Ekologija| Filozofija| Ljudska prava| Obrazovanje| Životni stil

Weird Shit: PSIHONAUT IZ KOMŠILUKA

docsumann RSS / 22.08.2012. u 16:07

"Ako riječi život, sloboda, potraga za srećom ne uključuju pravo na eksperimentisanje sa našom sopstvenom svjesnošću, onda Deklaracija o Nezavisnosti nije vrijedna konoplje na kojoj je napisana." - Terence McKenna

terence_mckenna2.jpg

Ako u google pretraživaču ukucate dmt (a pitanje je - zašto biste to, inače, radili, jelte ;)), nezaobilazan lik sa kojim ćete se susresti na ponuđenim stranicama je Terence McKenna.
Ako i dalje nastavite da guglate u tom, odnosno, njegovom pravcu, vjerujem da će vam pažnju privući pojedini od ponuđenih youtube priloga sa uvrnutousranim naslovima - Culture is Not Your Friend, Language About The Unspeakable, A New Kind of Time ...
A ako, pak, kliknete na neki od njih, dočekat će vas naratorov smješni glasić koji kao da je izmoduliran za potrebe  vilinskog čarobnjaka iz nekog crtanog filma.


Nasmijana začuđenost, u smislu - kakva je sad pa ovo zajebancija, to je bila moja reakcija pri prvom susretu sa spikom ovog čudaka moderne misli.
Međutim, ubrzo sam shvatio da te riječi zvuče suviše suludo za tipičnu internetsku sprdačinu. One su, u isto vrijeme, bile i mindblowing i mindrefreshing.
Uskoro je i sam taj neobični glas počinjao drugačije da mi zvuči, mnoogo ozbiljnije, iako je nasmijanost i dalje ostala, samo posve druge vrste ...


Terence McKenna (16. novembar 1946. - 3. april 2000.)  bio je američki pisac, antropolog, filozof, ekolog, vizionar, psihonaut, "pravi Timoti Liri" kako ga je nazvao sam Timoti Liri.
Znatiželjnog uma i avanturističkog duha, kao mladić naizmjenično je započinjao, prekidao, nastavljao i završavao studije (istorija umjetnosti, biologija, ekologija), u međuvremenu preduzimajući putovanja (koja je, inače, finansirao švercujući hašiš) na razne egzotične destinacije, za koje su inače bila vezana njegova tadašnja interesovanja - Jerusalim, Tibet, Jugoistična Azija, Amazonija.
A interesovanja su mu stvarno bila brojna i raznovrsna - Kabala, I Ching, šamanizam, alhemija, teorija evolucije, kosmologija, psihodelična iskustva ... Ono što ga je razlikovalo od drugih ljubitelja ezoterije & psihodelije je njegov originalnan, osebujan pogled na svijesnost i sam svijet kao sublimat te svijesnosti.
Bio je protivnik organizovanih religija i dogmi, ali i mnogih oblika New Age instant-guru duhovnog buđenja.
Iako izrazitog anticrkvenog raspoloženja imao je simpatije prema ranohrišćanskom gnosticizmu, a posebno je poštovao Pierre Teilhard de Chardin, jezuitskog sveštenika o kome je na ovom blogu pisao Milan M. Ćirković (nažalost tog teksta nema više u arhivu bloga B92). Omiljeni filozofi su mu bili Marshall McLuhan i Heraklit, dok je od pisaca najviše cijenio Džojsa i Nabokova.

Centralno polje Mekeninih interesovanja i istraživanja su bila  izmjenjena stanja svijesti uslijed dejstva  prirodnih halucinogena - psilocibin pečurki i dmt-ja  (ajahuaske). Tu je on, kao pravi psihonaut, "otišaaooo" prilično daleko :)

Posebno su upečatljivi njegovi opisi iskustava sa tih putovanja, kao i interpretacije tamo doživljenog: susreti sa višim oblicima svijesti (inteligencije), konekcija sa Logosom odnosno UIP (univerzalnim informacionim poljem), doživljaj sveukupne spiritualne povezanosti kosmosa-zemje-inih stanovnika, kontakti sa duhovima, tako karakterističnim za šamanske vizije ...

Svoja promišljanja o psihodeličnim iskustvima, kao i njihovo inkorporisanje u hipoteze i teorije koje objašnjavaju čovjekovu poziciju i mjesto u kosmosu, Mekena je dao u više knjiga (ni jedna od njih, za sada, nije objavljena na ex-yu jezicima), kao i više javnih nastupa, intervjua i predavanja

Jedna od najzanimljivijih Mekeninih teorija je "Stoned Apes" teorija o ljudskoj evoluciji, podrobno izložena u knjizi Food of The Gods. To je i jedina njegova knjiga koju sam čitao (u e-izdanju).

51660.jpg


Jako dobro izložena, logično obrazložena, koherentna, visoke literarne vrijednosti (u samoj knjizi postoje i čisto fiktivni dijelovi, kao autorov pokušaj da dočara scene iz života prvih hominida ) ta teorija se, između ostalog, oslanja na više oficijelnih naučnih istraživanja iz oblasti arheologije, fiziologije, genetike, botanike.
Njena glavna postavka je da su psihodelične pečurke (psilocibe) odigrale presudnu ulogu u evoluciji čovjeka, tj. da su doprinjele inicijalnoj socijalizaciji naših prapredaka, ključno uticale na stvaranje jezika, kulturnih obrazaca, umjetnosti, duhovnosti, te da su rane zajednice koje su ih koristile kao povremeni sastojak svoje ishrane bile superiornije u smislu opstanka i razvoja u odnosu na ostale skupine hominida.
Ujedno ova knjiga predstavlja i kritiku muškog-dominatorskog društvenog modela i apologiju rane partnerske zajednice uspostavljnje na psihodelično-orgističkim ritualima slavljenja Majke Božice.

375810_271849976253771_885105804_n.jpg

pčeloliki gljivar šaman iz Tassili-n-Ajjer, civilizacije koja je poticala iz pustinje južnog Alžira, 12000 godina pr.n.e.

Premalo je prostora na blogu da u detalje prepričavam knjigu, pa je zato samo preporučujem. Mada, moram priznati da me je Mekenin živopisan, bogat i sočan jezik dobro namučio pri čitanju iste. Jbg, naučio mašinac na jednostavnost tehničkih štiva, pa sam ovoga puta morao mnogo češće da konsultujem riječnik i unosim se u same lingvističke strukture.
Zanimljivo da je upravo za šamane karakteristično korišćenje znatno bogatijeg i slikovitijeg jezika nego što je karakteristično za zajednice u kojima žive.

Da spomenem još  neke od njegovih najznačajnih knjiga:
• The Invisible Landscape (s Dennisom McKennom, 1975, reizdanje 1993)
• Psilocybin - Magic Mushroom Grower's Guide (1976), s Dennisom McKennom
• Trialogues on the Edge of the West, 1992 (sa Ralph Abrahamom i Rupert Sheldrakeom),
• The Archaic Revival (1991)
• Synesthesia (sa Tim Elynom, 1992)
• True Hallucinations (1993)

Još za života MekKena je postao živa ikona američke subkulture, s velikim uticajem na mnoge pisce, filozofe, umjetnike svog vremena. Bil Hiks je bio njegov veliki fan, a prema njemu je rađen lik iz serije Twin Peaks - Dr. Jacoby

TP-jacoby2.jpeg

Teme koje je pokrivao u svojim pisanim dijelima i javnim nastupima su mnogobrojne: priroda svijesnosti, teorija kulture, virtuelna realnost, društvene slobode, seksualnost i odnos polova, evolucija, ekologija i Geja teorija, eshatologija, vještačka inteligencija, UFO fenomeni i još svašta nešto. Tako da je teško dati nekakav krajnji, sveobuhvatajući okvir njegovog djelovanja kao mislioca.

Nikad nije nametao svoja viđenja kao definitivno otkrovenje, već je , naprotiv, insistirao na razmišljanju umjesto na vjerovanju. Otvorenost uma za njega je bila preduslov uma kao takvog.
Do kraja života ostao je skroman, porodični čovjek iz komšiluka, ljubopitljiv i srdačan sagovornik

Kako je živjeo u modernoj informatičko-medijskoj eri, mnogi od njegovih javnih nastupa su ostali usnimljeni. Na tim snimcima se najbolje vidi njegova govornička vještina i elokvencija. Ti snimci su mi, ujedno, i omogućili da maksimalno skratim ovaj tekst, gabaritno ga održavajući  u granicama čitateljske podnošljivosti, a ujedno da ostavim dovoljno informacionog materijala (u nešto zabavnijem obliku):

i ko se baš zagrijao - jedan poduži


Terens Mek Kena je umro 3. aprila 2000. u 54. godini od moždanog tumora.

According to Wired magazine, McKenna was worried that his tumour was caused by his 35-years of smoking cannabis; though his doctors assured him there was no causal relation.



Komentari (104)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

expolicajac expolicajac 17:33 22.08.2012

Za ovu vrstu "sporta"

Je očigledno potrebna ogormna hrabrost. U svakom slučaju hvala za jednu divnu priču
docsumann docsumann 17:40 22.08.2012

Re: Za ovu vrstu "sporta"

tnx ex

vid' ovo zvuči k'o kakva hip-hop rima

nego zaboravih da dodam, Mekena je bio i veliki humanista, pacifista, borac za ravnopravnost polova, zalagao se za tzv. partnership model.

bio je lični prijatelj i saradnik Riane Eisler

za sebe je jednom rekao - ja sam lezbejka zarobljena u tijelu muškarca ... što i nije tako loše.
alselone alselone 18:07 22.08.2012

Super blog kao i obicno

Lepa prica.

Ali ja, kao zakleti realista, ne mogu (za sada?) da prihvatim da izmenjeno stanje svesti moze da dokuci nesto sto cisto ne moze.
docsumann docsumann 18:13 22.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

Ali ja, kao zakleti realista, ne mogu (za sada?) da prihvatim da izmenjeno stanje svesti moze da dokuci nesto sto cisto ne moze.


... many scientists and engineers also report heightened states of creativity while using LSD. During a press conference on Friday, Hofmann revealed that he was told by Nobel-prize-winning chemist Kary Mullis that LSD had helped him develop the polymerase chain reaction that helps amplify specific DNA sequences.

"When you study natural science and the miracles of creation, if you don't turn into a mystic you are not a natural scientist," said Hofmann.

In his presentation, artist Alex Grey noted that Nobel-prize-winner Francis Crick, discoverer of the double helical structure of DNA, also told friends he received inspiration for his ideas from LSD, according to news reports





LINK

mislim i sam sam se uvjerio u spoznaje (uvide) te vrste, a i pisao sam o njima na ovom blogu
mirelarado mirelarado 18:13 22.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

Ali ja, kao zakleti realista, ne mogu (za sada?) da prihvatim da izmenjeno stanje svesti moze da dokuci nesto sto cisto ne moze.


Да,тачније, сумњам у вредност и значај таквих спознаја, изван појединачног доживљаја.
alselone alselone 18:18 22.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

docsumann

LINK


Mozda.
Neka je tako - ali to je onda takmicenje sa steroidima.
docsumann docsumann 18:18 22.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

Да,тачније, сумњам у вредност и значај таквих спознаја, изван појединачног доживљаја


na onom blogu o šamanizmu upravo sam spomenuo da je univerzalnost i istovjetnost ekstatičnih vizija šamana sa raznim krajevim planete, potpuno zbunila antropologe koji su ih proučavali, a koji su im prišli upravo sa tog realističko-racionalističkog aspekta.

takođe, spomenuh da su mnogi od tih istraživača i sami poslije prihvatili šamanistička učenja, a bili su cool likovi
alselone alselone 18:19 22.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

Да,тачније, сумњам у вредност и значај таквих спознаја, изван појединачног доживљаја.


Da banalizujem (mozda ce Doc reci da nije isto) - i meni se cesto pijanom nesto cini kao genijalna ideja ali zapravo nije.
docsumann docsumann 18:20 22.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

alselone
Neka je tako - ali to je onda takmicenje sa steroidima.


po pitanju spoznaje, prevara je ako ne iskoristiš sva raspoloživa sredstva
docsumann docsumann 18:27 22.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

alselone
Da banalizujem (mozda ce Doc reci da nije isto) - i meni se cesto pijanom nesto cini kao genijalna ideja ali zapravo nije.


e, pa naravno da nije isto, čak je umnogome različito. alkohol sužava svijest, dok je psilocibin i dmt ekspandiraju, a pri tom si savršeno svjestan svoje nove svijesnosti.
margos margos 18:28 22.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

Ja sebe svrstavam u kukavice jer se u takve eksperimente nisam upuštala, ali iskustvo jednog prijatelja pod ajauaskom, mi je prilično primamljivo.
Tešim se, ima vremena...
alselone alselone 18:29 22.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

alkohol sužava svijest, dok psilocibin i dmt je ekspandiraju, a pri tom si savršeno svjestan svoje nove svijesnosti.


U tom momentu ili kasnije?
U datom momentu i alkohol ti daje uverenje da ti je svest prosirena.
docsumann docsumann 18:33 22.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

margos

Ja sebe svrstavam u kukavice jer se u takve eksperimente nisam upuštala, ali iskustvo jednog prijatelja pod ajauaskom, mi je prilično primamljivo.
Tešim se, ima vremena...


interesantno, da i jedna moja prijateljica, inače izuzetno pametna i obrazovana osoba, koja prezire sve narkotike, čak joj je i trava fuj, ima jaku želju da proba dmt.
prosto, kapira da se tu radi o nečem sasvim posebnom.
docsumann docsumann 18:36 22.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

alkohol sužava svijest, dok psilocibin i dmt je ekspandiraju, a pri tom si savršeno svjestan svoje nove svijesnosti.


U tom momentu ili kasnije?


u tom, naravno. svjestan si da si SVJESTAN (pozitivna povratna sprega)

mada priznajem da su meni i na alkoholu padale na pamet sasvim ok ideje. često sam nešto piskarao u (ne baš pretjerano) pijanom stanju.
ujutro je samo trebalo malo (više) lekture i dešifrovanja pojedinih nečitljivih dijelova
alselone alselone 18:37 22.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

Tešim se, ima vremena...


Tako i ja kapiram.
Kad budem imao 70 godina, kad krenem da se pucam svime...
mirelarado mirelarado 18:38 22.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

takođe, spomenuh da su mnogi od tih istraživača i sami poslije prihvatili šamanistička učenja, a bili su cool likovi


У то не сумњам, али ми се чини да су посреди, опет, индивидуална искуства тих антрополога, који су, још од првих истраживача, били подложни утицају средине у којој годинама бораве, одвојени од оне из које су потекли, попут овог шмекера.


margos margos 18:52 22.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

als
Kad budem imao 70 godina, kad krenem da se pucam svime...


docs
prosto, kapira da se tu radi o nečem sasvim posebnom.

Ovaj prijatelj je, pod vođstvom šamana, prolazio ceo proces tri dana.
docsumann docsumann 18:54 22.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

mirelarado
У то не сумњам, али ми се чини да су посреди, опет, индивидуална искуства тих антрополога, који су, још од првих истраживача, били подложни утицају средине у којој годинама бораве, одвојени од оне из које су потекли, попут овог шмекера


daa, ali po istom tom principu mi ostajemo zarobljenici uticaja naših društveno-kulturnih sredina koje nas konstantno navode na uvijek iste "duhovne" šeme.
ok, unutra njih postoje individualne varijacije, ali je zadati okvir odavno okoštao.

transcendentna stanja svijesti (uopšte ne moraju biti podstaknuta halucinogenima) prevazilaze upravo te vještačke barijere. društvo, kultura, tradicija više nisu faktori od uticaja.
bocvena bocvena 19:06 22.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

Kad budem imao 70 godina, kad krenem da se pucam svime...

Javi se:) To je otprilike i moj plan.

- Zašto je naša baka šamanka?
- Zato što je u mladosti čitala neke blogove nekog docsumanna:)

Mene ove teme slabo zanimaju, ali mi je zanimljivo kako ti o njima pišeš i ljudi koje nam približavaš. Nemam vremena sada da pogledam klipove, javljam se kad stignem.
docsumann docsumann 19:11 22.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

- Zašto je naša baka šamanka?
- Zato što je u mladosti čitala neke blogove nekog docsumanna:)


- aa, to je onaj što ga stalno razvlače po raznoraznim klinikama, pa kad ga puste on opet završi go u botaničkoj bašti
mirelarado mirelarado 19:14 22.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

transcendentna stanja svijesti (uopšte ne moraju biti podstaknuta halucinogenima) prevazilaze upravo te vještačke barijere. društvo, kultura, tradicija više nisu faktori od uticaja.


То нема много везе с егзатношћу и научним спознајама, али има везе са слободом. Што није за потцењивање, наравно.
Hansel Hansel 20:34 22.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

docsumann
mada priznajem da su meni i na alkoholu padale na pamet sasvim ok ideje. često sam nešto piskarao u (ne baš pretjerano) pijanom stanju.
ujutro je samo trebalo malo (više) lekture i dešifrovanja pojedinih nečitljivih dijelova

Kažu da su Rimljani za svoje orgije angažovali pisare koji su morali da ostanu trezni, da bi zapisivali šta su ovi izgovorili u pijanstvima.

A onda su, kad se istrezne, "prebirali" zabeležene rečenice i izdvajali - mudrosti.
docsumann docsumann 20:42 22.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

Kažu da su Rimljani za svoje orgije angažovali pisare koji su morali da ostanu trezni, da bi zapisivali šta su ovi izgovorili u pijanstvima.


a Staljin je npr. pravio pijanke sa užim državnim i partijskim rukovodstvom (Berija, Hruščov, Molotov ... mislim, sjajna ekipa partijanera) na kojim bi ih navodio da piju do iznemoglosti, pa bi onda posmatrao šta rade i kako se majmunišu, i tako isčekivao ne bi li mu onako devastirani izlanuli kakvu dragocjenu informaciju koju su inače tajili
Hansel Hansel 21:07 22.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

Drugo vreme, drugi običaji!
alselone alselone 07:03 23.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

Javi se:) To je otprilike i moj plan.


Dogovoreno.
docsumann docsumann 14:49 23.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

mirelarado
transcendentna stanja svijesti (uopšte ne moraju biti podstaknuta halucinogenima) prevazilaze upravo te vještačke barijere. društvo, kultura, tradicija više nisu faktori od uticaja.

То нема много везе с егзатношћу и научним спознајама, али има везе са слободом.


još malo o ponovljivosti i univerzalnosti onostranih uvida

spominjao sam već kako sam na svojoj drugoj dmt seansi imao priliku da vidim mehanizam (sistem, princip, model) funkcionisanja snopova paralelnih svijetova uronjenih u apsolutno vrijeme, sa sve opnom tekućeg trenutka kako prelazi preko njih.
naravno, bio sam posve “zabezeknut“ viđenim, pošto sam tako nešto smatrao nepojmljivim, nepredstavljivim u mom svakodnevnom režimu svijesti.

poslije, kad sam analizirao te doživljaje, pripisivao sam ih mojim interesovanjima za kosmologiju, fiziku, metafiziku, posebno za koncept multiverzuma, paralelnih stvarnosti, prirode vremena.
cijenio sam da je na neki volšebni način sve to izronilo iz moje podsvjesti u kojoj se dugo vremena krčkalo..

međutim, prilikom jednog razgovora sa još dvojicom dmt iskustvenika, jedan od njih, koji uopšte nema slična interesovanja, na moje spominjanje navedenih vizija, prokomentarisao je kako je imao ista ta iskustva.
a kad je još spomenuo “granjanje“ i “češljanje“ (prvo se odnosi na paralelne stvarnosti, a drugo na tok sadašnjeg trenutka u odnosu na njih) bilo mi je skroz jasno da smo prisustvovali istoj predstavi.
Hansel Hansel 15:51 23.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

Možeš ti to da detaljnije izložiš? Ne samo vizije (to si opisivao, ali ne baš ovako, koliko se sećam), nego baš da opišeš i objasniš - kakva je to opna, gde se ona kreće u odnosu na te paralelne stvarnosti...? (Meni je zaista interesantno, pošto sam nekad davno imao neku svoju "teoriju" koja na ovo, izgleda, liči.) Šta zahvata? Gde smo "mi"? Šta je sa "prošlima" nama i "budućim nama"? Jesmo li samo u jednoj ili u više stvarnosti?
docsumann docsumann 17:30 23.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

Možeš ti to da detaljnije izložiš? Ne samo vizije (to si opisivao, ali ne baš ovako, koliko se sećam), nego baš da opišeš i objasniš -


ok, probaću.

hmmm ... recimo ovako, posmatraš sebe u OVOM trenutku, to je ta jedna zamrznuta slika-scena, pustiš li vrijeme da teče i najmanji djelić, oko te početne slike se generišu svi mogući tvoji položaji koje možeš da zauzmeš za taj djelić vremena. kao da tvoji naredni položaji pupe oko onog početnog u svim mogućim pravcima dešavanja.
i oni svi zajedno postoje u tom istom narednom trenutku.
pustiš li vrijeme još malo da oteče, oko svakog tog položaja nastaju takođe svi mogući naredni položaji.
ako pustiš sad vreme da teče bez prekida imaćeš progresivno umrežavanje (širenje) mnoštva tokova radnje. svi oni stoje kao snopovi koji šikljaju (granaju se) jedni iz drugih.

ovo bi recimo bio najpribližniji opis mehanizma "grananja", s tim što sam ja TADA mogao da vidim svaki pojedini djelić (trenutak) svake od paralelnih stvarnosti koje su se naslanjale jedna na drugu i tekle uporedo.

(EDIT: naravno da je onaj početni trenutak uzet samo uslovno, kako bi odnekle započeo objašnjavanje. nema početnog trenutka, postoji samo ogromni splet bezbrojnih stvarnosti.)


to bi tako izgledalo kada bi išao niz osu ovog našeg linearnog vremena.

međutim, svi ti snopovi stvarnosti stoje već ekspandirani do kraja.
radi lakšeg praćenja uzmimo samo jedan tok, odnosno naš život kako ga mi vidimo iz ove perspektive.
zamisli sad da su svi tvoji sukcesivni pokreti (u vremenu) stopljeni u jedno zajedničko neprekidno tijelo. i ne samo položaji tvog tijela, nego i položaji svih predmeta, objekata, bića, ljudi. svi oni tvore te "stopljene" (četvorodimenzionalne) oblike u vremenskom kontinumu.
kao da film ne gledaš scenu po scenu, frejm po frejm, već čitav odjednom.

poveži sad ta 4D tijela svakog objekta sa onim vremenskim "grananjim" iz prvog opisa

e, sad, vrijeme koje mi uočavamo kao tekuće nastaje kada opna (obvojnica) ovog sadašnjeg trenutka prolazi preko 4D tijela, tj., kreće se niz njih.
u svakom trenutku ona sa tim tijelima stvara jedan presjek.
a ti presjeci nisu ništa drugo nego naša 3D tijela kako ih mi vidimo i doživljavamo.
tok opne sadšnjeg trenutka uslovljava da mi neprekidno prelazimo iz jednog u drugi naredni 3D presjek našeg 4D tijela.
prelazak spomenute obvojnice preko svih onih razgranatih snopova 4D tijela je "češljanje". mislim, tako ga tamo doživiš.

jednom prilikom, čini mi se na onom blogu o "mojoj ToE" (teoriji svega), pokušao sam to češljanje da opišem kao rotaciju onog pretraživačkog svjetlosnog kraka na okruglom radarskom ekranu.
ako radar hvata prisustvo nekih objekata u svom opsegu, svi oni će biti prikazani kao neke 2D slike na ekranu, ali će sam krak u svom prolasku preko njih osvjetljavati samo presjek koji u jednom trenutku pravi sa tim slikama.

eto, to bi bilo onako najgrublje i najpribližnije moguće. sad zamisli kako to izgleda kad ti sve ovo, i to još mnogo podrobnije i detaljnije, bude skroz jasno i pregledno demonstrirano, da ti se učini kao najnormalnija stvar na svijetu


EDIT: e, hvala, što si zatražio ovo objašnjenje. pomogao si mi da se napnem da sve to nekako, koliko je moguće, artikulišem.

a, pazi, kad je ovaj lik imao te iste vizije !!!
Hansel Hansel 22:45 23.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

Nema na čemu, hvala tebi na dobroj volji!

E, sad. Ako sam dobro razumeo ovo što si napisao, a mislim da u velikoj meri jesam, to je vrlo slično toj mojoj mladalačkoj predstavi koju sam konstruisao razmišljajući o nekim navodnim parapsihološkim fenomenima (navodnim ušetavanjem nekih britanskih turistkinja u vreme Marije Antoanete i nekim navodnim prekognicijama - ja se s ovim "navodno" ograđujem za svaki slučaj) i jednoj knjizi u kojoj se govorilo da svemir ima, zaboravio sam, oko 50 dimenzija.

I šta sad - ako je prekognicija realni fenomen, to bi onda značilo 1) ili da se budućnost "već desila", tj. da smo mi sve svoje odluke "već" doneli, samo ih sada živimo (ovo mi se čini praktično poklapa s tvojom vizijom kretanja kroz vreme) ili 2) da je na osnovu trenutnih tendencija moguće "izračunati" budućnost (otprilike, kao što je moguće prognozirati meteorološko vreme).

(nastaviće se sutra, najviše vezano za "problem" slobodne volje u ovim konceptima)
docsumann docsumann 04:57 24.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

I šta sad - ako je prekognicija realni fenomen, to bi onda značilo 1) ili da se budućnost "već desila", tj. da smo mi sve svoje odluke "već" doneli, samo ih sada živimo (ovo mi se čini praktično poklapa s tvojom vizijom kretanja kroz vreme) ili 2) da je na osnovu trenutnih tendencija moguće "izračunati" budućnost (otprilike, kao što je moguće prognozirati meteorološko vreme).


u slučaju prekognicije mi sagledavamo budući događaj samo na jednoj "grani" stvarnosti, ovoj po kojoj upravo surfamo. pa ako uvidimo da nas ona vodi u nepovoljan ishod, intervencijom u sadašnjosti (kako bi izbjegli taj epilog) aktiviramo neku paralelnu na koju se tom intervencijom prebacujemo.

tako se npr. izbjegava i onaj paradoks povratka u prošlost, gdje ako tamo ubiješ svoga đeda ili babu prije nego što su oni dobili tvog oca, onda znači da i ti sam ne bi mogao da postojiš.
međutim, tim činom ti ustvari samo pokrećeš novi slijed događaja, a onaj kome u startu pripadaš i dalje ide svojim tokom.

mada, moguće je da su sve opcije već aktivne, tj, da su sve moguće stvarnosti ujedno i stvarne.



EDIT: (dokle više s ovim editovanjem )

ovo predstavljanje našeg 3D pojavnog svijeta kao presjeka onog 4D svijeta iz apsolutnog vremena (bez obzira da li je to tačan opis stvarnog dešavanja) daje fino objašnjenje zašto je za nas sadašnji trenutak neuhvatljiv.
on tu dođe nešto kao debljina 2D geometrijske slike (ravni) koje zapravo i nema.

Hansel Hansel 23:32 24.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

u slučaju prekognicije mi sagledavamo budući događaj samo na jednoj "grani" stvarnosti, ovoj po kojoj upravo surfamo. pa ako uvidimo da nas ona vodi u nepovoljan ishod, intervencijom u sadašnjosti (kako bi izbjegli taj epilog) aktiviramo neku paralelnu na koju se tom intervencijom prebacujemo.

Ovo možda radi u nekim slučajevima, kada osoba ima više stepeni slobode u jednom trenutku. Nekada svi putevi nužno konvergiraju. Ja sam sanjao jednu potresnu scenu koja mi se skoro u detalj desila u životu mesec i po dana kasnije, samo na drugoj lokaciji (reč je o lečenju bliske osobe). To što sam sanjao da se dešava na toj lokaciji (da osoba umire) moglo se desiti, upozoreni smo, ako se prihvati agresivni metod lečenja, i moglo se desiti u to vreme, jer bi terapija bila sprovođena tada. (Ne radi se samo o smrti, radi se o nekim drugim dešavanjima, o postavci "kompletne scene" i mojoj ulozi u njoj.)

Ali da se vratimo na paradokse paralelnih stvarnosti, našeg 4D postojanja i sl., kako se meni bar čine.

Naime, ako postoje sve te stvarnosti, a mi u nekom trenutku biramo put kojim se krećemo, šta je sa stvarnostima drugih ljudi, tj, njima samima? Kako su drugi ljudi reprezentovani u stvarnostima koje MI biramo za sebe, a oni možda biraju drugačije opcije?

... Sećaš se onog duhovitog odgovora koji je nsarski dao nekome ko je pitao kolika je verovatnoća da si u DMT iskustvu zapravo video unutrašnje tkanje svoje psihe/mozga? A nsarski odgovorio: "Oko 100%" Vidiš, "tkanje" mozga, koliko ja znam, upravo liči na ovo što si opisao - mnogo mogućnosti, sve je u vezama sa svim, mi smo svuda, ali idemo jednim smerom, iz tog mnoštva uvek konvergiramo...

Naravno, ova skeptična i demistifikujuća pomisao ne bi morala da znači kraj, kad bismo i pomislili da je tačna - zašto mozak ne bi bio napravljen analogno stvarnosti (pa to i jeste njegova stalna, da ne kažem evoluciona tendencija - da bude saobražen realnosti)? I tako možemo opet da dođemo do... fraktalnosti?!

tako se npr. izbjegava i onaj paradoks povratka u prošlost,

Još nisam čuo da je neko otputovao.

EDIT: Nemam ništa protiv editovanja.
docsumann docsumann 11:19 25.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

... Sećaš se onog duhovitog odgovora koji je nsarski dao nekome ko je pitao kolika je verovatnoća da si u DMT iskustvu zapravo video unutrašnje tkanje svoje psihe/mozga? A nsarski odgovorio: "Oko 100%" Vidiš, "tkanje" mozga, koliko ja znam, upravo liči na ovo što si opisao - mnogo mogućnosti, sve je u vezama sa svim, mi smo svuda, ali idemo jednim smerom, iz tog mnoštva uvek konvergiramo...


ponekad razmišljam šta to goni onu opnu sadašnjeg trenutka preko našeg 4D prostora (mislim, razmišljam o nečemu što ko zna da l' se uopšte i dešava )

cijenim da je to upravo - svijest!

u svom svakodnevnom, "normalnom" obliku ona skenira svijet kroz 3D presjeke, međutim, modifikovana ona može da operirira i na posve drugačiji način.

odnos mozga i svijesti meni nuvijek vuče na odnos radio prijemnika i signala radio programa. zamisli kada bi mogli da "vidimo" te signale, kada bi mogli da ih slušamo bez radio opreme. otprilike tako bi izgledao direktan uvid u 4D pojavnost, a kako bi to izgledalo, teško je zamisliti.

uf, teška priča ...



stvarnosti, budućnosti (?), istorije su (negdje već) odigrane i umrežene na beskonačno mnogo načina, vjerovatno u nekoj mega fraktalnoj šemi . nemogućnost da to uvidimo čini ovaj sadašnji trenurtak tako svjež u našim očima.
Hansel Hansel 14:56 25.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

cijenim da je to upravo - svijest!

Hm. Reci ti meni je l' sve to što si opisao predstavlja individualnu strukturu i kretanje (sada nisam siguran da sam te najpre dobro razumeo) ili se odnosi na univerzum? (Ili na oba?) Ako je ovo drugo, koja svest onda pokreće mehur? Naravno, i iz ovog ugla možemo da dođemo do nekog oblika religije, ali - kako ti to vidiš?

(Ovo bi bio 100. komentar da se Milisav nije istrčao sa svojim mehurom! )
docsumann docsumann 15:12 25.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

na nekom dubljem nivou, ono što nama izgleda kao zasebni pojavni oblici, je ne samo povezano u jedinstvenu cjelinu, ono je bukvalno - JEDNO.
svejedno da li to sjedinjenje leži na nivou elementarnih čestica, ili još dublje, u pretpostavljenom polju kvantnog potencijala (kako ga je Bom nazvao), ono uslovljava da indvidualne istorije i istorija kosmosa stoje upleteni u nesagledivo mnogostrukoj i nepojmljivo složenoj uzročno-posljedičnoj povezanosti.

individualna svijest-kolektivna svijest-univerzalna svijest, nema kratanja ni dešavanja van tog dimenzionalnog okvira.

e, sad, tehničke pojedinosti o načinima njihove međusobne povezanosti i korelisanosti su već preozbiljna stvar za blog komentare

svakako da postoji i mogućnost religiozne interpretacije svega ovog, mada ja stvarno nemam potrebu za njom.
Hansel Hansel 20:48 25.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

Ne, ne, nisam ja protežirao religiozno tumačenje, samo sam (se) upitao šta je sa mehurom Univerzuma, ako prihvatimo da mehur "goni" - svest.

Berkli je paradoks načela subjektivnog idealizma "Biti znači biti opažen" - kako postojimo kada nas niko ne opaža - rešio uvođenjem Boga kao univerzalnog posmatrača. Odatle asocijacija i pitanje.
docsumann docsumann 14:59 26.08.2012

Re: Super blog kao i obicno

Ne, ne, nisam ja protežirao religiozno tumačenje, samo sam (se) upitao šta je sa mehurom Univerzuma, ako prihvatimo da mehur "goni" - svest.


hehe, evo nas gdje utemeljujemo novu paranaučnu disciplinu - mehaniku svijesti

duboka je ovo metafizika, tako da nemam ninašta da se oslonim u svojim "proračunima". dok u glavi imam sliku one dmt projekcije, još i mogu da držim neku nit, čim moram da objašnjavam neki širi kontekst, sve postaje vrlo klimavo u konstrukcijskom smislu.

sad, kako zaista svijest generiše dešavanja, odnosno tok vremena, za to će trebati još malo eksperimentisanja

Berkli je paradoks načela subjektivnog idealizma "Biti znači biti opažen" - kako postojimo kada nas niko ne opaža - rešio uvođenjem Boga kao univerzalnog posmatrača. Odatle asocijacija i pitanje.


Berkli je mnoge stvari doveo do krajnjih konsekvenci, kao što su npr. subjektivizam i svijest kao par excellence duhovni fenomen.
nužnost posmatrača za postojanje događaja, na kojoj je on insistirao, kasnije je i dobila snaćnu potporu u samoj kvantnoj mehanici.
apsolutno zbivanje mora biti utemeljeno u apsolutnoj svijesti, s tim da oni zapravo moraju biti jedno te isto.

takođe u vezi sa hijerarhijom svijesnosti, materijalnom evolucijom (kosmologijom) i evolucijom života, meni je skoz blisko stajalište Uspenskog o tome da viši oblici omogućavaju nastajanje nižih, a ne obratno.

e, sad da l' je to apsolutno ustvari Kosmički Princip, Logos, Božanski Algoritam, Priroda kao sveopšta inteligibilna tvar, sam Bog, meni je skroz svejedno

docsumann docsumann 18:40 22.08.2012

ok,

manimo se psihodelika.
kako vam se čine Mekenina razmišljanja, ako apstrakujete način na koji je (ili nije) do njih dolazio. recimo onaj klip o kulturi kao vašem neprijatelju.
alselone alselone 18:43 22.08.2012

Re: ok,

recimo onaj klip o kulturi kao vašem neprijatelju.


Nisam stigao da pogledam ali po naslovu bih se mogao saglasiti. Kultura i navike znaju da budu veliki protivnici razvoja.
AlexDunja AlexDunja 18:45 22.08.2012

meni

je sve to još od hakslija
mnogo zanimljivo...

trebaće mi vremena za ovaj tvoj blog
docsumann docsumann 18:57 22.08.2012

Re: meni

je sve to još od hakslija
mnogo zanimljivo...




još kao klinac Mekena se inficirao Vratima Percepcije
nsarski nsarski 18:56 22.08.2012

I pored najbolje volje i otvorene svesti,

ja zaista ne mogu da imam preterani respekt za nekoga ko se bavi ovakvim stvarima
priroda svijesnosti, teorija kulture, virtuelna realnost, društvene slobode, seksualnost i odnos polova, evolucija, ekologija i Geja teorija, eshatologija, vještačka inteligencija, UFO fenomeni i još svašta nešto

i to sve djuture. C'mon "evolucija i UFO fenomeni", kako mozes da mesas te stvari? Ovde ima validnih disciplina i pitanja, i totalnih besmislica.

I jos jedna vazna ograda: ja se tom coveku, na svoj nacin, divim. Ne sumnjam da je njegovo privatno putovanje u sopstvenu svest njemu otvorilo nove vidike, neogranicen zanos, ili stagod. Ali, praviti od toga univerzalnu nauku mi je malo previse.
docsumann docsumann 19:01 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

i to sve djuture. C'mon "evolucija i UFO fenomeni", kako mozes da mesas te stvari? Ovde ima validnih disciplina i pitanja, i totalnih besmislica.


nije on bio nikakav ufolog, već je taj fenomen sagledavao iz, kako da kažem, metapsihološkog aspekta.

to je onaj drugi tjub klip sa kraja.

I jos jedna vazna ograda: ja se tom coveku, na svoj nacin, divim. Ne sumnjam da je njegovo privatno putovanje u sopstvenu svest njemu otvorilo nove vidike, neogranicen zanos, ili stagod. Ali, praviti od toga univerzalnu nauku mi je malo previse.


recimo da su to začeci nečega što će u budućnosti dobiti mnogo veći značaj u naučnim krugovima, globalno gledajući. zasad je to samo alternativni filozofski koncept.
AlexDunja AlexDunja 19:03 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

Ali, praviti od toga univerzalnu nauku mi je malo previse.

i meni. posebno onakvu kakvom je mi smatramo.

ali, univerzalna umetnost, opet onakva kakvom je mi smatramo,

itekako može imati koristi od tih privatnih putovanja.
alselone alselone 19:04 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

vještačka inteligencija


Vestacka inteligencija je cisto matematicki problem. Ne vidim kako moze da se napreduje na drugaciji nacin.
alselone alselone 19:04 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

ali, univerzalna umetnost, opet onakva kakvom je mi smatramo,


Umetnost moze da ima koristi od ovakvih stvari, nauka - tesko. My 2 cents.
docsumann docsumann 19:07 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

Umetnost moze da ima koristi od ovakvih stvari, nauka - tesko. My 2 cents.


don't forget the LINK
AlexDunja AlexDunja 19:11 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

Umetnost moze da ima koristi od ovakvih stvari, nauka - tesko. My 2 cents.


ovo zavisi najviše od toga šta reč nauka znači za tebe.

ja mislim neko u na pr. indiji može da ima potpuno
drugačije poimanje tog pojma:)
mirelarado mirelarado 19:11 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

ali, univerzalna umetnost, opet onakva kakvom je mi smatramo,

itekako može imati koristi od tih privatnih putovanja.


Може, а не мора. Није свако сомнабулно булажњење уметност. Као и све друго што спада у сферу имагинације. Али, ту нема универзалних спознаја, општеважећих начела, изграђених система, итд.
alselone alselone 19:14 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

ja mislim neko u na pr. indiji može da ima potpuno
drugačije poimanje tog pojma:)


To je OK. Ali to nije nauka.
AlexDunja AlexDunja 19:15 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

Може, а не мора.


pa ko je rekao da mora?

Није свако сомнабулно булажњење уметност. Као и све друго што спада у сферу имагинације


naravno da nije.

Али, ту нема универзалних спознаја, општеважећих начела, изграђених система, итд.


ko je rekao da ima?

ja mislim da ti mene, ovaj put, nisi razumela
docsumann docsumann 19:22 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

To je OK. Ali to nije nauka.


potpuno se slažem. nauka mora ostati vjerna svojim strogim principima da bi uošte bila nauka.
ipak naučne istine nisu i vrhovne istine. to su (temporalne) istine koje zadovoljavaju stroge teorijske i eksperimentalne provjere koje nauka pred njima postavlja.

postoje i spoznaje koje izmiču naučnim metodama. da li treba da ih se lišimo zbog toga.

to mi dođe kao neka pozitivistička diktatura iliti diktatura pozitivizma
AlexDunja AlexDunja 19:25 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

Ali to nije nauka.

šta je nauka?

ono što se od stare grčke naovamo
na zapadu smatra naukom?

onda si potpuno u pravu.
mirelarado mirelarado 19:25 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

ja mislim da ti mene, ovaj put, nisi razumela


Ма, разумела сам те. И само се надовезала на твој коментар, не знам чему толика питања. :) Мислим да се та уметност, настала експериментисањем са разним супстанцама, стваралаштво поникло из алкохолних испарења и ларпурлартистичких иживљавања, из свих тих "индивидуалних путовања" често прецењује, па сам то хтела да нагласим. :)

Ето, споменула си Хакслија. Што се мене тиче, није морао да експериментише. За мене ће увек бити бледа сенка и смаараајућа варијанта једног бриљантног Орвела.
nsarski nsarski 19:26 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

Није свако сомнабулно булажњење уметност.

Da se zapamti!

Umetnost, prava i velika, zahteva veliku disciplinu i veliku samo-kontrolu. To sam naucio iz knjiga i od umetnika, a i licno.

Licno na sledeci, naivan, nacin.
Kad sam bio mali, mislio sam da velike pesme nastaju iz velikih i snaznih, cak neobuzdanih, osecanja (sto je delimicno tacno, ali ne uvek, i to nije kompletna prica). Da se pesme pisu dusom, kako bi neki rekli.

E, onda sam napravio eksperiment na sebi i u nekom trenutku zanosa pokusao da napisem pesmu. Kad sam se posle nekog vremena opustio, i procitao sta sam napisao, uvideo sam da je ta pesma bila najobicnija skrabotina, koja nista ne komunicira nikome, cak ni meni.
Ipak, iz tog iskustva sam stekao sledeci nauk koji me godinama prati: pisanje je disciplinovano skrabanje.
Tada sam shvatio da pisanje nije za mene i, kao Radovan III rekao, "e, do qrca!", i digao ruke od pisanja zauvek.
alselone alselone 19:26 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

šta je nauka?


Jasno definisao i proverljivo testovima.
AlexDunja AlexDunja 19:30 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

. За мене ће увек бити бледа сенка и смаараајућа варијанта једног бриљантног Орвела.

:)

ja bih dala celog orvela za kontrapunkt
AlexDunja AlexDunja 19:31 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

Jasno definisao i proverljivo testovima.

da, shvatila sam...

ali, ako pogledaš koje sve civilizacije
nisu tako gledale na stvari....
docsumann docsumann 19:32 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

Ето, споменула си Хакслија. Што се мене тиче, није морао да експериментише. За мене ће увек бити бледа сенка и смаараајућа варијанта једног бриљантног Орвела


što se tiče stila i književnih dometa to je stvarno tako, ipak što se tiče ideja koje je natuknuo glede ljudskog društva u budućnosti, Haksli kod mene ima prednost.

a što se ukupnog umjetničkog dojma tiče, kod tih pionira distopijskog romana, Zamjatin je za mene neprevaziđen.
alselone alselone 19:36 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

ali, ako pogledaš koje sve civilizacije
nisu tako gledale na stvari....


To je lepo sto oni nisu gledali tako na te stvari ali to ne menja cinjenicu sta je nauka a sta nije. Ne znaci ni da nisu napredovali ni da nisu bili uspesni.
AlexDunja AlexDunja 19:38 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

E, onda sam napravio eksperiment na sebi i u nekom trenutku zanosa pokusao da napisem pesmu. Kad sam se posle nekog vremena opustio, i procitao sta sam napisao, uvideo sam da je ta pesma bila najobicnija skrabotina, koja nista ne komunicira nikome, cak ni meni.
Ipak, iz tog iskustva sam stekao sledeci nauk koji me godinama prati: pisanje je disciplinovano skrabanje.
Tada sam shvatio da pisanje nije za mene i, kao Radovan III rekao, "e, do qrca!", i digao ruke od pisanja zauvek.


potpuno tačno.

pisanje zahteva ozbiljan treninig,
ali i ono zrno talenta.
alselone alselone 19:39 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

pisanje zahteva ozbiljan treninig,

Ti treniras na komentarima na blogu?
mirelarado mirelarado 19:42 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

nsarski
Tada sam shvatio da pisanje nije za mene




"Паметан човек познаје се и по томе што ће песме које је написао као шеснаестогодишњак бацити у кош." (У. Еко)
mirelarado mirelarado 19:43 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

a što se ukupnog umjetničkog dojma tiče, kod tih pionira distopijskog romana, Zamjatin je za mene neprevaziđen.



docsumann docsumann 19:45 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

ali, ako pogledaš koje sve civilizacije
nisu tako gledale na stvari....


To je lepo sto oni nisu gledali tako na te stvari ali to ne menja cinjenicu sta je nauka a sta nije. Ne znaci ni da nisu napredovali ni da nisu bili uspesni.


eto, povodom te teme, još pamtim riječi rahmetli blogera M.Ćirkovića kada je jednom prilikom ( u nekoj polemici sa zagriženim ateistima) spomenuo kako je religija bila imanentna svim civilizacijama, a nauka samo trima - starogrčkoj, srednjovjekovnoj arapskoj i modernoj zapadnoj.

tako da kad pričamo o nauci, cijenim da bi se trebali zadržati na ta tri "slučaja"
AlexDunja AlexDunja 19:48 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

Ti treniras na komentarima na blogu?

ne.

ja ne pišem.

samo sam čitalac.
alselone alselone 19:50 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

ne.

ja ne pišem.

samo sam čitalac.


AlexDunja AlexDunja 19:53 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

To je lepo sto oni nisu gledali tako na te stvari ali to ne menja cinjenicu sta je nauka a sta nije.

ma ok, samo sam htela da kažem da postoje načini
spoznavanja stvarnosti koji se ne mogu objasniti
na zapadu prihvaćenim naučnim metodom.

i da je to meni zanimljivo.
AlexDunja AlexDunja 19:56 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,



ne razumem.

ako bi moglo objašnjenje? pliz.

docsumann docsumann 20:01 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

"Паметан човек познаје се и по томе што ће песме које је написао као шеснаестогодишњак бацити у кош." (У. Еко)


poeziju sam pisao od svoje 21. do cca 35.

sa ove distance i sa 5 neobjavljenih zbirki iza sebe i jednom nedovršenom, mogu da kažem da poezija zahtjeva dovođenje uma u posebno stanje neotpora.

nema naprezanja, nema truda, nema grča, nema trenja, sve je bestežinski lako ... naravno dosezanje takvog stanja zahtjeva puno truda, vježbanja i discipline



Opening the Doors of Creativity

AlexDunja AlexDunja 20:04 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

poeziju sam pisao od svoje 21. do cca 35.

sa ove distance i sa 5 neobjavljenih zbirki iza sebe i jednom nedovršenom, mogu da kažem da poezija zahtjeva dovođenje uma u posebno stanje neotpora.

nema naprezanja, nema truda, nema grča, nema trenja, sve je bestežinski lako ... naravno dosezanje takvog stanja zahtjeva puno truda, vježbanja i discipline


@alselone:

evo, ovaj piše:)
mirelarado mirelarado 20:10 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

poeziju sam pisao od svoje 21. do cca 35.

sa ove distance i sa 5 neobjavljenih zbirki iza sebe i jednom nedovršenom, mogu da kažem da poezija zahtjeva dovođenje uma u posebno stanje neotpora.


Могао би и да је довршиш. А и за објављивање никад није касно. :)
Hansel Hansel 21:22 22.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

nsarski
i to sve djuture. C'mon "evolucija i UFO fenomeni", kako mozes da mesas te stvari? Ovde ima validnih disciplina i pitanja, i totalnih besmislica.

Ne znam za ovog čoveka, ali sigurno znaš čime se sve bavio Fehner, na primer. Pa Njutn... Svako ima prava na dozu zaluđivanja. (A možebiti da poneko zaluđivanje to i nije...? )
alselone alselone 07:05 23.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

ako bi moglo objašnjenje? pliz.


Obicno se smorim kao Lebovski na takve komentare kao sto je onaj koji sam citirao.
AlexDunja AlexDunja 08:23 23.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,


Obicno se smorim kao Lebovski


zašto onda postavljaš pitanja
na koja misliš da znaš odgovor?

alselone alselone 08:40 23.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

zašto onda postavljaš pitanja
na koja misliš da znaš odgovor?


To nije bilo pitanje nego sala/posalica/provokacija.
A odgovor ti je bas ono... dubok.
AlexDunja AlexDunja 08:45 23.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

A odgovor ti je bas ono... dubok.

i svakako istinit.
alselone alselone 08:52 23.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

i svakako istinit.


Da ne pises na blogu nego da samo citas?
stefan.hauzer stefan.hauzer 11:02 23.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

ako bi moglo objašnjenje? pliz.


nobody fucks with the jesus

*to je ta scena
AlexDunja AlexDunja 13:32 23.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

Da ne pises na blogu nego da samo citas?


pa ako je pisanje na blogu književnost, onda pišem...

ali ja svoje učešće na blogu ne doživljavam kao neznamkakav domet.

više kao razbibrigu
blogovatelj blogovatelj 14:20 23.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

Vestacka inteligencija je cisto matematicki problem. Ne vidim kako moze da se napreduje na drugaciji nacin.


Ovo je multidisciplinarni problem, ne samo matematicki.
Kako ce ljudi praviti vestacku inteligenciju, ako ne znaju kako mozak funkcionise?
University of Toronto je obezbedio neki zesci budzet za istrazivanje ovakvih stvari, a u grupu naucnika spakovao zajedno matematicare, fizicare, programere, neuropsihijatre, sociologe...
Sve to zajedno se zove kognitivne studije, a imaju samo jedan krajnji cilj. Shvatiti kako ljudski mozak radi.

Evo link
alselone alselone 07:48 24.08.2012

Re: I pored najbolje volje i otvorene svesti,

blogovatelj


Ovo je multidisciplinarni problem, ne samo matematicki.
Kako ce ljudi praviti vestacku inteligenciju, ako ne znaju kako mozak funkcionise?
University of Toronto je obezbedio neki zesci budzet za istrazivanje ovakvih stvari, a u grupu naucnika spakovao zajedno matematicare, fizicare, programere, neuropsihijatre, sociologe...
Sve to zajedno se zove kognitivne studije, a imaju samo jedan krajnji cilj. Shvatiti kako ljudski mozak radi.
Evo link


Nisam bio dovoljno precizan. U ovom stadijumu razvoja nauke spoznaja kako mozak funkcionise je multidisciplinarnim prolem a vestacka inteligencija je cisto matematicki. Kako budemo napredovali u domenu spoznaje kako mozak funkcionise i u domenu vestacke inteligencije tako cemo ukljucivati sve vise drugih oblasti nauke u modelovanje VI.
nsarski nsarski 09:07 24.08.2012

Re: PR Instalacije

Није свако сомнабулно булажњење уметност.

Da se jos jednom nadovezem na ovu Mirelinu opasku.

Ovih dana se mnogo pise o Pussy Riot grupi koja je, za svoj upad u crkvu, maskirana, dobila zatvorsku kaznu. Za one koji nisu pratili umetnicki opus ove umetnicke postave, incident je bio finansijski izuzetno koristan.

PR grupa nije snimila nijednu plocu, CD, ili bilo koju vrstu muzike pre svog nastupa u crkvi. Naravno, po izricanju kazne, US Stej Dipatment se masio za dzep i pomogao da se nareze CD na kome se nalazi kompilacija nekih njihovih nastupa - Pussy Riot releases single, gets support of U.S. State Department.

OK, da vidimo sta su njihovi dodatni umetnicki izrazi: U potrazi za slavom, one su u moskovskom metrou, na na stanici na Crvenom Trgu iz sveg glasa vikale najvece uvrede i psovke protiv Putina. Niko ih nije uhapsio ili kaznio ili legitimisao - oterane su iz stanice da ne ometaju saobracaj.
Kasnije su predstavile sledecu instalaciju: jedna od njih je u samoposluzi ukrala zamrznuto pile i strpala ga u vaginu. Evo prikaza tog umetnickog nastupa:






Potom su umetnice odlucile da to nije dovoljno i sastavile novu instalaciju, ovog puta u muzeju, gde su se bavile "politickim seksom". Ovako:


Pa, iz nekih razloga ni to nije pomoglo njihovoj zelji da dostignu zvezdanu slavu, pa su konstruisale izstalaciju na mostu - nacrtale prilicno nevesto muski organ i cekale da se most podigne:


Cela sekvenca dizanja se moze naci OVDE. Zapravo, PR su bile samo tehnicki vezane za ovu instalaciju, tj., celu ideju i izvedbu je osmislio izvesni Plucer-Sarno, koji je dobio nagradu, a buduce clanice grupe PR su izvisile. Za njih je laureat rekao da su "ambiciozne provincijalke" zeljne slave.
I tako je nastao nastup u crkvi, sa sarenim maskama-kurtonkama na glavama.


Da ponovimo:

Није свако сомнабулно булажњење уметност.



EDIT: mozda sam malo "izasao iz teme" ovim komentarom, ali ako ovo nije weird shit, onde ja ne znam sta jeste.
docsumann docsumann 14:04 24.08.2012

Re: PR Instalacije

EDIT: mozda sam malo "izasao iz teme" ovim komentarom, ali ako ovo nije weird shit, onde ja ne znam sta jeste.


ja bih to nazvao Deep Shit

a ovo sa mostom i kurcem uopšte nije loše

nego, tu se vraćamo na onu vječitu temu Šta je Zapravo Umjetnost?

lično, imam neka promišljanja i kvaziodgovore, ali ih čuvam za jednu širu raspravu.

EDIT:
Pussy Riot releases single, gets support of U.S. State Department.


jbt, ovo bi za svaki pravi pank bend bila totalna antireklama
nsarski nsarski 17:32 24.08.2012

Re: PR Instalacije

jbt, ovo bi za svaki pravi pank bend bila totalna antireklama

Jbg., docs, sta mi znamo sta je prava umetnost? Pustimo lepo Stejt Dip. da odluci i da finasira. Nekada je u SSSR-u o tome odlucivao Centralni Komitej, ali toga sada nema.

Eno, ona jebać'na, na primer, u muzeju (slika prilozena gore). Ona s desna se svidja Milenkovicu, uveren sam (stavio njenu sliku na svoj blog, prominentno), samo sto je malo skratila frizuru na toj slici. Pa nesto mislim: "majku mu, nemam ja pojma o umjetnosti i slobodi, meni treba neko da me nauci." Jer naucio nisam - to je valjda zato sto ne razumem koncepte i instalac'je.
docsumann docsumann 17:55 24.08.2012

Re: PR Instalacije

Jer naucio nisam - to je valjda zato sto ne razumem koncepte i instalac'je.


pravim kreativcima treba samo malo prostora, baš malo ... ako su pravi



docsumann docsumann 19:14 22.08.2012

Mekenin fan

alselone alselone 19:18 22.08.2012

Doc

Hajde da pronadjemo jedno naucno, ali zaista naucno, otkrice koje je "spoznato" pri stanju izmenjene svesti. Ne ideje, hipoteze, razmisljanja, lepe price...

Mora da ima makar jednu formulu.
docsumann docsumann 19:28 22.08.2012

Re: Doc

Hajde da pronadjemo jedno naucno, ali zaista naucno, otkrice koje je "spoznato" pri stanju izmenjene svesti. Ne ideje, hipoteze, razmisljanja, lepe price...


pa citirao sam ti sa toga linka

Hofmann revealed that he was told by Nobel-prize-winning chemist Kary Mullis that LSD had helped him develop the polymerase chain reaction that helps amplify specific DNA sequences.


sad da l' je Kary želio to da prizna pred širom javnosti, i da li je to bilo baš tako, jbmlg

60-tih godina LSD je bio popularan kako u umjetničkim tako i u naučnim krugovima.

ok, recimo da to nije baš sasvim jasno, ali zato imamo npr. Ramanujanova svjedočenja kako je svoje složene matematičke zamisli i hipoteze dobijao u snu direktno od božice Namagiri. Ramanujan je bio pravi hinduistički vjernik, i ko zna šta mu se zapravao dešavalo, ali ja sam duboko uvjeren da je on imao direktan "priključak" na UIP.
alselone alselone 19:35 22.08.2012

Re: Doc

pa citirao sam ti sa toga linka



Pogledacu.
Hansel Hansel 21:05 22.08.2012

Re: Doc

ali ja sam duboko uvjeren da je on imao direktan "priključak" na UIP.

U principu, ja ne sumnjam u ovu mogućnost, donekle i zbog nekih sopstvenih (spontanih) iskustava (o kojima još ne znam šta konačno da mislim).

Ali, kada se o ovakvim otkrićima radi, moralo bi se misliti i na tzv. metakognitivne procese. Božica u snu možda je "samo" prezentacija nekog dela ličnosti koji je doneo neke zaključke. Slučajevi rešenja problema u snu kojima se neko intenzivno bavi na javi (među njima i neki naučnici), a bez takvih "prezentacija" možda bi opravdala skepsu. (A, opet, zašto bi putevi saznanja bili uniformni?) Kekule je sanjao zmije koje jedna drugoj grizu rep, i tako rešio strukturu molekula benzena (benzenov prsten). Da li je to kolektivno nesvesno (što je Jungova teza) "nagradilo" njegov naporan rad, ili je metakognitivni proces u njegovoj glavi završio posao, teško da ćemo ikad pouzdano saznati.

Dvosmisleno bi bilo i pripisivanje uticaja psihoaktivnih supstanci koje su dovele do otkrića - 1) da li je supstanca "samo" oslobodila svest, možda popustila neke njene stege i pomogla joj da se otvori za druge mogućnosti - zna se da je rasuta pažnja inače pogodno tle za nicanje ideja; a psiholozi bi pomenuli možda i olakšanu promenu direkcije - preterano držanje za jedan smer rešavanja problema smeta, naročito ako je on pogrešan i 2) da li je supstanca zaista otvorila neki port za "direktni", eksterni ulaz informacija i koncepata.
docsumann docsumann 21:22 22.08.2012

Re: Doc

Dvosmisleno bi bilo i pripisivanje uticaja psihoaktivnih supstanci koje su dovele do otkrića - 1) da li je supstanca "samo" oslobodila svest, možda popustila neke njene stege i pomogla joj da se otvori za druge mogućnosti - zna se da je rasuta pažnja inače pogodno tle za nicanje ideja; a psiholozi bi pomenuli možda i olakšanu promenu direkcije - preterano držanje za jedan smer rešavanja problema smeta, naročito ako je on pogrešan i 2) da li je supstanca zaista otvorila neki port za "direktni", eksterni ulaz informacija i koncepata.


dobro pitanje.

meni je nekako bliža zamisao da pri dejstvu psihoaktivnih supstanci (tu mislim na ove "izuzetne" - psilocibin, dmt) naš um postaje prijemčljiv za suptilnije frekvetne opsege, tj. energetsko-informacione tokove.

na dmt-ju,npr., mi se trenutno svičujemo na posve poseban kanal, gotovo u potpunosti paralelan (odvojen) sa ovim našim standardnim.

na psilocibinu imamo produbljen uvid u osnovni kanal, tako da kažem, gdje su boja i ton mnogo upečatljiviji, sama slika je iznijansiranija, sa mnogo više detalja, kntrasta, pojačana gomilom dodatnih frekvencija. sam doživljaj je potpuniji, jasniji, informatičniji.

mada ...
Hansel Hansel 21:28 22.08.2012

Re: Doc

mada ...

Daaa...? Slušam/čitam!

(Inače, meni kao koncept to "svičovanje" ne deluje nemoguće.)
Kazezoze Kazezoze 22:01 22.08.2012

Re: Doc

alselone
Hajde da pronadjemo jedno naucno, ali zaista naucno, otkrice koje je "spoznato" pri stanju izmenjene svesti. Ne ideje, hipoteze, razmisljanja, lepe price...

Mora da ima makar jednu formulu.

svi naučnici koji su otkrili nešto novo bili su, na neki način, u izmenjenom stanju svesti. da bi došao u tkz. izmenjeno stanje svesti nisu ti neophodni nikakvi opijati. to može da se uradi i bez bilo kakvih halucinogenih droga ako znaš gde to tačno moraš da uđeš da bi došao u to stanje.
recimo, pod hipnozom dolaziš u to stanje. ono što se događa pod hipnozom ili pod dejstvom neke halucinogene droge je da čovek potpuno gubi svest koja je povezana sa njegovim "ja". znači, iz njegovog svesnog polja biva izbrisana kompletna memorija koja je vezana za njegovo "ja", kako bi se povezao sa svojom podsvešću s kojom u svesnom stanju i nemaš baš čest kontakt. ponekad imamo kontakt preko intuicije ili prilikom velikog straha kada adrenalin potiskuje naše svesno "ja".

pošto je naša memorija isto što i naše misli (jedno bez drugog ne rade), znači da se u našem umu stvara jedna potpuna, apsolutna tišina, a iz te tišine deluje naša prava izvorna inteligencija koja je sposobna da kreira nešto novo. sve nove ideje se manifestuju ovde i sad, dok su misli koje su povezane sa memorijom stalno u vremenskom kretanju. znači, kad zaobiđeš memoriju, kad utišaš misli, vreme takođe staje (mislim na psihološko vreme, naravno).
sve velike ideje su jedino na taj način mogle da se rode...tesla je bio skoro konstantno u izmenjenom stanju svesti. u meditaciji možeš da dodirneš tu tišinu.
bookbinder bookbinder 22:12 22.08.2012

Re: Doc

Da se nadovezem na:

Hajde da pronadjemo jedno naucno, ali zaista naucno, otkrice koje je "spoznato" pri stanju izmenjene svesti. Ne ideje, hipoteze, razmisljanja, lepe price...


U svojoj knjizi "Nelinearna funkcionalna analiza" (1993), na strani 214, u fusnoti, autor Milan R. Taskovic pise:

" Banach sa Mazurom i Ulamom - to je bio prvi sto u "Skotskoj kafani" u Ljvovu. Tamo su se odrzavali sastanci u vreme kada je tesko bilo izdrzati duze ili popiti vise od Banacha. Poznat je, cak, i sastanak od 17 sati, na kome je dokazano jedno vazno tvrdjenje o Banachovom prostoru, ali ga niko nije zapisao, ni do danas reprodukovao. Poucena tim iskustvima, Banachova supruga je jednu veliku svesku poverila kafedziji. Ta sveska, poznata pod nazivom "The Schottish Book", sadrzi oko 150 problema."

Sad, ovo "...tesko bilo izdrzati duze ili popiti vise od Banacha" nisam nigde drugde nasao, ali The Schottish Book (link!) je stvarna, moze se kupiti na netu.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:34 23.08.2012

Re: Doc

bookbinder
Da se nadovezem na:

Hajde da pronadjemo jedno naucno, ali zaista naucno, otkrice koje je "spoznato" pri stanju izmenjene svesti. Ne ideje, hipoteze, razmisljanja, lepe price...


U svojoj knjizi "Nelinearna funkcionalna analiza" (1993), na strani 214, u fusnoti, autor Milan R. Taskovic pise:

" Banach sa Mazurom i Ulamom - to je bio prvi sto u "Skotskoj kafani" u Ljvovu. Tamo su se odrzavali sastanci u vreme kada je tesko bilo izdrzati duze ili popiti vise od Banacha. Poznat je, cak, i sastanak od 17 sati, na kome je dokazano jedno vazno tvrdjenje o Banachovom prostoru, ali ga niko nije zapisao, ni do danas reprodukovao. Poucena tim iskustvima, Banachova supruga je jednu veliku svesku poverila kafedziji. Ta sveska, poznata pod nazivom "The Schottish Book", sadrzi oko 150 problema."

Sad, ovo "...tesko bilo izdrzati duze ili popiti vise od Banacha" nisam nigde drugde nasao, ali The Schottish Book (link!) je stvarna, moze se kupiti na netu.


jes vala, upravo na toj strani, odmah u fusnoti tik ispod legendarne teoreme o kontrakciji.
crossover crossover 01:36 23.08.2012

Re: Vorsprung durch Technik

docsumann
60-tih godina LSD je bio popularan kako u umjetničkim tako i u naučnim krugovima.


Designed under the influence of Jimi Hendrix:


niccolo niccolo 19:42 22.08.2012

Ja samo da

pohvalim dijalog koji se razvio među blogerima na ovoj temi
alselone alselone 19:43 22.08.2012

Re: Ja samo da

niccolo
pohvalim dijalog koji se razvio među blogerima na ovoj temi


Sve je to u redu - ali gde je bure?
niccolo niccolo 20:48 22.08.2012

Re: Ja samo da

ali gde je bure?

Popilo se
alselone alselone 07:06 23.08.2012

Re: Ja samo da

niccolo

Popilo se


Eto ti. Ponovo me ne cujes. Ne vidis.
Kad ti budu pasos trazili na Beskoj, cudices se...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana