Život

Slatko kao srce

Jelica Greganović RSS / 03.08.2012. u 19:22

heartmonth.jpg

Pažljivo pljuckane i crnje od zenica, semenke lubenica su cele zime ležale zalepljene na četvrtinke starih novina na baba Darinoj prozorskoj polici. Ispod njih su vreme najavljivale odavno prošle vremenske prognoze, održavale su se na pola presečeni sastanci partijskih organa i čitaocima delili korisni saveti bez srećnog kraja.

Svako malo je baba Dara proveravala semenkasta crna okca, koja ni na tren nisu pokazivala nameru da se maknu sa preživljenih vesti. Negde početkom proleća, artritičnim debelim prstima ih je baba pažljivo odlepljivala i zajedno sa notom štamparskog olova ih sadila u stare prazne konzerve i okrušene lončiće koji su odavno odslužili svoje. Tu su, pod njenim budnim nadzorom, zalivani tresuće odmerenim curkovima vode iz čaše koja je zajedno sa kockama šećera stajala uz babin krevet. Brže no što bi i nestrpljiv čovek očekivao, pojavljivale su se prve klice, jedva zelene, belog vrha. Kao da im se silno žurilo, već za koji dan su s bokova izbacivale ručice sa tanušnim, cvetastim dlanovima na vrhu.

Tek kad bi postalo jasno da podle slane i neočekivani mrazevi neće ledom polizati baštu, baba Dara je ćopavim sporim korakom odnosila sadnice koje su se već kovrdžale prvim vrežama. Onda bi se baba, pored stroja lončića i konzervi iz kojih su visile mlade biljke, pažljivo i teško spustila na kolena, unapred uzdišući pri pomisli da će mnogo teže ustati. Klečeći se, s mukom, polako pomicala, a za njom je rastao niz kupola iz čijih vrhova su se presamićivale mladice. Na samom kraju, baba bi se okrenula i dubokim uzdahom pozdravila nasad koji će onda danima brižljivo obilaziti, zvoneći kantom iz koje je pljuskala voda, ostavljajući za njima dvema blatnjava ogledalca bara. Tek kad bi počele da cvetaju, baba ih je predavala u brigu stricu, da za sobom vuče dugu zmiju musavog, nekada zelenog creva, koje je do poslednjeg koluta pružalo otpor i dobar razlog stricu da mu pomene i onog ko ga je napravio i izmislio i njemu prodao.

Tada su već kupole zemlje bile sakrivene pobesnelim vrežama gustih, mesnatih i odozdo dlakavih listova, ispod kojih su počinjale da se pojavljuju dugo očekivane bobe. Baba se tada vraćala u baštu, svako jutro proveravajući da li su tu i svako veče brinući da ih nije ubila vrućina ili ona pogan žderava štetočinska svakoje sorte. Nežno bi podizala listove sa prekobrojnim prstima, i merila rastu li. A one su rasle, rasle obećavajući mnogo više no što su mogle. Rasle su brzo, bar u početku, sve dok ne bi dosegle veličinu detinjih glava, a onda bi stale. Ni stalno zalivanje, ni dobra zemlja, ni sunce koje je peklo, nisu mogli da im pomognu. Džaba ih je stric prevrtao poleđuške tako da su pokazivale bledo žute trbuhe uprljane zemljom, i još nežnije ih vraćao nazad. Više nisu htele da rastu. Tako bi i dozrele, kegave, nimalo ne ličeći na svoje višekilogramske pretke. Kada bi drščica pupčane niti počela da se stanjuje, stric započeo sa kuckanjem po lubenčićima, čekajući da kao odgovor dobije prazni, gluvi zvuk. Tada bi lubeničicu otkinuo i stavio je u kantu koja je onda spuštana u bunar. Za to vreme se na stolu pod lipom brisala mušema i vršile se dodatne pripreme predstojećeg obreda.

Popodne, posle ručka, kada su svi jedva disali gledajući šareno u još šareniju mušemu, pojavljivao se stric, noseći trijumfalno lubenicu kojoj je deminutiv mnogo bolje pristajao, ali...bila je naša, kod nas izrasla...Shodno tome se očekivalo oduševljenje odmah nakon prvog prska kore, koja je pod nožem putovala nepravilnom pukotinom.

Bila je slatka, trudila se da bude crvena, dala je sve od sebe...ali nešto je falilo. Ono što nije smelo da se kaže, zaradi svog truda i ljubavi u nju uloženih. Najslađe joj je, naravno, bilo srce. U njemu se mogla naslutiti sva slast koju nije uspela da dosegne. Prosto, to nije bila njena zemlja, ni njeno sunce, kao da je ostajala mala upravo zbog svega što je dobijala. Kao da je bilo potrebno da iz zemlje isrče poslednju kap vode i onda leži kao debeli zeleni gušter na pripeci juga.

Jasno da je bila pojedena do kraja, ali svi smo krišom jedni od drugih čekali dan kada će neko doneti iz grada, sa pijace, onu pravu lubenicu. Veliku, tamno zelenu ili belu sa zebrastim šarama borove boje. Veliku tako da se krišom moglo na njoj sedeti. Onu iz koje se srce davalo deci i u kome su se skoro videli prozračni šećerni kristali. Tačno onu iz koje je baba Dara pažljivo pljuckala crne semenke, ponavljajući tada ali i kasnije zimi, kada niko na lubenice više nije ni mislio – »Slatko kao srce.«



Komentari (132)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

stojamanjepoznata stojamanjepoznata 19:38 03.08.2012

prva!!!!

Gle - opet prva!!!!! Di je moja diplomica???
Salu na stranu, divno kao i obicno... Odoh da uzmem parce, PAvlovljev refleks cini svoje...
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:28 03.08.2012

Re: prva!!!!

Ja se izvinjavam, al Višnja duži višnje...dugo me nije bilo, svratiće valjda
vishnja92 vishnja92 06:47 04.08.2012

Re: prva!!!!


stize diploma


Jelica Greganović Jelica Greganović 08:54 04.08.2012

Re: prva!!!!

Hala, Višnjo!
A za tua...

vishnja92 vishnja92 09:28 04.08.2012

Re: prva!!!!

fala Jelice
ne volem lubenice (neki poremecaj kod mene valjda) ali primam srce :)
stojamanjepoznata stojamanjepoznata 11:44 04.08.2012

Re: prva!!!!

Zahvaljujem slatko sa slagom na diplomici...
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:01 04.08.2012

Re: prva!!!!

Višnjo, ponuđena ko počašćena :) Može dinja?

stojamanjepoznata stojamanjepoznata 01:25 06.08.2012

Re: prva!!!!

Bogu hvala, konacno da skontam kako se ove slike ubacuju....
Jelice, ovo ide uz objave ovih dana...
Najlepse hvala od moi (iliti mua!)

javascript:;
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:32 06.08.2012

Re: prva!!!!

tasadebeli tasadebeli 19:50 03.08.2012

М, м, м, њамзи, њамзи,...




Jelica Greganović Jelica Greganović 22:30 03.08.2012

Re: М, м, м, њамзи, њамзи,...

Rodna ravnopravnost

kaolavanda kaolavanda 15:55 04.08.2012

Re: М, м, м, њамзи, њамзи,...

Rodna ravnopravnost

Dobro, gde je sad tu ravnopravnost, kad je dečkonja dobio jednu preporuku, a davojčica 4??

Pravda za momčića! Eno, kol'ko se duša trudi.. a, ona.. šta? stavila mašnicu na glavu, i osvaja? Nije u redu.. ne!

Evo, ovde se ne vidi stanje u pelenama, pa da vidim sad preporuke, kad već nije važno

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:05 04.08.2012

Re: М, м, м, њамзи, њамзи,...

Ok, da bi izbegli polne nesporazume, stavićemo bebu koja je bosa i shodno tome joj se ne zna pol...

mlekac mlekac 20:11 03.08.2012

Bas smo juce

Imali jedno divno druzenje uz lubenicu, a odusevili smo se kad smo videli da su ovog vikenda u Ideji na akciji!

Inace, kod nas u kuci je zovemo i Zmuovom rodjendanskom tortom, posto njemu, slatkom po prirodi, istu ne pravimo, ali dok smo bili u Bw, zbog kontra godisnjih doba njegov januraski rodjendan padao je u sred leta, te smo ga cascavali lubenicom sa svecicama odozgo!

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:31 03.08.2012

Re: Bas smo juce

Mleekac, čime ste zakucavali svećice?
mlekac mlekac 22:39 03.08.2012

Re: Bas smo juce

Jelica Greganović
Mleekac, čime ste zakucavali svećice?

Pa imaju onaj deo da se zabodu u tortu. Znas ono siljasto plasticno - uslo i u koru. Ne mora da se zakucava, samo mora malo jace da se pritisne. Ako ne ide, pomognes se nozem, samo da krene.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:43 03.08.2012

Re: Bas smo juce

Ja reko pristupili ste macoli...pa naređali u pukotinu...

A mogli ste i za ovu da se potrudite...dakle, šta sve ljudi po googlu rade lubenicama, čudo jedno...

sesili sesili 20:47 03.08.2012

Lubenica / torta

Krajem jula je meni bio rodjendan, a "zatekla" sam se kod moje princeze Kaće. Po vrelom danu, u hladnu lubenicu, zatakli su svećica koliko se našlo i pevali mi "danas nam je divan dan"...

Ali, u davna vremena dok sam bila mlada, bilo je i žutih lubenica. Tata donese sa pijace, rashladimo, pa pre sečenja mi deca pogadjamo, da li je unutra crvena ili žuta. Ko pobedi, dobije "poklopac" da izgricka. Da li se njih samo ja sećam?
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:32 03.08.2012

Re: Lubenica / torta

Ali, u davna vremena dok sam bila mlada, bilo je i žutih lubenica.

Te žute lubenice sam danas videla u austrijskoj samoposluzi, toliko sam ih zaboravila da sam na mah pomislila da je to opet neka perverzija tipa beli paradajz na žute tufne ili beli patlidžan...a onda sam se setila tog pogađanja
nsarski nsarski 22:51 03.08.2012

Re: Lubenica / torta

opet neka perverzija tipa beli paradajz na žute tufne ili beli patlidžan


Eh, pcelice, u 18. veku je u upotrebi uglavnom bio beli patlidzan, i bio je velicine veceg jajeta. Zato se zove eggplant na engleskom. Kasnije su francuzi poceli da gaje sorte drugih boja, i ovaj koji je danas najcesci kod nas je aubergine, nazvan po tamno ljubicastoj boji koze.

Dakle, beli eggplant nije perverzija vec normalna verzija patlidzana. Kao sto postoje crvene i bele tresnje (i sarene, naravno).
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:16 03.08.2012

Re: Lubenica / torta

Učitelju, juče da sam krepala sanjala ne bih da je patlidžan ikada bio beo...a kako stoje stvari sa onim štraftastim? Roza na ljubičanstvene pidžama-štrafte? Jerbo i to viđam po radnjama. Nego, odakle je stigao taj patlidžan i u kojoj boji? Sumnjam da se u Engleskoj rodio...
razmisljam razmisljam 23:36 03.08.2012

Re: Lubenica / torta

nsarski

Eh, pcelice, u 18. veku je u upotrebi uglavnom bio beli patlidzan, i bio je velicine veceg jajeta. Zato se zove eggplant na engleskom. Kasnije su francuzi poceli da gaje sorte drugih boja, i ovaj koji je danas najcesci kod nas je aubergine, nazvan po tamno ljubicastoj boji koze.

Dakle, beli eggplant nije perverzija vec normalna verzija patlidzana. Kao sto postoje crvene i bele tresnje (i sarene, naravno).


Тада је и шаргарепа била љубичанствена ( тако да јој ово наше/мађарско име никако не одговара ). Некако овако:



Jelica Greganović Jelica Greganović 23:39 03.08.2012

Re: Lubenica / torta

razmisljam razmisljam 23:44 03.08.2012

Re: Lubenica / torta



Аха ( Ово је линк. )

А о лубеницама и деди моме седобрком ћу ти сутра, ако те занима.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:59 03.08.2012

Re: Lubenica / torta

Jašta da me zanima, nadam se samo da su njemu uspevale
razmisljam razmisljam 14:40 04.08.2012

Re: Lubenica / torta

Jelica Greganović
Jašta da me zanima, nadam se samo da su njemu uspevale


Да видиш да јесу.
Елем, тамо на салашу, по бостан се ишло нањиву.
Упрегне мој седобрки деда коње укола ( она с арњевима, што немају амортизере, а точкови им дрвени ), намести дрвену клупицу иза кочијашког седишта за нас дечурлију, добро је обложи ћебићима и гуњевима да нам буде удобно, па кренемо прашњавим путом уатар, у вреже ( тако је деда звао њиву са бостаном ).
Кад стигнемо, он и тата ми крену да пребирају по оном лишћу, да окрећу и обрћу округле, набубреле плодове, да куцкају по кори и пажљиво ослушкују, да биркају и одмеравају, да још једном провере да ли је звук прави...
Па онда одсеку одабране примерке, потоваре укола и назад на салаш.
Тамо деда одмах, док ни коње није испрегао, највеће примерке ставља у кофу прикачену за дуги врат ђерма и спушта их у бунар да се доообро о'ладе, а остале, једну по једну, полови великим ножем и кошта ( што је ондашњи локализам за пробање ). Ни једна му није повољи, није довољно слатка за његов укус, али, великодушно нама, деци, препушта да смажемо срца, још топла од летње припеке, а остало увежбаним покретом убацује у свињац. Поле се тамо распрскавају на цигленом поду, прасићи и остале гуде једу све машући оним својим уфрћканим репићима, а ми, мусави и улепљени, умивамо се на чесми удворишту.

А биле слатке вреже, к'о мед и шећер заједно. И лепе, велике... Само деда увек мислио да ништа није довољно добро за његове унуке.


Е, а после бивао онај бачки ручак обичан што има ред свој логичан, а почиње супом и завршава са барем три врсте штрудле, од којих је једна обавезно била макош, за коју је прилику моја маааајка ( дуго а, наравно ) предано у башти гајила прелепе макове чији су ме цветови увек радовали. И лети, наравно, лубеница из бунара.
mlekac mlekac 15:15 04.08.2012

Re: Lubenica / torta

razmisljam
Jelica Greganović
Jašta da me zanima, nadam se samo da su njemu uspevale


Да видиш да јесу.
Елем, тамо на салашу, по бостан се ишло нањиву.
Упрегне мој седобрки деда коње укола ( она с арњевима, што немају амортизере, а точкови им дрвени ), намести дрвену клупицу иза кочијашког седишта за нас дечурлију, добро је обложи ћебићима и гуњевима да нам буде удобно, па кренемо прашњавим путом уатар, у вреже ( тако је деда звао њиву са бостаном ).


E, sad si me podsetila na jedno leto u selu gde su moji baka i deka uciteljevali. Leto ko leto, deca na raspustu i sta bi drugo radila od duga vremena nego igrala fuzbal i basket u skolskom.

A kad se umorimo od istog, krenemo po njivama, uglavnom vlasnistva porodica tih istih drugara sa kojima smo igrali, pa izaberemo lep bostan, donesemo ga nazad u skolsko i dok mi igramo drugu turu, bostan se lepo oladi u bunaru i onda, naravno, uzivancija.

Roditelji bili upuceni u te nase "kradje", cak nas i terali da idemo po isti (bolje da ga jedu deca no da se baci svinjama) i tako...

I tako krenu jednom dva od nasih drugara u njivu prvog od njih. Ta je njiva bila malo podalje, pa je obicno nismo obilazili, al' cale doticnog insistirao da se uzme bostan i od njega - da ne ispadne kako samo njegov ne valja.

Krenu, daklem, njih dvojica, sin vlasnika i drugi koji je umeo lepo da izabere. I stignu do njive i idu jedno po sata uokolo i konacno onaj sto bira pronadje odgovarajuci bostan i kaze ovom drugom "To je to. Kidaj."

A ovaj se okrenu i poce da trci iz sve snage.

Birac, sta ce, nagrne da trci za njim, jedva ga stigao kod groblja.

"Pa kud si navro, ludace? Gde trcis?"

"Pa rekao si da kidam - mislio sam da nas jure zbog bostana!"

Zezali smo ga do kraja leta sto je pobegao iz sopstvene njive.
zilikaka zilikaka 15:35 04.08.2012

Re: Lubenica / torta

Да видиш да јесу.
Елем, тамо на салашу, по бостан се ишло нањиву.
Упрегне мој седобрки деда коње укола ( она с арњевима, што немају амортизере, а точкови им дрвени ), намести дрвену клупицу иза кочијашког седишта за нас дечурлију, добро је обложи ћебићима и гуњевима да нам буде удобно, па кренемо прашњавим путом уатар, у вреже ( тако је деда звао њиву са бостаном ).
Кад стигнемо, он и тата ми крену да пребирају по оном лишћу, да окрећу и обрћу округле, набубреле плодове, да куцкају по кори и пажљиво ослушкују, да биркају и одмеравају, да још једном провере да ли је звук прави...
Па онда одсеку одабране примерке, потоваре укола и назад на салаш.
Тамо деда одмах, док ни коње није испрегао, највеће примерке ставља у кофу прикачену за дуги врат ђерма и спушта их у бунар да се доообро о'ладе, а остале, једну по једну, полови великим ножем и кошта ( што је ондашњи локализам за пробање ). Ни једна му није повољи, није довољно слатка за његов укус, али, великодушно нама, деци, препушта да смажемо срца, још топла од летње припеке, а остало увежбаним покретом убацује у свињац. Поле се тамо распрскавају на цигленом поду, прасићи и остале гуде једу све машући оним својим уфрћканим репићима, а ми, мусави и улепљени, умивамо се на чесми удворишту.

А биле слатке вреже, к'о мед и шећер заједно. И лепе, велике... Само деда увек мислио да ништа није довољно добро за његове унуке.


Е, а после бивао онај бачки ручак обичан што има ред свој логичан, а почиње супом и завршава са барем три врсте штрудле, од којих је једна обавезно била макош, за коју је прилику моја маааајка ( дуго а, наравно ) предано у башти гајила прелепе макове чији су ме цветови увек радовали. И лети, наравно, лубеница из бунара.


Ovo liči.
Ko da stvarno znaš kako ide.
blogovatelj blogovatelj 16:04 04.08.2012

Re: Lubenica / torta

neka perverzija tipa beli paradajz na žute tufne ili beli patlidžan


Videh pre neki dan u samoposluzi pljosnate breskve.
Zadnje vreme došlo... Biće smak sveta...

Edit

A zovu se saturn peaches?!
Ove.

razmisljam razmisljam 16:07 04.08.2012

Re: Lubenica / torta

zilikaka

Ovo liči.
Ko da stvarno znaš kako ide.


Ех, била су то лепа, безбрижна лета...

А кад сам се већ распричала:
Мој тата је по пијаци увек бирао само и искључиво највеће примерке. Прво би ошацовао све гомиле бостана, па би онда по коју лубеницу из сваке чвркнуо, онако, зналачки, па би се коначно зауставио код оне која му се чунила најквалитетнијом по свему, па би почео да претура по њој пажљиво, да се која зелена лопта случајно не откотрља, па би кврцкао и пипкао, па би три-четири највеће одвојио на страну, па би њих поново добро испрегледао и на крају метао на кантар ону која је успешно прошла све тестове.
И никада није дозволио да му продавац извадио онај чеп. То му деловало испод части, као да се може сумњати у његову стручност.
А да је знао да изабере, знао је.

Иначе, код нас су за најбоље лубенице важиле оне Изђурђева. Онако како се Уфутогу сви баве купусом, тако су се Ђурђевчани посветили лубеницама.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:09 04.08.2012

Re: Lubenica / torta

Mnogo lepa priča, draga...kod nas u Šumadiji je bostana bilo manje, valjda mu mnogo ljuljav teren, ne može da se odluči na koju će stranu, a da se ne skotrlja...a svinje su dobijale samo kore...ponekad i samo zeleno od kora, jer je strina onaj beli deo odsecala za slatko.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:10 04.08.2012

Re: Lubenica / torta

Ono što je neverovatno kod tih pripljeskanih breskvi je da neke od njih imaju mnogo breskvastiji ukus od onih okruglih mutanata koji će uskoro veličinom konkuristati lubenicama.
razmisljam razmisljam 16:12 04.08.2012

Re: Lubenica / torta

mlekac




Да, мени је тата причао како је и он, као дечарац, радије упадао у туђ бостан него у свој. Али, он и његови пајташи су то радили ноћом, конспиративно, као, да их нико не улови.
И, богами, бивало је да морају да зажде када се из кукуруза појави пољар несклон дечачким марифетлуцима.
kaolavanda kaolavanda 16:21 04.08.2012

Re: Lubenica / torta

saturn peaches

QQ, šta su im to uradili?!??!

To nisu breskve, neka niko ne pokušava da me ubedi.. blogovatelju, opasno si mi se zamerio, prikazavši mi ovo bogohuljenje, da znaš... ne znam da li ću ikada izbaciti ovaj horor prizor iz glave.. QQ..
milisav68 milisav68 17:00 04.08.2012

Re: Lubenica / torta

Jelica Greganović
Mnogo lepa priča, draga...kod nas u Šumadiji je bostana bilo manje, valjda mu mnogo ljuljav teren, ne može da se odluči na koju će stranu, a da se ne skotrlja...a svinje su dobijale samo kore...ponekad i samo zeleno od kora, jer je strina onaj beli deo odsecala za slatko.

A i što bi, kad su iz Makedonije i Grčke, stizale na vreme.

Nama je za kradju ovo bio prioritet.




mlekac mlekac 22:28 04.08.2012

Re: Lubenica / torta

milisav68
Jelica Greganović
Mnogo lepa priča, draga...kod nas u Šumadiji je bostana bilo manje, valjda mu mnogo ljuljav teren, ne može da se odluči na koju će stranu, a da se ne skotrlja...a svinje su dobijale samo kore...ponekad i samo zeleno od kora, jer je strina onaj beli deo odsecala za slatko.

A i što bi, kad su iz Makedonije i Grčke, stizale na vreme.

Nama je za kradju ovo bio prioritet.





Milisave, ne vidi se slicka!
mlekac mlekac 22:32 04.08.2012

Re: Lubenica / torta

razmisljam
mlekac




Да, мени је тата причао како је и он, као дечарац, радије упадао у туђ бостан него у свој. Али, он и његови пајташи су то радили ноћом, конспиративно, као, да их нико не улови.
И, богами, бивало је да морају да зажде када се из кукуруза појави пољар несклон дечачким марифетлуцима.


Pa uvek su te najsladje!

Moj tata dok god je mogao da vozi - znalo se. Ako krene kuda van grada od avgusta meseca - garant se vraca sa purenjacima i dva-tri cveta suncokreta.

To nije moglo da omane.

I uvek ga bilo sramota i objasnjavo nam kako nije u redu, al' dzaba ti prica kad mu je taj decacki instikt bio jaci - cim pocnu da promicu njive zlataste od ploda, on pocinje da merka gde je zgodno za parkirati i ukrasti koji.
49 41 49 41 00:53 05.08.2012

Re: Lubenica / torta

sesili
Krajem jula je meni bio rodjendan, a "zatekla" sam se kod moje princeze Kaće. Po vrelom danu, u hladnu lubenicu, zatakli su svećica koliko se našlo i pevali mi "danas nam je divan dan"...

Ali, u davna vremena dok sam bila mlada, bilo je i žutih lubenica. Tata donese sa pijace, rashladimo, pa pre sečenja mi deca pogadjamo, da li je unutra crvena ili žuta. Ko pobedi, dobije "poklopac" da izgricka. Da li se njih samo ja sećam?

-Crvena, zuta, crvena - zuta; cula se graja nas oko lubenice.
Zavirivalo se ispod noza; dok je Pater Familias, polako skidao "kapu" sa nje.

Kapitalce je deda obavezno merio - na vazi u podrumu.
!8 kg, 22 kg; trofejna 26 kg.
Kao da je juce bilo; dobro se secam.

Posle prvog razreda, ode nas troje u Zagreb sa majkom.
Krstimo se od skupoce lubenica.
Prodaju ih na kriske, diskutujemo sa cudjenjem.

Prethonih meseci, ja smazem sam celu - omanju.
Hodam po suncanom dvoristu, kao trudan mis.
Zagledam, stomacic; hoceli da spadne od nje. Cekam, da mogu opet da se rastrcim.

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:56 05.08.2012

Re: Lubenica / torta

kao trudan mis.

milisav68 milisav68 08:27 05.08.2012

Re: Lubenica / torta

mlekac

Milisave, ne vidi se slicka!

Kukuruz - pečenjaci.
mlekac mlekac 09:59 05.08.2012

Re: Lubenica / torta

milisav68
mlekac

Milisave, ne vidi se slicka!

Kukuruz - pečenjaci.

loader loader 20:57 03.08.2012

Slatkiš pun soka od lubenice :)

Mmm.. - kako lep post

A kod mene upravo krcnula lubenica
angie01 angie01 21:23 03.08.2012

Re: Slatkiš pun soka od lubenice :)

angie01 angie01 21:23 03.08.2012

Re: Slatkiš pun soka od lubenice :)

loader loader 22:11 03.08.2012

Re: Slatkiš pun soka od lubenice :)


najlepša je pre nego što se otvori :)


Jelica Greganović Jelica Greganović 22:34 03.08.2012

Re: Slatkiš pun soka od lubenice :)

Hvala, loaderu je l slatka?
p.s.
Vidi ovu u trendu...

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:34 03.08.2012

Re: Slatkiš pun soka od lubenice :)

Angie, je l to stvarno ili je samo marcipan odozgo kao lubenica?
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:36 03.08.2012

Re: Slatkiš pun soka od lubenice :)

fakat, loaderu, mada ima i onih koji maltretiraju lubenice...

nsarski nsarski 22:44 03.08.2012

Re: Slatkiš pun soka od lubenice :)

loader

najlepša je pre nego što se otvori :)



Jelica Greganović Jelica Greganović 22:49 03.08.2012

Re: Slatkiš pun soka od lubenice :)

Je l to samo mene izbacuje blog napolje ili štekuje i vama?

blue92 blue92 22:49 03.08.2012

Re: nocas je ko mesec puna lubenica

aeee
el mozes da verujes, jutros me u pola pet (posle samo dva sata sna) probudio mesec pun ko lubenica
nsarski nsarski 22:52 03.08.2012

Re: nocas je ko mesec puna lubenica

jutros me u pola pet (posle samo dva sata sna) probudio mesec pun ko lubenica

Pa zato sam i napisao - ovih dana je pun mesec. Kao lubenica.
blue92 blue92 22:57 03.08.2012

Re: nocas je ko mesec puna lubenica

znam da si zato napiso.

a jel te "radi" mesec ?

(mene da)
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:18 03.08.2012

Re: nocas je ko mesec puna lubenica

Fakat je da se noćas mesec izbečio iz sve snage, a navukli se oblaci, pa on mine...ko u Transilvaniji, a kad ga zakriju, osvetljava ih otpozadi...daklem, potpuno vampirska atmosfera...
loader loader 23:39 03.08.2012

Re: nocas je ko mesec puna lubenica

pun mesec. Kao lubenica.

Inače je to odlična, odlična stvar (bez obzira što mi kreštavi Islamović pomalo ide na nerve i nikako mi se ne uklapa sa dugmićima).
loader loader 23:41 03.08.2012

Re: Slatkiš pun soka od lubenice :)

Hvala, loaderu je l slatka?

Jašta javascript:;

Pride (kažu) da je dobra pred spavanje



fakat, loaderu, mada ima i onih koji maltretiraju lubenice...

Na ovom šarenom svetu maltretiranje se vrši
nad ljudima, životinjama... - pa i lubenicama, eto.
STOP nasilju nad lubenicama. Bre !

tasadebeli tasadebeli 23:42 03.08.2012

Re: nocas je ko mesec puna lubenica

blue92
aeeeel mozes da verujes, jutros me u pola pet (posle samo dva sata sna) probudio mesec pun ko lubenica

Их, пробудио! Није ми дао ока људски да склопим! Ал` то је ваљда цена оног месечарења до пубертета...

ivana23 ivana23 23:45 03.08.2012

Re: nocas je ko mesec puna lubenica

tasadebeli
blue92
aeeeel mozes da verujes, jutros me u pola pet (posle samo dva sata sna) probudio mesec pun ko lubenica

Их, пробудио! Није ми дао ока људски да склопим! Ал` то је ваљда цена оног месечарења до пубертета...


Ni roletne ne pomazu?


Reuters
loader loader 23:49 03.08.2012

Re: nocas je ko mesec puna lubenica


Ni roletne ne pomazu?

Ma, jok. Samo ljuta rakija
tasadebeli tasadebeli 23:56 03.08.2012

Re: nocas je ko mesec puna lubenica

ivana23
Ni roletne ne pomazu?


Између угушења и неспавања бирам неспавање... Ма то ме прати читав живот, па сам се и помирио са тим... Ал` зато је у ово доба године ту `ладна лубеница која тако добро легне око 3-4 ујутро...
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:01 04.08.2012

Re: nocas je ko mesec puna lubenica

Otkako si to pomenuo, ja mislim na jedan strip, na Hogara Strašnog kad sinu objašnjava tajnu Meseca...a Mesec je dinja koja raste i kad poraste i sazri, dođe veliki crni gavran i počne da je glođe...na kraju ostane ogrizak Meseca, a gavran okrugao kao dinja, sasvim malečkih krila leti da se odmori
tasadebeli tasadebeli 00:02 04.08.2012

Re: nocas je ko mesec puna lubenica

loader

Ni roletne ne pomazu? Ma, jok. Samo ljuta rakija




Од лубенице?
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:02 04.08.2012

Re: nocas je ko mesec puna lubenica

a jel te "radi" mesec ?

Čuj, radi...ne da mi oka da sklopim i tad mi se više no ikada jede čokolada...već sam o tome pisala, o noćima punog lešnika
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:03 04.08.2012

Re: nocas je ko mesec puna lubenica

`ладна лубеница која тако добро легне око 3-4 ујутро...

Legne, legne, al ti ne legneš, sem ako ne uspeš da se skutriš u WC-u
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:05 04.08.2012

Re: nocas je ko mesec puna lubenica

Ni roletne ne pomazu?

Meni ne, ni kad je oblačno...čim se izbečim i počnem da panično tražim čokoladne otpatke po kući, noćom naravno, mesec je pun. Garant.
tasadebeli tasadebeli 00:07 04.08.2012

Re: nocas je ko mesec puna lubenica

Jelica Greganović
`ладна лубеница која тако добро легне око 3-4 ујутро... Legne, legne, al ti ne legneš, sem ako ne uspeš da se skutriš u WC-u


Па не волемо сви чоколаду! А и држимо једно јастуче у санитарној просторији за прву помоћ...
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:10 04.08.2012

Re: nocas je ko mesec puna lubenica

Па не волемо сви чоколаду! А и држимо једно јастуче у санитарној просторији за прву помоћ...

Svi koji ne volite čokoladu, slobodni ste je meni dati, ja ću se za nju pobrinuti, ni primetiti neće...a ovo jastuče...nije loše...
myredneckself myredneckself 12:03 04.08.2012

Re: nocas je ko mesec puna lubenica

loader
Samo ljuta rakija

Kaže se raćija
Najbolje se pije ispod jorgovana
zilikaka zilikaka 12:58 04.08.2012

Re: nocas je ko mesec puna lubenica

loader
Samo ljuta rakija

Kaže se raćija
Najbolje se pije ispod jorgovana


De se kaže raćija? U Bačkoj?

El tamo i rode jorgovani?
49 41 49 41 14:51 04.08.2012

Re: Slatkiš pun soka od lubenice :)

Jelica Greganović
fakat, loaderu, mada ima i onih koji maltretiraju lubenice...


Practical to tactical!
Vrata zamrzivaca sirina 32 cm + 48 cm frizidera; visina 160 cm u jednom komadu.
Kad treba da je uguram u frizider, iako sam birao omanju - vadim preturam po frizideru, razmestam staklene police; klecim dole, propinjem se do gore.
Ufff.

Japanac, pre nekih osam god.; "primetio moj problem" i poceo da ih smesta pri zrenju u providne plasticne kutije.

Avaj, al' ja ne zivim u Japanu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:13 04.08.2012

Re: Slatkiš pun soka od lubenice :)

Na ovom šarenom svetu maltretiranje se vrši
nad ljudima, životinjama... - pa i lubenicama, eto.

Danas sam registrovala i maltretiranje čuvarkuća, daklem, reči neam...skoro sam videla crvene čuvarkuće, ali bordo-crvene, zaprepastila se...kad ono ne smeju da se pipaju, što? Pa da im se ne skine neka debela voštana farba kojom su ih ugušili...kad danas...imam šta videti...čuvarkuće roza, plave...osilili se, pa krenuli sirote da ih mrcvare u svim bojicama...
loader loader 17:48 04.08.2012

Re: Slatkiš pun soka od lubenice :)

Danas sam registrovala i maltretiranje čuvarkuća, daklem, reči neam...



.. znači, stvarno ..!

miloradkakmar miloradkakmar 22:56 03.08.2012

Belo

Srce zna da bude i belo.





Jelica Greganović Jelica Greganović 23:19 03.08.2012

Re: Belo

Milorade, maločas sam videla na gugletu, nego me zeza komp i to neće da mi se otvori da Kinezi imaju takvu neku voću, nešto su ukrštali po Vojnoviču, i dobili belu lubenicu koja ima samo srce crveno...
loader loader 23:51 03.08.2012

Re: Belo

Hops šta je ono na slici?
- albino lubenica ?
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:15 04.08.2012

Re: Belo

[quoteHops šta je ono na slici?
- albino lubenica ?]

To su one što na mesečini sazrevaju
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:56 03.08.2012

I mi babu za trku imamo


Moja je bila Stana.

Isto se mucila sa pljuckanjem semenki od kupljene lubenice za koju proceni da vredi. Mada ima i razlike izmedju Stane i Dare.
Stana je preferirala sitne, zute semenke, od lubenica sa tankom korom. Bila je uverena da su te sladje i htela bas njih u svojoj basti. Nikada, doduse, nije uspela da odgaji ni slicnu, ali trudila se.
Kad malo (ali stvarno malo) poodrastu, na one najvece je, da bi ih zamaskirala kako ih mi deca (sestra i ja) ne bismo obrali zelene, stavljala travu.
Mali problem je bio u tome sto se ta trava posle dan-dva osusi i tako smo po osusenoj travi tacno znali gde su najvece. Samo jednom smo proveravali da li su zrele tako sto smo napravili cep na njima (videli da se to tako radi kad se kupuju lubenice), a posto, naravno, ni jedna nije bila zrela mi smo veoma inteligentno taj cep okretali dole.
A onda je tata Mladja to otkrio i mi vise nismo pravili cepove na lubenicama.





Jelica Greganović Jelica Greganović 23:21 03.08.2012

Re: I mi babu za trku imamo

Baba Dara je verovala da što je zrnce crnje, to je lubenica slađa...nikako sirote nisu uspele da joj ispune očekivanja. I od nas su ih kao nešto krili i zabranjivali da ih pipkamo, mada nas nisu baš ni mamile dovoljno, sem da neku akcije radi maznemo, pa nas posle bole trbe.
myredneckself myredneckself 00:38 04.08.2012

Vreme je za daiquiri



U ovim toplim letnjim danima, mojim gostima često poslužim daikiri od lubenice. I svi ga vole.
Naročito ga je voleo Hemingvej. Eh, sad, ne znam koju vrstu daikirija je pio u Floriditi dok je živeo na Kubi, možda je pio i ovaj sa lubenicom, nije bio kicoš za piće?!

Recept:

4 šolje lubenice (kocke, bez koštica, naravno)
1/2 šolje svetlog ruma (Bacardi, ili neki drugi koji imate)
1/2 šolje soka od pomorandže
4 kašičice šećera u prahu
2 kašike soka od limete
2 kašike likera od pomorandže(Cointreau, ili neki drugi, onaj naš iz Subotice nije loš)

Lubenicu dobro rashladite 4-5 sati u frizu. Stavite je u blender, dodajte sve sastojke, i izmiksujte. Sipajte u čaše, ja odem u moju bašticu i uberem svežu mentu, pa daikiri ukrasim njome, a može kriška lubenice, limete.. izmislite nešto, i gotovo.

Jelica Greganović Jelica Greganović 01:05 04.08.2012

Re: Vreme je za daiquiri

Zabalavila sam...u sitne sate...
mlekac mlekac 01:05 04.08.2012

Re: Vreme je za daiquiri

myredneckself


U ovim toplim letnjim danima, mojim gostima često poslužim daikiri od lubenice. I svi ga vole.
Naročito ga je voleo Hemingvej. Eh, sad, ne znam koju vrstu daikirija je pio u Floriditi dok je živeo na Kubi, možda je pio i ovaj sa lubenicom, nije bio kicoš za piće?!

Recept:

4 šolje lubenice (kocke, bez koštica, naravno)
1/2 šolje svetlog ruma (Bacardi, ili neki drugi koji imate)
1/2 šolje soka od pomorandže
4 kašičice šećera u prahu
2 kašike soka od limete
2 kašike likera od pomorandže(Cointreau, ili neki drugi, onaj naš iz Subotice nije loš)

Lubenicu dobro rashladite 4-5 sati u frizu. Stavite je u blender, dodajte sve sastojke, i izmiksujte. Sipajte u čaše, ja odem u moju bašticu i uberem svežu mentu, pa daikiri ukrasim njome, a može kriška lubenice, limete.. izmislite nešto, i gotovo.



A moze li to bez onog ruma i likera?

Btw. stara fora sa kuglicama lubenice je da se zalede u frizu, pa se ubacuju u pice umesto kockica leda. :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:15 04.08.2012

Re: Vreme je za daiquiri

Gospode, već sam počela da zamišljam kuglice lubenice kako se odleđuju na pici i pitala se zašto li je to dobro...

Mada, ja sam onomadne jela salatu od rukole, sa nekom fetom i - lubenicama ukockanim. Vrlo fino.
mlekac mlekac 09:05 04.08.2012

Re: Vreme je za daiquiri

Jelica Greganović
Gospode, već sam počela da zamišljam kuglice lubenice kako se odleđuju na pici i pitala se zašto li je to dobro...

Mada, ja sam onomadne jela salatu od rukole, sa nekom fetom i - lubenicama ukockanim. Vrlo fino.



Tako mi i treba kad ne ukljucim srpsku tastaturu!
myredneckself myredneckself 09:10 04.08.2012

Re: Vreme je za daiquiri

A moze li to bez onog ruma i likera?

Dagušče, samo onda nije daikiri
mlekac mlekac 10:48 04.08.2012

Re: Vreme je za daiquiri

myredneckself
A moze li to bez onog ruma i likera?

Dagušče, samo onda nije daikiri

Al' i dalje osvezava!
myredneckself myredneckself 12:06 04.08.2012

Re: Vreme je za daiquiri

mlekac
Al' i dalje osvezava!

Uhhh...
kukusigameni kukusigameni 06:44 04.08.2012

OI

Nune Popović Nune Popović 08:03 04.08.2012

...

Obožavam lubenicu, naročito kada je slatka, dobro ohlađena i izrezana na kockice

Jelica Greganović Jelica Greganović 08:56 04.08.2012

Re: ...

Da...i Žmu kaže da su dinje i lubenice najbolje kad rode u hladnim trouglićima
Nune Popović Nune Popović 10:33 04.08.2012

Re: ...

U to ime, mljac.
gedza.73 gedza.73 11:10 04.08.2012

Re: ...

Obožavam lubenicu, naročito kada je slatka, dobro ohlađena i izrezana na kockice

Ja zbog lubenice 'na kocke' zamalo da od žena popijem batine.

Kod nas u selu se godinama slave seoske litije. Skupi se naroda neki dan pre da pomogne i pripomogne u spremanju i čišćenju.
Lepa porta, velika i prostrana.
Obično muškarci dođu ranije i prikolju i pokolju brave pa dok se oni (bravi) okreću na toploti i vatri žara i sunca oni (muškarci) vode priču i prečesto obilaze mesta gde se hladi vino i voda.

Meni nekako lepše u društvu žena pa više provedem vremena oko tih 'ženskih' poslova.

Do ove godine. Ofirala me žena da joj tražim ohlađenu lubenicu. Pa još na kocke.

Kad me do'fatiše džavtare. Pa sram te bilo, bruko jedna, mučiš ženu...
Džaba moja opravdanja u stilu 'koji sam se đavo (Bože me prosti) ženio' niko me i ne sluša.
'aj što im krvca uzavrela, 'aj što psuju, ni po jada, nego i naoružane sveže opranim escajgom jedva izbegoh pred noževima i viljuškama.

Što si jeo, crni sinko, lubenice na kocke jeo si. Sad možeš samo da gledaš.


Jelice, čitam tvoju priču majci koja je, u stvari, i njena priča.
Puna bašta lubenčića.
mlekac mlekac 11:23 04.08.2012

Re: ...

gedza.73
Obožavam lubenicu, naročito kada je slatka, dobro ohlađena i izrezana na kockice

Ja zbog lubenice 'na kocke' zamalo da od žena popijem batine.

Kod nas u selu se godinama slave seoske litije. Skupi se naroda neki dan pre da pomogne i pripomogne u spremanju i čišćenju.
Lepa porta, velika i prostrana.
Obično muškarci dođu ranije i prikolju i pokolju brave pa dok se oni (bravi) okreću na toploti i vatri žara i sunca oni (muškarci) vode priču i prečesto obilaze mesta gde se hladi vino i voda.

Meni nekako lepše u društvu žena pa više provedem vremena oko tih 'ženskih' poslova.

Do ove godine. Ofirala me žena da joj tražim ohlađenu lubenicu. Pa još na kocke.

Kad me do'fatiše džavtare. Pa sram te bilo, bruko jedna, mučiš ženu...
Džaba moja opravdanja u stilu 'koji sam se đavo (Bože me prosti) ženio' niko me i ne sluša.
'aj što im krvca uzavrela, 'aj što psuju, ni po jada, nego i naoružane sveže opranim escajgom jedva izbegoh pred noževima i viljuškama.

Što si jeo, crni sinko, lubenice na kocke jeo si. Sad možeš samo da gledaš.


Jelice, čitam tvoju priču majci koja je, u stvari, i njena priča.
Puna bašta lubenčića.


Kuku! Pa vici ako treba da dodjemo da te branimo!
gedza.73 gedza.73 11:41 04.08.2012

Re: ...

Kuku! Pa vici ako treba da dodjemo da te branimo!

Mlekac, dosta mi je žena za ceo život. Dok sam bežao pred krvožednim ratnicima kroz glavu mi je proletelo da u sam u crkvenoj porti i da mogu da dobijem ful uslugu od opela do hora. A i nije posno.

Jednom me kasirka izmazala u prodavnici. Butik mesa, m'oš misliti.
Pakuje moje ženče mesarske poslatke u kese, uzima tih par kesa u ruke, ja polazim za njom.

Kad se uskovreži kasirka na mene.
-Je's ti Crnogorac?
-Nisam gospođo bar zadnjih desetak generacija (doduše sve to pričam upola glasa, pun butik mušterija)
-Sram te bilo, žena da ti vuče kese, bruko od čoveka, volu rep da iščupaš a ona da se kilavi...

Posle ovih nedavnih događaja vidim ja da je svet skroz propao. Sve se to izvrnulo i izokrenulo. Doćiće nama mučkima feminizam glave.

A vi se zamislite, rodna braćo, nad zlehudom muškom sudbinom.

Pravda za lubenku na kocke i muška prava. Muškarci svih zemalja ujedinite se.
tasadebeli tasadebeli 12:18 04.08.2012

Ако није исечена на коцке или троуглиће,..


...нећу уопште ни да је погледам! (Мис`им, ни жену, ни лубеницу...)

gedza.73

A vi se zamislite, rodna braćo, nad zlehudom muškom sudbinom.Pravda za lubenku na kocke i muška prava. Muškarci svih zemalja ujedinite se




У томе нам од великог значаја могу бити искуства браће из арапских земаља... Оснивачки састанак филијале за Србију на безбедној локацији...

gedza.73 gedza.73 12:27 04.08.2012

Re: Ако није исечена на коцке или троуглиће,..

tasadebeli
internacionala


'ne prizivaj uzalud ime aggatonovo'



Оснивачки састанак филијале за Србију на безбедној локацији...

tasadebeli tasadebeli 13:10 04.08.2012

Re: Ако није исечена на коцке или троуглиће,..

gedza.73


'ne prizivaj uzalud ime aggatonovo'




Упс, заборавих на њега... Ма, не посећује он овакве блогове... Додуше, ко зна, револуција је револуција, каква год да је... Псст, бићемо тихи убудуће када дижемо револуцију. Ја сам се већ извештио у томе. Када се ја, бре, побуним у кући, то обично нико и не примети...
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:08 04.08.2012

Re: ...

Zemljače, prvo mami pozdrav, a onda...da znaš da si zaslužio beštek, taman kao i onaj moj što misli da dinje u ledenim trouglovima rastu...moja Roditeljica je obožavala lubenice, a moj otac je dovoljno obožavao Roditeljicu da joj uvek nasecka lubenicu, uvek na trougliće, ali i od - semenki. Tako da...počni da vežbaš
A što se lubenčića tiče, oni makar jednu stvar imaju mnogo dobru, služe kao jedno od najlepših poređenja za bucmasto detence - ki lubenče
gedza.73 gedza.73 19:25 04.08.2012

Re: ...

Tako da...počni da vežbaš


'de se matoro magare uči da vuče
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:07 04.08.2012

Re: ...

Buket luka procvetao?!
mlekac mlekac 10:07 05.08.2012

Re: ...

Jelica Greganović
taman kao i onaj moj što misli da dinje u ledenim trouglovima rastu...


Koliko god mi prijale lubenice, uvek sam vise volela dinje. Pametna vocka - otvoris, istreses kostice i caskom se pretvori u trouglice.

A tek kad zamirise!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana