Umetnost

Beликaя Утопия

docsumann RSS / 15.09.2012. u 13:37

tumblr_m57896Jg7Q1qbo39mo1_500.jpg

Vladimir Tatlin - Spomenik III Internacionali

Među istorijskim periodima koji su obilovali  revolucionarnim prevratima (figurativno, a bogami i bukvalno) posebno su interesantne prve decenije XX vijeka.
Na samom njegovom početku rađaju se dvije velike i radikalne naučne teorije kvantna mehanika i teorija relativiteta koje će korjenito promjeniti naše poimanje prirode svijeta u kojem živimo, Hablovim otkrićem galaksija izvan Mliječnog Puta 1924. ljudska predstava o kosmosu doživljava svojevrsni Big Beng, a masovna elektrifikacija izmjeniće naličje i same naše planete, braća Rajt 1903. najzad ostvaraju vječiti ljudski san o letenju.
Sav taj zamah nauke, tehnike, industrije, neumitno se odražava na umjetnost i kulturu tog vremena. Tako i evropska likovna scena doživljava promjene od kojih se više nikad neće "oporaviti". Nastaje čitava paleta novih, uzbudljivih likovnih pravaca: fovizam, ekspresionizam, kubizam, asptrakcija, nadrealizam ...

Međutim, Prvi svjetski rat, donosi do tada neviđena razaranja i patnju, i odnosi u smrt milione ljudi.
U njegovoj sjenci, odvija se i prva socijalistička revolucija u tada još polufeudalnoj Rusiji.
I dok na zapadu stravične posljedice velikog rata, dovode do masovnog razočaravanja mladih ljudi, pogotovo umjetnika, u nauku, kulturu, napredak uopšte, što uslovljavava nastajanje pokreta kao što je dada, koji odiše ironijom, rezignacijom, antiartizmom, postrevolucionarna klima u najvećoj državi na svijetu postaje idealno tlo za rađanje jedne od najuzbudljivijih i najeksplozivnijih umjetničkih pojava u istoriji, takozvane ruske avangarde.

Čini se kao da je okoštali konzervativizam i tradicionalizam ruskog carskog društva držao sve te silne duhovne potencijale skrenute na marginu, sputane i sabijene kao u ekspres loncu, pa kad je revolucija konačno razbila njegov teški, zarđali, oklop, one su pokuljale na svjetlo dana kao pregrejana vodena para.
Teško je danas i zamisliti koliko su te novonastale promjene bile duboke i sveobuhvatne. Kako su dramatično uticale  na sudbine običnih ljudi, a kamoli umjetnika, koji su po prirodi stvari naglašeno senzibilna bića.
Sam život je tada postalo jedan veliki, dinamični, socijalni (i umjetnički) eksperiment.

Ruska avangarda je, inače, bila sveobuhvatan interdisciplinarni umjetnički pokret, koji je zahvatio sve sfere stvaralačkog života: književnost (futurizam i zaumna poezija), pozorište, film (Ezeštajn, Dziga Vertov), likovanu umjetnost.
Mi ćemo se ovdje baviti upravo likovnim segmentom ruske avangarde kao najmasovnim i globalno najuticajnim art pokretom tog razdoblja.

Bumu nove "estetike" išla je na ruku namjera sovjetske vlasti da upravo nju iskoristi kao nosioca duha novog vremena, a ujedno i kao moćno (vizuelno) propagandno sredstvo.

anton-lavinsky-battleship-potemkin-1905.jpg
 

Anton Lavinsky - Topovnjača Potemkin

 

Mada, istini za volju , treba priznati, da ta sprega nikad nije bila iskrena i izistinski prihvaćena od strane boljševika. Sam Lenjin je, na primer, bio veoma paranoičan glede avangardističke scene.
Zadatak da usmjeri energiju nove likovne poetike ka izgradnji i promovisanju socijalističkog poretka povjeren je Anatoliju Lunačarskom, komesaru za prosvjetljenje masa.
Ni on baš nije bio ponešen za radikalnim novotarijama koje su na kulturnu scenu donosili avangardni umjetnci, pa je na mjesta istaknutih kulturnih povjerenika postavljao one sa malo "mekšim" senzibilitetom.

Iako su u ruskoj umjetničkoj tradiciji već postojala moderna stremljenja, rajonizam, futurizam, suprematizam, neo-primitivizam, apstrakcija (Vasiliji Kandinskij se smatra za tvorca prve moderne apstraktne slike (1910.), za čije je nastajanje inspiraciju dobio kada je na jednom svom platnu, na kojem je tada radio, po povratku u atelje, zatekao odsjaj drveća iz vrta reflektovan od prozor ateljea) pravi zamah ruska avangarda dobija nakon što je partijsko vođstvo promoviše kao umjetnost novog društva.

kandinsky-wassily-improvisation-no-35.jpg

Kandinskij - Improvizacija br. 35

Ipak, dva pravca su se tu izdvojila kao posebno značajna, a koja su ujedno predstavljala originalni doprinos ruske avangarde svjetskoj likovnoj baštini. Oba su u užem smislu pripadali apstraktnom slikarstvu.
Konstruktivizam, koji je bio najprepoznatljiviji, a  bogami, i politički najradikalniji, naročito u poznoj fazi; i suprematizam, koji je svoju popularnost dugovao harizmatičnoj pojavi i snazi umjetničke vizije njenog tvorca Kazimira Maljeviča.

Konstruktivizam se odrekao svake dekoracije u umjetnosti, a estetiku je pronalazio u funkcionalnosti i praktičnosti, oponašajući savremena tehnička rješenja mašinskih i ndustrijskih sklopova. I s te strane je djelio dosta zajedničkih stajališta sa futurističkim pokretom.

Nova umjetnička klima zahvata sva područja likovne umjetnosti od samog slikarstva, preko fotografije, skulpture, arhitekture, izrade plakata i propagandnog materijala, scenografije, industrijskog dizajna, naročito keramike i tekstila.

U pravoj poplavi autora, koji su se pojavili povodeći se za novim trendovima i sveukupnom društvenom klimom, dosta od tadašnje produkcije je prilično neinventivno, isprazno i dosadno za gledanje.
Pa je tako Danil Harms jednom prilikom, po povrtatku sa izložbe nove umjetnosti, zapisao u svom dnevniku - većina radova je dosadna, dobar je samo Maljevič.

Naravno da je tu bilo i drugih vrijednih, značajnih, pa i genijalnih stvaraoca, pa čak i kad su nastupali kao vatreni glasnogovornici i apologete nove sovjetske vlasti.
U nastavku posta (u onoj boljoj i manje verbalnoj polovini) pokušaću da vam predstavim neke od njih.

Vasilij Kandinskij,  uz Maljeviča i Šagala, široj javnosti svakako najpoznatiji slikar te epohe. Živio i u Rusiji i Njemačkoj, jedan od osnivača grupe Plavi Jahač, predavač na čuvenoj Bauhaus školi.
Iako apstraktni slikar, nije u estetskom smislu pripadao ni konstruktivistima ni suprematistima. Do kraja je ostao vjeran lijepoj apstrakciji.

kandinsky-comp-9.jpg

Kazimir Maljevič, tvorac suprematizma, kao umjetničko-filozofskog pokreta koji je slikarstvo trebalo da izmjesti iz materijalno-pojavnog u čisto duhovne sfere, u prostor ideja, apstrakcije i osnovnih geometrijskih oblika.

6a00d834515f8469e200e5500977008834-800wi.jpg

 Kazimir-Malevich-Suprematism-Supremus-N56-Oil-Painting.jpg

malevich.krasnodar.jpg

Elj Lisickiji, suprematista, i začetnik konstruktivizma, izuzetan slikar, koji se oprobao i u fotografiji, dizajnu, arhitekturi. Bio je u stanju da od ograničenog arsenala suprematisčkih izražajnih sredstava stvori nevjerovatno žive i uzbudljive kompozicije.

proun.jpg

 P5AB0021.jpg

Aleksandar Rodčenko, genijalni fotograf i grafički dizaner. Meni lično najdraži stvaralac tog vremena. Nevjerovartno svjež i moderan čak i za današnje pojmove. Izvršio je ogroman uticaj na fotografiju i dizajn XX vijeka.

med_georgi-petrusov-portrait-of-aleksandr-rodchenko-1933-jpg.jpgrodchenko.jpg

Čuveni plakat sa Ljiljom Brik. Više puta "citiran" u grafičkim rješenjima raznih umjetnika (između ostalog i na omotu albuma Franc Ferdinanda)

photo_rodchenko03.jpg

Ilja Časnik, naslikao jednu od, po meni, najboljih suprematističkih slika - Kosmos.

tumblr_lxn2hqcL4d1qi17l6o1_500.jpg

Vladimir Tatlin, uz Maljeviča najveći teoretičar nove umjetničke misli, vrstan arhitekta i skulptor. Tvorac one instalacije sa početka posta  (Spomenik III Internacionale).

Tatlin_Corner_Relief_1915.jpg

Ljubov Popova, radila sjajne tekstilne dizajne. Danas njene slike dostižu ogromne vrijednosti na tržištu umjetnina. U prilog tome ide i činjenica da je umrla mlada, sa 35. godina, pa iza sebe nije ostavila veliki opus.

Popova___Painterly_A_1AFA4D.jpg

NE_popova.jpg

Aleksandra Ekster, najviše je ostala upamćena po fantstičnim scenografijama i kostimima.

tumblr_lk2akmUPD71qzdvhio1_r4_500.jpg

Naum Gabo, skulptor koji je svoje skulpture koncipirao u duhu novih naučnih saznanja o ustrojstvu materije. Zanimljivo da dugo sebe nije doživljavao kao konstruktivistu. Tu odrednicu je prihvatio tek po odlasku u Ameriku.

tumblr_m5xg3f4Cz91rrita4o1_500.jpg

GaboNaum72.jpg

Jakov Černikov, konstruktivistički arhitekta.

044.jpg

500347283_f3b367ec0d.jpg 


Priča o ruskoj avangardi je nezamisliva bez priče o Ljilji Brik. Femme fatale, koja je bila muza i inspiracija mnogim velikim umjetnicma Majakovskom, Rodčenku, Ezenštajnu, Nerudi, Pikasu, Iv Sen Loranu ... Ona zasigurno zaslužuje jedan poseban blog!


Naklonost koju je sovjetska vlast gajila prema novoj umjetnosti nije bila dugog vijeka. Kao što je  već spomenuto  taj "brak" je od početka bio kontroverzan i konfuzan. I nekako neprirodan.
Iako su mnogi od avangardnih umjetnika bili istinski odani revoluciji, u isto vrijeme su bili i suviše slobodoumni i otvoreni za nove ideje, za ukus partijskih birokrata.
Eksperimentalni duh sovjetske avangarde nije bio u skladu sa političkim okoštavanjima koja su uskoro nastupila. Širi partijski krugovi ionako nikad nisu iskreno prihvatili novu umjetnost kao svoju.
Kapirajući kakva vremena dolaze, Kandinskij 1922. emigrira u Njemačku. Iste godine u nju odlazi i Naum Gabo.
Mark Šagal, iako nikad nije pripadao ni apstrakciji ni konstrukciji, 1921. bježi za Pariz.

I dok je u početku trebala da afirmiše nove društvene odnose i vrijednosti, te da služi za obračun sa starom "kitnjastom" umjetnošću, prema kojoj je pretstavljala radikalan estetski otklon, apstraktna umjetnost doživljava upravo njenu sudbinu - od strane Stajina biva proglašena za buržoasku ujdurmu.
Komunistička vlast se u sferi kulture definitivno okreće ka socrealizmu, koji će biti u stanju da jasno i nedvosmisleno prenosi ideje namjenjene širokim narodnim masama.

Slično sudbinu modernizam uskoro doživljava i u nacističkoj Njemačkoj 30-tih godina XX vijeka.



Komentari (53)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 14:24 15.09.2012

Лиля Юрьевна Брик



šteta je što se o njoj više priča kao o zavodnici i muzi,
a manje kao veoma obrazovanoj, talentovanoj i
uticajnoj ženi koja je bila u mogućnosti
da zaista pomogne umetnicima toga doba
docsumann docsumann 14:25 15.09.2012

Re: Лиля Юрьевна Брик

šteta je što se o njoj više priča kao o zavodnici i muzi,
a manje kao veoma obrazovanoj, talentovanoj i
uticajnoj ženi koja je bila u mogućnosti
da zaista pomogne umetnicima toga doba


kao što rekoh - zaslužuje jedan poseban blog!
AlexDunja AlexDunja 14:50 15.09.2012

Re: Лиля Юрьевна Брик


kao što rekoh - zaslužuje jedan poseban blog!

da, samo da znaš primedba nije tebi upućena,
nego onako generalno:)

evo su ovde brikovi, majakovski, pasternak, ejzenštajn i još neki
docsumann docsumann 14:59 15.09.2012

Re: Лиля Юрьевна Брик

sjajan strip, kao i gotovo sve od Žeželja



prava crno-bijela poezija u ...



EDIT: vidi ga Majakovski (gore na slici koju je AD okačila) ko pravi panker sa onim lancem o pojasu
mirelarado mirelarado 12:13 16.09.2012

Re: У почетку бијаше футуризам...

Сјајан текст, Док!

Не могу да одолим, морам да поставим ову фотографију веселе дружине футуриста у Паризу. Маринети је трећи слева. Kакви су то кицоши били! :) Тај први, млади футуризам, покрет настао крајем прве деценије прошлог века, био је полетан, свеж, нарочито у ликовној уметности: снага, покрет, брзина... Доцније, с доласком фашизма, и футуризам запада у декаденцију и мрачни суноврат.



docsumann docsumann 13:01 16.09.2012

Re: У почетку бијаше футуризам...

Сјајан текст, Док!


drago mi je da ti se dopao mirela

dugo mi se već vrzmao po glavi, ali nikako nisam uspjevao da mu nađem pravu mjeru, formu i sadržaj ... i ovaj isti sam peglao i korigovao xy puta.

srećom kroz komentare se uvijek mogu dati dopune i potpunije osvjetliti pojedini detalji



Konstantin Medunetsky

a od italijanskih futurista, recimo Đakomo Bala

nsarski nsarski 14:05 16.09.2012

Re: У почетку бијаше футуризам...

Тај први, млади футуризам, покрет настао крајем прве деценије прошлог века, био је полетан, свеж, нарочито у ликовној уметности: снага, покрет, брзина...

Ah! Giacomo Balla, sjajan


mirelarado mirelarado 15:32 16.09.2012

Re: У почетку бијаше футуризам...

Giacomo Balla, sjajan




Ласте у лету.
docsumann docsumann 14:24 15.09.2012

0.

2010. čuvena Zaha Hadid napravila je izložbu posvećenu suprematizmu u Ciriškoj Galerie Gmuurzynska.



freehand freehand 15:33 15.09.2012

Re: 0.

docsumann
2010. čuvena Zaha Hadid napravila je izložbu posvećenu suprematizmu u Ciriškoj Galerie Gmuurzynska.




Ajao, što je ovo yaya!!!

Re: 0.

Re: 0.

pre par godina sam imala prilike da slusam koncert za koji je auditorium radila zaha - specijalnu spiralu koja pomaze odgovarajuce sirenje zvuka u prostoru. svirao je pjotr andrezevski, zaha je jos umesila i kolace za after party. bilo je carobno!
btw ona izgleda kao vestica iz crtanih filmova, ali to joj super stoji. (a tako se i ponasa prema zaposlenima u svom birou, sto je manje simpaticno)
dragan7557 dragan7557 14:26 15.09.2012

RE: popravi!

Braća Rajt kako pišeš nisu ostvarlila nikakav san jer san o letenju je realizovan:

21 novembar 1783

a poleteli su:

- Jean-Franşois Pilatre de Rozier
- Franşois Laurent le Vieux d'Arlandes

Let je obavljen balonom braće Montgolfier


Dakle mnogo pre od gospode Rajt

cerski
docsumann docsumann 14:34 15.09.2012

Re: RE: popravi!

Braća Rajt kako pišeš nisu ostvarlila nikakav san jer san o letenju je realizovan:


hm, pa postoji mala razlika između letenja i lebdenja.

ok, da kažemo da su ostvarili Dedalovski san o letenju sa krilima.
dragan7557 dragan7557 14:53 15.09.2012

Re: RE: popravi!

docsumann
Braća Rajt kako pišeš nisu ostvarlila nikakav san jer san o letenju je realizovan:


hm, pa postoji mala razlika između letenja i lebdenja.

ok, da kažemo da su ostvarili Dedalovski san o letenju sa krilima.



Ne bih rekao da baloni lebde.Lebdenje je statično, a baloni su sprave koje ne stoje u mestu, znači kreću se mnogo sporije od dirižabla ali ipak lete.

I Delalovskom su predhodile Vimane siguran sam da znaš što šta o njima, Vimana kao i balon nije imala krila.

cerski
docsumann docsumann 15:12 15.09.2012

Re: RE: popravi!

I Delalovskom su predhodile Vimane siguran sam da znaš što šta o njima, Vimana kao i balon nije imala krila.


da, bilo je dosta priče o njima u onom serijalu Ancient Aliens na History kanalu, a koji opet dosta forsira tu priču o vezama vanzemaljaca i drevnih civilizacija na zemlji.

čak mi je malo čudno da se te hipoteze tako otvoreno i svesrdno zastupaju na jednom popularnom globalnom tv kanalu.

no to je ipak priča za jedan Weird Shit blog.

ovom prilikom ide više ovako nešto:



A.Rodčenko
nsarski nsarski 15:14 15.09.2012

Re: RE: popravi!

Ne bih rekao da baloni lebde.Lebdenje je statično, a baloni su sprave koje ne stoje u mestu, znači kreću se mnogo sporije od dirižabla ali ipak lete.

Kao onaj u filmu Andrej Rubljev koji je skocio sa crkve i nosio ga balon napravljen od koze?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 16:22 15.09.2012

Re: RE: popravi!

nsarski
Ne bih rekao da baloni lebde.Lebdenje je statično, a baloni su sprave koje ne stoje u mestu, znači kreću se mnogo sporije od dirižabla ali ipak lete.

Kao onaj u filmu Andrej Rubljev koji je skocio sa crkve i nosio ga balon napravljen od koze?

Чекај, то значи да треба брисати браћу Рајт из енциклопедија, и уместо њих ставити Андреја?!
docsumann docsumann 16:29 15.09.2012

Re: RE: popravi!

Predrag Brajovic


da znaš da sam očekivao da se pojaviš, pa da malo odtrolujemo u poetske vode tog vremena.

evo malo zaumnih stihova

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 16:48 15.09.2012

Re: RE: popravi!

da znaš da sam očekivao da se pojaviš, pa da malo odtrolujemo u poetske vode tog vremena.

Уф... То су прелепи тренуци светске поезије. Не једном сам написао, помало бахато али вероватно тачно, да првом половином 20. века влада руска поезија, а другом пољска. Опет, овај период о ком ти пишеш, то су сами почеци, и ти песници -- они који су остајали живи поред Стаљина -- трајали су дуже. Неке од њих накратко је понела револуција; ипак, нико јој није остао веран. Неверност уме да буде добра особина.

Сећам се да се десило да сам у последњем испитном раду на факултету делом писао и о овом периоду, и да сам написао, отприлике, како револуције лако налазе своје песнике, али Песници тешко налазе своје Револуције. Верујем да је и данас тако :)

docsumann docsumann 17:18 15.09.2012

Re: RE: popravi!

Неке од њих накратко је понела револуција; ипак, нико јој није остао веран. Неверност уме да буде добра особина.


naročito kad je vjera lažna

negdje sam čitao da su Rodčenko i grupacija skupljena oko njega na kraju balade izdali i sam konstruktivizam (baš kao što su se na početku svog revolucionarnog zanosa ostrvili na lijepu apstrakciju) što je samo pomoglo Staljinu da mu zada konačni udarac.

danas, ljudi Rodčenka pamte i poštuju prije svega zbog njegovih sjajnih fotografija, a ne po ideološkim diskursima i programskoj umjetnosti rigidnog konstruktivizma.







револуције лако налазе своје песнике, али Песници тешко налазе своје Револуције. Верујем да је и данас тако :)


nsarski nsarski 18:43 15.09.2012

Re: RE: popravi!

Чекај, то значи да треба брисати браћу Рајт из енциклопедија, и уместо њих ставити Андреја?!

Ovaj razgovor je otisao u offside. Braca Rajt su, naravno, prvi napravili avion s pogonom koji je leteo duze od jedne milje (ili tako nesto behu propozicije).
Onda je pogresno centrirao cerski s tim balonima, dirizablima i Dedalom, i onda sam ja, da uteram stavri bas u offside pomenuo Andreja...
Da se udarac ponovo izvede, kaze sudija.
AlexDunja AlexDunja 19:28 15.09.2012

Re: RE: popravi!

Da se udarac ponovo izvede, kaze sudija.

docsumann docsumann 19:35 15.09.2012

Re: RE: popravi!



Vladimir Tatlin
draft.dodger draft.dodger 21:03 15.09.2012

Re: RE: popravi!

Rodčenko i Kurosava...



dragan7557 dragan7557 21:27 15.09.2012

Re: RE: popravi!

nsarski:
Da se udarac ponovo izvede, kaze sudija.

Vimana!

cerski
JJ Beba JJ Beba 16:29 15.09.2012

1982 god

su Boris i Tucko snimili sjajan film Ruski umetnički eksperiment

st.jepan st.jepan 16:44 15.09.2012

...

Mark Šagal, iako nikad nije pripadao ni apstrakciji ni konstrukciji..."

Zapravo nikada nije pripadao nićemu.
Nego, znaš li da je jedno vreme bio "ministar slikarstva" u Ministarstvu Lunačarskog? Taj podatak nisam našao nigde, osim u njegovoj autobiografiji "Moj život" ("Postavili su me za ministra slikarstva..., moja žene je plakala" )
Knjigu preporučujem - vrhunska je literatura (dobri slikari dobro pišu), a k tomu i vanredno uzbudljivo svedočenje insajdera.
docsumann docsumann 17:00 15.09.2012

Re: ...

Zapravo nikada nije pripadao nićemu.


svrstavali su ga jedno vrijeme u neo-primitivizam, mada ja ne volim te klasifikacije sem kod ovih programskih pokreta gdje sami umjetnici insistiraju na njima.

Šagal je valjda bio postavljen za komesara umjetnosti u svom rodnom gradu.

slična sudbina je zadesila i Davida Štenberga, koji takođe nije pripadao ovim najavangardnijim grupacijama.

upravo sam u postu spomenuo tu situaciju da najrevnosnijim, najradikalnijim avangardistima nisu davana rukovodeća mjesta, jer je vlast u suštini svo vrijeme zazirala od njih.

boljševici su mahom bili veći mediokriteti od predrevolucionarne buržoazije, pa zato ta veza revolucije i avangarde i nije bila dugog vijeka, a naročlito što tek u samom narodu njihove ideje nisu naišle na dobar prijem.

hvala za preporučenu knjigu
st.jepan st.jepan 17:16 15.09.2012

...

Dziga Vertov

Radikaljnij kino-hudožnjik:

Bez pomošći nadpisej
Bez pomošći scenarija
Bez pomošći teatra!


[youtube]null[/youtube]



(verzija iz 1970 sa nasnimnjenom muzikom - ja otkin'o!)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:37 15.09.2012

test

samo da vidim jel radi, jer me par ljudi pitlao jel sam uspela da udjem na blog ili ne, evo uspeh bez problema, al ja tipkam sad iz Slovenije, nemam pojma dal ima veze...

moderator05 moderator05 19:59 15.09.2012

Re: test

Vesna Knežević Ćosić
samo da vidim jel radi, jer me par ljudi pitlao jel sam uspela da udjem na blog ili ne, evo uspeh bez problema, al ja tipkam sad iz Slovenije, nemam pojma dal ima veze...

Trebalo bi sad da radi. Ja tipkam iz Srbije... što ne bi trebalo da ima veze, tj. nadam se da je sada u redu pa koristim ovaj komentar da to objavim.

Vesni hvala na javljanju, a domaćinu izvinjenje zbog trolovanja i molba za razumevanje.
draft.dodger draft.dodger 20:54 15.09.2012

Rodčenko...

blogovatelj blogovatelj 21:49 15.09.2012

Sve ovo i jos nesto

Među istorijskim periodima koji su obilovali revolucionarnim prevratima (figurativno, a bogami i bukvalno) posebno su interesantne prve decenije XX vijeka.
Na samom njegovom početku rađaju se dvije velike i radikalne naučne teorije kvantna mehanika i teorija relativiteta koje će korjenito promjeniti naše poimanje prirode svijeta u kojem živimo, Hablovim otkrićem galaksija izvan Mliječnog Puta 1924. ljudska predstava o kosmosu doživljava svojevrsni Big Beng, a masovna elektrifikacija izmjeniće naličje i same naše planete, braća Rajt 1903. najzad ostvaraju vječiti ljudski san o letenju.


I jos Frojd povr' svega.
blue92 blue92 23:07 15.09.2012

Ewa Lipska



"Ispit"


Ispit na konkursu za kralja
ispao je savršeno.

Prijavio se jedan broj kraljeva
i jedan kandidat za kralja.

Za kralja je izabran jedan kralj
koji je trebalo da postane kralj.

Dobio je dodatne poene na poreklo
spartansko vaspitanje
i na osmeh
koji svakog grabi za grlo.

Iz istorije je odgovarao
sa savršenim smislom za ćutanje.

Obavezni jezik
ispostavilo se beše njegov vlastiti.

Kad je govorio o umetnosti
dirnuo je komisiju u srce.

Jednoga člana komisije
dirnuo je malčice prejako.

Da
to je sigurno bio kralj.

Predsednik komisije
potrčao je po narod
da bi ga svečano
uručio kralju.

Narod beše
povezan
u kožu.
docsumann docsumann 23:10 15.09.2012

Još neki od pripadnika ruske avangarde


Nikolaj Sjetin

i keramički dizajn



fixxerus fixxerus 23:38 15.09.2012

avan>>gard:.









dakle loodilo
samo tebi može da padne na pamet
da je obriješ iz trougla u crni kvadrat
ja ovde pokušavam da tvoje gardove i frigidnosti
alevno paprikiram
a ti mi serviraš hladno postojanje znakova
potpuno ravnodušnih prema izvađenoj utrobi sadržine

podmetni mi požar bre
to meni treba
a ne taj glupi razdor između naše dve estetike
zabole me za tu tvoju
ontologiju bez semantike

nemoj ko neki da mi porađaš jedno veliko ništa

liže mi se tvoja zaprška
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:15 16.09.2012

Re: avan>>gard:.

fixxerus
liže mi se tvoja zaprška

Пикантно, нема шта...
docsumann docsumann 05:35 16.09.2012

+/- 90 stepeni


ima ona anegdota o Maljeviču
u kojoj se on ni ne pojavljuje

bocvena bocvena 08:52 16.09.2012

Preteče hipstera:)

Odlično si uhvatio to vreme i predstavnike vizuelnih umetnosti.

Za tumačenje književnosti je nezaobilazan Aleksandar Flaker
U ovom tekstu je lepo sažeto šta je književnicima toga vremena bilo zajedničko.
A svaki je bio lud na svoj način:)
docsumann docsumann 13:17 16.09.2012

Re: Preteče hipstera:)

U ovom tekstu je lepo sažeto šta je književnicima toga vremena bilo zajedničko.
A svaki je bio lud na svoj način:)


upravo. no, meni su zaumni pjesnici posebno interesantni. cijenim da su oni u samom eksperimentu otišli najdalje

ja sam se sa nekih 20-tak godina zanosio istim idejama, a da nisam ni znao za taj pokret (mislim da sam to već spominjao).
inspiracija za takav pristup poeziji mi je bilo upravo apstraktno slikarstvo Kandijskog i Maljeviča.
bocvena bocvena 20:39 16.09.2012

Re: Preteče hipstera:)

Meni su zaumni pesnici zanimljivi kao eksperiment, ali prilično dosadno čitalačko iskustvo. Kao kad ti ljudi uporno prepričavaju svoje snove:)

Volim minimalizam u jeziku i pažljivo birane reči kad je poezija u pitanju.
Ali volim i širinu asocijacija kad popuste sve kočnice.
Kontrolisani haos.
docsumann docsumann 21:09 16.09.2012

Re: Preteče hipstera:)

Meni su zaumni pesnici zanimljivi kao eksperiment, ali prilično dosadno čitalačko iskustvo


mnogo su bolji kad se slušaju, kad sami intoniraju i onomatopejišu svoje čudačke neologizme
stefan.hauzer stefan.hauzer 11:33 16.09.2012

*

kakav čudesan svet je *яков черников imao u svojoj glavi:)


*radio utopija
docsumann docsumann 12:47 16.09.2012

Re: *

kakav čudesan svet je *яков черников imao u svojoj glavi:)


da totalno futuristički, ali su finansijske teškoće u koje je, ubrzo po revioluciji, upala nova vlast učinila da većina od tih projekata ostanu samo na papiru.

ovo je bila odlična kompilacija klupske muzike u izdanju b92



stefan.hauzer stefan.hauzer 18:44 16.09.2012

Re: *

u izdanju b92

*korak napred,dva koraka nazad; meni to neverovatna kompilacija!

priznajem da jedva čekam blog o ljilji/majakovski je bio kralj - a ljilja njegova kraljica:)
jinks jinks 17:11 16.09.2012

...

dovode do masovnog razočaravanja mladih ljudi, pogotovo umjetnika, u nauku, kulturu, napredak uopšte

Nekako mi reči "mlad" i "razočaran" ne idu nikako zajedno. Pre možda "prerano ostareo" i "razočaran", na primer.
docsumann docsumann 17:35 16.09.2012

Re: ...

Nekako mi reči "mlad" i "razočaran" ne idu nikako zajedno. Pre možda "prerano ostareo" i "razočaran", na primer.


jedan nesrećan čovjek ne može pjesnik biti - B.Miljković

nije rijetkost da se mlado čeljade razočara u ljubav, u ljude, u prijatelja, pa i u civilizaciju ... a ponekad i u sam život.
jinks jinks 18:02 16.09.2012

Re: ...

Da, ali koliko neko ustvari i prestaje da bude mlad time što u neke ili nešto počinje da se razočarava.
docsumann docsumann 18:11 16.09.2012

Re: ...

Da, ali koliko neko ustvari i prestaje da bude mlad time što u neke ili nešto počinje da se razočarava.


teško je reći
bocvena bocvena 20:47 16.09.2012

Re: ...

Da, ali koliko neko ustvari i prestaje da bude mlad time što u neke ili nešto počinje da se razočarava.


Ne.
Ja sam u mladosti bila razočarana svim i svačim. Bolela me nepravda, svet je bio jedno negostoljubivo mesto. Ljudi su bili puni mana. Ma jedna omanja revolucija ili bar anarhija mi je bila hitno potrebna.

Višak godina nije doneo mnogo drugačiju percepciju sveta, ali me to uopšte više ne čini razočaranom. Tako je kako je, šta JA u tim okvirima mogu da učinim? Umesto od spolja ka unutra kao u mladosti, zrelost je donela pomirenje sa sobom i interakciju ka spolja.

Ko razume, shvatiće.
kukusigameni kukusigameni 10:18 17.09.2012

Re: ...

Odličan opis Bocvena.
Ipak da dodam.
bocvena
Ja sam u mladosti bila razočarana svim i svačim. Bolela me nepravda, svet je bio jedno negostoljubivo mesto. Ljudi su bili puni mana. Ma jedna omanja revolucija ili bar anarhija mi je bila hitno potrebna.

BUNTOVNIŠTVO (da ostanem u ovom blogu: UTOPIJA?)

bocvena
Višak godina nije doneo mnogo drugačiju percepciju sveta, ali me to uopšte više ne čini razočaranom. Tako je kako je, šta JA u tim okvirima mogu da učinim? Umesto od spolja ka unutra kao u mladosti, zrelost je donela pomirenje sa sobom i interakciju ka spolja.

NEBUNTOVNIŠTVO (da ostanem u ovom blogu: UTOPIJA?)
bocvena bocvena 13:02 17.09.2012

Re: ...

Tako je. Ne možeš iz te igre izaći kao pobednik.
Možeš o tome samo da pišeš:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana