinezima.

Nalaziš se u Sinkjangu, ili Istočnom Turkestanu, gde su Kinezi proper (Han) manjina. Ko zna na koga si sve od prelaska granice naletela a da su u pitanju Kinezi samo po pasošu. Sinkjang je muslimanski deo Kine, u kome živi veliki broj centralnoazijskih i drugih nacionalnih i verskih manjina. (manjina su u odnosu na masu Han Kineza u ostatku države, ali ne u svom Sinkjangu).



Snezana Radojicic Snezana Radojicic 08:34 26.10.2012

Re: Kina?

tyson
Laž. Kukavna laž. Istina je da sam se uplašila.Pretpostavljam da ti je već sada jasno da ćeš gorko zažaliti. Život je jedan i treba u njemu da uživamo punim plućima, dok nam traje.
Sada, razumljivo, najviše pričamo o Kini i Kinezima.Nalaziš se u Sinkjangu, ili Istočnom Turkestanu, gde su Kinezi proper (Han) manjina. Ko zna na koga si sve od prelaska granice naletela a da su u pitanju Kinezi samo po pasošu. Sinkjang je muslimanski deo Kine, u kome živi veliki broj centralnoazijskih i drugih nacionalnih i verskih manjina. (manjina su u odnosu na masu Han Kineza u ostatku države, ali ne u svom Sinkjangu).


Ne zalim nikad ni za cim. Zivim punijim plucima od svih ljudi koje znam. A nadam se da i ti svojim zivotom sledis kredo koji meni savetujes da sledim.
U delu Kine gde sma bila zive Ujguri i Dunganji, najvise. I jedni i drugi su muslimani po veroispovesti, ali su i dalje Kinezi. Kao sto su Srbi svi koji zive u Srbiji. Ne znam cemu te podele i isticanje porekla i veroispovesti? Ili sam ja operisana od svih vrsta deoba?
tyson tyson 20:17 26.10.2012

Re: Kina?

Ne znam cemu te podele i isticanje porekla i veroispovesti?

Zato što drugačiji ljudi imaju drugačije navike, te je malo nerealna generalizacija tipa "Kinezi su ovakvi ili onakvi".


Snezana Radojicic Snezana Radojicic 11:37 28.10.2012

Re: Kina?

tyson
Ne znam cemu te podele i isticanje porekla i veroispovesti?Zato što drugačiji ljudi imaju drugačije navike, te je malo nerealna generalizacija tipa "Kinezi su ovakvi ili onakvi".


Mislim da ne generalzujem. Barem poikusavam da to ne radim. Skoro u svakom postu o Kini naglasavam @u ovom delu Kine@. Ne mogu bas da to potenciram u svakoj recenici, iz cisto literarnog razloga. A na celu im i ne pise sta su originalno, tako da ne vidim na koji drugi nacin bih mogla da ih nazivam. Mozda: "ovi ovde po pasosu Kinezi a za koje jos ne znam tacno sta su jer u ovom delu Kine najmanje ima Kineza..."
gorstak92 gorstak92 08:48 26.10.2012

Vidim da si on-line

Samo da mahnem iz maglovitog Beograda.
Jesen ovde odavno ne stanuje. Sutra predviđaju veliko zahlađenje, kiše...
Odo da montiram zimske gume.

Srećan put.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:13 26.10.2012

Re: Vidim da si on-line

gorstak92
Samo da mahnem iz maglovitog Beograda.Jesen ovde odavno ne stanuje. Sutra predviđaju veliko zahlađenje, kiše...Odo da montiram zimske gume.Srećan put.


Mah/mah tebi i Beogradu!
Ovde, u Lanzhou, toplije je za 5-6 stepeni nego u Jiuyanguanu, gde je bilo -3 nocu pa sam se smrzla cekajuci pet dana da mi produze vizu. Sad mi se cini da je ovde prolece :)
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 09:25 26.10.2012

Re: Vidim da si on-line



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana