Ekonomija| Kultura| Politika| Zabava

DS pred izazovima: deobe, seobe, oslabljena ili ojačana

Milan Karagaća RSS / 30.07.2012. u 14:45


Činjenica je da su DS-u došli glave mangupi u njenim redovima ali je pitanje šta bi ostalo ako otera toliko mangupa, a moraće ili je neće biti.

Još u aprilu 2009.godine napisao sam da DS kao najveća i vodeća stranka mora da učini mnogo više da se država upristoji, a i ona sama, jer konformizam i demagogija mogu samo kratkoročno da koristiti, a onda prelaze u samodestrukciju.,a odsustvo jasnog profila i energičnijeg delovanja  šteti ne samo drušvu nego i samoj stranki.

Eto, samo da ne bude da više puta nije dobronamerno rečeno, ali nisu slušali, znali su bolje i onda neka im niko ne bude kriv jer su sami krivi, a znaju oni dobro međusobno ko je šta radio i koliko je doprineo stanju u kome se DS našla.

Demokratska stranka verovatno zauzima prvo mesto po tome što se najviše delila i razmnožavala (ukljujući i razmnožavanje po raznim upravnim odborima, direktorskim, savetničkim i drugim visokopozicioniranim mestima), a najčešće se radilo o kadrovskoj kombinatorici i ličnim sujetama sa vrlo fleksibilnim i široko shvaćenim političkim principima i moralu u politici.

Inače, kad smo već kod moralisanja izraženog od strane stranačkih kolega i rukovodstva prema Milici Delević, postavljam čisto moralno pitanje kako to da se svi najviši funkcioneri i pored takvog rezultata stranke uvališe u poslanike. Postavljam i čisto teorijsko pitanje, dakle, da li bi baš svi ministri iz DS odbili da ostanu na ministarskim mestima da im je ponuđeno, da li bi gospođe Trivan i Kolundžija odbile ministarska mesta, da li će sada samoinicijativno otići sa dužnosti svi oni koji su postali ambasadori, direktori i visoki funkcioneri po ministarstvima samo zato što ih je tu postavila DS. Čisto sumnjam.

Umesto toga, trebalo bi se više zapitati kako su to  DS-om zavladali u odelo obučeni otporaši koji nemaju ideologiju niti ih interesuje stranka samo funkcije i vlast i, što je najgore, dolaženje na visoke funkcije bez ikakvog normalnog postupka i redosleda poteza. Zar je neko stvarno ozbiljan  očekivao je da će g-đa Trivan, Dulić, Homen i ostali da plene birače svojom nabusitošću i demagogijom.

Dakle, DS je po mnogo čemu fenomen na našoj političkoj sceni. Kada su je svi otpisivali ona bi vaskrsavala i nikada nije prestajala da slavi slavu i da se krsti. Kada su svi bili ubeđeni da je istinski demokratska ona bi pokazala najortodoksniji centralizam; kada smo poverovali da smo tu zbog ideje ispalo je da je ideja ništa, a interesi, pragmatizam, vođa i lojalnost njemu sve; kada smo poverovali da je to savremena socijaldemokratska levica ona bi pokazala svoju naklonjenost desnici,  nacionalističko lice i klerikalizam,ličeći više na DSS nego na sebe; taman smo pomislili da je ona nosilac principa i kriterijuma stručnosti a ona u najgorem smislu pokazivaše da je najvažnije biti lojalan pa makar i nesposoban.  DS je stranka koja je ostala u rasponu od desnice do levice, stranka koja je uvek gajila princip „može i jedno i drugo, ako se dogovorimo“. To je stranka u kojoj su kadrovi vrtoglavo napredovali, postajući za kratko vreme od tek svršenog ili nesvršenog studenta visoki funkcioner/ka.To je stranka koja je veštački spajala liberalnu kapitalističku i socijaldemojkratsku ideologiju, članica Internacionale koja na svojim skupovima nikada ne pušta tu svečanu pesmu. Prećutno je mirila dva antifašistička pokreta , pokazujući izrazitu nakolonost prema jednom koji to nije ni bio. I kod nas i u Evropi imala je imidž stranke koja obećava modernizaciju, a zapravo je praktikovala konzervativizam i klerikalizam. Priznata je u regionu kao stranka pomirenja, a u retorici se nije odricala nacionalizma.

Jednom rečju, DS se konačno pokazala da joj je uvek marketing bio ispred programskih načela i da je dobro samo ono što će mase trenutno progutati pa makar posle i povraćale.Stranačke glavešine su se ponašale kao glavonje kojima se ništa ne može dokazati niti koga slušaju jer  osnovni princip je bio „uzmi sve što ti život-pozicija pruža i daj svojim bližnjim“.

Davno su ljudi rekli da možeš kako hoćeš ali neće moći dokle hoćeš, a nije zgoreg ni ona mudra da je uvek bolje da se uradi nešto dok možeš, jer kad budeš morao možda nećeš moći.

Stranka je sama sebe dovela tu gde jeste, preti joj da izgubi vlast u mnogim mestima na lokalu, o raskolima unutar rukovodstva  se uveliko priča, mediji o tome uveliko spekulišu i bez obzira koliko se neki visoki funkcioneri zaklinjali u opštu harmoniju iako ni sami u to ne veruju i znaju da nije tako. Dakle, DS će morati da se  suoči sa realnim stanjem i u stranci i rukovodstvima od opštinskih do centralnog.

Kakav će ishod biti teško je predvideti ali je sigurno da se oni u rukovodstvu mnogo dobro znaju, znaju ko je šta radio i uradio, ko je koliko doprineo ili naškodio pa neka se razjasne. Kada predsednik DS kaže da je on odgovoran i za ono što izjavljuje Đilas izgleda malo više zakasnelo jer je mnogo ranije i mnogo više trebalo da vodi računa šta mu neki drugi rade, a sada nema nikakve svrhe objašnjavati ni rukovodstvu ni članstvu da li je za rezultat DS u Beogradu zaslužniji Đilas ili gospođa Trivan.

Ko traži objašnjenja uvek će ih naći i treba ih tražiti kao i rešenja ali tražiti opravdanja je neozbiljno i neodgovorno jer je to oportunizam, linija manjeg otpora i pre će dovesti do još većih problema no rešenja.

Objašnjenja i izgovori u smislu da je predsednika obmanjivalo okruženje smo slušali i ranije kada je bio u pitanju Tito, pa Milošević, ali to ne pije vodu jer svi su oni birali svoje saradnike i sami su krivi što su im se oteli i bili svojeglavi. Tako ni u slučaju predsednika DS opravdanje pozivanjem na neiskrenost, nestručnost, alavost, svojeglavost i sve druge mane  saradnika ne može da prođe jer je on sam birao saradnike.

Davno sam, i mnogo puta posle toga napisao da DS treba da bude vodeća stranka na putu modernizacije i reformi Srbije. Rekao sam i da DS  mora konačno da postane moderna politička stranka, a ne interesna grupa i preduzeće. Pri tome sam upozorio da „ko sa đavolom tikve sadi o glavu mu se razbiju“.

Nije katastrofa ni biti u opoziciji, (naročito ne onima koji su narodni poslanici, a skoro celi Glavni odbor se tamo udomio) pogotovo u datoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji, ali je prilična katastrofa za takvu stranku što je sebi dozvolila da dođe u takvu situaciju sa nimalo ružičastim izgledima da će proći bez ozbiljnijih potresa.

E pa sada, mora se ozbiljno poraditi na sređivanju, rašćišćavanju i pročišćavanju DS, a bilo bi pametno da se pri tome drži one narodne  “Ne gledaj tamo gde si pao već tamo gde si se okliznuo“ i zašto si se okliznuo.

Tadić je u novembru 2010.godine rekao na Glavnom odboru DS da će «odmah posle skupštine DS i Nove godine početi ocenjivanje rada Vlade jer u 2011. godini mora biti finiširano započeto i ispunjena predizborna obećanja i da će se nakon ocene rada Vlade videti ko može da nastavi da radi a ko ne može i taj ko ne može, kako je rekao, neka radi nešto drugo» Nadam se da dolazi vreme da će DS konačno shvatiti da ne može opstati sa politikom „dobro jutro na sve četiri strane“, pragmatizmom po svaku cenu, i monarhija i republika, i crkva i država, i antifašizam i rehabilitacije, i nacionalizam i građansko društvo, i četnici i ,ako baš mora, partizani, i članica SI a da nikada na skupovima stranke pušta Internacionalu i......ma može sve što je trenutno lepo čuti.

Izgleda da svaka stranka mora imati neku svoju "osmu sednicu" ili plenum na kome se sa samom sobom..



Komentari (56)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

savamala savamala 14:54 30.07.2012

светла будућност

Davno sam, i mnogo puta posle toga napisao da DS treba da bude vodeća stranka na putu modernizacije i reformi Srbije. Rekao sam i da DS mora konačno da postane moderna politička stranka, a ne interesna grupa i preduzeće.


А, зашто треба ДС да буде водећа странка на путу у светлу будућност? Где је то записано да баш они морају?
ozbiljno ozbiljno 15:05 30.07.2012

Re: светла будућност

savamala
Davno sam, i mnogo puta posle toga napisao da DS treba da bude vodeća stranka na putu modernizacije i reformi Srbije. Rekao sam i da DS mora konačno da postane moderna politička stranka, a ne interesna grupa i preduzeće.


А, зашто треба ДС да буде водећа странка на путу у светлу будућност? Где је то записано да баш они морају?



Tačno.
Imali su priliku ali su je skroz uprskali....Svojim pomirenjem sa SPS i zajedničkim kukanjem za oba izgubljena lidera (Ne znam kako ih nije sramota da u isti koš ubace Slobu i Zorana), lopovlukom, neznanjem i bzidejnošću su izgubili svaki kredibilitet.
Kako su krenuli DS će da se svede na nivo SPO - Manji kombi sa viškom slobodnih mesta.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:58 30.07.2012

Re: светла будућност

savamala
Davno sam, i mnogo puta posle toga napisao da DS treba da bude vodeća stranka na putu modernizacije i reformi Srbije. Rekao sam i da DS mora konačno da postane moderna politička stranka, a ne interesna grupa i preduzeće.


А, зашто треба ДС да буде водећа странка на путу у светлу будућност? Где је то записано да баш они морају?

Ja sam napisao svoje mišljenje, lično ubeđenje, stav jer i sada mislim da Srbiji treba moderna demokratska stranka levice, a DS je imala šansu da to bude.
Dakle, u vreme kada sam to napisao još uvek nije postojala SNS šta god to značilo, a nisam ni onda ni sada mislio da će se Srbija modernizovati na programu DSS, SPO, Dveri, a SPS, LDP ili G17 nisu ni tada niti sada imale kapacitete da budu vodeće.Istina, SNS je napravila najveći zaokret odvojivši se od SRS i sada zajedno sa SPS ima šansu pa neka vodi računa da ne prođu kao DS.
Inače, sa stanovišta modernih partija i njihovih programa, organizacije, unutarstranačke demokratije i pogotovo članstva , nema tu velikih razlika. Sve su to stranke kao vlasništva vođa ili male grupe opkupljenih lidera koji rukovode preduzećem.
Kad budemo videli da stranke same čiste svoje redove pa onda da se vlast istinski obračunava sa lopovima od najsitnijeg do najkrupnijeg formata i da nikome partija nije zaleđina za nedozvoljene radnje, e onda možemo da kažemo da imamo ozbiljnu stranku/ke. Dok god se i dalje postavljaju ljudi po stranačkoj, rođačkoj, prijateljskoj i svakoj drugoj a ne isključivo stručnoj i profesionalnoj sposobnosti, nema govora o ozbiljnim reformamam sistema.
Eto, videćemo kako će nova vlast postavljati visoke državne činovnike umesto otpuštenih i hoće li praviti istu grešku. Videćemo koliko je nova vlast dosledna da stvarno ide barem na reizbor obih koji su postavljeni po rođačkoj,prijateljskoj i drugim osnovama jer samo tako će pokazati da nije ista kao predhodna. Isto tako, koliko će stvarno istrajati da rasčisti sve afere bez obzira ko su akteri i da li su stranački funkcioneri bilo koje partije, kako su to Vučić i Dačić obećali.
Inače, još smo mi mnogo daleko od pristojnog društva u kojem bi onakva ponuda kao što je Vučićeva Milici Delević bila nešto sasvim normalno a ne senzacija.
savamala savamala 18:22 30.07.2012

Re: светла будућност

Milan Karagaća


Ja sam napisao svoje mišljenje, lično ubeđenje, stav jer i sada mislim da Srbiji treba moderna demokratska stranka levice, a DS je imala šansu da to bude.



У реду, то је твоје мишљење, само ниси дао ни један аргумент за то мишљење. Наравно, у опредељивањима за странке, понекад, људи могу исто да поступе као и у навијању. Неко за Звезду, неко за Партизан.
Међутим, ово повезивање ДС и левице ми никако није јасно. У реду што су се они пријавили за Соц интернационалу, вероватно су имали разлоге за то. Међутим, ти живиш овде и баш ме занима где си то успео да видиш везу између левице и ДС. И, да разјаснимо, када говоримо о левици да се задржимо на социјалним питањима. Имам утисак да модерна левица често, у први план истиче права разноразних мањина, само да их неко не пита где је новац, укључујући и новац тих мањина за које се залажу. Где и када се ДС заложио за нешто што је корист народа, а не корист богатих и пребогатих подпредседника ДС?
AlexDunja AlexDunja 18:43 30.07.2012

Re: светла будућност

Videćemo koliko je nova vlast dosledna da stvarno ide barem na reizbor obih koji su postavljeni po rođačkoj,prijateljskoj i drugim osnovama jer samo tako će pokazati da nije ista kao predhodna.


pa ti, milane, nisi čuo da je toma
za šefa kabineta postavio dragičinog brata,
a za ministra oca sinovljeve žene?

kaže da u njih ima najviše poverenja.

nije valjda da stvarno od njih očekuješ
principijelnost i raščišćavanje afera bez obzira...

ako ičega tu bude, biće čiste nepatvorene odmazde,
odlaze tvoji da dođu moji, i da tebi bude muka
a glasačima ko kriv...sledeća prilika je tek kad mi maznemo sve što možemo..
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:57 30.07.2012

Re: светла будућност

AlexDunja
Videćemo koliko je nova vlast dosledna da stvarno ide barem na reizbor obih koji su postavljeni po rođačkoj,prijateljskoj i drugim osnovama jer samo tako će pokazati da nije ista kao predhodna.


pa ti, milane, nisi čuo da je toma
za šefa kabineta postavio dragičinog brata,
a za ministra oca sinovljeve žene?

kaže da u njih ima najviše poverenja.

nije valjda da stvarno od njih očekuješ
principijelnost i raščišćavanje afera bez obzira...

ako ičega tu bude, biće čiste nepatvorene odmazde,
odlaze tvoji da dođu moji, i da tebi bude muka
a glasačima ko kriv...sledeća prilika je tek kad mi maznemo sve što možemo..

znam, u pravu si. Pa o tome i govorim.A tek kada vidimo ko je ministar kulture onda mi dođe da čak kažem i da je onaj iz Stubova kulture bio neko rešenje.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:27 30.07.2012

Re: светла будућност


Pa o tome i govorim

O cemu?
Ti rece da cemo tek da vidimo da li ce nova vlast ......rodjacke linije i takoto?

Ako neko tek treba da vidi od kakavog je politickog materijala Tomislav Nikolic, i pored toga sto je taj isti Tomislav, vec vise od 20 godina u politickom zivotu Srbije, onda taj ima ozbiljan proiblem sa zakljucivanjem, i takvim je veoma lako manipulisati.
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:58 30.07.2012

Re: светла будућност

hoochie coochie man

Pa o tome i govorim

O cemu?
Ti rece da cemo tek da vidimo da li ce nova vlast ......rodjacke linije i takoto?

Ako neko tek treba da vidi od kakavog je politickog materijala Tomislav Nikolic, i pored toga sto je taj isti Tomislav, vec vise od 20 godina u politickom zivotu Srbije, onda taj ima ozbiljan proiblem sa zakljucivanjem, i takvim je veoma lako manipulisati.

i već vidimo, valjda si i sam pročitao.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:14 30.07.2012

Re: светла будућност

tastov sin i sinov tast.
za šefa kabineta postavio dragičinog brata,

znači tastovog sina
a za ministra oca sinovljeve žene?

znači sinovog tasta.
Baš simpatična kombinacija.
ozbiljno ozbiljno 14:59 30.07.2012

Ovakvi kakvi su nikome ne trebaju

DS (kao i LDP , stranke za koje sam svojevremeno glasao) bi morao da debelo preispita razlog za svoje postojanje posle ovakvog debakla a potom i blamaže koje su doživeli od smušenog domaćina iz Bajčetine.
Mnogo su zabrazdili i otuđili se. Ponašali su se kao pijani ruski tajkuni (Čeda i dalje prelazi granicu elementarne pristojnosti sa privatnim avionima i razbacivanjem) i to je moralo da bude kažnjeno...a naravno, kada je kazna stigla pacovi su počeli da napuštaju brod koji tone a u kome se ne zna ko je kapetan pa da naredi da se uključi pumpa za izbacivanje vode.
Dakle ovakva DS (i ovakav LDP, ista ekipa) ne treba da postoje. Ne zaslužuju. Tek ako se reše raznih alavih, korumpiranih trutova poput Borisa, Šutketa, Čede, Himena, Petrovića, Dulića, Trivanke, olinjalog Mićuna..... i ako se sete šta im je bila izvorna politika (DS i LDP nemaju dodirne tačke sa Zoranovom politikom) možda će uspeti da pronađu smisao svog postojanja.
savamala savamala 15:11 30.07.2012

Re: Ovakvi kakvi su nikome ne trebaju

Ne zaslužuju. Tek ako se reše raznih alavih, korumpiranih trutova poput Borisa, Šutketa, Čede, Himena, Petrovića, Dulića, Trivanke, olinjalog Mićuna.


Што значи да никога не би ни остало у тој странци. Људи у странке улазе из два разлога, материјална и свака друга кости или због идеологије. ДС нема никакву идеологију што је чак и аутор блога истакао. ДС је одавно интересна организација која би требало да сервисира западне интересе у Србији (оно што је СПО дуго покушавао да буде). Та врста посла може да се ради само за новац и уз одсуство елементарног морала. Као резултат, добијеш коначно председника као што је Бескућник.
milivoje_bg milivoje_bg 21:29 30.07.2012

Re: Ovakvi kakvi su nikome ne trebaju

savamala
Ne zaslužuju. Tek ako se reše raznih alavih, korumpiranih trutova poput Borisa, Šutketa, Čede, Himena, Petrovića, Dulića, Trivanke, olinjalog Mićuna.


Што значи да никога не би ни остало у тој странци. Људи у странке улазе из два разлога, материјална и свака друга кости или због идеологије. ДС нема никакву идеологију што је чак и аутор блога истакао. ДС је одавно интересна организација која би требало да сервисира западне интересе у Србији (оно што је СПО дуго покушавао да буде). Та врста посла може да се ради само за новац и уз одсуство елементарног морала. Као резултат, добијеш коначно председника као што је Бескућник.

Људи у странке улазе из једног разлога !
princi princi 21:46 30.07.2012

Re: Ovakvi kakvi su nikome ne trebaju

Tek ako se reše raznih alavih, korumpiranih trutova poput Borisa, Šutketa, Čede, Himena, Petrovića, Dulića, Trivanke, olinjalog Mićuna

Dragane, ti li si?
mariopan mariopan 15:23 30.07.2012

..

Činjenica je da su joj glave došli mangupi?

Šta mene briga ko je došao glave jednoj (bilo kojoj) stranki?

Kada će da odgovaraju oni iz te stranke, koje je imenovao njihov Vođa na odgovorne funkcije, a ko je nama došao glave, zato što su radili tako kako jesu?

Nigde ne vidim da ih neko poziva na ODGOVORNOST za katastrofu koju su napravili od zemlje, najveća je briga kako će se oni siroti sada "očistiti" i ko će "preostati" ?

Ko će od nas preostati posle njihove vladavine to nikome nije važno?

Ko preživi pričaće - i nikom ništa?
sahmatbg sahmatbg 15:28 30.07.2012

Re: ..

Nigde ne vidim da ih neko poziva na ODGOVORNOST za katastrofu koju su napravili od zemlje, najveća je briga kako će se oni siroti sada "očistiti" i ko će "preostati" ?

Bez odgovornosti za pustoš koju su (neki od njih) napravili nema šanse za rehabilitaciju DS u očima građana.
mariopan mariopan 15:41 30.07.2012

Re: ..

sahmatbg
Nigde ne vidim da ih neko poziva na ODGOVORNOST za katastrofu koju su napravili od zemlje, najveća je briga kako će se oni siroti sada "očistiti" i ko će "preostati" ?

Bez odgovornosti za pustoš koju su (neki od njih) napravili nema šanse za rehabilitaciju DS u očima građana.

Tačno, i to kao prvo očekujem od njih.

Šta znači "da se očiste" ako ostave sve muljačine nerešene i ako sve muljatore i "mangupe iz svojih redova" - amnestiraju? Ne neke, nego SVE mangupe oni moraju da raskrinkaju, ne da ih kriju od istrage ili štite zato što su "svoji mangupi".

Onda su zaslužili da nestanu, što će se vrlo brzo i dogoditi.

Te stranke više neće biti ako oni koji su pošteni i sposobni ne budu raščistili žito od kukolja.
StEtOc|nA StEtOc|nA 16:33 30.07.2012

Re: ..

mariopan

Tačno, i to kao prvo očekujem od njih.

Šta znači "da se očiste" ako ostave sve muljačine nerešene i ako sve muljatore i "mangupe iz svojih redova" - amnestiraju? Ne neke, nego SVE mangupe oni moraju da raskrinkaju, ne da ih kriju od istrage ili štite zato što su "svoji mangupi".

Onda su zaslužili da nestanu, što će se vrlo brzo i dogoditi.

Te stranke više neće biti ako oni koji su pošteni i sposobni ne budu raščistili žito od kukolja.


To mnogo lepo zvuči u teoriji ali praktično neizvodljivo u praksi. U zemlji gde je jedino što stvarno funkcioniše - negativna selekcija, ne možeš ni očekivati tako nešto. Doduše neki mangupi će nestati iz politike, ali će se drugi umiti i nastaviti. Jbg...
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 17:00 30.07.2012

Re: ..

Nigde ne vidim da ih neko poziva na ODGOVORNOST


Shto se tiche politichke odgovornosti - mislim da su gradjani glasanjem 'made their point' o tome.
Ti verovatno mislish i na krivichnu odgovornost - shto je chini mi se mnogo vaznije, a sva je prilika da ce potpuno izostati.
Dobar start za socijalnu revoluciju (koja nam je preko potrebna, ako zelimo 'bolju buducnost' za sebe i one koji nas 'nasledjuju') bi bila temeljna i korenita istraga celog politichkog (i ekonomskog, finansijskog, drushtvenog) prostora i javno, krivichno, gonjenje/kaznjavanje/unishtavanje onoga shto chini mi se danas slobodno mozemo nazvati 'organizovani haotichni kriminal'. Razlozi za minimalne shanse da se tako neshto dogodi su brojni:
1) Korupcija je sveobuhvatna i najshire rasprostranjena, I nivo kvaliteta i raspolozivost sposobnih resursa je nedovoljan (ko?)
2) Koherentni vrednosni sistem ne postoji ni u tragovima (zashto?)
3) Instrumenti sistema su erodirani i neupotrebljivi (kako?)
4) Minimalni drushtveni konsenzus o viziji drushtva i buducnosti je daleko od ostvarenja i realnosti (shta?)

Yep, evo ga josh jedan koji 'izlista probleme a ne nudi reshenja'.

Mozda je potrebno da se pitanje odgovornosti postavi na drugi nachin - mi imamo naviku (chini mi se) da pojam odgovornosti razumemo na reaktivni nachin - kao pitanje sankcije i kazne identifikovanih 'krivaca'. Pojam odgovornosti je u svojoj sushtini proaktivan pojam - narochito u kontekstu drushtvene odgovornosti: Odgovornost za ochekivanja, odgovornost za buducnost, odgovornost za viziju i planove. U tom smislu - pitanje odgovornosti bi trebalo postaviti svakom gradjaninu i celoj zajednici. Ukoliko gradjani i celo drushtvo prihvataju odgovornost i deluju po njoj, cela zajednica ima shansu za preokret i napredak.
appendix appendix 17:02 30.07.2012

Re: ..

Ko preživi pričaće - i nikom ništa?

Naravno da nikom ništa. Mi tako funkcionišemo već duži niz godina. Niko ni za šta ne odgovara, a i kada nekoga pozovu na odgovornost, završava se ovako...

Oslobođen Prvoslav Davinić

Marija Rašeta Vukosavljević oslobođena optužbi

milisav68 milisav68 17:15 30.07.2012

Re: ..

appendix
Ko preživi pričaće - i nikom ništa?

Naravno da nikom ništa. Mi tako funkcionišemo već duži niz godina. Niko ni za šta ne odgovara, a i kada nekoga pozovu na odgovornost, završava se ovako...

Oslobođen Prvoslav Davinić

Marija Rašeta Vukosavljević oslobođena optužbi



Samo da dodam (znam da znaš) - ima toga još.....

mariopan mariopan 17:51 30.07.2012

Re: ..

cane.srbljanovic
Ti verovatno mislish i na krivichnu odgovornost - shto je chini mi se mnogo vaznije, a sva je prilika da ce potpuno izostati.

Da, na to mislim.
Odličan ti je komentar.

I znam da će izostati, to su samo puste želje, ali to je jedini način da krenemo od početka i kako treba.

Ni analitičari se ne osvrću na taj deo, osim što ga konstatuju, jer smatraju da to spada u "puj pike ne važi"...nego daj da spašavamo stranku jer će sutra nekome zatrebati za istu ili veću muljačnu?

cane.srbljanovic cane.srbljanovic 19:51 30.07.2012

Re: ..

Hvala lepo. Takodje.
Celo drushtvo je vec predugo na veshtachkoj i striktnoj dijeti/kontroli novih ideja, sloboda, lica, ochekivanja (dok se na drugoj strani "elita" ozderala do stupora) - tako da se stvorila navika na tanku supu 'bez ishta' i 'za nishta', a kad se povremeno baci shuplja koska tipa 'tadic vs dachic vs zivkovic vs djilas vs younameit' to se dozivi kao ritualna gozba.
Skromna, ali ritualna.
Dr Mebius Dr Mebius 17:17 30.07.2012

Reforma...

...unutar DS-a, ako uopste do nje i dodje, verovatno ce biti olaksana teskim diletantizmom ove nove vlade. Da li je to dobro ili ne s obzirom na neophodnost korenite promene, ostaje da se vidi. Ja sam skeptican.
Mozda bi bolje bilo raspustiti stranku pa osnovati novu sa izvornim ideoloskim programom DS-a, jer ovo danas tesko da je uopste politicka stranka u pravom smislu te reci.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:26 30.07.2012

Prosta je stvar

DS je za vreme Tadićevog gospodarenja postao populistička stranka i prenaduvani balon koji je jednom morao pući, iz raznih razloga.
Dilema, Đilas ili Tadić ne vodi rešenju. To je isto. To je i Tadić pre neki dan potvrdio.
DS ne treba imati ambiciju da je ljudi vole, već da je vide kao političku snagu spremnu da Srbiju modernizuje uz politički hrabre, a ne baš popularne poteze.
Dakle, vratiti se Đinđiću i njegovoj politici, što je napušteno.
Živkovića vidim kao mogući simbol te politike, za početak.
Inače, i ja smatram da je DS neophodna stranka, sa puno dragocenih ljudi.
mariopan mariopan 17:59 30.07.2012

Re: Prosta je stvar

Živkovića vidim kao mogući simbol te politike, za početak.
Inače, i ja smatram da je DS neophodna stranka, sa puno dragocenih ljudi.

Ako je taj "dragoceni čovek" Živković, to je onda samo predlog da "dragoceno preduzeće" zvano DS, ne ode iz "familije" ?
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:17 30.07.2012

Re: Prosta je stvar

mariopan
Živkovića vidim kao mogući simbol te politike, za početak.
Inače, i ja smatram da je DS neophodna stranka, sa puno dragocenih ljudi.

Ako je taj "dragoceni čovek" Živković, to je onda samo predlog da "dragoceno preduzeće" zvano DS, ne ode iz "familije" ?

Nemoj se opterećivati uopšte time koliko naše stranke drže do političkih principa, stranačkih programa i morala u politici.
Evo Novosadski odbor SNS zvanično je pozvao gradske odbore SPS i SPO na razgovor o mogućnosti formiranja nove vladajuće koalicije u glavnom gradu Vojvodine
nagradno pitanje će biti koji je to princip po kome je SPO prihvatio predlog. NISam siguran da će biti teško odgovoriti, a to će onda značiti da se ništa nije promenilo, samo su drugi muljatori.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:36 30.07.2012

Re: Prosta je stvar

Milan Karagaća
mariopan
Živkovića vidim kao mogući simbol te politike, za početak.
Inače, i ja smatram da je DS neophodna stranka, sa puno dragocenih ljudi.

Ako je taj "dragoceni čovek" Živković, to je onda samo predlog da "dragoceno preduzeće" zvano DS, ne ode iz "familije" ?

Nemoj se opterećivati uopšte time koliko naše stranke drže do političkih principa, stranačkih programa i morala u politici.
Evo Novosadski odbor SNS zvanično je pozvao gradske odbore SPS i SPO na razgovor o mogućnosti formiranja nove vladajuće koalicije u glavnom gradu Vojvodine
nagradno pitanje će biti koji je to princip po kome je SPO prihvatio predlog. NISam siguran da će biti teško odgovoriti, a to će onda značiti da se ništa nije promenilo, samo su drugi muljatori.

Mi sad pričamo o DS-u, a ne o političkom buvljaku za koji je ona, ovakva kakva jeste prilično zaslužna. Ni jedan ključni politički akt u zadnjih 8 godina, od Ustava pa na niže nije donet bez presudne uloge Borisa Tadića. O političkoj praksi srpskog društva i uticaju na nju, da ne pričamo. Za tih osam godina u DS-u oko ničega nije bilo sadržajne političke rasprave, što je ranije bio slučaj. Na poslednjim stranačkim izborima Tadić nije imao protukadidata, što se ranije u DS-u nije događalo. Sve se svodilo na njegov monolog na GO i formalno prihvatanje predloga, te marketing tipa - "bez nas smak sveta". Njegova politika je bila da ostavi i ojača na političkoj sceni stare stranke u novom ruhu koje će on hendlovati. Pa si imao "podelu bola" sa SPS-om i bratsku pomoć Tomislavu Nikoliću da napravi svoju stranku. Politički program DS-a sveden je na populističku meru dovoljnu da Nikolić kaže - Mi podržavamo taj program, a bolje bi ga realizovali.
Živković je čovek koji je bio prvi Đinđićev saradnik i smatram da bi stranku svakako vratio izvornim principima. Bez toga DS neće daleko, jer po čemu se to ona stvarn razlikuje od recimo SNS i SPS-a.
Ne bi mene bilo briga za DS-om da nisam svestan demokratskih potencijala koji tamo postoje. Ti potencijali su potrebni Srbiji.
jinks jinks 18:39 30.07.2012

Re: Prosta je stvar

Drago Kovacevic

Postoji i mišljenje po kome je u drugom krugu predsedničkih izbora plaćen ceh nagoveštaja koalicije sa LDP-om, što znači i u dobrom delu pregovora oko sastavljanja Vlade.

Možda bi to mogla da bude jedna od smernica za budućnost, o tome šta dovodi do drastičnog gubitka glasova, a šta ne. Verovatno slično važi i za saradnju sa političarima tipa g. Živkovića (čemu u prilog verovatno govore i skorašnji događaji vezani za gospodinovo članstvo).

Naravno, pretpostavljam da nikome nisu zgoreg glasovi bivših i sadašnjih birača LDP-a.
jinks jinks 19:12 30.07.2012

Re: Prosta je stvar

Na kraju krajeva, vaš će favorit verovatno u političkoj istoriji ostati upamćen kao neko ko je nekoliko dana nakon gubitka izbora i odlaska sa premijerskog mesta napravio suvlasničku firmu sa tajkunom.
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:54 30.07.2012

Re: Prosta je stvar

Bez toga DS neće daleko, jer po čemu se to ona stvarn razlikuje od recimo SNS i SPS-a.
Ne bi mene bilo briga za DS-om da nisam svestan demokratskih potencijala koji tamo postoje. Ti potencijali su potrebni Srbiji.

Pa to mi je i poenta.
milivoje_bg milivoje_bg 21:32 30.07.2012

Re: Prosta je stvar

Drago Kovacevic
DS je za vreme Tadićevog gospodarenja postao populistička stranka i prenaduvani balon koji je jednom morao pući, iz raznih razloga.
Dilema, Đilas ili Tadić ne vodi rešenju. To je isto. To je i Tadić pre neki dan potvrdio.
DS ne treba imati ambiciju da je ljudi vole, već da je vide kao političku snagu spremnu da Srbiju modernizuje uz politički hrabre, a ne baš popularne poteze.
Dakle, vratiti se Đinđiću i njegovoj politici, što je napušteno.
Živkovića vidim kao mogući simbol te politike, za početak.
Inače, i ja smatram da je DS neophodna stranka, sa puno dragocenih ljudi.

Живковић, тај гигант политичке теорије и праксе (додуше, неки причају да је тај човек полуписмен).
buba_truba buba_truba 21:54 30.07.2012

Re: Prosta je stvar

milivoje_bg
Живковић, тај гигант политичке теорије и праксе (додуше, неки причају да је тај човек полуписмен).

Aha, pričaju neki, a? A ti kad vidiš da "ono" piše na tarabi, 'el se zaletiš?
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 22:05 30.07.2012

Re: Prosta je stvar

Za tih osam godina u DS-u oko ničega nije bilo sadržajne političke rasprave

Za razliku od bloga gde od njih sve pršti.
milivoje_bg milivoje_bg 22:23 30.07.2012

Re: Prosta je stvar

buba_truba
milivoje_bg
Живковић, тај гигант политичке теорије и праксе (додуше, неки причају да је тај човек полуписмен).

Aha, pričaju neki, a? A ti kad vidiš da "ono" piše na tarabi, 'el se zaletiš?

Понекада (када удари крв у глав(е)) !
dragan1122 dragan1122 05:21 01.08.2012

Re: Prosta je stvar

Dragocenih?
ivana23 ivana23 19:24 30.07.2012

***

Milane, ovo nije kontra tebe ili tvog bloga...
Samo se pitam cemu komentarisanje, vec mesecima - polit. stranaka, lidera i dodaj sta zelis... Ponavlja se u tim komentarima jedno te isto, naravno ozlojedjenost, skepsa, pa i beznadje se ocituje. Sipamo sami sebi so na ranu, a promeniti nista ne mozemo. Ni glasali, ni ne glasali, ni duvali maslacak.

Dani vrlo brzo promicu, jos malo ce proci leto, ide zima (verovatno jako teska), pa opet leto, vrucina. Izmedju malo jeseni i malo proleca. Godine nam prodjose... A nije samo Srbija u rasulu.

Okrenimo se sebi, svojima bliskim i pokusajmo (a dostupno nam je jos uvek) da procitamo dobru knjigu, da odgledamo poneki film. Manimo se blogodrugari moji politike.



dragoljub92 dragoljub92 19:45 30.07.2012

Re: ***

Manimo se blogodrugari moji politike.

ma manuli bi se mi nje al neće ona nas

DS je dobila dovoljno poruka.njena je stvar šta će dalje.mada mi se čini da nije ništa prihvatila od onog što joj je glasačko telo poručilo.

ja više nemam nameru da im bilo šta poručijem.oni su ovakvi kakvi su prošlost za mene.
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:53 30.07.2012

Re: ***

u pravu si, ali oni takvi kakvi su nam određuju i koliko će biti hladna zima tj. skupa struja i sve drugo pa i da li će rasulo biti još veće ili će već jednom početi sabiranje.
Za knjigu si takođe u pravu ali čovek je ipak zoon politikon, mada sve više pokušavaju da ga prave čistim zoon-om.
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:53 30.07.2012

Re: ***

tačno Dragoljube.
mariopan mariopan 20:28 30.07.2012

Re: ***

ivana23

dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 20:49 30.07.2012

Re: ***

A nije samo Srbija u rasulu.

Jedini deo komentara u kome prepoznajem Ivanu
buba_truba buba_truba 21:13 30.07.2012

Re: ***

ivana23
Milane, ovo nije kontra tebe ili tvog bloga...
Samo se pitam cemu komentarisanje, vec mesecima - polit. stranaka, lidera i dodaj sta zelis... Ponavlja se u tim komentarima jedno te isto, naravno ozlojedjenost, skepsa, pa i beznadje se ocituje. Sipamo sami sebi so na ranu, a promeniti nista ne mozemo. Ni glasali, ni ne glasali, ni duvali maslacak.

Dani vrlo brzo promicu, jos malo ce proci leto, ide zima (verovatno jako teska), pa opet leto, vrucina. Izmedju malo jeseni i malo proleca. Godine nam prodjose... A nije samo Srbija u rasulu.

Okrenimo se sebi, svojima bliskim i pokusajmo (a dostupno nam je jos uvek) da procitamo dobru knjigu, da odgledamo poneki film. Manimo se blogodrugari moji politike.

Ivana, sve si ovo baš lepo rekla. Samo - otkud ti onda uopšte ovde? Kamo knjiga, muzikica, meditiranje...

P.S. Ovo ja tebi, ništa slučajno... tako i ja - branim se, knjige, muzika, voćke, cvećke, bližnji mi moji... a eto ipak svratim povremeno da podelimo tu ozlojeđenost. Dalabu!? Ma odo' ja ipak da duvam maslačak. Tebi
ivana23 ivana23 22:00 30.07.2012

Re: ***

buba_truba
Ivana, sve si ovo baš lepo rekla. Samo - otkud ti onda uopšte ovde? Kamo knjiga, muzikica, meditiranje...

P.S. Ovo ja tebi, ništa slučajno... tako i ja - branim se, knjige, muzika, voćke, cvećke, bližnji mi moji... a eto ipak svratim povremeno da podelimo tu ozlojeđenost. Dalabu!? Ma odo' ja ipak da duvam maslačak. Tebi


Retko sam ja na polit blogovima. Pitajmo Milana, Draga i ostale... Ne upustam se u rasprave i diskusije.

Medjutim, kada sam videla naslov, sve mi je bilo jasno - iste recenice, zakljuci, tumacenja... Nema nicega novog o cemu bi se mogla voditi smislena diskusija. Iscrpljivati se beskonacnom pricom o jednom te istom ne smatram produktivnim resenjem bilo koje situacije.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:04 30.07.2012

Re: ***

Samo se pitam cemu komentarisanje, vec mesecima - polit. stranaka, lidera i dodaj sta zelis..

Pa dobro i to je stvar ukusa ili interesovanja. Neko piše o kucama i macama, neko o pticama, neko o uspomenama iz vojske, neko priče o zimi, neko reklamira svoje knjige, neko o seksu, neko o religiji, pa eto tako čitalaštvo može da izabere šta će da čita ili komentariše,može šta god ko hoće.... blog je demokratija.
ivana23 ivana23 22:19 30.07.2012

Re: ***

iste recenice, zakljuci, tumacenja... Nema nicega novog o cemu bi se mogla voditi smislena diskusija. Iscrpljivati se beskonacnom pricom o jednom te istom ne smatram produktivnim resenjem bilo koje situacije.

Tacno, samo nabrojao si mnostvo tema. Ogradila sam se da ovo nije upereno protiv tvog bloga, vec protiv teme i napisala ono sto si citirao. Stojim iza tog zakljucka.



Izvini Milane sto sam bas kod tebe iznela ovo zapazanje.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:24 30.07.2012

Re: ***

ivana23
iste recenice, zakljuci, tumacenja... Nema nicega novog o cemu bi se mogla voditi smislena diskusija. Iscrpljivati se beskonacnom pricom o jednom te istom ne smatram produktivnim resenjem bilo koje situacije.

Tacno, samo nabrojao si mnostvo tema. Ogradila sam se da ovo nije upereno protiv tvog bloga, vec protiv teme i napisala ono sto si citirao. Stojim iza tog zakljucka.



Izvini Milane sto sam bas kod tebe iznela ovo zapazanje.

Ne razumem u čemu je problem Ivana. Dakle, ako je tebi muka od previranja u DS-u, politiku bi trebalo zaboraviti i čitati ili slušati muziku. Kao da to jedno drugo isključuje. Evo ja i sada slušam muziku. Tako bi recimo Vasa ili Free kojima je isto verovatno muka, mogli predložiti da ne raspravljamo, nego da se zakaluđerimo i tihujemo. Malo mi besmisleno.
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:37 30.07.2012

Re: ***

Evo ja i sada slušam muziku.


ima nade

*
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 22:50 30.07.2012

Re: ***

Stojim iza tog zakljucka.
Izvini Milane sto sam bas kod tebe iznela ovo zapazanje.

Svi imamo povremeni hipi ispad.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:08 30.07.2012

Re: ***

ivana23
iste recenice, zakljuci, tumacenja... Nema nicega novog o cemu bi se mogla voditi smislena diskusija. Iscrpljivati se beskonacnom pricom o jednom te istom ne smatram produktivnim resenjem bilo koje situacije.

Tacno, samo nabrojao si mnostvo tema. Ogradila sam se da ovo nije upereno protiv tvog bloga, vec protiv teme i napisala ono sto si citirao. Stojim iza tog zakljucka.



Izvini Milane sto sam bas kod tebe iznela ovo zapazanje.

OK Ivana, nisam ja ni shvatio da je upereno protiv moga bloga.
A što se tiče nečega novoga pa to treba stranke da osmisle i da rade što bolje, a naše kao članova i glasača je pravo da ih kritikujemo naravno konstruktivno i argumentovano.
Isto bi bilo i kada bi pisali o ekonomskoj situaciji, dok god se ne promeni i poboljša skoro iste rečenice, iste kritike, čak i kritike istih ljudi, i obrnuto, pohvale onima koji rade svoj posao profesionalno i odgovorno. I ja isto verujem da je Vučić bio iskren kada je ocenjivao i pohvalio rad Milice Delević. Pa neka tako rade i ostali a mi ćemo ih hvaliti i podržavati.
ivana23 ivana23 23:08 30.07.2012

Re: ***

Ne razumem u čemu je problem Ivana. Dakle, ako je tebi muka od previranja u DS-u, politiku bi trebalo zaboraviti i čitati ili slušati muziku.

Ni jednog trenutka nisam spomenula DS, vec politicke 'rasprave' uopsteno i u beskraj.
Ne mislim da moje misljenje treba bilo ko da deli. Iznela sam svoj stav da to samo dodatno prouzrokuje frustraciju i stres... a promeniti nista nece, niti ce bilo kome biti lakse.

Toliko, laku noc.
ivana23 ivana23 23:09 30.07.2012

Re: ***

dobrosavljevic_m
Stojim iza tog zakljucka.
Izvini Milane sto sam bas kod tebe iznela ovo zapazanje.

Svi imamo povremeni hipi ispad.


?
sentinel26 sentinel26 12:40 31.07.2012

Re: ***

Milan Karagaća
I ja isto verujem da je Vučić bio iskren kada je ocenjivao i pohvalio rad Milice Delević. Pa neka tako rade i ostali a mi ćemo ih hvaliti i podržavati.

Prijatelju, Vučić jeste bio iskren i u ocjenjivanju i u ponudi gospođi Milici Delević, ali to nije njegova ideja već iz Brisela.
On je prijedlog prihvatio i time stekao veliki politički poen u EU ali i u Srbiji.

Gospođa MIlica Delević, osim veoma solidnog obavljanja posla je detaljno upoznata sa dokumentima i stanjem eurointegracija Srbije.
Ima u svojoj glavi kompletnu strukturu evropske agende.
Novoj osobi će trebati bar 6 mjeseci da se upozna sa svim detaljima.

I drugo, ideja objedinjavanja inostranih poslova i eurointegracija koju već primjenjuje neko u komšiluku, je takođe bio prijedlog iz EU i pokazala se kao veoma korisna.

Ministar ino-poslova nema vremena da se bavi glupostima i što je najvažnije nema mogućnosti da kontrira EU u MZ i UN, smanjuje se broj "otporaša" u EU prema kandidaturi i pregovorima.

Zamislite da Vuk Jeremić bude ministar za ino-poslove i evrointegracije?
Njega u Briselu ne žele da vide očima.
Štetu od toga ne trpi on nego Srbija.

Odbijanjem Milice Delević (po diktatu GO DS i Borisa Tadića) imaće štete po Srbiju (u vidu kašnjenja) ali i po Demokratsku stranku.

Ovako, evropske integracije su odvojene od ino-poslova.
Gospođa Grubješić će se svakako truditi ali njeni kapaciteti nijesu dovoljno jaki.

Prijatelju,
Demokraska stranka je još 2006. godine preselila na ahiret.
Dženaza trebala da krene oko ićindije, ali se nešto oteglo, jer ono miro iz Aleksandrije bilo neispravno i ne može da postane mirotočiva.

Osim toga još se nijesu dogovorili oko opijela, da li da bude svetosavsko, etnofiletističko ili zilotsko.

Šteta.
tasadebeli tasadebeli 20:22 30.07.2012

Гмазови

Мене научили на часовима биологије да кад гуштеру одсечеш реп, онда му израсте нови репић. Сваки пут кад овој Демократској странци (ППБЗ) (После пада Берлинског зида) одсечеш реп, онда обавезно израсте из тог репа неки нови гуштер. Ја бих то једноставно назвао противприродни блуд. Чудесан је тај свет гмазова...
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 20:42 30.07.2012

x files

Globalno stanje stvari kao da je izaslo iz laboratorije vanzemaljskih bica-nista dobro ne sleduje ljudima.
dragoljub92 dragoljub92 21:08 30.07.2012

Re: x files

Jelena Pavlović
Globalno stanje stvari kao da je izaslo iz laboratorije vanzemaljskih bica-nista dobro ne sleduje ljudima.

srećom mi smo srbi
buba_truba buba_truba 21:21 30.07.2012

Re: x files

Jelena Pavlović
Globalno stanje stvari kao da je izaslo iz laboratorije vanzemaljskih bica-nista dobro ne sleduje ljudima.

Da, da! Dočim iz laboratorije zemaljskih bića ljudima, globalno, sleduju samo dobra. I tako je vekovima... Da, da.

Edit: dodala - globalno.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana