Opasulji se, čoveče!

Vesna Knežević Ćosić RSS / 02.02.2008. u 00:58

Iako u narodu postoji izreka «prosto kao pasulj», ova biljka to najmanje zaslužuje. Moguće baš zato postoji i uzrečica «opasulji se, čoveče», u smislu apela da se neko urazumi, rečju - pamet u glavu!

Pasulj vodi poreklo iz tropskih krajeva južne Amerike, a u Evropu ga je doneo Kolumbo. Američki Indijanci koristili su ga kao glavnu hranu. Zrna pasulja nađena su u arheološkim iskopinama starim 5.000 godina pre nove ere u Meksiku i Gvatemali. Smatra se da je na Balkan stigao sa dve strane. Iz Turske u Makedoniju i Srbiju, a iz Francuske i Italije u Vojvodinu. Iako mislimo da je pasulj naša nacionalna hrana, koristimo ga tek tri veka.

Bilo kako bilo, ako postoji kralj domaće makrobiotike, onda je to pasulj. S jedne strane zato što su ga tih trista godina jeli naši preci, s druge strane zato što sadrži četvrtinu belančevina, pa spada u čudnovatu biljku za koju se slobodno može reći da je i meso i povrće i hleb - u jednom. A valja reći i da mu se plod lako čuva bez frižidera više godina. Zovu ga i gorski, opaki, vučji, gospodski, mletački. Prost za gajenje, daje bogat rod, lako se suši, čuva i prevozi.

Bez pasulja nezamisliva je vojnička kuhinja, kao i pravoslavni post, a nalazi se i na repertoaru svake domaćice, posebno u zimskim mesecima. Mada za ovaj plod ne važi godišnje doba, pa se na razne načine sprema i u jesen, proleće i leto. Sem što je ušao u poslovice, u narodu se koristi i za proricanje, vračanje i gatanje. O pasulju su izmišljene i bajke, kao na primer Džek i stabljika pasulja, a Volt Dizni je snimio i filmove. Uz zrna pasulja lakse se prohoda u računu i brojanju, a odličan je i za demonstriranje procesa klijanja na časovima biologije.

Pasulj je i veoma hranjiva namirnica. Sto grama pasulja ima 143 kcal, a jedno zrno i do 26 posto belančevina i oko 52 posto ugljenih hidrata. U olovna vremena od pasulja se uspešno prave i torte, jer sa malo šećera lako glumi kesten. Plus ga ima preko 500 vrsta, a i kuva se na više od sto načina. Da je zlata vredan nanjušili su i konkvistadori, prenoseči ga u brodskim škrinjama sa dalekog putovanja.

Pasulj voli ceo svet, od seljaka, do kraljevskih baštovana. Ne samo da ne traži azotna đubriva, nego azotom obogaćuje tlo na kojem raste, oplemenjuje ga i priprema za druge kulture. I velike i male zemlje, bogate i siromašne, podstiču njegovu proizvodnju. Sem za jelo gaji se i za ukras zbog lepih cvetova. Plodovi su mu najrazličitijih veličina i boja. Ima žutog, crvenog, mrkog, ljubičastog, zelenog, roza, ali i šarenog.

Čak i voda u kojoj se kuvao pasulj prebranac je ukusna i korisna i sa malo drugog povrca u narodu poznata kao pasulj čorba. Učenje kuvanja pasulja obično počinje spremanjem čorbastog sa slaninom, kolenicom, junetinom, kobasicama ili dimljenim rebrima. Posle se prelazi na posan pasulj, pasulj na salatu, pitu od pasulja, mlad pasulj sa paprikama, celerom i paradajzom, musaku od pasulja, džuveč od pasulja, paprike punjene pasuljem i tako redom, sve do kolača od pasulja za posne slave i teška vremena.

Zahvaljujuci kombinaciji vlakana i folne kiseline, pasulj štiti od moždanog udara i bolesti srca i debelog creva. Polako se vari, reguliše nestabilan nivo insulina. Mahune od pasulja smanjuju nivo šećera u krvi, pa se od njih pravi i čaj: kuva se stopedeset grama isitnjenih mahuna pasulja 15 minuta u pola litre vode, pa ostavi da odstoji tri sata, a pije se tri puta na dan, pre jela. Kazu da valja i varijanta da se 200 grama mahuna kuva 15 minuta u litar vode, pa ostavi celu noć da odstoji i sutradan pije po jedna čaša svakih pola sata.

Svake godine, od 1977. u centru Tavankuta, selu na severu Bačke, priređuje se Pasuljiljada. U početku se krčkao samo po receptima iz ovog sela, da bi se vremenom repertoar proširio, ali se svi pridržavaju kuvanja na laganoj vatri, a u kotlić ubacuju kobasice, šunku, šargarepe, peršun i celer.

U pasulju ima arginina, tirozina, triptofana, leucina, holina, alantoina, trigonelina, asparagina, kalijuma, kremene i fosforne kiseline, vitamina C. U nedozrelim mahunama ima inozitola, zbog čega mahune jačaju srce i regulišu promet kalcijuma.

U jednom rumunskom planinskom selulekari su u nosu četvorogodišnjeg dečaka otkrili proklijali pasulj. Biljčica, otkrivena na sistematskom pregledu slučajno, već je imala sićušne listove. Lekari su saopštili da su iz dečijih nosova odstranjivali svašta, ali nikada živu biljku.

Na drugom kraju planete, dva japanska proizvođača igračaka napravila su za Dan zaljubljenih pasulj na čijoj mahuni pišu poruke ljubavi. Poruke su različite: "Volim te!", "Srećno!", "Uz tebe sam!" ili "Takav je život". Seme, koje se nalazi u posudici sa malo zemlje proklija i pojavljuje se mahuna na kojoj je prethodno laserom upisana poruka.


U ovdašnjim krajevima za pasulj se vezuje čak i nestanak jedne krune. Naime, legenda kaže da je kralj Tvrtko voleo da ide u lov na divlje svinje zato što je bio naložen na kljove od kojih je pravio figurice za staru igru "Čoveče, ne ljuti se". Jednom, kad se vratio iz lova, na ulasku u kuću dočekao ga je miris kuvanog pasulja. Tvrtko nije odoleo, pa je podigao poklopac i nagnuo se, a kruna mu je sletela sa glave i potonula u pasulj. Onda se Tvrtko dohvatio kutlače i navalio da ga jede. Kada je došao do dna, krune nije bilo. Tako je pasulj ispao krivac za nestanak bosanske krune. OK, priča malo škripi jer je ova biljka stigla u te krajeve u XVI veku, mnogo godina posle Tvrtkove vladavine.

Bilo kako bilo, oni koji pasulj smatraju prostom i nepriličnom hranom, to pravdaju neprijatnim gasovima. Naučnici su ustanovili sastav gasova od pasulja: 59 posto azota, 21 posto vodonika, 9 posto ugljendioksida, 7 posto metana, 4 posto kiseonika i mala ali ubitačna primesa vodonikovog sulfida. Fenomen se tumači naporom creva i želudca da svare celulozu iz opne pasulja. Kažu da krupna zrna i bela izazivaju više gasova od tamnih, a postoji čitav niz trikova i tehnika za izbegavanje ove dramatične pojave: pasiranje, potapanje u vodi preko noći, bacanje prve vode, kuvanje sa sa pirinčem, algama, ali i žitaricama i korenom čička. U nekim našim krajevima kuva se sa oblutkom na dnu šerpe. Uzgred, u kasnom srednjem veku se smatralo da ovi gasovi zaglupljuju.

Pasulj sa haringom

Potrebno je: 250 grama pasulja, 5 glavica crnog luka, 3 haringe, sok od pola limuna, ulje, biber, so.

Postupak: krupan pasulj oprati i skuvati sa dve glavice crnog luka. Pasulj ispasirati. Haringe očistiti od kožice i od soli, pa pomešati sa tri glavice sitno sečena crna luka i ispasiranim pasuljem. U masu dodati ulje i sok limuna, biber i so.  
Evo još jedne varijante prebranca, ovog puta sa orasima. Ne razlikuje se mnogo od prethodnog recepta, sem što je malo neobičniji zbog oraha. Može se praviti od svih vrsta pasulja.

Tavče sa orasima

Potrebno: 250 g pasulja (tetovca), 100 g krupnije mlevenih oraha, 3-5 glavica crnog luka, 2 dl ulja, 4 suve istucane paprike,  2 lovorova lista, peršun list, nana, 3 čena belog luka,so, biber,  2 kašike aleve paprike, malo brašna

Skuvati pasulj u dve vode tako da zrna ostanu cela i procediti. Propržiti crni luk na ulju, dodati so, alevu papriku i biber. U tavče naizmenično ređati pasulj, orahe i luk, tako da na kraju bude pasulj i preliti drugom vodom u kojoj se kuvao pasulj da ogrezne. Posuti brašnom, iseckanim belim lukom, nanom i peršunom i zapeći.

Atačmenti



Komentari (55)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dragan Vujanović Dragan Vujanović 01:07 02.02.2008

Preporuka za pasulj..!!

Osim sto je izvanredno hranljiv, pasulj je i veoma ukusan. Nije lepo sto ga (uglavnom) potcenjujemo.
AlexDunja AlexDunja 01:12 02.02.2008

u pravu si:))

i cvet mu je lep. bas:)
AlexTheVeliki AlexTheVeliki 01:18 02.02.2008

Kakva super tema!

Baš me obradovao intersantan tekst a da nije o onome o čemu sad moramo da ćutimo.

Baš sam danas jeo pasulj. U stvari, bio je tzv. chilly, ali od kad je moja keva provalila da je chilly u stvari nešto kao naš prebranac sa više začina i još više sastojaka, polako postaje nekako standardno jelo u kući. Ovo izdanje je bilo sa nekim crnim pasuljom, i sa kukuruzom i sa valjda sosom od paradajza. I baš je bilo ukusno! A naj draže mi je bilo kad sam provalio da u celom tom jelu uopšte nije bilo mesa a da mi se toliko svidelo.

A to što je rasto u nosu... mislim da može da raste bukvalno bilo gde. Znate ono u školi kad maloj deci daju zadatak da posade pasulj da im pokažu kako se biljka razvija, i svima naravno uspe.

Pouka: pasulj uopšte ne treba potcenjivati!
angie angie 01:18 02.02.2008

azijska varijanta

japanski ili tajski pirinach stimovati- predhodno ga oprati, skinuti skrob.

braon pasulj srednje velichine skuvati dok ne omekne- predhodno potopljen u vodu koja je bachena.

proprziti sholju susama.

pasulj i pirinach pmeshati u chiniji sa omiljenim zachinima-so, biber i sl,
i posuti izdashno susamom.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 01:29 02.02.2008

bostonska varijanta

kad sam bila student, bila sam jedno leto u kampusu MIT i tu krene ekipa sa gajbe da mi trazi da skuvam neku klopu iz rodnog kraja. ja pojma nisam imala s kuvanjem, al dobro, nije to alhemija i smislim da napravim corbast pasulj. zovem mamu, dobijem dodatne instrukcije i bacim se na posao, sve do zaprske i tu puknem ko zvecka. naime, uzela sam crvenu papriku mlevenu iz teglice u kuhinji i ne gledajuci sipala supenu kasiku. ispostavilo se da je u pitanju bila najljuca meksicka papricetina i da je moj corbast pasulj vise licio na vatrenu vodu nego na jelo. elem, bio je nejestiv, ko ga srkne, umre. uzalud sam ja sa sve sluskom od telefona na uvetu pokusavala da izvadim stvar, gurala u njega krompire, dolivala vodu, džaba. na kraju ga je jeo samo jedan brus džonson, fan meksicke hrane, ostali otisli kod kineza. blam, do neba.

Kazezoze Kazezoze 01:47 02.02.2008

Re: bostonska varijanta

hehehe, pikante... napravio isti zajeb, a shto je najtragichnije uopshte mi nije bilo jasno od chega je toliko hot, dok mi nisu rekli))
bobo bobo 01:52 02.02.2008

Re: bostonska varijanta

:))

ja sam slicnu gresku napravila kuvajuci pasulj. Umesto aleve paprike dodala sam kakao, iste tegle, slicna boja, sta cu :)
nsarski nsarski 01:56 02.02.2008

Vesna

jel moze malo preciznije o tim haringama, plz. Iz recepta zakljucujem da su soljene. Sad, kolike velicine - haringe koje ovde mogu da nadjem su cca 150gr komad, tops. Opet, ovde ima i usoljen bakalar - nije isto ali moze li?
Pokusavam da nadjem dobar recept za pasulj sa ribom (Dejan mi je poslao jedan, bas dobar), ali volim da probam razne:)
Jedan od najboljih restorana na Jukatanu se zove Habichuela (pasulj) ali ne sluze pasulj uopste. Zbog turista valjda.


Evo i slike baste na ovom linku
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 02:24 02.02.2008

Re: Vesna

nsarski, ne znam, samo sam jela, sa haringama, orasima i smokvama, zadnji put na slavi sv nikola. pitacu, pa javljam
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 09:26 02.02.2008

DOBAR PASULJ...

...NSARSKI, ja slavim svetog Nikolu te svake godine sam ranije probavao svašta sa pasuljem! Jedan mi je recept baš ostao u sećanju :
2kg.belog tetovca,može i kuvan iz konzerve super je takođe, kuvati da bude malo više nego polukuvan,.Spremiti 2kg crnog luka naravno iseckati, pa nekoliko češnjeva belog luka, i 30tak suvih šljiva.
U Đuveč šerpu sa poklopcem (najbolji ukus) Sipati pasulj da prekrije dno pa onda red mešavine : Crni lukac beli lukac malo karija ljutog (ko voli kari) kafena kašičica, aleve paprike vegete bibera po ukusu. Naravno ove začine izmešati sve zajedno pre. Kada poređaš sve to po pasulju dodaš oko desetak suvih šljiva onako razbacane sa istim razmakom. Opet red pasulja pa opet začine i šljive.
Na kraju opet pasulj i doliti ulje da ogrizne pasulj (pređe).Poklopiti đuveč i peći tako u rerni sat vremena. Izvaditi dobro izmešati ceo pasulj probati ukus ako nešto fali dodati, po njemu poslagati dobro odimljenu ribu poklopiti i još sat vremena peći. Ja sam oduševljen bio, to je inače recept jednog restorana gde se taj pasulj jede kao lud. (Ribu nekuvanu poređati ,samo dobro odimljenu)

Ribu možeš sam napraviti. potopiš je u vodu sa začinima bosiljak, mirođija, beli lukac, vegeta. To stoji 24 sata, onda ribu dimiti jednu noć u pušnici. Tako spremljenu ribu kuvati samo da vri 2-3 min. pa se služi kao predjelo, uz hladan sos ili šampinjoni u umaku sa belim lukom.Super je i kad se izpeče ukus fantastičan, riba mora biti mesnata kao šaran ili bela riba...
Ima još toga ali ovaj recept je zapamćen od puno prijatelja koji me stalno podsećaju da ne zaboravim pasulj.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:47 02.02.2008

smokve shljive

nsarski, izvinjotka, nisu smokve, nego shljive, moja luda glava:)

ovaj pasulj koji sam ja jela s shljivama i ribama bio je carski, skroz, al mislim da je bio strejt, bez vegete, sad stvarno moram detaljno da pitam
G r o f G r o f 09:23 02.02.2008

Samo da se zna..

Najbolji pasulj na svetu spremao je moj cimer Toma iz Svilajnca.
Gde li je sad taj tip?
Pasulj je čudo loših kuhinja, studentskih menza, vojničkih kazana. Iz nekog nepoznatog razloga, on je na tim mestima najbolji.
Vodzo Modzo Vodzo Modzo 09:46 02.02.2008

Bob

Imam jedno pitanjce - a sta je sa bobom? Znate onu izreku: ne vredi ni pisljiva boba? Valjda zato sto je boba ranije bilo koliko god hocete... A sada ga vise nema, i taman posla da je jeftin. E sada, treba mi neko da mi kaze, da li je bob "evropski pasulj"? Isto vazi i za socivo, to obicno klopaju monasi. I ima jos jedna izreka: "prosto k'o pasulj".

Btw, salata od boba je fantasticna!
Btw2: ne mogu da nadjem jedan recept, neka meksicka klopa, pasulj sa mlevenim mesom i paradajz sosom. Strasno dobro. Kacim asap!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:02 02.02.2008

Re: Bob

ja nemam pojma koliko je to vazilo za slovenske narode, ali su u staroj grckoj, pitagorejci, branili da se jede bob, tj oni ga nisu jeli, rek'o Pitagora, u sklopu chistote dushe

Vodzo Modzo Vodzo Modzo 10:33 02.02.2008

Internet je cudo!

Kada nemam u glavi, onda imam na Internetu! :-P

Ok, postoji porodica biljaka koji se nazivaju pasulji. Ako pogledate malo blize, videcete i da je grasak, u stvari, pasulj. U stvari, postoje americki i "evropski" pasulji - recimo grasak je nastao negde u Siriji ili Turskoj. Graska, izgleda, nije bilo u Americi. Pitagora je dokaz da je bob evropski pasulj.

Ovde postoji neka zanimljiva prica o pasulju (jelu) od 15 vrsti pasulja.
man ray loves me man ray loves me 14:29 02.02.2008

Re: Internet je cudo!

Moja baba (u Sumadiji) pravi bobove pihtije ! To je prava stvar !
nsarski nsarski 15:25 02.02.2008

Re: Bob

Bob se zove fava beans i jedan je od najstarijih jela. Ima na stotine recepata na internetu.
To meksicko jelo sa pasuljem u mlwevenim mesom se zove chili (ili chili con carne - sa mesom). I toga ima na stotine varijanti.
Vodzo Modzo Vodzo Modzo 15:32 02.02.2008

Re: Bob

Hvalalepo, pogotovo za chili con carne... Ja mislio da je to enchalada, ali nisam bio siguran.
GajaR GajaR 10:05 02.02.2008

moj recept

pasulj spremamo na mnogo načina. medjutim, onaj kojispremam je je najbolji od svih kućnih pasuljastih tvorevina. ja ga zovem rakerno gorivo, zato što njega pojedem neumereno mnogo, i eto ti raketnog pogona.
recepis:
skuvati pasulja po potrebi. posoliti. staviti činiju i na sto. uz činiju pasulja idu činija sitnoseckanog crnog luka, činija seckanog paradaza, (najbolji je onaj mleveni iz flaše), konzervu (jednu ili više) tunjevine, tacnu ili teglu ljutenice, a može i rena.
Jede se odmah sa šporeta, ili hladno iz frižidera (leti je ukusnije iz frižidera).

P.S. ko pojede previše poslaće nam telegram sa meseca.

P.S.S ovaj recepis zaštićen je GNU licencom

frijoles

steta sto u bgd nema da se kupi ljuti meksicki pasulj. ja upravo pravim imigrantski prebranac za zur od butter beans. prvi put kuvam pasulj za 30 ljudi.
a kad smo kod mexica preporucujem wahaca ili oaxaca moderni meksicki restoran u covent gardenu 66 chandos place. no reservation needed.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 14:45 02.02.2008

Re: frijoles

Nije ljut pasulj, nego chilly peppers.

Re: frijoles

Jelena, meksicki pasulj jeste ljut i bez cilija. Trust me, I know my Mexican. Za malo sam u jednom trenutku svog zivota zavrsila kao meksicka domacica
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 15:40 02.02.2008

salata

moja majka je za mog oca kuvala klasicnu varijanu, sa junecim mesom, a meni pravila salatu od pasulja sa svezim crvenim lukom, uljem, biberom i sircetom. to mi je bila favorit klopa, pored govedine na salatu, isto sa crvenim lukom, plus ulje, sirce.

ja danas pravim unapredjenu salata varijantu, dakle obaren pasulj, pa dodajem sveze povrce koje imam.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:50 02.02.2008

Ovde u Sloveniji se

pasulj najčešće jede u salati:
-pasulj, crni luk, sirće,so,biber, bučno (bundevino ulje)
-vruća zrna skuvanog pasulja se sipaju na "tvrde" salate- endivju, radič (kome pasulj ubije gorčinu)...

-jedu i supu od pasulja, skuvan pa propasiran kroz sito, začinjen...

Moja deca, kao što je i red, vole čorbast pasulj, da u njega potapaju nadrobljen hleb...a obaška svi, na čelu sa Žmuom, preferiraju prebranac. Po prababa Kajinom recepisu, sa suvim mesom...još ako ga gotovog naguram u suve paprike...ih...kada skuvam prebranac, moj Žmu kaže: E, sad konačno ispunjavaš bračne obaveze A moji Slovenci, drugovi i drugarice, strpljivo čekaju bilo koji, neki, srpski praznik, da se pozovu na njega i prozovu me da napravim prebranac.
ivana23 ivana23 18:25 02.02.2008

Recepti...

...76 strana za pripremu pasulja/graha...i mnogo drugih recepata.

Coolinarka
dunjica dunjica 19:00 02.02.2008

Lijep post,

Vesna!
I koristan. Thx!

I jezički doprinos:
Nijemci kažu "es interessiert mich nicht die Bohne", što doslovno znači ne zanima me ni zrno graha/pasulja. Što znači: ne zanima me uopće. Još jedna nepravednost prema grahu kao i ona "prosto ko pasulj".
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:54 02.02.2008

sitna boranija

mislim da i izraz "sitna boranija" ili skraceno "boranija", u smislu nipodastavanja, ima veze s pasuljem


Spiridon Spiridon 19:43 02.02.2008

njemu hvala

kada bih isao na pusto ostrvo i bio u mogucnosti da biram samo jedno jelo, bio bi to PASULJ.



dunjica dunjica 19:49 02.02.2008

Re: njemu hvala

Spiridone,
sad kad si već spomenuo tu problematiku... Pasulj je ništa spram toga kada se najedeš krušaka. I za neke isto i s graškom.

Prvi put mi na to skrenula pažnju prijateljica veterinarka. Zna žena što govori ;-)
Vodzo Modzo Vodzo Modzo 19:53 02.02.2008

Re: njemu hvala

A cika na slici je superheroj Protman, on konzumira pasulj sa devet kora! )
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:19 02.02.2008

Prtko

imali smo u kuci Prtka, totalno prekrasnu knjizicu Rastka Cirica o dechaku Prtku koji je toliko prdeo da je sebe na mesec lansirao, i josh svasta mu se neshto dogadjalo, a na temu, al' nestala, knjizhica ta divna

preporucujem, ako je negde nadjete, moze da se tretira i kao slikovnica, mada nije, vishe je savrseno duhovito zezanje na tabu temu

:)
Spiridon Spiridon 22:04 02.02.2008

Re: Prtko

Vesna Knežević Ćosić

imali smo u kuci Prtka, totalno prekrasnu knjizicu Rastka Cirica o dechaku Prtku koji je toliko prdeo da je sebe na mesec lansirao, i josh svasta mu se neshto dogadjalo, a na temu, al' nestala, knjizhica ta divna

preporucujem, ako je negde nadjete, moze da se tretira i kao slikovnica, mada nije, vishe je savrseno duhovito zezanje na tabu temu

:)



ma nema veze, napisacemo nastavak Prtko Strikes Again!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:13 02.02.2008

Re: Prtko

MEFESET: "Srebrni bor" za najbolji animirani film PRTKO, Jugoslavija, Režija: Rastko Ćirić

a ovo je profesor Rastko, koji studente poducava strip umetnosti (Lalilonska kula" , "Ale i bauci" , "Prtko" , "Nevidljive i slabo vidljive životinjske vrste", "Tango Ragtime"

Vodzo Modzo Vodzo Modzo 22:21 02.02.2008

Re: Prtko

preporucujem, ako je negde nadjete, moze da se tretira i kao slikovnica, mada nije, vishe je savrseno duhovito zezanje na tabu temu

Kada smo vec kod toga, ne znam da li neko od vas zna za Decedebilitat, jedan fanzin koji je "izlazio" od '88 do '94? Kompletno je lokalnog karaktera i totalno je die beste. Evo jedne rubrike iz tog fanzina, radi se zapravo o nauci, medicina -tabu tema: -))))

angie angie 23:33 02.02.2008

Re: Prtko

Rastko & Vuk Ciric su dva fenomenalna lika!

Imala zadaovoljstvo da ih upoznom, chujem kako Rastko muzicira- posle poslovno saradjivali najozbiljnije.
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:19 03.02.2008

Imamo knjigu o

Prtku negde u dečijoj sobi, čitali smo je onoliko...dobili je moji klinci, odavno, u Bgd na poklon...
Spiridon Spiridon 23:24 02.02.2008

unistena karijera

tuga u studiju

a imala je i ona kletva, dabogda ti keva prdnula na roditeljskom
Bata - Novi Zeland Bata - Novi Zeland 23:59 02.02.2008

Buckwheat

Hvala na dobroj temi, vrlo prigodnoj za mene ovog jutra (ovde ce podne a kod vas stize ponoc).. Upravo sam obavio "bracnu duznost" (moja svaka druga nedelja (dan) kuvanja)) i zaprzio pasulj (red kidney beans, vec decenijama bez mesa i mesnih proizvoda, samo crni i beli luk, so i biber, aleva paprika za zaprsku - za vas tamo verovatno vrlo dosadan ali nama je carski... Nego jedno pitanje ako smem, kada govorimo o mahunjacama: da li kod nas postoji ime za Buckwheat (Polygonaceae Fagopyrum sp.) i da li ga ima u prodavnicama. Ovde na NZ, Australiji i USA se jako mnogo koristi i neverovatno je korisno zrnevlje. Mi ga koristimo za palacinke, kolace, perece itd... Zahvaljujem na prostoru i pozdrav sa Novog Zelanda...
dunjica dunjica 00:08 03.02.2008

Re: Buckwheat

Buckwheat (


Ovdje zovu Buchenweizen u preporuča se jesti kao žitarica, ili njeno brašno za sve koji su alergični na gluten. Puno ga hvale.

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 15:49 03.02.2008

Re: Buckwheat

Buckweat je heljda.
dunjica dunjica 15:57 03.02.2008

Re: Buckwheat

Buckweat je heljda.

Hvala, Jelena! U Sloveniji sam jela neke specijalitete od heljde, bilo je veoma ukusno. Davno još.
MilutinM MilutinM 16:45 03.02.2008

Re: Buckwheat

E, heljdopita iz Prijepolja je nešto što se mora probati ))
dunjica dunjica 17:09 03.02.2008

Re: Buckwheat

E, heljdopita iz Prijepolja je nešto što se mora probati

Može l recept?
MilutinM MilutinM 17:27 03.02.2008

Re: Buckwheat

E, do sada sam samo imao priliku da jedem. Čim nabavim - šaljem
gordanac gordanac 00:48 03.02.2008

mali pasuljni saveti...

..a nikakva pomoć :))

- svaki pasulj mora da "prenoći" u hladnoj vodi u koju se stavi 7-10 kapi limuna
- u svaki idu najmanje tri vrste luka (crni, beli, praziluk, a preporučujem i četvrti - crveni (modri) luk)
- svi začini (osim lorbera i korena celera "ucelo" se u pasulj stavljaju na samom kraju kuvanja, celer se vadi pred kraj kuvanja)
- dimljotina (bilo koja, rebarca, butkica, kolenica...) za čorbast pasulj "prokuva" se kratko sama u 2/3 vode i 1/3 običnog mleka, pa tek posle dodaje u pasulj
- riba koja ide u (ili uz) pasulj mora biti dimljena (dimljeni šaran je najbolji za takav slučaj, mada može i dimljena pastrmka)
- hladna salata od pasulja dobra je sa bilo čime, a odlična je i sa hladnim pire-krompirom od juče (ne treba verovati, treba probati, ne pre 01.30 ujutru, nikako :))
- u svaki čorbast pasulj stavlja se jedna bela juneća koska za supe (koska se vadi pred kraj kuvanja, a oko srži obično nastaje tuča između psa i onog ko misli da mu je vlasnik, he-he! - statistika je na strani kučića)
- nijedan pasulj ne trpi "zapršku", nikako
- dobar lebac za uz pasulj mora biti ili crn ili okrugao sa "debelom korom" (cipovka)
- u svaki pasulj mora ići cela suva ljuta paprika, tucana i mlevena "aleva"
- na kraju se u svaki doda "na vr` male kašičice šećera"
- sve je bolje sa maslinovim uljem

p.s. bonus netraženi savet:
- u svako jelo malo senfa čuda čini
- u svako pohovanje (brašno ili prezla) dodati dobru veliku kašiku mlevenih oraha, isto čuda čine :))
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:21 03.02.2008

U prezle

za pohung treba dodati malo aleve paprike, tako se dobija zlatna boja :)
hatzivrettas hatzivrettas 00:55 03.02.2008

marijana ćosić

izvinjavam se, ovo sad nevezano sa ovom temo o pasulju.
ja sam kolega iz klupe sa vašom ćerkom na fdu. sad apelujem vama:
- zabranite joj pristup internetu (kompjuteru nemojte, treba joj za školu)
- izbacite majšu iz kuće - negativno utiče na marijanu
- i treće pod obavezno, uskratite odlazak u holandiju makar dvije godine. neka tune dolazi vamo.
znam zašto ovo pričam, zna marijana zašto ovo pričam, i znam da marijana zna da ja znam zašto ovo pričam.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 02:00 03.02.2008

Re: marijana ćosić

kolega iz FDU decje klupe, slutim ja da vama nije laHko s 9 devojaka na klasi, evo, ovu moju cu o'ma, cim se probudi, da vezhem za radijator, majshe vec ne mogu, slaba sam na kuchishte:)



Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:53 03.02.2008

kutijica

e pa odoh ja laganica da ubacim u kutijicu svoj glas
gordanac gordanac 12:20 03.02.2008

:))

lepo ti društvo, laganica isto :)
dunjica dunjica 16:03 03.02.2008

Nazivi

pasulj, grah, fažol, fižola

Zna li netko još neki "naški"?
nsarski nsarski 17:50 03.02.2008

Re: Nazivi

dunjica

pasulj, grah, fažol, fižola

Zna li netko još neki "naški"?


Suljpa!
MilutinM MilutinM 17:03 03.02.2008

E, pasulj

Moja majka je svakog petka kuvala isključivo posni pasulj. Petak je, prirodno. Bratu i meni je to i danas najlepše jelo.

I, kao zanimljvost, moj otac je voleo da sipa mleko u pasulj. Još nisam čuo da to neko drugi radi Ja, što reče Jelica, najbolje volim da udrobim. I obavezno dodam malo sirćeta
dunjica dunjica 17:08 03.02.2008

Re: E, pasulj

Moji roditelji, kao žučni bolesnici, nisu smjeli jesti grah. Kod nas ga je bilo 1-2 puta tokom zime. Tako je za mene ta namirnica postala pojmom nečeg posebnog, izuzetnog, nesvakodnevnog. Uvijek sam zavidila onima koji su češće jeli grah. Čorbast mi je posebna delikatesa, iako sam ekspert za prebranac / gravče na tavče.
MilutinM MilutinM 17:31 03.02.2008

Re: E, pasulj

Čorbast mi je posebna delikatesa


Čorbast, jabome. Još ako ga služi Taško Načić - jaaaaooo

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana