Sport

Legende kriketa - Donald Bredman (1908-2001)

ianbancroft RSS / 15.10.2012. u 12:27

Владимир Нинковић 

Када је Нелсон Мендела после 27 година проведених у затвору примио првог госта из Аустралије упитао га је „Да ли је Дон Бредман још жив?". Сер Доналд се сматра за најпознатијег Аустралијанца свих времена. Разлог томе је једноставан, наиме, ни у једном другом спорту један играч није био толико доминантан и обожаван као Дон Бредман. Математичар Чарлс Дејвис утврдио је да би у другим спортовима са лоптом неко могао да се мери са Бредманом те бројке изгледале овако: у бејзболу такав ударач би морао да има просек 0.394, а у кошарци да просечно постиже 43 поена по утакмици.

Пуким увидом у статистику можемо закључити да Аустралијанци имају разлог за проглашавање Бредмана за полубожанство: у 338 инингса у мечевима прве-класе (за неупућене, реч је о мечевима са неограниченим бројем инингса, како репрезентативним тзв. „тест мечевима", тако и клупским, који немају „тест" епитет) постигао је 117 „стотки" са невероватним просеком од 95.14 трчања по мечу. У 52 тест меча која је одиграо за Аустралију постигао је 29 стотки, са просеком 99.94 трчања по мечу!

http://www.youtube.com/watch?v=7sXwFKSL7i4

Публика је долазила на стадионе само због њега, а један од његових саиграча рекао је да имати њега у тиму аутоматски даје стотку предности над противником. Како би проверили да ли је заиста реч о обичном смртнику, енглески капитен Даглас Џардин осмислио је заједно са стручним штабом злогласну - и од тада забрањену- „Бодилајн" тактику, што преведено на прост језик значи да су полубожанство непрестано гађали у главу и ребра. (кога занима може да погледа изврстан документарац о тој тест серији http://www.youtube.com/watch?v=5ulLj2seaPc)

Као и многи други спортски великани, Бредман је рођен у скромној породици, у провинцијској забити, далеко од светлости велеграда. Детињство је провео бесомучно играјући крикет, међутим уместо палице користио је крикет стативу, а уместо крикет лоптице - лоптицу за голф. Сматра се да је на тај начин постигао до тада (а и од тада) невиђену координацију ока и руке, што га је, наравно, довело до бриљантне каријере професионалног играча.

После завршетка играчке каријере, остао је у крикету још три деценије, прво као администратор, па затим као селектор националне репрезентације и коментатор.

На жалост, у приватном животу није имао много среће. Најстарији син му је умро још као одојче, средњи син је боловао од дечје парализе, а најмлађа кћерка од церебралне парализе. Скоро читав живот после завршетка каријере провео је повучено у истој, скромној кући у предграђу Аделејда. У легенду се преселио (и потврдио гласине да је, заправо, обичан смртник) 25. фебруара 2001. године.

Генерални секретар Крикет федерације Србије. 

За више информација о крикету у Србији можете посетити сајт Крикет федерације Србије.

 

Tagovi



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana