Budućnost| Društvo| Nauka| Politika| Umetnost

PODRSKA STUDENTIMA FLU!

angie01 RSS / 17.10.2012. u 20:33

280612_studentski-protest-rasfotom-josida-006_f.jpg?ver=1350312313

 

Studenti Fakultela likovnih umetnosti u Beogradu, obustavili su nastavu od ponedeljka, trazeci od dekanata i ministarstva prosvete korektnije uslove za upis u novu skolsku godinu i ispravku nekih nametnutih anomalija, koje im vec godinama ometaju normalno studiranje i stavljaju ih u diskriminisani polozaj!

Prvo im je petogodisnje studiranje radvojeno na tri osnovne godine  plus dve master, a da fakticki program i dalje izgleda tako da su svih pet godina jedino zajedno zavresn paket, sto znaci, da bez te dve naknadne godine oni nemaju zaokruzeno obrazovanje i nisu prakticno nista zavrsili!

Naravno da je odluceno da  se master samofinansira, iako je pravilo da se na umetnickim fakultetima to radi iz budzeta, jer jedino sa master zvanjem dobijaju kompletno obrazovanje, a zbog specificnosti materije, prakticno zavrsne dve godine, mogu da zavrse jedino na tom fakultetu, jer ne postoji kompatibilnost ni sa malim brojem slicnih fakulteta, gde je program razvrstan u 4 osnovne + jedna master!

Obracun novouspostavljenih ESPB (bodova), koje su studenti u obavezi da prijave i osvoje, je prilicno nelogican, jer ispada da je minimum potrebnih bodova za upis na budzet, ujedno i maksimum!

Takodje je nejasno, kako to da visina ocene ne ulazi u kriterijum dobijanja bodova!

Pa tako ispada da studenti koji imaju sve sestice i  polozili su sve ispite imaju potrebnih 60 ESPB, dok oni sa izrazito visokim prosekom i prenosenjem jednog teoretskog predmeta nemaju!

Jednaki broj bodova nosi teska i neophodna istorija umetnosti i recimo, jezik, koji je na ovom fakultetu svakako sporedan predmet!

Korektnije bi bilo da se ustanovi neki raspon bodova koje treba dobiti da bi se ispunila potrebna kvota, u kome bi veci prednost imali strucni ispiti i vise ocene!

Jos nelogicnije je to, sto su se, zbog potreba Ministarstva prosvete,  na listi samofinansirajucih nasli i studenti koji su osvojili potrebnih 60 ESPB!

Tako da ispada da na budžetu ostaju samo oni studenti koji su položili sve ispite, a ni oni, ako nemaju visok prosek, sto je sada zbog novonastalog uslova Ministrasva postao reper u odabiru, a ne u samom bodovanju, pa se postavlja pitanje najvažnije za buduće stručnjake, da li sadašnji sistem obrazovanja ima za cilj da podržava one koji se najviše zalažu i trude, kao što je to slučaj svuda u svetu.

 Lako je razumljivo da je iznos od 150.000 RSD u ime školarine nedostupna za studente u današnjoj Srbiji, kao i bilo koji dodatni trošak, jer i ovako teško podnose pokrivanje svih potrebnih plaćanja, pre svega skupog materijala za rad, stanovanja, hrene, prevoza.

Bez budzeta, studenti gube pravo na mesta u domu i bon, pravo na menzu, pravo na stipendije, kao i povoljniju cenu prevoza!

Danas, u vreme opšte krize, neophodno je da pravila koja određuju da li će student biti samofinasirajući ili ne, budu fleksibilnija, korektnija i logičnija i u skladu sa opstim stanjem i mogucnostima, kako ne bi ugrožavala ionako loš socijalni status jedne od najugroženijih grupacija u društvu - studenata, pogotovu što se fakulteti finansiraju iz više drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Posebno je pitanje losih uslova za studiranje na Fakultetu likovnih umetnosti, koji se vec godinama ne menjaju na bolje, pa tako zimi u mnogim ateljeima nema ni grejanja!

Zahtevi studenata su sledeci:

-promena obracuna ESPB bodova, gde bi vise poena nosili glavni predmeti i vise ocene!

-raspon kvote za upis na budzet od 56 do 60 ESPB bodova, gde bi bilo moguce preneti jedan teoretski predmet u narednu godinu!

-da studenti I i II godine osnovnih studija sa vec ostvarenih 60 ESPB, budu automatski upisani na buzdet!

-da studenti I i II godine master studija budu upisani na budzet!

-da se studentima IIi III godine osnovnih studija2011/2012. omoguci upis u narednu skolsku godinu bez naknade i da se ispostuje dogovor koji je postignut izmedju studenata i rektora Univerziteta umetnosti, dekana Flu i Ministarstva prosvete!

Do sada je sa njima razgovarao dekan fakulteta, Milutin Dragojlovic, koji kaze, "Ministarstvo nam je za prvu godinu odobrilo 32 budžetska mesta, dok na drugu godinu može da se o trošku države upiše samo 20 odsto više studenata u odnosu na prvu godinu. To znači da ne mogu svi o trošku države da studiraju i moraju da se na neki način rangiraju."(blic)

Samo nije jasan nacin tog rangiranja, kao i sistem, da ako vise studenata ispuni vec postojece  nekorektne uslove, zbog potebe ministarstva ipak budu samofinansirajuci!

Iako su svoje zahteve uputili na adresu drzavnog sekretara za srednje i visoko obrazovanje pri Ministarstvu prosvete, prof dr Radivoju Mitrovicu, koji je po funkciji koju obavlja zaduzen za resavanje ovakvih problema, on se nije oglasio.

U ime Ministarstva prosvete, sa studentima su razgovarali, zamenik ministra Slobodan Stupar i njegova koleginica, Mirajna Vesovic, koji  su prilicno nejasno rekli da ce pokusati da rese nesto oko mastera, ali bez konkretnog dogovora i uputili studente da se obrate Ministarstvu finansija, sto je najblaze receno, nekorektno!

Ako Ministarstvo u svojim aktima ima propisan cilj, da bitno poveca broj stanovnistva sa visokim obrazovanjem, da ne pominjemo ovom prilikom taj mali procenat postojecih gradjana sa diplomom fakulteta, a da ovako ignorantskim stavom stavlja pod znak pitanja nastavk skolovanja ovih, inace dobrih studenata, koji zbog visokih skolarina, a malih primanja svojih roditelja,  ne mogu dalje da opstanu u pravilima koja su im nametnuta, onda je to miniranje sopstvene strategije, ili je ona smo floskula na papiru!

Ispada da u raspodeli novca iz budzeta, koji pune i roditelji ove dece, prioritet  plate i ostali benefiti ljudi koji rade u Ministarstvu prosvete, cije rezultate nije uputno spominjati, a svi ih znamo,...i da li bi oni bilo kakvim sistemom bodovanja prosli bilo gde!



Komentari (133)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

stefan.hauzer stefan.hauzer 20:47 17.10.2012

.

Jos nelogicnije je to, sto su se, zbog potreba Ministarstva prosvete, na listi samofinansirajucih nasli i studenti koji su osvojili potrebnih 60 ESPB!


samo da razjasnimo jednu stvar;
uslov za budžet je 48(od 60) espb bodova; tako je propisalo ministarstvo.
sva ostala odstupanja zavise samo od fakulteta i nikog više

sad što neki fakulteti upisuju i veći broj studenata od potrebnog je neka druga stvar.

master jeste problem.
tako na primer: student filozofskog fakulteta u novom sadu bez završenog mastera ima jednu bezvrednu diplomu
(taj primer mi je poznat)



ivana23 ivana23 20:55 17.10.2012

Re: .

uslov za budžet je 48(od 60) espb bodova; tako je propisalo ministarstvo


Државни секретар Министарства просвете и науке Радивоје Митровић рекао је Танјугу да окосницу измена Закона о високом образовању чини смањење испитних рокова са шест на четири, услов за упис на буџет остаје 48 ЕСП бодова и продужена апсолвентска година са шест месеци на годину дана.

LINK
angie01 angie01 21:01 17.10.2012

Re: .

sva ostala odstupanja zavise samo od fakulteta i nikog više


fakulteti te bodove sami organizuju-ovde je trenutno tako kako sam napisala-60!

znaci, maksimum je i minimum, sto znaci da je i obracun istih diskutabilan- dala sam primer!

ispada da studenti koji se najvise trude, imaju izuzetan prosek, znog nekg prateceg predmeta nemaju dovoljnih 60 bodova!

Sada su ispod liste za budzet i studenti koji imaju i tih 60, jer ministarstvo nece svima da plati- a njih ima jako malo, na celom fakultetu oko 250 studenata!

prti tome, nnjihovi troskovi za potreban materijal su isto jako veliki!
angie01 angie01 21:08 17.10.2012

Re: .

hvala Ivana!

...ali na flu je 60!

zato se i bune, jer su dikriminisani i sto su i pored ulozenog truda, u poslednjem momentu otpali sa liste!

prosle godine je utvrdjen neki dogovor, koji je sada ispao kao prazna obecanja!
ivana23 ivana23 21:14 17.10.2012

Re: .

angie01
hvala Ivana!

...ali na flu je 60!

zato se i bune, jer su dikriminisani i sto su i pored ulozenog truda, u poslednjem momentu otpali sa liste!

prosle godine je utvrdjen neki dogovor, koji je sada ispao kao prazna obecanja!


Znam, isti problem je bio prethodne 2-3 godine i na FPU.

LINK - vidi datum!!!
angie01 angie01 21:27 17.10.2012

Re: .

koliko sam shvatila, prikljucice se i primenjasi i studenti vise umetnicke!

Pri tome, oni imaju i dodatni problem, jer ne mogu da nadju posao, jer im zvanja nisu uskljadjena sa onima u zvanicnom sifrsrniku, pa recimo, ne mogu da konkurisu za nastavnike likovnog!
stefan.hauzer stefan.hauzer 21:49 17.10.2012

Re: .

jer ne mogu da nadju posao, jer im zvanja nisu uskljadjena sa onima u zvanicnom sifrsrniku, pa recimo, ne mogu da konkurisu za nastavnike likovnog!


taj problem imaju svi studenti koji žele da predaju u školama/tj. bez mastera nemaju dovoljno bodova iz pedagoško-psiholoških predmeta; kojih ukupno treba biti 36 espb. i njih je nemoguće skupiti na osnovnim studijama i tu su baš zeznuli studente

a što se tiče bodova za upis na budžet?
on je 48 i na FLU;
problem je u prevelikoj konkurenciji i premalom broju mesta za budžet
ako država ne želi da proširi tu listu - da li je ona krivac?

i da li je studiranje socijalna kategorija?
angie01 angie01 22:00 17.10.2012

Re: .

on je 48 i na FLU;


na flu je 60!


problem je u prevelikoj konkurenciji i premalom broju mesta za budžet


ovaj fakultet ionako ima jako malo studenata i proizvodi veoma specificne strucnjake, koji potpadaju pod ionako zanemarenu kulturu i umetnost!





i da li je studiranje socijalna kategorija?


ne- studenti su socijalna kategorija!

da li ti mislis, da neko ko se upisao na budzet, ostvario i onako nelogicnu kvotu od 60 bodova, treba da nastavi studije kao samofinansirajuci ili da odustane od studija?

ne kapiram tvoj pristpu!


ps- kao ni onaj deo za nastavnike- ne radi se o tome da oni nemaju master, nego da im naziv na diplomi ne ogovara sifrarniku potrebne profesije za taj posao!


Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:08 17.10.2012

ocene, prosek, bodovi

Korektnije bi bilo da se ustanovi neki raspon bodova koje treba dobiti da bi se ispunila potrebna kvota, u kome bi veci prednost imali strucni ispiti i vise ocene!


Prošle nedelje sam, sticajem okolnosti, gledala uputstvo jednog nemačkog univerziteta, koji koristi ECTS (evropski sistem prenosa bodova), kao i jedan studentski dosije s ocenama i bodovima.

elem, koliko sam i ako sam dobro s'vatila, tek kada se sve ocene i ućešča registruju u sistem (inkluziv prisustvo na nastavi), dobija se i suma osvojenih bodova.

takođe, gledajući module i tabele, ako sam dobro s'vatila, student dobija isti broj bodova za predmet, bez obzira na ocenu.

dakle, ocene i prosek su jedno, a bodovi drugo.

bodovi samo pokazuju da je student sve uradio šta se od njega tražilo i očekivalo, uključujući i to da je ispite položio, te da može da upiše naredni semestar.

prosek ocena tokom studiranja u funkciji je svakog rangiranja, a ne bodovi.

EDIT: na primer, jedan student ima 4 predmeta na prvoj godini master studija. Svaki ispit nosi 15 bodova, dakle ukupno je 60.

Broj bodova nema veze s ocenama, ocene mogu biti sve A+, ili mogu biti B+, svejedno je, ne smeju da budu nedovoljne ocene. Zbir je uvek 60, za 4 predemeta.

Zato je minimalni ujedno i maksimalni broj bodova.

Ako student nema 60 bodova, znači da nije "prošao".

Ako ima 60, znači da jeste.

E onda se medju tim "jeste" prema proseku ocena prave rang liste.








ivana23 ivana23 22:12 17.10.2012

Re: .

da li ti mislis, da neko ko se upisao na budzet, ostvario i onako nelogicnu kvotu od 60 bodova, treba da nastavi studije kao samofinansirajuci ili da odustane od studija?


Ne mora da znaci da se upisao na budzet. Budzet mozes i da izgubis i da steknes na II ili III godini studija.

Pokusacu prakticno: Upisali su na I godinu studija (npr.) 50 na budzet i 25 samofinansirajucih. Na kraju te I g. imas 65 studenata koji imaju po 60 bodova i po logici svi bi trebalo da imaju pravo na budzet. Medjutim, fakultet nema novca... Znaci problem.
Onih 48 bodova je uslov, a mogucnost tih studenata da upadnu na budzet ne samo na fakultetima gde je mala prolaznost i gde imas one koji spadnu sa budzeta na samofinansiranje.

Ovo je onako na brzaka objasnjenje.
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:16 17.10.2012

Re: .

60 je jer je tako propisao fakultet; a ne ministarstvo.(tačka)

za predavanje u školi je (po zakonu o visokom obrazovanju iz 2009.) potrebno da se skupi 36 espb iz psihološko-pedagoških predmeta(tj. 30 bodova sa ispita i 6 bodova iz prakse) a to je moguće skupiti samo ako ideš na master.

u ovoj državi je ionako sve pogrešno postavljeno

...

ovako, smatram da bi školovanje trebalo da bude besplatno /ali se ništa tu ne pitam.

na FLU je tako i za to je kriv fakultet.

na filozofskom u novom sadu ;
uslov je 48 espb
i svako ko je prešao tu granicu je na budžetu. a broj studenata je velik

svaki fakultet ima svoju autonomiju / sad zašto se ova priča FLU-a razlikuje od novosadske ?

angie01 angie01 22:20 17.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

razni su univerziteti po Evropi i svetu-narocito programi i sta podrazumeva ispunjeje trazenog angazovanja i potrebnih rezultata!

utomsmislu imas nebrojano primera neverovatnih povoljnosti za studente!

ovde je primer naseg univerziteta, nasih uslova i razlicite primene istog zakona, gde mnoge stvari nisu postavljene kako treba, a na stetu studenata!
angie01 angie01 22:25 17.10.2012

Re: .

Ovo je onako na brzaka objasnjenje.



kapiram, samo sto se ovde radi o uzasno malom broju studenata, a sve sto si rekla u praksi znaci da je Ministarstvo reklo- platicemo vam ove godine ovoliko!

Tako mali broj studenata, koji su pri tome dobri studenti, ne bi trebalo da su finansiski problem Ministarstvu!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:26 17.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

ovde je primer naseg univerziteta, nasih uslova i razlicite primene istog zakona, gde mnoge stvari nisu postavljene kako treba, a na stetu studenata!


ma slažem se, ja napisala ono što sam pokapirala. a pokapirala sam jer je transparetno i sve piše do u detalj.

u svakom slučaju, podrška studentima, posebno FLU.nije lako upisati umetnički fakultet koji ima malu kvotu upisa, ta deca su visoko motivisana da budu dobri studenti.
AlexDunja AlexDunja 22:26 17.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

ovde je primer naseg univerziteta, nasih uslova i razlicite primene istog zakona, gde mnoge stvari nisu postavljene kako treba, a na stetu studenata!


nisu na štetu studenata,

ako ima manje mesta na budžetu od broja studenata sa 60
bodova, oni se moraju nekako rangirati.

ako je to po proseku, ok.

ako ima studenata koji su dobri, posvećeni i pametni
pa to nisu ukapirali, i propustili neki nevažan ispit pa imaju
manje od 60 bodova to je njihova greška.
morali su da shvate da je prioritet sakupiti bodove,
a onda, naravno, imati i prosek. gledajući moje studente i
njihove prijatelje nikakv problem. niko ne plaća školarinu.
angie01 angie01 22:30 17.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

Ako ima 60, znači da jeste.


ove je svuda 48- na osnovnim studijama- da bi bio na budzetu!

na flu- je 60, a i neki koji su ih osvojili-otpali su sa budzeta!

' naci dodze ministarstvo i pre upisa kaze- ove godine moze ovoliko i vise nema veze sto su se ljdui trudili i ostvarili potrebno- koje u startu nije kao kod drugih!

ne radi se o tome da li su prosli za upis- nego kako su ih otkacili od budzeta!
angie01 angie01 22:35 17.10.2012

Re: .

60 je jer je tako propisao fakultet; a ne ministarstvo.(tačka)


...a gde pise drugacije?

Molim te Stefane, procitaj sta sam dva pputa i jos u tekstu napisala za zaposljavanje kao nastavnika!:)))


ma ovu su decu nesto izmuvali-nabuzdili im vise potrebnih bodova od ostalih fakulteta, jer ih ima malo, pa da imaju razloga da kresu- a na kraju ispade, ni to ne mogu da ispune!
AlexDunja AlexDunja 22:35 17.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi


ne radi se o tome da li su prosli za upis- nego kako su ih otkacili od budzeta!

oni od početka znaju da postoji kvota za budžet,
ona nije fleksibilna,

oni svake godine konkurišu za budžet, po 2 kriterijuma,

1. broj bodova

2. prosek
Jukie Jukie 22:36 17.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

Pa i nekim specijalizovanim odeljenjima srednjih škola ti treba preko 100 poena za upis (primaju 15 đaka, prijavi se 15 ili više vukovaca sa poenima sa takmičenja, i običan vukovac nema mesta)

Ali to je sve prirodna selekcija pri uskom grlu... druga stvar je što mi ne volimo prirodnu selekciju jer imamo empatiju, pa se na sve načine trudimo da je izvrdamo i da svima bude lepo...
angie01 angie01 22:40 17.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

AlexDunja
ne radi se o tome da li su prosli za upis- nego kako su ih otkacili od budzeta!oni od početka znaju da postoji kvota za budžet,ona nije fleksibilna,oni svake godine konkurišu za budžet, po 2 kriterijuma,1. broj bodova2. prosek


procitaj sta je rekao dekan, sta su mu rekli iz ministarstva,...svake godine se ta kvota smanjuje!

Ovde se radi o studentima koji su stekli uslove za upis u narednu godinu!
Jukie Jukie 22:41 17.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

Nama je pomalo teško to da shvatimo jer se u naše vreme studiralo decenijama, tj. više u vreme pre mog, i nisu postojali budžetski i samofinansirajući nego redovni i vanredni (što su ukinuli kada sam krenuo na drugu godinu)

Zastrašujuće je kada napraviš jednu grešku i sa studiranjem je gotovo, jer do tada uvek postoje druge šanse i gledanje kroz prste
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:41 17.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

' naci dodze ministarstvo i pre upisa kaze- ove godine moze ovoliko i vise nema veze sto su se ljdui trudili i ostvarili potrebno- koje u startu nije kao kod drugih!


a zašto fakultet prima veći broj studenata od broja budžetskih mesta?
ministarstvo odredi pri upisu u prvu godinu
određeni broj mesta za budžet i koliko se taj broj može povećavati u narednim godinama

fakultet reši da primi i veći broj studenata od broja ponuđenih budžetskih mesta
(bez obzira na malu brojnost studenata na FLU)

ko je tu kriv?

da ponovim!
obezvređivanja diploma za studente koji žele da se bave nastavničkim poslom i teranje na master jeste greška;
ali izgleda da ovde samo škripi kod love i to u oktobru.
angie01 angie01 22:43 17.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

a zašto fakultet prima veći broj studenata od broja budžetskih mesta?


taj broj je tako mali- da ne moze biti manji!
AlexDunja AlexDunja 22:46 17.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

Ovde se radi o studentima koji su stekli uslove za upis u narednu godinu!

stekli su uslove, i kao i prošle, i svih prošlih godina će ih sve i upisati.

sistem je katastrofalan, tj, nema ga i tu se slažem sa tobom,

ali uslovi za budžet u ovakvom školstvu su jadni,

i nimalo ne pravdam studente koji se svake jeseni bune,
a tokom godine se voze.
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:46 17.10.2012

Re: .

Molim te Stefane, procitaj sta sam dva pputa i jos u tekstu napisala za zaposljavanje kao nastavnika!:)))


angie

nije frka. kapiram da je država pogrešila sa svojom strategijom ili još bolje sa nemanjem strategije što se tiče nastavnika;

ali zaista verujem da je ovo sa budžetom greška dekana koji sad pokušava da to prebaci u dvorište ministarstva
Jukie Jukie 22:47 17.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

stefan.hauzer
obezvređivanja diploma za studente koji žele da se bave nastavničkim poslom

Pa kome će da predaju kada nema dovoljno đaka za sve nastavnike... ja kada sam bio na zameni u gimnaziji baš je bio otvoren konkurs za nastavnika likovnog i prijavilo se par stotina ljudi
angie01 angie01 22:52 17.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi



nisu na štetu studenata,



kako nisu?

ako je svuda 48, zasto je ovde 60, na drugima postoji mogucnost prebacivanja ispita za uslov, a da se ostane na budzetu, ovde ne,na drugim fakultetima 200, 300, studenata na jednoj godini, ove sve ukupno sa masterima 250!
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:53 17.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

prijavilo se par stotina ljudi

kad neće da rade u ruskom krsturu !

evo trenutno se na FFNS upisuje 100 istoričara po generaciji
neka završi 40-ak; zaista ne znam gde će ti ljudi da predaju? a verujem da se broj studenata treba smanjiti na takvim smerovima na 40 max po godini(ako ne i manje)
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:55 17.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

zasto je ovde 60,



velika konkurencija; mali broj studenata.
angie01 angie01 22:55 17.10.2012

Re: .

ali zaista verujem da je ovo sa budžetom greška dekana koji sad pokušava da to prebaci u dvorište ministarstva


verujem da je to zajednicka strategija- s obzirom da studenata ima tako malo!:)



bolid1 bolid1 22:55 17.10.2012

Re: .

Ajd, ovako, po tackama:

1. Kvote

Drzava Srbija nikako da smisli koliko joj cega treba i na koji rok i ovo sto se desava, ne samo na FLU, je jedna od posledica. Besmisleno se upisuju studenti na fakultete, a privreda ne moze to da apsorbuje.

Da se roditelji i deca ne uvrede (bejase i protesti za prosirenje kvota) ministarstvo odobri vece kvote ili svake godine iste, a onda nema dovoljno para da to finansira i toga su savrseno svseni ali ih ne zanima jer onda to prebace na ledja studentima.

2. Bodovi

EPSB (Evropski Sistem Prenosa Bodova) bi trebalo da vrednuju kompletan trud studenta oko jednog ispita. Kompletan trud podrazumeva: predavanja, vezbe, rad kod kuce...sve sto je potrebno da se ispit polozi. Da bi se dobila diploma student mora da ostvari: 180 (3 godine studiranja) ili 240 (4 godine studiranja) za Bacheroll, 300 za Master i 480 za PhD.

Ono gore je bila teorija, a sad praksa.

Bodovi se dodeljuju, ne prema opterecenju, nego prema tome ko se kako dogovori i ko je koliko jak. Valjda tako mere patke, kad vec ne mogu preko radova. Elem, kad su kod mene na faksu raspodeljivani bodovi, deljeni su tako da se svi sloze, a ne po tome koji su ispiti najtezi i za koje treba uloziti najvise vremena. Tako smo, na primer, imali Elektroniku koja je bila, na zalost, smehotresna, ali je nosila duplo vise bodova od najtezeg ispita na celim studijama.
Zasto, dekan je drzao elektroniku i bio u mogucnosti da si odredi br. bodova. Sta ispadne iz ovoga? Nista pametno, student koji polozi elektroniku i spremi je za 10ak dana pokupi vise bodova od studenta koji se odere tri meseca spremajuci terojisku termodinamiku, pa vi vidite ko je bolje proso kad dodje do sabiranja.

Koliko su bodovi dobri, ne znam. Ja mislim da nisu. Iskreno, meni je mnogo lakse bilo da polozim uslov, dobijem dobre ocene i idem dalje, sistem je bio posteniji. 50% na pismenom je prolaz, pa dalje prema skali, do 10ke. Usmeni, osim jednog izuzetka, su bili krajnje korektni...ne znam, mozda sam imao srece.

3. Pare

Ziv covek ne moze da natera fakultete da kazu na osnovu cega se odredjuju skolarine. Osim, vrlo cinicnih, izjava bivseg rektora i dekana kako je obrazovanje trziste i kako skolarina ima trzisnu vrednost, nista pametnije se nije culo. Ne postoje kriterijumi za odredjivanje skolarine, apsulutno ne postoje. Jako bi voleo da mi neko objasni kako je moguce da skolarina na Pravnom ili Filizofskom bude veca od skolarine na Fizici i Hemiji...nesto tu ne stima, mi imamo, kakve-takve, eksperimentalne vezbe, raubujemo neku opremu, kupujemo potrosan materijal...itd, jasno je svakom.

Sad, kako to leze na ledja studenata? Lepo, fakultet odredi skolarinu prema "popularnosti" sto je vrlo bezobrazno, a ne prema realnim troskovima koje ima po studentu. Kada se na sve to doda bezobrazluk naplacivanja potvrda, uverenja, prijave ispita i svih ostalih gluposti, dobiju se cifre od kojih vam se zavrti u glavi.

Zamalo da zaboravim, znate one budzetske studente? Po svakom studentu sleduju troskovi i odredjena kolicina novca koju bi drzava trebalo da prebaci fakultetu. Drzava, naravno, ne prebaci ni blizu dovoljno, a onda, posto se ne valja ljutiti na gazdu, ajde da naplatimo od studentata, a ne da se ganjamo sa drzavom za ono sto je duzna da plate, po kvotama koje je sama odredila.

Studiranje nije socijalna kategorija i nikad ne treba da udje u socijalnu kategoriju. Medjutim, treba da bude pristupacno dovoljnom velikom broju gradjana ove zemlje, ponavljam OVE zemlje. Zemlje sa prosecnom roditeljskom platom od 350eur. Zemlje koja ima fakultete kakve ima, predavanja su obavezna, tri minusa i cao-zdravo, dodji sledece godine. Rad tokom studija? Da, samo ne znam kad. Gledajuci u raspored mojih brucosa, tesko da bi neko stigo do posla. Na predavanju mora da bude, a na dva mesta, u isto vreme, tesko.

I jos nesto, da ne davim vise. Drzava Srbija, odnosno, njeni poreski obveznici finansiraju studiranje studenata iz BiH i CG bez ikakvog pametnog razloga. Roditelji te dece nisu platili porez Srbiji, te dve drzave su nezavisne i samostalne, a cini se meni da bas nismo toliko bogati...ni svoje ne mozemo da iskrpimo kako treba.
AlexDunja AlexDunja 22:59 17.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

ako je svuda 48, zasto je ovde 60, na drugima postoji mogucnost prebacivanja ispita za uslov, a da se ostane na budzetu, ovde ne,na drugim fakultetima 200, 300, studenata na jednoj godini, ove sve ukupno sa masterima 250!


zato što je predviđen manji broj na budžetu.

pa na umetničkim fakultetima je u naše vreme
bilo i po petoro na klasi,

sad oće njih sto budžet???
angie01 angie01 23:16 17.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi



zato što je predviđen manji broj na budžetu.

pa na umetničkim fakultetima je u naše vreme
bilo i po petoro na klasi,

sad oće njih sto budžet???


pa nije, upisano je toliko!

nije ni to tacno-ja sam sa takvog fakulteta!


a ovo poslednje pitanje se uklapa u tvoje ostalo proseravanje!

a, je l hoce njih dvesto, tristo, na svaku godinu ostalih fakulteta, sa povoljnijim uslovima upisa?


u zakonu stoji- jednaki uslovi i mogucnosti za studiranje za sve!

problem je u tome na sta idu sporne pare iz budzeta, a ne, da li treba skresati broj dobrih studenata sa skolarine, po ceni, koja njima nije dostupna!
angie01 angie01 23:24 17.10.2012

Re: .

de si bre bolid1,...ono oko merenja patke mi nekako najlogicnije!
AlexDunja AlexDunja 23:33 17.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi


a ovo poslednje pitanje se uklapa u tvoje ostalo proseravanje!

možeš i tako da razgovaraš, ali zaista ne znam gde želiš da stigneš?

studenti koji ispunjavaju obaveze
i polažu ispite nemaju problem.

pitaj studente. al ozbiljne.
i uglavnom dobijaju stipendije za masterse u evropi,
isto pitaj studente,
bolid1 bolid1 23:37 17.10.2012

Re: .

angie01
de si bre bolid1,...ono oko merenja patke mi nekako najlogicnije!


bolid je bio na odmoru i u pripremama je za emigraciju ...

ne bi se ni raspisao ovoliko da me ne pritiska tema...
bolid1 bolid1 23:43 17.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

AlexDunja

studenti koji ispunjavaju obaveze
i polažu ispite nemaju problem.


Eeee, ali to JESTE problem, kad sam ja kretao da studiram ('04) prica je imala dve varijante:

1. Poceo si na budzetu, daj uslov, ostajes na budzetu. Nisi dao uslov? OK, plati obnovu, rascisti ispite i idi dalje, na budzetu. Opet nisi dao uslov? OK, evo ti jos jedna obnova...opet nisi dao? Plati sam, pa radi sta oces.

2. Poceo si kao samofinansirajuci? OK. Rascisti godinu i prelazis na budzet.

Ovo je bio vrlo korektan sistem, sa tim sto je student koji je jednom obnovio godinu imao drasticno manje sanse za dom od onog koji nije. Ovaj sto obnovi dva puta moz' da gleda dom samo na slici.

Danas ti ispunjavanje predvidjenih obaveza ne garantuje nista, a to vrlo nije korektno.
AlexDunja AlexDunja 23:50 17.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi


Danas ti ispunjavanje predvidjenih obaveza ne garantuje nista, a to vrlo nije korektno.

i ja mislim, sada se boriš za mesto,
i ako možeš, a svi mogu samo ako hoćeju:))

idu i dalje, ima evropskih fondova i stipendija,
danas maldi mogu i da komuniciraju sami, i da odu sami
samo ako razumeju stvarnost, a razumeju, ja nemam dilemu:)

Ovo je bio vrlo korektan sistem, sa tim sto je student koji je jednom obnovio godinu imao drasticno manje sanse za dom od onog koji nije. Ovaj sto obnovi dva puta moz' da gleda dom samo na slici.


što bre da obnavljaš godinu, na jednosemestralnim ispitima?
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:53 17.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

Ovo je bio vrlo korektan sistem,


Ali i skup a drzava nema para.
ivana23 ivana23 00:00 18.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

što bre da obnavljaš godinu, na jednosemestralnim ispitima?

AD, moja cerka na cetvorogodisnjim studijama ima 72 ispita! To je u proseku 9 po semestru. Nije bas uvek tako lako.
AlexDunja AlexDunja 00:14 18.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

AD, moja cerka na cetvorogodisnjim studijama ima 72 ispita! To je u proseku 9 po semestru. Nije bas uvek tako lako.


pa znam, moji su imali i po 12
ivana23 ivana23 00:21 18.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

AlexDunja
AD, moja cerka na cetvorogodisnjim studijama ima 72 ispita! To je u proseku 9 po semestru. Nije bas uvek tako lako.


pa znam, moji su imali i po 12


Po semestru? Koliko ukupno, ako nije nezgodno sto pitam.
AlexDunja AlexDunja 00:29 18.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

Po semestru? Koliko ukupno, ako nije nezgodno sto pitam.

jeste, za ukupno ću ti odgovorim kad proverim sa njima, spavaju sada.

na it studijama je bilo tako mnogo,

na filološkom, što nam je jedini društveni, je bilo valjda najviše 8,
i to ću proveriti sutra
angie01 angie01 07:52 18.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi


možeš i tako da razgovaraš, ali zaista ne znam gde želiš da stigneš?

studenti koji ispunjavaju obaveze
i polažu ispite nemaju problem.

pitaj studente. al ozbiljne.
i uglavnom dobijaju stipendije za masterse u evropi,
isto pitaj studente,


ad- je si li procitala tekst?

je l citas novine ovih dana, gledas vesti?

naravno da se proseravas!

kako mislis pitaj ozbiljne studente- ovo su neozbiljni, a tvoji su ozbiljni!?

da li si shvatila da se ovde radi o dobrim studentima, koji su i vise nego izvrsili svoje obaveze??

je l ti kapiras uopste problematiku, - ona traje godinama, svaki put im se obce ispravljanje stvari,pa nista!

e, a ono za masterse u Evropi?

koliko ima tih studenata?

je l su samo oni ozbiljni?

angie01 angie01 07:59 18.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

ja mislim, sada se boriš za mesto,
i ako možeš, a svi mogu samo ako hoćeju:))

idu i dalje, ima evropskih fondova i stipendija,
danas maldi mogu i da komuniciraju sami, i da odu sami
samo ako razumeju stvarnost, a razumeju, ja nemam dilemu:)


o cemu ti pricas?

...ovo k'o buncanje!
AlexDunja AlexDunja 08:05 18.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

o cemu ti pricas?

...ovo k'o buncanje!


ok. odoh. toliko o razgovoru. i sledeće godine ćeš isto pisati.
i ti i filip.
Jukie Jukie 08:26 18.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

AlexDunja
Po semestru? Koliko ukupno, ako nije nezgodno sto pitam.jeste, za ukupno ću ti odgovorim kad proverim sa njima, spavaju sada.na it studijama je bilo tako mnogo,na filološkom, što nam je jedini društveni, je bilo valjda najviše 8,i to ću proveriti sutra

Mi smo imali ukupno 10-15 u oba semestra zajedno jer su bili dvosemestralni
dragan7557 dragan7557 08:58 18.10.2012

Re: Pokondiren dr. Laktaroš

Jukie
stefan.hauzer
obezvređivanja diploma za studente koji žele da se bave nastavničkim poslom

Pa kome će da predaju kada nema dovoljno đaka za sve nastavnike... ja kada sam bio na zameni u gimnaziji baš je bio otvoren konkurs za nastavnika likovnog i prijavilo se par stotina ljudi

Ma najvažnije je da ZAVRŠE POS'O, da mogu potvrdno da odgovore na pitanje jes' l' šta završio a što nema dece a neće ni biti to naravno nije bitna stvar!?

Osednutost diplomama je idiotizam a proističe i tzv specijalizovanosti koja od ljudi pravi nesposobne pokvarene frtalj-robote.

Na kraju će biti nemamo dece al' zato imamo nastavnike za decu!

ja kada sam bio na zameni u gimnaziji baš je bio otvoren konkurs za nastavnika likovnog i prijavilo se par stotina ljudi

Ovde bi trebalo da stoji za bilo šta drugo osim nastavnikovanja, potpuno nesposobnih "ljudi."

E sad ako to treba da podržava celo društvo onda alaf, nek bude!

Pa bre za predsednika države može da se javi ko hoće i ako ima dovoljno para da plati kampanju može i da bude izabran! Alo bre!?

Direktori Televizja(zapošljavaju po nekoliko hiljada ljudi) sa školom ili bez ikakve škole vedre i oblače sa laktaroškim "znanjem" a najveći broj najviših društveno-upravljačkih pozicija zauzimaju The Kadrovi, politikanti sa uspešno završenim Pokondirenim Laktaroškim obrazovanjem!

Muka bre da čoveka od ovih gluposti spopadne!

cerski
angie01 angie01 09:45 18.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

AlexDunja
o cemu ti pricas?...ovo k'o buncanje!ok. odoh. toliko o razgovoru. i sledeće godine ćeš isto pisati.i ti i filip.


o kakvom razgovoru ti pricas?

napamet i sa omalovazavanjem komentarises sa tezom- da su znali, da nisu obavili svoje obaveze, da je sve korektno, ( sto nije tacno), i jos im nudis da uzmu strane stipendije,...i da pitam studenete-one ozbiljne!:)))) kao svaka seljancica imas predrasusdu da su samo oni sa knjigom ozbiljni- pa ovde na blogu, su Mikele i Stjepan, koji su zavrsili ovakve fakultete, jedni od najobrazovanijih, najkulturnijih,...izvinjavam se ako sam nekog preskocila!


e, a ovaj kraj,...stvarno si smesna!

koliko si to ulizivackih pp trebala da napises pre nego si prestala da pises komentare na nivou spomenara!?

ja ti se, kao sto si primetila, ne obracam vec dugo, od kada sam provalila tvoje foliranje- jednom sam samo prekrsila to pravilo, kada si od najgoreg homofoba, najedamput pocela da se predstavljas kao branitelj gej prava, pa mi bilo gadno, s obzirom na konflikt u kome si na suprotnoj strani ucestvovala na drugom blogu- ili si moze biti napredovala?:))

sada sam odreagovala na tvoje komentare, samo zato sto dezavuises stvarnu problematiku, kao da tekst nisi ni procitala, ili nisi shvatila o cemu se radi, ali sa "autoritetom", ( as juzuel), nekog ko je eto, kao ekspert dosao da ispravi pogresnu interpretaciju!
angie01 angie01 09:52 18.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

Jukie

stefan.hauzerobezvređivanja diploma za studente koji žele da se bave nastavničkim poslom Pa kome će da predaju kada nema dovoljno đaka za sve nastavnike... ja kada sam bio na zameni u gimnaziji baš je bio otvoren konkurs za nastavnika likovnog i prijavilo se par stotina ljudi



a za druga radna meste se ne prijavljuju 300-500,...?

pa je l ne treba da studiraju,...ne kapiram?

ovi sa umetnickih fakulteta barem mogu da se bave svojom umetnoscu!
Jukie Jukie 10:19 18.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

angie01

konkurs za nastavnika likovnog i prijavilo se par stotina ljudi
a za druga radna meste se ne prijavljuju 300-500

Ne znam, za nas biologe je bilo po tridesetak, a nas ima ko kusih pasa, pa sve skačemo koliko nas ima
angie01 angie01 10:46 18.10.2012

Re: Pokondiren dr. Laktaroš


Ma najvažnije je da ZAVRŠE POS'O, da mogu potvrdno da odgovore na pitanje jes' l' šta završio a što nema dece a neće ni biti to naravno nije bitna stvar!?

Osednutost diplomama je idiotizam a proističe i tzv specijalizovanosti koja od ljudi pravi nesposobne pokvarene frtalj-robote.

Na kraju će biti nemamo dece al' zato imamo nastavnike za decu!


ne znam da l si upoznat, da je u Srbiji taj broj diplomiranih ne bas reprezentativan!

a ako hoces decu, a ti im prvo omoguci normalne uslove za zivot, skolovanje, posao,...najneodgovornije je samo praviti decu, a ne raditi na njihovoj buducnosti!

evo i ovo malo studenata flu, sto se svojim radom i talentom izborilo za neke mogucnosti, nisu podrzali oni kojima je to jedini posao, nego su ih pak zavrnuli!

isto tako, ne znam da l si upoznat, uci na ovakav fax nije jednostavno, velika je konkurancija, malo mesta, a konkurisu ljudi kojima talenat nalaze da imaju "obavezu" da ga realizuju, ako me razumes, njima je najmanje da masu diplomom-to je mahom veoma fini svet,...oni ne idu na molebane da bi krali patike iz izloga, niti bacaju kamenice na gej paradi, ne nose ni hladno ni ono drugo oruzje, ne sede po skupim kaficima, ne voze kola, nemaju najnovije modele telefona,....ono sve isto kako je ovde preplavilo, samo skroz suprotno!
bolid1 bolid1 10:49 18.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

AlexDunja

što bre da obnavljaš godinu, na jednosemestralnim ispitima?


Ihaaj, razloga koliko hoces, to sto je ispit jednosemestralan ne znaci da je lak, da ne kazem, kod mene su najtezi bili jednosemestralni. Ne zato sto su profe bile budale, mada, bilo i takvih, nego zato sto je zeznuto gradivo, a trazilo se da ga shvatis "u dubinu", a ne da izrecitujes.

Najbolji primer je bio profa iz Nuklearne, veliki Gospodin Ivan Anicin, nista on nije trazio izvodjenja, ali da bi znao da pricas sa njim za dobru ocenu morao si da preguslas sve dok ne bi shvatio sustinu, a to zna da potraje ponekad...

hoochie coochie man

Ali i skup a drzava nema para.


Mislis da ovaj sada nije? Jeste, samo su troskovi prevaljeni na studente sa parolom: "snadji se".

Kada se placala obnova, to je bila cifra koja je sluzila za kaznu, da se opametis. Danas se placa po prenetom bodu. Fakulteti su seli i odredili cenu boda, kako, ne znamo. Cifra koja treba da se plati je br. prenetih bodova X cena boda.

Cela ta prica sa bodovima je losa do koske, narocito u Srbiji, mada nisam cuo ni da su se Evropljani previse usrecili....ako nadjem postavicu clanak nekoliko rektora iz Nemacke koji su, pre koju godinu, bas pisali o tome, zasto ne valja? Jedan od razloga je sto smo mi ucili za ispit i jurili ocenu, ko je hteo, a sada svi jure bodove, a ocene...jbg, bolje sest i budzet nego deset i plati...

Ovo je novija prica, ako nadjem staru, postavicu...
dragan7557 dragan7557 11:53 18.10.2012

Re: Pokondiren dr. Laktaroš

angie01 11:46 18.10.2012
Re: Pokondiren dr. Laktaroš


Ma najvažnije je da ZAVRŠE POS'O, da mogu potvrdno da odgovore na pitanje jes' l' šta završio a što nema dece a neće ni biti to naravno nije bitna stvar!?

Osednutost diplomama je idiotizam a proističe i tzv specijalizovanosti koja od ljudi pravi nesposobne pokvarene frtalj-robote.

Na kraju će biti nemamo dece al' zato imamo nastavnike za decu!



ne znam da l si upoznat, da je u Srbiji taj broj diplomiranih ne bas reprezentativan!

Pa i ono što diplomira ode u inostranstvo trbuvom za kruvom. I šta je rezultat?

Nema ja ništa protiv studenata već protiv sistema diploma kojih i sam imam previše, a ni jednu jedinu nisam koristio u realnom životu da bih našao zaposlenje, jer u poslovima kojim sam se bavio nije važna diploma već perfektno poznavanje samog posla, inventivnost i rešenost da cilj bude postignut.

Kakva je bila svrha učenja na FLU predmeta "Odbrana i Zaštita" ili "Istorijski Marksizam" kakva je bila svrha "Više Partijske Škole" u Kumrovcu, kakva je svrha učiti na likovnom Statistiku ili neku drugu nesuvislost? Kakva je svrha završiti mašinski fakultet i preko kursa se prekvalifikovati u stečajnog majstora?

Diplome su nekada obezbeđivale društveni status po završetku studija. Ova praksa je napuštena u modernom svetu još dalekih sedamdesetih godina, pošto fakulteti više nisu isporučivali privredi za privredu potrebne opismenjene kadrove već nepismene idiote koje je u privredi trebalo učiti poslu za koji su na papiru bili stručno osposobljeni.

Motivacija ovakvih "kadrova" nije bilo učenje i znanje već društveni status koji je nosila Diploma a to je naročito bilo vidljivo u SFRJ i drugim real-socijalističkim Rajevima.

Kada je ovo spoznato, moderna društva su prešla na drugi način osposobljavanja potrebnih kadrova a odmah zatim je lansiran i moto "life long learning" koji je trebao a sada već jeste okosnica obrazovanja.

Znači jednokratna statična Diploma zamenjena je pre nekoliko decenija sa dinamičnim procesom doživotnog učenja, a što je bio veliki korak u razvoju modernih država. Da se to u Srbiji još nije primilo nije potrebno naglašavati.

Postignuti kvantum ljudskog znanja je već na početku prošlog veka bio ogroman. Tokom prošlog veka su spoznate i činjenice da je u pitanju proces dinamičkog karaktera i više nije moguće govoriti o znanju kao potrebnoj "količini" koja se usvaja na nekoj obrazovnoj ustanovi i rezultira Završavanjem u vidu doživotne Diplome.

Današnji čovek u normalnom svetu pre nego što pođe kod lekara konsultuje o svojim zdravstvenim problemima Dr Googla, pa sa docom priča istim jezikom uz spoznaju da Doc nije tajanstveni plemenski vrač koji eto nadaren svemoćnim duhovima može da ga izleči.

U vrlo kratkom vremenu će sve dosadašnje pretstave o diplomama, fakultetima i školama biti okrenute naglavačke a obrazovanje preći u nove okvire gde će klasično obrazovanje osnovna, srednja, fakultet biti jednostavno odbačeno.

Arhaični modeli koji se danas u školstvu primenjuju neće trajati dugo jer ne postoji razlog da se društvo izlaže nepotrebnim troškovima koje prouzrokuju sticanje bezvredne Diplome pa bile one Esnafske ili Fakultetske.
Esnafske još postoje u nekim državama (Nemačka) a fakultetske će kao i esnaffske biti još kratko u Modi a onda marš!

Prestaciono društvo u kome živimo zahteva konkretnu, na delu vidljivu prestaci-u, nivo znanja i veština adekvatan momentu izvođenja prestacije, a da u tom procesu fakultetska diploma od pre deset i više godina ne igra nikakvu ulogu je valjda jasno. Ili nije?

cerski
angie01 angie01 12:04 18.10.2012

Re: Pokondiren dr. Laktaroš

e, cerski, sta si sad ti tu sve pomesao-ono, maxi mix!

moglo bi se tu polemisati, al da je tema drugacija, sve ovo sto si rekao, nema ama bas ni jednu dodirnu tacku sa problemamom koji je izlozen, niti sa specificnim kadrom, ako tako mogu da kazem za buduce umetnike, o kojima se ovde radi!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:16 18.10.2012

jednom ko nijednom

i sledeće godine ćeš isto pisati.
i ti i filip.


nije problem u pisanju, nego u izostanku promena.

i sta znači to "i sledeće godine ćeš isto pisati"? da je ok ukazivati na neku nepravilnost samo jednom i nikad više? cudno viđenje borbe za pravdu. i neefikasno.





dragan7557 dragan7557 12:28 18.10.2012

Re: Pokondiren dr. Laktaroš

angie01
e, cerski, sta si sad ti tu sve pomesao-ono, maxi mix!

moglo bi se tu polemisati, al da je tema drugacija, sve ovo sto si rekao, nema ama bas ni jednu dodirnu tacku sa problemamom koji je izlozen, niti sa specificnim kadrom, ako tako mogu da kazem za buduce umetnike, o kojima se ovde radi!

Pa jebiga angie nisam ja kriv što je ovaj svet multi konektivan i sve zavisi od svega pa i ovi tvoji studenti.

Vremena se brzo menjaju i to je dobro. A što se tiče ovih "tvojih" za njih važi ono što napisah hteli oni/mi to ili ne deo smo globalnog procesa.

Uzgred ja to ne vidim kao problem već kao jedan u nizu nevažnih događaja.

cerski
angie01 angie01 12:44 18.10.2012

Re: Pokondiren dr. Laktaroš

Uzgred ja to ne vidim kao problem već kao jedan u nizu nevažnih događaja.


kako da ti kazem, dzaba si krecio!


njima je pak najvazniji!

ako ne mozes da pomognes, a i bas te briga, ne kapiram potrebu da se ukljucujes sa idejom da to kazes!
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:30 18.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

Mislis da ovaj sada nije? Jeste, samo su troskovi prevaljeni na studente sa parolom: "snadji se".


Da da, bas tako.
Kad sam rekao da je skup mislio sam skup po drzavu.
E sad vec dolazmo u zacaran krug, da li drzava treba da pristedi na necem drugom da bi vise para ostajalo za finansiranje veceg broja studenata ili ne.
Na prvi pogled to izgleda kao dobra ideja: vise obrazovanih-srecnije drustvo.

Medjutim, uzmimo da se to desi, drzava npr smanji penzije, plate cinovnicima, subvencije seljacima, sta god, te pare preusmeri u visoko obrazovanje cime veci broj ljudi dodje u poziciju da studira, vise ljudi diplomira...a onda se postavi pitanje, kud sa njima?

Privreda, jer je nerazvijena, ne moze to da apsorbuje, a ni budzet jer se iz njega izdvaja veliki deo za finansiranje sledecih generacija studenata?

Lepo zvuci prica o viskom udelu visokoobrazovanih ali kod nas je ocigledno i ovaj procenat previsok, jer je privreda na tom nivou da joj ni tih nekoliko procenata visokoobrazovanih nije potrebno.

Drzava mora, ma kako to nepopularno bilo, da odredi kvote koje ce finansirati i da samo onoliko koliko je odredila finansira, ne podlezuci nikakvim pritiscima tipa protest ili bilo kakvim.

Kriterijum po kom ce se odredjivati ko stice pravo na budzet mora biti sasvim jasan i logican. Ako bodovi nisu dobar kriterijum ok, neka se trazi neki drugi, ali neki mora postojati.

Sto se tice ovih zahteva da svi sa 60 bodova upisu je, po meni, nerealan.
Ako je odredjeno da se finansira recimo 40 ljudi, a onih sa 60 bodova ima vise od toga, pa onda je logicno da neko i sa 60 mora da otpadne.
Problem mogu da budu kriterijumi po kojima se odredjuje ko to sa 60 otpada, ali ne i cinjeica da postoje oni koji sa maksimalnim brojem bodova ne upadaju na budzet. To je sasvim u redu ako je takvih vise od odredjene kvote.
angie01 angie01 18:52 18.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

Drzava mora, ma kako to nepopularno bilo, da odredi kvote koje ce finansirati i da samo onoliko koliko je odredila finansira, ne podlezuci nikakvim pritiscima tipa protest ili bilo kakvim.


pa sta je drzava?

gradjani su oni koji je cine i uredjuju, ako nesto nije kako treba, onda se to menja!

drugo- nisu ugrozene ni penzije-one idu iz vec ukradenog pio fonda:))), ni nesto drugo, ovde je pitanje kako se raspodeljuje novac u resornom ministarstvu?

je l neko ministarstvo podnelo neki izvaestaj o tome?


u konkretnom slucaju se radi o tako malom broju studeneata, koji su otprilike poslednji mohikanci umetnicke akadaemije, jer sada sa pojavom privatnih fakulteta, svako ko hoce, moze da dobije diplomu- samo da plati- a ovo je put, da se sve prebaci na tu varijantu!


u zakonu lepo pise, da moze da se upise samo dozvoljeni broj studenata- koji je na flu ponavljam veoma mali i on se nije povecavao-ako je ministarstvo svuda propisalo kao kvotu od 48 ESPB, ovde je ta nerazumne maksimum/minimum od 60 vec postavljena kao pokusaj da se neko iskljuci sa budzeta, a sada ispada da ni to nije dovoljno- u zakonu takodje pise- isti uslovi za studiranje za sve!

ti ako mislis da deca ne treba da studiraju-ti svoju nemoj da saljes na studije, ko misli da treba da odu na strane stipendije- nek svoju decu salju na iste-ne kapiram tu opstrukciju dece koju pokusavaju da zavrnu!
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:13 18.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

pa sta je drzava?


U ovom slucaju su to oni koji rasporedjuju budzet.
U tom budzetu nema para i postavlja se pitanje kako tu crkavicu rasporediti, da li finansirati vise ili manje studenata. Lepo bi bilo ako moze vise ali moze li, i sta sa njima uraditi kad dipolomiraju?

Prica o poslednjim mohikancima, o malom broju, o neznatnom novcu, moze da dirne ali to bi bilo rusenje procedure, a bez procedure ne postoji sistem.
Ako bi se ti argumenti uvazili kao dovoljni za izuzetak od pravila, sutra bi se javio neko sa nekim drugim takodje dirljivim argumentima, o bolesti, o rastavljenim roditeljima, o nesreci u porodici, o ko zna cemu i trazio da bude izuzetak, i sistem bi se raspao.
Znam ja vrlo dobro da u ovoj drzavi ima mnogo, i previse, izuzetaka od podstavljenih pravila i previse nepostovanja procedure, ali da li je to razlog da i mi, kad je vec tako, trazimo jos krsenja pravila i jos nepostovanja procedure?
Sta ce nam onda biti argument da nekom drugom zamerimo na krsenju procedure i pravila?

ovde je ta nerazumne maksimum/minimum od 60 vec postavljena kao pokusaj da se neko iskljuci sa budzeta

Meni to zvuci logicno.
Neko je video da ce biti vise onih sa 48 bodova nego sto ima mesta u budzetu pa tako pokusao da napravi selekciju. Pokazalo se da je i to sito previse retko i da je propustilo vise ljudi nego sto ima para, i sad se mora traziti jos cesce koje ce prosejati i te sa 60 tako da ostanu samo najzasluzniji.
Da li ce to biti prosek, ovo ili ono, ne znam ali mora biti neki valjan kriterijum.


ti ako mislis da deca ne treba da studiraju-ti svoju nemoj da saljes na studije,

Ovo ti je bez veze.
Ne pricamo o svojoj deci vec o principima.
Ako ti je vazno moja deca studiraju, obe su na budzetu.
angie01 angie01 19:41 18.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

sve si dobronameran!

crkavica od budzeta kako ti kazes, rasporedjuju oni, koji tesko da barataju sa malim parama-pitanje je samo kako?

( prica koja kola gradom, je da je pola vlade zavrsilo megatrend, gde predaje i resorni ministar!)

to sto se pozivas na procedure-pa o tome se radi, ako su one postavljene, zasto ovde ne vaze?

niko nije hteo da gane ni tebe ni druge sa pricom o malom broju, vec da podvuce da se ne radi ni o kakvoj lovi za drzavu- taj budzt pune i roditelji te dece i ako su ona ispostovala pravila i trudila se- sto bi im pravo bilo uskraceno!? Neka podizu kvotu u rezu negde gde ima 200, 300 na jednoj godini, o tome se radi! ispada da neko, gde ima toliko mnogo na jednoj godini, treba da ispuni bonus od 48 bodova, a ovde ne mogu da ostanu na budzetu ni oni od 60, a jedva da ih ima 10 na godini,je l to principijelnost?

drago mi je za tvoju decu- ne kapiram onda pricu o nepotrebnosti studiranja, al necu dalje!

poslednji mohikanci u smislu paradigme,talentovane dece, koja su prosla gusto sito i stekla pravo da se usavrsavaju, u odnosu na privatno, lako i sumnjivo stecene diplome!

edit; htedoh reci, da su tvoju decu tako izradili i da su otpala sa budzeta, iako su ispunili uslove, koji su pri tome gori nego na drugim fakultetima, da li bi i onda ovako filozofirao, imao razumevanje , nalazio opravdanja i jos potvrdjivao da je to ok, kao sto to sada radis za tudju!?
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:32 18.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

htedoh reci, da su tvoju decu tako izradili i da su otpala sa budzeta, iako su ispunili uslove


Verovala ili ne, sve sto bi me u tom slucaju zanimalo je da li je kriterijum po kom su ona ispala a neka druga ne, logican i da li je postovan.
Ako bi neko dete proslo zato sto je neciji sin ili kcerka, ili zbog nekog slicnog razlog,a naravno da bi mi smetalo.
Ako to ne bi bio slucaj, ako bi drugi studenti po nekom razumnom kriterijumu bili u prednosti nad mojoj decom, bilo bi mi zao, naravno, ali im nikada ne bih savetovao da protestom pokusaju da se domognu statusa.

O protestu na FLU slusam vec nekoliko dana (na radiju, dvestadvojci, je ponovo krenuo Index 202) i jos nisam cuo da je neka procedura prekrsena, da je na budzetu neko ko ima losije parametre od nekog ko nije upao na budzet. Tamo se uglavnom pominje uslov od 60 bodova i to da ima onih koji su taj uslov ispunili ali nisu upali na budzet.

Medjutim, niko ne pominje da to jeste potreban, ali ocigledno je da nije dovoljan uslov, da treba jos nesto osim tih 60 bodova ostvariti da bi se dospelo u grupu onih najboljih koji ce studirati o trosku drzave.

Ja uopste ne pricam o tome da studiranje nije potrebno vec o tome da drzava mora da usaglasi broj onih kojima placa skolovanje sa makar pribliznim brojem ljudi koji ce u nekoj skorijoj buducnosti moci da nadju posao.
Cemu toliki strucnjaci iz oblasti slikarstva kad na jedno mesto nastavnika konkurise 100 kandidata? Sto bi drzava davala pare kojih nema da napravi takve strucnjake, i jos da na pritisak studenata povecava taj broj?
Da bi ispunila zelje onima koji vole slikarstvo i koji bi da budu akademski slikari? Fino, ali sta cemo sa zeljama ostalih, mora li drzava da ispunjava zelje svih gradjana?

Sta ce se desiti ako svrseni studenti sutra izvrse pritisak na drzavu da ih zaposli?
Hoces li i tad biti na njihovoj strani? Ako da, gde da ih zaposli, odakle da ih placa? Iz budzeta? Kome da se uzme da bi se njima dalo? Ko da puni taj budzet?
Ako nadjes resenje za svrsene studente FLU onda treba da nadjes takvo i za ekonomiste, pravnike, arhitekte, agronome, veterinare....hoce li svi na budzet?

angie01 angie01 20:55 18.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

ovo sto si sada napisao te potpuno diskvalifikuje kao nekog ko je razumeo sta se desvaa, a jos vise da razume problematiku uopste!

ne mogu vise da ponavljam i kapiram da malo furas onu zlonamernu demagogiju, tako rasprostranjenu, a malo furas onaj seljacku fazon, kao tvoja drugarica ad- pih slikari, sta ce nam oni, to nije ozbiljan fax i tajrad!

...samo cu ovaj deo-ne ispunjava tu niko nikakve zelje-postoji propisan broj na svakoj grupi-ekstremno mali i oni se kroz rigorozni prijemni upisu i sve ostalo sam vec rekla- pri tome, ovi ljudi su buduci umetnici-ali ti to ionako ne razumes!
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:12 18.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

Sad bi malo tako ? :)
Ne razumem se u umetnost, seljak, drugarica, i tako to....

Sad bih ja valjda trebao da se naljutim, uvredim ..rekla mi angie da sam seljak jebote
Mislim kazi ako ti to odgovara, ucinicu ti.

Ne razumes se ti u ovo o cemu pricas, a prica ti se, pa sve i kad ti se crta.
Ne ide tebi ozbiljan razgovor od ruke, kapacitet valjda, bezis od njega a gde bi nego u pokusaje vredjanja.
Bas mi licis na one moje seljanke (veruj mi, znam im mentalitet, iste ste).



nikvet pn nikvet pn 17:48 19.10.2012

Re: ocene, prosek, bodovi

hoochie coochie man


mora li drzava da ispunjava zelje svih gradjana?

Sta ce se desiti ako svrseni studenti sutra izvrse pritisak na drzavu da ih zaposli?
Hoces li i tad biti na njihovoj strani? Ako da, gde da ih zaposli, odakle da ih placa? Iz budzeta? Kome da se uzme da bi se njima dalo? Ko da puni taj budzet?
Ako nadjes resenje za svrsene studente FLU onda treba da nadjes takvo i za ekonomiste, pravnike, arhitekte, agronome, veterinare....hoce li svi na budzet?


Baš tako.

Talentovan tip odmalena portretisao po moru. Upisao FLU glatko, prvu godinu očistio u junu. Zamislio se i došao do zaključka - ovde leba nema. Nije štrajkovao nego se ispisao i upisao veterinu. Diplomirao. Eno ga vlasnik privatne ambulante samo štrika. Ne smeta mu da i dalje slika, da napravi izložbu pa i da proda pokoju.

Ni od koga ništa nije iskukao.
angie01 angie01 20:06 19.10.2012

nije strajkovao nego se ispisao i upisao

veterinu






..dobio si ovacije, pajtonovski komentar!
bolid1 bolid1 12:30 20.10.2012

Re: nije strajkovao nego se ispisao i upisao

angie01

..dobio si ovacije, pajtonovski komentar!


He always wanted to be a lumberjack?
alselone alselone 08:47 18.10.2012

Znanje jeste roba

Zao mi studentarije sto je izmanipulisana.
angie01 angie01 09:55 18.10.2012

Re: Znanje jeste roba

alselone
Zao mi studentarije sto je izmanipulisana.


pa, ovo bi bila najkraca definicija situacije!
kukusigameni kukusigameni 09:58 18.10.2012

Re: Znanje jeste roba

Ja o ovome ne znam ništa ali sam siguran da su studenti u pravu.
Bogte, ja ko Drug Tito.
angie01 angie01 10:02 18.10.2012

Re: Znanje jeste roba

kukusigameni
Ja o ovome ne znam ništa ali sam siguran da su studenti u pravu.


posteno!

ja kao kostunica!...pu, pu,..
ivana23 ivana23 18:27 18.10.2012

***

UPRAVO!!!

Thousands of students are marching from Atocha Square to Sol Square in Madrid to protest against austerity and education cuts. The government has cut billions of euro from educational sector expenses.
This the last part of a three-day strike was organised by the CEAPA, the Spanish Confederation of Parents and Pupils Associations and it is the first strike in the history of the CEAPA.


Spain Protest: Live <<< link
eli.lacrosse eli.lacrosse 20:51 18.10.2012

Odgovori

Pa tako ispada da studenti koji imaju sve sestice i polozili su sve ispite imaju potrebnih 60 ESPB, dok oni sa izrazito visokim prosekom i prenosenjem jednog teoretskog predmeta nemaju!

Jednaki broj bodova nosi teska i neophodna istorija umetnosti i recimo, jezik, koji je na ovom fakultetu svakako sporedan predmet!

Da probam da odgovorim, ako to već neko pre mene nije učinio (ako jeste – izvinjavam se).

Bodovi se dobijaju za položen ispit, a na osnovu opterećenja izraženog u satima rada. Dakle, dobio šesticu ili desetku, studentu dat ispit nosi jednak broj bodova. A to što isto bodova nose predmeti koji su "teški i neophodni" kao i oni koji su "sporedni" znači samo da se slušaju podjednak broj časova. Ove stvari koje ti smatraš nelogičnima, postaju sasvim ok kada se kao sledeći kriterijum, nakon broja bodova, uvede prosečna ocena.

EDIT
Jedan od razloga je sto smo mi ucili za ispit i jurili ocenu, ko je hteo, a sada svi jure bodove, a ocene...jbg, bolje sest i budzet nego deset i plati...

Ne, nije tako. Sistem bodova samo destimuliše odlaganje polaganja ispita. Dok se ispiti daju redovno (a to zaista jeste umnogome olakšano) desetka je bolja od šestice onoliko koliko je to uvek i bila.
angie01 angie01 21:20 18.10.2012

Re: Odgovori

Bodovi se dobijaju za položen ispit, a na osnovu opterećenja izraženog u satima rada.


da i?

to znaci da neko ko ima sve desetke i najveci je talenat, a nije polozio neki sporedni predmet- jer jedino tako moze da dobije, jedino ovde propisanih 60 bodova-otpada, a neko sa losim prosekom, a polozenim svim ispitima-ispunjava uslov- jedino ovde tako propisan!


eli.lacrosse eli.lacrosse 21:27 18.10.2012

Re: Odgovori

neki sporedni predmet

Sporedni predmeti ne postoje.

najveci je talenat

Talenat nije nešto što se ocenjuje. Niti se može ocenjivati.

a nije polozio neki sporedni predmet

Ako zanemarimo ovo "sporedni", a zašto nije? Svi predmeti su predviđeni programom, što bi trebalo da znači i da su potrebni. A studenti su o tome obavešteni na početku akademske godine (a oni koji malo više razmišljaju mogu se o tome obavestiti i tokom srednje škole, dok donose odluku o tome šta će studirati). To što je nekog "najvećeg talenta" mrzelo da ide na časove engleskog je samo problem tog "najvećeg talenta".
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:39 18.10.2012

Re: Odgovori

o znaci da neko ko ima sve desetke i najveci je talenat, a nije polozio neki sporedni predmet- jer jedino tako moze da dobije, jedino ovde propisanih 60 bodova-otpada, a neko sa losim prosekom, a polozenim svim ispitima-ispunjava uslov- jedino ovde tako propisan!


Ja sam sad siguran da ti stvarno ne razumes nista.

Pa naravno da je bas tako kako si napisala.
Kriterijum je 60 bodova, imas li ih ili nemas?
Ako nemas otpadas vec na tom nivou.
Nema price o talentima, o sporednim ispitima, o prosecima....nemas 60 bodova - cao, zdravo, dovidjenja, pozdravi kuci...

Vi koji imate tih 60 bodova ste prosli ovo sito, ali posto vas je i dalje previse hajmo i vas da proresetamo...kod vas je kriterijum prosek...35 sa najvecim prosekom napred, ostali stoj.

Tesko za razmmevanje?
Ako jeste zabrini se.
angie01 angie01 21:44 18.10.2012

Re: Odgovori

kako da ti kazem, na svakom faksu imas predmete koji nose profesiju i one koji su dodatni deo programa, jer se smatraju korisnim!

nije rec o nije isao na casove, nego nije polozio, jer se trudio za ove ostale-recimo,...i ima pravo da prenese taj ispit-ne vidim u cemu je problem?

ako to moze na ostalim fakultetima i da se ispune uslovi za bodovanje, zasto je to ovde drugacije?


ovo nije pitenje, jer kapiram da razumes!:)
eli.lacrosse eli.lacrosse 21:54 18.10.2012

Re: Odgovori

i ima pravo da prenese taj ispit-ne vidim u cemu je problem?

Ima pravo. Ali ima i fakultet pravo da mu naplati školovanje, pošto država neće baš sve da plati.

ako to moze na ostalim fakultetima i da se ispune uslovi za bodovanje, zasto je to ovde drugacije?

Student je i bez jednog položenog ispita ima uslove za bodovanje, samo što, ako taj ispit nosi recimo 2 boda, taj student će ostvariti 58. Sa time ima uslov da bude na budžetu, ali ako je ispred njega na listi onoliko studenata koliko ima budžetskih mesta, on neće biti na budžetu.

Da probam još malo da pojasnim – 5. sprinter sa Jamajke bi, da je rođen u bilo kojoj drugoj državi bio deo olimpijskog tima, ali pošto je sa Jamajke – ne može. E, isto tako, prvi "ispod crte" sa FLU bi, sa brojem bodova koje ima i sa prosekom koji ima, verovatno bio na budžetu na bilo kom drugom fakultetu, ali nije na bilo kom drugom fakultetu nego na FLU
angie01 angie01 22:10 18.10.2012

Re: Odgovori

ti sad meni objasnjavas kako jeste-a to nije dobro,jer broj studenata na budzetu treba da je predvidiv, kao i koliko osvojenih poena to omogucava!

i naravno, ako zakon kaze da uslovi za studiranje treba da su jednaki za sve-onda valjda i flu, kao deo bu, treba da ima iste uslove-da je sve kako treba, studenti se ne bi bunili!
eli.lacrosse eli.lacrosse 22:22 18.10.2012

Re: Odgovori

ti sad meni objasnjavas kako jeste-a to nije dobro,jer broj studenata na budzetu treba da je predvidiv, kao i koliko osvojenih poena to omogucava!

To što pišeš je nemoguće. Odnosno, broj studenata na budžetu je jasno određen, ali broj bodova ne može nikako biti. To bi bilo kao da neko kaže, da se vratim na poređenje sa sprinterima, da vreme od 9,88 sekundi garantuje olimpijsku medalju. I onda Rajan Bejli, petoplasirani, otpočne štrajk jer medalju nije dobio. Naravno da niko normalan ne može bilo šta bilo kome da garantuje (osim nekome ko ima 60 bodova i prosek 10). Lista se pravi na osnovu studentima poznatih kriterijuma, i prvih onoliko koliko je budžetskih mesta bude na budžetu.

i naravno, ako zakon kaze da uslovi za studiranje treba da su jednaki za sve-onda valjda i flu, kao deo bu, treba da ima iste uslove-

Prvo, FLU nije fakultet BU, već Univerziteta umetnosti. A uslovi su isti za sve, jer su kriterijumi isti, a studenti se rangiraju u okviru fakulteta, to je valjda jasno. Da ponovim – lista se pravi na osnovu studentima poznatih kriterijuma, i prvih onoliko koliko je budžetskih mesta bude na budžetu. To što je, recimo, 10. na listi prošle godine imao, recimo, 58 bodova i prosek od 8,80, ne garantuje onome ko je ove godine ostvario 58 bodova i prosek od 8,80 da će takođe biti 10. na listi. To je jasno, zar ne?

da je sve kako treba, studenti se ne bi bunili

Ja se ne sećam da je kod nas ikada sve bilo kako treba.

bolid1 bolid1 23:21 18.10.2012

Re: Odgovori

eli.lacrosse

Ne, nije tako. Sistem bodova samo destimuliše odlaganje polaganja ispita. Dok se ispiti daju redovno (a to zaista jeste umnogome olakšano) desetka je bolja od šestice onoliko koliko je to uvek i bila.


Hmmm, ajd da vidmo...EPSB je uvedem, izmedju ostalog, da bi se olaksala razmena studenata i da bi se saobrazili studijski programi u Evropi...FAIL!!! Zasto, eto i dan danas, posle toliko godina guranja nemoguceg probaj da ti priznaju nesto, tek tako, ja skupio toliko bodova...vazi, ajde da mi uporedimo programe, pa da vidimo, sta si dao, sta nisi i sta moras da dodas/oduzmes.

Svaka zemlja ima svoje specificnosti i svoje metode rada, uce se razlicite stvari, prate se razlicite skole, forsiraju razlicita polja, daje razlicita literatura...jbg, to nije isto i nikad nece biti isto. Na kraju, kad student ide na master ili PhD, jeste isto, kao sto je i bilo...ocu reci ili se diploma iz te zemlje priznaje, ili se ne priznaje. Kraj price.

Nekada je postoja uslov (to svi znamo), na Fizici je bilo, ja mislim, 70% predmeta iz tekuce godine + ociscena prethodna. De ces boljeg stimulansa...imam 12 ispita na trecoj godini iz druge sam preneo 1 ili 2 i hocu na cetvrtu...eto ti stimulans.

eli.lacrosse eli.lacrosse 23:27 18.10.2012

Re: Odgovori

da bi se olaksala razmena studenata i da bi se saobrazili studijski programi u Evropi...FAIL!!!

Ne prođe godina a da neko od mojih studenata studije ne nastavi izvan Srbije.

Nekada je postoja uslov (to svi znamo), na Fizici je bilo, ja mislim, 70% predmeta iz tekuce godine + ociscena prethodna. De ces boljeg stimulansa...imam 12 ispita na trecoj godini iz druge sam preneo 1 ili 2 i hocu na cetvrtu...eto ti stimulans.

A ako neću na IV, mogu desetak godina da budem III, da živim u domu, hranim se u menzi, a da na fakultetu nemam nikave dodatne troškove… Je l' tako bilo?
bolid1 bolid1 00:17 19.10.2012

Re: Odgovori


Ne prođe godina a da neko od mojih studenata studije ne nastavi izvan Srbije.


Upravo, ne prodje ni kod mene i treba da nastavljaju...ja nastavljam.

Prica je druga: kada nastavljaju, nastavljaju na master/phd, zavisi kako ko i kako gde...ti imas diplomu, pokazes je, oni je priznaju i ulazis u konkurenciju. Ne priznaju je zbog bodova nego je priznaju kao sto su i nekad priznavali za magistarske studije ili doktorske, kreces novi krug.

Evo, doktore, moj slucaj : poceo sam PhD ovde i paralelno trazio napolju, 90% konkursa je zahtevalo da imam zadovoljene uslove za upis na PhD u maticnoj zemlji. Kad sam primljen, odneo sam ljudima Diplomu, pogledali je i rekli: da, mi to priznajemo kao uslov za PhD, welcome aboard. Ocu reci, akcenat je bio na onome sto sam radio i sto radim i koliko su oni zadovoljni sa tim, a ne na bodovima i ostalim glupostima.

Razmene od godinu dana tokom studija, bilo kojih (osim PhD i joint master programa, ali debelo sirim temu), ne prodju bez dogovaranja sta ces ti da slusas i sta ce ti se od toga priznati na maticnom fakultetu (Learning agreement), a nikad ne moze sve ili jako retko moze i cesto se desava da mora da se dopolaze nesto. Ne samo u Srbiji, vec i drugde po zapadu, jednostavno, mi imamo nas program, vi vas. Sto se poklapa moze, sto se ne poklapa, sazaljevam slucaj.



A ako neću na IV, mogu desetak godina da budem III, da živim u domu, hranim se u menzi, a da na fakultetu nemam nikave dodatne troškove… Je l' tako bilo?


'bome, jok, to sam pisao gore. Kad sam ja upisao, imao si pravo na dva zuta kartona i posle cao. Zuti kartoni (obnova godine) su se racunali kao negativni bodovi pri rangiranju za sve stundetske beneficije (dom, menza, krediti, stipendije...sta god) i to su bili solidno negativni bodovi. Fizika je mali faks i shodno tome, dobije manji broj mesta u domu, veruj mi, ko je obnovio jednom, cimao se solidno dal' ce ili nece da dobije dom.

Kad i u drugoj obnovi zahebes stvar, prelazis na samofinansiranje i slikaj se domom, menzom, povlasticom+skolarina.

OK, mana sistema je, a sta ako zamrzne godinu? Tu ne znam sta se desava, ali svaki sistem na taj nacin mozes da izmajmunises.

Uostalom, ajde ovako, kada smo postali toliko siromasni da ne dozvoljavamo pravo na gresku...jbt, sjebu se ljudi zbog koje cega, puknu, iskuliraju...jel' treba da ih kaznimo time sto cemo im odrati kozu sa ledja. Gore sam pisao, ne mislim da je studiranje socijalna kategorija, ali, isto tako, ne mislim da je biznis u kome se sve vrti oko love...
eli.lacrosse eli.lacrosse 00:24 19.10.2012

Re: Odgovori

Slažemo se, uglavnom. Istina ima i dosta studenata koji idu usred osnovnih studija. Jeste, ima toga "sta ces ti da slusas i sta ce ti se od toga priznati na maticnom fakultetu", ali moramo biti svesni gde živimo, šta studentima nudimo (a to često, i uz sve znanje, rad i trud, nije mnogo), i zaista je besmisleno u takvim slučajevima ne biti blagonaklon prema studentu.

E, sad, dugo smo postajali siromašni, pa smo konačno došli i do nivoa na kome greške jesu preskupe. Ni meni se to ne sviđa, ali tako je. Ali je činjenica i da je prikupljanjem poena (ne bodova, poena) na predispitnim obavezama, kolokvijumima, seminarskim radovima… veoma olakšano da se greške ne prave.
bolid1 bolid1 01:00 19.10.2012

Re: Odgovori


Slažemo se, uglavnom


Ajd, konacno.


i zaista je besmisleno u takvim slučajevima ne biti blagonaklon prema studentu.


Cek, ovo nisam skontao, gore pomenuti Learning Agreement je obavezan, pa je obavezan i ovde i napolju. Jedino ako mislis na to da "mi" ne bi trebali da zatezemo oko toga...tu se mogu sloziti...opet, do nekle.


E, sad, dugo smo postajali siromašni, pa smo konačno došli i do nivoa na kome greške jesu preskupe. Ni meni se to ne sviđa, ali tako je.


Jesmo? Jbt, tolike zilijarde se rasipaju kroz rupe u ovoj zemlji, drpa ko stigne i kako stigne...nek je pola onih cifara iz zadnjeg Insajdera na mestu, pa aman...


Ali je činjenica i da je prikupljanjem poena (ne bodova, poena) na predispitnim obavezama, kolokvijumima, seminarskim radovima… veoma olakšano da se greške ne prave.


Duzan sam sutra za ovo zadnje, I need my beauty sleep za cas sutra. :)
eli.lacrosse eli.lacrosse 08:06 19.10.2012

Re: Odgovori

nek je pola onih cifara iz zadnjeg Insajdera na mestu, pa aman...

E, nek je.

Cek, ovo nisam skontao, gore pomenuti Learning Agreement je obavezan, pa je obavezan i ovde i napolju. Jedino ako mislis na to da "mi" ne bi trebali da zatezemo oko toga...tu se mogu sloziti...opet, do nekle.

Upravo tako, al' da li misliš da se svi slažu oko toga? Vidiš li u okruženju one koji "zatežu"? Ja vidim.
bolid1 bolid1 14:35 19.10.2012

Re: Odgovori


Ali je činjenica i da je prikupljanjem poena (ne bodova, poena) na predispitnim obavezama, kolokvijumima, seminarskim radovima… veoma olakšano da se greške ne prave.


Evo me...

Elem, poeni...da, cuveni poeni. Posledica poena je da se uci kampanjski i plitko, od kolokvijuma, do kolokvijuma...od, testa, do testa. To sto se za par dana sabije u glavu za kolokvijum, pisi propalo...stari nacin je bio posteniji, sve extra aktivnosti su vrednovane pozitivno, ali, bez obzira, na pismeni se moralo izaci i imati >50%. Isto tako, na usmenom, nije bilo sanse da se prodje ako se ne zna makar nesto od sva tri pitanja. Jeste, bilo je zajebanije, ali je bilo i korisnije po sve, razlike izmedju ocena su bile detalji jer su svi imali visok prag da predju u startu, pa onda, ko je koliko iso u detalje i ko je koliko peglao te detalje. Ti detalji su, po meni, ono sto treba da se ocenjuje, detalji u smislu ko je koliko razumeo problem i kako mu pristupa...vidi, bar kod mene, svaka budala moze da nauci da izvede, to nije sporno, ali da ukapira i obrazlozi to sto je izveo na usmenom...e, na tome se zaradjuje ocena.


eli.lacrosse eli.lacrosse 15:49 19.10.2012

Re: Odgovori

Posledica poena je da se uci kampanjski i plitko, […] stari nacin je bio posteniji

Onih koji su sve učili kampanjski uvek je bilo i uvek će biti. A gotovo svako je ponešto učio tako. S druge strane, ovaj sistem ne onemogućava one koji žele da uče "duboko". Istina, možda je "stari način" i bio pošteniji. Da li je bio bolji? Možda i to. Ono što ja govorim ovde je da je "prikupljanjem poena" olakšano položiti, samo preći prag, ne napraviti grešku koja može da košta previše.
eli.lacrosse eli.lacrosse 21:05 18.10.2012

I još nešto…

Tim brojem od 48 bodova se užasno manipuliše. Minimum da bi se moglo biti na budžetu jeste 48, ali to ne garantuje ulazak na budžet. Teza "treba 48, a ja imam 60, i opet nisam na budžetu" ne stoji. Da probam da ilustrujem – recimo da postoji 50 budžetskih mesta i 60 kandidata, i svi imaju po 60 bodova. To ne znači da je broj budžetskih mesta povećan na 60. On ostaje isti, a prvih 50 kandidata na listi postaju studenti finansirani od strane države. To što i 51. ima maksimalan broj bodova ne znači ništa ako je 50 kandidata boljih od njega po ostalim kriterijumima. A kriterijumi su obično sledeći – broj bodova, prosečna ocena, ostale aktivnosti u vezi sa studijama.

P. S. Draga Endži, nadam se da moje javljanje doživljavaš kao konstruktivno i neuvredljivo.
angie01 angie01 21:36 18.10.2012

Re: I još nešto…



P. S. Draga Endži, nadam se da moje javljanje doživljavaš kao konstruktivno i neuvredljivo.



dragi eli, dapace, ajm veri dilajtit, iako si uvek predvidljiv u "intonaciji"!

za sve sto si ovde apsolvirao, vec sam vise puta objasnila sta i kako, pa mi je bez veze da stalno ponavljam!

mozda samo- da u zakonu stoji, da prilikom upisa u prvu godinu, treba voditi racuna o ovom problemu za upisu u narednu-znaci da situacija bude predvidiva!

naci ako upse 50 da bude jasno, da svih pedeset moze da ispuni uslove-jer zato su se valjda i upisali, a ne da postoji mogucnost u prvoj, a vec u sledecoj ne!

smanjivanjem tog broja u svaku narednu godinu, pokazuje nameru da studenti sami placaju-sada kada su vec zagrizli-mozda se ne bi ni odlucili na studije, da su znali da ce se promeniti situacija, jer nemaju para!

a to kako si ti objasnio-evo ti samo odgovor dekana-'naci, ove godine pred upis im je receno, samo toliko moze!
eli.lacrosse eli.lacrosse 21:57 18.10.2012

Re: I još nešto…

smanjivanjem tog broja u svaku narednu godinu

Koliko ja znam (a prilično znam) taj broj se povećava.

evo ti samo odgovor dekana-'naci, ove godine pred upis im je receno, samo toliko moze!

Ni jedan dekan ne određuje broj studenata koji će država da finansira.

dragi eli, dapace, ajm veri dilajtit, iako si uvek predvidljiv u "intonaciji"!

Hvala. Ne samo u "intonaciji", ja sam u gotovo svemu vrlo predvidljiv.
angie01 angie01 22:02 18.10.2012

Re: I još nešto…


Ni jedan dekan ne određuje broj studenata koji će država da finansira.


pa da, al zakon kaze da ta matematika mora da postoji pre upisa u prvu, a ne da varira-objasnila sam ti gore!
eli.lacrosse eli.lacrosse 22:05 18.10.2012

Re: I još nešto…

a ne da varira

Varira u korist studenata, povećava se svake godine.
angie01 angie01 22:17 18.10.2012

Re: I još nešto…

eli.lacrosse
a ne da variraVarira u korist studenata, povećava se svake godine.


kako to mislis?

ako je upisano recimo 10 na budzetu i 10 samofinansirajucih u prvu godinu, znaci da je prdvidiv broj za upis u drugu 20-ako svi ispune uslove!


evo, ova deca su nesto uspela da urade!<ovo je linak!
eli.lacrosse eli.lacrosse 22:26 18.10.2012

Re: I još nešto…

kako to mislis?

ako je upisano recimo 10 na budzetu i 10 samofinansirajucih u prvu godinu, znaci da je prdvidiv broj za upis u drugu 20-ako svi ispune uslove!


Ne. Sada pišem po sećanju, neka me neko ispravi ako grešim, ali mislim da se broj povećava za 20%. Dakle, ako je na I godini bilo 10 na budžetu i 10 samofinansirajućih, i svi su ostvarili uslov za upis II godine, biće ih 12 na budžetu i 8 samofinansirajućih. A tih 12 će biti određeno na osnovu liste koja nema nikakve veze sa njihovim statusom na I godini, već se formira na osnovu rezultata rada na I godini. Dakle, neko ko je bio na budžetu (čak i prvi na prijemnom) može da postane samofinansirajući ako je od njega bolje dvanaestoro studenata.
angie01 angie01 22:45 18.10.2012

Re: I još nešto…

eli, ti sve vreme objasnjavas kako ministarstvo i dekanat "odradjuju" zakon, a to je upravo ono sto nije korektno!

jeste, ministar je dekanu rekao da moze samo 20 posto ove godne, a pre upisa, a u zakon kaze da upravo taj broj mora da se zna prilikom upisa na prvu-onako kako sam ti ja objasnila!

ono sa sprinterom i olimpijskom medaljom je neadekvatno- jer je to takmicenje gde pobedjuje bolji sa nepoznatim rezultatom i ishodom, a upis na fakultet treba da ima okvir koji studenti znaju i koji se uklapa u zakon-ovde je ispalo da se razlicito postavljaju od ministarstva odluceni kriterijumi, koji se naknadno i tumace po potrebi!

volim sto se javio veci broj cuvara budzeta, jedni, cija deca isti koriste po povoljnijim uslovima i drugi, koji imaju razumevanje za "nemanje" para, bez da je iko ikada pokazao kako i gde se taj novac trosi!


da su ova deca u pravu, potvrdjuje i veci broj profesora, a i ljudi iz ministrastva, ali naravno da bez onih koji odlucuju, ovi ne mogu nista!
eli.lacrosse eli.lacrosse 22:59 18.10.2012

Re: I još nešto…

eli, ti sve vreme objasnjavas kako ministarstvo i dekanat "odradjuju" zakon, a to je upravo ono sto nije korektno!

To nikada nisam rekao.

taj broj mora da se zna prilikom upisa na prvu

Pa i zna se.

ono sa sprinterom i olimpijskom medaljom je neadekvatno- jer je to takmicenje gde pobedjuje bolji sa nepoznatim rezultatom i ishodom, a upis na fakultet treba da ima okvir koji studenti znaju i koji se uklapa u zakon-ovde je ispalo da se razlicito postavljaju od ministarstva odluceni kriterijumi, koji se naknadno i tumace po potrebi!

Adekvatno je jer se i ovde zna okvir – broj budžetskih mesta za I godinu + 20%. A budžetska mesta osvajaju najbolji po unapred određenim kriterijumima, a sa nepoznatim brojem bodova i nepoznatim prosekom, iz istog razloga iz kojeg je nepoznato vreme koje je dovoljno za olimpijsku medalju – niko ne zna kako će koja generacija "trčati", odnosno raditi i učiti.

Još jednostavnije – ishod trke je poznat u smislu da trojica prvoplasiranih dobijaju medalje. A kada se o upisu i budžetskim mestima radi – ako je 10 budžetskih upisano na I godinu, na drugu će biti upisano 12, i to najboljih, po unapred određenim kriterijumima.
angie01 angie01 23:26 18.10.2012

Re: I još nešto…

okvir je 20, ako se upise 10+10, sa uslovom od 48 i dva prenesena predmeta,

ovde je ispalo, 10 + 2( receno pre nedavnog upisa), 60 bodova, bez prenesenih predmeta! pa od onih koji su dobacili-prvih dvanaest! prosek je usao u igru zbog istih potreba!

kao i obicano kada pricam sa tobom, kao da vodimo neki paralelni razgovor, jer da, ti objasnjavas kako to sada funkcionise, a ja ti kazem da to nije trka ko je bolji, nego ko ispuni uslove, koji su u slucaju flu drugaciji, nego na ostalim fakultetima finansirani iz istog budzeta,a na stetu studenata!
eli.lacrosse eli.lacrosse 23:32 18.10.2012

Re: I još nešto…

nije trka ko je bolji, nego ko ispuni uslove

Nisi u pravu. Upravo je "ko je bolji" a ne "ko ispuni uslove". Svi ispunjavaju uslove, ali nema toliko mesta.

Okvir je već godinama broj budžetskih mesta na I godini + 20%. Nikada okvir nije bio svi koji ispune uslov.

koji su u slucaju flu drugaciji, nego na ostalim fakultetima finansirani iz istog budzeta,a na stetu studenata!

Nisu drugačiji, isti su – broj budžetskih mesta na prethodnoj godini + 20% najboljih po unapred poznatim kriterijumima postaju studenti finansirani iz budžeta.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana