Putovanja| Život

Biciklom oko sveta -- Alatajska tura (Kazahstan)

Snezana Radojicic RSS / 16.09.2012. u 03:50

Baljšoje jezero
22. avgust

DSCF1618.JPG
Okolina Alma Ate pruža skoro neograničene mogućnosti za sve vrste aktivnosti na otvorenom: biciklizam, planinarenje, hajking, kanjoning, rafting... I što je najbolje, avantura počinje već na petnaest kilometara od grada, od Baljšojeg jezera.
Put do njega vodi pored Nazarbajevog parka, ogromnog kompleksa na vrhu brda iznad novog dela grada. Prećutno doživotno izabrani predsednik Kazahstana ostao je veran megalomanskoj gradnji baštinjenoj od Rusa, te je podigao velelepni park -- koji zvrji prazan. Radnici vredno rade na ulazu, sade cveće, čupkaju travke između kamenih ploča, kose travu, podrezuju živice. No nigde nijednog posetioca.
A ni meni se ne staje, jer sam taman uhvatila zalet za uzbrdo. Preda mnom je izazov: put prav kao strela, koji se propinje uvis, od podnožja do vrha bez ijedne krivine ili prevoja koji bi ublažili nagib od preko petnaest procenata. Ovo je moj prvi susret sa “pustom nomadskom” tradicijom Kazaha: kuda su nekada prolazili konji i magarci, tuda su u potonjim vremenima Kazasi sagradili drumove, prateći u stopu brdske staze. Teško je i džipovima koji se jedva izvlače uzbrdo u drugoj brzini, a nekmoli meni ovako natovarenoj.
DSCF1630.JPG
S obe strane puta načičkani su kafići, restorani, hosteli. Primećujem i jedan sportski hotel, čija fasada podražava poligon za slobodno penjanje. Neki momci upravo se uspinju po njoj, pa se zapitam da možda tako ne ulaze u svoje sobe. Ali uglavnom je sve prazno, budući da je leto na izmaku a i sredina je nedelje. Verujem da je za vikend još uvek puno turista i izletnika, dok sada prođe tek poneki usamljeni putnik, poput motoriste koji mi nailazi u susret i u prolazu mi maše.
Planina na koju sam se uputila u sastavu je Alatajskog masiva, koji se prostire duž južne granice Kazahstana. To čitam iz mape, koja mi takođe kaže da upravo ulazim u prvi nacionalni park od ukupno tri, koliko ih ima sa ove strane Alataja -- Ile Alataj.
DSCF1624.JPG
Na ulazu, čuvar prodaje ulaznice, ali meni samo mahne rukom da prođem. Prijatno iznenađenje koje me navodi na (pogrešan, kako će se ispostaviti) zaključak da u Kazahstanu ne samo što polažu na turizam nego i brinu o ekologiji, te naplaćuju samo zagađivačima čovekove okoline.
Dopada mi se i to što su duž reke čiji kanjon pratim postavljene brojne drvene nadstrešnice za izletnike i kampere. Ima mnogo tragova od paljenja logorskih vatri i roštiljanja, ali, začudo, nema mnogo smeća, pa lako nalazim zgodno a pri tom i čisto mesto gde postavljam šator.
Krepki, osvežavajući san. Ko nova sam ujutru kada zapedalam ka vrhu Baljšojeg jezera.
DSCF1641.JPG
Rano je, put je skoro bez ijednog vozila, a kako odmičem, tako se i turistička ponuda duž njega proređuje, ustupajući sve više prostora nedirnutoj prirodi. Divljoj, sve divljijoj. Nakon tri-četiri kilometra, više nema ničega -- čak ni jurti preuređenih u odmarališta. Samo planina, šuma, reka i poneki konj na ispaši.
Osećam onaj nalet sreće, kada mi se kao najveći blagoslov života čini to što mogu da uživam u ovakvim lepotama. Zbog te radosti koja me je preplavila ne obraćam pažnju ni na uzbrdicu koja je sve strmija. U jednom trenutku tek primetim da više ne mogu da pedalam nego moram da siđem i guram bicikl. I pomislim kako su Kazasi zaista bili lenji kada su samo asflatirali nomadske staze i bogaze, i ne pomišljajući da možda projektuju put koji bi se uvijao oko brda a ne vodio pravo preko njega. Ali samo se nasmejem na to, te upnem da guram.
Kad eno jedne okuke. Parkiram bicikl uz kamenu ogradu te sednem da malo odahnem, pošto nameravam da odavde ponovo pokušam da vozim.
DSCF1626.JPG
Odjednom primetim da mnogo vozila dolazi iz smera jezera. Ne čudi me što ih nisam primetila kada su prošli pored mene vozeći gore, ali ne čini mi se logičnim što se ovako rano vraćaju odande. Jer subota je i još nema ni devet sati. Sve i da je reč o turistima koji su iznajmljenim taksijima (bez taksi oznaka) samo pošli da posete jezero i naprave par fotografija, prebrzo se vraćaju.
U tom razmišljanju prekine me pozdrav: “Hello!”, koji mi dobaci neki plavušan iz crvenog džipa.
Uzvratim, te koristeći to što je na okuci sasvim usporio, upitam ga koliko još ima do jezera i da li je put i dalje mnogo strm.
Džip se zaustavi i momak izađe. Švajcarac, turista, koji je unajmio Rusa vozača i vodiča. Hteo je da poseti jezero, ali nemoguće je proći do njega. Zašto -- ne zna, jer ne razume Rusovo objašnjenje.
A ono je da je jezero zatvoreno zbog opasnosti od požara. Na kilometar od prilaza postavljene su rampe i vojska nikoga ne pušta.
DSCF1639.JPG
Da li je moguće proći biciklom ili peške?
Ne, nema šanse. Nije problem u načinu transporta već u ljudima. Ako bih i uspela da priđem krišom, nekim bogazama, rizikovala bih vrlo visoku kaznu ukoliko bi me otkrili.
Ali samo da napravim par fotografija?
Ne savetuje mi to nikako.
Kakvo razočaranje. Fotografije Baljšojeg jezera koje su Kazasi štampali na svim auto-kartama, a koje sam videla i na sajtovima o Alatajskom kraju, najviše su doprinele mojoj odluci da umesto Astane, posetim Alma Atu jer se u blizini nalaze takve prirodne lepote. A sada, kada sam ovde, to ne mogu da vidim.
Tako je svake godine, od jula do novembra, objašnjava mi vozač.
A zašto to ne piše ni na jednom od onih sajtova koje sam posetila a preko kojih se nude turistički aranžmani za obilazak Baljšojeg jezera i okoline?
Sleže ramenima.
Ah, Kazasi! Tolika lenjost već počinje da me ozbiljno ljuti. No ne mogu ništa, sem da se okrenem i otkotrljam se nazad u Alma Atu, pa kroz grad na drum koji vodi za kanjon Turgen -- moju sledeću odrednicu.

Turgenski kanjon
24-25. avgust

DSCF1668.JPG
Na četrdesetak kilometara od grada počinje drugi nacionalni park Alatajske oblasti, što saznajem kada dopedalam do vrha jednog brda, gde se nalaze rampa i tri čuvara. Ovi su veoma neljubazni i nema ni govora o tome da me propuste bez ulaznice. Cena od dva evra čini mi se sasvim korektnom, ali se bunim protiv toga što se naplaćuje po osobi a ne po vrsti vozila. Očito, reč je samo o turizmu (i zaradi), a za ekologiju ko mari.
Kazahstanci su veoma lepo sredili prvi deo ovog kanjona, čija je ukupna dužina kroz nacionalni park oko četrdeset pet kilometara. Asfaltni put, dobro i precizno obeležena rastojanja do glavnih orijentira, objekti podignuti u nomadskom i etno-stilu, pa se gostionice, kafići, hoteli nalaze mahom u jurtama ili su sagrađeni od prirodnih materijala.
DSCF1672.JPG
No jedno razočaranje očekuje me već po ulasku u nacionalni park: i na ovdašnje jezero, zbog kojeg sam najvećim delom i došla, pristup je zabranjen. Razlog -- u jeku je sezona lova pa neko može da promaši vuka, lisicu, risa, leoparda ili medveda, koji su nastanjeni u šumama oko jezera i pogodi previše radoznalog turistu. Ali to me ne bi sprečilo da ipak pokušam da tamo gvirnem, no na prilazu su se nacrtala dvojica stražara. Mrko me gledaju i ne pomaže ni kad im se osmehnem najlepše što umem. Ne bih ni stigla do lovaca, jer bi me ovi ovde upucali ko zeca, samo li pokušam da ih nekako zaobiđem, a što bi bilo veoma teško izvodljivo i peške, a nekmoli biciklom.
DSCF1676.JPG
Baš nemam sreće sa kazahstanskim jezerima. Ali vrlo brzo zaboravljam na to, jer me  divlja lepota reke Turgen potpuno osvoji, zaokupljujući svu moju pažnju i misli. U vodiču koji imam čitam da nema pravi izvor jer se formira od nekoliko manjih rečica koje nastaju otapanjem lednika na visini od oko četiri hiljade metara. Njen kanjon dug je devedeset kilometara, veoma je brza -- teče prosečnom brzinom od tri metra u sekundi -- a pre nego što se ulije u reku Ili, nestaje pod zemljom. Sve to deluje mi veoma uzbudljivo i jedna od mojih prvih asocijacija kada priđem uz ivicu obale je da bi rafting na Turgenu bio neverovatan doživljaj. A i u vodiču piše da se svake godine ovde organizuju takmičenja u sportskom splavarenju -- početkom leta, a ne sad, krajem avgusta, kada očigledno više nema visokih bukova iako je reka i dalje veoma brza.
DSCF1690.JPG
Prvih nekoliko kilometara kanjon je prilično širok i na prostranim zaravnima uz levu obalu podignute su gostionice, jurte, etno-kuće i izletnička mesta. Volim što ih nema previše, pa zbog toga kao i zbog dosta kultivisane prirode, imam utisak kako jezdim kroz zaista dobro održavan nacionalni park. Zbog toga se i ja osećam bezbednom i uveče postavljam šator na prvo mesto koje mi se dopadne.
'Pitomi' deo parka prostire se narednih dvadeset kilometara, a onda, od mosta preko turgenske pritoke, nastupa divljina. Asfaltni put pretvara se u zemljani, koji postaje sve lošiji i strmiji, kanjon sve uži, drvoredi i šumarci pretvaraju se u listopadne a potom četinarske šume, zaobljeni obronci planina izrastaju u ogoljene oštre vrhove. Sve je divljije, lepše, uzbudljivije. I teže za pedalanje.
Hukćem i dahćem, otimaju mi se nerazumljivi uzvici i glasovi dok se upinjem da nekako ostanem u sedlu. Ne vredi što stiskam volan krvnički, jer bicikl opasno odskače od kamenja i klizi zbog peska, pa svaki čas gubim ravnotežu. Munjevito se izvlačim iz klipsera da bih predupredila pad dočekujući se na noge. A onda mi sledi još veći napor da ponovo krenem.
DSCF1753.JPG
Na pedeset metara od mene, troje izletnika izašlo je iz malog džipa i pokušavaju da kamenjem koje se odronilo od stene popune duboke džombe nasred puta, zbog kojih ne mogu dalje na četiri točka.
Auh. Ako je put sve vreme ovakav, onda je bolje da već ovde odustanem. Nema nikakvog smisla u tome da guram bicikl narednih petnaest kilometara, koliko ima do platoa Asi, gde želim da stignem. Ali iza sebe već imam trideset kilometara uzbrdice koje sam prevalila od juče i nikako ne volim osećaj da nešto prekidam na pola, pre nego što sam uložila sav mogući napor da to završim.
Dok ne prelomim šta da činim, prihvatam se hrane -- ogromnih količina halve i čaja. To je provereni način za ubijanje nervoze i lošeg raspoloženja tokom ovakvih poduhvata. I već nakon desetak minuta, s punim stomakom i novom energijom sve mi se čini mnogo lakšim.
DSCF1761.JPG
Idem dalje, pa makar i sve vreme gurala. A to je toliko sporo, da moj brzinomer i ne beleži da se točkovi okreću nego pokazuje nulu. U ovom delu put ne samo što je užasno strm, nego je prekriven debelim slojem sitnog šljunka i rastresite zemlje, pa moje tanke gume klize i točkovi se ukopavaju zbog velike težine koju nose. Ako ovo budem izgurala, svaka mi čast.
No očito sam ojačala, jer uprkos sporosti, metar po metar, nakon skoro jednog sata izbijam na deo kojim je opet moguće voziti. Čestitam sebi što nisam odustala jer u suprotnom nikada ne bih videla ovu lepotu oko mene.
DSCF1786.JPG
Podudarilo se da nekako baš odavde pejsaži u kojima dominiraju listopadne šume prošarane jesenjim bojama ustupaju mesto slikama postojano mrkih četinara, a rečno korito se povlači u uski, nepristupačni kanjon pored kojeg više nema mesta za put što ga prati u stopu, nego je ovaj probijen visoko iznad njega, u stenama koje su nekad udaljene i po pola kilometara, pa onaj ko prolazi njime ima pravi panoramski pogled.
Posmatrač sa strane rekao bi da cikloputnicima nikad ne možeš ugoditi. Do maločas sam gunđala što ne mogu da vozim i što se moji pokušaji da ostanem u sedlu završavaju s nogama na zemlji, a sada sama prekidam vožnju i stajem svaki čas da bih fotografisala.
A kad najzad zapedalam malo duže, ubrzo otkrijem da sam zapravo bila na samom izlazu iz šumskog pojasa nakon kojeg počinje stepa. Ovde sam na visini od dve hiljade i šesto metara.
DSCF1802.JPG
I opet usklici oduševljenja. Čudo, priroda je čudo! Koliko puta sam to ponovila tokom mog putovanja. I koliko puta sam ostala bez daha od ushićenja. I nikad mi nije dosta te lepote, nikad se neću navići na nju toliko da prestanem da je primećujem, poput onih tamo pastira koji na konjima prate svoja stada. Dvojica projašu sasvim blizu mene presekavši mi put, pa razmenimo pozdrave. “Očenj krasivoje!” dobacim im onako uzbuđena, našta se oni samo zakikoću. Mora da misle kako su svi turisti blesavi.
Izbijam na ogromni plato Asi. Stada ovaca sa stotinama grla, čopori konja koji slobodno pasu. Pastiri i njihove jurte.
DSCF1805.JPG
Ulazim u jednu na kojoj piše “Magazin”. Unutra, tridesetogodišnji Kazah, prodavac, koji me časti pivom. Pokušava da me nagovori da ostanem i prenoćim u drugoj jurti, koja se nalazi do prodavnice. Nju izdaje turistima po ceni od dvadeset evra. Sad se ja zakikoćem ali mu ne objašnjavam koliko je tanak moj budžet. No on navaljuje, nudi mi da ostanem besplatno, zaklinjući se da ću biti bezbedna. Noći su ovde jako hladne, temperatura se sad spušta na minus pet. Neću valjda da spavam u šatoru?
DSCF1821.JPG
Ne, ja uopšte ne mislim da ovde ostajem. Hoću da se za dana vratim iz kanjona. Da imam društvo, nastavila bih vožnju i zašla još dublje u planinski masiv, pa kroz stepe poput ove, a preko planina visokih tri, četiri hiljade metara, mogla bih da izbijem do drugog kanjona -- Čerin, koji je najveća turistička atrakcija jer liči na Dolinu mrtvih u Koloradu, samo što je nekoliko puta manji i kraći. No samoj mi se ne upušta u takvu avanturu, što zbog težine puta, što zbog količina hrane i vode koje bi trebalo da ponesem jer narednih stotinak kilometara više nema prodavnica, što zbog vremenskih uslova koji ovde očas mogu da se preokrenu i da se žarki letnji dan poput ovog pretvori u snežnu oluju.
DSCF1812.JPG
A ne dopadaju mi se ni Kazasi-nomadi poput ovog prodavca i njegovih prijatelja, koje zatičem kada izađem iz jurte. Uopšte mi se ne sviđa kako me gledaju. Dok sam bila unutra, prodavac umalo što me nije isprosio, a na rastanku me je upitao za dozvolu da me poljubi. U obraz, molio je.
Bilo mi je smešno i simpatično.
Ajd u redu, može.
No kad me je zgrabio i stisnuo u zagrljaj, prepala sam se da me taj nikad neće pustiti.
Je l' može sad u usta?, pitao je.
Otgrla sam se i krenula napolje.
DSCF1823.JPG
A tamo ovi momci na konjima. Gledaju me iz svojih sedala i nešto komentarišu na kazaškom. A onda se ružno smeju.
Znam ja da oni nisu divljaci, već samo pastiri koji tokom većeg dela godine žive u nekom selu a samo tri meseca za vreme leta dolaze na ove pašnjake da podgoje svoja stada koja na jesen prodaju i od toga đžive preko cele zime. Ovde su smešteni u jurtama, sa svojim porodicama. Ali ipak, ne bih volela da mi neki od njih preseče put usred ničega.
Stoga ih pozdravljam i krećem nazad -- nizbrdo četrdeset pet kilometara. Prija kao odmor (uprkos bolnim stiskanju kočnica) a i pejsaži su skoro neprepoznatljivi zbog drugog ugla i drugačijeg osvetljenja.

Jezero Esik
26. avgust

DSCF1843.JPG
Esik je moja poslednja odrednica u ovoj mini-turi po Alatajskoj oblasti. Sve verujem da će mi ova vožnja biti lakša od pređašnjih, jer treba da ispedalam samo na 1780 metara nadmorske visine. Selo Esik je oko hiljadu metara niže, a do gore ima svega dvanaest kilometara.
Aha.
Nema nikoga da mi kaže kako sam previdela prostu matematiku: da će prosek tog uspona biti osam procenata.
A u stvarnosti to izgleda još mnogo gore. Od ulaza u nacionalni park, isti kao i onaj u kome se nalazi Baljšoje jezero, sledi spust dug kilometar i po, potom je naredna tri kilometra blag uspon, a onda -- zid. Strmiji put nisam imala na ovoj turi.
Guram stajući na svakih pet minuta da uzmem dah. Prokleto je teško.
DSCF1863.JPG
Nervira me vrućina i mušice koje se lepe za mene i kola kojih ima kao da sam na magistralnom putu. Sasvim sam zaboravila da je nedelja i da će ovde sigurno vrveti od izletnika i turista.
Malo se oraspoložim kada se s moje desne strane otvori pogled na kanjon reke Esik, pa svako stajanje mogu da iskoristim da fotografišem. I da po ko zna koji put zaključim kako nijedna slika nikada neće moći da prenese ono što oko zaista vidi.
DSCF1855.JPG
Tako se, nakon više od tri sata guranja i nazovi-voženja, nekako dovučem do vrha. Isečak jezera koji vidim odozgo obećava mi velikodušnu nagradu za sve moje muke dovde. Spuštajući se, pokušavam da usput nađem neki vidikovac s kog bih mogla da kamerom obuhvatim celo jezero, ali sve duž puta obraslo je u gusto šipražje i žbunje, a kada uspem da prođem do ivice litice, ispostavi se da neka stena ili drveće zaklanjaju pogled prema Esiku. Kada se pak s ove strane pogled otvori, tada planine koje ga orkužuju ne dopuštaju da se sagleda celo, zašta su zapravo 'krivi' brojni zalivi koji duboko zadiru u njih. Slika celog jezera Esik očito je moguća jedino iz vazduha.
DSCF1859.JPG
Baš šteta.
Ne znam da li me oči varaju, ili površina zaista menja boju kako joj se približavam, te mi se čas čini da je jezero crno, čas da ima onu intezivnu zelenu boju (poput naše Drine, Zelenike), čas da je sinje. Ni to ne uspevam da dobro zabeležim kamerom.
Parking je krcat kao i cela obala. Roštiljanje, preglasna muzika, pijančenje. Ali ima i pravih ljubitelja prirode, koje prepoznajem po ruksacima, komadima planinarske garderobe i fotoaparatima, a najviše po ponašanju. Oni šetaju okolo a neki takođe pripremaju hranu, ali svoje smeće uredno prikupljaju u kese s jasnom namerom da ga potom ponesu sa sobom. Dok ostali bacaju gde šta stignu.
DSCF1857.JPG
A to je i glavni razlog zašto se nakon skoro dva sata premišljanja i kruženja oko jezera, na kraju odlučujem da ipak ne zanoćim ovde kao što sam prvobitno bila planirala. Tolika hrana mora privući zveri tokom noći. A meni se nešto ne dopada ideja da se nadomak mog šatora goste neki vuk ili medved.
DSCF1871.JPG
I tako sa žaljenjem krećem nazad. Krivo mi je tim više, jer sam prvobitno bila nameravala da ovde ostanem i sutradan, da se odmorim, pišem i možda malo planinarim.
Nekad sam stvarno ljuta zbog ljudi: nisam videla jezero zbog neodgovornih Kazahstanaca koji ne poštuju zabrane o paljenju vatre u šumama, nisam produžila do kanjona Čerin zbog ne baš prijateljski nastrojenih nomada prema usamljenim putnicama, nisam kampovala na Esiku zbog klanice koju izletnici ostavljaju iza sebe. I zbog toga mi se cela ova mini-tura čini nepotpunom i polovičnom, a trebalo je da bude među najlepšima koje sam napravila tokom putovanja.

(Fotografije sa ove ture su ovde.)



Komentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 07:50 16.09.2012

1.

Slike oduzimaju dah.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 12:44 16.09.2012

Re: 1.

blogovatelj
Slike oduzimaju dah.


Sačekaj tek da vidiš fotke sa Isik-Kul jezera u Kirgiziji, to je s druge, južne strane Alataja. Priroda je takva da možeš umreti od lepote.
st.jepan st.jepan 20:51 16.09.2012

Re: 1.

Slike oduzimaju dah

I slike i usponi..., naročito usponi - triput sam, čitajući, gubio vazduh,

Onaj nomad, trgovac, baš me uzortiro. Ipak, odnekud verujem da ti se neće desiti ništa loše - očito, umeš da na vreme prepoznaš pretnju.

A ono na vrhu uzbrdice, to sam ja - evo mašem i kuražim.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 04:00 17.09.2012

Re: 1.

st.jepan


Onaj nomad, trgovac, baš me uzortiro. Ipak, odnekud verujem da ti se neće desiti ništa loše - očito, umeš da na vreme prepoznaš pretnju.


Verujem i ja, a čuvam se koliko mogu.

st.jepan
A ono na vrhu uzbrdice, to sam ja - evo mašem i kuražim.


Hvala!
jucaibin jucaibin 09:36 16.09.2012

sve

same razglednice! bozanstveno, da nije pratecih detalja, naravno, uvek vezanih za neodgovorsnost nas ljudi...
uzivaj u pogledu i pamti samo one lepe strane svega, pod jedan sve prepreke koje si savladala a nisi ni bila svesna da mozes!
keep going!
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 12:42 16.09.2012

Re: sve

jucaibin
same razglednice! bozanstveno, da nije pratecih detalja, naravno, uvek vezanih za neodgovorsnost nas ljudi...
uzivaj u pogledu i pamti samo one lepe strane svega, pod jedan sve prepreke koje si savladala a nisi ni bila svesna da mozes!
keep going!


Naravno! pamtiću samo lepe stvari!
Mašem ti iz Biškeka!
politicar politicar 10:38 16.09.2012

Motiviše

Kako što ste i započeli u prethodnim postovima, visok stil pisanja uz odlično dokumentovanje fotografijama. Azija je nama i dalje neotkrivena, a ovo motiviše na kretanje, a to je i cilj!
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 12:40 16.09.2012

Re: Motiviše

politicar
Kako što ste i započeli u prethodnim postovima, visok stil pisanja uz odlično dokumentovanje fotografijama. Azija je nama i dalje neotkrivena, a ovo motiviše na kretanje, a to je i cilj!


Hvala veliko na čitanju i leopim rečima.
Azija je zaista neotrkivena. Toliko je drugačija, toliko je sve izmenjeno da je veoma teško prihvatiti te razlike. Iako se maksimalno trudim da razumem i prihvatim, često imam problem. Najpotpunije a najkraće -- ovo je zaista drugi kontinent.
bratja_vukojebitj bratja_vukojebitj 11:40 16.09.2012

Snežana,

čini mi se da na uzbrdici bolje pišeš, nego na nizbrdici ...

Srećan ti Tvoj put: neka bude, sa dobrim ljudima i sa lepim slikama.

Pedalaš, okrećeš ceo svet.

Srdačan pozdrav!



Snezana Radojicic Snezana Radojicic 12:37 16.09.2012

Re: Snežana,

bratja_vukojebitj
čini mi se da na uzbrdici bolje pišeš, nego na nizbrdici ...

Srećan ti Tvoj put: neka bude, sa dobrim ljudima i sa lepim slikama.

Pedalaš, okrećeš ceo svet.

Srdačan pozdrav!





Hvala ti veliko. Imala sam vremena da napišem tekst natenane jer sam ovde, u Biškeku, u smeštaju kod jednog Vladana koji je čitalac Bloga B92. Obično su uslovi u kojim apišem krajnje spartanski pa i manje od toga, tako da nije baš lako sastaviti zadovoljavajući putopis.
49 41 49 41 12:20 16.09.2012

Kao

da mirisem i udisem tu lepotu.
A, tek carlijanje zvukova?

Ako te kontaktira NG-(National Geographic)]; javi!
-Da mi bude lakse; tebi siguno bi bilo.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 12:34 16.09.2012

Re: Kao

49 41
da mirisem i udisem tu lepotu.
A, tek carlijanje zvukova?

Ako te kontaktira NG-(National Geographic)]; javi!
-Da mi bude lakse; tebi siguno bi bilo.


Počinjem uskoro da objavljujem blog na sajtu NG Srbija. Ne mogu da objave tekstove u časopisu jer se moji putopisi ne uklapaju stilski a ni način na koji fotografišem, a takođe to za sada neće biti ni plaćeno, ali NG je NG i ko zna šta od toga može da ispadne.
49 41 49 41 13:26 16.09.2012

Re: Kao

Snezana Radojicic
49 41
da mirisem i udisem tu lepotu.
A, tek carlijanje zvukova?

Ako te kontaktira NG-(National Geographic)]; javi!
-Da mi bude lakse; tebi siguno bi bilo.


Počinjem uskoro da objavljujem blog na sajtu NG Srbija. Ne mogu da objave tekstove u časopisu jer se moji putopisi ne uklapaju stilski a ni način na koji fotografišem, a takođe to za sada neće biti ni plaćeno, ali NG je NG i ko zna šta od toga može da ispadne.


Reci ti njima slobodno - da ces stil zacas promeeniti i prilagoditi; kao i nacin fotografije.
Samo nek' kazu - sta vole; pa nek izvole!
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 13:59 16.09.2012

Re: Kao

49 41
Snezana Radojicic
49 41
da mirisem i udisem tu lepotu.
A, tek carlijanje zvukova?

Ako te kontaktira NG-(National Geographic)]; javi!
-Da mi bude lakse; tebi siguno bi bilo.


Počinjem uskoro da objavljujem blog na sajtu NG Srbija. Ne mogu da objave tekstove u časopisu jer se moji putopisi ne uklapaju stilski a ni način na koji fotografišem, a takođe to za sada neće biti ni plaćeno, ali NG je NG i ko zna šta od toga može da ispadne.


Reci ti njima slobodno - da ces stil zacas promeeniti i prilagoditi; kao i nacin fotografije.
Samo nek' kazu - sta vole; pa nek izvole!


Pa ne bih baš rekla da je tako. Ja nemam ni vremena ni uslova da pišem i fotkam na način koji je njima propisan iz Vašingtona a koji važi za sve zemlje u kojima izlazi NG. Za NG pišeš ili tako što radiš za njih i onda je to sasvim druga priča, onda tu nema slobode da ideš kuda ti hoćeš, kako hoćeš i kada hoćeš, ili povremeno od kuće spremiš neki dobar tekst o nekoj ekspediciji na kojoj si bio. U oba sluččaja, potrebne su duge pripreme i štošta.

Nego, tebe nema u BGD-u. Da ja kupujem podlošku sad kad stignem u Kinu?
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:37 16.09.2012

Re: Kao

Snezana Radojicic
49 41
da mirisem i udisem tu lepotu.
A, tek carlijanje zvukova?

Ako te kontaktira NG-(National Geographic)]; javi!
-Da mi bude lakse; tebi siguno bi bilo.


Počinjem uskoro da objavljujem blog na sajtu NG Srbija. Ne mogu da objave tekstove u časopisu jer se moji putopisi ne uklapaju stilski a ni način na koji fotografišem, a takođe to za sada neće biti ni plaćeno, ali NG je NG i ko zna šta od toga može da ispadne.


Hm, ne razumem, šta im konkretno smeta u načinu na koji fotografišeš? Ok, možde nemaš Nikon D3, za to bi trebao jači ram na biciklu, ali fotke su sasvim dobre. U čemu pomažu i fenomenalni predeli. Nema veze, samo ti pedalaj, slikaj i piši. Ako nekad prodješ ovim krajevima iznenadićeš se koliko liči na ovaj deo Kazahstana. Imamo čak i jurte.



49 41 49 41 21:13 16.09.2012

Re: Kao

Snezana Radojicic
49 41
Snezana Radojicic
49 41
da mirisem i udisem tu lepotu.
A, tek carlijanje zvukova?

Ako te kontaktira NG-(National Geographic)]; javi!
-Da mi bude lakse; tebi siguno bi bilo.


Počinjem uskoro da objavljujem blog na sajtu NG Srbija. Ne mogu da objave tekstove u časopisu jer se moji putopisi ne uklapaju stilski a ni način na koji fotografišem, a takođe to za sada neće biti ni plaćeno, ali NG je NG i ko zna šta od toga može da ispadne.


Reci ti njima slobodno - da ces stil zacas promeeniti i prilagoditi; kao i nacin fotografije.
Samo nek' kazu - sta vole; pa nek izvole!


Pa ne bih baš rekla da je tako. Ja nemam ni vremena ni uslova da pišem i fotkam na način koji je njima propisan iz Vašingtona a koji važi za sve zemlje u kojima izlazi NG. Za NG pišeš ili tako što radiš za njih i onda je to sasvim druga priča, onda tu nema slobode da ideš kuda ti hoćeš, kako hoćeš i kada hoćeš, ili povremeno od kuće spremiš neki dobar tekst o nekoj ekspediciji na kojoj si bio. U oba sluččaja, potrebne su duge pripreme i štošta.

Nego, tebe nema u BGD-u. Da ja kupujem podlošku sad kad stignem u Kinu?


Slazem se rules, rules, ...

Podlosku sigurno dobijes!
Cak sam stavio sebe u dilemu, koju da ponesem.
Koju sam ti obecao, expedicijsku - koja je lagana; cca 180cm x 60cm flat-nema zaglavlje.
Koristio sam istu takvu godinama, ali je bila - kratka; od glave do kolena.
Kupio sam je tada, jer dugacka je bila znatno skuplja, i smatrao sam da mi je dovoljno da mi zastiti unutrasnje organe i pluca + manja zapreminski za ranac, biciklo i sl.

Druga varijanta , isto termalna sa dva ventila; za jastuk i ostali deo. Malo robusnija; ali ima svoje original kajiseve sa klik kopcama i ruckom - lakse pricvrstiti - okaciti za bio koji deo bicikla.

Poneo bih obe najradje, ali su restrikcije u nosenju prtljaga - enormne.
Drugi razlog; "braca" po aeroromima - zacas izgube prtljag; sto mi se desilo u poslednja dva leta za BEG i nazad.

Ovde su mi doneli na vrata; posle 5-6 dana (iako mi nije bilo toliko bitno) u BEG sam zvao 20 puta i odlazio 5 puta na aerodrom.

Pokusacu da donesem - obe; ako ubedim onog - da sve svoje, drzim samo uz sebe.

Podloska sa zaglavljem, isprobana nasred dnevne sobe - kad mi je nocu riknulo hladjenje, morao da ustajem zbog vrucina - zgrabio je pospan i isprobao je.

Obe sam kupio - za nedaj boze; emergency.
Studirao sam usput prezivljavanja u prirodi - isprobavao; davno pre no sto su se pojavili danasnji showe and survivours.

Zemljotres ili slicni dizasteri ili je razlog emotivnosti na negdanja tutnjanja?!?
Ili, ja cu opet onako; kao nekada?




Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:48 17.09.2012

Re: Kao

srdjan.pajic

Hm, ne razumem, šta im konkretno smeta u načinu na koji fotografišeš? Ok, možde nemaš Nikon D3, za to bi trebao jači ram na biciklu, ali fotke su sasvim dobre. U čemu pomažu i fenomenalni predeli. Nema veze, samo ti pedalaj, slikaj i piši. Ako nekad prodješ ovim krajevima iznenadićeš se koliko liči na ovaj deo Kazahstana. Imamo čak i jurte.


Rado bih prikačila ovde vašingtonska uputstva o fotografijama za NG, ali nema te opcioje. ALi, veruj mi na reč, moje fotke nisu ni približno dobre za njih, možda tek poneka, što zbog tehničkih odlika, što zbog "priče" koju treba da sadrže. Uz to, princip selekcije u NG je takav da za jednu fotku treba dostaviti po nekoliko desetina varijanti.... Rečju, fotkanje za NG je ozbiljan posao i radi se kao i svaki posaoČ pripremaš se za njega, daješ maksimum od sebe a ne klikćeš usput, jer ti se nešto dopalo pa si stao na minut-dva.

A što se tiče Kolorada i Kazahstana, sad ću se vratiti preko Alma Ate i Kazahstana u Kinu i proći ću nadam se kroz taj kanjon Čerin, koji i zovu Kolorado u malom.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:57 17.09.2012

Re: Kao

49 41
[
Poneo bih obe najradje, ali su restrikcije u nosenju prtljaga - enormne.
Drugi razlog; "braca" po aeroromima - zacas izgube prtljag; sto mi se desilo u poslednja dva leta za BEG i nazad.

/quote]

Zvuči dosta komplikovano. Nego, ja ću za mesec dana biti u Kini, pa ću kupiti tamo za par dolara neku jer već je hladno spavati na ovome na čemu ja spavam. A za tebe je preveliko cimanje, plus, još nisi stigao u BG, pa posle dok nađem načina gde da mi se to pošalje... Hvala na dobroj nameri, ali deluje previše komplikovano.
49 41 49 41 15:46 17.09.2012

Re: Kao

Snezana Radojicic
49 41
[
Poneo bih obe najradje, ali su restrikcije u nosenju prtljaga - enormne.
Drugi razlog; "braca" po aeroromima - zacas izgube prtljag; sto mi se desilo u poslednja dva leta za BEG i nazad.

/quote]

Zvuči dosta komplikovano. Nego, ja ću za mesec dana biti u Kini, pa ću kupiti tamo za par dolara neku jer već je hladno spavati na ovome na čemu ja spavam. A za tebe je preveliko cimanje, plus, još nisi stigao u BG, pa posle dok nađem načina gde da mi se to pošalje... Hvala na dobroj nameri, ali deluje previše komplikovano.

Nije komplikovano za mene; tvoja "veza" ce dobiti u BG najkasnije pocetkom oktobra-prva trecina.
Oni nek te jure i 'paze' dalje.

Komplikuju oni ostali oko mene; dal' je aerodrom u pitanju, procedure, birokratija, pretovari, Banke-transfer novca; moj kum u BG i ostala familija.

Ja kad se zainatim da uradim; ne odustajem. Narocito za druge!
- Takvi smo mi Srbi - zato nas is "svrbi"! (Stonoreko Brega.)
mariopan mariopan 13:29 16.09.2012

..

Opet jedan čaroban blog sa fenomenalnim slikama i opisima.

Uživanje je bilo čitati i gledati slike, pogotovo boja vode jezera i snaga reke, uzbudljivo i samo čitanje a kako je to videti očima, mogu samo da zamislim.

Ne daj se Snežo i samo napred.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 14:02 16.09.2012

Re: ..

mariopan
Opet jedan čaroban blog sa fenomenalnim slikama i opisima.

Uživanje je bilo čitati i gledati slike, pogotovo boja vode jezera i snaga reke, uzbudljivo i samo čitanje


Zahvaljujem! Jeste fantastično. Činilo mi se da treba tamo ostati dugo, mesecima i godinama, da bi se upila sva ta lepota, a da sam ja samo protrčala pored nje.

mariopan
Ne daj se Snežo i samo napred.




sasadr92 sasadr92 21:38 16.09.2012

Kako je nasa Sneza hrabra !


Ja se vratio pre neki dan iz CG. U jednom momentu sam bio na putu od Njegusa ka Cetinju i izgubio sam drugara negde iz vida. Auuu, kako sam se uplasio, takva pustara, koliko samo opasnosti, koliki usponi, ma hteo sam da se vratim za Beograd. Iako je put bio asfalt, sirok a do prvog grada 5 km.
A ona otisla na kraj sveta.... Samo da mi je znati sta je pokrece? Siguran sam da ni ona sama nezna. Ali sigurno je nesto mnogo dobro.
Snezana, samo napred i pisi nam, svi citamo i pratimo te.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:53 17.09.2012

Re: Kako je nasa Sneza hrabra !

sasadr92

Ja se vratio pre neki dan iz CG. U jednom momentu sam bio na putu od Njegusa ka Cetinju i izgubio sam drugara negde iz vida. Auuu, kako sam se uplasio, takva pustara, koliko samo opasnosti, koliki usponi, ma hteo sam da se vratim za Beograd. Iako je put bio asfalt, sirok a do prvog grada 5 km.


Saša, ma i ja sam takva bila u početku, "vrištala" sam čim izgubim BRajana iz vide. A posle se navikneš i ojačaš jer ako to želiš da radiš, onda je neophodno.Strah se lako prevaziđe ako je motiv pravi.
Inače, ja nikada nisam vozila bajs do mora ni taj put za koji znam da je užasno naporan i strm, ali sa predivnim pejsažima. Tako da -- čestitam!
aleksandra1966 aleksandra1966 20:07 17.09.2012

Re: Kako je nasa Sneza hrabra !

Svaka cast, Snezana! Samo, cuvaj se i otvori cetvore oci.Od prirode ti ne preti tako velika opasnost, samo od ljudi.Nadam se da imas uvek pri ruci svajcarac ili makar pepper spray
Ne znam nikog u Indiji ko bi ti mogao pomoci oko smestaja ili vize, ali zato ne brini za dolazak na pacificku obalu Kanade !
sasadr92 sasadr92 20:16 18.09.2012

Re: Kako je nasa Sneza hrabra !


Pa nista, skunjeno sam primio cestitke od Snezane. Moja tura u poredjenju sa njenom izgleda tako mala i neinteresantna da se uvek pitam, zaista, da li vredi i pominjati.
Ipak, Snezana, kada se vartis i kada budes imala nekoliko dana slobodnih, kada ne budes obilazila ovaj nas svet ili mozda neki drugi, skokni bajsom po Crnoj Gori. Dakle posle Njegusa i Cetinja se ide na Lovcen i onda ponovo za Kotor. Tako fascinantno a tako blizu i tako lako izvodljivo. Puno pozdrava i cekamo tvoje sledece javljanje sa puno slika.
mariopan mariopan 23:51 18.09.2012

Re: Kako je nasa Sneza hrabra !

sasadr92

Pa nista, skunjeno sam primio cestitke od Snezane. Moja tura u poredjenju sa njenom izgleda tako mala i neinteresantna da se uvek pitam, zaista, da li vredi i pominjati.
Ipak, Snezana, kada se vartis i kada budes imala nekoliko dana slobodnih, kada ne budes obilazila ovaj nas svet ili mozda neki drugi, skokni bajsom po Crnoj Gori. Dakle posle Njegusa i Cetinja se ide na Lovcen i onda ponovo za Kotor. Tako fascinantno a tako blizu i tako lako izvodljivo. Puno pozdrava i cekamo tvoje sledece javljanje sa puno slika.

I tvoja tura je za divljenje.

Moj komšija je maratonac, sada je već star čovek ali svaki dan istrči oko 15 kilometara, još uvek...e pa on je svojevremeno, kada je omao oko 60 godina, PEŠKE otišao od Zrenjanina do Budve, sa jednim mlađim prijateljem.

I danas mu skidam kapu kada se setim tog poduhvata.

Zato je i tvoj poduhvat svakako

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana