Putovanja| Život

Biciklom oko sveta--Oko jezera Isik Kul (Kirgizija)

Snezana Radojicic RSS / 28.09.2012. u 08:50

Iskik Kul, 5-10. spetembar

„Azijska Švajcarska“ – u najavi

S južne strane masiva Alataj, na teritoriji Kirgizije, nalazi se drugo po veličini ledničko jezero u svetu – Isik Kul. Od Biškeka je udaljeno tek nešto više od dvesta kilometara, pa nemam dilemu gde otići dok čekam kinesku vizu. Zbog ograničenog vremena, planiram da se vozom ili autobusom prebacim do mesta Balički, koje se nalazi na špicu jezera, te da odatle krenem bilo južnom, bilo severnom stranom i napravim pun krug, što iznosi četristo četrdeset kilometara ili opuštenih pet do sedam dana vožnje.

U odlasku, u maršutki upoznajem Ukrajinku Tanju, koja već trideset godina živi u malom mestu na južnoj strani Isik Kula i poznaje ga toliko dobro, da bi slobodno mogla da se zaposli kao turistički vodič. Jer ne samo što mi preporučuje šta sve treba da vidim, a što se ne nalazi ni u Loneli Planetu niti na internet sajtovima o Kirgiziji, nego mi čak i crta kako da do tih mesta stignem. I na sve to, a što je i bilo za očekivati nakon petočasovne priče, poziva me da budem njen gost kada stignem do Tenge, kako se zove selo u kome živi. Naravno, Tanja, spasiba vam.

Ne volim kad imam očekivanja, jer me stvarnost gotovo uvek razočara, a o Isik Kulu čula sam samo superlative, te sam se nadala bezmalo nekom čudu: pogledu koji oduzima dah; prirodi čija me divlja lepota potresa do srži; nečemu potpuno drugačijem od svega što sam do sada videla.

Kad oko mene — obična pustara, a kako je i put poprilično udaljen od jezera, to mogu samo da zamišljam nebeskoplavu ili smaragdnozelenu boju kao kontrast sivilu kroz koje jezdim. Jeste da su s moje desne strane (jer krenula sam južnom trasom) planine prekrivene snegom, a i sleva, u daljini, nazirem bele vrhove, ali gde je voda? Došla sam zbog nje, zbog vožnje obalom s pogledom na jezero.
Srećem jednog Rusa, koji pedala u suprotnom smeru od mene. Put je, kaže, sve vreme daleko od jezera. A i južna trasa koju sam odabrala nije ništa posebno. Mada, priroda je zaista lepa. Pitam ga da li je video neko od mesta koja mi je Tanja preporučila, a kada negira, rezignirano zaključim da nema pojma.

No to nije toliko njegova, koliko krivica kirgiške vlade, njihovog ministarstva za turzizam. Jer osim što su još pre desetak godina proklamovali da će njihova zemlja postati „azijska Švajcarska“, nisu ni prstom mrdnuli da zapadnom turisti makar predoče šta bi trebalo da poseti. Neznatni pomak je letošnje ukidanje viza za četrdeset dve zemlje (skoro sve evropske, ali Srbija se ne nalazi među nima). Nakon tog poteza, kojim su jasno otvorili vrata svoje države, svako bi očekivao da će barem štampati turističke mape ili postaviti oznake, a oni – ništa.

Ni kada se sivilo pustinje naprasno preobrazi u zelene poljane, a oko puta stanu da se nižu beskrajni drvoredi platana a potom i breza, iza kojih se skrivaju seoske kuće, čak ni tada putnik neće opaziti nikakvu oznaku za naziv reka koje natapaju te oaze niti će na bilo kojoj mapi moći da pronađe ime mesta u kome se obreo.

Slano jezero

Zahvaljujući Tanjinim detaljnim uputstvima, očekujem da će priroda oko jezera ubrzo opet promeniti izgled i ovi nestvarni predeli se preobraziti u sive, jalove stene, i sada se radujem tome jer će to značiti da sam blizu slanom jezeru, jednom od brojnih prirodnih fenomena oko Isik Kula, o kojima mi je pričala.

I zaista, samo što nisam stigla. Eno najzad i jedne oznake: „Slano jezero“ piše na ruskom i – nuto čuda – engleskom. Ali je tabla potpuno neupadljiva, cigla boje, koja se stapa sa okolinom. Strelica pokazuje na zemljani put sleva, a kilometraža je izgrebana. E ako ovo neko od stranaca primeti, posebno iz kola…

No narednih osam i po kilometara, koliko ima do slanog jezera, toliko su upečatljivi, da zaboravljam na sve prethodne zamerke. Čim se malo odmakne od glavnog puta, beživotne stene ustupaju mesto plodnoj dolini reke. Prateći njeno korito, put izbija do Isik Kula i dalje vodi između jezera s leve strane, a koje je sad gotovo nadohvat ruke, i planina s desne, o koje se put bezmalo češe.
Lepota svuda oko mene. Stajem i fotografišem: stotine ovaca koje se izležavaju uz obalu reke dok njihov pastir nešto dalje peca; retke kuće netipičnog kirgiskog stila sa ravim krovovima; stene koje su po sastavu istovetne onima u Kapadokiji; neopisivu boju Isik Kula koja od nebeskoplave prelazi u indigo-modru.

Na ovom putovanju, a posebno otkada vozim sama, dajem oduška svojim impulsivnim reakcijama kad god to mogu. Tako često zavrištim ili počnem da se naglas smejem kad me obuzme sreća zbog prizora koje posmatram.

Sada se smejem i povremeno vrisnem. Iako je četvrtak, začudo ima dosta kola koja hitaju kuda i ja, ili se odande vraćaju. I skoro iz svih vozači mi kratko zatrube ili mahnu u prolazu dok me zaibilaze. Verujem da ovo mesto emituje neke veoma pozitivne talase.

Kad ugledam petnaestak jurti zbijene jednu do druge, znam da sam stigla. Malo turističko središte, sa tradicionalnim nomadskim domovima pretvorenim u sobe koje se rentiraju. Etno-stil narušen je dvema ogromnih kućama na ograđenom zemljištu koje zauzima veću površinu od onog na kome su jurte. Neki moćnici koji će sve da upropaste, pomislim, ali ipak idem tamo jer na jednom od manjih, pomoćnih objekata, pročitam: „Tuš“.

Vlasnik je momak od dvadesetak godina, mada bi mogao imati i deset više – Azijatima je nekad veoma teško odrediti godine. Tuš ne radi, kaže. Pitam ga da li mogu da iskoristim kabinu da se okupam vodom koju ću zagrejati na svom gorioniku. Nekoliko trenutaka razmišlja, a onda se seti nečega, rekne mi da sačekam i izgubi se iza kuće. Uskoro se vraća sa još jednim momkom, koji mi kaže da u drugoj kući mogu da se istuširam za cenu od sto somova (nešto manje od evra i po). Pristajem, ali najpre odlazim da obiđem slano jezero, taman dok on u međuvremenu zagreje vodu, ili šta već treba da uradi.

No put do jezera zatvoren je rampom, a da bih prošla, moram da platim još sto somova. Kome?, pitam se, budući da mi petorica-šestorica muškaraca koji stoje uz nju deluju kao samoorganizovana grupa koja se vešto dosetila kako da zaradi. A i rampa je napola improvizovana, kao da je preneta s nekog drugog mesta, ili je možda ukradena. No, plaćam i prolazim.

Voda Isik Kula veoma je topla. I samo ime jezera u prevodu sa kirgizijskog znači „topla voda“. Ni za najljućih zima, ona se ne ledi. Zahvaljujući tome, mikroklima u njegovoj okolini veoma je blagorodna (mada ne svuda ravnomerno). A budući nekoliko stotina puta manje i pliće, slano jezero je još i toplije. Zbog ljudi dolaze da se ovde kupaju sve do kraja oktobra.

Danas je vreme tmurno i hladnjikavo je, ali većini turista to ne smeta da se potope u slano jezero, bilo da bi plivali ili samo okvasili noge. Rado bih im se pridružila, ali ipak ostajem na obali. Već dan-dva kako se ne osećam najbolje, brzo se zamaram i sva sam nekako slaba, pa bih morala da se pričuvam ako ne želim da se razbolim.

Pravim nekoliko fotografija i vraćam se u naselje jurti, radujući se vrelom tušu koji me čeka. Momak mi pokazuje tušionicu a ja, poučena brojnim slučajevima kada sam se svukla i pripremila za kupanje a iz česme nije potekla topla voda, puštam ga da mi pokaže kako radi njegov solarni tuš. Čekam minut. Dva. Nema tople vode.

Dobra je, kaže momak. Možda kad imaš dvadeset godina, odgovaram i okrećem se da odem. Pedeset somova!, dobacuje mladić za mnom. Za šta? Za hladnu vodu?, smejem se u neverici. Nije hladna, normalna je, odgovara, ali ja već odlazim. Trideset somova!, viče za mnom, no ne osvrćem se. Razmišljam o kirgistanskom smislu za turizam.

Pošto sam svoj šator postavila između jurti, u zavetrinu, to sam meta radoznalosti svih gostiju u mom susedstvu. Posebno žena, muslimanki, zabrađenih i otkritih, koje verovatno niakda nisu imale priliku da razgovaraju sa nekom usamljenom putnicom, i to još na biciklu. Nakon tri obavezna pitanja na koja sam navikla još od Kazahstana – A ti sama otkuda? Jesi za mužem? A deti u tebja jest? – zanima ih da li se bojim, gde sam sve putovala, čime se bavim, koliko dugo sam odsutna od kuće… Jedna me poziva da obavezno budem gost njene porodice kad me put navede kroz mesto u kojem žive, druga mi donosi suvo voće da se zasladim posle večere, treća, koja je i vlasnica jedne jurte, nudi mi da spavam unutra, što odbijem.

Prija mi priča s njima u atmosferi porodičnog odmorišta, gde su svi opušteni i druželjubivi. I mada bih od umora mogla zaspati stojeći, bude mi krivo kad u deset svi krenu na počinak poštujući pravilo odmarališta. Verovatno se sutra nećemo videti, jer ću otići pre nego što se budu probudili.

Odustajanje od „Bajke“

Selo u kom Tanja živi sasvim zgodno se smestilo na pola puta od Baličikija do Karakola – najvećeg grada na jezeru o kome sve više razmišljam kao o mojoj krajnjoj destinaciji na ovoj mini-turi. Jer osećam se sve gore, pa ideju o pedalanju narednih pet dana zamenjujem idejom o brzom povratku u Biškek i odmoru kod Jelene i Vladana, koji su mi se u međuvremenu javili ponudivši mi semštaj. Moram da se zalečim i za to su mi potrebni kućni uslovi.

Koliko sam zaista klonula i telom i duhom otkrivam na putu do tenge. Desetak kilometara pre Tanjinog sela nalazi se kanjon Skaska koji bi, po onome kako mi je opisala, trebalo da bude kirgizijski pandan turskoj Kapadokiji i tamošnjim „vilenjačkim dimnjacima“.

Najpre sam čvrsto rešena da ga posetim te pomno motrim oznake pored puta, da ne bih propustila tablu za skretanje prema planinama. Čudom ne mogu da se načudim kako grupa od dvadeset francuskih biciklista, koja je doletela u Kirgiziju radi desetodnevne ture oko isik Kula, nije posetila ni kanjon, ni vodopad koji se nalazi dalje, u smeru iz kojeg su došli. Zar deset dana samo kruže oko jezera? A pri tom voze bez bisaga jer imaju odličnu logističku podršku: dva kombija, jedan ispred grupe, drugi na začelju, a plaćaju i domaćeg vodiča. I ponovo razmišljam o tome koliko su Kirgizi netalentovani za turizam.

Kilometar dalje ugledam tablu za Skasku. Nema podataka o udaljenosti kanjona, a ne sećam se da mi je Tanja rekla taj podatak. Već nakon sto metara put se razdvaja u dva smera, a strelica na drugoj, manjoj tabli, može da pokazuje i na levo i na desno – tako je tabla nakrivljena. Pa ti sad pogodi koje je pravo.

Biram desno jer mi se čini da je nagnutija na tu stranu. Pokušavam da po tragovima na zemlji razaznam da li je neko skoro prošao ovuda (jer sve računam da makar domaći turisti znaju šta treba posetiti), ali vetar koji stalno duva raznosi pesak posvuda, skrivajući tragove. No barem mi duva u leđa.
Skoro je podne is unce sve jače prži. Nema žive duše. Pitam se da ipak nisam pogrešila skretanje. Upinjem se da nekkako sagledam šta se nalazi tamo u daljini, iza brda koja se nadovezuju jedno na drugo kao talasi. Ali predaleko je.

Put postaje sve strmiji a ja sve umornija i bezvoljnija. Dahćem, neuobičajeno mnogo se znojim i sve češće stajem. Osvrćem se prema glavnom putu i sa razočaranjem zaključujem da odmičem veoma sporo. To me još više demorališe.

Da se vratim? Pa pravac kod Tanje da se odmorim koliko mogu i sutra put Karakola, na bus za Biškek? Očiot, ne vozi mi se. Sve mi je postalo napor i mrska mi je već i pomisao da bilo gde odem. Želim samo da se negde skupim i mirujem.

Kako reći „Ne“ domaćinima?

Biti nečiji gost na ovakvom putovanju nije uvek lako. Ako domaćini nisu i sami putnici ili ljubitelji putovanja, koji svojoj sabraći nude smeštaj preko neke od internet lista, nepogrešivo razumejući šta im treba, onda će boravak u nečijem domu često podrazumevati veliki napor gosta da pokaže očekivano poštovanje i zahvalnost prema domaćinima. A ovi, u svojoj želji da pomognu i što bolje ugoste putnika, umeju da mu nametnu takav pritisak da se nretko pokaje što je uopšte i prihvatio poziv. Zar pravo tuširanje i spavanje u krevetu mora toliko teško da se otplati?

Tanja i njen suprug Valerij zaista su se obradovali mom dolasku. Oboje penzioneri, provode svoje staračke dane čuvajući dve unuke, od ukupno petoro unučadi koliko imaju od svoje dvojice sinova.
Veliku kuću gradili su sami od temelja, a ogromno imanje obrađivali su vredno nakon što bi se vratili sa posla – Valerij sa dužnosti vojnog lekara u obližnjem sanatorijumu, a Tanja iz kancelarije računovodstva u jednoj školi u susednom selu. No sada sve to polako propada. Sinovi žive u Alma Ati i kako nema nikoga ko bi im pomagao, ovo dvoje još uvek vitalnih ljudi, rade samo koliko im treba da proizvedu hranu za sebe.

Po mom dolasku, Tanja me najpre povede da mi pokaže imanje. Gladna, umorna i prljava, osećajući se prilično loše, morala sam da sa zanimanjem slušam i razgledam skoro sat vremena. Jedva dočekah da se skljokam na stolicu u kuhinji – jer ručak će biti kasnije.
Njih dvoje planirali su da me povedu na plažu pošto je dan lep i sunčan, a njihove plaže najčuvenije su s ove strane jezera. Toliko se raduju tome, a i unuke Tanja i Elisa skaču od sreće, da ne mogu da odbijem. Jedino bih volela da se prethodno istuširam, ali i to ću morati da sačekam, jer treba vremena da se voda zagreje u kotlu na ugalj.

Taman da se okupaš u jezeru, a posle da se ovde istuširaš, kaže Tanja.
No, ja znam da od prvog nema ništa – ulazak u vodu, ma koliko bila topla, sasvim bi me dokrajčio. Razmišljam samo šta da smislim kao izgovor, jer ne želim da ih opterećujem mojim zdravstvenim stanjem. Sigurno bi me zadržavali da ostanem dok se ne izlečim, a ja samo hoću da se što pre dokotrljam u Biškek.

U pomoć mi pritekne kiša, koja se iznenada sruči na nas, baš dok smo obilazile plažu u potrazi za nekim lekovitim biljem koje je htela da mi pokaže. Odjurismo nazad, do Valerija i devojčica, koji su nas čekali u kolima. No to nije sprečilo Tanju da se ipak okupa, uporno i mene dozivajući da je sledim. Srećom, i ona je brzo izašla te krenusmo nazad.

I tek sada, nakon skoro tri sata od mog dolaska, mogla sam da se istuširam, ručam i potom odem u „svoju“ sobu da se odmaram. Ustala sam samo za večeru i onda se opet bacila u krevet da spavam.

*
Poslednja od znamenitosti na južnoj strani jezera, koju bi, po Tanji i Valriju, obavezno morala da posetim, jeste veliki vodopad visoko u planinama.
Klimam glavom za vreme doručka, mada sam odlučila da tamo neću otići. Za stanje u kome sam, trideset kilometara uzbrdo, po zemljanom putu, predstavljalo bi prevelik napor. Zato odlučno odbijam njihov predlog da sve stvari ostavim u kući kako bih bila lakša i brža – jer bi prihvatanje značilo ne samo da bih zaista morala da odem na vodopad već i da bih potom trebalo da se vraćam petnaest kilometara do njihove kuće i tek tada da krenem put Karakola. Znači, čitav dan.
Žao mi je što ih lažem, ali toliko im je stalo do toga da vidim sve lepote oko jezera, da nemam srca da ih razočaram. A da li zato što su nešto posumnjali, ili samo zbog toga da bi mi olakšali, tek, priredili su mi iznenađenje kakvo nisam mogla ni da zamislim.

Nije bilo prošlo ni pola sata kako sam napustila njihovu kuću, kada me prestiže Valerij svojim kolima. U njima svi četvoro. Stajem. Šta se desilo?

Ovako su isplanirali: poneće moje bisage sa sobom i ostaviti mi Tanjin mobilni telefon. Kad budem završila s obilaskom vodopada, treba samo da pozovem Valerija i on će mi kolima dopremiti moj prtljag do raskrsnice gde su me sustigli. Naravno, ako se slažem s tim.
Oh, ljudi, kako da vas odbijem a da se ne uvredite? Toliki trud, tolika briga i želja da mi pomognete. Ne, ne mogu da kažem „Ne“. Nema mi druge nego da ispedalam tih trideset kilometara uzbrdo i onda nazad. Preživeću, valjda.

Epilog

Preživela jesam, čak sam i uživala uprkos zaista velikom naporu. Od cele ture duž južne strane Isik Kula, ovo parče puta bilo je najlepše jer je vodilo korz skoro potpunu divljinu. No sam vodopad nisma videla izbliza. Od podnožja gde s esliva u reku, do mesta gde je veliko korito i odakle je moguće fotografisati ga u njegovoj punoj lepoti, ima oko dva sata penjanja, peške, po strmini skoro pod pravim uglom. Toliko snage nisam imala.

Preteklo mi je taman dovoljno da se nekako dovučem do Karakola, kupim kartu za noćni, jedini autobus i onda se srušim u šator, tresući se od groznice.

 Fotografije su ovde



Komentari (32)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Budimac Budimac 09:02 28.09.2012

Kina

Snežana je u Kini i ima stanovite probleme sa konekcijom.
vladaxy vladaxy 09:40 28.09.2012

Re: Kina

Snežana je u Kini i ima stanovite probleme sa konekcijom.


Da li negde objavljuje slike? Lepo opisuje i predeli su baš egzotični za naše pojmove.
Budimac Budimac 10:04 28.09.2012

Re: Kina

vladaxy
Snežana je u Kini i ima stanovite probleme sa konekcijom.


Da li negde objavljuje slike? Lepo opisuje i predeli su baš egzotični za naše pojmove.

Videćemo kako će biti sa fotkama. Trenutno, tamo gde se nalazi nema pristupa Picassi.
ladyhawk ladyhawk 10:32 28.09.2012

Re: Kina

Upravo pregledah slike, divne su. Snezana, divim ti se. Zelim ti brzo ozdravljenje.

www.picasaweb.com/snezana011
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:18 29.09.2012

Re: Kina

Hvala, druze. Stanoviti problem su eufemizam za apsolutnu kontorlu interneta u Kini. Znaci, nema nijednog Guglovog sajta, nijedne drustvene mreze. Kinezi imaju svoje poandane tome.
E sad, sve se to moze izbeci pomocu Proxy servera, tj. skrivaca adrese. Ali, za to je potrebno imati WiFi konekciju koju ovde treba traziti kao lek.
Ja sam na vreme, u Kazahstanu, instalirala VPN ali ne mogu da nadjem WiFi. Ovo sad sto se konektujem, cudom se ne mogu nacuditi jer sam u jednom net kaficu. Ne znam kako moze d aprodje adresa sa imenom @blog@, ali prosla je.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:22 29.09.2012

Re: Kina

Budimac

vladaxy
Snežana je u Kini i ima stanovite probleme sa konekcijom. Da li negde objavljuje slike? Lepo opisuje i predeli su baš egzotični za naše pojmove.Videćemo kako će biti sa fotkama. Trenutno, tamo gde se nalazi nema pristupa Picassi.


Nemoguce je ucitati Picasu, sto nema logike jer sam uspela da ucitam Gmail.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:23 29.09.2012

Re: Kina

ladyhawk
Upravo pregledah slike, divne su. Snezana, divim ti se. Zelim ti brzo ozdravljenje.www.picasaweb.com/snezana011


Hvala! Nakon ovog posta jos jednom sam se bila razbolela ali sad sam okej i na putu sam ka Urumciju u Kini. I cuvam se sad.
margos margos 09:17 28.09.2012

Zvuči smešno

kad se sećaš i kad prođe - al' je užasna muka kad se dešava:
Zar pravo tuširanje i spavanje u krevetu mora toliko teško da se otplati?
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:20 29.09.2012

Re: Zvuči smešno

margos
kad se sećaš i kad prođe - al' je užasna muka kad se dešava:
Zar pravo tuširanje i spavanje u krevetu mora toliko teško da se otplati?


A jos kad se stalno desava... pocne bas da nervira, posebno kad se ne osecas najbolje
jucaibin jucaibin 13:36 28.09.2012

divne

fotografije si nam priredila...
samo se nadam da si u medjuvremenu "stala na noge" i da si ozdravila.
ovih dana sam obilazila blog sam oda vidim jesi li se javljala
svako dobro! i samo napred!
st.jepan st.jepan 20:34 28.09.2012

Re: divne

ovih dana sam obilazila blog sam oda vidim jesi li se javljala

Bogme i ja.
U frci sam nekoj, nemam kad blogovati, pa samo povremeno zirnem, tek da vidim jesi li tu.
Već sam se bio malo zabrinuo, a sada, kad si se konačno oglasila, brinem i malo više. Sa dripcima, videli smo, umeš - jednako oprezno moraš i sa svojim telom.
Neizostavno mu podaj bar nekoliko dana totalnog odmora i mira - takvo stanje ne popravlja se samo sobom.

Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:29 29.09.2012

Re: divne

jucaibin
fotografije si nam priredila...samo se nadam da si u medjuvremenu "stala na noge" i da si ozdravila. ovih dana sam obilazila blog sam oda vidim jesi li se javljala svako dobro! i samo napred!


Jesam. U medjuvremenu sam se bila izlecila zahvaljujuci Jeleni i Vladanu (sledeci post ce biti o tome i o Bishkeku) pa sam krenula put KAzahstana ponovo i opet se razbolela, mozda jos gore. Pa sam se nekako zalecila i pre par dana nastavila pedalanje ka Kini.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:32 29.09.2012

Re: divne

st.jepan
ovih dana sam obilazila blog sam oda vidim jesi li se javljala Bogme i ja. U frci sam nekoj, nemam kad blogovati, pa samo povremeno zirnem, tek da vidim jesi li tu. Već sam se bio malo zabrinuo, a sada, kad si se konačno oglasila, brinem i malo više. Sa dripcima, videli smo, umeš - jednako oprezno moraš i sa svojim telom. Neizostavno mu podaj bar nekoliko dana totalnog odmora i mira - takvo stanje ne popravlja se samo sobom.


Naravno, krivica je moja jer sam se osilila. Mislim, leto je, puna sam snage i tako to... Sad gutam vitamine ko bombone i jos svasta nesto za imunitet. Bicu ja ok, samo se ponekad zapustim zdravsteveno. Hvala na brizi!
milisav68 milisav68 10:05 29.09.2012

Re: divne

Snezana Radojicic
Sad gutam vitamine ko bombone i jos svasta nesto za imunitet.

Ne zaboravi i minerale, pošto se hraniš "drugačije" nego kod kuće.

Sve najbolje!
bratja_vukojebitj bratja_vukojebitj 19:06 28.09.2012

Nadam se ...

... da si, sada, zdrava i orna. Hvala ti za svaku reč, za svaku sliku ... Uživam u svakom tvom postu!

Ja sam tvoj fan.
jennym jennym 19:52 28.09.2012

Re: Nadam se ...

I ja sam...
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:04 28.09.2012

Re: Nadam se ...

I ja ...
buba_truba buba_truba 23:37 28.09.2012

Re: Nadam se ...

Hm... ne volim ni da ih imam, a ni da budem fan. Ali, tebi se divim, pa kako god se to zvalo.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:33 29.09.2012

Re: Nadam se ...

bratja_vukojebitj
... da si, sada, zdrava i orna. Hvala ti za svaku reč, za svaku sliku ... Uživam u svakom tvom postu!Ja sam tvoj fan.


Oh, gde je onaj SMajli sto se stidi? Ovaj spori net ne pokazuje ga.
Hvala ti veliko!
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:36 29.09.2012

Re: Nadam se ...

jennym
I ja sam...



Hvala!
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:39 29.09.2012

Re: Nadam se ...

dusanovaiivanovamama
I ja ...


srdjan.pajic srdjan.pajic 05:11 29.09.2012

Free Tibet!

Ok, pretpostavljam da si sad ok, ali jel imaš ti, Snežana, neke vitamine-minerale pri ruci, da krkaš to redovno? Ili treba da organizujemo dotur? I polako, bre, stani, odmori malo, dok ne budeš skroz cakum-pakum. Hebeš biciklanje ako se ne osećaš dobro, plus se i mi ovde sekiramo. Vidi samo Budimca kako sedi na ovoj kamenčini i gleda zabrinuto u tvom pravcu. E, tako i ja isto, minus kamen.



Snezana Radojicic Snezana Radojicic 09:42 29.09.2012

Re: Free Tibet!

srdjan.pajic
Ok, pretpostavljam da si sad ok, ali jel imaš ti, Snežana, neke vitamine-minerale pri ruci, da krkaš to redovno? Ili treba da organizujemo dotur? I polako, bre, stani, odmori malo, dok ne budeš skroz cakum-pakum. Hebeš biciklanje ako se ne osećaš dobro, plus se i mi ovde sekiramo. Vidi samo Budimca kako sedi na ovoj kamenčini i gleda zabrinuto u tvom pravcu. E, tako i ja isto, minus kamen.


Hvala Srdjane! Nameravam da negde uskoro stanem i odmorim se nekih mesec dana. Samo da nadjem gde je jeftino i toplo i gde necu imati porblem s vizom.
Kljukam vitamine, nista se ne brini. Vise necu dozvoliti sebi da mi se isto ponovo!
Masem odnekud iz Kine!
ddsonik ddsonik 10:48 29.09.2012

Kina

Dobrodosla u Kinu!
Mada se ne javljam ovde nesto cesto, pratim tvoje putovanje (postove) od pocetka i divim ti se!

Picasu bez VPN-a ne mozes da otvoris u Kini, kao ni FB i jos svasta nesto No, vidim i da si to vec obavestena.

Ne znam koju si turu smislila po Kini; ja jos nisam posetio zapad i samo sam od drugara cuo da ima jako lepih mesta. Jedva cekam da vidim i taj deo tvojih postova.

U svakom slucaju, ne znam koliko ja mogu da ti pomognem iz Shanghai-ja, ali ako bilo sta treba javi; poslacu ti moj broj mobilnog na pp.

Sledece nedelje je tzv. Golden Week i verujem da ce sva interesantnija mesta biti preplavljena turistima...puno srece!

Puno srece na putu i pazi se; stvarno voze mnogo lose!

Srecan ti put!
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 07:09 02.10.2012

Re: Kina

ddsonik
Dobrodosla u Kinu!Mada se ne javljam ovde nesto cesto, pratim tvoje putovanje (postove) od pocetka i divim ti se!Picasu bez VPN-a ne mozes da otvoris u Kini, kao ni FB i jos svasta nesto No, vidim i da si to vec obavestena.Ne znam koju si turu smislila po Kini; ja jos nisam posetio zapad i samo sam od drugara cuo da ima jako lepih mesta. Jedva cekam da vidim i taj deo tvojih postova.U svakom slucaju, ne znam koliko ja mogu da ti pomognem iz Shanghai-ja, ali ako bilo sta treba javi; poslacu ti moj broj mobilnog na pp. Sledece nedelje je tzv. Golden Week i verujem da ce sva interesantnija mesta biti preplavljena turistima...puno srece!Puno srece na putu i pazi se; stvarno voze mnogo lose!Srecan ti put!


Napisala sma odgovor ali ga je komp progutao.
Hvala na dobrodoslici.
Imam velikih problema u sporazumevanju s Kinezima.
Plan je da idem ka Urumciju a odatle u Dunhuang i potom Sangaj.
Istice mi vreme na netu!

Vidimo se i veliko HVALA!
ddsonik ddsonik 11:19 02.10.2012

Re: Kina

He, cak i da znas kineski imala bi problema u sporazumevanju no, nadam se da ces se snaci (ako ne, vici, uletecemo u pomoc)

Nema na cemu.
Srdacan pozdrav
49 41 49 41 20:21 29.09.2012

Sneki,


Limun - secer, med, cokolada, tecni propolis - imaj pri ruci u bisagama - rancu.

To cuva od naglog gubljenja energije.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 06:59 02.10.2012

Re: Sneki,

49 41
Limun - secer, med, cokolada, tecni propolis - imaj pri ruci u bisagama - rancu.To cuva od naglog gubljenja energije.


Limun i ecer su moja omiljena kombinacija, samo sto sam to sad bila propustila., A i vrsta prehlade je bila zenske prirode pa tu ne bi mnogo ni pomogli ovi preparati. No, za ono drugo razboljevanje, nedelju dna akasnije, i te kako bi znacilo.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 07:00 02.10.2012

Re: Sneki,

49 41
Limun - secer, med, cokolada, tecni propolis - imaj pri ruci u bisagama - rancu.To cuva od naglog gubljenja energije.


Limun i ecer su moja omiljena kombinacija, samo sto sam to sad bila propustila., A i vrsta prehlade je bila zenske prirode pa tu ne bi mnogo ni pomogli ovi preparati. No, za ono drugo razboljevanje, nedelju dna akasnije, i te kako bi znacilo.
svetlostvostoka svetlostvostoka 06:43 01.10.2012

Дивни светови Евроазије

Лепа прича о језеру Исик Куљ.

Само бих додао да се на дну језера доказано налази више од 10 потопљених градова неке старе цивилизације од којих се неки могу видети и из хеликоптера. А тек легенде о благу Џингис Кана које је такође негде на дну језера и благу белогардејског официра "црног барона" Романа Фјодоровича Унгерна Фон Штернберга (Унгерн Кана) које је наводно закопано или негде на обалама језера или потопљено у само језеро. Живим у Русији, па ми је жеља да са женом и децом једног дана дођемо и обиђемо језеро Исик Куљ.

Не знам да ли планираш да идеш према планинама Хиндукуш и Каракорум. То би такође био велики догађај, јер су то крајеви кроз које су се наши далеки преци Аријевци спустили са севера у долине река Инд и Ганг и реке Сарасвати која више не постоји. Жеља ми је да и то обиђемо једног дана.

Поздрав и срећан пут.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 06:58 02.10.2012

Re: Дивни светови Евроазије

svetlostvostoka
Лепа прича о језеру Исик Куљ.Само бих додао да се на дну језера доказано налази више од 10 потопљених градова неке старе цивилизације од којих се неки могу видети и из хеликоптера. А тек легенде о благу Џингис Кана које је такође негде на дну језера и благу белогардејског официра "црног барона" Романа Фјодоровича Унгерна Фон Штернберга (Унгерн Кана) које је наводно закопано или негде на обалама језера или потопљено у само језеро. Живим у Русији, па ми је жеља да са женом и децом једног дана дођемо и обиђемо језеро Исик Куљ.Не знам да ли планираш да идеш према планинама Хиндукуш и Каракорум. То би такође био велики догађај, јер су то крајеви кроз које су се наши далеки преци Аријевци спустили са севера у долине река Инд и Ганг и реке Сарасвати која више не постоји. Жеља ми је да и то обиђемо једног дана.Поздрав и срећан пут.


Hvala za ovo. Citala sam o tome i mislila da to ubacim u pricu, ali sam propustila!
Naime, procitala sma nakon obilaska jezera. Takodje, tu su i legende o ljudima visokim i 3 metra koje su navodnbo mnogi i sreli kada su ronili ili se otisnuli na jeyero...
Za Karakorum treba posebna dozvola, planiram ali sledece godine. To je jedan od najtezih i najvisih pasova. Takodje planiram i Pamir, ali je on ove godine bio zatvoren zbog lokalnih sukoba. Nadam se na leto sledece godine, to su dva velika zalogaja koja bih volela da progutam.
svetlostvostoka svetlostvostoka 09:07 02.10.2012

Алтај и Беловодје

Чудесне су те земље и народи Средње Азије. Ми Срби мало знамо о њима, а тамо је тако пуно бајковитих ствари, дивних предела и људи. Ево само један мали отклон од Киргизије, мада не далеко. Ради се о чудесном крају на Алтају који се зове Беловодје, а за који су везане легендарне приче о утопијском животу људи тамо, као и о легендарној земљи Агарти (Шамбали). На Алтају и у Беловодју живе руски старообредници, расколници који су тамо побегли у време раскола у Руској Православној Цркви, природа је предивна, чист ваздух, реке, језера, планине... О Беловодју је писао и чувени руски сликар и езотерик Николај Рерих. Ево једног одломка из његове књиге "Алтај, Хималаји":

"Беловодје! Деда Атаманова и отац Огњева ишли су да траже Беловодје. "Преко Кокуши планине, преко Богогоршеа, преко Јергора, једном нарочитом стазицом. Ко пут не зна, пропашће у језеру или у гладној степи. Дешава се да беловодски људи изађу на коњима кроз посебне пролазе на Јергору. Дешавало се такође да изађе и беловодска жена. Висока, витка, тамније пути од нас. Обучена у дугу кошуљу, налик сарафану. Све има своје време".

На југу и северу, на истоку и западу, размишљања о једном истом. Исти револуционарни процес утеловљен у најбољим представама. Центар између четири океана постоји. Спознаја о новом свету постоји. Време настанка догађаја је одређено, сабласт личне својине побеђена, неравноправност људи превазиђена, вредновање рада враћено. Хоће ли се и подземни народ вратити? Зар не седлају своје коње Агарти, подземни народ? Зар не звоне звона Беловодја? Зар коњаник не јаше Јергором? На његовим гребенима - Далеком и Студеном - пламте врхови.

"Године 1923. Соколица с Бухтарминцима кренула да тражи Беловодје. Нико се од њих није вратио, али недавно је стигло писмо од Соколице. Пише да није нашла Беловодје, али да лепо живи. А где живи - није написала. Сви знају за Беловодје".

"Одакле је потекла прича о Беловодју?" - "Кренула је од Калмика и Монгола. Они су је први пренели нашим дедовима који су по старој вери живели".

Дакле, у основи приче о Беловодју леже информација из будистичког света. Исти центар животног учења у интерпретацији старовераца. Пут између Аргуна и Иртиша води такође према Тибету.

...

Гледајте и чудите се: књиге, слике, песме, игре, грађевине - све се то анонимно пушта низ таласе света. Књиге се, по традицији, приписују одређеном аутору, али он сам своје име на рукопис није ставио. Непотписане слике; име неимара Потале није се сачувало. На порцулану, керамици, металним производима понекад запажате марку фабрике, али не и име аутора. У оваквој елементарној анонимности Исток је далеко испред Запада. Треба учити од Истока, а за то треба прихватити психологију Истока. Исток не воли лажне новотарије; Исток лако препозна маскирану кривотворину. Исток никада неће заборавити своју одлуку. На Истоку се провера обавља истог тренутка. Све закрпе и поправке још више истичу лакрдију кривотвореног изгледа.

...

"На Сиверним планинама ковач кује људску судбину". На Сиверним планинама налази се Светогоров гроб. Сиверне планине су Сумир, Субур, Сумбир, Сибир - Сумеру. Исти онај центар четири океана. На Алтају, на десној обали реке Катуњ, стоји планина чије значење је равно светској планини Сумеру. Саин Галабин Судур - "Легенда о добром веку".

...

Катуњ је пријатељска река. Звоне модре планине. Бела Белуха. Цветови јарких боја, умирујуће зелена трава и кедрови. Ко је рекао да је Алтај суров и неприступачан? Чије се то срце уплашило сурове моћи и лепоте?

Седамнаестог августа угледали смо Белуху. Била је тако чиста и јасна. Попут Звенигорода.

Иза Белухе види се срцу драги планински ланац Кунлуна, иза њега "Планина божанске господарице" и "Пет снежних блага", као и сама "Господарица белих снегова", и све записано и незаписано, све изречено и неизречено.

"Измеђи Иртиша и Аргуна, преко Кокучија, преко Богогоршеа, по Јергору јаше коњаник"..."

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana