Politika

A šta kad Tadić pobedi?

Aleksandar Stosic RSS / 31.01.2008. u 17:20

Predlog: Pre nego što počnete a čitate ovaj blog, idite na kraj teksta, pustite pesmu pa počnite da čitate 

Vidim, što reče Kusovac, da se svako latio pera pa u papir zbori glede predstojećih nam izbora. Nemojte, dragi blogeri da se ljutite što ću ovo reći, ali smučilo mi se vaše agitovanje na ovu ili onu stranu. Ali, što reče Novak, sve Vas i dalje volim!:))))))))

Lično mislim da je prepiska na liniji DS-LDP uzaludno trošenje vremena i para. Objašnjavati jednima ili drugima šta je demokratija, kako se živelo tokom Slobino/Šešeljeve ere je ništa drugo do trošenje vremena i para.

Dakle, ta duboka razočaranost DS/LDP populacije je nešto što nas troši. Neprijatelj je na drugoj strani, to nisu ni Čeda, ni Boris, ni Prokić, ni Biljana Srbljanović, ni Nune Popović, ni bilo ko drugi. Ono protiv čega se treba boriti je ona druga Srbija.

Da, postoje dve SRBIJE! Nema jedne Srbije kako danas hoće da kažu jedni ili TRI Srbije kako to nameravaju das prikažu drugi. Srbija je podeljena na dve pole, te dve pole ne mogu zajedno. Jedna pola prezire prošlost, druga je preplašena od budućnosti, ksenofobična. Ona prva mora da pobedi drugu.

Zato i ne vidim više ni jedan razlog da slušamo cenjene Tadićeve agitatore koji se ovih dana ubiše da definišu šta Nikolić predstavlja - učiš Džaju da centrira!.

Dakle, kao neko ko se duboko ne slaže sa politikom dodbrovoljnog ponižavanja nekada najdemokratskije partije u regionu moram da kažem da mi smetaju sve te kletve, optužbe i slično koje dolaze iz tog ćoška prema meni i drugima koji se usuđuju da javno kažu i ukažu na Tadićeve nedostatke.

Svi smo mi, manje-više razumni, i jasno nam je šta može da se desi ako Nikolić dođe na vlast. I to je dobro, da se zna. Ali, nismo otvarali pitanja, ili smo to vrlo malo činili, Tadićeve buduće politike.

Da li će Tadićevi ljuti agitatori i dalje tolerisati onakva ponižavanja, kojih smo svedoci, od strane Vojislava Koštunice? Šta ako se to tako nastavi. Da li se agitatori slažu da je Tadićeva politika otišla previše u nacionalizam. Malo li ga je (nacionalizma) na srpskoj političkoj sceni, pa nam je potrebna i još jedna lekcija da nas podseti. Da li je to populistička politika, politika manjeg otpora, koja neprimetno zauzia mesto afirmativnoj, pokretačkoj i reformističkoj politici. 

Ako mi neko od Tadićevih agitatora kaže da se Srbija od 2004. nije ni za jotu vratila u devedesete u smislu ukupne atmosfere, ideoloških matrica, restauracije nacionalističkog rečnika, strahovanja za dane koje dolaze... Ako mi neko ne kaže da nismo u svađi sa Crnom Gorom, Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, da nismo imali problema s Madjarskom oko manjina, onda ću ja da prestanem da pišem na ovom blogu. Da ne idem dalje od našeg dvorišta i komšilika.

Ovo ne pišem kao glasač LDP. Ovo pišem kao čovek koji se ujutro budi, ide na posao, priča sa ljudima, i gleda šta mu se dešava sa zemljom. Ovo pišem kao čovek koji nema dilemu da li će glasati, opet, za čoveka s čijom se politkom uglavnom ne slaže u praksi. Teorijski, Tadić je divna maca, veliki Evropljanin, humanista. U praksi, Tadić je Koštunica. A za mene Koštunica je Šešelj u odelu. Ovde je matematika neumoljiva, zar ne?

Ali, koliko još puta da glasam protiv sopstvenih nazora. Ne, ne slažem se sa Biljanom Srbljanović u onom delu kada ona kaže POSLEDNJI PUT. Ja tu dodajem zarez i kažem: "Da, poslednji put ću glasati za manje zlo, samo ako zemlji ne preti s druge strane ponor". Ako preti, opet ću glasati (nažalost) za manje zlo. Ako ne preti, onda ću predati političku pozornicu političkim pajacima, neka se biju...

Ne smemo zabortaviti da smo samo pre pet godina, u drugom krugu predsednički izbora, imali Koštunicu i Labusa, s patetično malim brojem glasova robijaša Vojislava Šešelja. Pre pet godina, Radikali su bili na rubu propasti, ispod 10 odsto glasova.

Ko je kriv za to, što danas oni imaju ogromnu podršku naroda?

Moje mišljenje je da su za to krivi dvojica političara - Koštunica i Tadić. Koštunica, zato što je njihov ideološki klon, a Tadić zato što je nemoćan da se bori sa takvom intelektualnom gromadom kakav je  Koštunica. Uplašen je. Zasenjen je njegovim lažima, njegovim teorijama, njegovim postavkama, njegovom ideologijom. On je uvek u šah-mat poziciji, jer Koštunica razmišlja kako da stvori Srbistan, a Boris se pravi da ne vidi gde mu ide zemlja, ili vidi ali zarad istorijski beznačajnih interesa pristaje na to.

Ova dva čoveka su uveli Srbiju u restauraciju, institucionalizovali većinu vrednosti iz Slobinog vremena. Koštunica zato što to hoće, Tadić zato što ne sme da kaže ne.

Šta misli Tadić? Da će Koštunica stati, jednom? To je naivno, strašno naivno. Neće Koštunica stati, i ako ga bude i dalje podržavao ostadosmo mi i bez Evropske unije, Kosovo gubimo s strahovitim osećajem ponićenosti, sa inflacijom, novim egzodusom, novim strahovima i opštenarodnom depresijom.

Kao neko ko je tokom devedesetih proveo više vremena na ulici - protestujući, nego u kući, i sve to radeći bez ikakve želje i težnje da se nekome dodvori, trošeći samo sebe, svoje zdravlje, novac i slično, daje mi pravo da i ja kažem nešto o Srbiji danas i da postavim poslednji put pitanje za diskusiju - šta će Tadić da radi kada postane predsednik. Vraća li se on onima koji su ga izglasali, a to su glasači LDP (velikim delom) ili ostaje tamo gde i jeste (a nije nigde)?

Vraća li se Tadić prirodnim prijateljima, i u Srbiji , i u regionu  i svetu, ili odlazi stranputicom koja je na nizbrdici i koju više nikadq neće moći da zaustavi.

Tužno je danas biti deo "normalne" Srbije i gleati kako se ta "normalna Srbija" svađa, otima oko građanskih toponima, tužno je gledati progresivnu Srbiju kako srlja u regresiju.



Komentari (57)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie angie 17:40 31.01.2008

od pochetka

i tvrdim kako je samo mimikrija u pitanju- jer otkud koalicioni parneri odabrani s druge ,po pravilu nekompatabilne strane- pa zato sht je u ovom sluchaju vishe nego odgovarajuca, pa samo se oni i tako dobro razumeju.

-od kada je koshtunica, nikada loshiji kadrovi na odgovornim mestima a tadic to sve aminuje
- kako je uopshte moguce da radikali nisu ukinuti s obzirom na sve shto su radili u blizoj proshlosti- josh su i isti kadrovi na vrhu.
-takodje mi nije jasno za shta se konkretno tadic zalaze, shta je to shto nudi da bi dobio glas, iz predhodnog perioda sam samo zakljuchila da on malo sacheka i svaki put pristane na ono shto koshtunica smisli a skroz je u suprotnosti sa onim shto pishe na sajtu njegove stranke.
-isto me zanima kako je to moguce, sem preko tadica, da je koshtunica sproveo sve shto je do sada smislio, ono master i blaster metodom.

najtuznije mi je shto je ovo realnost koju nismo uspeli da pomerimo ni milimetar posle onako strashnog rachuna.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 21:34 31.01.2008

Re: od pochetka

od kada je koshtunica, nikada loshiji kadrovi na odgovornim mestima a tadic to sve aminuje

tacno
kako je uopshte moguce da radikali nisu ukinuti s obzirom na sve shto su radili u blizoj proshlosti- josh su i isti kadrovi na vrhu.

pa vk je bio glavni branitelj Slobinog ustava, politike kontinuiteta i demokratskih procedura...
takodje mi nije jasno za shta se konkretno tadic zalaze

da vojina maca ima uve toplog mleka
shta je to shto nudi da bi dobio glas,

zmijsko telo
a skroz je u suprotnosti sa onim shto pishe na sajtu njegove stranke.

ma nije, samo ti se cini:)))
najtuznije mi je shto je ovo realnost koju nismo uspeli da pomerimo ni milimetar posle onako strashnog rachuna.

to je stvar o kojoj razmisljam mlatene svaki dan....
shure shure 17:50 31.01.2008

Da,sta onda

...u muzici sam bas uzivao,tekst bih mogao i da potpisem.....
Politicari su retko,ispunjavali moje zelje,televizija retko emitovala"moje" programe,radio,"moju"muziku,ali....
ko je meni kriv,sto sam uvek u manjini?!
Ne,ne ocekujem da seTadic promeni i zato ni ne glasam za njega,vec protiv Nikolica,protiv te druge Srbije
Preporuka
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 21:39 31.01.2008

Re: Da,sta onda

...u muzici sam bas uzivao,tekst bih mogao i da potpisem.....

sta ces bolje, pocrvenecu - nemoj
Dawngreeter Dawngreeter 17:54 31.01.2008

Soundtrack

U glavnom se slazem sa tekstom, mada nisam jos uvek ubedjen u to glasanje za Tadica. No, necu na to da se osvrcem, vec danima nema nista novo da se kaze na tu temu. Sve ce se videti u nedelju i koliko ce me (nas?) hladan znoj oblivati dok kontempliramo apstinenciju.

No, mnogo bitnije, doklen mi se svidja izbor soundtrack-a za tekst ipak predlazem ovu alternativu:
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 21:45 31.01.2008

Re: Soundtrack

a za tekst ipak predlazem ovu alternativu:

audioslave... nije lose,ali ipak rage je bio 10x bolji, ai Kris Cornel nije kao nekad.... ali ipak respect,,,,,
ali ako cemo da idemo u poruke, i brzu muziku onda preporucujem ovo:
Dawngreeter Dawngreeter 00:08 01.02.2008

Re: Soundtrack

Opa. Eto dobrog izbora, svaka cast :)

Slazem se da je Rage bio mnogo bolji. Prvi album pogotovo. Mada, da budem iskren, Audioslave u opste ne posmatram kao slicnu muziku koja bi se mogla porediti. Jedno je bio dobro muzicki upakovan politicki stav propracen (mozda ne bas potpuno zdravim) besom. A ovo drugo je 'samo' dobra muzika. Mada mislim da je fino sto su u sred eksplozije nekih MTV nadri-zamalo-pa-besnih bendova pokazali kako se pravi dobra muzika.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 00:13 01.02.2008

Re: Soundtrack

Opa. Eto dobrog izbora, svaka cast :)

Slousaj, jednom punkrocker, uvek punkrocker

Audioslave u opste ne posmatram kao slicnu muziku koja bi se mogla porediti

mene su oni pocetni rifovi odmah podsetili na Rage

Mada mislim da je fino sto su u sred eksplozije nekih MTV nadri-zamalo-pa-besnih bendova pokazali kako se pravi dobra muzika.

to treba da bude ideja vodilja za sve muzicare
Dawngreeter Dawngreeter 00:26 01.02.2008

Re: Soundtrack

Aleksandar Stosic
Slousaj, jednom punkrocker, uvek punkrocker


Eh, samo da je vise takvih... sve cesci je fenomen ex-punkera koji sada splavare i slusaju kojekakve strahote. No, mudre li izreke - ko je nekada bio punker, u opste nije ni bio punker.

Aleksandar Stosic
mene su oni pocetni rifovi odmah podsetili na Rage


To svakako. Jako je prepoznatljiva Morellova gitara sa onim blesavim efektima. Vise sam mislio da mi je konceptualno u odnosu na Rage kao babe i zabe. A mozda je meni samo cudno da vidim ovu trojicu bez Zack-a kako urla.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 00:49 01.02.2008

Re: Soundtrack

drago mi je da si provalio Bad Religion, s prvog je to albuma..
to mi je bila jedna od njihovih prvih najomiljenijih pesama...
vishnja vishnja 18:00 31.01.2008

sad

mene je malo sramota ako sam opet prva, i bicu prozvana, ali nema veze. (daj boze da jos neko pise komentar u ovom trenutku)

postupila sam po uputstvu i pustila pesmu, a kad sam procitala tekst ostalo je jos pesme. pa sam malo uzivala.
sad,

svako latio pera pa u papir zbori glede predstojećih nam izbora

mi znamo da svako od nas moze ispricati ceo svoj zivot dok govori o ovim izborima. Takodje znamo da mahom govorimo sebi a ne drugima. ja ovih dana imam skoro nestvaran utisak da stojim u gomili sveta koji ne vidi i ne cuje druge. osim na jednom mestu (dobro, dva. ili mozda tri?).

sve sto si napisao je ok, i ja se slazem, i verovatno cu zbrisati odavde pre nego sto pocnu debate. ali, vidi, mislim da je bolje u ovakvim danima uraditi nesto - bilo sta - lepo, ili reci nesto - bilo sta - sto ce nekome pruziti radost, jer u ovome si sam na pogresan nacin. a radost je na dohvat ruke.

PS - eno te na spisku kod cika Milutina, nesto sa kamilama. to je ustvari ono o cemu pricam :)))).
vishnja vishnja 18:01 31.01.2008

Re: sad

nisam prva, jeee!
AlexDunja AlexDunja 18:43 31.01.2008

hej, vishnjo:))

sve sto si napisao je ok, i ja se slazem, i verovatno cu zbrisati odavde pre nego sto pocnu debate. ali, vidi, mislim da je bolje u ovakvim danima uraditi nesto - bilo sta - lepo, ili reci nesto - bilo sta - sto ce nekome pruziti radost, jer u ovome si sam na pogresan nacin. a radost je na dohvat ruke.

MOŽDA


Možda tu ljepotu
kojom živim sada
u nekom životu
prosanjah
nekada
sad
i ona mi stiže
u mimogredu
u ovom životu
ko zna kom po redu.

Možda bas ovako
i baš ovoliko
stajao sam davno
pred tom istom slikom
ne sluteći da će
ona
jednog dana
izaći da živi
izvan svoga rama!

Idem bez pozdrava, bez poruka,
ovako lijepo pomućenog uma,
da tražim okuka, okuka, okuka,
i iza svake - samo parče druma.

Pustite me, pustite da odem,
bez pitanja kako, i zašto, i dokle,
drumovi uvijek nekuda vode,
a ja sam nomadskom glađu proklet.
vito nikolic

love 4 u:))
vishnja vishnja 19:39 31.01.2008

Re: hej, vishnjo:))

AD! :)))
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 21:52 31.01.2008

Re: sad

mene je malo sramota ako sam opet prva


bilo sta - lepo, ili reci nesto - bilo sta - sto ce nekome pruziti radost, jer u ovome si sam na pogresan nacin. a radost je na dohvat ruke.

PS - eno te na spisku kod cika Milutina, nesto sa kamilama. to je ustvari ono o cemu pricam :)))).

ko zna sta je MIlutin hteo, ali nije ni bitno dogod je veselo
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:19 31.01.2008

Re: sad

nisam prva, jeee!


vishnja vishnja 22:41 31.01.2008

Re: sad

ama bila prva na tri posta u zadnjih par dana, pa pala prozivka.
a ovo za kamile - ako te bas jaaako zanima, procitaj 'cin treci - finale', tamo si ostavio neki komentar koji ga je inspirisao. post doduse ima oko 600 komentara, al bez brige, u poslednjih dvestotinak sigurno nisi :)
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:45 31.01.2008

Re: sad

ma bila prva na tri posta u zadnjih par dana, pa pala prozivka.

pa kad se prvo zapljunes pa posle citas:))))))
odoh da vidim taj blog, pojma neznam
stefan.vizantin stefan.vizantin 18:28 31.01.2008

da li ce u drzavi Srbiji...ne

ja sam takodje ubedjen da VK nece stati. ali sam ubedjen takodje da trenutno BT nema izbora. a evo i zasto:
1) 70% Srba je za bolji zivot i clanstvo u EU
2) 70% Srba je protiv nezavisnosti Kosmeta
3) ogromna vecina Srba je za saradnju sa Rusijom na svim nivoima
4) 70% Srba je protiv NATO
5) veliki broj Srba od EU ocekuje pomoc, ali tako da oni ne zele da poprave sebe i da rade malo vise, vec OGROMNA vecina misli da radi kao i do sada a da zivi bolje
6) OGROMNA vecina Srba smatra sebe iskljucivim zrtvama rata (u kome su ravnopravno ucestvovali i cije zlo su pustili da se ozvanici). porazavajuca je i cinjenica da veliki broj Srba smatra Mladica za heroja, a sud u Haagu iskljucivo antisrpski...
...
Odgovorite mi sada kakav izbor ima BT pored tako sulude kombinacije ubedjenja u prosecnog Srbina? Kako on to moze da povede Srbiju beskompromisno kada ga nece pratiti (u najboljem sliucaju samo manjina)? Tragicno je sto je tako ali vidimo sada najbolje koliko su Srbi podeljeni i koliko su oni odista narod dubokog apsurda...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 21:53 31.01.2008

Re: da li ce u drzavi Srbiji...ne

Odgovorite mi sada kakav izbor ima BT pored tako sulude kombinacije ubedjenja u prosecnog Srbina?

sto rce milica djilas, mi bi u eu ali pod nasim uslovima....
jesen jesen 22:14 31.01.2008

Re: da li ce u drzavi Srbiji...ne

.....sta ce biti ako pobedi Tadic ne znam, ali gledam na Pinku radikale u Areni i vidim sta ce biti ako pobedi Toma....
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:24 31.01.2008

Re: da li ce u drzavi Srbiji...ne

i vidim sta ce biti ako pobedi Toma....

nastupice doba
G r o f G r o f 18:47 31.01.2008

Kad pobedi..

Pa Djelić je dao odgovor. Ostaće sitne duše za rad stabilnosti vlade i dobrobiti Srbije.
Ma ne, nije njemu zbog mesta u vladi, nego zbog viših ciljeva. Stoički će podnositi omalovažavanje i ismijavanje od strane njegove visosti, Koštunice.
Koja beda...
AlexDunja AlexDunja 18:53 31.01.2008

Re: Kad pobedi..

Koja beda...

he, he
to se zove okretanje drugog obraza:)
angie angie 19:13 31.01.2008

Re: Kad pobedi..

znash na shta me najvishe podseca ova situacija,....kao shto je pre bombardovanja ono bilo sranje gde i kako god se okrenesh, i mi sve neshto gundjali skroz nesposobni da bilo shta promenimo, a kada su pocheli ovi od gore da sipaju paklenu kishu, svi smo bili u fazonu, e samo ovi da prestanu, ono sve drugo cemo lako, a i ako ne, bolje i tako nego,...
AlexDunja AlexDunja 19:16 31.01.2008

Re: Kad pobedi..

mi sve neshto gundjali skroz nesposobni da bilo shta promenimo,

ma. ng, niko nas i ne pita:)
bilo bi lepse da smo u
stanju da mislimo nesto drugo:)))
G r o f G r o f 20:51 31.01.2008

Re: Kad pobedi..

bilo bi lepse da smo u
stanju da mislimo nesto drugo


... na primer, o sexu...hahaha
Stvarno,jbte, počinjem u sebi pronalaziti targove masovnog ubice. Osećam da su mi kreteni uzeli osamnaest godina života, i umesto izvini, oni i dalje jedu g....
Bes me žvače kao Orbit.
Iste glupe priče, isti fazoni....Zamislite, on kaže da je Velika Srbija još uvek njegov san.
Treba li opet da se kupam(o) u krvi zbog ludaka?
.....ipak je bolje o sexu..uh
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 21:56 31.01.2008

Re: Kad pobedi..

G r o f

Pa Djelić je dao odgovor. Ostaće sitne duše za rad stabilnosti vlade i dobrobiti Srbije.
Ma ne, nije njemu zbog mesta u vladi, nego zbog viših ciljeva. Stoički će podnositi omalovažavanje i ismijavanje od strane njegove visosti, Koštunice.
Koja beda...


pa cekaj ako raspuste vladu nece vise imati direktorske fotelje, toje ipak bitno za stabilnost drzave a ne da tamoneki drugi imaju te fotelje...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:16 31.01.2008

Re: Kad pobedi..

e samo ovi da prestanu, ono sve drugo cemo lako, a i ako ne, bolje i tako nego,...

da ali samo dokle da pravimo ta dva izbora... jbti zemlju!
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:28 31.01.2008

Re: Kad pobedi..

.ipak je bolje o sexu..uh

AlexDunja AlexDunja 22:31 31.01.2008

Re: Kad pobedi..

.....ipak je bolje o sexu.

kako da nije, moj grofe:)))
wk wk 19:43 31.01.2008

Lep tekst

A meni je lep, jer da umem, i ja bi napiso' isti taki.

Meni je Tadic velika nepoznanica. Nije mi samo jasno, da li on pristaje na Kostunicine gluposti jer se slaze sa njima ili mu je kompletno svejedno? Da li ce on, ako npr. sutra DS napravi vladu sa LDP-om da onda sprovodi LDP-ovu politiku kao sto sada sprovodi Kostunicinu? Ako to radi sto radi jer mu je svejedno, onda je glup, ako se slaze sa Kostunicom, onda je zao.

Sto se tice napada na LDP, to je samo priprema odstupnice da ima ko da se krivi ako Tadic pukne na izborima.

AlexDunja AlexDunja 19:52 31.01.2008

Re: Lep tekst

ako se slaze sa Kostunicom, onda je zao.

JJ Beba JJ Beba 19:58 31.01.2008

Re: Lep tekst

Tužno je danas biti deo "normalne" Srbije i gleati kako se ta "normalna Srbija" svađa, otima oko građanskih toponima, tužno je gledati progresivnu Srbiju kako srlja u regresiju.

ono što je meni stvarno tužno je da gledam jednu veliku stranku koja posle 12. marta srlja u regresiju od onog momneta kad se ogradila od Đinđićeve poitike, otarasila "neposlušnih" i nepoželjih članova, stupila u kohabitaciju i tako popustila pred prvom ucenom vojisva koštunice. To je nulta tačka regresije normalne srbije.
šta će biti kad tadić pobedi?
ništa
ivana23 ivana23 20:33 31.01.2008

Re: Lep tekst

JJ Beba
šta će biti kad tadić pobedi?ništa


OK. Mogu da se slozim. Ali ako postavimo pitanje - sta ce biti ako Tadic izgubi? Ko zna odgovor? Ne verujem da glasi nista.

Drugo, slazem se i da ovo pisanje i kacenje slika nema drugu svrhu, osim sto kao "bodrimo sebe" u nadi da to ima (a nema) nekog efekta. Koliko je nas brojem na blogu? Broj koji nas oznacava je statisticka greska i nicim ne utice na bilo koji segment drusva.

Medjutim u svim tim prepiskama niko nije dao svoju projekciju u smislu - sta bih ja uradio/ucinio da sam na Tadicevom mestu! Da li neko zna, predpostavlja kako je biti u njegovoj kozi. Ovim ne zelim da ga branim, vec da bar nekoga podstaknem na razmisljanje.
Najlagodnije je biti bez prave, realne odgovornosti, a prema drugome imati kriticki,cak i kritizerski stav.
AlexDunja AlexDunja 20:50 31.01.2008

Re: Lep tekst

i23, pobedice tadic.
MilosP MilosP 21:11 31.01.2008

Re: Lep tekst

Ali ako postavimo pitanje - sta ce biti ako Tadic izgubi?


Ja očekujem da će kosovska skupština sa puno više hrabrosti doneti odluku o proglašenju nezavisnosti i da će zemlje koje to podržavaju bez puno zadrške priznati Kosovo kao nezavisnu državu. To će verovatno dovesti do rascepa u vladi Srbije oko toga da li Srbija treba da se samoizoluje ili da nastavi sa integracijama sa EU. Očekujem da novu vladu sastave SRS, NS i DSS (samoizolacija će pobediti). Verovatno posle toga sledi period daljeg udaljavanja od EU i približavanja Rusiji.

Na unutrašnjem planu treba očekivati da bar u početnom periodu padne interes za novim investicijama (uključujući i ruske), i povećanje emisije novca i inflacije. Pretpostavljam da će kao i posle prethodnih smena vlasti nastati smene u vojsci i pravosuđu i da će na videlo opet isplivati gomila afera. Lokalni izbori će doneti ubedljivu pobedu SRS. Ako stvari budu išle po očekivanju izolacionista, mogući su novi prlamentarni izbori u 2009. godini kako bi se vlast učvrstila.
darkokv darkokv 21:44 31.01.2008

Re: Lep tekst

Nikolić, kao i Šešelj nikada nisu pobeđivali na predsedničkim izborima - pa neće ni sada. Ko nije siguran u to neka glasa za Tadića, šta drugo da vam kažem. Glasači LDP-a neka kukaju, imaju pravo, ali će uvek u istoj situaciji glasati protiv nekoga, a za Tadića. Tako će biti u nedogled dok ne budemo naučili da glasamo ZA.
Nikada nisam podlegao referendumskoj atmosferi, ni glasanju protiv stranih posmatrača u jesen 1998.godine, ni 2000. godine, ni na prošlim predsedničkim izborima, pa neću ni sada. Neću da dajem legitimitet nekom kome ne verujem.
Njegov otac je sa Matijom Bećkovićem, Branom Crnčevićem, Dobricom Ćosićem, Mihailom Markovićem kreator današnje Srbije, a ne Đinđić, Koštunica, ti, ja. I nemojte da mi kažete da ovo nema nikakve veze.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:00 31.01.2008

Re: Lep tekst

A meni je lep, jer da umem, i ja bi napiso' isti taki.

jooooooooooooooj srce si, sto bi rekla moja mama:)))))
Ako to radi sto radi jer mu je svejedno, onda je glup, ako se slaze sa Kostunicom, onda je zao.

glupozao
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:16 31.01.2008

Re: Lep tekst

ono što je meni stvarno tužno je da gledam jednu veliku stranku koja posle 12. marta srlja u regresiju od onog momneta kad se ogradila od Đinđićeve poitike, otarasila "neposlušnih" i nepoželjih članova, stupila u kohabitaciju i tako popustila pred prvom ucenom vojisva koštunice. To je nulta tačka regresije normalne srbije.

JJ Beba JJ Beba 23:58 31.01.2008

Re: Lep tekst

OK. Mogu da se slozim. Ali ako postavimo pitanje - sta ce biti ako Tadic izgubi? Ko zna odgovor? Ne verujem da glasi nista.

ja sam ubeđena da tadić neće da izgubi.
i da se ništa neće dogoditi
i da se agonija samo produžava. da neće imati mooda da se otkači koštunice.
a kad ode kosovo i sve kad ode dođavola, kad se u narodu nakupi frustracija od njihovih laži, onda ima da pobedi nikolić ili možda šešelj , ako ga puste iz haga zbog nedostaka dokaza jer nema ko da svedoći zbog zstrašivanja svedoka, e onda dolaze radikali jači nego ikada. i sami upravljaju zemljom. Po meni to će da desi ako tadić nešto ne uradi.
a neće
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 00:04 01.02.2008

Re: Lep tekst

a kad ode kosovo i sve kad ode dođavola, kad se u narodu nakupi frustracija od njihovih laži, onda ima da pobedi nikolić ili možda šešelj , ako ga puste iz haga zbog nedostaka dokaza jer nema ko da svedoći zbog zstrašivanja svedoka, e onda dolaze radikali jači nego ikada. i sami upravljaju zemljom. Po meni to će da desi ako tadić nešto ne uradi.
a neće

idi bre bebo, sto me naplasi...
pu pu, idi gledaj neki smesan film da zaboravis ovo crnilo
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 20:14 31.01.2008

tatamama

Cao Drugari,
nije da vas ne pratim, nego dosao kuci, pa sad s detetom moram da se muvam a krajickom oka pratim situaciju na blogu... znate vec, pisao sam u jucerasnjem blogu, da sam od juce i mama i tata, pa je stvar vanredna kod mene... Cim se uspava eto mene
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 20:15 31.01.2008

Svaka čast

za čitav tekst. Naročito za ovo:

Ko je kriv za to, što danas oni imaju ogromnu podršku naroda?

Moje mišljenje je da su za to krivi dvojica političara - Koštunica i Tadić. Koštunica, zato što je njihov ideološki klon, a Tadić zato što je nemoćan da se bori sa takvom intelektualnom gromadom kakav je Koštunica. Uplašen je. Zasenjen je njegovim lažima, njegovim teorijama, njegovim postavkama, njegovom ideologijom. On je uvek u šah-mat poziciji, jer Koštunica razmišlja kako da stvori Srbistan, a Boris se pravi da ne vidi gde mu ide zemlja, ili vidi ali zarad istorijski beznačajnih interesa pristaje na to.

Sve je sjajno primećeno i elaborirano. Preporuka naravno.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:01 31.01.2008

Re: Svaka čast

Sve je sjajno primećeno i elaborirano.

hvala Srdjane
navodno navodno 20:34 31.01.2008

kolarceva

prilazim terazijama oko pola pet, ulica manje vise vri, sa trga dopire glas sa razglasa, pistaljke, u trenutku pomislim jbte, krenula setnja, kasnim! pa se vratim u 2008, nisu devedesete, nisam posao na miting, nije to ta setnja. terazije okicene reflektorima za nocno snimanje, kamion sa dizalicom za kameru trazi najbolje mesto za kadar, kasnije prodjem kolarcevom, miting jos traje, parole na platnu stampane masnom farbom, pozivanje na 5. oktobar na svakom koraku, nema onih cajlonaca sa isukanim pendrecima, nema strasti, iskrenosti, previse funkcionera razlicitog kalibra se brinulo o nespontanosti, previse sponzora. Falio je samo Veljko Bulajic da rezira. Ali sada DS ima drugog rezisera, a on kako rece nije razmisljao da li ce izaci na izbore.
zonky8 zonky8 21:37 31.01.2008

Re: kolarceva- sjecanja naviru-kraj pobune


...vec je bila zavrshena i diskoteka 'plavi kordon'...i srpska nova godina...i murija i lex specijalis...
...bila je josh tu bina i ozvucenje koje su nam nekoliko puta oduzimali...i milentijevickina roshtiljijada u narodnom muzeju i pun plasdrepublik luksuznih diplomatskih limuzina...sve je vec to bilo iza nas...sloba je potuljeno gvirio kako se osipa snaga gradjanskog protesta...tih poslednjih dana sam primecivao dve upadljivo, ali nemoderno napirlitane lepojke...jedna crnka a druga plavusha...na trgu po dvesta trista hard core demonstranata....udbashi su nas sacekivali , snimali i privodili najaktivnije...kada su hteli da 'apse jenoga visokog, poznatog lika, nas nekolicina smo se skupili oko njih...'ajde pusti coveka, sad cu da ti iscupam grkljan i td...' na bini vishe ne govore ni vesna, ni zoran, ni vuk...valjda je drzao govor zivkovic, ili batic...blizio se kraj protesta iz 96/97...na binu je izisao neki mladic i drobio nesto , ala vuk,...'da su i panduri ljudi, da treba da se s' njima rukujemo i sl.'...cak je izvukao i termin 'arhetipovi', sjecam se...to je bio poslednji govor sa 'trga slobode'..tadic je zatvorio gradjanski protest...za njega sam tripovao da je neki iz 'sluzbe'...sutradan je sklonjena bina...bota je sishao kod dve ribe- manekenke-plavushe i crnke koje su bile ispod bine i nesto je ocijukao sa njima...a glede evo ga chedica, tanak kao glista, vetrovka mu se sheta oko njega, podocnjaci ko' palacinke, zastava 'zutih' ...pedesetak ljudi oko njega...pored tadica prolaze 'cuvari vatre'...oni su se josh dugo smucali po ulicama...i studenti...viknuo sam 'cedo !', znali smo se iz vidjenja...otpozdravio mi je sumanuto ozbiljan , a tada sam vec sve kapirao... i onda smo se svi udaljili u maglovite ulice....
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:10 31.01.2008

Re: kolarceva

... ti se sve nadas evo Djikija, a sdruge strane dolaze studenti, prodavci prodaju razglednice, ona jaja na Politici i slicno.... zima i kisa i kisnemo i oni riot panduri i ... najuzbudljiviji dani zivota mog
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:12 31.01.2008

Re: kolarceva- sjecanja naviru-kraj pobune

lep prikaz,setih se tih dana... i one himne boze pravde uvek pred miting iopnomrstenbje jedne plovine demonstranata zbog toga i tako ,bilo je svasta...
zonky8 zonky8 22:29 31.01.2008

Re: kolarceva- sjecanja naviru-kraj pobune

ako bi vesna i zoran prvi govorili, kada bi izlazio drashkovic trg bi se praznio...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:44 31.01.2008

Re: kolarceva- sjecanja naviru-kraj pobune

pa dobro, ajde da ne cepidlacimo...:)))
navodno navodno 22:54 31.01.2008

Re: kolarceva

Aleksandar Stosic

... ti se sve nadas evo Djikija, a sdruge strane dolaze studenti, prodavci prodaju razglednice, ona jaja na Politici i slicno.... zima i kisa i kisnemo i oni riot panduri i ... najuzbudljiviji dani zivota mog

al sto sam bio srecan onu noc (2. februar 1997. ako se ne varam) kad su tukli na Brankovom pa blokirali centar i po naredjenju udri sve sto nosi patike. A ja u cipelama:) Posle sam bio malo manje srecan kad smo se po ponoci prikupili u jednom stanu i kad sam video da sam tu noc od celog drustva samo ja nosio cipele. Iz istog stana smo krenuli i 5. oktobra, svi u patikama.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 23:16 31.01.2008

Re: kolarceva

ja sam te veceri primio jedno 20 ljudi u svoj stan, sticajem oklnosti ziveo sam u ul Marsala Birjuzova, drug i ja smo u jendom trenutku odlucili da dodjemo do moje gajbe da se zagrejemo pa da posle opet palimo napolje - to nam je bila ustaljena rutina. Mislim da nije prosao pun minut kako smoj usli kad na radiju izvestavaju o akciji policije... Vidimo s jedne strane zgrade policiju s druge izbezumljene jadnike, usli u nase dvoriste,,, ja im otvoroi vrata... oni usli... ma ko u otpisanima...
zonky8 zonky8 01:03 01.02.2008

Re: kolarceva

a ja sam petoga oktobra krenuo iz jedne gajbe u marshala berjuzova, gde smo spremili ruksake sa molotovkama....smrdeo sam na benzin osam godina....josh uvek mi se chini da osjecam miris suzavca i vatre...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 01:29 01.02.2008

Re: kolarceva

a ja sam samo 5 okt. propustio :((((
Bio u Varsavi u to vreme, eto, sudbina pusta!
zonky8 zonky8 01:56 01.02.2008

Re: kolarceva

no worries ...bice josh prilika
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 10:35 01.02.2008

Re: kolarceva

mozda i nece... vidi moj prethodni blog:)))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana