Putovanja| Sport| Zabava

Uzivo sa Jeleninog i Aninog meca; Fotogalerija

Nikola Olić RSS / 01.09.2012. u 16:20

 Subota:

10:49am 

 Do pre par sati nismo znali ko je Sophia Blackall, ali nam je sada drago da je znamo. Fotografija koju ispod vidite je prva fotografija ovog bloga koja nije licno uslikana negde u Njujoroku. Ova fotografija bi zapravo bila uslikana negde ispod Njujorka, jer je u pitanju crtez koji od pocetka US Opena -- a i ko zna od koliko pre -- krasi vozove podzemne zeleznice. U poredjenju sa napornim reklamama koje vas obicno bombarduju da ulepsate zube, naucite engleski, sredite kozu ili vidite neki novi film, ovakav poster zna da vas privuce kao da ste u muzeju -- stanete na dozvoljenih pola metra i analizirate. 

6_crtez.jpg
 
Nase novine su nekada davno imale nagradne igre da pronadjete razlike izmedju dva crteza i osvojite nagradu. Ovde ima slicnih malih tajni i otkrica kojima mozete lako da prekratite vreme u vozu. A bas kao i ta igra iz novina, mozete da poredite ljude sa ovog postera sa vasim saputnicima u vozu. Tek sam posle nekoliko dana susretanja sa ovim posterom primetio lopticu koja skakuce sa desnog na levi kraj crteza. Jelena Jankovic i Agnieska Radvanska su i same vec razmenile nekoliko loptica, njihov mec na Arthur Ashe stadionu poceo je pre nekoliko minuta.
 
1:35pm -- Uzivo na mecu Jelena Jankovic vs Agnieska Radvanska
 
Prva loptica koju vidimo u Jeleninom mecu protiv Radvanske dobro se naradila. Razmenila je strane oko 15tak puta i zavrsila Jeleninim udarcem u mrezu i rezultatom 0:15. Sledecih nekoliko poena su ili vrlo dugacki, ili vrlo kratki. Kod dugackih razmena ni jedna za sada jos ne napada i ne menja ritam, sto je i za ocekivati na samom pocetku prvog seta. To daje njihovim razmenama za sada vrlo ustaljen ritam i dinamiku, i lici na odlicnu reklamu za neku skolu tenisa.
 
Posle skole tenisa, dolaze skola oduzimanja servisa. Tri gema za redom su jedna drugoj uzimale serve, i rezultat je sada 4:2 za Radvansku. Poslednji poen na kom je Jelena izgubila servis bila je smec loptica koju je negde u ovom jakom Njujorkskom suncu Jelena na momenat izgubila i potpuno promasila. Isto to se cesto zbiva u bejzbolu, kazu redari koji sede i gledaju sa nama mec jer namaju trenutno koga da uvode na tribine.

 

6_fontele.jpg

 

Medju novinarima sedi i Peter Bodo, glavni i odgovorni urednik Americkog uticajnog casopisa Tennis, i internet stranice Tennis.com. Sedi najblize moguce terenu i za razliku od mnogih drugih novinara ne zapisuje svaki poen koji se ispred njega odigrava. Tu i tamo napravi kratku belesku izmedju gemova, i malo prokomentarise sa kolegom. Negde u beleskama mozda pise da je Jelena nazalost promasila jos jedan smec koji je izgubla u suncu. Pri rezultatu 5:2 za Radvansku strane se menjaju, mozda ce Jelena sad naci nacina da i ona nekako profitira od ovog jakog sunca. Za sada je i sa ove strane Jelena imala jedan smec -- ovog puta uspesan -- i brzo popravlja rezultat na 5:3.

U sledecem gemu Jelenu iz publike podsecaju da "Mozes ti to!". Imala je odlican izlazak na mrezu koji je sigurno obradovao tog navijaca, ali osim toga njene loptice su odlazile malo preduboko. Od 16 gresaka koje je Jelena napravila u prvom setu koji je upravo izgubila, najveci deo su bile loptice koje su odlazile preduboko po samoj sredini terena. Neke su bili u autu za samo nekoliko milimetara, ili nekoliko piksela na velikom ekranu na kom je Jelena malocas trazila, i nazalost izgubila, Challenge. Juce smo saznali da je Jelena inace sampion US Opena u trazenju Challenga, u svojoj karijeri ih je trazila cak 51. Zapravo sad vec 52.

U drugom setu Jelenine duboke lopte slecu gde treba, nekoliko povratnih loptica za redom Radvanska jedva izdrzava, mora da uz vrisak da cucne vrlo duboko do zemlje da bi ih vratila sa relativno malo snage i pod dosta velikim uglom. Jedna takva loptica slece u aut blizu Jeleninog boksa, iz kog su poceli da slave i pre nego sto je loptica zapravo pala na zemlju, jer je Jelena time uzela brejk i povela sa 2:0 u drugom setu. Slavlje je kratko trajalo, dva minuta kasnije Radvanska uzvraca brejk i drama se nastavlja sa rezultatom 2:1 za Jelenu.

Radvanska preko desnog ramena ima veliki flaster ili zavoj, zbog nedavnih povreda ramena. Kad je pre neki dan Endi Rodik najavio da ce mu ovo biti poslednji turnir, nekoliko igraca je prokomentarisalo kako bi hteli da uzmu njegovo desno rame i da sa njim nastave svoje karijere, jer Rodik odlazi u penziju kao jedan od i dalje najbrzih servera na svetu.

Rodikova najbrza serva ovde na Arthur Ashe stadionu je cini mi se 144 milja na sat. Serve u ovom mecu ne prilaze toj cifri, Jelenin prosek u petom gemu pri rezultatu 2:2 u drugom setu je oko 100 milja na sat. na 15:40 Jelena servira 98 milja na sat, Radvanska vraca bez problema, Jelena uzvraca sa mocnim forhendom koji se cinio mnogo brzim i bucnijim od serve, Radvanska ga jedva vraca, ali Jelena nazalost tu sporo loptu u pokretu vraca u mrezu. Radvanska vodi 3:2.

Peter Bodo je otisao sa terena, njegovo sediste a i mnogo drugih u donjem delu stadiona su prazna. Na gornjem delu stadiona prazna sedista koriste se za leskarenje i suncanje i razgledanje okoline sa ovog relativno visokog zdanja. Ovde u donjem delu takvi prizori su mnogo redji. Nema puno pomeranja, prazna sedista ostaju prazna, jedino ih ponekad redari prebrisu u pripremi za buduce goste koji ce mozda ostaviti dolar ili dva baksisa.

U drugom setu, posle nekoliko medjusobno izgubljenih odnosno uzetih servi, rezultat je 5:5. Jelena jos jednom koristi Challenge -- 53! -- i kompjuter i 12 kamera oko Arhtur Ashe stadiona se slazu da je bio aut. Tri aut lopte koje su dosle odmah posle te nazalost nisu bile bas blizu linije, nije bilo potrebe za dodatne Challenge. Jelena je izgubila cetri servis poena za redom i rezultat je sada 6:5 za Radvansku. Uz nadu da ce uzimanje brejkova da se nastavi, gledamo Jelenu kako pije hladnu vodu i na pauzi slusamo neku poznatu pop pesmu cija melodija je prepoznatljivija bila od imena.

Lepota gledanja tenisa uzivo je da mozete da gledate u samo jednog igraca i posmatrate sta rade u toku celog poena. Jelena je napeto disala, puno trcala, i nije se predavala do samog kraja. Ni publika nije htela da se mec vec zavrsi, kako cesto kazu u svetu tenisa, mec je bio mnogo tesniji od rezultata. Tako je bilo i danas, mec je bio mnogo tesniji nego 6:3 7:5 koliko je na kraju pisalo na semaforu ispod kog je Jelena izasla sa terena i usla nazad u Arthur Ashe stadion, za ciju publiku i ocekivanja je vrlo vredno radila tokom celog leta po raznim turnirima gde je polako opet sklapala svoju igru kojom je jedared dosla na mesto najbolje teniserke na svetu.

 

2:07pm -- Razgovor sa Jelenom posle meca
 
 
6_jelena.jpg
 
 
Bilo je dosta propustenih prilika, dosta izjednacen mec...
 
"Imala sam dosta sansi. U prvom setu sam napravila dosta gresaka, promasila sam taj smec jer bukvalno nisam videla loptu, oslepela sam. A smec mi je jedan od omiljenih udaraca. To je bio bas kljucan poen. Posle sam se dosta iznervirala, sve je otislo nizbrdo. Osecala sam da sam ja vodila igru, ili sam ja dobijala problem, ili sam ja pravila greske. Sve je bilo na meni. Ona nece nista napraviti spektakularno, ne pravi puno gresaka."
 
Mec je bio tesniji od rezultata, kako si sve zajedno zadovoljna US Openom i turnirima na kojim si bila pre ovog?
 
"Mislim da sam na pravom putu. Mislim da igram bolje nego ranije u proteklih par meseci, nije bilo bitno ko je prekoput mreze. Nebi mogla da igram vise od 2 ili 3 lopte i ne bih dobro povezala poene. Napravila sam korak napred, igram bolje nego ranije, moram da nastavim da treniram."
 
Jel osecas na US Openu pocetak nekog novog kontinuiteta, nekih novih uspeha?
 
"Mislim da imam veca ocekivanja od sebe, ranije nisam isla na turnire i razmisljala da cu da doguram daleko. Sve je stvar mog samopouzdanja i igre, da odigram kljucne poene kako treba. Vazno je da ako napravim gresku da se u sledecem poenu odmah vratim, da nisam ljuta na sebe. Trebam da izanaliziram sve sto sam postigla ovog leta i da napravim dobre odluke i da nastavim sa treningom."

 

4:45pm -- Fotografije sa lica mesta

 

6_fed2.jpg

Senka Federerovog bekhenda pod uglom od 45 stepeni dobija otprilike istu velicinu kao i samo telo, sto daje ovom obicnom teniskom potezu dodatnu dimenziju. Linije na terenu ostale su od susenja terena posle poslednje kise.

 

6_kuvari.jpg

 Osoblje Arthur Ashe stadiona naslo je prigodna sedista i hlad za svoju pauzu za rucak na juznim stepenicama svog stadiona.

 

 

6_lopta.jpg

 

Iz poslednjeg reda Arthur Ashe stadiona u toku meca Federer vs Verdasko, na vrhu treceg nivoa. 

 

 

6_kamera.jpg

 

 Lepo je videti da kad teniske loptice odu u penziju, imaju neku drugu karijeru kojoj mogu da se posvete. U ovom slucaju, loptica se koristi kao podloga sa kojom ova TV kamera moze da se spusti na zemlju. 

 

6_fed1.jpg 

Federer polako privodi mec protiv Verdaska kraju. Trenutno vodi sa 6:3, 6:4, 4:2.  

 

10:05pm -- Uzivo sa meca Ana Ivanovic vs Sloan Stivens

Kad su jutros otvorili kapije US Opena, preko zvucnika se vec uveliko cula neka vrsta prolazne pop muzike koju mozete lako da ignorisete. Tek tacno u 10:30am, pola sata pre pocetka meceva culi smo po prvi put neciji glas i neke korisne informacije. Jos jedna satnica koju sad pred Anin mec na Arthur Ashe stadionu u 7pm primecujemo je da ogromni reflektori koji na 24 visoka stuba vise nad ovim stadionom jos nisu upaljeni. Da je ovo obican teniski teren u obliznjem Corona Park-u, neki amateri bi sigurno prisli ogradi i pritisnuli dugme da se svetla upale.

6_mrak.jpg


Nekoliko minuta kasnije, kao na pocetku nekog bokserskog duela, cujemo najavu meca dok se svetla polako pale. Zraci svetla menjaju zelenu i plavu boju terena koje su malocas u sumraku bile vrlo srodne, u dve boje pune kontrasta. Plavi deo terena, onaj na kom se zapravo igra, isti je na svim terenima ovog centra, i svim drugim teniskim terena na svetu. Zeleni deo terena koji ga okruzuje je takodje ogroman, u skladu sa statusom koji stadion Arthur Ashe ima u svetu tenisa.

Ana je na teren izasla u zutoj Adidas haljini kakvu je nosila i u proslom mecu. Ako zelite odmah da zamislite kako to izgleda, vrlo je blizu boje loptica sa kojima se ovde na US Openu igra. Mozda je to zaprava neka opticka varka koju je Adidas pametno smislio. Protivnica Sloan Stivens izgleda manje upadljivo ali svakako kao Amerikanka ima publiku na svojoj stranu. Nervoza koju smo ocekivali kod Anine protivnice na pocetku meca nije bilo, agresivno trci za svim loptama i uzima rani servis od Ane. Povratiti taj servis za sada Ani ne ide lako, cak i spore Amerikankine serve imaju puno spina, koji zajedno sa vetrom dodatno otezava situaciju.

 

6_ana.jpg

 

Na 4:3 za Stivens, Ana posle pauze izlazi na teren prevremeno, udara forhende u prazno, poskakuje u mestu i sprema se da po poslednji put u ovom setu proba da povrati servu. Igra se sa novim lopticama doduse, to dodatno pomaze njenoj protivnici. Mec za sada nema neki svoj kontinuitet niti osecaj, poeni su relativno kratki, greske ne forsirane. Publika je dosta tiha, igracice takodje.

Ajde! Eto nacina da se razbije tisina. Tu rec smo culi od Ane po prvi put veceras, kad je forhend paralelom uzela gem i pri kraju prvog seta izjednacila na 4:4. Sva cetri poena u sledecem gemu Ana uzima forhendima, i ostavilja reket u toj poziciji kad na kraju gema pokazuje stisnutu pesnicu ka svom boksu.

Od tog povika intenzitet meca se podigao sa obe strane. Ana vise napada i to najvise sa forhendima, Stivens bolje returnira, Ana zeljno ceka pocetak svakog gema, Stivens se odlicno krece po terenu. Publika to oseca, i puni entuzijazma ulazimo u taj-brejk prvog seta. Domaca igracica je sa vise pouzdanja i manje nerava odigrala tu najnapetiju epizodu u tenisu, i prvi set je zasluzeno njen sa 7:6.

U drugom setu Ana je odmah na pocetku na svojoj servi morala kroz velike muke da se vrati sa 15:40, i nadamo se da ce cinjenica da je to uspela mozda biti neka prekretnica u ovom mecu. Nema se puno vremena izmedju poena, tih 20 dozvoljenih sekundi brzo prodju, ali izgleda da bi bilo korisno Ani da mec nekako uspori, i da mozda ne ide ka vinerima tako rano. Za sada u usporenim snimcima na velikom ekranu uglavnom gledamo pobednicke poene njene protivnice.

Na 2:2 u drugom setu Ana nije bas smirila igru ali je unapred izabrala da ce forhend vineri biti njeno oruzije. Sa njim je osvojila par poena i cak je servis greske istom zestinom vracala protivnici u cosak. Tako se zavrsio i poslednji poen kojim je Ana konacno uzela servis Amerikanki i povela sa 3:2. Stivens je napravila duplu servis gresku na koju je Ana takodje reagovala dubokom forehand dijagonalom koja se naravno nije racunala. To je delom verovatno i dobar potez da podsvesno pokaze protivnici njenu volju za daljom borbom.

Posle sat i po borbe, Ana privodi drugi set kraju u svoju korist rezultatom 6:4. Na ekranu pokazuju danasnje ostale rezultate i vidimo nekoliko zenskih meceva koji su se preokrenuli posle prvog seta. U tom pravcu se i ovaj treci set nastavlja, Ana je uzela rani brejk, posle meca ce biti interesantno videti koliko njenih vinera su bili forhendi, jer se ovako napamet cini da je procenat recimo 144%.

Ni ovaj veliki teren na momente nije dovoljno sirok za Stivens i njene pokusaje da stigne sve loptice. Nekoliko puta u toku treceg gema zavrsavala je blizu kamermana i fotografa i izgledalo je kao da ce mozda da se baci na ovu vrlo tvrdu i hrapavu povrsinu koja samo bojom podseca na travu. To je mozda i jedino sto joj je krajem treceg seta preostalo, za Aninim agresivnim lopticama je sve vise kasnila. Amerikanka je bolje igrala veceras nego prosle godine kad je istog dana u isto vreme na istom terenu igrala protiv iste protivnice, gde je i krajnji ishod -- Anina pobeda -- takodje ostao isti.

10:45pm -- Razgovor sa Anom posle meca

Cestitke Ana. Ovo je izgledalo kao tezi mec, svojim recima nam opisi kako se tebi cinio mec...

"Bio je tezak mec. Imala sam sanse i u prvom setu. U trecem setu se dosta lomilo. Uspela sam da ostanem fokusirana i da okrenem u svoju korist. Bio je tezi mec nego prosle godine. Bilo je malo vise gresaka no sto sam zelela. Dosta je bilo vetrovito. Uslovi nisu bili ni malo laki. Mislim da sam u vaznim momentima dobro odigrala."

Jel si napravila neku specificnu promenu u toku meca?

"Pred kraj prvog seta sam pokusala vise da joj idem na bekhend stranu i da joj dajem problema sa forhend strane. Cim je imala malo vise vremena mogla je da dominira sa forhendom. "

 Koliko poznajes sledeceg protivnika Pironkovu?

"Znamo se od kad smo imale 12 godina. Bice tezak mec, ona je dobra igracica. Jedne godine je igrala polufinale Vimbldona, jednom sam izgubila od nje u Rimu. Ocekujem tezak mec, imam jedan dan da se odmorim i pripremim."

 Kako ti je izgledalo veceras na stadionu?

"Malo veca je nervoza kad se igra vecernji mec, ali je bilo prijatnije jer je danas bas bilo toplo i bilo je malo vlazno, bilo je svakako bolje nego u toku dana. "

 

6_semafor.jpg


 

 



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jedna_jelena jedna_jelena 02:31 02.09.2012

Fotke...

...su WOW!

Gledam Anu protiv Stivensove. I cas posla me razbudise, :).
blogov_kolac blogov_kolac 04:03 02.09.2012

Ana


Kao i uvek na Aninim mecevima, stvarno ima sta i da se vidi.

Ivanovic nikada losije pripremljena za US Open (razlog povreda, pa je celo ovo leto odigrala samo jedan jedini mec na betonu, na kojem nije ni pokusavala da se bori), ali zato nikada bolji zreb, pa ima i u sledecem kolu "nenosilju" za protivnicu, dakle otvoren put do cetvrtfinala, gde ce njen zreb iz snova postati nocna mora (cekace je Serena Vilijams licno). A sledeca Anina protivnica je Bugarka Pironkova, mnogo vece ime od ove danasnje americke tinejdzerke, ali iz nekog razloga komsinica je redovno svetski faktor samo na travi, pa ja predvidjam pobedu Ivanoviceve sa manje stresa i znoja nego danas.

Eto koliki uticaj ponekad moze da ima zreb. Ana je zbog ranije navedenih razloga skoro bila predodredjena da ove godine u Njujorku bude medju prvim uzetim poznatim skalpovima, ali je u prvom kolu kada je ovako nepripremljena bila najranjivija dobila juniorku kvalifikantkinju, u drugom Svedjanku koja joj najcesce sparinguje na treninzima i sa kojom moze da igra zatvorenih ociju, u trecem je vec dovoljno podigla nivo igre i prilagodila se podlozi da se provuce protiv talentovane, ali skroz neiskusne teniserke, a i u sledecem kolu igra protiv igracice koja nije nosilac i ne snalazi se najbolje na ovoj podlozi. S druge strane Jelena Jankovic se bukvalno vratila iz mrtvih ovog leta na betonu, i cak igrala finale na zadnjem turniru pre Njujorka - ali zreb ju je nabacio vec u trecem kolu na drugog nosioca, i uprkos odlicnom otporu to je bio siguran kraj.
NNN NNN 10:00 02.09.2012

Čelendџ

Nisam znao za ovaj podatak - da je Jelena rekorder po broju čelendža na USO,
ali ako je nešto obeležilo njenu karijeru, onda se može reći da su to i čelendži u polufinalu USO2006 protiv Žastin Enan (Arden)!
Tog dana je mlada Jelena trčala, igrala, udarala, smejala se, uživala, pravila poene i špage, pogađala udarce i čelandže i pobeđivala!
Bilo je uživanje gledati je.
Dobila je prvi set sa 6:4 i vodila je i u drugom.
U jednom trenutku pri vođstvu 40:30 Jelena je osvojila poen, ali je sudija viknuo "Aut!", Jelena je tražila čelendž i ispostavilo se da je po ko zna koji put bila u pravu. Sudija Molina je tražio da se poen ponovi, a Jelena je prilično poludela, ali je ipak povela sa 4:2.
U sledećem gemu takođe pri vođstvu 40:30 Jelena je , reklo bi se, odservirala dobar prvi servis, ali je Molina ponovo viknuo "Aut", a Jelena je ponovo ušla u dugu raspravu s njim, ali NIJE TRAŽILA ČELENDŽ, uz komentar (otprilike):"VI bi trebalo da odatle bolje vidite od mene!"
Onda je pogrešila na drugom servisu i pukla, prestala je da se smeje i nije više osvojila ni jedan gem - Enan je osvojila 10 uzastopnih i pobedila i ušla u finale.
Pored svih tih silnih čelendža, izgleda da je Jelena tražila ipak jedan manje nego što je trebalo!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana