Društvo| Kultura| Moj grad| Umetnost

Ima jedan Pobednik i u Beogradu ...

Đorđe Bobić RSS / 16.08.2012. u 07:01


Habet unum Victor in Singidunum

Kip nabildovanog muškarca nazvanog „Pobednik“, stoji na visokom stubu u vrhu Kalemegdana, drži mač desnom rukom a u levoj, na dlanu, pticu za koju se u narodu misli da je columba pacem. Meštrović (1)  je mačem i golubom hteo da obavesti da je ovaj Pobednik uvek spreman na dve mogućnosti, da ratuje i da se miri, ali ima i priča da je stavljajući goluba mira u Pobednikovu levu ruku poslao posebnu poruku Beograđanima, eto, golub mira vam je na levom dlanu pa vam mirenje sa okruženjem ide od ruke kao i svim levacima, ne levorukima, levacima. 

Priča se i to da je započeo vajanje goluba mira, ali ptica je ispala drugačije, otela se umetnikovoj ruci jer je vajar, neoprezno i na mah prihvatio lokalni kreativni manir pa golub deluje robusno i nekako nakostrešeno. Kip, imenovani Pobednik je okrenut ka Ratnom ostrvu i Evropi, namrštenog lica poručuje da ih je sve onomad pobedio i da im više ne pada na pamet da ponove sličnu nepodopštinu i krenu put njega sa lošim mislima. Usput pokazuje svetu svoje nago međunožije i zlonamerni bi mogli da zaključe da time pokazuje šta misli o svima tamo preko Dunava. U vreme kad su ga postavljali da stražari na vrhu Balkana, između istoka i zapada, to pokazivanje i nije bilo tako neumesno, oni preko bolje nisu zaslužili, ali danas, sa tom žarkom željom ka Evropi kurčenje, mada samo vizuelno, može da ugrozi približavanje jer oni tamo preko reke mogu da se osete uvređenim.

Bilo je problema i u vreme tridesetih prošlog veka sa golotinjom i upravo zbog toga se našao ovde gore, popeli su ga na veoma visok stub jer tu se ne vidi čime još raspolaže pored mača i ptice. Posledica je da ne može da siđe sa te visine i da ode na kafu, ne može da se opusti i tako stalno napet može da izazove neku nevolju; na primer, da bez razloga usled nepotrošene energije i viška adrenalina koji se vremenom od stajanja i gledanja ka horizontu uvećava, izbode nekog nevinog dobronamernika koji prilazi Beogradu iz pravca u koji je neprekidno uperen Pobednikov pogled, iz Evrope. A taj što dolazi mozda bi samo da vidi Beograd, razgleda po gradu, popije piće i razmeni misli sa nekim lokalnim dobrim bićem.

Pobednik je izvajan nag i zato nije smešten na Terazije. Naime, prirodno je bilo misliti u ono vreme mada i danas nije drugačije, da obnaženi Pobednik ne reprezentuje dovoljno autentično ovaj narod, ni sve njegove pobede, ni njegovo ničim izazvano uverenje da je zaista nebeski Pobednik. Sada je možda isuviše kasno za redizajn tog virtuelnog i umišljenog  uverenja i traganje za istorijskim činjenicama, mada neki što misle svojom glavom na tu potrebu i dalje skreću pažnju i misle da nikada nije kacno, ali se to ne računa jer pišu latinicom. A što se pobeda i srpskog pobedničkog duha tiče, nekada je i bivalo tako, ali se posle, ne tako davno, nešto pokvarilo, baterije se istrošile i nema ko da ih zameni, zaboravljeno je da se mašina mora redovno podmazivati, no uverenje o nebeskoj nebesnosti je ostalo uprkos svoj golemoj škripi i prolupavanju ispod uglancane haube. Čitanje iz istorije u tom slučaju ne znači mnogo a ovde to nije odvajkada ni bilo bitno jer lakše je i lepše praviti sebi virtuelnu prošlost, sadašnjost i budućnost onako kako je u lokalu najugodnije pa učiniti narod srećnim, uglavnom kao u bajci.

Statua na vrhu Kalemegdana je postavljena kao simbol jedne pobede ali se doživljava i kao simbol pobeda u svim bitkama odvajkada i kao opomena onima koji bi se drznuili da naude gradu. Ovde je, naravno, reč samo o pobedama u ratovima kao što dolikuje nebesnicima, ali one pobede koje su izvojevali Beograđani - slikari, pronalazači, sportisti, akademici, pesnici, reditelji, glumci, pozorišni ljudi, blogeri, lekari, pisci, građevinari ili đaci na takmičenjima iz matematike i iz astronomije – nisu zapisane i ne računaju se, ma kako hrabri, umešni i talentovani ovi nabrojani delatnici bili, oni ostaju po strani jer je izabrano da se još onda da se grad prsi pred svetom ratnikom koji je, između ostalog, i golokur.

I onda, šta je odgovor kada bi momci sa lošim namerama došli Pobedniku iza leđa, iz pravca Topčiderske reke ili, na primer, Zvezdarske šume? On ima krut vrat, ne može da se osvrne, a kako bi, zaboga, to izgledalo da se Pobednik osvrće i gleda pozadi, on gleda samo unapred a sve iza njega, čak i sranja koja je napravio, ostaje zatrpano zaboravom, kao da se nije ni dogodilo. Onda grad lišen takvog sećanja postaje neoprezan i lakomisleno gledajući ka horizontu preko Dunava previđa realnost i eto prilike za one zle da dođu u Beograd i da ga ojade.

Sa Pobednikom  Beograd deluje gordo i dostojanstveno, ali i strogo, kao da svima kaže da paze, jer ovde nema šale čak i kad se fudbal igra. Mada se u današnje vreme zaista  može postaviti pitanje: koga Pobednik plaši i opominje? Pošto nema pravog odgovora, on gubi to svojstvo čuvara i predstraže i opomena koju šalje u prostor gubi svoju svrhu. Korist koju je možda nekada činio gradu, sada postaje nesvrsishodna i kip Pobednika se može posmatrati pre svega kao Meštrovićev ne baš reprezentativan doprinos vajarstvu velikog formata, mada se ne može zanemariti ni uloga kipa u obeležavanju identiteta grada, Beograd je zaista prepoznatljiv i putem ovog artefakta. Kao takav, kad je već tu Pobednik je dobrodošao.  

Legitimno je i sasvim drugačije, čak sasvim suprotno gledanje. Dakle, Pobednik je nekada davno u nekoj prilici možda pobedio Beograđane, pa je posle te pobede izabrao mesto i sam sebi podigao spomenik u to ime. To virtuelno iskustvo ako bi se upisalo u gradsku memoriju za građane bi moglo biti dobro i nadasve korisno, da se ne kaže poučno mada to ovde nikada nije bilo i ugri jer do lekcije naravoučenija još se nije stiglo. Ipak, bila bi opomena Beograđanima, njima samima da se isto ne ponovi, odnosno da se ne upuštaju ubuduće u proizvodnju arte facta - idola sa pobedničkim predznakom i porukama koje samo oni, tvorci istog razumeju. Iskustvo kaže da se onda arte facti otmu kontroli, postanu nadmoćni i započnu svoj život u sredini gde su stvoreni nezavisno od građana koji ih izmisliše, nameću svoj način življenja i ponašanja a njihovim tvorcima ne preostaje nego da slede. Tako je i sa Pobednikom koji je sam sebe izvajao i postavio na najvidljivije mesto u Beogradu.  Za uzvrat deklarisao je nedovoljno jasno izrečenu obavezu da će bdeti nad gradom i čuvati ga od raznih nevolja koje neprekidno prete, bilo da su u samom gradu ili dohode odnekud. Takođe je  naglasio i obećao da kada ima neka nepodopština koja ugrožava grad i građane, dovoljno je pogled usmeriti na njegovu siluetu tamo na stubu i on će biti spreman i voljan da stvari dovede u pređašnji red. U ovom slučaju izgleda da Pobednik nije sebe napravio dovoljno velikim, stub nije ispao dovoljno visok pa mu je prostor za bdenje skučen, ne doseže mu pogled svuda po gradu, građani takođe ne mogu odasvud da ga vide pa prepušteni sami sebi i dalje srljaju i gube bitke, ratne nisu bar za sada tema mada takve nije sramota izgubiti, ali gube i mnoge druge koje se tiču lepote života u gradu, onu oko Platana na primer, gde nije zveckalo svetlo oružije već zujaše motorne drvodeljske testere protiv stoletnih stabala. A Pobednik se ne obazire na tako što, nije video ni čuo a možda ga to sve uopšte više ne interesuje, misli da je dovoljno uradio za Beograd.  

  

(1)   Wikipedia: Godine 1912Ivan Meštrović je projektovao monumentalnu fontanu koja je trebalo da se postavi na Terazijama, sa temom oslobođenje Srbije od Turaka. U centru bazena sa vodom zamislio je petostepeni stub, simbol petovekovnog ropstva pod Turcima, na čijem bi vrhu stajao "Pobednik". Posle završetka Prvog svetskog rata odustalo se od izvođenja ovog projekta, pa je 1928. posle brojnih i žučnih rasprava oko toga da li naga muška skulptura treba biti u centru grada, "Pobednik" postavljen na Kalemegdanu, povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Često se koristi kao simbol Beograda.

 

Atačmenti



Komentari (61)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

max.cohen92 max.cohen92 07:53 16.08.2012

Kalimera Kir. Jorgos...

...pa ista ta Wikipedia kaze:
Споменик представља победу над феудализмом и ропством, мрачно и средњовековно доба које су оличавале старе и конзервативне царевине престале су да постоје после Првог светског рата, а наг мушкарац и ратник оличава ново ренесансно доба, које је дошло у ове крајеве. Сиви соко у левој руци осматра свет око себе и пази да се мрачне, тиранске и стране завојевачке силе не пробуде, а ако се то деси, мач у десној руци је ту да те силе зла уплаши или победи. Такође, донета је одлука да фигура победника, нагог ратника, његова мушкост буде окренута у правцу Беча, престоници поражене Аустро -Угарске империје, а његова позадина да буде окренута према Пашином конаку и даље у правцу Истанбула, престоници поражене Отоманске империје....sto ce reci nismo mi ovakvi od skoro, ta dijagnoza je poprilicno stara. Golub mira koji ispadne na kraju soko, orlovi koji ispadnu kao papagaji sa ramena kakvog gusara, konji velicine omanjeg tenka sa prostora memljivih rovova Some, neobjasnjiv inat carsijskog nivoa i uospte uzev neverovatan talenat za samodestrukciju i nedoslednost u svemu sto se radi, olak pristup svakom ozbiljnom poslu uopste, po sistemu, pa kako ispadne...e, to su Srbi. Podednik je odlicna personifikacija jednog Srbina. Hoce da bude miroljubiv, ali tudjom greskom (kao ) slucajno ipak ima sokola umesto paloma blanca na ruci, cisto da se nadje i da se pokaze svima ko je glavni baja u kraju, mac kao tradicionalni nezaobilazan element cuvene srpske skole diplomatije, `mesto Mont Blanc penkale, jer krv je jeftinija od Pelikan mastila, a i upadljivija, onda malo pokazivanja pozadine odlazecem carstvu i s oprostenjem poruka Mozete I vi da nas povucete iz Beca..." Sa visine naravno, sve. Brilijantno, da nije tragicno...naopak narod, naopak. SMisao za spoljnu politiku i asimilaciju, nula.
Inace, dobro Vam jutro gosn. Djordje. Malo off line, ali nije zgoreg napraviti paralelu, mislim da ima dosta veze sa mojim zapazanjem.
Sa terase imam neverovatan pogled od nekih 40 km prostora ispred sebe koji gleda na Pentadaktylos planinu severno od Nikozije, okupirana zona Kipra. Isti oni koji su odgovorni za "Mediteranski" ten Srba, isti oni koji su otisli tek pre 100 godina, verovali ili ne iz iste te Srbije, morali su posle 1974. i okupacije Sevrnog Kipra da podignu od sijalica najvecu zastavu na svetu, ne jednu, DVE, koje svaku noc sijaju okrenute ka nama na juznom ( sa sve polumesecom ) grckom delu i bodu oci, u znak nekog cudnog opet inata i ceifa da pokazu kako oni mogu, kako su dovitljivi, simpaticni i bla.bla...zvuci poznato ova matrica?
Kamo srece da smo se vise ugledali na Evropu tokom vekova, ali EVropa nam je uvek bila nezanimljiva, gerijatrijska, u kalupima i kodeksima...da citiramo Beogradski Sindikat opet " Nestali su kodeksi, ostali su kompleksi..."
Prijatan Vam dan gosn. Djordje.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 08:12 16.08.2012

Re: Kalimera Kir. Jorgos...

Hvala na lepom tekstu, bilo je zadovoljstvo čitati ...
Jukie Jukie 10:37 16.08.2012

Ptica

Evo pokušavam da izguglam neku sliku na kojoj se ptica lepo vidi. To sivi soko definitivno nije, sa ovom kljunčinom kao kod orla belorepana.



Međutim, jasno je da na slici nije belorepan jer je veličine goluba.

Ptica grabljivica te veličine nikada nema toliki kljun. Primer: kobac:


Dakle, na slici nije ptica grabljivica.

Ptica te veličine sa takvim kljunom je najverovatnije (verovali ili ne) golub.
Golubovo pile, koje još nije sposobno da leti ali ume da pišti sa simsova stambenih zgrada.

Đorđe Bobić Đorđe Bobić 11:09 16.08.2012

Re: Ptica

Naučnim pristupom i dokumentovano ste razbili zabludu koju je pokušala da nam uvali Wikipedia, tako da sada znamo da je to ipak golub, COLUMBA PACEM. Mada i tu postoje novi problemi, pogledajte samo šta se posle dogodilo!
Pobednik nije imao sreću da postane zvanični simbol Beograda, jer je na izborima izgubio od običnog - vrapca.



max.cohen92 max.cohen92 11:24 16.08.2012

Stealth golub...



Ako je ovo golubica, ja sam princes krofna...
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 11:27 16.08.2012

Re: Stealth golub...

Gosn Max, morate da razumete ... ovo je posebna vrsta srBskog goluba, samim tim nije ko oni belosvetski i stereotipni !
max.cohen92 max.cohen92 11:34 16.08.2012

Re: Stealth golub...

Đorđe Bobić
Gosn Max, morate da razumete ... ovo je posebna vrsta srBskog goluba, samim tim nije ko oni belosvetski i stereotipni !


Ach, jetzt verstehe ich!

Über Taube...
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:26 16.08.2012

A da nije

ova tica?


Kraguj

Ili bi valjalo pitati našeg pticologa...
max.cohen92 max.cohen92 11:28 16.08.2012

Re: A da nije

Jelica Greganović
ova tica?


Kraguj

Ili bi valjalo pitati našeg pticologa...
A priča je lepa :)


...meni lichi. Abarth-ovan golub!
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 11:29 16.08.2012

Re: A da nije

Ako svi čitači nastave da defiluju sa raznim ticama, odustaću ... još samo fali da se nakače pačići i guščići ... alo, ovde se radi o pOBEDNIKU !!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:33 16.08.2012

Re: A da nije

Pa, jedan deo Pobednikove priče i jeste ta ptica. A, ona definitivno nije golub. Ili jeste taman onoliko koliko je pače ili gušče.
antioksidant antioksidant 11:55 16.08.2012

Re: A da nije

Kraguj

pa glupo je da pobednik bude običan kokošar
(zato mu se identitet i krije)
ozbiljno ozbiljno 12:04 16.08.2012

Re: A da nije

ne krije se....pročitaj moj komentar
antioksidant antioksidant 12:08 16.08.2012

Re: A da nije

ozbiljno
ne krije se....pročitaj moj komentar


mnogo si ozbiljan (mozda je zbog nik-a )
ozbiljno ozbiljno 12:11 16.08.2012

Re: A da nije

antioksidant
ozbiljno
ne krije se....pročitaj moj komentar


mnogo si ozbiljan (mozda je zbog nik-a )


nema potrebe za takvim tonom.
Samo sam napisao ko je bio model za pobednika, i kakvu je sudbinu doživela njegova porodica.


Ništa više.
Jednostavno ne mogu ćutati kada neko tvrdi nešto za šta znam da nije istina.
Ako sam nešto pogrešio, izvinjavam ti se.
antioksidant antioksidant 12:15 16.08.2012

Re: A da nije

nema potrebe za takvim tonom.

pogrešno ste me razumeli, nisam imao nameru da budem "u tonu"
ako sam tako zvučao, oprostite
Jednostavno ne mogu ćutati kada neko tvrdi nešto za šta znam da nije istina.

a nerazumevanje proističe iz činjenice da ja pričam o ptici (kraguj je inače jastreb kokošar) a vi o samom pobedniku
ozbiljno ozbiljno 12:17 16.08.2012

Re: A da nije

antioksidant
nema potrebe za takvim tonom.

pogrešno ste me razumeli, nisam imao nameru da budem "u tonu"
ako sam tako zvučao, oprostite
Jednostavno ne mogu ćutati kada neko tvrdi nešto za šta znam da nije istina.

a nerazumevanje proističe iz činjenice da ja pričam o ptici (kraguj je inače jastreb kokošar) a vi o samom pobedniku

Onda je sve OK...
Evo...mali prst
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:13 16.08.2012

Re: A da nije

pa glupo je da pobednik bude običan kokošar
(zato mu se identitet i krije)

Čuj, kokošar...tužiću te Abicili, viidećeš ti...Kragujevac po njemu ime nosi...
antioksidant antioksidant 15:16 16.08.2012

Re: A da nije

Jelica Greganović
pa glupo je da pobednik bude običan kokošar
(zato mu se identitet i krije)

Čuj, kokošar...tužiću te Abicili, viidećeš ti...Kragujevac po njemu ime nosi...

pa znam
velika tajna je da je kraguj u stvari jastreb koji voli kokoske

st.jepan st.jepan 15:47 16.08.2012

Re: A da nije

Ili bi valjalo pitati našeg pticologa...

Nepotrebno.
Podsećam da je upitanost glede Pobednikove kokoške, na ovom blogu apsolvirana još pre godinu i po.
Ladno smo je zamenili ždralom:

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:54 16.08.2012

Re: A da nije

Đorđe Bobić Đorđe Bobić 16:03 16.08.2012

Re: A da nije

ozbiljno ozbiljno 11:34 16.08.2012

Čovek koji je meštroviću služio kao model

...za pobednika zvao se Petar Daničić, oficir kraljevske vojske.
Nije doživeo kraj drugog svetskog rata a njegov sin Boško je 1946. emigrirao u Australiju gde je dobio sina Petra koji je postao jedan od vodećih svetskih arhitekata za sportske objekte. Njihov rođak je bio i vladika severnoamerički Fermilijan( Stanko Ocokoljić)raskolničke SPC
Jukie Jukie 16:58 16.08.2012

Re: Čovek koji je meštroviću služio kao model

Hoćeš da kažeš da je stvarno postojao čovek sa ovakvim oblikom glave i nosa?


buba_truba buba_truba 17:25 16.08.2012

Re: Čovek koji je meštroviću služio kao model

Jukie
Hoćeš da kažeš da je stvarno postojao čovek sa ovakvim oblikom glave i nosa?

I sa tako malom pišom, pride?
Ne mogu vjerovat!
mariopan mariopan 19:27 16.08.2012

Re: Čovek koji je meštroviću služio kao model

buba_truba
Jukie
Hoćeš da kažeš da je stvarno postojao čovek sa ovakvim oblikom glave i nosa?

I sa tako malom pišom, pride?
Ne mogu vjerovat!

Šta malim?
Jukie Jukie 21:53 16.08.2012

Re: Čovek koji je meštroviću služio kao model

Zamisli blama da oficira naslika golog sa malom pišom
Kraja Kraja 12:55 16.08.2012

...godinama...

...se postament spomenika polako naginje na jednu stranu...
...povremeno napravim fotke uporedjujuci ivicu postamenta sa prekorecnim cekajem, posaljem na emajl ZZS, ali zalud...
...kod nas je sa ukidanjem fluorografisanja ukinuta i svaka druga preventiva..
...zasto bacati pare kad mozemo da lecimo kasnije (cudimo se povratku tbc-a), zasto leciti spomenik, kad mozemo da podignemo lepsi i stariji...i da stavimo koji milion u dzep...
...taj polni organ je trebalo okrenuti prema skupstini....
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 13:35 16.08.2012

Umetnička sloboda

Dakle, možda, ili još bolje, verovatno su u pravu zagovornici da je u pitanju neka vrsta leteće grabljivice, soko, kraguj ili već ... ja i dalje mislim (hoću da verujem uprkos činjenicama) da je u pitanju nakostrešeni golub jer mi je veoma lepo legao za neke pasaže u tekstu, uostalom mač i golub su zajedno u rukama junaka tako romantični. A onda, kako da prihvatim tu monotoniju, Pobednik drži mač i borbenog ljutitog sokola, nema alternative a srBska priča ipak nije tako daleko otišla, verujem da je ostalo još bar malo nade ...
Da vas davim sa umetničkom slobodom i pravima koja iz toga slede neću zaista.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:17 16.08.2012

Re: Umetnička sloboda

ja i dalje mislim (hoću da verujem uprkos činjenicama) da je u pitanju nakostrešeni golub jer mi je veoma lepo legao za neke pasaže u tekstu, uostalom mač i golub su zajedno u rukama junaka tako romantični.

Mož da bidne, al ne mora da znači...jeste golub simbol mira, ali ga neki zovu i letećim pacovom...dok soko nije ljutit, on samo radi svoj posao...teško ćeš i bilo gde u svetu naći pobednika koji u rukama drži kutlaču i kanarinca...monotonija ili ne, to je priča umetnika koji ga je pravio...a ovo je golub samo pod uslovom da se zaleteo u prozor i skrhao kljun...i da je gaćan.

Đorđe Bobić Đorđe Bobić 15:26 16.08.2012

Re: Umetnička sloboda

pobednika koji u rukama drži kutlaču i kanarinca.


Kako to da je teško naći ... eto neko lepo žensko biće je uvek Pobednik u roli domaćice sa kutlačpm a može i kanarinac ako je dresiran, dakle postavka ti nije sasvim tačna a ostalo tretiram kao tvoju umetničku slobodu ...
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:31 16.08.2012

Re: Umetnička sloboda


Kako to da je teško naći

Daj onda fotku takvog spomenika, baš sam rada da ga vidim.
Inače, ovde i jeste priča o umetničkoj slobodi, zar ne?
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 15:40 16.08.2012

Re: Umetnička sloboda

ama šta će ti fotka, veruj mi na reč a to može biti autentičnije od fotke koja je možda prošla kroz fotošop ... lepo zamisli
lepo žensko biće je uvek Pobednik u roli domaćice sa kutlačpm a može i kanarinac ako je dresiran
i onda će sve biti jasno. Upravo u sferi najslobodnije umetničke slobode ...
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:55 16.08.2012

Re: Umetnička sloboda

ama šta će ti fotka, veruj mi na reč

Pa ti reče da je lako...
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 16:02 16.08.2012

Re: Umetnička sloboda

Pa zar nije ... kad poveruješ ?
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:44 16.08.2012

Re: Umetnička sloboda

Pa zar nije ... kad poveruješ ?

Al kad ne verujem...
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 18:33 16.08.2012

Re: Umetnička sloboda

E onda draga Jelice nema meni pomoći ... sve sam pokušao, čak i kutlaču i pridodatog kanarinca da afirmišem !
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:46 16.08.2012

Re: Umetnička sloboda

E onda draga Jelice nema meni pomoći ... sve sam pokušao, čak i kutlaču i pridodatog kanarinca da afirmišem !

Šta da ti kažem...težak je život umetnika na slobodi...
jedna_jelena jedna_jelena 13:51 16.08.2012

Za ostale...

...ne znam, meni je posle citanja ovog teksta jedini utisak koliko gorcine izbija iz njega.
Neko trazi da gledamo napred i u isto vreme da razmisljamo da li je vajar hteo da poruci ovo ili ono, da li je ptica golub ili soko, zasto nije obucen... Ne ide. Od Pobednika je dosta sto izaziva lep osecaj, to ke valjda cilj vecine umetnickih dela, i sto je BEOGRADSKI. U svemu sto imamo moze da bude vidjeno i dobro i lose. Ja biram dobro i od kritike trazim da bude konstruktivna, a ne samodovoljna.
mariopan mariopan 19:40 16.08.2012

Re: Za ostale...

jedna_jelena
...ne znam, meni je posle citanja ovog teksta jedini utisak koliko gorcine izbija iz njega.
Neko trazi da gledamo napred i u isto vreme da razmisljamo da li je vajar hteo da poruci ovo ili ono, da li je ptica golub ili soko, zasto nije obucen... Ne ide. Od Pobednika je dosta sto izaziva lep osecaj, to ke valjda cilj vecine umetnickih dela, i sto je BEOGRADSKI. U svemu sto imamo moze da bude vidjeno i dobro i lose. Ja biram dobro i od kritike trazim da bude konstruktivna, a ne samodovoljna.

st.jepan st.jepan 17:01 16.08.2012

...

Nadam se da nije odveć patetično reći da je Pobednik činjenica, da je status činjenbice, zasluženo ili ne, zadobio mnogo davno, te da je kao takav (u vreme kad gotovo sve gubi taj status) upravo dragocen.
Valjalo bi ga stoga abolirati od svake analize, ma koliko ta analiza bila racionalna i vrcava.
buba_truba buba_truba 17:27 16.08.2012

Re: ...

st.jepan
Nadam se da nije odveć patetično reći da je Pobednik činjenica, da je status činjenbice, zasluženo ili ne, zadobio mnogo davno, te da je kao takav (u vreme kad gotovo sve gubi taj status) upravo dragocen.
Valjalo bi ga stoga abolirati od svake analize, ma koliko ta analiza bila racionalna i vrcava.

Nije patetično, Stjepane. Preporuka.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:45 16.08.2012

Re: ...

Nije patetično, Stjepane. Preporuka.

Podržavam.
alarih alarih 18:22 16.08.2012

Re: ...

Pobednik rulz.
I vrapci rulz.
I to je to.

Nego, jeste li primetili kako je vrabaca sve manje? Prvo kao da su ih potisnuli golubovi, a sad kao da golubove uveliko potiskuju vrane, gavrani, šta li su...

Neki dan sam hranila najveću grupu vrabaca koju sam videla u poslednjih nekoliko godina, ispred pljeskavičarnice u mom kraju. Pljecu sam smazala ja, somun smo pošteno podelili i bilo nam je super što smo se našli
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 18:29 16.08.2012

Re: ...stjepan

Svakako nije patetično to što rekoste, Pobednik jeste činjenica, napisao sam da kad je već tu da je dobrodošao jer obeležava Beograd. Podržavam vaš stav ... uprkos analizi.
mariopan mariopan 20:00 16.08.2012

Re: ...stjepan

Đorđe Bobić
Svakako nije patetično to što rekoste, Pobednik jeste činjenica, napisao sam da kad je već tu da je dobrodošao jer obeležava Beograd. Podržavam vaš stav ... uprkos analizi.

Vašu podršku kvari par reči - "kad je već tu".
Pobednik nije tu "već".

Mi smo samo prolaznici u vremenu trajanja tog spomenika, on nije samo naš, on pripada svim generacijama koje su bile, koje su sada i koje će biti.

Ko smo, onda mi, da mu budemo sudije?
Da budemo sudije Meštroviću?
Da li je samo naše vreme važno i samo našem ukusu treba ugoditi?
Mnogo smo se uzneli kada se rugamo nečemu što sami nismo kadri stvoriti.
Ne mislim na samo delo, već na simbol koji predstavlja i istoriju koja stoji iza njega, to nije moguće ponoviti.
Ako i na to zgazimo...?

Slažem se sa Krajom, trebalo ga je okrenuti prema Skupštini.
buba_truba buba_truba 20:01 16.08.2012

Re: ...stjepan

Đorđe Bobić
Svakako nije patetično to što rekoste, Pobednik jeste činjenica, napisao sam da kad je već tu da je dobrodošao jer obeležava Beograd. Podržavam vaš stav ... uprkos analizi.

E ovo je dobro! Pa tako i tebi, gos'n Đorđe, uprkos analizi, preporuka!



buba_truba buba_truba 20:13 16.08.2012

Re: ...stjepan

mariopan

Aoo, maro, al' si cepidlaka...

'Tedoh i ja u sitna cravca, te ko je bio taj Meštrović, mislim ono... katolik, Hrvat, prodana duša, vatikanski pulen... i razno. Pa kako je, eto, taj i takav Meštrović, našem (a naš = srBski, što bi rek'o gospodin Đorđe) junaku, Pobedniku eeej, smestio kurčić... i okrenuo to () ka EU kojoj stremimo!

Za mal' da viknem "Zavera!"... Te, srećom, naleteh na Stjepana, i tako...
mariopan mariopan 20:22 16.08.2012

Re: ...stjepan

buba_truba
mariopan

Aoo, maro, al' si cepidlaka...

'Tedoh i ja u sitna cravca, te ko je bio taj Meštrović, mislim ono... katolik, Hrvat, prodana duša, vatikanski pulen... i razno. Pa kako je, eto, taj i takav Meštrović, našem (a naš = srBski, što bi rek'o gospodin Đorđe) junaku, Pobedniku smestio kurčić... i okrenuo to () ka EU kojoj stremimo!

Za mal' da viknem "Zavera!"... Te, srećom, naleteh na Stjepana, i tako...



Ne kažem zavera, kažem da se nepotrebno kritikuje nešto čemu mi ne možemo biti sudije.
Kada to dolazi od stručnog lica (arhitekte) , onda mi pada još teže, takoreći udara u pleksus.

Bubo tebi cvetić što me vraćaš na pravi put, i ja sam videla Stjepanov komentar i to je to.
buba_truba buba_truba 21:20 16.08.2012

Re: ...stjepan

mariopan
Ne kažem zavera, kažem da se nepotrebno kritikuje nešto čemu mi ne možemo biti sudije.

Ih, ne možemo!

Nema šta mi ne možemo... samo se, neki nekad, malko foliramo.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 21:22 16.08.2012

Re: ... MARIOPAN

Super vam je stav ... zabranjeno mišljenje jer je nešto proglašeno ili se smatra neprikosnovenim i o tome se ne diskutuje, to je tabu tema jer se misli da je to naša pozitivna istorija a taman posla da neko pomisli da Meštroviću nešto zameri. Ne, o Meštroviću vajaru mislim sve najbolje ali ovaj Pobednik mu nije baš uspeo što se i velikim majstorima događa. Takođe ne osporavam ni razlog nastanka spomenika i mislim da je na dobrom mestu mada razlog postavljanja baš tu je veoma malograđanski i trivijalan a to je da mu gospođe i gospoda ne gledaju kitu te ga skloniše sa Terazija i tom priliko istorija i tema spomenika nisu bili u žiži vladalaca, očito iz malograđanskog modela. Uostalom, ako ste pažljivo čitali tekst mogli ste da uočite da je tu naglasak na upotrebi spomenika u svrhe koje nisu umetničke niti se tiču istorije već je spomenik služio za potrebe tadanje vlasti, na primer, okrenut ka Austriji a pozadina ka Tuskoj i slične gluposti i da nema nekakve razlike sa onim što se danas u zemlji srBiji dešava, nije se baš napredovalo u međuvremenu i to je poruka iz ove moje pisanije. A posle lepo složene besede koju ste načinili upropastite star i kažete da se slažete sa stavom da se kitom okrene ka skupštini što je više nego prizemna poruka, uostalom ko daje pravo bilo kome da se ruga narodnoj skupštini, ma šta ko o njoj mislio i ma kakva da je i ma ko u njoj sedeo. Pa, ako i na to zgazimo, kako vi kažete ...
I nemojte molim vas da sputavate bilo koga da iskaže svoje mišljenje pa čak i kada je nakaradno, onda mu se suprotstavite ali ne stereotipnim frazama po sistemu "a ko smo mi ..." i slično, probajte da nađete reči koje taj stav mogu opovrgnuti ... jedini vid slobode koji se poseduje je sloboda kazivanja .
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:47 16.08.2012

Re: ...stjepan

Nego, jeste li primetili kako je vrabaca sve manje? Prvo kao da su ih potisnuli golubovi, a sad kao da golubove uveliko potiskuju vrane, gavrani, šta li su...

Bobiću, gasi svetlo, ovo se otelo kontroli...
mariopan mariopan 22:14 16.08.2012

Re: ... MARIOPAN

Mišljenje nije zabranjeno, ne znam kako ste to zaključili?

Ustvari, smeta mi uporna upotreba reči "srBski" koja je podrugljiva i kaže da nas ne volite baš? Onda ne volite ni naše spomenike ni kulturu, pardon nekulturu, ni istoriju..

Kroz tu prizmu čitam vaš tekst, ako grešim sami ste krivi.

Da se vratim temi:

Što je malograđanski, takvo je bilo vreme u kome je nastajao. Malograđansko. I ovo je itekako, da mi je jedno oko da vidim buduće generacije kada budu sagledavale naše propuste i neuspehe, bilo bi veselo to videti.
Svrha spomenika je i ta, da svedoči o prošlom vremenu. Ne mora da bude u sva vremena ni popularan ni lep.
Uostalom, ako ste pažljivo čitali tekst mogli ste da uočite da je tu naglasak na upotrebi spomenika u svrhe koje nisu umetničke niti se tiču istorije već je spomenik služio za potrebe tadanje vlasti, na primer, okrenut da Austriji a pozadina ka Tuskoj i slične gluposti i da nema nekakve razlike sa onim što se danas u zemlji srBiji dešava, nije se baš napredovalo i to je poruka iz ove moje pisanije.

Naravno da sam pažljivo pročitala.
Kako mislite da spomenik o kome su odlučivali tadašnji vladari, svako iz svog (malograđanskog) ugla i interesa, iz onog vremena, može i treba da odgovara našem ukusu i sadašnjem vremenu?
Imate li neki predlog, ako prihvatim da ste u pravu?
Da damo nekome dleto da ga "sredi" da liči na šta god i da ga okrenemo na drugu stranu? Koju?
?
A posle lepo složene besede koju ste načinili upropastite star i kažete da se slažete sa stavom da se kitom okrene ka skupštini što je više nego prizemna poruka, uostalom ko daje pravo bilo kome da se ruga narodnoj skupštini, ma šta ko o njoj mislio i ma kakva da je i ma ko u njoj sedeo. Pa, ako i na to zgazimo, kako vi kažete ...

Ona Skupština koja svoj ugled raskrčmi za tepsiju ribe ne zaslužuje bolji odgovor, jer sve što je vredelo u njoj sami su pogazili. Oni su ispod svega prizemnog što bih ja mogla da smislim. Podrazumeva se da ne mislim na zgradu.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 22:15 16.08.2012

Re: ...stjepan

Pa lepo sam ti rekao da će da počnu da kače pačiće i guščiće a ti se zezaš ... eto ti sad ...
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:28 17.08.2012

Re: ...stjepan

Da su pačiči i guščiči, i nekako...al razleteli ti se vrani gavranovi...
jedna_jelena jedna_jelena 02:42 17.08.2012

Re: ... MARIOPAN

Đorđe Bobić
Super vam je stav ... zabranjeno mišljenje jer je nešto proglašeno ili se smatra neprikosnovenim i o tome se ne diskutuje, to je tabu tema jer se misli da je to naša pozitivna istorija a taman posla da neko pomisli da Meštroviću nešto zameri.
.
.
Takođe ne osporavam ni razlog nastanka spomenika i mislim da je na dobrom mestu...
.
.
.
slične gluposti i da nema nekakve razlike sa onim što se danas u zemlji srBiji...
.
.
.
"a ko smo mi ..." i slično, probajte da nađete reči koje taj stav mogu opovrgnuti ... jedini vid slobode koji se poseduje je sloboda kazivanja .


Diskusija oko Pobednika nece doneti promenu nabolje jer on nije uzrok nicemu losem. I jeste vremenom postao vise od metafore. Sam Mestrovic sada da ustane, nema pravo da kaze jednu ruznu rec niti ga upotrebi u bilo kakvom kontekstu te vrste. Zato sto ima nas koji u njemu vidimo samo lepo i na njegovoj terasi uvek uzivamo i nalazimo mesto za odmor duse.
Malogradjanstina, kraduckanje, klackanje istok-zapad, svi imaju svoja imena. Ne sluze nam na cast, ali njima ne treba ni zvrljati po necemu sto sve vreme koliko ga znam ima istu pozitivnu energiju. Okrenut je rekama, ka njima sam okrenuta i ja kad dodjem na to mesto i to je sve. Nista manje, sva ostala tumacenja tu padaju u vodu. Ko god ga je izmestio sa Terazija, hvala mu, :).
mariopan mariopan 20:42 17.08.2012

Re: ... MARIOPAN

Zato sto ima nas koji u njemu vidimo samo lepo i na njegovoj terasi uvek uzivamo i nalazimo mesto za odmor duse.


Okrenut je rekama, ka njima sam okrenuta i ja kad dodjem na to mesto i to je sve. Nista manje, sva ostala tumacenja tu padaju u vodu. Ko god ga je izmestio sa Terazija, hvala mu, :).

Baš tako.
alarih alarih 00:47 18.08.2012

Re: ...stjepan

Jelica Greganović
Nego, jeste li primetili kako je vrabaca sve manje? Prvo kao da su ih potisnuli golubovi, a sad kao da golubove uveliko potiskuju vrane, gavrani, šta li su...

Bobiću, gasi svetlo, ovo se otelo kontroli...

Bemti vrapce i kud ih pomenuh...
jedna_jelena jedna_jelena 12:26 18.08.2012

Re: ... MARIOPAN

mariopan
Zato sto ima nas koji u njemu vidimo samo lepo i na njegovoj terasi uvek uzivamo i nalazimo mesto za odmor duse.


Okrenut je rekama, ka njima sam okrenuta i ja kad dodjem na to mesto i to je sve. Nista manje, sva ostala tumacenja tu padaju u vodu. Ko god ga je izmestio sa Terazija, hvala mu, :).

Baš tako.


Sledeci put kad budem setala onuda osecacu se kao da imam i blogodrugaricu pored, . Mah!
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 12:58 18.08.2012

Re: ...stjepan

alarih
Jelica Greganović
Nego, jeste li primetili kako je vrabaca sve manje? Prvo kao da su ih potisnuli golubovi, a sad kao da golubove uveliko potiskuju vrane, gavrani, šta li su...

Bobiću, gasi svetlo, ovo se otelo kontroli...

Bemti vrapce i kud ih pomenuh...




Đorđe Bobić Đorđe Bobić 13:38 18.08.2012

Re: ...stjepan


Bemti vrapce i kud ih pomenuh...


samokritika ko nekad ... ali je super, leglo ko dupe na nošu ! preporuka ko vrata !

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana