Putovanja| Život

Biciklom oko sveta -- Usputna opažanja o Rusiji i Rusima

Snezana Radojicic RSS / 12.07.2012. u 10:20

Zubi

DSCF0625.JPG

Kada mi se Rus ili Ruskinja stariji od trideset pet nasmeju, znam da ću ugledati ili vilicu sa krnjavim ostacima zuba, ili zlatne navlake. Nemoguće je ne primetiti koliko broj ljudi ih ima. U nekih su čak svi zubi zlatni.

Ne znam o čemu se tu radi. Brajan ima jednu zlatnu navlaku, skoro nevidljivu jer je visoko u vilici. Objasnio mi je da se za nju odlučio jer je socijalno pokrilo troškove zlata, koje je u Americi neuporedivo jeftinije od porcelana.

Da nije i u Rusiji ista priča?

 

Javni toaleti

DSCF0621.JPG

Od trinaest zemalja, mahom u Istočnoj Evropi, kojima sam do sada pedalala, Rusija ima ubedljivo najgore javne toelete. To se prvenstveno odnosi na ve-cee na benzinskim pumpama. Brendirani nazivi poput LukOila, nisu nikakav garancija da će ve-ce biti pristojan, čak ni da ga ima. Ne jednom, nije ih bilo, ili su to bili poljski toaleti, samo ne u drvenim već u ozidanim kućicama. A sasvim je sigurno da će biti prljavi i smrdljivi.

Ne mogu a da ne poredim sa turskim ve-ceima, čak i u zabitima visoko u brdima, koji su primer čistoće.

 

Voda

Rusija je prva zemlja u kojoj je veliki problem naći pijaću vodu. Od Kavkaza do Crnog mora, što je pre evropski nego azijski deo Rusije, nisam videla nijedan izvor ili javnu česmu. Na većini benzinskih i gasnih stanica, gde sam se u ostalim zemljama uvek snabdevala zalihama, postoji samo tehnička voda. U Gruziji ili Grčkoj, nije bilo nikakve uočljive razlike ni u boji ni u ukusu tehničke i pijaće vode, dok je ovde prva žuta kao da izlazi iz blatnjavih cevi.

Mnoga sela imaju samo tehničku vodu. Kada sam u jednom od njih pitala šta koriste u domaćinstvima, odgovor je bio -- flaširanu. Okej, za piće, ali za kuvanje i pranje namernica?, insistirala sam. Kupovnu, takođe, glasio je odgovor.

Budući da sam jedno vreme prodavala filtere i kućne mini sisteme sa prečišćavanje vode, namah sam izračunala da bi se prosečnom četvoročlanom domaćinstvu, koje dnevno troši najmanje pet litara vode, kupovina mini-sistema isplatila za manje od dva meseca.

 

Namernice

DSCF0579.JPG

Na moje veliko iznenađenje, cene namernica u Rusiji niže su nego u Turskoj ili Gruziji, a, koliko se sećam, vrlo slične onima u Ukrajini (sve zemlje u okruženju). Vekna hleba je od 13 do 20 rublji, jaje 30 kopejki, pivo 35 rublji, litar i po flaširane vode 30, puter od 20 do 50, kilo makarona ili pirinča oko 30, zelen 13 do 20, mleko 25 rublji litar.. Dnevno prolazim sa četiri evra.

 

Internet

Vrlo je teško naći javni internet. U tri grada, i tri Mekdonaldsa, gde obično iskoristim besplatni vaj-faj, ovaj već dugo nije u funkciji. Zašto?

Trebalo mi je vremena da otkrijem o čemu je reč. Naime, svi koriste besplatni internet -- 3G, preko svojih mobilnih telefona i ajfona. Otuda javna mesta nemaju potrebu za hot spotovima.

 

Ljudi

DSCF0525.JPG

Rusi su lep narod, podjednako žene i muškarci. Uočila sam dva dominantna tipa: svetlokosi, belog tena i pretežno astenične građe i tamni, čiji su pripadnici prosečno niži i krupniji.

Na prvi pogled, često deluju nadmeno, posebno devojke. Ne pada im na pamet da se osmehnu ako ih zaustavim na ulici ili u radnji da nešto upitam. Nekoliko puta se desilo da me namerno ignorišu, svejedno da li im se obratim na ruskom ili engleskom.

No, to je samo na prvu loptu. Nakon dva minuta, pozvaće me na kafu ili mi najsrdačnije poželeti srećan put.

 

Jezik

Engleski retko ko govori. Čak i kada im je jasno da sam stranac, obratiće mi se na ruskom, podrazumevajući da ga znam. Nekoliko njih me je čak i upitalo zašto se u Srbiji ne uči ruski.

Sećam se opservacije Aleksandra Zinovjeva u Poletu naše mladosti (čitala za Marksizam na faksu), da su u onoj, komunističkoj Rusiji, autoru mnogo puta rekli: A zašto bismo mi učili strani jezik kad smo ogromni; neka drugi narodi uče ruski.

Izgleda da sličan stav živi i danas.

 

Putevi i vozači

DSCF0589.JPG

Za razliku od Gruzijaca, Rusi su prilično oprezni i korektni za volanom. Kaniondžije me obilaze u širokom luku i retko kada trube.

Za cikloturistu, najveći problem u Rusiji može da bude vrlo mali broj sporednih puteva. Imam dobru mapu, u razmeri 1:100.000, što znači da jedan centimetar označava razdaljinu od deset kilometara, ali kada sa nje odaberem neki put iscrtan belom linijom (sporedni), biće zagušen saobraćajem kao i magistralni.

Drugi problem za pedalofila mogu da budu velike razdaljine između naselja. Ovde mi se prvi put desilo da vozim više od pedeset kilometara a da ne vidim nijednu kuću čak ni daleko od puta.

 

Predeli

DSCF0576.JPG

Deo kojim sam vozila poznat je po izvorima prirodnog gasa. Mahom je ravničarski, u beskrajnim oranicama i poljanama suncokreta, te mi je bilo neviđeno dosadno da pedalam. Ničega zanimljivog ni za fotografisanje.

 

Ruske kuće

Uglavnom su prizemne, drvene i sa fasadama u dve boje. Česta je kombinacija plave i zelene: drugom bojom ocrtani su okviri oko prozora. Deluju neodoljivo ljupko, kao iz bajke.

 

Policija, obezbeđenje i slični organi

DSCF0539.JPG

Nevidljivi su ali zato oni sve vide. Nekoliko puita zastala sam na napuštenim gasnim stanicama zbog toaleta ili sam, pedalajući kroz beskrajnu ravnicu bez ijednog drvceta, pokušala da odahnem u hladovini neke od onih malih kuća pokraj puta, u kojima su zaključani strujni vodovi (ili nešto tome slično). I svaki put, iako nikoga nije bilo kilometrima na vidiku, za deset minuta najkasnije, pojavio bi se naoružani vojnik da me opomene da smesta odem.

 

Serbija jednako vojna

Kada im kažem odakle sam i upitam da li su čuli za Srbiju, najčešći odgovor je: “Da, čuli smo nešto, tamo je (bio) rat?” Onda pokušavam da im objasnim kako u Srbiji nikad nije bio rat, kao ni u Rusiji, ali jeste u drugim republikama, kao recimo kod njih u Gruziji ili Dadžestanu... Ne znam koliko shvataju, ali svaki put me pogodi što je im je to prva asocijacija na nas. Ako je to najbitnije što braća Sloveni znaju o nama, šta je onda ostalo za druge, 'nebratske' narode?

 

 



Komentari (82)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

expolicajac expolicajac 10:39 12.07.2012

Predivno

Evo najlepše vojničke pesme svih vremena za srećan put.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 10:45 12.07.2012

Re: Predivno

Hvala!
Z Đ Z Đ 11:01 12.07.2012

"Braća" Rusi

Nadam se da ćeš u daljem putu naići na malo drugačiju sliku Rusije. Velika je to zemlja, pa cenim da se znatno razlikuje od jednog kraja na drugi. Pozdrav.
sima2000 sima2000 11:08 12.07.2012

Re: "Braća" Rusi

braća po toaletu i po zubima :)
mada ako su im sve devojke ko na priloženoj slici - sve im je oprošteno :)
blogovatelj blogovatelj 15:11 12.07.2012

Re: "Braća" Rusi

mada ako su im sve devojke ko na priloženoj slici - sve im je oprošteno :)


Mislim da su ovi decaci upoznali dovoljno devojaka po belom svetu i da bi njihovo misljenje moralo da se uvazava kada se o citiranom govori.

jucaibin jucaibin 11:11 12.07.2012

tako blizu

sam bila da se prva "zapljunem" i izmace mi
super zapazanja. bas su mi ti aspekti interesantni.
ovo sa zubima je show zivi. mislim da se opredeljuju za zlato jer je "vidljivo" i misle da ih to "krasi", sem toga jer je postojano...
moj opsti utisak o lepoti rusa je nesto drugaciji. kada posmatram ekipe sa severa, dakle skandinavija i juga evrope moram reci da su u proseku najruzniji cesi i rusi. kod ceha je tesko pronaci lepog muskaraca (naravno da ima izuzetaka) i na to mi je skrenula paznju drugaraica jos pre 20 godina kada je presla tamoda zivi. zene im se doteraju i to onda druga prica. poljaci takodje nisu nesto prelepi, pa ni madjari.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 16:43 14.07.2012

Re: tako blizu

jucaibin
sam bila da se prva "zapljunem" i izmace mi
super zapazanja. bas su mi ti aspekti interesantni.
ovo sa zubima je show zivi. mislim da se opredeljuju za zlato jer je "vidljivo" i misle da ih to "krasi", sem toga jer je postojano...
moj opsti utisak o lepoti rusa je nesto drugaciji. kada posmatram ekipe sa severa, dakle skandinavija i juga evrope moram reci da su u proseku najruzniji cesi i rusi. kod ceha je tesko pronaci lepog muskaraca (naravno da ima izuzetaka) i na to mi je skrenula paznju drugaraica jos pre 20 godina kada je presla tamoda zivi. zene im se doteraju i to onda druga prica. poljaci takodje nisu nesto prelepi, pa ni madjari.


Za ČEhe se slažem, ali Rusi su mi stvarno lepi, možda ovah potez gde sma ja, kozački ko što reče tayson. A možda i zato što sasvim liče na nas :)
Inače, Gruzijsci su izuzetno lep svet, posebno muškarci :)
hajkula1 hajkula1 11:38 12.07.2012

Ovo


je malčice neočekivano ali leepo. Odoh da
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 16:41 14.07.2012

Re: Ovo

hajkula1

je malčice neočekivano ali leepo. Odoh da



Blagodarim, hajkula. Već dugo hoću da pišem te crtice o zemljama kroz koje sam pedalala, najpre sam htela o Turskoj, jer ima toliko toga što nije stalo u priče, ali ne postizavam...
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:11 12.07.2012

Rusija

Zanimljivo je koliko ima sličnosti izmedju zabiti u Rusiji i u Americi. Ovo što si napisala, moglo bi da bude opis neke vukojebine u zapadnoj Nebrasci, Kanzasu ili Oklahomi. Sem, možda, par detalja razlike: zlatnih zuba, zapuštenih klonji, nadrkanosti. Čak je i dosada prolaska kroz te predele slična. Možda nema bilborda sa Staljinom, ili zato onih sa Isusom Hristom ne manjka. Doduše, čini mi se i da je nivo siromaštva u ruralnoj Rusiji stravičan, bar kad se uporedi sa ruralnom USA, gde situacija takodje nije baš sjajna.

Svejedno, odlični predeli za proći kroz njih motociklom ili bajsom, ali živeti tamo...
blogovatelj blogovatelj 15:17 12.07.2012

Re: Rusija

Čak je i dosada prolaska kroz te predele slična. Možda nema bilborda sa Staljnom, ili zato onih sa Isusom Hristom ne manjka


Gde si ti Sabane?
Ukantali pumu u Ontariju, prvu od 1885. godine. Otoplilo pa dolaze ovamo.
Trazim te po blogovima da ti javim, pa da posle mozes i ti mene da zajebavas ko covek. <-- Ovo je link
Gazdarici se izvinjavam na trolu, a da ne bude bas skroz trol, da pitam kakvog zverinja ima tamo po Kavkazima i Rusijama?
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:31 12.07.2012

Re: Rusija

blogovatelj
Čak je i dosada prolaska kroz te predele slična. Možda nema bilborda sa Staljnom, ili zato onih sa Isusom Hristom ne manjka


Gde si ti Sabane?
Ukantali pumu u Ontariju, prvu od 1885. godine. Otoplilo pa dolaze ovamo.
Trazim te po blogovima da ti javim, pa da posle mozes i ti mene da zajebavas ko covek.
Gazdarici se izvinjavam na trolu, a da ne bude bas skroz trol, da pitam kakvog zverinja ima tamo po Kavkazima i Rusijama?


Zanimljivo, u tekstu piše da nisu sigurni odakle puma u tim tvojim krajevima, čak i da je, izgleda, bila de-clawed (ne znam kako se to kaže na Srpskom). Znači, nečiji kućni ljubimac. Što samo potvrdjuje kakvih ludaka ima tu gore kod vas.

Divlje pume obično krenu da jedu pse, i uopšte da se muvaju blizu ljudi, samo u krajnjoj nuždi, kad u šumama nema dovoljno hrane za njih.
Filip2412 Filip2412 15:48 12.07.2012

Re: Rusija

Ontario cops kill cougar
You bastards!

Mislim da su ovi decaci upoznali dovoljno devojaka po belom svetu i da bi njihovo misljenje moralo da se uvazava kada se o citiranom govori.
Sve to ima u Toronto. Sinoc sam caskao sa jednom sto je Rumunka/Ukrajinka/Ruskinja sa caletove strane i Svedjanka/Engleskinja/Native American sa mamine strane. Dobar koktel, neverovatno se to lepo sastavilo.

srdjan.pajic srdjan.pajic 17:21 12.07.2012

Re: Rusija

Filip2412
Ontario cops kill cougar
You bastards!

Mislim da su ovi decaci upoznali dovoljno devojaka po belom svetu i da bi njihovo misljenje moralo da se uvazava kada se o citiranom govori.
Sve to ima u Toronto. Sinoc sam caskao sa jednom sto je Rumunka/Ukrajinka/Ruskinja sa caletove strane i Svedjanka/Engleskinja/Native American sa mamine strane. Dobar koktel, neverovatno se to lepo sastavilo.



Jedina Ukrajinka koju sam ikad upoznao radi u lokalnom striptiz klubu.
antioksidant antioksidant 17:59 12.07.2012

Re: Rusija

radi u lokalnom striptiz klubu.

kao izbacivac
Filip2412 Filip2412 18:04 12.07.2012

Re: Rusija

Jedina Ukrajinka koju sam ikad upoznao radi u lokalnom striptiz klubu.
U Srki, kod mene u kraju Poljska & Ukrajina dominiraju ima ih na svakom koraku. Iz nekog razloga medjutim, slabo sam se druzio sa zenskijem istocno evropskog porekla, ne znam ni ja zasto ali tako je, mozda sticaj okolnosti.

Po mentalitetu cini mi se da su nam recimo Irci blizi i naravno svi Balkanci.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:39 12.07.2012

Re: Rusija

antioksidant
radi u lokalnom striptiz klubu.

kao izbacivac


Lap dancer.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:41 12.07.2012

Re: Rusija

Filip2412
Jedina Ukrajinka koju sam ikad upoznao radi u lokalnom striptiz klubu.
U Srki, kod mene u kraju Poljska & Ukrajina dominiraju ima ih na svakom koraku. Iz nekog razloga medjutim, slabo sam se druzio sa zenskijem istocno evropskog porekla, ne znam ni ja zasto ali tako je, mozda sticaj okolnosti.

Po mentalitetu cini mi se da su nam recimo Irci blizi i naravno svi Balkanci.


Ovde kod nas, kad se pomene podzemlje, prva asocijacija su braća Rusi.

gorstak92 gorstak92 19:05 12.07.2012

Re: Rusija

srdjan.pajic
Filip2412
Jedina Ukrajinka koju sam ikad upoznao radi u lokalnom striptiz klubu.
U Srki, kod mene u kraju Poljska & Ukrajina dominiraju ima ih na svakom koraku. Iz nekog razloga medjutim, slabo sam se druzio sa zenskijem istocno evropskog porekla, ne znam ni ja zasto ali tako je, mozda sticaj okolnosti.

Po mentalitetu cini mi se da su nam recimo Irci blizi i naravno svi Balkanci.


Ovde kod nas, kad se pomene podzemlje, prva asocijacija su braća Rusi.


Pre dva tri meseca bio sam u nEmačku.
Stanem na neku pumpu da natočim goriva kad ono ispred mene neki najveći mercedes što sam ga video u životu. Stari model se zvao slon, ali ovaj je bio neki nov model. Prvo su izašla tri telohranitelja u crnim odelima, a potom neki ćelavi od 150 kg žive vage. Imao je neku crnu majcu sa urnebesno smešnom aždajom (na opasno) crne cvike i naravno zlatna kajla od kilo dve. Čovek je izašao samo da protegne noge i napravio opštu uzbunu. Telohranitelji su zavukli ruke ispod sakoa, zveraju levo desno da nema nekog atentatora, majke pokupile decu u automobile, a jedino ja blentavo nastavio da točim gorivo. To je zato što mi refleks kao u mrtvog konja, a ne što sam nešto posebno hrabar. Neka čudna tišina je zavladala na pumpi.
Tek kad su otišli skapirao sam da je registracija ruska.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:43 12.07.2012

Re: Rusija

gorstak92

Imao je neku crnu majcu sa urnebesno smešnom aždajom (na opasno) crne cvike i naravno zlatna kajla od kilo dve.


Au, ja ne znam kako si izdržao da, u tako opasnoj situaciji, ne kreneš da se valjaš od smeha.

Ja sam se jednom tako nešto zablentao na Frankfurskom aerodromu, kad sam išao kući. I nadjem se ispred nekog gejta, na njemu ženske, poslednja moda TV pinka, a svi momčići onako urbano (fast food) debeli, sa onim smešnim bermudama do pola lista i karakterističnim pederušicama (za koje me je moja gospodja pitala zašto kod nas u Beogradu muškaci nose tašnice (purse)). I neke prilično oronule babe u crnini. Pomislio sam prvo da sam naleteo na gejt za Beograd, ali posle sam na televizoru video da je let bio za Kijev.

Onda se prošetam do našeg gejta, i naravno, tamo je moda pederušica već prošla, tako da su tu bili samo neki japijevci normalnog izlgeda, pristojno odeveni i obuveni, sa laptopovima dakle, onda gomila nekih razbarušenih stranca koji su valjda išli na Exit, ženskih nije bilo, pogotovu ne ovih Pink like. Jedino su babe u crnini bile u dlaku iste.

blogovatelj blogovatelj 19:50 12.07.2012

Re: Rusija

Tek kad su otišli skapirao sam da je registracija ruska.


Moj prijatelj isao sluzbeno u Filadelfiju i Njujork pre par godina.
Avionom do Filadelfije, odatle u Njujork taksijem.
On Srbin i dvojica nekih njegovih kolega Kanadjana. Belaca. U Filadelfiji kazu taksisti adresu i covek ih odveze pred neku kucu.
Plate, izadju iz taksija. Obuceni po propisu u biznis odelca prve klase. Kad je taksista otisao, oni ukapiraju da su u crnackom getu. Progutaju knedlu i ne znaju da li smeju da zakucaju na vrata od kuce. Adresa je bila ona koju su imali.
Kad, prolazi crnac pored njih, gura neku biciklu i kaze im "Hi Russian mafia"
Oni totalno zbunjeni, udju u dvoriste i pozvone.
Otvara im vrata baja Rus, koji je smislio da ustedi firmi troskove, pa usred crnackog geta kupio jeftinu gajbu i iz nje prodaje poluprovodnike firmama po Njujorku. Verovatno je imao junacki dobra ledja kad se usudio da uradi to.
milisav68 milisav68 21:52 12.07.2012

Re: Rusija

srdjan.pajic
gejta,


gejt


gejta






Jukie Jukie 00:03 13.07.2012

Re: Rusija

blogovatelj

da ne bude bas skroz trol, da pitam kakvog zverinja ima tamo po Kavkazima i Rusijama?

Uf, pa ima svašta, Kavkaz je jedan od biodiversity hotspots. Ima skoro sve što ima kod nas, plus azijske vrste
Priča se da ima čak i bizona, ali nisu svi čistokrvni zubri nego su neki i mešanci sa američkim bafalom
tyson tyson 04:08 13.07.2012

Kozaci


Pa to gde si ti, ako se uzme u obzir da si ušla iz Gruzije, i nije Rusija već kozačka zemlja. A kozaci nisu baš postercase Rusi, ako me razumeš.

Drugo, nemoj bre da zbunjuješ narod tamo - kako nije bio rat u Srbiji, a 1999? Sećaju se po Rusiji NATO bombardovanja i te kako.



srdjan.pajic srdjan.pajic 06:33 13.07.2012

Re: Kozaci

tyson

Pa to gde si ti, ako se uzme u obzir da si ušla iz Gruzije, i nije Rusija već kozačka zemlja. A kozaci nisu baš postercase Rusi, ako me razumeš.

Drugo, nemoj bre da zbunjuješ narod tamo - kako nije bio rat u Srbiji, a 1999? Sećaju se po Rusiji NATO bombardovanja i te kako.



Pa nije bio rat, bilo je bombardovanje.

I nemoj da širiš razdor izmedju braće Rusa i braće Kozaka. Inače, jednom smo na nekom proputovanju, u Ploeštiju, ili Piteštiju, ili je možda bila Tulča, ne sećam se više, u jednom sumnjivom hotelu naleteli na autoentičnog kozaka. Koji je, navodno, bio dobrovoljac kod Ratka Mladića. Ružan ko lopov, nije imao jednu ruku, i pijan ko guzica. Nalakćen na šalter kod portira, kad je čuo da smo iz Srbije, onako, cirke, krenuo da se hvali kako je bio u Srebrenici, kad je pala, i šta je sve tamo radio. Ali dobro, to nije za ovaj blog...
tyson tyson 09:30 13.07.2012

Re: Kozaci

Inače, jednom smo na nekom proputovanju, u Ploeštiju, ili Piteštiju, ili je možda bila Tulča, ne sećam se više, u jednom sumnjivom hotelu naleteli na autoentičnog kozaka. Koji je, navodno, bio dobrovoljac kod Ratka Mladića. Ružan ko lopov, nije imao jednu ruku, i pijan ko guzica. Nalakćen na šalter kod portira, kad je čuo da smo iz Srbije, onako, cirke, krenuo da se hvali kako je bio u Srebrenici, kad je pala, i šta je sve tamo radio.

Ha, a ja sam na pijaci u Bodrumu u Turskoj natrčao na prodavca-Turčina koji je, kad je čuo odakle sam, našao za shodno da mi namrgođen saopšti da je bio dobrovoljac-mudžahedin (baš tako) u Bosni.

Da ne duljim, kako je moja reakcija na to pretpostavljam bila neočekivana, posle cirka 45 minuta razgovora i ispijanja čaja jedva se rastadosmo uz njegovo izvinjavanje što je uopšte bio tamo i objašnjavanje da zapravo nikada i nije stigao da izađe iz logora za obuku, te pozive da u njegovoj kući provedem kao gost porodice koliko god hoću dana

Svakakvih ljudi ima i svakakvih je ljudi prošlo kroz ove naše nesrećne krajeve devedesetih; nisu baš svi tako loši, kakvi god su im bili motivi da životnu svakodnevicu zamene ratovanjem na nekom tamo Balkanu.

Al' kao što kažeš, nije to za ovaj blog.


mikimedic mikimedic 11:47 13.07.2012

Re: Kozaci

Pa to gde si ti, ako se uzme u obzir da si ušla iz Gruzije, i nije Rusija već kozačka zemlja. A kozaci nisu baš postercase Rusi, ako me razumeš.


pa sad, ako cemo zapravo, nije bas ni (samo) kozacka zemlja. severni kavkaz je izuzetno fascinantno podrucje sa ogromnim brojem etnickih grupa. neko je svojevremeno napravio poredjenje da je za razumevanje etnicke kompleksnosti na balkanu potrebna osnovna skola, a na kavkazu doktorske studije...

samo u dagestanu zivi preko 200 etnickih grupa, koji govore isti broj sto jezika sto dijalekata, i na primer dva sela udaljena 2km jedno od drugog se uopste ne bi razumeli da ne koriste lingua franca tj. ruski.

teritorijalna organizacija je tek zanimljiva - republike, oblasti, krajevi. svi sa razlicitim vrstama uprave i nivoima autonomije.

dagestan, cecenija, ingusetija, severna osetija, kabardino-balkarija i cerkezija su republike, a tu su jos i krasnodarski i stavropoljski kraj (koji su u sustini to sto tyson naziva kozackim podrucjima).

a u medjusobne odnose dagestanaca (ako jednim imenom mozemo nazvati svih 200 etnickih grupa), cecena i ingusa, ingusa i oseta, cerkeza i ostalih - pa onda i svih njih sa rusima...

... bolje da ne ulazimo...

mikimedic mikimedic 12:04 13.07.2012

Re: Kozaci

Pa nije bio rat, bilo je bombardovanje.


e vidis - ovo je jedno zanimljivo shvatanje, i poredjenje srba sa rusima. mislim da je pajicev stav pretezan u srpskom javnom mnjenju, ali ce svaki rus dogadjanja u srbiji 1999. nazvati ratom.


krkar krkar 12:29 13.07.2012

Re: Kozaci

ali ce svaki rus dogadjanja u srbiji 1999. nazvati ratom.


Naravno da je RAT. Ne možeš 'pobediti u bombardovanju'. A zna se da je Srbija pobedila
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:15 13.07.2012

Re: Kozaci

tyson

Da ne duljim, kako je moja reakcija na to pretpostavljam bila neočekivana, posle cirka 45 minuta razgovora i ispijanja čaja jedva se rastadosmo uz njegovo izvinjavanje što je uopšte bio tamo i objašnjavanje da zapravo nikada i nije stigao da izađe iz logora za obuku, te pozive da u njegovoj kući provedem kao gost porodice koliko god hoću dana



Pazi, moguće je da je i ovaj nesrećnik gledao televiziju pa čuo da se pominju neki kozaci dobrovoljci (i ja se sećam tih pominjanja, ali sam, eto, svog prvog, i jedinog, kozaka upoznao usred rumunske zabiti). Mada je znao neke detaljnije geografske odrednice, i još neke sitnice koje ukazuju da je stvarno bio tamo. I ruku je valjda tu negde izgubio. Ali mi se nismo upustili u objašnjavanje i prijateljsko ćaskanje sa njim, jer tip je stvarno izgledao, kako da kažem, kao ruina. A da smo iz Srbije je čuo, ustvari video, kad smo portiru predavali pasoše, pa je tu nastala mala ali žučna rasprava, pošto smo se mi nešto malo uzjogunili. Jer celo to mesto je izgledalo kao Hotel izbubljenih duša, ali je bilo jeftino, čak i za nas iz Srbije.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 16:39 14.07.2012

Re: Kozaci

mikimedic
Pa to gde si ti, ako se uzme u obzir da si ušla iz Gruzije, i nije Rusija već kozačka zemlja. A kozaci nisu baš postercase Rusi, ako me razumeš.


pa sad, ako cemo zapravo, nije bas ni (samo) kozacka zemlja. severni kavkaz je izuzetno fascinantno podrucje sa ogromnim brojem etnickih grupa. neko je svojevremeno napravio poredjenje da je za razumevanje etnicke kompleksnosti na balkanu potrebna osnovna skola, a na kavkazu doktorske studije...

samo u dagestanu zivi preko 200 etnickih grupa, koji govore isti broj sto jezika sto dijalekata, i na primer dva sela udaljena 2km jedno od drugog se uopste ne bi razumeli da ne koriste lingua franca tj. ruski.

teritorijalna organizacija je tek zanimljiva - republike, oblasti, krajevi. svi sa razlicitim vrstama uprave i nivoima autonomije.

dagestan, cecenija, ingusetija, severna osetija, kabardino-balkarija i cerkezija su republike, a tu su jos i krasnodarski i stavropoljski kraj (koji su u sustini to sto tyson naziva kozackim podrucjima).

a u medjusobne odnose dagestanaca (ako jednim imenom mozemo nazvati svih 200 etnickih grupa), cecena i ingusa, ingusa i oseta, cerkeza i ostalih - pa onda i svih njih sa rusima...

... bolje da ne ulazimo...



Da, mnogi tamo žive, to je i moje opažanje samo što nisma o tome još ništa pisala. Ima svih religioznih opredeljenja, a i naroda i etno-grupa koje si pobrojao. Upoynala sam SOetine, i Inguse, koji su mi pričali o svojo religii, verovanju u Boga Sunca... no, pisaću valjda o tome...
bulatovic92 bulatovic92 13:48 13.07.2012

Rusija


O svemu je blogerka lepo i interesantno pisala, ali, nažalost, ni reči o tome kako se tamo snalaze i žive silni Amerikanci, Šveđni, Norvežani, Holanđani, sav taj silan svet koje je U Rusiju krenuo trbuhom za kruhom. Lepo bi bilo nešto saznati i o njima. A posebno o našem svetu sa Kosova, kako je njih prihvatila majčica Rusija.Je li se i kod njih odomaćio širok osmeh zlatan zub...
mikimedic mikimedic 14:11 13.07.2012

Re: Rusija

ni reči o tome kako se tamo snalaze i žive silni Amerikanci, Šveđni, Norvežani, Holanđani


koliko mogu da zakljucim - vise nego dobro.

expat.ru - ovo je link
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:31 13.07.2012

Re: Rusija

mikimedic
ni reči o tome kako se tamo snalaze i žive silni Amerikanci, Šveđni, Norvežani, Holanđani


koliko mogu da zakljucim - vise nego dobro.

expat.ru - ovo je link


Ne znam što ne bi živeli dobro. Uz plaćenu zaštitu lokalnih gangstera verovatno nemaju nikakvih problema.

mikimedic mikimedic 16:05 13.07.2012

Re: Rusija

Ne znam što ne bi živeli dobro. Uz plaćenu zaštitu lokalnih gangstera verovatno nemaju nikakvih problema.


lupas. o kakvoj zastiti pricas?

najveci broj zapadnih expata u rusiji pripadaju nekoj srednjoj do visoj klasi (recimo, bas tu gde sam sebe ubrajas u americi, ako bas hoces da poredimo) i zaposleni su kako u ruskim tako i u stranim firmama. plate u moskvi znaju da budu relativno vece nego za slicne poslove na zapadu, tako da je migracija u tom smeru sasvim uobicajena.


blogovatelj blogovatelj 16:13 13.07.2012

Re: Rusija

plate u moskvi znaju da budu relativno vece nego za slicne poslove na zapadu, tako da je migracija u tom smeru sasvim uobicajena.


Oprosti mu, ne zna covek sta prica, on ti je kao Cvorovic, ali nafuran na americku propagandu
Znam ljude koji su otisli iz Toronta u Moskvu da rade i ne pada im na pamet da se vracaju. A ovde su radili za preko sedamdeset soma kanadskih dolara godisnje.
mikimedic mikimedic 16:44 13.07.2012

Re: Rusija

mozda ce mu ova lista (ovo je link) prosiriti vidike...
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:23 13.07.2012

Re: Rusija

blogovatelj
plate u moskvi znaju da budu relativno vece nego za slicne poslove na zapadu, tako da je migracija u tom smeru sasvim uobicajena.


Oprosti mu, ne zna covek sta prica, on ti je kao Cvorovic, ali nafuran na americku propagandu
Znam ljude koji su otisli iz Toronta u Moskvu da rade i ne pada im na pamet da se vracaju. A ovde su radili za preko sedamdeset soma kanadskih dolara godisnje.


Puste bre Mikija, prodavca magle. Imam i ja ovde par drugara, Ruja, uglavnom softver inženjeri, moje godište, i prvo oni sami se nikad ne bi vratili u Rusiju. I drugo, da čuješ kakve oni priče pričaju o tome kako se vode firme u Rusiji, who's your daddy za sve, bilo bi ti jasno. Ovaj jedan, inače ima firmu u Moskvi, prave neki berzanski softver, ali živi u Denveru i sve poslove obavlja odavde. Ide tamo sam kad baš mora.

A za njega, tamo u Moskvi, rade neki naši gastosi, tipa ovog našeg Robilada, blogera. I njima je to sasvim ok, jer bolje nisu videli, a i belci su, inače ako si Azijata, ili nedajbože tamnije puti, mož opasno da najebeš, to jest da te izbodu oni skinsi na ulici.
mikimedic mikimedic 23:53 13.07.2012

Re: Rusija

Imam i ja ovde par drugara, Ruja, uglavnom softver inženjeri, moje godište, i prvo oni sami se nikad ne bi vratili u Rusiju.


ah da to definitivno nisu ovi...

linak

Most applicants cite unemployment and other socio-economic woes in their countries as a reason to return to Russia, where they feel will their children will get a better education.

blogovatelj blogovatelj 05:59 14.07.2012

Re: Rusija

Imam i ja ovde par drugara, Ruja, uglavnom softver inženjeri, moje godište, i prvo oni sami se nikad ne bi vratili u Rusiju


Ja ti pricam o Srbima koji su iz Toronta otisli za Moskvu i nemaju nameru da se vracaju u Kanadu.

I drugo, da čuješ kakve oni priče pričaju o tome kako se vode firme u Rusiji,


Cuo sam i ja takve price, ne sumnjam u njihovu istinitost. Ali uporno pokusavam da ti objasnim da nigde nije savrseno.

Ovaj jedan, inače ima firmu u Moskvi, prave neki berzanski softver, ali živi u Denveru i sve poslove obavlja odavde. Ide tamo sam kad baš mora.


Radio sam sa Moskovljankom koja nece da se vrati da joj sinovi ne bi bili mobilisani u Crvenu Armiju i poslati u Ceceniju. Ko god od Rusa imigranata ima musku decu, nema neku veliku zelju za povratkom, a jedan od glavnih razloga je ovaj.

a i belci su, inače ako si Azijata, ili nedajbože tamnije puti, mož opasno da najebeš, to jest da te izbodu oni skinsi na ulici.


Dok to recimo u Parizu ili Minhenu nikako ne bi moglo da se desi?
Vidi, radio sam sa Tanzanijcem koji je ziveo deset godina u Dortmundu.
Kaze kad Dortmund igra fudbalsku utakmicu, on nije izlazio na ulicu, jer je znao da moze mrtav da bude.
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:40 14.07.2012

Re: Rusija

mikimedic


ah da to definitivno nisu ovi...



Definitivno nisu:

"Submitting their applications are mainly people of young and middle age from CIS countries, Starikov explained, adding that 80 percent of them have incomplete higher or vocational secondary education"


"Already on the table," Starikov says, "are application forms sent by Russian nationals living in 29 countries, including Kazakhstan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Ukraine, Moldova, Azerbaijan, Georgia, Germany, Israel, Brazil, Bolivia and Uruguay."


Mislim, zemlje su stvarno za vratiti se kući... (sem Nemačke, valjda).

Miki, linak ti je malo ko pamflet iz "1984", fale samo izveštaji o rekordnom prinosu žita i novim ratnim pobedama, na svim frontovima. Sto hiljada Rusa čeka u redu da ih puste da se vrate, ne znaju šta će od sreće i nestrpljenja.

Izvini, nemam ništa protiv braće Rusa, i mislim, kome se vraća u Rusiju i treba da vrati, bez obzira kakva ga propast tamo čeka (uostalom, votka može da stvarno od >>svega<< da se pravi). Ako ovde ne možeš da nadješ posao jer nisi uspeo da završiš nikakvu školu šta ćeš drugo nego da se vratiš kući? Ovde barem, u USA, teško možeš da živiš od socijalne pomoći, kao recimo u Kanadi. Tako da ih skroz razumem.

mikimedic mikimedic 11:17 14.07.2012

Re: Rusija

Mislim, zemlje su stvarno za vratiti se kući... (sem Nemačke, valjda).


argument ti je di dzej...

pa mozda zato sto najvise ih i ima u tadzikistanu, ukrajni i gruziji, pa je logicno da se odatle i vracaju.



nikvet pn nikvet pn 15:36 14.07.2012

Re: Rusija

Ne znam što ne bi živeli dobro. Uz plaćenu zaštitu lokalnih gangstera verovatno nemaju nikakvih problema.

Ovo je tačno. Jedna naša snajka udata za Engleza na radu u Rusiji cvili kako živi u ekstra vili ali van nje ... Par dugocevnih majmuna i WC kod kozmetičarke proveravaju, pa tek onda izvolite gospođo.
Njoj užas, drugome nirvana; kako ko voli.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 16:37 14.07.2012

Re: Rusija

bulatovic92

O svemu je blogerka lepo i interesantno pisala, ali, nažalost, ni reči o tome kako se tamo snalaze i žive silni Amerikanci, Šveđni, Norvežani, Holanđani, sav taj silan svet koje je U Rusiju krenuo trbuhom za kruhom. Lepo bi bilo nešto saznati i o njima. A posebno o našem svetu sa Kosova, kako je njih prihvatila majčica Rusija.Je li se i kod njih odomaćio širok osmeh zlatan zub...

Jopš nisam naišla na njih. Izgleda da im ovaj deo nije bio zanimljiv. No, evo, ja probijam led pokušavajući da našem neki sezonski posao da bih mogla da nastavim dalje. Pisaću kako sam prošla :)
mikimedic mikimedic 17:24 14.07.2012

Re: Rusija

No, evo, ja probijam led pokušavajući da našem neki sezonski posao da bih mogla da nastavim dalje. Pisaću kako sam prošla :)


pazi, nisam siguran da ti je to pametno ako si u rusiju usla bez vize, turisticki. ne bih ti to savetovao. onda imas fore da u zemlji ostanes samo samo 30 dana. sto se prijave boravka tice, mozes bez problema sedam radnih dana da prodjes (tj. moras obaviti to do sedmog radnog dana).

ne znam gde si sad, ali ako ides kroz osetiju, ingusetiju i ceceniju smes se drzati samo glavnog severnokavkazkog autoputa, i velikih gradova. ako hoces da ides na kavkaz u tim republikama moraces da dobijes dozvolu od fsba, inace mozes da zaglavis u prilicnim problemima, a takve dozvole je prilicno tesko dobiti tako da ti te avanture ne bih savetovao.

ako si vec u stavropolju ili krasnodaru, samo napred, mada krasnodar sad verovatno treba izbegavati zbog poplava. ne znam gde planiras posle - na tu stranu ako ides ti se vracas u ukrajinu, a sever je moskva (i ne znam kako ces produziti vizu ako budes duze od 30 dana?). ako krenes malo severozapadno prema kalmikiji, to je jedno vrlo interesantno podrucje, a kalmici su (bar meni) prilicno interesantni jer su na primer u beogradu osnovali naselje konjarnik (bili su poznati konjanici), a malo je poznato da su imali i budisticki hram u uciteljskom naselju koji je mislim srusen tokom drugog svetskog rata.

uglavnom, puna podrska i samo napred!
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 15:31 15.07.2012

Re: Rusija

mikimedic
No, evo, ja probijam led pokušavajući da našem neki sezonski posao da bih mogla da nastavim dalje. Pisaću kako sam prošla :)


pazi, nisam siguran da ti je to pametno ako si u rusiju usla bez vize, turisticki. ne bih ti to savetovao. onda imas fore da u zemlji ostanes samo samo 30 dana. sto se prijave boravka tice, mozes bez problema sedam radnih dana da prodjes (tj. moras obaviti to do sedmog radnog dana).

ne znam gde si sad, ali ako ides kroz osetiju, ingusetiju i ceceniju smes se drzati samo glavnog severnokavkazkog autoputa, i velikih gradova. ako hoces da ides na kavkaz u tim republikama moraces da dobijes dozvolu od fsba, inace mozes da zaglavis u prilicnim problemima, a takve dozvole je prilicno tesko dobiti tako da ti te avanture ne bih savetovao.

ako si vec u stavropolju ili krasnodaru, samo napred, mada krasnodar sad verovatno treba izbegavati zbog poplava. ne znam gde planiras posle - na tu stranu ako ides ti se vracas u ukrajinu, a sever je moskva (i ne znam kako ces produziti vizu ako budes duze od 30 dana?). ako krenes malo severozapadno prema kalmikiji, to je jedno vrlo interesantno podrucje, a kalmici su (bar meni) prilicno interesantni jer su na primer u beogradu osnovali naselje konjarnik (bili su poznati konjanici), a malo je poznato da su imali i budisticki hram u uciteljskom naselju koji je mislim srusen tokom drugog svetskog rata.

uglavnom, puna podrska i samo napred!


Pa evo ovako, sad sam u Taganrogu, na Crnom moru. Sledece nedelje moram da izadjem u Ukrajinu i da se vrnem kako bih ponovo mogla da ostanem mesec dana. Jednom su me registrovali a sad ne znam kako cu, verovatno cu nekome morati da platim za to, mozda nekoj turistickoj agenciji ili cu platiti sobu za jednu noc i insistirati da me registruju. Videcu sta je jeftinije.
Juce sma pocela da radim kao ulicni prodavac kvasa i limunade. Savetovao mi to ili ne, nemam izbora. Imam -- da se vratim kuci, sto necu. Nadam se da ovo nece dugo potrajati, tj. da ce moji prijatelji u BGD-u brzo naci novog podstanara i da cu moci da nastavim put.
A dalji put je nepromenjen> ka Kazahstanu, mozda bajkom amozda vozom/busom, zavisi koje doba godine ce biti i koliko cu imati vremena. Potom kroz KAzahstan vozom do Almatua a tamo trazim kirgizijsku vizu. Potom idem u Kirgiziju da bih tamo dobila kinesku vizu. Onda s evracam u KAzahstan i pedlam u Kinu. Kroz Kinu verovatno opet vozom.
Ali ko zna kako ce sve to ici...
Filip2412 Filip2412 21:51 13.07.2012

...

plate u moskvi znaju da budu relativno vece nego za slicne poslove na zapadu, tako da je migracija u tom smeru sasvim uobicajena.
verujem... sto se kaze, izuzeci potvrdjuju pravilo

Medjutim, naivan je tko misli da ljudi najcesce emigriraju zbog vece plate... ja imam drugare indijce koji u Torontu zive vec 6-7 godina, rade u IT na nekakvim intermediate pozicijama i tvrde da su u Indiji imali vecu platu. Ipak, ne pada im na pamet da se vrate u Indiju, sta mislite zasto?


evo nekoliko faktora koji u totalu imaju mnogo veci znacaj za privlacnost neke zemlje za zivot nego visina plate:
*infrastruktura, udredjenost drzave, nivo kriminala, ekonomska stabilnost, bezbednost, tolerancija razlicitih kultura, stepen licne slobode (kretanja, oblacenja, politickog i verskog delovanja...)
mikimedic mikimedic 23:49 13.07.2012

Re: ...

Medjutim, naivan je tko misli da ljudi najcesce emigriraju zbog vece plate... ja imam drugare indijce koji u Torontu zive vec 6-7 godina, rade u IT na nekakvim intermediate pozicijama i tvrde da su u Indiji imali vecu platu. Ipak, ne pada im na pamet da se vrate u Indiju, sta mislite zasto?


hm ja imam drugare amerikance, koji u moskvi zive vec 6-7 godina.. rade u finansijskom sektoru, i ne pada im na pamet da se vracaju u ameriku.

sta mislis zasto?
Filip2412 Filip2412 01:02 14.07.2012

Re: ...

sta mislis zasto?

ne znam, ima jedan sto iz Moskve otiso da zivi u Srbiju, sta mislis zasto?

Ima sve na ovom svetu, ali nesto su izuzeci a nesto je pravilo, to jes opsti trend.

Rusija je generalno neprivlacna zbog toga jer ih bije glas da su rasisti i da ima puno kriminala. Tako barem kazu Rusi sa kojima ovde pricam a Kanadjani koji nisu bijele rase tako misle na osnovu internet informacija. Ja iz istog razloga ne bih ziveo tamo jer su mi ta licna ljudska prava i slobode bitnai. Hocu ulicaom mirno da setam makoje boje bio i ma kako smesno se oblacio. Iako sam ja beo i izgledam skroz normalno i dosadno ali eto, volim da imam frikove na ulicama kao i ljude raznih rasa, to mi zivot cini bogatijim.

PS: U Torontu ima 102815 Rusa, sta mislis zasto?
mikimedic mikimedic 02:12 14.07.2012

Re: ...

PS: U Torontu ima 102815 Rusa, sta mislis zasto?


u kanadi ima 432,515 norvezana.

sta mislis zasto?

a vidi, u torontu ima 220,135 nemaca

zipa, duplo vise nego rusa.

mora da je u toj nemackoj duplo vece sranje nego u rusiji

(copyright way of thinking: filip logicni).
Filip2412 Filip2412 05:47 14.07.2012

Re: ...

(copyright way of thinking: filip logicni).


prijatelju, pravis se da si glup a nisi


Naravno, ono za rasizam u Rusiji, stabilnost drzave, ekonomije, infrastrukturu, bezbednost, licne slobode itd. ne komentarises a znas da lupetas ovo o Norvezanima i Nemcima koji su ko zna otkad u Kanadi.

Izmedju ostalog i zato sto su pobegli iz Rusije
>>In Saskatchewan the Germans settlers came directly from Russia, or, after 1914 from the Dakotas<<

Ajde sad proguglaj malo koliko godisnje Rusa a koliko Norvezana zatrazi drzavljanstvo Kanade.

(copyright way of "thinking": miki the dosadni).

blogovatelj blogovatelj 06:10 14.07.2012

Re: ...

Hocu ulicaom mirno da setam makoje boje bio i ma kako smesno se oblacio


Obuci suknjicu i prošetaj noću na Džejn i Finču u Torontu*. Šta mislis da bi ti se desilo?
Once you go black, you wouldn't go back
Mi ovde pričamo o tome kad neko nadje normalan i fin posao, pa nadje gajbu u mirnom kraju grada itd itd...
Svuda postoje dobre i loše strane. Recimo da bi sedeo po par sati dnevno u nekoj bašti i srkutao kapuciner, moraš šiveti u Evropi. U Torontu uglavnom dobiješ spakovano u kartonsku šolju. O ispijanju piva u toku radnog vremena ne želim ni da gubim vreme i da objašnjavam bilo šta.

*Za one koji nisu upućeni, raskrsnica ulica Džejn i Finč u Torontu i okruženje oko te raskrsnice je jamajkanski geto.
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:42 14.07.2012

Re: ...

blogovatelj
Hocu ulicaom mirno da setam makoje boje bio i ma kako smesno se oblacio


Obuci suknjicu i prošetaj noću na Džejn i Finču u Torontu*. Šta mislis da bi ti se desilo?
Once you go black, you wouldn't go back
Mi ovde pričamo o tome kad neko nadje normalan i fin posao, pa nadje gajbu u mirnom kraju grada itd itd...
Svuda postoje dobre i loše strane. Recimo da bi sedeo po par sati dnevno u nekoj bašti i srkutao kapuciner, moraš šiveti u Evropi. U Torontu uglavnom dobiješ spakovano u kartonsku šolju. O ispijanju piva u toku radnog vremena ne želim ni da gubim vreme i da objašnjavam bilo šta.

*Za one koji nisu upućeni, raskrsnica ulica Džejn i Finč u Torontu i okruženje oko te raskrsnice je jamajkanski geto.


Blogi druže, mnogo mi ti nešto kukaš na tu Kanadu, jel se i ti spremaš da digneš sidro, nazad u Srbijicu?

Budimac Budimac 07:30 14.07.2012

Re: ...

srdjan.pajic
jel se i ti spremaš da digneš sidro, nazad u Srbijicu?

Srki, e sad ću da te prijavim Srđanu Fuksi. Ti kao ne znaš da: Srbija je Srbija, čak i kada moraš da dubiš na glavi pred strancima da pokažeš da je crno belo. >>linak<<
mikimedic mikimedic 11:15 14.07.2012

Re: ...

Ajde sad proguglaj malo koliko godisnje Rusa a koliko Norvezana zatrazi drzavljanstvo Kanade.


pa dobro to sad bas nisam nasao - ali


koliko ima u kanadi permanent residents po zemljama porekla?

gle gle

i amerika (9500), i uk (9200), francuska (6900) i nemacka (3200) siju ruse (2200).

milisav68 milisav68 13:20 14.07.2012

Re: ...

blogovatelj

*Za one koji nisu upućeni, raskrsnica ulica Džejn i Finč u Torontu i okruženje oko te raskrsnice je jamajkanski geto.

Da, baš sam hteo da ga pitam - jel se prošeto negde van svog sela*.

Pričao mi drug, koji je neko vreme radio za nekog wi-fi internet provajdera u Torontu (postavljali i održavali antene), da su vršili fizičke i psihičke pripreme za odlazak u neke kvartove.
Filip2412 Filip2412 14:13 14.07.2012

Re: ...


Obuci suknjicu i prošetaj noću na Džejn i Finču u Torontu*. Šta mislis da bi ti se desilo?
Verovatnoca da mi se nesto desi je i dalje jako mala. Pa ne cujes svaki dan da se nesto desi na Jane i Finch.

A pazi, to je najgori ili jedan od najgorih delova Toronta.

U svakom slucaju, ako se setam zagrljen sa Somalijkom Toronto je definitivno jedan od najbezbednijih gradova na svetu, sto se tice uredjenosti infrastrukture i ljudskih sloboda takodje i sve lose primere koji nalazite su tacni i ja vam verujem, ali.... to su opet samo izuzeci koji potvrdjuju pravilo. Statistike postoje po proguglajte malo.
Filip2412 Filip2412 14:23 14.07.2012

Re: ...

mikimedic super demagog
koliko ima u kanadi permanent residents po zemljama porekla?
Sasvim nebitno za temu. Tom tvojom zalupanom logikom mozes dokazati i da je Irak bolje mesto za zivot od Francuske jer eto.... manje Iracana imigriralo u kanadu nego Francuza. Relevantno je gde ljudi danas ili u poslednjih 20-30 godina najvise pokusavaju da se presele.


Generalno, severna amerika a posebno Kanada su primamljivije jer su ovde ljudi prema boji koze i naciji takoreci jednaki. Jednakiji nego u Evropi a Rusiju da ne pominjemo to je treca liga u kontekstu licnih ljudskih prava.

Vecina ljudi koji nisu beli preferira USA ili Kanadu u opdnosu na Evropu a u Rusiju ni turisticki nemaju zelju da odu pa makar plate tamo bile $10000 mesecno u proseku.

Ni EU nije sjajna, cela Evropa je iz ove Kanadjanske perspektive prilicno shovinisticka. Setimo se skandaloznog EU video spota, ali opet je puno bolje nego u Rusiji. Ja sam prvim komentarom samo hteo reci da NIJE PLATA jedino merilo i jedini faktor koji privlaci imigrante, daaaaaaleko od toga. Medjutim miki razvuce diskusiju na dve strane.
mikimedic mikimedic 14:46 14.07.2012

Re: ...

manje Iracana imigriralo u kanadu nego Francuza.


sorry - to su bili tvoji argumenti, ne moji. jel treba da te podsecam?
Filip2412 Filip2412 14:51 14.07.2012

Re: ...

mikimedic
manje Iracana imigriralo u kanadu nego Francuza.


sorry - to su bili tvoji argumenti, ne moji. jel treba da te podsecam?


Ne Miki, podseticu ja: bili su tvoji jer si prvi naveo da zaboga oznajes nekih 6-7 Amerikanaca koji zive u Rusiji. Ja sam zatim hteo da ti skrenem paznju na to da taj podatak ne dokazuje bas nista.

Naravno, preskocio si moje komentare u uredjenosti zemlje, o ljudskim pravima o rasizmu u Rusiji i uhvatio si se za brojke valjda kako bi obesmislio diskusiju.
mikimedic mikimedic 15:14 14.07.2012

Re: ...

Ne Miki, podseticu ja: bili su tvoji jer si prvi naveo da zaboga oznajes nekih 6-7 Amerikanaca koji zive u Rusiji. Ja sam zatim hteo da ti skrenem paznju na to da taj podatak ne dokazuje bas nista.

Naravno, preskocio si moje komentare u uredjenosti zemlje, o ljudskim pravima o rasizmu u Rusiji i uhvatio si se za brojke valjda kako bi obesmislio diskusiju.


ipak bih ja tebe podsetio na prvi komentar koji se tice brojki - valjda da bi se obesmislila diskusija.

PS: U Torontu ima 102815 Rusa, sta mislis zasto?
blogovatelj blogovatelj 15:14 14.07.2012

Re: ...

Toronto je definitivno jedan od najbezbednijih gradova na svetu, sto se tice uredjenosti infrastrukture i ljudskih sloboda takodje


I sa ovim moram da se slozim.
Secam se dogadjaja posle jedno pet godina zivljenja u Torontu. Nocu, u jedan sat posle ponoci, ode moja supruga u samoposlugu da kupi nesto. Kad se vratila, bila je besna jer je neki majmun zvizdao za njom na Danfortu. A to joj se desilo prvi i jedini put od kad zivimo u Kanadi.
Posle toga odem u Cikago, a tamo mi prijateljica prica da u jedan nocu kad je taksisti odvezu do stana, sacekaju u taksiju da vide da li je ziva i zdrava usla u ulaz.

blogovatelj blogovatelj 15:19 14.07.2012

Re: ...

Ti kao ne znaš da: Srbija je Srbija, čak i kada moraš da dubiš na glavi pred strancima da pokažeš da je crno belo


Pa i ja Srbiju ponekad zovem Srbijica od miloste. Cerski je verovatno zove Srbijetina
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:47 14.07.2012

Re: ...

Budimac
srdjan.pajic
jel se i ti spremaš da digneš sidro, nazad u Srbijicu?

Srki, e sad ću da te prijavim Srđanu Fuksi. Ti kao ne znaš da: Srbija je Srbija, čak i kada moraš da dubiš na glavi pred strancima da pokažeš da je crno belo. >>linak


. Ma ja to od milošte. Osim toga, sve će TO opet biti naše, kad tad.

tyson tyson 19:33 14.07.2012

Re: ...

ako se setam zagrljen sa Somalijkom

Uzgred, kad se već par desetina komentara gore priča o estetici - Somalijke su izuzetno lepe žene.



Filip2412 Filip2412 21:45 14.07.2012

Re: ...

Somalijke su izuzetno lepe žene


Kulturoloska/etnicka izkljucivost je razlog zbog koga ljudi koji nisu beli a i mnogi beli ne vole Rusiju i Istocnu Evropu. Druga stvar je uredjenost drzave ali ajde da ne ponavljam, uostalom ukusi su razliciti. U svakom slucaju nije sve u parama. Zbog lepih para neki idu i u Irak da ratuju pa to ne znaci da je Irak sjajno mesto za zivot. Tako da sto se mene tice, Moskva osim dobrih plata mora jos malo da se promeni da bi mi bila privlacna za zivot.

BTW: Ruku na srce, imigranti u Torontu su cesto ruralni i zbog kulturoloskih razlika uopste nije lako da vam se desi Somalijka, ali eto ja i David Bowie smo bili te srece
Filip2412 Filip2412 21:54 14.07.2012

Re: ...

ipak bih ja tebe podsetio na prvi komentar koji se tice brojki - valjda da bi se obesmislila diskusija.
ja bih reko da to nije tacno. Ti si prvi rekao da poznajes nekoliko Amerikanaca (doduse, nisi reko tacnu brojku) koji zive u Rusiji imaju dobre plate i time si valjda hteo nesto da dokazes.


Za neupucene: u skoro svakoj zemlji na svetu ima nekih Amerikanaca koji zaradjuju dobru platu te po tome Rusija zaista nije posebna.
mikimedic mikimedic 22:07 14.07.2012

Re: ...

Za neupucene: u skoro svakoj zemlji na svetu ima nekih Amerikanaca koji zaradjuju dobru platu te po tome Rusija zaista nije posebna.


za neupucene: u skoro svakoj zemlji na svetu ima nekih indijaca* koji zaradjuju manje nego sto su zaradjivalji u indiji.

*indusa
Filip2412 Filip2412 22:33 14.07.2012

Re: ...

miki, izvini potpuno si u pravu
gorstak92 gorstak92 11:36 14.07.2012

Amerika, Kanada, Rusija?

No way amigo!

Ja sam emigrirao u Grčku i uopšte nije loše.
Jes da je kriza udarila, ali je giros i dalje 2,5 eur.

Kad mi istekne turistički aranžman vratiću se u majčicu Srbiju da nastavim da se borim za demokratiju i civilizacijske vrednosti.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 16:46 14.07.2012

Re: Amerika, Kanada, Rusija?

I tako... ispričaste se vi... neka
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 17:40 14.07.2012

Re: Amerika, Kanada, Rusija?

Snezana Radojicic
I tako... ispričaste se vi... neka


Upravo sam to i pomislila...
Neko pedala po belom svetu, neko se grči, a neki zapeli te Ruje, te Ameri...

Snežana
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:49 14.07.2012

Re: Amerika, Kanada, Rusija?

dusanovaiivanovamama
Snezana Radojicic
I tako... ispričaste se vi... neka


Upravo sam to i pomislila...
Neko pedala po belom svetu, neko se grči, a neki zapeli te Ruje, te Ameri...

Snežana



Takve je najbolje ignorisati .

Sjajan blog, Snežana, izvini ako smo ga, nas par zamlata, malo odvukli na levu stranu.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 18:06 14.07.2012

Re: Amerika, Kanada, Rusija?

Takve je najbolje ignorisati


Ma gledam na karti gde nam je Sneza i ne-ve-ru-jem

Snezo da li sam rekla da ti se divim?
gorstak92 gorstak92 19:28 14.07.2012

Re: Amerika, Kanada, Rusija?

Snezana Radojicic
I tako... ispričaste se vi... neka



Izvini ako smo preterali sa trolovanjem.
To je česta pojava na blogu. Ne treba da misliš da te ne poštujemo već više da smo neki gosti koji opušteno ćaskaju kod tebe.

Pretpostavljam da koleze troladžije dele moje veliko poštovanje prema tvom poduhvatu.
Ja ti se iskreno divim i kao piscu.
Predivne putopise pišeš.
Znaš šta mene interesuje?
Voleo bi da nam kažeš šta tačno koristiš od opreme koja je izdržala preko 10.000km.
I bilo bi super da nam daš koordinate gde si trenutno kako bi moglida te pratimo preko google maps.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 19:39 14.07.2012

sad sam ovo videla

Setih se tebe, kad kupih
49 41

Podlosku za spavanje.

Prvu sam kupio u Torontu '86. Nedelju dana sam se premisljao, skupa je.
Na kraju sam je kupio.
Pre neki dan sam kupio opet istu, to mi je sada - treca; a ne koristim je.

Tvoja je, a ti dok vrtis pedale razmisljalj o dostavi i gde?!?

Dal' postoji Post restante i kako to, ako i uopste funkcionise u 21. veku?

Naduvava se ustima ili pumpom; ventil kao za bicikl. Testirana od strane mnogih ekspedicija; koje su spavale na njoj i na - 36 C.

Maksimalno lagana, kad se istisne vazduh; spakujes je kao salamu.

Moja prva je bila obavezni pribor u rancu.
Jesam se slatko naspavao, na snegu umoran posle skijanja, teskog pesacenja, ili biciklarenja po nasim ostrvima. Da, i ceo Kipar je bila ispod mene.

Tvoja je !

Razmisljalj o dostavi i gde?!?

Moj mali doprinos, zivotnim entuzijastima.
Bolje se osecam!

Snezana Radojicic


Oh, ne mogu da verujem! Tako si me sad obradovao. Moja poslednja podloška je opet otišla u smeće nakon 20-ak krpljenja oko ventila. Na kraju sam odustala i pokušavam da se naviknem na onu tanušnu od morsdke pene.

Mislim da ću izvesno vreme provesti ovde u Taganrogu, na Crnom moru. Moram da nađem neki posao jer mi je podstanar otkazao pa dok ne našu novog u Beogradu. Zapravo, danas sam počela da radim kao ulični prodavac kvasa i limunade3. Uslovi su maksimalno izrabljivački a zarada nikakva jer sam na lošem mestu, ali videću od sutra kako će ići ako me budu preselili.
Naredne nedelje moram da izađem iz Rusije u Ukrajinu i onda da se vrnem nazad da bih ponovo imala pravo na mesec dana bez vize. Tako da je sva prilika da ću biti ovde. No, pošto se kod mene nekad stvari menjaju preko noći, ja bih predložila da sačekamo da ja ponovo uđem u Rusiju i budem sigurna da ću ovde ostati naredni mesec, a onda možeš da mi pošalješ ovde na Post REstant. Samo, ne znam koliko dugo to putuje. Ja sam tako slala sebi stvari iz zemlje u zemlju, višak u bisagama, i sasvim je pouzdano, samo što su bile susedne zemlje a ovo je preko okeana, zar ne?
No, korak po korak, hajde da ti javim na mkejl kad se vrnem nazad u Rusiju i taganrog (inače Čehovljevo rodno mesto i mesto gde j Čajkovski išao u školu tri godine).

Hvala još jednom, yaista si me dirnuo, a danas mi je bio posebno težak dan (12 sati na suncu za dva i po evra) i ovo mi je vratilo entuzijazam!

Veliki pozdrav


Ovo je sa predhodnog posta, mislim da se neces naljutiti ako ga i ovde editujem za one koje nisu, a mislim da ga vredi ponovo procitati.

gorstak92 gorstak92 21:53 14.07.2012

Re: sad sam ovo videla

Hvala DiIm!

Ja ovo nisam video jer odavde surfujem na mobilnom telefonu pa ne uspevam detaljno da pročitam sve.
U svakom slučaju, znam da dođem do detalja kako uplatiti sredstva na Snežin račun. Ima na njenom profilu adresa sajta pa tamo ima stranasa brojem žiro računa.
Čim se vratim u BG (utorak) poslaću nešto para. Sad je trenutak kad joj treba pomoć.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:12 14.07.2012

Re: sad sam ovo videla


gorstak92
Hvala DiIm!

Ja ovo nisam video jer odavde surfujem na mobilnom telefonu pa ne uspevam detaljno da pročitam sve.
U svakom slučaju, znam da dođem do detalja kako uplatiti sredstva na Snežin račun. Ima na njenom profilu adresa sajta pa tamo ima stranasa brojem žiro računa.
Čim se vratim u BG (utorak) poslaću nešto para. Sad je trenutak kad joj treba pomoć.


Snezana Radojicic Snezana Radojicic 15:39 15.07.2012

Re: Amerika, Kanada, Rusija?

gorstak92
Snezana Radojicic
I tako... ispričaste se vi... neka



Izvini ako smo preterali sa trolovanjem.
To je česta pojava na blogu. Ne treba da misliš da te ne poštujemo već više da smo neki gosti koji opušteno ćaskaju kod tebe.

Pretpostavljam da koleze troladžije dele moje veliko poštovanje prema tvom poduhvatu.
Ja ti se iskreno divim i kao piscu.
Predivne putopise pišeš.
Znaš šta mene interesuje?
Voleo bi da nam kažeš šta tačno koristiš od opreme koja je izdržala preko 10.000km.
I bilo bi super da nam daš koordinate gde si trenutno kako bi moglida te pratimo preko google maps.


MEsto Taganrog, na obali Crnog mora, 60 km od Ukrajine.
Neko vreme ostajem ovde i sljakam kao ulicni prodavac kvasa i limunade.
Oprema? Moj bicikl je tezak krs. Pisala sam Capriolu da me doniraju jednim bajsom (nakon 10.000 a sada je vec 13.000) i vlasnik mi nikad nije odgovorio. Direktor PR/a tvrdi da mu je poslao mejl i molbu i da se on, direktor, slaze s tim, ali me doticni nije udostojio odgovora.
Bajs koji vozim poklonio mi je prijatelj. To je satri Botekija hromolibden bajs, acera menjaci 3 x 7 (verovao ili ne, ali neko i to vozi), rucice menjaca SIS Shimano, ostalo nije vredno pomena (kao da ovo jeste bilo). Jedini kvalitietni delovi su gume Schwable MArton plus, koje se nisu busile sve vreme -- jeste jedna samo jednom i pre neki dan sam ja probusila drugu dok sam 'pametno' pokusavala da yategnem jednu zbicu bez skidanja tocka.
I tako, boj ne bije...

Hvala na podrsci, zaista mi mnogo znaci posebno sada kada mi se cini da sam na korak od toga da se sve rspadne i ode u bestraga jer ne znam kako cu se finansirati ako za mesec do mesec i po ne nadjem podstanara. No, bice sto biti mora.
Veliki pzodrav, a na mom sajtu imas i mapu dosadasnjeg puta, uskoro cu je apdejtovati rutom kroz Rusiju> http://gea-tour.com/mapa-puta/
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 15:42 15.07.2012

Re: sad sam ovo videla

gorstak92
Hvala DiIm!

Ja ovo nisam video jer odavde surfujem na mobilnom telefonu pa ne uspevam detaljno da pročitam sve.
U svakom slučaju, znam da dođem do detalja kako uplatiti sredstva na Snežin račun. Ima na njenom profilu adresa sajta pa tamo ima stranasa brojem žiro računa.
Čim se vratim u BG (utorak) poslaću nešto para. Sad je trenutak kad joj treba pomoć.



Oh, hvala ti onoliko! U pravu si, sad je prilicno napet trenutak. A nema racuna na sajtu, moj racun je bio hakovan, uyeli su mi poslednjih 100 evra!, pa sam ga ukinula. I izbrisala taj broj sa sajta.
Dva su nacina: ili preko Western Uniona, sto moze odasvud u svetu mada uzimaju proviziju, ili na moj drugi racun, a broj tog racuna mogu da ti posaljem samo na SMS, jer vise nista ne verujem internetu.
gorstak92 gorstak92 17:26 15.07.2012

Re: sad sam ovo videla

Snezana Radojicic
gorstak92
Hvala DiIm!

Ja ovo nisam video jer odavde surfujem na mobilnom telefonu pa ne uspevam detaljno da pročitam sve.
U svakom slučaju, znam da dođem do detalja kako uplatiti sredstva na Snežin račun. Ima na njenom profilu adresa sajta pa tamo ima stranasa brojem žiro računa.
Čim se vratim u BG (utorak) poslaću nešto para. Sad je trenutak kad joj treba pomoć.



Oh, hvala ti onoliko! U pravu si, sad je prilicno napet trenutak. A nema racuna na sajtu, moj racun je bio hakovan, uyeli su mi poslednjih 100 evra!, pa sam ga ukinula. I izbrisala taj broj sa sajta.
Dva su nacina: ili preko Western Uniona, sto moze odasvud u svetu mada uzimaju proviziju, ili na moj drugi racun, a broj tog racuna mogu da ti posaljem samo na SMS, jer vise nista ne verujem internetu.

Ok. Jes malo komplikovano ali gde ima volje ima i načina.
Proveri privatne poruke pa mi odgovori.

P.S. Nemoj mi se zahvaljivati jer ću da te podsetim da si mi dužna potpisanu knjigu. Kad je objaviš. Uzgred, i nije neki iznos da treba posebno zahvaljivanje
P.P.S. Smisli neki jednostavniji način za doniranje. Verujem da ima blogera koji bi ti pomogli anonimno.
Bilo je već sličnih blogoakcija. Milutin Milošević je organizovao pomoć izviđačima sa Kosova i to je bilo stvarno lepo. Ono sa plaćanjem računa za struju nije bilo lepo. Ne bi da te gnjavim sa detaljima. Oni koji znaju o čemu pričam verovatno dele moje mišljenje.
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:39 15.07.2012

Re: sad sam ovo videla

P.P.S. Smisli neki jednostavniji način za doniranje. Verujem da ima blogera koji bi ti pomogli anonimno.


Snežana, šacni PP.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana